Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-19

  1. Κλωνοποίηση
  2. Μαθήματα δημοσιογραφίας
  3. Σημαντικό ιατρικό επίτευγμα
  4. Βίαια επεισόδια στα Εξάρχεια
  5. Κι όμως θα μπορούσαν
  6. Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό
  7. Κοινή έκκληση για το «Ναι»
  8. Πρόταση Σκοπίων για «διπλή ονομασία»
  9. Σύγκρουση τρένων στην βόρεια Ελλάδα
  10. Κοινή έκκληση για το «Ναι»
  11. Ανακατάληψη της Καρασού
  12. Η χρονιά του Κοσσυφοπεδίου
  13. Προς ιδιωτικοποίηση η Ερ Λίνγκους
  14. Σύγκρουση τρένων στην βόρεια Ελλάδα
  15. Η χρονιά του Κοσυφοπεδίου
  16. Σύγκρουση τρένων στην βόρεια Ελλάδα
  17. Δημοψήφισμα και κάπνισμα
  18. Ανησυχίες για μπλακ άουτ
  19. Κινήσεις Τασκένδης εν μέσω διεθνών εκκλήσεων
  20. Ώρα για «δύσκολες» αποφάσεις

Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 02:10 (Ώρα Λονδίνου)

Κλωνοποίηση

Μια φωτογραφία δεσπόζει στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου: οκτώ διαφανείς σφαίρες, σαν σαπουνόφουσκες, κολλημένες η μια πάνω στην άλλη, περιτριγυρισμένες από μια ημιδιαφανή μεμβράνη.

Πρόκειται για ένα ανθρώπινο έμβρυο τριών ημερών του οποίου το μέγεθος δεν ξεπερνά αυτό της τελείας που ακολουθεί.

Είναι το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο που δημιούργησαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ, της Βρετανίας.

«Οι επιστήμονες κάνουν ένα γιγαντιαίο βήμα προς την ανθρώπινη κλωνοποίηση» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Το Κέντρο για τη Ζωή, στο Νιουκάσλ, λέει η εφημερίδα δημιούργησε τρία κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα, το πλέον αναπτυγμένο από τα οποία ήταν ένα θηλυκό έμβρυο πέντε ημερών.

Την ίδια ώρα, σημειώνει, επιστήμονες στη Νότια Κορέα ανακοίνωναν μιαν ακόμα πιο σημαντική ανακάλυψη, τη δημιουργία 30 κλωνοποιημένων ανθρωπίνων εμβρύων και την εξαγωγή από αυτά εμβρυονικών κυττάρων κατάλληλων για συγκεκριμένους ασθενείς.

«Αυτό αποτελεί την αρχή μιας επανάστασης στην ιατρική, όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες» λέει η εφημερίδα.

Η Τάιμς (The Times) λέει πως «ο αγώνας για την εξεύρεση νέων θεραπειών επιταχύνεται» καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση βλαστοκυττάρων από τα έμβρυα πρόκειται για ένα εμβρυονικό είδος κυττάρου που μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε ιστό του ανθρώπινου σώματος, βοηθώντας έτσι στη θεραπεία ποικίλων ασθενειών.

Αλλά η έρευνα για τις νέες αυτές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη καθώς «θα μπορούσε να βοηθήσει στην κλωνοποίηση παιδιών αφού η μέθοδος είναι σχεδόν η ίδια».

Και οι δύο ερευνητικές ομάδες πάντως, σημειώνει η Τάιμς διαφωνούν με μια τέτοια χρήση των ερευνών τους.

Υπάρχουν όμως και ηθικές αντιρρήσεις από εκείνους που διαφωνούν με την καταστροφή οποιουδήποτε ανθρώπινου εμβρυονικού κυττάρου θεωρώντας κάθε μορφή κλωνοποίηση προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τις επιφυλάξεις αυτές χριστιανικών και άλλων οργανώσεων σημειώνει και η Γκάρντιαν (The Guardian) που λέει ότι αν και οι θεραπευτικές μέθοδοι που αναπτύσσονται «μπορεί να οδηγήσουν σε θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον ή ακόμα και της παράλυσης» οι τελευταίες αυτές εξελίξεις επαναφέρουν τις συζητήσεις σχετικά με «την ηθική της δημιουργίας πρώιμων εμβρύων για έρευνα».

Τροπικά δάση

«Ο βιασμός των τροπικών δασών και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτόν» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η εφημερίδα δημοσιεύει μια δραματική φωτογραφία ενός αποψιλωμένου δάσους στον Αμαζόνιο.

Οπίσω από την καταστροφή αυτή, λέει η βρετανική εφημερίδα, βρίσκεται ένας εκατομμυριούχος Βραζιλιάνος αγρότης και πολιτικός, ο Μπλέρο Μάγκι, που είναι γνωστός ως «ο βασιλιάς της σόγιας».

Αλλά για τους οικολόγους είναι «ο βασιλιάς της αποψίλωσης των δασών» λέει η Ιντιπέντεντ καθώς η παγκόσμια ζήτηση σόγιας για ζωοτροφές έχει μεταβληθεί πλέον στην κυριότερη αιτία που δίνει το έναυσμα για την καταστροφή των τροπικών δασών.

Κάθε λεπτό, λέει η βρετανική εφημερίδα, καταστρέφονται δασικές εκτάσεις ίσες με περίπου εννέα ποδοσφαιρικά γήπεδα.


Τρίτη 17 Μαΐου 2005 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

Μαθήματα δημοσιογραφίας

Του αναλυτή διεθνών θεμάτων του BBC, Πολ Ρέινολντς

Οι διαδηλωτές στο Πακιστάν έκαψαν αμερικανικές σημαίες

Σε ένα από τα πιο καλογραμμένα μυθιστορήματα για τη σημερινή δημοσιογραφία, στο «Αποκλειστικό» του Ίβλιν Βο, ένας ρεπόρτερ φθάνει σε μία χώρα και στέλνει μία ανταπόκριση για τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.

Στο ρεπορτάζ του αναφέρει μία φράση για «ένα πτώμα που βρίσκεται στο δρόμο σαν μία σπασμένη κούκλα», προκαλώντας τη συγκίνηση της διεθνούς κοινότητας.

Δυστυχώς, ο ρεπόρτερ του μυθιστορήματος βρισκόταν σε λάθος χώρα. Αυτό τελικά όμως αποδεικνύεται ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Στη χώρα που επισκέφθηκε αρχίζει ξαφνικά να υπάρχει αποσταθεροποίηση, υπάρχει μεγάλη πτώση του νομίσματος, αρχίζουν εξεγέρσεις και στο τέλος ξεσπά εμφύλιος πόλεμος.

«Αυτή είναι η ισχύς της σημερινής δημοσιογραφίας», είπε ένας συνάδελφός μου όταν διάβασε το μυθιστόρημα.

Μύθος και πραγματικότητα

Εάν και το μυθιστόρημα του Ίβλιν Βο είναι σατιρικό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Πριν από λίγες ημέρες, τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν σε εξεγέρσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μετά το άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Νιούζγουϊκ (Newsweek), που υποστήριζε ότι Αμερικανοί φρουροί στη βάση Γουαντάναμο στην Κούβα πέταξαν το Κοράνι στις τουαλέτες.

Στη συνέχεια, το Νιούζγουϊκ ανακοίνωσε ότι έκανε λάθος στους ισχυρισμούς του και ζήτησε ταπεινά συγνώμη.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του αμερικανικού περιοδικού, η ανώνυμη πηγή του δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα τι είχε συμβεί στη βάση Γουντάναμο, όπου κρατούνται εκατοντάδες μουσουλμάνοι, έπειτα από την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Το Νιούζγουϊκ έγραψε στο επόμενο τεύχος του: «Λυπούμαστε πολύ που κάναμε λάθος και εκφράζουμε τα συλληπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων».

Μαθήματα από αυτή την ιστορία

Το πρώτο μάθημα από τα τελευταία γεγονότα είναι ότι ένας ισχυρισμός μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και βίαιες διαδηλώσεις που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες.

Ο δημοσιογράφος της Νιου Υορκ Τάιμς έβγαζε τις ιστορίες από το μυαλό του

Το δεύτερο μάθημα είναι ότι οι σύγχρονοι δημοσιογράφοι, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε όλο τον κόσμο, οφείλουν να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν να βασίζουν ισχυρισμούς εξ' ολοκλήρου σε ανώνυμες πηγές.

Η ανωνυμία είναι ένα σημαντικό εργαλείο της δημοσιογραφίας. Καθημερινά σχεδόν, πολιτικοί μιλούν σε δημοσιογράφους και τους ζητούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Όμως, ένα τρίτο μάθημα είναι η αξιοπιστία όλων των πηγών, αλλά και η αξιοπιστία του κάθε δημοσιογράφου ξεχωριστά.

Η υπόθεση του Νιούζγουϊκ δεν είναι η μόνη. Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω των ισχυρισμών ανώνυμων πηγών.

Ανάλογες υποθέσεις

Μία ανάλογη περίπτωση ήταν και αυτή της εφημερίδας Νιου Υορκ Τάιμς (New York Times), ένας ρεπόρτερ της οποίας απολύθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι δημιουργούσε ιστορίες από το μυαλό του, χρησιμοποιώντας ανύπαρκτες δηλώσεις ανώνυμων πηγών.

Μετά το σκάνδαλο με τον ρεπόρτερ της Τζέισον Μπλερ, η εφημερίδα εγκαινίασε μία εκστρατεία για να αποκαταστήσει το κύρος της, λέγοντας ότι θα βασίζεται λιγότερο σε ανώνυμες πηγές και ότι θα διασταυρώνει τις πληροφορίες των δημοσιογράφων της.

Το όλο θέμα οδήγησε και την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post) να αναθεωρήσει τις πρακτικές της, ακόμη και εάν η ίδια δεν επλήγη από κάποιο σκάνδαλο.

Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου και του CNN, άρχισαν ξαφνικά να γίνονται επιφυλακτικά όσον αφορά τις ανώνυμες πηγές τους.

Το πρόβλημα προέκυψε όμως και με το ίδιο το BBC, το οποίο επλήγη από την υπόθεση της αυτοκτονίας του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, όταν έγινε γνωστό ότι αυτός ήταν η ανώνυμη πηγή σε ένα ρεπορτάζ κατά της κυβέρνησης για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Παρ' όλα αυτά, όμως, ανάλογες υποθέσεις προκύπτουν συνεχώς ακόμη και σε οργανισμούς με κύρος, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τη σύγχρονη δημοσιογραφία.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντικό ιατρικό επίτευγμα

Στόχος είναι τα βλαστοκύτταρα να μην αποβάλλονται από τον οργανισμό

Μία ομάδα Κορεατών επιστημόνων, που μελετά τη χρήση εμβρυϊκών κυττάρων στην θεραπεία ασθενειών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η ομάδα ανακοίνωσε ότι δημιούργησε την πρώτη παρτίδα εμβρυϊκών κυττάρων που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, από Πάρκινσον και διαβήτη.

Όμως τονίζουν ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα δεν είναι ακόμα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σαν μοσχεύματα.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και έχει διχάσει τον δυτικό κόσμο.

Περιληπτικά οι ΗΠΑ και τα συντηρητικά καθολικά κράτη διαφωνούν έντονα, ενώ άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης τάσσονται υπέρ της χρήσης εμβρυϊκών κυττάρων στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων και τραυματισμών.

Το ζήτημα είναι ηθικό. Όσοι διαφωνούν λένε ότι τα κύτταρα παράγονται από έμβρυα, των οποίων η ανάπτυξη διακόπτεται με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Πιστεύεται επίσης ότι η δημιουργία βλαστοκυττάρων είναι το βήμα πριν την κλωνοποίηση.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της μεθόδου τονίζουν ότι δεν οδηγεί στην αναπαραγωγή ανθρώπων αλλά ιστών για θεραπευτικούς λόγους.

Οι ΗΠΑ ηγούνται του κινήματος που ζητά την καθολική απαγόρευση οποιουδήποτε είδους κλωνοποίησης, είτε για γενετικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

'Ήδη η Ουάσιγκτον έχει περιορίσει σημαντικά τη χρηματοδότηση ανάλογων προγραμμάτων.

Τον Μάρτιο, τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν μια μη-δεσμευτική απαγόρευση των ερευνών για την κλωνοποίηση, αλλά χώρες όπως η Βρετανία συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία βλαστοκυττάρων.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Βίαια επεισόδια στα Εξάρχεια

(Φωτ. Αρχείου)

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή γύρω από τα

Εξάρχεια, μετά τη λήξη πορείας αναρχικών ομάδων και οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές, περίπου 2000 άτομα, που έλεγαν ότι πραγματοποιούσαν «αντιφασιστική εκδήλωση», συγκεντρώθηκαν στις έξι το απόγευμα στην Πλατεία Βικτωρίας, αφετηρία της πορείας τους.

Η πορεία κατέληξε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ενώ στη συνέχεια ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια όπου και διαλύθηκε.

Όμως, ομάδα περίπου 200 νεαρών κατευθύνθηκε προς την πλατεία Εξαρχείων.

Στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Σόλωνος οι νεαροί άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ, προξενώντας φθορές στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να επιβάλουν την τάξη και καταδίωξαν τους νεαρούς οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προξενώντας φθορές σε αυτοκίνητα και σε τζαμαρίες καταστημάτων και πολυκατοικιών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα αλλά οι νεαροί χωρίστηκαν σε ομάδες και κατευθύνθηκαν άλλοι προς την οδό Πατησίων, άλλοι προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και άλλοι προς το λόφο του Στρέφι, βάζοντας συνεχώς φωτιές.

Η κατάσταση εκτονώθηκε μετά τις 22:00.

Απολογισμός των ζημιών δεν έχει ακόμα γίνει από την έγιναν προσαγωγές.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 19:53 (Ώρα Λονδίνου)

Κι όμως θα μπορούσαν

Έντονος αντιαμερικανισμός στον μουσουλμανικό κόσμο

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα τους στον μουσουλμανικό κόσμο, εάν άκουγαν περισσότερο, εάν υιοθετούσαν πιο χαμηλούς τόνους και προέβαλαν τις ανθρωπιστικές τους δραστηριότητες.

Το αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε έρευνα με τη συμμετοχή ανθρώπων από την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ινδονησία, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα αντιαμερικανικά αισθήματα στις χώρες αυτές είναι έντονα, αλλά καταλήγει ότι υπάρχει περιθώριο για αλλαγές.

Οι ΗΠΑ κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στην οικονομία, στις εργασιακές συνθήκες, στο εκπαιδευτικό και νομικό σύστημα.

Είναι αναγκαία η στήριξη του ανώτατου μορφωτικά στρώματος του μουσουλμανικού κόσμου για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε αυτόν από τις ΗΠΑ, καταλήγει η έρευνα.

«Αν και οι περισσότεροι μουσουλμάνοι είναι εξαγριωμένοι με αυτό που θεωρούν έργο των ΗΠΑ, οι αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν σημαντικά εάν γίνουν επικοινωνιακές προσπάθειες».

Αμοιβαίος σεβασμός

Η έρευνα διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 14 ομάδων, σε μια περίοδο «συγκρατημένης αισιοδοξίας», τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει θυμός και έχθρα προς τις ΗΠΑ και προς τον πρόεδρο Μπους.

«Όμως οι μουσουλμάνοι εξακολουθούν να σέβονται την αμερικανική οικονομία, το εκπαιδευτικό και νομικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις», αναφέρει η έκθεση.

«Αναγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν κατακτήσει όσα που πιστεύουν ότι χρειάζεται και η δική τους κοινωνία, προκειμένου να εξελιχθεί».

Η έκθεση καταλήγει: «Αυτό που οι μουσουλμάνοι λένε ότι ζητάνε από τις ΗΠΑ είναι σεβασμό - ο οποίος ερμηνεύεται σε διάλογο και όχι επέμβαση στα εσωτερικά τους ζητήματα και βοήθεια για την ανάπτυξή του μουσουλμανικού κόσμου, με τους ίδιους και όχι με τους Αμερικανούς να καθορίζουν ποιες είναι οι ανάγκες τους».


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 17:40 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό

Η αναβάθμιση της πρωτεύουσας παράγοντας στην άνοδο του τουρισμού

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, σε νέα έκθεσή του, εκτιμά ότι το καλοκαίρι του 2005 η άφιξη αλλοδαπών τουριστών θα ξεπεράσει κατά 5%-6% την τουριστική κίνηση της ίδιας περιόδου του 2004.

Ωστόσο, το ινστιτούτο σημειώνει ότι οι ενδείξεις του δεν είναι ακόμα καθοριστικές.

Για το 2004 το Ινστιτούτο αναφέρει ότι ήταν ένα καλό τουριστικό έτος, καθώς υπήρξε αύξηση 9% στα συναλλαγματικά έσοδα.

Το ΙΤΕΠ αποδίδει την καλή τουριστική χρονιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή στην αύξηση των τιμών και της πληρότητας των ξενοδοχειακών κλινών στην περιοχή της πρωτεύουσας, ίσως και της Θεσσαλονίκης.

Αντιθέτως, για την περιφέρεια επισημαίνει ότι η κατάσταση ήταν ελάχιστα ικανοποιητική, αφού οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν με ρυθμό υψηλότερο του 5%, ενώ οι τιμές όχι μόνο δεν αυξήθηκαν για να καλύψουν τον πληθωρισμό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκαν.

Το Ινστιτούτο έκανε λόγο για «διπολικό χαρακτήρα» της τουριστικής δραστηριότητας και παράλληλα για «δραματική υποχώρηση του βαθμού διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, εξαιτίας και της υπερτιμήσεως του ευρωπαϊκού νομίσματος».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο βαθμός οπισθοδρόμησης της τουριστικής Ελλάδος φάνηκε όχι μόνο από την μείωση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων, που καταγράφηκαν επί τέσσερα συναπτά έτη αλλά και από ένα άλλο γεγονός: η Ελλάδα, στο έτος που ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο της τριακονταετίας για τον παγκόσμιο τουρισμό, σημείωσε μείωση στις αφίξεις και τις κρατήσεις.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι πιο αισιόδοξες και σ αυτό αναμένεται να συμβάλλουν τρεις παράγοντες:

*Πρώτον, η προβολή της χώρας στο εξωτερικό μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων και της πρόσφατης διαφημιστικής εκστρατείας του ΕΟΤ.

*Δεύτερον, η αναβάθμιση της Αθήνας σε έκταση και αισθητική.

*Τρίτον, η αδυναμία της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις αυξημένες αφίξεις.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινή έκκληση για το «Ναι»

Οι ηγέτες της Γερμανίας και Πολωνίας στο πλευρό του Ζακ Σιράκ

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Πολωνίας εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς την εκστρατεία του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ υπέρ του «Ναι» για το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα της 29ης Μαΐου.

Μιλώντας κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου των τριών ηγετών στο Νανσί της ανατολικής Γαλλίας, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η υποστήριξη όλων των χωρών-μελών είναι αναγκαία αλλά η θέση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο κ. Σρέντερ απηύθυνε έκκληση για υπερψήφιση του συντάγματος λέγοντας ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μην απογοητεύσει άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ηγέτης της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι απαραίτητο τόσο για την Πολωνία όσο και για το σύνολο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το «Όχι» υπερτερεί του «Ναι».

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των τριών ηγετών περιλαμβάνεται επίσης το θέμα του επόμενου προϋπολογισμού 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει διχάσει τα 25 κράτη μέλη, ώστε οι τρεις χώρες να καταλήξουν σε μια κοινή στάση πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, η κατάσταση στην Ουκρανία, οι κρίσεις στην κεντρική Ασία και η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ πρόκειται να συζητηθούν επίσης.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν το 1991 στη Βαϊμάρη, ένα χρόνο μετά την επανένωση της Γερμανίας, πριν αναβαθμιστούν, το 1993, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που η Πολωνία συμμετέχει σ' αυτές τις διασκέψεις κορυφής ως πλήρες μέλος της ΕΕ, στην οποία εντάχθηκε το Μάιο του 2004.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόταση Σκοπίων για «διπλή ονομασία»

Σκόπια, Νίκος Φραγκόπουλος

Η υπουργός Εξωτερικών,Ίλινκα Μίτρεβα

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, κατά την συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, κατέθεσε και επισήμως πρόταση για εξεύρεση λύσης στην βάση της «διπλής ονομασίας».

Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το μεσημέρι από κοινού με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Βλάντο Μπούτσκοφσκι και την υπουργό Εξωτερικών Ίλινκα Μίτρεβα.

Στην συνάντηση ήταν παρόν και ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον και εκπρόσωπος της χώρας στις συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Στην συνάντηση έλαβα πρόταση, η οποία αποτελεί την επισημοποίηση της θέσης της κυβέρνησης της χώρας για εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, στην βάση της φόρμουλας της διπλής ονομασίας.

»Η πρόταση αυτή θα τεθεί υπόψη και της άλλης πλευράς (σ.σ. ελληνικής) και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Νίμιτς μετά την συνάντηση.

Η θέση των Σκοπίων για διπλή ονομασία, όπως επισήμως έχει γνωστοποιηθεί επανειλημμένες φορές, συνοψίζεται στην χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» διεθνώς, και στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα, μόνο για την διμερή επικοινωνία.

Ο κ. Ντιμιτρόφ από την μεριά του, ανέφερε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ κατέθεσε στον κ. Νίμιτς πρόταση για «διπλή ονομασία», αλλά δεν θέλησε να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες της πρότασης αυτής.

«Αντιλαμβάνομαι το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις συνομιλίες σχετικά με το θέμα της ονομασίας, όμως δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες της πρότασης που καταθέσαμε σήμερα, διότι πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη διαδικασία, η οποία υποχρεώνει τις δύο πλευρές να είναι διακριτικές. Από εδώ και στο εξής, αναμένουμε την τοποθέτηση της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγκρουση τρένων στην βόρεια Ελλάδα

Η σύγκρουση του βουλγαρικού φορτηγού τρένου με το ελληνικό επιβατικό έξω από τη Ροδόπολη Σερρών οφείλεται σε παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από το ελληνικό τρένο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δημόσια επιχείρηση «Βουλγαρικοί Δημόσιοι Σιδηρόδρομοι».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το βουλγαρικό τρένο εκτελούσε διαδρομή στην Ελλάδα και σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών, ο εκπρόσωπος της βουλγαρικής επιχείρησης Τσβετομίλ Νένκοφ παραβρισκόταν στην καμπίνα οδήγησης της ατμομηχανής, όχι σαν μηχανοδηγός, αλλά σαν τεχνικός παρατηρητής.

Οι Βούλγαροι μηχανοδηγοί, δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν τα τρένα εντός της επικράτειας της Ελλάδας, υπενθυμίζει η επιχείρηση.

Ο κ. Νένκοφ τραυματίστηκε σοβαρά.

Η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ, η επιβατική αμαξοστοιχία 1630, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Ροδόπολη και στην οποία επέβαιναν περίπου 30 περίπου επιβάτες, μπήκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ροδόπολης και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Σέρρες - Θεσσαλονίκη.

Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση η μηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να σημειωθεί πανικός.

Τελικά, όλοι οι επιβάτες και οι μηχανοδηγοί βγήκαν από τα βαγόνια και τις μηχανές, ενώ στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν 15 άνδρες της Πυροσβεστικής με πέντε οχήματα που έσβησαν τη φωτιά.

Υπάλληλοι του ΟΣΕ καταβάλλουν προσπάθειες να απομακρύνουν τις αμαξοστοιχίες από τις σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σερρών.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από τον ΟΣΕ, τα δρομολόγια όλων των τρένων από τη Θεσσαλονίκη προς και από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη διεξάγονται κανονικά, καθώς λεωφορεία του ΟΣΕ παραλαμβάνουν τους επιβάτες από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ροδόπολης.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινή έκκληση για το «Ναι»

Οι ηγέτες της Γερμανίας και Πολωνίας στο πλευρό του Ζακ Σιράκ

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Πολωνίας εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς την εκστρατεία του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ υπέρ του «Ναι» για το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα της 29ης Μαΐου.

Μιλώντας κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου των τριών ηγετών στο Νανσί της ανατολικής Γαλλίας, ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η υποστήριξη όλων των χωρών-μελών είναι αναγκαία αλλά η θέση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο κ. Σρέντερ απηύθυνε έκκληση για υπερψήφιση του συντάγματος λέγοντας ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μην απογοητεύσει άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ηγέτης της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι απαραίτητο τόσο για την Πολωνία όσο και για το σύνολο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το «Όχι» υπερτερεί του «Ναι».

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των τριών ηγετών περιλαμβάνεται επίσης το θέμα του επόμενου προϋπολογισμού 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει διχάσει τα 25 κράτη μέλη, ώστε οι τρεις χώρες να καταλήξουν σε μια κοινή στάση πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, η κατάσταση στην Ουκρανία, οι κρίσεις στην κεντρική Ασία και η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ πρόκειται να συζητηθούν επίσης.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν το 1991 στη Βαϊμάρη, ένα χρόνο μετά την επανένωση της Γερμανίας, πριν αναβαθμιστούν, το 1993, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που η Πολωνία συμμετέχει σ' αυτές τις διασκέψεις κορυφής ως πλήρες μέλος της ΕΕ, στην οποία εντάχθηκε το Μάιο του 2004.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 14:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακατάληψη της Καρασού

Ο Ραχίμοφ είπε ότι ο λαός δεν μπορούσε να ανεχτεί άλλο τον Καρίμοφ

Υπό τον έλεγχό τους έχουν θέσει οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ουζμπεκιστάν την πόλη Καρασού στα ανατολικά της χώρας, όπου εξεγερμένοι με επικεφαλής τον Βαχτιόρ Ραχίμοφ είχαν ανακοινώσει ότι θα ανακήρυτταν στην περιοχή, την κοιλάδα Φεργκάνα, την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας.

Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε ήπια από τους ανταποκριτές στην περιοχή. Η κυκλοφορία στους δρόμους έχει αποκατασταθεί, ενώ απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ο Ραχίμοφ και οι στενοί του συνεργάτες έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε η οικογένεια του πρώτου.

Φαίνεται πως οι κυβερνητικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών.

«Καλής οικογενείας»

Σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC στην περιοχή, ο Ραχίμοφ είναι γόνος επιφανούς οικογένειας του Ουζμπεκιστάν.

Ντύνεται με τον παραδοσιακό τρόπο που ντύνονται οι αγρότες της περιοχής και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, καθώς τάσσεται υπέρ του παραδοσιακού τρόπου ζωής στην κοιλάδα Φεργκάνα.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η εξαγγελία εγκαθίδρυσης ισλαμικής διακυβέρνησης αφορούσε κυρίως την αποκατάσταση των παραδοσιακών αρχών του αγροτικού πληθυσμού και δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με την θεοκρατική αντίληψη.

Προς το παρόν, δηλαδή, ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ εμφανίζεται αλώβητος από τις ταραχές και τις συγκρούσεις, οι οποίες κόστισαν στην πόλη Αντιτζάν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Παραμένει όμως το αίτημα των ΗΠΑ - στενό σύμμαχο του κ. Καρίμοφ μέχρι τώρα - της ΕΕ και του ΟΗΕ για διαλεύκανση των όσων έχουν συμβεί στο Ουζμπεκιστάν από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αιτήματα για διαλεύκανση

Η τηλεόραση της χώρας παρουσίασε νεαρούς συλληφθέντες που, κατά τις αρχές, έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις, στις 13 Μαΐου.

«Πήρα μέρος σ΄ αυτή την αιματοχυσία. Ήμουν μεταξύ αυτών που μπήκαν στο τοπικό κυβερνητικό κτίριο. Μετά το θάνατο από πυροβολισμό ενός ανθρώπου, πήρα το όπλο του και έριξα έναν πυροβολισμό. Δεν ξέρω όμως εάν η σφαίρα έπληξε κάποιον», είπε ένας από αυτούς που, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, έδινε την εντύπωση φοβισμένου ανθρώπου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε άκρως ενοχλητικές τις πληροφορίες που έρχονται από την πόλη Αντιτζάν, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή.

Ζητώ τώρα να γίνει ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια των θανάτων και για να εντοπισθούν οι υπαίτιοι

Τζακ Στρο

Είπε ότι απαιτείται αξιόπιστη και διαφανής έρευνα για να διαλευκανθούν οι περιστάσεις.

Νωρίτερα παρόμοιες εκκλήσεις είχαν απευθύνει στην κυβέρνηση της Τασκένδης η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουΐζ Αρμπούρ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Ζητώ τώρα να γίνει ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια των θανάτων, το τί ακριβώς έγινε και για να εντοπισθούν οι υπαίτιοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη και ανοικτή έρευνα, με τη συμμετοχή των αρμοδίων διεθνών οργανισμών» είπε ο κ. Στρο.

Ο κ. Στρο κάλεσε επίσης τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, να αντιμετωπίσει τα αίτια της λαϊκής δυσαρέσκειας και να αναπτύξει μια πλουραλιστική και ανοικτή κοινωνία.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Η χρονιά του Κοσσυφοπεδίου

Μέσα στο 2005 θα βρεθεί η λύση για το Κοσυφοπέδιο σημειώνει ο Νίκολας Μπερνς

Το έτος που διανύουμε θα είναι αυτό που θα κρίνει το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Μπερνς είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αξιολόγηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Πρίστινα, κάτι που πρόκειται να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, γνωστός στην Ελλάδα από τη θητεία του ως επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραταθεί το «ανεπιθύμητο και απαράδεκτο» όπως είπε - αδιευκρίνιστο καθεστώς του Κοσυφοπεδίου.

Προανήγγειλε δε ότι θα επισκεφθεί στις αρχές Ιουνίου το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και τη Βοσνία, μετά από απόφαση της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Πάντως ο κ. Μπερνς επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Σερβικής μειονότητας που έχει απομείνει στην επαρχία μετά τον πόλεμο του 1999.

Από τη λήξη του πολέμου το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί διεθνές προτεκτοράτο υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, αν και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο παραμένει επαρχία της ομοσπονδίας Σερβίας - Μαυροβουνίου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ό,τι έκαναν οι Σέρβοι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, να το κάνουν τώρα οι Αλβανοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι τα δύο ομόσπονδα κράτη πρέπει να ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά όπως ανέφερε, αυτό είναι κάτι που εναπόκειται περισσότερο στο Βελιγράδι και την επιθυμία του να συνεργαστεί με τις διεθνείς διωκτικές αρχές που αναζητούν τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Προς ιδιωτικοποίηση η Ερ Λίνγκους

Σε ιδιώτες μεταβιβάζεται η αεροπορική εταιρεία της Ιρλανδίας

Μετά από χρόνια αβεβαιότητας η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας, Ερ Λίνγκους.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιρλανδίας κατόρθωσε μέσα στην τελευταία πενταετία να επιστρέψει στην κερδοφορία, μειώνοντας το προσωπικό του και αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τον ανταγωνισμό της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ράιαν Ερ.

Τώρα η διοίκηση της Ερ Λίνγκους δηλώνει ότι απαιτούνται επενδύσεις ώστε να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους διεθνείς αερομεταφορείς.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα πουληθεί μέσω του χρηματιστηρίου σε ιδιώτες ή εάν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάληψή του από επιχειρήσεις και σε θεσμικούς επενδυτές.

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου αποφάσισε να διατηρήσει το 25% των μετοχών της Ερ Λίνγκους.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγκρουση τρένων στην βόρεια Ελλάδα

Σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, μίας εμπορικής και μίας επιβατικής, σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, λίγο έξω από το σταθμό της Ροδόπολης, στις Σέρρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ατύχημα οφείλεται σε παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ, η επιβατική αμαξοστοιχία 1630, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Ροδόπολη και στην οποία επέβαιναν περίπου 30 περίπου επιβάτες, μπήκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ροδόπολης και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Σέρρες - Θεσσαλονίκη.

Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση η μηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να σημειωθεί πανικός.

Τελικά, όλοι οι επιβάτες και οι μηχανοδηγοί βγήκαν από τα βαγόνια και τις μηχανές, ενώ στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν 15 άνδρες της Πυροσβεστικής με πέντε οχήματα που έσβησαν τη φωτιά.

Υπάλληλοι του ΟΣΕ καταβάλλουν προσπάθειες να απομακρύνουν τις αμαξοστοιχίες από τις σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σερρών.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από τον ΟΣΕ, τα δρομολόγια όλων των τρένων από τη Θεσσαλονίκη προς και από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη διεξάγονται κανονικά, καθώς λεωφορεία του ΟΣΕ παραλαμβάνουν τους επιβάτες από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ροδόπολης.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Η χρονιά του Κοσυφοπεδίου

Μέσα στο 2005 θα βρεθεί η λύση για το Κοσυφοπέδιο σημειώνει ο Νίκολας Μπερνς

Το έτος που διανύουμε θα είναι αυτό που θα κρίνει το μελλοντικό καθεστώς του Κοσυφοπεδίου, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Μπερνς είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσυφοπεδίου, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αξιολόγηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Πρίστινα, κάτι που πρόκειται να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, γνωστός στην Ελλάδα από τη θητεία του ως επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραταθεί το «ανεπιθύμητο και απαράδεκτο» όπως είπε - αδιευκρίνιστο καθεστώς του Κοσυφοπεδίου.

Προανήγγειλε δε ότι θα επισκεφθεί στις αρχές Ιουνίου το Κοσυφοπέδιο, τη Σερβία και τη Βοσνία, μετά από απόφαση της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Πάντως ο κ. Μπερνς επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Σερβικής μειονότητας που έχει απομείνει στην επαρχία μετά τον πόλεμο του 1999.

Από τη λήξη του πολέμου το Κοσυφοπέδιο αποτελεί διεθνές προτεκτοράτο υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, αν και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο παραμένει επαρχία της ομοσπονδίας Σερβίας - Μαυροβουνίου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ό,τι έκαναν οι Σέρβοι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, να το κάνουν τώρα οι Αλβανοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι τα δύο ομόσπονδα κράτη πρέπει να ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά όπως ανέφερε, αυτό είναι κάτι που εναπόκειται περισσότερο στο Βελιγράδι και την επιθυμία του να συνεργαστεί με τις διεθνείς διωκτικές αρχές που αναζητούν τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγκρουση τρένων στην βόρεια Ελλάδα

Σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, μίας εμπορικής και μίας επιβατικής, σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, λίγο έξω από το σταθμό της Ροδόπολης, στις Σέρρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ατύχημα οφείλεται σε παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ, η επιβατική αμαξοστοιχία 1630, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Ροδόπολη και στην οποία επέβαιναν περίπου 30 περίπου επιβάτες, μπήκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ροδόπολης και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Σέρρες - Θεσσαλονίκη.

Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση η μηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να σημειωθεί πανικός. Τελικά, όλοι οι επιβάτες και οι μηχανοδηγοί βγήκαν από τα βαγόνια και τις μηχανές, ενώ στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν 15 άνδρες της Πυροσβεστικής με πέντε οχήματα που έσβησαν τη φωτιά.

Υπάλληλοι του ΟΣΕ καταβάλλουν προσπάθειες να απομακρύνουν τις αμαξοστοιχίες από τις σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σερρών.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από τον ΟΣΕ, τα δρομολόγια όλων των τρένων από τη Θεσσαλονίκη προς και από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη διεξάγονται κανονικά, καθώς λεωφορεία του ΟΣΕ παραλαμβάνουν τους επιβάτες από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ροδόπολης.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοψήφισμα και κάπνισμα

Η πρωτόγνωρη απήχηση των αντιπάλων της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης απασχολεί το γαλλικό Τύπο ενώ γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν την πρόταση απαγόρευσης προϊόντων καπνού στα ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Νουβέλ Ομπζερβατέρ (Le Nouvel Observateur) προσπαθεί να εξηγήσει γιατί οι Γάλλοι είναι τόσο επιρρεπείς στο να λένε «Όχι».

«Αν και σε επιμέρους θέματα οι απόψεις διαφέρουν, εντούτοις οι περισσότεροι συμβαδίζουν με το πνεύμα αντιλογίας και αντιπολίτευσηςταυτίζονται με όλες τις εκφράσεις απόρριψης, ανυπομονησίας και εξέγερσης ενάντια σε ο,τιδήποτε συμβολίζει την τάξη, το σύστημα, το κατεστημένο και την εξουσία» γράφει σχολιαστής της παρισινής εφημερίδας.

Και συνεχίζει: Στις φοιτητικές εξεγέρσεις του 1968 «ήταν η αριστερή φιλελεύθερη ουτοπία που γαλούχησε αυτό το πνεύμα δημιουργικής αμφισβήτησης, τώρα η ίδια ουτοπία βρήκε νέο ένδυμα στην συνολική άρνηση της πολιτικής που αποτέλεσε στο παρελθόν το σήμα κατατεθέν του λαϊκισμού».

Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Η Λιμπερασιόν (Liberation) θυμίζει στους αναγνώστες της ότι σε μία χώρα, όχι πολύ μακρινή από τη Γαλλία «Κομμουνιστές ψηφίζουν υπέρ του Ευρωσυντάγματος και Φιλελεύθεροι κατά».

«Δεν πρόκειται για αστείο αυτό συμβαίνει στην Ιταλία, αλλά σε μεγάλο βαθμό και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου το Ναι έχει αποκτήσει μια περισσότερο προοδευτική χροιά ενώ το Όχι απηχεί συντηρητικές απόψεις».

Η Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν δημιούργησε μια νέα αντιπαράθεση με το να επισείει τη δαμόκλειο σπάθη οικονομικής ύφεσης σε περίπτωση απόρριψης του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Ενώ η Λε Μοντ (Le Monde) επισημαίνει ότι ο κ. Ραφαρέν προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει τη μοίρα του ιδίου και της κυβέρνησής του από το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Όχι» στο κάπνισμα

Η γερμανική Ταγκεσπίγκελ (Der Tagespiegel) χαιρετίζει την κυβερνητική πρόταση για απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων στον Τύπο, στο Διαδίκτυο και στις αθλητικές διοργανώσεις.

Πιστεύει όμως ότι ακόμα και η πλήρης απαγόρευση δεν πρόκειται να εξουδετερώσει την ανθρώπινη τάση «να αγνοούμε την πραγματικότητα και τους υπαρκτούς κινδύνους».

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορευθεί παντού, «εκτός ελαχίστων κλειστών χώρων, αυστηρά καθορισμένων, όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται όσοι δεν αντιτίθενται στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου από το κάπνισμα».

Θετικά σχόλια για την αντικαπνιστική εκστρατεία της κυβέρνησης φιλοξενεί και η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «για την αποφασιστικότητα να αντιπαρατεθεί με οργανωμένα συμφέροντα που προωθούν προϊόντα που προκαλούν εθισμό, όπως ο καπνός».


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για μπλακ άουτ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών. Μέχρι 12 Ιουλίου η υποβολή των δικαιολογητικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυξήσεις στους απόστρατους. Δικαιώνονται 90.000 συνταξιούχοι, τέρμα οι συντάξεις δύο ταχυτήτων.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Με 13 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια θα εκτελεστούν έργα-μαμούθ σε όλη την Ελλάδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκάνδαλο στην αυλή του Προκόπη. Οι προσλήψεις στο Ταμιευτήριο ξεσκέπασαν τον εντιμότατο κ. Χούπη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα πάνω κάτω στην οικοδομή. Τι αλλάζει σε ημιυπαίθριους, υπόγεια και αυθαίρετες κατασκευές.

Η ΑΥΓΗ: Στρατηγική συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση επαίρεται για την ευθυγράμμισή της με τις επιλογές του Λευκού Οίκου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συναγερμός για να προλάβουν μπλακ άουτ. Σε οριακή φάση το δίκτυο της ΔΕΗ παραδέχεται ο Δημ. Σιούφας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαύρο καλοκαίρι με συνεχείς διακοπές ρεύματος. Η κυβέρνηση προαγγέλλει νέα μέτρα λιτότητος και στην ενέργεια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αδικία τέλος στις συντάξεις των στρατιωτικών. Συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις της η κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ: Δωδεκάωρο κάνουν το οκτάωρο. Το σχέδιο του υπ. Απασχόλησης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παλεύει στα κύματα των "Καναλιών" το ΕΣΡ. Δεν δέχονται τις παρεμβάσεις και τα πρόστιμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόταση-σοκ σε βάρος των εργαζομένων από τον οικονομικό σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ημιυπαίθριοι τέλος στις νέες οικοδομές. ΥΠΕΧΩΔΕ: Εξετάζεται η νομιμοποίηση με εφάπαξ εισφορά των υφισταμένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΣΕΠ ΙΧ σε γραφείο υπουργού. Δράστης συνεργάτης του Παυλόπουλου, που τον έδιωξε.

ΕΣΤΙΑ: Ο ανταγωνισμός από τους Κινέζους. Διακυβεύονται ελληνικές θέσεις εργασίας αλλά συγκρατούνται οι τιμές.

ESPRESSO: Η σεισμική ησυχία φέρνει αγωνία. Ποιες περιοχές συγκεντρώνουν ενέργεια από την απουσία του Εγκέλαδου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη με την ακρίβεια σε όλα τα μέτωπα. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι τιμές βασικών ειδών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Παραμένει η ένταση στο Πατριαρχείο. Νέα επεισόδια χθες στα Ιεροσόλυμα.

ΤΑ ΝΕΑ: Παραμάγαζο γαλάζιων προσλήψεων. Στα πράσα σύμβουλος του Παυλόπουλου.

Η ΝΙΚΗ: Φαινόμενα σήψης. Ο εξ απορρήτων του Παυλόπουλου "ρύθμιζε" προσλήψεις.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποκαλυπτικά στοιχεία: Δικομματική τηλε-χειραγώγηση και αποκλεισμός του ΚΚΕ.

TRAFFIC NEWS: Μοντέλο γνωστού σχεδιαστή πιάστηκε με κοκαΐνη. Σοκ στους καλλιτεχνικούς κύκλους - Στο σκαμνί το κύκλωμα με τα χάπια ecstasy.

Η ΧΩΡΑ: Τι είπαν Ντόρα-Βαγγέλης. Η Μπακογιάννη δεν επιστρέφει στην κυβέρνηση χωρίς να ξεκαθαρίσει η ιδεολογική ταυτότητα και η πολιτική γραμμή.

City Press: Υπουργείο Εσωτερικών: "Στημένες προσλήψεις Α.Ε."

METRO: Προσλήψεις στις Ε.Δ. Ανοίγουν οι "πόρτες" του Στρατού για περίπου 6.000 θέσεις επαγγελματιών οπλιτών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκάνδαλο με προσλήψεις. Εμπλέκεται συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Κενό νόμου στα δικαστήρια. Κινδύνεψε γυναίκα αλλά διαπιστώθηκε ότι στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει γιατρός.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΟΧΙ σταύρωση Ειρηναίου υποστήριξε, χθες, ο Άνθιμος στην ΕΡΤ3.

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "ένταση δημιουργήθηκε χθες έξω από την αίθουσα του θρόνου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όταν αρχιμανδρίτες προσκείμενοι στον κ. Ειρηναίο επιχείρησαν να αλλάξουν τις κλειδαριές. Οι αρχιερείς, με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Ειρηναίο, επιχείρησαν με τη συνδρομή κλειδαρά και την κάλυψη της ισραηλινής αστυνομίας να αλλάξουν τις κλειδαριές στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου, στην οποία επιθυμεί να εισέλθει από την Τρίτη ο κ. Ειρηναίος. Η απόπειρα απέτυχε, καθώς οι αρχιμανδρίτες που πρόσκεινται στον κ. Ειρηναίο απωθήθηκαν από αγιοταφίτες μοναχούς".

Μεγάλα έργα

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "πρόγραμμα -"μαμούθ" ύψους 13 δισ. ευρώ στον τομέα των δημοσίων έργων, που θα εκτελεστούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη διετία 2005-2006, ανακοίνωσε ο Γιώργος Σουφλιάς, έργα τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και η εντολή του Κώστα Καραμανλή αρχίζει να υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι για τα επόμενα δύο χρόνια θα ζωντανέψει η περιφέρεια και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε αυτά τα έργα".

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "στο ρόλο του παρατηρητή έχει περιοριστεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέναντι στο "διαρκές έγκλημα" των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι εξακολουθούν προκλητικά να αποκλείουν, ουσιαστικά, τη δραστηριότητα του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ξεκάθαρη απάντηση έδωσε χθες ο Πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΡΣ) κ. Λασκαρίδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τους είπε επί λέξει: "Όποιος διαφωνεί με τις αποφάσεις μας μπορεί να προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας". Άλλο μέλος του Συμβουλίου επεσήμανε πως τα μικρά κόμματα δεν παρουσιάζονται στις ειδήσεις και συνεπώς δεν υπάρχει πολυφωνική παρουσία. Ενώ άλλο μέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν το ικανοποιούν τα πρόστιμα των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ".

Συντάξεις στρατιωτικών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "οριστικό τέλος στις συντάξεις δύο και τριών ταχυτήτων που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ για περίπου 90.000 απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δίνει η κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται συνεπής σε μια ακόμη προεκλογική δέσμευσή της. Επεκτείνει την εφαρμογή των ν.2838/00 και 3016/02 περί "μισθολογικών προαγωγών" και σε όσους αποστρατεύτηκαν πριν από τις 30 Ιουνίου 2000 και 30 Ιουνίου 2002. Μέσα στο καλοκαίρι, ρυθμίζεται νομοθετικά το θέμα έπειτα από κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και αρχίζει η καταβολή της πρώτης δόσης οριστικά από την 1η Ιανουαρίου 2006".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "οι αυξήσεις αναμένονται να κυμανθούν από 50-200 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό που αποστρατεύτηκε ο ενδιαφερόμενος. Ο αγώνας της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των υπουργών Άμυνας και Οικονομίας για να βρεθούν τα χρήματα για τις αυξήσεις των συνταξιούχων που ήταν στη δεύτερη ταχύτητα, αποδείχθηκε δύσκολος και αποτέλεσε μεγάλο πονοκέφαλο. Τελικά όμως αποκαθίσταται η αδικία και για εκείνους που αποστρατεύτηκαν πριν από το 2000".

Προσλήψεις

Η METRO επισημαίνει ότι "ανοίγουν οι "πόρτες" του Στρατού για περίπου 6.000 θέσεις επαγγελματιών οπλιτών. Στην πρόσληψη 5.800 επαγγελματιών οπλιτών προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "στη δημοσιότητα δόθηκε χθες η πολυαναμενόμενη προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την πρόσληψη στο Στρατό Ξηράς 2.699 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) ανδρών για επιχειρησιακές-τεχνικές ειδικότητες, 71 ΕΠ.ΟΠ. ανδρών-γυναικών για ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης και 230 ΕΠ.ΟΠ. ανδρών για επιχειρησιακές-τεχνικές ειδικότητες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς".

Εργασιακές σχέσεις

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "περισσότερη δουλειά με μικρότερες αμοιβές" είναι η γραμμή που θα διαπερνά το νομοσχέδιο αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Το υπουργείο Απασχόλησης σχεδιάζει να το καταθέσει στη Βουλή κατά τον νεκρό συνδικαλιστικά μήνα Ιούνιο, παρά και ενάντια στη διακηρυγμένη αντίθεση των συνδικάτων. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις υλοποιούν με εμφανή... ευελιξία τις προτάσεις της εργοδοσίας για ευέλικτες σχέσεις εργασίας".

Ακρίβεια

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "πέντε κλάδοι προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να περιορίσει τη μεγάλη ακρίβεια, που καθημερινά βιώνουν οι πολίτες καθώς βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους, δείχνει να κινείται προς πολλές κατευθύνσεις. Σήμερα συγκαλείται μεγάλη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιάννη Παπαθανασίου και αφορά τις τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα".

Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπους. Η κυβέρνηση επαίρεται για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ -μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης μίλησε για "στρατηγική και θεαματική συνεργασία". Όμως κυβέρνηση και πρωθυπουργός σιωπούν για τα θέματα της συζήτησης, ενώ και το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει και να ρωτήσει και να ενοχλήσει την κυβέρνηση".

Κινέζικα προϊόντα - Ελλάδα

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η Ελλάς περιλαμβάνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που επλήγησαν περισσότερο από την εισβολή κινεζικών προϊόντων. Αντί λοιπόν να επαναπαυώμεθα στα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωσις, καλό θα ήταν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για το πρόβλημα. Αν δεν λάβουμε εγκαίρως τα απαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα, τίποτε δεν μπορεί να μας σώση. Αντίθετα το πρόβλημα θα καταστή πολύ χειρότερο στο μέλλον".

Νέα Δημοκρατία- Κυβέρνηση

H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "σε αυστηρές συστάσεις τόσο προς τους υπουργούς του όσο και προς κομματικά στελέχη προέβη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να βάλει "φρένο" στις εκ των έσω αντιπαραθέσεις και κόντρες που "γεννήθηκαν" και είδαν μάλιστα απροκάλυπτα το φως της δημοσιότητας. Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά προειδοποίησε τα στελέχη της κυβέρνησης, πως θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καθώς στο πολιτικό του "βαθμολόγιο" έχει συγκεντρώσει πολλά στοιχεία".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "η συνάντηση στο Ζάππειο μπορεί να ήταν τυχαία, αλλά η συζήτηση που ακολούθησε στην "Αίγλη", είχε άφθονο παρασκήνιο. Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να είπε στον Β. Μεϊμαράκη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εάν δεν ξεκαθαριστεί η ιδεολογική ταυτότητα. Παράλληλα καυτηρίασε την επικοινωνιακή πολιτική και εισηγήθηκε περαιτέρω πρωτοβουλίες από τη Ρηγίλλης. Αρκετοί πάντως έσπευσαν να μιλήσουν για προσπάθεια αναβίωσης του μητσοτακικού μπλοκ".

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "εικόνα πρόωρης σήψης και ηθικής απαξίωσης, που χαρακτηρίζουν πολιτικούς σχηματισμούς που εκτίθενται χρόνια στη φθορά της πολιτικής εξουσίας, παρουσιάζει η κυβέρνηση Καραμανλή, υπό το βάρος αλλεπάλληλων σκανδάλων και κρουσμάτων προκλητικού πλουτισμού στα οποία εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του κρατικού μηχανισμού".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ο κ. Θανάσης Χούπης ο πλέον στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών, εξέθεσε τον κ. Παυλόπουλο και την κυβέρνηση με τηνανάρμοστη συμπεριφορά του. Το ίδιο εκτεθειμένος είναι και ο κ. Παν. Τσουπίδης, πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο κ. Χούπης ως "σύμβουλος επιχειρήσεων" αξιολογούσε τις προσλήψεις έχοντας πρόσβαση στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "ζήτημα ηθικής τάξης από την ανάμιξη του κ. Θ. Χούπη διευθυντή του γραφείου Τύπου του Π. Παυλόπουλου. σε υπόθεση με προσλήψεις στο Ταχ. Ταμιευτήριο. Είχε αναλάβει μέσω εταιρείας του έναντι 23.000 ευρώ την κατάρτιση της προκήρυξης για την πρόσληψη 300 ατόμων. Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη δραστηριότητά του. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτηση Παυλόπουλου. Η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα λήξαν".

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "πρωταγωνιστής σκανδάλου με γαλάζιες προσλήψεις ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπουτου αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου. Είχε στήσει εταιρεία αξιολόγησης στελεχών στην οποία είχαν ανατεθεί εκατοντάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. ο κ. Αθ. Χούπης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ενώ ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του στενού συνεργάτη του".

Η CITY PRESS γράφει ότι "αποδεκτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος την παραίτηση του Θανάση Χούπη, διευθυντή του γραφείου Τύπου του. Την παραίτηση υπέβαλε ο κ. Χούπης για λόγους ευθιξίας μετά την αποκάλυψη στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕ1 ότι είχε αναλάβει με αμοιβή 23.000 ευρώ σαν ανεξάρτητος σύμβουλος τον προσδιορισμό των κριτηρίων πρόσληψης 400-600 υπαλλήλων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο".

ΥΠΕΧΩΔΕ - Οικοδομές

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "τα πάνω κάτω έρχονται στην κατασκευή των νέων οικοδομών, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλάζει το καθεστώς κατασκευής των ημιυπάιθριων χώρων και επανεξετάζει ό,τι ισχύει σήμερα για τα υπόγεια , τις πιλοτές και τα δώματα. Οι ανατροπές αναμένονται μαζί με το "πακέτο" των άλλων πολεοδομικών ρυθμίσεων, που σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά θα είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "προς κατάργηση των ημιυπαίθριων χώρων στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές όλης της χώρας προσανατολίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ με το πολεοδομικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Ιούλιο, ενώ μένει ανοιχτό το θέμα νομιμοποίησης με εφάπαξ εισφορά του ενός εκατομμυρίου αυθαιρέτων ημιυπαίθριων χώρων".

ΔΕΗ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σήμα κινδύνου για μπλακ άουτ τους καλοκαιρινούς μήνες έστειλε χθες στους καταναλωτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας ρεαλιστικά "οριακές συνθήκες λειτουργίας του συστήματος παραγωγής - μεταφορά - διανομής". Πρόκειται για ουσιαστική επιβεβαίωση καταγγελιών της "Αυριανής" από την προολυμπιακή περίοδο ότι το δίκτυο είναι σάπιο".

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "ενώπιον του υπαρκτού κινδύνου η χώρα να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι, το υπουργείο Ανάπτυξης κατήρτισε και παρουσίασε χθες σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με το οποίο επιβάλλεται...λιτότητα στην κατανάλωση ενέργειας τους θερινούς μήνες. Το σχέδιο προβλέπει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, ποινές στους μεγάλους καταναλωτές που δεν κάνουν οικονομία, καθώς και την τοποθέτηση πυκνωτών σε κλιματιστικά μηχανήματα ώστε να επιταγχάνεται η μέγιστη οικονομία ρεύματος".

Σεισμολόγοι

Σύμφωνα με την ESPRESSO "η "σεισμική ησυχία" των τελευταίων μηνών ανησυχεί τους επιστήμονες. Η ανυπαρξία "σεισμικής ενέργειας" τους φοβίζει για πιθανή επερχόμενη δόνηση στη δυτική Ελλάδα. Μάλιστα η τελευταία μελέτη των κ. Τσελέντη και Παπαδημητρίου στο θέμα αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων".

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "αυξήσεις, όμως στις εισφορές των εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ελεύθερου" προτείνει οι οικονομικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο εξ Αμερικής ορμώμενος οικονομολόγος Ηρακλής Πολεμαρχάκης, συμπλέοντας έτσι με τις θέσεις του ΚΕΠΑΕ τις οποίες κατά τ΄άλλα καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Κινήσεις Τασκένδης εν μέσω διεθνών εκκλήσεων

Υπό τον έλεγχο του ουζμπέκικου στρατού βρίσκεται πλέον το ανατολικό Ουζμπεκιστάν

Πληροφορίες από το Ουζμπεκιστάν αναφέρουν ότι κυβερνητικά στρατεύματα ανέκτησαν με αναίμακτο τρόπο κατά τη διάρκεια της νύκτας τον έλεγχο της πόλης Καρασού, στα ανατολικά σύνορα με το Κιργκιστάν.

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης χίλιοι στρατιώτες εισχώρησαν στην πόλη συλλαμβάνοντας τον ηγέτη της τοπικής εξέγερσης, Μπαχτιόρ Ραχίμοφ, και συνεργάτες του.

Ο κ. Ραχίμοφ είχε δηλώσει χθες ότι στόχο έχει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου Σαρία και την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου στην κεντρική Ασία.

Το Καρασού ήταν ο κυριότερος θύλακας της εξέγερσης μετά την αιματηρή καταστολή της στην πόλη Αντιτζάν την περασμένη Παρασκευή.

«Διεθνής έρευνα, τώρα!»

Στο μεταξύ μετά τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν με τη σειρά τους να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις αιματηρές συγκρούσεις.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε άκρως ενοχλητικές τις πληροφορίες που έρχονται από την πόλη Αντιτζάν, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή.

Ανεξάρτητη, άμεση και ανοικτή έρευνα για τις αιματηρές ταραχές ζήτησαν ΗΠΑ και Βρετάνία

Και είπε ότι απαιτείται αξιόπιστη και διαφανής έρευνα για να διαλευκανθούν οι περιστάσεις.

Νωρίτερα παρόμοιες εκκλήσεις είχαν απευθύνει στην κυβέρνηση της Τασκένδης η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουΐζ Αρμπούρ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Ζητώ τώρα να γίνει ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια των θανάτων, το τί ακριβώς έγινε και για να εντοπισθούν οι υπαίτιοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη και ανοικτή έρευνα, με τη συμμετοχή των αρμοδίων διεθνών οργανισμών» είπε ο κ. Στρο.

Ο κ. Στρο κάλεσε επίσης τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, να αντιμετωπίσει τα αίτια της λαϊκής δυσαρέσκειας και να αναπτύξει μια πλουραλιστική και ανοικτή κοινωνία.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2005 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρα για «δύσκολες» αποφάσεις

Ποικίλα είναι τα θέματα στο σημερινό βρετανικό Τύπο, αλλά τα περισσότερα συνδέονται με περιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) προβλέπει πρωτοσέλιδα ότι «ο Μπλερ θα εγκαταλείψει το δημοψήφισμα [για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα] εάν οι Γάλλοι ψηφίσουν Όχι».

Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντάγκλας Αλεξάντερ δήλωσε χθες στο κοινοβούλιο ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα το 2006, ανεξάρτητα από την κύρωση ή μη του ευρωπαϊκού Συντάγματος σε άλλες χώρες.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί την εφημερίδα που βασίζει τις προβλέψεις της σε κάποια υπονοούμενα που άφησε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ενώ άρθρο του αρχισυντάκτη της, χαρακτηρίζει το «Όχι» στο γαλλικό δημοψήφισμα ως «ψήφο επαναπατρισμού των εξουσιών και αποκατάστασης της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας».

Μάχη για τον προϋπολογισμό

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει συμφωνία για το πάγωμα της επιστροφής χρημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο» είναι ο κύριος τίτλος στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Ανταποκριτής της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες γράφει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία που θα μειώνει τον υπέρογκο προϋπολογισμό της Κοινότητας και θα διατηρεί την ετήσια επιστροφή χρημάτων που είχε εξασφαλίσει η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αποκαλύπτει πρωτοσέλιδα ότι η «ΕΕ κινείται για να μπλοκάρει την εμπορική βοήθεια προς τους πτωχούς», βασιζόμενη σε επιστολή του ανώτατου υπηρεσιακού αξιωματούχου της κοινότητας σε θέματα εμπορίου προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Στη επιστολή αναφέρεται ότι ο Πίτερ Μάντελσον, Βρετανός κοινοτικός επίτροπος, πιέζει το στενό φίλο του κ. Μπλερ, να αλλάξει την πολιτική της Βρετανίας σε θέματα εμπορίου με τις αναπτυσσόμενες χώρες, και να βοηθήσει για την κατάργηση των δασμών και ποσοστώσεων που προστατεύουν τις αγορές του «Τρίτου Κόσμου» από τον ανηλεή ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η εφημερίδα μεταφέρει τις αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων στην προσπάθεια αυτή της κοινότητας, που χαρακτηρίζουν τις επίμαχες «συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας» (Εconomic Partnership Agreements ή EPAs) ως λεόντειες συμβάσεις εις βάρος των πτωχότερων χωρών.

Ηθικό ατόπημα

«Η υπουργός που αποτιμά την ανθρώπινη ζωή» είναι ο τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς (The Times) που επιτίθεται στην νέα υπουργό Υγείας Πατρίσια Χιούιτ, αποκαλύπτοντας γνωμοδότηση νομικού της συμβούλου, με την οποία χαρακτηρίζεται άδικο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας το κόστος διατήρησης ενός ανθρώπου στη ζωή, στην προκειμένη περίπτωση οι 250 χιλιάδες στερλίνες που στοιχίζει κάθε χρόνο η νοσηλεία του 45χρονου Λέσλι Μπερκ, ενός ασθενούς που βρίσκεται σε κώμα.

Ο δικηγόρος του υπουργείου παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση δευτεροβάθμιας δικαστικής επιτροπής που εξέταζε την υπόθεση, υποστήριξε ότι «το δικαίωμα του ασθενούς να απαιτεί από τις υγειονομικές αρχές τη συνέχιση της θεραπείας επ άπειρον έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) με τίτλο «Εκλογική μεταρρύθμιση: Κάντε τη φωνή σας ν ακουστεί» συνεχίζει την εκστρατεία της υπέρ της απλής αναλογικής, δημοσιεύοντας στην πρώτη σελίδα της υπόμνημα προς το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, και καλώντας όλους τους αναγνώστες να το υπογράψουν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.