Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-08

  1. Ήττα της Εθνικής
  2. Η κρίση της Βολιβίας
  3. Στα ύψη η μετοχή της Google
  4. Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;
  5. Φόνοι διαδηλωτών στην Αιθιοπία
  6. Χαμένοι στόχοι
  7. Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο πρωθυπουργός
  8. Αμερικανοβρετανικό σχέδιο για την Αφρική
  9. Γονίδια με υψηλές σεξουαλικές επιδόσεις
  10. Η οικονομία στο επίκεντρο
  11. Επίσκεψη στις ΗΠΑ προαναγγέλλει ο Ταλάτ
  12. Αγώνας «κλειδί» για την πρόκριση
  13. Αιματηρές συμπλοκές στην Αιθιοπία
  14. Αντίο, κα Ρόμπινσον
  15. Σε κίνδυνο τα αναπτυξιακά έργα
  16. Στα πρόθυρα του εμφυλίου
  17. Πινοτσέτ: Κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή
  18. Μπους - Ερντογάν σε βαρύ κλίμα
  19. Φταίνε ή όχι οι Βρετανοί;
  20. Εργαζόμενοι υπό παρακολούθηση

Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 22:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ήττα της Εθνικής

Παρά τις ευκαιρίες, δεν κατάφεραν να σκοράρουν οι παίχτες της Εθνικής

Οδυνηρή ήττα με 1-0 από την Ουκρανία γνώρισε η εθνική Ελλάδας στο γήπεδο Καραϊσκάκη, σε αγώνα για τον 2ο προκριματικό όμιλο του μουντιάλ 2006.

Η Εθνική βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, ένα βαθμό πίσω από την Τουρκία, και κινδυνεύει να μην πάρει το εισιτήριο ούτε για τα μπαράζ.

Παρά την γενική κυριαρχία της Ελλάδας στον αγωνιστικό χώρο, η νύχτα ανήκε τελικά στους Ουκρανούς και οι περίπου 34.000 θεατές έφυγαν πικραμένοι από το φαληρικό γήπεδο.

Βαθμολογία Ομίλου

Ουκρανία 23 (9)

Τουρκία 16 (9)

Ελλάδα 15 (9)

Δανία 12 (8)

Αλβανία 9 (9)

Γεωργία 5 (7)

Καζακστάν 0 (7)

Το γκολ του Χούσιν στο 82΄ έφερε την ομάδα του Ολέγκ Μπλαχίν να είναι σχεδόν βέβαιη πλέον για την πρόκριση στα τελικά της Γερμανίας, αφού χρειάζεται μία νίκη στα τρία ματς που της απομένουν.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Ουκρανίας που προκρίνεται στην τελική φάση οποιασδήποτε μεγάλης διοργάνωσης.

Συνοπτικά τα σημερινά αποτελέσματα και η βαθμολογία του ομίλου:

Καζακστάν-Τουρκία 0-6

Δανία-Αλβανία 3-1

Ελλάδα-Ουκρανία 0-1


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 18:01 (Ώρα Λονδίνου)

Η κρίση της Βολιβίας

Οι βίαιες διαδηλώσεις έχουν παραλύσει πολλές πόλεις της χώρας

Μια χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου είναι η Βολιβία, σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου της, Κάρλος Μέσα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η πολιτική κρίση, μετά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις ιθαγενών, χωρικών και ανθρακωρύχων που ζητούν εθνικοποίηση των φυσικών πόρων, σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος Μέσα κάλεσε τον πρόεδρο του Κογκρέσου και της Κάτω Βουλής να παραιτηθούν και να επιτρέψουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που έχουν παραλύσει τη χώρα, οι βίαιες συγκρούσεις των εξεγερθέντων με δυνάμεις της αστυνομίας και τα οδοφράγματα που έχουν αποκλείσει την πρωτεύουσα Λα Πας και άλλες μεγάλες πόλεις.

Αλλά η εκπρόσωπος της Εκστρατείας Αλληλεγγύης στη Βολιβία δήλωσε στο BBC ότι η προκήρυξη εκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει τη μοίρα της πλειοψηφίας των «μη προνομιούχων» συμπατριωτών της.

«Δεν νομίζω ότι είναι σημαντικό ποιος θα είναι στο ανώτερο αξίωμα. Τι πρόκειται να κάνουν με το φυσικό αέριο, ποιος θα ελέγχει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους ; Ο λαός ζητά ξεκάθαρα να περάσει η διαχείριση των πηγών ενέργειας σε αυτόν, να περάσει η εξουσία στο λαό, όχι στους διαφόρους πολιτικούς και τις πολυεθνικές» είπε η Αμανκάι Κάλκε.

Ο Βολιβιανός δημοσιογράφος της λατινοαμερικανικής υπηρεσίας του BBC, Αλβέρτο Σουβιρόν, λέει πως η Βολιβία είναι μια χώρα κοινωνικά και οικονομικά διχασμένη με κατακερματισμένες τις πολιτικές δυνάμεις, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη τη διακυβέρνησή της.

Από τον Οκτώβριο του 2003 άρχισε να διογκώνεται μια κοινωνική αναταραχή, εξαιτίας της φτώχειας, της οικονομικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της απόγνωσης του κόσμου που είδε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις να αθετούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για εθνικοποίηση της βιομηχανίας φυσικού αερίου, που αποτελεί την κύρια πηγή προσόδων της χώρας από το εξωτερικό, και αναδιανομή του πλούτου.

Η κυβέρνηση θέλησε να διατηρήσει την ενεργειακή βιομηχανία στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών και συνέχισε την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω λιμανιών της Χιλής, ιστορικά αντίπαλο της Βολιβίας, κάτι που υποδαύλισε περισσότερο την αναταραχή.

Η επόμενη κυβέρνηση, του Κάρλος Μέσα, αρκέστηκε να εξαγγείλει επιβολή φορολογίας 50% στα κέρδη των ξένων εταιρειών, χωρίς ποτέ να μπορέσει να υλοποιήσει την πρόταση λόγω συνεχών προσκομμάτων που προέβαλλε η Βουλή.

Την ίδια ώρα οι ανατολικές επαρχίες, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τα οποία διαθέτουν περισσότερο αναπτυγμένη γεωργία, ζητούν να τους παραχωρηθεί αυτονομία ώστε να μην μοιράζονται με την υπόλοιπη χώρα το εισόδημά τους.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί η κρίση, καθώς δεν υπάρχει έδαφος για συμβιβασμό ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα της πενόμενης πλειοψηφίας, των προνομιούχων επαρχιών και του πολιτικού κατεστημένου της χώρας» εκτιμά ο Βολιβιανός δημοσιογράφος του BBC Αλβέρτο Σουβιρόν.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 16:59 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη η μετοχή της Google

H Google εισήχθη στο χρηματιστήριο μόλις πριν από δέκα μήνες

Δέκα μήνες μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο, η εταιρεία Γκουγκλ (Google), η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, έγινε η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενημέρωσης.

Η αξία της μετοχής της Google ξεπέρασε αυτή της Time-Warner, του ομίλου κολοσσού με συμφέροντα μεταξύ άλλων στο χώρο των εκδόσεων, του κινηματογράφου και του ίντερνετ.

Ο επιχειρηματικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι η Google είναι υπό κάθε έννοια μικρότερη εταιρεία από την Time-Warner.

Τα έσοδά της το περασμένο οικονομικό έτος ανήλθαν στα 3,2 δισ. δολάρια, έναντι των 42 δισ. δολαρίων που κατέγραψε η Time-Warner.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι η μετοχή της Google μπορεί να είναι υπερεκτιμημένη με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η ξαφνική και κατακόρυφη πτώση της αξίας της.

Παραπέμπουν δε στην περίπτωση πτώχευσης της dot.com πριν από πέντε χρόνια, που προκλήθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Η Συνθήκη για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Η έγκριση του ευρωπαϊκού Συντάγματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δρόμος μεγάλων αποστάσεων με εμπόδια.

Ο δρομέας μετά από μια καλή εκκίνηση (την κοινοβουλευτική επικύρωση σε εννέα από τα 25 μέλη της ΕΕ), σκόνταψε σε δύο εμπόδια και έχασε το βηματισμό του (βλ. Γαλλία και Ολλανδία), όπως λένε ορισμένοι αναλυτές.

Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που είχαν την ευκαιρία στο σύνολό τους να εντρυφήσουν στο κείμενο του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση Σιράκ έστειλε σε κάθε νοικοκυριό ένα αντίτυπο της Συνθήκης, ενώ ακολούθησε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δημόσιος διάλογος από αμφότερα τα στρατόπεδα του «Ναι» και του «Όχι».

Πάντως τόσο στη Γαλλία όσο και στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν είχε τη διάθεση ή το χρόνο για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τι προβλέπει το συνταγματικό κείμενο για την κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα νέα αξιώματα του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Όσοι δεν αρκούνται στη γνώμη των πολιτικών ηγετών, κοινοτικών παραγόντων και συνταγματολόγων προκειμένου να διαμορφώσουν ιδία άποψη μπορούν να διαβάσουν παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη συνθήκη.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Ευρωσύνταγμα (Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης)

Ποια είναι η άποψή σας για το περιεχόμενο του Συντάγματος;

Γιατί απορρίπτεται από τόσους πολλούς Ευρωπαίους;

Και πού πάμε τώρα, μετά τα "όχι των Γάλλων και των Ολλανδών;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Το ερώτημα εάν υπάρχει Σύνταγμα μετά το ΟΧΙ κινείται στη λογική του εκβιασμού του Σιράκ "ΟΧΙ=μη Ευρώπη" και ταυτίζεται με τη λογική του εκβιασμού του Ανάν "ΟΧΙ=μη λύση" για την επίλυση του Κυπριακού. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια Ευρώπη ποθούμε: Σε ευρωπαϊκή κλίμακα: "Την Ευρώπη των Λαών και των Εθνών ή των Ηγετών και των Πολυεθνικών;" και σε εθνική κλίμακα: "Την Ευρώπη της Αμεσης Δημοκρατίας μέσω των δημοψηφισμάτων ή την Ευρώπη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ που αγνοούν και εμπαίζουν τον Ελληνικό Λαό σε κάθε κρίση ιστορική στιγμή του έθνους και της Ευρώπης (Μάαστριχ, ΟΝΕ, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Άκης Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη)

Το Ναι ή το ΟΧΙ των λαών είναι ισχυρότερο από το Ναι ή το Οχι των Κοινοβουλίων

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Ποτέ δεν κατάλαβα την μανία των συμπατριωτών μας, να γίνουμε ευρωπαίοι. Γίναμε ευρωπαίοι. Το ότι είμαστε, αν είμαστε, ας το αφήσουμε για τον καθένα μας, να το εκφράζει όπως το καταλαβαίνει. Τώρα; Ποιο σύνταγμα; για ποιο λαό; Και εν πάση περιπτώσει πως είναι δυνατόν να μιλάμε για σύνταγμα σε μια κατάσταση, χωρίς ενιαία εξωτερική πολιτική, χωρίς ενιαία εσωτερική πολιτική, χωρίς αμυντική πολιτική, χωρίς ενιαίο πραγματικό νομισματικό σύστημα χρήματος και το κυριότερο με διορισμένους στις Βρυξέλες υπαλλήλους να υπαγορεύουν ντιρεκτίβες τις οποίες ούτε εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν, ούτε καν να σκεφθούν να δημοσιοποιήσουν. Ήταν ολέθριο λάθος της Ελλάδος, να ενταχθεί σε τέτοιο σύστημα και μάλιστα χωρίς όρους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα μακροχρόνιες παραδοσιακές σχέσεις. Και ήταν θανάσιμο λάθος να υιοθετήσει το , χωρίς τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν και τις οποίες βέβαια δεν είχε και ποτέ δεν θα τις αποκτήσει. Διότι: δεν είμαστε αυτόνομη οικονομία, δεν είμαστε αυτόνομη παραγωγή, δεν έχουμε πρωτογενή ενέργεια, πλην του ηλίου, δεν έχουμε πρωτογενή τεχνολογία, μόνον τουρισμό 15% του ΑΕΠ και ναυτιλία άλλο ένα 15% και στο υπόλοιπο ότι βγάλουμε. Και όπως λεει μια παροιμία μας: - Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Papaconstantinou George (Greece)

Έπρεπε να γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες για να δοθεί σε όλους τους πολίτες η αίσθηση της κοινής προσέλευσης, του κοινού οράματος, του κοινού προορισμού αλλά και του κοινού διακυβεύματος.

Χρήστος

Μετά το ΟΧΙ της Γαλλίας και Ολλανδίας και τα βάσει δημοσκοπήσεων ΟΧΙ της Μ.Βρεττανίας, της Ελλάδας κι άλλων χωρών δεν υπάρχει, σαφέστατα, Σύνταγμα. Το Ναι ή το ΟΧΙ των λαών είναι ισχυρότερο από το Ναι ή το Οχι των Κοινοβουλίων. Η όποια προσπάθεια γιά ισχύ και εφαρμογή του Συντάγματος με την σημερινή του δομή ,πρέπει να εγκαταληφθεί.

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Fear or the future and local globalization are the main reasons: Previous attempts at globalization (see Napoleon, the British and Hitler) have failed

Dr Nikos Papanikolaou (USA)

Ευρωσύνταγμα (με την έννοια του Συντάγματος ως Θεμελιώδους Νόμου ενός sovereign κράτους) δεν υπήρχε πριν τα ολλανδογαλλικά ΟΧΙ, αλλά δεν επρόκειτο να υπάρξει ούτε στην περίπτωση ενός ομόφωνου ΝΑΙ από τα κράτη-μέλη. Η γενικότερη διαφωνία προς τη δημιουργία ενός Ευρωσυντάγματος δεν προέκυψε από το περιεχόμενό του, το οποίο επιδερμικά διαφέρει από τη Συνθήκη Ε.Ε. ενώ επιπλέον αναγνωρίζει σειρά δικαιωμάτων υπέρ του πολίτη. Αυτό που οι πολίτες της Ευρώπης ονομάζουν «δεξιά στροφή μέσα στην Ένωση», «ανάγκη επιστροφής στην Ευρώπη των λαών» ή «αδιαφορία των Βρυξελλών για τους πολίτες» μπορεί να αιτιολογηθεί διπλά: η πρώτη αιτιολογία, αν και παρουσιάζεται αντιστρόφως, είναι εθνικιστική. Οι πολίτες των Κρατών- Μελών αναγνωρίζουν το Σύνταγμα ως θεμέλιο λίθο της επικυριαρχίας ενός κράτους. Ξαφνικά, μία απρόσωπη Επιτροπή σε μία ξένη χώρα τους προτείνει να κυρώσουν ένα Ευρωσύνταγμα. Μικρή σημασία έχει το περιεχόμενό του. Εξάλλου ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ζητηθεί η έγκριση των λαών για τη Συνθήκη ΕΟΚ ή Ε.Ε. Ήταν η πρώτη ευκαιρία του πολίτη να πει ΟΧΙ, για όλα τα ΝΑΙ που ειπώθηκαν χωρίς αυτόν, και (πιθανόν δικαίως) το έπραξε. Η ονομασία Ευρωσύνταγμα είναι σαφέστατα δίκοπο μαχαίρι, εννοιολογικά. Για τον ευρωπαϊστή ερμηνεύεται ως ενότητα μεταξύ ισότιμων κρατών-μελών που έρχονται πιο κοντά. Για τον μη ευρωπαϊστή (όχι όμως αποκλειστικά τον αντι-ευρωπαϊστή!!!) Ευρωσύνταγμα σημαίνει απεμπόληση εθνικής ταυτότητας, δυνατότητας ελέγχου της εξουσίας, λόγω της απομάκρυνσής της

(Σπύρος Μανιατόπουλος, Αθήνα)

Επιτέλους θα καταλάβουν μετά το ηχηρό ΟΧΙ των Γάλλων ότι η κοινότητα απέτυχε στον εντοπισμό και την επίλυση των ιδιαζόντων προβλημάτων της εκάστοτε χώρας μέλους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ίδια κριτήρια χώρες με διαφορετικό δυναμικό. Αρχίζει επιτέλους ο πολίτης να ξυπνά.

(Νικόλαος Καρυτιανός, Ελλάδα)

Εγώ βλέπω το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών σαν μια μεγάλη αποτυχία στην δημοκρατία. Αφού υπερψηφίστηκε στην ευρωβουλή και δεν κατάφεραν να πείσουν τον λαό να το ψηφίσει, τότε ίσως σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές δεν ξέρουν να «ψηλαφίσουν» τη λαϊκή γνώμη και το σίγουρο είναι πως παρά την αδιαφορία των ευρωπαίων πολιτών για πιο ενεργή συμμετοχή αδιαφορούν και ευρωβουλευτές και προσπαθούν να πείσουν το λαό για καινούργιες ιδέες που στο μυαλό τους φαντάζουν πολύ δύσκολες και τον τρομάζουν.

(Σωτήρης, Κύπρος)

Ας μη μας κοροϊδεύουν πια, για ποια Ευρώπη μας μιλάνε; Πού είναι το όραμα, επιτέλους να ζήσουμε μια Ευρώπη έτσι όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της ευρωπαϊκής κοινότητας; Ποια εικόνα της Ευρώπης έχουν δώσει ως τώρα οι σημερινές «μετριότητες» των πολιτικών μας; Αναστήματα με όραμα, στόχους, πυγμή δεν έχουμε δυστυχώς. Και η Ευρώπη ακόμα αναζητά το ρόλο της στον ταραγμένο σημερινό κόσμο. Δεν έχουν πείσει οι κύριοι των Βρυξελλών τους λαούς της Ευρώπης ότι πραγματικά κόπτονται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, στα μυαλά τους όταν μιλάνε για ενοποίηση εννοούν να μας κάνουν ένα μεγάλο παζαρο-σουπερμάρκετ με οικονομικό όφελος των ολίγων και «εκλεκτών» και όλοι οι άλλοι να ψωμολυσσάνε και να υπακούουν τυφλά. Αυτή την Ευρώπη οραματίζονται οι άθλιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τα όργανα τους στις «επαρχίες πολιτείες» της Ευρώπης. Καλά έκαναν και είπαν το βροντερό όχι οι Γάλλοι. Ερήμην των λαών της Ευρώπης αποφασίζουν και προσπαθούν να μας οδηγήσουν εκεί που τα αρρωστημένα τους μυαλά έχουν από καιρό σκεφτεί. Καλά έκαναν οι Γάλλοι πάντα μπροστάρηδες για μια Ευρώπη πραγματικά δημοκρατική και κοινωνική. Χωρίς να μας ρωτήσουν με μαεστρία θέλουν να μας βάλουν την Τουρκία από το παράθυρο στο ευρωπαϊκό σπίτι, ένα ξένο σώμα μια δύναμη που αύριο θα ακυρώσει από μόνη της το ευρωπαϊκό όραμα. Εύγε τους. Δε θα πάρουμε τέτοια Ευρώπη, δε θέλουμε τέτοια Ευρώπη.

(Σταμάτης, Αθήνα)

Το «Όχι» των Γάλλων ήταν ένα γερό ράπισμα για τις αλόγιστες «ενδοσυμμαχίες» ποδηγέτησης της Ευρώπης.

(Γιώργος Ψάρρας, Καρλσρούη, Γερμανία)

Το όχι των Γάλλων και των Ολλανδών ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ε.Ε. Θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα: Α. Δεν ξέρω τι λέει το ευρωσύνταγμα αλλά είμαι αντίθετος στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ένωση για δύο λόγους: 1. Δεν είναι ευρωπαϊκό έθνος αλλά ασιατικό και μουσουλμανικό. 2 Δεν έχω καμία όρεξη τα κοινοτικά πακέτα να πηγαίνουν από την τσέπη των ευρωπαίων -άρα και τη δικιά μου- στην Τουρκία. Β. Δημοψήφισμα έπρεπε να είχε γίνει και στην Ελλάδα. Τους πολιτικούς τους ψηφίζουμε για να διαχειρίζονται τα τρέχοντα και όχι να παίρνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις. Γ. Από την ώρα που μπήκε το ευρώ οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη ενώ οι μισθοί έμειναν καθηλωμένοι. Η κυβέρνηση μας δεν έκανε τίποτε για αυτό. Αντίθετα συνέχισε και συνεχίζει να πριμοδοτεί το τρίπτυχο της χρεοκοπίας: τουρισμός, ναυτιλία, γεωργία. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να αποκτήσουν ερευνητικό χαρακτήρα και να πουλάνε τα προϊόντα της έρευνάς τους. Συνεπώς στον βαθμό που οι ενστάσεις μου για την πορεία της ΕΕ και της Ελλάδας δεν εισακούστηκαν είμαι χαρούμενος που τα 2 αυτά έθνη καταψήφισαν και εξ ονόματός μου το ευρωσύνταγμα.

(Νίκος Ιωάννου, Αθήνα)

Βλέπω το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών σαν μια μεγάλη αποτυχία στην δημοκρατία

Σωτήρης (Κύπρος)

Here are some little hints on what could be wrong with that document: First of all, let's recall that the US Constitution starts with the words "We the People of the United States of America..." Here is how the EU constitution starts: "HIS MAJESTY THE KING OF THE BELGIANS, THE PRESIDENT OF THE CZECH REPUBLIC, HER MAJESTY THE QUEEN OF DENMARK, THE PRESIDENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF ESTONIA, THE PRESIDENT OF THE HELLENIC REPUBLIC, HIS MAJESTY THE KING OF SPAIN, THE PRESIDENT OF THE FRENCH REPUBLIC, THE PRESIDENT OF IRELAND, THE PRESIDENT OF THE ITALIAN REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF CYPRUS, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF LATVIA, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF LITHUANIA, HIS ROYAL HIGHNESS THE GRAND DUKE OF LUXEMBOURG, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF HUNGARY, THE PRESIDENT OF MALTA, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE NETHERLANDS, THE FEDERAL PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF AUSTRIA, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF POLAND, THE PRESIDENT OF THE PORTUGUESE REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF SLOVENIA, THE PRESIDENT OF THE SLOVAK REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF FINLAND, THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND" So those are the people for whose sake this is all said and done. Hmmmmmmm....

(Manolis Lygounis, San Jose, USA)

Όσο οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκων κρατών συνεχίζουν να κωφεύουν στα πραγματικά προβλήματα των λαών επιλέγοντας να ασχολούνται και να προβάλλουν αντ' αυτών μουσικούς διαγωνισμούς και reality shows όσο το ενδιαφέρον τους περιορίζεται στο κέρδος και μόνο των εταιριών, πολυεθνικών και μη, που τους στηρίζουν και όχι στους λαούς που τους ψηφίζουν όσο οι συντάξεις των γερόντων συρρικνώνονται ενώ οι μισθοί και τα επιδόματα των βουλευτών φουσκώνουν όσο η εργασία από ύψιστο αγαθό μετατρέπεται από τους εργοδότες σε μαρτύριο για εργαζόμενους και ανέργους όσο η υγεία θα βρίσκεται στη σκιά των εξοπλισμών... τόσο οι λαοί με ψυθιριστά ουρλιαχτά θα λένε ΟΧΙ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ.

(Νίκος Βατσίτσης, Πειραιάς)

Europe with or without constitution has to become more upfront and confident. Europe appears weak in demanding the establishment of its decisions in various issues such as the Cyprus Problem. Europe wont have any future if keeps appearing weak and powerless to enforce its beliefs.

(Chrysostomos, London, UK)

Εθνικισμός, λαϊκισμός και πολιτικοί ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων «έκαψαν» το ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία. Καθ' όσον χρόνο ισχύει ο παλιός δυσλειτουργικός τρόπος λήψης αποφάσεων (ομοφωνία) αντί του νέου (αυξημένη πλειοψηφία) που προέβλεπε το ευρωσύνταγμα, ο κίνδυνος που ελλοχεύει πλέον είναι το μοναδικό επίτευγμα της Κοινής Αγοράς να μετατραπεί σε κερκόπορτα αθρόας εισαγωγής ξένων προϊόντων, μη δυνάμενης πλέον της Ένωσης των 25 να κινείται ταχέως.

(Αριστοτέλης, Θεσσαλονίκη)

Το γαλλικο και χθες το Ολανδικο ΟΧΙ εδωσαν αλλο χρωμα στην διαδικασια επικυρωσεις του Ευρωπαικου συνταγματος. Μ'αρεσει το οχι (εγω υποστηριζω την δημιουργια Ευροπαικης συνομοσπονδιας) γιατι δινει ενα γερο χαστουκι στην υποκρησια των πολιτικων, την γραφειοκρατια των Βρυξελων και Φανερωνει οτι οι λαοι της Ευρωπης αντιστεκονται στην μετατροπη της Ευρωπης σε ενα μεγαλο σουπερμαρκετ, σε ενα κλαμπ των μεγαλων πολυεθνικων εταιριων. Αμα θελουν οι πολιτικοι μια Ενωμενη Ευρωπη ας δωσουν την δυναμη στους λαους της να αποφασιζουν αυτοι για το μελον τους

(Αντωνης Συμεωνακης, Αδελαιδα, Αυστραλια)

Εθνικισμός, λαϊκισμός και πολιτικοί ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων «έκαψαν» το ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία

Αριστοτέλης (Θεσσαλονίκη)

Νομίζω ότι το ερώτημα εμπεριέχει και την απάντηση: όχι! Αφού ακόμη και στην άλλοτε ευρωλάγνη Ελλάδα το 'όχι' δείχνει να υπερέχει στις δημοσκοποήσεις, νομίζω ότι θα είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να επιμείνουν οι ελίτ των Βρυξελλών στο παρόν συνταγματικό κείμενο. Δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να μετατραπεί η Ε.Ε. σε μια χαλαρή συμμαχία κρατών με αποκεντρωμένες εξουσίες είτε να κυριαρχήσει το κοινωνικό μοντέλο μέσα από μια καθολική επαναδιαπραγμάτευσητης συνθήκης. Προς το παρόν πάντως είναι ευχάριστo που πολλοί λαοί λένε όχι στην αντικοινωνική σημερινή Ευρώπη την οποία διοικεί ουσαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι γραφειοκρατικές ελίτ των Βρυξελλών και όπου κυριαρχεί η άποψη Μπαρόζο (όλοι τον θυμόμαστε να καλεί τον Μπους και τους ακολούθους του στις Αζόρες για να κυρήξουν από κοινού επίθεση στο Ιράκ). Το ευρωπαϊκό όραμα γίνεται σταδιακά ευρωπαϊκός εφιάλτης. Τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται, βγαίνουν κοινοτικές οδηγίες που προτείνουν το ... 65ωρο! , και ενώ οι λαοί ζουν μέσα στην ανασφάλεια της παγκοσμιοποίησης (που η Ένωση επιταχύνει) στις Βρυξέλλες έχουν εγκατασταθεί οι επιτετραμένοι των οικονομικών κολοσσών δίπλα στα Ευρωπαϊκά όργανα (ούτε ο ... βασικός μέτοχος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια διαπλοκή). Οι λαοί λοιπόν ενταφιάζουν το νεοφιλελεύθερο σύνταγμα όχι επειδή δεν ενημερώθηκαν γι' αυτό αλλά ακριβώς επειδή ενημερώθηκαν... Η άποψή τους πρέπει να γίνει σεβαστή και όχι να αντιμετωπίζονται ως άσχετοι και αφελείς. Απλώς ζητούν το μερίδιο που τους αναλογεί στη λήψη αποφάσεων. Αν οι ηγετικές ελίτ δεν το κατανοήσουν αυτό τότε αυτοί θα ενταφιάσουν την Ένωση, όχι οι λαοί. Το συμπέρασμα είναι: Ναι στο "ΟΧΙ".

(Νικόλας, Θεσσαλονίκη)

Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει. Ωστόσο, το υφιστάμενο κείμενο δεν είναι αποδεκτό. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν αποσαφηνίζει τι ήταν, τι είναι και τι θα είναι η Ευρώπη! Η εισδοχή εξωευρωπαϊκών χωρών όπως η Τουρκία και προφανώς, σε εύθετο χρόνο, το Ισραήλ δεν συνάδουν με την ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και θρησκευτική ιστορία που όλα μαζί αποτελούν το υπόβαθο ή θεμέλιο της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά τι σόι εταίρους θέλουν οι Βρυξέλλες με την γραφειοκρατική αλαζονεία τους να φέρουν κοντά μας. Αυτούς, όπως η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο; ΄Η, μεθαύριο, το Ισραήλ. που εδώ και μισό αιώνα κατορθώνει, με την βοήθεια των Αμερικανών να εμποδίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους; Και, τι σόι Ευρώπη είναι αυτή όταν υπείκει και σκύβει την πλάτη στην θέληση της Ουάσιγκτον; Η Ρωσσία δεν είναι Ευρώπη; Και, τέλος επειδή ακούγεται ότι αυτό γίνεται γιά να αποτραπεί η στροφή της Τουρκίας προς τα Ισλανικά κράτη, ας ρωτήσουν με δημοψήφισμα ή όπως αλλοι! ώς θέλουν τους Αραβες από τον Ατλαντικό μέχρι τον Αραβικό κόλπο τι αισθάνονται γιά τους Τούρκους, που τους θεωρούν τα "μαύρα πρόβατα" του Ισλάμ, και γιά τις αλλεπάλληλες γενοκτονίες λαών και φυλών. Ας διαβάσουν το τί γράφει η παράδοση των Ουζπμέκων γιά τους Τούρκους. "Turk adam olmaz, olusanda yaramaz" (= ο Τούρκος άνθρωπος δεν γίνεται κι αν γίνει δεν ωφελεί)!

(Πέτρος Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη)

Ειναι καιρος πλεον να ξαναρθη η Ευρωπη στο σημειο που ξεκινησε. Η ενωμενη Ευρωπη ηταν μια καλη ιδεα, οπως αλλωστε και ο κομμουνισμος. Σαν ιδεα, σωστη αλλα στην πραξη αδυνατη. Η Ευρωπη θα ανασανει οταν ξαναποκτιση τα συνορα της και η καθε χωρα τον προσωπικο της ελεγχο. Ο κοσμος αργησε καπως αλλα ξυπνησε απο τον ληθαρφγο που τον εριξαν κατι, δηθεν φιλοευρωπαιοι. Υπαρχη πλεονασμα σε μια χωρα? ας μοιραζεται σε αλλες με λιγοτερο. Επισης εφθασε η στιγμη να πεταχτη το Ευρω στο καλαθι των αχρηστων και η καθε χωρα να αποκτιση παλι το δικο της νομισμα. Η γευση της Ε.Κ. ηταν μαλλον πολυ πικρη, κι ας φροντισαν οι κατα καιρους πουλιμενοι πολιτικοι να χρυσωσουν το χαπακι. Η Γαλλια και η Ολλανδια ανοιξαν τον δρομο. Ας τον ακολουθησουν και οι υπολοιποι. Καθε κατεργαγης στον παγκο του....και η Τουρκια στον δικο της.

(Marina Petsava, Stockholm, Sweden)

Για την Ελλάδα ευροσύνταγμα δεν υπάρχει. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό του . Αλλά για να το καταψηφίσει η μόνη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΏΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΓΑΛΛΙΑ σύγουρα θα είναι αντιδημοκρατικό και αντιεργατικό.Θα είναι ένα σύνταγμα που θα εξασφαλίζει την ευτυχία , την ασφάλεια , και την οικονομική δύναμη του κεφαλαίου και των ανθρώπων της εξουσίας. Ενώ αντιθέτως θα καταπιέζει και θα εξαθλιώνει τον εργαζόμενο φτωχό λαό της ΕΥΡΩΠΗΣ.

(ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΝΗΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΕΛΛΑΣ)

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΣΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΣ-ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ. ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙΡΟ. ΙΣΩΣ ΘΕΛΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΟ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

(ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

H χώρα που γέννησε την δημοκρατία στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες της να ψηφισουν για την καταργηση ουσιαστικα του ελληνικου συνταγματος και την επικυρωση ενος ευρωπαικου με το αιτιολογικο οτι ψυφιστηκε απο αυτους που εξελεξε ο λαος.μονον που αυτοι οι 300 εκλεχτηκαν συμφωνα με το υπαρχον συνταγμα αρα δεν μπορουν να αποφασισουν εκ μερους του λαου για την καταργηση του συνταγματος συμφωνα με το οποιο ειναι βουλευτες. Αλλα τι λεμε τωρα το μοναδικο δημοψηφισμα σαυτη την χωρα το εκανε η κυβερνηση της χουντας. Για τοσο δημοκρατικη χωρα μιλαμε. Και ναι η επικυρωση η οχι του ευρωσυνταγματος εχει να κανει κυριως με την υπαρξη της απροσωπης Ευρωπης, Της Ευρωπης της ψυχροπολιτικης και των οικονομικων μεγεθων. Το μεγαλο αυτο κυμα του ΟΧΙ ειναι μια καμπανα που πρεπει να οδηγησει στην μεταλαξη της Ευρωπης σε ενα πιο ανθρωπινο κρατικο συμπλεγμα.

(Αναστασιος Κ., Λονδινο, Αγγλια)

Fear or the future and local globalization are the main reasons: Previous attempts at globalization (see Napoleon, the British and Hitler) have failed. This one will too because it is based on economics only. It does not respect people's traditions. In the past attempts the means were crude: Both the British and Hitler used death, though the British were subtler. Now the weapons are fear itself. They tell Europeans: If you don't vote yes everything will be jeopardized. But for whom? The Greek worker who earns 350 euros a month and has to pay 3 euros for a coffee has nothing to loose.

(Dr Nikos Papanikolaou, USA)

I do not think the problem lies with the text of the proposed consitution. I have read parts of it and I do not think that under the circumstances it can be anything more than it is i.e. a "broad" outline of principles pointing to the desired outcome, namely, a strong and united Europe. The true issue is, in my opinion, that present day Europe is divided between "haves" and "have nots". Western Europe is the most prosperous and worries too much about the movement of human resources from the East seeking a better life in the West. Such tendancies of course will be corrected over time once the new members of East Europe shore up their economies and offer attractive domestic alternatives. However, in order to achieve such goals their economies need to be integrated first and then supported by the existing members of the EU. The dilemma is a clasic short term vs. long term outlook. Everyone recognizes the long term benefits of intergration w/ the East, however most realise a temporary pain in doing so in the present. Enter the politicians in the equation and you have a perfectly understandable reason of the reluctance to proceed with what everybody agrees is the right course. I know of no politician that would endure present day critisim in order to create long term benefits for an unknown succesor. Who knows, maybe the nationalistic politicians of present day Europe will be replaced by a new cast of Euro leaders yet to emerge. Consequently, I know of no politician that would hasten his/her own demise. As to the question of where do we go from here, the answer is obvious. Europeans should use this temporary set back to forge an even stronger Europe. Remember the words of Winston Churchill (paraphrase): "we should never, never, never,never, never give up".

(Dean Plassaras, California, USA)

Πρεπει να επανεξεταστει και να ξαναδοθει στα κρατη μελη

(Δημητρης Κατσικαδελης)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

Φόνοι διαδηλωτών στην Αιθιοπία

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για τρίτη ημέρα

Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες ημέρες η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι εκρηκτική καθώς η αντιπολίτευση και οι οπαδοί της αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν στην χώρα πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και ανέδειξαν και πάλι στην εξουσία το κυβερνών Λαϊκό Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Οι εκλογές διεξήχθησαν υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών και για πρώτη φορά η αντιπολίτευση αύξησε σημαντικά τις έδρες της στο κοινοβούλιο.

Το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιθιοπίας ήταν το αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για την φτώχια, την πείνα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Την Τετάρτη, τρίτη ημέρα των κινητοποιήσεων απεργούν τα ταξί και οι οδηγοί λεωφορείων.

Στις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις, σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία και συνελήφθησαν εκατοντάδες νεαρά άτομα.

Οι φοιτητές ζητούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Χαμένοι στόχοι

Το πρόβλημα της φτώχειας πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, λέει ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη παραδέχονται πλέον και επισήμως ότι οι στόχοι που είχαν θέσει για την εξάλειψη της φτώχιας και της πείνας δεν επιτυγχάνονται, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σε έκθεση του Οργανισμού αναφέρεται ότι, παρά τις προσπάθειες, οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση.

Αν και την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να αποσπάσει κάποιες δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για βοήθεια των χωρών της αφρικανικής ηπείρου, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι είναι αδύνατο να επιτύχουν τους στόχους τους εάν η βοήθεια του δυτικού κόσμου προς τον αναπτυσσόμενο δεν ενισχυθεί σημαντικά.

Πριν από πέντε χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν οχτώ φιλόδοξους στόχους, στο πλαίσιο του «Προγράμματος της Χιλιετίας» τους οποίους θα πρέπει να έχουν επιτύχει μέχρι το 2015.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται η εξάλειψη των ακραίων περιπτώσεων φτώχιας και πείνας και η μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Στην έκθεση προόδου των Ηνωμένων Εθνών, ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι αν και παγκοσμίως η φτώχια μειώνεται, στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής οι εκατομμύρια φτωχοί γίνονται φτωχότεροι.

Σε ολόκληρο τον κόσμο 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ένα τέταρτο των παιδιών κάτω των πέντε ετών δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα και σε πόσιμο νερό.

Ως εκ τούτου, κάθε χρόνο 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν τα πέμπτα γενέθλιά τους, αναφέρει η έκθεση.

Ασθένειες, όπως η ελονοσία, η πνευμονία και η ιλαρά, που θεραπεύονται στον αναπτυγμένο κόσμο, γίνονται επίσης αιτία θανάτου των μικρών παιδιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους για μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο-τρίτα μέχρι το 2015, το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις ρίζες του, στις χώρες της υπό-σαχάριας Αφρικής.

Τα πορίσματα της έκθεσης αυτής αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τον Τόνι Μπλερ στην σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ, όπου σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες των οκτώ πλέον ισχυρών οικονομικά κρατών να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 13:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο πρωθυπουργός

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου

Απροσδόκητη τροπή έλαβε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση της οικονομίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική της κυβέρνησης.

Λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, να μετατραπεί η πρόταση σε συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η οικονομία και ο προϋπολογισμός δεν είναι θέμα ενός προσώπου, αλλά συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το κοινοβούλιο θα έχει την ευχέρεια να συζητήσει τόσο την οικονομική κατάσταση, όσο και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι χαίρεται που η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα αρχίσει σε δύο ημέρες (Παρασκευή) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση για τις εξελίξεις στην οικονομίας διακόπηκε έπειτα από τη νέα τροπή που έλαβε η συνεδρίαση.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανοβρετανικό σχέδιο για την Αφρική

Συμφωνία σε ορισμένα σημεία πέτυχαν οι Μπους και Μπλερ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπαν πως βρίσκονται κοντύτερα στην επίτευξη συμφωνίας για να διευκολύνουν τα χρέη των φτωχότερων αφρικανικών κρατών.

Προτείνουν την ολοκληρωτική παραγραφή των χρεών 32 κρατών, εφόσον αυτά αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και σημειώσουν πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δύο ηγέτες θα θέσουν τις προτάσεις τους στα άλλα μέλη του Ομίλου των Οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών κατά τη σύνοδό τους τον ερχόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 700 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό τους για την αντιμετώπιση των λιμών και άλλων έκτακτων αναγκών, κυρίως στο κέρας της Αφρικής.

Αλλά ο πολιτικός συντάκτης του BBC λέει πως ο Τόνι Μπλερ δεν κατάφερε πλησιάσει να εξασφαλίσει το ποσό που ήθελε για την Αφρική από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Και στο θέμα των κλιματικών αλλαγών που ο Τόνι Μπλερ έχει ψηλά στην ατζέντα της συνόδου του Ομίλου των Οκτώ- δεν υπήρχαν ενδείξεις πως σημειώθηκε πρόοδος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είχαν διαφορετικές απόψεις με τον πρόεδρο Μπους και ότι ελπίζουν να εργαστούν για το θέμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Προειδοποίηση ΟΗΕ για την παιδική θνησιμότητα

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι εφόσον δε ληφθούν άμεσα μέτρα, οι προσπάθειες μείωσης των δεικτών παιδικής θνησιμότητας δε θα αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρική -πολλά εξ αυτών από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί ή θεραπευθεί εγκαίρως.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Γονίδια με υψηλές σεξουαλικές επιδόσεις

Ο οργασμός των γυναικών επηρεάζεται από τα γονίδια

Σύμφωνα με έρευνα Άγγλων επιστημόνων, ο λόγος που ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα να φτάσουν σε οργασμό οφείλεται στα γονίδια.

Η έρευνα που έγινε σε 4.000 δίδυμες γυναίκες απέδειξε ότι ο οργασμός δεν βασίζεται μόνο σε ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Ο εντοπισμός των γονιδίων που ευθύνονται για τη σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών, μπορεί να τις καθοδηγήσει στη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν, επίσης, ότι οι γυναίκες που φτάνουν σε οργασμό εύκολα τείνουν να ικανοποιούνται ακόμα και με συντρόφους περιορισμένων σεξουαλικών επιδόσεων.

Το 30% του δείγματος δήλωσε ότι σπάνια ή ακόμα και ποτέ δεν έχει φτάσει σε οργασμό, ενώ μόλις το 10% δήλωσε ότι είχε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ.

Το 34% από τις γυναίκες που φτάνουν σε οργασμό το καταφέρνουν μέσω του αυνανισμού. Σε αντίθεση, μόνο το 2% των ανδρών δεν καταφέρνουν να έρθουν σε οργασμό.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα απέδειξε ότι ο οργασμός είναι συχνότερος στις δίδυμες γυναίκες λόγω γονιδίων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters του Ιουνίου.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Η οικονομία στο επίκεντρο

Στις αλλαγές με ή χωρίς συναίνεση των εργαζομένων θα επιμείνει ο Κώστας Καραμανλής

Η οικονομία τίθεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με κύριο θέμα τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα επαναλάβει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες με ή χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων.

«Υπάρχουν αγκυλώσεις και παθογένειες που υπονομεύουν το κράτος και δεν μπορούν να παρατείνονται άλλο», θα τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει επίσης ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδοκιμάζουν τις προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες, όπως θα προσθέσει, αποδίδουν ήδη καρπούς σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η αντιπολίτευση θα επικεντρωθεί στις αναταράξεις που προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις και προθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, θα αναφερθεί στην κακή κατάσταση της οικονομίας και σε «αλχημείες και τεχνάσματα» στον προϋπολογισμό, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη στις ΗΠΑ προαναγγέλλει ο Ταλάτ

Επίσκεψή του στις ΗΠΑ προανήγγειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

O Tουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε πως θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ σύντομα ή μετά το καλοκαίρι, ύστερα από αμερικανική παρότρυνση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «επίσημοι των ΗΠΑ αναφέρθηκαν σε επίσκεψη» του ιδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας πως ο Τούρκος πωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά, θα ζητήσει στη συνάντησή του με τον πόεδρο Μπους άρση της «απομόνωσης» και έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα.

«Πιστεύω ότι οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στα κατεχόμενα θα ξεκινήσουν σίγουρα και αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν ένα βήμα. Καθώς οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη, η στάση τους είναι πολύ σημαντική», ανέφερε ο κ. Ταλάτ.

Στη συνέχεια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «το βήμα των ΗΠΑ για άρση της απομόνωσης» του ψευδοκράτους «θα ακολουθηθεί οπωσδήποτε και από άλλες χώρες και αυτό θα επηρεάσει τους Ελληνοκυπρίους».

«Θα καταβάλουμε πιο ενεργά προσπάθειες σε σχέση με την άρση της απομόνωσης και θα ζητήσουμε από άλλες χώρες να είναι πιο αποφασιστικές σε αυτό το θέμα. Η απομόνωση αίρεται σιγά-σιγά», υποστήριξε ο κ. Ταλάτ και έφερε ως παράδειγμα την επίσκεψη των Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα.

Επιπλέον υποστήριξε πως και η ΕΕ «προσπαθεί να κάνει βήματα για άρση της απομόνωσης, εμμένοντας στην υιοθέτηση μαζί με το χρηματοδοτικό κανονισμό και του κανονισμού για το ελεύθερο εμπόριο», για α προσθέσει ότι «η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εναπόκειται στην ανταπόκριση των Ελληνοκυπρίων στις απαιτήσεις του γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν».

Τέλος, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε πως ο κ. Ανάν δε θα διορίσει μόνιμο αντιπρόσωπο για την Κύπρο, ενώ, όπως πιστεύει, «δεν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα για μια νέα πρωτοβουλία».

Πηγή: ΑΠΕ


Αγώνας «κλειδί» για την πρόκριση

Την ανάγκη νίκης επί των Ουκρανών επεσήμανε ο Ότο Ρεχάγκελ

Με μοναδικό επιθυμητό αποτέλεσμα τη νίκη, η πρωταθλήτρια Ευρώπης ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει απόψε (21.30 ώρα Ελλάδος) την πρωτοπόρο του 2ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί έχουν προβάδισμα πέντε βαθμών από τη δεύτερη Ελλάδα, η οποία με νίκη κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση τουλάχιστον της δεύτερης θέσης του ομίλου, που της δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει μέχρι τέλους μια θέση στα τελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας.

Η Τουρκία που καραδοκεί στην τρίτη θέση, όπου παρέμεινε μετά τη λευκή ισοπαλία του Σαββάτου στο Ισμέτ Ινονού της Κωνσταντινούπολης, δοκιμάζεται στο Αλμάτι απέναντι στο αδύναμο Καζακστάν.

Η νίκη επί των Ουκρανών θα αναπτερώσει τις ελπίδες των Ελλήνων διεθνών για την κατάκτηση ακόμα και της πρώτης θέσης, αν και η ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν έχει επιδείξει σταθερότητα στους μέχρι τώρα αγώνες του ομίλου.

«Αναγκαία η νίκη»

«Μεγάλης σημασίας» χαρακτήρισε την αναμέτρηση του Καραϊσκάκη ο Βαυαρός τεχνικός της εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ.

Ο κ. Ρεχάγκελ είπε ότι η νίκη πρέπει να έρθει οπωσδήποτε αν η Ελλάδα θέλει να διεκδικήσει την πρώτη θέση του ομίλου και ζήτησε καλύτερη απόδοση από τους παίκτες του, απ ό,τι στον αγώνα με την Τουρκία.

«Η Ουκρανία δεν είναι τυχαία στην κορυφή του ομίλου», είπε ο Ότο Ρεχάγκελ. «Έχει δύο επιθετικούς παγκόσμιας φήμης, το Σεφτσένκο και το Βορονίν».

Η εθνική θα στερηθεί των υπηρεσιών του Κώστα Κατσουράνη που είναι τιμωρημένος λόγω κίτρινων καρτών και του τραυματία Δέλλα, ενώ σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στην Τουρκία επιστρέφει ο αρχηγός, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Υπόλοιποι όμιλοι

Από τους υπόλοιπους αγώνες της ημέρας ξεχωρίζουν οι εξής:

1ος όμιλος: Τσεχία ΠΓΔΜ, Φινλανδία Ολλανδία

2ος όμιλος: Δανία Αλβανία

3ος όμιλος: Εσθονία Πορτογαλία, Λουξεμβούργο Σλοβακία

4ος όμιλος: Νήσοι Φαρόε Ιρλανδία

5ος όμιλος: Λευκορωσία Σκωτία

7ος όμιλος: Ισπανία Βοσνία


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές συμπλοκές στην Αιθιοπία

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αδιαφάνεια στις εκλογές του περασμένου μήνα

Αιματηρή κατάληξη είχαν οι τριήμερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αιθιοπία για την αδιαφάνεια της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της χώρας τον περασμένο μήνα.

Τουλάχιστον εννέα πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο από τα πυρά αστυνομικών και εκατοντάδες φοιτητές συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Ανταποκριτές που είδαν ορισμένα από τα πτώματα που μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο μετέδωσαν ότι πολλά έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι.

Τρεις βδομάδες μετά τις εκλογές, τα τελικά αποτελέσματα, που φέρουν το κυβερνών κόμμα (EPRDF) να κερδίζει υπό αμφισβητούμενες συνθήκες, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Μετά από έκκληση της αντιπολίτευσης, απεργία πραγματοποιούν τα μέσα συγκοινωνίας της χώρας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο, κα Ρόμπινσον

Η Αν Μπάνκφορτ είχε δηλώσει ότι ο ρόλος της κας Ρόμπινσον στιγμάτισε την καριέρα της

Απεβίωσε η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός, Αν Μπάνκροφτ, περισσότερο γνωστή για την αξέχαστη ερμηνεία της στην ταινία του Μάικ Νίκολς ο «Πρωτάρης» στο ρόλο της κας. Ρόμπινσον.

Η ηθοποιός έπασχε από καρκίνο στη μήτρα και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Νέα Υόρκης, «Όρος Σινά» σε ηλικία 73 ετών.

Η Αν Μπάνκροφτ έθεσε πέντε φορές υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ, το οποίο κέρδισε τελικά το 1963 για την ερμηνεία της στην ταινία του Άρθουρ Πεν, «Μίρακλ Γουόρκερ» στην οποία υποδύθηκε τη νεαρή δασκάλα, Χέλεν Κέλερ.

Το 1964 παντρεύτηκε το σκηνοθέτη, παραγωγό και μεγάλο κωμικό, Μελ Μπρουκς.

Το 2003 είχε δηλώσει ότι ο ρόλος της στον «Πρωτάρη» επισκίασε την όλη της καριέρα.

Η Αν Μπάνκροφτ γεννήθηκε το 1931 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Το πραγματικό της όνομα ήταν Άνα Μαρία Ιταλιάνο.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σε μικρή ηλικία στην τηλεόραση με το όνομα Αν Μαρνό.

Μεταπήδησε στον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 50 και οι κινηματογραφικοί έκριναν το όνομα Αν Μαρνό ιδιαίτερα φολκλόρ και της πρότειναν μια σειρά ονομάτων.

Επέλεξε το Μπάνκροφτ, «διότι ακουγόταν πιο αξιοπρεπές».

Το 1958 βραβεύτηκε με το θεατρικό βραβείο Τόνι για την ερμηνεία στο έργο «Two for Seesaw» στο πλευρό του Χένρι Φόντα.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κίνδυνο τα αναπτυξιακά έργα

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποφάσεις-κόλαφος κατά της Ελλάδας από Ε.Ε. Πρόστιμο 518 εκατ. ευρώ για τις κακοτεχνίες των "νταβατζήδων" των κυβερνήσεων Σημίτη.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Στο σκαμνί τα σούπερ μάρκετ. Ο Εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις για τις τιμές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι "Κολλάδες" επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Οι σκληροί σέρνουν στα άκρα τον Γ. Παπανδρέου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πληρώνουμε τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ. 740 εκατ. ευρώ μας κοστίζουν οι κακοτεχνίες στα δημόσια έργα.

Η ΑΥΓΗ: Μπλόκο στην απορύθμιση εργασιακού και ασφαλιστικού. Μέτωπο για να αποκρουστούν τα σχέδια διάσπασης των εργαζομένων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καμπάνα 170 δισ για τα έργα του Σημίτη. Όργιο παρανομιών και παρατυπιών διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λουκέτο στις τράπεζες τουλάχιστον ως τη Δευτέρα. Εντυπωσιακή η συμμετοχή στην πρώτη ημέρα της απεργίας της ΟΤΟΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι "βαρόνοι" μαχαιρώνονται και ο Γιώργος... προεδρεύει. Κομμάτια και θρύψαλα το ΠΑΣΟΚ.

ΕΘΝΟΣ: Καρμανιόλα τα θέματα της Φυσικής. Πανελλαδικές εξετάσεις για ...πανεπιστημιακούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συνεχίζει η ΟΤΟΕ με άλλη διήμερη απεργία και το ασφαλιστικό έγινε... Ανοικτός τραπεζικός λογαριασμός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φυσική: Θέματα για... μικρούς Αϊνστάιν. Πανελλαδικές: Άπιαστο όνειρο το "άριστα" για τους υποψηφίους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόλεμος με τράπεζες - ΔΕΚΟ. Νέα 48ωρη από την ΟΤΟΕ - Και απεργία αλληλεγγύης.

ΕΣΤΙΑ: Πρωτοφανής αλλαγή κλίματος. Σήμερα οι πάντες μιλούν για μεταρρυθμίσεις.

ESPRESSO: "Κόκκινος Συναγερμός" στη Σαντορίνη. Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για το γάμο της κόρης του Πούτιν. Οι αρχές φοβούνται χτύπημα των Τσετσένων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση ενόψει μεταρρυθμίσεων. Μέτωπο από τη ΓΣΕΕ εναντίον των αλλαγών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Επιστροφή 518 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε... από το Γ΄ΚΠΣ. Πρόστιμο για τις παρατυπίες της περιόδου 2001-2003.

ΤΑ ΝΕΑ: Υπέρ-φυσική δυσκολία στις Εξετάσεις. Αναστάτωση σε γονείς και υποψηφίους.

Η ΝΙΚΗ: "Όχι" από τους εργαζόμενους. Σε πανελλαδικό δημοψήφισμα προχωρά η ΓΣΕΕ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρωτοβουλίες για αγωνιστικό μέτωπο κατά της αντεργατικής επίθεσης.

TRAFFIC NEWS: Νύφη η Άντζελα με 6 λευκά άλογα. Δημητρίου: Θέλω να με παντρέψει ο Μουλατσιώτης.

Η ΧΩΡΑ: Φοροέλεγχοι για αύξηση κατά 10,2% των εσόδων. Επί ποδός από αύριο όλες οι εφορίες.

City Press: Νέα μέτωπα στην οικονομία.

Μetro: Ευφορία και απεργίες. Οι δύο όψεις των αντιδράσεων στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βούλιαξαν στη Φυσική. Πανελλήνιες Εξετάσεις: Σοκ και δέος για χιλιάδες υποψηφίους.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Φανάρια σαν... φρεάτια!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Άρπαγες και καταχραστές στη Μητρόπολη. Τους σταμάτησε η Δικαιοσύνη, τους κυνηγά ο Άνθιμος.

Σημείωση: Η εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Παιδεία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "παταγώδη αποτυχία των υποψηφίων της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης θα προκαλέσουν τα χθεσινά θέματα της Φυσικής. Πέφτουν οι βάσεις σε Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνεία, εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν και οι Ιατρικές".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι έγινε "φυσική" εξόντωση χιλιάδων υποψηφίων και κύμα διαμαρτυριών, καθώς κατά την άποψη και των καθ΄ύλην αρμοδίων -της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών- τα θέματα ήταν εκτός σχολικού κλίματος".

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "θέματα εξαιρετικής δυσκολίας, που περιείχαν ασάφειες και ήταν "εκτός σχολικής πραγματικότητας" σύμφωνα με τους φυσικούς, επέλεξε η Επιτροπή Εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης. Οι εκπαιδευτικοί προϊδεάζουν για πανωλεθρία και εκτιμούν ότι σχεδόν επτά στους δέκα μαθητές δεν θα πιάσουν τη βάση".

Οικονομία

H METRO υποστηρίζει ότι "την ώρα που οι εργαζόμενοι στις τράπεζες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, εξαγγέλλοντας νέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή, και η ΓΣΕΕ ετοιμάζει "μετωπική σύγκρουση" με την κυβέρνηση, στη Σοφοκλέους έχει στηθεί "τραπεζικό πάρτι". Η αυξημένη κινητικότητα στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και η πεποίθηση των επενδυτών- κυρίως των ξένων θεσμικών - ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε "πραγματικές αλλαγές" χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, τονώνουν τις προσδοκίες".

H CITY PRESS γράφει: "Γ' ΚΠΣ: επιστροφή 518 εκατ. ευρώ στις Βρυξέλλες και μείωση της κοινοτικής συμμετοχής στα έργα υποδομής. Ολοένα πιο δύσκολη η χρηματοδότηση των αναγκαίων αναπτυξιακών έργων. Το επεισόδιο Ρεγκούζα προετοιμασία εδάφους για τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που θα ισχύσουν το 2006. Προσπάθεια Ρεγκούζα- Ρουσόπουλου να αποδώσουν τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στους δημοσιογράφους".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "ξεκινούν από αύριο εντατικοί έλεγχοι σε όλη την αγορά. Χιλιάδες υπάλληλοι των εφοριών και των ειδικών εποπτικών αρχών θα ελέγξουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές χρήσεις 1998 και 1999 η περίοδος των οποίων παραγράφεται στο τέλος του χρόνου. Πρώτος στόχος η αύξηση των εσόδων και η πάταξη της φοροδιαφυγής".

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πρόστιμο

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "το λογαριασμό για τις αμαρτίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στα δημόσια έργα της περιόδου 2000-2004 καλείται τώρα να πληρώσει ο ελληνικός λαός. 740 εκατομμύρια ευρώ θα μας κοστίσουν, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ οι κακοτεχνίες των δημοσίων έργων, ενώ η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει 518 εκατομμύρια ευρώ για "εκτεταμένες και συστηματικές παρατυπίες".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "απόφαση - κόλαφος για την κυβέρνηση Σημίτη από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ που επιβάλλει πρόστιμο ύψους 518 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των πόρων που διατέθηκαν για τα δημόσια έργα της περιόδου 2000-2004 που γιγάντωσαν περαιτέρω τους νταβατζήδες της χώρας".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "καμπάνα" 170 δισ. δρχ καλείται να πληρώσει τη χώρα μας από το όργιο των παρατυπιών και παρανομιών που επιδόθηκε η κυβέρνηση Σημίτη. Οι οριστικές απώλειες κοινοτικών κονδυλίων που επωμίζεται η ελληνική Οικονομία από τα "λάθη" του παρελθόντος φτάνει τα 518 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΕ τμηματικά μέσα στην επόμενη τετραετία".

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει κονδύλια ύψους 518 εκατ. ευρώ στα κοινοτικά ταμεία, όπως αποφάσισε η Κομισιόν, λόγω των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν την περίοδο 2001-2003 στις συμβάσεις δημοσίων έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Γ΄ΚΠΣ. Συγκεκριμένα, η πρόταση της αρμόδιας επιτρόπου Ντανούτα Χούμππνερ προβλέπει την επιστροφή 518 εκατ. ευρώ στα κοινοτικά ταμεία, καθώς "το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης από την Ελλάδα ήταν σοβαρά αναποτελεσματικό".

Σούπερ μάρκετ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης για τους υπευθύνους επτά μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την εναρμονισμένη πρακτική στις τιμές, αλλά και το ότι πουλούσαν καταναλωτικά αγαθά σε διαφορετικές τιμές από αυτές που αναγράφονταν στα ράφια".

Μεταρρυθμίσεις

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας τους δύο τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανές. Ήρκεσαν μερικά λόγια του Πρωθυπουργού κατά την συνέντευξη Τύπου επί τη συμπληρώσει έτους διακυβερνήσεως, για να αλλάξη άρδην το κλίμα που επικρατούσε μέχρι τότε. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τομέα και μεταρρυθμίσεις, έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να τις πραγματοποιήση και έκτοτε οι πάντες πλέον μιλούν για μεταρρυθμίσεις. Βεβαίως, κάποιοι ανθίστανται. Οι συνδικαλιστές έχουν θέσει την Κυβέρνηση στο στόχαστρο. Αλλά ο λόγος τους δεν έχει πλέον καμμία απήχηση στο κοινωνικό σύνολο. Ίσως ούτε καν στους ιδίους τους εργαζομένους που εκπροσωπούν. Διότι οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις, ο τόπος δεν μπορεί να πάη μπροστά. Και οι Έλληνες δεν είναι τόσο αφελείς ώστε να μην καταλαβαίνουν γιατί τα τελευταία χρόνια προόδευσαν οι Ιρλανδοί και όχι εμείς".

Υπουργείο Εθνικής Αμύνης

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο υπουργείο Άμυνας, όπου σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες, πλέον, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας προχωρεί σε "βιομηχανία" απευθείας αναθέσεων".

Σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικαλιστών

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σκηνικό πόλωσης και οξύτητας στήνει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Οι ακραίοι πήραν το πάνω χέρι στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τη δεινή ήττα που υπέστη ο Γιώργος Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές και τον εξωθούν σε σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "γενικεύεται η σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικάτων για το Ασφαλιστικό των τραπεζικών, που παρέτειναν την απεργία ως την Παρασκευή. Νέες απεργίες και την επόμενη εβδομάδα. Στον "πόλεμο" θα μπει η ΓΣΕΕ με απεργία αλληλεγγύης και γενική απεργία, με την κατάθεση του δεύτερου νομοσχεδίου για το ελαστικό 8ωρο και το κόστος των υπερωριών. Η ΔΑΚΕ δηλώνει ενωτική και συμμετέχει στην απεργία, η ΠΑΣΚΕ αποδοκιμάζει τα στελέχη στον ΟΤΕ και καλεί σε κινητοποίηση για τις "σαρωτικές νεοφιλελεύθερες ανατροπές".

Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "σε απεργία διαρκείας μετατρέπει την κινητοποίησή της η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς οι συνδικαλιστές αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία στο σύνολο των τραπεζών (που θα μείνουν κλειστές τουλάχιστον ως τη Δευτέρα). Πάντως η πρεμιέρα της απεργίας χθες είχε ένα... άρωμα από τα παλιά, καθώς η συμμετοχή σε αυτή ήταν εντυπωσιακή. Εκτός όμως από τους τραπεζοϋπαλλήλους και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ ετοιμάζονται για θερμό καλοκαίρι. Το τεταμένο κλίμα αναμένεται να επιδεινώσουν οι ενδεχόμενες αλλαγές του ωραρίου εργασίας και της αμοιβής των υπερωριών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "μετ' εμποδίων έγιναν χθες οι συναλλαγές στις τράπεζες λόγω της 48ωρης απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ η νέα διήμερη απεργία για την Πέμπτη και Παρασκευή που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς, έγινε δεκτή".

Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ πυροδοτεί λαϊκό ξεσηκωμό, καθώς ολοένα και περισσότεροι κλάδοι εργαζομένων μπαίνουν στο χορό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απόκρουση της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που μεθοδεύει η κυβέρνηση πίσω από την ταμπέλα της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "η ανάπτυξη της συντονισμένης και μαζικής δράσης των εργαζομένων, για να δοθεί άμεσα απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου, είναι ο στόχος που έθεσαν οι ταξικές δυνάμεις κατά τη χτεσινή συνεδρίαση στην Αθήνα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου".

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωνε χθες το ΕΚΟΦΙΝ ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των "διαρθρωτικών αλλαγών" στις ΔΕΚΟ, πυκνώνουν οι αντιδράσεις και ο συντονισμός των συνδικάτων κατά της ανατροπής του ασφαλιστικού και του εργασιακού. Η ΟΤΟΕ, που πραγματοποιεί χθες και σήμερα απεργία για το ασφαλιστικό, ανήγγειλε νέες απεργίες για αύριο και μεθαύριο. Η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται να συντονίσει κινητοποιήσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ και να διοργανώσει "δημοψήφισμα" για τα κυβερνητικά σχέδια διαχωρισμού των παλαιών και των νέων εργαζομένων. Χαρακτηριστικό του εύρους της λαϊκής δυσαρέσκειας είναι ότι στις κινητοποιήσεις αναγκάζεται να συμμετάσχει και η ΔΑΚΕ".

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "μέτωπο κατά των διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό των τραπεζών συγκροτούν τώρα τα συνδικάτα, δηλώνοντας έτοιμα να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία. Αιτία πολέμου θα θεωρηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του 8ώρου και τη μονομερή αλλαγή του πλαισίου υπερωριών".

Ειρηναίος

Η Espresso γράφει ότι "ο Ειρηναίος κατάφερε να βυθίσει στα χρέη το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με οφειλές που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια".

ΠΑΣΟΚ

Η Traffic News σημειώνει ότι "στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου εντάσσει ο Γιώργος Παπανδρέου τις αντικρουόμενες απόψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη συμφωνία στον ΟΤΕ. Τονίζει μάλιστα ότι ο διάλογος αυτός θα οργανωθεί καλύτερα, ώστε μέσα από τις διαφορετικές απόψεις να υπάρξει η τελική σύνθεση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "τριχοτομημένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ από τον ανοικτό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις διάφορες ομάδες και τα επώνυμα στελέχη του κόμματος για τα μείζονα θέματα της οικονομίας, της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο κ.ά. Η νέα εσωκομματική σύγκρουση, που ξέσπασε στον απόηχο της αντιπαράθεσης για τον ΟΤΕ, μετά τις δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη, έχει κυριολεκτικά ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγει για την ώρα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα, γεγονός που συντηρεί και αναπαράγει την κρίση".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στα πρόθυρα του εμφυλίου

Οι διαδηλωτές ζητούν την εκπόνηση νέου συντάγματος

Συνεχίζονται στη Βολιβία οι αναταραχές μετά την παραίτηση του προέδρου, Κάρλος Μέσα, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Πρότεινε, επίσης, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ως τη μοναδική διέξοδο από την κρίση.

Ο Κάρλος Μέσα ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του κογκρέσου, Ορμάνδο Βάκα Ντίες να αναλάβει την προεδρία της χώρας όπως προβλέπει το σύνταγμα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Χθες, ομάδες των αριστερών διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαινίχθησαν ότι πίσω από τις ταραχές στη Βολιβία κρύβεται η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας απάντησε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να υποδαυλίσουν τις ταραχές.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν τον περασμένο μήνα μετά την ψήφιση νόμου για την επιβολή φόρων στις ξένες εταιρίες που ελέγχουν το φυσικό αέριο της Βολιβίας.

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι ο νόμος είναι πολύ ελαστικός απέναντι στις ξένες εταιρείες και ζητούν την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Βολιβίας είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στη νότια Αμερική μετά της Βενεζουέλας.

Οι ξένες εταιρείες απειλούν με μεγάλες αποζημιώσεις από το κράτος.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 07:50 (Ώρα Λονδίνου)

Πινοτσέτ: Κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ χαίρει δικαστικής ασυλίας ως πρώην αρχηγός κράτους

Άνοιξε ο δρόμος για την απαγγελία κατηγοριών για φοροδιαφυγή εις βάρος του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Το Εφετείο της Χιλής ήρε την ασυλία του Χιλιανού πρώην στρατηγού ώστε να δικαστεί για οικονομικές ατασθαλίες αλλά τον απήλλαξε από τις κατηγορίες για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων του στο πλαίσιο της επιχείρησης Κόνδωρ.

Ο Χιλιανός δικηγόρος, Εδουάρδο Κοντρέρας, ο οποίος ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι το δικαστήριο απέδειξε με τις αποφάσεις του ότι στη Χιλή έχει μεγαλύτερη σημασία το χρήμα από το αίμα.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους - Ερντογάν σε βαρύ κλίμα

Του Δημήτρη Γ. Απόκη, Ουάσινγκτον

Μια πολύ δύσκολη και σε βαρύ κλίμα συνάντηση πρόκειται να έχει σε λίγες ώρες στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως όλα δείχνουν, με δεδομένο ότι η σχέση Ουάσινγκτον Άγκυρας έχει δηλητηριαστεί αρκετά τον τελευταίο χρόνο, η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στην αμερικανική πλευρά να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι σχέσεις της με τον ουσιαστικό στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Έγκυρη αμερικανική πηγή σημειώνει ότι βασικό θέμα της συζήτησης του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα είναι το «ξεκαθάρισμα της ατμόσφαιρας από τις αρνητικές δηλώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, το αντιαμερικανικό αίσθημα, και τον αντισημιτισμό.»

Μια σαφής ένδειξη του κλίματος κάτω από το οποίο προέρχεται ο κ. Ερντογάν στο Λευκό Οίκο είναι η παραπομπή Αμερικανών αξιωματούχων στο χρόνο που πήρε για να γίνει η ανακοίνωση της συνάντησης, παρά το γεγονός ότι για μήνες ο κ. Ερντογάν παρακαλούσε για ραντεβού, αλλά και η γλώσσα η οποία χρησιμοποιήθηκε από το επιτελείο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο κείμενο της ανακοίνωσης της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αμερικανικές πηγές, αξίζει κανείς να συγκρίνει τη γλώσσα της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση, με αυτή του περασμένου χρόνου.

«Θέλαμε να μιλήσουμε και να δώσουμε το μήνυμα μέσα από τις λέξεις», τονίζουν με έμφαση.

Η ατζέντα

Η ατζέντα των συνομιλιών πρόκειται να είναι ιδιαίτερα φορτωμένη και από αμερικανικής πλευράς μετά την επιβαλλόμενη, όπως χαρακτηρίζεται, ψυχρολουσία θα επιδιωχθεί να τεθούν οι βάσεις για μια αναπροσαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών σε ουσιαστικά θέματα ιδιαίτερα στις περιοχές της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Βαρύτητα πρόκειται να δοθεί, σε σχέση με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, στους τομείς της θρησκευτικής ελευθερίας και της επιστημονικής γνώσης, όπου η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πιστεύει ότι η Τουρκία κατέχει ένα «μοναδικό» ρόλο ως μουσουλμανική κοσμική δημοκρατία.

Το Ιράκ όπως είναι φυσικό θα βρίσκεται αρκετά ψηλά στην κουβέντα με στόχο τη συμφωνία για κοινή δράση όσο αφορά την καταπολέμηση του ΠΚΚ και τη σταθερότητα στο βόρειο Ιράκ ιδιαίτερα στην περιοχή του Κιρκούκ.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν, αν και δεν πρόκειται να πέσουν στο τραπέζι από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ότι σε περίπτωση που τεθεί το θέμα του Κυπριακού και του Αιγαίου θα επαναληφθούν οι γνωστές θέσεις.

Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Στο Κυπριακό θα γίνει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν ότι είναι δυνατόν για την επανένωση του νησιού έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, «να μπει τέρμα στην zero sum πολιτική σκέψη και να προληφθεί η εξέλιξη της διαχωριστικής γραμμής σε σύνορα.»

Ταυτόχρονα θα αναζητηθούν τρόποι της ενίσχυσης του οικονομικού επιπέδου των τουρκοκυπρίων, κάτι που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον είναι βασικό στην προσπάθεια επανένωσης του νησιού.

Για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, είναι σαφές ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί και επισημαίνεται ότι αποτελεί ένα θέμα μεταξύ των δυο χωρών το οποίο πρέπει να επιλύσουν μεταξύ τους.


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 04:44 (Ώρα Λονδίνου)

Φταίνε ή όχι οι Βρετανοί;

Τις συνέπειες της βρετανικής επ αόριστον αναστολής της διαδικασίας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωση ή μη της συνταγματικής συνθήκης εξετάζει ο σημερινός ευρωπαϊκός Τύπος.

«Ας μην κατηγορούμε τους Βρετανούς», υποστηρίζει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» (Le Monde) και εξηγεί, «μπορεί με την αναστολή του δημοψηφίσματος να έδωσαν τη χαριστική βολή στην ιδέα του ευρωσυντάγματος αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα θανάσιμα χτυπήματα προήλθαν πρώτα από τους Γάλλους και έπειτα από τους Ολλανδούς».

Για τη «Λε Μοντ» «δύο μεγάλοι κίνδυνοι που πρέπει να αποφευχθούν είναι να αγνοήσουμε τις δύο προειδοποιητικές βολές των Γάλλων και των Ολλανδών».

Και καταλήγει: «Ο Τόνι Μπλερ θα εκμεταλλευτεί όσο μπορεί την προεδρία της ΕΕ για να διαμορφώσει την Ευρώπη στα γούστα του και θα ξεκινήσει με τα άμεσα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, τα οποία σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό είναι το εργασιακό, η παγκοσμιοποίηση, η ασφάλεια, η μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Με τους Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ ενωμένους στην ίδια δυστυχία ο Τόνι Μπλερ περνάει στην αντεπίθεση».

«Ο Μπλερ ήταν σίγουρος ότι θα έχανε το δημοψήφισμα», υποστηρίζει η «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» (Nouvel Observateur), η οποία εκτιμά ότι η απόφαση της αναβολής του δημοψηφίσματος ελήφθη σε συνάρτηση με προβλήματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της Βρετανίας.

«Σε εξωτερικό επίπεδο το όραμα των Βρετανών για την Ευρώπη είναι πολύ πιο χαλαρό. Πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της χωρίς ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Στο εσωτερικό μέτωπο ο Μπλερ επανεξελέγη με μειωμένη πλειοψηφία εδρών. Η βασική του προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών της Βρετανίας. Με την αναβολή του δημοψηφίσματος μπορεί αναπόσπαστος να ασχοληθεί μόνο με αυτήν τη μεταρρύθμιση», αναφέρει το γαλλικό περιοδικό.

Στη Σουηδία η εφημερίδα «Αφτόνμπλαντετ» (Aftonbladet) κάνει λόγο για αθέτηση υπόσχεσης.

«Πρακτικά ο Τόνι Μπλερ αθέτησε, έστω και προσωρινά, την υπόσχεση που είχε δώσει το 1997, όταν ανήλθε στην εξουσία. Ωστόσο το συντριπτικό όχι των Γάλλων δεν άφησε πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το 70 με 80% των Βρετανών είναι κατά της συνταγματικής συνθήκης ενώ την ίδια ώρα το στρατόπεδο του όχι φαίνεται να ενισχύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εάν ο Τόνι Μπλερ δεν ανακαλούσε το δημοψήφισμα θα γινόταν ο περίγελος όλης της Ευρώπης», γράφει η «Αφτόνμπλαντετ».

Μια άλλη σουηδική εφημερίδα η «Εξπρέσεν» (Expressen) υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών να αναγγείλουν το θάνατο της συνταγματικής συνθήκης και να ζητήσουν τη σύγκληση νέου διακυβερνητικού συνεδρίου για να διορθώσει τις πιο οφθαλμοφανείς ελλείψεις της Συνθήκης της Νίκαιας.

Κριτική στην Ζίμενς

Στη Γερμανία οι εφημερίδες εξετάζουν τις δυνατότητες της χώρας να ανταγωνιστεί στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με αφορμή την πώληση του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Ζίμενς.

Η «Ντερ Τάγκεσπιγκελ» (Der Tagesspiegel) χαρακτηρίζει την απόφαση της Ζίμενς «στρατηγικό λάθος».

Η γερμανική εφημερίδα πιστεύει ότι η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να αποδώσει κέρδη απλά η Ζίμενς δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

«Οι εργαζόμενοι συνεισέφεραν όσο μπορούσαν. Το κόστος των μισθών του τμήματος έπεσε αλλά τα διοικητικά στελέχη απέτυχαν λόγω έλλειψης φαντασίας», σημειώνει η Ντερ Τάγκεσπιγκελ.

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (Berliner Zeitung), επίσης, αποδίδει την πώληση του τμήματος σε λάθη της διοίκησης αλλά δίνει επίσης τη διάσταση των τεράστιων πιέσεων που ασκούνται από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας.

«Όσο και να παραπονιούνται η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας είναι αναπόφευκτη», σχολιάζει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ».


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου)

Εργαζόμενοι υπό παρακολούθηση

Το σύστημα βασίζεται στις συνθήκες παρακολούθησης των φυλακών

Εργαζόμενοι σε πολλές βρετανικές επιχειρήσεις παρακολουθούνται ηλεκτρονικά καθώς υποχρεώνονται να φορούν μικρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που βοηθούν μεν στη βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά παράλληλα παρακολουθούν κάθε κίνησή τους, αναφέρει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα εδώ τη Βρετανία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η έκθεση του καθηγητή Μάικλ Μπλέικμορ του πανεπιστημίου του Ντάραμ, η τεχνολογία αυτή δημιουργεί στους χώρους εργασίας συνθήκες ανάλογες με τις συνθήκες παρακολούθησης στις φυλακές.

Πρόκειται για τεχνολογία που εισήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περίπου έξι μήνες και χρησιμοποιείται σε περίπου 10.000 εργαζόμενους κυρίως σε αποθήκες που διανέμουν εμπορεύματα στις μεγάλες αλυσίδες βρετανικών καταστημάτων, όπως το Τέσκο (Tesco) , το Μπουτς (Boots) ή το Μαρκς εντ Σπένσερ (Marks & Spencer).

Κατά την έκθεση, που συντάχθηκε, για λογαριασμό βρετανικού εργατικού συνδικάτου είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί βήμα προς την πλήρη αυτοματοποίηση της εργασίας.

Τα εργατικά συνδικάτα ζητούν τώρα διασφαλίσεις προκειμένου να μην παραβιαστεί η ατομικότητα των εργαζομένων.

Τα νέα αυτά συστήματα φοριούνται στο δάχτυλο ή στο χέρι του εργαζομένου και του υποδεικνύουν ποιο εμπόρευμα και από πού ακριβώς στην αποθήκη θα πρέπει να το παραλάβει.

Άμεση πρόσβαση στους ατομικούς αυτούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν και τα ίδια τα καταστήματα που μπορούν έτσι να κάνουν τις παραγγελίες τους.

Αλλά το κομπιούτερ ελέγχει παράλληλα το αν οι εργαζόμενοι κάνουν κάποιο διάλειμμα που δεν δικαιούνται και προβλέπουν τον ελάχιστο χρόνο στον οποίο πρέπει ο εργαζόμενος να εκτελέσει μιαν εργασία.

Όπως λένε πανεπιστημιακοί υπάρχει κίνδυνος η Βρετανία να μεταβληθεί στην πλέον παρακολουθούμενη κοινωνία στον κόσμο.

Ο Μάρτιν Ντοντζ, ερευνητής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» πως οι συσκευές αυτές σηματοδοτούν την «ολική εξαφάνιση της εξαφάνισης» καθώς ο εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς να παρακολουθείται.

Πάντως οι εταιρείες που χρησιμοποιούν το σύστημα λένε πως οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι μαζί του και ορισμένες λένε πως έχει ανεβάσει το ηθικό τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.