Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-31

  1. Και ελληνικές ομάδες στο Στοίχημα
  2. Τα βλέμματα στρέφονται στις Κάτω Χώρες
  3. Σώθηκαν από θαύμα
  4. Νικητές και ηττημένοι της στρογγυλής θεάς
  5. Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8
  6. Ένοχος ο Χανταρκόφσκι
  7. Συμπράξεις Κράτους - ιδιωτών
  8. Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8
  9. Ένοχος ο Χανταρκόφσκι
  10. Διάλογος εργοδοσίας - σωματείων στο BBC
  11. Ευρωσύνταγμα, τριβές και Ασφαλιστικό
  12. Ένοχος ο Χανταρκόφσκι
  13. Ένοχος ο Χανταρκόφσκι
  14. Ανακατατάξεις
  15. Στο δρόμο του «Όχι»
  16. Τέλος δημοψηφισμάτων;
  17. Στο δρόμο του «Όχι»

Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 23:59 (Ώρα Λονδίνου)

Και ελληνικές ομάδες στο Στοίχημα

Σταδιακά θα μπουν οι ελληνικοί αγώνες στο Στοίχημα

Η Γενική Συνέλευση του κρατικά ελεγχόμενου Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) έκανε δεκτή την πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, για σταδιακή είσοδο των ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα από την αγωνιστική περίοδο 2005 -2006, σε συνδυασμό με αγώνες ξένων πρωταθλημάτων.

Ο κ. Ορφανός μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι στο ξεκίνημα θα είναι ένας ελληνικός αγώνας στην τριάδα ή στην τετράδα, ενώ διευκρίνισε πως οι ομάδες δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα από την συμμετοχή τους.

«Εάν κριθεί ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι συνεισφέρουν με τη συμμετοχή τους και το επενδυτικό προϊόν αποδειχθεί ότι γίνεται καλύτερο, είναι ενδεχόμενο η ΟΠΑΠ Α.Ε., να κάνει μία συμφωνία στο πλαίσιο της χορηγίας, που ήδη δίδεται και να υπάρξει αύξηση σε αυτήν», πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Η δεύτερη πρόταση του κ. Ορφανού, για την οποία θα υπάρξει μελέτη, ήταν η πλήρη ανάληψη από τον ΟΠΑΠ του Στοιχήματος, μετά τη λήξη της παρούσας σύμβασης, τον Ιανουάριο του 2007.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι η πρότασή του γίνεται καθώς:

«Η χρονιά που πέρασε για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ήταν καρποφόρα. Η αντιμετώπιση της βίας, μετά την ψήφιση του νόμου 3262/2004, είχε ορατά αποτελέσματα Σ' ένα σύνολο 240 αγώνων του πρωταθλήματος Α' Εθνικής και ισάριθμους της Β' Εθνικής, δηλαδή σε σύνολο 480 αγώνων , θυμόμαστε μόνο τρεις (για επεισόδια). Και αυτό είναι πρόοδος. Χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε στο τέρμα της διαδρομής».

«Η εφαρμογή μεθόδων αντιντόπινγκ, όχι μόνο στα ούρα αλλά και στο αίμα, που προβλέπεται από την Υπουργική απόφαση και οι έκτακτοι έλεγχοι είναι ένα στοιχείο, που έρχεται να βάλει την εικόνα του Αθλητισμού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε διαφορετική διάσταση».

«Όσον αφορά την Αθλητική Δικαιοσύνη... για πρώτη φορά φέτος, από την 1η Δεκεμβρίου, μέλη των δικαιοδοτικών οργάνων, είναι τακτικοί δικαστές. Είχαμε τιμωρίες μεγάλων ομάδων, με τον ίδιο τρόπο και αυτό συνεισέφερε στο να έχουμε ένα πρωτάθλημα περισσότερο ανταγωνιστικό και πιο αξιόπιστο, που κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, τόσο στην Α' Εθνική, όσο και της Β' Εθνικής».

«Τέταρτο στοιχείο είναι το οικονομικό των ΠΑΕ. Μετά την ψήφιση του Νόμου μπήκαν σε μια σειρά. Υπάρχει διαρκής έλεγχος για όλες τις εταιρείες, που για οφειλές τους συνεβλήθησαν με το Δημόσιο ή και με το ΙΚΑ και το ίδιο γίνεται για χρέη προς τρίτους».

Επίσης ο κ. Ορφανός προανήγγειλε ότι στα τέλη Ιουνίου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, θα γίνει ο έλεγχος των μετοχικών κεφαλαίων, αλλά και των χρεών, ώστε να διαπιστωθεί από την πλευρά της Πολιτείας, ποιοι είναι εκείνοι, που ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις για το επόμενο Πρωτάθλημα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού συνεχάρη τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΟΠΑΠ αλλά και τους πράκτορες για «το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε σχέση με το 2003, κατά 35,79% και τα κέρδη, προ φόρων αυξήθηκαν σε ποσοστό 93,11%, δηλαδή από 381 εκατ. ευρώ το 2003, σε 736 εκατ. ευρώ το 2004».


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 22:58 (Ώρα Λονδίνου)

Τα βλέμματα στρέφονται στις Κάτω Χώρες

Το ΟΧΙ προηγείται στα γκάλοπ παρά την πρωθυπουργική εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ

Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ολλανδία όπου διεξάγεται την Τρίτη το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, μετά την απόρριψή του από το γαλλικό λαό.

Η κυβέρνηση του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε έκανε το βράδυ της Δευτέρας την ύστατη προσπάθεια να πείσει τους Ολλανδούς αναποφάσιστους πολίτες να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη.

Ο κ. Μπαλκενέντε δήλωσε ότι το Σύνταγμα θα συμβάλλει στο άνοιγμα και τη διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των αντιπάλων του που λένε ότι η Ολλανδία κινδυνεύει να χάσει μέρος της επιρροής της στα κοινοτικά δρώμενα.

Αλλά οι τελευταίες δύο σφυγμομετρήσεις που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα φέρνουν το στρατόπεδο του ΟΧΙ να διατηρεί άνετο προβάδισμα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο «Μορίς Ντε Οντ» το 59% των Ολλανδών που θα ψηφίσουν οπωσδήποτε και έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους αντιτάσσονται στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ενώ το 41% διάκειται ευνοϊκά.

Το Ινστιτούτο προβλέπει επίσης ότι το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους θα μεταβεί στις κάλπες και διαπιστώνει ότι οι Ολλανδοί σε ποσοστό 54% εύχονται μια επαναδιαπραγμάτευση της συνταγματικής συνθήκης για να υποβληθεί ένα τροποποιημένο κείμενο σε νέο δημοψήφισμα.

Μια σφυγμομέτρηση που έγινε σε μαθητές λυκείου από το Ινστιτούτο «για την Κοινωνία και την Πολιτική» δίνει στο ΟΧΙ απήχηση 69% σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού.

Το δημοψήφισμα της Ολλανδίας είναι συμβουλευτικού και όχι δεσμευτικού χαρακτήρα αλλά τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 30%.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Σώθηκαν από θαύμα

Οι αρχές της Κόστα Ρίκα διέσωσαν μια ομάδα 90 λαθρομεταναστών από το Περού και τον Ισημερινό, οι οποίοι είχαν ναυαγήσει, χάρη σε ένα μήνυμα SOS που οι ταλαίπωροι Ροβινσώνες είχαν βάλει μέσα σε ένα μπουκάλι ελπίζοντας να το βρει κάποιο πλοίο.

Οι μετανάστες προσπαθούσαν να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες παραπλέοντας τα παράλια της Γουατεμάλας, όταν το σκάφος τους άρχισε να βυθίζεται κοντά στο νησί του Κοκοφοίνικα, 600 χιλιόμετρα στα ανοικτά της Κόστα Ρίκα.

Οι ναυαγοί λένε ότι κάποια στιγμή οι οργανωτές της μεταφοράς τους στις Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν με άλλο σκάφος το καρυδότσουφλο, παίρνοντας μαζί τους τον ασύρματο και τα όργανα πλοήγησης του πλοίου.

Αφυδατωμένοι, άρρωστοι και απελπισμένοι είχαν την ιδέα να γράψουν σε ένα κομμάτι χαρτί «Παρακαλούμε βοηθήστε μας» και να αφήσουν το θαλάσσιο ρεύμα να παρασύρει το μήνυμα μέσα σε ένα μπουκάλι, το οποίο στη συνέχεια πιάστηκε στα δίκτυα ενός αλιευτικού σκάφους.

Ο καπετάνιος του αλιευτικού ειδοποίησε την ακτοφυλακή και ρυμούλκησε το σκάφος των ναυαγών στο πλησιέστερο νησί.

Οι αρχές έδωσαν τροφή, καταφύγιο και ιατρική περίθαλψη στους ναυαγούς, αλλά λένε ότι μόλις αναρρώσουν θα τους στείλουν πίσω στις πατρίδες τους.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 00:07 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητές και ηττημένοι της στρογγυλής θεάς

Οι ομάδες που στέφθηκαν τροπαιούχοι στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι κυπελλούχοι, αυτές που θα συμμετάσχουν σε Τσάμπιονς Λιγκ και κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά και οι ουραγοί που υποβιβάστηκαν.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Τσέλσι.

Πρωτάθλημα μετά από 50 χρόνια γιόρτασαν στο Στάμφορντ Μπριτζ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Άρσεναλ (κατευθείαν στους ομίλους), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Έβερτον (στον προκριματικό γύρο), ενώ ενδέχεται και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ να συμμετάσχει με wild card από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Λίβερπουλ, Μπόλτον και Μίντλεσμπρο.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ: Σαουθάμπτον, Νόριτς και Κρύσταλ Πάλας.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΣΙΠ: Σάντερλαντ, Γουΐγκαν και Γουέστ Χαμ.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Άρσεναλ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Μπαρσελόνα.

Ο μικρός Βραζιλιάνος μάγος Ροναλντίνιο χάρισε το χαμόγελο στους Καταλανούς

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Ρεάλ Μαδρίτης (κατευθείαν στους ομίλους), Βιγιαρεάλ και Ρεάλ Μπέτις (στον προκριματικό γύρο).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Εσπανιόλ, Σεβίλλη και πιθανόν η Βαλένσια ανάλογα με το ποιος θα κατακτήσει το Κόπα Ντελ Ρέι (κύπελλο Ισπανίας).

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ: Λεβάντε, Νουμάνθια και Αλμπαθέτε.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Τελικός μεταξύ Ρεάλ Μπέτις και Οσασούνα στις 11 Ιουνίου.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Γιουβέντους.

Ο αειθαλής Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο οδήγησε τη Βέκια Σινιόρα στον τίτλο

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Μίλαν (κατευθείαν στους ομίλους), Ίντερ και Ουντινέζε.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Σαμπντόρια και Παλέρμο.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ: Μπολόνια ή Πάρμα(παίζουν μπαράζ), Μπρέσια και Αταλάντα.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Ρόμα και Ίντερ συναντώνται στον τελικό.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Μπάγερν Μονάχου.

Μίκαελ Μπάλακ και Κλάουντι Πιζάρο πανηγυρίζουν μια ακόμη αγωνιστική επιτυχία των Βαυαρών

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Σάλκε 04 (κατευθείαν στους ομίλους) και Βέρντερ Βρέμης (στον προκριματικό γύρο).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Χέρτα Βερολίνου, Στουτγάρδη και Μπάγιερ Λεβερκούζεν.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ: Φράιμπουργκ, Χάνσα Ροστόκ και Μπόχουμ.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Μπάγερν Μονάχου.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Λιόν.

Η νίκη επί της Αζαξιό σιγούρεψε το πρωτάθλημα

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Λιλ (κατευθείαν στους ομίλους) και Μονακό (στον προκριματικό γύρο).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Ρεν και ο νικητής του κυπέλλου Γαλλίας.

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ: Καέν, Μπαστιά και Ιστρ.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΙΓΚ 1: Τρουαγιέ, Νανσί και Λε Μαν.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Οζέρ και Σεντάν συναντώνται στον τελικό στις 4 Ιουνίου.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: PSV Αϊντχόφεν.

Πολλοί αποδίδουν το νταμπλ και την πορεία της Αϊντχόφεν μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ στην τεχνική ηγεσία

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Άγιαξ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Άλκμααρ, Φέγενορντ, Χέρενφεϊν, Βίλεμ (ως φιναλίστ κυπέλλου Ολλανδίας).

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ: Ρούζενταλ ή Ντε Γκράαφσαπ(παίζουν μπαράζ), Ντεν Μπος.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: PSV Αϊντχόφεν.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ: Μπενφίκα.

Ένας Ιταλός οδήγησε τη Μπενφίκα στον πρώτο τίτλο της μετά από 11 χρόνια

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Πόρτο.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Σπόρτινγκ, Μπράγκα, Σετούμπαλ (ως κυπελλούχος).

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ: Εστορίλ, Μπέιρα Μαρ.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ: Σετούμπαλ.


Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8

Οι οργανωτές της συναυλίας Live Αid, που είχε γίνει το 1985 και η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του λιμού στην Αφρική, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν νέες συναυλίες σε λίγες εβδομάδες.

Στόχος των νέων αυτών συναυλιών που θα γίνουν στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη και στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ είναι η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη μας--η άσκηση πιέσεων, πιο συγκεκριμένα, στις κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών για να παραγράψουν τα χρέη των αναπτυσσόμενων χωρών και να χορηγήσουν επίσης μεγαλύτερη βοήθεια σ'αυτά τα κράτη.

Οι συναυλίες θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, δηλ. λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο του Ομίλου των 8 στη Σκοτία και θα πάρουν μέρος σ'αυτές πολλά από τα μεγάλα ονόματα της μουσικής ποπ και ροκ--ο Έλτον Τζον, για παράδειγμα, ο Στίβι Γουόντερ, τα συγκροτήματα «Κολντπλεϊ» (Coldplay) και R.E.M. κ.ά.

Ο μουσικός της ροκ και οργανωτής της συναυλίας Live Αid, Μπομπ Γκέλντοφ, δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ζζορτζ Μπους, και οι άλοι ηγέτες του Ομίλου των 8 θα πρέπει να έλθουν στη Σκοτία με τη βούληση να επιφέρουν αλλαγές--διαφορετικά, είπε, δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Οι συναυλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από τηλεοπτικά και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο--από την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, π.χ., και άλλα δίκτυα.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοχος ο Χανταρκόφσκι

Δώδεκα μήνες κράτησε η δίκη του Ρώσου μεγιστάνα

Kάθειρξη εννέα ετών επεβλήθη στον πρώην επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι. Ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία είχε παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενος για απάτη, υπεξαίρεση και μεγάλης κλίμακος φοροδιαφυγή .

Η δίκη του διήρκεσε 12 μήνες, με τις τελευταίες 12 ημέρες να περιορίζονται στην ανάγνωση της ετυμηγορίας από την έδρα του δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι του κ. Χανταρκόφσκι απέρριψαν τη διαδικασία ως "φάρσα", υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης τους εδιώχθη λόγω της υποστήριξης που παρέσχε σε πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Πούτιν. Δήλωσαν δε ότι προτίθενται να υποβάλλουν έφεση κατά της απόφασης, όπως και έκαναν λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της ποινής.

«Διάχυτη ήταν η έκπληξη για την ποινή των εννέα ετών που επιβλήθηκε στον κ. Χανταρκόφσκι και το συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ, παρά το ότι ο εισαγγελέας έδρας είχε ζητήσει την επιβολή της ύψιστης προβλεπόμενης δεκαετούς κάθειρξης», μεταδίδει ο Στίβεν Έκε του BBC που παρακολούθησε την πορεία της δίκης στη Μόσχα. «Όσοι παρακολούθησαν τη δίκη εκτιμούν ότι τα στοιχεία που προσεκόμισε η υπεράσπισηήταν όντως πειστικά και ανέμεναν την επιβολή μικρότερης ποινής. Η επικείμενη έφεση δεν αναμένεται να εξεταστεί πριν από το Σεπτέμβριο, αφήνοντας μέχρι τότε το διεθνή απόηχο της απόφασης να πλήττει, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, την ελκυστικότητα της Ρωσίας ως προς τους ξένους επενδυτές.»

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι επιβάλει δικαιοσύνη «επιλεκτικά».

Μιχαήλ Χανταρκόφσκι

Οι γονείς του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι ήταν μηχανικοί σε εργοστάσιο της Μόσχας και ζούσαν σε διαμέρισμα δύο δωματίων.

Από το ταπεινό αυτό ξεκίνημα ο Χανταρκόφσκι κατόρθωσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, αν όχι και ο πλουσιότερος, με προσωπική περιουσία όταν συνελήφθη, που υπολογίζεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια .

Στο απόγειό της, η εταιρεία Γιούκος παρήγε το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι σπούδασε χημικός και ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν κατέρρεε το σοβιετικό σύστημα.

Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν άρχισε η χαοτική ιδιωτικοποίηση των ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 16:32 (Ώρα Λονδίνου)

Συμπράξεις Κράτους - ιδιωτών

Το σχέδιο νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα παρουσίασε ο κ. Αλογοσκούφης

Στο δημόσιο διάλογο παραδόθηκε το σχέδιο νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια καλύτερη συνύπαρξη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθεσε δε ότι δημιουργείται ένα ευέλικτο πλαίσιο για την πιο ορθολογική συμμετοχή του Δημοσίου στην οικονομία.

«Με αυτό το σχέδιο νόμου προωθείται και ο τρίτος άξονας της νέας αναπτυξιακής πολιτικής, μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον νέο επενδυτικό νόμο» είπε ο υπουργός.

Οι σημαντικότερες διατάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη:

Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός και αν η διυπουργική επιτροπή (η οποία θα συσταθεί) αποφασίσει να εντάξει και μια σύμπραξη μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

Δεν αποτελούν αντικείμενο ΣΔΙΤ η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που κατά το σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο κράτος (πχ εθνική άμυνα, απονομή δικαιοσύνης, έννομη τάξη, ευθύνη σωφρονισμού).

Ορίζονται οι δημόσιοι φορείς που μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις συμπράξεων με ιδιωτικούς φορείς μέσα από την σύσταση ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού για κάθε συνεργασία στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Το αντικείμενο των συμπράξεων αυτών θα είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δημόσιων φορέων.

Οι ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι θα συμπράττουν με το δημόσιο τομέα, θα αναλαμβάνουν ουσιώδες μέρος των κινδύνων που συνδέονται με την χρηματοδότηση, την διαθεσιμότητα και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ή την παροχή υπηρεσίας, έναντι ανταλλάγματος που θα καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά από τους δημόσιους φορείς ή τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών.

Επίσης συστήνεται Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία θα χαράσσει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Παράλληλα συστήνεται και Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο Οικονομίας με στόχο τη διευκόλυνση και υποστήριξη των δημόσιων φορέων στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης για την επιλογή ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση της σύμπραξης.

Επίσης το σχέδιο νόμου προσδιορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων σύμπραξης και καθορίζει θέματα σχετικά με την χρηματοδότηση κα συμμετοχή των δημοσίων φορέων, τις διαδικασίες είσπραξης των συμβατικών ανταλλαγμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τις απαλλοτριώσεις κλπ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι σε αυτό έχει ενσωματωθεί η κοινοτική Οδηγία, η οποία αφορά τις διαδικασίες διαγωνισμών.

Επίσης πρόσθεσε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί από τον ιδιωτικό τομέα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σε τμήμα διακοπών της Βουλής και μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσει η ειδική γραμματεία, η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη των ΣΔΙΤ και θα εντοπίζει τις υπηρεσίες και τις αναγκαίες υποδομές που μπορούν να προωθηθούν μέσω του νέου συστήματος.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8

Οι οργανωτές της συναυλίας Live Αid, που είχε γίνει το 1985 και η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του λιμού στην Αφρική, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν νέες συναυλίες σε λίγες εβδομάδες.

Στόχος των νέων αυτών συναυλιών που θα γίνουν στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη και στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ είναι η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη μας--η άσκηση πιέσεων, πιο συγκεκριμένα, στις κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών για να παραγράψουν τα χρέη των αναπτυσσόμενων χωρών και να χορηγήσουν επίσης μεγαλύτερη βοήθεια σ'αυτά τα κράτη.

Οι συναυλίες θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, δηλ. λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο του Ομίλου των 8 στη Σκοτία και θα πάρουν μέρος σ'αυτές πολλά από τα μεγάλα ονόματα της μουσικής ποπ και ροκ--ο Έλτον Τζον, για παράδειγμα, ο Στίβι Γουόντερ, τα συγκροτήματα «Κολντπλεϊ» (Coldplay) και R.E.M. κ.ά.

Ο μουσικός της ροκ και οργανωτής της συναυλίας Live Αid, Μπομπ Γκέλντοφ, δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ζζορτζ Μπους, και οι άλοι ηγέτες του Ομίλου των 8 θα πρέπει να έλθουν στη Σκοτία με τη βούληση να επιφέρουν αλλαγές--διαφορετικά, είπε, δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Οι συναυλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από τηλεοπτικά και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο--από την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, π.χ., και άλλα δίκτυα.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοχος ο Χανταρκόφσκι

Δώδεκα μήνες κράτησε η δίκη του Ρώσου μεγιστάνα

Kάθειρξης εννέα ετών επεβλήθη στον πρώην επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι. Ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία είχε παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενος για απάτη, υπεξαίρεση και μεγάλης κλίμακος φοροδιαφυγή .

Η δίκη του διήρκεσε 12 μήνες, με τις τελευταίες 12 ημέρες να περιορίζονται στην ανάγνωση της ετυμηγορίας από την έδρα του δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι του κ. Χανταρκόφσκι απέρριψαν τη διαδικασία ως "φάρσα", υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης τους εδιώχθη λόγω της υποστήριξης που παρέσχε σε πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Πούτιν. Δήλωσαν δε ότι προτίθενται να υποβάλλουν έφεση κατά της απόφασης, όπως και έκαναν λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της ποινής.

«Διάχυτη ήταν η έκπληξη για την ποινή των εννέα ετών που επιβλήθηκε στον κ. Χανταρκόφσκι και το συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ, παρά το ότι ο εισαγγελέας έδρας είχε ζητήσει την επιβολή της ύψιστης προβλεπόμενης δεκαετούς κάθειρξης», μεταδίδει ο Στίβεν Έκε του BBC που παρακολούθησε την πορεία της δίκης στη Μόσχα. «Όσοι παρακολούθησαν τη δίκη εκτιμούν ότι τα στοιχεία που προσεκόμισε η υπεράσπισηήταν όντως πειστικά και ανέμεναν την επιβολή μικρότερης ποινής. Η επικείμενη έφεση δεν αναμένεται να εξεταστεί πριν από το Σεπτέμβριο, αφήνοντας μέχρι τότε το διεθνή απόηχο της απόφασης να πλήττει, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, την ελκυστικότητα της Ρωσίας ως προς τους ξένους επενδυτές.»

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι επιβάλει δικαιοσύνη «επιλεκτικά».

Μιχαήλ Χανταρκόφσκι

Οι γονείς του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι ήταν μηχανικοί σε εργοστάσιο της Μόσχας και ζούσαν σε διαμέρισμα δύο δωματίων.

Από το ταπεινό αυτό ξεκίνημα ο Χανταρκόφσκι κατόρθωσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, αν όχι και ο πλουσιότερος, με προσωπική περιουσία όταν συνελήφθη, που υπολογίζεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια .

Στο απόγειό της, η εταιρεία Γιούκος παρήγε το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι σπούδασε χημικός και ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν κατέρρεε το σοβιετικό σύστημα.

Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν άρχισε η χαοτική ιδιωτικοποίηση των ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλογος εργοδοσίας - σωματείων στο BBC

H πρώτη 24ωρη απεργία είχε ως αποτέλεσμα να μη μεταδοθούν πολλά ειδησεογραφικά και άλλα προγράμματα

Εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στο ΒΒC συναντώνται για να αποφασίσουν αν θα δεχτούν τις νέες προτάσεις που υπέβαλε η διοίκηση ή αν θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις περίπου τεσσάρων χιλιάδων υπαλλήλων του οργανισμού.

Σε συνομιλίες που είχε με τα σωματεία την περασμένη Παρασκευή--συνομιλίες που κράτησαν σχεδόν 20 ώρες, το BBC πρότεινε την αναβολή των υποχρεωτικών απολύσεων για ένα έτος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε άλλες παραχωρήσεις.

Τα τρία σωματεία των εργαζομένων δήλωσαν πως δεν θεωρούν ικανοποιητικές τις προτάσεις του BBC και αποφάσισαν να τις μεταφέρουν στα μέλη τους χωρίς να πάρουν τα ίδια θέση είτε υπέρ ή κατά.

Η σαρανταοκτάωρη απεργία που είχε προγραμματισθεί για την Τρίτη, 31 Μαΐου, και Τετάρτη, 1η Ιουνίου, ανεστάλη την Παρασκευή σε ένδειξη καλής θέλησης.

Η απεργία που έγινε τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, είχε ως αποτέλεσμα να μη μεταδοθούν πολλά ειδησεογραφικά και άλλα προγράμματα από το ραδιοφωνικό και το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Τα συνδικάτα πιστεύουν ότι μέχρι και το 55% των εργαζομένων πήρε μέρος στην απεργία, η διοίκηση του BBC, όμως, υποστηρίζει ότι το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 38%.

H διοίκηση του BBC υποστηρίζει ότι η απώλεια θέσεων εργασίας είναι αναγκαία για να διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια στην παραγωγή προγραμμάτων και για να διασφαλισθεί το μέλλον του οργανισμού.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωσύνταγμα, τριβές και Ασφαλιστικό

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Τα αυθαίρετα δεν κατεδαφίζονται. Βαρυσήμαντη δήλωση του Γιώργου Σουφλιά ξεκαθαρίζει το τοπίο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Σωσίβιο από τις συντεχνίες ζητεί ο Γ. Παπανδρέου. Ενώ η Κοινή Γνώμη επικροτεί τα κυβερνητικά μέτρα επανίδρυσης του κράτους.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Καθαιρούν συνδικαλιστές από την ΠΑΣΚΕ. Διχασμένο το ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία του ΟΤΕ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέο σχέδιο για τις χρήσεις γης. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς βάζει τάξη στην άναρχη δόμηση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πόσο κοστίζει σε Ελλάδα - Ευρώπη. Έρευνα της "Α" για το "ΟΧΙ" των Γάλλων.

Η ΑΥΓΗ: Το "ΟΧΙ" μήνυμα διαμαρτυρίας και ελπίδας. Το Γαλλικό Δημοψήφισμα καμπή για την Ευρώπη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Προκαλούν τα «ρετιρέ» των τραπεζών. Με απεργιακές κινητοποιήσεις η ΟΤΟΕ υπονομεύει την λύση του ασφαλιστικού.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανοιχτή σύγκρουση για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Η πρώτη 48ωρη απεργία ανακοινώθηκε ήδη από την ΟΤΟΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρεσιτάλ λαϊκισμού από το ΠΑΣΟΚ για ΟΤΕ. Όλη η αλήθεια για την κάλυψη του κόστους της εθελουσίας εξόδου.

ΕΘΝΟΣ: Στον βωμό του ΟΤΕ τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. Κυβερνητική συσκότιση για το κόστος της συμφωνίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «ΟΧΙ» οι Γάλλοι και το δολάριο σήκωσε κεφάλι. Υποχώρησε το ευρώ και σηκώθηκαν εμπόδια για Τουρκία και Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συν τοις άλλοις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξέσπασμα Αλογοσκούφη. Πληρώνουμε ακριβά τις κακές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΣΟΚ - ΟΤΕ Η... κρίση σας προωθείται. Έκτακτη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου/Ετοιμάζονται διαγραφές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Ευρώπη μετά το «NON». Οι αντιδράσεις κυβερνήσεων, εργοδοτών την επόμενη μέρα.

ESPRESSO: «Παντρεύομαι 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη». Ανοιχτός γάμος ανήμερα των γενεθλίων της Κιμ Κίλιαν. Ο κύβος ερρίφθη για τον «Ταρζάν».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση πολιτικής στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις. Βάλλεται η συναίνεση Γ. Παπανδρέου - Πόλεμος συνδικαλιστών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο ΟΤΕ ήταν μόνο η αρχή... των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμενοποιούνται οι κυβερνητικές προθέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ: «Δωράκι» 3 δισ. για ΟΤΕ και Εμπορική. Με... επιδότηση η ιδιωτικοποίηση.

Η ΝΙΚΗ: ΟΧΙ στο νεοφιλελευθερισμό. Προοδευτικό μήνυμα από το γαλλικό λαό.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυνατό λαϊκό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα». Με 55% απάντησε ο γαλλικός λαός.

TRAFFIC NEWS: Συμβόλαιο θανάτου η δολοφονία γνωστού επιχειρηματία. Συναγερμός στην Πάτρα μετά το «χτύπημα» στο κέντρο της πόλης.

Η ΧΩΡΑ: Νόμιμα όλα τα αυθαίρετα. Δεν θα γκρεμιστεί κανένα και δεν θα χτιστούν νέα. Σουφλιάς: Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο σε έναν χρόνο.

City Press: Βόμβα Κόντου για τα Ταμεία. Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή του ΤΕΒΕ.

Μetro: Απεργία στις τράπεζες. Τελεσίγραφο από την ΟΤΟΕ για την επίλυση του Ασφαλιστικού.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γ. Σουφλιάς: Σε ένα χρόνο το νέο χωροταξικό, αλλά... Δεν γκρεμίζονται τα αυθαίρετα.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αυθαιρετείτε... νόμιμα. Όσοι καταπατούν δασικές εκτάσεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αφού «παγώνουν» όλα τα πρόστιμα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θύελλα στην Ευρώπη μετά το όχι των Γάλλων. Με πολλές συνέπειες και για την Ελλάδα.

Σημείωση: Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Το ΟΧΙ των Γάλλων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «αν και ηχηρή, η φωνή των Γάλλων δεν φαίνεται να ακούγεται καθαρά από κυβερνήσεις και εργοδότες. Ο Μπλερ θέτει θέμα οικονομικής πολιτικής, Γάλλοι και Γερμανοί επιχειρηματίες ζητούν συνέχιση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Το "όχι", όμως, δύσκολα θα παρακαμφθεί από τις κυβερνήσεις. Ήδη γίνεται λόγος για εγκατάλειψη του Συντάγματος, η διεύρυνση τίθεται σε αμφιβολία. Η διαδικασία απορρύθμισης θα επιταχυνθεί με "όχι" αύριο των Ολλανδών (60% δείχνουν δημοσκοπήσεις)».

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι «παραλυτική αμηχανία προκάλεσε στην ισχυρή πολιτική και οικονομική τάξη των Βρυξελλών η ιστορική απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από την πλειοψηφία του γαλλικού λαού, παρά την ανισοβαρή, πολυδάπανη προπαγανδιστική εκστρατεία που πραγματοποίησαν οι υποστηρικτές του "ναι"».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι «υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου, κατά τις συναλλαγές στις ασιατικές αγορές συναλλάγματος, χθες, στον απόηχο της απόρριψης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους ψηφοφόρους».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι «τις επιπτώσεις (πολιτικές και οικονομικές) σε Ελλάδα και Ευρώπη από το ηχηρό "όχι" των Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα επισημαίνουν στην "ΑΠΟΦΑΣΗ" υπουργοί, ευρωβουλευτές και οικονομικοί παράγοντες. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να προχωρήσει, ενώ ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει τις ανησυχίες του».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «με σαφή τρόπο και αψηφώντας τις κάθε είδους "Κασσάνδρες", οι Γάλλοι πολίτες έδωσαν τη δική τους απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής σχετικά με την αποδοχή ή όχι της συνθήκης ευρωσυντάγματος. Και μπορεί τα διευθυντικά όργανα και ορισμένες ηγεσίες κρατών-μελών της ΕΕ να θέλουν να αγνοούν την πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι το ηχηρότατα γαλλικό "όχι" στο ευρωσύνταγμα αποτελεί αναμφισβήτητα καμπή, καθώς αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «με ένα βροντερό "όχι" που άγγιξε το 55%, απάντησαν την περασμένη Κυριακή η γαλλική εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην απόπειρα επιβολής του λεγόμενου ευρωσυντάγματος».

Συμφωνία ΟΤΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «η σύγχυση πολιτικής γραμμής που υπέβοσκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε με αφορμή τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στον ΟΤΕ, και προκάλεσε εντονότατους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αρχικώς αμήχανη έως ήπια αντίδραση του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε στη συνέχεια σε τήρηση αποστάσεων, για να μετατραπεί τελικώς σε πλήρη άρνηση της συμφωνίας υπό το βάρος των εντονότατων εσωκομματικών πιέσεων προς την ηγεσία του».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι «στη δίνη μίας πολύ σοβαρής κρίσης βρίσκεται πλέον το ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ περισσότερο η ΠΑΣΚΕ, η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στις καθαιρέσεις των στελεχών της στην ΟΜΕ- ΟΤΕ που συμφώνησαν με τη διοίκηση του οργανισμού για την εθελούσια έξοδο και την άρνηση της μονιμότητας. Αυτή είναι η εντολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου προς τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ο οποίος αν και ήταν γνώστης της συμφωνίας, βρήκε ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση, όταν υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τα κόμματα της αριστεράς».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «απελπιστικά μόνο του μένει το ΠΑΣΟΚ. Τη στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο και σε όλες τις ώριμες οικονομίες του πλανήτη προωθούνται λύσεις απεμπλοκής του κράτους από μια σειρά υπηρεσιών, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια και ευνοούνται οι στρατηγικές συμμαχίες με εταιρείες κολοσσούς, στην Ελλάδα η "αντιπολίτευση" στρώνει το έδαφος με παλαιοκομματικές μεθόδους για πυροδότηση του συναινετικού κλίματος στις κυοφορούμενες διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι «τα ρέστα τους δίνουν οι συντεχνίες που βλέπουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να "σπάσει αβγά" και να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας πάντα τη συναίνεση. Η εξέλιξη στον ΟΤΕ προκάλεσε αναταραχή στις διάφορες συντεχνίες που με τίποτα δεν επιθυμούν να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και στην εξυγίανση της οικονομίας».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «με άλλοθι τα υπέρογκα ελλείμματα, η κυβέρνηση αποφάσισε τις γνωστές αυξήσεις στον ΦΠΑ για να εισπράξει 800 εκ. ευρώ, δικαιολογήθηκε για τις αυξήσεις - κοροϊδία στο ΕΚΑΣ για την τμηματική και όχι εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Στην περίπτωση του ΟΤΕ "λησμόνησε" τα ελλείμματα. Όχι όμως την προτίμησή της στα συνήθη θύματα των ανορθόδοξων πολιτικών της...».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «εκρηκτική είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τη συμφωνία στον ΟΤΕ και το πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση. Ισχυρές πιέσεις από τους συνδικαλιστές του κόμματός του δέχεται ο Γ. Παπανδρέου για να προχωρήσει σε διαγραφές».

Ελληνική οικονομία

Ο διοικητής του ΤΕΒΕ κ. Κόντος επισημαίνει στη CITY PRESS ότι «το ΤΑΕ και το ΤΣΑ θα χρειαστούν ενίσχυση από το Δημόσιο για να συνεχίσουν τη χορήγηση συντάξεων το φθινόπωρο. Η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ εξασθένισε τα οικονομικά του ΤΣΑ. Η εξαίρεση επαγγελματιών και βιοτεχνών που ζουν σε πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων στερεί 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από το ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ. Για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ:"Βγάζουν οι αρμόδιοι εργαζόμενους στη σύνταξη την ώρα που επιβάλλεται να περιορίσουν τους συνταξιούχους».

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι «την ανοικτή σύγκρουση με τα συνδικάτα, την αντιπολίτευση και ενδεχομένως με τις Βρυξέλλες επιλέγει η κυβέρνηση. Χθες ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έλαβε εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας στον ΟΤΕ και στην επίλυση του Ασφαλιστικού στην Εμπορική και στην Αγροτική παρά την έντονη αντίδραση των συνδικάτων».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας θα κοστίσει 3 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Αυτό προβλέπει το σχέδιο Αλογοσκούφη. Η ΟΤΟΕ κήρυξε απεργία και η ΓΣΕΕ απειλεί με πόλεμο».

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS «η συμφωνία του ΟΤΕ και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση συζητήθηκαν χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ήδη έχει υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη με τη "συναινετική συμφωνία" στον ΟΤΕ προκειμένου να εξυγιανθεί ο οργανισμός».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στη ΒΡΑΔΥΝΗ τόνισε ότι «η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης , ΟΤΕ και εργαζομένων για την εξυγίανση του Οργανισμού δεν θα στοιχίσει ούτε ευρωλεπτό στον Έλληνα φορολογούμενο, σε αντίθεση με όσα στοίχιζαν ανάλογα προγράμματα στους πολίτες κατά το παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ". Ο υπουργός επισήμανε ότι "οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί απλώς παραπλανούν τον ελληνικό λαό"».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «οι αλλαγές στον ΟΤΕ θα είναι -όπως όλα δείχνουν - απλά και μόνο η αρχή των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. Χθες το πρωί, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, προδιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του τοπίου στην οικονομία, με αιχμή την επίλυση του ασφαλιστικού της Εμπορικής και της Αγροτικής Τράπεζας».

Ασφαλιστικό τραπεζών

Η METRO υποστηρίζει ότι «θέση μάχης παίρνει η ΟΤΟΕ, η οποία προχωρά σε 48ωρη απεργία την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 7 και 8 Ιουνίου αντίστοιχα, αντιδρώντας στις κυβερνητικές εξαγγελίες για μονομερή επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών τηρώντας αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει, εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ, όχι μόνο δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να επιδιώξουν ακόμη και σύγκρουση, προκειμένου να υπερασπίσουν συντεχνιακά -και όχι μόνο- συμφέροντα ενός κλάδου, ο οποίος κατ' εξοχήν ανήκει σε εκείνους που έχουν ονομαστεί "ρετιρέ", λόγω ακριβώς της προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης που έχουν απολαύσει σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων».

Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «από τον Μάιο του 2006 τίθεται σε εφαρμογή το νέο χωροταξικό σχέδιο. Κανένα αυθαίρετο δεν πρόκειται να γκρεμιστεί, ενώ παράλληλα θα ισχύουν στο ακέραιο τα πρόστιμα για τη νομιμοποίησή τους. Ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι για τους ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών που έχουν χτιστεί σε παράκτιες περιοχές. Οριστικό τέλος στην ομηρεία της αυθαίρετης δόμησης δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι «τον Μάιο του 2006 θα αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα, τελευταία απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης, Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. επιπλέον, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, το ίδιο διάστημα θα είναι έτοιμα τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία, τον Παράκτιο και Ορεινό Όγκο. Με τις δράσεις αυτές, σημείωσε ο κ. Σουφλιάς, θα εξασφαλιστεί η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα αλλά και η ποιότητα του περιβάλλοντος καθώς ο καθένας θα ξέρει τι και πού επιτρέπεται. Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το Εθνικό καθώς και τα Ειδικά Χωροταξικά δεν σχετίζονται με τη δόμηση, ωστόσο σημείωσε ότι, από τη στιγμή που θα προβλέπεται η χωρική οργάνωση κύριων πόλων και αξόνων ανάπτυξης, δικτύων μεταφορών και ο ρόλος των σημαντικών αστικών κέντρων, ουσιαστικά θα περιέχονται και οι κατευθυντήριες γραμμές για την οικιστική ανάπτυξη. Ωστόσο, όσον αφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό, θα εξειδικευτούν με πολεοδομικές μελέτες. Ερωτηθείς ειδικά για τα αυθαίρετα κτίσματα ο Γιώργος Σουφλιάς με περισσό πολιτικό θάρρος τόνισε ότι δεν είναι τα μόνα που είναι παράνομα και αναρωτήθηκε: "Αποφασίζεις όμως να τα κατεδαφίσεις;" Το θέμα, σημείωσε ο κ. Σουφλιάς, είναι πως δεν θα γίνουν νέα παράνομα κτίσματα. Πάντως, ο ίδιος απέφυγε να επισημάνει οτιδήποτε γύρω από το πώς θα επιλυθεί τελικώς και το πρόβλημα των αυθαιρέτων».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι «λύσεις που θα "ξεκλειδώνουν" τα προβλήματα των εντάξεων στα σχέδια πόλης θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νέο σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Γ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα κατεδαφιστούν αυθαίρετα και ότι από τον Μάιο του 2006 θα μπει τάξη στο σημερινό χωροταξικό χάος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ένοχος ο Χανταρκόφσκι

Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος και πρώην επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος καταδικάστηκε σε 9 χρόνια κάθειρξη για απάτες και φοροδιαφυγή.

Η δίκη του Ρώσου μεγιστάνα διήρκεσε 12 μήνες και ο δικαστής Μόσχα ανακοίνωσε την ποινή 12 μέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας που έκρινε ένοχο τον κ. Χανταρκόφσκι.

Οι συνήγοροι του κ.Χανταρκόφσκι υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι γονείς του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι ήταν μηχανικοί σε εργοστάσιο της Μόσχας και ζούσαν σε διαμέρισμα δύο δωματίων.

Από το ταπεινό αυτό ξεκίνημα ο Χανταρκόφσκι κατόρθωσε να γίνει ένας, αν όχι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια όταν συνελήφθη.

Στο απόγειο της η εταιρεία του η Γιούκος παρήγε το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι σπούδασε χημικός και ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν κατέρρεε το σοβιετικό σύστημα.

Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν άρχισε η χαοτική ιδιωτικοποίηση των ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοχος ο Χανταρκόφσκι

Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος και πρώην επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση για απάτες και φοροδιαφυγή.

Η δίκη του Ρώσου μεγιστάνα διήρκεσε 12 μήνες και ο δικαστής Μόσχα ανακοίνωσε την ποινή 12 μέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας που έκρινε ένοχο τον κ. Χανταρκόφσκι.

Οι συνήγοροι του κ.Χανταρκόφσκι υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι γονείς του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι ήταν μηχανικοί σε εργοστάσιο της Μόσχας και ζούσαν σε διαμέρισμα δύο δωματίων.

Από το ταπεινό αυτό ξεκίνημα ο Χανταρκόφσκι κατόρθωσε να γίνει ένας, αν όχι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια όταν συνελήφθη.

Στο απόγειο της η εταιρεία του η Γιούκος παρήγε το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι σπούδασε χημικός και ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν κατέρρεε το σοβιετικό σύστημα.

Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν άρχισε η χαοτική ιδιωτικοποίηση των ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 05:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακατατάξεις

Εν αναμονή του ανασχηματισμού της γαλλικής κυβέρνησης, η Φρανς Σουάρ (France Soir) εκτιμά πως ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο ηγέτης της Ένωσης Λαϊκού Κινήματος, Νικολά Σαρκοζί είναι οι επικρατέστεροι για αν λάβουν την πρωθυπουργία.

«Ποιος από τους δυο;» είναι ο εύγλωττος τίτλος της εφημερίδας, δίπλα στις φωτογραφίες των δυο πολιτικών.

«Ο Σιράκ παίζει το τελευταίο του χαρτί εκτιμά η Λα Τριμπιούν (La Tribune) ενώ η Λιμπερασιόν (Liberation) προβλέπει μάχη για την εξουσία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η Λιμπερασιόν λέει πως το «νούμερο δύο» του κόμματος, ο Λοράν Φαμπιούς, που στήριξε την εκστρατεία του «Όχι» έχει βάλει στόχο να αναλάβει την ηγεσία και να οδηγήσει τους σοσιαλιστές στις προεδρικές εκλογές του 2007.

Υπό τον τίτλο «Αδιέξοδο» η Λε Μοντ (Le Monde) λέει πως η απόρριψη του ευρωσυντάγματος μπορεί να υπονομεύσει τον «εύθραυστο συμβιβασμό» στον οποίο βασίζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αυτοί που ψήφισαν «Όχι», λέει η γαλλική εφημερίδα κινήθηκαν από τον «εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον δογματισμό ή τη νοσταλγία» ενώ άλλοι πίστεψαν πως μπορούν να απορρίψουν αυτή την Ευρώπη, για μια άλλη, διαφορετική.

Αλλά, συμπληρώνει, «η αλήθεια είναι πως η μόνη Ευρώπη που είναι δυνατή, είναι αυτή την οποία οι Ευρωπαίοι προτίθενται να οικοδομήσουν από κοινού».

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) λέει πως η διαδικασία κύρωσης των ευρωσυντάγματος θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να πιεστούν οι χώρες που το απορρίπτουν να το ξανασκεφτούν.

Στην Ισπανία, η Ελ Μούντο (El Mundo) λέει πως το γαλλικό «Όχι» σηματοδοτεί «το τέλος ενός σχεδίου για την οικοδόμηση μιας μεγάλης ομοσπονδίας, ικανής να ανταγωνιστεί δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα».

Η ουγγρική Νεπσαμπαντσάγκ (Nepszabadsag) χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία «νίκη του φόβου».

«Ο ακαθόριστος φόβος σχετικά με το μέλλον νίκησε» λέει η εφημερίδα, και κάνει λόγο για φόβο απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, την αμερικανική κυριαρχία και τον ανταγωνισμό με την ανατολική Ευρώπη.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) διαφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις και λέει πως η απόρριψη της συνθήκης από τους Γάλλους ήταν «μια καλή μέρα για την Ευρώπη».

«Το περασμένο σαββατοκύριακο στη Γαλλία δεν κηδεύτηκε η Ευρώπη αλλά μια λανθασμένη ιδέα της» λέει η εφημερίδα που θεωρεί πως το προτεινόμενο ευρωσύνταγμα είναι πολύ σύνθετο, μακρύ, αντιφατικό και συγκεντρωτικό.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Στο δρόμο του «Όχι»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε ελπίζει να μην ακολουθήσουν οι συμπολίτες του το παράδειγμα των Γάλλων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να δουν τις συνέπειες του καθοριστικού όχι που είπαν την Κυριακή, οι Γάλλοι στο ευρωσύνταγμα.

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με ενέργεια και να παραμείνει παράγοντας στη διεθνή σκηνή.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, είπε, θα ήταν να παραλύσει η Κοινότητα.

Ο Γάλλος επίτροπος, Ζακ Μπαρό είπε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο ανθρώπινη, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γκίντερ Φερχόιγκεν, είπε ότι η ευθύνη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας στα κράτη-μέλη, είναι των πολιτικών.

«Είναι σαφές πως υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους πολίτες, αλλά δεν πρέπει να θεωρείτε τους επιτρόπους υπεύθυνους για αυτό. Δεν έχουμε μέσα να κάνουμε δουλειά στα κράτη μέλη, δεν έχουμε κόσμο, ή προϋπολογισμό ούτε μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι ευθύνη των κατά τόπους πολιτικών που θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί η χώρα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί αυτό είναι καλό. Δεν μπορείτε να περιμένετε από 25 επιτρόπους να κάνουν κάτι τέτοιο σε 450 εκατομμύρια ανθρώπους -δεν είναι δουλειά μας» είπε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώνεται πλέον στο επικείμενο δημοψήφισμα, την Τετάρτη, στην Ολλανδία.

Οι ψηφοφόροι αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Γάλλων και να απορρίψουν το ευρωσύνταγμα.

Δημοσκόπηση της ολλανδικής τηλεόρασης την Δευτέρα, ανέβαζε το «Όχι» στο 60%.

Στην ίδια τη Γαλλία, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταλάβει γιατί οι ψηφοφόροι είπαν το «Όχι».

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης κι αναμένεται αποπομπή του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 02:09 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος δημοψηφισμάτων;

«Ο Μπλερ αποφασισμένος να εγκαταλείψει το δημοψήφισμα αναφέρει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που επικαλείται πληροφορίες ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, «έχουν αποφασίσει να παγώσουν αμέσως τα σχέδια για δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν, όπως αναμένεται, η Ολλανδία ψηφίσει Όχι».

Η σχετική ανακοίνωση στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναμένεται να γίνει, κατά την εφημερίδα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε ανάλογους τόνους η Γκάρντιαν (The Guardian) προβλέπει ότι ο Τόνι «Μπλερ θα προκαλέσει τον [Γάλλο πρόεδρο Ζακ] Σιράκ» ζητώντας του κατ ιδίαν «αν σκέφτεται να ζητήσει ξανά την άποψη των Γάλλων σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα» ώστε να ξαναδοθεί ζωή στο ευρωσύνταγμα.

«Μια αρνητική απάντηση του Γάλλου προέδρου θα ανοίξει το δρόμο για τη Βρετανία, την Τσεχία και την Πολωνία να ακυρώσουν τα δημοψηφίσματά τους ισχυριζόμενες πως το σύνταγμα είναι νεκρό» λέει η Γκάρντιαν.

Σε πορεία σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους του βρίσκεται ο Μπλερ, για τα σχέδιά του να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα., λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες ότι «Βρετανοί διπλωμάτες συζητούν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους προκειμένου να εξασφαλίσουν υποστήριξη» στα σχέδιά τους για εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος.

Πρόκειται για «μάχη για την καρδιά της Ευρώπης» λέει η Τάιμς (The Times).

Μετά την καταψήφιση του συντάγματος από τους Γάλλους έχουν ανοίξει αρκετά μέτωπα, όπως «το μέλλον της ευρωπαϊκής κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και η διεύρυνση, συμπεριλαμβανομένης και της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη, την οποία ο κ. Μπλερ υποστήριξε» λέει η Τάιμς.

Ο Τόνι Μπλερ έχει θέσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προτεραιότητα της βρετανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά «είναι πλέον πιθανόν να βρει αντιμέτωπο τον πρόεδρο Σιράκ» λέει η βρετανική εφημερίδα.

Τα διαγραφόμενα στρατόπεδα περιγράφει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της η Ιντιπέντεντ (The Independent) που διερωτάται «προς ποια Ευρώπη» οδηγούμαστε.

Όπως λέει, υπάρχουν τέσσερις πιθανές κατευθύνσεις.

Εκείνη της «Συνταγματικής Ευρώπης» που προωθεί μεταρρυθμίσεις ώστε να λειτουργεί η κοινότητα καλύτερα αλλά στην υπάρχουσα βάση άποψη που υποστηρίζεται από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η τάση των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» υποστηρίζεται από το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, ενώ η Βρετανία, η Πολωνία και η Εσθονία επιδιώκουν μιαν «Ευρώπη του ελεύθερου εμπορίου».

Η Γαλλία και η Γερμανία, τέλος, προσβλέπουν σε μιαν «Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων» λέει η Ιντιπέντεντ.


Τρίτη 31 Μαΐου 2005 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Στο δρόμο του «Όχι»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε ελπίζει να μην ακολουθήσουν οι συμπολίτες του το παράδειγμα των Γάλλων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να δουν τις συνέπειες του καθοριστικού όχι που είπαν την Κυριακή, οι Γάλλοι στο ευρωσύνταγμα.

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με ενέργεια και να παραμείνει παράγοντας στη διεθνή σκηνή.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, είπε, θα ήταν να παραλύσει η Κοινότητα.

Ο Γάλλος επίτροπος, Ζακ Μπαρό είπε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο ανθρώπινη, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γκίντερ Φερχόιγκεν, είπε ότι η ευθύνη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας στα κράτη-μέλη, είναι των πολιτικών.

«Είναι σαφές πως υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους πολίτες, αλλά δεν πρέπει να θεωρείτε τους επιτρόπους υπεύθυνους για αυτό. Δεν έχουμε μέσα να κάνουμε δουλειά στα κράτη μέλη, δεν έχουμε κόσμο, ή προϋπολογισμό ούτε μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι ευθύνη των κατά τόπους πολιτικών που θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί η χώρα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί αυτό είναι καλό. Δεν μπορείτε να περιμένετε από 25 επιτρόπους να κάνουν κάτι τέτοιο σε 450 εκατομμύρια ανθρώπους -δεν είναι δουλειά μας» είπε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώνεται πλέον στο επικείμενο δημοψήφισμα, την Τετάρτη, στην Ολλανδία.

Οι ψηφοφόροι αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Γάλλων και να απορρίψουν το ευρωσύνταγμα.

Δημοσκόπηση της ολλανδικής τηλεόρασης την Δευτέρα, ανέβαζε το «Όχι» στο 60%.

Στην ίδια τη Γαλλία, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταλάβει γιατί οι ψηφοφόροι είπαν το «Όχι».

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης κι αναμένεται αποπομπή του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.