Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-03

  1. Λίγο πριν το τέλος
  2. Στη Λευκωσία το «μπαλάκι»
  3. Η Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη
  4. Αποφασισμένο το Ιράν
  5. Στη Λευκωσία το «μπαλάκι»
  6. Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ
  7. Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  8. Διαβουλεύσεις στην ιρακινή ηγεσία
  9. Δάνειο στο Κοσσυφοπέδιο από την ΕΤΕ
  10. Από αντίπαλοι συνεργάτες
  11. Έκρηξη σε στάδιο στη Σομαλία
  12. Αφοπλισμός μετ' εμποδίων
  13. Υπέρ της επίλυσης Ερντογάν και Ταλάτ
  14. Υπέρ του σχεδίου Ανάν ο Στρο
  15. Η επανεμφάνιση των Cream
  16. Αγώνας δρόμου για τις φορολογικές δηλώσεις
  17. Ευρωσύνταγμα και Πυρηνικά
  18. Εξαφάνιση μαχητικών αεροπλάνων
  19. Αφοπλισμός μετ εμποδίων

Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 02:25 (Ώρα Λονδίνου)

Λίγο πριν το τέλος

Ένα 24ωρο απομένει από τις εκλογές στη Βρετανία και η εκστρατεία των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων μπήκε στην τελική ευθεία.

Παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, από τις αποκαλύψεις για την νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ αλλά και τον θάνατο ενός ακόμη βρετανού στρατιώτη στη Βασόρα, ο Τόνι Μπλέρ αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στον πόλεμο, εκτός και αν προκληθεί από τους ψηφοφόρους, και στις τελευταίες ώρες που απομένουν προβάλλει με πάθος τα οικονομικά επιτεύγματα των δύο κυβερνήσεων του.

«Η οικονομία σανίδα σωτηρίας για τον Μπλέρ» αναφέρει η Γκάρντιαν, επισημαίνοντας ότι ο βρετανός πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει έως το τέλος να προβάλει την οικονομία ως το βασικό του ατού, παρά τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα βάσει των οποίων οι επιδόσεις του κατασκευαστικού τομέα είναι οι χειρότερες των τελευταίων 13 χρόνων.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει διαρροές ψηφοφόρων του προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ο Τόνι Μπλέρ υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές και πως οι επενδύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα εξασφαλιστούν από τα αποθεματικά του υπουργείου Οικονομίας.

Η Γκάρντιαν αναφέρει επίσης ότι με στόχο μια ακόμη κυβερνητική θητεία το επιτελείο Μπλέρ έχει επιστρατεύσει ακόμα και τους εσωκομματικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού, όπως τον βετεράνο σοσιαλιστή Τόνι Μπεν, ένα από τους πλέον δριμείς επικριτές του πολέμου στο Ιράκ.

Κατά τους Τάιμς το Εργατικό Κόμμα έχει την μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις εκλογές, από τα Συνδικάτα και προσωπικότητες του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η δημοσκόπηση που δημοσιεύουν οι Τάιμς που δείχνει σημαντική υποχώρηση του Συντηρητικού Κόμματος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Η δημοσκόπηση των Τάιμς δίνει ποσοστό μόλις 27% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το χαμηλότερο στην ιστορία του κόμματος, 41% στους Εργατικούς και 23% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Οι Τάιμς αποκαλύπτουν ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, δέχεται ισχυρές πιέσεις από ανώτατα στελέχη του κόμματος να μη παραιτηθεί αμέσως σε περίπτωση ήττας αλλά να παραμείνει στην ηγεσία ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί η διαδοχή του.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς εκτιμούν ότι η πολιτική «βλέποντας και κάνοντας» που ακολουθεί ο Τόνι Μπλέρ θα αποδώσει καρπούς στην κάλπη.

«Η στρατηγική των Εργατικών να μεταθέσουν για μετά τις εκλογές την λήψη αποφάσεων σε μια σειρά ανοιχτά ζητήματα όπως οι δημοσιονομικές δαπάνες, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, οι συγκοινωνίες,η εσωτερική ασφάλεια και η Ευρώπη, φαίνεται ότι είναι σωστή και αποδίδει.» γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει ο βρετανός πρωθυπουργός για να παρακάμψει το Ιράκ, αυτό εξακολουθεί να προβάλει συνεχώς μπροστά του.

«Το Ιράκ σφυροκοπεί τον Μπλέρ, τώρα οι οικογένειες των νεκρών στρατιωτών απαιτούν δημόσια έρευνα για την νομιμότητα του πολέμου» γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφερόμενη στην επιστολή που επέδώσαν στην Ντάουνινγκ Στριτ οι οικογένειες των νεκρών στρατιωτών με την οποία ζητούν την διεξαγωγή έρευνας για να διακριβωθεί το πόσο νόμιμος ήταν ο πόλεμος.

Επικαλούμενη αξιωματούχο των Εργατικών η Ιντιπέντεντ αναφέρει ότι θα τεθεί πρόβλημα ηγεσίας στην περίπτωση μείωσης της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος από 159 έδρες που είναι σήμερα σε 50. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε το πάνω χέρι στην αριστερά πτέρυγα, του παραδοσιακούς Εργατικούς, κάτι που δεν θα ήθελε με τίποτα να συμβεί η ομάδα Μπλέρ, γράφει η Ιντιπέντεντ.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Λευκωσία το «μπαλάκι»

H κ. Κένεντι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο

Η αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι, δήλωσε στην Άγκυρα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί, προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Αλί Τουιγκάν, και το βοηθό του, Ερτουγρούλ Απακάν, η κ. Κένεντι υπογράμμισε ότι ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πρέπει να γνωρίζει, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς Λευκωσίας για νέο ξεκίνημα.

«Εμείς ενθαρρύνουμε τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να ενημερώσειι γι΄ αυτό τον κ. Ανάν», είπε η Αμερικανίδα υφυπουργός, τονίζοντας στη συνέχεια ότι το σημερινό στάτους κβο στο νησί δεν είναι προς συμφέρον κανενός.

Ο κ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι η περιοδεία της κ. Κένεντι σε Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία δεν συνιστά νέα πρωτοβουλία.

Η κ. Κένεντι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 22:27 (Ώρα Λονδίνου)

Η Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη

Μετά από 20 χρόνια η Λίβερπουλ βρίσκεται ξανά στον τελικό της μεγαλύτερης διοργάνωσης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων.

Με γκολ του Ισπανού Λουίς Γκαρθία στο 4΄ και αφού πέρασε την περασμένη Τετάρτη από το Στάμφορντ Μπιτζ με ισοπαλία (0-0) οι «κόκκινοι» πανηγυρίζουν την συμμετοχή τους στον τελικό και την επικράτηση επί της νέας πρωταθλήτριας Αγγλίας Τσέλσι.

Χωρίς εντυπωσιακές στιγμές, το παιχνίδι στο Άνφιλντ ήταν δυνατό, με τη Λίβερπουλ να δίνει μαθήματα στην άμυνα.

Οι Λονδρέζοι δεν κατάφεραν να σπάσουν το συμπαγές σχήμα του Ράφα Μπενίτες, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η Τσέλσι δεν πρόκειται να πάει στον τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα ο Ισπανός προπονητής της Λίβερπουλ είπε ότι η ομάδα δούλεψε σκληρά και είχε την υποστήριξη των φιλάθλων της. Όταν έχεις τέτοιους οπαδούς τρέχεις λίγο περισσότερο», είπε ο κ. Μπενίτες, που κατέκτησε πέρυσι με τη Βαλένθια το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ..

«Έχασε η καλύτερη ομάδα»

Ο προπονητής της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο, που ήλπιζε να επαναλάβει ότι έκανε πέρυσι με την Πόρτο, δήλωσε ότι έχασε η καλύτερη ομάδα, τονίζοντας ότι «κανείς δεν ξέρει εάν ήταν κανονικό γκολ το τέρμα της Λίβερπουλ.

«Μία ομάδα έπαιζε και η άλλη αμυνόταν. Είμαστε πολύ λυπημένοι, πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αυτοί πέτυχαν γκολ και εμείς όχι», είπε ο Πορτογάλος τεχνικός της Τσέλσι, αρνούμενος να ασκήσει κριτική στην αμυντική τακτική που εφήρμοσε ο Ράφα Μπενίτες. «Τακτική και ποδόσφαιρο πηγαίνουν μαζί», είπε ο κ. Μουρίνιο.


Αποφασισμένο το Ιράν

Όχι να έχει μόνον η «λέσχη των τεχνολογικά προηγμένων» πυρηνική τεχνολογία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Το Ιράν επανέλαβε για μία κόμη φορά ότι θα συνεχίζει την ανάπτυξη όλων των πυρηνικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου, που του επισύρει κατηγορίες για κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας στη διάσκεψη για τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών όπλων, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, είπε ότι είναι ανεπίτρεπτο να περιορίζεται η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας, μόνο σε μία «λέσχη» τεχνολογικά προηγμένων χωρών.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρεζά Ασεφί, δήλωσε ότι θα παραμείνει «στον πάγο» το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γθιόσκα Φίσερ, είχε πει ότι η εκ νέου ανάληψη εργασιών στο ασυγκεκριμένο πρόγραμμα θα σήμαινε το τέλος των συνομιλιών.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Λευκωσία το «μπαλάκι»

H κ. Κένεντι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο

Η αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι, δήλωσε στην Άγκυρα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί, προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Αλί Τουιγκάν, και το βοηθό του, Ερτουγρούλ Απακάν, η κ. Κένεντι υπογράμμισε ότι ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πρέπει να γνωρίζει, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς Λευκωσίας για νέο ξεκίνημα.

«Εμείς ενθαρρύνουμε τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να ενημερώσειι γι΄ αυτό τον κ. Ανάν», είπε η Αμερικανίδα υφυπουργός, τονίζοντας στη συνέχεια ότι το σημερινό στάτους γκβο στο νησί δεν είναι προς συμφέρον κανενός.

Ο κ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι η περιοδεία της κ. Κένεντι σε Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία δεν συνιστά νέα πρωτοβουλία.

Η.Κένεντι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 17:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ

Η μεταβατική κυβέρνηση διαδέχεται την κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι ο οποίος είχε διορισθεί από τους Αμερικανούς

Ορκίστηκε τελικά την Τρίτη η νέα κυβέρνηση υπό τον Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, που εστιάζονταν στην όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των στο νέο κυβερνητικό σχήμα των σουνιτών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο και συγκεκριμένα αυτές του υπουργού Πετρελαίου και του Υπουργού Άμυνας εξακολουθούν να παραμένουν κενές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη μεταδίδει ότι όταν ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι ανακοίνωσε την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη, άφησε επτά υπουργικές θέσεις κενές -μεταξύ αυτών τις θέσεις του υπουργού άμυνας και του υπουργού πετρελαίου - για τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι τις προορίζει για τους εκπροσώπους της σουνικής κοινότητας. Όμως ακόμη και την τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις για το ποιος θα αναλάβει τι δεν φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι οι σουνίτες θα αναλάμβαναν τα επτά υπουργεία που παρέμεναν κενά και την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Όπως όμως φαίνεται -προς το παρόν- το υπουργείο Πετρελαίου και ο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραμένουν ακέφαλα.

Η μεταβατική κυβέρνηση διαδέχεται την κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι ο οποίος είχε διορισθεί από τους Αμερικανούς. Η νέα κυβέρνηση θα επιβλέψει στην σύνταξη του νέου συντάγματος και την διενέργεια νέων εκλογών μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πτώμα ενός Αμερικανού πιλότου, έπειτα από την εξαφάνιση δύο μαχητικών αεροσκαφών στο Ιράκ. Το πτώμα του δεύτερου πιλότου δεν έχει ακόμη εντοπισθεί. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην εξαφάνιση των δύο αεροσκαφών, αλλά οι αμερικανικές

Ανακοίνωσε εξάλλου τον θάνατο 12 ανταρτών στη διάρκεια συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Συρία.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η Συνθήκη για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη φάση επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του πρώτου καταστατικού χάρτη της ενωμένης Ευρώπης.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται δημοψηφίσματα και σε άλλες αποφασίζει το κοινοβούλιο, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2006, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα; Έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος; Θεωρείτε ότι θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Πιστεύω οτι θα έπρεπε να γίνει μια ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης, με συζητήσεις για τα υπέρ και τα κατά και μετά να γίνει ένα δημοψήφισμα ταυτόχρονα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, οπως γίνεται στις Ευρωεκλογές, και να αποφασίσουν οι πολίτες και όχι οι κυβερνώντες.

Γεώργιος Παπαστεφανάκης (Παρίσι, Γαλλία)

Στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Δεν έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του συντάγματος. Θεωρώ με επιφύλαξη ότι το ευρωπαϊκό σύνταγμα θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.

Χάρης Περακάκης (Aθήνα, Ελλάς)

Despite the fact that one might find imperfections with either the European Constitution or the idea of European Union, it is an one-way street for all Europeans. It simply should and will be done. Therefore, our contribution ought to be that it is done efficiently and with purpose.

Dean Plassaras (California, USA)

Τι εκλογες να γινουν στην Ελλαδα αφου το 90%των Ελληνων ειναι ευρωπαϊστες;

Kωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

I think the Greek Citizens should hold a vote on this issue.

Spiros Kiriakides (New York, USA)

Μία (μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης".

Jon Kotsis (UK)

Πολύ κακό για το τίποτα. Μιλάμε απλώς για την πολλοστή αναθεώρηση της συνθήκης της Ρώμης, για μια συνθήκη η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την κωδικοποίηση των υπάρχουσων συνθηκών με μερικές τροποποιήσεις. Εμπεριέχει όμως ένα βαθύτατο συμβολισμό, αφού πρόκειται για συνταγματική συνθήκη, με μερικές πολύ προωθημένες διατάξεις, για παράδειγμα πάνω στην στρατιωτική ενοποίηση.

Όπως ανέφερε και κάποιος κύριος σε προηγούμενο post, δεν έγινε δημοψήφισμα για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ (πολύ πιο σημαντικής από άποψη ουσίας). Και επιτέλους, ας μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Το κανάλι της Βουλής μετέδωσε τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να το προμηθευτεί από τα κατά τόπους γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάμπρος Ζανιάς (Αθήνα, Ελλάς)

Είμαι σίγουρος ότι μικρό μόνο ποσοστό από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, που ψήφισαν υπέρ του ευρωσυντάγματος, γνώριζαν τι ακριβώς ψήφισαν. Όσο για την ενημέρωση των ελλήνων πολιτών αφήστε το καλύτερα.... Βεβαίως δεν πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στις άλλες χώρες. Συμπέρασμα: πάμε κατά ευρωσύνταγμα μεριά και ο θεός βοηθός. Τελικά το 2006 δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτό λόγω του Ηνωμένου Βασιλείου ο ρόλος του οποίου δεν συνάδει προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Θεόφιλος (Ελλάς)

O μόνος σωστός δρόμος είναι η συνεργασία και η αδελφικότητα μεταξύ των εθνών της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στον δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες προόδου και ανάπτυξης, με κύριο άξονα την συμφιλιωτική πολιτική εντός των εδρών του ευρωκοινοβουλίου, με την μεταχείριση ήπιας και γόνιμης συναλλαγής με τους εταίρους μας. Το μοντέλο της Ευρώπης το επιδοκιμάζουν τόσο η Ασία όσο και η Λ.Αμερική και μοιάζει να ζορίζει υπερβολικά το δολάριο, που χρεοκοπεί αργά και σταθερά.

Αιγέας (Αθήνα, Ελλάς)

Για να διεξαχθεί δημοψήφισμα θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούμε, πράγμα για το οποίο δεν φρόντισε κανείς.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ειναι να απορει κανεις ποσο η πολιτικοι μας σεβονται τους πολιτες αυτης της χωρας.Μας θεωρουν οτι δεν ειμαστε ωριμοι πολιτες,δεν γνωριζουμε,και αποφασιζουν να μας πανε απ το χερακι σαν τα μικρα παιδια στο πολυκαταστημα που λεγεται Ευρωπη. Εγω δεν εχω ενημερωθει,εχω πληρη αγνοια,αλλα απο συζητησεις αποκομισα το εξης,η συγχρονη Ελλαδα για τις επερχομενες γενιες θα αναφερεται με δυο οροσημα.Το πρωτο ειναι η μερα της ανεξαρτησιας το 1821 με το πρωτοκολο του Λονδινου,και το δευτερο ειναι το 2005 με την καταλυση του Ελληνικου κρατους,αφου εκχωρουνται πολλα στις Βρυξελλες.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Το "Ευρωσύνταγμα" έχει τα καλά του και τα κακά του. Σε μια εποχή που η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ξαναγράφεται η Ιστορία (είναι άραγε η ρεβανς των καταπιεσμένων πρώην αποκιών;), σε μια εποχή που η δύναμη των πολυεθνικών βαθμιαία υποκαθιστά την κρατική εξουσία, το Ευρωσύνταγμα αποτελεί μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της επερχόμενης αναρχίας. (...)

Τώρα, από τα θετικά σημεία του ΕΣ ξεχωρίζω την ενσωμάτωση της Χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- άλλο βέβαια πως θα εφαρμοστούν. Ενα μελανό σημείο αποτελεί για μένα η ειδική μνεία που γίνεται για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο με μορφή Δήλωσης στα Παραρτήματα του. Οσο για το δημοψήφισμα, θα έπρεπε να γίνει σε όλα τα κράτη - μέλη αφού θα είχε προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και ενημέρωση των πολιτών ....

Λεωνίδας Κουκουλίδης (Ελλάς)

Για να διεξαχθει δημοψηφισμα θα επρεπε πρωτα να ενημερωθουμε πραγμα για το οποιο δεν φροντισε κανεις.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης, κοινώς Ευρωσύνταγμα, δεν λύνει όλα τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε πώς κανένα κείμενο του είδους δεν αποτελεί πανάκεια. Άλλωστε, το Σύνταγμα (όπως και κάθε κείμενο της Ένωσης) είναι κείμενο με ατέλειες και ελλείμματα καθώς αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και συνθέσεων της διαπραγματευτικής διαδικασίας. ()

Κατά τη γνώμη μου, το Σύνταγμα συνιστά σημαντική συμβολή προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης της «ομοσπονδιακής και κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης» και γι' αυτό οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού χώρου θα πρέπει να το στηρίξουν ενεργά. () Όσο για την ενημέρωση που είχα, δυστυχώς αυτή προήλθε μέσα από δική μου αναζήτηση και όχι από κρατική ενημέρωση, η οποία θα τολμούσα να πω, στη χώρα μου είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Eυφροσύνη Παυλακούδη (Ελλάς)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα;

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το Ευρωπαικό Σύνταγμα πρόκειται να αντικαταστήσει ουσιαστικά τα εθνικά συντάγματα των χωρών της ΕΕ. Αποδεικνύοντας λοιπόν τη δημοκρατική μας υπόσταση σαν κράτος θα έπρεπε να μήν θέτουμε κάν το ερώτημα αυτό. Μόνο ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει μια καθαρή απάντηση, και να αποδείξει ότι η άμεση δημοκρατία λειτουργεί στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.

Nίκος Φαρσάρης (Κρήτη, Ελλάς)

The European Constitution will be a significant step towards the European Federal Republic. EU is going to play major role in the world scene in this century. Europeans lack insentive and free market way of thinking. But they are easy learners and certainly the most well educated, cultured and skilled workforce in the world. EU is a rising superpower. The Greek constitution is relatively progressive at least on paper. And if Greece becomes the fourth country in Europe after Spain to recognize same-sex marriages and liberates the state from the church it will be among the most liberal European states.

Mark (New York, USA)

United Europe is a joke. It is impossible. Although I am Greek i feel sorry for what happens in Europe. We cannot mix water and oil. We cannot mix Germans-French-Greeks-Danes. They are different types of people.()

Dion (Alabama, USA)

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Μου την αφαίρεσαν οι κυβερνόντες. Θα ψηφίσουν εκείνοι για εμένα διότι ετσι επέλεξαν, χωρίς καν να με ρωτήσουν. Επομένως τα λόγια περιτά, οπως λεει και το τραγούδι.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Αδυνατώ να πιστέψω πως το 2006 (τόσο νωρίς!) θα πραγματωθεί το τσίρκο της ενωμένης Ευρώπης. Φυσικά δεν έχω ενημερωθεί για το "Σύνταγμα" (όπως, φαντάζομαι, και οι περισσότεροι πολιτικοί μας εκπρόσωποι) και για το δημοψήφισμα είμαι μέσα, αρκεί να μη πέφτει σε αργία! Επιτέλους, τι σόι άνθρωποι κυβερνούν τον κόσμο;Τι σόι είναι οι "ανοιχτοματηδες" κάτοικοι της μεταπολεμικής (κέντρο)Ευρώπης;

Μία(μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης". Σαν κεμαλικό όραμα μου μοιάζει. Μάταια οι πρωτεργάτες της ένωσης ετοιμάζουν νέα φορτία ανυπόδητων Αφρικανοασιατών προς πώληση στην Ευρωπαική αγορά με σκοπό την ενδυνάμωση της "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας. Οι θερμοκέφαλοι επικρατούν σ'όλες τις θέσεις εξουσίας παγκοσμίως (βλέπε Πάπας). Μήπως θα 'ταν καλύτερα να ταμπουρωθούμε στις χώρες μας μη μας πάρουν τα βόλια του υφέρποντος πολέμου;

Jon Kotsis (UK)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Οδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και της δικής μας), που αποφεύγουν να διεξάγουν δημοψήφισμα υπό το φόβο του "όχι". Είναι ακόμη χειρότερο όμως το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το λαό σαν κάτι ενοχλητικό, σαν μια ομάδα ανθρώπων που "δεν ξέρουν", που "ψηφίζουν συναισθηματικά" και λοιπά και λοιπά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από έλλειμα δημοκρατίας. Προσπαθεί να επιβάλλει ένα σύνταγμα χωρίς καμία λαϊκή υποστήριξη και "απορεί" με το "ακατανόητο όχι" ορισμένων λαών όπως οι Γάλλοι. Τουλάχιστον όμως εκεί οι κυνερνώντες είχαν το θάρρος να φέρουν το ευρωσύνταγμα σε δημοψήφισμα, παρά τον "κίνδυνο" που υπήρχε να βγει το "όχι". Εδώ ψηφίσαμε ένα σύνταγμα για το οποίο ο λαός δεν ξέρει τίποτε, και που κατά τα φαινόμενα απλώς προσπαθεί να μεταβάλλει την Ευρώπη σε κλώνο και ανταγωνιστή των Η.Π.Α, περιστέλλοντας το κοινωνικό κράτος προς όφελος της θεοποιημένης πλέον "ανταγωνιστικότητας", η οποία έχει γίνει καραμέλα στα χείλη των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων. ()

Είμαι κι εγώ πολίτης αυτής της χώρας και θέλω κάπως να δηλώσω επίσημα την αντίθεσή μου στο ευρωσύνταγμα, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά (και όχι μόνον). Δυστυχώς για ακόμη μια φορά θα αποφασίσουν άλλοι για μας κι εμείς απλώς θα παρακολουθούμε στην επίφαση δημοκρατίας που ζούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι ο κόσμος θα ψήφιζε "ναι". Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Αναρωτιέμαι τι θα έκανε αν ήταν στην κυβέρνηση. Θα ζητούσε άραγε φημοψήφισμα; Τώρα, εκ του ασφαλούς, το κάνει. Λυπάμαι για τον αντιδημοκρατικό δρόμο που έχει πάρει η Ε.Ε. Κάποτε την πιστέψαμε. ΟΧΙ ΠΙΑ!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι;

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

I read most part of the Euroconstitution Chart. It looks like a compromise between the member country-states. Referendum or not this is the cause of History. EU is going to be one of the major 3 superpowers of the early 21 Century. I say early-century because by the end of 21 Century we will be all global citizens. Europe has History,experience,very well educated and cultured population. It lucks the Entrepreneurial, positive spirit and work ethic that we can see in the USA but these attitudes can change. The new Euronation has the ability to become a major player in the new global system.

USA with its overleveraged-plutocratic, unsocial, overcommercialized economy will be more vulnerable in the future than Europe. EU will shine again as a united European Nation and a bright example of balanced market economy and social-society. Before Greece became an empire was a loose confederacy of city-states. Germany before it became Kaiserreich was a feeble confederacy of city-states with no German consciousness. The same way today we see Europe as a bunch of different nations. But 40 years from now our children will proud themselves as European citizens.

George A. (NYC, USA)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα; Στην Γαλλία, μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού θα ψηφίσει ΟΧΙ στο σχετικό δημοψήφισμα της 29-5-05. Και όμως, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!! Αυτό έχει σημασία. Στην Ελλάδα, από το 1974 και μετά, όταν έγινε δημοψήφισμα για την βασιλευομένη ή μη δημοκρατία, τα δημοψηφίσματα "ξεχάστηκαν". Για όλα αποφασίζει η Βουλή. Και για το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα. Έλλειμμα δημοκρατίας; Έλειμμα σεβασμού στον "κυρίαρχο" λαό; Μάλλον. Ούτε ενημέρωση έγινε για το Ευρωσύνταγμα, ούτε δημοψήφισμα.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το σχόλιό μου δέν διεκδικεί νομική γνώση. Στηρίζεται μόνο στην κρίση δικαίου ανδρός και όχι μόνο του συντάκτου του, αλλά όλων με τους οποίους συζητά και όσων στηρίζουν την άποψή του. Πρόκειται για το νέο και πρώτο Ευρωσύνταγμα ή Συνθήκη, όπως ονομάζεται. Αναφέρεται στην Ευρώπη, που απαρτίζεται από τις χώρες των εταίρων, οι οποίες «συμπτύσσονται σε μία ενότητα ή κοινότητα», αλλά δεν αναφέρεται στα σαφή και συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια αυτής της ενότητος ή κοινότητος. Άλλες χώρες προχώρησαν ήδη στην ψήφισή του και άλλες περιμένουν στην σειρά. Δεν διαβάζουμε όμως πουθενά, έστω και μία αναφορά στο ότι, ενώ υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει συνταγματικά ορισμένος γεωγραφικός χώρος, εντός του οποίου θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το Σύνταγμα, που ψηφίζεται ή θα ψηφισθεί. Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι; Μήπως δεν ισχύει για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τυπωθεί οι Χάρτες της Ε.Ε.; Και αν δεν ισχύει άμεσα, τότε γιατί ψηφίζεται; Και για ποιόν ή για ποιούς; Και για ποιάν Ευρώπη; ()

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members.

Manolis Lygounis (California, USA)

Οι εταίροι μας δεν είναι το ίδιο «ακριτικοί πληθυσμοί» όσο εμείς οι Έλληνες, που για ακόμα μία φορά στην παγκόσμια ιστορία και χωρίς καμία υπερβολή, φυλάμε Θερμοπύλες. Είναι στο θέμα αυτό μακριά από όσα συμβαίνουν στην ζώνη τριβής μεταξύ δύο ηπείρων, περιοχών του πλανήτη με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Και επειδή επι δεκαετίες ασχολούνται με την ανάπτυξη και καθόλου με τις πολεμικές ασκήσεις επι τόπου, όπως εμείς επάνω από το Αιγαίο, έχουν γίνει τρυφηλοί σε βαθμό απαράδεκτο. Έτσι, εμείς τουλάχιστον, που αποδεχόμαστε το νέο Ευρωσύνταγμα με τις ευλογίες των εκλεκτών μας στο Κοινοβούλιο, το ελάχιστο που περιμένουμε είναι, να έχουμε με το νέο αυτό βήμα προς την ενοποίηση περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά από όση είχαμε μέχρι σήμερα, για να μπορέσουμε και να συγκλίνουμε όπως το επιθυμούμε.

Να μπορούμε και εμείς να αναπτυσσόμαστε με πολύ λιγότερες αμυντικές δαπάνες για να περισσεύουν και μερικές για τα άδεια Ταμεία και για επενδύσεις, που κατάντησαν σήμερα σαν τα πράσινα άλογα, για τα οποία όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν τα είδε ακόμα. Και αν αυτό δεν μας το εξασφαλίζει το νέο Σύνταγμα, δεν θα ήταν δίκαιο να ζητήσουμε την αναστολή του μέχρις ότου είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του; Υπάρχει εταίρος που θα μας κατηγορήσει για παραλογισμό; Γιατί για παραλογισμό μας κατηγορούν και για πιο ευτελή πράγματα όπως τον βασικό εταίρο.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είναι αλήθεια πως η ενημέρωση που μέχρι σήμερα έχουμε σχετικά με την ουσία της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης διακρίνεται από ενα πασιφανές έλλειμμα. Η κοινωνία ελάχιστες συζητήσεις είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τόσο από συνδιασκέψεις όσο και τηλεοπτικά μέσα από τους ιδωτικούς διαύλους. Καθώς η Δημόσια τηλεόραση έδωσε κάποια ψήγματα αξιόπιστης ενημέρωσης. Συνεπώς, οι πολίτες αδυνατούν να σχηματίσουν συγκεκριμένη γνώμη για τα 448 άρθρα του "Ευρωσυντάγματος". Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς έδωσαν μάλλον συγκεχυμένη έως θλιβερή εικόνα. Κρίμα ...

Τέλος η ατολμία της κυβέρνησης να συμπαραταχθεί με την δεδηλωμένη και δημοσίως εκφρασμένη άποψη της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την πληροφόρηση των Ελληνων πολιτών. Είθε στο μέλλον και με αφορμή το δημοψήφισμα των Γάλλων που καθιστά όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αμφίρρροπο το αποτέλεσμα να συνδράμει προς τη διαλεύκανση και την κατανόηση του "Ευρωσυντάγματος" από τους Έλληνες.

Βασίλης Λάππας (Βόλος, Ελλάς)

Yes, All Greeks should be educated on the Euro-constitution and be given the opportunity to VOTE. Above all the Greek culture and history and territory must be PROTECTED.

Μichael Kolovos (Athens, Greece)

Σίγουρα πρέπει να ενημερωθούμε. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ως ενημέρωση τη συζήτηση που έγινε στη βουλή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ενημερωθούμε απο τους πολιτικούς μας γιατί πάντα μας παρουσιάζουν τα πράγματα μαύρα ή άσπρα, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς οι έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Νομίζω ότι ένας καταστατικός χάρτης όσο συντηριτικός και άν είναι συμβάλει έστω και ελάχιστα στην ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κοινωνικές αλλαγές εθνικού επιπέδου. Μόνο μέσα απο παγκόσμιους συσχετισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. μπορούν να προκύψουν κοινωνικές αλλαγές.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

Whether we had a referendum or not the outcome would have been Yes.

Thomas T. (Philadelphia, USA)

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members. In other words, the Union as a whole should commit to use all available armed forces to defend the borders of each individual state against aggression from the outside, and should be the single, mandatory source of arbitration for internal disputes, e.g. conflicts between member states, breakaway provinces, etc.

If that was part of the plan, Ireland, for example, wouldn't have to be fighting a mini-secession war, and Greece could once and for all stop arming to defend itself against Turkey. To me it doesn't seem to be the case. Normally a Constitution is about more than just distributing beaurocratic power, but I am not sure about this one...

Μanolis Lygounis (California, USA)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος, πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που δεν έγινε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν πολύ πιο σημαντική. Εκτός αυτού, αν δεν κάνω λάθος, κανένα εθνικό σύνταγμα δεν έχει επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος, και βρίσκω ότι αν και είναι πολύ πιο προοδευτικό από το Ελληνικό Σύνταγμα και υποθέτω από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα στον κόσμο, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, γιατί απλώς επαναδιατυπώνει τις ισχύουσες συνθήκες χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των μελών. Θα ήθελα όμως να επικυρωθεί για συμβολικούς λόγους, ειδικά από τη στιγμή που η απόριψή του έγινε σημαία των συντηρητικών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (των "ευρωσκεπτικιστών").

Oδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Πρέπει και εμείς οι Έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

I read the Euroconstittution but not in every single detail. Either we had a Referendum or not the outcome would have been Yes. Greeks are among the most Proeuropean Europeans. EU is going to be a major counterforce to the USA, China and India and a major player in the world economics and politics. There is no question that Europe has the experience, the human resources and the ability to become stronger than the USA. Only I think that we should give priority to Ukraine rather than Turkey as the next major partner...

Τhomas T. (Philadelphia, USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Διαβουλεύσεις στην ιρακινή ηγεσία

Ο Ιμπραϊμ Αλ Τζαφάρι συνεχίζει πυρετωδώς τις διαβουλεύσεις

Εντατικές διαβουλεύσεις για την αντιπροσώπευση των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, λίγες μόνο ώρες πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραϊμ Αλ Τζαφάρι, πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις κενές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Η κοινότητα των σουνιτών είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά πιστεύεται ότι τουλάχιστον επτά υπουργικές θέσεις - ανάμεσα σε αυτές και εκείνη του υπουργού Άμυνας - θα δοθούν σε σουνίτες πολιτικούς.

Η ιρακινή ηγεσία πιστεύει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα τηρηθούν οι ισορροπίες.

Πιστεύεται ότι η θέση του υπουργού Πετρελαίου θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα σε σιίτη πολιτικό.

Πάντως, τα επεισόδια βίας έχουν αυξηθεί από τότε που ανακοίνωσε τις περισσότερες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου η νέα ηγεσία της χώρας.

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους Ιρακινούς αντάρτες και τις συμμαχικές δυνάμεις.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 12 αντάρτες, ένας Ιρακινός στρατιώτης και δύο Ιρακινοί πολίτες.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Δάνειο στο Κοσσυφοπέδιο από την ΕΤΕ

O διορισμένος από τον ΟΗΕ διοικητής της περιοχής, δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο για άλλους διεθνείς οργανισμούς,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ο πρώτος διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που θα χορηγήσει δάνειο στο Κοσσυφοπέδιο, παρότι παραμένει διαφιλονικούμενο το καθεστώς που διέπει την περιοχή.

Σε τελετή υπογραφής στην Πρίστινα, η ΕΤΕ δεσμεύτηκε στη χρηματοδότηση προγραμμάτων, ενώ ο διορισμένος από τον ΟΗΕ διοικητής της περιοχής, Σόρεν Γέσεν Πέτερσεν, δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο για άλλους διεθνείς οργανισμούς, να προβούν στη χορήγηση δανείων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η περιοχή που βρίσκεται από το 1999 υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να απευθυνθεί ζητώντας δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

Τον περασμένο μήνα ο ΟΗΕ συμφώνησε σε σειρά μέτρων για την εντατικοποίηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων στο Κοσσυφοπέδιο, που παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό ανεργίας και διαρκή οικονομική κρίση.

Το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο τυπικά εξακολουθεί να παραμένει επαρχία της Σερβίας, η συντριπτική πλειονότητα όμως του πληθυσμού, που είναι Αλβανοί, επιδιώκουν την ανεξαρτησία.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Από αντίπαλοι συνεργάτες

Η Λόκχιντ και η Μπόινγκ θα στοιχίζουν λιγότερο ως ομάδα

Οι αμερικανικές εταιρίες κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού, Μπόινγκ και Λόκχιντ Μάρτιν, πρόκειται να παραμερίσουν την αντιπαλότητά τους και να συμμετάσχουν σε ένα κοινό πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για την παραγωγή πυραύλων.

Οι δύο εταιρίες φημίζονται για την αντιπαλότητα μεταξύ τους εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά στο θέμα της κατασκευής πυραύλων.

Το Πεντάγωνο είχε επιβάλει στη Μπόινγκ έναν αποκλεισμό 20 μηνών για βιομηχανική κατασκοπεία απέναντι στη Λόκχιντ. Ο αποκλεισμός άρθηκε τον Μάρτιο.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είχε αποσύρει μία συμφωνία του ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων με τη Μπόινγκ και της είχε απαγορεύσει να συμμετάσχει σε μελλοντικούς διαγωνισμούς.

Η εν λόγω απόφαση είχε ανακοινωθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι η Μπόινγκ κατάφερε να συγκεντρώσει 25.000 έγγραφα της Λόκχιντ για ορισμένες συμφωνίες για τις οποίες ανταγωνίζονταν οι δύο εταιρίες.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, οι δύο εταιρίες θα σχηματίσουν μία τρίτη, την αποκαλούμενη Γιουνάιτεντ Λοντς Αλάιανς.

Και οι δύο εταιρίες θα κατέχουν το 50% της νέας εταιρίας και θα αναλάβουν από κοινού την κατασκευή ορισμένων πυραύλων.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα γλιτώσει 150 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο λόγω του σχεδίου της αυτού.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη σε στάδιο στη Σομαλία

Ο Μοχάμεντ Γκέντι ζούσε για λόγους ασφαλείας στην Κένυα

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε στάδιο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, όπου πραγματοποιούνταν συγκέντρωση με ομιλητή τον πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Γκέντι.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην αρχή της ομιλίας του κ. Γκέντι, που παρέμεινε σώος. Ο Σομαλός πρωθυπουργός επέστρεψε στο Μογκαντίσου από την Κένυα, όπου ζούσε σε εξορία, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας το

σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Σομαλία δεν έχει από το 1991 κεντρική κυβέρνηση και βρίσκεται στο έλεος αντιμαχόμενων φατριών. Το Μογκαντίσου θεωρείται η πιο επικίνδυνη περιοχή της χώρας.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι μετά την έκρηξη χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι το στάδιο, ενώ ο κι. Γκέντι δήλωσε ότι το αιματηρό περιστατικό δεν θα αναιρεί την απόφασή του να επιστρέψει και να εγκατασταθεί στη χώρα.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αφοπλισμός μετ' εμποδίων

«Όχι σε μία νέα Χιροσίμα» γράφουν τα πανό των διαδηλωτών

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας και του Ιράν θα είναι τα δύο μεγάλα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Εσωτερικών Στίβεν Ρέιντμέικερ, στη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης του 1970 που αναφέρεται στον έλεγχο των πυρηνικών .

Η συνθήκη προβλέπει πως αν μια χώρα αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα και δεχθεί επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, θα τις επιτρέπεται να κατέχει πυρηνική ενέργεια που καλύπτει αποκλειστικά τις ενεργειακές της ανάγκες. Όπως, επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, η απειλή ανεξέλεγκτης διάδοσης των πυρηνικών είναι υπαρκτή

«Σ΄ένα αλληλένδετο κόσμο η απειλή κατά ενός γίνεται, αυτομάτως απειλή εναντίον όλων. Είμαστε εξ ίσου υπεύθυνοι για την ασφάλεια την δική μας και των υπολοίπων. Κι αυτό ισχύει κυρίως για τα πυρηνικά.. Η ευθύνη μείωσης της πυρηνικής απειλής βαρύνει όλους, δήλωσε ο Κόφι Ανάν.

Ο Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα, βετεράνος πολιτικός των ΗΠΑ και υπουργός Αμύνης στην κυβέρνηση Τζον Κένεντι, στις αρχές της δεκαετίας του 60 όταν ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο απόγειό του, πιστεύει ότι ο κόσμος απειλείται σοβαρά από την ανεξέλεγκτη διάδοση των πυρηνικών

«Βρισκόμαστε δυστυχώς σε αυτό το σημείο. Έχουμε στη διάθεσή μας ελάχιστο χρόνο και ως εκ τούτου απαιτείται η ανάληψη δράσης από τις πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις. Μόνο με συντονισμό αυτών των χωρών θα μπορέσουν να εμποδιστούν χώρες αμφιβόλου αξιοπιστίας και προθέσεων, όπως η Β. Κορέα, να αποκτήσουν πυρηνική τεχνολογία, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα, υπουργός αμύνης επί κυβερνήσεως του προέδρου Τζον Κένεντι στις αρχές του 60.

Δυσαρέσκεια για τις ΗΠΑ

«Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε κανένα έθνος, σε καμία ομάδα ή οργάνωση να δοκιμάζει και να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Όλα πρέπει να απαγορευθούν», υπογράμμισε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα.

Οι χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα θεωρούν ότι οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

Οι οργανώσεις κατά των πυρηνικών όπλων εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπους απέρριψε τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον αποχώρησε από τη συνθήκη για τους αντι-βαλλιστικούς πυραύλους.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ της επίλυσης Ερντογάν και Ταλάτ

Την υποστήριξή τους προς το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού επανέλαβαν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταϊγίπ Ερντογάν, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει επίλυση του Κυπριακού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Ο κ. Ταλάτ υπογράμμισε επίσης ότι δημιουργεί εμπόδια η προσφυγή των Ελληνοκυπρίων σε δικαστήρια για θέματα ιδιοκτησίας.

«Αυτή η τάση μετατρέπει το Κυπριακό από πολιτικό σε νομικό θέμα και ενδεχομένως πρόκειται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποκάλυψε επίσης ότι έχει ζητήσει το διορισμό νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταϊγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυπρίς», ο κ. Ερντογάν εκφράζει την ευχή να ανταποκριθεί στο αίτημα του Κόφι Ανάν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, και να υποβάλει τις προτάσεις του.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε ότι η χώρα του θα βρίσκεται και στο μέλλον στο πλάι των Τουρκοκυπρίων και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά τους.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού αφορά πρωτίστως τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Ελλάδα και η Τουρκία παρίστανται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εγγυήτριες δυνάμεις.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ του σχεδίου Ανάν ο Στρο

Την υποστήριξή του προς το σχέδιο του γενικού γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού επανέλαβε ο Βρετανός υπουργός, Τζακ Στρο, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στη Βρετανία.

Ο κ. Στρο, μιλώντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υπογράμμισε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών προέβη στις εν λόγω δηλώσεις αναφερόμενος στην έκθεση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαδραμματίσει έναν σημαντικό ρόλο για την εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Στρο, η Βρετανία θεωρεί μία από τις προτεραιότητές της την εφαρμογή των κανονισμών για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία θεωρεί πολύ σημαντική τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Στρο αναγνώρισε πάντως ότι οι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 18:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η επανεμφάνιση των Cream

Η τελευταία φορά που ο Κλάπτον είχε εμφανιστεί μαζί με το συγκρότημα ήταν το 1993

36 χρόνια μετά το «οδυνηρό» τους διαζύγιο οι Cream, το βρετανικό συγκρότημα που μεσουρανούσε στη μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1960, θα δώσουν τέσσερις συναυλίες στο Λονδίνο.

Ο κιθαρίστας Έρικ Κλάπτον, ο Τζίντζερ Μπέικερ στα κρουστά και ο μπασίστας Τζακ Μπρους θα εμφανιστούν στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου.

Τα εισιτήρια και για τις τέσσερις συναυλίες πουλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες από την ανακοίνωση των ημερομηνιών και τώρα μπορούν να βρεθούν μόνο στο διαδίκτυο για πάνω από 750 ευρώ.

Το συγκρότημα Cream είχε εμφανιστεί τελευταία φορά στο Άλμπερτ Χολ το 1968.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1966 αλλά διαλύθηκε τρία χρόνια αργότερα μετά από διαφωνίες. Παρά τον σύντομο βίο του, το συγκρότημα ηχογράφησε τρεις μεγάλους δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα 35 εκατομμύρια.

Σε τρία χρόνια το συγκρότημα πούλησε εκατομμύρια άλμπουμ

Οι Cream τελευταία φορά που εμφανίστηκαν μαζί ήταν το 1993 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Έρικ Κλάπτον, που έκλεισε πρόσφατα τα 60 του χρόνια, μετά τη διάλυση των Cream, συνέχισε την καριέρα του παίζοντας με άλλα συγκροτήματα αλλά και ως σολίστ.

Ο Τζακ Μπρους και ο Τζίντζερ Μπέικερ συνέχισαν να δίνουν μαζί συναυλίες, να ηχογραφούν μαζί δίσκους και να εμφανίζονται με άλλα συγκροτήματα.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αγώνας δρόμου για τις φορολογικές δηλώσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πώς θα πάρετε τις νέες επιδοτήσεις. Επιχορηγήσεις σε μικρομεσαίους με ποσοστά μέχρι 55%.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρεκόρ εξόδου. Μέχρι το Μ. Σάββατο πέρασαν τα διόδια 807.100 αυτοκίνητα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βιομετρικά διαβατήρια από το 2006. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ξεκινά τη διαδικασία έκδοσής τους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στεγαστικά φθηνά δάνεια. Επιτόκια 2,45-3,88% προσφέρουν οι τράπεζες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τι κάνει ο Βαρθολομαίος; Μόνο τον Χριστόδουλο ήξερε να κατηγορεί και να υπονομεύει. Γιατί δεν διώχνει τον Ειρηναίο πριν χάσουμε το Πατριαρχείο;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς, εφάπαξ για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση ικανοποιεί πάγια αιτήματα.

ΕΘΝΟΣ: Οι λύσεις στους γρίφους του Ε-9 και της φορολογικής δήλωσης. Οδηγός: 25+56 απαντήσεις - κλειδιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βρόντηξε και άστραψε χθες ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλλοντας τις σκοτεινές δυνάμεις ότι... Ζητούν επί πινάκι την κεφαλή της Ορθοδοξίας μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παραινέσεις Παπούλια προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα μεγάλα προβλήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 5.650 θέσεις σε υπουργεία - ΔΕΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ασφαλιστικό: Συζήτηση για την επιβίωση του συστήματος. Ψάχνουν φόρο ή πόρο.

ΕΣΤΙΑ: Μάιος: Ο μήνας των μεταρρυθμίσεων. Ωράριο, εργασιακό, δημόσιες επιχειρήσεις.

ESPRESSO: Τα τάματα των επώνυμων στις εκκλησίες της Μυκόνου. Άγνωστα δράματα και αγωνίες πίσω από τις δωρεές τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πόλεμος στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στα δύο το Ίδρυμα ενόψει της εκλογής νέου προέδρου.

ΤΑ ΝΕΑ: Διόδια-φωτιά υπέρ των εργολάβων για να γίνουν οι νέοι δρόμοι. Αυξήσεις έως 40% μέσα στην επόμενη πενταετία.

TRAFFIC NEWS: Πάγκαλος: Ναι σε ό,τι ζητούν οι ομοφυλόφιλοι. Όχι, όμως, στο δικαίωμα του γάμου. Συνέντευξη-φωτιά του εκρηκτικού Θόδωρου προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η ΧΩΡΑ: Πληρώστε πιο λίγους φόρους με περισσότερες αποδείξεις. Από αύριο οι δηλώσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους.

Φορολογικές δηλώσεις

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «ξεκινά από αύριο ο γολγοθάς για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Τουλάχιστον 40 δικαιολογητικά και συνοδευτικά έγγραφα απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί έκπτωση δαπανών και να ξεπεραστεί ο ύφαλος των τεκμηρίων. Υποχρεωτική, για τελευταία χρονιά η υποβολή του Ε9».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «υποχρεωτικό ραντεβού με την Εφορία από αύριο για περισσότερους από 3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς τρέχουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2004. Οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι και την 1η Ιουνίου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν στις παγίδες των τεκμηρίων (ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ) γιατί το παραμικρό λάθος θα τους κοστίσει ακριβά».

Οικουμενικό Πατριαρχείο - Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «καταπελτικά πλέον τα ερωτήματα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τον μόνο ιεραρχικά και δικαιοδοτικά δυνάμενο να μαζέψει τον Ειρηναίο, πριν η κατάσταση στα Ιεροσόλυμα αποκτήσει διαστάσεις εθνικής πανωλεθρίας: Τι κάνει; Τι έπραξε τόσον καιρό; Γιατί επιμένει στην μειοδοτική σιωπή επιτρέποντας στον Πατριάρχη των αντεθνικών σκανδάλων να αλωνίζει θρασύτατος στους Αγίους Τόπους».

H ESPRESSO προσθέτει ότι «λάδι στη φωτιά ρίχνει στην υπόθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο ισραηλινός τύπος, ενώ ο κ. Ειρηναίος σε ένα ξέσπασμά του κατηγόρησε κληρικούς της αγιοταφικής αδελφότητας, ενώ χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς όπως σκουλήκια και σκουπίδια».

Δηλώσεις Χριστόδουλου

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «λέων βρυχώμενος, χθες του Αγίου Γεωργίου, αλλά και του Αγίου Αθανασίου του (στύλου της Ορθοδοξίας) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Με φωνή στεντόρεια και χωρίς να μασήσει τα λόγια του κατήγγειλε από άμβωνος τις σκοτεινές δυνάμεις που δεν αντέχουν να βλέπουν τους Έλληνες να είναι πιστοί στο Θεό και την Ορθοδοξία».

Πασχαλινή έξοδος

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «το ταξίδι του... γυρισμού ξεκίνησε για τους εκατοντάδες χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα που όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί όπως και η έξοδος (που ήταν μία από τις μεγαλύτερες) αλλά και με αρκετή ταλαιπωρία, αφού η μαζική επιστροφή προκάλεσε μποτιλιαρίσματα αλλά και εκνευρισμό στους οδηγούς. Ωστόσο το ιδιαίτερο σε αυτή την έξοδο-επιστροφή είναι ότι αν και είχαμε τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα, δεν είχαμε κανένα δυστύχημα στο εθνικό οδικό δίκτυο όπου αστυνομευόταν ιδιαίτερα αυστηρά».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωσύνταγμα και Πυρηνικά

Γνωστά ονόματα της ευρωπαικής διανόησης επιστρατεύονται για την υπερψήφιση του Ευρωπαικού Συντάγματος στη Γαλλία, εν όψει του δημοψηφίσματος.

Σε επιστολή που δημοσιεύει η Λε Μοντ ομάδα γερμανών διανοουμένων, μεταξύ τους και ο Νομπελίστας Γκίντερ Γκράς, κάνουν έκκληση στους γάλλους ψηφοφόρους να εγκρίνουν την Ευρωπαική Συνταγματική Συνθήκη.

«Επιθυμούν οι γάλλοι ψηφοφόροι να επανδρώσουν τις τάξεις των εθνικιστών τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά » ρωτούν οι συντάκτες της επιστολής.

«Θα είναι ήττα της λογικής και οι Γάλλοι δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τον εαυτό τους. Φίλοι Γάλλοι, θα ήταν μια πράξη τρέλας να προκαλέσετε ρωγμή στα θεμέλια της ευρωπαικής ενοποίησης, μόνο και μόνο επειδή επιθυμείτε να τιμωρήσετε την κυβέρνηση σας» καταλήγει η ανοιχτή επιστολή προς τους γάλλους ψηφοφόρους που υπογράφουν γνωστοί γερμανοί διανοούμενοι και δημοσιεύεται στην Λε Μοντ.

Οι υπογράφοντες την επιστολή θα ενθουσιαστούν με τα καλά νέα της Φιγκαρό.

«Ναι αυξήθηκε στο 53%» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας που αναφέρεται σε δημοσκόπηση η οποία δείχνει για πρώτη φορά εδώ και μήνες το ποσοστό του ΝΑΙ να υπερτερεί αυτό του ΟΧΙ.

«Μετά από 23 δημοσκοπήσεις από τα μέσα Μαρτίου στις οποίες υπερτερεί το ΟΧΙ είναι η πρώτη φορά που ανατρέπονται τα έως τώρα δεδομένα» επιχαίρει η γαλλική Φιγκαρό.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ανατροπή οφείλεται στην εκτίναξη του ΝΑΙ κατά 11 μονάδες μεταξύ των οπαδών του σοσιαλιστικού κόμματος. Μια αλλαγή που κατά την εφημερίδα θα κάνει την διαφορά στο δημοψήφισμα της 29ης Μαίου.

Η Λιμπερασιόν εκτιμά ότι ο έντονος αντι-αμερικανισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ στοχεύει στην προσέλκυση αριστερών ψηφοφόρων στο στρατόπεδο του ΝΑΙ.

«Το πρόβλημα είναι πως πάρα πολλοί Ευρωπαίοι είναι απροετοίμαστοι να δεχθούν μια εννιαία ευρωπαική ταυτότητα, όπως αυτή που οραματίζεται ο Ζακ Σιράκ.

Συνθήκη για τα Πυρηνικά

Μια μέρα μετά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για την Αναθεώρηση της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, η γερμανική Ντερ Τάγκεσπιγκελ κατηγορεί τις πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις για υποκρισία.

«Η Συνθήκη του 1970 υπόσχεται στις χώρες-μέλη ελεύθερη πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια που εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς αν αποκηρύξουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Ωστόσο κάθε χώρα που διαθέτει πυρηνική βιομηχανία έχει την φιλοδοξία να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο Ιράν, αναφέρει η Ντερ Τάγκερσπίγκελ της Γερμανίας, και καταλήγει:

«Οι πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις- ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία- συνειδητά δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη, αρνούμενες να αφοπλισθούν.

Στον αντίθετο πόλο η επίσης γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ, θεωρεί την Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών ως μια από τις «πλέον πετυχημένες όλων των εποχών» προσθέτει ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Η Ντι Βελντ θεωρεί ότι η περίπτωση του Ιράν θέτει σε δοκιμασία τη Συνθήκη

«Αν η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων αδρανήσει, θα επικρατήσει πυρηνική αναρχία αφού ουκ ολίγες χώρες διαθέτουν την τεχνογνωσία και τα μέσα να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα.

Η Ιμφορμασιόν της Δανίας πιστεύει πως αν οι «παλιές» πυρηνικές δυνάμεις δεν προβούν σε κάποιες υποχωρήσεις στη διάρκεια της Διάσκεψης δε θα πρέπει να περιμένουν υποστήριξη για τις περιπτώσεις της Β.Κορέας και του Ιράν.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 06:58 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαφάνιση μαχητικών αεροπλάνων

Εξαφάνιση δύο αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων στο Ιράκ

Με μια λακωνική δήλωση, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ, ανακοίνωσε την εξαφάνιση δύο πολεμικών αεροπλάνων κατά την διάρκεια επιχείρησης εντοπισμού αντάρτικων θυλάκων. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κατάρριψη των δύο αεροσκαφών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή δεν λέει να κοπάσει το κύμα βίας στο Ιράκ. Τα ξημερώματα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο 12 ανταρτών στη διάρκεια συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Παράλληλα στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά.

Εν τω μεταξύ η αμερικανίδα στρατιώτης Λίντι Ιγκλαντ που δικάζεται από στρατοδικείο για την συμμετοχή της σε βασανισμούς κρατουμένων στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, παραδέχτηκε την ενοχή της σε 7 κατηγορίες που της αποδίδονται. Η Ινγκλαντ εμφανίζεται στις φωτογραφίες που απεικονίζουν ειδεχθείς βασανισμούς και κακοποιήσεις ιρακινών από αμερικανούς δεσμοφύλακες. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη η Ιγκλαντ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 16 ετών.


Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αφοπλισμός μετ εμποδίων

«Όχι σε μία νέα Χιροσίμα» γράφουν τα πανό των διαδηλωτών

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας και του Ιράν θα είναι τα δύο μεγάλα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Εσωτερικών Στίβεν Ρέιντμέικερ, στη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης του 1970 που αναφέρεται στον έλεγχο των πυρηνικών .

Η συνθήκη προβλέπει πως αν μια χώρα αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα και δεχθεί επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, θα τις επιτρέπεται να κατέχει πυρηνική ενέργεια που καλύπτει αποκλειστικά τις ενεργειακές της ανάγκες. Όπως, επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, η απειλή ανεξέλεγκτης διάδοσης των πυρηνικών είναι υπαρκτή

«Σ΄ένα αλληλένδετο κόσμο η απειλή κατά ενός γίνεται, αυτομάτως απειλή εναντίον όλων. Είμαστε εξ ίσου υπεύθυνοι για την ασφάλεια την δική μας και των υπολοίπων. Κι αυτό ισχύει κυρίως για τα πυρηνικά.. Η ευθύνη μείωσης της πυρηνικής απειλής βαρύνει όλους, δήλωσε ο Κόφι Ανάν.

Ο Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα, βετεράνος πολιτικός των ΗΠΑ και υπουργός Αμύνης στην κυβέρνηση Τζον Κένεντι, στις αρχές της δεκαετίας του 60 όταν ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο απόγειό του, πιστεύει ότι ο κόσμος απειλείται σοβαρά από την ανεξέλεγκτη διάδοση των πυρηνικών

«Βρισκόμαστε δυστυχώς σε αυτό το σημείο. Έχουμε στη διάθεσή μας ελάχιστο χρόνο και ως εκ τούτου απαιτείται η ανάληψη δράσης από τις πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις. Μόνο με συντονισμό αυτών των χωρών θα μπορέσουν να εμποδιστούν χώρες αμφιβόλου αξιοπιστίας και προθέσεων, όπως η Β. Κορέα, να αποκτήσουν πυρηνική τεχνολογία, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα, υπουργός αμύνης επί κυβερνήσεως του προέδρου Τζον Κένεντι στις αρχές του 60.

Δυσαρέσκεια για τις ΗΠΑ

«Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε κανένα έθνος, σε καμία ομάδα ή οργάνωση να δοκιμάζει και να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Όλα πρέπει να απαγορευθούν», υπογράμμισε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα.

Οι χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα θεωρούν ότι οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

Οι οργανώσεις κατά των πυρηνικών όπλων εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπους απέρριψε τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον αποχώρησε από τη συνθήκη για τους αντι-βαλλιστικούς πυραύλους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.