Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-06

  1. Ψήφος εμπιστοσύνης στο ευρωσύνταγμα
  2. Τα άλλα δημοψηφίσματα
  3. Ανάμικτα μηνύματα
  4. Αφιερωμένος στο 12χρονο καρδιοπαθή
  5. rsCL='
  6. rsCL='
  7. Παρίσι και Λονδίνο για το 2012
  8. Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;
  9. Τέλος δημοψηφίσματος για Βρετανία
  10. «Αποφυγή της ήττας»
  11. Τσάβες κατά ΗΠΑ
  12. Ο Ερντογάν στην Ουάσινγκτον
  13. Ελεύθεροι χωρίς όρους οι Θάνου Τζέκος
  14. Αναβολή του βρετανικού δημοψηφίσματος
  15. Ελβετία: Νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών
  16. Μεταρρυθμίσεις, ΠΑΣΟΚ και σκουπίδια
  17. Μία ημερομηνία σημαδιακή
  18. Πως πάνε για την Ευρώπη;
  19. Τι θα κάνουν οι Βρετανοί;
  20. «Λουκέτο» στο Γουαντάναμο ζητά γερουσιαστής

Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 01:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφος εμπιστοσύνης στο ευρωσύνταγμα

«Ο Μπλερ επιδιώκει να αμβλύνει τις διαφορές στην ΕΕ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times), στην οποία έδωσε συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον.

Ο Τόνι Μπλερ κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία δε θεωρεί τη συνταγματική συνθήκη «νεκρή» παρά τα γεγονός ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη το υπαινίχθησαν αμέσως μετά την αρνητική ψήφο των Γάλλων πολιτών.

«Πιστεύω ότι το ευρωσύνταγμα είναι ένας συνετός δρόμος προόδου και η Ευρώπη θα πρέπει κάποια στιγμή να υιοθετήσει ορισμένους κανόνες για το μέλλον της, διαφορετικά δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στην «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Και στο θέμα της οικονομικής μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Τόνι Μπλερ φάνηκε πιο διαλλακτικός και προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους των Γάλλων και των Γερμανών ότι η Βρετανία θα προωθήσει την επιβολή του αγγλοσαξονικού οικονομικού μοντέλου στην ΕΕ.

«Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει το κοινωνικό μοντέλο. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό μοντέλο προσαρμοσμένο στη σημερινή πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Τόνι Μπλερ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να μείνει στην εξουσία και ξεκαθάρισε ότι το «πάγωμα» της διαδικασίας για το δημοψήφισμα δε συνδέεται με την παραμονή του στην Ντάουνινγκ Στριτ: «Θεωρώ ότι είναι χρέος και καθήκον μου η διακυβέρνηση της χώρας κι ας εικάζουν οι υπόλοιποι ό,τι θέλουν αποφάσισα ότι όλα αυτά πρέπει να με αφήνουν ανεπηρέαστο».

Στο ράφι ή από την πίσω πόρτα;

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» (Guardian): «Η κρίση στην ΕΕ απετράπη από τον Στρο».

Η βρετανική εφημερίδα θεωρεί ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων δέχθηκε με ανακούφιση την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, η οποία αναμενόταν «πιο θανατηφόρα».

«Η διατύπωση ήταν πολύ προσεκτική και επιδέξια», δήλωσε στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης της ΕΕ στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η συντηρητική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph) δε συμφωνεί με την «Γκάρντιαν» και εκτιμά στο πρωτοσέλιδό της ότι η δήλωση του Τζακ Στρο οδηγεί στο εξής: «ευρωσυνθήκη από την πίσω πόρτα».

«Ο Στρο κατάφερε να ενισχύσει τις ανησυχίες όσων πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να επαναφέρουν κάποιες ρυθμίσεις του ευρωσυντάγματος από την πίσω πόρτα. Και το κατάφερε λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες λογικές διατάξεις στο ευρωσύνταγμα, οι οποίες μπορούν να σωθούν και να εφαρμοστούν», σχολιάζει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Βρετανία εναντίον Γαλλίας

«Η αντιπαλότητα μεταξύ των Βρετανών και των Γάλλων διεξάγεται σε τρία μέτωπα», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Times) στο πρωτοσέλιδό της και τ απαριθμεί:

Μέτωπο νούμερο 1: «Ο Μπλερ αντιμέτωπος με τον Σιράκ στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΕΕ».

Μέτωπο νούμερο 2: «Η Βρετανία αγνοεί την έκκληση της Γαλλίας για τη συνταγματική συνθήκη».

Και μέτωπο νούμερο 3: «Το Παρίσι και το Λονδίνο διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012».

Σύμφωνα με την «Τάιμς» η Βρετανία εισέρχεται σε μια εξάμηνη περίοδο αντιπαραθέσεων με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της βρετανικής ηγεσίας να «παγώσει» τη διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της συνταγματικής συνθήκης.

Η Βρετανία, επίσης, απειλεί να καταφύγει στο δικαίωμα του βέτο εάν η Γαλλία και η Γερμανία ζητήσουν την κατάργηση της ρύθμισης που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ για την ετήσια επιστροφή χρημάτων στη Βρετανία.

Τέλος, το γεγονός ότι η βρετανική ηγεσία έθεσε ως προτεραιότητα της εξάμηνης προεδρίας της την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκινούν τον Οκτώβριο, αλλά η κοινή γνώμη σε Γαλλία και Γερμανία παραμένει ακόμα πολύ επιφυλακτική απέναντι στην προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 22:26 (Ώρα Λονδίνου)

Τα άλλα δημοψηφίσματα

Το ολλανδικό «Όχι» έδωσε, για πολλούς, τη χαριστική βολή στο ευρωσύνταγμα

Την ώρα που η Βρετανία πάγωσε τα σχέδιά της για ένα δημοψήφισμα σχετικά με το ευρωσύνταγμα, άλλες χώρες προχωρούν όπως είχαν προγραμματίσει πριν τα αρνητικά αποτελέσματα του γαλλικού και ολλανδικού δημοψηφίσματος.

Η επόμενη δοκιμασία για το ευρωσύνταγμα είναι τον Ιούλιο στο Λουξεμβούργο, το οποίο αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Κοινότητας.

Μέχρι το γαλλικό και ολλανδικό «Όχι» το ευρωσύνταγμα αναμενόταν να εγκριθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Λουξεμβούργου, που παραδοσιακά θεωρούνται ενθουσιώδεις υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Αλλά τώρα πια το στρατόπεδο εκείνων που αντιτίθενται στο ευρωσύνταγμα αυξάνει τη δύναμη του.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, Μπεν Φαβότ, λέει πως έφτασε η στιγμή για τους πολίτες της Ευρώπης να μπορέσουν να εκφράσουν τη γνώμη τους.

«Ο κόσμος ρωτά επειδή εδώ και 50 χρόνια δεν είχε πραγματικά ερωτηθεί για την Ευρώπη. Προφανώς είμαστε εν γνώσει του προβλήματος, ότι δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που λένε πως το σύνταγμα δεν έχει άλλη ζωή, αλλά και άλλοι. Αλλά νομίζω πως αν δεν συνεχίσουμε με τη διαδικασία επικύρωσης δεν θα ξέρουμε πού βρισκόμαστε, στην πραγματικότητα» είπε ο Μπεν Φαβότ.

Δημοψήφισμα έχει προγραμματιστεί και στη Δανία, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είναι σαφές αν τελικά θα διεξαχθεί.

Η Δανία είχε καταψηφίσει το ευρώ πριν πέντε χρόνια, όπως και την Συνθήκη του Μάαστριχ το 1992, αν και την υπερψήφισε τελικά μετά από ένα χρόνο και αφού είχε κερδίσει σημαντικές εξαιρέσεις από τις προβλέψεις της.

Αλλά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε πως κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το σύνταγμα.

«Η διαδικασία επικύρωσης είναι κάτι που αφορά στα κράτη μέλη. Το καθένα έχει δικαίωμα να αποφασίσει πώς και πότε θα γίνει αυτή η κύρωση. Πρόκειται για θέμα του κάθε κράτους μέλους» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Πολωνία έχει επιβεβαιώσει πως θα προχωρήσει κανονικά με το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Δεν είναι σαφές ακόμα τι θα κάνουν η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Όλα τα άλλα κράτη μέλη θα επικυρώσουν τη Συνταγματική Συνθήκη με ψήφο στο Κοινοβούλιο και ήδη δέκα από αυτά το έχουν πράξει.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 19:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάμικτα μηνύματα

Ανάμικτα τα μηνύματα του υφυπουργού Οικονομικών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο ανέκαμψαν αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης των εσόδων που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2005, θα πρέπει αυτά να αυξηθούν κατά 10,1% ετησίως.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 6,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Όμως δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, τον Οκτώβριο του 2004, για επιπλέον έσοδα μέσα στο έτος αυτό, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Έτσι, για να επιτευχθεί πλέον ο στόχος του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, θα πρέπει τα έσοδα να αυξηθούν όχι κατά 7,4% όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, αλλά κατά 10,1%.

Ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων το 2005 και τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι.

Ο κ. Ρεγκούζας ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά σύστημα που θα ελέγχει τη ροή του πετρελαίου στο σύστημα διύλισης και εμπορίας, ενώ διευκρίνισε ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2006.

Αντιδράσεις κομμάτων

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ρεγκούζα, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η κυβέρνηση «παραδέχτηκε ότι, εξαπάτησε την Ελληνική Βουλή και τον Ελληνικό λαό με τον Προϋπολογισμό του 2005».

Όπως λέει το ΠΑΣΟΚ «τίθεται μέγα ηθικό και πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση της σεμνότητας και ταπεινότητας».

Ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Συνασπισμού, Π. Λαφαζάνης, είπε ότι η δηλώσεις Ρεγκούζα «για μαύρη τρύπα ύψους 1,3 δις ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2004 εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση».


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αφιερωμένος στο 12χρονο καρδιοπαθή

Η δήμαρχος Αθηναίων έδωσε την εκκίνηση του 220υ γύρου της πρωτεύουσας

Ο 22ος γύρος της Αθήνας ήταν αφιερωμένος στον 12χρονο Δημήτρη Καρύτσα, ο οποίος εξέπνευσε τα ξημερώματα έπειτα από ένα χρόνο νοσηλείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε το πρωί της Κυριακής σε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Δημήτρη Καρύτσα.

Ο μικρός Δημήτρης διατηρούνταν στη ζωή με την υποστήριξη δύο μηχανικών καρδιών, ενώ οι γονείς του και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες για την εξεύρεση μοσχεύματος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ωνάσειο, η απώλεια του 12χρονου οφείλεται σε αυτόματη ρήξη μίας κάνουλας, που συνέδεε την καρδιά του με την αντλία.

Παρά τις άμεσες προσπάθειες της χειρουργικής ομάδας ο μικρός δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στη ζωή.

Εν τω μεταξύ, ο 22ος γύρος της Αθήνας συνοδεύτηκε από σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Πέμπτη 02 Ιουνίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβολή του βρετανικού δημοψηφίσματος

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, θα ανακοινώσει στο Κοινοβούλιο την απόφαση της κυβέρνησης Μπλερ για επ αόριστον αναβολή του δημοψηφίσματος επί του ευρωπαϊκού συντάγματος.

Ψυχραιμία για το ευρωσύνταγμα

Επείγουσες συναντήσεις μετά το «όχι»

Νέο «Όχι»

Αμετάβλητα τα επιτόκια

«Το ζωντανό νεκρό» ευρωσύνταγμα

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη;

Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Δείτε το κείμενο και πείτε μας τη γνώμη σας

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Το μέλλον της Ευρώπης;

Το γαλλικό «όχι»

Οι επιπτώσεις του δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν την Τουρκία;

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Όζντεμιρ δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία δε πρέπει να ανησυχεί την Άγκυρα, το γαλλικό, όμως, «όχι» πρέπει.

Ψυχραιμία Άγκυρας για το γαλλικό ΟΧΙ

Τουρκικές ανησυχίες

Δημοψηφίσματα και προοπτικές της Τουρκίας

Σύγχυση στην ΕΕ μετά την απόρριψη

Στις Βρυξέλλες καταβάλλονται προσπάθειες για να διασωθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από το ναυάγιο μετά την απόρριψη του και από την Ολλανδία.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Κυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Σημαντική αλλά εύθραυστη συνθήκη

Αλλαγές μετά το «όχι» των Γάλλων

Στο δρόμο του «Όχι»

Πρώτη συμφωνία για το Σύνταγμα

Πως πάνε για την Ευρώπη;

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες διερωτώνται εάν η ΕΕ πρέπει να κινηθεί μπροστά, να κάνει μερικά βήματα πίσω ή να πάρει έναν τρίτο δρόμο.

Τι θα κάνουν οι Βρετανοί;

Ελίτ, συμφέροντα κι ελπίδες

Κρίση, προστριβές και σχέδιο Λονδίνου

«Φταίνε οι πολιτικοί»

Αναζητώντας αιτίες

Η «χαριστική βολή»

Τέλος δημοψηφισμάτων;

Γαλλικά «δεκανίκια»

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

Παρίσι και Λονδίνο για το 2012

Η έκθεση βελτίωσε τις πιθανότητες επιτυχίας της λονδρέζικης υποψηφιότητας

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση αξιολόγησης των πέντε πόλεων που διεκδικούν τους ολυμπιακούς αγώνες του 2012.

Η έκθεση αναφέρεται σε τεχνικά ζητήματα όπως η ποιότητα των εγκαταστάσεων, των μέσων μεταφοράς και της ασφάλειας στις πέντε υποψήφιες πόλεις -Λονδίνο, Μαδρίτη, Μόσχα, Νέα Υόρκη, Παρίσι.

Η έκθεση δεν κατατάσσει τις χώρες κατά σειρά αξιολόγησης, αντιθέτως, λέει ότι και οι πέντε θα μπορούσαν να διεξαγάγουν επιτυχείς αγώνες.

Η έκθεση δεν είναι δεσμευτική για τους 117 «Αθανάτους» που θα αποφασίσουν στις 6 Ιουλίου τη νικήτρια πόλη.

Πάντως η έκθεση επαινεί ιδιαίτερα το Παρίσι, για τις προτάσεις, τις προετοιμασίες και την υποστήριξη του κόσμου, μιλώντας για υψηλού επιπέδου πρόταση.

Αντίστοιχα υψηλού επιπέδου πρόταση χαρακτηρίζει η έκθεση την υποψηφιότητα του Λονδίνου, αποσύροντας μάλιστα την μέχρι τώρα κριτική για τις δημόσιες συγκοινωνίες, μια και δόθηκαν υποσχέσεις για μείζονα επένδυση στον τομέα αυτό.

Ανταποκριτής του BBC παρατηρεί ακόμα πως η έκθεση φαίνεται να μη δίνει σημασία σημασία στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη.

Έτσι το Παρίσι παραμένει επικρατέστερη υποψήφια πόλη.

Πάντως ο επικεφαλής της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Κρεγκ Ρίντι, μιλώντας στο BBC, προέβλεψε ότι μέχρι τελευταία στιγμή θα δίδεται ο αγώνας για τις ψήφους των 117 «Αθανάτων»,

«Από τώρα και μέχρι τη Σιγκαπούρη όταν θα συνεδριάσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να υπάρξει πολύ πίεση μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν την ψηφοφορία, γιατί ειλικρινά νομίζω ότι η κούρσα ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις είναι πολύ αμφίρροπη» είπε ο Ρίντι.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Η Συνθήκη για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Η έγκριση του ευρωπαϊκού Συντάγματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δρόμος μεγάλων αποστάσεων με εμπόδια.

Ο δρομέας μετά από μια καλή εκκίνηση (την κοινοβουλευτική επικύρωση σε εννέα από τα 25 μέλη της ΕΕ), σκόνταψε σε δύο εμπόδια και έχασε το βηματισμό του (βλ. Γαλλία και Ολλανδία), όπως λένε ορισμένοι αναλυτές.

Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που είχαν την ευκαιρία στο σύνολό τους να εντρυφήσουν στο κείμενο του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση Σιράκ έστειλε σε κάθε νοικοκυριό ένα αντίτυπο της Συνθήκης, ενώ ακολούθησε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δημόσιος διάλογος από αμφότερα τα στρατόπεδα του «Ναι» και του «Όχι».

Πάντως τόσο στη Γαλλία όσο και στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν είχε τη διάθεση ή το χρόνο για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τι προβλέπει το συνταγματικό κείμενο για την κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα νέα αξιώματα του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Όσοι δεν αρκούνται στη γνώμη των πολιτικών ηγετών, κοινοτικών παραγόντων και συνταγματολόγων προκειμένου να διαμορφώσουν ιδία άποψη μπορούν να διαβάσουν παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη συνθήκη.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Ευρωσύνταγμα (Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης)

Ποια είναι η άποψή σας για το περιεχόμενο του Συντάγματος;

Γιατί απορρίπτεται από τόσους πολλούς Ευρωπαίους;

Και πού πάμε τώρα, μετά τα "όχι των Γάλλων και των Ολλανδών;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Ευρωσύνταγμα (με την έννοια του Συντάγματος ως Θεμελιώδους Νόμου ενός sovereign κράτους) δεν υπήρχε πριν τα ολλανδογαλλικά ΟΧΙ, αλλά δεν επρόκειτο να υπάρξει ούτε στην περίπτωση ενός ομόφωνου ΝΑΙ από τα κράτη-μέλη. Η γενικότερη διαφωνία προς τη δημιουργία ενός Ευρωσυντάγματος δεν προέκυψε από το περιεχόμενό του, το οποίο επιδερμικά διαφέρει από τη Συνθήκη Ε.Ε. ενώ επιπλέον αναγνωρίζει σειρά δικαιωμάτων υπέρ του πολίτη. Αυτό που οι πολίτες της Ευρώπης ονομάζουν «δεξιά στροφή μέσα στην Ένωση», «ανάγκη επιστροφής στην Ευρώπη των λαών» ή «αδιαφορία των Βρυξελλών για τους πολίτες» μπορεί να αιτιολογηθεί διπλά: η πρώτη αιτιολογία, αν και παρουσιάζεται αντιστρόφως, είναι εθνικιστική. Οι πολίτες των Κρατών- Μελών αναγνωρίζουν το Σύνταγμα ως θεμέλιο λίθο της επικυριαρχίας ενός κράτους. Ξαφνικά, μία απρόσωπη Επιτροπή σε μία ξένη χώρα τους προτείνει να κυρώσουν ένα Ευρωσύνταγμα. Μικρή σημασία έχει το περιεχόμενό του. Εξάλλου ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ζητηθεί η έγκριση των λαών για τη Συνθήκη ΕΟΚ ή Ε.Ε. Ήταν η πρώτη ευκαιρία του πολίτη να πει ΟΧΙ, για όλα τα ΝΑΙ που ειπώθηκαν χωρίς αυτόν, και (πιθανόν δικαίως) το έπραξε. Η ονομασία Ευρωσύνταγμα είναι σαφέστατα δίκοπο μαχαίρι, εννοιολογικά. Για τον ευρωπαϊστή ερμηνεύεται ως ενότητα μεταξύ ισότιμων κρατών-μελών που έρχονται πιο κοντά. Για τον μη ευρωπαϊστή (όχι όμως αποκλειστικά τον αντι-ευρωπαϊστή!!!) Ευρωσύνταγμα σημαίνει απεμπόληση εθνικής ταυτότητας, δυνατότητας ελέγχου της εξουσίας, λόγω της απομάκρυνσής της

(Σπύρος Μανιατόπουλος, Αθήνα)

Επιτέλους θα καταλάβουν μετά το ηχηρό ΟΧΙ των Γάλλων ότι η κοινότητα απέτυχε στον εντοπισμό και την επίλυση των ιδιαζόντων προβλημάτων της εκάστοτε χώρας μέλους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ίδια κριτήρια χώρες με διαφορετικό δυναμικό. Αρχίζει επιτέλους ο πολίτης να ξυπνά.

(Νικόλαος Καρυτιανός, Ελλάδα)

Εγώ βλέπω το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών σαν μια μεγάλη αποτυχία στην δημοκρατία. Αφού υπερψηφίστηκε στην ευρωβουλή και δεν κατάφεραν να πείσουν τον λαό να το ψηφίσει, τότε ίσως σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές δεν ξέρουν να «ψηλαφίσουν» τη λαϊκή γνώμη και το σίγουρο είναι πως παρά την αδιαφορία των ευρωπαίων πολιτών για πιο ενεργή συμμετοχή αδιαφορούν και ευρωβουλευτές και προσπαθούν να πείσουν το λαό για καινούργιες ιδέες που στο μυαλό τους φαντάζουν πολύ δύσκολες και τον τρομάζουν.

(Σωτήρης, Κύπρος)

Ας μη μας κοροϊδεύουν πια, για ποια Ευρώπη μας μιλάνε; Πού είναι το όραμα, επιτέλους να ζήσουμε μια Ευρώπη έτσι όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της ευρωπαϊκής κοινότητας; Ποια εικόνα της Ευρώπης έχουν δώσει ως τώρα οι σημερινές «μετριότητες» των πολιτικών μας; Αναστήματα με όραμα, στόχους, πυγμή δεν έχουμε δυστυχώς. Και η Ευρώπη ακόμα αναζητά το ρόλο της στον ταραγμένο σημερινό κόσμο. Δεν έχουν πείσει οι κύριοι των Βρυξελλών τους λαούς της Ευρώπης ότι πραγματικά κόπτονται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, στα μυαλά τους όταν μιλάνε για ενοποίηση εννοούν να μας κάνουν ένα μεγάλο παζαρο-σουπερμάρκετ με οικονομικό όφελος των ολίγων και «εκλεκτών» και όλοι οι άλλοι να ψωμολυσσάνε και να υπακούουν τυφλά. Αυτή την Ευρώπη οραματίζονται οι άθλιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τα όργανα τους στις «επαρχίες πολιτείες» της Ευρώπης. Καλά έκαναν και είπαν το βροντερό όχι οι Γάλλοι. Ερήμην των λαών της Ευρώπης αποφασίζουν και προσπαθούν να μας οδηγήσουν εκεί που τα αρρωστημένα τους μυαλά έχουν από καιρό σκεφτεί. Καλά έκαναν οι Γάλλοι πάντα μπροστάρηδες για μια Ευρώπη πραγματικά δημοκρατική και κοινωνική. Χωρίς να μας ρωτήσουν με μαεστρία θέλουν να μας βάλουν την Τουρκία από το παράθυρο στο ευρωπαϊκό σπίτι, ένα ξένο σώμα μια δύναμη που αύριο θα ακυρώσει από μόνη της το ευρωπαϊκό όραμα. Εύγε τους. Δε θα πάρουμε τέτοια Ευρώπη, δε θέλουμε τέτοια Ευρώπη.

(Σταμάτης, Αθήνα)

Το «Όχι» των Γάλλων ήταν ένα γερό ράπισμα για τις αλόγιστες «ενδοσυμμαχίες» ποδηγέτησης της Ευρώπης.

(Γιώργος Ψάρρας, Καρλσρούη, Γερμανία)

Το όχι των Γάλλων και των Ολλανδών ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ε.Ε. Θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα: Α. Δεν ξέρω τι λέει το ευρωσύνταγμα αλλά είμαι αντίθετος στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ένωση για δύο λόγους: 1. Δεν είναι ευρωπαϊκό έθνος αλλά ασιατικό και μουσουλμανικό. 2 Δεν έχω καμία όρεξη τα κοινοτικά πακέτα να πηγαίνουν από την τσέπη των ευρωπαίων -άρα και τη δικιά μου- στην Τουρκία. Β. Δημοψήφισμα έπρεπε να είχε γίνει και στην Ελλάδα. Τους πολιτικούς τους ψηφίζουμε για να διαχειρίζονται τα τρέχοντα και όχι να παίρνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις. Γ. Από την ώρα που μπήκε το ευρώ οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη ενώ οι μισθοί έμειναν καθηλωμένοι. Η κυβέρνηση μας δεν έκανε τίποτε για αυτό. Αντίθετα συνέχισε και συνεχίζει να πριμοδοτεί το τρίπτυχο της χρεοκοπίας: τουρισμός, ναυτιλία, γεωργία. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να αποκτήσουν ερευνητικό χαρακτήρα και να πουλάνε τα προϊόντα της έρευνάς τους. Συνεπώς στον βαθμό που οι ενστάσεις μου για την πορεία της ΕΕ και της Ελλάδας δεν εισακούστηκαν είμαι χαρούμενος που τα 2 αυτά έθνη καταψήφισαν και εξ ονόματός μου το ευρωσύνταγμα.

(Νίκος Ιωάννου, Αθήνα)

Here are some little hints on what could be wrong with that document: First of all, let's recall that the US Constitution starts with the words "We the People of the United States of America..." Here is how the EU constitution starts: "HIS MAJESTY THE KING OF THE BELGIANS, THE PRESIDENT OF THE CZECH REPUBLIC, HER MAJESTY THE QUEEN OF DENMARK, THE PRESIDENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF ESTONIA, THE PRESIDENT OF THE HELLENIC REPUBLIC, HIS MAJESTY THE KING OF SPAIN, THE PRESIDENT OF THE FRENCH REPUBLIC, THE PRESIDENT OF IRELAND, THE PRESIDENT OF THE ITALIAN REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF CYPRUS, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF LATVIA, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF LITHUANIA, HIS ROYAL HIGHNESS THE GRAND DUKE OF LUXEMBOURG, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF HUNGARY, THE PRESIDENT OF MALTA, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE NETHERLANDS, THE FEDERAL PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF AUSTRIA, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF POLAND, THE PRESIDENT OF THE PORTUGUESE REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF SLOVENIA, THE PRESIDENT OF THE SLOVAK REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF FINLAND, THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND" So those are the people for whose sake this is all said and done. Hmmmmmmm....

(Manolis Lygounis, San Jose, USA)

Όσο οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκων κρατών συνεχίζουν να κωφεύουν στα πραγματικά προβλήματα των λαών επιλέγοντας να ασχολούνται και να προβάλλουν αντ' αυτών μουσικούς διαγωνισμούς και reality shows όσο το ενδιαφέρον τους περιορίζεται στο κέρδος και μόνο των εταιριών, πολυεθνικών και μη, που τους στηρίζουν και όχι στους λαούς που τους ψηφίζουν όσο οι συντάξεις των γερόντων συρρικνώνονται ενώ οι μισθοί και τα επιδόματα των βουλευτών φουσκώνουν όσο η εργασία από ύψιστο αγαθό μετατρέπεται από τους εργοδότες σε μαρτύριο για εργαζόμενους και ανέργους όσο η υγεία θα βρίσκεται στη σκιά των εξοπλισμών... τόσο οι λαοί με ψυθιριστά ουρλιαχτά θα λένε ΟΧΙ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ.

(Νίκος Βατσίτσης, Πειραιάς)

Europe with or without constitution has to become more upfront and confident. Europe appears weak in demanding the establishment of its decisions in various issues such as the Cyprus Problem. Europe wont have any future if keeps appearing weak and powerless to enforce its beliefs.

(Chrysostomos, London, UK)

Εθνικισμός, λαϊκισμός και πολιτικοί ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων «έκαψαν» το ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία. Καθ' όσον χρόνο ισχύει ο παλιός δυσλειτουργικός τρόπος λήψης αποφάσεων (ομοφωνία) αντί του νέου (αυξημένη πλειοψηφία) που προέβλεπε το ευρωσύνταγμα, ο κίνδυνος που ελλοχεύει πλέον είναι το μοναδικό επίτευγμα της Κοινής Αγοράς να μετατραπεί σε κερκόπορτα αθρόας εισαγωγής ξένων προϊόντων, μη δυνάμενης πλέον της Ένωσης των 25 να κινείται ταχέως.

(Αριστοτέλης, Θεσσαλονίκη)

Το γαλλικο και χθες το Ολανδικο ΟΧΙ εδωσαν αλλο χρωμα στην διαδικασια επικυρωσεις του Ευρωπαικου συνταγματος. Μ'αρεσει το οχι (εγω υποστηριζω την δημιουργια Ευροπαικης συνομοσπονδιας) γιατι δινει ενα γερο χαστουκι στην υποκρησια των πολιτικων, την γραφειοκρατια των Βρυξελων και Φανερωνει οτι οι λαοι της Ευρωπης αντιστεκονται στην μετατροπη της Ευρωπης σε ενα μεγαλο σουπερμαρκετ, σε ενα κλαμπ των μεγαλων πολυεθνικων εταιριων. Αμα θελουν οι πολιτικοι μια Ενωμενη Ευρωπη ας δωσουν την δυναμη στους λαους της να αποφασιζουν αυτοι για το μελον τους

(Αντωνης Συμεωνακης, Αδελαιδα, Αυστραλια)

Νομίζω ότι το ερώτημα εμπεριέχει και την απάντηση: όχι! Αφού ακόμη και στην άλλοτε ευρωλάγνη Ελλάδα το 'όχι' δείχνει να υπερέχει στις δημοσκοποήσεις, νομίζω ότι θα είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να επιμείνουν οι ελίτ των Βρυξελλών στο παρόν συνταγματικό κείμενο. Δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να μετατραπεί η Ε.Ε. σε μια χαλαρή συμμαχία κρατών με αποκεντρωμένες εξουσίες είτε να κυριαρχήσει το κοινωνικό μοντέλο μέσα από μια καθολική επαναδιαπραγμάτευσητης συνθήκης. Προς το παρόν πάντως είναι ευχάριστo που πολλοί λαοί λένε όχι στην αντικοινωνική σημερινή Ευρώπη την οποία διοικεί ουσαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι γραφειοκρατικές ελίτ των Βρυξελλών και όπου κυριαρχεί η άποψη Μπαρόζο (όλοι τον θυμόμαστε να καλεί τον Μπους και τους ακολούθους του στις Αζόρες για να κυρήξουν από κοινού επίθεση στο Ιράκ). Το ευρωπαϊκό όραμα γίνεται σταδιακά ευρωπαϊκός εφιάλτης. Τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται, βγαίνουν κοινοτικές οδηγίες που προτείνουν το ... 65ωρο! , και ενώ οι λαοί ζουν μέσα στην ανασφάλεια της παγκοσμιοποίησης (που η Ένωση επιταχύνει) στις Βρυξέλλες έχουν εγκατασταθεί οι επιτετραμένοι των οικονομικών κολοσσών δίπλα στα Ευρωπαϊκά όργανα (ούτε ο ... βασικός μέτοχος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια διαπλοκή). Οι λαοί λοιπόν ενταφιάζουν το νεοφιλελεύθερο σύνταγμα όχι επειδή δεν ενημερώθηκαν γι' αυτό αλλά ακριβώς επειδή ενημερώθηκαν... Η άποψή τους πρέπει να γίνει σεβαστή και όχι να αντιμετωπίζονται ως άσχετοι και αφελείς. Απλώς ζητούν το μερίδιο που τους αναλογεί στη λήψη αποφάσεων. Αν οι ηγετικές ελίτ δεν το κατανοήσουν αυτό τότε αυτοί θα ενταφιάσουν την Ένωση, όχι οι λαοί. Το συμπέρασμα είναι: Ναι στο "ΟΧΙ".

(Νικόλας, Θεσσαλονίκη)

Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει. Ωστόσο, το υφιστάμενο κείμενο δεν είναι αποδεκτό. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν αποσαφηνίζει τι ήταν, τι είναι και τι θα είναι η Ευρώπη! Η εισδοχή εξωευρωπαϊκών χωρών όπως η Τουρκία και προφανώς, σε εύθετο χρόνο, το Ισραήλ δεν συνάδουν με την ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και θρησκευτική ιστορία που όλα μαζί αποτελούν το υπόβαθο ή θεμέλιο της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά τι σόι εταίρους θέλουν οι Βρυξέλλες με την γραφειοκρατική αλαζονεία τους να φέρουν κοντά μας. Αυτούς, όπως η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο; ΄Η, μεθαύριο, το Ισραήλ. που εδώ και μισό αιώνα κατορθώνει, με την βοήθεια των Αμερικανών να εμποδίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους; Και, τι σόι Ευρώπη είναι αυτή όταν υπείκει και σκύβει την πλάτη στην θέληση της Ουάσιγκτον; Η Ρωσσία δεν είναι Ευρώπη; Και, τέλος επειδή ακούγεται ότι αυτό γίνεται γιά να αποτραπεί η στροφή της Τουρκίας προς τα Ισλανικά κράτη, ας ρωτήσουν με δημοψήφισμα ή όπως αλλοι! ώς θέλουν τους Αραβες από τον Ατλαντικό μέχρι τον Αραβικό κόλπο τι αισθάνονται γιά τους Τούρκους, που τους θεωρούν τα "μαύρα πρόβατα" του Ισλάμ, και γιά τις αλλεπάλληλες γενοκτονίες λαών και φυλών. Ας διαβάσουν το τί γράφει η παράδοση των Ουζπμέκων γιά τους Τούρκους. "Turk adam olmaz, olusanda yaramaz" (= ο Τούρκος άνθρωπος δεν γίνεται κι αν γίνει δεν ωφελεί)!

(Πέτρος Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη)

Ειναι καιρος πλεον να ξαναρθη η Ευρωπη στο σημειο που ξεκινησε. Η ενωμενη Ευρωπη ηταν μια καλη ιδεα, οπως αλλωστε και ο κομμουνισμος. Σαν ιδεα, σωστη αλλα στην πραξη αδυνατη. Η Ευρωπη θα ανασανει οταν ξαναποκτιση τα συνορα της και η καθε χωρα τον προσωπικο της ελεγχο. Ο κοσμος αργησε καπως αλλα ξυπνησε απο τον ληθαρφγο που τον εριξαν κατι, δηθεν φιλοευρωπαιοι. Υπαρχη πλεονασμα σε μια χωρα? ας μοιραζεται σε αλλες με λιγοτερο. Επισης εφθασε η στιγμη να πεταχτη το Ευρω στο καλαθι των αχρηστων και η καθε χωρα να αποκτιση παλι το δικο της νομισμα. Η γευση της Ε.Κ. ηταν μαλλον πολυ πικρη, κι ας φροντισαν οι κατα καιρους πουλιμενοι πολιτικοι να χρυσωσουν το χαπακι. Η Γαλλια και η Ολλανδια ανοιξαν τον δρομο. Ας τον ακολουθησουν και οι υπολοιποι. Καθε κατεργαγης στον παγκο του....και η Τουρκια στον δικο της.

(Marina Petsava, Stockholm, Sweden)

Για την Ελλάδα ευροσύνταγμα δεν υπάρχει. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό του . Αλλά για να το καταψηφίσει η μόνη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΏΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΓΑΛΛΙΑ σύγουρα θα είναι αντιδημοκρατικό και αντιεργατικό.Θα είναι ένα σύνταγμα που θα εξασφαλίζει την ευτυχία , την ασφάλεια , και την οικονομική δύναμη του κεφαλαίου και των ανθρώπων της εξουσίας. Ενώ αντιθέτως θα καταπιέζει και θα εξαθλιώνει τον εργαζόμενο φτωχό λαό της ΕΥΡΩΠΗΣ.

(ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΝΗΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΕΛΛΑΣ)

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΣΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΣ-ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ. ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙΡΟ. ΙΣΩΣ ΘΕΛΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΟ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

(ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

H χώρα που γέννησε την δημοκρατία στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες της να ψηφισουν για την καταργηση ουσιαστικα του ελληνικου συνταγματος και την επικυρωση ενος ευρωπαικου με το αιτιολογικο οτι ψυφιστηκε απο αυτους που εξελεξε ο λαος.μονον που αυτοι οι 300 εκλεχτηκαν συμφωνα με το υπαρχον συνταγμα αρα δεν μπορουν να αποφασισουν εκ μερους του λαου για την καταργηση του συνταγματος συμφωνα με το οποιο ειναι βουλευτες. Αλλα τι λεμε τωρα το μοναδικο δημοψηφισμα σαυτη την χωρα το εκανε η κυβερνηση της χουντας. Για τοσο δημοκρατικη χωρα μιλαμε. Και ναι η επικυρωση η οχι του ευρωσυνταγματος εχει να κανει κυριως με την υπαρξη της απροσωπης Ευρωπης, Της Ευρωπης της ψυχροπολιτικης και των οικονομικων μεγεθων. Το μεγαλο αυτο κυμα του ΟΧΙ ειναι μια καμπανα που πρεπει να οδηγησει στην μεταλαξη της Ευρωπης σε ενα πιο ανθρωπινο κρατικο συμπλεγμα.

(Αναστασιος Κ., Λονδινο, Αγγλια)

Fear or the future and local globalization are the main reasons: Previous attempts at globalization (see Napoleon, the British and Hitler) have failed. This one will too because it is based on economics only. It does not respect people's traditions. In the past attempts the means were crude: Both the British and Hitler used death, though the British were subtler. Now the weapons are fear itself. They tell Europeans: If you don't vote yes everything will be jeopardized. But for whom? The Greek worker who earns 350 euros a month and has to pay 3 euros for a coffee has nothing to loose.

(Dr Nikos Papanikolaou, USA)

I do not think the problem lies with the text of the proposed consitution. I have read parts of it and I do not think that under the circumstances it can be anything more than it is i.e. a "broad" outline of principles pointing to the desired outcome, namely, a strong and united Europe. The true issue is, in my opinion, that present day Europe is divided between "haves" and "have nots". Western Europe is the most prosperous and worries too much about the movement of human resources from the East seeking a better life in the West. Such tendancies of course will be corrected over time once the new members of East Europe shore up their economies and offer attractive domestic alternatives. However, in order to achieve such goals their economies need to be integrated first and then supported by the existing members of the EU. The dilemma is a clasic short term vs. long term outlook. Everyone recognizes the long term benefits of intergration w/ the East, however most realise a temporary pain in doing so in the present. Enter the politicians in the equation and you have a perfectly understandable reason of the reluctance to proceed with what everybody agrees is the right course. I know of no politician that would endure present day critisim in order to create long term benefits for an unknown succesor. Who knows, maybe the nationalistic politicians of present day Europe will be replaced by a new cast of Euro leaders yet to emerge. Consequently, I know of no politician that would hasten his/her own demise. As to the question of where do we go from here, the answer is obvious. Europeans should use this temporary set back to forge an even stronger Europe. Remember the words of Winston Churchill (paraphrase): "we should never, never, never,never, never give up".

(Dean Plassaras, California, USA)

Πρεπει να επανεξεταστει και να ξαναδοθει στα κρατη μελη

(Δημητρης Κατσικαδελης)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 16:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος δημοψηφίσματος για Βρετανία

Ο Τζακ Στρο είπε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα αναβάλλεται επ' αόριστον

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μετά την απόρριψή του από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Την ανακοίνωσε έκανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα αναβάλλεται επ' αόριστον.

Ο Τζακ Στρο είπε ότι αποσύρει από τη Βουλή το νομοσχέδιο που θα άνοιγε το δρόμο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι αυτό επιτάσσει αυτή τη στιγμή η λογική, και διατηρώντας το δικαίωμα να το επαναφέρει αν αλλάξουν οι συνθήκες.

Η ανακοίνωση αναμένεται να δυσαρεστήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία, που κάλεσαν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να προχωρήσουν την διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης παρά την απόρριψή της από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και εκπρόσωπος της Γαλλικής κυβέρνησης είπαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης.

Η Πολωνία είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει.

Η Βρετανία αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Αντιδράσεις

Τρεις είναι οι λύσεις που έχουν μπροστά τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης, όσον αφορά στο τι θα γίνει με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Μπορούν να πουν ότι το Σύνταγμα είναι νεκρό, μπορούν να ξαναγράψουν ορισμένα σημεία του Συντάγματος, ή μπορούν να προσπαθήσουν τους πολίτες στην Ολλανδία και τη Γαλλία ότι έκαναν ένα τρομερό λάθος και να επιχειρήσουν νέα δημοψηφίσματα.

Πάντως, εδώ στη Βρετανία, οι Συντηρητικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τη Συνθήκη για το Ευρωσύνταγμα, οριστικά.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Τόριδων, Λίαμ Φοξ, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πέθανε.

«Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, όσον αφορά τα δύο όχι, της Γαλλίας και της Ολλανδίας; Ο κόσμος δεν θέλει να κυρώσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Επομένως, σε όποιο λογικό κόσμο να μιλάμε, το Σύνταγμα είναι νεκρό. Και η κυβέρνησή μας πρέπει να πει ότι δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα στη Βρετανία, διότι η Συνταγματική Συνθήκη δεν ισχύει» είπε ο Λίαμ Φοξ.

Συνέντευξη Μακσέιν

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Ντένις Μακσέιν, συμφωνεί ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν υφίσταται.

«Ουσιαστικά οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί σκότωσαν τη Συνθήκη. Ξέρω ότι γενικώς υπάρχει απροθυμία να λέμε ότι η Συνθήκη είναι νεκρό γράμμα, και υποκρίνονται, θα λέγαμε, ότι βρίσκεται σε κώμα και σε σύστημα μηχανικής υποστήριξης, κανείς όμως, για να μιλάμε ρεαλιστικά, δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Σιράκ θα επανέλθει σε 12 μήνες με δεύτερο δημοψήφισμα και θα νικήσει το ΝΑΙ. Ως νομικό κείμενο η συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από 25 χώρες. Οι δύο είπαν ΟΧΙ, οπότε η συνθήκη δεν ισχύει» είπε ο Μακσέιν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να λειτουργεί βάσει των Συνθηκών που ισχύουν, δηλαδή της Νίκαιας, του Άμστερνταμ, του Μάαστριχτ και της Ρώμης, οι οποίες, βέβαια κάθε άλλο παρά τέλειες είναι, όπως όλοι συμφωνούν, είπε ο Βρετανός πολιτικός.

«Το βασικό πρόβλημα που έχει να επιλύσει η Ευρώπη είναι ο δυναμισμός της οικονομίας της, επίσης χρειάζεται η υλική αυτοπεποίθηση για να αισθάνεται ο κόσμος ασφάλεια στον εργασιακό του χώρο, και, ακόμη, να προχωρήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτές όμως οι αποφάσεις είναι αποφάσεις που θα λάβουν οι κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο, έχουμε εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, στην Ιταλία τον ερχόμενο χρόνο, στη Γαλλία το 2007, επομένως τα ερχόμενα δύο χρόνια θα εκλέξουν νέες πολιτικές ηγεσίες οι μεγαλύτερες αλλά και οι ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Μακσέιν.

Η Βρετανία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως είπε ο Ντένις Μακσέιν, το Λονδίνο θα προσπαθήσει να επαναπροσανατολίσει την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα έξω.

«Για παράδειγμα, προς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πώς να προωθηθεί η δικαιοσύνη και το ελεύθερο εμπόριο σε όλον τον κόσμο, πώς να βοηθήσουμε την Αφρική, πώς να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι διαχρονικά θέματα που δεν πρέπει να παρακαμφθούν από το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών. Η Βρετανία θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα είναι μια περίοδος περισυλλογής, δεν πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλες πρωτοβουλίες στα Ευρωπαϊκά θέματα, διότι η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν πληγωθεί ως χώρες και μπορεί να δούμε σημαντικές πολιτικές αλλαγές στις τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες» είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Ντένις Μακσέιν.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Αποφυγή της ήττας»

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες, εκτιμά ότι η υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από την υπόσχεσή της για δημοψήφισμα, γίνεται για να αποφευχθεί μια πολιτική ήττα στο εσωτερικό της χώρας.

«Ανέκαθεν το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα ήταν κάτι που έφερνε σε αμηχανία τη βρετανική κυβέρνηση, κάτι που παρουσίαζε κινδύνους. Ως εκ τούτου αναρωτούνται γιατί θα πρέπει να ριψοκινδυνεύσουν μια διαφαινόμενη ήττα, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν να κερδίσουν κάτι σε περίπτωση επικράτησης του στρατοπέδου του ΝΑΙ» είπε ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Γιατί λοιπόν ο Τόνι Μπλερ, πριν από δύο χρόνια και χωρίς να έχει καμιά σχετική υποχρέωση αυτοπαγιδεύθηκε σπεύδοντας να εξαγγείλει στο βρετανικό λαό ότι θα καλούνταν στις κάλπες για να αποφασίσει την τύχη του Συντάγματος;

Ο Γκρος λέει πως εκείνη την εποχή, ο Τόνι Μπλερ δεν είχε δυνατότητα επιλογής καθώς η Βρετανία θα έπρεπε να εγκρίνει με κάποιο τρόπο τη συνταγματική συνθήκη που ο ίδιος είχε διαπραγματευθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, υπολόγισε ότι εάν όλες οι υπόλοιπες 24 χώρες είχαν πει ΝΑΙ, είτε με δημοψηφίσματα είτε με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τότε η κυβέρνησή του θα είχε μελλοντικά πιθανότητες να κερδίσει το δημοψήφισμα καλώντας την Βρετανία, ως τελευταία χώρα, να μην μείνει απομονωμένη και να επικυρώσει το Σύνταγμα.

Εξάλλου τότε οι αντίπαλοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης είχαν αποσπάσει συντριπτικά κέρδη στις ευρωεκλογές και η αντιπολίτευση απειλούσε ότι θα φέρει τις σχέσεις Βρετανίας - Ευρώπης στο προσκήνιο του προεκλογικού αγώνα, οπότε υποσχόμενη η κυβέρνηση δημοψήφισμα αφαίρεσε αυτό το προνομιακό για τους Τόρηδες πεδίο αντιπαράθεσης, είπε ο Γκρος.

«Τώρα, όμως με τη Γαλλία και την Ολλανδία να ψηφίζουν ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα, είναι σχεδόν αδύνατον να πει κανείς ότι το βρετανικό εκλογικό σώμα θα πει ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή συνθήκη» είπε ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 15:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τσάβες κατά ΗΠΑ

Η Κοντολίζα Ράις ανοίγοντας τη σύνοδο του Οργανισμού, είχε κάνει λόγο για μεγαλύτερη παρέμβασή του

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για να κυριαρχήσουν στη Λατινική Αμερική.

Όπως είπε, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να εγκαταστήσει μια παγκόσμια δικτατορία.

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού συνεδρίαζαν στη Φλόριδα.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Οργανισμού που γίνεται στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Νωρίτερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε υποδεχτεί τους συνέδρους ζητώντας μεγαλύτερη ανάμιξη του οργανισμού για προώθηση της δημοκρατίας, όπως είπε, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως οι ΗΠΑ αναμένεται να καλέσουν τους συνέδρους να εγκρίνουν μέτρα που ενισχύουν το ρόλο του οργανισμού στον έλεγχο των δημοκρατιών της περιοχής.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Τις θέσεις της Άγκυρας στο κυπριακό θα εκθέσει στον Τζορτζ Μπους ο Τούρκος πρωθυπουργός

«Ήρθα για να νιώσω τον παλμό της Τουρκίας». Φειδωλός στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο βοηθός γενικός γραμματέας του OHE, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, βρέθηκε σήμερα στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ και στενούς συνεργάτες του.

Η συνέχεια των συζητήσεων για το κυπριακό αναμένεται τώρα στις ΗΠΑ για τις οποίες αναχωρεί σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αλλά και από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, την έναρξη διαλόγου για το κυπριακό.

Θα επισημάνει, όμως, δεν θα δεχτεί προϋποθέσεις όπως η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η επιστροφή των περιουσιών ή η παραίτηση της Τουρκίας από τα δικαιώματά της ως εγγυήτριας δύναμης.

Η Άγκυρα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών γερουσιαστών στη λεγόμενη τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου και ελπίζει ότι από τη συνάντηση Μπους - Ερντογάν θα προκύψουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Για την Άγκυρα όμως η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ έχει και άλλους στόχους πέραν του κυπριακού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να βελτιώσεις τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις που επιδεινώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Εφημερίδες όπως η Τζουμχουριέτ υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Ερντογάν για τις σχέσεις της χώρας του με το Ιράν και τη Συρία αλλά και τις αντιαμερικανικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Προκειμένου να εξευμενίσει τον Τζορτζ Μπους, συνεχίζει η ίδια εφημερίδα, η Τουρκία ανανέωσε ήδη την άδεια χρήσης της βάσης του Ιντζιρλίκ από όπου εφοδιάζονται τα αμερικανικά στρατεύματα που εισέβαλαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ, μεταξύ των δώρων που ενδέχεται να κομίζει ο Ερντογάν για τον πρόεδρο Μπους είναι και η αγορά μαχητικών ελικοπτέρων της αμερικανικής εταιρείας Σικόρσκι.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφτεί εργοστάσιο της εταιρείας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι χωρίς όρους οι Θάνου Τζέκος

Η Κατερίνα Θάνου απολογήθηκε για το δηλωθέν τροχαίο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

Ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία της ενώπιον της 11ης τακτικής ανακρίτριας η Κατερίνα Θάνου.

Η πρωταθλήτρια του στίβου κατηγορείται για παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ, ηθική αυτουργία και ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος.

Οι κατηγορίες αφορούν τη μη εμφάνιση σε ελέγχους ντόπινγκ στο Τελ Αβίβ, το Σικάγο και την Αθήνα, καθώς επίσης και τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 12ης Αυγούστου, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων με το δηλωθέν τροχαίο στη Γλυφάδα.

Νωρίτερα, ενώπιον της ανακρίτριας είχε παρουσιαστεί ο προπονητής της, Χρήστος Τζέκος, ο οποίος αφέθηκε επίσης ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ο κ. Τζέκος κατηγορείται για παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ, ηθική αυτουργία και ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, για τα ίδια περιστατικά.

Σε βάρος του Χρήστου Τζέκου εκκρεμεί επίσης δικογραφία σχετικά με παραβάσεις του νόμου περί απαγορευμένων ουσιών.

Πηγή: ΑΠΕ


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβολή του βρετανικού δημοψηφίσματος

Η ανακοίνωση του Τζακ Στρο αναμένεται να προκαλέσει τη γαλλική και γερμανική δυσαρέσκεια

Με δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, θα ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» επ' αόριστον τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της ευρωπαϊκής συνταγματική συνθήκης.

Μετά την απόρριψη του προτεινόμενου συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, η βρετανική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο, θεωρεί ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να εξεταστούν σε 10 μέρες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Το βρετανικό δημοψήφισμα είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Η βρετανική απόφαση αναμένεται να προκαλέσει τριβές στις σχέσεις με Γαλλία και Γερμανία που έχουν επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της συνέχισης των διαδικασιών κύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος.

Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαν Τρουζίνσκι, δήλωσε ότι η Βρετανία δε θα πρέπει να λάβει θέση που θα περιπλέξει την κατάσταση.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την κρίση μετά τα δημοψηφίσματα μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμη και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ελβετία: Νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών

Το 58% ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου νόμου

Οι πολίτες της Ελβετίας υπερψήφισαν σε χθεσινό δημοψήφισμα με ποσοστό 58% το νόμο που προβλέπει την εξίσωση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών με αυτά των ετερόφυλων. Η Ελβετία έγινε η πρώτη χώρα που έθεσε στην κρίση του λαού το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Ο νόμος επιτρέπει την επίσημη καταχώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στα σχετικά μητρώα και την απόδοση ισότιμων φορολογικών και κληρονομικών δικαιωμάτων, με αυτά που απολαμβάνουν τα παντρεμένα ζευγάρια.

Το νόμο υποστήριζε η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας, ενώ την αντίθεσή τους είχαν διaκηρύξει θρησκευτικές και ακροδεξιές οργανώσεις, λέγοντας ότι υπονομεύονται οι παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Ο εκπρόσωπος της κοινότητας των ομοφυλόφιλων στην Ελβετία, Ντομινίκ Κεμπέρ, χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε μέχρι τώρα στη διασφάλιση των κληρονομικών δικαιωμάτων του συντρόφου του:

Ο νέος νόμος, ωστόσο, δεν επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ομοφυλόφιλες γυναίκες -μία στις τρεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει ήδη παιδιά από προηγούμενη σχέση.

Σε ένα δεύτερο ταυτόχρονο δημοψήφισμα, εν τω μεταξύ, οι παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστές Ελβετοί είπαν «ναι» στις στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στις συνθήκες του Σένγκεν και του Δουβλίνου.

Έτσι λοιπόν, η Ελβετία θα ενταχθεί στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της Ένωσης και θα μοιράζεται με τα μέλη της κοινότητας πληροφορίες σχετικά με αιτήσεις χορήγησης ασύλου και εγκλήματα.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταρρυθμίσεις, ΠΑΣΟΚ και σκουπίδια

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το γρηγορόσημο ζει και βασιλεύει! Φαινόμενα διαφθοράς σε υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Βόμβα» ΠΑΣΟΚ στους δημόσιους υπαλλήλους. Άρση μονιμότητας ζητά ο Χρυσοχοΐδης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο ανασχηματισμός θα συνοδεύσει τις μεταρρυθμίσεις... Αποφασισμένος για όλα ο πρωθυπουργός. Σε διαρκή δράση και ετοιμότητα και το Κόμμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έχασε το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος. Διπλή ήττα στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 8 αλλαγές σε Δημόσιο - ΔΕΚΟ. Μέσα στο καλοκαίρι αρχίζουν οι μεταρρυθμίσεις.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σταματήστε τώρα τους εκβιαστές. Γέμισε η Αθήνα σκουπίδια και κινδυνεύει σοβαρά η υγεία των πολιτών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ και για την άρση της μονιμότητας. Σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα μεταξύ «κρατιστών» και «αντικρατιστών».

ΕΘΝΟΣ: Φορτώνουν με 5 βάρη τις νέες οικοδομές. Μετά την αύξηση αντικειμενικών και την επιβολή ΦΠΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με μειωτικά πανό που ύψωσαν το Σάββατο στο Ισμέτ Ινονού θύμισαν την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την καταστροφή της Σμύρνης επιβεβαίωσαν ότι... Τούρκος και φίδι φίλοι ποτέ δεν πιάνονται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΙΚΑ: Κίνδυνος «μαύρης τρύπας». Από τα... απλήρωτα γραμμάτια που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Σημίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πύργος της Βαβέλ το ΠΑΣΟΚ. Μαίνεται ο εμφύλιος, εκτός ελέγχου η κρίση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η γιορτή μας για την Ημέρα Περιβάλλοντος. Σκουπιδότοπος η Αθήνα, περιμένει την από μηχανής λύτρωση.

ΕΣΤΙΑ: Σύγκρουσις με τις συντεχνίες. Η τελευταία ευκαιρία για την ανταγωνιστικότητα.

ESPRESSO: Η έκκληση του Έλληνα κατασκόπου: «Βοηθήστε με να γυρίσω στην Ελλάδα». Ξεχασμένος από την Πολιτεία ο άνθρωπος που «έκλεβε» μυστικά από τους Αμερικανούς.

Μetro: Επί τάπητος η μονιμότητα. Διεργασίες αλλά και αντιδράσεις σε όλα τα στρατόπεδα.

City Press: Σύγκλιση για κατάργηση της μονιμότητας.

ΤΑ ΝΕΑ: Μεταρρυθμίσεις ανασφάλειας για όλους. Άνω - κάτω ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ.

TRAFFIC NEWS: «Έχω το παιδί του Μιχάλη και το θέλω». Στη δημοσιότητα η συγκλονιστική ιστορία. Έρχεται στον κόσμο ο Κωνσταντίνου junior.

Η ΧΩΡΑ: Κύμα αλλαγών μέσα στο καλοκαίρι. Πράσινο φως από τον Καραμανλή στους υπουργούς.

Κυβέρνηση

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να αρχίσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Με αιχμή του δόρατος το Νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τις άλλες τομές, θα επέλθει σειρά αλλαγών και στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι αλλαγές θα αφορούν την καθιέρωση νέου ενιαίου μισθολογίου, το νέο τρόπο προαγωγών, την καταβολή πριμ, τη χορήγηση αδειών, αλλά θα συζητηθούν και τα θέματα εθελουσίας εξόδου και μονιμότητας των νεοπροσληφθέντων».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «με το βλέμμα στραμμένο στις μεταρρυθμίσεις και με δεδομένη τη στήριξη των πολιτών ο πρωθυπουργός μελετά τα επόμενα βήματα που συνδέονται και με τη λειτουργία της κυβέρνησης. Αν και αποφεύγεται η οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα ανασχηματισμού, εντούτοις είναι σχεδόν αποφασισμένο πως μια τέτοια ενέργεια θα συνοδεύσει τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που έχουν ήδη ξεκινήσει και στοχεύουν στην αλλαγή της κατάστασης της οικονομίας».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «...τώρα λοιπόν, η Κυβέρνησις Καραμανλή είναι υποχρεωμένη να προχωρήση στις συγκρούσεις τις οποίες απέφυγε η Κυβέρνησις Σημίτη επί οκτώ ολόκληρα χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να τις αποφύγει, αλλά ούτε και πρέπει να τις αποφύγη. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να εξυγιανθή η ελληνική οικονομία. Άλλως η μάχη για την ανταγωνιστικότητα θα χαθή οριστικώς».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «με δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση προχωρεί μέσα στο καλοκαίρι στην αναμόρφωση του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Στόχοι, η δημοσιονομική αποκατάσταση, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κρατικών επιχειρήσεων και η σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος με ενίσχυση πόρων προς το ΙΚΑ».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «ανατροπές στους όρους εργασίας και στο ασφαλιστικό καθεστώς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας για όλους. Οι ρήξεις, χωρίς άλλο ορατό σχέδιο πολιτικής υπέρ του κοινωνικού συνόλου, πυροδοτούν αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων».

Σκουπίδια

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι «άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία προκαλούν οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πρωτεύουσας καθιστώντας τους Αθηναίους πολίτες θύματα μιας ιδιότυπης ομηρίας στην οποία πρέπει σήμερα κιόλας να δοθεί λύση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλο».

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS, «απέραντη χωματερή έχει γίνει ο δήμος της Αθήνας και χθες, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, η πρωτεύουσα παρέμεινε πνιγμένη στα σκουπίδια, καθώς η χωματερή των Άνω Λιοσίων παραμένει κλειστή».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «ένας αχανής σκουπιδότοπος η Αθήνα, μετέτρεψε την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος σε... γιορτή της ντροπής και της αναλγησίας όσων εμπλέκονται στο μέγα θέμα της συγκέντρωσης και απόθεσης των απορριμμάτων. Συμφέροντα, μικροσυμφέροντα και «έμμονες ιδέες» φράζουν το δρόμο για τη δημιουργία σύγχρονων Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Σήμερα κρίσιμη σύσκεψη του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου με τους δημάρχους, οι οποίοι αγνόησαν την προτροπή να ανοίξει η χωματερή Άνω Λιοσίων, για να λυθεί έστω προσωρινά το μείζον αυτό πρόβλημα».

ΠΑΣΟΚ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «εξακολουθούν εντονότατες οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το καυτό θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Παρά την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει τις ισορροπίες στο Κίνημα ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι οι τάσεις που κυριαρχούν είναι περισσότερες από τη μία που χαράζει ο ίδιος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 'τάραξε τα νερά' με συνέντευξή του στο 'Βήμα'».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «μαίνεται η διαμάχη κρατιστών - αντικρατιστών στο ΠΑΣΟΚ. Νέες κόντρες μεταξύ στελεχών πυροδότησε η δήλωση Χρυσοχοΐδη που ζήτησε επέκταση του μοντέλου ΟΤΕ σε όλες τις ΔΕΚΟ. Απείχε η κοινωνία από την εσωκομματική ψηφοφορία».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «οι 'εκσυγχρονιστές' πήραν το κόμμα μέσα από τα χέρια του Γιώργου! Στο πρώτο μεγάλο εσωκομματικό τεστ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνώρισε οδυνηρή ήττα. Η συμμετοχή μειώθηκε κατακόρυφα, τα μαγαζάκια ενίσχυσαν την επιρροή τους και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Παπανδρέου ανέκτησαν την επιρροή τους στις κομματικές οργανώσεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Μία ημερομηνία σημαδιακή

Ο Τζακ Στρο θα δηλώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πως δεν θα φέρει προς συζήτηση νομοσχέδιο που θ'ανοιγε το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την άνοιξη του 2006

Μία εβδομάδα μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται ν'ανακοινώσει σήμερα την αναβολή επ'αόριστον του δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα. Σαν σήμερα, ας σημειωθεί, πριν από 30 ακριβώς χρόνια, οι Βρετανοί αποφάσιζαν να πουν «ναι» στην παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.), όπως λεγόταν τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία είχε ενταχθεί στην Ε.Ο.Κ. δύο χρόνια νωρίτερα.

Όταν άρχισε η εκστρατεία, πριν από το δημοψήφισμα, υπερτερούσαν τα «όχι»: τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων ήθελαν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Κοινότητα.

Όμως, όταν έκλεισαν οι κάλπες κι έγινε η καταμέτρηση των ψήφων, φάνηκε πως το 67% ήταν, τελικά, υπέρ του «ναι».

Τι ακριβώς συνέβη;

Η Βρετανία είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα στα οποία είχαν σπεύσει να ενταχθούν πολιτικοί όλων των κομμάτων, ανεξαρτήτων ιδεολογικών διαφορώντους ένωνε, πολύ απλά, το «ναι» ή το «όχι».

Η πλευρά που είχε ταχθεί υπέρ της αποχωρήσεως της Βρετανίας από την Ε.Ο.Κ. είχε την υποστήριξη πολλών μελών της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών, του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Η κ. Θάτσερ υποστήριζε το «ναι» το 1975

Υπέρ του «όχι» , για παράδειγμα, είχε ταχθεί ο υπουργός Βιομηχανίας των Εργατικών, Τόνι Μπεν, ο Ίαν Πέιζλι (που αγωνιζόταν από τότε υπέρ της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο) κι ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών, Ίνοχ Πάουελ.

Το στρατόπεδο του «ναι» είχε καλύτερη οργάνωση, περισσότερα χρήματα και επίσης την υποστήριξη πολλών εφημερίδων, όπως της «Σαν», για παράδειγμα, της «Ντέιλι Μέιλ» και της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» που σήμερα, 30 χρόνια μετά, βλέπουν με πολύ μεγάλες επιφυλάξεις αν όχι και με εχθρότητα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του «ναι» ήταν ο φιλοευρωπαίος υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, Ρόι Τζένκινς.

«Οίκος ανοχής»

Για πολλούς Συντηρητικούς, που ήταν επίσης υπέρ του «ναι», ήταν δύσκολο να καταλάβουν πως ήταν δυνατό να συμφωνούν με τους παραδοσιακούς τους αντιπάλους.

«Ήταν σα να μπαίναμε με τις μύτες των ποδιών σέναν ... οίκο ανοχής», θυμάται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Συντηρητικών, Ντάγκλας Χερντ. «Αισθανόσουν πως έκανες κάτι που θα μπορούσε να σου προκαλέσει ευχαρίστηση ή όχι και που είχε το στοιχείο του ρίσκου.»

Όλες οι εφημερίδες υποστήριζαν το «ναι» το 1975

Όπως εξηγεί ένα από τα βασικά στελέχη της εκστρατείας υπέρ του «ναι», ο λόρδος ΜακΑλπάιν, «στόχος μας ήταν να δείξουμε στον κόσμο πως αν ψήφιζε υπέρ του όχι ήταν σα να υποστήριζε τους μαρξιστές ή πολιτικούς που δεν είχαν σώας τας φρένας.»

Ο Τόνι Μπεν θυμάται πως οι δημοσκοπήσεις που γίνονταν τότε ήταν αρνητικές για τον ίδιο ή για άλλα στελέχη του στρατοπέδου του «όχι», σαν τον Ίνοχ Πάουελ, για παράδειγμα, και αντιθέτως πάντα πολύ θετικές για τους πρωταγωνιστές του «ναι».

«Είναι πολύ απλό», λέει ο Τόνι Μπεν, «αν δεν έχεις ούτε μία εφημερίδα να σε υποστηρίξει, δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα έχεις καλή κάλυψη.»

30 χρόνια μετά

Κι ίσως έχει δίκιο: τριάντα χρόνια μετά, οι εφημερίδες που έλεγαν «ναι» στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ο.Κ. τώρα λένε «όχι» στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και στο ευρώ και βλέπουν επίσης με πολύ μεγάλες επιφυλάξεις την Κοινότητα.

Αλλά και πολλοί πολιτικοί άλλαξαν στάση στο διάστημα που μεσολάβησε, όπως, λ.χ., η πρώην Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας, η Λαίδη Θάτσερ, η οποία την εποχή του δημοψηφίσματος του 75 ήταν υπέρμαχος του «ναι».

«Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσεις τον αγώνα τον καλό», λέει ο Τόνι Μπλερ. «Μερικές φορές κερδίζεις, άλλες φορές χάνεις. Αλλά αν λάβετε υπόψιν πως η Μάργκαρετ Θάτσερ ή ο Ρούπερτ Μέρντοχ έχουν τώρα τις ίδιες ιδέες μεμένα στο θέμα της Ευρώπης, δεν απέτυχα.»

Το 1975, το στρατόπεδο του «ναι», με την υποστήριξη του πολιτικού Κατεστημένου, του Τύπου και ενός εξαιρετικά καλού μάρκετινγκ, κατάφερε να προσελκύσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων.

Θα μπορούσαν να πειστούν, με τον ίδιο τρόπο, και τώρα, 30 χρόνια μετά, οι Βρετανοί;

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας, όπως έδειξαν τα πρόσφατα δημοψηφίσματα, απέτυχαν παταγωδώς σαυτό τον τομέα. Και η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ δεν φαίνεται να έχει καμία όρεξη γιανάλογες εμπειρίες.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου)

Πως πάνε για την Ευρώπη;

Στη Γερμανία, η Μπερλίνγκερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) χαρακτηρίζει αδιάφορες τις προσπάθειες του Γερμανού καγκελάριου Σρέντερ και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία.

Οι δύο ηγέτες, σημειώνει η εφημερίδα, «προσπάθησαν να καθησυχάσουν το λαό, το Σάββατο στο Βερολίνο, προτείνοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του Συντάγματος».

«Έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτούς τους δύο άνδρες, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία- θεωρούν τους εαυτούς τους μεγάλους ευρωπαίους πολιτικούς, τόσο αβοήθητους, τόσο αδύναμους, τόσο αμήχανους», διερωτάται το άρθρο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε μια Ευρώπη, που κινείται τόσο νευρικά, κάποιοι προτείνουν ακόμα και να εγκαταλειφθεί το ευρώ.

«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε κάτι τόσο τρελό», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Και πάλι στη Γερμανία, η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) αντιμετωπίζει λίγο πιο θετικά τη σύνοδο του Βερολίνου.

«Το μήνυμα είναι ότι τουλάχιστον το αποδυναμωμένο δίδυμο Σρέντερ Σιράκ θα αρχίσει και πάλι να συνεργάζεται», επισημαίνει το άρθρο.

Όμως στην αναζήτησή τους για ένα τρίτο σύμμαχο εξακολουθούν να κοιτάζουν «αλλά χωρίς αποτέλεσμα προς το Λονδίνο».

Στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν (Liberation) παρομοιάζει την Ευρώπη με ένα παλιό πλοίο, για τον έλεγχο του οποίου μάχονται δύο πληρώματα.

Η Γαλλία και η Γερμανία ονειρεύονται το πλοίο να ταξιδέψει και πάλι προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ η Βρετανία θέλει να το στρέψει προς την αντίθετη κατεύθυνση, με πλώρη προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Όμως, συνεχίζοντας την παρομοίωση, η Λιμπερασιόν τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει πρώτα να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες θα επιστρέψουν στο πλοίο.

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρ, χαρακτηρίζει ανεύθυνη την βρετανική κυβέρνηση για την απόφασή της να αναβάλει επ΄ αόριστον την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η εφημερίδα προβλέπει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λονδίνου.

«Αυτό που χρειάζεται, πρωτ απ όλα είναι να αντιδράσουμε στο φόβο του λαού, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

»Η ματαίωση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου δεν αποτελεί απάντηση και κυρίως λύση στην ευρωπαϊκή κρίση», τονίζει η αυστριακή εφημερίδα.

Στην Τσεχία, η Πράβο (Pravo) συμφωνεί ότι η διαδικασία της επικύρωσης πρέπει να ολοκληρωθεί, εφόσον όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ίσα. Βεβαίως η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι σε πολλές χώρες η διαδικασία ίσως να μην είναι επιτυχής.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 02:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τι θα κάνουν οι Βρετανοί;

Το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Ουάσιγκτον και τα σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ για το Ευρωσύνταγμα, απασχολούν τον βρετανικό Τύπο της Δευτέρας.

«Μία μάχη για την ηγεσία της ΕΕ αναμένεται να έρθει την Δευτέρα στην επιφάνεια όταν η Βρετανία, αψηφώντας τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα ανακοινώσει ότι ματαιώνει το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα», γράφουν οι Τάιμς (Times).

Η διαμάχη μεταξύ των τριών μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ για την ευρωπαϊκή συνθήκη και την κατεύθυνση της κοινότητας αναμένεται να επιτείνει την αναστάτωση που προκάλεσαν τα «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδίας, την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα αυξήσουν τις πιέσεις τους προς το Λονδίνο, προκειμένου να φερθεί σαν ένας «καλός Ευρωπαίος», έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας στο Λουξεμβούργο.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου πιστεύει ότι θα μπορέσει να πείσει τον Τζορτ Μπους να ξεκινήσει τις συνομιλίες για τις κλιματολογικές αλλαγές και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς την Αφρική.

Ο Τόνι Μπλερ θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία της Βρετανίας για δέκα χρόνια, μετά την απόφασή του να παγώσει το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Πηγές από το υπουργικό Συμβούλιο ανέφεραν ότι ο κ. Μπλερ θα ήθελε να παραμείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα μέχρι τον Ιούλιο του 2007, οπότε θα έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στο αξίωμα, όπως και η Μάργκαρετ Θάτσερ, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Βρετανός επίτροπος για θέματα εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, κάλεσε τον κ. Μπλερ να ολοκληρώσει τη θητεία του, διακινδυνεύοντας έτσι να έλθει σε ρήξη με τον υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ελπίζει σε μια γρήγορη διαδοχή, σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μάντελσον ζητά από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ, το οποίο καταποντίστηκε μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία, γράφει η Φαΐνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Το ευρώ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών έναντι της τιμής του δολαρίου.


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Λουκέτο» στο Γουαντάναμο ζητά γερουσιαστής

Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπίντεν του Δημοκρατικού κόμματος, ζήτησε να κλείσει η φυλακή στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται χωρίς δίκη εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατική δράση.

Ο κ. Μπίντεν ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σε τηλεοπτική συνέντευξη, δήλωσε ότι το Γουαντάναμο έχει εξελιχθεί σε όργανο προπαγάνδας για τους τρομοκράτες και ότι περισσότερο εκθέτει παρά προστατεύει τον αμερικανικό λαό από την τρομοκρατία.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να κλείσουμε το Γουαντάνμο και να μεταφέρουμε τους φυλακισμένους. Να κρατήσουμε αυτούς για τους οποίους έχουμε στοιχεία και να αφήσουμε ελεύθερους τους υπόλοιπους», είπε ο Τζόζεφ Μπίντεν.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε ότι θεωρεί απαραίτητη τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία σε όλες τις αμερικανικές φυλακές.

Πριν από δύο ημέρες το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι φύλακες στο Γουαντάναμο έκαψαν το κοράνι, αλλά χαρακτήρισε το περιστατικό μεμονωμένο και ατυχές.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι το κλείσιμο του στρατοπέδου θα προκαλούσε αμηχανία στο υπουργείο Άμυνας, ενώ οι ΗΠΑ θα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: τι να κάνουν με τα άτομα που συλλαμβάνουν στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν;

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.