Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-13

  1. «Μαύρο πρόβατο»
  2. Διαλύονται οι Destiny's Child
  3. Αθώος όλων των κατηγοριών ο Τζάκσον
  4. Δέσμευση Μπλερ για σκληρή μάχη στην ΕΕ
  5. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ενώπιον των δικαστών
  6. Στον Γκλέιζερ και τυπικά η Μάντσεστερ
  7. Η ώρα των ενόρκων
  8. Φόρουμ: Πολιτικά «παιχνίδια»
  9. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ενώπιον των δικαστών
  10. Φόρουμ: Πολιτικά «παιχνίδια»
  11. Δέσμευση Μπλερ για σκληρή μάχη στην ΕΕ
  12. Ο Σαντάμ Χουσείν ενώπιον των δικαστών
  13. Διαγράφει του αντιπάλους του ο Ειρηναίος
  14. Παραμένει ανοιχτό το Γουαντάναμο
  15. Ο Σαντάμ Χουσείν ενώπιον των δικαστών
  16. Μετά την τελωνειακή ένωση
  17. Συνάντηση Μπλερ - Πούτιν πριν το Γκλενίγκλς
  18. Δυναμική επιστροφή
  19. Πράσινο φως για μεταρρυθμίσεις
  20. Η παραγραφή του χρέους

Τρίτη 14 Ιουνίου 2005 - 02:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Μαύρο πρόβατο»

Αποφασιστικής σημασίας για την πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων θα είναι η σημερινή «παγερή» συνάντηση στο Παρίσι του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς (The Times).

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο κατώτερο σημείο εξαιτίας του γαλλικού αιτήματος να σταματήσουν οι επιστροφές της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε σχέση με την κύρωση της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Η Γαλλία θάβει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέϊλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Το Παρίσι έκανε χθες μια ιστορική στροφή και εγκατέλειψε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στην τύχη του. Η εφημερίδα ερμηνεύει με αυτό τον τρόπο δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, ότι η χώρα του θα σεβαστεί τη θέση που θα πάρει στο ζήτημα κάθε μία χώρα-μέλος της ΕΕ και ότι δεν επιδιώκει να υπαγορεύσει στις άλλες χώρες τη δική της θέση.

Σε άλλο της δημοσίευμα η Ντέιλι Τέλεγκραφ τονίζει ότι η Γαλλία προσπαθεί να παρουσιάσει τη Βρετανία ως το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ, κατηγορώντας τον Τόνι Μπλερ ότι επιμένοντας στη διατήρηση της επιστροφής των βρετανικών εισφορών, μπλοκάρει όλες τις ελπίδες για συμφωνία επί του νέου προϋπολογισμού της Ένωσης.

«Απρόσμενη σύμμαχος»

«Ο Μπλερ καλεί τον Σιράκ να επιδείξει ρεαλισμό στο ζήτημα των επιστροφών», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian). Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι χθες ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εναντιώθηκε στο βρετανικό αίτημα να τεθεί στην ΕΕ το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων.

Σε άλλο της δημοσίευμα η Γκάρντιαν αναφέρει ότι ο Τόνι Μπλερ βρήκε μία αναπάντεχη σύμμαχο στον αγώνα του για τη διατήρηση της επιστροφής των βρετανικών εισφορών. Η αρχηγός των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, «που θα είναι πιθανόν η επόμενη καγκελάριος», εξέφρασε κατανόηση για τη βρετανική στάση και δήλωσε ότι η Βρετανία παίρνει πολύ λιγότερα πίσω, από ό,τι οι χώρες που είναι αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, γράφει η Γκάρντιαν.

Παρέμβαση Μάντελσον

Να μην πληρώνουν οι φτωχές χώρες της ΕΕ για την επιστροφή των βρετανικών εισφορών λέει ο Μάντελσον», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Στο ίδιο δημοσίευμα προβάλλονται δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι δεν υπάρχει χώρος για «εθνικούς εγωισμούς» στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ και ότι δεν επιθυμεί τη σύνδεση της συζήτησης για την επιστροφή των βρετανικών εισφορών με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Βρετανία είναι απομονωμένη στην Ευρώπη και ότι σχεδόν όλες οι 10 νέες χώρες μέλη, εκδηλώνουν απροθυμία να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των επιστροφών. «Εάν το Λονδίνο παραιτηθεί από τη συμμετοχή κάποιων στις επιστροφές, θα μπορούσε να κερδίσει συμμάχους», γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Ο Μάντελσον παροτρύνει τον Τόνι Μπλερ να εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή της Θάτσερ στο ζήτημα των επιστροφών», επιγράφεται δημοσίευμα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία σημειώνει ότι η κρίση της ΕΕ δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, αλλά και τις συνομιλίες με την Τουρκία.

Εξ αιτίας των αντιφατικών μηνυμάτων που έρχονται από το Παρίσι, παραμένουν ασαφείς οι προοπτικές της Τουρκίας, να αρχίσουν, όπως έχει προγραμματιστεί στις 3 Οκτωβρίου οι συνομιλίες ένταξης, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Επιστημονικό επίτευγμα

Στην πρώτη της σελίδα η ίδια εφημερίδα γράφει ότι, χρησιμοποιώντας μία τεχνική, που μιμείται την φυσική ανανέωση, για πρώτη φορά επιστήμονες ανέπτυξαν σε εργαστήριο εγκεφαλικά κύτταρα.

Το επίτευγμα των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Φλόριντα, μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε νέους τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών όπως η Άλτσχάιμερ, η Πάρκινσον και η επιληψία, γράφει η Ιντιπέντεντ.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 23:34 (Ώρα Λονδίνου)

Διαλύονται οι Destiny's Child

Οι Destiny's Child επί σκηνής

Τα τρία μέλη του συγκροτήματος Destiny's Child, Μπιγιονσέ Νόουλς, η Κέλι Ρόουλαν και η Μισέλ Γουιλιαμς, ανακοίνωσαν τη διάλυση του ενώπιον 16.000 θαυμαστών που παρακολούθησαν τη συναυλία του συγκροτήματος στη Βαρκελώνη.

«Συνειδητοποιούμε ότι έχει φθάσει η ώρα για να ακολουθήσει η κάθε μια από εμάς προσωπικές φιλοδοξίες, στόχους και επιδιώξεις» είπαν με ένα στόμα μια φωνή οι τρείς τραγουδίστριες.

Πριν πάρει το καθένα το δρόμο του, τα τρία μέλη των Destiny's Child θα περιοδεύσουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η τελευταία εμφάνιση του συγκροτήματος θα πραγματοποιηθεί στο Βανκούβερ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Από το 1998, χρονιά που εμφανίστηκαν στο μουσικό στερέωμα, οι Destiny's Child έχουν στο ενεργητικό τους πολλές επιτυχίες με πιο γνωστές το Independent Women και Survivor.

Έχουν πουλήσει πάνω από 50 εκατ. CD σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων σόλο.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αθώος όλων των κατηγοριών ο Τζάκσον

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση για τον Τζάκσον

Aθώο όλων των κατηγοριών έκριναν οι ένορκοι τον τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον που παραπέμφθηκε σε δίκη με την βαριά κατηγορία της αποπλάνησης και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου.

Η επιχειρηματολογία των μαρτύρων κατηγορίας, όπως απεδείχθη δεν έπεισε τους ενόρκους.

Ο Τζάκσον κατηγορήθηκε ότι αποπλάνησε σεξουαλικά ένα 13χρονο καρκινοπαθή.

Ο συνήγορος του τραγουδιστή, Τόμας Μέσρο πέτυχε να ακυρώσει τελείως τα επιχειρήματα των μαρτύρων κατηγορίας καθώς και της μητέρας του εφήβου.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν και πολλοί μάρτυρες υπεράσπισης κυρίως από το χώρο του θεάματος καθώς και η πρώην σύζυγός του Τζάκσον που από μάρτυρας κατηγορίας αρχής μετετράπη σε μάρτυρα υπεράσπισης που δεν σταμάτησε να εκθειάζει το χαρακτήρα του Τζάκσον και την αφοσίωση του στα παιδιά του.

Στη διάρκεια της απαγγελίας της ετυμηγορίας, δεκάδες θαυμαστές του τραγουδιστή που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο ζητωκραύγαζαν. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα μιας μεσήλικης γυναίκας η οποία είχε μπροστά της ένα κλουβί με λευκά περιστέρια και μετά από κάθε ετυμηγορία απελευθέρωνε ένα περιστέρι.

Συνολικά απελευθέρωσε 10 πουλιά αφού δέκα ήταν οι αθωωτικές αποφάσεις των ενόρκων, γεγονός ασυνήθιστο για τα δικαστικά χρονικά στις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Η δίκη του Τζάκσον πέρασε από διαφορετικά στάδια και πολλές φορές ο τραγουδιστής ήλθε σε φοβερά δύσκολη θέση εξ αιτίας των καταθέσεων ορισμένων μαρτύρων κατηγορίας.

Σε τελικά ανάλυση, όμως, η τακτική που τήρησε ο συνήγορός του ο οποίος απαγόρευσε στον πελάτη του κάθε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης, απέδωσε καρπούς και οδήγησε στην αθώωσή του.

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα το είδωλο της αμερικανικής ποπ είναι οικονομικής φύσεως αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι τελείως χρεοκοπημένος.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Δέσμευση Μπλερ για σκληρή μάχη στην ΕΕ

Χειρονομία καλής θέλησης ζητά από τη Βρετανία η Γαλλία

Στην εν λόγω δέσμευση προέβη ο Τόνι Μπλέρ μετά την άφιξή του στο Βερολίνο και πριν τη συνάντηση του με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο κ. Μπλερ έκανε σαφές πως θα δεχόταν να υποχωρήσει στο θέμα των επιστροφών κονδυλίων προς τη χώρα του αν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δεχθεί να μειώσει το ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνει η χώρα του και φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι οι επιστροφές κονδυλίων που απολαμβάνει η Βρετανία από το 1984, ανέρχονται τα τελευταία οκτώ χρόνια στο ποσό των 5.3 δισ. ευρώ.

Προηγουμένως, από τη Μόσχα όπου πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη ο Τόνι Μπλέρ απηυθυνε εκκληση για «θεμελιώδεις αλλαγές» στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των κοινοτικών αγροτικών επιχορηγήσεων.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το μέλλον των επιστροφών των εισφορών της Βρετανίας εάν δε θέσουμε επί τάπητος το μέλλον των οικονομικών ολόκληρης της ΕΕ», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε, «πρέπει να θέσουμε το εξής ερώτημα: είναι στις αρχές του 21ου αιώνα ο υφιστάμενος προϋπολογισμός η απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης; Δε νομίζω».

H προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί μέχρι το τέλος του μήνα το Λουξεμβούργο, δήλωσε αποφασισμένη για την επίτευξη συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007 2013 και ζήτησε από τα κράτη μέλη να «κάνουν θυσίες» για να καταλήξουν σε έναν «ισορροπημένο συμβιβασμό».

Νωρίτερα, η γερμανική ηγεσία απηύθυνε έκκληση για μια συμβιβαστική συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ σε δηλώσεις πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «25» υπαινίχθη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη σύναψη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής.

«Εναπόκειται στην προεδρία του Συμβουλίου (Λουξεμβούργο) να αποφασίσει πόσο ρεαλιστική είναι μία προσπάθεια να καταλήξει σε συμφωνία σε αυτό το στάδιο ή εάν πρέπει να παραμείνει σε ένα μεταβατικό αποτέλεσμα και να προχωρήσει στη συνέχεια η βρετανική προεδρία», τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ.

Η Γαλλία επανήλθε στο θέμα των βρετανικών επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αυτή τη φορά δια στόματος της υπουργού επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Κατρίν Κολόνα, η οποία είπε ότι η διατήρηση της ειδικής ρύθμισης για τη Βρετανία επί του προϋπολογισμού «αψηφά κάθε λογική».

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο απάντησε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι «άδικος» και «επιζήμιος».

Οι επιστροφές των εισφορών της Βρετανίας ξεκίνησαν το 1984, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις της τότε πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ. Η βρετανική κυβέρνηση σήμερα επιμένει ότι, παρά τις επιστροφές, η καθαρή συμμετοχή του Λονδίνου στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη της Γαλλίας, η οποία παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» από τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ.

Περισσότερο από το 40% των 106,3 δισεκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2005 διατίθενται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν ενώπιον των δικαστών

Πρώτη κινηματοφραφημένη εμφάνιση του Σαντάμ Χουσεΐν

Τα πρώτα, μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003, κινηματογραφημένα στιγμιότυπα του Σαντάμ Χουσεΐν, έδωσε στη δημοσιότητα το ειδικό δικαστήριο που συστάθηκε ειδικά για να εκδικάσει την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν και των συλληφθέντων συνεργατών του.

Δείτε αποσπάσματα από το βίντεο

Είναι από την πρώτη εμφάνιση του πρώην Προέδρου του Ιράκ ενώπιον των δικαστών οι οποίοι του απευθύνουν καταιγισμό ερωτήσεων.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν φορά σκούρο κοστούμι και πουκάμισο δίχως γραβάτα. Δείχνει να είναι περιποιήμενος σε αντίθεση με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν προσφάτως σε βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα που δείχνουν τον πρώην Πρόεδρο ατημέλητο μόνο με τα εσώρουχά του.

Δεν υπάρχει κανένα εμφανές σημάδι που να υποδεικνύει το τόπο της κινηματογράφησης.

Η δίκη έχει προγραμματισθεί για το φθινόπωρο. Ο Σαντάμ Χουσεΐν κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι του κατήγγειλαν πως τους απαγορεύεται να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον πελάτη τους, τον οποίο, όπως είπαν, έχουν συναντήσει μόνο δύο φορές από την σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 18:23 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Γκλέιζερ και τυπικά η Μάντσεστερ

Στα χέρια της οικογένειας Γκλέιζερ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ολοκληρώνεται, εκτός απροόπτου, η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον αμερικανό μεγιστάνα Μάλκολμ Γκλέιζερ με την πώληση των μετοχών του συλλόγου από μικρούς επενδυτές.

Ο Γκλέιζερ έδωσε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ στους μικρούς μετόχους της ομάδας να πουλήσουν τις μετοχές τους προς 3 στερλίνες την καθεμία.

Η εξαγορά και του εναπομείναντος ποσοστού του 10.3% από τον Γκλέιζερ θεωρείται σίγουρη λόγω της ειλημμένης απόφασής του να αποσύρει τον σύλλογο από το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Αν η οικογένεια Γκλέιζερ πετύχει να εξαγοράσει το 97.5% των μετοχών της Μάντσεστερ θα έχει νόμιμο δικαίωμα να αναγκάσει τους οπαδούς της ομάδας που έχουν στα χέρια τους το υπόλοιπο ποσοστό να του πουλήσουν τις μετοχές τους.

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ που αντιτίθενται στην πώληση του σωματείου στον γυγκεκριμένο επιχειρηματία απειλούν με συνεχείς μηνύσεις προκειμένου να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της πώλησης.

«Αν εξαγοράσει το 95% τότε οι μέτοχοι που κατέχουν το υπόλοιπο θα προσφύγουν στο δικαστήριο για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση της ομάδας, δήλωσε ο πρόεδρος των οπαδών-μετόχων της Μάντσεστερ, που ταυτόχρονα δηλώνει απαισιόδοξος για την όλη διαδικασία.

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ ανησυχούν για το μέλλον της ομάδας δεδομένου ότι ο Γκλέιζερ χρεώθηκε υπέρμετρα για την εξαγορά της.

Ήδη έχει εξαγγείλει σημαντική αύξηση των εισιτηρίων που από την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο θα πάνε στις 45 λίρες από τις 30 που είναι τώρα


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα των ενόρκων

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση για τον Τζάκσον

Συνεδριάζουν εκ νέου από τη Δευτέρα οι 12 ένορκοι της δίκης του Μαικλ Τζάκσον προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα στην απόδοση κατηγορίας.

Ο 46χρονος τραγουδιστής αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της αποπλάνησης ενός εφήβου 13 ετών πριν από δύο χρόνια.

Ο Τζάκσον που αρνείται όλες τις κατηγορίες κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 20 ετών αν κριθεί ένοχος.

Στο είδωλο της ποπ έχει δοθεί άδεια παραμονής στο ράντζο του στην Καλιφόρνια μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Στην κρισιμότητα της κατάστασης προστέθηκε την Παρασκευή η διένεξη μεταξύ του συνηγόρου του Τζάκσον, Τόμας Μεσρό και της υπεύθυνης για τις δημόσιες σχέσεις του τραγουδιστή, Ρέιμον Μπέιν.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στους δικηγόρους του Τζάκσον να μιλούν για τη δίκη στα μέσα ενημέρωσης και η συνέντευξη του έδωσε την Παρασκευή η κ. Μπέιν στους δημοσιογράφους, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει την έγκριση της υπεράσπισης ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Μεσρό.

Παρά δε το γεγονός ότι αρχικά ο Τζάκσον συντάχθηκε με την υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις του, αργότερα φαίνεται ότι την απέλυσε. Αυτό, τουλάχιστον αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του τραγουδιστή παρόλο παρά τη διάψευση από πλευράς της Μπέιν.

Εν αναμονή, λοιπόν, της έκδοσης απόφασης η αστυνομία έχει διπλασιάσει τις δυνάμεις της έξω από το δικαστικό μέγαρο ενώ οι τηλεφωνικές εταιρίες εγκαθιστούν επιπλέον συνδέσεις επειδή θεωρούν βέβαιο ότι με την έκδοση της απόφασης θα μπλοκάρουν οι συνδέσεις κινητών λόγω της τεράστιας ζήτησης.


Φόρουμ: Πολιτικά «παιχνίδια»

Η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και η αντιπρόταση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης κυριαρχούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Αλλά, ενδιαφέρεστε ως πολίτες γι αυτούς τους διαξιφισμούς και τους πολιτικούς ελιγμούς; Τους θεωρείτε ουσιαστικούς;

Ή τα «παιχνίδια» και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων δεν σας λένε τίποτα και ενδιαφέρεστε κυρίως για τις κυβερνητικές αποφάσεις, πολιτικές θέσεις και θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή σας όπως είναι για παράδειγμα, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θέματα φορολογίας κλπ;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Την ώρα που ως εργαζόμενοι (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) αγωνιούμε γιά τις επερχόμενες εις βάρος μας αλλαγές σε μισθολογικό, ασφαλιστικό, ωράριο κλπ. τα δύο μεγάλα κόμματα επιδίδονται σε .. κοκκορομαχίες και λοιπές κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτό πιστεύω, δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία των πολιτών. Απλώς μας απελπίζει..

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Δεν με ενδιαφέρουν οι κοκορομαχίες

Διονύσης (Καλαμάτα)

Εκείνο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει άμεσα και σε καθημερινή βάση όλους μας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία ζούμε, είναι η ενδελεχής παρακολούθηση και κατ' επέκταση ο έλεγχος του κοινοβουλευτικού έργου για 2 κύριους λόγους:

Α) οι όποιες συζητήσεις κι αποφάσεις έχουν πάντοτε κι ανεξαίρετα άμεση επίπτωση στην τωρινή και μελλοντική καθημερινή μας ζωή

και Β) και κυριότερο, είμαστε πολιτικά όντα είτε το θέλουμε, είτε όχι - έιτε "βολεύει", είτε όχι.

Συνεπώς, το ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα, που ως έναν μεγάλο και διόλου ευκαταφρόνητο βαθμό είναι πράγματι "πολιτικά παιχνίδια", λόγω των υποβοσκών των συμφερόντων και του τακτικισμού που ακολουθήται, είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των ανθρώπων-πολιτών, ώστε να μπορούν να κατανοούν την διαφορά μεταξύ "πολιτικού παιχνιδιού" και αληθούς ενδιαφέροντος για τους πολίτες απ' την μεριά των πολιτικών. Κατ' επέκταση, σε συνδυασμό με την επικοινωνία μεταξύ μας - απουσών των στρεβλών επικοινωνιολογικών μεθόδων χειραγώγησης - το ενδιαφέρον για την πολιτική είναι το πρώτιστο που θα έπρεπε να μας απασχολεί, αφού μόνον έτσι θα μπορούσαμε να περάσουμε, συν τω χρόνω, από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία (ολιγαρχία), στην αναντιρρήτως πιό συμφέρουσα για τους πολλούς και γι' αυτό ουσιαστικότερη Συμμετοχική Δημοκρατία, δηλαδή στην Πραγματική Δημοκρατία - κόλαφο των συμφερόντων των πάντοτε λιγότερων απ' τους πολλούς (εμάς όλων ανεξαιρέτως)... και να φανταστείτε ότι δεν είμαι καν κομμουνιστής!!!...

Διαμαντής

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, πρέπει να πω ότι τα «παιχνίδια» των κομμάτων και των αρχηγών τους έχουν γίνει πλέον πολύ φανερά, για να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε τη γνώμη ότι θα περάσει η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που κατέθεσε. Ας είμαστε σοβαροί! Αφορμή ήθελε να δώσει στον πρωθυπουργό, να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση, αφού γνωρίζει ότι δεν έχει έρθει ο καιρός του να κυβερνήσει και να... «σώσει» τη χώρα κι αυτός απ τα πλοκάμια του διεθνούς... καπιταλισμού, όπως έκαναν ο παππούς του κι ο πατέρας του, εφαρμόζοντας δεξιά, καπιταλιστική πολιτική. Ή, τουλάχιστον, αυτήν την εντύπωση έχω.

Όσον αφορά τώρα στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κέρδος θα είχε η χώρα αν κάποιος το αποτολμούσε. Τα οφέλη πολλά και οφθαλμοφανή: Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνονταν ξαφνικά ευγενέστεροι, θα δούλευαν περισσότερο και, σταδιακά, θα μειωνότανε ο αριθμός τους, γιατί παραέχουμε πολλούς. Βεβαίως, για να γίνουν αυτά, προϋποτίθεται ότι οι προσλήψεις θα γίνονται αξιοκρατικά και το ένα κόμμα δε θα απολύει τους οπαδούς του άλλου, όταν έρχεται στην εξουσία. Τώρα, φυσικά, ανοίγουμε μεγάλο κεφάλαιο, που ούτε εγώ είμαι διατεθειμένος να κουβεντιάσω, ούτε φαντάζομαι κανείς απ τους αναγνώστες του φόρουμ σας. Τα θέματα φορολογίας απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν πάντα όλους τους εργαζομένους και πρωταρχικό ερώτημα το πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και τι επιτυγχάνεται μ αυτά. Ένα δικαιότερο σύστημα φορολογίας, με τους νόμους να εφαρμόζονται για όλους κι όχι μόνο για τους οικονομικά αδύνατους, είναι άμεση αναγκαιότητα, όπως και η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η βελτίωση των ασθενών εισοδημάτων. Δε θα ήταν άσχημο, αν προσέχαμε λίγο περισσότερο και τα θέματα της παιδείας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Παναγιώτης Περράκης Castleford, UK

Κάποια στιγμή θα πρέπει τα ΜΜΕ να καταλάβουν ότι στη βουλή αντιπολίτευση δεν ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά τα μικρότερα κόμματα. Γιατί δεν ενώνονται ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να έχουν και καλύτερα αποτελέσματα;

Νίκος, Θεσσαλονίκη

Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ. μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Η πρόταση μομφής και όσα ακολούθησαν αποκρύπτουν την ουσία των αλλαγών που σύμφωνουν στην εφαρμογή τους και προοθούν από κοινού.

Μιχάλης (Αθήνα)

Είναι πασιφανής η διαπίστωση ότι η τριήμερη συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί μέσα σε κλίμα σκόπιμης και σκηνοθετημένης πόλωσης. Και τούτο έγκειται στην πασίδηλη αδυναμία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας πρωτίστως εντός του κόμματος του και στη συνέχεια με τις μυριάδες συντεχνιακές ομάδες εργαζομένων, τις οποίες το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε και γιγάντωσε και που σήμερα ο κ. Παπανδρέου θέλει να τις θέσει υπό έλεγχο. Πάντως, γεγονός είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες και δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει αποκρυσταλλωμένη και σαφής θέση ακόμα και για τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές. Την αναγκαιότητα των οποίων αναφέρει ο κ. Παπανδρέου πλην όμως ουδέποτε τις κατονομάζει και ούτε καν τις περιγράφει.

Βασίλης Λάππας, (Βόλος)

Ουδέν κακό αμιγές καλού Έπρεπε ακόμα και νωρίτερα να φθάσει το πρόβλημα της Οικονομίας μας στην Βουλή, όχι επειδή δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, αλλά επειδή ο ελληνικός λαός έχει μείνει πίσω στην ενημέρωση, υποφέροντας συνάμα από όλες τις αρνητικές εξελίξεις. Γιατί αυτό δείχνουν οι συνεχείς διαμαρτυρίες με πορείες και απεργίες. Δείχνουν ότι, δεν έχουν αντιληφθεί ότι, εδώ και αρκετόν καιρό παίζονται τα κεκτημένα στην Οικονομία, αφού αυτή ανατρέπεται, όχι μόνο στην χώρα μας και στην Ε.Ε., αλλά σε παγκόσμια βάση. Γίνονται από την σημερινή Κυβέρνηση πολλές και ποικίλες προσπάθειες για να προσαρμοσθεί η Οικονομία μας στα σημερινά δεδομένα. Γίνεται δηλαδή προσπάθεια εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν βρίσκει όμως μπροστά της μόνο όσες καταστροφές έγιναν από τις προκάτοχες Κυβερνήσεις, αλλά από την μία την αντίδραση των διαφόρων συντεχνιών, ενώσεων κ.λ.π. και από την άλλη την παράξενη στάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δείχνει από άγνοια των προβλημάτων μέχρι ατολμία στην παρουσίαση ιδίων θέσεων στα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ΟΤΕ, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, μικρομεσαίοι, και όσα τρέχουν δίπλα σ αυτά που θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά. Ατολμία επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις παρά μόνο κομματικές ωραιοποιήσεις. Τι πιο σοβαρό από το να έχει και να προσφέρει η Αντιπολίτευση ιδέες, που θα αναβαθμίζουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Και τι πιο αναγκαίο, για μία Αντιπολίτευση, που φιλοδοξεί να γίνει το ταχύτερο δυνατόν Κυβέρνηση. Αλλά και πόσο μεγάλη θα ήταν η προσφορά της, αν συνένωνε τις προσπάθειές της στα υπόλοιπα θέματα των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της αύξησης των δημοσίων εσόδων, ώστε να πάψουμε να σερνόμαστε σε επιτήρηση από την Ε.Ε. Δεν προτίμησε όμως ο κ. Παπανδρέου αυτήν την λογική, καθώς διάλεξε την οξύτητα, που μυρίζει πλέον ναφθαλίνη, όχι μόνο στο Κοινοβούλιο αλλά και στον ελληνικό λαό, που έχει τα ζόρια του με τις συνέπειες των αλλεπάλληλων λαθών του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομία, καθώς η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία και το άδειο καλάθι της νοικοκυράς οδηγούν στο γκισέ για δανεισμό «ού ούκ έσται τέλος». Τώρα, αν του ξέφυγε ή όχι η πρόταση μομφής εναντίον του κ. Αλογοσκούφη, είναι για αυτούς που γνωρίζουν επακριβώς όσα γίνονται τις μέρες αυτές μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και στην πολιτική άδυτα.

Η πρόταση όμως αυτή, όπως έδειξε η συζήτηση στην Βουλή και όπως δείχνουν και προβλέπουν από μόνα τους τα πράγματα, έγινε ασμένως αποδεκτή από την Συμπολίτευση, της οποίας για τουλάχιστον 6 μήνες μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης, λύνονται τα χέρια για να προχωρήσει πολύ πιο δραστήρια στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και ήδη άρχισε να εφαρμόζει. Και επειδή δεν υπάρχει στην σημερινή κατάσταση κάτι πιο σωτήριο από τις μεταρρυθμίσεις, την ανάγκη και το είδος των οποίων όλοι γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε και το πολιτικό κόστος που προκαλούν, η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, να τείνει χείραν βοηθείας στην Κυβέρνηση μέσα σε συναινετικό πνεύμα, μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηρισθεί ως εθνοσωτήρια και να ενταχθεί κατά προτεραιότητα πρώτη στην ατζέντα των σωτηρίων μεταρρυθμίσεων. Είναι πολύ πιθανό, αρκετοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ να καταλογίσουν στον Αρχηγό του απειρία μέχρι και συνεννόηση εκ διαρροών για την γραμμή που θα ακολουθούσε. Αν όμως σκεφθεί κανείς ψύχραιμα στο θέμα αυτό, ίσως ελαφρύνει την θέση Παπανδρέου με το γεγονός ότι, ο άνθρωπος πασχίζει να φτιάξει από τα χαλάσματα κάποιο νέο κόμμα, όπου όμως αντιδρούν πολλοί ακόμα, ενώ τώρα με τις συζητήσεις, που επι τρείς μέρες θα γίνουν στην Βουλή για την πρόταση μομφής και την εν συνεχεία ψήφο εμπιστοσύνης, όπως αναμένεται, θα αποκαλυφθούν πολλά, θα έχει στα χέρια του σοβαρά στοιχεία για να κάνει το αναγκαίο ξεκαθάρισμα. Ουδέν κακόν λοιπόν αμιγές καλού. . .

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Quote from Winston Churchill: "Democracy is a terrible regime, but it is the best of those which have been tried so far." So what are the things that make democracy terrible? Here are some: - Irresponsibility (let's spend now and unload the debt onto the next generations) - Politicians as professionals (being elected is everything) - Inefficiency - Nobody stands for the average person (lobbyism) The list can get very long. Still, it all comes with democracy. Now in Greece we could have a little less of all of those, but in the end we will take what the political class is willing to provide. Which brings us to the final evil of democracy: - There is no remedy against a political class which has conspired to not provide the people with real alternatives.

Manolis Lygounis (San Jose, CA,USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν ενώπιον των δικαστών

Πρώτη κινηματοφραφημένη εμφάνιση του Σαντάμ Χουσεΐν

Τα πρώτα, μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003, κινηματογραφημένα στιγμιότυπα του Σαντάμ Χουσεΐν, έδωσε στη δημοσιότητα το ειδικό δικαστήριο που συστάθηκε ειδικά για να εκδικάσει την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν και των συλληφθέντων συνεργατών του.

Είναι από την πρώτη εμφάνιση του πρώην Προέδρου του Ιράκ ενώπιον των δικαστών οι οποίοι του απευθύνουν καταιγισμό ερωτήσεων.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν φορά σκούρο κοστούμι και πουκάμισο δίχως γραβάτα. Δείχνει να είναι περιποιήμενος σε αντίθεση με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν προσφάτως σε βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα που δείχνουν τον πρώην Πρόεδρο ατημέλητο μόνο με τα εσώρουχά του.

Δεν υπάρχει κανένα εμφανές σημάδι που να υποδεικνύει το τόπο της κινηματογράφησης.

Η δίκη έχει προγραμματισθεί για το φθινόπωρο. Ο Σαντάμ Χουσεΐν κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι του κατήγγειλαν πως τους απαγορεύεται να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον πελάτη τους, τον οποίο, όπως είπαν, έχουν συναντήσει μόνο δύο φορές από την σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 15:56 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Πολιτικά «παιχνίδια»

Η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και η αντιπρόταση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης κυριαρχούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Αλλά, ενδιαφέρεστε ως πολίτες γι αυτούς τους διαξιφισμούς και τους πολιτικούς ελιγμούς; Τους θεωρείτε ουσιαστικούς;

Ή τα «παιχνίδια» και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων δεν σας λένε τίποτα και ενδιαφέρεστε κυρίως για τις κυβερνητικές αποφάσεις, πολιτικές θέσεις και θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή σας όπως είναι για παράδειγμα, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θέματα φορολογίας κλπ;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Την ώρα που ως εργαζόμενοι (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) αγωνιούμε γιά τις επερχόμενες εις βάρος μας αλλαγές σε μισθολογικό, ασφαλιστικό, ωράριο κλπ. τα δύο μεγάλα κόμματα επιδίδονται σε .. κοκκορομαχίες και λοιπές κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτό πιστεύω, δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία των πολιτών. Απλώς μας απελπίζει..

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Δεν με ενδιαφέρουν οι κοκορομαχίες

Διονύσης (Καλαμάτα)

Εκείνο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει άμεσα και σε καθημερινή βάση όλους μας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία ζούμε, είναι η ενδελεχής παρακολούθηση και κατ' επέκταση ο έλεγχος του κοινοβουλευτικού έργου για 2 κύριους λόγους:

Α) οι όποιες συζητήσεις κι αποφάσεις έχουν πάντοτε κι ανεξαίρετα άμεση επίπτωση στην τωρινή και μελλοντική καθημερινή μας ζωή

και Β) και κυριότερο, είμαστε πολιτικά όντα είτε το θέλουμε, είτε όχι - έιτε "βολεύει", είτε όχι.

Συνεπώς, το ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα, που ως έναν μεγάλο και διόλου ευκαταφρόνητο βαθμό είναι πράγματι "πολιτικά παιχνίδια", λόγω των υποβοσκών των συμφερόντων και του τακτικισμού που ακολουθήται, είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των ανθρώπων-πολιτών, ώστε να μπορούν να κατανοούν την διαφορά μεταξύ "πολιτικού παιχνιδιού" και αληθούς ενδιαφέροντος για τους πολίτες απ' την μεριά των πολιτικών. Κατ' επέκταση, σε συνδυασμό με την επικοινωνία μεταξύ μας - απουσών των στρεβλών επικοινωνιολογικών μεθόδων χειραγώγησης - το ενδιαφέρον για την πολιτική είναι το πρώτιστο που θα έπρεπε να μας απασχολεί, αφού μόνον έτσι θα μπορούσαμε να περάσουμε, συν τω χρόνω, από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία (ολιγαρχία), στην αναντιρρήτως πιό συμφέρουσα για τους πολλούς και γι' αυτό ουσιαστικότερη Συμμετοχική Δημοκρατία, δηλαδή στην Πραγματική Δημοκρατία - κόλαφο των συμφερόντων των πάντοτε λιγότερων απ' τους πολλούς (εμάς όλων ανεξαιρέτως)... και να φανταστείτε ότι δεν είμαι καν κομμουνιστής!!!...

Διαμαντής

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, πρέπει να πω ότι τα «παιχνίδια» των κομμάτων και των αρχηγών τους έχουν γίνει πλέον πολύ φανερά, για να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε τη γνώμη ότι θα περάσει η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που κατέθεσε. Ας είμαστε σοβαροί! Αφορμή ήθελε να δώσει στον πρωθυπουργό, να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση, αφού γνωρίζει ότι δεν έχει έρθει ο καιρός του να κυβερνήσει και να... «σώσει» τη χώρα κι αυτός απ τα πλοκάμια του διεθνούς... καπιταλισμού, όπως έκαναν ο παππούς του κι ο πατέρας του, εφαρμόζοντας δεξιά, καπιταλιστική πολιτική. Ή, τουλάχιστον, αυτήν την εντύπωση έχω.

Όσον αφορά τώρα στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κέρδος θα είχε η χώρα αν κάποιος το αποτολμούσε. Τα οφέλη πολλά και οφθαλμοφανή: Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνονταν ξαφνικά ευγενέστεροι, θα δούλευαν περισσότερο και, σταδιακά, θα μειωνότανε ο αριθμός τους, γιατί παραέχουμε πολλούς. Βεβαίως, για να γίνουν αυτά, προϋποτίθεται ότι οι προσλήψεις θα γίνονται αξιοκρατικά και το ένα κόμμα δε θα απολύει τους οπαδούς του άλλου, όταν έρχεται στην εξουσία. Τώρα, φυσικά, ανοίγουμε μεγάλο κεφάλαιο, που ούτε εγώ είμαι διατεθειμένος να κουβεντιάσω, ούτε φαντάζομαι κανείς απ τους αναγνώστες του φόρουμ σας. Τα θέματα φορολογίας απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν πάντα όλους τους εργαζομένους και πρωταρχικό ερώτημα το πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και τι επιτυγχάνεται μ αυτά. Ένα δικαιότερο σύστημα φορολογίας, με τους νόμους να εφαρμόζονται για όλους κι όχι μόνο για τους οικονομικά αδύνατους, είναι άμεση αναγκαιότητα, όπως και η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η βελτίωση των ασθενών εισοδημάτων. Δε θα ήταν άσχημο, αν προσέχαμε λίγο περισσότερο και τα θέματα της παιδείας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Παναγιώτης Περράκης Castleford, UK

Κάποια στιγμή θα πρέπει τα ΜΜΕ να καταλάβουν ότι στη βουλή αντιπολίτευση δεν ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά τα μικρότερα κόμματα. Γιατί δεν ενώνονται ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να έχουν και καλύτερα αποτελέσματα;

Νίκος, Θεσσαλονίκη

Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ. μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Η πρόταση μομφής και όσα ακολούθησαν αποκρύπτουν την ουσία των αλλαγών που σύμφωνουν στην εφαρμογή τους και προοθούν από κοινού.

Μιχάλης (Αθήνα)

Είναι πασιφανής η διαπίστωση ότι η τριήμερη συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί μέσα σε κλίμα σκόπιμης και σκηνοθετημένης πόλωσης. Και τούτο έγκειται στην πασίδηλη αδυναμία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας πρωτίστως εντός του κόμματος του και στη συνέχεια με τις μυριάδες συντεχνιακές ομάδες εργαζομένων, τις οποίες το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε και γιγάντωσε και που σήμερα ο κ. Παπανδρέου θέλει να τις θέσει υπό έλεγχο. Πάντως, γεγονός είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες και δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει αποκρυσταλλωμένη και σαφής θέση ακόμα και για τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές. Την αναγκαιότητα των οποίων αναφέρει ο κ. Παπανδρέου πλην όμως ουδέποτε τις κατονομάζει και ούτε καν τις περιγράφει.

Βασίλης Λάππας, (Βόλος)

Ουδέν κακό αμιγές καλού Έπρεπε ακόμα και νωρίτερα να φθάσει το πρόβλημα της Οικονομίας μας στην Βουλή, όχι επειδή δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, αλλά επειδή ο ελληνικός λαός έχει μείνει πίσω στην ενημέρωση, υποφέροντας συνάμα από όλες τις αρνητικές εξελίξεις. Γιατί αυτό δείχνουν οι συνεχείς διαμαρτυρίες με πορείες και απεργίες. Δείχνουν ότι, δεν έχουν αντιληφθεί ότι, εδώ και αρκετόν καιρό παίζονται τα κεκτημένα στην Οικονομία, αφού αυτή ανατρέπεται, όχι μόνο στην χώρα μας και στην Ε.Ε., αλλά σε παγκόσμια βάση. Γίνονται από την σημερινή Κυβέρνηση πολλές και ποικίλες προσπάθειες για να προσαρμοσθεί η Οικονομία μας στα σημερινά δεδομένα. Γίνεται δηλαδή προσπάθεια εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν βρίσκει όμως μπροστά της μόνο όσες καταστροφές έγιναν από τις προκάτοχες Κυβερνήσεις, αλλά από την μία την αντίδραση των διαφόρων συντεχνιών, ενώσεων κ.λ.π. και από την άλλη την παράξενη στάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δείχνει από άγνοια των προβλημάτων μέχρι ατολμία στην παρουσίαση ιδίων θέσεων στα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ΟΤΕ, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, μικρομεσαίοι, και όσα τρέχουν δίπλα σ αυτά που θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά. Ατολμία επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις παρά μόνο κομματικές ωραιοποιήσεις. Τι πιο σοβαρό από το να έχει και να προσφέρει η Αντιπολίτευση ιδέες, που θα αναβαθμίζουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Και τι πιο αναγκαίο, για μία Αντιπολίτευση, που φιλοδοξεί να γίνει το ταχύτερο δυνατόν Κυβέρνηση. Αλλά και πόσο μεγάλη θα ήταν η προσφορά της, αν συνένωνε τις προσπάθειές της στα υπόλοιπα θέματα των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της αύξησης των δημοσίων εσόδων, ώστε να πάψουμε να σερνόμαστε σε επιτήρηση από την Ε.Ε. Δεν προτίμησε όμως ο κ. Παπανδρέου αυτήν την λογική, καθώς διάλεξε την οξύτητα, που μυρίζει πλέον ναφθαλίνη, όχι μόνο στο Κοινοβούλιο αλλά και στον ελληνικό λαό, που έχει τα ζόρια του με τις συνέπειες των αλλεπάλληλων λαθών του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομία, καθώς η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία και το άδειο καλάθι της νοικοκυράς οδηγούν στο γκισέ για δανεισμό «ού ούκ έσται τέλος». Τώρα, αν του ξέφυγε ή όχι η πρόταση μομφής εναντίον του κ. Αλογοσκούφη, είναι για αυτούς που γνωρίζουν επακριβώς όσα γίνονται τις μέρες αυτές μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και στην πολιτική άδυτα.

Η πρόταση όμως αυτή, όπως έδειξε η συζήτηση στην Βουλή και όπως δείχνουν και προβλέπουν από μόνα τους τα πράγματα, έγινε ασμένως αποδεκτή από την Συμπολίτευση, της οποίας για τουλάχιστον 6 μήνες μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης, λύνονται τα χέρια για να προχωρήσει πολύ πιο δραστήρια στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και ήδη άρχισε να εφαρμόζει. Και επειδή δεν υπάρχει στην σημερινή κατάσταση κάτι πιο σωτήριο από τις μεταρρυθμίσεις, την ανάγκη και το είδος των οποίων όλοι γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε και το πολιτικό κόστος που προκαλούν, η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, να τείνει χείραν βοηθείας στην Κυβέρνηση μέσα σε συναινετικό πνεύμα, μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηρισθεί ως εθνοσωτήρια και να ενταχθεί κατά προτεραιότητα πρώτη στην ατζέντα των σωτηρίων μεταρρυθμίσεων. Είναι πολύ πιθανό, αρκετοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ να καταλογίσουν στον Αρχηγό του απειρία μέχρι και συνεννόηση εκ διαρροών για την γραμμή που θα ακολουθούσε. Αν όμως σκεφθεί κανείς ψύχραιμα στο θέμα αυτό, ίσως ελαφρύνει την θέση Παπανδρέου με το γεγονός ότι, ο άνθρωπος πασχίζει να φτιάξει από τα χαλάσματα κάποιο νέο κόμμα, όπου όμως αντιδρούν πολλοί ακόμα, ενώ τώρα με τις συζητήσεις, που επι τρείς μέρες θα γίνουν στην Βουλή για την πρόταση μομφής και την εν συνεχεία ψήφο εμπιστοσύνης, όπως αναμένεται, θα αποκαλυφθούν πολλά, θα έχει στα χέρια του σοβαρά στοιχεία για να κάνει το αναγκαίο ξεκαθάρισμα. Ουδέν κακόν λοιπόν αμιγές καλού. . .

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Quote from Winston Churchill: "Democracy is a terrible regime, but it is the best of those which have been tried so far." So what are the things that make democracy terrible? Here are some: - Irresponsibility (let's spend now and unload the debt onto the next generations) - Politicians as professionals (being elected is everything) - Inefficiency - Nobody stands for the average person (lobbyism) The list can get very long. Still, it all comes with democracy. Now in Greece we could have a little less of all of those, but in the end we will take what the political class is willing to provide. Which brings us to the final evil of democracy: - There is no remedy against a political class which has conspired to not provide the people with real alternatives.

Manolis Lygounis (San Jose, CA,USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Δέσμευση Μπλερ για σκληρή μάχη στην ΕΕ

Χειρονομία καλής θέλησης ζητά από τη Βρετανία η Γαλλία

Έκκληση για «θεμελιώδεις αλλαγές» στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των κοινοτικών αγροτικών επιχορηγήσεων απηύθυνε από την Μόσχα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε, επίσης, ότι θα υπερασπιστεί με τρόπο «διπλωματικό αλλά αποφασιστικό» τις θέσεις της Βρετανίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 16 και 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το μέλλον των επιστροφών των εισφορών της Βρετανίας εάν δε θέσουμε επί τάπητος το μέλλον των οικονομικών ολόκληρης της ΕΕ», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε, «πρέπει να θέσουμε το εξής ερώτημα: είναι στις αρχές του 21ου αιώνα ο υφιστάμενος προϋπολογισμός η απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης; Δε νομίζω».

H προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί μέχρι το τέλος του μήνα το Λουξεμβούργο, δήλωσε αποφασισμένη για την επίτευξη συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007 2013 και ζήτησε από τα κράτη μέλη να «κάνουν θυσίες» για να καταλήξουν σε έναν «ισορροπημένο συμβιβασμό».

Νωρίτερα, η γερμανική ηγεσία απηύθυνε έκκληση για μια συμβιβαστική συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ σε δηλώσεις πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «25» υπαινίχθη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη σύναψη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής.

«Εναπόκειται στην προεδρία του Συμβουλίου (Λουξεμβούργο) να αποφασίσει πόσο ρεαλιστική είναι μία προσπάθεια να καταλήξει σε συμφωνία σε αυτό το στάδιο ή εάν πρέπει να παραμείνει σε ένα μεταβατικό αποτέλεσμα και να προχωρήσει στη συνέχεια η βρετανική προεδρία», τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ.

Η Γαλλία επανήλθε στο θέμα των βρετανικών επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αυτή τη φορά δια στόματος της υπουργού επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Κατρίν Κολόνα, η οποία είπε ότι η διατήρηση της ειδικής ρύθμισης για τη Βρετανία επί του προϋπολογισμού «αψηφά κάθε λογική».

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο απάντησε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι «άδικος» και «επιζήμιος».

Οι επιστροφές των εισφορών της Βρετανίας ξεκίνησαν το 1984, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις της τότε πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ. Η βρετανική κυβέρνηση σήμερα επιμένει ότι, παρά τις επιστροφές, η καθαρή συμμετοχή του Λονδίνου στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη της Γαλλίας, η οποία παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» από τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ.

Περισσότερο από το 40% των 106,3 δισεκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2005 διατίθενται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαντάμ Χουσείν ενώπιον των δικαστών

Πρώτη κινηματοφραφημένη εμφάνιση του Σαντάμ Χουσείν

Τα πρώτα, μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003, κινηματογραφημένα στιγμιότυπα του Σαντάμ Χουσείν, έδωσε στη δημοσιότητα το ειδικό δικαστήριο που συστάθηκε ειδικά για να εκδικάσει την υπόθεση του Σανταμ Χουσείν και των συλληφθέντων συνεργατών του.

Είναι από την πρώτη εμφάνιση του πρώην Προέδρου του Ιράκ ενώπιον των δικαστών οι οποίοι του απευθύνουν καταιγισμό ερωτήσεων.

Ο Σαντάμ Χουσείν φορά σκούρο κοστούμι και πουκάμισο δίχως γραβάτα. Δείχνει να είναι περιποιήμενος σε αντίθεση με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν προσφάτως σε βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα που δείχνουν τον πρώην Πρόεδρο ατημέλητο μόνο με τα εσώρουχά του.

Δεν υπάρχει κανένα εμφανές σημάδι που να υποδεικνύει το τόπο της κινηματογράφησης.

Η δίκη έχει προγραμματισθεί για το φθινόπωρο. Ο Σαντάμ Χουσείν κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι του κατήγγειλαν πως τους απαγορεύεται να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον πελάτη τους, τον οποίο, όπως είπαν, έχουν συναντήσει μόνο δύο φορές από την σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 14:44 (Ώρα Λονδίνου)

Διαγράφει του αντιπάλους του ο Ειρηναίος

Διαγράφει ιεράρχες ο τέως Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Στη διαγραφή οκτώ μελών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προχώρησε τη Δευτέρα ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος.

Με έγγραφο που φέρει την υπογραφή του ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο κ. Ειρηναίος κοινοποίησε στους οκτώ Αγιοταφίτες ότι τους παύει από τα καθήκοντά τους επειδή απείχαν από την προγραμματισμένη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου την 6η Μαΐου.

Οι οκτώ ιερείς που διεγράφησαν είναι οι : Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, Δραγουμάνος Χριστόδουλος Ελευθερουπόλεως, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος, Γραμματέας του Παναγίου Τάφου Δημήτριος, Θαβορίου Θεόφιλος, Αβύλλων Δωρόθεος, Κυριακουπόλεως Σιλβέστρος.

Στην επιστολή του προς τους οκτώ ο κ. Ειρηναίος αναφέρει ως λόγο της διαγραφής τους το «Καταφρονήσεως καλέσματος προς συμμετοχή εις την υπό του προέδρου αυτής συγκληθείσαν σύνοδον.

Στην επιστολή του ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναφέρει επίσης ότι οι εν λόγω ιερείς δεν εκφράστηκαν ούτε συζήτησαν , ούτε πρότειναν θέματα προς συζήτηση τα οποία να αφορούσαν «εις παύσιν ή αποκήρυξιν του κανονικού και νομίμου Πατριάρχου Ιεροσολύμων»

Τέλος, ο κ. Ειρηναίος τους κατηγορεί για σύσταση φατρίας, συνομωσία και παρασυναγωγή κατά του Πατριάρχου της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Τη στιγμή που ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος προέβαινε στην διαγραφή των οκτώ ιεραρχών, η κυβέρνηση της Ιορδανίας ανακοίνωνε την αναγνώριση του Μητροπολίτη Πέτρας Κορνήλιου ως τοποτηρητή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Με επιστολή προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η κυβέρνηση της Ιορδανίας, χώρας που ανήκει διοικητικά το Πατριαρχείο, επικύρωσε τον διορισμό του τοποτηρητή ανοίγοντας το δρόμο για εκλογές και ανάδειξη νέου Πατριάρχη.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει ανοιχτό το Γουαντάναμο

Το Πεντάγωνο υπεραμύνθηκε των ανακριτικών του μεθόδων

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν σχέδια για διακοπή της λειτουργίας του στρατοπέδου κράτησης στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Φοξ» και η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντικ Τσέινι χαρακτηρίζει τους κρατουμένους στις φυλακές του Γουαντάναμο «κακούς, σκληροπυρηνικούς ανθρώπους», οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους «τρομοκράτες».

Το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ», μετά το «Νιούζγουικ», έφερε στο φως της δημοσιότητας νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο Γουαντάναμο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακρατική μέθοδο που εφήρμοσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στον Άραβα κρατούμενο, Μοχάμεντ αλ Καχτάνι.

Σύμφωνα με το «Τάιμ» οι Αμερικανοί δεσμοφύλακές του τον ανέκριναν γυμνό και του κρεμούσαν στο λαιμό φωτογραφίες γυμνών γυναικών.

Ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι συνελήφθη το 2001 στο Αφγανιστάν και είναι ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση Μπους άσκησαν επίσης ορισμένοι γερουσιαστές του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μελ Μαρτίνες είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος πολιτικός ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της για το Γουαντάναμο, χαρακτηρίζοντάς το ως «σύμβολο για τις ασχήμιες της ζωής».

Ο Τσακ Χάγκελ, επίσης Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στους κρατουμένους «δεν είναι μόνο επικίνδυνος αλλά ανόητος και στενόμυαλος».

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζόζεφ Μπίντεν ζήτησε επίσης να κλείσει το Γουαντάναμο, πρόταση όμως η οποία δεν ελήφθη υπόψιν.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαντάμ Χουσείν ενώπιον των δικαστών

Πρώτη κινηματοφραφημένη εμφάνιση του Σαντάμ Χουσείν

Τα πρώτα, μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003, κινηματογραφημένα στιγμιότυπα του Σαντάμ Χουσείν, έδωσε στη δημοσιότητα η ιρακινή κυβέρνηση.

Είναι από την πρώτη εμφάνιση του πρώην Προέδρου του Ιράκ ενώπιον των δικαστών οι οποίοι του απευθύνουν καταιγισμό ερωτήσεων.

Ο Σαντάμ Χουσείν φορά σκούρο κοστούμι και πουκάμισο δίχως γραβάτα.

Δεν υπάρχει κανένα εμφανές σημάδι που να υποδεικνύει το τόπο της κινηματογράφησης.

Η δίκη έχει προγραμματισθεί για το φθινόπωρο. Ο Σαντάμ Χουσείν κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι του κατήγγειλαν πως τους απαγορεύεται να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον πελάτη τους, τον οποίο, όπως είπαν, έχουν συναντήσει μόνο δύο φορές από την σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά την τελωνειακή ένωση

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Η γενική εκτίμηση της Κύπρου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι ότι μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεση έστω αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα

Στο άνοιγμα αν όχι πρεσβείας τουλάχιστον ενός γραφείου στην Άγκυρα, στοχεύει η κυπριακή κυβέρνηση μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου διεύρυνσης από την Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το αίτημα αυτό έχει ήδη εγερθεί από κυπριακής πλευράς στην Επιτροπή της ΕΕ.

Η δικαιολόγηση του εν λόγω στόχου της Λευκωσίας έχει ως βάση το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα καλείται να λαμβάνει θέση και να κρίνει θέματα σε διάφορα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης.

Πράγμα πού δεν θα είναι σε θέση να πράξει αν δεν έχει την ανάλογη ενημέρωση για την τουρκική πραγματικότητα.

Επειδή δε θεωρείται πως το άνοιγμα πρεσβείας ίσως, για την ώρα, να προκαλεί υπερβολικές αντιδράσεις στην Τουρκία ως δεύτερη καλύτερη λύση προκρίνεται το άνοιγμα ενός γραφείου πού είτε θα υπάρχει και θα λειτουργεί αυτόνομα είτε θα λειτουργεί και πάλιν αυτόνομα μεν, αλλά θα φιλοξενείται στα πλαίσια μιας άλλης διπλωματικής αποστολής.

Πριν όμως τεθεί το ζήτημα αυτό, η Λευκωσία θεωρεί ότι θα πρέπει να λυθούν άμεσα κάποια άλλα ζητήματα.

Μετά την υπογραφή λοιπόν η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την άμεση επικύρωση και εφαρμογή από πλευράς Τουρκίας του πρωτοκόλλου.

Πράγμα πού ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει να οδηγήσει σε άρση της απαγόρευσης ελλιμενισμού πλοίων υπό κυπριακή σημαία σε τουρκικά λιμάνια αλλά και στην άρση της απαγόρευσης υπερπτήσεων από κυπριακά αεροσκάφη σε αεροδιάδρομους πάνω από την Τουρκία.

Γενική τέλος εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου, πού έχει το χαρακτήρα διεθνούς συνθήκης, με τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ να είναι καταγραμμένα στο πρωτόκολλο, μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεση έστω αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπλερ - Πούτιν πριν το Γκλενίγκλς

Στόχος της περιοδείας Μπλερ η προώθηση της ατζέντας του για τη σύνοδο κορυφής του ομίλου των οκτώ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ μετέβη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για την προώθηση των βρετανικών σχεδίων για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Αφρική και των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών ενόψει της συνόδου του ομίλου των οκτώ πλέον βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών (G8), η οποία θα διεξαχθεί στο Γκλενίγκλες της Σκοτίας τον ερχόμενο μήνα.

Παρόλα αυτά, ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα υποστηρίζει ότι ο Τόνι Μπλερ θα δυσκολευτεί να κερδίσει την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει στην παραγραφή των χρεών προς τις φτωχότερες χώρες και η υπογραφή του Ρώσου πρόεδρου ήταν αυτή που έθεσε σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο.

Αλλά οποιοδήποτε επιπλέον βήμα εκ μέρους της Ρωσίας, αναμένεται να αποδειχθεί δύσκολο για τον Τόνι Μπλερ, καθώς η Αφρική και το περιβάλλον δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του Πούτιν και δεν ενδιαφέρουν άμεσα την κοινή γνώμη της χώρας.

Μετά τη Ρωσία, ο Μπλερ θα επισκεφθεί τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο οι ηγέτες του ομίλου των οκτώ αποφάσισαν να παραγράψουν τα χρέη 18 αφρικανικών κρατών προς την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Ταμείο Ανάπτυξης της Αφρικής.

Ο Γούλφοβιτς στη Νιγηρία

Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, βρίσκεται στη Νιγηρία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, για να αφουγκραστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εξαιτίας της φτώχειας.

Ο Αμερικανός πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επισκέφθηκε κλινική για την αντιμετώπιση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Αμπούτζα, και συνομίλησε με εκπροσώπους της νομαδικής φυλής Φουλάνι.

Αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο.

Μέλος του στενού κύκλου του κ. Γούλφοβιτς ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή συνεργασίας, η οποία θα ωφελήσει πολύ τις αφρικανικές χώρες.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ρουάντα και η Νότια Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νιγηρία αν και είναι μια από τις χώρες της Αφρικής με το μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα λόγω της διαφθοράς της κυβέρνησης, δεν δικαιούται παραγραφή των χρεών της καθώς είναι έβδομη στην κόσμο στην παραγωγή πετρελαίου.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Δυναμική επιστροφή

Ο Τζουμπλάντ αναγνώρισε την ήτττα λέγοντας ότι «οι ακραίοι χριστιανοί επικράτησαν των μετριοπαθών»

Ανέλπιστη νίκη απέσπασαν στον τρίτο και κρίσιμο γύρο των βουλευτικών εκλογών του Λιβάνου ο χριστιανός απόστρατος στρατηγός, Μισέλ Αούν και φιλοσύροι σύμμαχοί του σε τουλάχιστον τρεις περιφέρειες, όπου οι χριστιανοί μαρονίτες αποτελούν την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τον Μισέλ Αούν αναμένεται να κατακτήσουν και τις 15 από τις 16 έδρες στη βόρεια πλευρά της Βηρυτού.

Ο δρούζος αντίπαλός του και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάντ αναγνώρισε την ήττα του σχολιάζοντας ότι οι «ομάδες των ακραίων χριστιανών επικράτησαν των μετριοπαθών».

Ο Ουαλίντ Τζουμπλάντ κατηγόρησε, επίσης, τον Μισέλ Αούν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της Συρίας.

Ο Μισέλ Αούν, ο οποίος επέστρεψε προσφάτως στο Λίβανο έπειτα από 14 χρόνια εξορίας στη Γαλλία, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό του και χαρακτήρισε το Ουαλίντ Τζουμπλάντ «έναν επικίνδυνο άνθρωπο, ο οποίος δεν πιστεύει στη δημοκρατία».

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας από το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου.

Ο τρίτος γύρος των εκλογών θεωρείται από τους κρισιμότερους καθώς θα κρίνει 58 από τις συνολικά 128 έδρες του νέου κοινοβουλίου και η αντιπολίτευση διατρέχει πλέον τον κίνδυνο να μην διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές το αποτέλεσμα του τρίτου γύρου των εκλογών περιπλέκει το έργο της διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής πορείας.

Η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε στο 50%, ποσοστό μεγαλύτερο των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο τέταρτος και τελευταίος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου, στο βόρειο Λίβανο, όπου θα κριθούν 28 έδρες.


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Πράσινο φως για μεταρρυθμίσεις

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι διώξεις αξιωματικών εξαιτίας του πολιτικού τους φρονήματος επί κυβερνήσεων Σημίτη και το εργασιακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ψήφος - εντολή για μεταρρυθμίσεις. Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Νέα Δυναμική για την κυβέρνηση. Έγινε... λαγός για τις πρόωρες εκλογές ο Παπανδρέου».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «"Να μεταβεί στον Έβρο, έκανε παρέα με δεξιούς"! Έγγραφα-ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τον φασισμό του ΠΑΣΟΚ στις Ε.Δ.»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Είναι δεξιός να πάει σε σύνορα! Αποκαλύψεις στη Βουλή για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Οι φάκελοι της ντροπής. Αποκαλύψεις-βόμβα για το παρακράτος του ΠΑΣΟΚ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Θα πέσει πολύ... ξύλο στο ΠΑΣΟΚ. Ευθύνες από τον Γιώργο ζητούν τα κορυφαία στελέχη της Παράταξης».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Πανίσχυρος για τις μεταρρυθμίσεις. Με τη στήριξη της Βουλής και της κοινωνίας προχωρεί ο Καραμανλής».

ΕΘΝΟΣ: «Νέοι φόροι με σφραγίδα Καραμανλή. Αποκαλυπτήρια του πρωθυπουργού στη Βουλή».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Καραμανλής, παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, εφαρμόζει πλέον τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις γιατί... αναβαπτίσθηκε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Ελεύθερος για ρήξεις χωρίς κοινοβουλευτικά εμπόδια. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Δεν βιάζομαι να ξανακερδίσω. Βουλή: Νικητής ο Κ. Καραμανλής για δεύτερη φορά σε ουσία και εντυπώσεις».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Και ψήφος για θύελλα απεργιών Διαρκείας στις τράπεζες. Αφού η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον εαυτό της».

ΕΣΤΙΑ: «Έπεσαν τα προσωπεία. Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις».

ESPRESSO: «Η Γιάννα πουλάει τα "παλάτια" της στη Μύκονο. 8 βίλες αξίας 5 εκατ. Ευρώ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Πολύ κακό για το τίποτα. Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ανοχή τέλος στην αντι-μεταρρύθμιση. Σκλήρυνση της αντιπολίτευσης από Γιώργο».

TRAFFIC NEWS: «Ποιοι πάνε σκαφάτοι και... ξυπόλητοι στο γάμο της Μαρίνας. Οι μπομπονιέρες θα είναι από πλατίνα».

City Press: «Χαρούμενοι ηγέτες, δυσαρεστημένος λαός. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή δεν πρόσφερε στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων».

Μetro: «Μετρούν κέρδη και ζημιές. Απολογισμός της "μάχης" στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης».

Αρχίζουν οι μεταρρυθμίσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκινά το «καλοκαίρι των μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι προηγούνται οι μεταρρυθμίσεις και έπονται οι εκλογές.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό «αναβαπτισμένο» και έτοιμο για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Εν αντιθέσει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε δυσχερή εσωκομματική θέση, αφού «αμφισβητείται, ευθέως πλέον, από εκσυγχρονιστικά και ιστορικά στελέχη».

Εν τω μεταξύ η ΕΣΤΙΑ πιστεύει ότι «η τριήμερη συζήτησις στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση είχε μία πολύ μεγάλη χρησιμότητα: Έπεσαν τα προσωπεία. Φάνηκε καθαρά η ιδεολογική διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η μεν Νέα Δημοκρατία προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις προς τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και περιορισμό του δημοσίου τομέως. Το δε ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπονομεύσει την πολιτική αυτή, «υπερασπιζόμενο το τεράστιο και αναποτελεσματικό κράτος».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε «δύο φορές να απαντήσει για την επερχόμενη νέα φοροκαταιγίδα. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρομοίασε την κυβέρνηση με ορνιθοτροφείο του οποίου το αφεντικό σε κατάσταση απελπισίας σπάει αυγά. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση πήρε την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από τους δικούς της βουλευτές και ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εντυπώσεις».

Και Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κήρυξε το τέλος της ανοχής στην αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Βουλή - ΥΠΕΘΑ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μετατρέψει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «σε παραμάγαζο» και καταγγέλλει «το όργιο των κομματικών μεταθέσεων, τον τρόπο με τον οποίο οι "ημέτεροι" προάγονταν στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων , αλλά και τα "πράσινα" πιστοποιητικά που θα έπρεπε να έχουν όσοι αξιωματικοί επιθυμούσαν να εισαχθούν στη Σχολή Πολέμου, ώστε εν συνεχεία να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ανέλθουν στις υψηλότερες βαθμίδες της στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου».

Και Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι «στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχε στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός όχι για να καταστήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αξιόμαχες, αλλά για να σχηματιστεί ένας κομματικός καθαρόαιμος "στρατός της Κλαδικής" όπου αναρριχιόντουσαν στα ανώτατα αξιώματα όσοι βέβαια πρώτα είχαν πάρει διαπιστευτήρια από τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτοί ή οι συγγενείς τους».

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ με «ηφαίστειο που κοχλάζει, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση μεταξύ των στελεχών του, η αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου να παρακολουθήσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Τέλος η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ χάνει όμως την ψήφο των εργαζομένων, αφού προμηνύεται θύελλα απεργιών».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2005 - 02:42 (Ώρα Λονδίνου)

Η παραγραφή του χρέους

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες ασχολούνται με την παραγραφή του χρέους των χωρών της Αφρικής και με την έντονη διαμάχη στην ΕΕ για την βρετανική επιστροφή των εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η γερμανική Φρανγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) χαιρετίζει τη συμφωνία του ομίλου των 8 για την παραγραφή των χρεών κρατών της Αφρικής που είναι από τις πτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Μπορεί να μην είναι ένα ρηξικέλευθο γεγονός που θα επιτρέψει στην Αφρική να ανακάμψει, αλλά πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη εξέλιξη, ένα σημάδι ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για τη διεθνή πολιτική».

Η ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo) χαρακτηρίζει την συμφωνία «ιστορική».

«Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Τόνι Μπλερ γιατί του δίνει μια χρυσή ευκαιρία να δείξει την πιο ανθρώπινη πλευρά του Εργατικού Κόμματος».

Για την ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) η συμφωνία μπορεί να είναι καλή βάση, ωστόσο η παραγραφή των χρεών ισοδυναμεί μόνο με το 10% του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Η γερμανική Ντερ Τάγκεσπήγκελ (Der Tagesspiegel) αμφισβητεί τα κριτήρια βάσει των οποίων επελέγησαν οι χώρες για την παραγραφή του εξωτερικού χρέους.

Είναι δύσκολο να δούμε πώς η Αιθιοπία πληροί το κριτήριο της «καλής διακυβέρνησης» και πώς η Βολιβία πληροί το κριτήριο της «φερεγγυότητας».

Κατά τη γερμανική εφημερίδα και η Κένυα θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στις χώρες, αλλά «οι σχέσεις της Κένυας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καλές».

Η γερμανική Ντι Τάγκερτσάιτουγκ (Die Tageszeitung) προειδοποιεί ότι παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, το πώς θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους οι χώρες του ομίλου των 8.

Δεν είναι σαφές το πώς η Γερμανία, για παράδειγμα, θα εξοικονομήσει το ποσό των 40 εκ. ευρώ τον χρόνο που έχει υποσχεθεί και μια λύση θα ήταν να αφαιρέσει το ποσό αυτό από την αναπτυξιακή βοήθεια.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, η πρωτοβουλία της παραγραφής των χρεών δεν έχει νόημα.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός

«Η σύγκρουση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι μπλοκάρει τον κοινοτικό προϋπολογισμό», γράφει το πρωτοσέλιδό της η Ελ Παΐς.

H εφημερίδα σημειώνει ότι η Βρετανία απειλεί να ασκήσει το βέτο της για να υπερασπιστεί την επιστροφή των εισφορών και ζήτησε, απεναντίας, να δαπανώνται λιγότερα χρήματα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) λέει ότι η συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι μια «μάχη για υπεροχή» ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι αλήθεια ότι πλέον δεν κάνουμε συμμαχίες για πόλεμο, γιατί η ευρωπαϊκή ενοποίηση εξημέρωσε το θηρίο του εθνικισμού και καθυπόταξε τον μιλιταρισμό».

Η κρίση της Ευρώπης, όμως, «αναβίωσε την μάχη για την υπεροχή» ανάμεσα στην Γαλλία, τη Γερμανία και την Βρετανία», σχολιάζει η εφημερίδα, που προβλέπει ότι καθώς το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν θεμελιακές διαφορές, η Γερμανία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να καθορίσει την κατεύθυνση της ΕΕ για τις ερχόμενες δεκαετίες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.