Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-22

  1. Απεργία στο BBC
  2. Αποκλεισμός υποψηφίων στο Ιράν
  3. Χάνει μια μάχη ο Σρέντερ...
  4. Εκρήξεις σε κινηματογράφους
  5. Ελεύθεροι οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι
  6. Ο θάνατος ενός αγωνιστή
  7. Χάνει μια μάχη ο Σρέντερ...
  8. Συγχαρητήρια Έλενα
  9. Επίτιμος Διδάκτορας στη Βοστώνη
  10. Η Ελλάδα «Νούμερο 1»
  11. Στον απόηχο του «σκανδάλου Χούπη»
  12. Ανησυχία για την «γρίπη των πτηνών»
  13. «Καίει» το δημοψήφισμα
  14. Κρίσιμες εκλογές στην Γερμανία

Παρασκευή 20 Μαΐου 2005 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία στο BBC

Οι ιστοσελίδες της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC δεν ενημερώνονται από τις 00.01 (ώρα Αγγλίας) της Δευτέρας, 23 Μαΐου, και για 24 ώρες λόγω της απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία των εργαζομένων.

Τα σωματεία έχουν επίσης ανακοινώσει και 48ωρη απεργία για τις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου.

«Ναι» στην απεργία είπε το προσωπικό του BBC


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 23:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκλεισμός υποψηφίων στο Ιράν

Ελέγχεται το «ήθος» των υποψηφίων

Η εκλογική Επιτροπή του Ιράκ απαγορεύει σε περισσότερους από χίλιους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές να λάβουν μέρος σε αυτές ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Μεταξύ αυτών είναι ο Μοσταφά Μουάν, που ήταν η επιλογή του μεγαλύτερου κόμματος των μεταρρυθμιστών της χώρας.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου.

Παρόμοια γεγονότα συνέβησαν και το 2004, κατά τις βουλευτικές εκλογές, όταν η ίδια επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότητα 2.500 μεταρρυθμιστών.

Η επιτροπή εξετάζει προσεχτικά όλους τους υποψήφιους για να διαπιστώσει ποιες είναι οι «ηθικές τους αξίες» αλλά και ποια στάση τηρούν απέναντι στο θεοκρατικό καθεστώς.

Την επιτροπή αποτελούν ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανό, τέσσερις συντηρητικοί και ένας μεταρρυθμιστής.

Οι τέσσερις σκληροπυρηνικοί είναι πρώην διοικητές της αστυνομίας , ο δήμαρχος της Τεχεράνης και ο πρώην επικεφαλής των κρατικών μέσων ενημέρωσης.


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 19:17 (Ώρα Λονδίνου)

Χάνει μια μάχη ο Σρέντερ...

Δύσκολες εκλογές για το SPD και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο, αφού το κόμμα του χάνει ένα από τα προπύργιά του στις περιφερειακές εκλογές.

Η ανακοίνωση έγινε από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) καθώς τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν αυτό που εδειχαν οι δημοσκοπήσεις κάλπης, δηλαδή τη βαριά ήττα τους στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Δεκατρία εκατομμύρια Γερμανοί προσήλθαν στις κάλπες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας που αποτελεί το προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος τα τελευταία 39 χρόνια.

Όμως, αυτή τη φορά, προηγήθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες, που στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία πάνω σε οικονομικά θέματα και ιδιαίτερα στο υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι άνεργοι στην Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Χαρακτηρίζουν την οικονομία στο κρατίδιο σαν «μια μηχανή που δεν μπορεί να πάρει μπρος».

Η ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για το γόητρο του κ. Σρέντερ. Στην ουσία, χάνει μερικές πολύτιμες έδρες στην Άνω Βουλή και επομένως τη δυνατότητά να υλοποιεί τα σχέδιά του.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν το 44.8% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες το 37.1%


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις σε κινηματογράφους

Κάποιοι από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση

Στην Ινδία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 49 τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε κινηματογράφους που προέβαλαν αμφιλεγόμενη ταινία.

Ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 20:30 τοπική ώρα στην πολυσύχναστη εμπορική περιοχή Κάρολ Μπαγκ, στο Νέο Δελχί. Η δεύτερη εξερράγη 15 λεπτά αργότερα στα δυτικά της πόλης.

Και οι δύο κινηματογράφοι προέβαλαν ταινίες που επέκρινε η θρησκευτική αίρεση των Σιχ με την κατηγορία της δυσφήμισης της θρησκείας τους.

Αξιωματούχοι λένε ότι δεν γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο όλων των κινηματογράφων της πόλης, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας τέθηκαν σε επιφυλακή.

Ο πρώτος μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον κινηματογράφο Λίμπερτι κάτω από τα καθίσματα της πρώτης σειράς, είπαν αξιωματούχοι.

Λίγο αργότερα, η δεύτερη έκρηξη συγκλόνισε τον κινηματογράφο Σατιάμ. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές πανικού σε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική από τους καπνούς.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, πολλοί από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι

Οι τρεις δημοσιογράφοι είναι καλά στην υγεία τους

Τρεις Ρουμάνοι δημοσιογράφοι που είχαν πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ τον Μάρτιο αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι.

«Οι τρεις δημοσιογράφοι και ο (Ιρακινός) διερμηνέας είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους», είπε η εκπρόσωπος του προέδρου της Ρουμανίας.

Η απαγωγή τους σημειώθηκε σε προάστιο της Βαγδάτης, μετά από συνέντευξη με τον πρωθυπουργό του Ιράκ.

Οι απαγωγείς απειλούσαν να τους εκτελέσουν εάν η Ρουμανία δεν απέσυρε τους 800 στρατιώτες της από το Ιράκ.

Το Βουκουρέστι αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους

Η είδηση της απελευθέρωσης των τεσσάρων προκάλεσε πανηγυρισμούς στην πατρίδα τους.

«Τελείωσε. Ο εφιάλτης τελείωσε», είπε ο διευθυντής της εφημερίδας Ρομάνια Λίμπερα, στην οποία εργάζεται ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους.

Αρκετά βίντεο είχαν προβληθεί σε ισλαμικές ιστοσελίδες, τα οποία έδειχναν τους ομήρους να φορούν χειροπέδες και να βρίσκονται σε ένα σχετικά περιποιημένο χώρο.


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 17:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ο θάνατος ενός αγωνιστή

«Έφυγε» πλήρης ημερών και έργων

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή επίτιμος πρόεδρος και επί σειρά ετών γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης.

Ως αιτία του θανάτου του αναφέρεται η ανακοπή καρδιάς.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στη Ραχούλα Καρδίτσας. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Ταχυδρομείων, Τηλεγραφίας και Τηλεφωνίας και αποφοίτησε ως τηλεγραφητής.

Από μικρός ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, αφού σε ηλικία μόλις 16 ετών οργανώθηκε στις Ομάδες Πρωτοπόρων της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας.

Το 1941, έγινε μέλος του ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης στους Τριατατικούς (ΤΤΤ). Κατά τη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των Τριατατικών που ήταν η πρώτη μεγάλη απεργία στη διάρκεια της κατοχής και η πρώτη απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Με το ψευδώνυμο «καπετάν Γιώτης» έγινε το 1945 μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, μετά την ήττα του οποίου, κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία.

Το 1960, καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε ως το 1966.

Μετά την απριλιανή δικτατορία εξορίστηκε στη Λέρο, τα Γιούρα και τον Ωρωπό.

Το 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς.

Συλλυπητήρια

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης πορεύτηκε δίπλα στην ιστορία μέχρι τα 91 του χρόνια. Αυτή την πορεία, στα πιο δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια του τόπου μας, την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια και πίστη στις ιδέες του, με εντιμότητα και γενναιότητα και εκείνη τη βαθιά σοφία του που πήγαζε από τη γνήσια λαϊκότητά του. Εκφράζω την οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στο ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Όλα τα πολιτικά κόμματα σε δηλώσεις τους εγκωμιάζουν την προσωπικότητα, το έργο και τον αγώνα του Χαρίλαου Φλωράκη.

«Το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη, τιμά τον ακαταπόνητο αγωνιστή, τον μπροστάρη ενός μακρού αγώνα, τον σταθερό στις αρχές και τις ιδέες του ηγέτη. Ο Χαρίλαος Φλωράκης με τη συνολική διαδρομή του κέρδισε το σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων», αναφέρει ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου.

«O Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

«Υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά στη σορό του και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο κόμμα του για τη μεγάλη απώλεια», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Χαρίλαου Φλωράκη. Στα δύσκολα χρόνια μετά τη δικτατορία, όταν όλοι οι Έλληνες κληθήκαμε να επουλώσουμε τις πληγές από μια μακράν περίοδο διχασμού και να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη πολιτεία, ο Χαρίλαος Φλωράκης συνέβαλε αποφασιστικά στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη Ψαρούδα.


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 19:17 (Ώρα Λονδίνου)

Χάνει μια μάχη ο Σρέντερ...

Δύσκολες εκλογές για το SPD και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σκοπεύει να ζητήσει πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο, αφού το κόμμα του χάνει ένα από τα προπύργιά του στις περιφερειακές εκλογές.

Η ανακοίνωση έγινε από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) καθώς οι δημοσκοπήσεις κάλπης δείχνουν ότι θα υποστούν βαριά ήττα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Δεκατρία εκατομμύρια Γερμανοί προσέρχονται στις κάλπες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας που αποτελεί το προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος τα τελευταία 39 χρόνια.

Όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κάλπης, αυτή τη φορά, προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες, που στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία πάνω σε οικονομικά θέματα και ιδιαίτερα στο υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι άνεργοι στην Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Χαρακτηρίζουν την οικονομία στο κρατίδιο σαν «μια μηχανή που δεν μπορεί να πάρει μπρος».

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές εάν το SPD χάσει τις εκλογές τότε το πολιτικό μέλλον του Γκέρχαρντ Σρέντερ τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς υπονομεύεται η προσπάθεια του να επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2006.


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 15:25 (Ώρα Λονδίνου)

Συγχαρητήρια Έλενα

Δέχεται τα συγχαρητήρια της πολιτικής ηγεσίας

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα για τη νίκη της στη Γιουροβίζιον απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, στην Έλενα Παπαρίζου.

«Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για μια επιτυχία, που έδωσε χαρά και υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό...

»Ελπίζω και εύχομαι, ο συλλογικός ενθουσιασμός να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιτυχίες στο χώρο του πολιτισμού, που είναι και το πολυτιμότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας», έγραψε ο κ. Παπούλιας.

«Αγαπητή Έλενα, η μεγάλη σου νίκη γέμισε με χαρά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, στην πατρίδα και το εξωτερικό. Για το νούμερο 1 που μας χάρισες, αξίζουν σε σένα, όπως και σε όλους τους συντελεστές της αποψινής επιτυχίας, θερμά συγχαρητήρια», ανέφερε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι μια αυτοδημιούργητη Ελληνίδα της διασποράς μας έκανε χαρούμενους με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον.

«Το τραγούδι, η μουσική, ο πολιτισμός μπορεί να είναι πάντα μια ισχυρή δύναμη για την Ελλάδα, αν επενδύσουμε σ αυτά και αναπτύξουμε όλες τις δυνατότητές μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Η πρωτιά του Ελληνικού τραγουδιού στην Ευρώπη, μας κάνει όλους υπερήφανους. Ο ίδιος αισθάνομαι διπλά υπερήφανος γιατί η Έλενα Παπαρίζου, που κέρδισε την πρώτη θέση την ημέρα που γιόρταζε, είναι Καρδιτσιώτισσα...», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

Τα συγχαρητήριά του έστειλε από το Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος.

«Έχουμε και τα ευχάριστα, η Ελλάδα κέρδισε στον διαγωνισμό του τραγουδιού που σημαίνει ότι θα φιλοξενήσει του χρόνου τον διαγωνισμό», είπε μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής.

«Ευχόμεθα του χρόνου η διοργάνωση να είναι άψογη και να αποσπάσει τον έπαινο και το θαυμασμό των χωρών που θα συμμετάσχουν»,τόνισε.

«Της είχα πει τότε (σ.σ. κατά την επίσκεψή της στο Φανάρι) ότι η ημέρα του διαγωνισμού είναι και η ημέρα της ονομαστικής της εορτής, την συγχαίρω», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Εξάλλου, τα συγχαρητήρια της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ελληνική συμμετοχή πολύ καλή.

Αλλά και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, που εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό, κατά την επιστροφή του στη Λευκωσία, εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα.

Όσο για τη δική του εμφάνιση, δήλωσε ικανοποιημένος, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα μπορούσε να πήγαινε και καλύτερα.

Τόνισε ότι η Γιουροβίζιον χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος.


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

Επίτιμος Διδάκτορας στη Βοστώνη

Επίτιμος Διδάκτορας Νομικής στο πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης αναγορεύθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Κατά την ομιλία του, απέδωσε τον ελληνικό χαρακτηρισμό «άξιοι» στους νέους αποφοίτους, στους οποίους εξήγησε το νόημα της ελληνικής λέξης.

Το Σάββατο, μιλώντας στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης, υπογράμμισε την σημασία των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

«Εμείς στην Ελλάδα δεν ξεχνάμε, ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε, την εγκάρδια συνεισφορά της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως και των Ηνωμένων Πολιτειών, προς την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα», είπε ο κ. Καραμανλής.

«Εμείς στην Ελλάδα δεν ξεχνάμε και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την μακροχρόνια στρατηγική μας φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ο κ. Καραμανλής μίλησε με θερμά λόγια για τους ομογενείς, που επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον ίδιο και στη σύζυγό του, Νατάσσα Καραμανλή.

«Όπως έχω συχνά υπογραμμίσει, πιστεύω στη δύναμη του Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είναι κίνητρο. Είναι πάθος. Είναι μια κληρονομιά για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι. Γνωρίζω τις επιτυχίες αυτής της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στους απαιτητικούς τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της πολιτικής από προσωπική εμπειρία», δήλωσε.

«Εμείς οι Έλληνες είμαστε ευλογημένοι και έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε διαμέσου των αιώνων ανεκτίμητους θησαυρούς: την εθνική μας ταυτότητα, την ορθόδοξη πίστη μας, την ελληνική μας κουλτούρα και γλώσσα, την κλασσική μας κληρονομιά και την πλούσια ιστορία μας.

»Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε στην αποστολή μας αυτή και μάλιστα με την δύναμη που δίνουν οι επιτυχίες σας στην κοινωνία των ΗΠΑ, επιτυχίες για τις οποίες είμαστε στην Ελλάδα πραγματικά περήφανοι», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Σάββατο 21 Μαΐου 2005 - 23:40 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα «Νούμερο 1»

Η Ελλάδα ήταν φαβορί

Η Έλενα Παπαρίζου, με μια ερμηνεία που ξεσήκωσε τα πλήθη, κατέκτησε την πρώτη θέση στη Γιουροβίζιον, φέρνοντας το διαγωνισμό στην Αθήνα.

Με ένα λαμπερό φόρεμα και με μια χορογραφία αντάξια του τραγουδιού «Νάμπερ 1», η 23χρονη τραγουδίστρια εντυπωσίασε τους ψηφοφόρους σε όλες τις χώρες.

Αν και το ξεκίνημα της βαθμολογίας ήταν απογοητευτικό, και η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ της όγδοης και της δέκατης θέσης, η συνέχεια απογείωσε το ελληνικό τραγούδι.

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC για τη Γιουροβίζιον (στα αγγλικά)

Ακολούθησε μια μάχη πόντο-πόντο με τη Ρουμανία, την Λετονία, το Ισραήλ και τη Μάλτα.

Η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Κύπρος, η Βρετανία, η Τουρκία, το Βέλγιο ήταν μόνο μερικές από τις χώρες που έδωσαν την ανώτατη βαθμολογία τους στην ελληνική συμμετοχή.

Τελικά η Ελλάδα, το τραγούδι του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, συγκέντρωσε 230 πόντους, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Μάλτα.

Οι Έλληνες που συνόδευσαν την Έλενα Παπαρίζου στο Κίεβο είχαν αρχίσει τους πανηγυρισμούς από νωρίς και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου)

Στον απόηχο του «σκανδάλου Χούπη»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Νέος ρόλος στα Βαλκάνια. Χαμόγελα στο εξωτερικό, κατήφεια στο εσωτερικό. Προνόμια και υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτση): Πολυτελείς κατασκευές σε όλη την Αττική. 10.000 κατοικίες σε εργαζόμενους από τον ΟΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κυριακάτικη έκδοση) (Ρίζου): Βρείτε σπίτι σε τιμή ευκαιρίας. Αφιέρωμα στο χρηματιστήριο της Κτηματαγοράς.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ (Κυριακάτικη): Σε αναμμένα κάρβουνα για τον ιό «κοξάκι». Επιβεβαίωση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της «ΑΝΩ ΚΑΤΩ».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Χρυσοί μισθοί στο Δημόσιο. Πρόκληση με τις ανισότητες στις αμοιβές των συντεχνιών.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής : Ο Δούρειος Ίππος της φαυλοκρατίας. Και άλλοι «Χούπηδες» στα Υπουργεία. Σχέδιο διορισμών από το παράθυρο για άλωση του κράτους.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής : Τηλεφωνήστε δωρεάν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πως θα πετύχετε μηδενικό κόστος στις τηλεφωνικές κλήσεις.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Λεηλατεί το κράτος η νομενκλατούρα της Ρηγίλλης. Αποκάλυψη: Δεκάδες μέλη της ΚΕ της ΝΔ κατέλαβαν θέσεις στο Δημόσιο. Όλα τα ονόματα.

Espresso της Κυριακής: Το «δώρο» της Νατάσας στις γυναίκες της Κορίνθου. Η πολιτική παρέμβαση της συζύγου του πρωθυπουργού για το νοσοκομείο της περιοχής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Ό,τι πει το Ισραήλ για τον Ειρηναίο. Ανακύκλωση του προβλήματος από Τελ Αβίβ, Ουάσιγκτον, Άγκυρα. Αύριο συνέρχεται η Μείζων Σύνοδος στο Φανάρι.

Η ΕΠΟΧΗ: Λιτότητα, αυταρχισμός και ιδιωτικοποιήσεις. Επιστροφή στο «παραδοσιακό» τρίπτυχο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φτωχοί ως Έλληνες, ακριβοί ως Ευρωπαίοι. Κυβέρνηση προς πολυεθνικές: Μη νοθεύετε τον ανταγωνισμό.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Τι κέρδισε ο Κώστας από τον Μπους. Όλο το παρασκήνιο από τον Λευκό Οίκο.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Η ένωση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αμφισβητεί τα σχέδια της κ. Γιαννάκου. Ευρω-πανεπιστημιακό όχι.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ ο βαρόνος της έκστασης. Εργαζόταν στο πολιτικό γραφείο του Ανδρεουλάκου. Νέο σοκ για την κυβέρνηση.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξετάσεις Κ. Καραμανλή στον Μπους με δεσμεύσεις για ενεργό φιλοατλαντική στροφή της Ελλάδας. Ο πιο καλός ο μαθητής.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύνοδος Μπέργκεν - «Αξιολόγηση». «Μείγμα» υποταγής των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Η συνέντευξη Καραμανλή στο CNN. «Σύμμαχος κλειδί» η Ελλάδα για τις ΗΠΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Ξεπουλάνε ΟΤΕ και COSMOTE. Αποκαλύπτουμε όλο το σχέδιο άλωσης των τηλεπικοινωνιών της χώρας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 173.000 προσλήψεις ομολογεί ο Χούπης. 150.000 «γαλάζιοι» στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ.

Η ΝΙΚΗ: Επισπεύδει τον ανασχηματισμό ο Καραμανλής. Σημάδια πρόωρης φθοράς.

Traffic News Κυριακής: Ανάστατη η κοινωνία της Βέροιας. Δολοφονία η εξαφάνιση της 20χρονης καλλονής.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Τα κόλπα του ΠΑΣΟΚ για τα δικά του παιδιά. Πρόκληση: 520.000 διορισμοί έγιναν την τελευταία πράσινη τετραετία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έρχονται περισσότεροι τουρίστες φέτος. Σε Θεσσαλονίκη, βόρεια και νότια Ελλάδα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία για την «γρίπη των πτηνών»

Μέτρα κατά της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Η Κίνα έθεσε σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για να εμποδίσει την διάδοση της γρίπης των πτηνών καθώς ανακαλύφθηκε ότι αποδημητικά πουλιά ψόφησαν από την ασθένεια στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μεταξύ των μέτρων που παίρνουν οι κινεζικές αρχές είναι η απαγόρευση εισόδου στις περιοχές όπου κάνουν τις φωλιές τους τα αποδημητικά πουλιά.

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους Κινέζους να αποφεύγουν την επαφή με κατοικίδια πτηνά, όπως τα κοτόπουλα.

Η γρίπη των πτηνών που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο έχει στοιχίσει τη ζωή 53 ανθρώπων στην νοτιο-ανατολική Ασία από το τέλος του 2003.

Το Κινεζικό υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωση του είπε ότι τα νεκρά αποδημητικά πουλιά που στην πλειοψηφία τους ήταν χήνες βρέθηκαν στην απομακρυσμένη επαρχία Κινχάι στα δυτικά της χώρας.

Όλα ψόφησαν από τον θανατηφόρο ιό H5N1 που μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο.

Ο ιός αυτός έχει εμφανισθεί σε οκτώ χώρες της νοτιο-ανατολικής Ασίας από το 2003 μεταξύ των οποίων το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη.

Κινέζοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για το μέγεθος της απόστασης που κάλυψε ο ιός- τουλάχιστον δυο χιλιάδες χιλιόμετρα από την εστία της τελευταίας επιδημίας στο Βιετνάμ..

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι ο ιός μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα απειλητικός εάν αναπτύξει την δυνατότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Καίει» το δημοψήφισμα

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα απασχολεί τις βρετανικές εφημερίδες.

Οι Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) γράφουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τα επόμενα βήματα μετά από ένα «οριακό Όχι».

Η βρετανική κυβέρνηση που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου λέει ότι «θα προσπαθήσει να κρατήσει το Σύνταγμα στην ζωή» μόνο εάν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ εκτιμήσει ότι μια «οριακή απόρριψη δεν σημαίνει το οριστικό τέλος».

Σαν πρώτο βήμα, σημειώνει η εφημερίδα, οι ηγέτες των χωρών-μελών ετοιμάζουν να συνυπογράψουν μια δήλωση στην οποία θα εκφράζουν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν με την διαδικασία επικύρωσης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τους Σάντεϊ Τάιμς αξιωματούχοι στην Γαλλία εκτιμούν ότι «το Σύνταγμα μπορεί να σωθεί μόνο εάν απορριφθεί από 2 έως 3 χώρες».

Εκφράζουν δε την άποψη ότι ένα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη τους επόμενους 15 μήνες τότε «δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για το «Ναι» σε επαναληπτικά δημοψηφίσματα».

H Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) εκτιμά ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα «αντιμετωπίσει δύσκολη κατάσταση».

Εάν οι Γάλλοι απορρίψουν το Σύνταγμα τότε η εξάμηνη προεδρία της Βρετανίας θα αναλωθεί σε «εντατική και πολύπλοκη» διπλωματία.

Ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης μιλώντας στην εφημερίδα είπε: «Δεν θέλουμε φυσικά η εξάμηνη προεδρία μας να αφιερωθεί στις προσπάθειες για να βγούμε από το αδιέξοδο».

Τροποποιημένα

Η Ιντιπέντεντ της Κυριακής (Independent on Sunday) αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων Μονσάντο που σύμφωνα με την εφημερίδα δημιουργεί ανησυχία για την κατανάλωση αυτών των προϊόντων.

Η εφημερίδα επικαλούμενη την έκθεση της Μονσάντο γράφει ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι παρουσίασαν επιπλοκές στα εσωτερικά τους όργανα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης θα «εντείνουν την αντιπαράθεση» για το εάν «το τροποποιημένο καλαμπόκι είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω έρευνα».

Η έκθεση της Μονσάντο διέρρευσε - γράφει η Ιντιπέντεντ σε μια καθοριστική στιγμή καθώς οι χώρες της ΕΕ «ετοιμάζονται να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την διάθεση στην αγορά γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού».


Κυριακή 22 Μαΐου 2005 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμες εκλογές στην Γερμανία

Δύσκολες εκλογές για το SPD και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ

Κρίσιμες εκλογές για τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ πραγματοποιούνται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας.

Δεκατρία εκατομμύρια Γερμανοί προσέρχονται στις κάλπες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας που αποτελεί το προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος (SPD) τα τελευταία 39 χρόνια.

Όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) αν και το SPD τις τελευταίες μέρες έχει μειώσει την διαφορά.

Η εκλογική μάχη στο κρατίδιο που κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες είναι αμφίρροπη.

Οι Χριστιανοδημοκράτες στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία πάνω σε οικονομικά θέματα και ιδιαίτερα στο υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι άνεργοι στην Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Χαρακτηρίζουν την οικονομία στο κρατίδιο σαν «μια μηχανή που δεν μπορεί να πάρει μπρος».

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές εάν το SPD χάσει τις εκλογές τότε το πολιτικό μέλλον του Γκέρχαρντ Σρέντερ τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς υπονομεύεται η προσπάθεια του να επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2006.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.