Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-13

  1. Ο Λαμί στον ΠΟΕ
  2. Υπό έλεγχο η Αντιτζάν
  3. Διαφωνίες για την εξωτερική πολιτική
  4. Πίσω ολοταχώς
  5. Προς αγιοποίηση του πάπα
  6. Ουζμπεκιστάν: Πυρ κατά διαδηλωτών
  7. Αντιπαράθεση στο Ουζμπεκιστάν
  8. Επιδοτούνται πρώην βουλευτές
  9. Ένταση στο Ουζμπεκιστάν
  10. Απόφαση έκπληξη
  11. Ώρα κρίσης για την Άγκυρα
  12. Στο Άγιο Όρος ο πρίγκηπας Κάρολος
  13. Ώρα κρίσης για την Άγκυρα

Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 20:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Λαμί στον ΠΟΕ

Ο Πασκάλ Λαμί επεδίωκε από καιρό την ηγεσία του ΠΟΕ

Ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πασκάλ Λαμί, θα είναι ο επόμενος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Ουρουγουανού διπλωμάτη, Κάρλος Πέρεζ ντε Καστίγιο.

Ο Γάλλος, Πάσκάλ Λαμί είναι πλέον ο μόνος υποψήφιος για το αξίωμα έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων κατά τις οποίες αρκετά κράτη μέλη του Οργανισμού επέμεναν πως ο νέος γενικός διευθυντής θα πρέπει να προέρχεται από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ανταποκριτής του BBC στη Γενεύη μεταδίδει πως η επιλογή του Λαμί αντανακλά την επιθυμία του ΠΟΕ να εκλέξει την ηγεσία του μέσα από μια συναινετική διαδικασία αποφεύγοντας τη σύγκρουση βορά και νότου που είχε σημειωθεί κατά την εκλογή του προηγούμενου γενικού διευθυντή.

Η υποψηφιότητα του Πασκάλ Λαμί θα παραπεμφθεί τώρα επίσημα στο Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ, που αποτελείται από 148 μέλη και που συνεδριάζει στα τέλη του Μαΐου.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν πως δεδομένων των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είναι απίθανο να απορριφθεί η υποψηφιότητά του.

Η θητεία του γενικού διευθυντή Σουπατσάι Πανιτσπακντί λήγει στο τέλος Αυγούστου.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό έλεγχο η Αντιτζάν

Χάος και πυρπολημένα αυτοκίνητα στην Αντιτζάν

Τα κυβερνητικά στρατεύματα στο Ουζμπεκιστάν φαίνεται να έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης Αντιτζάν, όπου είχαν ανοίξει πυρ εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η πλατεία είναι πλέον άδεια.

Προσωπικό του τοπικού νοσοκομείου, είπε στο BBC ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί είναι εννέα και οι τραυματίες 34.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την επιδρομή, το βράδυ της Πέμπτης, σε φυλακή της περιοχής από όπου απελευθερώθηκαν εκατοντάδες κρατούμενους ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, καθώς και ομάδα επιχειρηματιών.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι διαδηλωτές ήταν εξτρεμιστές.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ φέρεται να έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη των επιχειρήσεων στην Αντιτζάν.

Ο Καρίμοφ δεν έκανε δημόσια εμφάνιση και κατά τις πληροφορίες έχει επιστρέψει στην πρωτεύουσα Τασκένδη.

Ανησυχίες Ρωσίας - ΗΠΑ

Την ανησυχία τους για τη βία στο Ουζμπεκιστάν εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας πως οι Ουζμπέκοι θέλουν μια πιο αντιπροσωπευτική και δημοκρατική κυβέρνηση, που όμως θα πρέπει να αναδειχθεί με δημοκρατικά μέσα.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν και την ανησυχία τους για μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτήρισαν, οργανώσεων που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή.

Νωρίτερα την ανησυχία τους για τα γεγονότα στο Ουζμπεκιστάν είχαν εκφράσει και οι ρωσικές αρχές.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν, αλλά συμπλήρωσε πως η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει πως οι Ρώσοι ανησυχούν όχι μόνο για τον κίνδυνο ταραχών σε μιαν ακόμα πρώην σοβιετική δημοκρατία, αλλά και για την περίπτωση να ενέχονται ακραίοι ισλαμιστές στην εξέγερση.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνίες για την εξωτερική πολιτική

Στο προσκήνιο βρέθηκε η ελληνική εξωτερική πολιτική

Στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μια «ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράγοντα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, τονίζοντας όμως πως η Άγκυρα θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη λύση του κυπριακού.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, λέγοντας πως κύριο μέλημα της κυβέρνησής του «είναι η διαφύλαξη του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα, του στάτους κβο και της ενότητας του ποιμνίου, αραβικού και ελληνικού στην περιοχή».

Όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όταν έρθει η ώρα.

ΠΑΣΟΚ: Ευθύνες στη ΝΔ

Σκληρή κριτική στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι η χώρα δεν οδηγείται στη σωστή κατεύθυνση.

Επέρριψε δε ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία για τη διατάραξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το μπαράζ παραβιάσεων.

Εξέφρασε, μάλιστα, το φόβο ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει αύξηση της έντασης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «λανθασμένη» τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στο σχέδιο Ανάν.

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, είπε ότι η «η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στη θέση να διεκδικεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία».

ΚΚΕ: Όχι στην «ισχυρή Ελλάδα»

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα , εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της με τη στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως «είναι ευθυγραμμισμένες με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ της δεν υιοθετεί τον όρο «ισχυρή Ελλάδα», τη στιγμή που έχουν διευρυνθεί οι απειλές κατά των γειτονικών λαών και υπάρχει κίνδυνος για την ειρήνη.

Αναφερόμενη στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι η Ουάσινγκτον θα ζητήσει «γη και ύδωρ».

ΣΥΝ: Επικρίσεις και στους δύο

Την εξωτερική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επέκρινε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για ευθύνες και των δύο κομμάτων για την καθυστέρηση επίλυσής του, ενώ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής έναντι της Άγκυρας.

Για το Κυπριακό, τέλος, πρότεινε να επιδιωχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση χωρίς τις διαιτησίες και τις παγίδες που, όπως είπε, μπήκαν στη Λουκέρνη.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 18:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πίσω ολοταχώς

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι επιδοτήσεις των πρώην βουλευτών

Αναθεώρηση την απόφαση χορήγησης επιδόματος σε πρώην βουλευτές ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Το θέμα ανάκλησης της απόφασης έθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

Με την πρότασή του συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, υποσχέθηκε «αναθεώρηση του ζητήματος».

Η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η απόφαση για το επίδομα σε τέως βουλευτές «ελήφθη ομόφωνα από τα κόμματα, εν απολύτω γνώση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων».

Αντιδράσεις ΓΣΕΕ

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) χαρακτήρισε την απόφαση για τα επιδόματα, πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.

«Την ώρα που οι πολίτες της χώρας δοκιμάζονται σκληρά από την λιτότητα, την ακρίβεια και τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, είναι απαράδεκτο να εγκρίνονται προς τους τέως βουλευτές, τέτοιου είδους χορηγίες και αμοιβές, ως επίδομα ανεργίας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Η απόφαση

Με βάση την απόφαση, το ελληνικό δημόσιο θα επιδοτούσε με 3000 ευρώ μηνιαίως για διάστημα δύο χρόνων όλους τους τέως βουλευτές -ελεύθερους επαγγελματίες- που δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 ακόμα και αυτούς που δεν έθεσαν υποψηφιότητα εξ αιτίας του ασυμβιβάστου της επαγγελματικής και της βουλευτικής ιδιότητας.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», η απόφαση αφορά περίπου 65 τέως βουλευτές, από τους 110 που δεν εξελέγησαν ή δεν έθεσαν υποψηφιότητα, στους οποίους θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους περίπου 3.300 ευρώ.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου)

Προς αγιοποίηση του πάπα

Ολοταχώς προς την αγιοποίηση, ο Ιωάννης Παύλος Β'

Ο πάπας Βενέδικτος 16ος ανακοίνωσε επιτάχυνση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην αγιοποίηση του προκατόχου του, πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου.

Οι διαδικασίες πρόκειται να ξεκινήσουν αμέσως, χωρίς να υπάρξει η συνήθης καθυστέρηση των πέντε χρόνων, όπως επεσήμανε ο νέος ποντίφικας.

Με τους υπάρχοντες κανονισμούς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η ανακήρυξη ενός προσώπου σε άγιο, απαιτεί την πάροδο πέντε χρόνων από την ημερομηνία του θανάτου του.

Στην περίπτωση, όμως, του πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου, το κανονικό δίκαιο παραβιάζεται συνειδητά από τον νέο πάπα ο οποίος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να επισπεύσει την πενταετή περίοδο αναμονής.

Η πρωτοβουλία του χαιρετίστηκε από την Ιερά Σύνοδο του Βατικανού με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές των υποθέσεων του Βατικανού, με την πρωτοβουλία του, ο πάπας Βενέδικτος 16ος ικανοποιεί τους χιλιάδες καθολικούς που στη διάρκεια της κηδείας του πάπα Ιωάννη Παύλου φώναζαν «Santo Subito», δηλαδή, «Άγιος Τώρα».


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 15:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ουζμπεκιστάν: Πυρ κατά διαδηλωτών

Χάος επικράτησε στην κεντρική πλατεία της Αντιτζάν

Τα κυβερνητικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Αντιτζάν του Ουζμπεκιστάν, όπου χιλιάδες διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα στην κεντρική πλατεία.

Περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης με συνθήματα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί ανάμεσα τους και ένας στρατιώτης.

Επικράτησε χάος και ο κόσμος σκόρπισε.

Ορισμένοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά σε γνωστούς τους και μέσα ενημέρωσης και ήταν ευδιάκριτος ο ήχος ο από κραυγές και πυροβολισμούς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το BBC έγκλειστοι στο δημαρχείο της Αντιτζάν, ακούγεται να προσεύχονται ενώ από κοντά ακούγονται πυροβολισμοί.

Ακούστε το συγκλονιστικό τηλεφώνημα στο BBC από το δημαρχείο της Αντιτζάν

Παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας, Ισλάμ Καρίμοφ που είχε ανακοινωθεί πως μετέβαινε στην πόλη.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την επιδρομή, το βράδυ της Πέμπτης, σε φυλακή της περιοχής από όπου απελευθερώθηκαν εκατοντάδες κρατούμενους ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.

Οι ρωσικές αρχές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα γεγονότα στο Ουζμπεκιστάν.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν, αλλά συμπλήρωσε πως η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει πως οι Ρώσοι ανησυχούν όχι μόνο για τον κίνδυνο ταραχών σε μιαν ακόμα πρώην σοβιετική δημοκρατία, αλλά και για την περίπτωση να ενέχονται ακραίοι ισλαμιστές στην εξέγερση.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση στο Ουζμπεκιστάν

Οι συγκρούσεις στην Αντιτζάν ήταν βίαιες

Αναβρασμός επικρατεί στο Ουζμπεκιστάν λόγω των μαζικών εξεγέρσεων που έχουν ξεσπάσει.

Χιλιάδες άτομα έχουν κατακλύσει τους δρόμους πόλη Αντιτζάν, στα ανατολικά της χώρας, όπου αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει την κεντρική πλατεία και το γραφείο του δημάρχου, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία.

Στη διάρκεια της νύχτας, ένοπλοι επέδραμαν σε φυλακή της περιοχής απελευθερώνοντας εκατοντάδες κρατούμενους ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, έχει αναχωρήσει για την Αντιτζάν, αλλά δεν έχει γίνει σαφές αν έχει ήδη φτάσει στην πόλη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν έχουν καταφθάσει στο Αντιτζάν όπου πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές και ανταλλαγές πυρών, με ορισμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εννιά νεκρούς.

Οργή και ανεργία

Η πόλη Αντιτζάν βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κιργιστάν, όπου το Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Τασκένδη, Τζένι Νόρτον, μεταδίδει ότι οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές στην Αντιτζάν είναι κάτοικοι της πόλης που έχουν αίτημά τους είναι να δοθεί ένα τέρμα στη φτώχεια και την αδικία που λένε ότι έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ υψηλά και οι κάτοικοι του Αντιτζάν πιστεύουν ότι η πόλη τους έχει πληγεί από τις συνεχείς επιδρομές της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν εναντίον των ισλαμικών οργανώσεων που δρουν εκεί.

Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC, εκατοντάδες νεαροί έχουν συλληφθεί στην πόλη κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ισλαμιστικές οργανώσεις και πολλοί από αυτούς έχουν δηλώσει ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια.

Σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν εξέφρασαν οι ρωσικές αρχές με το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα να λέει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι ελπίζει να αποκατασταθεί σύντομα η τάξη.

Νωρίτερα, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία, θεωρώντας ότι πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας.

Αλλά τελικά δεν βρέθηκαν επάνω του εκρηκτικά.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδοτούνται πρώην βουλευτές

Με 3000 ευρώ μηνιαίως δια διάστημα δύο χρόνων «επιδοτεί» το ελληνικό δημόσιο όλους τους τέως βουλευτές -ελεύθερους επαγγελματίες- που δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 ακόμα και αυτούς που δεν έθεσαν υποψηφιότητα εξ αιτίας του ασυμβιβάστου της επαγγελματικής και της βουλευτικής ιδιότητας.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

«Προκαλεί το δημόσιο αίσθημα» η απόφαση της Βουλής σχολίασε ο κ. Στεφανόπουλος και συνέχισε:

«είναι αντίθετη προς τις κοινωνικές και οικονομικές περιστάσεις της χώρας και μειώνει το σεβασμό των πολιτών προς το πολίτευμα και τους θεσμούς του».

«Δεν μου άρεσε η ιδέα» σχολίασε και ο Κώστας Μητσοτάκης.

Από πλευράς Συνασπισμού της Αριστεράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε: «Η ρύθμιση αφορά εκείνους που κατελήφθησαν από το ασυμβίβαστο της άσκησης του επαγγέλματος χωρίς να είναι σε γνώση ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο συμβάν. Για το ΣΥΝ η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να αφορά και το μέλλον, διότι όσοι προσέρχονται στις βουλευτικές εκλογές γνωρίζουν τη ρύθμιση του ασυμβίβαστου. Η ευθύνη βαρύνει όλους εκείνους, οι οποίοι χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες, καθιέρωσαν το ασυμβίβαστο του άρθρου 57 του Συντάγματος».

Η απόφαση

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», η απόφαση αφορά περίπου 65 τέως βουλευτές, από τους 110 που δεν εξελέγησαν ή δεν έθεσαν υποψηφιότητα, στους οποίους θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους περίπου 3.300 ευρώ.

Η εφημερίδα,αναφέρει πως η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του Σώματος στις 20 Απριλίου. Η απόφαση ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια με τρόπο που κανείς να μην αντιλαμβάνεται τίποτα και ψηφίσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, κ.λπ.) χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν στο επάγγελμα τους.

Δεν είναι γνωστό από πιο κονδύλιο του Προυπολογισμού της Βουλής θα εκταμιευθούν τα 430.000 ευρώ που θα απαιτήσει η πληρωμή των πρώην βουλευτών στα επόμενα δύο χρόνια.

Εκτίμησε επίσης ότι χρήζει διευκρίνισης το εάν θα λαμβάνουν το υπόλοιπο έως τα 3.000 ευρώ οι τέως βουλευτές που παίρνουν σύνταξη μικρότερη αυτού του ποσού.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση στο Ουζμπεκιστάν

Ταραχές στο Αντιτζάν του ανατολικού Ουζμπεκιστάν.

Πολιτική ένταση επικρατεί στο Ουζμπεκιστάν μετά την επίθεση στρατιωτών κατά 2000 διαδηλωτών στην πόλη Αντιτζάν στα ανατολικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ μετέβη εσπευσμένα στο τόπο των επεισοδίων με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.

Κατά πληροφορίες οι στρατιώτες πολιόρκησαν τους διαδηλωτές και άνοιξαν πυρ εναντίον τους σκοτώνοντας εννέα και τραυματίζοντας δεκάδες εξ αυτών..

Τρεις ακροβολιστές σε γύρω κτίρια εντοπίστηκαν από τους διαδηλωτές και σχεδόν λυντσαρίστηκαν, λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Η διαδήλωση ξεκίνησε αυθόρμητα με έναυσμα την δίκη 23 επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν την κατηγορία του ισλαμικού φανατισμού.

Σε αντίδραση περίπου 100 ένοπλοι εισέβαλλαν στις φυλακές της πόλης σκότωσαν τους φρουρούς και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους που σύμφωνα με τις αρχές είναι φανατικοί ισλαμιστές και εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Αμέσως μετά χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία του Αντιτζάν διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ακροβολιστές του στρατού άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους, τρεις εξ αυτών έπεσαν στα χέρια των διαδηλωτών και σχεδόν λυντσαρίστηκαν.

Το Αντιτζάν βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κιργιστάν, όπου οι μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης τον Μάρτιο είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα Τασκένδη, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα που βρισκόταν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, επειδή τον θεώρησε ύποπτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να μη συνδέεται με τα γεγονότα στο Αντιτζάν, είναι ενδεικτικό, ωστόσο, του κλίματος έντασης που έχει καταλάβει όλη τη χώρα.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Απόφαση έκπληξη

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα πρόκληση από τους πατέρες του Έθνους. Επίδομα ανεργίας 3.000 ευρώ! σε πρώην βουλευτές με αφορμή το ασυμβίβαστο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δέσμη μέτρων για την Παιδεία.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Υπολογιστές σε όλα τα σχολεία. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε προγράμματα για τις νέες τεχνολογίες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δωρεάν PC στους αριστούχους. Γενναίο πακέτο μέτρων Καραμανλή για τη νέα γενιά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νόμιμα όλα τα μικροαυθαίρετα.

Η ΑΥΓΗ: Φτώχεια, ανεργία και τουρισμός κόβουν τους υποψήφιους για ΑΕΙ. Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στηρίζει τον Ειρηναίο ο Πατριάρχης της Ρωσίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Όλα στους ιδιώτες! πλην Αστυνομίας, Στρατού, Δικαιοσύνης. Από δρόμους ως σχολεία και νοσοκομεία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2.637 προσλήψεις σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ΙΚΑ.

ΕΘΝΟΣ: Εξαπάτησαν τους φορολογούμενους για τους ημιυπαίθριους χώρους. Στην Πολεοδομία θα πληρωθεί ο λογαριασμός για τα δηλωμένα αυθαίρετα του Ε9.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πήρε ξανά κεφάλι στην κούρσα ο Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πληρώστε για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ στην "Ολυμπιακή" και στα δημόσια έργα. Σαφές μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10 μέτρα για λιγότερη ταλαιπωρία στο ΙΚΑ. Αλλάζει ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προίκα ασυμβίβαστη. Σάλος από τη συντεχνιακή απόφαση της Βουλής.

ΕΣΤΙΑ: Σοβαρώτατο ζήτημα εκλογικού νόμου.

ESPRESSO: Το παλάτι του Γιάννου. Η εντυπωσιακή βίλα που χτίζει ο πρώην υπουργός στη Σύρο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σταθερό προβάδισμα του Κ. Καραμανλή.

Ο ΛΟΓΟΣ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η Παιδεία.

ΤΑ ΝΕΑ: Μυστικός Δείπνος νεοκαραμανλικών.

Η ΝΙΚΗ: Καθίζηση των εσόδων. Πρόβλημα από την υστέρηση στην είσπραξη ΦΠΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέους ταξικούς φραγμούς υψώνει η κυβέρνηση.

TRAFFIC NEWS: Βρέθηκε κοριός στο γραφείο του Κυριακού στην ΕΟΕ.

Η ΧΩΡΑ: Όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων. 21 Μαΐου πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές.

City Press: Κοινοβουλευτικός ευτελισμός.

Μetro: Μεγαλώνει η σύγχυση. Πυροδότησε αντιδράσεις για το Ε9 η παρέμβαση του υφ. ΠΕΧΩΔΕ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Παιδική πορνογραφία στο Ιντερνετ. Από τις 100 υποθέσεις στην Ελλάδα δεν τελεσιδίκησε ούτε μία!

ΕΓΝΑΤΙΑ: Παράνομα τα δημοτικά κυνοκομεία. Έγγραφο της Νομαρχίας επισημαίνει ότι τα ζώα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από αυτά.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διεθνές Πανεπιστήμιο, Μετρό, Υποθαλάσσια, νέο Δημαρχείο. Όλα μαζί, τώρα, δρομολογούνται.

Δημοσκόπηση V- PRC

H ESPRESSO υποστηρίζει ότι "έκπληξη ευχάριστη για την κυβέρνηση και δυσάρεστη για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η διαφορά των 4,5 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ που καταγράφει η δημοσκόπηση της V-PRC, καθώς ανατρέπει δεδομένα και σχεδιασμούς στα επιτελεία και των δύο μεγάλων κομμάτων".

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "σταθερό και αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της τάξης των 4,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, παρά την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράζει για την κυβερνητική πολιτική η κοινή γνώμη. Αυτό προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΙ 100,3, που δημοσιοποιήθηκε χθες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο Λαός φαίνεται πως κατανοεί ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό του Σκάϊ. Παρ΄όλες τις κατά καιρούς "γκάφες" κυβερνητικών στελεχών, την εικόνα σύγχυσης που έβγαζαν προς τα έξω ορισμένοι υπουργοί η ψαλίδα ξανάνοιξε υπέρ της ΝΔ. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό και του δίνουν την πρωτιά της δημοφιλίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Αναλυτικά, στις 4,5 μονάδες ανεβάζει τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, που διεξήχθη για λογαριασμό του ραδιοσταθμού Σκάϊ".

Βουλή: μηνιαίο επίδομα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "επίδομα επαγγελματικής αποκατάστασης" (ή άλλως "επίδομα ανεργίας") 3.000 ευρώ για δύο χρόνια θα καταβάλλει η Βουλή στους πρώην βουλευτές, οι οποίοι δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές ή δεν έθεσαν υποψηφιότητα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "σάλος από την αποκάλυψη της "Ε" για το επίδομα σε πρώην βουλευτές. Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την απόφαση, ενώ η κ. Μπενάκη εξετάζει την επέκτασή του και σε συνταξιούχους ή δημ. υπαλλήλους που επανέρχονται. Το κόστος για τα δύο χρόνια φθάνει σε 4,68 εκ. ευρώ εφ΄όσον το δικαιούνται μόνο 65".

H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "να διορθώσει τα πράγματα σχετικά με όσους αδικήθηκαν από το νόμο για το ασυμβίβαστο των βουλευτών προσπαθεί νέα διάταξη που ψηφίστηκε ομοφώνως από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία χορηγείται μηνιαίο επίδομα για δύο χρόνια σε όλους τους τέως βουλευτές-ελεύθερους επαγγελματίες- που δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004".

Κατά τη CITY PRESS "προίκα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ σε 64 πρώην βουλευτές "θύματα" του ασυμβίβαστου. Με απόφαση της Βουλής τους δίνεται μηνιαίο επίδομα 3.300 ευρώ για δύο χρόνια προκειμένου να ...ανακτήσουν την επαγγελματική πελατεία τους. Η προίκα στους πολιτευτές φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τα προνόμια των βουλευτών. Φορολογούνται μόνο για το μισό του εισοδήματός τους. Περίπου διπλασίασαν τη βουλευτική αποζημίωση τα τελευταία χρόνια. Ψήφισαν για τους εαυτούς τους δωρεάν λιμουζίνα, με τη μέθοδο του leasing. Συνταξιοδοτούνται με μία μόνο τετραετία στη Βουλή. Παίρνουν 300 ευρώ για κάθε συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές κλπ".

Συγχρηματοδοτούμενα έργα

ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "δημόσια έργα και υπηρεσίες παραδίδονται πλέον σε ιδιώτες. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο "αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση και την κατασκευή των υποδομών ή την παροχή της υπηρεσίας έναντι ανταλλάγματος, που καταβάλλεται από τους δημόσιους φορείς ή τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών". Εξαιρούνται η έννομη τάξη, η εθνική άμυνα, η απονομή δικαιοσύνης και η ευθύνη σωφρονισμού".

Μάρα Ζαχαρέα - MEGA

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 εκτιμά ότι "σοκ προκάλεσε η ξαφνική παραίτηση της Μάρας Ζαχαρέα από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega την Τετάρτη το απόγευμα. Τόσο η Μάρα Ζαχαρέα όσο και ο σύζυγός της Θοδωρής Ρουσόπουλος -με τον οποίο συζήτησε και αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσει σε παραίτηση- επέδειξαν πρωτοφανή ευαισθησία μετά τον ανηλεή πόλεμο που δεχόταν τους τελευταίους μήνες. Έτσι η γνωστή δημοσιογράφος με την πολύ πετυχημένη πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας, δίδαξε για άλλη μια φορά αξιοπρέπεια και ήθος στέλνοντας στους πολέμιούς της το μήνυμα ότι στη ζωή εκτός από στόχους και ιδιοτελή συμφέροντα, υπάρχει και αξιοπρέπεια".

Ολυμπιακή - Δημόσια έργα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "έρχεται ο λογαριασμός από την Ευρώπη για την "αμαρτωλή" διαχείριση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει τα σπασμένα για λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης διακυβέρνησης. Επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη η απειλή της επιτρόπου Χούμπνερ, που απαιτεί ως επιστροφή 2 δισ. ευρώ από τη χώρα μας για κακοδιαχείριση, κακοτεχνίες και υπερβάσεις έργων στην περίοδο 2001-2003 από το Γ'ΚΠΣ. Κοπιώδεις και εξουθενωτικές διαπραγματεύσεις κάνει ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Φώλιας προκειμένου να μειωθεί κατά πολύ το πρόστιμο. Τα ίδια και για την Ολυμπιακή Αεροπορία".

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "σε εξέλιξη βρίσκονται και αυτή την εβδομάδα χιλιάδες προκηρύξεις τακτικού και εποχικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα, ενώ στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκονται δεκάδες προκηρύξεις που αναμένουν να λάβουν το σχετικό ΦΕΚ".

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "σε γεωπολιτικό εκκλησιαστικό θρίλερ, με "εισβολή" των Ρώσων στην υπόθεση Ειρηναίου και αιφνίδια διπλωματική στήριξή του από τους Ισραηλινούς, εξελίσσεται το ζήτημα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων".

Οικονομία

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "παρά την αναθεώρηση του ΦΠΑ κατά 1% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, η οποία έπληξε τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ υπέστησαν νέα καθίζηση μέσα στον Απρίλιο καθώς "βυθίστηκαν" κατά 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004".

ΙΚΑ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στη μείωση της γραφειοκρατίας για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΙΚΑ αποσκοπούν οι νέες ρυθμίσεις που τίθενται σε άμεση εφαρμογή. Δεν απαιτείται θεώρηση για συνταγές εκτός λίστας ιδιοσκευασμάτων αξίας έως 60 ευρώ".

Κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "εμφύλιος επικρατεί στη ΝΔ στον οποίο εμπλέκονται και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σε μυστική συνάντηση στη Γλυφάδα άσκησαν έντονη κριτική κατά κορυφαίων υπουργών, ενώ ζήτησαν την απομάκρυνση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη Ρηγίλλης".

ΥΠΕΧΩΔΕ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι "τρεις προϋποθέσεις θέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει στη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων μικροκατασκευών. Σε πρώτη φάση θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ευκαιρία να καλυφθούν με νόμιμο τρόπο οι περισσότερες από τις μικρές αυθαιρεσίες στις κατασκευές των τελευταίων 20 χρόνων. Για τη νομιμοποίηση εξετάζονται τρία σενάρια: η μεταφορά συντελεστή δόμησης, το εφάπαξ πρόστιμο και η τροποποίηση των όρων δόμησης. Όλες οι ρυθμίσεις θα οριστικοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι".

Πανελλαδικές εξετάσεις

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "σταματούν από Δευτέρα τα σχολεία, ενώ ξεκινούν από 21 Μαΐου οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Στους εφετινούς διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν 123.000 υποψήφιοι διεκδικώντας μία από 81.267 θέσεις της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από 14 έως 18 Ιουνίου οι εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ".

Εκλογικός νόμος

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "δεν τιμά την δημοκρατία μας το γεγονός ότι άλλαξε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2004 σε τρεις νομούς, με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (εκλογοδικείου). Από νομικής πλευράς, η απόφασις να συνυπολογισθούν τα λευκά ψηφοδέλτια στα έγκυρα μπορεί να ήταν ορθή. Πολιτικώς όμως, είναι αδιανόητο να αλλάζη ο πάγιος τρόπος εφαρμογής του εκλογικού νόμου με αποφάσεις του εκλογοδικείου".

Ε9

Το METRO υποστηρίζει ότι "νέα σύγχυση στους φορολογούμενους προκάλεσε, στο θέμα της υποβολής των εντύπων Ε9, η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη στη Βουλή. Σε σχετική συζήτηση που έγινε, ο υφυπουργός αφού είπε ότι οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες τηρούν απαρέγκλιτα το πλαίσιο νομιμότητας που διέπει την κάλυψη των ημιυπαίθριων χώρων και τη χρήση τους ως κύριας κατοικίας, από πολεοδομικής άποψης δεν ξεκαθάρισε αν τα στοιχεία που θα δηλώσουν στην Εφορία οι πολίτες στο έντυπο Ε9 θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από τις πολεοδομίες για την επιβολή προστίμων τα οποία επιβάλλονται με βάση τον σχετικό νόμο".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "φοροπαγίδα ήταν η 'διευκόλυνση' που έκανε ο Α. Ρεγκούζας για τους ημιυπαίθριους χώρους. Όπως 'ευθαρσώς' παραδέχθηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τα 'αυθαίρετα' είναι αυθαίρετα και θα επιληφθούν σχετικώς οι πολεοδομικές υπηρεσίες".

Παιδεία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την επιβράβευση των αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου ως δείγμα πολιτικής υπέρ της αξιοκρατίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το υπουργείο Παιδείας θα τους παρέχει δωρεάν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι μόνο".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ τονίζει ότι "νέα προγράμματα για την εξέλιξη της μάθησης στα σχολεία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία της χώρας θα εξοπλιστούν με υπολογιστές, ώστε οι μαθητές να μπορούν να μάθουν δωρεάν τις νέες τεχνολογίες. Επίσης θα δοθούν δωρεάν υπολογιστές σε όλους τους μαθητές ειδικής αγωγής. Όμως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και την επιβράβευση των αριστούχων μαθητών σε όλες τις τάξεις όλων των σχολείων. Οι αριστούχοι όλων των γυμνασίων της χώρας θα επιβραβευθούν με υπολογιστές. Επίσης ανακοινώθηκε η συνεχής επιμόρφωση των καθηγητών στις νέες τεχνολογίες".

Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "τη θέση ότι η Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, χθες το πρωί. Στη διάρκεια της συνάντησής του με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου συζητήθηκαν η πορεία του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Παιδείας, καθώς επίσης οι στόχοι και οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "οι μαθητές νομών με χαμηλότερο εισόδημα, υψηλότερη ανεργία και προσανατολισμένων κυρίως στον τουρισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό τεκμηριώνει έρευνα της ΓΣΕΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επισκεπτόμενος το υπουργείο Παιδείας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση της εκπαίδευσης".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "η ανάγκη, το λαϊκό κίνημα να πάρει την υπόθεση της Παιδείας στα χέρια του και να διεκδικήσει το δικαίωμα σε μια Παιδεία για όλα τα παιδιά προς όφελος του λαού, αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική μετά και τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, όπου εξήγγειλε την επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "τη δέσμευσή του ότι για την κυβέρνηση ο τομέας της Παιδείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα επανέλαβε ρητά χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας. Στη διάρκεια της συνάντησής του με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου συζητήθηκαν η πορεία του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Παιδείας, καθώς επίσης οι στόχοι και οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρα κρίσης για την Άγκυρα

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από την Γερμανική Βουλή σχολιάζονται στον ευρωπαϊκό τύπο.

Η γερμανική Ντερ Τάγκεσπήγκελ (Der Tagesspiegel) γράφει ότι η Άγκυρα πρέπει να τώρα να αποφασίσει αν θέλει να είναι Ευρωπαϊκή χώρα, ακόμη και όταν η Ευρώπη της λέει πώς να χειριστεί τον υπ'αριθμόν 1 εχθρό του κράτους.

Ακόμη και να περάσει η Τουρκία «το τεστ Οτσαλάν» θα υπάρχουν πολλά προβλήματα, τουλάχιστον όμως η Άγκυρα θα έχει δείξει την προθυμία της να υποταγεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες σε «ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) σχολιάζει ότι θα είναι εύκολο για την Τουρκία να δεχτεί την επανεκδίκαση της υπόθεσης Οτσαλάν γιατί, ούτως ή άλλως, και μια νέα δίκη θα καταλήξει στην ίδια ετημυγορία.

Στην Αυστρία, η Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) γράφει ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι οι πολέμιοί της κάνουν λάθος.

«Η παρελκυστική τακτική δεν αρκεί, χρειάζονται αποτελέσματα».

Έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) θεωρεί ότι παρά τις αδυναμίες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ορθώς ενεκρίθη από τη γερμανική Κάτω Βουλή.

«Ήταν μια θαρραλέα πράξη, βασισμένη στην ιδέα ότι παρόλο του το σύνταγμα δεν είναι μεγαλούργημα, δεν θα είναι και το τελευταίο που θα δούμε».

Η Ντι Βελτ (Die Welt) ανησυχεί για τη μεταβίβαση εξουσιών από τα έθνη κράτη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα φέρει το Σύνταγμα.

Η Ελβετική Λε Τάμπ (Le Temps) σχολιάζει ότι η γερμανική Κάτω Βουλή «έδειξε το καλό παράδειγμα και θα ενθαρρύνει τους Γάλλους που ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα».

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) λυπάται τους Γερμανούς που αντί να αποφασίσουν για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με δημοψήφισμα, άφησαν την απόφαση στη Βουλή.

«Το δημοψήφισμα είναι πολύ δυνατό πράγμα. Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της Ευρώπης, «που είχε να κινητοποιήσει τον κόσμο από το 1992, τώρα διχάζει οικογένειες, καταστρέφει φιλίες και, παράλληλα, ενώνει εχθρούς».

Παράλληλα η Λιμπερασιόν καταγγέλλει τη γαλλική κυβέρνηση για «υποκρισία», και ότι «θεωρεί τους Γάλλους ανόητους» που ζητά από την Κομισιόν να παγώσει τα σχέδια που μπορεί να τρομάξουν τους ψηφοφόρους.

«Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολιτική είναι η Ευρώπη, τόσο περισσότερο θα λαμβάνοναι δημοκρατικά οι αποφάσεις και γι'αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.».


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 03:26 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Άγιο Όρος ο πρίγκηπας Κάρολος

Ο βρετανικός τύπος σχολιάζει τις συνέπειες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι η δίκη του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του Πε-κα-κα, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δεν ήταν δίκαιη.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι η απόφαση έχει πολύ σημαντικές για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κουρδική μεινότητα και της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρεί την κακή επίδοση της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμπόδιο για την ένταξή της, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση της Άγκυρας».

«Οι κοινοτικοί διπλωμάτες στην Άγκυρα ανησυχούν από το γεγονός ότι οι τουρκικές κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, αγνοούν την κακή οικονομική κατάσταση των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας», γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Οι Τάιμς (Times) σχολιάζουν ότι «οι Ευρωπαίοι δικαστές έστειλαν στην Άγκυρα ένα ισχυρό και ανησυχητικό μήνυμα: να ξαναδικάσει τον Οτσαλάν ή να καταστρέψει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στη Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Τουρκία αναγκάζεται να δικάσει κανά τον ηγέτη των Κούρδων ανταρτών» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της Γκάρντιαν (Guardian).

H εφημερίδα εκτιμά ότι η Τουρκία θα επανεκδικάσει τον Αμντουλάχ Οτσαλάν.

«Η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και θα δεχτεί την επανεκδίκαση της υπόθεσης», γράφει η Γκάρντιαν.

Οργισμένοι με τον Γκλέιζερ

Η οργή των οπαδών της Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ με την είδηση της εξαγοράς της ομάδας από τον Αμερικανό μεγιστάνα Μάλκολμ Γκλέιζερ είναι στο πρωτοσέλιδο των Τάιμς (Τimes).

«Εξοργισμένοι φίλαθλοι πολεμούν την εξαγορά των 790 εκατομμυρίων λιρών», γράφει η εφημερίδα.

Για την Γκάρντιαν (Guardian) η εξαγορά της Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να σημάνει την αποχώρηση του τεχνικού της ομάδας, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Όπως γράφει η Γκάρντιαν: «ο Σερ Άλεξ θα συμβουλευτεί την οικογένειά του και τους φίλους του προτού αποφασίσει αν θα αποχωρήσει όταν έρθει στα χέρια του Γκλέιζερ η ομάδα».

«Ο Σκωτσέζος προπονητής είναι αηδιασμένος από την προοπτική της εξαγοράς που θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ και δεν μπορεί να μην δελεαστεί από τις προτάσεις συνεργασίας του Αμερικανού μεγιστάνα».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι η προσφορά του Μάλκολμ Γκλέιζερ ανέβασε την αξία της ομάδας στα 790 εκατομμύρια λίρες και έκανε τους μεγαλοεπενδυτές να πουλήσουν και αυτοί τις μετοχές, με αποτέλεσμα να «συγκεντρώνει πλέον ο κ. Γκλέιζερ το 70% του συλλόγου, σύμφωνα με πρόσωπο στο στενό κύκλο της οικογένειας Γκλέιζερ».

Στο Άγιο Όρος ο Κάρολος

Στο Αιγαίο θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος, και η σύζυγός του, Καμίλα, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Το ζεύγος φαίνεται ότι επέλεξε τις ελληνικές θάλασσες για γαμήλιο ταξίδι.

Ενώ όμως η Καμίλα θα φιλοξενείται στο πολυτελές γιώτ του Σπύρου Λάτση, ο πρίγκηπας Κάρολος θα περάσει τις επόμενες μέρες στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, ο Κάρολος βρίσκεται σε μοναστήρι στη Ρουμανία και θα μείνει στο γιώτ του Σπύρου Λάτση για λίγο διάστημα, μόνο για την μεταφορά του από τη Ρουμανία στο Άγιο Όρος.

Ο Κάρολος είναι τακτικός επισκέπτης στο Άγιο ΄Ορος.

Επίσης φιλοξενείται συχνά από την οικογένεια Λάτση.

Το 1999, μαζί με την Καμίλα και τα τους γυιούς του, Γουίλιαμ και Χάρυ, έκαναν διακοπές στη θαλαμηγό Αλέξανδρος, ένα από τα μεγαλύτερα γιωτ του κόσμου, που τους είχε παραχωρήσει ο μακαρίτης Γιάννης Λάτσης.

Η οικογένεια Λάτση ήταν, τον περασμένο μήνα, προσκεκλημένη στο γάμο του ζεύγους, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2005 - 04:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρα κρίσης για την Άγκυρα

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από την Γερμανική Βουλή σχολιάζονται στον ευρωπαϊκό τύπο.

Η γερμανική Ντερ Τάγκεσπήγκελ (Der Tagesspiegel) γράφει ότι η Άγκυρα πρέπει να τώρα να αποφασίσει αν θέλει να είναι Ευρωπαϊκή χώρα, ακόμη και όταν η Ευρώπη της λέει πώς να χειριστεί τον υπ'αριθμόν 1 εχθρό του κράτους.

Ακόμη και να περάσει η Τουρκία «το τεστ Οτσαλάν» θα υπάρχουν πολλά προβλήματα, τουλάχιστον όμως η Άγκυρα θα έχει δείξει την προθυμία της να υποταγεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες σε «ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) σχολιάζει ότι θα είναι εύκολο για την Τουρκία να δεχτεί την επανεκδίκαση της υπόθεσης Οτσαλάν γιατί, ούτως ή άλλως, και μια νέα δίκη θα καταλήξει στην ίδια ετημυγορία.

Στην Αυστρία, η Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) γράφει ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι οι πολέμιοί της κάνουν λάθος.

«Η παρελκυστική τακτική δεν αρκεί, χρειάζονται αποτελέσματα».

Έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) θεωρεί ότι παρά τις αδυναμίες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ορθώς ενεκρίθη από τη γερμανική Κάτω Βουλή.

«Ήταν μια θαρραλέα πράξη, βασισμένη στην ιδέα ότι παρόλο του το σύνταγμα δεν είναι μεγαλούργημα, δεν θα είναι και το τελευταίο που θα δούμε».

Η Ντι Βελτ (Die Welt) ανησυχεί για τη μεταβίβαση εξουσιών από τα έθνη κράτη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα φέρει το Σύνταγμα.

Η Ελβετική Λε Τάμπ (Le Temps) σχολιάζει ότι η γερμανική Κάτω Βουλή «έδειξε το καλό παράδειγμα και θα ενθαρρύνει τους Γάλλους που ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα».

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) λυπάται τους Γερμανούς που αντί να αποφασίσουν για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με δημοψήφισμα, άφησαν την απόφαση στη Βουλή.

«Το δημοψήφισμα είναι πολύ δυνατό πράγμα. Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της Ευρώπης, «που είχε να κινητοποιήσει τον κόσμο από το 1992, τώρα διχάζει οικογένειες, καταστρέφει φιλίες και, παράλληλα, ενώνει εχθρούς».

Παράλληλα η Λιμπερασιόν καταγγέλλει τη γαλλική κυβέρνηση για «υποκρισία», και ότι «θεωρεί τους Γάλλους ανόητους» που ζητά από την Κομισιόν να παγώσει τα σχέδια που μπορεί να τρομάξουν τους ψηφοφόρους.

«Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολιτική είναι η Ευρώπη, τόσο περισσότερο θα λαμβάνοναι δημοκρατικά οι αποφάσεις και γι'αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.