Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-27

  1. Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ
  2. Ύστατη προσπάθεια για το Ευρωσύνταγμα
  3. Ο Κούρος επιστρέφει στην πατρίδα
  4. «Αντίλαλοι από τη νεκρή ζώνη»
  5. Ύστατη προσπάθεια στη Γαλλία υπέρ του «Ναι»
  6. Βελτιώσεις από Άγκυρα
  7. Ζημιογόνο το νέο Γουέμπλεϊ
  8. Ομιλία Καραμανλή προς λειτουργούς της Θέμιδος
  9. Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν
  10. Στο εδώλιο για το «Σάμινα»
  11. Ο Μπλερ στη Ρώμη
  12. Άκαρπη η διάσκεψη για τα πυρηνικά
  13. Ομιλία Καραμανλή στο ΣΕΒ
  14. Ενώπιον του δημοψηφίσματος
  15. Λίγο πριν το δημοψήφισμα
  16. Στο Σουδάν ο Κόφι Ανάν
  17. Τουρκικές ανησυχίες

Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ

Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στον ΟΤΕ με την οποία καταργείται η μονιμότητα.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και πρόσθεσε ότι αποτελεί καλή λύση καθώς είναι προϊόν συναινετικών διαδικασιών.

Στον ΟΤΕ, είπε, έγινε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Οργανισμού.

Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Ο ΟΤΕ είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση όπου η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων αποτελεί την αιχμή αυτών των αλλαγών.

Όμως τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προηγούμενο για την επέκταση του σε άλλες ΔΕΚΟ.


Ύστατη προσπάθεια για το Ευρωσύνταγμα

Αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουν οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι του Ευρωσυντάγματος

Ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού συντάγματος, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, απηύθυνε μια ύστατη συναισθηματική έκκληση προς το λαό της χώρας, καλώντας τον να μην απορρίψει την προτεινόμενη συνταγματική συνθήκη στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο κ. Ζισκάρ Ντ Εστέν έστειλε το μήνυμά του στους συμπατριώτες του από το βήμα της γερμανικής Βουλής, η οποία επικύρωσε το σύνταγμα, σε μια χρονική συγκυρία που επελέγη σκόπιμα, ώστε να δώσει ώθηση στη γαλλική εκστρατεία υπέρ του «Ναι».

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος είπε επίσης ότι σε περίπτωση απόρριψης του ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους, θα πρέπει να επαναληφθεί το δημοψήφισμα.

Αφήστε το κοινό μας όνειρο να γίνει πραγματικότητα

Έκκληση Ζισκάρ Ντ΄Εστέν προς το γαλλικό λαό

Εν τω μεταξύ, την τελευταία ημέρα της εκστρατείας προ του δημοψηφίσματος, οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν το «Ναι», επιστράτευσαν τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, οι οποίοι ανέλαβαν να μιλήσουν σε πλήθος στην Τουλούζη και τη Λιλ αντίστοιχα.

Εξάλλου δηλώσεις υπέρ του ευρωπαϊκού Συντάγματος έκανε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.

Ο .κ Μπερλουσκόνι είπε προς τους Γάλλους ψηφοφόρους: «Ψηφίστε "Ναι" για μια Ευρώπη πιο δυνατή, πιο ενωμένη και με περισσότερο βαρύνοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή».

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κάλεσε σε ραδιοτηλεοπτικό του διάγγελμα τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο κ. Σιράκ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόρριψη θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης.

«Η απόρριψη της συνθήκης θα μπορούσε να εκληφθεί από τους Ευρωπαίους ως ένα "όχι" στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να ανοίξει μια περίοδος διαίρεσης, αμφιβολίας και αβεβαιότητας. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα ξαναρχίσει με ανανεωμένο σφρίγος, με ένα νέο σχέδιο. Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Η Ευρώπη θα περιέλθει σε ακινησία, ψάχνοντας για συναίνεση», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι εάν επικρατήσει το «όχι» και η διαίρεση, στην Ευρώπη θα πάρουν το «πάνω χέρι» εκείνοι που τάσσονται υπέρ ενός «ακραίου μοντέλου ελεύθερης αγοράς».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους αντιπάλους του Ευρωσυντάγματος να προηγούνται με 54%.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 20:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κούρος επιστρέφει στην πατρίδα

Μετά από εξήντα χρόνια «εξορίας» ο Κούρος επιστρέφει στη Σάμο

Βρετανός φιλέλληνας αρχαιοπώλης θα παραδώσει στο Μουσείο της Σάμου το χάλκινο ειδώλιο ενός εφήβου του 6ου αιώνα π.Χ., που εκλάπη στη διάρκεια της Κατοχής.

Πρόκειται για σπάνιο αριστοτέχνημα της αρχαιότητας που αναπαριστά έναν Έλληνα έφηβο - Κούρο ύψους 11,4 εκατοστών, η αγοραία αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 30 χιλιάδες στερλίνες.

Ο Κούρος προέρχεται από το Ηραίον της Σάμου. Εμφανίζεται γυμνός, με έντονη μυϊκή διάπλαση, τα χέρια στο πλάι και το αριστερό του σκέλος ελαφρά προτεταμένο.

Πλούσια κόμη στέφει την κεφαλή της χάλκινης μινιατούρας και χαίτη πέφτει στην πλάτη και κοτσίδες στο στήθος.

Τον Κούρο αγόρασε μαζί με άλλα έργα της αρχαιότητας η εταιρεία εμπορίας ειδών τέχνης Τσαρλς Ιντ (Charles Ede Ltd.) από τη χήρα ενός Έλληνα συλλέκτη που είχε ζήσει στην Ελβετία επί σειρά ετών.

Η προέλευση του Κούρου

Ο πωλητής είχε αγοράσει το αγαλματίδιο από ευρωπαϊκή αγορά έργων τέχνης τη δεκαετία του ΄50.

Αν και δεν υπάρχουν έγγραφα της αγοραπωλησίας εκείνης, ο βρετανικός οίκος πιστεύει ότι η συναλλαγή έγινε καλή τη πίστει.

Ο επιμελητής του Μουσείου του Μάντσεστερ Δρ Τζον Πραγκ, ο οποίος εκλήθη να αξιολογήσει το αγαλματίδιο ειδοποίησε τον Βρετανό αρχαιοπώλη ότι το συγκεκριμένο έργο απεικονιζόταν φωτογραφικά στο βιβλίο αναφοράς «Κούροι» της Γκιζέλα Ρίχτερ που εκδόθηκε το 1942.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το έργο αποτελούσε έκθεμα στο Μουσείο της Σάμου, και ότι το Γερμανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας είχε συντάξει κατάλογο εκθεμάτων του Μουσείου και φωτογραφήσει το αγαλματίδιο στη Σάμο το 1927.

Ήταν πλέον φανερό ότι ο Κούρος βρισκόταν στο Μουσείο της Σάμου και εκλάπη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενέργειες για την παλιννόστηση

Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Τζέιμς Ιντ, ήλθε σε επαφή με τη μορφωτική ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, δόκτορα Βικτωρία Σολομονίδου, η οποία επιβεβαίωσε ότι το έργο είχε κλαπεί από το Μουσείο της Σάμου.

Ο Κούρος θα επιστραφεί στην Ελλάδα στις 16 Ιουνίου, και ο κ. Ιντ είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που παραδίδει τον Κούρο στο Μουσείο Σάμου.

Σημείωσε ότι το 2004 επισκέφθηκε το Μουσείο και εντυπωσιάστηκε από την πλούσια συλλογή εκθεμάτων του.

Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού που επέτρεψε στον ίδιο να συνοδεύσει το έργο πίσω στην πατρίδα του.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Αντίλαλοι από τη νεκρή ζώνη»

Συνέντευξη στον Γιάννη Καραβίδα

«Αντίλαλοι από τη νεκρή ζώνη. Ένθεν κακείθεν της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο» (Echoes from the Dead Zone: Across the Cyprus Divide) είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε στ' αγγλικά με θέμα την κυπριακή εμπειρία. Συγγραφέας του είναι ο Γιάννης Παπαδάκης, που διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ο οποίος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι πολυετείς έρευνές του.

Ακούστε τη συνέντευξη

«To βιβλίο μου πραγματεύεται το θέμα της ιστορίας, της μνήμης και της ταυτότητας στις δύο πλευρές της Κύπρου και είναι γραμμένο μέσα από την επιτόπια έρευνα που έκανα και στις δυο πλευρές της Κύπρου αλλά και στη Τουρκία.

»Μου πήρε περίπου 10 χρόνια να το γράψω και ο λόγος ήταν ότι ήθελα να προσπαθήσω να γράψω ένα βιβλίο που να μη διαβαστεί μόνον από πανεπιστημιακούς, αλλά από ένα πλατύτερο ακροατήριο. Και τελειώνει το βιβλίο με το δημοψήφισμα στην Κύπρο και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Το βιβλίο δεν είναι απ αυτά που παρουσιάζουν ξεκάθαρα συμπεράσματα. Νομίζω ότι είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί με διάφορους τρόπους: κάποιοι μπορούν να δουν μέσα μερικά αισιόδοξα μηνύματα για την Κύπρο, άλλοι κάποια απαισιόδοξα Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να διαβαστεί επίσης είναι για το τι θα πρέπει να αλλάξει, τι βήματα θα πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένα μέλλον για ένα ενωμένο νησί.

»Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για μένα -και μια μεγάλη έκπληξη πρέπει να πω- ήταν ο τρόπος με το οποίο συμπεριφέρθηκε ο κόσμος μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό, γιατί παρ όλο τον θυμό, παρ όλη την πίκρα αυτού που πήγαινε να δει το σπίτι του και ή δεν το έβρισκε ή έμενε κάποιος μέσα -και μιλώ και για ανθρώπους και από τις δυο πλευρές: και Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους- παρ όλη την τεράστια αναστάτωση του να πάει κάποιος στο σπίτι του, να του ανοίξει κάποιος άλλος, πρέπει να συμπεριφέρεται ταυτόχρονα σαν ξένος αλλά και σαν ιδιοκτήτης, και ανάλογη αναστάτωση, φυσικά, υπήρχε σ αυτόν που ζούσε σ αυτό το σπίτι που ξαφνικά ερχόταν κάποιος που ήταν αυτός ιδιοκτήτης Παρ όλα αυτά τα πολύ δύσκολα πράγματα, ο κόσμος στην Κύπρο, τελικά, συμπεριφέρθηκε πάρα πολύ ψύχραιμα και ώριμα και αυτό ήταν ένα από τα πιο αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν.

»Υπάρχουν όμως και απαισιόδοξα μηνύματα, π.χ., πόσο επιλεκτικά λειτουργεί η μνήμη και η ιστορία στην Κύπρο: υπάρχει στο νησί μία νεκρή ζώνη, έτσι ονομάζουμε την πράσινη γραμμή, νεκρή ζώνη. Τι σημαίνει νεκρή ζώνη; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου κοινό έδαφος, δηλαδή δεν υπάρχει κοινό έδαφος όσον αφορά τις προσεγγίσεις στο Κυπριακό, δεν υπάρχει κοινό έδαφος στον πόνο. Για παράδειγμα, όταν μιλάει ένας στην μια πλευρά της Κύπρου και λέει οι αγνοούμενοι οι πρόσφυγες οι νεκροί, ποτέ δεν θα συμπεριλάβει αυτούς της άλλης πλευράς, γιατί και η άλλη πλευρά έχει πρόσφυγες και αγνοούμενους και νεκρούς, άρα ακόμα και ο πόνος έχει χωριστεί και αυτή η νεκρή ζώνη που είναι και το θέμα του βιβλίου, φτάνει και μέχρι το ουρανό, δηλαδή οι ήρωες της μιας πλευράς είναι αυτοί που θα πάνε στον παράδεισο ενώ οι ήρωες της άλλης πλευράς είναι οι τρομοκράτες που θα πάνε στην κόλαση. Φτάνει μέχρι εκεί πέρα αυτή η νεκρή ζώνη που διαχωρίζει απόλυτα τα πράγματα.

»Ταυτόχρονα, όμως, αυτό που προσπαθεί να δείξει επίσης το βιβλίο είναι, αν πάρουμε για παράδειγμα τη Λευκωσία, που είναι, ήταν, μια πόλη απόλυτα μοιρασμένη απ αυτή τη 'νεκρή ζώνη', πολλοί λίγοι μπορεί να γνωρίζουν ότι η Λευκωσία κάτω από τη γη είναι ενωμένη, ενώ η Λευκωσία πάνω από τη γη είναι μοιρασμένη, δηλαδή υπάρχει ένα κοινό αποχετευτικό σύστημα που είναι μια προσπάθεια συνεργασίας και ένα θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο, είναι αυτές τις «υπόγειες» προσπάθειες που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια στην Κύπρο, κάπως πιο σιωπηλές, από πολίτες και των δύο πλευρών, προσπαθώντας να βρουν κάποιο κοινό έδαφος για συζήτηση».


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 07:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ύστατη προσπάθεια στη Γαλλία υπέρ του «Ναι»

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κάλεσε σε ραδιοτηλεοπτικό του διάγγελμα τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού συντάγματος, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν, απηύθυνε μια ύστατη συναισθηματική έκκληση προς το λαό της χώρας, καλώντας τον να μην απορρίψει την προτεινόμενη συνταγματική συνθήκη στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο κ. Ζισκάρ ντ Εστέν έστειλε το μήνυμά του στους συμπατριώτες του από το βήμα της γερμανικής Βουλής, η οποία επικύρωσε το σύνταγμα, σε μια χρονική συγκυρία που επελέγη σκόπιμα, ώστε να δώσει ώθηση στη γαλλική εκστρατεία υπέρ του «Ναι».

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος είπε επίσης ότι σε περίπτωση απόρριψης του ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους, θα πρέπει να επαναληφθεί το δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, την τελευταία ημέρα της εκστρατείας προ του δημοψηφίσματος, οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν το «Ναι», επιστράτευσαν τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, οι οποίοι ανέλαβαν να μιλήσουν σε πλήθος στην Τουλούζη και τη Λιλ αντίστοιχα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κάλεσε σε ραδιοτηλεοπτικό του διάγγελμα τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο κ. Σιράκ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόρριψη θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης.

«Η απόρριψη της συνθήκης θα μπορούσε να εκληφθεί από τους Ευρωπαίους ως ένα "όχι" στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να ανοίξει μια περίοδος διαίρεσης, αμφιβολίας και αβεβαιότητας. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα ξαναρχίσει με ανανεωμένο σφρίγος, με ένα νέο σχέδιο. Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Η Ευρώπη θα περιέλθει σε ακινησία, ψάχνοντας για συναίνεση», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι εάν επικρατήσει το «όχι» και η διαίρεση, στην Ευρώπη θα πάρουν το «πάνω χέρι» εκείνοι που τάσσονται υπέρ ενός «ακραίου μοντέλου ελεύθερης αγοράς».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους αντιπάλους του Ευρωσυντάγματος να προηγούνται με 54%.


Βελτιώσεις από Άγκυρα

Ο ποινικός κώδικας πολλάκις χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο περιστολής δικαιωμάτων του Τύπου

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, ενέργεια που αποτελούσε μία εκ των προϋποθέσεων προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο νέος κώδικας - εφόσον επικυρωθεί στις αρχές Ιουνίου από τον πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ - θα αντικαταστήσει τη δρακόντεια νομοθεσία που είχε εισαχθεί το 1927, κατά το ιταλικό φασιστικό πρότυπο.

Η νομοθεσία που εγκρίθηκε σήμερα επιφέρει βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις σχετικές με τα αδικήματα Τύπου και καθιδρύει ένα πιο φιλελεύθερο ποινικό σύστημα.

Αλλά κοινοτικοί διπλωμάτες έλεγαν ότι η αναθεώρηση δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των ανησυχιών τους στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Την τελευταία στιγμή έγιναν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, μετά από διαμαρτυρίες δημοσιογράφων ότι ορισμένες διατάξεις ήταν αυστηρότατες έναντι της ελευθεροτυπίας.

Επίσης απαλείφθηκε η διάταξη ποινικοποίησης της μοιχείας, μετά από κοινοτικές πιέσεις.

Αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα ορισμένα από τα άρθρα που παρέμειναν στο νέο κώδικα εξακολουθούν να προκαλούν διαμαρτυρίες στην Ευρώπη, όπως:

η απαγόρευση επί ποινή φυλάκισης της κριτικής που στρέφεται ενάντια σε κρατικούς θεσμούς, όπως ο Στρατός,

και η απαγόρευση ακόμα και απλής αναφοράς στη μαζική γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 16:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ζημιογόνο το νέο Γουέμπλεϊ

Τα προβλήματα με τους υπεργολάβους ανεβάζουν το κόστος κατασκευής του Γουέμπλεϊ

Η αυστραλιανή εταιρεία Μούλτιπλεξ που έχει αναλάβει να κτίσει το νέο «ναό» του αγγλικού ποδοσφαίρου προειδοποιεί ότι το σχετικό πρόγραμμα θα πολύ περισσότερο ζημιογόνο απ΄όσο υπελόγιζε μέχρι πρόσφατα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι ζημιές θα υπερβούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, σε συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής του γηπέδου 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια πολλών εμπορικών ακινήτων στη Βρετανία είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το πρόγραμμα κατασκευής του Γουέμπλεϊ δεν θα απέβαινε κερδοφόρο.

Ο ιδρυτής της Μούλτιπλεξ παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου και οι μετοχές της εταιρείας αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.

Φιλόδοξα σχέδια, μέτρια αποτελέσματα

Ο Τζον Ρόμπερτς θα παραμείνει στο διοικητικό συμοβύλιο και ο υιός του, Άντριου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς η οικογένειά τους ελέγχει το 26% της Μούλτιπλεξ και δεσμεύθηκαν να καλύψουν από ίδια κεφάλαια τις ζημιές, μέχρι του ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι ζημιές μπορεί να υπερβούν το παραπάνω ποσό.

Πρόσφατα η Μούλτιπλεξ πούλησε πολλά ακίνητα, ενώ την περασμένη εβδομάδα μεταβίβασε την ιδιοκτησία ενός εμπορικού κέντρου στο δυτικό Λονδίνο, προκαλώντας φόβους για ενδεχόμενη έλλειψη ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό οίκο UBS ο όμιλος της Μούλτιπλεξ θα εμφανίσει κέρδη κατά 15% μειωμένα σε σχέση με τις προβλέψεις που έκανε για την εταιρική χρήση 2005.

Πολλοί επενδυτές έχουν υποστεί ζημίες καθώς πριν λίγους μήνες η εταιρεία άντλησε νέα κεφάλαια από την αγορά, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα κατασκευής του Γουέμπλεϊ δεν πρόκειται να αποβεί ζημιογόνο.

Ο Ίαν Βέρεντερ, οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ, μιλώντας στο ΒΒC εξήγησε ότι η κατασκευάστρια του Γουέμπλεϊ αντιμετώπιζε προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως στις σχέσεις της με τους υπεργολάβους που έχουν αναλάβει να κτίσουν το στάδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βέρεντερ τα προβλήματα αυτά εγείρουν αμφιβολίες και για την εκτέλεση του έργου εντός των συμπεφωνημένων προθεσμιών.

Μέχρι στιγμής η παράδοση του γηπέδου στην αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου υπολογιζόταν να γίνει τον Ιανουάριο του 2006 και ο πρώτος επίσημος αγώνας - ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας - το Μάιο του ίδιου χρόνου.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 15:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ομιλία Καραμανλή προς λειτουργούς της Θέμιδος

Ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι η μηδενική ανοχή στα παραδικαστικά κυκλώματα, τη διαφθορά και τη συναλλαγή, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση για τα δέκα χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους απόφοιτους της σχολής να υπηρετήσουν το λειτούργημά τους «με πίστη και αφοσίωση χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς» και τόνισε πως αυτή θα είναι η καταξίωσή τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πλειοψηφία των λειτουργών που τιμούν τον όρκο και τον θεσμό, δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις όποιες εξαιρέσεις.

Στη συνέχεια επανέλαβε τις προγραμματικές εξαγγελίες για τη Δικαιοσύνη, που είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της, η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητάς της, η επίσπευση του έργου της, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της.

Επίσης ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της εξυγίανσης και η κυβέρνηση προωθεί τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Θεσπίσαμε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, που στόχο έχουν να καταπολεμηθούν ριζικά τα όποια φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Να κλείσουν οριστικά οι κερκόπορτες της δικαστικής και παραδικαστικής συναλλαγής, να υπάρξει στήριξη στους έντιμους και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς», τόνισε.

Επίσης δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ είπε πως προχωρεί το πρόγραμμα ανέγερσης έξι νέων σύγχρονων δικαστικών μεγάρων και ολοκληρώνονται οι μελέτες για άλλα επτά κτίρια.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 15:55 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

Το τέμενος Μπαρί Ιμάμ όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση

Περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε κατάμεστο σιιτικό τέμενος στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Στο τέμενος Μπαρί Ιμάμ ήταν συγκεντρωμένοι περίπου χίλιοι πιστοί, με αφορμή το τέλος θρησκευτικής εορτής.

Ο ανταποκριτής του BBC κάνει λόγο για μακελειό, περιγράφοντας εικόνες διαμελισμένων πτωμάτων.

Το συγκεκριμένο τέμενος θεωρείτο παραδοσιακό κέντρο συνεργασίας μεταξύ της σουνιτικής πλειοψηφίας του Πακιστάν και των σιιτών, σε μια χώρα με συχνές εντάσεις στους κόλπους των μουσουλμάνων.

Κοντά στο σημείο της επίθεσης βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια, καθώς και η διπλωματική συνοικία, με τις πρεσβείες πολλών χωρών.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο για το «Σάμινα»

Άρχισε σήμερα σε αίθουσα του Ναυτοδικείου Πειραιά η δίκη για το ναυάγιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού «Σάμινα», στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση των ονομάτων των μαρτύρων που φτάνουν τους 452. Η αίθουσα ωστόσο είναι ασφυκτικά μικρή, με αποτέλεσμα οι μάρτυρες να καλούνται με τηλεβόα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία και το τελευταίο παραπεμπτικό βούλευμα, το «Εξπρές Σάμινα», πριν προσκρούσει στη βραχονησίδα Πόρτες έξω από την Πάρο το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000, είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά Πάρο, Νάξο, Ικαρία, Σάμο και τελευταίο το λιμάνι της Πάτμου με 472 επιβάτες και 61 Έλληνες ναυτικούς πλήρωμα, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα σωστικά μέσα, ενώ και τα πιστοποιητικά του το έκριναν οριακά αξιόπλοο.

Κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος είναι ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός, για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο, σωματικές βλάβες από αμέλεια, διατάραξη της ασφάλειας των υδάτινων συγκοινωνιών και πρόκληση ναυαγίου.

Οι Γ. Σκιαδαρέλης, Α' μηχανικός και Γ. Τριαντάφυλλος, ύπαρχος, κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών.

Ο ασυρματιστής Δ. Τσούμας κατηγορείται για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου, χωρίς να πάρει μαζί του το φορητό VHF και το Epirb Manual και ο ναύτης Π. Κάσταλης για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου χωρίς τη συναίνεση του πλοιάρχου.

Σε βαθμό πλημμελήματος κατηγορούνται οι εκπρόσωποι της πλιοκτήτριας MFD Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, ενώ κατηγορούμενος είναι και ο επιθεωρητής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Π. Τσόρβος, για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης.

Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είναι ο Νίκος Λεοντής και δικαστές οι Γ. Κοντός και Δήμητρα Τσουτσάνη.

Αναπληρωματικοί δικαστές είναι οι Βασίλης Λαμπρόπουλος και Χαράλαμπος Θανέλας. Εισαγγελέας έδρας είναι ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και αναπληρωματικός του ο Αριστείδης Φραγκιαδάκης.

Έξω από την αίθουσα υπήρξαν μικροεπεισόδια τόσο από συγγενείς θυμάτων όσο και από συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 12:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπλερ στη Ρώμη

Τα σχέδιά του για αύξηση της βοήθειας προς την Αφρική προωθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Ρώμη. Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία του Βρετανού πρωθυπουργού στο εξωτερικό από την επικράτησή του στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Μαΐου.

Επίκεντρο των συναντήσεων του στην ιταλική πρωτεύουσα αναμένεται να είναι η βοήθεια του αναπτυγμένου κόσμου προς την Αφρική.

Η παγκόσμια περιοδεία του κ. Μπλερ (θα επισκεφθεί επίσης Ουάσινγκτον, Μόσχα, Παρίσι και Βερολίνο) εντάσσεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών της συνόδου κορυφής του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών (G8), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας τον Ιούλιο.

Στόχος του Τόνι Μπλερ είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ηγετών των κρατών μελών του ομίλου των οκτώ στα σχέδια του για διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική και για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι διάκειται θετικά απέναντι στις προθέσεις του Βρετανού ομολόγου του.

Οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας και αργότερα θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες είναι το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία στις 29 Μαΐου.

Η Ιταλία, από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, δεν πρόκειται να διενεργήσει δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα.

Μετά τις συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Τόνι Μπλερ θα μεταβεί στο δημαρχείο της Ρώμης, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδα εργασίας της Επιτροπής για την Αφρική, προεδρεύων της οποίας είναι ο Ιρλανδός μουσικός, σερ Μπομπ Γκέλντοφ.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

Άκαρπη η διάσκεψη για τα πυρηνικά

Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Βόρεια Κορέα

Ολοκληρώνονται την Παρασκευή, μετά από ένα μήνα, οι εργασίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τον περιορισμό της διάδοσης πυρηνικών όπλων.

Εκπρόσωποι από περίπου 190 χώρες συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα στη Νέα Υόρκη με σκοπό την αναθεώρηση της 35ετούς Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δε φαίνεται να καταλήγουν σε απτά αποτελέσματα.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες οι συμμετέχοντες λογομαχούσαν για το περιεχόμενο της ατζέντας της διάσκεψης και άλλα διαδικαστικά θέματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσήλθαν στις συνομιλίες με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της Συνθήκης, ώστε να μετριάσουν την ελευθερία κινήσεων της Βορείου Κορέας και του Ιράν, με τα αμφιλεγόμενα πυρηνικά προγράμματα.

Πολλές άλλες χώρες ήθελαν να δοθεί ισότιμη προσοχή στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού, με το επιχείρημα ότι οι πέντε αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις -Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες- δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στην προηγούμενη διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης, το 2000.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ομιλία Καραμανλή στο ΣΕΒ

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Έρχονται αλλαγές στα εργασιακά. Ριζικές τομές από Καραμανλή».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Αυξάνονται και τα μερίσματα των Αποστράτων. Παράλληλα με τις συντάξεις τους».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Επίκεντρο ο τουρισμός. Μετά από πολλά χρόνια υπάρχει σωστή κυβερνητική στόχευση».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ανατροπές και πέρα από τον ΟΤΕ. Μετά τη θετική υποδοχή της συμφωνίας για την άρση της μονιμότητας».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Νέα εποχή για την οικονομία. Ρήξεις και ανατροπές από Καραμανλή. Διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Η ΑΥΓΗ: «Συμβόλαιο Καραμανλή - Παπανδρέου. Χθες ενώπιον της συνέλευσης των Βιομηχάνων».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Να καταργηθεί η μονιμότητα και στο Δημόσιο. Για όσους διορίζονται από εδώ και στο εξής».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ο κ. Καραμανλής δίνει, οι βιομήχανοι τα θέλουν όλα. Ζητούν αλλαγές στη φορολογία και στα εργασιακά».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ρήξη με το κατεστημένο. Ξεκάθαρο μήνυμα του Κώστα Καραμανλή στο ΣΕΒ».

ΕΘΝΟΣ: «Διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε σχολικές αίθουσες. Έκθεση-σοκ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Οι κινήσεις και οι απειλές του Ειρηναίου μοιάζουν πλέον με το τίναγμα του ακέφαλου φιδιού».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Το σχέδιο Καραμανλή για καλύτερες ημέρες στην Οικονομία. Βαθιές ρήξεις και τομές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κλίμα μεγάλων αλλαγών. Στο τραπέζι αποκρατικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, ωράριο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Στόχος εργασιακές σχέσεις. Ναι στις αξιώσεις του ΣΕΒ, λέει ο Καραμανλής».

ΕΣΤΙΑ: «Επιταχύνονται οι μεταρρυθμίσεις. Αποφασισμένος να συγκρουσθή ο κ. Καραμανλής».

ESPRESSO: «Αγωνία για τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σύμπτωση αρχηγών για μεταρρυθμίσεις. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου συγκλίνουν στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις. Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του έδωσε ο πρωθυπουργός».

ΤΑ ΝΕΑ: «Άνοιξε... την όρεξη των βιομηχάνων. Ο Καραμανλής με τη σκληρή ομιλία του στον ΣΕΒ».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: «Δεν είμαστε πολιτικό κόμμα ομολογούν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Όρκος συνέχισης το στερνό αντίο. Στο αγνάντιο του Αηλιά από χτες ο Χαρίλαος Φλωράκης».

TRAFFIC NEWS: «Γάμος με τη μεσολάβηση του Πενταγώνου. Ιστορία αγάπης με χακί απόχρωση. Παντρεύτηκαν ύστερα από... σεξουαλική παρενόχληση και παρέμβαση υψηλά ισταμένων στο στράτευμα».

Η ΧΩΡΑ: «Απογείωση. Η γκρίζα προπαγάνδα ισοπέδωσης δεν θα περάσει. Καραμανλής: Η Ελλάδα βρίσκει τον δρόμο της».

City Press: «ΟΤΕ: Συμφωνία με 6 παγίδες».

Μetro: «Σημάδια ανάκαμψης. Χαμόγελα και δυναμική άνοδος στη Σοφοκλέους, με οδηγό τις εξελίξεις στον ΟΤΕ».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Με πυγμή για μεταρρυθμίσεις. Ριζικές τομές εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Στου κουφού την πόρτα... Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τα αντιπλημμυρικά έργα».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Επανάσταση Καραμανλή για οικονομία. Με άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ, ίσως και σε Δημόσιο».

Γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι «προοπτική συναίνεσης για ταχύτατη προώθηση κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων διαμορφώθηκε χθες με τις ομιλίες που εκφώνησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «την απόφασή του να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα που στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Καραμανλής έδωσε το στίγμα των άμεσων κινήσεων της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας το 2005 ως χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση ελπίζει σήμερα ότι αν δώσει κίνητρα στους βιομηχάνους, αν ξεκινήσει την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και αν προχωρήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, η Οικονομία θα πάρει πάνω της. Μια προσπάθεια μεταρρύθμισης, όμως, αν δεν εξασφαλίζει τη συναίνεση και δεν συνοδεύεται από μέτρα κοινωνικής πολιτικής, οδηγεί σε κοινωνική ένταση και συγκρούσεις. Γι' αυτά τα μέτρα προστασίας των αδυνάτων ο κ. Καραμανλής δεν είπε λέξη».

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι τα νεοφιλελεύθερα αναμενόμενα απέφερε στους βιομηχάνους η πρωθυπουργική τοποθέτηση στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Αλλά οι βιομήχανοι, παρ' ότι πήραν ό,τι αναπτυξιακό τους εξυπηρετεί, ζήτησαν ακόμη περισσότερα από την κυβέρνηση (που εγκατέλειψε τη στρατηγική της ήπιας προσαρμογής): περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις τους και άμεσες αλλαγές στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι «αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προσέφερε χθες η κυβέρνηση στους βιομηχάνους, ζητώντας ως αντάλλαγμα, κατά τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επενδύσεις και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε αλλαγές κυρίως για τον χρόνο εργασίας και την άμβλυνση της μονιμότητας. Πιο συγκεκριμένος ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, ζήτησε όμως ριζοσπαστικά μέτρα χωρίς αναβολή. Ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς να τις κατονομάσει».

Ναρκωτικά

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «πλασάρουν τα ναρκωτικά, όχι μόνο δίπλα ή μέσα στο σχολείο, αλλά και μέσα στις τάξεις που γίνεται το μάθημα. Άκρως ανησυχητικά στοιχεία από έρευνα του ΕΚΚΕ που παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας».

Εργασιακό

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, προχωρεί σε ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς. Θα προηγηθεί διάλογος τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης αλλά η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Με την ίδια άποψη συμφώνησαν τόσο ο κ. Κώστας Καραμανλής, όσο και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώπιον του δημοψηφίσματος

Για έκκληση του προέδρου Ζακ Σιράκ προς τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου, κάνει λόγο η Μοντ (Le Monde), αναφερόμενη στο ραδιοτηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η Μοντ επισημαίνει συγχρόνως ότι -ακολουθώντας τους συμβούλους του- ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να παρουσιάσει ως δραματικές τις συνέπειες από ενδεχόμενη απόρριψη του Ευρωσυντάγματος. Ωστόσο, συνεχίζει η Μόντ, ο κ. Σιράκ προειδοποίησε ότι το «όχι» θα αποδυνάμωνε τη γαλλο-γερμανική συνεργασία και θα ενεθάρρυνε τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) επισημαίνει ότι η ομιλία του κ. Σιράκ είχε «επίσημο τόνο» και ότι συνέπεσε χρονικά με την εμφάνιση στις δημοσκοπήσεις της μεγαλύτερης διαφοράς υπέρ του «όχι».

Η ελβετική εφημερίδα Λε Ταν (Les Temps) σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθύνεται ραδιοτηλεοπτικά στους πολίτες όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. «Ένας τέτοιος λόγος είναι και το δημοψήφισμα», τονίζει η εφημερίδα της Γενεύης, που σημειώνει στη συνέχεια ότι ο κ. Σιράκ «δεν έβγαλε νέες προτάσεις από το καπέλο του».

«Έδωσε την εντύπωση ότι έκανε μόνο το καθήκον του, χωρίς να έχει πολλές ελπίδες να αποτρέψει την περίοδο της αβεβαιότητας, που θα αρχίσει τη Δευτέρα, εάν το «όχι» κερδίσει», τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Η αυστριακή Στάνταρντ (der Standard) γράφει ότι οι χαμένοι σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» θα είναι οι πολίτες. Ωστόσο, συνεχίζει, ενδεχομένως να δώσει το γαλλικό δημοψήφισμα το έναυσμα για μία ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης, για άνοιγμα της ΕΕ και για πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα της Βιέννης.

Η ουγγρική Νέπστζαμπαντσαγκ (Nepszabadsag) γράφει ότι για ενδεχόμενη αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, θα κατηγορηθεί η γαλλική αριστερά. Οι Γάλλοι σοσιαλιστές δεν διακρίνουν το εύρος της απόφασής τους, επειδή συγχέουν αυταπάτες και πραγματικούς φόβους με τους κομματικούς τους υπολογισμούς, γράφει η εφημερίδα της Βουδαπέστης.

Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες

Η γερμανική Βέλτ (die Welt) εκτιμά ότι οι χριστιανοδημοκράτες πρέπει να καταβάλλουν ακόμη πολλές προσπάθειες για να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα που θα τους επιτρέψει την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, εάν κερδίσουν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές:

«Τα χριστιανικά κόμματα θέλουν να θέσουν τη Γερμανία σε νέα τροχιά ανάπτυξης. Για να το πετύχουν πρέπει να μεταρρυθμίσουν το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, να μειώσουν τους φόρους, να ελαστικοποιήσουν το αρτηριοσκληρωτικό σύστημα κανονισμών σε ότι αφορά την εργασία και να μειώσουν τη γραφειοκρατία. Όλα αυτά ακούγονται καλά. Στην πράξη όμως, τα χριστιανικά κόμματα απέχουν πολύ από το στόχο τους. Απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία, όπως π.χ ένα σχέδιο για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Εκτός αυτού, τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν δεν ταιριάζουν και πολύ μεταξύ τους», γράφει αρθρογράφος της Βελτ.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) σημειώνει ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU ) σκοπεύουν στην περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές να μειώσουν τους φόρους, με πιθανότερο το ενδεχόμενο την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες. Εάν δεν αυξηθεί ο ΦΠΑ, που είναι τώρα 16%, θα φανεί ότι δεν είναι σοβαρά τα σχέδια των CDU/CSU για ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, υπογραμμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 07:38 (Ώρα Λονδίνου)

Λίγο πριν το δημοψήφισμα

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κάλεσε σε ραδιοτηλεοπτικό του διάγγελμα τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στη Γαλλία ολοκληρώνουν τις καμπάνιες τους για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οι σοσιαλιστές επιστρατεύουν τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, που μιλούν σε συγκεντρώσεις υπέρ του Ευρωσυντάγματος στην Τουλούζη και τη Λιλ αντίστοιχα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κάλεσε σε ραδιοτηλεοπτικό του διάγγελμα τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο κ. Σιράκ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόρριψη θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης.

«Η απόρριψη της συνθήκης θα μπορούσε να εκληφθεί από τους Ευρωπαίους ως ένα "όχι" στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να ανοίξει μια περίοδος διαίρεσης, αμφιβολίας και αβεβαιότητας. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα ξαναρχίσει με ανανεωμένο σφρίγος, με ένα νέο σχέδιο. Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Η Ευρώπη θα περιέλθει σε ακινησία, ψάχνοντας για συναίνεση», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι εάν επικρατήσει το «όχι» και η διαίρεση, στην Ευρώπη θα πάρουν το «πάνω χέρι» εκείνοι που τάσσονται υπέρ ενός «ακραίου μοντέλου ελεύθερης αγοράς».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους αντιπάλους του Ευρωσυντάγματος να προηγούνται με 54%.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 05:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Σουδάν ο Κόφι Ανάν

Tεράστιες είναι οι ανάγκες στο Νταρφούρ

Τριήμερη επίσκεψη στο Σουδάν ξεκινά από σήμερα ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Στο Χαρτούμ ο κ. Ανάν θα έχει συνομιλίες με τη σουδανική ηγεσία ενώ χθες πήρε μέρος σε διάσκεψη δωρητών για την αποστολή της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στο Σουδάν.

Ο κ. Ανάν θα επισκεφτεί και την περιοχή του Νταρφούρ, στην οποία βρήκαν το θάνατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, από επιθέσεις πολιτοφυλακών, ασθένειες και την πείνα.

Οι ανάγκες στην περιοχή είναι τεράστιες και μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα, επισημαίνει στο ΒΒC ο Οσμάν Χουμάιντα, εκπρόσωπος της Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων:

«Νομίζω ότι οι αφρικανικές δυνάμεις στο Σουδάν πρέπει να παίξουν ένα μεγάλο ρόλο στον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών....Δεν διαθέτουν όμως τα απαιτούμενα εφόδια και την οργάνωση για να εκπληρώσουν την αποστολή τους...Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να βοηθήσει την Αφρικανική Ένωση να κάνει τη δουλειά της..

Έχουν περάσει στον ΟΗΕ πέντε ψηφίσματα, υπάρχουν πολλές δηλώσεις και καταγγελίες, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει. Νομίζω ότι είναι αρκετά! Είναι καιρός για δράση», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης από το Σουδάν.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 06:30 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκικές ανησυχίες

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Επιπτώσεις από ενδεχόμενο «όχι» των Γάλλων στο δημοψήφισμα, φοβάται η Τουρκία

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην Κωσταντινούπολη ο Σάμουελ Χάντινγκτον ο οποίος επιχείρησε να εφαρμόσει τη θεωρία του περί της σύγκρουσης των πολιτισμών στην Τουρκία.

«Δεν θα είστε ποτέ ευπρόσδεκτοι στην ΕΕ και καλά θα κάνετε να στραφείτε προς τον Ισλαμικό κόσμο» είπε ο γνωστός ακαδημαϊκός. Και μπορεί έτσι να έχασε κάθε ελπίδα να κερδίσει μια θέση στην καρδιά των Τούρκων συναδέλφων του, παρόλα αυτά προκάλεσε έντονο προβληματισμό.

Η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στη Γερμανία εντείνει αυτό το κλίμα ανησυχίας, προκαλώντας μάλιστα και μια μικρή αναταραχή στο χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης. Όπως σχολίαζε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Χουσεϊν Μπαγτζί, αρκετοί φοβούνται ότι «οι εκλογές θα οδηγήσουν σε νίκη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών οι οποίοι θα επιχειρήσουν να διακόψουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ».

Η Άνγκελα Μερκελ, που κατά πάσα πιθανότατα θα διεκδικήσει την Καγκελαρία για λογαριασμό των Χριστιανοδημοκρατών, φρόντισε να εντείνει την ανησυχία της Άγκυρας. Κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το κυπριακό και επέμεινε ότι η ΕΕ επί του παρόντος μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία μια προνομιακή σχέση αλλά όχι να την κάνει πλήρες μέλος. Μια πρόταση που η Άγκυρα έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

«Επιπτώσεις στην οικονομία»

Και αν οι απειλές από το Βερολίνο φαντάζουν μακρινές το Παρίσι έχει ήδη καταφέρει να προκαλέσει πονοκέφαλο στην Άγκυρα.

Όλο και περισσότεροι ξένοι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ένα ενδεχόμενο όχι των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, ίσως έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία. Μια οικονομία που σύμφωνα με τον Τουρκο οικονομολόγο Ζουλκούφ Αϊντίν δεν στηρίζεται σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά στο «ζεστό χρήμα» ορισμένων επενδυτών- σε κεφάλαια δηλαδή που μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ανά πάσα στιγμή.

«Δεν θα συμβεί τίποτα» απαντά ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και από χθες επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, Αλί Μπαμπατζάν. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο «όχι» των Γάλλων το οποίο ούτως η άλλως δεν αφορά, όπως λέει, την Τουρκία.

Επισήμως η Τουρκία δηλώνει ψύχραιμη αρκετοί φοβούνται όμως ότι οι προβλέψεις οικονομικής κρίσης ίσως μετατραπούν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.