Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-06-10
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 19:49 (Ώρα Λονδίνου) Η Βουλή συζητά την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου Το απόγευμα της Παρασκευής άρχισε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για την παροχή από το Σώμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων. Πρώτος ομιλητής είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεύτερος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, μετά η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Η συζήτηση ολοκληρώνεται την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Αλλά πριν από την ψηφοφορία θα τοποθετηθούν ξανά οι αρχηγοί των κομμάτων αυτή τη φορά με αντίστροφη σειρά ώστε τελευταίος ομιλητής πριν τη ψηφοφορία να είναι ο πρωθυπουργός. Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, ο Γραμματέας της ΝΔ ανέφερε πως "αυτό που εμείς θέλουμε από την κοινοβουλευτική συζήτηση είναι να γίνει κατανοητή η πολιτική μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές και από τη Δευτέρα να προχωρήσει απρόσκοπτα η οικονομική μας πολιτική". Η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατατέθηκε όταν στη διάρκεια συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας. Απροσδόκητη τροπή Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική της κυβέρνησης. Λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, να μετατραπεί η πρόταση σε συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η οικονομία και ο προϋπολογισμός δεν είναι θέμα ενός προσώπου, αλλά συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης». Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το κοινοβούλιο θα έχει την ευχέρεια να συζητήσει τόσο την οικονομική κατάσταση, όσο και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι χαίρεται που η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα αρχίσει σε δύο ημέρες (Παρασκευή) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση για τις εξελίξεις στην οικονομίας διακόπηκε έπειτα από τη νέα τροπή που έλαβε η συνεδρίαση.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 20:54 (Ώρα Λονδίνου) Πολιτικοποιημένες παραστάσεις στο Εδιμβούργο Οι παραστάσεις στο φετεινό φεστιβάλ ξεπερνουν τις 800 Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι το κεντρικό θέμα πολλών παραστάσεων στο περιθώριο του φετινού φεστιβάλ του Εδιμβούργου, δήλωσαν οι οργανωτές του. Στο φεστιβάλ που αρχίζει στις 7 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Σκωτίας θα παρουσιαστούν φέτος πάνω από 800 παραστάσεις. Με την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή του Άμπου Γκράιμπ και την αραβο-ισραηλινή διένεξη ασχολούνται ορισμένες παραστάσεις. «Οι Πυραμίδες μου» είναι ένα έργο που ξεκίνησε από την υπόθεση της Λίντι Ίνγκλαντ της Αμερικανίδας υπαξιωματικού που βρίσκεται στη φυλακή για ανάμειξη στο σκάνδαλο κακοποίησης κρατουμένων στην φυλακή του ΆμπουΓκράιμπ στο Ιρακ. Ένας θεατρικός όμιλος της Γλασκώβης θα παρουσιάσει έργο που πραγματεύεται το θέμα της τρομοκρατίας ενώ «Τρομοκράτης: Μιούζικαλ» εξετάζει πως μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά οι τρομοκράτες όταν τελειώσει ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Το φετεινό φεστιβάλ είναι το 59ο με 26 895 παραστάσεις σε 300 αίθουσες και χώρους. Υπολογίζεται ότι πάνω από 16 χιλιάδες καλλιτέχνες θα μετέχουν φέτος σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ θεάτρου και κωμωδίας. Οι οργανωτές των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του επίσημου φεστιβάλ υπολογίζουν ότι θα χρειαζόντουσαν 5 χρόνια, τρεις μήνες και 25 μέρες για να παρακολουθήσει κάποιος όλες τις παραστάσεις.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 20:17 (Ώρα Λονδίνου) Εντείνονται τα προβλήματα στην ΕΕ Οι δύο ηγέτες επιμένουν ότι οι χώρες τους είναι η κινητήριος μηχανή της ΕΕ Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συζήτησαν τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το «όχι» για το ευρωσύνταγμα των Γάλλων και Ολλανδών ψηφοφόρων. Μετά τη συνάντηση ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας αν δεν δεχθεί το Λονδίνο κάποια συμβιβαστική λύση. Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κάλεσε επίσης τη Βρετανία να προβεί σε χειρονομία καλής θέλησης αναφορικά με την επιστροφή μέρους της συνεισφοράς της, η έκπτωση ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμυρία ευρώ, από την ΕΕ. Ο πρόεδρος Σιράκ είπε επίσης ότι πιστεύει όπως και ο καγκελάριος Σρέντερ πως είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανασυγκροτηθεί και να σκεφθεί πως θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Η συνάντηση, ή δεύτερη που έχουν οι δύο ηγέτες μέσα σε μια εβδομάδα, έγινε ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να επαναδιαπραγματευθεί την επιστροφή των 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αν δεν εξετασθεί ριζικά ο κοινοτικός προϋπολογισμός. Στις αρχές της εβδομάδας το Λουξεμβούργο, που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε να παγώσει το προνόμιο που απολαμβάνει η Βρετανία το 2007 και στη συνέχεια να μειωθεί σταδιακά η έκπτωση. Η έκπτωση είχε συμφωνηθεί το 1984 από την τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Για να αλλάξει το καθεστώς απαιτείται ομοφωνία και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τόνισε σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να δεχθεί κατάργηση του προνομίου διότι αυτή τη στιγμή η συνεισφορά της είναι διπλάσια της γαλλικής και αν καταργηθεί η έκπτωση τότε θα είναι 15 φορές μεγαλύτερη.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 18:37 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία ΕΕ - Κίνας για τα κλωστοϋφαντουργικά Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι την τελευταία στιγμή επετεύχθη συμφωνία με την Κίνα στις συνομιλίες που είχε ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Μάντελσον, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Μπο Χσιλάι στη Σαγκάη. Η συμφωνία, που επετεύχθη μετά από συνομιλίες που συνεχίστηκαν μέχρι αργά, προβλέπει ότι η Κίνα θα περιορίσει την αύξηση των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καθώς και ενδυμάτων μέχρι τα τέλη του 2008. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απειλήσει ότι αν το Πεκίνο δεν δεχθεί να θέσει πλαφόν στις εξαγωγές τότε θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Ο περιορισμός των κινεζικών εξαγωγών είναι σημαντικότατο θέμα για την επιβίωση των ευρωπαϊκών κλωστοϋφαντουργίων και βιομηχανιών ενδυμάτων. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 157% οι εξαγωγές κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προς τις χώρες μέλη της Κοινότητας και στο ίδιο διάστημα η αύξηση των εξαγωγών πουλόβερ και ανδρικών παντελονιών ανερχόταν στο 400%. Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για να σημάνει συναγερμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα επιβολής περιορισμών, εάν η Κίνα δεν ελάμβανε μέτρα αυτοπεριορισμού των εξαγωγών της, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό κλωστοϋφαντουργικό τομέα και την απασχόληση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλλει περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές επτά κατηγοριών προϊόντων, γεγονός που κατά τους Κινέζους θα οδηγήσει σε απώλειες της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκκρεμούν όμως και άλλα θέματα, που επιβαρύνουν τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη,Φράνσις Μάρκους επισημαίνει ότι «ήδη δημιουργήθηκαν νέες εντάσεις εξαιτίας των εξαγωγών κινεζικών υποδημάτων. Πίσω όμως από όλα βρίσκεται η σταθερή πίεση προς το Πεκίνο για ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, προκειμένου να γίνουν πιο ακριβές οι εξαγωγές του». Πάντως, μέχρι στιγμής παραμένουν οι αμφιβολίες για τον αντίκτυπο που θα είχε η ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. «Όσο εντονότερα προβάλλουν το αίτημα για ανατίμηση οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας, τόσο λιγότερο πιθανό γίνεται, να ενδώσει το Πεκίνο στις πιέσεις και τις απειλές», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου) Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά Μεγάλη δημοσιότητα δίδεται εδώ στη Βρετανία στη δίαιτα του Έλληνα γιατρού Φαίδωνα Χατζηπαναγιώτου-Λίντμπεργκ, με αφορμή τη δημοσίευση στα αγγλικά του βιβλίου του «Η Δίαιτα του Έλληνα Γιατρού». Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το Δεκέμβριο, με τίτλο «Ισογλυκαιμική Διατροφή» από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο Δόκτωρ Φαίδων Χατζηπαναγιώτου Λίντμπεργκ ζει στο Όσλο της Νορβηγίας και μίλησε στη Μέττα Τσικρικά. Ακούστε τη συνέντευξη «Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα και μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολλά άτομα με διαβήτη και ασχολήθηκα από το '86 με το θέμα διαβήτης - μεταβολισμός - σύνδρομο της ινσουλινοαντίστασης και παχυσαρκία», είπε ο κ. Χατζηπαναγιώτου-Λίντμπεργκ. «Το '99 αποφάσισα, αφού είχα δουλέψει περίπου 12 χρόνια σε νοσοκομεία εδώ στη Νορβηγία αλλά και στην Αμερική -ήμουνα δύο χρόνια- ν' ασχοληθώ περισσότερο με το θέμα του τρόπου ζωής και του τι μπορεί να κάνει πλέον το κάθε άτομο για να προλάβει ή και να θεραπεύσει πολλές παθήσεις. Και όντως μπορώ να πω σήμερα ότι μετά την εμπειρία που έχω με τουλάχιστον 12.000 ασθενείς στις κλινικές μας εδώ στη Νορβηγία ότι είναι καταπληκτικό το τι μπορεί να πετύχει κανείς και με απλά μέσα. »Τελικά πάρα πολλές αρρώστιες έχουν κοινή προέλευση που έχει να κάνει με ανισορροπίες και μεγάλες ή σημαντικές σε θέματα διατροφής, σε θέματα άσκησης, σε θέματα στρες. Εκτός αυτών υπάρχει κάτι που λέγεται το 'σύνδρομο της ινσουλινοαντίστασης' -πολλοί το λένε 'μεταβολικό σύνδρομο'- το οποίο το έχει το 35 με 40% του πληθυσμού που σημαίνει προδιάθεση για υπέρβαρος και παχυσαρκία, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα, μπορεί να κάνεις διαβήτη -δεν κάνουν όλοι- υπέρταση, προβλήματα με τη χοληστερίνη και αύξηση των καρδιαγγειακών αλλά επίσης και άλλα προβλήματα όπως θέμα της γονιμότητας στη γυναίκα και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών». Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε Ο γιατρός Φαίδων Χατζηπαναγιώτου-Λίντμπεργκ τονίζει ότι η διατροφή μας θα πρέπει να έχει κατ αρχήν ένα μεγάλο ποσοστό φρούτων, λαχανικών και οσπρίων τα οποία όσπρια πρέπει να αντικαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό αμυλούχες τροφές, όπως πατάτα, λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι κλπ. «Οι πρωτεΐνες από ψάρι, κρέας, πουλερικά ή και προϊόντα σόγιας να αυξηθούν λίγο γιατί και αυτά συντείνουν σε πιο σταθερό ζάχαρο του αίματος», συστήνει ο Έλληνας γιατρός και συνεχίζει «να διαλέγουμε μόνο τα υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς οι οποίοι είναι πολύ υγιεινά τρόφιμα -βέβαια χωρίς να υπερβάλουμε». Επίσης συστήνει τη μείωση των λεγόμενων τρανσλιπαρών οξέων που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα με σφολιάτα για παράδειγμα, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα και ίσως και όχι τόσο γνωστό, όπως και σε μπισκότα και σε διάφορα τέτοια 'έτοιμα' προϊόντα αλλά και σε πολλές μαργαρίνες. Η Μέτα Τσικρικά ρώτησε το γιατρό Φαίδωνα Χατζηπαναγιώτου-Λίντμεργκ αν οι συνταγές που προτείνει στο βιβλίο του είναι για την καλύτερη διατροφή μόνο ή είναι και για την απώλεια βάρους. «Είναι συνδυασμός», απάντησε ο Έλληνας γιατρός και εξήγησε: «Το υπέρβαρος δημιουργείται όταν έχουμε λάθος διατροφή το οποίο επηρεάζει και την όρεξή μας. Συνεπώς, ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την πρόσληψη τροφής, δηλαδή όταν κανείς επιλέγει να φάει μια μπαγκέτα, ας πούμε, με ένα αναψυκτικό με ζάχαρη στην αρχή αυξάνει το ζάχαρο πολύ γρήγορα -γιατί αυτό είναι ταχέως αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες- αυξάνει η ινσουλίνη που ρίχνει το ζάχαρο μετά από μία, μιάμιση ώρα σε χαμηλότερο από το αρχικό επίπεδο. Αυτό αυξάνει την όρεξη και ιδιαίτερα την όρεξη για γλυκά ή για κάτι αμυλούχο για να ξανανεβάσουμε το ζάχαρο και συνεπώς ορισμένες τροφές μας οδηγούν σε υπερκατανάλωση».
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 13:17 (Ώρα Λονδίνου) Κρίσιμες συνομιλίες ΕΕ - Κίνας για τα κλωστοϋφαντουργικά Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων Συνομιλίες με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Μπο Χσιλάι , έχει στη Σαγκάη ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Μάντελσον, σε μία προσπάθεια να μειώσει η Κίνα οικειοθελώς τις εξαγωγές, για να μη τεθούν από αύριο σε ισχύ περιορισμοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το θέμα είναι σημαντικότατο για την κλωστοϋφαντουργία της ΕΕ . Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 157% οι εξαγωγές κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προς τις χώρες μέλη της Κοινότητας και στο ίδιο διάστημα η αύξηση των εξαγωγών πουλόβερ και ανδρικών παντελονιών ανερχόταν στο 400%. Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για να σημάνει συναγερμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα επιβολής περιορισμών, εάν η Κίνα δεν ελάμβανε μέτρα αυτοπεριορισμού των εξαγωγών της, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό κλωστοϋφαντουργικό τομέα και την απασχόληση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλλει περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές επτά κατηγοριών προϊόντων, γεγονός που κατά τους Κινέζους θα οδηγήσει σε απώλειες της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκκρεμούν όμως και άλλα θέματα, που επιβαρύνουν τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη,Φράνσις Μάρκους επισημαίνει ότι «ήδη δημιουργήθηκαν νέες εντάσεις εξαιτίας των εξαγωγών κινεζικών υποδημάτων. Πίσω όμως από όλα βρίσκεται η σταθερή πίεση προς το Πεκίνο για ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, προκειμένου να γίνουν πιο ακριβές οι εξαγωγές του». Πάντως, μέχρι στιγμής παραμένουν οι αμφιβολίες για τον αντίκτυπο που θα είχε η ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. «Όσο εντονότερα προβάλλουν το αίτημα για ανατίμηση οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας, τόσο λιγότερο πιθανό γίνεται, να ενδώσει το Πεκίνο στις πιέσεις και τις απειλές», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου) Διπλωματικό διάβημα της Κύπρου για δηλώσεις Ανάν Συνάντηση Ανάν, Παπαδόπουλου, Ερντογάν Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προέβη σε διπλωματικό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις δηλώσεις που έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο κ.Ανάν είπε ότι θα θέσει και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο του που έγιναν πέρσι τον Απρίλιο στην Κύπρο, με στόχο την υιοθέτηση της έκθεσης. Η κυβέρνηση της Κύπρου δια στόματος του κ.Ιακώβου, τόνισε ότι ο κ.Ανάν έκανε τις δηλώσεις αυτές «άκαιρα διότι υπάρχει μια καινούργια διαδικασία στην οποία ο ίδιος αναφέρθηκε». «Συνεπώς δεν συνέτρεχε οποιοσδήποτε λόγος για να γίνει αυτή η δήλωση η οποία είναι και άκαιρη και αδόκιμη και δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες υλοποίησης, αλλά ούτε και καμιά πιθανότητα επιτυχίας» τόνισε ο κ. Ιακώβου.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου) Στο Τσάμπιονς Λιγκ η Λίβερπουλ Η αγγλική ομάδα αναδείχτηκε στην ιστορία της πέντε φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης H νικήτρια της εφετινής διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ, Λίβερπουλ, θα υπερασπιστεί τον τίτλο της και στη διοργάνωση 2005-2006, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ. Η αγγλική ομάδα που αναδείχτηκε στην ιστορία της πέντε φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα ξεκινήσει από τον πρώτο γύρο των προκριματικών τον Ιούλιο. Η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε επίσης ότι στο μέλλον η νικήτρια της διοργάνωσης θα συμμετέχει αυτόματα στους αγώνες της επόμενης περιόδου του Τσάμπιονς Λιγκ, ασχέτως της κατάταξής της στο εθνικό πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ κατετάγη στο αγγλικό πρωτάθλημα πέμπτη, και εάν δεν κέρδιζε στις 25 Μαΐου στον τελικό τη Μίλαν, θα συμμετείχε στους αγώνες για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, καθώς οι θέσεις για τις αγγλικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν τέσσερις, και καλύπτονταν από την πρωταθλήτρια Τσέλσι, την Άρσεναλ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Έβερτον.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου) Αρνητικές οι εκτιμήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη Συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον πρωθυπουργό Ερντογάν Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί ο τουρκικός Τύπος σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν στις ΗΠΑ. Αρκετοί αναλυτές σχεδόν ζητούν συγγνώμη από τους αναγνώστες τους για τους πρώτους πανηγυρισμούς, περιγράφουν τα μαύρα σύννεφα που εξακολουθούν όπως λένε να σκιάζουν τις σχέσεις των δυο χωρών και αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε θέματα όπως το κυπριακό. Οι περισσότεροι σχολιαστές δηλώνουν ότι η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν δημιουργεί ελπίδες για επανέναρξη του διαλόγου για την Κύπρο. Ο αναλυτής της Μιλιέτ, Φικρέτ Μπιλά, υποστηρίζει ότι οι τελευταίες ελπίδες της Τουρκίας για την άρση της απομόνωσης των τουρκοκυπρίων στηρίζονται πλέον στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διόλου ευχαριστημένες με την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κρίση και στο θέμα της Κύπρου. Απαισιόδοξη για την πορεία επίλυσης του κυπριακού εμφανίζεται και η Ραντικάλ ύστερα από τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. «Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος», γράφει η τουρκική εφημερίδα, «επιχειρεί να μπλοκάρει την έναρξη του διαλόγου έως ότου ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Θέλει με αυτό τον τρόπο να μεταφέρει το κυπριακό από το πλαίσιο του ΟΗΕ σε αυτό της Ευρώπης». Και η εφημερίδα Ραντικάλ φαίνεται να εναποθέτει τις τελευταίες τις ελπίδες σε αμερικανική παρέμβαση. Πως διαγράφονται όμως οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Μπους Ερντογάν; Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται εξοργισμένοι από την υποστήριξη που εξακολουθεί να παρέχει η Τουρκία προς τη Συρία, δεν υπόσχονται τίποτα για την καταπολέμηση των μαχητών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και ζητούν επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό πατριαρχείο. Μετά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης «τώρα έχουμε και τα κριτήρια της Ουάσινγκτον» συμπληρώνει η Μιλιέτ.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου) Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πλαστά ευρώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν τα αναγνωρίζουν ούτε τα μηχανήματα! ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ για την γκάφα. Λύνονται τα χέρια της ΝΔ για τις διαρθρωτικές αλλαγές. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελλάς, η χώρα των δανείων! Σε 123 δισεκ. ευρώ έφθασαν τα χρέη των Ελλήνων! ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Με αέρα 5,5 μονάδων ο Καραμανλής στήνει... Βουλή - εδώλιο για το ΠΑΣΟΚ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γκάλοπ-σοκ για ΔΕΚΟ - ΠΑΣΟΚ - Ευρώ. Η κοινή γνώμη αιφνιδιάζει με την ωριμότητά της και θέλει ανατροπές. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι πλούσιοι και η φτωχή! Ιδού η «ισχυρή Ελλάδα» που παρέδωσαν Σημίτης - Γιώργος. Η ΑΥΓΗ: Ψήφο εμπιστοσύνης στις κινητοποιήσεις! Την Πέμπτη απεργία σε τράπεζες - ΔΕΚΟ. ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταδικασμένες σε αποτυχία οι απεργίες των βολεμένων. Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ότι η παγκόσμια Οικονομία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. ΤΟ ΒΗΜΑ: Παιχνίδι με εκλογές από σήμερα στη Βουλή. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου προετοιμάζουν τη «μονομαχία». Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Με «αέρα» 5,5 μονάδων ο Καραμανλής στη Βουλή. Πριν από την ψήφο της Βουλής η ψήφος εμπιστοσύνης της κοινωνίας. ΕΓΝΑΤΙΑ: Ένσημα... με το ζόρι. Ιδιοκτήτης ταβέρνας καταγγέλλει στην «Ε» ότι αναγκάστηκε να κολλήσει ένσημα τριών χρόνων σε κάποιον που δεν εργάστηκε ποτέ στο κατάστημά του. ΕΘΝΟΣ: «Σφαγή αμνών» στη Φυσική. Βαθμολογητές: Συμπαράσταση στους μαθητές με υπογραφές. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανοίγουν οι λογαριασμοί. Μετά τις καταγγελίες στον Άρειο Πάγο για αδικαιολόγητη πολυτελή διαβίωση. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμπιστοσύνη στις μεταρρυθμίσεις. Η ψήφος των βουλευτών και τα γκάλοπ δίνουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξεσηκωμός για ασφάλιση - μονιμότητα. Ενώ στη Βουλή αρχίζει απόψε η τριήμερη αναμέτρηση. ESPRESSO: Σατανιστική πρόκληση με χορηγό το Δήμο Αθηναίων. Ο υμνητής του διαβόλου Μάνσον έρχεται σε ροκ φεστιβάλ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δραματική εκτίναξη του ελλείμματος στα 6,6 δισ. Εκτροχιασμό του προϋπολογισμού δείχνουν τα στοιχεία του τετραμήνου. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα πλειοψηφία κατά κρατισμού στηρίζει αλλαγές. Εκτός πραγματικότητας το ΠΑΣΟΚ. Τα νέα δεδομένα σε έρευνα της VPRC. ΚΕΡΔΟΣ: Οι μικρομεσαίες σε χειρότερη θέση. HELLASTAT: Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. Ο ΛΟΓΟΣ: Ο «πόλεμος» των τριών ημερών. Παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πώς προετοιμάζονται τα κόμματα. Μetro: Μετωπική σύγκρουση. Έτοιμοι για όλα εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: 123 δισ. ευρώ χρωστούν νοικοκυριά - επιχειρήσεις. 70% του ΑΕΠ οφείλει στις τράπεζες ο ιδιωτικός τομέας. ΤΑ ΝΕΑ: Πραξικόπημα στήνουν στα Ταμεία. Στη Βουλή η κόντρα για τις «μεταρρυθμίσεις». Η ΝΙΚΗ: Ρελάνς για εκλογές από τον Γιώργο. Εφ΄όλης της ύλης η συζήτηση στη Βουλή. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Γ. Παπανδρέου πήγε για μομφή και βγήκε... κουρεμένος. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το ΚΚΕ συζητά με τους εργαζόμενους. Αρχίζει σήμερα το δικομματικό θέατρο στη Βουλή. City Press: Έρχονται νέα μέτρα και ασφαλιστικές εισφορές. TRAFFIC NEWS: Καυτές δηλώσεις Κακέτση για το γάμο της Άντζελας. Δημητρίου: Γρουσούζηδες οι δημοσιογράφοι. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανάσα ο Θησέας. Για την ανάπτυξη χωρίς μύθους καθυστερήσεων. Συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι «πραξικόπημα στα Ταμεία των τραπεζών ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ προετοιμάζεται να προβάλει τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις ως επιτυχία κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Την ίδια στιγμή δέχεται προειδοποιήσεις από την Κομισιόν να μην επαναλάβει τα λάθη του βασικού μετόχου». Η Espesso γράφει ότι «έρχεται τριήμερο πολιτικό τσουνάμι που στο διάβα του θα προκαλέσει ισχυρές πολιτικές αναταράξεις και κλυδωνισμούς. Μετά τα όσα συνέβησαν προχθές κατά τη συζήτηση Καραμανλή-Παπανδρέου στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχονται σήμερα στη Βουλή φορτωμένοι με αποκαλυπτικά έγγραφα για όσα έχουν γίνει από το 1996 μέχρι τις μέρες μας». Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση για το σύνολο της ασκούμενης πολιτικής, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και σε διατύπωση αιτήματος διεξαγωγής πρόωρων εκλογών για την ανακοπή της καταστροφικής πορείας που θεωρεί ότι ακολουθεί η χώρα τους τελευταίους 14 μήνες». Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι «η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα πλανάται πάνω από τη Βουλή σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων μεταξύ των δύο αρχηγών από σήμερα και ως την Κυριακή. Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να θέσει -με έμμεσο ή άμεσο τρόπο- ζήτημα εκλογών ο κ. Παπανδρέου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πιθανό ο κ. Καραμανλής να τον προκαλέσει για να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ενδεικτικό των κινήσεων τακτικής που γίνονται από τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ότι τις πρόωρες εκλογές απέκλεισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά την ίδια στιγμή άφηνε αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκης». Η METRO προσθέτει ότι «στο κόκκινο αναμένεται να ανέβει από σήμερα και έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης που ξεκινά το απόγευμα στην Ολομέλεια επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι «επί τρεις ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση θα απολογείται για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Σημίτη που έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε δεινή κρίση. Ο Καραμανλής από θέσεως ισχύος, ετοιμάζεται να σφυροκοπήσει με στοιχεία και αποκαλύψεις την ανερμάτιστη πολιτική του ΠΑΣΟΚ στον οικονομικό τομέα, που οδήγησε τη χώρα σε δραματικά αδιέξοδα». Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «σε θέατρο αντιδικίας και ταυτοχρόνως προγραμματική συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση επί της πρότασης ψήφους εμπιστοσύνης που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στη Βουλή. Η αναζωπύρωση της εκλογολογίας αποτελεί και πάλι επικοινωνιακό τρικ». Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων εν όψει της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Κατά τον κανονισμό της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του συνόλου των εδρών (120)». Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ - VPRC Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «ευρύτατες πλειοψηφίες υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, διαμορφώνονται στην κοινωνία όπως καταδεικνύει το Βαρόμετρο της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 100,3 , αλλά και σειρά ποιοτικών ερευνών, που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που αφορούν θέματα μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μονιμότητα στο Δημόσιο και το καθεστώς εργασίας στις ΔΕΚΟ». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «έτοιμη για μεγάλες αλλαγές είναι η ελληνική κοινωνία. Ένας στους δύο Έλληνες λέει όχι στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Έξι στους δέκα ζητούν να πωληθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία. Με την ίδια αναλογία, η κοινή γνώμη λέει ναι στη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ, ώστε να λειτουργούν με όρους ιδιωτικού τομέα, ενώ -την ίδια ώρα- αυξάνει κι άλλο η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, σαν ένα είδος εντολής να προχωρήσουν σε αλλαγές. Η κοινή γνώμη, σύμφωνα με το γκάλοπ της V-PRC για τον ΣΚΑΪ, είναι έτοιμη». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι «επιταχύνει η κυβέρνηση τη λήψη αποφάσεων για τις επιδιωκόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει την Κυριακή από τη Βουλή. Στις 5,5 μονάδες η ψαλίδα της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της V-PRC». H TRAFFIC NEWS γράφει ότι «υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων τάσσεται το 52% των πολιτών, σύμφωνα με το βαρόμετρο της εταιρίας VPRC για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ με 43,5% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 38% για το ΠΑΣΟΚ, 7% για το ΚΚΕ, 5% για το ΣΥΝ και 3% για το ΛΑΟΣ». Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ «μία ακόμα δημοσκόπηση αυτή της εταιρίας VPRC καταγράφει σημαντικό προβάδισμα υπέρ της ΝΔ της τάξης των 5,5 ποσοστιαίων μονάδων. Η μέτρηση, η οποία έγινε για λογαριασμό του Σκάι, αναδεικνύει πέραν όλων των άλλων, τη ΝΔ ως το δημοφιλέστερο κόμμα - ακολουθεί ο ΣΥΝ- με ποσοστό 49%». EUROSTAT - Οικονομία Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι «προτελευταία η χώρα μας μεταξύ των 12 της ευρωζώνης. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχουν οι Έλληνες. Αποκαλυπτική για την κατάσταση της οικονομίας που παρέδωσαν στη ΝΔ οι Σημίτης - Παπανδρέου είναι η έκθεση της EUROSTAT». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου) Οι δύο ηγέτες επιμένουν ότι οι χώρες τους είναι η κινητήριος μηχανή της ΕΕ Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συζήτησαν την κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το «όχι» για το ευρωσύνταγμα των Γάλλων και Ολλανδών ψηφοφόρων. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τις συνομιλίες τους στο Παρίσι, ο πρόεδρος Σιράκ είπε ότι πιστεύει όπως και ο καγκελάριος Σρέντερ πως είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανασυγκροτηθεί και να σκεφθεί πως θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Η συνάντηση, ή δεύτερη που έχουν οι δύο ηγέτες μέσα σε μια εβδομάδα, έγινε ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Στη σύνοδο αυτή πιστεύεται ότι θα συζητηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός καθώς και το αίτημα να καταργηθεί η επιστροφή μέρους των εισφορών της Βρετανίας, ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η Γαλλία απηύθυνε έκκληση στο Λονδίνο να προβεί σε παραχωρήσεις στο ζήτημα αυτό. Στις αρχές της εβδομάδας το Λουξεμβούργο, που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε να παγώσει το προνόμιο που απολαμβάνει η Βρετανία το 2007 και στη συνέχεια να μειωθεί σταδιακά η έκπτωση. Η έκπτωση είχε συμφωνηθεί το 1984 από την τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Για να αλλάξει το καθεστώς απαιτείται ομοφωνία και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τόνισε σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να δεχθεί κατάργηση του προνομίου διότι αυτή τη στιγμή η συνεισφορά της είναι διπλάσια της γαλλικής και αν καταργηθεί η έκπτωση τότε θα είναι 15 φορές μεγαλύτερη. Ο κ.Μπλερ είπε ότι η Βρετανία θα δεχθεί να συζητήσει το θέμα της έκπτωσης μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης για ευρύτερη αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 05:44 (Ώρα Λονδίνου) Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες διερωτώνται κατά πόσο η Βρετανία μπορεί να αυξήσει την επιρροή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι η Γαλλία έχει μπροστά της το πρόβλημα της ανεργίας και η Γερμανία την προοπτική των πρόωρων εκλογών. Γαλλία Η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) σημειώνει ότι μέσα από την ομιλία του πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν στη γαλλική εθνοσυνέλευση διαφάνηκε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας θα είναι η κύρια προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις προγραμματικές δηλώσεις Βιλπέν ελλιπείς, καθώς ήταν κενές μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης: «χωρίς μέτρα για την ανάπτυξη δεν υπάρχει καμία ελπίδα πραγματικής βελτίωσης της αγοράς εργασίας», εκτιμά η «Λε Μοντ». Η «Λε Μοντ» ασκεί επίσης κριτική στη μέθοδο που επέλεξε ο Βιλπέν για την εφαρμογή της πολιτικής του. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η απασχόληση είναι πρόβλημα μείζονος σημασίας. Αυτό, όμως, δε δικαιολογεί το γιατί επέλεξε να κυβερνήσει με διατάγματα και όχι με νόμους». Το ίδιο πιστεύει και η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου» (Frankfurter Rundschau), η οποία κατηγορεί τον Βιλπέν για ασέβεια προς το κοινοβούλιο και τις κοινωνικές δυνάμεις. Η εφημερίδα υπενθυμίζει τι επακολούθησε το 1996 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ επιχείρησε να κυβερνήσει με διατάγματα: ακολούθησαν μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και η αριστερά ανέβηκε στην εξουσία. Γερμανία Αρκετές εφημερίδες της Γερμανίας προδικάζουν το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Zιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutche Zeitung) υποστηρίζει ότι νομικά και πολιτικά οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για τη διάλυση του κοινοβουλίου και σχολιάζει: «η κοκκινοπράσινη κυβέρνηση διανύει περίοδο κρίσης και τα περιθώρια του Σρέντερ για ελιγμούς έχουν εξαντληθεί». «Φέτος οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ξεπέρασαν τη διαδικασία της εσωτερικής διάβρωσης για να εισέλθουν στην κατάσταση της αποσύνθεσης», γράφει η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ. Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgeimeine Zeitung)υποστηρίζει ότι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος του SPD, Φραντς Μιντερφέρινγκ έχουν χάσει κάθε επιρροή και εξουσία που ασκούσαν στο κόμμα. Ως εκ τούτου λέει η γερμανική εφημερίδα «η ανακοίνωση της ψήφου εμπιστοσύνης με στόχο τη συντόμευση της προεκλογικής περιόδου δε διευθέτησε την κρίση στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τουναντίον την επιδείνωσε». Η δε «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (berliner Zeitung) αποκαλεί τους Σοσιαλδημοκράτες «ένα μάτσο υστερικών». Βρετανία Η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) πιστεύει ότι η κατηγορηματική άρνηση της Βρετανίας να συμβιβαστεί στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι σημάδι της αύξησης της πυγμής της χώρας στους κόλπους της ΕΕ. «Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ο Τόνι Μπλερ αφήνει το στίγμα του στην Ευρώπη», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα. Η, δε, «Λιμπερασιόν» (Liberation) σχολιάζει ότι «ίσως να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο Μπι για το ευρωσύνταγμα, το σχέδιο Μπ - λερ». «Σε αντίθεση με τους αποδυναμωμένους Σιράκ και Σρέντερ ο Βρετανός πρωθυπουργός μόλις κέρδισε για τρίτη φορά την εντολή του βρετανικού λαού και όσον αφορά την ευρωπαϊκή σκηνή βρίσκεται σε θέση ισχύος», καταλήγει η «Λιμπερασιόν».
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου) Στο σκοτάδι οι δικηγόροι του Σαντάμ Οι δικηγόροι εμμένουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αθώος Οι δικηγόροι του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν κατήγγειλαν ότι δεν έχουν πρόσβαση στις λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου που βαρύνει τον πελάτη τους παρά το γεγονός ότι η ιρακινή ηγεσία ανακοίνωσε ότι η διεξαγωγή της δίκης είναι ζήτημα μηνών. Οι δικηγόροι του Σαντάμ Χουσεΐν λένε ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε ένα από τα περίπου οκτώ εκατομμύρια έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση και δε γνωρίζουν τις κατηγορίες που βαρύνουν τον πρώην ηγέτη του Ιράκ. Μέχρι σήμερα ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε μόνο δύο συναντήσεις με τους δικηγόρους του, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στο Αμάν της Ιορδανίας. Τα παράπονα της νομικής ομάδας του Σαντάμ συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η δίκη θα καθυστερήσει. Επίσης ο εκπρόσωπος των δικηγόρων του ανατραπέντος προέδρου, Ισάμ Γκαζάουι δήλωσε ότι οι πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Σαν» και οι οποίες απεικονίζουν του πελάτη τους να περιφέρεται με τα εσώρουχα του στις φυλακές αποτελούν απόδειξη παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος οι δικηγόροι εμμένουν ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αθώος.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 02:22 (Ώρα Λονδίνου) Ακρόπολη: Ένα απέραντο εργοτάξιο Την αρνητική εικόνα που δίνει ο ιερός βράχος της Ακροπόλεως εξαιτίας των εργασιών αποκατάστασης των μνημείων θίγει η «Γκάρντιαν» (Guardian). Άλλα θέματα είναι: η σύνδεση του αναλγητικού Ιμπουπροφέν με παθήσεις της καρδιάς, η κόντρα Σιράκ Μπλερ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το όραμα του Γκλέιζερ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σκαλωσιές και γερανοί «Η αναστήλωση της Ακρόπολης ξεκίνησε το 1975 τώρα χρειάζονται άλλα 20 χρόνια και 70 εκατομμύρια ευρώ», γράφει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Έλενα Σμιθ της «Γκάρντιαν». «Η ανάβαση στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως θεωρείται η κορυφαία στιγμή ενός ταξιδιού στην Ελλάδα. Ωστόσο, το μνημείο σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που περιέγραφε ο αρχιτέκτονας του μοντερνισμού Λε Κορμπιζιέ ως το «τελειότερο» στον κόσμο», υποστηρίζει η Έλενα Σμιθ και συμπληρώνει, «κάποια μέρη του έχουν αποσυναρμολογηθεί. Κάποια άλλα είναι σκεπασμένα με σκαλωσιές και επισκιάζονται από γερανούς». «Δεν αρνούμαι την ύπαρξη προβλημάτων», δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε, «πρόκειται, όμως, για μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο προσπάθειες αποκατάστασης ενός μνημείου». Σύμφωνα με την Έλενα Σμιθ η διαδικασία για την αποκατάσταση της Ακρόπολης βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των συνεχών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ειδικών. «Μέχρι στιγμής η αναστήλωση της Ακροπόλεως έχει στοιχίσει 35 εκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ αυτές τις εργασίες. Τον περασμένο μήνα το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Ελλάδος συμφώνησε να διαθέσει άλλα 12,5 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από μια περίοδο σκληρών παζαριών και μόνο όταν η ΕΕ πρότεινε να καταβάλει τα μισά», αναφέρει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» και καταλήγει ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να αναλάβουν ρόλο χορηγού των εργασιών. Αμφισβητείται το Ιμπουπροφέν Ιατρικού ενδιαφέροντος το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» με τίτλο: «Ασφαλές φάρμακο συνδέεται τώρα με καρδιοαγγειακές παθήσεις» και πλαγιότιτλο: «Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται προ διλήμματος για το αντιφλεγμονώδες Ιμπουπροφέν». Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν αρθρίτιδα βρίσκονται προ διλήμματος καθώς ένα από τα πιο ασφαλή παυσίπονα στην αγορά, το Ιμπουπροφέν, συνδέεται με καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η φαρμακευτική εταιρεία «Μερκ» επίσης απέσυρε από την αγορά ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακά της, το «Βίοξ» (Vioxx), το οποίο επίσης φέρεται να συνδέεται με παθήσεις της καρδιάς. H «Γκάρντιαν» επισημαίνει επίσης ότι διενεργούνται έρευνες σε μια ολόκληρη κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων, γνωστή ως Cox2. «Η εμπιστοσύνη στο Ιμπουπροφέν, το οποίο σημείωσε 200 εκατομμύρια πωλήσεις το 2000, δοκιμάστηκε περαιτέρω από μία έρευνα του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, η οποία διαπίστωσε σχέση του φαρμάκου με τον καρκίνο του μαστού», αναφέρει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Και η «Ιντιπέντεντ» (Independent) αναφέρεται στο ίδιο θέμα τον εξής τίτλο: «Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το Ιμπουπροφέν αυξάνει το κίνδυνο των καρδιακών προσβολών κατά 24%». Η βρετανική εφημερίδα, επίσης, παραθέτει τα πιο γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που περιέχουν την ουσία ιβουπροφαίνη και τα οποία είναι το Νουροφέν (Nurofen), Αντιβίλ (Advil), Μοτρίν (Motrin), Κουπροφέν (Cuprofen), Λεμσίπ Πάουερκαπς (Lemsip Powercaps), Πασιφίν (Pacifene) και Προφλέξ (Proflex). Όπως υπογραμμίζει η «Ιντιπέντεντ» η πώληση των εν λόγω φαρμάκων είναι δυνατή χωρίς συνταγή από το γιατρό. Εισιτήρια φωτιά στο Ολντ Τράφορντ «Τα σχέδια του Μάλκομ Γκλέιζερ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» αποκαλύπτει η «Τάιμς» (The Times) στο πρωτοσέλιδό της. Η «Τάιμς» υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας και νέος ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων κατά 54% μέσα στην επόμενη πενταετία ώστε να αυξήσει τα έσοδά της ομάδας στα 246 εκατομμύρια λίρες μέχρι το 2010. Επίσης, ο Μάλκομ Γκλέιζερ θα αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων για το Τσάμπιονς Λιγκ κατά 25% από το επόμενο έτος. Οι παίκτες της Γιουνάιτεντ αναμένεται να δίνουν έναν αγώνα σόου στην Τάμπα της Φλόριντα κάθε χρόνο, με το οποίο τα έσοδα της Γιουνάιτεντ αναμένεται να σημειώσουν άνοδο της τάξεως των δύο εκατομμυρίων λιρών. Η μέση τιμή ενός εισιτήριου θα φτάσει τις 46 λίρες μέχρι το 2010. Τόσο κοστίζει σήμερα ένα εισιτήριο στο Στάμφορντ Μπριτζ της Τσέλσι, το οποίο είναι και από τα ακριβότερα του αγγλικού πρωταθλήματος. Όλα αυτά τα σχέδια του Αμερικανού επιχειρηματία αναμένεται να συναντήσουν την οργή των οπαδών ενώ η Υπηρεσία Δίκαιου Εμπορίου εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει για να προστατεύσει τους φιλάθλους από την άνοδο των τιμών. Μπλερ εναντίον Σιράκ Σε απευθείας σύγκρουση ήρθε χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ για το θέμα των βρετανικών επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Ο Μπλερ επιπλήττει τον Σιράκ», γράφει σε σχετικό της άρθρο η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph) και ο τίτλος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)είναι: «Σιράκ και Μπλερ στα μαχαίρια». Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε χθες ότι οι «Άγγλοι φίλοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα για μια χειρονομία αλληλεγγύης για την Ευρώπη» αναφερόμενος στο ότι πρέπει να παγώσει η ρύθμιση της επιστροφής χρημάτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Βρετανία, μια ρύθμιση που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αντέδρασε ψύχραιμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής των επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 05:44 (Ώρα Λονδίνου) Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες διερωτώνται κατά πόσο η Βρετανία μπορεί να αυξήσει την επιρροή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι η Γαλλία έχει μπροστά το πρόβλημα της ανεργίας και η Γερμανία την προοπτική των πρόωρων εκλογών. Γαλλία Η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) σημειώνει ότι μέσα από την ομιλία του πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν στη γαλλική εθνοσυνέλευση διαφάνηκε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας θα είναι η κύρια προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις προγραμματικές δηλώσεις Βιλπέν ελλιπείς, καθώς ήταν κενές μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης: «χωρίς μέτρα για την ανάπτυξη δεν υπάρχει καμία ελπίδα πραγματικής βελτίωσης της αγοράς εργασίας», εκτιμά η «Λε Μοντ». Η «Λε Μοντ» ασκεί επίσης κριτική στη μέθοδο που επέλεξε ο Βιλπέν για την εφαρμογή της πολιτικής του. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η απασχόληση είναι πρόβλημα μείζονος σημασίας. Αυτό, όμως, δε δικαιολογεί το γιατί επέλεξε να κυβερνήσει με διατάγματα και όχι με νόμους». Το ίδιο πιστεύει και η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου» (Frankfurter Rundschau), η οποία κατηγορεί τον Βιλπέν για ασέβεια προς το κοινοβούλιο και τις κοινωνικές δυνάμεις. Η εφημερίδα υπενθυμίζει τι επακολούθησε το 1996 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ επιχείρησε να κυβερνήσει με διατάγματα: ακολούθησαν μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και η αριστερά ανέβηκε στην εξουσία. Γερμανία Αρκετές εφημερίδας της Γερμανίας προδικάζουν το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutche Zeitung) υποστηρίζει ότι νομικά και πολιτικά οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για τη διάλυση του κοινοβουλίου και σχολιάζει: «η κοκκινοπράσινη κυβέρνηση διανύει περίοδο κρίσης και τα περιθώρια του Σρέντερ για ελιγμούς έχουν εξαντληθεί». «Φέτος οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ξεπέρασαν τη διαδικασία της εσωτερικής διάβρωσης για να εισέλθουν στην κατάσταση της αποσύνθεσης», γράφει η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ. Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgeimeine Zeitung)υποστηρίζει ότι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος του SPD, Φραντς Μιντερφέρινγκ έχουν χάσει κάθε επιρροή και εξουσία που ασκούσαν στο κόμμα. Ως εκ τούτου λέει η γερμανική εφημερίδα «η ανακοίνωση της ψήφου εμπιστοσύνης με στόχο τη συντόμευση της προεκλογικής περιόδου δε διευθέτησε την κρίση στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τουναντίον την επιδείνωσε». Η δε «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (berliner Zeitung) αποκαλεί τους Σοσιαλδημοκράτες «ένα μάτσο υστερικών». Βρετανία Η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) πιστεύει ότι η κατηγορηματική άρνηση της Βρετανίας να συμβιβαστεί στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι σημάδι της αύξησης της πυγμής της χώρας στους κόλπους της ΕΕ. «Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ο Τόνι Μπλερ αφήνει το στίγμα του στην Ευρώπη», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα. Η, δε, «Λιμπερασιόν» (Liberation) σχολιάζει ότι «ίσως να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο Μπι για το ευρωσύνταγμα, το σχέδιο Μπ - λερ». «Σε αντίθεση με τους αποδυναμωμένους Σιράκ και Σρέντερ ο Βρετανός πρωθυπουργός μόλις κέρδισε για τρίτη φορά την εντολή του βρετανικού λαού και όσον αφορά την ευρωπαϊκή σκηνή βρίσκεται σε θέση ισχύος», καταλήγει η «Λιμπερασιόν».
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου) Βολιβία: Προς εκτόνωση της κρίσης Οι βίαιες διαδηλώσεις έχουν παραλύσει πολλές πόλεις της χώρας Το κογκρέσο της Βολιβίας σε έκτακτη συνεδρίασή του έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου, Κάρλος Μέσα και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Εντουάρντο Ροντρίγκες ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού αρχηγού κράτους. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βολιβίας δεσμεύτηκε να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατό, το οποίο ήταν κι ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών μαζί με την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα και τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Νωρίτερα ο επικεφαλής της γερουσίας, Ορμάντο Βάκα Ντίες, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των διαδηλωτών, ανακοίνωσε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να αναλάβει την ηγεσία της χώρας. Αρχικώς η ειδική συνεδρίαση του κογκρέσου για τη διάδοχη κατάσταση στη Βολιβία διεκόπη εξαιτίας των ταραχών στην πρωτεύουσα Σούκρε. Από τις συγκρούσεις των στρατιωτικών δυνάμεων και των διαδηλωτών σκοτώθηκε ένας ανθρακωρύχος. Από τον Οκτώβριο του 2003 άρχισε να διογκώνεται μια κοινωνική αναταραχή, εξαιτίας της φτώχειας, της οικονομικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της απόγνωσης του κόσμου που είδε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις να αθετούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για εθνικοποίηση της βιομηχανίας φυσικού αερίου, που αποτελεί την κύρια πηγή προσόδων της χώρας από το εξωτερικό, και αναδιανομή του πλούτου. Η κυβέρνηση θέλησε να διατηρήσει την ενεργειακή βιομηχανία στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών και συνέχισε την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω λιμανιών της Χιλής, ιστορικά αντίπαλο της Βολιβίας, κάτι που υποδαύλισε περισσότερο την αναταραχή. Η επόμενη κυβέρνηση, του Κάρλος Μέσα, αρκέστηκε να εξαγγείλει επιβολή φορολογίας 50% στα κέρδη των ξένων εταιρειών, χωρίς ποτέ να μπορέσει να υλοποιήσει την πρόταση λόγω συνεχών προσκομμάτων που προέβαλλε η Βουλή. Την ίδια ώρα οι ανατολικές επαρχίες, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τα οποία διαθέτουν περισσότερο αναπτυγμένη γεωργία, ζητούν να τους παραχωρηθεί αυτονομία ώστε να μην μοιράζονται με την υπόλοιπη χώρα το εισόδημά τους.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 02:22 (Ώρα Λονδίνου) Ακρόπολη: Ένα απέραντο εργοτάξιο Την αρνητική εικόνα που δίνει ο ιερός βράχος της Ακροπόλεως εξαιτίας των εργασιών αποκατάστασης των μνημείων θίγει η «Γκάρντιαν» (Guardian). Άλλα θέματα είναι: η σύνδεση του αναλγητικού Ιμπουπροφέν με παθήσεις της καρδιάς, η κόντρα Σιράκ Μπλερ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το όραμα του Γκλέιζερ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σκαλωσιές και γερανοί «Η αναστήλωση της Ακρόπολης ξεκίνησε το 1975 τώρα χρειάζονται άλλα 20 χρόνια και 70 εκατομμύρια ευρώ», γράφει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Έλενα Σμιθ της «Γκάρντιαν». «Η ανάβαση στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως θεωρείται η κορυφαία στιγμή ενός ταξιδιού στην Ελλάδα. Ωστόσο, το μνημείο σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που περιέγραφε ο αρχιτέκτονας του μοντερνισμού Λε Κορμπιζιέ ως το «τελειότερο» στον κόσμο», υποστηρίζει η Έλενα Σμιθ και συμπληρώνει, «κάποια μέρη του έχουν αποσυναρμολογηθεί. Κάποια άλλα είναι σκεπασμένα με σκαλωσιές και επισκιάζονται από γερανούς». «Δεν αρνούμαι την ύπαρξη προβλημάτων», δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε, «πρόκειται, όμως, για μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο προσπάθειες αποκατάστασης ενός μνημείου». Σύμφωνα με την Έλενα Σμιθ η διαδικασία αποκατάσταση της Ακρόπολης βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των συνεχών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ειδικών. «Μέχρι στιγμής η αναστήλωση της Ακροπόλεως έχει στοιχίσει 35 εκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ αυτές τις εργασίες. Τον περασμένο μήνα το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Ελλάδος συμφώνησε να διαθέσει άλλα 12,5 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από μια περίοδο σκληρών παζαριών και μόνο όταν η ΕΕ πρότεινε να καταβάλει τα μισά», αναφέρει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» και καταλήγει ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να αναλάβουν ρόλο χορηγού των εργασιών. Αμφισβητείται το Ιμπουπροφέν Ιατρικού ενδιαφέροντος το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» με τίτλο: «Ασφαλές φάρμακο συνδέεται τώρα με καρδιοαγγειακές παθήσεις» και πλαγιότιτλο: «Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται προ διλήμματος για το αντιφλεγμονώδες Ιμπουπροφέν». Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν αρθρίτιδα βρίσκονται προ διλήμματος καθώς ένα από τα πιο ασφαλή παυσίπονα στην αγορά, το Ιμπουπροφέν, συνδέεται με καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η φαρμακευτική εταιρεία «Μερκ» επίσης απέσυρε από την αγορά ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακά της, το «Βίοξ» (Vioxx), το οποίο επίσης φέρεται να συνδέεται με παθήσεις της καρδιάς. H «Γκάρντιαν» επισημαίνει επίσης ότι διενεργούνται έρευνες σε μια ολόκληρη κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων, γνωστή ως Cox2. «Η εμπιστοσύνη στο Ιμπουπροφέν, το οποίο σημείωσε 200 εκατομμύρια πωλήσεις το 2000, δοκιμάστηκε περαιτέρω από μία έρευνα του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, η οποία διαπίστωσε σχέση του φαρμάκου με τον καρκίνο του μαστού», αναφέρει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Και η «Ιντιπέντεντ» (Independent) αναφέρεται στο ίδιο θέμα τον εξής τίτλο: «Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το Ιμπουπροφέν αυξάνει το κίνδυνο των καρδιακών προσβολών κατά 24%». Η βρετανική εφημερίδα, επίσης, παραθέτει τα πιο γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που περιέχουν την ουσία ιβουπροφαίνη και τα οποία είναι το Νουροφέν (Nurofen), Αντιβίλ (Advil), Μοτρίν (Motrin), Κουπροφέν (Cuprofen), Λεμσίπ Πάουερκαπς (Lemsip Powercaps), Πασιφίν (Pacifene) και Προφλέξ (Proflex). Όπως υπογραμμίζει η «Ιντιπέντεντ» η πώληση των εν λόγω φαρμάκων είναι δυνατή χωρίς συνταγή από το γιατρό. Εισιτήρια φωτιά στο Ολντ Τράφορντ «Τα σχέδια του Μάλκομ Γκλέιζερ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» αποκαλύπτει η «Τάιμς» (The Times) στο πρωτοσέλιδό της. Η «Τάιμς» υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας και νέος ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων κατά 54% μέσα στην επόμενη πενταετία ώστε να αυξήσει τα έσοδά της ομάδας στα 246 εκατομμύρια λίρες μέχρι το 2010. Επίσης, ο Μάλκομ Γκλέιζερ θα αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων για το Τσάμπιονς Λιγκ κατά 25% από το επόμενο έτος. Οι παίκτες της Γιουνάιτεντ αναμένεται να δίνουν έναν αγώνα σόου στην Τάμπα της Φλόριντα κάθε χρόνο, με το οποίο τα έσοδα της Γιουνάιτεντ αναμένεται να σημειώσουν άνοδο της τάξεως των δύο εκατομμυρίων λιρών. Η μέση τιμή ενός εισιτήριου θα φτάσει τις 46 λίρες μέχρι το 2010. Τόσο κοστίζει σήμερα ένα εισιτήριο στο Στάμφορντ Μπριτζ της Τσέλσι, το οποίο είναι και από τα ακριβότερα του αγγλικού πρωταθλήματος. Όλα αυτά τα σχέδια του Αμερικανού επιχειρηματία αναμένεται να συναντήσουν την οργή των οπαδών ενώ η Υπηρεσία Δίκαιου Εμπορίου εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει για να προστατεύσει τους φιλάθλους από την άνοδο των τιμών. Μπλερ εναντίον Σιράκ Σε απευθείας σύγκρουση ήρθε χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ για το θέμα των βρετανικών επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Ο Μπλερ επιπλήττει τον Σιράκ», γράφει σε σχετικό της άρθρο η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph) και ο τίτλος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)είναι: «Σιράκ και Μπλερ στα μαχαίρια». Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε χθες ότι οι «Άγγλοι φίλοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα για μια χειρονομία αλληλεγγύης για την Ευρώπη» αναφερόμενος στο ότι πρέπει να παγώσει η ρύθμιση της επιστροφής χρημάτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Βρετανία, μια ρύθμιση που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αντέδρασε ψύχραιμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής των επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
|