Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-14

  1. Αντεπίθεση Καρζάι
  2. Δράμα στο Ουζμπεκιστάν
  3. «Έκπτωτος» ο Ειρηναίος
  4. Διάβημα Κύπρου προς ΗΠΑ
  5. Πολλά θύματα στο Ουζμπεκιστάν
  6. Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους οι αντάρτες στο Ιράκ
  7. Μπλέρ: Πλούσιος και παντοδύναμος
  8. Χάος στο Ουζμπεκιστάν
  9. Την κρίση στα Ιεροσόλυμα συζητούν Χριστόδουλος-Βαρθολομαίος
  10. Ακυρώνεται το επίδομα των πρώην βουλευτών
  11. Οπαδοί κατά Γκλέιζερ
  12. Κρίσιμες εκλογές στην Ταϊβάν
  13. Χάος στο Ουζμπεκιστάν

Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 22:11 (Ώρα Λονδίνου)

Αντεπίθεση Καρζάι

Βίαιες διαδηλώσεις για τις καταγγελίες βεβήλωσης του Κορανιού

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, επέρριψε την ευθύνη των βίαιων αντιαμερικανικών διαδηλώσεων στη χώρα του σε εκείνους, που όπως είπε, αντιτίθενται στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και στις στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Καρζάι δεν τους κατονόμασε, αλλά προσέθεσε πως οι ενέργειες του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν βοήθησαν στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα αγανάκτησης, που συνήργησε στα βίαια επεισόδια.

Όπως είπε, η κυβέρνησή του προτίθεται να αναλάβει τον έλεγχο των Αφγανών κρατουμένων που βρίσκονται στις στρατιωτικές φυλακές των Αμερικανών.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο τετραήμερο διαδηλώσεων που ξέσπασαν όταν έγιναν γνωστές καταγγελίες πως Αμερικανοί στρατιώτες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γουαντάναμο βεβήλωσαν το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, το Κοράνι.

Διεθνείς αντιδράσεις

Στο μεταξύ, σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις σχετικά με τις καταγγελίες για τη βεβήλωση του Κορανιού.

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στην Υεμένη, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις καταγγελίες κι αν αυτές ευσταθούν, να ζητήσει συγγνώμη.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, όπου έγιναν διαδηλώσεις, δήλωσαν απογοητευμένοι και ζήτησαν τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπαν ότι θα γίνει έρευνα στις καταγγελίες και πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, καθώς, όπως είπαν, κυβερνητική πολιτική είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων των κρατουμένων.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 19:44 (Ώρα Λονδίνου)

Δράμα στο Ουζμπεκιστάν

Ποικίλουν οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους εξεγερμένους της πόλης Αντιτζάν, χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες και ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Είπε ότι τα γεγονότα της Παρασκευής ήταν ένοπλη εξέγερση.

Χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε και πάλι το Σάββατο στο κέντρο της Αντιτζάν με συνθήματα για δημοκρατία και για το δικαίωμα στην εργασία.

Αν και πολλοί διαδηλωτές έφυγαν από την πλατεία όταν σκοτείνιασε, αρκετοί έμειναν για να θάψουν τους νεκρούς.

Δεν είναι σαφές πόσοι σκοτώθηκαν όταν την Παρασκευή ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών γίνεται λόγος για 30 ή έως και εκατοντάδες νεκρούς.

Στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ο κόσμος διαμαρτύρονταν ότι η τηλεόραση και το

ραδιόφωνο δεν μετέδωσαν καμία είδηση για τα όσα εκτυλίσσονται στην Αντιτζάν.

Πρόσφυγες στα σύνορα

Επίσημοι στο Κιργιστάν λένε πως έως και 6.000 Ουζμπέκοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία στην Αντιτζάν έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία στη μεθόριο των δυο χωρών.

Οι αρχές του Κιργιστάν έχουν κλείσει όλα τα σύνορα, αλλά σύμφωνα με επίσημες πηγές εκατοντάδες Ουζμπέκοι έχουν καταφέρει να περάσουν στο Κιργιστάν, ενώ άλλοι προσπαθούν να περάσουν παράνομα.

Επίσημοι από το Κιργιστάν λένε πως σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της ουζμπεκικής αστυνομίας και προσφύγων στη μεγάλη μεθοριακή πόλη Κοράσουφ.

Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, μεταδίδει πως πολλοί Κιργίζιοι αισθάνονται συμπάθεια προς τους εξεγερμένους του Ουζμπεκιστάν, καθώς τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Κιργιστάν ανετράπη μετά από μεγάλες διαδηλώσεις.

Το χρονικό

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο κέντρο της Αντιτζάν για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Έναυσμα της εξέγερσης ήταν η απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων από τις φυλακές της πόλης μετά την εισβολή οργισμένου πλήθους που αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στην καταδίκη 23 ντόπιων επιχειρηματιών για ανάμιξη σε ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες.

Οι Ουζμπέκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διαπραγματευθούν με τους διαδηλωτές τους οποίους κατήγγειλαν ότι υποκινούν κοινωνική αναταραχή.

Θωρακισμένα οχήματα με στρατιώτες έφθασαν επί τόπου τη στιγμή που οι διαδηλωτές κατελάμβαναν το γραφείο του Δημάρχου, και άνοιξαν πυρ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατού προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Λέλαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας πως οι όποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέκρινε την ηγεσία του Ουζμπεκιστάν για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιφρόνηση που επιδεικνύει προς τους θεσμούς και την ευνομούμενη πολιτεία.

Αυταρχικό καθεστώς

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ έχει πετύχει να είναι σύμμαχος τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Κατά πληροφορίες μετέβη αμέσως στην περιοχή και συντόνισε προσωπικά την επιχείρηση καταστολής από το αεροδρόμιο το οποίο μετέτρεψε για λίγες ώρες σε επιτελικό γραφείο.

Ο Καρίμοφ κατηγορείται πως έχει επιβάλλει καθεστώς τρόμου στο Ουζμπεκιστάν, ιδιαίτερα μετά το κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο, την ευθύνη των οποίων επέρριψε σε ακραίους ισλαμικούς κύκλους.

Οι επικριτές του επιρρίπτουν στον ίδιο την απόλυτη ευθύνη για αυτό το κοινωνικό ξέσπασμα.

Τον κατηγορούν ότι διοικεί με αυταρχικότητα δίχως να λαμβάνει υπ΄οψιν τις κοινωνικές ανισότητες, την διευρυμένη φτώχεια και τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών.

Η Αντιτζάν είναι το βαρόμετρο του γενικευμένου αισθήματος απογοήτευσης.

Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης κοιλάδας, της Φεργκάνα, οι κάτοικοι της οποίας είχαν ανέκαθεν αναπτυγμένο το αίσθημα της ανεξαρτησίας

Στην προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να την πλήξουν, η κυβέρνηση της Τασκένδης προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις νεαρών κατοίκων του Αντιτζάν με την υπόνοια ότι μετέχουν σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Έκπτωτος» ο Ειρηναίος

Τις επόμενες μέρες κρίνεται η τύχη του πατριάρχη Ειρηναίου

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Ιορδανία και από τα Ιεροσόλυμα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας επικύρωσε την πράξη έκπτωσης του πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου από το αξίωμά του.

Την έκπτωση είχε αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο της Ιορδανίας.

Δεν είναι σαφές αν η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει το Σάββατο ή την Κυριακή, όπως αναμενόταν.

Μνημόνευση

Η σύνοδος του οικουμενικού πατριαρχείου θα αποφασίσει το θέμα τη μνημόνευσης του κ. Ειρηναίου ως πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ο πατριάρχης Ειρηναίος αρχικά αναμενόταν να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Δευτέρα, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του έχει απευθύνει από την περασμένη εβδομάδα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αλλά αργότερα έγινε γνωστό πως ο πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν έχει αποφασίσει ακόμα τις επόμενες κινήσεις του.

Πατριάρχης - Χριστόδουλος

Οι δραματικές εξελίξεις αλλά και το αδιέξοδο που επικρατεί στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν στο επίκεντρο της δεκάλεπτης συνομιλίας που είχαν την Παρασκευή το βράδυ ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος .

Ο πατριάρχης που βρισκόταν στην Ίμβρο επικοινώνησε με τον αρχιεπίσκοπο και συζήτησαν τις εξελίξεις στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο κ. Βαρθολομαίος είπε στον κ. Χριστόδουλο ότι το Σάββατο θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Φανάρι ενώ την Τρίτη θα συνέλθει η ιερά σύνοδος του οικουμενικό θρόνου για να λάβει τις αποφάσεις της.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πάντως ανέβαλε τόσο τις επισκέψεις του σε Καρδίτσα και Λάρισα όσο και την λειτουργία της Κυριακής στην οποία θα χοροστατούσε.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 16:45 (Ώρα Λονδίνου)

Διάβημα Κύπρου προς ΗΠΑ

Δυσαρέσκεια στην Κύπρο για την στάση των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Πλήθος αντιδράσεων στην Κύπρο για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη στις κατεχόμενες περιοχές, Αμερικανών βουλευτών μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Η Κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την πρόθεση μελών του αμερικανικού Κογκρέσου να επισκεφθούν την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο της Τύμπου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Σώτος Ζακχαίος τόνισε στον αναπληρούντα τον Αμερικανό πρέσβη, Εντ Νόλαν, ότι τέτοια επίσκεψη παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποτελεί πρόκληση στα αισθήματα του κυπριακού λαού.

Ο κ. Ζακχαίος ζήτησε από τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου να αναθεωρήσουν τη θέση τους και να επισκεφθούν την Κύπρο μέσω των νομίμων αεροδρομίων.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να τερματίσει ενέργειες που δυνατό να πλήξουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ότι «δεν υπάρχει νομικό κώλυμα που να καθιστά παράνομη την επίσκεψη μελών του Κογκρέσου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου», ο κ. Χριστόφιας είπε ότι όπως «φαίνεται ότι οι Αμερικανοί επανέρχονται με τη νέα τάξη πραγμάτων».

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπάουτσερ και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλά θύματα στο Ουζμπεκιστάν

Ποικίλουν οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη πόλη Αντιτζάν του Ουζμπεκιστάν όπου επαναλαμβάνονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρίμοφ επέρριψε την ευθύνη των ταραχών σε φανατικούς ισλαμιστές τους οποίους απεκάλεσε «εγκληματίες».

Ο κ. Καρίμοφ είπε επίσης ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες και δέκα διαδηλωτές.

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ουζμπεκιστάν αναφέρονται σε τουλάχιστον 200 νεκρούς ενώ νωρίτερα ο ανταποκριτής του Ασσ. Πρες στην περιοχή είχε δήλωσε ότι μέτρησε 23 πτώματα.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι του Αντιτζάν εγκατέλειψαν την πόλη και συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με το Κιργιστάν ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή, το κέντρο του Αντιτζαν έχει κατακλυσθεί από χιλιάδες διαδηλωτές που φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Καρίμοφ.

Η διαδήλωση γίνεται ώρες μόλις μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο στρατός έχει υπό τον έλεγχο του την κατάσταση.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες λόγω του αποκλεισμού των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης από το θέατρο των συγκρούσεων, αποκλεισμό που επέβαλλε η κυβέρνηση.

Στην διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής σημειώθηκαν συνεχείς ανταλλαγές πυρών και σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Δημαρχίας το οποίο κατέλαβαν χθες.

Το χρονικό

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν την τετάρτη το βράδυ στο κέντρο του Αντιτζάν για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Έναυσμα της εξέγερσης ήταν η απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων από τις φυλακές της πόλης μετά την εισβολή οργισμένου πλήθους που αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στην καταδίκη 23 ντόπιων επιχειρηματιών για ανάμιξη σε ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες.

Οι Ουζμπέκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διαπραγματευθούν με τους διαδηλωτές τους οποίους κατήγγειλαν ότι υποκινούν κοινωνική αναταραχή.

Χάος και βία

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατού προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Λέλαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας πως οι όποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέκρινε την ηγεσία του Ουζμπεκιστάν για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιφρόνηση που επιδεικνύει προς τους θεσμούς και την ευνομούμενη πολιτεία.

Την βίαιη επέμβαση του στρατού προκάλεσαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αντιτζάν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και απαιτώντας «δικαιοσύνη και ελευθερία».

Θωρακισμένα οχήματα με στρατιώτες έφθασαν επί τόπου τη στιγμή που οι διαδηλωτές κατελάμβαναν το γραφείο του Δημάρχου, και άνοιξαν πυρ.

Άνδρες γυναίκες και παιδιά πανικόβλητοι επεχείρησαν να διαφύγουν καθώς τα πυρά έπεφταν βροχή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης οι νεκροί ανέρχονται σε εννέα αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πολλαπλάσιοι επειδή, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, η πλατεία του Αντιτζάν ήταν διάσπαρτη με πτώματα.

Εξάλλου, εκπρόσωποι του τοπικού νοσοκομείου είπαν στο BBC ότι οι νεκροί είναι δεκάδες και οι τραυματίες εκατοντάδες.

Αυταρχικό καθεστώς

Ο πρόεδρος Καρίμοφ έχει πετύχει να είναι σύμμαχος τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία. Κατά πληροφορίες μετέβη αμέσως στην περιοχή και συντόνισε προσωπικά την επιχείρηση καταστολής από το αεροδρόμιο το οποίο μετέτρεψε για λίγες ώρες σε επιτελικό γραφείο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο πρόεδρος Καρίμοφ επέστρεψε χθες βράδυ στη Τασκένδη.

Ο Καρίμοφ έχει επιβάλλει καθεστώς τρόμου στο Ουζμπεκιστάν, ιδιαίτερα μετά το κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο, την ευθύνη των οποίων επέρριψε σε ακραίους ισλαμικούς κύκλους.

Οι επικριτές του επιρρίπτουν στον ίδιο την απόλυτη ευθύνη για αυτό το κοινωνικό ξέσπασμα. Τον κατηγορούν ότι διοικεί με αυταρχικότητα δίχως να λαμβάνει υπ΄οψιν τις κοινωνικές ανισότητες, την διευρυμένη φτώχεια και τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών.

Το Αντιτζάν είναι το βαρόμετρο του γενικευμένου αισθήματος απογοήτευσης. Βρίσκεται στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης κοιλάδας, της Φεργκάνα, οι κάτοικοι της οποίας είχαν από ανέκαθεν αναπτυγμένο το αίσθημα της ανεξαρτησίας. Γεγονός που κάνει την αυταρχική διοίκηση του Προέδρου Καρίμοφ να αντιμετωπίζει την περιοχή αυτή με πολύ μεγάλη καχυποψία.

Στην προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να την πλήξουν, η κυβέρνηση της Τασκένδης προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις νεαρών κατοίκων του Αντιτζάν με την υπόνοια ότι μετέχουν σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

Τα επεισόδια βίας στο Ουζμπεκιστάν ανησύχησαν τις γειτονικές χώρες που προχώρησαν στο κλείσιμο των συνόρων τους. Ας σημειωθεί ότι το γειτονικό Κιργιστάν συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης και την εσπευσμένη έξοδο του Προέδρου από τη χώρα.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους οι αντάρτες στο Ιράκ

Δεκατέσερις νεκροί από επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ.

Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κατά της νέας κυβέρνησης οι ιρακινοί αντάρτες.

Στη Βαγδάτη τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις ενώ στο δυτικό Ιράκ, στη μεθόριο με τη Συρία, τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν το όχημα τους τινάχτηκε στον αέρα.

Στο κέντρο της Βαγδάτης τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ανατίναξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά.

Άλλοι πέντε Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε επαρχιακό δρόμο, νότια του Κιρκούκ.

Νωρίτερα τρεις ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στ προάστιο Ντούρα της ιρακινής πρωτεύουσας από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε πολυσύχναστο δρόμο.

Εξάλλου στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ δύο πολίτες σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση αυτοκτονίας στόχος της οποίας ήταν κοινή Αμερικανο-Ιρακινή περιπολία.

Εξάλλου, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών οι οποίοι συμμετείχαν σε στρατιωτική επιχείρηση κατά αντάρτικων θυλάκων στο Δυτικό Ιράκ.

Οι τέσσερις Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους όταν το στρατιωτικό τους όχημα τινάχθηκε στον αέρα έξω από μεθοριακό χωριό.

Την τελευταία εβδομάδα στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα αμερικανοί στρατιώτες στη διάρκεια της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης του αμερικανικού στρατού μετά τη Φαλούτζα τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλέρ: Πλούσιος και παντοδύναμος

Ποικιλία θεμάτων χαρακτηρίζει τα πρωτοσέλιδα των σαββατιάτικων βρετανικών εφημερίδων.

«Ο Μπλερ επιχειρεί να δαμάσει τους Λόρδους» γράφει η Γκάρντιαν αναφερόμενη στην εδώ και χρόνια προσπάθεια του βρετανού Πρωθυπουργού να αλλάξει τις κομματικές ισορροπίες στη Βουλή των Λόρδων με απώτερο στόχο την νομοθετική αποδυνάμωση ενός Σώματος που του έχει δημιουργήσει προβλήματα με το να να μη εγκρίνει ακρογωνιαία νομοθετήματα της κυβέρνησης.

»Με την ανάδειξη 27 νέων λόρδων, το Εργατικό κόμμα γίνεται πρώτο σε δύναμη στη Βουλή των Λόρδων, με ότι αυτό συνεπάγεται» υπογραμμίζει η Γκάρντιαν.

Ιατρικού προσανατολισμού είναι το πρωτοσέλιδο των Τάιμς.

«Εμβόλιο νικοτίνης θεραπεύει το κάπνισμα» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των Τάιμς σύμφωνα με το οποίο ελβετοί επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές έρευνες ενός εμβολίου κατά του καπνίσματος που θεωρείται άκρως αποτελεσματικό. Το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα θεραπεύει δραστικά την εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Με τα οικονομικά του Τόνι Μπλέρ ασχολείται η Ντέιλι Τέλεγκραφ που υπολογίζει ότι το συνταξιοδοτικό πακέτο του Πρωθυπουργού θα ξεπερνά τα 2 εκατ. στερλίνες ενώ επιπλέον η ετήσια σύνταξη του θα ξεπερνά τις 60.000 λίρες. Κάτι που η συντηρητική εφημερίδα θεωρεί πως είναι σκανδαλώδες τη στιγμή που μαίνεται η κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία και η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις που θα πλήξουν εκατομμύρια εργαζόμενους.

12.164 στερλίνες την ημέρα θα κληθεί να καταβάλλει η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ για να ξεχρεώνει μόνο τον τόκο του δανείου ύψους 540 εκ. στερλινών που σύναψε ο αμερικανός εκατομμυριούχος Μάλκολμ Γκλέιζερ προκειμένου να εξαγοράσει το 75% των μετοχών του ποδοσφαιρικού συλλόγου, επισημαίνει η Ιντιπέντεντ.

Η εφημερίδα είναι πεπεισμένη πως αν τελικά ο Γκλέιζερ, που είναι πολύ κοντά στο να εξαγοράσει τον ιστορικό σύλλογο, μπορέσει να συγκεντρώσει το 75% των μετοχών της Μάντσεστερ, τότε το μέλλον του πιο κερδοφόρου ποδοσφαιρικού ομίλου, θα είναι επισφαλές.

Η Ιντιπέντεντ επικρίνει τους μετόχους της Μάντσεστερ που πούλησαν αλόγιστα το μερίδιο τους στον Αμερικανό επενδυτή, υποστηρίζοντας ότι ο Γκλέιζερ δεν αγαπά το ποδόσφαιρο, αφού άλλωστε ως Αμερικανός, δεν είναι οικείος με το άθλημα αλλά πήρε την Γιουνάϊτεντ για να κερδοσκοπίσει.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αποκαλύπτουν πως ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν έχει πέσει με τα μούτρα στη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του.

Από το κελί της φυλακής που βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο ο πρώην δικτάτορας καταγράφει όλα τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην κορυφή αλλά και την πτώση. Σύμφωνα με τον συνήγορό τους ο κ. Χουσείν θα αποκαλύψει όλο το παρασκήνιο της συνεργασίας του με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στις δεκαετίες 70 και 80, στη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν αλλά και μετά τον πόλεμο του Περσικού. Θα αναφεθεί σε άγνωστες λεπτομέρειες που ο συνήγορός του θεωρεί βέβαια πως θα ενοχλήσουν πολλούς υψηλά ιστάμενους.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Χάος στο Ουζμπεκιστάν

Χάος επικράτησε στην κεντρική πλατεία της Αντιτζάν

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη πόλη Αντιτζάν του Ουζμπεκιστάν όπου επαναλαμβάνονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρίμοφ επέρριψε την ευθύνη των ταραχών σε φανατικούς ισλαμιστές τους οποίους απεκάλεσε «εγκληματίες».

Ο κ. Καρίμοφ είπε επίσης ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες και δέκα διαδηλωτές.

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ουζμπεκιστάν αναφέρονται σε τουλάχιστον 200 νεκρούς ενώ νωρίτερα ο ανταποκριτής του Ασσ. Πρες στην περιοχή είχε δήλωσε ότι μέτρησε 23 πτώματα.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι του Αντιτζάν εγκατέλειψαν την πόλη και συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με το Κιργιστάν ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή, το κέντρο του Αντιτζαν έχει κατακλυσθεί από χιλιάδες διαδηλωτές που φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Καρίμοφ.

Η διαδήλωση γίνεται ώρες μόλις μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο στρατός έχει υπό τον έλεγχο του την κατάσταση.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες λόγω του αποκλεισμού των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης από το θέατρο των συγκρούσεων, αποκλεισμό που επέβαλλε η κυβέρνηση.

Στην διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής σημειώθηκαν συνεχείς ανταλλαγές πυρών και σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Δημαρχίας το οποίο κατέλαβαν χθες.

Το χρονικό

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν την τετάρτη το βράδυ στο κέντρο του Αντιτζάν για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Έναυσμα της εξέγερσης ήταν η απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων από τις φυλακές της πόλης μετά την εισβολή οργισμένου πλήθους που αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στην καταδίκη 23 ντόπιων επιχειρηματιών για ανάμιξη σε ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες.

Οι Ουζμπέκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διαπραγματευθούν με τους διαδηλωτές τους οποίους κατήγγειλαν ότι υποκινούν κοινωνική αναταραχή.

Χάος και βία

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατού προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Λέλαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας πως οι όποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέκρινε την ηγεσία του Ουζμπεκιστάν για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιφρόνηση που επιδεικνύει προς τους θεσμούς και την ευνομούμενη πολιτεία.

Την βίαιη επέμβαση του στρατού προκάλεσαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αντιτζάν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και απαιτώντας «δικαιοσύνη και ελευθερία».

Θωρακισμένα οχήματα με στρατιώτες έφθασαν επί τόπου τη στιγμή που οι διαδηλωτές κατελάμβαναν το γραφείο του Δημάρχου, και άνοιξαν πυρ.

Άνδρες γυναίκες και παιδιά πανικόβλητοι επεχείρησαν να διαφύγουν καθώς τα πυρά έπεφταν βροχή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης οι νεκροί ανέρχονται σε εννέα αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πολλαπλάσιοι επειδή, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, η πλατεία του Αντιτζάν ήταν διάσπαρτη με πτώματα.

Εξάλλου, εκπρόσωποι του τοπικού νοσοκομείου είπαν στο BBC ότι οι νεκροί είναι δεκάδες και οι τραυματίες εκατοντάδες.

Αυταρχικό καθεστώς

Ο πρόεδρος Καρίμοφ έχει πετύχει να είναι σύμμαχος τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία. Κατά πληροφορίες μετέβη αμέσως στην περιοχή και συντόνισε προσωπικά την επιχείρηση καταστολής από το αεροδρόμιο το οποίο μετέτρεψε για λίγες ώρες σε επιτελικό γραφείο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο πρόεδρος Καρίμοφ επέστρεψε χθες βράδυ στη Τασκένδη.

Ο Καρίμοφ έχει επιβάλλει καθεστώς τρόμου στο Ουζμπεκιστάν, ιδιαίτερα μετά το κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο, την ευθύνη των οποίων επέρριψε σε ακραίους ισλαμικούς κύκλους.

Οι επικριτές του επιρρίπτουν στον ίδιο την απόλυτη ευθύνη για αυτό το κοινωνικό ξέσπασμα. Τον κατηγορούν ότι διοικεί με αυταρχικότητα δίχως να λαμβάνει υπ΄οψιν τις κοινωνικές ανισότητες, την διευρυμένη φτώχεια και τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών.

Το Αντιτζάν είναι το βαρόμετρο του γενικευμένου αισθήματος απογοήτευσης. Βρίσκεται στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης κοιλάδας, της Φεργκάνα, οι κάτοικοι της οποίας είχαν από ανέκαθεν αναπτυγμένο το αίσθημα της ανεξαρτησίας. Γεγονός που κάνει την αυταρχική διοίκηση του Προέδρου Καρίμοφ να αντιμετωπίζει την περιοχή αυτή με πολύ μεγάλη καχυποψία.

Στην προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να την πλήξουν, η κυβέρνηση της Τασκένδης προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις νεαρών κατοίκων του Αντιτζάν με την υπόνοια ότι μετέχουν σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

Τα επεισόδια βίας στο Ουζμπεκιστάν ανησύχησαν τις γειτονικές χώρες που προχώρησαν στο κλείσιμο των συνόρων τους. Ας σημειωθεί ότι το γειτονικό Κιργιστάν συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης και την εσπευσμένη έξοδο του Προέδρου από τη χώρα.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Την κρίση στα Ιεροσόλυμα συζητούν Χριστόδουλος-Βαρθολομαίος

Η κρίση στα Ιεροσόλυμα ανησυχεί τον Βαρθολομαίο

Οι δραματικές εξελίξεις αλλά και το αδιέξοδο που επικρατεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν στο επίκεντρο της δεκάλεπτης συνομιλίας που είχαν την Παρασκευή το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος .

Ο Πατριάρχης που βρισκόταν στην Ίμβρο επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο κ.Βαρθολομαίος είπε στον κ.Χριστόδουλο ότι το Σάββατο θα συκλιθεί έκτακτη σύσκεψη στο Φανάρι ενώ την Τρίτη θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικό Θρόνου για να λάβει τις αποφάσεις της.

Στην Σύνοδο θα αναγνωσθεί και η έκθεση της τριμελούς επιτροπής που πήγε στα Ιεροσόλυμα και εξέτασε από κοντά τα γεγονότα.

Προβληματισμός, εξάλλου, εκφράζεται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες για το αν και κατά πόσο μνημονευθεί ο Πατριάρχης Ειρηναίος στην Κυριακάτικη Λειτουργία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πάντως ανέβαλε τόσο τις επισκέψεις του σε Καρδίτσα και Λάρισα όσο και την λειτουργία της Κυριακής στην οποία θα χοροστατούσε.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 09:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ακυρώνεται το επίδομα των πρώην βουλευτών

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ικανοποιητικά μέτρα για τους ασφαλισμένους. Αλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ενώ ο Κ. Καραμανλής διακηρύσσει την πάταξή της και τη διαφάνεια ενισχύουν σκανδαλωδώς τη Διαπλοκή!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σκληρή απάντηση Καραμανλή στον Παπανδρέου στη Βουλή. Αλαλούμ η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η οργή του λαού προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Ακύρωσε το επίδομα της ντροπής.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πώς οι υποψήφιοι φοιτητές θα κερδίσουν περισσότερα μόρια. Τα μυστικά της επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ΑΥΓΗ: Ο πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε συγκεκριμένα τη Βουλή. Με κλειστά χαρτιά στον Μπους.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ματαίωσαν το σκάνδαλο μετά τη γενική κατακραυγή για την "προίκα" των 25 εκ. σε 65 βουλευτές.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Με άλλοθι την πρόσφατη απόφαση του Εκλογοδικείου για την Πέλλα. Θα αλλάξουν (με εγκύκλιο) και τον... εκλογικό νόμο! Πολιτική αναταραχή - για casus belli μιλάει το ΠΑΣΟΚ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η οικονομική διπλωματία ολοκληρώνει την εθνική στρατηγική. Με όπλο το ευρώ σε Βαλκάνια, ΝΑ Ευρώπη.

ΕΘΝΟΣ: Ανεξέλεγκτη διακίνηση αναβολικών από τα φαρμακεία, διαπιστώνει ο ΕΟΦ, ντοπάρουν τα παιδιά από τα 14.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αναστέλλεται η καταβολή αποζημίωσης σε πρώην βουλευτές ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε και μπήκε τσιμέντο ταχείας πήξεως από Καραμανλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Μυστική σύσκεψη στο Καστρί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναστέλλεται το επίδομα του ασυμβίβαστου, που προκάλεσε αντιδράσεις. Βουλευτές. Πόσο κοστίζουν τα προνόμια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάγωσαν τη χαριστική ρύθμιση μετά τον σάλο. Ατακτος "συμβιβασμός".

ΕΣΤΙΑ: Εξευτελισμός του Κοινοβουλίου. Προ της κατακραυγής ανεστάλη το επίδομα για πρώην βουλευτές.

ESPRESSO: Νέα ντοκουμέντα με έξοδα-πρόκληση. Χλιδή και σπατάλη με τα λεφτά του δημοσίου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οξεία επίθεση από Καραμανλή κατά Παπανδρέου.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μέσω Κύπρου η βελτίωση των ελληνοτουρκικών. Κόντρες στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

ΤΑ ΝΕΑ: Στέλεχος θυγατρικής της Αγροτικής φέσωσε την ΑΤΕ, τον έκαναν "διευθυντή"! Υπόδικος για ακάλυπτες επιταγές 1.700.000 ευρώ.

Η ΝΙΚΗ: Κορυφώνεται η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση. Διγλωσσία για τα αυθαίρετα.

ΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ρημάζει η χώρα!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική. Πλήρως ασυμβίβαστα ευρωατλαντισμός και λαϊκό συμφέρον.

TRAFFIC NEWS: 3 εκατ. ευρώ ζητάει η Νανά Παλαιτσάκη από το "Χάι".

Η ΧΩΡΑ: Όλη η απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ - Αυθαίρετα: Τι πρόστιμα θα πληρώσετε για ανέγερση και διατήρηση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με υπουργική εγκύκλιο... συμμόρφωσης αλλάζει ο εκλογικός νόμος.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ακόμα "ψάχνουν" τη... ρόδα που έφυγε από λεωφορείο του ΟΑΣΘ ενώ ο οδηγός παραδέχεται "Συγγνώμη, λάθος".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δραματική σύγκρουση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 09:19 (Ώρα Λονδίνου)

Οπαδοί κατά Γκλέιζερ

Η πλειοψηφία των οπαδών αντιδρούν στη αγορά από τον Γκλέιζερ

Τις τελευταίες προσφορές για αγορά μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ αναμένεται να κάνει ο αμερικανός κροίσος Μάλκολμ Γκλέιζερ για να διασφαλίσει την κατοχή της ομάδας με το ποσό των 790 εκ. στερλινών.

Έως την Παρασκευή ο Γκλέιζερ είχε συγκεντρώσει το 74.81% των μετοχών του πιο πλούσιου ποδοσφαιρικού σωματείου στον κόσμο αλλά χρειάζεται να συγκεντρώσει το 75% για να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας.

Οργισμένοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ αναμένεται να διαδηλώσουν τη Κυριακή στο Σαουθάμπτον όπου παίζει η ομάδα τους.

Αποκαλούν τον Γκλέιζερ «αναίσθητο» που επιχειρεί να αγοράσει ένα σωματείο του οποίου το 93% των μελών είναι εναντίον του.

Παρόλα αυτά ο γιος του Γκλέιζερ, Τζόελ, που θα αναλάβει Πρόεδρος της ομάδας, δηλώνει πως η οικογένεια του θα εγγυηθεί το μέλλον της Μάντσεστερ και θα την πάει ακόμη πιο ψηλά.

«Πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με την παρούσα διοίκηση, τους παίκτες και τους οπαδούς» δήλωσε ο υιός Γκλέιζερ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήθελε να παραμείνουν στη θέση τους τόσο ο προπονητής Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ντέιβιντ Γκιλ.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμες εκλογές στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο φλερτάρει με την αντιπολίτευση της Ταϊβάν

Κρίσιμη θεωρείται η εκλογική αναμέτρηση στην Ταϊβάν μια και η Εθνοσυνέλευση που θα προέλθει από αυτή θα κληθεί να αναθεωρήσει βασικά άρθρα του Συντάγματος.

Η Κίνα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις επειδή ανησυχεί πως η αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος θα φέρει την Ταϊβάν πιο κοντά στην ανεξαρτητοποίηση.

Οι εκλογές θα είναι επίσης μια δοκιμασία για τις συντονισμένες προσπάθειες που έχει καταβάλλει το Πεκίνο να βοηθήσει την ανέλιξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι εκλογές διενεργούνται την επομένη της επίσκεψης ενός εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης στο Πεκίνο.

Σε συνάντηση με τον κινέζο Πρόεδρο Χου Τζιντάο την Παρασκευή, ο Τζέιμς Σούνγκ, ηγέτης του Κόμματος με την επωνυμία Πρώτα ο Λαός, υποσχέθηκε πως αν κερδίσει τις εκλογές θα συνεργασθεί στενά με την Κίνα και θα σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες.

Το κοινό ανακοινωθέν ήταν ταυτόσημο με εκείνο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πρόεδρο της Κίνας και τον Λιεν Τσάν, ηγέτη του Εθνικιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της Αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, μετά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών στο Πεκίνο.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Χάος στο Ουζμπεκιστάν

Χάος επικράτησε στην κεντρική πλατεία της Αντιτζάν

Πάνω από 15.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Αντιτζάν στο Ανατολικό Ουζμπεκιστάν ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ.

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι ο στρατός έχει τον έλεγχο της πόλης μετα από 24 ώρες συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ που πιστεύεται πως ήταν ο συντονιστής της επιχείρησης καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων, βρίσκεται στην Τασκένδη και θα μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη μια και η κυβέρνηση απαγορεύει στους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης κάθε πρόσβαση στο Αντιτζάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη αλλά αυτόπτες μάρτυρες λένε πως οι νεκροί είναι δεκάδες.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι τα πτώματα φορτώθηκαν από στρατιώτες σε φορτηγά που αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όλη τη νύχτα της Παρασκευής στο Αντιτζάν ακουγόταν πυροβολισμοί πιστεύεται δε ότι οι διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Δημαρχίας το οποίο κατέλαβαν Παρασκευή.

Το χρονικό

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν την τετάρτη το βράδυ στο κέντρο του Αντιτζάν για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Έναυσμα της εξέγερσης ήταν η απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων από τις φυλακές της πόλης μετά την εισβολή οργισμένου πλήθους που αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στην καταδίκη 23 ντόπιων επιχειρηματιών για ανάμιξη σε ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες.

Οι Ουζμπέκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διαπραγματευθούν με τους διαδηλωτές τους οποίους κατήγγειλαν ότι υποκινούν κοινωνική αναταραχή.

Χάος και βία

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατού προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Λέλαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας πως οι όποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέκρινε την ηγεσία του Ουζμπεκιστάν για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιφρόνηση που επιδεικνύει προς τους θεσμούς και την ευνομούμενη πολιτεία.

Την βίαιη επέμβαση του στρατού προκάλεσαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αντιτζάν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και απαιτώντας «δικαιοσύνη και ελευθερία».

Θωρακισμένα οχήματα με στρατιώτες έφθασαν επί τόπου τη στιγμή που οι διαδηλωτές κατελάμβαναν το γραφείο του Δημάρχου, και άνοιξαν πυρ.

Άνδρες γυναίκες και παιδιά πανικόβλητοι επεχείρησαν να διαφύγουν καθώς τα πυρά έπεφταν βροχή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης οι νεκροί ανέρχονται σε εννέα αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πολλαπλάσιοι επειδή, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, η πλατεία του Αντιτζάν ήταν διάσπαρτη με πτώματα.

Εξάλλου, εκπρόσωποι του τοπικού νοσοκομείου είπαν στο BBC ότι οι νεκροί είναι δεκάδες και οι τραυματίες εκατοντάδες.

Αυταρχικό καθεστώς

Ο πρόεδρος Καρίμοφ έχει πετύχει να είναι σύμμαχος τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία. Κατά πληροφορίες μετέβη αμέσως στην περιοχή και συντόνισε προσωπικά την επιχείρηση καταστολής από το αεροδρόμιο το οποίο μετέτρεψε για λίγες ώρες σε επιτελικό γραφείο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο πρόεδρος Καρίμοφ επέστρεψε χθες βράδυ στη Τασκένδη.

Ο Καρίμοφ έχει επιβάλλει καθεστώς τρόμου στο Ουζμπεκιστάν, ιδιαίτερα μετά το κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο, την ευθύνη των οποίων επέρριψε σε ακραίους ισλαμικούς κύκλους.

Οι επικριτές του επιρρίπτουν στον ίδιο την απόλυτη ευθύνη για αυτό το κοινωνικό ξέσπασμα. Τον κατηγορούν ότι διοικεί με αυταρχικότητα δίχως να λαμβάνει υπ΄οψιν τις κοινωνικές ανισότητες, την διευρυμένη φτώχεια και τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών.

Το Αντιτζάν είναι το βαρόμετρο του γενικευμένου αισθήματος απογοήτευσης. Βρίσκεται στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης κοιλάδας, της Φεργκάνα, οι κάτοικοι της οποίας είχαν από ανέκαθεν αναπτυγμένο το αίσθημα της ανεξαρτησίας. Γεγονός που κάνει την αυταρχική διοίκηση του Προέδρου Καρίμοφ να αντιμετωπίζει την περιοχή αυτή με πολύ μεγάλη καχυποψία.

Στην προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να την πλήξουν, η κυβέρνηση της Τασκένδης προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις νεαρών κατοίκων του Αντιτζάν με την υπόνοια ότι μετέχουν σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

Τα επεισόδια βίας στο Ουζμπεκιστάν ανησύχησαν τις γειτονικές χώρες που προχώρησαν στο κλείσιμο των συνόρων τους. Ας σημειωθεί ότι το γειτονικό Κιργιστάν συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης και την εσπευσμένη έξοδο του Προέδρου από τη χώρα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.