Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-18

  1. Ξεκινά η θεραπεία για την Κάιλι
  2. Η άνοιξη της Μόσχας
  3. Ολιγόωρη κράτηση δύο Ελλήνων στην Τουρκία
  4. Ανησυχίες για τον ιό της γρίπης των πουλερικών
  5. Απειλή για την ηρεμία στη Γάζα
  6. Σύλληψη δύο Ελλήνων στην Τουρκία
  7. «’κληροι αγρότες» κατά προέδρου στη Βραζιλία
  8. «Επιτυχής» η απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ
  9. Πανορθόδοξη Σύνοδος για άρση του αδιεξόδου
  10. Ανησυχίες για γαλλικό «Όχι»
  11. Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία
  12. Προειδοποιήσεις προς Κίνα
  13. Εξήντα χρόνων η ’ουνγκ Σαν Σου Κι
  14. Κινητοποιήσεις και εντάσεις
  15. Βάσκοι και Ευρωσύνταγμα
  16. Διένεξη για την Ονούρ Ερ
  17. Μπλόκο ενημέρωσης για τη σφαγή

Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 21:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκινά η θεραπεία για την Κάιλι

Η 36χρονη Κάιλι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού κατά την παραμονή της στη Μελβούρνη

Η σταρ της ποπ, Κάιλι Μινόγκ, που διαγνώστηκε κατά την παραμονή της στην πατρίδα της Αυστραλία με καρκίνο του μαστού, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη θεραπεία, ακόμα και εντός των επόμενων ημερών.

Όπως δήλωσε η οικογένειά της, στον αγώνα αυτό η Αυστραλή τραγουδίστρια δε θα είναι μόνη, αφού έχει την υποστήριξη των αμέτρητων θαυμαστών της ανά τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η προσωπική της ιστοσελίδα μπλόκαρε, λόγω του μεγάλου των μηνυμάτων συμπαράστασης από φίλους της.

Μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος ευχήθηκε καλή ανάρρωση στην 36χρονη Μινόγκ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ασθένειάς της, η εταιρεία παραγωγής της ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία της στην Αυστραλία και την εμφάνισή της στο φεστιβάλ του Γκλάστονμπέρι στη Βρετανία.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 23:08 (Ώρα Λονδίνου)

Η άνοιξη της Μόσχας

Ο Βραζιλιάνος Ντανιέλ Καρβάλιο (δ) ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού για την ΤΣΣΚΑ

Η Σπόρτινγκ φάνηκε ότι θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του τελικού του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που διεξήχθη στην έδρα της, στο Ζοζέ Αλβαλάντε, μετά το άνοιγμα του σκορ που σημείωσε ο Ροτζέριο με θαυμάσιο σουτ.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως η ΤΣΣΚΑ παρουσιάστηκε εντελώς διαφορετική ομάδα, με τον κινητήριο μοχλό της, το Βραζιλιάνο Ντανιέλ Καρβάλιο να έχει συμμετοχή και στα τρία γκολ.

Ο Αλεξέι Μπερεζούτσκι ισοφάρισε με κεφαλιά μετά την εκτέλεση φάουλ από τον Καρβάλιο, ο Γιούρι Ζίρκοφ με πολύ ωραίο πλασέ μετά από ασίστ του Βραζιλιάνου έδωσε το προβάδισμα στους Μοσχοβίτες και ο Βάγκνερ Λοβ, αμέσως μετά από μία απίθανη ευκαιρία των Πορτογάλων, πάγωσε εντελώς τους οπαδούς των γηπεδούχων σημειώνοντας το τελικό 3-1.

Οι συνθέσεις:

Σπόρτινγκ: Ρικάρντο, Μιγκέλ Γκαρσία, Μπέτο, Ενακαχίρε, Τέλο, Ροτζέριο (Ντουάλα 79), Ρότσενμπακ, Ζοάο Μουτίνιο (Βιάνα 87), Πέντρο Μπαρμπόσα, Λίεντσον, Σα Πίντο (Νικουλάε 72).

ΤΣΣΚΑ: Ακινφέεφ, Αλ. Μπερεζούτσκι, Ιγκνάσεβιτς, Ζίρκοφ, Β. Μπερεζούτσκι, Όντιαχ, Αλντόνιν (Γκούσεφ 86), Ραχίμιτς, Ντανιέλ Καρβάλιο (Σεμπέρας 82), Όλιτς (Κράσιτς 67), Βάγκνερ Λοβ.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 18:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ολιγόωρη κράτηση δύο Ελλήνων στην Τουρκία

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, ’ρη Χατζηστεφάνου

Την πληροφορία της σύλληψης των δύο Ελλήνων μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή

Ελεύθεροι αφέθησαν μετά από ολιγόωρη κράτηση οι δύο Έλληνες που είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία ότι φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αϊδίνι, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το περιστατικό, όπως ανέφερε το πρακτορείο, σημειώθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις πυρομαχικών του Μπαλτάκιοϊ στο Αϊδίνι, κοντά στη Σμύρνη.

Τούρκος στρατιώτης φέρεται να θεώρησε ύποπτες τις κινήσεις δύο ανδρών που επέβαιναν σε αυτοκίνητο οδηγώντας γύρω από τη βάση.

Στην εντολή του να σταματήσουν, οι δύο άνδρες δεν υπάκουσαν, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε το Ανατολή, να συλληφθούν μετά από λίγο από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, οι δύο άνδρες αναγνωρίστηκαν ως ο 42χρονος Ευάγγελος Πολύζος και ο 45χρονος Κωνσταντίνος Τομπούλογλου.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο φωτογραφικές μηχανές και ένα δορυφορικό τηλέφωνο.

Όπως, ωστόσο, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στην ’γκυρα, οι δύο συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι μετά από λίγες ώρες.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 20:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για τον ιό της γρίπης των πουλερικών

Αγορά πουλερικών στο Βιετνάμ

Ερευνητές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο φονικός ιός της γρίπης των πουλερικών να έχει μεταλλαχθεί, ώστε να είναι ικανός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι άνθρωποι προσβάλονταν μέχρι τώρα από τον ιό μέσω των πουλερικών, ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες του οργανισμού υποστηρίζουν ότι ο τρόπος εξάπλωσης του ιού στο βόρειο Βιετνάμ συνάδει με το συνήθη τρόπο μετάδοσης ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Παρά ταύτα, επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακόμα ακλόνητες αποδείξεις για τον ισχυρισμό τους και ότι είναι πιθανό ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων στην νοτιοανατολική Ασία να οφείλεται σε μια πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού που προσβάλλει τα πουλερικά.

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λένε ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να εντείνουν τα υγειονομικά μέτρα, ώστε να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη πανδημία.

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 92 κρούσματα μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πουλερικών σε ασθενείς στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη. 52 από τους ανθρώπους αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 21:17 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλή για την ηρεμία στη Γάζα

Απειλείται η ηρεμία που διαρκεί από το Φεβρουάριο

Επικίνδυνα οξύνθηκαν τα πνεύματα στη λωρίδα της Γάζας, μετά από το θάνατο ενός Παλαιστινίου μαχητή.

Οι Ισραηλινοί απέδωσαν το θάνατό του στην ανατίναξη των εκρηκτικών, που όπως είπαν έφερε στο σώμα του, σχεδιάζοντας κάποια επίθεση αυτοκτονίας.

Η οργάνωση Χαμάς, ωστόσο, κατηγορεί το στρατό του Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον Παλαιστίνιο, κατά παράβαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ισχύει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το περιστατικό οδήγησε σε μια σειρά εκατέρωθεν επιθέσεων, κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος μαχητής και ένας Ισραηλινός πολίτης έχασαν τη ζωή τους.

Για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία εκεχειρίας, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση εναντίον ομάδας μαχητών της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση χαρακτήρισε την ενέργεια του Ισραήλ «σοβαρή κλιμάκωση» της βίας.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι εκφράζονται πλέον σοβαρές ανησυχίες για τη διατήρηση του ήρεμου κλίματος των τελευταίων μηνών.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 18:50 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη δύο Ελλήνων στην Τουρκία

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, ’ρη Χατζηστεφάνου

Την πληροφορία της σύλληψης των δύο Ελλήνων μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή

Στη σύλληψη δύο Ελλήνων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αϊδίνι, προέβησαν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

Το περιστατικό, όπως αναφέρει το πρακτορείο, σημειώθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις πυρομαχικών του Μπαλτάκιοϊ στο Αϊδίνι, κοντά στη Σμύρνη.

Τούρκος στρατιώτης φέρεται να θεώρησε ύποπτες τις κινήσεις δύο ανδρών που επέβαιναν σε αυτοκίνητο οδηγώντας γύρω από τη βάση.

Στην εντολή του να σταματήσουν, οι δύο άνδρες δεν υπάκουσαν, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το Ανατολή, να συλληφθούν μετά από λίγο από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, οι δύο συλληφθέντες έχουν αναγνωριστεί ως ο 42χρονος Ευάγγελος Πολύζος και ο 45χρονος Κωνσταντίνος Τομπούλογλου.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο φωτογραφικές μηχανές και ένα δορυφορικό τηλέφωνο.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επικοινώνησε με την ελληνική πρεσβεία στην ’γκυρα, η οποία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αναφορές για δύο κρατουμένους, προσθέτοντας ότι την υπόθεση χειρίζεται το προξενείο της Σμύρνης.

Σε δήλωσή του, ωστόσο, επίσης στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, είπε ότι δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου)

«’κληροι αγρότες» κατά προέδρου στη Βραζιλία

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε υποσχεθεί αναδιανομή της γης

Στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν έφιπποι αστυνομικοί συγκρούσθηκαν με διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία, με κεντρικό αίτημα τον αναδασμό της γης.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά την πορεία 12 χιλιάδων μελών του κινήματος «Αγρότες Χωρίς Κλήρο» προς την Μπραζίλια, όπου επέδωσαν στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα υπόμνημα, με το οποίο του ζητούν να τιμήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης, το μισό της οποίας περίπου, ανήκει μόλις στο 1% του πληθυσμού της χώρας.

Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, εκπρόσωπος των αγροτών, δήλωσε στο ΒΒC ότι το κίνημα ζητά από τον πρόεδρο Λούλα να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της Βραζιλίας, να μειώσει τα επιτόκια, να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να τηρήσει τις υποσχέσεις του για την αναδιανομή της γης.

«Στο αγροτικό ζήτημα ο Λούλα υποσχέθηκε να δώσει μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου γη σε ένα εκατομμύριο οικογένειες, μέχρι τώρα όμως βρίσκεται πίσω στο χρονοδιάγραμμα. Κατά την άποψη της αριστεράς στη Βραζιλία, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον τεστ για τον πρόεδρο, που γεννήθηκε από γονείς αγρότες σε συνθήκες φτώχειας. Η ωμή αλήθεια όμως είναι ότι τώρα τα 4/5 των Βραζιλιάνων ζουν σε αστικά κέντρα και η αγροτική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να είναι από τα κεντρικά θέματα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου», είπε ο Βραζιλιάνος συνδικαλιστής.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 16:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Επιτυχής» η απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ

Ικανοποιημένος από την απεργιακή κινητοποίηση δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος (δ)

Σημαντική χαρακτήρισε την επιτυχία της σημερινής απεργίας στο δημόσιο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Κοραή.

Ο κ. Παπασπύρος ανέφερε ότι στο ΙΚΑ της Αθήνας και του Πειραιά η απεργία έφθασε στο 70%, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού στο 60%, στο ΕΚΑΒ στο 100%, το Πρωτοδικείο της Αθήνας παρέμεινε κλειστό, ενώ σε όλα τα σχολεία πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και πουθενά δεν έγινε μάθημα.

Απαντώντας σε επικρίσεις που θεωρούν υπερβολικό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για εισαγωγικό μισθό 1.200 ευρώ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε ότι ένας τέτοιος μισθός θα ήταν σήμερα ο χαμηλότερος μισθός στο δημόσιο στην ευρωζώνη, ενώ η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την ακρίβεια και το κόστος ζωής.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης, που έκανε λόγο για κοινό αγώνα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο κ. Παπασπύρος, ηγετικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ απευθύνθηκε εμμέσως αλλά σαφώς και προς το ΠΑΣΟΚ ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες και δεσμευτικές προτάσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις πάνω στα ζητήματα που θέτει η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τα βασικά αιτήματα της απεργίας σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για το νέο μισθολόγιο που θα αρχίσουν σύντομα.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί εισαγωγικό βασικό μισθό 1.200 ευρώ, εισαγωγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο δημόσιο σύμφωνα με τα κριτήρια του ΙΚΑ, το δικαίωμα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο δημόσιο και άλλα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις, τις κοινωνικές δαπάνες, κλπ.

Ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

Προβλήματα προκλήθηκαν στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πανορθόδοξη Σύνοδος για άρση του αδιεξόδου

Τη Σύνοδο συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει ζητήσει την παραίτηση Ειρηναίου

«Όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι θα δώσουμε την εμπρέπουσαν λύσιν και θα εξέλθει η Σιωνίτις Εκκλησία από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να συγκαλέσει για τη Δευτέρα την Πανορθοδόξη Σύνοδο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μιλώντας σε σπουδαστές της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν επίσκεψη και προσκύνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι «το πρόβλημα των Ιεροσολύμων προβληματίζει και λυπεί όλους μας, ανεξαιρέτως».

«Ο κόσμος περιμένει την υγιή διδασκαλία, περιμένει το καλό παράδειγμα, το υγιές εκκλησιαστικόν φρόνημα από εμάς. Και τα τελευταία γεγονότα στην Εκκλησία -γενικώς, δεν αναφέρομαι σε μία τοπική Εκκλησία, αλλά γενικώς- μας πείθουν ότι πρέπει να είμεθα πιο προσεκτικοί όλοι μας, θεολόγοι, κληρικοί, υποψήφιοι κληρικοί, όλοι, και να δίνουμε την καλήν μαρτυρίαν», συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Συμμετέχοντες και απόντες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ειδοποίησε το Φανάρι ότι δε θα παραστεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Δευτέρας, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αναμένεται να εκπροσωπήσει ο μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος.

Στο Φανάρι θα μεταβούν συνολικά οι προκαθήμενοι ή αντιπρόσωποι 12 Ορθόδοξων Εκκλησιών: οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Ιεροσολύμων Ειρηναίος, Αντιοχείας Ιγνάτιος, Μόσχας Αλέξιος, Σερβίας Παύλος, Ρουμανίας Θεόκτιστος, Βουλγαρίας Μάξιμος και Γεωργίας Ηλίας και οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών Χριστόδουλος, Πολωνίας Σάββας, Αλβανίας Αναστάσιος και Τσεχίας και Σλοβακίας Νικόλαος.

Τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο θα εκπροσωπήσει ο πρώτος τη τάξει μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

Ο κ. Ειρηναίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μεταβεί στο Φανάρι, όπου εν πολλοίς θα κριθεί το μέλλον του πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ερωτώμενος σχετικά απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί συντρέχει λόγος να μην παραστεί στη Σύνοδο.

Αίτημα από το Φανάρι για παραίτηση Ειρηναίου

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη στο Φανάρι αντιπροσωπείας του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου.

Από το μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, ζητήθηκε να ενημερώσει τον Πατριάρχη ότι θα πρέπει να προβεί σε πράξη παραίτησης.

Το αίτημα τέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 14:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για γαλλικό «Όχι»

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Το «Όχι» φαίνεται να προηγείται και πάλι στη Γαλλία

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε τρεις γαλλικές εφημερίδες, δείχνουν επικράτηση του στρατοπέδου του ΟΧΙ με 53%, γεγονός που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο ο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε ότι ένα ΟΧΙ της Γαλλίας θέτει σε κίνδυνο την συνοχή της Ευρώπης και την οικονομική της ευμάρεια, αφού θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις.

Και στην Ολλανδία, μια άλλη χώρα που θα διενεργήσει δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το στρατόπεδο του ΟΧΙ προηγείται.

Δύσκολες προβλέψεις

Ο αρχισυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας, Λιμπερασιόν (Liberation), Φρανσουά Σαρζάν, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε πως είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος και να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

«Δεν πρόκειται για εκλογές όπου οι πολίτες έχουν διαμορφωμένες πολιτικές επιλογές και απόψεις τις οποίες δεν αλλάζουν τόσο εύκολα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει ένα ζήτημα. Υπάρχει μια πολύ έντονη και ζωηρή καμπάνια και από τα δύο στρατόπεδα και είναι αναμενόμενο το ευμετάβλητο των ψηφοφόρων» είπε ο αρχισυντάκτης της Λιμπερασιόν, Φρανσουά Σαρζάν.

Δυσαρέσκεια πολιτών

Ο γάλλος δημοσιογράφος εκτιμά ότι η δυναμική του ΟΧΙ πηγάζει από την έντονη δυσφορία των γάλλων προς την κυβέρνηση.

«Και τις δύο φορές που εμφανίστηκε στην τηλεόραση ο Ζακ Σιράκ το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο του αναμενόμενου. Ο κόσμος αντιδρά πολύ αρνητικά στην κυβέρνηση. Τη στιγμή αυτή η γαλλική κοινή γνώμη είναι οργισμένη με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ραφαρέν να καταργήσει τα επιδόματα αναπηρίας των ηλικιωμένων. Η γαλλική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου δημοφιλής στους ψηφοφόρους. Ένας λοιπόν από τους λόγους της υπερίσχυσης του ΟΧΙ είναι ότι οι Γάλλοι θέλουν να δώσουν το μήνυμα της δυσαρέσκειας τους στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο» λέει ο Σαρζάν.

Όχι στη Διεύρυνση

Ο αρχισυντάκτης της Λιμπερασιόν εκτιμά πως το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεδομένου πως οι Γάλλοι ήταν και είναι αντίθετοι με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτή που έγινε με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και σε αυτή που θα γίνει με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

«Οι Γάλλοι νοιώθουν ότι απειλούνται από τα φτηνά εργατικά χέρια της Ανατολικής Ευρώπης που θα κατακλύσουν την Κοινότητα και κατ επέκταση και τη Γαλλία. Για την Τουρκία οι αντιρρήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες λόγω του μεγέθους και της ισλαμικής παράδοσης της εν λόγω χώρας την οποία δεν θεωρούν καθόλου ευρωπαϊκή» κατέληξε ο Φρανσουά Σαρζάν, αρχισυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Λιμπερασιόν.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 15:08 (Ώρα Λονδίνου)

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Της αναλύτρια του BBC, Τριστάνα Μουρ, από το Βερολίνο

Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πρόσφατη διαδήλωση των νεο-ναζί

Σημαντικούς στόχους έχουν θέσει τα κόμματα της ακροδεξιάς στη Γερμανία, τα οποία αποφάσισαν να επιδείξουν ενότητα για να ενισχύσουν τη θέση τους κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2006 στη χώρα.

Οι δραστηριότητες των νεο-ναζί στη Γερμανία ήλθαν και πάλι στο προσκήνιο στις 8 Μαϊου, όταν η Ευρώπη γιόρταζε τα 60 χρόνια από τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι οπαδοί της ακροδεξιάς στη Γερμανία είχαν απειλήσει να διαδηλώσουν στους δρόμους του Βερολίνου και να κατευθυνθούν στην Πύλη του Βραδεμβούργου και το μουσείο του ολοκαυτώματος.

Τελικά, εκατοντάδες νεο-ναζί ντυμένοι στα μαύρα και καλύπτοντας το πρόσωπό τους με σκούφους δεν κατάφεραν να κινηθούν πέρα από τα όρια της περιοχής Αλεξάντερπλατζ, στο ανατολικό Βερολίνο.

Οι νεο-ναζί περικυκλώθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας και χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν αναρχικοί, συνδικαλιστές, αλλά και απλοί πολίτες.

Μετά την επιτυχία τους κατά τις εκλογές στο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας, Σαξονία, τα κόμματα της ακροδεξιάς έχουν αρχίσει να ανασυντάσσονται.

’νοδος στις τοπικές εκλογές

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα μέλη του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος κέρδισαν πάνω από το 9% των ψήφων στη Σαξονία.

Οι εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναμένεται να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της ακροδεξιάς στη Γερμανία.

Τα κόμματα της ακροδεξιάς στη Γερμανία έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν πολλούς οπαδούς τους στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, όπου η ανεργία είναι υψηλή, καθώς ένας στους πέντε είναι άνεργος.

Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται τα οικονομικά προβλήματα στην ανατολική Γερμανία

Πλέον, τα κόμματα της ακροδεξιάς στη χώρα αποφάσισαν να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο, εκμεταλλευόμενα τη δυσαρέσκεια που υπάρχει λόγω της υψηλής ανεργίας στη χώρα.

Η προοπτική να κερδίσει η ακροδεξιά στη Γερμανία μία έδρα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Μπούτεστανγκ, προκαλεί τρόμο στους περισσότερους Γερμανούς και κυρίως στους πολιτικούς.

Οι προσπάθειες του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, να απαγορεύσει τη λειτουργία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, απέτυχαν, καθώς το αίτημα απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τα κόμματα της ακροδεξιάς έχουν καταφέρει να καταλάβουν έδρες στη Σαξονία και το Βραδεμβούργο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι μπορούν να καταλάβουν κάποια στιγμή και έδρα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις προς Κίνα

Ανησυχίες προκαλεί και η τιμή του γιουάν στις διεθνείς αγορές

Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης βρίσκονται οι κινεζικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά το ολοκληρωτικό άνοιγμα των αγορών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες προσπαθούν τώρα να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις για να αντιμετωπίσουν την πλημμυρίδα κινεζικών προϊόντων που δημιουργούν αφόρητες πιέσεις στους τομείς της δικής τους κλωστοϋφαντουργίας.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιβάλλει ποσόστωση στα εισαγόμενα μακό μπλουζάκια και τα νήματα λιναριού -δύο από εννέα προϊόντα που θεωρούνται ότι πλήττονται άμεσα από τις κινέζικες εξαγωγές.

Ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου επίτροπος, Πίτερ Μάντελσον, κάλεσε το Πεκίνο να προσέλθει σε διμερείς συνομιλίες για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε την Κίνα ότι η Ευρωπαίκή Ένωση θα προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων για να αποκατασταθεί, όπως είπε, η ισορροπία στις εμπορικές σχέσεις Ένωσης-Κίνας.

«Τα μέτρα που λάβαμε είναι η αρχή. Ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε. Είμαστε πραγματικά ανήσυχοι για την κατάσταση σε σχέση με τα υφαντουργικά Ελπίζω να υπάρξουν αποφασιστικά μέτρα από την Κίνα» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντιδράσεις και από ΗΠΑ

Με εμπορικά αντίποινα απειλεί την Κίνα η Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου, προειδοποίησε ότι εάν το Πεκίνο δεν αναπροσαρμόσει προς τα πάνω την ισοτιμία του εθνικού του νομίσματος, εγκαταλείποντας την πολιτική πρόσδεσής του με το δολάριο, η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλει εμπορικά αντίποινα στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες η πολιτική τεχνητής υποτίμησης του γιουάν έναντι των ξένων νομισμάτων αλλοιώνει τους κανόνες ανταγωνισμού, απειλεί την οικονομία της Κίνας, των εμπορικών της εταίρων και της παγκόσμιας οικονομίας.

Πολλοί Αμερικανοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η πραγματική αγοραία αξία του γιουάν είναι κατά 40% μεγαλύτερη της ονομαστικής του αξίας.

Η τακτική υποτίμησης του νομίσματος καθιστά τα κινεζικά εξαγώγιμα προϊόντα φθηνότερα και τις εισαγωγές αλλοδαπών προϊόντων στην Κίνα δυσχερέστερες λόγω αυξημένου κόστους.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 12:07 (Ώρα Λονδίνου)

Εξήντα χρόνων η ’ουνγκ Σαν Σου Κι

Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '90 σε κατ' οίκον περιορισμό

Όπως και ο Νέλσον Μαντέλα, έτσι και η ’ουνγκ Σαν Σου Κι έχει γίνει ένα διεθνές σύμβολο ηρωϊκής και ειρηνικής αντίστασης απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς.

Η συμπλήρωση των 60 της χρόνων έστρεψε και πάλι το φως της δημοσιότητας στο πρόσωπό της.

Για το λαό της Βιρμανίας, η ’ουνγκ Σαν Σου Κι αποτελεί τη μοναδική ίσως ελπίδα ότι η χώρα θα μπορέσει κάποια στιγμή να γλιτώσει από το αυταρχικό, στρατιωτικό καθεστώς που την κυβερνά.

Ως αγωνίστρια υπέρ της δημοκρατίας και ηγέτιδα του κόμματος της αντιπολίτευσης, η ’ουνγκ Σαν Σου Κι έχει περάσει εννέα από τα τελευταία 15 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό που έχει επιβληθεί από το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας.

Το 1991, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές της να επικρατήσει η δημοκρατία στη Βιρμανία.

Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι βρισκόταν στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια και γύρισε στη Βιρμανία το 1988.

Τα χρόνια της απομόνωσης

Αμέσως σχεδόν μετά την επιστροφή της στη χώρα, βρέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό από το καθεστώς της χώρας και απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 1995.

Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι χαιρετά οπαδούς της από το σπίτι της

Βρέθηκε ξανά σε κατ' οίκον περιορισμό το Σεπτέμβριο του 2000, ότνα προσπάθησε να ταξιδέψει αψηφώντας τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί.

Απελευθερώθηκε τον Μάιο του 2002, αλλά ένα χρόνο μετά συνελήφθη και φυλακίστηκε μετά τις συμπλοκές των οπαδών της με δυνάμεις της αστυνομίας.

Έπειτα από μία εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη, το 2003, της επετράπη να επιστρέψει στο σπίτι της, αλλά πάλι σε κατ' οίκον περιορισμό.

Όλα αυτά τα χρόνια της απομόνωσης, αφιέρωνε το χρόνο της στη μελέτη και την άθληση.

Έκανε διαλογισμό, βελτίωνε τα γαλλικά και τα ιαπωνικά της και ηρεμούσε παίζοντας στο πιάνο Μπαχ.

Αποφασιστικότητα και κουράγιο

Τα τελευταία χρόνια της επιτρέπεται να συναντά άλλα μέλη του κόμματός της, αλλά και διπλωμάτες όπως τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Ραζαλί Ισμαϊλ.

Τα πρώτα χρόνια της απομόνωσής της όμως δεν μπορούσε να δει ούτε καν τους δύο γιούς της και το σύζυγό της, τον Βρετανό πανεπιστημιακό Μάικλ Έρις.

Το 1999 αντιμετώπισε μία προσωπική τραγωδία όταν ο σύζυγός της πέθανε από καρκίνο.

Οι στρατιωτικές αρχές της χώρας της επέτρεψαν να μεταβεί στη Βρετανία για την κηδεία, αλλά η ίδια δεν δέχθηκε από φόβο μήπως δεν της επιτρέψουν να γυρίσει στην πατρίδα της.

Η ίδια έχει πει πολλές φορές ότι η απομόνωση την έχει κάνει πιο αποφασισμένη να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής της στην αντιπροσώπευση των πολιτών της Βιρμανίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνώ, Ραζαλί Ισμαϊλ, έχει πει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις ότι η ’ουνγκ Σαν Σου Κι είναι ο πιο εντυπωσιακός άνθρωπος που έχει γνωρίσει.

Η ζωή στο εξωτερικό

Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι είναι η κόρη του ήρωα της ανεξαρτησίας στη Βιρμανία, στρατηγού ’ουνγκ Σαν.

Ο ίδιος δολοφονήθηκε κατά την ταραχώδη περίοδο του 1947, έξι μήνες πριν από την ανεξαρτησία της χώρας. Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι ήταν τότε μόλις δύο χρονών.

Το 1960 έφυγε στην Ινδία, καθώς η μητέρα της διορίστηκε εκεί ως πρέσβυς της Βιρμανίας.

Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι λέει ότι η απομόνωση την έκανε ακόμη πιο δυνατή

Τέσσερα χρόνια αργότερα βρέθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία. Εκεί γνώρισε και τον μελλοντικό σύζυγό της.

Έπειτα από κάποιες περιόδους στην Ιαπωνία, αποφάσισε να αφοσιωθεί στα παιδιά της και στα οικιακά της καθήκοντα.

Όμως, κάποια στιγμή θέλησε να γυρίσει πίσω στη Βιρμανία, αρχικώς για να φροντίσει τη μητέρα της, η οποία ήταν άρρωστη.

Εκείνη την περίοδο χιλιάδες άτομα διαδήλωναν στους δρόμους ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν από το στρατό, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 1988.

Κατά τις εκλογές του 1990, το κόμμα της ’ουνγκ Σαν Σου Κι νίκησε τις εκλογές, αλλά η χούντα αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία, στην οποία και παραμένει έκτοτε.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητοποιήσεις και εντάσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συνελήφθησαν με 100.000 χάπια "έκσταση" σε Μύκονο- Θεσσαλονίκη. Θα "μαστούρωναν" τη μισή Ελλάδα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Βεβήλωση: Υπό ισραηλινή "κατοχή" το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εφάπαξ ο ΛΑΦΚΑ μέχρι 200 ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης μετά τις νέες δικαστικές αποφάσεις.

Η ΑΥΓΗ: Διαφωνία Σουφλιά για το νομοσχέδιο Γιαννάκου. Περιορίζει την αυτοτέλεια των ΑΕΙ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μετά την Ντόρα, Σουφλιάς. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διεφώνησε κεκλεισμένων των θυρών αλλά και δημοσίως. "Αντάρτικο" στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θέσεις γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ χωρίς ΑΣΕΠ. Όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται ανά νομό και Περιφέρεια.

ΕΘΝΟΣ: Πυροδότησαν κοινωνική έκρηξη. Διορθωτικό 1,5% στους μισθούς ζητάει η ΓΣΕΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψαλίδι στα κινέζικα μπλουζάκια. Ευρ. Επιτροπή: Κατεπείγουσα απόφαση για περιορισμό των εισαγωγών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αντάρτικο" στα πανεπιστήμια. ΠΟΣΔΕΠ: Να μην εφαρμόσουμε απολύτως τίποτα για αξιολόγηση.

ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτη στάσις των πανεπιστημιακών. Διατείνονται ότι η αξιολόγησις του έργου τους υποβαθμίζει τα πτυχία!

ESPRESSO: Οι αναρχικοί ρεζίλεψαν τα ΜΑΤ. Επιτέθηκαν σε κλούβα, αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς, πήραν ως λάφυρα τον εξοπλισμό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μείζων Σύνοδος για την κρίση στα Ιεροσόλυμα συγκαλείται από το Φανάρι. Σε απομόνωση ο Ειρηναίος.

ΤΑ ΝΕΑ: Παράνομη η ρύθμιση για συμβασιούχους. Επιστολή- χαστούκι από την Κομισιόν.

Η ΝΙΚΗ: "Πάγωμα" μισθών. Περικοπές παντού προανήγγειλε η κυβέρνηση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμικό "ΟΧΙ" της πανεπιστημιακής κοινότητας. Καθολική η αντίθεση στην "αξιολόγηση".

Η ΧΩΡΑ: Παγώνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Λιτότητα και το 2006 με "μαχαίρι" στις δαπάνες.

Μetro: Θερμό καλοκαίρι. Αρχή μεγάλων κινητοποιήσεων η σημερινή εικοσιτετράωρη απεργία στο Δημόσιο.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 50.000 στρέμματα στο σχέδιο πόλης. Κεντρική Μακεδονία: Σε 90 περιοχές.

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Κατέλαβαν" τον αιγιαλό. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εισπράττονται κάθε χρόνο ως πρόστιμα από ιδιοκτήτες καφέ.

ΑΔΕΔΥ - Κινητοποιήσεις

H METRO εκτιμά ότι είναι η «αρχή μεγάλων κινητοποιήσεων η σημερινή εικοσιτετράωρη απεργία στο Δημόσιο». Οι συνδικαλιστές «προειδοποιούν με απεργίες έως την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, και την ομιλία του πρωθυπουργού, με την οποία, ως είθισται, ανακοινώνονται οι βασικοί οικονομικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης σε επίπεδο παροχών».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «η 24ωρη πανελλαδική απεργία θα υπογραμμίσει την απόφαση των συνδικάτων για συνέχεια των κινητοποιήσεων με πολλές μορφές σε επίπεδο Ομοσπονδιών και κλάδων».

Σύμφωνα με τη CITY PRESS «η δημοσίευση της έκθεσης του ΚΕΠΕ κλιμάκωσε τις εντάσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνηση ότι δεν δεσμεύει την πολιτική της».

Νομοσχέδιο για αξιολόγηση ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η Traffic News επισημαίνει ότι «παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις οποίες η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου χαρακτήρισε μεμονωμένες, η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «σε ένα μαρξιστοκρατούμενο εκπαιδευτικό σύστημα, επόμενο είναι οι καθηγητές να αντιδρούν σε κάθε μορφής αξιολόγηση. Οι απανταχού μαρξιστές είναι αλλεργικοί στην λέξη "αξιολόγησις". Η Ελλάς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας τα πανεπιστήμια δεν αξιολογούνται».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ λέει πως «ξεσηκωμοί στα πανεπιστήμια για το νομοσχέδιο της αξιολόγησης των ιδρυμάτων. Η ομοσπονδία του διδακτικού προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) προτείνει στα μέλη της να μη συμμετάσχουν στις επιτροπές που θα αναλάβουν το έργο της αξιολόγησης. Κόντρα Γιαννάκου-Σουφλιά για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζει πρόχειρο το νομοθέτημα».

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «δυναμική απάντηση δίνουν αύριο φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει, μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, την ιδιωτικοποίηση, τον κατακερματισμό και γενικότερα την υποβάθμιση των σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης. «.

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων-Εξελίξεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «δραστική παρέμβαση στην κρίση, που πλήττει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, επιχειρεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος χθες, αποφάσισε να συγκαλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα "άπαντες του Προκαθημένους των αδελφών Ορθοδόξων Χριστιανών δια διαβούλευσιν και λήψιν αποφάσεων", όπως αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν. Εν τω μεταξύ, στα Ιεροσόλυμα το κλίμα είναι ιδιαιτέρως τεταμένο».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι «αμετανόητος ο Ειρηναίος παραμένει γαντζωμένος στο θρόνο, ενώ τον έχουν αποκηρύξει κλήρος και πιστοί. Δραματικές ώρες στα Ιεροσόλυμα με τον Ειρηναίο να θέλει να συγκαλέσει έκτατη σύνοδο για να καθαιρέσει τους διαφωνούντες αγιοταφίτες. Πανορθόδοξη Σύνοδο στο Φανάρι κάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να καθαιρέσει τον Ειρηναίο».

Προϋπολογισμός 2006

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι «συγκρατημένες αυξήσεις στους μισθούς το 2006 καθώς και περικοπές σε κονδύλια για υπερωρίες και οδοιπορικά προβλέπει το υπουργείο Οικονομίας. Παγώνουν οι προσλήψεις στον στενό πυρήνα του Δημοσίου, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση για δαπάνες στην Παιδεία, την Υγεία και σε κρίσιμους τομείς που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «κλιμακώνοντας ολοένα περισσότερο την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται, υπό τις ιαχές των τεχνοκρατών - προπομπών της επερχόμενης νεοφιλελεύθερης επέλασης, να προχωρήσει σε ουσιαστικό "πάγωμα" των μισθών του Δημοσίου».

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι «"πάγωμα" των δαπανών του Δημοσίου, περιορισμένης κλίμακας μισθολογικές αυξήσεις και περιορισμό του κόστους υπερωριών και μετακινήσεων εκτός έδρας ζητά από υπουργεία και περιφέρειες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην εγκύκλιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2006.».

ΛΑΦΚΑ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ λέει ότι «εφάπαξ πρόκειται να λάβουν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ περίπου 500.000 συνταξιούχοι στους οποίους οφείλονται ποσά έως 200 ευρώ. Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Α, η νομοθετική ρύθμιση στην οποία έχουν καταλήξει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Απασχόλησης».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «κατά 70% θα είναι προσαυξημένα τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ που θα λάβουν οι συνταξιούχοι σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις. Το Διοικητικό Εφετείο αναγνώρισε νόμιμο τόκο 10% κάθε χρόνο και για επτά χρόνια. Ανάλογη πρόταση έκανε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο εισηγητής υπόθεσης που αφορά έφεση συνταξιούχου».

Τουρκία-4η Στρατιά

Η Espresso εκτιμά ότι «για πρώτη φορά δυνάμεις της 4ης τουρκικής Στρατιάς, της αποκαλούμενης και Στρατιάς του Αιγαίου και όχι μόνο, με εντολή του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, μεταφέρονται στα βάθη της Τουρκίας. Η απόφαση αυτή των στρατοκρατών της ’γκυρας είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στο τουρκικό Κουρδιστάν».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Βάσκοι και Ευρωσύνταγμα

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να συνομιλήσει υπό όρους με τους ένοπλους αυτονομιστές της ΕΤΑ, και την εκστρατεία για το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα στη Γαλλία.

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις των ισπανικών εφημερίδων μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής που ενέκρινε (με 192 ψήφους υπέρ και 147 κατά) την έναρξη συνομιλιών της κυβέρνησης Θαπατέρο με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση, εάν η ΕΤΑ συμφωνήσει να εγκαταλείψει τη βία.

«Οι όροι που τίθενται στους Βάσκους αυτονομιστές είναι απλή επανάληψη των αρχών διαλόγου που είχαν υιοθετήσει προηγούμενες συντηρητικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις» γράφει η Ελ Περιόντικο (El Periodico).

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι αναπτερωμένες ελπίδες για την επίτευξη ειρήνης διαψευσθούν εκ νέου, η αντιπολίτευση θα επιζητήσει εκλογικά οφέλη, γι αυτό άλλωστε και αρνήθηκε να στηρίξει την αντιτρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησης» σημειώνει η εφημερίδα της Βαρκελώνης.

Η Λα Βανγκουάρντια (La Vanguardia) χαιρετίζει την «επίτευξη μιας νέας συναίνεσης» η οποία αποτελεί «την αρχή του δρόμου, στο τέλος του οποίου ίσως υπάρχει η ειρήνευση».

Στη Μαδρίτη η Α Μπε Θε (ABC) διατηρεί επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι ως αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ο στόχος εξουδετέρωσης της ΕΤΑ δεν εναπόκειται πλέον αποκλειστικά στην αποφασιστικότητα των αρχών αλλά εξαρτάται από μια περίπλοκη ισορροπία πολιτικών συμφερόντων, μερικά εκ των οποίων αντιπροσωπεύουν φυγόκεντρες και εγωιστικές μειοψηφίες».

Για την Ελ Μούντο (El Mundo) η ψηφοφορία αντιπροσωπεύει την θέληση του κυβερνώντος κόμματος και των συμμάχων του να υπογραμμίσουν την απομόνωση του Λαϊκού Κόμματος και να την αντιπαραθέσουν στην ενότητα των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων.

Η Ελ Παΐς (El Pais) πιθανολογεί ότι η κοινοβουλευτική έγκριση του διαλόγου με την ΕΤΑ υπό όρους ίσως κάνει πιο διαλλακτικούς τους αυτονομιστές και ωθήσει τις εξελίξεις στην πολιτική πτέρυγα τους.

«Εάν οι προοπτικές ειρήνευσης γίνουν ορατές η υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος θα καταστεί αργά ή γρήγορα απαραίτητη».

Στην τελική ευθεία

Δώδεκα ημέρες πριν το κρίσιμο γαλλικό δημοψήφισμα για την Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, η εφημερίδα Νουβέλ Ομπζερβατέρ (Le Nouvel Observateur) παρομοιάζει τις συνεχείς μεταβολές στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στους οπαδούς του «Ναι» και του «Όχι» με τα στάδια του περίφημου ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας.

«Η πρωτόγνωρη εναλλαγή της κοινής γνώμης αποδεικνύει το πόσο αναποφάσιστοι και ευμετάβλητοι είναι οι ψηφοφόροι Όλα παίζονται στην τελική ευθεία» προβλέπει η εφημερίδα.

Pολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Λε Μοντ (Le Monde) αναρωτιέται μήπως ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανέλαβε υπέρμετρο ρίσκο με το να παραπέμψει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα σε δημοψήφισμα.

Πάντως το άρθρο της αρχισυνταξίας στην άλλη παρισινή εφημερίδα, τη Λιμπερασιόν (Liberation) εκφράζει ικανοποίηση για την αναζωπύρωση του πολιτικού διαλόγου με αφορμή το δημοψήφισμα.

«Οι Γάλλοι είχαν κουραστεί με την πολιτική, με το να βλέπουν πάντα τα ίδια πρόσωπα στην κορυφή της κρατικής ιεραρχίας, κουρασμένοι με το να ακούν πάντα τα ίδια ονόματα μπλέκονται σε σκάνδαλα, κουρασμένοι με το να βλέπουν τους ηγέτες τους να κρύβονται πίσω από την ΕΕ κάθε φορά που ελάμβαναν αντιλαϊκά μέτρα. Και μετά ήλθε το δημοψήφισμα και ο διάλογος άνοιξε τα φτερά του» επισημαίνει η Λιμπερασιόν.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 06:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διένεξη για την Ονούρ Ερ

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη ’ρη Χατζηστεφάνου

Απαγόρευση στα αεροσκάφη της Ονούρ Ερ επέβαλαν τέσσερις χώρες

Διαστάσεις διπλωματικής αντιπαράθεσης απειλεί να προσλάβει η υπόθεση της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Onur Air.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών της Τουρκίας παρενέβησαν όταν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία - απαγόρευσαν της πτήσεις της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το θέμα απασχόλησε ακόμη και τη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ολλανδό πρέσβη στην ’γκυρα να δώσει εξηγήσεις.

Την ίδια ώρα ως αντίποινα οι τεχνικοί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης υποβάλλουν τα ολλανδικά αεροσκάφη σε εξονυχιστικούς και χρονοβόρους ελέγχους.

Η διοίκηση της τουρκικής εταιρείας απειλεί με μηνύσεις τις αρμόδιες αρχές των τεσσάρων χωρών ενώ κάνει λόγο για πολιτική απόφαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος αρκετές τουρκικές εφημερίδες όπως η Σαμπάχ και η Τζουμχουριέτ χαρακτήρισαν τις απαγορεύσεις ως επίθεση στον τουρκικό τουρισμό.

Η Σαμπάχ μάλιστα υποστήριξε ότι αρκετοί Γερμανοί τουρίστες αναγκάστηκαν λόγω της απαγόρευσης να ταξιδέψουν προς την Ισπανία και την Ελλάδα αντί της Τουρκίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς στην υπόθεση παρεμβαίνει τώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενημερώνει για το θέμα τους υπουργούς Μεταφορών και Συγκοινωνιών των «25».


Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 - 05:39 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλόκο ενημέρωσης για τη σφαγή

Υπό τον έλεγχο του ουζμπέκικου στρατού βρίσκεται η πόλη Αντιτζάν

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν συνεχίζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στην πόλη Αντιτζάν, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν σε ισλαμιστές μαχητές την ευθύνη για τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Στην Τασκένδη ο γενικός εισαγγελέας Ρασίντ Καντίροφ παραδέχθηκε πως υπήρξαν πάνω από 160 θύματα στις συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, τους οποίους χαρακτήρισε τρομοκράτες.

Παράλληλα αρνήθηκε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν πολίτες και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον του πλήθους.

Μάλιστα υποστήριξε ότι ανάμεσα στους 169 νεκρούς περιλαμβάνονται 31 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Αλλά αυτόπτες μάρτυρες και πηγή των ενόπλων δυνάμεων του Ουζμπεκιστάν είπαν στο BBC ότι την Παρασκευή στο Αντιτζάν σκοτώθηκαν πεντακόσιοι άνθρωποι, ενώ πολλοί περισσότεροι τραυματίσθηκαν ή αναγκάστηκαν να διαφύγουν προς τη γειτονική δημοκρατία του Κιργκιστάν.

Η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της χαρακτήρισε τα γεγονότα ως σφαγή και είπε ότι προβαίνει στις αποκαλύψεις για να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος τι κατάσταση επικρατεί στο Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ταραχές ξέσπασαν όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την πτώχεια και την ανεργία στην πόλη Αντιτζάν κατέλαβαν δύο αστυνομικά τμήματα, ελευθέρωσαν κρατούμενους και στη συνέχεια επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια.

Την ίδια ώρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις αναγνώρισε ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κάτι που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε.

Η κ. Ράις είπε στη συνέχεια ότι η κοινωνία του Ουζμπεκιστάν χρειάζεται διαφάνεια και μεταρρυθμίσεις και ισχυρίστηκε ότι την ανάγκη αυτή επεσήμαναν πολλές φορές οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.