Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-29

  1. «Στο σφυρί» προσωπικά αντικείμενα του Μπράντο
  2. Γαλλία: Αύξηση της ανεργίας
  3. Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  4. Συντονισμένες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  5. 30 χρόνια μετά τον πόλεμο
  6. Τελικά, ήταν νόμιμος ο πόλεμος;
  7. Κύπρος: Ευχές και μηνύματα
  8. Πασχαλινή έξοδος
  9. Ρωσική υποστήριξη στους Παλαιστίνιους
  10. Τελικά, ήταν νόμιμος ο πόλεμος;
  11. Αισιοδοξία Ντελόρ για το Ευρωσύνταγμα
  12. Συντονισμένες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  13. Ιστορική επίσκεψη
  14. Συντονισμένες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  15. Αγορές και έξοδος
  16. Συντονισμένες επιθέσεις
  17. Έρευνες ΕΕ-ΗΠΑ για τις κινεζικές εισαγωγές
  18. Δημοψήφισμα και αυτονομία
  19. Η «μαύρη μέρα» του Μπλερ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 19:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Στο σφυρί» προσωπικά αντικείμενα του Μπράντο

Πάνω από 1 εκ. δολάρια πιστεύεται ότι θα πωληθούν τα αντικείμενα του Μπράντο

Πάνω από 250 προσωπικά αντικείμενα του Μάρλον Μπράντο βγαίνουν σε πλειστηριασμό στη Νέα Υόρκη στις 30 Ιουνίου.

Η συλλογή περιλαμβάνει το σενάριο της ταινίας «Ο Νονός» καθώς και επιστολή του συγγραφέα Μάριο Πούζο ο οποίος γράφει στον Μπράντο ότι «μόνο εσύ μπορείς να παίξεις το ρόλο του Νονού».

Επίσης στο σφυρί βγαίνει και το βραβείο Μπάφτα το οποίο είχε κερδίσει για την ερμηνεία του Ιούλιου Καίσαρα το 1954 καθώς και μια επιστολή από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο οποίος τον παροτρύνει να πάρει μέρος στην πορεία για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δημοπρασία των προσωπικών αντικειμένων ου διάσημου ηθοποιού θα γίνει από τον Οίκο Κρίστις στη Νέα Υόρκη που υπολογίζει πως οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

«Ο Μπράντο απέφευγε τη δημοσιότητα. Τα αντικείμενα που δημοπρατούνται προσφέρουν τη δυνατότητα να δούμε από κοντά τον τρόπο που ζούσε και την καριέρα ενός διάσημου κολοσσού του κινηματογράφου» ανέφερε ο γνωστός οίκος.

Ο Μάρλον Μπράντο πέθανε σε ηλικία 80 ετών τον Ιούλιο του 2004.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 19:12 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλία: Αύξηση της ανεργίας

Ο πρόεδρος Σιράκ είχε τονίσει ότι η μείωση των φόρων θα αύξανε την απασχόληση

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τη μέθοδο μέτρησης της ανεργίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και έφθασε το 10,2%.

Το ποσοστό αυτό ανεργίας είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1999 και σημαίνει ότι 2 εκατομμύρια 800 χιλιάδες Γάλλοι είναι άνεργοι.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία θα παρέμενε στο 10,1%.

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται μια μέρα μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για την ανεργία στη Γερμανία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανέργων στην χώρα αυτή μειώθηκε τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 208 χιλιάδες δηλαδή οι άνεργοι είναι 4,98 εκατομμύρια σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας της Γερμανίας που όμως υπολογίζει την ανεργία με διαφορετική μέθοδο από αυτή του ILO.

Σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους οι θέσεις απασχόλησης στη Γαλλία θα συνεχίσουν να μειώνονται φέτος καθώς προβλέπεται μείωση της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα το δεύτερο τρίμηνο του 2005.

«Πέρσι, δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας ήταν υψηλός» είπε η οικονομολόγος Κάρολ Αϊνό.

«Φέτος που ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι χαμηλότερος πρέπει να περιμένουμε αύξηση της ανεργίας» πρόσθεσε η Κάρολ Αϊνό.

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας είναι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και το συνεχιζόμενο χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης των Γάλλων καταναλωτών.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως το υψηλό ποσοστό ανεργίας θα ενισχύσει την εκστρατεία κατά του Ευρωσυντάγματος το οποίο τίθεται προς έγκριση στο δημοψήφισμα που θα γίνει στη Γαλλία στις 29 Μαίου.

Αρκετά συνδικάτα έχουν υποστηρίξει ότι η προς ανατολάς διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνεται για την υψηλή ανεργία στη Γαλλία διότι πολλοί επιχειρηματίες επενδύουν σε νέα μέλη της Κοινότητας όπως η Πολωνία ή Δημοκρατία της Τσεχίας όπου οι μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τη Γαλλία.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 18:58 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η Συνθήκη για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη φάση επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του πρώτου καταστατικού χάρτη της ενωμένης Ευρώπης.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται δημοψηφίσματα και σε άλλες αποφασίζει το κοινοβούλιο, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2006, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα; Έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος; Θεωρείτε ότι θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

I think the Greek Citizens should hold a vote on this issue.

Spiros Kiriakides (New York, USA)

Μία (μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης".

Jon Kotsis (UK)

Πολύ κακό για το τίποτα. Μιλάμε απλώς για την πολλοστή αναθεώρηση της συνθήκης της Ρώμης, για μια συνθήκη η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την κωδικοποίηση των υπάρχουσων συνθηκών με μερικές τροποποιήσεις. Εμπεριέχει όμως ένα βαθύτατο συμβολισμό, αφού πρόκειται για συνταγματική συνθήκη, με μερικές πολύ προωθημένες διατάξεις, για παράδειγμα πάνω στην στρατιωτική ενοποίηση.

Όπως ανέφερε και κάποιος κύριος σε προηγούμενο post, δεν έγινε δημοψήφισμα για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ (πολύ πιο σημαντικής από άποψη ουσίας). Και επιτέλους, ας μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Το κανάλι της Βουλής μετέδωσε τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να το προμηθευτεί από τα κατά τόπους γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάμπρος Ζανιάς (Αθήνα, Ελλάς)

Είμαι σίγουρος ότι μικρό μόνο ποσοστό από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, που ψήφισαν υπέρ του ευρωσυντάγματος, γνώριζαν τι ακριβώς ψήφισαν. Όσο για την ενημέρωση των ελλήνων πολιτών αφήστε το καλύτερα.... Βεβαίως δεν πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στις άλλες χώρες. Συμπέρασμα: πάμε κατά ευρωσύνταγμα μεριά και ο θεός βοηθός. Τελικά το 2006 δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτό λόγω του Ηνωμένου Βασιλείου ο ρόλος του οποίου δεν συνάδει προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Θεόφιλος (Ελλάς)

O μόνος σωστός δρόμος είναι η συνεργασία και η αδελφικότητα μεταξύ των εθνών της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στον δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες προόδου και ανάπτυξης, με κύριο άξονα την συμφιλιωτική πολιτική εντός των εδρών του ευρωκοινοβουλίου, με την μεταχείριση ήπιας και γόνιμης συναλλαγής με τους εταίρους μας. Το μοντέλο της Ευρώπης το επιδοκιμάζουν τόσο η Ασία όσο και η Λ.Αμερική και μοιάζει να ζορίζει υπερβολικά το δολάριο, που χρεοκοπεί αργά και σταθερά.

Αιγέας (Αθήνα, Ελλάς)

Για να διεξαχθεί δημοψήφισμα θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούμε, πράγμα για το οποίο δεν φρόντισε κανείς.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ειναι να απορει κανεις ποσο η πολιτικοι μας σεβονται τους πολιτες αυτης της χωρας.Μας θεωρουν οτι δεν ειμαστε ωριμοι πολιτες,δεν γνωριζουμε,και αποφασιζουν να μας πανε απ το χερακι σαν τα μικρα παιδια στο πολυκαταστημα που λεγεται Ευρωπη. Εγω δεν εχω ενημερωθει,εχω πληρη αγνοια,αλλα απο συζητησεις αποκομισα το εξης,η συγχρονη Ελλαδα για τις επερχομενες γενιες θα αναφερεται με δυο οροσημα.Το πρωτο ειναι η μερα της ανεξαρτησιας το 1821 με το πρωτοκολο του Λονδινου,και το δευτερο ειναι το 2005 με την καταλυση του Ελληνικου κρατους,αφου εκχωρουνται πολλα στις Βρυξελλες.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Το "Ευρωσύνταγμα" έχει τα καλά του και τα κακά του. Σε μια εποχή που η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ξαναγράφεται η Ιστορία (είναι άραγε η ρεβανς των καταπιεσμένων πρώην αποκιών;), σε μια εποχή που η δύναμη των πολυεθνικών βαθμιαία υποκαθιστά την κρατική εξουσία, το Ευρωσύνταγμα αποτελεί μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της επερχόμενης αναρχίας. (...)

Τώρα, από τα θετικά σημεία του ΕΣ ξεχωρίζω την ενσωμάτωση της Χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- άλλο βέβαια πως θα εφαρμοστούν. Ενα μελανό σημείο αποτελεί για μένα η ειδική μνεία που γίνεται για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο με μορφή Δήλωσης στα Παραρτήματα του. Οσο για το δημοψήφισμα, θα έπρεπε να γίνει σε όλα τα κράτη - μέλη αφού θα είχε προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και ενημέρωση των πολιτών ....

Λεωνίδας Κουκουλίδης (Ελλάς)

Για να διεξαχθει δημοψηφισμα θα επρεπε πρωτα να ενημερωθουμε πραγμα για το οποιο δεν φροντισε κανεις.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης, κοινώς Ευρωσύνταγμα, δεν λύνει όλα τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε πώς κανένα κείμενο του είδους δεν αποτελεί πανάκεια. Άλλωστε, το Σύνταγμα (όπως και κάθε κείμενο της Ένωσης) είναι κείμενο με ατέλειες και ελλείμματα καθώς αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και συνθέσεων της διαπραγματευτικής διαδικασίας. ()

Κατά τη γνώμη μου, το Σύνταγμα συνιστά σημαντική συμβολή προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης της «ομοσπονδιακής και κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης» και γι' αυτό οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού χώρου θα πρέπει να το στηρίξουν ενεργά. () Όσο για την ενημέρωση που είχα, δυστυχώς αυτή προήλθε μέσα από δική μου αναζήτηση και όχι από κρατική ενημέρωση, η οποία θα τολμούσα να πω, στη χώρα μου είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Eυφροσύνη Παυλακούδη (Ελλάς)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα;

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το Ευρωπαικό Σύνταγμα πρόκειται να αντικαταστήσει ουσιαστικά τα εθνικά συντάγματα των χωρών της ΕΕ. Αποδεικνύοντας λοιπόν τη δημοκρατική μας υπόσταση σαν κράτος θα έπρεπε να μήν θέτουμε κάν το ερώτημα αυτό. Μόνο ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει μια καθαρή απάντηση, και να αποδείξει ότι η άμεση δημοκρατία λειτουργεί στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.

Nίκος Φαρσάρης (Κρήτη, Ελλάς)

The European Constitution will be a significant step towards the European Federal Republic. EU is going to play major role in the world scene in this century. Europeans lack insentive and free market way of thinking. But they are easy learners and certainly the most well educated, cultured and skilled workforce in the world. EU is a rising superpower. The Greek constitution is relatively progressive at least on paper. And if Greece becomes the fourth country in Europe after Spain to recognize same-sex marriages and liberates the state from the church it will be among the most liberal European states.

Mark (New York, USA)

United Europe is a joke. It is impossible. Although I am Greek i feel sorry for what happens in Europe. We cannot mix water and oil. We cannot mix Germans-French-Greeks-Danes. They are different types of people.()

Dion (Alabama, USA)

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Μου την αφαίρεσαν οι κυβερνόντες. Θα ψηφίσουν εκείνοι για εμένα διότι ετσι επέλεξαν, χωρίς καν να με ρωτήσουν. Επομένως τα λόγια περιτά, οπως λεει και το τραγούδι.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Αδυνατώ να πιστέψω πως το 2006 (τόσο νωρίς!) θα πραγματωθεί το τσίρκο της ενωμένης Ευρώπης. Φυσικά δεν έχω ενημερωθεί για το "Σύνταγμα" (όπως, φαντάζομαι, και οι περισσότεροι πολιτικοί μας εκπρόσωποι) και για το δημοψήφισμα είμαι μέσα, αρκεί να μη πέφτει σε αργία! Επιτέλους, τι σόι άνθρωποι κυβερνούν τον κόσμο;Τι σόι είναι οι "ανοιχτοματηδες" κάτοικοι της μεταπολεμικής (κέντρο)Ευρώπης;

Μία(μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης". Σαν κεμαλικό όραμα μου μοιάζει. Μάταια οι πρωτεργάτες της ένωσης ετοιμάζουν νέα φορτία ανυπόδητων Αφρικανοασιατών προς πώληση στην Ευρωπαική αγορά με σκοπό την ενδυνάμωση της "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας. Οι θερμοκέφαλοι επικρατούν σ'όλες τις θέσεις εξουσίας παγκοσμίως (βλέπε Πάπας). Μήπως θα 'ταν καλύτερα να ταμπουρωθούμε στις χώρες μας μη μας πάρουν τα βόλια του υφέρποντος πολέμου;

Jon Kotsis (UK)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Οδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και της δικής μας), που αποφεύγουν να διεξάγουν δημοψήφισμα υπό το φόβο του "όχι". Είναι ακόμη χειρότερο όμως το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το λαό σαν κάτι ενοχλητικό, σαν μια ομάδα ανθρώπων που "δεν ξέρουν", που "ψηφίζουν συναισθηματικά" και λοιπά και λοιπά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από έλλειμα δημοκρατίας. Προσπαθεί να επιβάλλει ένα σύνταγμα χωρίς καμία λαϊκή υποστήριξη και "απορεί" με το "ακατανόητο όχι" ορισμένων λαών όπως οι Γάλλοι. Τουλάχιστον όμως εκεί οι κυνερνώντες είχαν το θάρρος να φέρουν το ευρωσύνταγμα σε δημοψήφισμα, παρά τον "κίνδυνο" που υπήρχε να βγει το "όχι". Εδώ ψηφίσαμε ένα σύνταγμα για το οποίο ο λαός δεν ξέρει τίποτε, και που κατά τα φαινόμενα απλώς προσπαθεί να μεταβάλλει την Ευρώπη σε κλώνο και ανταγωνιστή των Η.Π.Α, περιστέλλοντας το κοινωνικό κράτος προς όφελος της θεοποιημένης πλέον "ανταγωνιστικότητας", η οποία έχει γίνει καραμέλα στα χείλη των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων. ()

Είμαι κι εγώ πολίτης αυτής της χώρας και θέλω κάπως να δηλώσω επίσημα την αντίθεσή μου στο ευρωσύνταγμα, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά (και όχι μόνον). Δυστυχώς για ακόμη μια φορά θα αποφασίσουν άλλοι για μας κι εμείς απλώς θα παρακολουθούμε στην επίφαση δημοκρατίας που ζούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι ο κόσμος θα ψήφιζε "ναι". Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Αναρωτιέμαι τι θα έκανε αν ήταν στην κυβέρνηση. Θα ζητούσε άραγε φημοψήφισμα; Τώρα, εκ του ασφαλούς, το κάνει. Λυπάμαι για τον αντιδημοκρατικό δρόμο που έχει πάρει η Ε.Ε. Κάποτε την πιστέψαμε. ΟΧΙ ΠΙΑ!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι;

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

I read most part of the Euroconstitution Chart. It looks like a compromise between the member country-states. Referendum or not this is the cause of History. EU is going to be one of the major 3 superpowers of the early 21 Century. I say early-century because by the end of 21 Century we will be all global citizens. Europe has History,experience,very well educated and cultured population. It lucks the Entrepreneurial, positive spirit and work ethic that we can see in the USA but these attitudes can change. The new Euronation has the ability to become a major player in the new global system.

USA with its overleveraged-plutocratic, unsocial, overcommercialized economy will be more vulnerable in the future than Europe. EU will shine again as a united European Nation and a bright example of balanced market economy and social-society. Before Greece became an empire was a loose confederacy of city-states. Germany before it became Kaiserreich was a feeble confederacy of city-states with no German consciousness. The same way today we see Europe as a bunch of different nations. But 40 years from now our children will proud themselves as European citizens.

George A. (NYC, USA)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα; Στην Γαλλία, μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού θα ψηφίσει ΟΧΙ στο σχετικό δημοψήφισμα της 29-5-05. Και όμως, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!! Αυτό έχει σημασία. Στην Ελλάδα, από το 1974 και μετά, όταν έγινε δημοψήφισμα για την βασιλευομένη ή μη δημοκρατία, τα δημοψηφίσματα "ξεχάστηκαν". Για όλα αποφασίζει η Βουλή. Και για το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα. Έλλειμμα δημοκρατίας; Έλειμμα σεβασμού στον "κυρίαρχο" λαό; Μάλλον. Ούτε ενημέρωση έγινε για το Ευρωσύνταγμα, ούτε δημοψήφισμα.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το σχόλιό μου δέν διεκδικεί νομική γνώση. Στηρίζεται μόνο στην κρίση δικαίου ανδρός και όχι μόνο του συντάκτου του, αλλά όλων με τους οποίους συζητά και όσων στηρίζουν την άποψή του. Πρόκειται για το νέο και πρώτο Ευρωσύνταγμα ή Συνθήκη, όπως ονομάζεται. Αναφέρεται στην Ευρώπη, που απαρτίζεται από τις χώρες των εταίρων, οι οποίες «συμπτύσσονται σε μία ενότητα ή κοινότητα», αλλά δεν αναφέρεται στα σαφή και συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια αυτής της ενότητος ή κοινότητος. Άλλες χώρες προχώρησαν ήδη στην ψήφισή του και άλλες περιμένουν στην σειρά. Δεν διαβάζουμε όμως πουθενά, έστω και μία αναφορά στο ότι, ενώ υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει συνταγματικά ορισμένος γεωγραφικός χώρος, εντός του οποίου θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το Σύνταγμα, που ψηφίζεται ή θα ψηφισθεί. Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι; Μήπως δεν ισχύει για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τυπωθεί οι Χάρτες της Ε.Ε.; Και αν δεν ισχύει άμεσα, τότε γιατί ψηφίζεται; Και για ποιόν ή για ποιούς; Και για ποιάν Ευρώπη; ()

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members.

Manolis Lygounis (California, USA)

Οι εταίροι μας δεν είναι το ίδιο «ακριτικοί πληθυσμοί» όσο εμείς οι Έλληνες, που για ακόμα μία φορά στην παγκόσμια ιστορία και χωρίς καμία υπερβολή, φυλάμε Θερμοπύλες. Είναι στο θέμα αυτό μακριά από όσα συμβαίνουν στην ζώνη τριβής μεταξύ δύο ηπείρων, περιοχών του πλανήτη με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Και επειδή επι δεκαετίες ασχολούνται με την ανάπτυξη και καθόλου με τις πολεμικές ασκήσεις επι τόπου, όπως εμείς επάνω από το Αιγαίο, έχουν γίνει τρυφηλοί σε βαθμό απαράδεκτο. Έτσι, εμείς τουλάχιστον, που αποδεχόμαστε το νέο Ευρωσύνταγμα με τις ευλογίες των εκλεκτών μας στο Κοινοβούλιο, το ελάχιστο που περιμένουμε είναι, να έχουμε με το νέο αυτό βήμα προς την ενοποίηση περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά από όση είχαμε μέχρι σήμερα, για να μπορέσουμε και να συγκλίνουμε όπως το επιθυμούμε.

Να μπορούμε και εμείς να αναπτυσσόμαστε με πολύ λιγότερες αμυντικές δαπάνες για να περισσεύουν και μερικές για τα άδεια Ταμεία και για επενδύσεις, που κατάντησαν σήμερα σαν τα πράσινα άλογα, για τα οποία όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν τα είδε ακόμα. Και αν αυτό δεν μας το εξασφαλίζει το νέο Σύνταγμα, δεν θα ήταν δίκαιο να ζητήσουμε την αναστολή του μέχρις ότου είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του; Υπάρχει εταίρος που θα μας κατηγορήσει για παραλογισμό; Γιατί για παραλογισμό μας κατηγορούν και για πιο ευτελή πράγματα όπως τον βασικό εταίρο.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είναι αλήθεια πως η ενημέρωση που μέχρι σήμερα έχουμε σχετικά με την ουσία της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης διακρίνεται από ενα πασιφανές έλλειμμα. Η κοινωνία ελάχιστες συζητήσεις είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τόσο από συνδιασκέψεις όσο και τηλεοπτικά μέσα από τους ιδωτικούς διαύλους. Καθώς η Δημόσια τηλεόραση έδωσε κάποια ψήγματα αξιόπιστης ενημέρωσης. Συνεπώς, οι πολίτες αδυνατούν να σχηματίσουν συγκεκριμένη γνώμη για τα 448 άρθρα του "Ευρωσυντάγματος". Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς έδωσαν μάλλον συγκεχυμένη έως θλιβερή εικόνα. Κρίμα ...

Τέλος η ατολμία της κυβέρνησης να συμπαραταχθεί με την δεδηλωμένη και δημοσίως εκφρασμένη άποψη της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την πληροφόρηση των Ελληνων πολιτών. Είθε στο μέλλον και με αφορμή το δημοψήφισμα των Γάλλων που καθιστά όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αμφίρρροπο το αποτέλεσμα να συνδράμει προς τη διαλεύκανση και την κατανόηση του "Ευρωσυντάγματος" από τους Έλληνες.

Βασίλης Λάππας (Βόλος, Ελλάς)

Yes, All Greeks should be educated on the Euro-constitution and be given the opportunity to VOTE. Above all the Greek culture and history and territory must be PROTECTED.

Μichael Kolovos (Athens, Greece)

Σίγουρα πρέπει να ενημερωθούμε. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ως ενημέρωση τη συζήτηση που έγινε στη βουλή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ενημερωθούμε απο τους πολιτικούς μας γιατί πάντα μας παρουσιάζουν τα πράγματα μαύρα ή άσπρα, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς οι έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Νομίζω ότι ένας καταστατικός χάρτης όσο συντηριτικός και άν είναι συμβάλει έστω και ελάχιστα στην ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κοινωνικές αλλαγές εθνικού επιπέδου. Μόνο μέσα απο παγκόσμιους συσχετισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. μπορούν να προκύψουν κοινωνικές αλλαγές.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

Whether we had a referendum or not the outcome would have been Yes.

Thomas T. (Philadelphia, USA)

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members. In other words, the Union as a whole should commit to use all available armed forces to defend the borders of each individual state against aggression from the outside, and should be the single, mandatory source of arbitration for internal disputes, e.g. conflicts between member states, breakaway provinces, etc.

If that was part of the plan, Ireland, for example, wouldn't have to be fighting a mini-secession war, and Greece could once and for all stop arming to defend itself against Turkey. To me it doesn't seem to be the case. Normally a Constitution is about more than just distributing beaurocratic power, but I am not sure about this one...

Μanolis Lygounis (California, USA)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος, πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που δεν έγινε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν πολύ πιο σημαντική. Εκτός αυτού, αν δεν κάνω λάθος, κανένα εθνικό σύνταγμα δεν έχει επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος, και βρίσκω ότι αν και είναι πολύ πιο προοδευτικό από το Ελληνικό Σύνταγμα και υποθέτω από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα στον κόσμο, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, γιατί απλώς επαναδιατυπώνει τις ισχύουσες συνθήκες χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των μελών. Θα ήθελα όμως να επικυρωθεί για συμβολικούς λόγους, ειδικά από τη στιγμή που η απόριψή του έγινε σημαία των συντηρητικών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (των "ευρωσκεπτικιστών").

Oδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Πρέπει και εμείς οι Έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

I read the Euroconstittution but not in every single detail. Either we had a Referendum or not the outcome would have been Yes. Greeks are among the most Proeuropean Europeans. EU is going to be a major counterforce to the USA, China and India and a major player in the world economics and politics. There is no question that Europe has the experience, the human resources and the ability to become stronger than the USA. Only I think that we should give priority to Ukraine rather than Turkey as the next major partner...

Τhomas T. (Philadelphia, USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου)

Συντονισμένες επιθέσεις στη Βαγδάτη

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται μια μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση

Μία ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα ιρακινή κυβέρνηση, η περιοχή της Βαγδάτης συγκλονίστηκε από 10 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον30 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Επτά επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα ενώ τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν βορείως και δυτικά της Βαγδάτης.

Οι στόχοι των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας, μέλη της εθνοφρουράς και ένα εστιατόριο στην συνοικία των Σουνιτών αλ-Αθαμίγια όπου συχνάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην συνοικία Ντόρα στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας και στην αλ-Νταβούντι στα δυτικά.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν αργότερα στη Μαντάιν, 30 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, από βομβιστικές επιθέσεις εναντίον φυλακίου, νοσοκομείου και ταχυδρομείου. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στην Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ και στη Βασόρα στα νότια της χώρας.

Την ίδια ώρα ο νέος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, συναντά προβλήματα, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επτά υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Πετρελαίου και Άμυνας. Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η εκπροσώπηση των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 18:04 (Ώρα Λονδίνου)

30 χρόνια μετά τον πόλεμο

Στις 30 Απριλίου του 1975 έπεσε η αυλαία του πολέμου στο Βιετνάμ, της πιο μακροχρόνιας και αιματηρής σύγκρουσης της μεταπολεμικής περιόδου.

Ο ταγματάρχης Τζέιμς Κιν, ένας από τελευταίους Αμερικανούς στρατιωτικούς που εγκατέλειπε τη Σαϊγκόν, θυμάται την τελευταία επίθεση των Βιετκόνγκ κατά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του νοτίου Βιετνάμ.

Η πτώση της Σαϊγκόν

«Σπάσανε τις μαονένιες πόρτες και μας κυνήγησαν όροφο-όροφο», λέει ο ταγματάρχης Τζέιμς Κιν και συνέχισε «ξημέρωνε και είδαμε το τι συνέβαινε στη Σαϊγκόν. Βλέπαμε την προέλαση των αρμάτων μάχης και του στρατού του Βορείου Βιετνάμ. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν κατέστρεφαν τίποτα».

Μέσα σε 18 ώρες ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση περισσοτέρων των 1000 αμερικανών στρατιωτών και 7.000 βιετναμέζων.

O Μπράιαν Μπάρον ανταποκριτής του BBC λέει ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη η τελευταία μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου της Σαϊγκόν, οι κομμουνιστές έβλεπαν την επιχείρηση μεταφοράς των Αμερικανών αλλά δεν προσπάθησαν να παρέμβουν, ως ότου έφυγαν και οι τελευταίοι πεζοναύτες.

Ο απολογισμός του πολέμου είναι τρομακτικός. Πάνω από 60.000 Αμερικανοί στρατιώτες, σχεδόν ένα εκατομμύριο στρατιώτες του Βορείου Βιετνάμ και Βιετκόνγκ και 250.000 στρατιώτες του Νοτίου Βιετνάμ σκοτώθηκαν στα 14 χρόνια του πολέμου.

Με την πτώση της Σαϊγκόν γράφτηκε ο θριαμβευτικός επίλογος στον 30χρονο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Ο θρυλικός στρατηγός του Βορείου Βιετνάμ Γκιάπ είχε πει μετά την πτώση της Σαϊγκόν στις 30 Απριλίου του 1975 ότι «ήταν η επιβράβευση, η νίκη σε ένα πόλεμο που διήρκεσε 30 χρόνια. Ήταν το αναπόφευκτο τέλος. Η Εαρινή επίθεση που πιστεύαμε ότι θα κρατήσει δύο ή τρία χρόνια, τερματίστηκε σε μόλις δύο μήνες».

Πως άρχισε η εμπλοκή των ΗΠΑ

Η εμπλοκή των Αμερικανών στο Βιετνάμ ξεκινά το 1961, όταν οι Γάλλοι αποσύρονται από την περιοχή μετά την ταπεινωτική τους ήττα στο Ντιέν Μπιέν Φού. Η κλιμάκωση του πολέμου αρχίζει το 1968, με τις ταυτόχρονες επιθέσεις των Βορειο-βιετναμέζων εναντίον 100 πόλεων και χωριών. Οι ανορθόδοξες μέθοδοι των Βιετκόνγκ κάνουν από πολύ νωρίς σαφές στους Αμερικανούς επιτελάρχες ότι αυτός ο πόλεμος είναι αδύνατον να κερδιθεί. Η αμερικανική κοινή γνώμη ξεσηκώνεται. Μετά από χρόνια ειρηνευτικών συνομιλιών στο Παρίσι, το 1973 συνάπτεται συμφωνία εκεχειρίας και αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων. Ήταν μια φόρμουλα για να περισωθεί η τιμή των Αμερικανών

«Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης στο Βιετνάμ. Όλοι οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι βρίσκονται καθ οδό προς τις ΗΠΑ. Και τα 17 εκατομμύρα των κατοίκων του Νοτίου Βιετνάμ μπορούνε ελεύθερα να επιλέξουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν», δήλωνε προς τον αμερικανικό λαό ο τότε πρόεδρος Ριτσαρντ Νίξον.

Τριάντα χρόνια μετά τα τραύματα που άφησε η εμπειρία του Βιετνάμ δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Στην προσπάθεια να ξεχάσει, η Αμερική έβαλε στο περιθώριο δεκάδες χιλιάδες βετεράνους που της υπενθυμίζουν την ήττα της από ένα μικρό αλλά ηρωικό λαό.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Τελικά, ήταν νόμιμος ο πόλεμος;

Διχάζει το θέμα των γνωμοδοτήσεων του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας σχετικά με την νομιμότητα της εισβολής στο Ιράκ. Aναλυτικά η τεκμηρίωση της άποψης του και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας, λόρδος Γκόλντσμιθ, είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την νομιμότητα του πολέμου, μόλις δέκα μέρες πριν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη διεξαγωγή του πολέμου. Η γνωμοδότηση του λόρδου Γκόλντσμιθ την ημέρα εκείνη ανέφερε πως ο πόλεμος ήταν νόμιμος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως το γεγονός ότι δεν έγιναν γνωστές οι επιφυλάξεις του γενικού εισαγγελέα, σημαίνει πως οι βουλευτές, το υπουργικό συμβούλιο και η κοινή γνώμη είχαν παραπλανηθεί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα 1441 στις 8 Νοεμβρίου 2002.

Το ψήφισμα έδινε στο Ιράκ «μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του στο θέμα του αφοπλισμού» και προειδοποιούσε τη Βαγδάτη για «σοβαρές συνέπειες» αν δεν το έπραττε.

ΟΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Το κείμενο της γνωμοδότησης της 7ης Μαρτίου 2003 (στα αγγλικά)

Το κείμενο της γνωμοδότησης προς στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 17 Μαρτίου 2003 (στα αγγλικά)

Το ψήφισμα είχε βασιστεί σε δύο παλαιότερα: στο ψήφισμα 678 του 1990, το οποίο είχε εγκρίνει τον πόλεμο για την απομάκρυνση του Ιράκ από το Κουβέιτ με τη χρήση «κάθε απαραίτητου μέσου» για την «επιβολή της ειρήνης και της ασφάλειας» και στο ψήφισμα 687 (που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του Περσικού το 1991) το οποίο θέτει μια σειρά διαρκών υποχρεώσεων στο Ιράκ να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής και αφήνει να εννοηθεί πως αν το Ιράκ δεν το πράξει και δεν συμμορφωθεί με αυτούς του όρους θα μπορούσε να γίνει και πάλι χρήση βίας εναντίον του.

Ως αποτέλεσμα, οι επιθεωρητές όπλων υπό τον Χανς Μπλιξ πήγαν στο Ιράκ, ενώ 250.000 αμερικανικά βρετανικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα ιρακινά σύνορα.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2003, η Βρετανία και οι ΗΠΑ άρχισαν τις προσπάθειες για να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να περάσει ένα νέο ψήφισμα που θα επέτρεπε τη χρήση βίας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, παρουσίασε στο Συμβούλιο στοιχεία, που όπως έλεγε απεδείκνυαν ότι το Ιράκ εξακολουθούσε να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Στις 7 Μαρτίου 2003 ο Χανς Μπλιξ είπε στον ΟΗΕ ότι το Ιράκ είχε κάνει σημαντικά βήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του για αφοπλισμό, αλλά παρέμεναν, όπως είπε, αναπάντητα ερωτηματικά. Αργότερα είπε ότι αν είχε ερωτηθεί θα είχε ζητήσει παράταση χρόνου για να συνεχίσει το έργο του.

Στις 17 Μαρτίου 2003 η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία εγκατέλειψαν τις προσπάθειες για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επέτρεπε τη χρήση βίας, επικαλούμενες την αντίθεση της Γαλλίας και την απειλή του Παρισιού να ασκήσει βέτο σε κάθε τέτοιο ψήφισμα.

Γνωρίζουμε πως στη γνωμοδότηση της 7ης Μαρτίου 2003 (σχετικά με τη νομιμότητα του πολέμου χωρίς νέο ψήφισμα του ΟΗΕ) ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας είχε πει «η γλώσσα του ψηφίσματος 1441 αφήνει τη [νομική] θέση ασαφή».

«Κύριο ερώτημα», έλεγε, ήταν το κατά πόσο υπήρχε ανάγκη αξιολόγησης της συμπεριφοράς του Ιράκ. Αν ναι, «εναπόκειται στο Συμβούλιο να την κάνει» έλεγε ο λόρδος Γκόλντσμιθ.

«Η ασφαλέστερη νομική οδός θα ήταν να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος που επιτρέπει τη χρήση βίας»σημειώνει.

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

7 Μαρτίου: Πρώτη γνωμοδότηση προς τον Τόνι Μπλερ

7 Μαρτίου: Ο Χανς Μπλιξ λέει στον ΟΗΕ ότι το Ιράκ κάνει σημαντικά βήματα συμμόρφωσης

17 Μαρτίου: Τελική γνωμοδότηση προς το υπουργικό συμβούλιο

17 Μαρτίου: Η γνωμοδότηση κοινοποιείται στη Βουλή των Λόρδων

20 Μαρτίου: Έναρξη πολέμου

«Αλλά, συνεχίζει, αν η κυβέρνηση επιλέξει να στηριχτεί μόνο στο 1441 «είναι δυνατόν να υποστηριχτεί εύλογα» ότι αυτό είναι ικανό «κατ αρχήν να ανανεώσει την εντολή του 678 χωρίς νέο ψήφισμα». Όμως «αυτό το επιχείρημα είναι αμφιλεγόμενο. Δεν είναι ευρέως αποδεκτό μεταξύ των πανεπιστημιακών σχολιαστών» λέει ο λόρδος Γκόλντσμιθ διευκρινίζοντας όμως πως «εγώ διαφωνώ με αυτούς τους σχολιαστές και νομικούς».

Αν η κυβέρνηση στηριχτεί σε αυτό το επιχείρημα, προειδοποιεί ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας «θα πρέπει να δείξουμε αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία για την μη συμμόρφωση και μη συνεργασία» του Ιράκ.

Και δεδομένων των πρόσφατων εκθέσεων των επιθεωρητών όπλων, λέει ο λόρδος Γκόλντσμιθ στην κυβέρνηση, «θα χρειαστεί να εξετάσετε πολύ προσεκτικά αν τα αποδεικτικά στοιχεία για τη μη συνεργασία και τη μη συμμόρφωση του Ιράκ είναι αρκετά πειστικά ώστε να δικαιολογήσουν το συμπέρασμα πως το Ιράκ δεν αξιοποίησε την τελευταία ευκαιρία» που του δόθηκε.

Προειδοποίησε ακόμα ότι κάθε στρατιωτική δράση «θα πρέπει να έχει ως αντικειμενικό στόχο την εφαρμογή των όρων της εκεχειρίας» και ότι «θα πρέπει να αποτελεί μια αντίδραση που θα είναι κατάλληλη για τον στόχο αυτό, δηλαδή την εξασφάλιση της συμμόρφωσης του Ιράκ με τις υποχρεώσεις του για τον αφοπλισμό».

Πρόσθεσε ότι «η αλλαγή καθεστώτος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικειμενικό στόχο της στρατιωτικής δράσης» παρόλο που η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα ήταν νόμιμη «αν μπορέσει να δειχτεί πως μια τέτοια ενέργεια είναι αναγκαίο και ανάλογο μέτρο για να εξασφαλιστεί ο αφοπλισμός του Ιράκ».

Εν τούτοις, στη γνωμοδότηση που παρουσίασε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο, σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου, η νομική του συμβουλή ήταν κατηγορηματική.

Η εξουσιοδότηση να χρησιμοποιηθεί βία κατά του Ιράκ προκύπτει από τα συνδυασμένα αποτελέσματα των αποφάσεων 678, 687 και 1441. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ακόμα ότι αν το Ιράκ, σε οποιαδήποτε στιγμή, δεν συμμορφωθεί και συνεργαστεί πλήρως με την εφαρμογή του 1441, αυτό θα αποτελεί περαιτέρω έμπρακτη απόδειξη παράβασης».

Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας λόρδος Γκόλντσμιθ

Και συνεχίζει στη νέα του γνωμοδότηση ο λόρδος Γκόλντσμιθ «Είναι σαφές πως το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί και συνεπώς το Ιράκ ήταν κατά τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε το ψήφισμα 1441 και συνεχίζει να παραβαίνει εμπράκτως τους όρους».

«Το ψήφισμα 1441 θα καθόριζε πως απαιτείται μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αν είχε κάτι τέτοιο ως στόχο. Το μόνο που ζητά είναι γίνει έκθεση και να συζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας η αποτυχία του Ιράκ [να συμμορφωθεί] αλλά δεν εκφράζει την νέα απόφαση για την εντολή χρήσης δύναμης».

Τι είχε αλλάξει λοιπόν στο ενδιάμεσο;

Οι προσπάθειες της Βρετανίας για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ενέκρινε την χρήση δύναμης είχαν αποτύχει. Και τότε ο στρατός και το δημόσιο ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να «εκφράσει μια σαφή και απλή άποψη» σχετικά με το θέμα της νομιμότητας του πολέμου.

Έτσι στις 15 Μαρτίου, ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας έγραψε στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως «είναι πράγματι η κατηγορηματική άποψη του πρωθυπουργού ότι το Ιράκ βρίσκεται σε περαιτέρω έμπρακτη απόδειξη παράβασης των όρων» που του έχουν τεθεί.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Απριλίου 2005, ο λόρδος Γκόλντσμιθ είπε ότι η γνωμοδότησή του της 7ης Μαρτίου 2003 ήταν μια ανάπτυξη των επιχειρημάτων και όχι το συμπέρασμα.

«Όχι μόνο δεν έδειξε πως έφτασα στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος θα ήταν παράνομος αλλά δείχνει και το πώς έλαβα υπόψη όλα τα επιχειρήματα πριν καταλήξω στο συμπέρασμά μου» είχε πει ο λόρδος Γκόλντσμιθ.

Ο γενικός εισαγγελέας , τυπικά, δεν μετέβαλλε τη γνωμοδότησή του επειδή δεν είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα στις 7 Μαρτίου.

Αλλά στις 17 Μαρτίου, και αφού οι σχετικές βρετανικές προσπάθειες στον ΟΗΕ είχαν αποτύχει, δεν εξέφρασε καμιά αμφιβολία ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα ήταν νόμιμος χωρίς ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν η πρώτη του γνωμοδότηση είχε γίνει γνωστή εκείνη την περίοδο θα έκανε πολύ πιο δύσκολο το έργο της βρετανικής κυβέρνησης να κερδίσει υποστήριξη για τα σχέδιά της για επικείμενη εισβολή στο Ιράκ.

Και δεν είναι τυχαίο που το ψήφισμα 1441 δεν ήταν σαφές σχετικά με το αν μπορούσε να υπάρξει νόμιμη στρατιωτική επέμβαση χωρίς νέο ψήφισμα, καθώς η απόφαση είχε εσκεμμένα διατυπωθεί με τρόπο που θα εξασφάλιζε την ομόφωνη στήριξη του ΟΗΕ.

Το γεγονός πως η Βρετανία προσπάθησε σκληρά να πετύχει την έκδοση νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ κάνει σαφές ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προτιμούσε, και για πολιτικούς και για νομικούς λόγους, μια πιο απερίφραστη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον πόλεμο.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 12:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: Ευχές και μηνύματα

Με την ευκαιρία του Πάσχα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου απευθύνουν ευχές και μηνύματα προς τον κυπριακό λαό ενώ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρίστος Ταλιαδώρος, στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, αναφέρει ότι οι πραγματικές δυνατότητες της Κύπρου και της οικονομίας της μπορούν να αναδειχθούν μόνο μέσα από μια συνολική και δίκαιη λύση.

«Η λύση πρέπει να προσφέρει προοπτική και να ενώνει την κοινωνία, τους θεσμούς και την οικονομία, με κοινό όραμα την ευημερία και την πρόοδο σε συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας, χωρίς έποικους και στρατεύματα κατοχής», τονίζει ο κ. Ταλιαδώρος στο μήνυμα του.

Πασχαλινές ευχές

Το ΔΗΚΟ εύχεται «Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά» και τονίζει η Ανάσταση και για την Κύπρο δεν θα αργήσει.

«Υπομένουμε και καρτερικά συνεχίζουμε την πορεία των παθών μας», αναφέρει στο μήνυμά του το ΔΗΚΟ και συνεχίζει υπογραμμίζοντας «έχουμε όμως την πεποίθηση και κουβαλούμε πάντοτε την προσδοκία ότι τον Γολγοθά και τη Σταύρωση θα ακολουθήσει η Ανάσταση και της Κύπρου και του λαού της».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ στο Πασχαλινό μήνυμα του υπογραμμίζει ξανά την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα για λύση του Κυπριακού και εύχεται σε όλους καλή Ανάσταση και καλή λευτεριά.

Στην ανακοίνωσή του, το Κίνημα σημειώνει πως ο στρατηγικός στόχος για λύση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό, παραμένει αναλλοίωτος.

«Λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που θα σέβεται τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Λύση που θα προνοεί για μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς κηδεμονίες και επεμβατικά εγγυητικά βάρη, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια», προσθέτει η ανακοίνωση του ΕΔΕΚ.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες σε ανακοίνωση τους εύχονται σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό Καλό Πάσχα και στην Κύπρο λύση και επανένωση.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ευχή όπως «η Ανάσταση του Κυρίου να σημάνει το τέλος της κατοχής στην Κύπρο και την αρχή εξεύρεσης μιας λύσης δίκαιης και βιώσιμης που θα οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη».

Στην ανακοίνωση του το Κίνημα εύχεται το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης, ειρήνης και εσωτερικής κάθαρσης να επικρατήσει και στη Γη και τονίζει «ο σεβασμός της ζωής, σε κάθε της μορφή, είναι το μήνυμα της Ανάστασης».


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πασχαλινή έξοδος

Άρχισε από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η παραδοσιακή Πασχαλινή έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων προς την επαρχία.

Η έξοδος από την Αθήνα, σύμφωνα με την Tροχαία, η κίνηση άρχισε από τις 3 τα ξημερώματα και συνεχίζεται στη διάρκεια της μέρας και στα δύο εθνικά δίκτυα Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου.

Πλήρη αναχωρούν από τον Πειραιά τα πλοία με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου.

Ο καιρός προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί το Μεγάλο Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά θα σημειωθεί πτώση θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Για την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός προβλέπεται αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα αν και δεν αποκλείονται τοπικές νεφώσεις και βροχές μικρής όμως διάρκειας.

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας βρίσκεται για τη Μεγάλη Παρασκευή στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Γιάννενα, αλλά επιστρέφει το Μεγάλο Σάββατο στην Αθήνα και το Πάσχα θα το γιορτάσει στο ακριτικό Καστελόριζο με τους κατοίκους του νησιού.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα βρίσκεται έως και το Μεγάλο Σάββατο με την οικογένειά του στη Ραφήνα και την Κυριακή του Πάσχα θα επισκεφθεί συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αττική.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Επιτάφιου στις Σπέτσες, θα κάνει Ανάσταση στην Ύδρα και την Κυριακή του Πάσχα θα επισκεφθεί στρατόπεδο στο Ναύπλιο.

Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί το Πάσχα το αεροδρόμιο της Δεκέλειας στο Τατόι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος θα περάσει το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τήνο, όπου θα επισκεφθεί το γηροκομείο του νησιού.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωσική υποστήριξη στους Παλαιστίνιους

Ο πρόεδρος Πούτιν προσέφερε στρατιωτική βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις συνομιλίες που είχε στη Ραμάλα με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, υποσχέθηκε βοήθεια για την ανοικοδόμηση της οικονομίας στη Λωρίδα της Γάζας και στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Ο κ.Πούτιν ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε το Ισραήλ και την Αίγυπτο, είχε συνάντηση στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρώσος ηγέτης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Την προηγούμενη μέρα ο κ.Πούτιν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ. Η επίσκεψη του αυτή ήταν η πρώτη που πραγματοποιεί Ρώσος ηγέτης στο Ισραήλ.

Στη συνάντηση του με τον κ.Αμπάς ο κ.Πούτιν είπε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Αμπάς να μεταρρυθμίσει τις δυνάμεις ασφαλείας και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία».

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται εξοπλισμό και εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και προσέφερε την βοήθεια της Μόσχας.

Ο κ.Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ειρήνης και επανέλαβε την υποστήριξη του για την πρόταση του κ.Πούτιν να πραγματοποιηθεί υψηλού επιπέδου διάσκεψη για το Μεσανατολικό στη Μόσχα. Πρόταση που δεν φαίνεται να είχε απήχηση στην Ουάσινγκτον ή στο Ισραήλ.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Τελικά, ήταν νόμιμος ο πόλεμος;

Σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας, λόρδος Γκόλντσμιθ, είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την νομιμότητα του πολέμου, μόλις δέκα μέρες πριν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη διεξαγωγή του πολέμου. Η γνωμοδότηση του λόρδου Γκόλντσμιθ την ημέρα εκείνη ανέφερε πως ο πόλεμος ήταν νόμιμος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως το γεγονός ότι δεν έγιναν γνωστές οι επιφυλάξεις του γενικού εισαγγελέα, σημαίνει πως οι βουλευτές, το υπουργικό συμβούλιο και η κοινή γνώμη είχαν παραπλανηθεί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα 1441 στις 8 Νοεμβρίου 2002.

Το ψήφισμα έδινε στο Ιράκ «μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του στο θέμα του αφοπλισμού» και προειδοποιούσε τη Βαγδάτη για «σοβαρές συνέπειες» αν δεν το έπραττε.

ΟΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε το κείμενο της γνωμοδότησης της 7ης Μαρτίου

Διαβάστε το κείμενο της γνωμοδότησης προς στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 17 Μαρτίου

Το ψήφισμα είχε βασιστεί σε δύο παλαιότερα: στο ψήφισμα 678 του 1990, το οποίο είχε εγκρίνει τον πόλεμο για την απομάκρυνση του Ιράκ από το Κουβέιτ με τη χρήση «κάθε απαραίτητου μέσου» για την «επιβολή της ειρήνης και της ασφάλειας» και στο ψήφισμα 687 (που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του Περσικού το 1991) το οποίο θέτει μια σειρά διαρκών υποχρεώσεων στο Ιράκ να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής και αφήνει να εννοηθεί πως αν το Ιράκ δεν το πράξει και δεν συμμορφωθεί με αυτούς του όρους θα μπορούσε να γίνει και πάλι χρήση βίας εναντίον του.

Ως αποτέλεσμα, οι επιθεωρητές όπλων υπό τον Χανς Μπλιξ πήγαν στο Ιράκ, ενώ 250.000 αμερικανικά βρετανικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα ιρακινά σύνορα.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2003, η Βρετανία και οι ΗΠΑ άρχισαν τις προσπάθειες για να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να περάσει ένα νέο ψήφισμα που θα επέτρεπε τη χρήση βίας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, παρουσίασε στο Συμβούλιο στοιχεία, που όπως έλεγε απεδείκνυαν ότι το Ιράκ εξακολουθούσε να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Στις 7 Μαρτίου 2003 ο Χανς Μπλιξ είπε στον ΟΗΕ ότι το Ιράκ είχε κάνει σημαντικά βήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του για αφοπλισμό, αλλά παρέμεναν, όπως είπε, αναπάντητα ερωτηματικά. Αργότερα είπε ότι αν είχε ερωτηθεί θα είχε ζητήσει παράταση χρόνου για να συνεχίσει το έργο του.

Στις 17 Μαρτίου 2003 η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία εγκατέλειψαν τις προσπάθειες για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επέτρεπε τη χρήση βίας, επικαλούμενες την αντίθεση της Γαλλίας και την απειλή του Παρισιού να ασκήσει βέτο σε κάθε τέτοιο ψήφισμα.

Γνωρίζουμε πως στη γνωμοδότηση της 7ης Μαρτίου 2003 (σχετικά με τη νομιμότητα του πολέμου χωρίς νέο ψήφισμα του ΟΗΕ) ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας είχε πει «η γλώσσα του ψηφίσματος 1441 αφήνει τη [νομική] θέση ασαφή».

«Κύριο ερώτημα», έλεγε, ήταν το κατά πόσο υπήρχε ανάγκη αξιολόγησης της συμπεριφοράς του Ιράκ. Αν ναι, «εναπόκειται στο Συμβούλιο να την κάνει» έλεγε ο λόρδος Γκόλντσμιθ.

«Η ασφαλέστερη νομική οδός θα ήταν να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος που επιτρέπει τη χρήση βίας»σημειώνει.

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

7 Μαρτίου: Πρώτη γνωμοδότηση προς τον Τόνι Μπλερ

7 Μαρτίου: Ο Χανς Μπλιξ λέει στον ΟΗΕ ότι το Ιράκ κάνει σημαντικά βήματα συμμόρφωσης

17 Μαρτίου: Τελική γνωμοδότηση προς το υπουργικό συμβούλιο

17 Μαρτίου: Η γνωμοδότηση κοινοποιείται στη Βουλή των Λόρδων

20 Μαρτίου: Έναρξη πολέμου

«Αλλά, συνεχίζει, αν η κυβέρνηση επιλέξει να στηριχτεί μόνο στο 1441 «είναι δυνατόν να υποστηριχτεί εύλογα» ότι αυτό είναι ικανό «κατ αρχήν να ανανεώσει την εντολή του 678 χωρίς νέο ψήφισμα». Όμως «αυτό το επιχείρημα είναι αμφιλεγόμενο. Δεν είναι ευρέως αποδεκτό μεταξύ των πανεπιστημιακών σχολιαστών» λέει ο λόρδος Γκόλντσμιθ διευκρινίζοντας όμως πως «εγώ διαφωνώ με αυτούς τους σχολιαστές και νομικούς».

Αν η κυβέρνηση στηριχτεί σε αυτό το επιχείρημα, προειδοποιεί ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας «θα πρέπει να δείξουμε αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία για την μη συμμόρφωση και μη συνεργασία» του Ιράκ.

Και δεδομένων των πρόσφατων εκθέσεων των επιθεωρητών όπλων, λέει ο λόρδος Γκόλντσμιθ στην κυβέρνηση, «θα χρειαστεί να εξετάσετε πολύ προσεκτικά αν τα αποδεικτικά στοιχεία για τη μη συνεργασία και τη μη συμμόρφωση του Ιράκ είναι αρκετά πειστικά ώστε να δικαιολογήσουν το συμπέρασμα πως το Ιράκ δεν αξιοποίησε την τελευταία ευκαιρία» που του δόθηκε.

Προειδοποίησε ακόμα ότι κάθε στρατιωτική δράση «θα πρέπει να έχει ως αντικειμενικό στόχο την εφαρμογή των όρων της εκεχειρίας» και ότι «θα πρέπει να αποτελεί μια αντίδραση που θα είναι κατάλληλη για τον στόχο αυτό, δηλαδή την εξασφάλιση της συμμόρφωσης του Ιράκ με τις υποχρεώσεις του για τον αφοπλισμό».

Πρόσθεσε ότι «η αλλαγή καθεστώτος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικειμενικό στόχο της στρατιωτικής δράσης» παρόλο που η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα ήταν νόμιμη «αν μπορέσει να δειχτεί πως μια τέτοια ενέργεια είναι αναγκαίο και ανάλογο μέτρο για να εξασφαλιστεί ο αφοπλισμός του Ιράκ».

Εν τούτοις, στη γνωμοδότηση που παρουσίασε στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο, σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου, η νομική του συμβουλή ήταν κατηγορηματική.

Η εξουσιοδότηση να χρησιμοποιηθεί βία κατά του Ιράκ προκύπτει από τα συνδυασμένα αποτελέσματα των αποφάσεων 678, 687 και 1441. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ακόμα ότι αν το Ιράκ, σε οποιαδήποτε στιγμή, δεν συμμορφωθεί και συνεργαστεί πλήρως με την εφαρμογή του 1441, αυτό θα αποτελεί περαιτέρω έμπρακτη απόδειξη παράβασης».

Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας λόρδος Γκόλντσμιθ

Και συνεχίζει στη νέα του γνωμοδότηση ο λόρδος Γκόλντσμιθ «Είναι σαφές πως το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί και συνεπώς το Ιράκ ήταν κατά τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε το ψήφισμα 1441 και συνεχίζει να παραβαίνει εμπράκτως τους όρους».

«Το ψήφισμα 1441 θα καθόριζε πως απαιτείται μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αν είχε κάτι τέτοιο ως στόχο. Το μόνο που ζητά είναι γίνει έκθεση και να συζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας η αποτυχία του Ιράκ [να συμμορφωθεί] αλλά δεν εκφράζει την νέα απόφαση για την εντολή χρήσης δύναμης».

Τι είχε αλλάξει λοιπόν στο ενδιάμεσο;

Οι προσπάθειες της Βρετανίας για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ενέκρινε την χρήση δύναμης είχαν αποτύχει. Και τότε ο στρατός και το δημόσιο ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να «εκφράσει μια σαφή και απλή άποψη» σχετικά με το θέμα της νομιμότητας του πολέμου.

Έτσι στις 15 Μαρτίου, ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας έγραψε στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως «είναι πράγματι η κατηγορηματική άποψη του πρωθυπουργού ότι το Ιράκ βρίσκεται σε περαιτέρω έμπρακτη απόδειξη παράβασης των όρων» που του έχουν τεθεί.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Απριλίου 2005, ο λόρδος Γκόλντσμιθ είπε ότι η γνωμοδότησή του της 7ης Μαρτίου 2003 ήταν μια ανάπτυξη των επιχειρημάτων και όχι το συμπέρασμα.

«Όχι μόνο δεν έδειξε πως έφτασα στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος θα ήταν παράνομος αλλά δείχνει και το πώς έλαβα υπόψη όλα τα επιχειρήματα πριν καταλήξω στο συμπέρασμά μου» είχε πει ο λόρδος Γκόλντσμιθ.

Ο γενικός εισαγγελέας , τυπικά, δεν μετέβαλλε τη γνωμοδότησή του επειδή δεν είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα στις 7 Μαρτίου.

Αλλά στις 17 Μαρτίου, και αφού οι σχετικές βρετανικές προσπάθειες στον ΟΗΕ είχαν αποτύχει, δεν εξέφρασε καμιά αμφιβολία ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα ήταν νόμιμος χωρίς ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν η πρώτη του γνωμοδότηση είχε γίνει γνωστή εκείνη την περίοδο θα έκανε πολύ πιο δύσκολο το έργο της βρετανικής κυβέρνησης να κερδίσει υποστήριξη για τα σχέδιά της για επικείμενη εισβολή στο Ιράκ.

Και δεν είναι τυχαίο που το ψήφισμα 1441 δεν ήταν σαφές σχετικά με το αν μπορούσε να υπάρξει νόμιμη στρατιωτική επέμβαση χωρίς νέο ψήφισμα, καθώς η απόφαση είχε εσκεμμένα διατυπωθεί με τρόπο που θα εξασφάλιζε την ομόφωνη στήριξη του ΟΗΕ.

Το γεγονός πως η Βρετανία προσπάθησε σκληρά να πετύχει την έκδοση νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ κάνει σαφές ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προτιμούσε, και για πολιτικούς και για νομικούς λόγους, μια πιο απερίφραστη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον πόλεμο.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία Ντελόρ για το Ευρωσύνταγμα

Ο κ. Νελόρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση καταψήφισης

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΒΒC ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, εκφράζει την άποψη ότι δεν θα ναυαγήσει η Συνθήκη για τα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και επικρατήσουν οι αντίπαλοί της στο γαλλικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου.

Ο κ. Νελόρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση καταψήφισης και σημείωσε ότι «εάν η Γαλλία θα είναι η μόνη εξαίρεση, οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να εμμείνουν στη διεξαγωγή των προγραμματισμένων δημοψηφισμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πως ήταν δυνατόν να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ντελόρ είπε ακόμη στη συνέντευξή του ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε πολλές χώρες της ΕΕ οι δημοσκοπήσεις δεν αντανακλούν επακριβώς τις διαθέσεις των πολιτών.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Συντονισμένες επιθέσεις στη Βαγδάτη

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται μια μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση

Μία ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα ιρακινή κυβέρνηση, η Βαγδάτη συγκλονίστηκε από τέσσερεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον23 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 90.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην σουνιτική συνοικία αλ-Αθαμίγια γύρω στις 8 π.μ τοπική ώρα.

Οι στόχοι των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας, μέλη της εθνοφρουράς και ένα εστιατόριο στην συνοικία αλ-Αθαμίγια όπου συχνάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην συνοικία Ντόρα στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας και στην αλ-Νταβούντι στα δυτικά.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν αργότερα στη Μαντάιν, 30 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, από βομβιστικές επιθέσεις εναντίον φυλακίου, νοσοκομείου και ταχυδρομείου. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στην Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ και στη Βασόρα στα νότια της χώρας.

Την ίδια ώρα ο νέος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, συναντά προβλήματα, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επτά υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Πετρελαίου και Άμυνας. Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η εκπροσώπηση των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική επίσκεψη

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του είδους μετά την ήττα των εθνικιστών της Κουομιντάνγκ στον εμφύλιο πόλεμο το 1949

Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη στην Κίνα του ηγέτη της εθνικιστικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, Λιέν Τσαν, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Χου Ζιντάο.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του είδους μετά την ήττα των εθνικιστών της Κουομιντάνγκ στον εμφύλιο πόλεμο το 1949, οι οποίοι στη συνέχεια κατέφυγαν στην Ταϊβάν.

Μιλώντας σε φοιτητές στο Πεκίνο ο Λιέν Τσαν κάλεσε τον λαό της Κίνας και της Ταϊβάν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ενώ μιλώντας στην τηλεόραση είπε ότι οι Κινέζοι και των δύο πλευρών επιθυμούν ένα διάλογο και συμφιλίωση και όχι αντιπαραθέσεις.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ταϊπέχ μεταδίδει ότι η κοινή γνώμη στην Ταϊβάν είναι διχασμένη σε σχέση με την επίσκεψη. Αρκετοί την επιδοκιμάζουν, εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει στην μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή όμως μία μερίδα αξιολογεί ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται πρόωρα, καθώς μόλις προσφάτως στο Πεκίνο θεσπίστηκε νόμος, βάσει του οποίου επιτρέπεται η χρήση βίας εναντίον της Ταϊβάν, εάν προχωρήσει στην επίσημη ανακήρυξη πλήρους ανεξαρτησίας.

Ο Λιέν Τσαν θα παραμείνει στην Κίνα οκτώ ημέρες και θα επισκεφθεί τέσσερις πόλεις.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 07:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συντονισμένες επιθέσεις στη Βαγδάτη

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται μια μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση

Μία ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα ιρακινή κυβέρνηση, η Βαγδάτη συγκλονίστηκε από τέσσερεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην σουνιτική συνοικία αλ-Αθαμίγια γύρω στις 8 π.μ τοπική ώρα.

Οι στόχοι των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας, μέλη της εθνοφρουράς και ένα εστιατόριο στην συνοικία αλ-Αθαμίγια όπου συχνάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην συνοικία Ντόρα στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας και στην αλ-Νταβούντι στα δυτικά.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν αργότερα στη Μαντάιν, 30 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα ο νέος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, συναντά προβλήματα, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επτά υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Πετρελαίου και Άμυνας. Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η εκπροσώπηση των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αγορές και έξοδος

Oι τιμές στις πασχαλινές αγορές ,η έξοδος από τα αστικά κέντρα για το Πάσχα και θέματα απασχόλησης δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των Ελληνικών εφημερίδων, που κυκλοφορούν με τους τίτλους:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Ανοίγουν» 2.511 θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ- υπουργεία - εκπαίδευση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εφυγαν για να γλυτώσουν την ακρίβεια - Ομαδική έξοδος

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μετατάξεις με συνέντευξη στο Δημόσιο - Θα προκηρύσσονται οι θέσεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φουλ μηχανές από Καραμανλή - Σε εντατικούς ρυθμούς η κυβέρνηση μετά το Πάσχα

Η ΑΥΓΗ: Τα πάθη των νεόπτωχων - Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κατρακύλα των τιμών στην αγορά προκαλεί η μαζική έξοδος των Αθηναίων και η έλλειψη ρευστότητας

TΟ ΒΗΜΑ: Ακριβό Πάσχα...Στα ύψη τρόφιμα, καύσιμα, διόδια, εισιτήρια και...νερό!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βροχή προσφύγων κατά της περαίωσης

ΕΘΝΟΣ: Κύμα αγωγών από εκπαιδευτικούς για το επίδομα των 176 ευρώ- Προσφυγές αμέσως μετά τις γιορτές

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Περίλυπος εστί η ψυχή έως θανάτου"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έπεσαν οι τιμές στην αγορά. Απέδωσαν καρπούς οι εκτεταμένοι έλεγχοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζει ο νόμος για τις μετατάξεις - 10 σημεία- τομές στον εργασιακό χάρτη του Δημοσίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ποια αυγά σπάνε το Πάσχα - Τσουγκρίσματα για εργασιακό, ακρίβεια, υγεία

ΕΣΤΙΑ: Δεν μειώνεται η ανεργία. Στην Ελλάδα 1 στους 4 νέους δεν βρίσκει εργασία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναζητούνται χορηγοί για την Ακρόπολη- Το ελληνικό κράτος δηλώνει αδύναμο να ολοκληρώσει την αναστήλωση

Ο ΛΟΓΟΣ: Φεύγουν και οι τελευταίοι... Εκτός των τειχών, με κάθε μέσο

ΤΑ ΝΕΑ: Αιφνιδιασμό ψάχνει ο Καραμανλής - Συζητά πάλι για «μικρό και ευέλικτο» σχήμα

Η ΝΙΚΗ: Νέα φοροεπιδρομή

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καθημερινή σταύρωση στους χώρους δουλειάς

H ΧΩΡΑ: Αιγενεαί πάσαι... Αγια πάθη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ενώ συρρέουν εκατοντάδες πιστοί για το Αγιο Φως

AΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δηλητήρια σε κηπευτικά

ΕΓΝΑΤΙΑ: Δικαίωμα στην πενταήμερη

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Άνθιμος ζήτησε έξοδο από τη Μεγάλη Παρασκευή της Εκκλησίας

ΕΞΠΡΕΣ: Στροφή στο δολάριο -Ελκυστικές οι αποδόσεις του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ στην αιχμή της ανάπτυξης

ΚΕΡΔΟΣ: Η ποντοπόρος θα αλλάξει τον χάρτη της Σοφοκλέους


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 07:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συντονισμένες επιθέσεις

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται μια μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν από τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Βαγδάτη.

Ο στόχος των κατά τα φαινόμενα συντονισμένων επιθέσεων ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται μια μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιμπραχίμ Τζαφάρι.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην σουνιτική συνοικία αλ-Αθαμίγια γύρω στις 8 π.μ τοπική ώρα.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Οι στόχοι των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας, μέλη της εθνοφρουράς και ένα εστιατόριο στην συνοικία αλ-Αθαμίγια όπου συχνάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην συνοικία Ντόρα στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας και στην αλ-Νταβούντι στα δυτικά.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 05:44 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες ΕΕ-ΗΠΑ για τις κινεζικές εισαγωγές

Ανησυχία ΕΕ -ΗΠΑ για τις κινεζικές εισαγωγές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αρχίσουν έρευνες σχετικά με τη δραματική αύξηση των εισαγωγών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης από την Κίνα, μετά τον τερματισμό του παγκόσμιου συστήματος ποσοστώσεων, τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει πως η έρευνα, που αποτελεί το πρώτο βλήμα για την επιβολή περιορισμό σε ορισμένες από τις εισαγωγές ρούχων από την Κίνα, θα εξετάσει προϊόντα σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες.

Στο διάστημα αυτό θα γίνουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις με το Πεκίνο προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι, έπειτα από αίτημα των αμερικανικών βιομηχανιών, δέχτηκε να εξετάσει προϊόντα που εμπίπτουν σε επτά κατηγορίες.

Αυτή η έρευνα είναι ξεχωριστή από εκείνη που άρχισε αυτό τον μήνα σχετικά με το αν θα πρέπει να επανέλθει το σύστημα των ποσοστώσεων για ορισμένους κλάδους ενδυμάτων.

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα όσο γίνεται γρηγορότερα, αλλά ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, είπε ότι απαιτείται προσοχή.

Οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία κινδυνεύει άμεσα από τις κινεζικές εισαγωγές που ιδιαίτερα στα πουλόβερ και στα αντρικά παντελόνια έχουν αυξηθεί πάνω από 400% από τις αρχές του χρόνου.

Και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού εκφράζονται ανησυχίες για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν ήδη χαθεί από τότε που η κίνα εκμεταλλεύτηκε την κατάργηση του συστήματος ποσοστώσεων που εφαρμοζόταν επί 31 χρόνια.

Το Πεκίνο είναι εξοργισμένο ακόμα και από την προοπτική επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές του και είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς προστατευτισμού.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοψήφισμα και αυτονομία

Στην Γαλλία ο Τύπος ασχολείται με το κρίσιμο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αν και η πλειοψηφία των εφημερίδων έχει ταχθεί υπέρ του «Ναι», οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι υπερτερεί το «Όχι».

Η Le Monde σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων έχει γεννηθεί στην ΕΕ και «έχουν ιδία αντίληψη των πλεονεκτημάτων της». Αυτά που γνωρίζουν «για το χάος, τον πόλεμο και την φτώχεια» που προηγήθηκε της ΕΕ «τα γνωρίζουν μόνο από τα ιστορικά βιβλία».

«Έτσι πολλοί πιστεύουν ότι η ειρήνη, η ευημερία και η δημοκρατία μπορούν να προωθηθούν και χωρίς την ΕΕ», σημειώνει η Le Monde.

«Όμως η ιστορία δεν περιμένει», προειδοποιεί η γαλλική εφημερίδα. «Στο μέλλον θα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις σημαντικές δυνάμεις στον κόσμο: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και εάν το επιθυμεί και το αποφασίσει και η Ευρώπη».

«Αυτή είναι η πρόκληση του δημοψηφίσματοςΣτην Ουάσιγκτον, στο Δελχί και στο Πεκίνο περιμένουν να μάθουν ένα αύριο θα υπάρχει και η Ευρώπη στο τραπέζι των μεγάλων δυνάμεων», καταλήγει το σχόλιο της Le Monde.

Αρκετές γαλλικές εφημερίδες σχολιάζουν τις δηλώσεις του πρώην ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν.

«Το Όχι» λέει η Le Figaro μεταφέροντας τις δηλώσεις Ζοσπέν «τιμωρεί την Γαλλία και την Ευρώπη, αντί να τιμωρεί την κυβέρνηση», όπως θα ήθελαν πολλοί από τους αριστερούς υποστηρικτές της εκστρατείας του «Όχι».

«Δεν θα πρέπει να κρατήσουμε την Ευρώπη όμηρο στα εσωτερικά μας προβλήματα», τόνισε ο κ. Ζοσπέν σύμφωνα με την Le Figaro.

Η Liberation σχολιάζει ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Ζοσπέν «αναδείχθηκε ως ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του Ναι΄». Εάν καταφέρει να εξασθενήσει την δύναμη του «Όχι» στην αριστερά, τότε ο Ζοσπέν «θα αναδειχθεί ο σωτήρας του Ναι».

Ισπανία-Καταλονία

Στην Ισπανία, οι εφημερίδες σχολιάζουν εκτενώς την πρόταση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας να αναλάβει τον έλεγχο των μισών φορολογικών εσόδων της επαρχίας.

Η πρόταση αυτή, όπως αναμενόταν, υποστηρίζεται από τις εφημερίδες της Βαρκελώνης σε αντίθεση με αυτές της Μαδρίτης.

Με τίτλο «Απαράδεκτη πρόταση» η ABC της Μαδρίτης καταδικάζει «την παθητικότητα της κεντρικής κυβέρνησης που επιτρέπει την σταδιακή οπισθοδρόμηση προς την αυτονομία της Καταλονίας».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης εξηγείται από το γεγονός «ότι η αριθμητική της πλειοψηφία» στην βουλή εξαρτάται από την υποστήριξη της συμμαχίας των Καταλονών.

Παρόμοια είναι η άποψη της El Mundo που χαρακτηρίζει την πρόταση «σαχλαμάρες». Η πρόταση «αντιβαίνει της αρχής της ενιαίας πατρίδας και πάνω από όλα αποσκοπεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο που καταργεί την δημοσιονομική κυριαρχία του κράτους».

Η El Periodico της Βαρκελώνης αναγνωρίζει ότι η πρόταση δημιουργεί ανησυχία στην Μαδρίτη. Η εφημερίδα αναγνωρίζει τον ρόλο του πρωθυπουργού Θαπατέρο «που είναι υπέρμαχος των φιλοδοξιών της Καταλονίας για δικαιότερη κατανομή του πλούτου».

«Ήρθε η ώρα» -συνεχίζει η εφημερίδα της Βαρκελώνης να διαπραγματευτεί ο πρωθυπουργός με τις τοπικές αρχές της Καταλονίας και των άλλων επαρχιών με στόχο την μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτοτέλεια για τις επαρχίες της Ισπανίας.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 01:16 (Ώρα Λονδίνου)

Η «μαύρη μέρα» του Μπλερ

«Η μαύρη μέρα του Μπλερ καθώς ξεσπά καυγάς για το Ιράκ», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian).

Ήταν η χειρότερη μέρα της προεκλογικής εκστρατείας για το Εργατικό Κόμμα σχολιάζει η εφημερίδα καθώς ο Τόνι Μπλερ «ενέδωσε στις πιέσεις και δημοσιοποίησε την συμβουλευτική έκθεση για την νομιμότητα του πολέμου».

Σε ιδιωτικές τους συζητήσεις ανώτατα στελέχη του Εργατικού Κόμματος παραδέχονται ότι το θέμα του Ιράκ «μπορεί να αποδειχθεί ανέλπιστο δώρο για τους Συντηρητικούς μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, γράφει η Γκάρντιαν.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα πάντως γράφει ότι η δημοσίευση της συμβουλευτικής έκθεσης του Λόρδου Γκόλντσμιθ «καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο Τόνι Μπλερ αγνόησε την ρητή προειδοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Λόρδος Γκόλντσμιθ ποτέ δεν είπε ρητά ότι ο πόλεμος θα ήταν παράνομος».

Παρ όλα αυτά η εφημερίδα σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο τόνος και το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης της 7ης Μαρτίου 2003 είναι διαφορετικός από της περίληψη της 17ης Μαρτίου που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει νομικά την προσφυγή στα όπλα.

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις τεράστιες πιέσεις που δεχόταν ο Γενικός Εισαγγελέας για να κατασταλάξει στην νομική του άποψη», σημειώνει η Γκάρντιαν.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αμφιβάλει εάν η δημοσιοποίηση της συμβουλευτικής έκθεσης του Γενικού Εισαγγελέα θα «επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιστρέψει στα ζητήματα που θέλει να επικεντρωθεί στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας- την υγεία, την παιδεία και την οικονομία».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι με την δημοσιοποίηση της έκθεσης «όλα τα παλιά ερωτηματικά για το Ιράκ επανεμφανίζονται».

Η Ιντιπέντεντ γράφουν οι συντάκτες της εφημερίδας στο κεντρικό της σχόλιο- δεν «είναι μεταξύ αυτών που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα».

Από την άλλη πλευρά συνεχίζει η εφημερίδα- υπάρχουν οι εκθέσεις για τα ανύπαρκτα όπλα του Ιράκ, η ανεπισημότητα με την οποία λαμβάνονταν οι αποφάσεις στην Ντάουνιγκ Στριτ, ένας κλειστός και στενός κύκλος ανθρώπων που αποφάσιζαν χωρίς να λογοδοτούν.

«Όλα αυτά μπορεί να συνιστούν έλλειψη αξιοπρέπειας, μπορεί και όχι. Όμως σίγουρα αντιπροσωπεύουν εσφαλμένη κρίση που είχε καταστροφικά αποτελέσματα», καταλήγει το σχόλιο της Ιντιπέντεντ.

Μπράουν-Μπλερ

«Ο Μπράουν σπεύδει να σώσει τον Μπλερ», ο τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που αναφέρεται στην προσπάθεια του δημοφιλούς υπουργού Οικονομικών να «ηρεμήσει την κατάσταση στο Εργατικό Κόμμα μετά την διαρροή της επίμαχης συμβουλευτικής έκθεσης».

Ο Γκόρντον Μπράουν γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς απέρριψε τις καταγγελίες ότι ο Τόνι Μπλερ «επέβαλε στο υπουργικό συμβούλιο την απόφαση του να εισβάλλει στο Ιράκ».

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών «αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του πόσο το Εργατικό Κόμμα στηρίζεται στην δημοτικότητα του κ. Μπράουν για να δώσει νέα ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία».

«Ο Μπλερ χρίζει τον Μπράουν επόμενο πρωθυπουργό», το πρωτοσέλιδο των Τάιμς (Times). Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι ο κ. Μπράουν «θα είναι ένας έξοχος πρωθυπουργός».

Η σχέση μου με τον Γκόρντον Μπράουν «αποτελεί το θεμέλιο της κυβέρνησης», λέει ο Τόνι Μπλερ.

Βρετανία Ευρώ

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η ένταξη της Βρετανίας στην ευρωζώνη «δεν είναι πιθανή» κατά την διάρκεια της τρίτης θητείας του αποτελεί για την Γκάρντιαν (Guardian) την πρώτη φορά που ο Τόνι Μπλερ «χρησιμοποίησε αρνητική και όχι θετική γλώσσα» για την προοπτική ένταξης.

Η Γκάρντιαν φαίνεται να συμφωνεί με τον βρετανό πρωθυπουργό.

«Θα έρθει η στιγμή όταν θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης», σχολιάζει η εφημερίδα, «αλλά είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο πριν οι χώρες της ευρωζώνης μπουν ξανά σε μια μακρά περίοδο σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης».

Η Γκάρντιαν απαριθμεί τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ και καταλήγει: «Τα επιχειρήματα για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωζώνη δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα μέχρι η ευρωζώνη να αποδείξει ότι είναι μια ζώνη στην οποία αξίζει να προσχωρήσουμε».

Θάτσερ

Η Μάργαρετ Θάτσερ, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους Τάιμς (Times) εγκατέλειψε την χώρα για να κάνει διακοπές στην Βενετία.

Πρόκειται «για την πρώτη φορά για 70 χρόνια» που η πρώην «σιδηρά κυρία» δεν συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία για το Συντηρητικό Κόμμα.

Πιστεύεται συνεχίζουν οι Τάιμς ότι έχει απογοητευθεί από την προεκλογική εκστρατεία των Τόριδων και την «προοπτική της τρίτης συνεχόμενης εκλογικής νίκης των Εργατικών».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.