Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-17

  1. Γκάλογουεϊ και πρόγραμμα Μπλερ
  2. Στο εδώλιο για το Μπεσλάν
  3. Ο Γκάλογουεη απαντά στη Γερουσία
  4. Για 169 νεκρούς μιλούν οι ουζμπεκικές αρχές
  5. Μαθήματα δημοσιογραφίας
  6. Προχωρά το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
  7. Αίτημα για επιστροφή των Ελγινείων
  8. Στο εδώλιο για το Μπεσλάν
  9. Οι επιπτώσεις ενός γαλλικού «όχι»
  10. Σε στρατιωτικό κλοιό η Αντιτζάν
  11. Διχάζει το ΚΕΠΕ
  12. Εξελίξεις στους αιθέρες
  13. Μίζες, φιλοδοξίες και εκλογικό σύστημα
  14. Ίσες αποστάσεις και νέες καταγγελίες
  15. Μίζες, φιλοδοξίες και εκλογικό σύστημα
  16. Μαζική έξοδος των Ουζμπέκων

Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 03:00 (Ώρα Λονδίνου)

Γκάλογουεϊ και πρόγραμμα Μπλερ

Η κατάθεση του γνωστού για τις αντιπολεμικές του απόψεις Βρετανού βουλευτή στην αμερικανική Γερουσία και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης των Εργατικών κυριαρχούν πρωτοσέλιδα στις βρετανικές εφημερίδες.

«Ο Γκάλογουεϊ επιτίθεται στο Λόφο του Καπιτωλίου» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία παρομοιάζει τις ανταλλαγές ειρωνικών σχολίων και κατηγοριών ανάμεσα στο Βρετανό βουλευτή και τα μέλη της Γερουσίας ως πρωτοφανή για το Κογκρέσο μονομαχία.

Η Τέλεγκραφ γράφει ότι ο κ. Γκάλογουεΐ αμφισβήτησε τους εναντίον του ισχυρισμούς για δωροδοκία με συμβόλαια πώλησης ιρακινού πετρελαίου και ότι εξαπέλυσε γενικευμένη επίθεση εναντίον προσώπων και πολιτικών της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά οι αντίπαλοί του λένε ότι προσπαθούσε να υπεκφύγει από τα ερωτήματα που του έθεσαν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται η εφημερίδα Τάιμς (The Times), τιτλοφορούμενη «ο Γκάλογουεΐ είναι αμετανόητος καθώς επιτίθεται σε γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αντί να δώσει εξηγήσεις για τα όσα του καταμαρτυρούνται ο Βρετανός βουλευτής χρησιμοποίησε το βήμα που του παραχωρήθηκε για να μεταφέρει στο παγκόσμιο ακροατήριο τις αντιπολεμικές του απόψεις, επισημαίνει η εφημερίδα.

Όρεξη για καυγά

Στην πρώτη σελίδα της Γκάρντιαν (The Guardian) υπό τον τίτλο «Ο Γκάλογουεϊ και η μητέρα όλων των υβρεολογίων», διαβάζουμε ότι ο Βρετανός βουλευτής που είναι εξαίρετος ρήτορας πήγε με άγριες διαθέσεις στο Κογκρέσο, καθώς πριν αρχίσει η κατάθεσή του επιτέθηκε φραστικά στο Βρετανό δημοσιογράφο και υπέρμαχο του πολέμου Κρίστοφερ Χίτσενς, χαρακτηρίζοντάς τον «μεθυσμένο, πρώην Τροτσκιστή και ανδρείκελο».

Το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης συνεχίστηκε και εντός της Γερουσίας με χαρακτηρισμούς διόλου κολακευτικούς προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας, γράφει η Γκάρντιαν.

Για την Ιντιπέντεντ (The Independent) ο «Γκάλογουεϊ βρήκε το στόχο» καθώς εξαπέλυε δριμείες επιθέσεις στη Γερουσία.

Ο βουλευτής κατάφερε πλήγματα στην αμερικανική κυβέρνηση πριν ακόμη μπει στην αίθουσα του Καπιτωλίου για να καταθέσει, αφού μετέτρεψε τους κατηγόρους του σε κατηγορούμενους, σημειώνει η εφημερίδα.

Και αναφέρει χαρακτηριστικά μια από τις απαντήσεις του Τζορτζ Γκαλογουεϊ: Ερωτώμενος πόσες φορές συναντήθηκε με τον Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει ότι συναντήθηκε με τον πρώην δικτάτορα του Ιράκ δύο φορές, «όσες ακριβώς και ο [υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ] Ράμσφελντ αλλά η διαφορά έγκειται στο ότι εγώ δεν του πουλούσα όπλα».

Ο «Λόγος της Βασίλισσας»

Η Γκάρντιαν επιλέγει όμως για πρώτο θέμα το νομοθετικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης που ανακοίνωσε χθες η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ όπως επιτάσσει η μακραίωνη παράδοση, έχοντας τίτλο «Μεγάλη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα σφραγίσει την πολιτική υποθήκη Μπλερ».

Η εφημερίδα απηχώντας τη γενική αίσθηση μεγάλων αλλαγών στο Γουέστμινστερ, γράφει ότι 45 νομοσχέδια βρίσκονται στα σκαριά, για την υλοποίηση των οποίων ο πρωθυπουργός προσπάθησε με κάλεσμα ενότητας να εξασφαλίσει τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ασχολείται με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στον επιχειρηματικό κόσμο.

Με «ταπεινότητα» το Εργατικό Κόμμα προσεταιρίζεται το Σύνδεσμο Βρετανών Βιομηχάνων, εκτιμά η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο τσάρος της οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, στην πρώτη του μετεκλογική ομιλία αναφέρθηκε σε μια «νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση» και υποσχέθηκε ότι οι ελεγκτικές αρχές θα παρακολουθούν την τήρηση των αρχών αθέμιτου ανταγωνισμού χωρίς να επιβαρύνουν με γραφειοκρατικά εμπόδια τους νομοταγείς επιχειρηματίες».

Με την ομιλία Μπράουν ασχολείται και το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της Ιντιπέντεντ, αλλά εκφράζει ανησυχία.

Αφού παραθέτει μια σειρά δυσοίωνων οικονομικών δεικτών (Πτώση του τζίρου λιανικών πωλήσεων, κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής, στασιμότητα τιμών ακινήτων και άνοδο στα χρέη των νοικοκυριών) καταλήγει στο ερώτημα «Μήπως οδηγούμαστε σε ύφεση;».


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο για το Μπεσλάν

Ο Κουλάγιεφ λέει πως δεν γνώριζε πως στόχος των ανταρτών ήταν ένα σχολείο

Άρχισε στη νότια Ρωσία η δίκη ενός Τσετσένου αντάρτη που είναι ο μόνος απαγωγέας που συνελήφθη ζωντανός μετά την επίθεση στο σχολείο της πόλης Μπεσλάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου σκοτώθηκαν περίπου 300 άνθρωποι κυρίως παιδιά.

Ο κατηγορούμενος Νουρπασί Κουλάγιεφ παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος της ομάδας που κρατούσε πάνω από 1.000 ομήρους στο σχολείο, αρνείται όμως ότι σκότωσε ο ίδιος κανένα.

Την ώρα που οδηγήθηκε στο εδώλιο, σιγή επεκράτησε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη γυναίκες που κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών που σκοτώθηκαν.

Στην περιοχή του δικαστηρίου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας και όλοι οι δρόμοι προς το δικαστήριο στη Βόρεια Οσετία έχουν αποκλειστεί.

Ο Νουρπασί Κουλάγιεφ αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων κατηγορίες για φόνους και τρομοκρατία, και απειλείται με ισόβια κάθειρξη.

Ο εικοσιτετράχρονος Κουλάγιεφ είναι μαραγκός από την Τσετσενία. Εντοπίστηκε να κρύβεται κοντά στο σχολείο, λίγες ώρες μετά τη λήξη της ομηρίας.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως η δίκη του αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και δεκάδες επιζώντες της επίθεσης θα καταθέσουν ως μάρτυρες.


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 19:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γκάλογουεη απαντά στη Γερουσία

Δριμύτατη κριτική άσκησε ο Τζορτζ Γκάλογουεη

Ο Βρετανός βουλευτής, Τζορτζ Γκάλογουεη, είπε στους Αμερικανούς Γερουσιαστές που τον κατηγορούν ότι εισέπραξε προμήθειες από την πώληση ιρακινού πετρελαίου μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ «Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων» ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αβάσιμοι.

Σε μια μαχητική παράσταση στην επιτροπή της Γερουσίας, ο Βρετανός βουλευτής είπε:

«Ποτέ δεν υπήρξα ούτε είμαι έμπορος πετρελαίου και κανείς δεν ήταν για λογαριασμό μου».

Οι Γερουσιαστές, σε πόρισμά τους, λένε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν παραχώρησε δικαιώματα πώλησης πετρελαίου στον κ. Γκάλουγουεη.

Ο Βρετανός βουλευτής, που πήγε στην Ουάσιγκτον για να αποκαταστήσει το όνομά του, μπήκε στην αντεπίθεση από την αρχή της κατάθεσής του.

Όπως είπε, συνάντησε τον Σαντάμ Χουσεΐν δύο φορές, όσες φορές τον συνάντησε και ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Παραβάτες των κυρώσεων

«Η διαφορά είναι ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τον συνάντησε για να του πουλήσει όπλα και στρατιωτικούς χάρτες, ώστε να κατευθύνει τα όπλα του καλύτερα. Εγώ τον συνάντησα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι κυρώσεις και ο πόλεμος».

Ο κ. Γκάλογουεη είπε ότι οι κατ'εξοχήν παραβάτες των κυρώσεων ήταν αμερικανικές εταιρείες με τη «ανοχή της αμερικανικής κυβέρνησης».

Παράλληλα αρνήθηκε ότι ήταν υποστηρικτής του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αντιθέτως, είπε, ήταν από παλιά αντίπαλός του, κάτι που μπορεί να αποδείξει πολύ καλύτερα από την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση.

Στις βρετανικές εκλογές, ο κ. Γκάλογουεη, που διεγράφη από το Εργατικό Κόμμα λόγω της αντίθεσης του στον πόλεμο του Ιράκ, πήρε από την υποψήφια των Εργατικών την βουλευτική έδρα στην περιφέρεια του Μπέθναλ Γκριν, στο ανατολικό Λονδίνο ως ηγέτης του κόμματος «Σεβασμός».

Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων» επέτρεψε στον Σαντάμ Χουσεΐν να εξάγει πετρέλαιο για να πληρώνει την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να μπορέσουν οι Ιρακινοί να επιβιώσουν των κυρώσεων που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1991.

Το έρεισμα της κατηγορίας

Τα δικαιώματα αγοράς βαρελιών ιρακινού πετρελαίου λέγεται ότι δόθηκαν ως ανταμοιβή για υποστήριξη προς τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρώην Ιρακινός ηγέτης πουλούσε τα δικαιώματα σε τιμή κάτω από την τιμή της αγοράς προς ευνοουμένους που μπορούσαν έτσι να βγάλουν κέρδος.

Μία από τις βασικές καταγγελίες της επιτροπής της Γερουσίας είναι ότι ο κ. Γκάλογουεη πήρε δικαιώματα πώλησης πετρελαίου με τη βοήθεια του Φαουάζ Ζουρεϊκάτ.

Ο κ. Ζουρεϊκάτ, πρόεδρος του Ταμείου για την Μάριαν, που συστήθηκε από τον κ. Γκάλογουεη για να βοηθήσει ένα κορίτσι από το Ιράκ που έπασχε από λευκαιμία, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι μεσοβάλησε για πωλήσεις πετρελαίου για λογαριασμό του κ. Γκάλογουεη.

Ο κ. Γκάλογουεη είπε στους Γερουσιαστές: «Σας διαβεβαιώ ότι ο κ. Ζουρεϊκάτ ποτέ δεν μου έδωσε ούτε ένα πένι από καμμιά συμφωνία για πετρέλαιο, από καμμιά συμφωνία για κέικ, από καμμιά συμφωνία για ψωμί, από καμμία γενικά συμφωνία».

«Δώρησε χρήματα στην εκστρατεία μας και αυτό το γνωστοποιήσαμε, όπως δημοσιεύσαμε τα ονόματα όλων αυτών που μας χρηματοδότησαν».

Τη Δευτέρα ο Ρώσος πολιτικός, Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι, αρνήθηκε τις κατηγορίες της επιτροπής ότι δέχτηκε εκατομμύρια δολλάρια σε δικαιώματα πώλησης πετρελαίου.

Τον Δεκέμβριο, ο κ. Γκάλογουεη κέρδισε 150.000 λίρες ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση από την βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) που έγραψε ότι χρηματίστηκε από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τον περασμένο μήνα δόθηκε στην εφημερίδα δικαίωμα εφέσης για την πληρωμή της αποζημίωσης και τα δικαστικά έξοδα που ανέρχονται στο 1.2 εκατομμύριο λίρες.

Η επιτροπή της Γερουσίας κατηγόρησε επίσης και τον πρώην Γάλλο υπουργό Σαρλ Πασκουά, που αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 17:54 (Ώρα Λονδίνου)

Για 169 νεκρούς μιλούν οι ουζμπεκικές αρχές

Ο στρατός έχει στήσει σημεία ελέγχου στην Αντιτζάν

O Γενικός Εισαγγελέας του Ουζμπεκιστάν είπε ότι 169 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Αντιτζάν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και το στρατό την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον προηγούμενο απολογισμό της κυβέρνησης, μικρότερος όπως από τις εκτιμήσεις των αυτοπτών μαρτύρων, που μιλούν για εκατοντάδες νεκρούς.

Ορισμένοι Ουζμπέκοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζει σιγά σιγά τα πτώματα για να παραμείνει ασαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Ρασίντ Καντίροφ, είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 32 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι νεκροί δεν ήταν άμαχοι, αλλά μαχητικοί ισλαμιστές.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκκαθάρισαν μόνο τρομοκράτες».

Όσον αφορά τις πληροφορίες για τους εκατοντάδες νεκρούς είπε ότι πρόκειται για «παραπληροφόρηση που προωθεί η διεθνής κοινότητα».

Τους ισλαμιστές καταγγέλλει η Μόσχα

Η επίσημη αντίδραση της Μόσχας, η πρώτη από τα γεγονότα της Αντιτζάν, απηχεί τις απόψεις του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ ότι για τη βία ευθύνονται οι μαχητικοί ισλαμιστές.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, παραδέχτηκε ότι «πολλοί εντελώς αθώοι άνθρωποι» πέθαναν στην Αμπιτζάν και εξέφρασσε «βαθειά λύπη».

Νέες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως για τη βία που ξέσπασε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά πλήθους χιλιάδων ατόμων κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά την οποία οπλοφόροι απελευθέρωσαν από τη φυλακή τοπικούς επιχειρηματίες που κατηγορούνται ότι είναι ακραίοι ισλαμιστές.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι στρατιώτες πυροβολούσαν θανάσιμα τους τραυματίες τρισήμισυ ώρες αφότου άρχισαν οι πυροβολισμοί.


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

Μαθήματα δημοσιογραφίας

Του αναλυτή διεθνών θεμάτων του BBC, Πολ Ρέινολντς

Οι διαδηλωτές στο Πακιστάν έκαψαν αμερικανικές σημαίες

Σε ένα από τα πιο καλογραμμένα μυθιστορήματα για τη σημερινή δημοσιογραφία, στο «Αποκλειστικό» της Έβελιν Γουόγκ, ένας ρεπόρτερ φθάνει σε μία χώρα και στέλνει μία ανταπόκριση για τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.

Στο ρεπορτάζ του αναφέρει μία φράση για «ένα πτώμα που βρίσκεται στο δρόμο σαν μία σπασμένη κούκλα», προκαλώντας τη συγκίνηση της διεθνούς κοινότητας.

Δυστυχώς, ο ρεπόρτερ του μυθιστορήματος βρισκόταν σε λάθος χώρα. Αυτό τελικά όμως αποδεικνύεται ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Στη χώρα που επισκέφθηκε αρχίζει ξαφνικά να υπάρχει αποσταθεροποίηση, υπάρχει μεγάλη πτώση του νομίσματος, αρχίζουν εξεγέρσεις και στο τέλος ξεσπά εμφύλιος πόλεμος.

«Αυτή είναι η ισχύς της σημερινής δημοσιογραφίας», είπε ένας συνάδελφός μου όταν διάβασε το μυθιστόρημα.

Μύθος και πραγματικότητα

Εάν και το μυθιστόρημα της Έβελιν Γουόγκ είναι σατιρικό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Πριν από λίγες ημέρες, τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν σε εξεγέρσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μετά το άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Νιούζγουϊκ (Newsweek), που υποστήριζε ότι Αμερικανοί φρουροί στη βάση Γουαντάναμο στην Κούβα πέταξαν το Κοράνι στις τουαλέτες.

Στη συνέχεια, το Νιούζγουϊκ ανακοίνωσε ότι έκανε λάθος στους ισχυρισμούς του και ζήτησε ταπεινά συγνώμη.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του αμερικανικού περιοδικού, η ανώνυμη πηγή του δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα τι είχε συμβεί στη βάση Γουντάναμο, όπου κρατούνται εκατοντάδες μουσουλμάνοι, έπειτα από την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Το Νιούζγουϊκ έγραψε στο επόμενο τεύχος του: «Λυπούμαστε πολύ που κάναμε λάθος και εκφράζουμε τα συλληπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων».

Μαθήματα από αυτή την ιστορία

Το πρώτο μάθημα από τα τελευταία γεγονότα είναι ότι ένας ισχυρισμός μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και βίαιες διαδηλώσεις που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες.

Ο δημοσιογράφος της Νιου Υορκ Τάιμς έβγαζε τις ιστορίες από το μυαλό του

Το δεύτερο μάθημα είναι ότι οι σύγχρονοι δημοσιογράφοι, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε όλο τον κόσμο, οφείλουν να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν να βασίζουν ισχυρισμούς εξ' ολοκλήρου σε ανώνυμες πηγές.

Η ανωνυμία είναι ένα σημαντικό εργαλείο της δημοσιογραφίας. Καθημερινά σχεδόν, πολιτικοί μιλούν σε δημοσιογράφους και τους ζητούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Όμως, ένα τρίτο μάθημα είναι η αξιοπιστία όλων των πηγών, αλλά και η αξιοπιστία του κάθε δημοσιογράφου ξεχωριστά.

Η υπόθεση του Νιούζγουϊκ δεν είναι η μόνη. Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω των ισχυρισμών ανώνυμων πηγών.

Ανάλογες υποθέσεις

Μία ανάλογη περίπτωση ήταν και αυτή της εφημερίδας Νιου Υορκ Τάιμς (New York Times), ένας ρεπόρτερ της οποίας απολύθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι δημιουργούσε ιστορίες από το μυαλό του, χρησιμοποιώντας ανύπαρκτες δηλώσεις ανώνυμων πηγών.

Μετά το σκάνδαλο με τον ρεπόρτερ της Τζέισον Μπλερ, η εφημερίδα εγκαινίασε μία εκστρατεία για να αποκαταστήσει το κύρος της, λέγοντας ότι θα βασίζεται λιγότερο σε ανώνυμες πηγές και ότι θα διασταυρώνει τις πληροφορίες των δημοσιογράφων της.

Το όλο θέμα οδήγησε και την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post) να αναθεωρήσει τις πρακτικές της, ακόμη και εάν η ίδια δεν επλήγη από κάποιο σκάνδαλο.

Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου και του CNN, άρχισαν ξαφνικά να γίνονται επιφυλακτικά όσον αφορά τις ανώνυμες πηγές τους.

Το πρόβλημα προέκυψε όμως και με το ίδιο το BBC, το οποίο επλήγη από την υπόθεση της αυτοκτονίας του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, όταν έγινε γνωστό ότι αυτός ήταν η ανώνυμη πηγή σε ένα ρεπορτάζ κατά της κυβέρνησης για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Παρ' όλα αυτά, όμως, ανάλογες υποθέσεις προκύπτουν συνεχώς ακόμη και σε οργανισμούς με κύρος, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τη σύγχρονη δημοσιογραφία.


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 14:30 (Ώρα Λονδίνου)

Προχωρά το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Τη διασφάλιση της ποιότητας των πτυχίων εγγυάται το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, είπε ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, στις γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικτύου για την αξιολόγηση του οποίου η Ελλάδα θα γίνει μέλος και στα αποτελέσματα του διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Όπως σημείωσε, υπήρξε συμφωνία για το θέμα και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γιαννάκου απαντώντας σε ερώτηση για τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν και έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, είπε ότι ορισμένοι διακατέχονται από φόβο, αλλά το νομοσχέδιο διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, καθώς ο πρόεδρος ορίζεται μόνο από το υπουργείο Παιδείας και οι άλλοι εκπρόσωποι από τα πανεπιστήμια.

«Κάθε λογικός άνθρωπος θα πρέπει να απομακρύνει αυτούς τους φόβους» είπε η κ. Γιαννάκου.

Τι προβλέπεται

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας, η οποία εποπτεύει και εγγυάται την τήρηση διαφανών και αντικειμενικών διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας. Ο πρόεδρος της Αρχής, υποδεικνύεται από τον υπουργό Παιδείας και εγκρίνεται από τη Βουλή και εκπροσώπους φοιτητών.

Παράλληλα στα πλαίσια της εσωτερικής αξιολόγησης των ΑΕΙ, συγκροτείται ένα ανώτατο συλλογικό όργάνο σε κάθε ΑΕΙ, που θα ονομάζεται Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπρύτανη ή αντιπροέδρου ακαδημαϊκών υποθέσεων στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού και του διοικητικού προσωπικού και των σπουδαστών.

Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης αφορούν την ποιότητα του διδακτικού-ερευνητικού έργου, των σπουδών και των λοιπών υπηρεσιών που παρέχονται από τα ιδρύματα.

Η εξωτερική αξιολόγηση διεξάγεται το αργότερο κάθε τέσσερα χρόνια σε συνεργασία των ιδρυμάτων και της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας.

Ακόμα προβλέπεται η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα σύστημα περιγραφής ενός προγράμματος σπουδών με την απόδοση πιστωτικών μονάδων, στα στοιχεία που το συνθέτουν. Το σύστημα βασίζεται στον κανόνα ότι 60 πιστωτικές μονάδες αποτελούν το «φόρτο εργασίας» ενός φοιτητή πλήρους φοίτησης κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους, 30 μονάδες ανά εξάμηνο και 20 μονάδες ανά τρίμηνο.

Προβλέπεται ακόμα ένα Παράρτημα Διπλώματος το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη φύση, το επίπεδο, το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και το καθεστώς σπουδών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το άτομο που αναγράφεται ονομαστικά στο πρωτότυπο του τίτλου στον οποίο προσαρτάται το παράρτημα.

Δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση τον επίσημο τίτλο σπουδών ή την αναλυτική βαθμολογία που παρέχουν τα ιδρύματα.

Αντιδράσεις

Οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν όχι τόσο στις διατάξεις για την αξιολόγηση όσο στον τρόπο με τον οποίο καταρτίσθηκε το σχέδιο νόμου, όπως λένε, και γι' αυτό προχωρούν από αύριο σε τριήμερη απεργία.

Το ΚΚΕ είπε ότι η αξιολόγηση ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελεί μοχλό για την ιδιωτικοποίηση τους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα λέει πως «στην πραγματικότητα η αξιολόγηση αποτελεί το βασικό μοχλό για την ιδιωτικοποίηση και τον ασφυκτικό έλεγχο των ΑΕΙ - ΤΕΙ από τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων κατέχουν περίοπτη θέση και έχουν τον πρώτο λόγο στην πυραμίδα των ειδημόνων αξιολογητών που συγκροτείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αίτημα για επιστροφή των Ελγινείων

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Ο Ουίλιαμ Σεν Κλερ κατηγορεί το Βρετανικό Μουσείο για κατάχρηση εξουσίας

Πλήγμα για το κύρος του Βρετανικού Μουσείου αποτελούν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Σάντει Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) για τις ζημιές που υπέστησαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το 1960 έως σήμερα από επισκέπτες και από τεχνίτες του μουσείου.

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ Σεν Κλερ, που πρώτος απεκάλυψε την καταστροφή που υπέστησαν τα γλυπτά στη δεκαετία του '30 εξαιτίας των κακών μεθόδων συντήρησης σχολιάζει:

«Το δυσάρεστο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι αποκαλύψεις συνιστούν ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για το κύρος του Βρετανικού Μουσείου», λέει ο καθηγητής Ουίλιαμ Σεν Κλερ.

»Αυτό που είναι εξοργιστικό», συνεχίζει ο Βρετανός πανεπιστημιακός, «είναι η αντίδραση του διευθυντή του μουσείου, κ. Μακ Γκρέγκορ, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν»...

»Το θεωρεί, δηλαδή, φυσιολογικό ότι το μουσείο δεν φροντίζει για την διατήρηση των θησαυρών που έχει υπό την επίβλεψή του» υπογραμμίζει ο καθηγητής Ουίλιαμ Σεν Κλερ.

«Κατάχρηση εξουσίας»

Ο ίδιος κάνει ένα βήμα ακόμη πιο πέρα και κατηγορεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου για κατάχρηση εξουσίας.

«Φοβούμαι ότι ειδικά αυτό το ίδρυμα κατ' εξαίρεση κάνει συστηματική κατάχρηση της ανεξαρτησίας που του έχει δοθεί από την κυβέρνηση για να κουκουλώνει σκάνδαλα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, τα οποία θα έπρεπε να είναι γνωστά στην κοινή γνώμη», επισημαίνει ο Βρετανός πανεπιστημιακός.

Σε φόβο αποδίδει τη μυστικοπάθεια που χαρακτηρίζει την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.

«Φοβούνται κι αυτό φαίνεται στα έγγραφα που έχει στην διάθεση της η Σάντεϊ Τέλεγκραφ. Φοβούνται την αντίδραση της κυβέρνησης, την αντίδραση του βρετανικού κοινού και φυσικά την αντίδραση της Ελλάδος», πιστεύει ο Βρετανός πανεπιστημιακός.

Αίτημα προς τον Τόνι Μπλερ

Ο Ουίλιαμ Σεν Κλερ καλεί τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να ψηφίσει νόμο για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αγνοήσει την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και να προχωρήσει στην ψήφιση νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα», τονίζει.

»Είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου τάσσεται υπερ της επιστροφής τους. Οι προκάτοχοι του κ. Μπλερ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, οι κύριοι Φουτ και Κίνοκ είχαν δεσμευτεί για την επιστροφή των Μαρμάρων», επισημαίνει και συνεχίζει:

»Ο Τόνι Μπλέρ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και μια και αυτός είναι στην εξουσία, να λάβει την πολιτική απόφαση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που κανονικά ανήκουν», υπογραμμίζει ο καθηγητής του Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ Σεν Κλερ.


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο για το Μπεσλάν

Ο Κουλάγιεφ λέει πως δεν γνώριζε πως στόχος των ανταρτών ήταν ένα σχολείο

Άρχισε στη νότια Ρωσία η δίκη ενός Τσετσένου αντάρτη που είναι ο μόνος απαγωγέας που συνελήφθη ζωντανός μετά την επίθεση στο σχολείο της πόλης Μπεσλάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου σκοτώθηκαν περίπου 300 άνθρωποι κυρίως παιδιά.

Στην περιοχή του δικαστηρίου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας και όλοι οι δρόμοι προς το δικαστήριο στη Βόρεια Οσετία έχουν αποκλειστεί.

Ο Νουρπασί Κουλάγιεφ αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων κατηγορίες για φόνους και τρομοκρατία, και απειλείται με ισόβια κάθειρξη.

Ο ίδιος παραδέχεται πως συμμετείχε στην επιχείρηση στη Μπεσλάν αλλά λέει ότι νόμιζε πως στόχος θα ήταν ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση και όχι ένα σχολείο.

Υποστηρίζει ακόμα ότι πυροβόλησε στον αέρα και δεν σκότωσε κανέναν.

Ο εικοσιτετράχρονος Κουλάγιεφ είναι μαραγκός από την Τσετσενία. Εντοπίστηκε να κρύβεται κοντά στο σχολείο, λίγες ώρες μετά τη λήξη της ομηρίας.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως η δίκη του αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και δεκάδες επιζώντες της επίθεσης θα καταθέσουν ως μάρτυρες.


Οι επιπτώσεις ενός γαλλικού «όχι»

Της αναλύτριας του BBC, Κέρστι Χιουγκ

Η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία αναμένεται με νευρικότητα

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένουν με νευρικότητα το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ένα «όχι» από τη Γαλλία θα μπορούσε να επιφέρει μία πρωτοφανή κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η μάχη υπέρ του «ναι» ή του «όχι» αναμένεται να κριθεί στήθος με στήθος.

Ένα γαλλικό «όχι» μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

Δυσαρέσκεια με την παρούσα γαλλική κυβέρνηση

Ανησυχίες ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα οδηγήσει την κοινότητα σε μία αγγλοσαξονική οικονομική πορεία

Γενικότερες ανησυχίες για τη μειωμένη επιρροή της Γαλλίας στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαμαρτυρία για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δύσκολες αποφάσεις για τους πολιτικούς

Όποιοι και να είναι οι λόγοι όμως, ένα πιθανό γαλλικό «όχι» θα σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται ευθέως κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ένα γαλλικό «όχι» όμως θα σηματοδοτεί επίσης και την αποτυχία ενός από τους βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού Συντάγματος, δηλαδή την προσέγγιση των πολιτών της κοινότητας, οι οποίοι φαίνονται συνήθως αδιάφοροι για τους θεσμούς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οι αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σε περίπτωση απόρριψης της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους θα είναι δύσκολες.

Ορισμένοι μπορεί να θελήσουν να προχωρήσουν με την επικύρωση της συνθήκης στις δικές τους χώρες.

Ούτως ή άλλως, οι Δανοί και οι Ιρλανδοί απέρριψαν αρχικώς τη συνθήκη, αλλά μετά εκλήθησαν να ψηφίσουν εκ νέου.

Οι επιπτώσεις μιας πιθανής κρίσης

Από την άλλη πλευρά όμως, η Βρετανία - η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο - μπορεί να «παγώσει» την όλη διαδικασία για να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν διεξαχθεί το δικό της δημοψήφισμα το 2006.

Οι περισσότερες νέες χώρες-μέλη πάντως επιθυμούν την επικύρωση της συνθήκης.

Ένας Πολωνός αρθρογράφος έχει γράψει χαρακτηριστικά: «Γιατί πρέπει η Γαλλία να αποφασίσει για όλους μας;»

Εάν πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρεθεί σε κρίση και οι εθνικές ανησυχίες γίνουν πιο σημαντικές από τις κοινές ευρωπαϊκές ανησυχίες, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ακόμη πιο δύσκολα στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση στο μέλλον, είτε πρόκειται για τον προϋπολογισμό είτε για τη μελλοντική διεύρυνση, μπορεί να καθυστερεί.

Κάτι τέτοιο, σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχουν πολλές διεθνείς προκλήσεις στο προσκήνιο, μάλλον δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Σε στρατιωτικό κλοιό η Αντιτζάν

Ο στρατός έχει στήσει σημεία ελέγχου στην Αντιτζάν

Ο στρατός συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη Αντιτζάν, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες εκατοντάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτών την περασμένη Παρασκευή.

Στους δρόμους της πόλης περιπολούν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ενώ ο στρατός έχει στήσει σημεία ελέγχου.

Ανταποκριτής του BBC στο Ουζμπεκιστάν μεταδίδει πως η προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψη ξένων διπλωματών στην Αντιτζάν αναβλήθηκε.

Ασαφές παραμένει το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κρίση στη κοντινή μεθοριακή πόλη Καρά Σού, στα σύνορα με το Κιργιστάν, της οποίας οι κάτοικοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Ισορροπίες ΗΠΑ

Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κράτησαν τακτική ίσων αποστάσεων απέναντι στους Ουζμπέκους διαδηλωτές και τα κυβερνητικά στρατεύματα που άνοιξαν πυρ εναντίον τους την περασμένη Παρασκευή, στην πόλη Αντιτζάν.

Μετά από τρεις ημέρες σιωπής της Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε μεγάλη λύπη για τους θανάτους που προκάλεσε η αδιάκριτη χρήση βίας εναντίον αόπλων διαδηλωτών, αλλά ταυτόχρονα καταδίκασε και τις φθορές κυβερνητικών κτιρίων από το εξοργισμένο πλήθος.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση της Τασκένδης να επιτρέψει σε συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού να προσεγγίσουν την πόλη.

«Πρόσχημα η ισλαμική απειλή»

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η δημοσιογράφος από το Ουζμπεκιστάν, Σαχίντα Τουλαγκάνοβα, χαρακτήρισε την κατάσταση πάρα πολύ επικίνδυνη.

«Η μεθοριακή πόλη [Καρά Σου] που κατέλαβαν χθες οι διαδηλωτές ανήκει η μισή στο Ουζμπεκιστάν και η άλλη μισή στο Κιργιστάν. Είναι λοιπόν υπαρκτός ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης και στη γειτονική χώρα, ο μισός πληθυσμός της οποίας είναι Ουζμπέκοι. Αν η αντιπαράθεση συνεχιστεί είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι Ουζμπέκοι του Κιργιστάν θα μπουν μέσα στο Ουζμπεκιστάν για να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε γενικευμένες συγκρούσεις», λέει η δημοσιογράφος, η οποία απορρίπτει το επιχείρημα του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκονται ακραία ισλαμικά στοιχεία.

«Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν εδώ και 10 χρόνια, συστηματικά βάζει την ταμπέλα του φανατικού ισλαμιστή σε όποιον επιχειρεί να την αντιπολιτευθεί. Υπάρχουν πάνω από 40.000 πολιτικοί κρατούμενοι που έχουν μετονομασθεί από τον πρόεδρο Καρίμοφ σε ισλαμιστές τρομοκράτες» επισημαίνει η Σαχίντα Τουλαγκάνοβα.

Και καταλήγει: «Σε μια τόσο συντηρητική χώρα όπως το Ουζμπεκιστάν, είναι αστείο να μιλάμε για ακραίο Ισλάμ. Απλώς ο φονταμενταλισμός στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από το καθεστώς για να πνίξει κάθε αντίθετη φωνή στην μονοκρατορία και τον αυταρχισμό του προέδρου Καρίμοφ, της οικογένειας τους και μιας ολιγάριθμης δράκας συνεργατών του».


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 09:32 (Ώρα Λονδίνου)

Διχάζει το ΚΕΠΕ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αναδρομικά επτά ετών για ΛΑΦΚΑ. Απόφαση-σταθμός του Διοικητικού Εφετείου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: 50.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Ανοίγουν οι πόρτες για όλους τους Έλληνες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μανιφέστο Ντόρας για ΝΔ. Η δήμαρχος Αθηναίων επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η ΑΥΓΗ: Ιδιωτικοποίηση παιδείας, υγείας, ασφάλισης! Έκθεση ΚΕΠΕ - Μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζική ανατροπή σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Τι προτείνει η Επιτροπή των "σοφών" για να σωθεί η Οικονομία.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόταση-φωτιά για πάγωμα των μισθών. Η ετήσια έκθεση του (ελεγχόμενου από την κυβέρνηση) ΚΕΠΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 19.354 προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων. Η κατανομή των θέσεων, που αποφάσισε η διυπουργική.

ΕΘΝΟΣ: Αναδρομικά 5ετίας για ΛΑΦΚΑ. Τελεσίδικη απόφαση αιφνιδιάζει την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Εγκρίσεις για 19.354 θέσεις στα υπουργεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έκθεση αγρίων ιδεών. Ο Σιούφας παρουσίασε σχέδιο επιδρομής στους εργαζόμενους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διχάζει η μείωση κόστους εργασίας. Αρνούνται τις προτάσεις ΚΕΠΕ τα συνδικάτα - Θετική στάση από ΣΕΒ και τράπεζες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Προτάσεις σοκ για εργασιακό. Πάγωμα μισθών, "ευέλικτο" ωράριο και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις προτείνει το ΚΕΠΕ.

ΤΑ ΝΕΑ: Σοκ και δέος για μισθούς, δικαιώματα. Συνταγή ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες περικοπές δαπανών σε Υγεία - Πρόνοια! Παράδεισος για το κεφάλαιο.

METRO: Έπεσαν "βόμβες". Ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό προτείνει η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 19.354 προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Εγκρίθηκαν από τη διυπουργική επιτροπή.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Μας τα επιστρέφουν... Οι Ρώσοι εντόπισαν "επικίνδυνη" νόσο στα πουλερικά που εισάγουν από την Κ. Μακεδονία, ύστερα από δέσμευση δικών τους προϊόντων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προτάσεις του ΚΕΠΕ. Διάλυση όλων όσων ξέραμε... για το καλό της... οικονομίας.

Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "ακόμη και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών προτείνει στην κυβέρνηση: Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ιδιωτικοποιήσεις σε τράπεζες και πανεπιστήμια. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπως είναι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας έλαβε αποστάσεις από την πρόταση επισημαίνοντας ότι αποτελεί «επιστημονικό κείμενο».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "έκθεση νεοφιλελεύθερων συνταγών για την οικονομία του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ), που οδηγούν σε ανατροπές εργασιακών σχέσεων, περικοπές αμοιβών, ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στην παιδεία, παρουσίασε ο υπ. Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας. Την έκθεση αποκήρυξε η ΓΣΕΕ, ενώ ο ΣΕΒ ζήτησε την άμεση και πλήρη εφαρμογή των προτάσεών της".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "σε εκστρατεία προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τα αντιλαϊκά μέτρα "νεοφιλελεύθερης" έμπνευσης που θα προωθήσει την προσεχή διετία, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Αξιοποιώντας δήθεν "ανεξάρτητες" εκθέσεις και μελέτες Κέντρων Ερευνών, εγχώριων τεχνοκρατών του κρατικού μηχανισμού και διεθνών Οργανισμών, θέτει σε εφαρμογή την πρώτη φάση του σχεδίου για την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων".

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "κλίμα για επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ανατροπή του κοινωνικού κράτους και καθήλωση των μισθών καλλιεργεί η κυβέρνηση μέσω της έκθεσης του ΚΕΠΕ, που παρουσιάστηκε χθες... μετ' επαίνων από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης".

Η METRO προσθέτει ότι "προτάσεις-βόμβα για Ασφαλιστικό και Εργασιακό περιλαμβάνει η Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "διασύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα, περιορισμό του κόστους εργασίας, άμεση επίλυση του Ασφαλιστικού, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, προώθηση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών. Είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνει η Ετήσια Έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας για το 2004, που παρουσιάστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ).

Το ΒΗΜΑ λέει ότι "προτάσεις-φωτιά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρουσίασε χθες το υπό κρατικό έλεγχο Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας: ουσιαστικό πάγωμα μισθών, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, κλπ. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου, ενώ τα συνδικάτα αντέδρασαν κάνοντας λόγο για "μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού". Μόνον ο ΣΕΒ ζήτησε οι προτάσεις να γίνουν πράξη".

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "οι μάσκες πέφτουν. Στην αρχή η κυβέρνηση διαλαλούσε ότι την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα την παρεμπόδιζαν η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία και η εκτεταμένη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση. Τώρα πλέον ο πραγματικός στόχος δεν είναι παρά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούνται βασικοί υπαίτιοι της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λόγω του υψηλού εργατικού κόστους. "Ψαλίδισμα" μισθών, λοιπόν, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και ιδιωτικοποίηση ακόμη και του κοινωνικού κράτους είναι μερικά μόνο από τα μέτρα στα οποία προχώρησαν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και η ετήσια έρευνα για την ανταγωνιστικότητα που πραγματοποίησε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης".

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "δριμύ κατηγορώ της δημάρχου Αθηναίων για έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και για απώλεια της ιδεολογικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "σκληρή εφ' όλης της ύλης κριτική με σημεία αυτοκριτικής από την Ντόρα Μπακογιάννη. Ασκώντας κριτική -συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό της- στη λειτουργία του κόμματος δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για άκρατο λαϊκισμό. Σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα στα κυβερνητικά στελέχη ανεφέρθη στη διαφθορά και την αδιαφάνεια που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και που τελικά καταψηφίστηκαν από τους πολίτες εξαιτίας και της αλαζονείας που επέδειξαν".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ένα ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο, με το οποίο εκφράζει τις απόψεις της για την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ, για το ακολουθούμενο μοντέλο οικονομικής πολιτικής, τις σχέσεις των στελεχών της παράταξης και το ρόλο του κόμματος στη διακυβέρνηση, κατέθεσε χθες στη Θεσσαλονίκη η Ντόρα Μπακογιάννη, που πραγματοποιεί δυναμική επανεμφάνιση στην κεντρική πολιτική σκηνή".

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μετά πολυετή καθυστέρηση και σειρά επιζήμιων για την ποιότητα και την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παλινωδιών όλων των εμπλεκομένων φορέων, η χώρα μας αποκτά -τελευταία στην ΕΕ- σύστημα αξιολόγησης των Πανεπιστημίων. Υλοποιείται έτι η ελληνική δέσμευση κατά τη διακήρυξη της Μπολόνια το 1999. Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου θα εμφανισθεί στη μεθαυριανή σύνοδο υπουργών Παιδείας, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, έχοντας υπό μάλης το φάκελο "Αξιολόγηση Ελληνικών ΑΕΙ", ο οποίος περιλαμβάνει ως κεντρικό ζητούμενο του νέου θεσμού: αποτελεσματικότητα, οργάνωση και εφαρμογή του διδακτικού έργου, υποδομές και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, συνεργασία μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων".

Περικοπές δαπανών σε Υγεία - Πρόνοια

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε παράδεισο για το κεφάλαιο και σε σφαγείο των κοινωνικών δαπανών θα μετατρέψει η κυβέρνηση τους ευαίσθητους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, υλοποιώντας το εξαετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υγεία-Πρόνοια", που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001 και αποδέχτηκε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 08:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εξελίξεις στους αιθέρες

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει την απαγόρευση δρομολογίων μιας τουρκικής εταιρείας, την επιβολή νέου τέλους στις πτήσεις και την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Easyjet.

Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) επικροτεί την απόφαση τεσσάρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Γαλλίας, Ολλανδίας, Γερμανίας και Ελβετίας) να απαγορεύσουν για λόγους ασφαλείας τις πτήσεις της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Ονούρ Ερ (Onur Air).

Αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι η απόφαση εκθέτει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των αερομεταφορών.

«Οι κοινοτικές αρχές λένε ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους αλλά παραμένουν ανενεργές σε έναν τόσο ουσιώδη τομέα», όπως η ασφάλεια των πτήσεων, γράφει.

Όσο για τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που χαρακτήρισε την απαγόρευση πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια, η Λε Μοντ υποστηρίζει ότι η υπόθεση δείχνει πως η χώρα «χρειάζεται να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο πριν εναρμονιστεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Μετά το σπατόσημο πτωχόσημο

Οι γερμανικές εφημερίδες εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών από τις 25 κοινοτικές χώρες να επιβάλουν ένα επιπλέον τέλος στα αεροπορικά ταξίδια ώστε να εξευρεθούν πόροι για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο Βερολίνο η Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) χαρακτηρίζει το νέο τέλος ως «μια καλή αρχή», αλλά δεν πιστεύει ότι θα συγκεντρωθούν επαρκή κονδύλια με αυτό.

Σε σχόλιο της πρώτης σελίδας της προειδοποιεί ότι το «τέλος αλληλεγγύης» κινδυνεύει εν τη γενέσει του καθώς η πλειοψηφία των χωρών μπορεί να ζητήσουν την προαιρετική επιβολή του.

Σημειώνει δε ότι στη σύσκεψη των υπουργών υπήρξαν αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες «ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες Ελλάδα και Ισπανία» που φοβούνται ότι ένα νέος φόρος θα αυξήσει το κόστος για τους ταξιδιώτες προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) με τίτλο «Υποκρισία και ατολμία» εκφράζει παρόμοιο προβληματισμό.

Για να μειωθεί στο ήμισυ η παγκόσμια πτώχεια και να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η παιδική θνησιμότητα θα πρέπει η Ευρώπη να συγκεντρώσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015, «ένα στόχο δυσθεώρητο και απραγματοποίητο εάν λάβουμε υπόψιν την ατολμία που επέδειξαν οι υπουργοί Οικονομικών» γράφει η βερολινέζικη εφημερίδα.

Και υποστηρίζει ότι η μετακύλιση του κόστους στους επιβάτες «ισοδυναμεί με την ιδιωτικοποίηση των προσπαθειών διεθνούς ανάπτυξης, χωρίς να το παραδεχόμαστε ανοικτά».

Αποχωρεί ο διευθυντής της Easyjet

Στη Βρετανία οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν για την απόφαση πρόωρης αποχώρησης που έλαβε ο Ρέι Γουέμπστερ, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας οικονομικών πτήσεων Easyjet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται ο κ. Γουέμπστερ συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση της επιβατικής κίνησης της Easyjet, αφού όταν ανέλαβε τη διεύθυνση το 1996 με την εταιρεία ταξίδευαν λίγες χιλιάδες επιβάτες το μήνα, ενώ σήμερα διακινούνται με τα αεροσκάφη της 2,4 εκατομμύρια επιβάτες μηνιαίως.

Η αποχώρηση του χαρακτηρίζεται από την οικονομική εφημερίδα ως «απώλεια ενός σημαντικού παράγοντα από τη βιομηχανία πτήσεων χαμηλού κόστους».


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 04:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μίζες, φιλοδοξίες και εκλογικό σύστημα

Οι παράνομες προμήθειες του προγράμματος «ιρακινό πετρέλαιο αντί τροφίμων», το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπλερ και η απλή αναλογική απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

Δεν λείπουν βέβαια και τα διεθνή θέματα, όπως αυτό που φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) με τίτλο «οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριζαν τις παράνομες πετρελαϊκές συναλλαγές του Ιράκ».

Η Ουάσινγκτον γνώριζε και έκανε τα στραβά μάτια για τις παραβιάσεις του διεθνούς καθεστώτος κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν πριν τον πόλεμο, διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο άρθρο που βασίζεται σε μνημόνιο Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από το σύνολο των προμηθειών που αποκόμισε το μπααθικό καθεστώς παραβιάζοντας το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων» του ΟΗΕ, το 52% κατέληξε στην αμερικανική αγορά.

Στις εσωτερικές της σελίδες η Γκάρντιαν αναφέρεται στις προσπάθειες όλων των βρετανικών κομμάτων να βρουν νομοθετικά μέτρα και πρωτοβουλίες που θα έχουν την ευρύτερη απήχηση καθώς γίνεται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ενώ οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρονται σε τέσσερα νομοσχέδια που θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις.

Αναλογικότερο σύστημα

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) έχει πρωτοσέλιδο το αποτέλεσμα δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το 62% των ερωτηθέντων επιθυμούν την νομοθέτηση εκλογικού νόμου που θα αντικατοπτρίζει με πιο δίκαιο τρόπο τη λαϊκή ψήφο, ενώ μόλις το 17% θέλει τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος (ενισχυμένη αναλογική με την διαίρεση της χώρας σε μονοεδρικές περιφέρειες).

Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης, που εξηγείται εν μέρει από τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού.

«Μόνο το 22% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισε τον Τόνι Μπλερ. Ο πρωθυπουργός απέσπασε μόλις το 36% των ψηφοδελτίων αλλά το 55% των κοινοβουλευτικών εδρών και ισχυρίζεται ότι ο κόσμος δεν έχει όρεξη για εκλογική μεταρρύθμιση, αλλά το 62% του εκλογικού σώματος διαφωνεί μαζί του» είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

Αλλαγή πολιτικού χάρτη

Στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα Τάιμς (The Times), εκτιμά ότι οι αλλαγές στα όρια των εκλογικών περιφερειών θα ενισχύσουν το συντηρητικό στρατόπεδο.

«Ο πολιτικός χάρτης της Βρετανίας θα ξανασχεδιαστεί πριν τις επόμενες γενικές εκλογές με την κατάργηση έξη εκλογικών περιφερειών μέσα σε αστικά κέντρα προπύργια των Εργατικών και τη σύσταση 11 νέων περιφερειών στην επαρχία, που ελέγχεται από τους Τόρηδες» γράφει η εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) στο άρθρο του αρχισυντάκτη της παροτρύνει την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει το πολιτικό της προφίλ, βγαίνοντας «από την κρίση ταυτότητας» που διέρχεται.

Tο άρθρο φέρνει ως παράδειγμα την πρόταση της κυβέρνησης για καθιέρωση αστυνομικής ταυτότητας, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο [απερχόμενος] ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ήταν υπέρ του μέτρου ενώ οι επικρατέστεροι από τους διαδόχους του φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις, γράφει η εφημερίδα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι σύμφωνα με έρευνες η κοινή γνώμη θέλει να καθιερωθούν οι ταυτότητες για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και η τρομοκρατική απειλή.


Ίσες αποστάσεις και νέες καταγγελίες

Ο στρατός του Ουζμπεκιστάν επενέβη κατά των διαδηλωτών στο Αντιτζάν

Τακτική ίσων αποστάσεων τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στους Ουζμπέκους διαδηλωτές και τα κυβερνητικά στρατεύματα που άνοιξαν πυρ εναντίον τους την περασμένη Παρασκευή, στην πόλη Αντιτζάν.

Μετά από τρεις ημέρες σιωπής της Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε μεγάλη λύπη για τους θανάτους που προκάλεσε η αδιάκριτη χρήση βίας εναντίον αόπλων διαδηλωτών, αλλά ταυτόχρονα καταδίκασε και τις φθορές κυβερνητικών κτιρίων από το εξοργισμένο πλήθος.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση της Τασκένδης να επιτρέψει σε συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού να προσεγγίσουν την πόλη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καταδίκασε τη βία στο Αντιτζάν και κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με την ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων που έχει φθάσει στην περιοχή.

Νέες καταγγελίες

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων το Αντιτζάν δίνει εικόνα έρημης πόλης και οι εναπομείναντες κάτοικοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, ενώ η πόλη παραμένει αποκλεισμένη από κυβερνητικές δυνάμεις.

Ουζμπέκοι που κατόρθωσαν να διαφύγουν προς τη γειτονική δημοκρατία του Κιργκιστάν λένε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα τους πυροβολούσαν την ώρα που πέρναγαν τη μεθόριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό αμάχων.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η δημοσιογράφος από το Ουζμπεκιστάν, Σαχίντα Τουλαγκάνοβα, χαρακτήρισε την κατάσταση πάρα πολύ επικίνδυνη.

«Η μεθοριακή πόλη [Καρά Σου] που κατέλαβαν χθες οι διαδηλωτές ανήκει η μισή στο Ουζμπεκιστάν και η άλλη μισή στο Κιργκιστάν. Είναι λοιπόν υπαρκτός ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης και στη γειτονική χώρα, ο μισός πληθυσμός της οποίας είναι Ουζμπέκοι. Αν η αντιπαράθεση συνεχιστεί είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι Ουζμπέκοι του Κιργκιστάν θα μπουν μέσα στο Ουζμπεκιστάν για να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε γενικευμένες συγκρούσεις», λέει η δημοσιογράφος.

«Προσχηματική απειλή ο ισλαμισμός»

Απορρίπτει δε το επιχείρημα του προέδρου Καρίμοφ ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκονται ακραία ισλαμικά στοιχεία.

Συστηματική καταπίεση της αντιπολίτευσης από τον πρόεδρο καταγγέλουν παρατηρητές

«Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν εδώ και 10 χρόνια, συστηματικά βάζει την ταμπέλα του φανατικού ισλαμιστή σε όποιον επιχειρεί να την αντιπολιτευθεί. Υπάρχουν πάνω από 40.000 πολιτικοί κρατούμενοι που έχουν μετονομασθεί από τον πρόεδρο Καρίμοφ σε ισλαμιστές τρομοκράτες» επισημαίνει η Σαχίντα Τουλαγκάνοβα.

Και καταλήγει: «Σε μια τόσο συντηρητική χώρα όπως το Ουζμπεκιστάν, είναι αστείο να μιλάμε για ακραίο Ισλάμ. Απλώς ο φονταμενταλισμός στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από το καθεστώς για να πνίξει κάθε αντίθετη φωνή στην μονοκρατορία και τον αυταρχισμό του προέδρου Καρίμοφ, της οικογένειας τους και μιας ολιγάριθμης δράκας συνεργατών του».


Μίζες, φιλοδοξίες και εκλογικό σύστημα

Οι παράνομες προμήθειες του προγράμματος «ιρακινό πετρέλαιο αντί τροφίμων», το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπλερ και η απλή αναλογική απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

Δεν λείπουν βέβαια και τα διεθνή θέματα, όπως αυτό που φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) με τίτλο «οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριζαν τις παράνομες πετρελαϊκές συναλλαγές του Ιράκ».

Η Ουάσινγκτον γνώριζε και έκανε τα στραβά μάτια για τις παραβιάσεις του διεθνούς καθεστώτος κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν πριν τον πόλεμο, διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο άρθρο που βασίζεται σε μνημόνιο Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από το σύνολο των προμηθειών που αποκόμισε το μπααθικό καθεστώς παραβιάζοντας το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων» του ΟΗΕ, το 52% κατέληξε στην αμερικανική αγορά.

Στις εσωτερικές της σελίδες η Γκάρντιαν αναφέρεται στις προσπάθειες όλων των βρετανικών κομμάτων να βρουν νομοθετικά μέτρα και πρωτοβουλίες που θα έχουν την ευρύτερη απήχηση καθώς γίνεται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ενώ οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρονται σε τέσσερα νομοσχέδια που θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις.

Αναλογικότερο σύστημα

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) έχει πρωτοσέλιδο το αποτέλεσμα δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το 62% των ερωτηθέντων επιθυμούν την νομοθέτηση εκλογικού νόμου που θα αντικατοπτρίζει με πιο δίκαιο τρόπο τη λαϊκή ψήφο, ενώ μόλις το 17% θέλει τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος (ενισχυμένη αναλογική με την διαίρεση της χώρας σε μονοεδρικές περιφέρειες).

Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης, που εξηγείται εν μέρει από τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού.

«Μόνο το 22% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισε τον Τόνι Μπλερ. Ο πρωθυπουργός απέσπασε μόλις το 36% των ψηφοδελτίων αλλά το 55% των κοινοβουλευτικών εδρών και ισχυρίζεται ότι ο κόσμος δεν έχει όρεξη για εκλογική μεταρρύθμιση, αλλά το 62% του εκλογικού σώματος διαφωνεί μαζί του» είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

Αλλαγή πολιτικού χάρτη

Στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα Τάιμς (The Times), εκτιμά ότι οι αλλαγές στα όρια των εκλογικών περιφερειών θα ενισχύσουν το συντηρητικό στρατόπεδο.

«Ο πολιτικός χάρτης της Βρετανίας θα ξανασχεδιαστεί πριν τις επόμενες γενικές εκλογές με την κατάργηση έξη εκλογικών περιφερειών μέσα σε αστικά κέντρα προπύργια των Εργατικών και τη σύσταση 11 νέων περιφερειών στην επαρχία, που ελέγχεται από τους Τόρηδες» γράφει η εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) στο άρθρο του αρχισυντάκτη της παροτρύνει την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει το πολιτικό της προφίλ, βγαίνοντας «από την κρίση ταυτότητας» που διέρχεται.

Tο άρθρο φέρνει ως παράδειγμα την πρόταση της κυβέρνησης για καθιέρωση αστυνομικής ταυτότητας, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο [απερχόμενος] ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ήταν υπέρ του μέτρου ενώ οι επικρατέστεροι από τους διαδόχους του φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις, γράφει η εφημερίδα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι σύμφωνα με έρευνες η κοινή γνώμη θέλει να καθιερωθούν οι ταυτότητες για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και η τρομοκρατική απειλή.


Σάββατο 14 Μαΐου 2005 - 19:47 (Ώρα Λονδίνου)

Μαζική έξοδος των Ουζμπέκων

Εκατόμβη νεκρών στο Αντιτζάν. Χιλιάδες πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα σύνορα

Χιλιάδες πρόσφυγες από το Αντιτζάν, την πόλη του Ουζμπεκιστάν που εδώ και τέσσερις ημέρες έχει μεταβληθεί πεδίο μάχης, κατευθύνονται προς τα σύνορα με το Κιργιστάν με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να μπουν στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων, παρόλα αυτά όμως αρκετοί Ουζμπέκοι έχουν κατορθώσει να περάσουν λαθραία.

Στην μεθοριακή κωμόπολη Κοράσουφ, οι πρόσφυγες συγκρούστηκαν με Ουζμπέκους φρουρούς και έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια.

Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, μεταδίδει πως πολλοί Κιργίζιοι αισθάνονται συμπάθεια προς τους εξεγερμένους του Ουζμπεκιστάν, καθώς τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Κιργιστάν ανετράπη μετά από μεγάλες διαδηλώσεις.

«Εγκληματίες»

Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους εξεγερμένους της πόλης Αντιτζάν, χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες και ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Χαρακτήρισε τα αιματηρά γεγονότα ως ένοπλη εξέγερση, τη στιγμήπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν και πάλι στο κέντρο της Αντιτζάν με συνθήματα για δημοκρατία και για το δικαίωμα στην εργασία.

Αν και πολλοί διαδηλωτές έφυγαν από την πλατεία όταν σκοτείνιασε, αρκετοί έμειναν για να θάψουν τους νεκρούς.

Δεν είναι σαφές πόσοι σκοτώθηκαν όταν την Παρασκευή ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών γίνεται λόγος για 30 ή έως και εκατοντάδες νεκρούς.

Στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ο κόσμος διαμαρτύρονταν ότι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μετέδωσαν καμία είδηση για τα όσα εκτυλίσσονται στην Αντιτζάν.

Το χρονικό

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο κέντρο της Αντιτζάν για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Έναυσμα της εξέγερσης ήταν η απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων από τις φυλακές της πόλης μετά την εισβολή οργισμένου πλήθους που αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στην καταδίκη 23 ντόπιων επιχειρηματιών για ανάμιξη σε ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες.

Οι Ουζμπέκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διαπραγματευθούν με τους διαδηλωτές τους οποίους κατήγγειλαν ότι υποκινούν κοινωνική αναταραχή.

Θωρακισμένα οχήματα με στρατιώτες έφθασαν επί τόπου τη στιγμή που οι διαδηλωτές κατελάμβαναν το γραφείο του Δημάρχου, και άνοιξαν πυρ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατού προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Λέλαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας πως οι όποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέκρινε την ηγεσία του Ουζμπεκιστάν για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιφρόνηση που επιδεικνύει προς τους θεσμούς και την ευνομούμενη πολιτεία.

Αυταρχικό καθεστώς

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ έχει πετύχει να είναι σύμμαχος τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Κατά πληροφορίες μετέβη αμέσως στην περιοχή και συντόνισε προσωπικά την επιχείρηση καταστολής από το αεροδρόμιο το οποίο μετέτρεψε για λίγες ώρες σε επιτελικό γραφείο.

Ο Καρίμοφ κατηγορείται πως έχει επιβάλλει καθεστώς τρόμου στο Ουζμπεκιστάν, ιδιαίτερα μετά το κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο, την ευθύνη των οποίων επέρριψε σε ακραίους ισλαμικούς κύκλους.

Οι επικριτές του επιρρίπτουν στον ίδιο την απόλυτη ευθύνη για αυτό το κοινωνικό ξέσπασμα.

Τον κατηγορούν ότι διοικεί με αυταρχικότητα δίχως να λαμβάνει υπ΄οψιν τις κοινωνικές ανισότητες, την διευρυμένη φτώχεια και τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών.

Η Αντιτζάν είναι το βαρόμετρο του γενικευμένου αισθήματος απογοήτευσης.

Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης κοιλάδας, της Φεργκάνα, οι κάτοικοι της οποίας είχαν ανέκαθεν αναπτυγμένο το αίσθημα της ανεξαρτησίας

Στην προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να την πλήξουν, η κυβέρνηση της Τασκένδης προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις νεαρών κατοίκων του Αντιτζάν με την υπόνοια ότι μετέχουν σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.