Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-20

  1. Σε «άριστο κλίμα» η συνάντηση
  2. Τιμούν τον Θεοδωράκη
  3. Χειροβομβίδα στη Λ. Αλεξάνδρας
  4. Στα βήματα της Γαλλίας η Ολλανδία
  5. Ο Σαντάμ απαντά με μηνύσεις
  6. Δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο
  7. Συνεργασία Ιράκ-Τουρκίας
  8. Ανοίγουν τα σύνορα για τα γυναικόπαιδα
  9. Χειροβομβίδα στη Λ. Αλεξάνδρας
  10. Η ιατρική χαιρετίζει τις εξελίξεις
  11. Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς για τις εξαγωγές
  12. Στην Άγκυρα ο Αλ Τζααφάρι
  13. «Αποτροπιασμός» για τις φωτογραφίες
  14. «Κόντρες» για την υπόθεση Χούπη
  15. Συνάντηση Μπους Καραμανλή
  16. Αντίστροφη μέτρηση

Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Σε «άριστο κλίμα» η συνάντηση

Άριστες οι σχέσεις Μπους - Καραμανλή

Θερμά και με ευχές για την ονομαστική του εορτή υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Λευκό Οίκο.

«Είναι χαρά μου που σας υποδέχομαι και πάλι κύριε πρωθυπουργέ. Η Αμερική και η Ελλάδα έχουν μια στρατηγική συνεργασία. Αυτό είναι σημαντικό για τους λαούς μας και είναι σημαντικό να εργαστούμε μαζί για να διαδώσουμε την ελευθερία και την ειρήνη», είπε ο Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας λέγοντας πως ήταν βέβαιος για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή τους και γι΄αυτό άλλωστε έστειλε και την οικογένειά του.

«Και όχι μόνο τηρήσατε το λόγο σας , αλλά οι γονείς μου και μερικοί ακόμη συγγενείς μου πέρασαν φανταστικά στην εκπληκτική χώρα σας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αμέσως μετά ο κ. Μπους τόνισε ότι προσβλέπει σε μια συνεργασία με την Αθήνα για τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «άριστο κλίμα» που επικράτησε.

Προσοχή στα Βαλκάνια

«Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον μέσα στον τελευταίο χρόνο. Είχαμε μια πολύ φιλική και παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Μπους σε μια σειρά από θέματα διμερούς, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να προωθήσουμε και να εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι και από τις δύο πλευρές αποδίδεται μεγάλη σημασία στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου οι «στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία».

Σε ό,τι αφορά το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η Ελλάδα δέχτηκε τις προτάσεις του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Νίμιτς ως παράθυρο ευκαιρίας και ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Λυπούμαι, αλλά, δυστυχώς, η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίθηκε θετικά».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στο θέμα αυτό.

« Για το Κυπριακό, η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της νήσου στη βάση του Σχεδίου Ανάν, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βέβαια, σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Καραμανλής.

Όσο για το θέμα του Ιράκ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα «τηρεί όλα εκείνα τα οποία απορρέουν από τις συμμαχικές της σχέσεις και από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 21:08 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμούν τον Θεοδωράκη

Υπό την αιγίδα της βουλής οι συνεντεύξεις του

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής και η ΟΥΝΕΣΚΟ αποφάσισαν να απονείμουν το διεθνές βραβείο μουσικής για το 2005 στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Τα συγχαρητήριά τους στον κορυφαίο μουσικό εξέφρασαν με δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO Κοϊχίρο Ματσούρα για την τιμή.

Για «τρανή επιβεβαίωση της προσφοράς» του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα και στον Πολιτισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη επισκέφθηκε την Παρασκευή τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη για να του ανακοινώσει ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 80 του χρόνια.

Η κυρία Μπενάκη ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα θέσει υπό την αιγίδα της το ηχητικό ντοκουμέντο από σειρά συνεντεύξεων που είχε παραχωρήσει ο κ. Θεοδωράκης στο ΣΚΑΙ και οι οποίες εκδόθηκαν σε βιβλίο με το τίτλο: «Άξιος Εστί».

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε συγκινημένος.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Χειροβομβίδα στη Λ. Αλεξάνδρας

(Φωτ. Αρχείου)

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου σε βάρος των συλληφθέντων για τα επεισόδια στα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης.

Στην εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 19 από τους 141 προσαχθέντες.

Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους.

Εκτός από τις προσαγωγές που έγιναν από τους δρόμους, η αστυνομία έκανε έρευνα και σε δύο μπαρ στα Εξάρχεια, που αποτελούν στέκια αναρχικών.

Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, έχει προκαλέσει στην αστυνομία η ανεύρεση μιας χειροβομβίδας στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Σούτσου.

Νωρίτερα, σε εκείνο το σημείο είχαν προηγηθεί επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ και περίπου 200 νεαρών, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο κτίριο της ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές.

Σύμφωνα με την αστυνομία η χειροβομβίδα ήταν απασφαλισμένη, αλλά δεν εξερράγη για άγνωστο λόγο.

Ο μηχανισμός εξετάζεται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 17:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στα βήματα της Γαλλίας η Ολλανδία

Ο πρωθυπουργός Μπαλκενέντε σε εκστρατεία υπέρ του «ΝΑΙ»

Μετά τη Γαλλία και οι πολίτες της Ολλανδίας προβληματίζουν την ΕΕ, καθώς κάθε άλλο παρά βέβαιη θεωρείται η αποδοχή του Ευρωσυντάγματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το στρατόπεδο του «Όχι» αναμένεται να επικρατήσει με μεγάλη διαφορά την 1η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα δημοσκόπηση του RTL έδειξε ότι το 54% τάσσεται κατά του Ευρωσυντάγματος ενώ μόλις ένα 27% τάσσεται υπέρ.

Αν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, οι πολιτικοί λένε ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν.

Το δημοψήφισμα της Ολλανδίας θα πραγματοποιηθεί μόλις τρεις ημέρες μετά αυτό της Γαλλίας, όπου και εκεί το στρατόπεδο του «Όχι» φαίνεται να έχει ελαφρύ προβάδισμα.

Μία ακόμα δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι το 50.9% των Ολλανδών απορρίπτει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των δημοσκοπήσεων στοιχηματίζοντας ότι από τις κάλπες θα βγουν περισσότερα «Ναι».


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 19:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαντάμ απαντά με μηνύσεις

Η Σαν λέει ότι προβληματίστηκε πριν τη δημοσίευση

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αναμένεται να υποβάλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου μετά τη δημοσίευση ημίγυμνων φωτογραφιών του από την βρετανική εφημερίδα Σαν (Sun).

«Θα μηνύσουμε την εφημερίδα και όποιον συνέβαλε στη δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών», είπε ο επικεφαλής των συνηγόρων από την Ιορδανία.

Η εφημερίδα Σαν, η οποία αποκαλεί τον Σαντάμ Χουσεΐν «σύγχρονο Χίτλερ» λέει ότι είναι ετοιμοπόλεμη.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά κατ επείγουσα έρευνα.

Σε άλλες φωτογραφίες ο πρώην δικτάτορας εμφανίζεται να πλένει τις κάλτσες του σε μια λεκάνη ή να κοιμάται.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι φωτογραφίες είναι μάλλον αυθεντικές και έχουν τραβηχτεί πριν από ένα χρόνο.

Πρόσθεσε δε ότι παραβιάζουν τους στρατιωτικούς κανονισμούς και ίσως και την Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

«Η πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ εκφράζει την απογοήτευσή της για το ενδεχόμενο κάποιος υπεύθυνος για την ασφάλεια, την υγεία και την κράτηση του Σαντάμ να τράβηξε και να έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις φωτογραφίες», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

«Διεξάγεται επιθετική έρευνα για το παράπτωμα αυτό, προκειμένου να εντοπιστεί εάν είναι δυνατό- αυτός που φωτογράφησε (το Σανταμ Χουσεΐν) και να διασφαλιστεί η τήρηση των υπαρχόντων κανονισμών προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια».

«Προστασία πηγών»

Η Σαν αρνείται να αποκαλύψει το πώς έφτασαν στα γραφεία της οι φωτογραφίες, επιμένοντας ότι πρέπει να προστατεύσει τις πηγές της.

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε της απόφασής της να τις δημοσιεύσει:

«Σκεφτήκαμε σοβαρά πριν τις δημοσιεύσουμε και αποφασίσαμε ότι πρόκειται για τόσο απίστευτες φωτογραφίες του πλέον βάρβαρου δικτάτορα στον κόσμο είναι τόσο δυνατές εικόνες που κάθε έντυπο θα δημοσίευε», είπε ο διευθυντής της εφημερίδας, Γκράχαμ Ντάντμαν.

Η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανική στρατιωτική πηγή, αναφέρει ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν προκειμένου να καμφθεί το ηθικό της ιρακινής αντίστασης βλέποντας τον πρώην δικτάτορα γερασμένο και αδύναμο.

Είναι σημαντικό ο λαός του Ιράκ να δει έναν μύθο να καταστρέφεται

Πηγή της Σαν

«Είναι σημαντικό ο λαός του Ιράκ να δει έναν μύθο να καταστρέφεται», φέρεται να δήλωσε η πηγή της εφημερίδας.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για μια σειρά αδικημάτων εκκρεμεί.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ κρατείται σε ένα κελί 3μΧ4μ κάπου κοντά στη Βαγδάτη, ότι έχει γραφείο και μια ροζ πλαστική καρέκλα και ότι του επιτρέπεται να βάφει τα μαλλιά του με μαύρη βαφή.

Επίσης, γράφει ότι παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα 24 ώρες την ημέρα, ακόμα και όταν πηγαίνει στην τουαλέτα.

Σύμφωνα με την αμερικανική πηγή ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένας από τους πλέον πειθαρχημένους κρατούμενους.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο

(Φωτ. Αρχείου)

Περισσότερα από 40 τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αερομαχίες, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 12 τουρκικοί σχηματισμοί έφεραν όπλα ενώ τέσσερα αεροσκάφη ήταν φωτογραφικά Φάντομ.

Συνολικά καταγράφηκαν 17 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR.

Σε 18 περιπτώσεις παραβιάστηκε ο εθνικός εναέριος χώρος στην περιοχή του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεργασία Ιράκ-Τουρκίας

Σειρά συμφωνιών σύναψαν Τουρκία και Ιράκ

Στην Τουρκία ήταν η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας και ενώ στη χώρα του αυξήθηκαν θεαματικά οι επιθέσεις των ανταρτών και ο αριθμός των θυμάτων.

Όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επήλθε συμφωνία για συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της εκπαίδευσης ιρακινών σωμάτων ασφαλείας από Τούρκους, ενώ σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, συμφωνήθηκε ο τριπλασιασμός των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος στο Ιράκ.

Ο κ. Ερντογάν επέδωσε εξάλλου στον Ιρακινό ομόλογό του λίστα με ονόματα Κούρδων που βρίσκουν καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ και οι οποίοι κατηγορούνται από την Άγκυρα για την πραγματοποίηση επιθέσεων. Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Tζόνι Ντάιμοντ, μεταδίδει ότι πέρα από τον συμβολισμό της επίσκεψης, έπρεπε να κλειστούν και «δουλειές» και μερικές από αυτές ήδη έχουν κλείσει.

Η Τουρκία τετραπλασίασε περίπου τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, και θα καλύπτει το ένα πέμπτο των αναγκών του Ιράκ σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα θέματα ασφαλείας ήταν εκείνα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες των κυρίων Τζαφάρι και Ερντογάν.

Συζήτησαν επίσης και για την ασφάλεια των Τούρκων οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων στο Ιράκ, καθώς μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί περίπου 100 από αυτούς λέει ο ανταποκριτής μας.

Σε δηλώσεις του ο κ. αλ Τζαφάρι είπε ότι σκοπεύει να επισκεφτεί σύντομα τη Συρία, στην ηγεσία της οποίας θα προβάλλει το αίτημα για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, προκειμένου να αποτραπεί η διείσδυση ξένων μαχητών στη χώρα του.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγουν τα σύνορα για τα γυναικόπαιδα

Άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά που αναγκάσθηκαν λόγω της βίας της περασμένης εβδομάδας να εγκαταλείψουν την χώρα για το γειτονικό Κιργιστάν μπορούν να επιστρέψουν.

Τονίζουν όμως ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν κατά την διάρκεια της εξέγερσης στη πόλη Αντιτζάν.

Ως εκ τούτου λένε Ουζμπέκοι αξιωματούχοι όσοι άνδρες άνω των 16 ετών που επιστρέφουν θα υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους.

Πάνω από 500 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν μετά τα βίαια επεισόδια κατά τα οποία σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 169 και υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ακραίοι ισλαμιστές.

Ο Φίλιπ Άλστον, ειδικός πραγματογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει άδεια για να επισκεφθεί την χώρα και να πραγματοποιήσει έρευνες για τα επεισόδια.

Νωρίτερα η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν απέρριψε τις εκκλήσεις για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για το θέμα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι ο Ουζμπέκος πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοβ του διεμήνυσε ότι η διεξαγωγή τέτοιας έρευνας δεν είναι αναγκαία.

Όπως είπε ο κ. Καρίμοβ ήταν αρκετό το ότι επέτρεψε αυτή την εβδομάδα να επισκεφτούν την πόλη, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι.

Αλλά σε συνέντευξή της στο BBC, η αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίζ Αρμπούρ, είπε ότι η σύντομη και αυστηρά ελεγχόμενη επίσκεψη δεν ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί το τι ακριβώς συνέβη.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Χειροβομβίδα στη Λ. Αλεξάνδρας

(Φωτ. Αρχείου)

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα 19 από τους 141 προσαχθέντες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στα Εξάρχεια.

Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους.

Εκτός από τις προσαγωγές που έγιναν από τους δρόμους, η αστυνομία έκανε έρευνα και σε δύο μπαρ στα Εξάρχεια, που αποτελούν στέκια αναρχικών.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην αστυνομία η ανεύρεση μιας χειροβομβίδας που στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Σούτσου.

Νωρίτερα, σε εκείνο το σημείο είχαν προηγηθεί επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ και περίπου 200 νεαρών, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο κτίριο της ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές.

Σύμφωνα με την αστυνομία η χειροβομβίδα ήταν απασφαλισμένη, αλλά δεν εξερράγη για άγνωστο λόγο.

Ο μηχανισμός εξετάζεται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου)

Η ιατρική χαιρετίζει τις εξελίξεις

Στόχος είναι τα βλαστοκύτταρα να μην αποβάλλονται από τον οργανισμό

Μία ομάδα Κορεατών επιστημόνων, που μελετά τη χρήση εμβρυϊκών κυττάρων στην θεραπεία ασθενειών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η ομάδα ανακοίνωσε ότι δημιούργησε την πρώτη παρτίδα εμβρυϊκών κυττάρων που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, από Πάρκινσον και διαβήτη.

Όμως τονίζουν ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα δεν είναι ακόμα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σαν μοσχεύματα.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και έχει διχάσει τον δυτικό κόσμο.

Περιληπτικά οι ΗΠΑ και τα συντηρητικά καθολικά κράτη διαφωνούν έντονα, ενώ άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης τάσσονται υπέρ της χρήσης εμβρυϊκών κυττάρων στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων και τραυματισμών.

Ηθικά διλήμματα και επιστήμη

Το ζήτημα είναι ηθικό. Όσοι διαφωνούν λένε ότι τα κύτταρα παράγονται από έμβρυα, των οποίων η ανάπτυξη διακόπτεται με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Πιστεύεται επίσης ότι η δημιουργία βλαστοκυττάρων είναι το βήμα πριν την κλωνοποίηση.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της μεθόδου τονίζουν ότι δεν οδηγεί στην αναπαραγωγή ανθρώπων αλλά ιστών για θεραπευτικούς λόγους.

Ο καθηγητής Ίαν Γουίλμουτ, ο δημιουργός της κλωνοποιημένης προβατίνας Ντόλι είπε: «Αυτές οι νέες διαπιστώσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη χρήση κυττάρων από κλωνοποιημένα έμβρυα για τον σκοπό της έρευνας και της θεραπείας».

Ο Ρότζερ Πέντερσεν καθηγητής γενετικής στο Κέμπριτζ είπε ότι η ανακάλυψη των Κορεατών αποδεικνύει πως είναι εφικτή η αντικατάσταση του γονιδιώματος ενός ωαρίου με αυτό ενός ενήλικα.

Ο καθηγητής Άλισον Μέρντοχ, επικεφαλής του Βρετανικού Ινστιτούτου για τη γονιμότητα ανακοίνωσε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Η προοπτική νέων θεραπειών οι οποίες θα βασίζονται στην τεχνική των βλαστοκυττάρων εξελίσσεται σε μια ρεαλιστική πιθανότητα».

Οι ΗΠΑ ηγούνται του κινήματος που ζητά την καθολική απαγόρευση οποιουδήποτε είδους κλωνοποίησης, είτε για γενετικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

'Ήδη η Ουάσιγκτον έχει περιορίσει σημαντικά τη χρηματοδότηση ανάλογων προγραμμάτων.

Τον Μάρτιο, τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν μια μη-δεσμευτική απαγόρευση των ερευνών για την κλωνοποίηση, αλλά χώρες όπως η Βρετανία συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία βλαστοκυττάρων.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς για τις εξαγωγές

Χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά της Κίνας

Οι Κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τον Ιούνιο αυξάνουν τους τελωνειακούς δασμούς για τις εξαγωγές 74 ειδών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας η κίνηση του Πεκίνου αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της εμπορικής διένεξης με την ΕΕ και τις ΗΠΑ που διαμαρτύρονται ότι τα κινεζικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έχουν κατακλύσει τις διεθνείς αγορές.

Η Κίνα προσπαθεί τώρα να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξαγωγές των κλωστοϋφαντουργικών της προϊόντων.

Παρά τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού εμπορίου Μπο Ζιλάι στις αρχές της εβδομάδας ο οποίος κατηγόρησε τις αναπτυγμένες χώρες ότι εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών στις εξαγωγές 74 κλωστοϋφαντουργικών ειδών.

Η αύξηση των δασμών θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Όμως -όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας - το Πεκίνο μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά στην μείωση του συνολικού όγκου των εξαγωγών του.

Πάντως ο υπουργός εμπορίου της Γαλλίας που επισκέπτεται την Κίνα δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου που πρόκειται να δοθούν σύντομα στην δημοσιότητα αναμένεται να δείξουν ότι οι εξαγωγές των κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σημειώνουν πτώση.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Άγκυρα ο Αλ Τζααφάρι

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

O Ιμπραίμ Αλ Τζααφάρι επέλεξε την Τουρκία για την πρώτη του ξένη αποστολή

Την Τουρκία επέλεξε για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ.

Ο Ιμπραίμ Αλ Τζααφάρι, ο οποίος συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα αξιωματούχων και επιχειρηματιών συναντάται με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των συνομιλιών καταλαμβάνουν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας αλλά και θέματα ασφαλείας κυρίως δηλαδή το αίτημα της Άγκυρας για εκκαθάριση των ομάδων του ΡΚΚ που βρίσκουν καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Χουριέτ η Τουρκία ζητά ακόμη αποπληρωμή του 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων που οφείλει το Ιράκ σε τουρκικές εταιρείες κυρίως για το πετρέλαιο που μετέφεραν στη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Για την ενίσχυση του εμπορίου αναμένεται να προταθεί η δημιουργία ενός ακόμη συνοριακού περάσματος που θα επιτρέπει στα τουρκικά φορτηγά να προσεγγίζουν ευκολότερα τις περιοχές της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

Ένα αίτημα που μέχρι σήμερα συναντούσε την αντίδραση και των ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν την επίσκεψη Αλ Τζααφάρι σαν μια λαμπρή ευκαιρία για να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο όμως φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη στάση της Βαγδάτης απέναντι στους μαχητές του ΡΚΚ αλλά και για το καθεστώς της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχής γύρω από το Κιρκούκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Ραντικάλ και της Τζουμχουριέτ η Τουρκία θα ζητήσει την παράδοση δεκάδων μελών του ΡΚΚ μεταξύ των οποίων και τον Οσμάν Οτζαλάν αδερφό του πρώην ηγέτη της οργάνωσης.

Από την Τουρκία ο Αλ Τζααφάρι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφτεί και τη γειτονική Συρία, την οποία κατηγορεί για ελλείπεις συνοριακούς ελέγχους που επιτρέπουν σε μαχητές να περνάνε σε ιρακινό έδαφος.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Αποτροπιασμός» για τις φωτογραφίες

Η Σαν λέει ότι προβληματίστηκε πριν τη δημοσίευση

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά κατ επείγουσα έρευνα μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών στην βρετανική εφημερίδα Σαν (Sun), στις οποίες ο Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίζεται καταβεβλημένος φορώντας μόνο τα εσώρουχά του.

Σε άλλες φωτογραφίες ο πρώην δικτάτορας εμφανίζεται να πλένει τις κάλτσες του σε μια λεκάνη ή να κοιμάται.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι φωτογραφίες είναι μάλλον αυθεντικές και έχουν τραβηχτεί πριν από ένα χρόνο.

Πρόσθεσε δε ότι παραβιάζουν τους στρατιωτικούς κανονισμούς και ίσως και την Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

«Η πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ εκφράζει την απογοήτευσή της για το ενδεχόμενο κάποιος υπεύθυνος για την ασφάλεια, την υγεία και την κράτηση του Σαντάμ να τράβηξε και να έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις φωτογραφίες», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

«Διεξάγεται επιθετική έρευνα για το παράπτωμα αυτό, προκειμένου να εντοπιστεί εάν είναι δυνατό- αυτός που φωτογράφησε (το Σανταμ Χουσεΐν) και να διασφαλιστεί η τήρηση των υπαρχόντων κανονισμών προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια».

«Προστασία πηγών»

Η Σαν αρνείται να αποκαλύψει το πώς έφτασαν στα γραφεία της οι φωτογραφίες, επιμένοντας ότι πρέπει να προστατεύσει τις πηγές της.

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε της απόφασής της να τις δημοσιεύσει:

«Σκεφτήκαμε σοβαρά πριν τις δημοσιεύσουμε και αποφασίσαμε ότι πρόκειται για τόσο απίστευτες φωτογραφίες του πλέον βάρβαρου δικτάτορα στον κόσμο είναι τόσο δυνατές εικόνες που κάθε έντυπο θα δημοσίευε», είπε ο διευθυντής της εφημερίδας, Γκράχαμ Ντάντμαν.

Η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανική στρατιωτική πηγή, αναφέρει ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν προκειμένου να καμφθεί το ηθικό της ιρακινής αντίστασης βλέποντας τον πρώην δικτάτορα γερασμένο και αδύναμο.

Είναι σημαντικό ο λαός του Ιράκ να δει έναν μύθο να καταστρέφεται

Πηγή της Σαν

«Είναι σημαντικό ο λαός του Ιράκ να δει έναν μύθο να καταστρέφεται», φέρεται να δήλωσε η πηγή της εφημερίδας.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για μια σειρά αδικημάτων εκκρεμεί.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ κρατείται σε ένα κελί 3μΧ4μ κάπου κοντά στη Βαγδάτη, ότι έχει γραφείο και μια ροζ πλαστική καρέκλα και ότι του επιτρέπεται να βάφει τα μαλλιά του με μαύρη βαφή.

Επίσης, γράφει ότι παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα 24 ώρες την ημέρα, ακόμα και όταν πηγαίνει στην τουαλέτα.

Σύμφωνα με την αμερικανική πηγή ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένας από τους πλέον πειθαρχημένους κρατούμενους.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Κόντρες» για την υπόθεση Χούπη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέες εφορίες στη Θεσσαλονίκη. Αλλαγές στις ΔΟΥ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χτύπημα στη στεφανιαία νόσο. Νέα γενιά φαρμάκων προλαβαίνει το έμφραγμα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πακτωλός αποδοχών σε πράσινους διοικητές! Καιρός πια ν' ανοίξουν τα πασοκικά «κιτάπια»

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Κανείς υπουργός από το ΠΑΣΟΚ δεν παραιτήθηκε ή έδιωξε Διευθυντή του. Αντί να παραδειγματίζονται από Τσιτουρίδη - Παυλόπουλο ζητάνε και τα ρέστα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποκαλύψτε τώρα τους «Χούπηδες» του ΠΑΣΟΚ. Παρέμβαση της «Α»: Να σπάσει τώρα ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σκάνδαλο με συντάξεις. Αποκάλυψη: Βιομηχανία «αναπήρων» είχε στήσει το ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΥΓΗ: Η δεξιά όψη του συστήματος διαφθοράς. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όπως - όπως το θέμα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με σκόνη εισαγωγής τα γιαούρτια και τα παγωτά. Στρίμωξε τους βιομήχανους ο Παπαθανασίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η γαλάζια παράγκα για προσλήψεις από το παράθυρο. Το σχέδιο αλώσεως του Δημοσίου από τη νέα φαυλοκρατία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τρελό γλέντι από «πράσινους» διοικητές. «Μαχαίρι» Κεφαλογιάννη σε προκλητικές αμοιβές και προνόμια.

ΕΓΝΑΤΙΑ: 1.125 παράνομες χωματερές στην Ελλάδα. Η ΕΕ ήδη μας τιμώρησε με πρόστιμο 4 εκ. ευρώ όμως ακόμα δεν συμμορφωθήκαμε.

ΕΘΝΟΣ: Τι κρύβει το σκάνδαλο Χούπη. Ένοχα μυστικά πίσω από την «παράγκα των προσλήψεων».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γυρίζει από ΗΠΑ και ξεκόβει τα είπα ξείπα. Αποφασισμένος να σταματήσει τις «γκάφες» υπουργών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έπαιζε στο καζίνο με λεφτά του Δημοσίου. Ανώτερο στέλεχος της διοίκησης του λιμένος Πατρών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι Αμερικανοί τουρίστες ξανάρχονται. Τουρισμός: Για πρώτη χρονιά αύξηση 7% εκτιμούν κυβέρνηση - ξενοδόχοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 κόλπα για ΑΣΕΠ ΙΧ. Πώς το Δημόσιο καταστρατηγεί τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

ΕΞΠΡΕΣ: Αφύπνιση του τουρισμού.

ΕΣΤΙΑ: Σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως. Αυστηρότερες συστάσεις προς τους κατέχοντες δημόσια αξιώματα.

ESPRESSO: Χαρίζουν οικόπεδα σε επώνυμους στο Καστελόριζο. Απίστευτη ενέργεια του δημάρχου για να κάνει κοσμικό το νησί.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πλήγμα για την Ελλάδα η μείωση του Δ' ΚΠΣ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρέμβαση του Κ. Καραμανλή στους συνδικαλιστές της ΝΔ. Εμποδίζουν τις αλλαγές σε ΟΤΕ, τράπεζες και Ολυμπιακή.

ΚΕΡΔΟΣ: Άμεσοι φοροέλεγχοι σε ξεχασμένες υποθέσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Τα ράντζα θα γίνουν παρελθόν». Ικανοποίηση Καραμανλή για την πορεία του κυβερνητικού έργου στην Υγεία.

METRO: Βαριά ατμόσφαιρα. Νέα «χτυπήματα» κατά στελεχών της αναμένει η κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: Κουκουλώνουν το γαλάζιο παραμάγαζο. Επιχείρηση κάλυψης σε Παυλόπουλο.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι ΔΟΥ ανοίγουν παλιές φοροϋποθέσεις ακινήτων.

Η ΝΙΚΗ: Δεν έχουν... μέλλον. Η κυβέρνηση προσωποποιεί το σκάνδαλο στον Χούπη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αντεργατικές «συστάσεις» προς τις κυβερνήσεις.

City Press: Σκληρή σύγκρουση για Παυλόπουλο.

TRAFFIC NEWS: Η βίλα των οργίων στο Λαγονήσι. Σάλος στα στέκια της υψηλής κοινωνίας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ελλάδα κερδισμένη από τη συνάντηση Μπους - Καραμανλή.

Η ΧΩΡΑ: Τετ-α-τετ Κώστα - Μπους. Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ατζέντα με Κυπριακό και Σκοπιανό.

Υπόθεση Θ. Χούπη

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «τον Μάρτιο 2004, ο κ. Καραμανλής εξέπληξε ευχάριστα με την διακήρυξή του για σεμνότητα και ταπεινότητα. Ο ελληνικός λαός δεν είχε συνηθίσει να ακούη τέτοια πράγματα από τον πρωθυπουργό του. Και δημιουργήθηκαν βάσιμες ελπίδες ότι επί ημερών Καραμανλή θα άλλαζε ριζικά το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Οι προσδοκίες αυτές δεν έχουν ακόμη διαψευσθή. Το ήθος και το ύφος της Κυβερνήσεως Καραμανλή παραμένει ασυγκρίτως καλύτερο από εκείνο της Κυβερνήσεως Σημίτη, κυρίως κατά την δεύτερη τετραετία της. Πλην όμως έχουν αρχίσει να εκδηλώνωνται κάποια πολύ ανησυχητικά κρούσματα παρεκτροπών. Και αν αυτά δεν αντιμετωπισθούν με την δέουσα αυστηρότητα, μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα της Κυβερνήσεως και να βλάψουν τελικώς την εικόνα και αυτού ακόμη του Πρωθυπουργού».

Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι «στην τακτική του 'κουκουλώματος' των πολιτικών ευθυνών και της αναγόρευσης της προσωπικής υπαιτιότητας ως προσφιλούς μεθόδου για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την εκτόνωση των αντιδράσεων από ενέργειες που προσβάλλουν το δημόσιο αίσθημα, εμμένει το Μέγαρο Μαξίμου».

Η ΑΥΓΗ σχολιάζει ότι «τη 'ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ' του συστήματος διαφθοράς και ιδιοποίησης από ιδιώτες πόρων του δημοσίου αποκαλύπτει η περίπτωση του Θ. Χούπη, έως προχθές στενού συνεργάτη του υπουργού Προεδρίας Προκόπη Παυλόπουλου».

Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ «ποτέ δεν παραιτήθηκε για λόγους 'λαμογιάς' υπουργός-υφυπουργός-γεν. γραμματέας-διευθυντής υπουργού τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ακόμη και όταν βοούσε το πανελλήνιο με το σκάνδαλο Κοσκωτά, δεν υπήρξε παραίτηση. Για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, δεν παραιτήθηκε ούτε ο Παπαντωνίου, που προέτρεπε προεκλογικά τον κόσμο να επενδύσει τα λεφτά του στη Σοφοκλέους».

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποκάλυψε ότι πίσω από την περίφημη επανίδρυση του κράτους κρύβεται το σχέδιο αλώσεώς του».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της και το πράττει κάθε φορά που αποκαλύπτονται κρούσματα διαφθοράς επί των ημερών της. Ας μην ξεχνάμε ότι οποτεδήποτε έχει πέσει σκιά στις πρακτικές των ανθρώπων της δικής της διοίκησης, ενήργησε ακαριαία και δυναμικά. Έτσι έπραξε και τον Ιούλιο του 2004, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στο γραφείο του υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστασίου Λιάσκου, έτσι έπραξε και χθες μόλις αποκαλύφθηκε το 'παραμάγαζο' του Αθανασίου Χούπη. Πήρε αμέσως κεφάλια και καλώς έπραξε. Όταν ένα κόμμα έχει σημαία του τη διαφάνεια δεν μπορεί να χαρίζεται στους δικούς του ανθρώπους».

ΤΑ ΝΕΑ σχολιάζουν ότι «η κυβέρνηση κατέβαλε χθες συντονισμένη προσπάθεια να κουκουλώσει την υπόθεση με το παραμάγαζο των γαλάζιων προσλήψεων και ταυτόχρονα να καλύψει τον Πρ. Παυλόπουλο, του οποίου ζητούσε την παραίτηση ο φιλοκυβερνητικός Τύπος».

Το METRO εκτιμά ότι «νέο, ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης αποτέλεσε, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το θέμα που ανέκυψε με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργού Εσωτερικών, Θανάση Χούπη. Το ζήτημα αυτό, που προέκυψε σε κρίσιμη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση, έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και έχει αρχίσει να προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «'παραιτείται' της πολιτικής της ευθύνης η κυβέρνηση για το σκάνδαλο των στημένων διαγωνισμών, με ασπίδα την 'παραίτηση Χούπη'. Αμηχανία, αλλά και οργή στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ιδιότυπη ασυλία του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος αναδεικνύεται σε 'μοιραίο άνθρωπο' για την κυβέρνηση, αλλά και σε αχίλλεια πτέρνα του πρωθυπουργού, καθώς το υπουργείο του στιγματίζεται ως εκκολαπτήριο σκανδάλων στο ευαίσθητο θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο».

Η CITY PRESS αναφερόμενη στη Σκληρή σύγκρουση για Παυλόπουλο, επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ ζητεί την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση για την υπόθεση των στημένων προσλήψεων. 37 βουλευτές ζητούν έρευνα για τις εταιρείες και τους συμβούλους που 'στήνουν' τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα». Υπογραμμίζει όσα αναγράφονται στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ο υπουργός Εσωτερικών έχει υποχρέωση να ακολουθήσει το παράδειγμα Τσιτουρίδη για να προστατεύσει την πολιτική Καραμανλή» και προσθέτει ότι «πλήρης η κάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ρουσόπουλου στον βαλλόμενο υπουργό Εσωτερικών».

Τετ-α-τετ Καραμανλή - Μπους

Η Traffic News σημειώνει ότι «με την ατζέντα του πρωθυπουργού πλούσια από θέματα οικονομικοπολιτικής φύσεως, το ενδιαφέρον της πολιτικής επικαιρότητας στρέφεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα του κ. Καραμανλή περιλαμβάνει, εκτός από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους, και με πολλούς οικονομικούς παράγοντες, με σκοπό την προώθηση εθνικών και οικονομικών θεμάτων της χώρας».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «καθοριστική για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η αποψινή συνάντηση Καραμανλή-Μπους στον Λευκό Οίκο. Θετικά τα μηνύματα για την επίλυση του Σκοπιανού, του Κυπριακού και για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Οργανισμοί λιμένων

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι «τα πασοκικά... κιτάπια, που αποδεικνύουν πως εδώ και χρόνια οι επίλεκτοι διευθύνοντες σύμβουλοι Οργανισμών Λιμένων συντηρούσαν με δημόσιο χρήμα τις διασκεδάσεις και τις απολαύσεις τους, ανοίγει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στους μισθούς-μαμούθ που στέγνωναν μέρα με τη μέρα στον κρατικό κορβανά. Μέτρα διαφάνειας από τον κ. Κεφαλογιάννη. Μειώνονται κατά 50% οι περικοπές των... τρελών αποδοχών των προέδρων και των διευθύνοντων συμβούλων των Οργανισμών. Καταργήθηκαν οι πιστωτικές κάρτες που είχαν στη διάθεσή τους τα μέλη της διοίκησης. Παρελθόν τα αυτοκίνητα και οι οδηγοί που χορηγούνται σε στελέχη προέδρων και δ. συμβούλων».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι «ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης αποκάλυψε χθες την πραγματική κατάσταση που παρέλαβε στους οργανισμούς τους οποίους εποπτεύει το υπουργείο του. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αποδεικνύεται ότι οι επικεφαλής τους αφενός αμείβονταν με υπέρογκα ποσά και αφετέρου είχαν στήσει τρελό πάρτι με τις πιστωτικές κάρτες (δεκάδες χιλιάδες ευρώ έξοδα) που τους χορηγούσε το ελληνικό κράτος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπους Καραμανλή

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Άριστες οι σχέσεις Μπους και Καραμανλή

Επιβεβαίωση του ειδυλλίου που διέρχονται το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Αθήνας αναμένεται να αποτελέσει η δεύτερη σε ένα χρόνο συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στο Λευκό Οίκο.

Με την εκτίμηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αυτή τη στιγμή στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών συμφωνεί, όπως είπε στο BBC, και ο Τζον Σιτιλίδης, επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ινστιτούτο Γούντροου Ουΐλσον της Ουάσινγκτον.

«Από κάθε άποψη οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Υπάρχει ταύτιση απόψεων για Βαλκάνια με την προώθηση του εκδημοκρατισμού, της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και της πάταξης της διαφθοράς στις πρώην κομμουνιστικές γείτονες της Ελλάδος, ζητήματα που στη δεκαετία του 90 προκαλούσαν τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών. Υπάρχει, σύμπλευση στην πολιτική εξευρωπαϊσμού, θα το αποκαλούσα, της Τουρκίας με την υποστήριξη της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει τέλος η στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας στον οποίο η Ελλάδα, μετά τους Ολυμπιακούς, έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση ώστε να την εξάγει και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής» είπε ο Τζον Σιτιλίδης.

Η δεύτερη συνάντηση Καραμανλή-Μπους μέσα σε ένα χρόνο είναι ενδεικτική του άριστου κλίματος που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισημαίνει ο Τζον Σιτιλίδης.

«Δυστυχώς υπό τις συνθήκες που επικρατούν επί του παρόντος ο πρόεδρος Μπους δεν μπορεί να λείπει πολύ από την Ουάσινγκτον. Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. Η συχνή επικοινωνία των δύο ηγετών ευνοεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδος και βοηθά στην ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» είπε ο Τζον Σιτιλίδης.

Στην παρατήρηση ότι επί κυβερνήσεως Καραμανλή παρατηρείται στροφή στην ελληνική εξωτερική πολιτική με έμφαση μεγαλύτερη στην Ουάσινγκτον και λιγότερο στις Βρυξέλλες ο Τζον Σιτιλίδης σχολιάζει ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεσμικά αδύναμη να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδος ή της οποιαδήποτε χώρας-μέλους».

«Όσο, λοιπόν η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει κινδύνους και απειλές από βορρά ή από τα ανατολικά, η μόνη εγγύηση για την ασφάλεια της θα προέλθει από το ΝΑΤΟ και από μια ισχυρή και στενή σχέση με τις ΗΠΑ. Κάθε σοφή και υπεύθυνη κυβέρνηση το κατανοεί αυτό και ελπίζουμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας αλλά και της οικονομίας» είπε ο Τζον Σιτιλίδης διευθυντής του Προγράμματος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Ινστιτούτο Γούντροου Ουΐλσον της Ουάσινγκτον.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίστροφη μέτρηση

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) καλύπτει το πρωτοσέλιδό της με ένα σκίτσο που απεικονίζει έναν καταπτοημένο ψηφοφόρο, με το ψηφοδέλτιο στο χέρι και την ευρωπαϊκή σημαία στον ώμο μόνο που ο γνωστός κύκλος με τα αστέρια έχει αντικατασταθεί από ένα κύκλο με ερωτηματικά.

Η αριστερά, λέει η εφημερίδα, είναι «αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση για όλη την απογοήτευση, την αδικία και τα χαστούκια στο πρόσωπο, από μια κουρασμένη και ανυπόληπτη κυβέρνηση».

«Αυτοί που προβλέπουν μιαν αποκάλυψη σε περίπτωση νίκης του Όχι παραπλανούν» την κοινή γνώμη λέει η εφημερίδα, «αφού γνωρίζουν πως η Κοινότητα δεν θα βυθιστεί μέσα σε μια νύχτα κάτω από ένα τσουνάμι δημοψηφισμάτων».

Αλλά παράλληλα η Λιμπερασιόν προειδοποιεί πως αν «κανείς δεν μπορεί να παρουσιάσει το σύνταγμα ως εγγύηση ενός ευρωπαϊκού παραδείσου» οι ψηφοφόροι καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν πριν ψηφίσουν Όχι.

Η ισπανική Ελ Περιόδικο (El Periodico) ανησυχεί για το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος λέγοντας πως «αν η Γαλλία οδηγήσει το ευρωπαϊκό σύνταγμα σε ναυάγιο, απορρίπτοντας το» η Ισπανία, που το έχει ήδη εγκρίνει θα νιώσει «εξοστρακισμένη».

«Τι θα γίνει μια Ισπανία δεσμευμένη στο Ναι αν το σύνταγμα δεν προχωρήσει» διερωτάται η εφημερίδα.

Σε συνέντευξή του στη Λα Τριμπιούν (La Tribune) ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, αρνείται ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι Γάλλοι πουν Όχι στις 29 Μαΐου.

Αν η Γαλλία απορρίψει το ευρωσύνταγμα «η Ευρώπη θα βυθιστεί σε μια κατάσταση λήθαργου που μπορεί να οδηγήσει σε τελμάτωση» προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κλωνοποίηση

Αναφερόμενη στην είδηση πως νοτιοκορεάτες επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα ανθρώπινα κλωνοποιημένα εμβρυονικά κύτταρα, η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως η Γερμανία έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει, αλλά εκτιμά πως θα ήταν αποδοτικότερη μια ευρωπαϊκή συνεργασία.

Αλλά «η Ευρώπη κάθε άλλο παρά ενωμένη είναι» λέει η εφημερίδα σημειώνοντας πως αν και η κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς είναι νόμιμη στη Βρετανία, είναι απαγορευμένη στη Γερμανία, απομονώνοντας έτσι τους Γερμανούς επιστήμονες.

Η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) ανησυχεί από την πλευρά της για το πράσινο φως, όπως λέει, που δόθηκε στη Βρετανία και στο Βέλγιο να αρχίσουν την «κατά παραγγελία» παραγωγή παιδιών.

Η εφημερίδα σημειώνει πως Λονδίνο και Βρυξέλλες επέτρεψαν την γέννηση βρεφών που έχουν ελεγχθεί ως έμβρυα πως είναι γενετικά συμβατά με κάποιο σοβαρά άρρωστο αδελφάκι τους.

Και οι Ισραηλινοί γονείς μόλις απέκτησαν περιορισμένα δικαιώματα να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους, συμπληρώνει.

«Οι επιθυμίες των γονιών είναι κατανοητές» παραδέχεται η εφημερίδα αλλά συμπληρώνει πως «γλιστράμε σε μια ολισθηρή κατηφόρα που αναπόφευκτα θα μας οδηγήσει σε μια περιοχή όπου στην οπραγματικότητα, ποτέ δεν θέλαμε να φτάσουμε».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.