Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-20

  1. «Φρούδες» οι ελπίδες για άμεση λύση
  2. Αλλαγή στον Λίβανο
  3. Εμμένει ο Μπλερ
  4. CIA:«Ξέρουμε πού είναι ο Μπιν Λάντεν»
  5. Πρωτάθλημα για Παναθηναϊκό
  6. Βρετανικό ενδιαφέρον για Ελλάδα
  7. Κλίντον: Κλείσιμο ή κάθαρση στο Γουαντάναμο
  8. Βρετανικό ενδιαφέρον για Ελλάδα
  9. Ρεν: «Σύντομα η τελωνειακή σύνδεση»
  10. Αιματηρών επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
  11. Έκκληση ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
  12. Αλλαγή σκηνικού στο Λίβανο
  13. Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ζητά η Ράις
  14. «Πύρρεια νίκη» Μπλερ
  15. Αλλαγή σκηνικού στον Λίβανο
  16. Σύμμαχος του Μπλερ η «νέα Ευρώπη»

Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 01:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Φρούδες» οι ελπίδες για άμεση λύση

Οι ερμηνείες για την στάση της Βρετανίας στην αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών απασχολούν όλες τις βρετανικές εφημερίδες με αφορμή τις δηλώσεις του Τόνι Μπλερ στο κοινοβούλιο.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) διακρίνουν μια διαλλακτικότητα από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού. «Ο Τόνι Μπλερ» -γράφει η εφημερίδα- «άρχισε την προσπάθεια για να επουλώσει τις πληγέςαφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί μείωση στην βρετανική επιστροφή με αντάλλαγμα την επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ το 2008».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η μείωση της βρετανικής επιστροφής «θα συνδέεται με μια δέσμευση» από τον Ζακ Σιράκ ότι θα επανεξετασθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2007.

Στο κεντρικό της σχόλιο η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η «μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι απαραίτητη».

«Δεν είναι φυσιολογικό» γράφει το 40% των δαπανών να πηγαίνουν προς τις αγροτικές επιδοτήσεις «ιδιαίτερα τώρα που μόλις το 1/5 των δαπανών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προορίζεται για τις φτωχότερες χώρες που έγιναν μέλη πέρυσι».

Όμως, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προειδοποιούν ότι η τακτική του κ. Μπλερ μπορεί να «αποξενώσει τις νέες χώρες-μέληπου στο παρελθόν συχνά υποστήριξαν τις βρετανικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις». Για αυτόν τον λόγο- αποφαίνεται η εφημερίδα ο κ. Μπλερ «υπόσχεται να αγωνισθεί για να επέλθει συμφωνία κατά την διάρκεια της βρετανικής προεδρίας».

«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία θα παρουσιασθούν με την αλλαγή κυβέρνησης στην Γερμανία το Φθινόπωρο και τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία το 2007Οι ελπίδες για άμεση λύση μάλλον θα αποδειχθούν φρούδες» καταλήγει το σχόλιο των Φαϊνανσιαλ Τάιμς.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σχολιάζει ότι η στάση της Βρετανίας στην Σύνοδο των Βρυξελλών δείχνει «ότι η σκιά της αδιαλλαξίας της Μάργκαρετ Θάτσερ εξακολουθεί να σκεπάζει τις σχέσεις με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Δείχνει συνεχίζει η εφημερίδα ότι η Βρετανία είναι «ιδιαίτερα ευάλωτη στην κατηγορία ότι δεν έγινε ακόμη πλήρες μέλος της Κοινότητας».

Για την Ιντιπέντεντ αυτά δεν συνιστά την «ιδανικότερη θέση για την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Μπλερ κατηγορείται για υποκρισία στο θέμα των βρετανικών επιστροφών. «Σαν ένας από τους αρχιτέκτονες της διεύρυνσηςο κ. Μπλερ εμφανίζεται τώρα να εμποδίζει την ροή πόρων προς την ανατολική και κεντρική Ευρώπη που τόσο τους χρειάζεται».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) εκφράζει τον γενικότερο ευρωσκεπτικισμό της αλλά σημειώνει ότι ο Τόνι Μπλερ «φαίνεται πως έχει αλλάξειΚάποτε επιθυμούσε να οδηγήσει την Βρετανία στην καρδιά της Ευρώπης πείθοντας τους απρόθυμους ψηφοφόρους να αγαπήσουν τις Βρυξέλλες. Τώρα φαίνεται ότι θέλει οι Βρυξέλλες να αγαπήσουν την Βρετανία και να μας μιμηθούν».

Πρόβλημα γονιμότητας

Οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προειδοποιήσεις ειδικών ότι σε δέκα χρόνια ένα στα τρία τα ζευγάρια στην Βρετανία και την Ευρώπη δεν θα μπορούν να αποκτήσουν παιδιά χωρίς τεχνικές μεθόδους.

Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent): «Η βρετανική ωρολογιακή βόμβα γονιμότητας».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το ενδεχόμενο θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες αποκτούν παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, η έξαρση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, η αύξηση της παχυσαρκίας ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες και η μείωση της ανδρικής γονιμότητας.

«Πρόκειται για το τίμημα της σύγχρονης ζωής» αποφαίνεται η Ιντιπέντεντ.

Κλιματικές αλλαγές

Οι κλιματικές αλλαγές δεσπόζουν στο πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Guardian).

Με τίτλο «Μήνυμα προς τον Μπλερ: Ανέλαβε δράση τώρα για το κλίμα», η εφημερίδα μεταφέρει το αποτέλεσμα μεγάλης δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το 83% ζητά από τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιπαρατεθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του «Ομίλου των Οκτώ» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Βρετανία.

Πάντως όπως σημειώνει η εφημερίδα η πλειοψηφία «δεν έχει ακόμη πεισθεί» ότι πρέπει να κάνει θυσίες για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών.

Αν και το 40% υποστηρίζει ότι το σημερινό επίπεδο των κλιματικών αλλαγών αποτελεί απειλή και το 49% πιστεύει ότι αποτελεί απειλή για τις μελλοντικές γενιές, εν τούτοις οι περισσότεροι παραδέχονται ότι «κάνουν πολύ λίγα» για να αλλάξουν την συμπεριφορά τους.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 20:27 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή στον Λίβανο

Επεκράτησαν οι αντι-συριακές δυνάμεις στον Λίβανο

Οι αντισυριακές πολιτικές δυνάμεις στον Λίβανο κέρδισαν τον τέταρτο και τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας όπου διεξήχθησαν την Κυριακή, οι εκλογές, η αντισυριακή κέρδισε και τις 28 έδρες.

Έτσι έχει πλειοψηφία οκτώ εδρών στο κοινοβούλιο που αποτελείται από 128 έδρες.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της συμμαχίας, Σαάντ αλ-Χαρίρι, γιος του πρώην προέδρου Ραφίκ αλ-Χαρίρι που δολοφονήθηκε το Φεβρουάριο, είπε ότι ο Λιβανέζικος λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα για να κερδίσει την ελευθερία του και τώρα θέλει να δει αλλαγή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Βηρυτό μεταδίδει πως η νίκη της αντισυριακής συμμαχίας θα της επιτρέψει να προωθήσει ευκολότερα το κράτος ασφαλείας, όπως το χαρακτηρίζει, που είχαν οικοδομήσει οι Σύριοι.

Πάντως στην νέα βουλή θα υπάρχει και ισχυρή εκπροσώπηση των φιλο-συριακών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Αούν με 21 έδρες αναδείχθηκε ως η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της χριστιανικής κοινότητας στον Λίβανο.

Οι απόψεις του για τις σχέσεις Λιβάνου-Συρίας δεν μπορούν να αγνοηθούν.

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις. Σχέσεις ισότητας. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική έναντι της Συρίας θα είναι μεγάλο λάθος», προειδοποίησε ο στρατηγός Αούν.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 18:25 (Ώρα Λονδίνου)

Εμμένει ο Μπλερ

Εμμένει στις θέσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός

Μετά την αποτυχία της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης να συμφωνήσει στον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Βρυξελών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανέλαβε ότι χρειάζεται ολοκληρωτική μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά τα χρήματά της.

Ο Τόνι Μπλερ ενημερώνοντας το βρετανικό κοινοβούλιο για τη σύνοδο, είπε πως δεν έχει νόημα, η Κοινότητα να δαπανά τόσο υπερβολικά μεγάλα ποσά για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Δεδομένου του σφοδρού παγκόσμιου ανταγωνισμού, η Βρετανία έχει δίκιο να δοθούν περισσότερα χρήματα για τις επιστήμες, την τεχνολογία και την παιδεία, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επέκρινε την Βρετανία επειδή εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας, εμμένοντας στην επιστροφή των πόρων που λαμβάνει από την Κοινότητα.

Αλλά ο Τόνι Μπλερ, είπε ότι δεν είναι πρόθυμος να δεχτεί μια «κατασκευασμένη» συμβιβαστική λύση και είπε ότι η πραγματική κρίση είναι η αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν με τους λαούς της Ευρώπης για τα θέματα που τους απασχολούν.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 18:04 (Ώρα Λονδίνου)

CIA:«Ξέρουμε πού είναι ο Μπιν Λάντεν»

Αισιοδοξία στους κόλπους της CIA για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκος σε συνέντευξη του στο περιοδικό Ταϊμ (Time) δήλωσε πως έχει «μία πολύ καλή άποψη για το που κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.»

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της CIA δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το που βρίσκεται και πότε πιστεύει ότι θα συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν.

Επίσης είπε πως υπάρχουν «αδύναμοι κρίκοι στην αμερικανική πρωτοβουλία για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.»

Οι παρατηρήσεις του συνδυάζονται με τις πρόσφατες κριτικές από πλευράς αμερικανών αξιωματούχων όσον αφορά το ρόλο του Πακιστάν στη προσπάθεια εντοπισμού υπόπτων.

Ο Μπιν Λάντεν εικάζεται πως βρίσκεται στο βόρειο-δυτικό τμήμα του Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου κρύβεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη για το οποίο κατηγορείται η Αλ Καϊντα.

Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τις άλλες χώρες, έχουν στείλει χιλιάδες στρατιώτες ψάχνοντας τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο, αλλά δεν έχουν επιτύχει τον σκοπό τους.

Εν συνεχεία, ο κ. Γκος τόνισε πως «θεωρεί απίθανο να βρεθεί ο Μπιν Λάντεν αντιμέτωπος της δικαιοσύνης, έως ότου δυναμώσουν οι αμερικάνοι τους αδύναμους κρίκους στην αλυσίδα για τον εντοπισμό υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.»

Οι δηλώσεις του κ. Γκος, έγιναν λίγες ημέρες μετά τα σχόλια του Αμερικανού πρέσβη στο Αφγανιστάν Ζαλμαϊ Χαλιλζάντ, ο οποίος κατηγόρισε το Πακιστάν για αδράνεια.

Χαρακτηριστικά είπε πως «ένας τηλεοπτικός σταθμός μπόρεσε και ήρθε σε επικοινωνία με ανώτατα στελέχη των Ταλιμπάν, δεν μπορούν όμως οι μυστικές υπηρεσίες αυτής της χώρας που έχει και υπό την κατοχή της πυρηνικά όπλα και πολλές δυνάμεις ασφαλείας και στρατού- να τους εντοπίσει;»

Απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του κ. Χαλιλζάντ ανεύθυνες.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτάθλημα για Παναθηναϊκό

Πανηγύρισε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟ

Τον 26ο τίτλο πρωταθλήματος και τον έβδομο την τελευταία οκταετία κατέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικράτησε της ΑΕΚ με 87-71 στο κλειστό του ΟΑΚΑ σημειώνοντας την τρίτη νίκη στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, έναντι μίας της Ένωσης, και εξασφάλισε έτσι τον φετινό τίτλο του πρωταθλητή.

Νωρίτερα ο Πανιώνιος επικράτησε 78-77 του Αμαρουσίου στη Νέα Σμύρνη και κατέλαβε την τρίτη θέση με την ομάδα των βορείων προαστίων να τερματίζει τέταρτη.

Στους τρίτους αγώνες για τη Γ΄ φάση των πλέι οφ (θέσεις 1-2 και 3-4) στην Α1 μπάσκετ των ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Θέσεις 1-2: ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 71-87 (1-3)

Θέσεις 3-4: Πανιώνιος-Μαρούσι 78-77 (3-1)


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικό ενδιαφέρον για Ελλάδα

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα, Σάιμον Γκας, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις επιθυμούν τη συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

Ο Βρετανός πρέσβης έδωσε συνέντευξη κατά το συνέδριο που διοργάνωσε το ελληνοβρετανικό εμπορικό επιμελητήριο στο Λονδίνο και αναφέρθηκε αρχικώς στην τεχνογνωσία των Βρετανών στα προγράμματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Όπως ξέρετε το Λονδίνο έχει μια πολύ πλούσια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η μέθοδος χρηματοδότησης δημοσίων έργων μας έχει διευκολύνει να κτίσουμε αρκετά καινούργια νοσοκομεία σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις που δεν θα ήταν δυνατών να κτιστούν χωρίς αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο».

Πιστεύεται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο στρατηγικός εταίρος της Βρετανίας στα Βαλκάνια; ήταν το επόμενο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Γκας.

«Η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για αυτές της εταιρίες από τη Βρετανία που έχουν προσδοκίες να συνεργαστούν επιχειρηματικά στα Βαλκάνια, γιατί υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν μεγάλη εμπειρία και κάνει σημαντικές επενδύσεις στις βαλκανικές χώρες και έτσι γνωρίζουν πολύ καλά το περιβάλλον που υπάρχει σε εκείνη την περιοχή» τόνισε ο κ. Γκας.

«Υπάρχουν επίσης άλλες εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία που ίσως δεν έχουν αρκετή εμπειρία σε εκείνη την περιοχή και θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία με ελληνικές εταιρείες που έχουν περισσότερες γνώσεις για τις βαλκανικές χώρες».

«Έτσι υπάρχει περιθώριο για συνεργασία και δεν είναι απλώς μια θεωρία, αυτό ήδη γίνεται γιατί εγώ ξέρω ήδη μερικές βρετανικές εταιρείες που συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες στις βαλκανικές χώρες».

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ένα νέο στάδιο ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει τώρα καινούριο ενδιαφέρον από Βρετανούς επενδυτές;

«Υπάρχουν αρκετοί τομείς που έχουν ενδιαφέρον για τους Βρετανούς επενδυτές», τόνισε ο Βρετανός πρέσβης.

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα σχεδιάζει τώρα ένα καινούριο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα μεγάλα χρηματοδοτικά ιδρύματα εδώ στο Λονδίνο.»

Επίσης, όμως, στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές», κατέληξε ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σάιμον Γκας.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 15:16 (Ώρα Λονδίνου)

Κλίντον: Κλείσιμο ή κάθαρση στο Γουαντάναμο

Αντιδράσεις προκαλούν οι συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο

Το ενδεχόμενο να βασανίζονται κρατούμενοι στη στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο έχει αρνητικές συνέπειες για τις αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

«Αν οι στρατιωτικές μας δυνάμεις αποκτήσουν τη φήμη ότι βασανίζουν κρατουμένους, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος και το ρίσκο για τους στρατιώτες μας που βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό» υπογράμμισε ο κ. Κλίντον σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (Financial Times).

Όταν δε ρωτήθηκε εάν πρέπει η στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο να κλείσει, απάντησε πως «πρέπει είτε να κλείσει ή να υπάρξει κάθαρση».

Παράλληλα επισήμανε πως είναι καιρός να σταματήσουν οι ιστορίες που κάνουν λόγο για κρατούμενους που κακομεταχειρίζονται.

Οι φυλακές στο Γουαντάναμο δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολεμικής εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 9ης Σεπτεμβρίου του 2001, στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.

Η κατάσταση που επικρατεί όμως στις συγκεκριμένες φυλακές έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης μιας και πληθαίνουν οι φωνές για κακομεταχείριση και βασανισμό κρατουμένων.

Για την ακρίβεια Αμερικανοί δικηγόροι έχουν κατηγορήσει τις αρμόδιες αρχές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο.

Πρώην κρατούμενοι στις φυλακές υποστηρίζουν πως βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη στρατιωτική βάση.

Οι αμερικανικές αρχές όμως ισχυρίζονται πως δε βασανίστηκε κανένας και περιγράφουν το Γουαντάναμο ως μία ασφαλή και ανθρωπιστική φυλακή για κρατούμενους πολέμου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, στις φυλακές του Γουαντάναμο βρίσκονται 520 κρατούμενοι εκ των οποίων οι περισσότεροι συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται εκεί πάνω από τρία χρόνια, ενώ μόνο σε τέσσερις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικό ενδιαφέρον για Ελλάδα

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα, Σάιμον Γκας, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις επιθυμούν τη συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

Ο Βρετανός πρέσβης έδωσε συνέντευξη κατά το συνέδριο που διοργάνωσε το ελληνοβρετανικό εμπορικό επιμελητήριο στο Λονδίνο και αναφέρθηκε αρχικώς στην τεχνογνωσία των Βρετανών στα προγράμματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Όπως ξέρετε το Λονδίνο έχει μια πολύ πλούσια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η μέθοδος χρηματοδότησης δημοσίων έργων μας έχει διευκολύνει να κτίσουμε αρκετά καινούργια νοσοκομεία σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις που δεν θα ήταν δυνατών να κτιστούν χωρίς αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο».

Πιστεύεται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο στρατηγικός εταίρος της Βρετανίας στα Βαλκάνια; ήταν το επόμενο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Γκας.

«Η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για αυτές της εταιρίες από τη Βρετανία που έχουν προσδοκίες να συνεργαστούν επιχειρηματικά στα Βαλκάνια, γιατί υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν μεγάλη εμπειρία και κάνει σημαντικές επενδύσεις στις βαλκανικές χώρες και έτσι γνωρίζουν πολύ καλά το περιβάλλον που υπάρχει σε εκείνη την περιοχή» τόνισε ο κ. Γκας.

»Υπάρχουν επίσης άλλες εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία που ίσως δεν έχουν αρκετή εμπειρία σε εκείνη την περιοχή και θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία με ελληνικές εταιρείες που έχουν περισσότερες γνώσεις για τις βαλκανικές χώρες».

»Έτσι υπάρχει περιθώριο για συνεργασία και δεν είναι απλώς μια θεωρία, αυτό ήδη γίνεται γιατί εγώ ξέρω ήδη μερικές βρετανικές εταιρείες που συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες στις βαλκανικές χώρες».

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ένα νέο στάδιο ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει τώρα καινούριο ενδιαφέρον από Βρετανούς επενδυτές;

«Υπάρχουν αρκετοί τομείς που έχουν ενδιαφέρον για τους Βρετανούς επενδυτές», τόνισε ο Βρετανός πρέσβης.

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα σχεδιάζει τώρα ένα καινούριο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα μεγάλα χρηματοδοτικά ιδρύματα εδώ στο Λονδίνο.»

Επίσης, όμως, στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές», κατέληξε ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σάιμον Γκας.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ρεν: «Σύντομα η τελωνειακή σύνδεση»

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν επανέλαβε τις υποχρεώσεις της Άγκυρας

«Η Τουρκία πρέπει να σημειώσει επιπλέον προόδους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο», δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ε.Ε, Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι δε θέτει νέο όρο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς η συνεχής βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μέρος των βασικών κριτηρίων της ΕΕ για όλες τις υποψήφιες χώρες.

«Η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία του νόμου και να επεκτείνει τη συμφωνία σύνδεσής της με την ΕΕ προς την Κύπρο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε, σε ομιλία στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ο κ. Ρεν παραδέχθηκε ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει έναν κύριο όρο που έθεσαν οι ηγέτες της ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την εφαρμογή έξι βασικών νομοθεσιών, μεταξύ των οποίων και ένας νέος ποινικός κώδικας.

«Η Τουρκία θα εκπληρώσει τον άλλο υπογράφοντας το πρωτόκολλο που επεκτείνει την τελωνειακή ένωσή της με την ΕΕ προς τα δέκα νέα μέλη μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρών επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ

Τουλάχιστον 20 νεκροί και πάνω από 100 οι τραυματίες είναι ο απολογισμός τςη επίθεσης στην πόλη Αρμπίλ

Τουλάχιστον 20 νεοσύλλεκτοι τροχονόμοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από τα γραφεία της τροχαίας στην πόλη Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ.

Σε περισσότερους από εκατό ανέρχονται οι τραυματίες.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του στο πλήθος των νεοσύλλεκτων που είχαν συγκεντρωθεί για την πρωινή αναφορά.

Ορισμένοι από τους συγκεντρωθέντες αστυνομικούς άνοιξαν πυρ κατά του οδηγού, δεν κατάφεραν όμως να τον αποτρέψουν από να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Εν τω μεταξύ, στη Βαγδάτη τουλάχιστον 6 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικού τμήματος, στα νότια της πόλης.

Την Κυριακή, συνολικά 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις στην ιρακινή επικράτεια, εκ των οποίων οι 23 σε βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καλούν την κυβέρνηση Μπους να ομολογήσει στο λαό ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αντιμετωπίζουν ένα «μακροχρόνιο και σκληρό έργο».

«Τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα, αντίθετα χειροτερεύουν. Η πραγματικότητα είναι ότι χάνουμε στο Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής, Τσάκ Χέιγκελ.

Προηγουμένως, ο διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκος, επιδοκιμάζοντας σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι , είχε πει ότι η αντίσταση των ανταρτών στο Ιράκ, βρίσκεται εξασθενεί.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Οι αναπτυγμένες χώρες επιβάλλουν όλο και αυστηρότερους περιορισμούς σε όσους πρόσφυγες αναζητούν άσυλο

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες έκανε έκκληση στους ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών για την υιοθέτηση μίας νέας προσέγγισης στην αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων και των ανθρώπων που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Ο κ. Γκουτιέρες δήλωσε ότι οι πλουσιότερες χώρες συγχέουν το συγκεκριμένο θέμα με τη λαθρομετανάστευση και την τρομοκρατία, επιβάλλοντας όλο και αυστηρότερους περιορισμούς σε όσους πρόσφυγες αναζητούν άσυλο.

Με σκοπό να υπενθυμίσει το πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα, ο ΟΗΕ έχει κηρύξει τη σημερινή παγκόσμια ημέρα των προσφύγων.

Με την αφορμή αυτή, ο κ. Γκουτιέρες επισκέφθηκε καταυλισμούς προσφύγων στη βόρεια Ουγκάντα.

Ο ίδιος τόνισε πως οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες, αλλά θύματα της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Ουγκάντα, «φιλοξενεί περίπου 250 χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, κυρίως από τις γειτονικές χώρες του Σουδάν και του Κονγκό, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα εντυπωσιακό μάθημα γενναιοδωρίας στις πλούσιες χώρες».

Για την ακρίβεια, στους συγκεκριμένους πρόσφυγες έχει παραχωρηθεί γη και έχει γίνει προσπάθεια ώστε να προσαρμοστούν κοινωνικά, πράγμα το οποίο δε γίνεται συχνά, πουθενά στον κόσμο σύμφωνα με τον κ. Γκουτιέρες..


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή σκηνικού στο Λίβανο

Αλλάζει το σκηνικό στον Λίβανο μετά τιην επικράτηση των αντι-συριακών δυνάμεων

Οι αντι-συριακές πολιτικές δυνάμεις στον Λίβανο φαίνεται ότι κέρδισαν τον τέταρτο και τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Τα επίσημα αποτελέσματα από τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας όπου διεξήχθησαν χθες οι εκλογές δεν έχουν ανακοινωθεί.

Όμως, η αντι-συριακή συμμαχία της οποίας ηγείται ο Σαάντ αλ-Χαρίρι - ο γιος του πρώην προέδρου Ραφίκ αλ-Χαρίρι που δολοφονήθηκε το Φεβρουάριο - λέει ότι σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι ηγέτες των δυο αντιπάλων στρατοπέδων συμφωνούν ότι οι αντι-συριακές δυνάμεις κερδίζουν μια άνετη νίκη στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας και επομένως και την πλειοψηφία στην νέα βουλή.

Στελέχη των αντι-συριακών κομμάτων πιστεύουν ότι κερδίζουν και τις 28 έδρες που αντιστοιχούν στα βόρεια διαμερίσματα πολύ περισσότερες από αυτές που απαιτούνται για κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Βηρυτό οι εκλογές είναι οι πρώτες τα τελευταία 30 χρόνια που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την στρατιωτική παρουσία της Συρίας

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά -συνεχίζει ο ανταποκριτής μας - τότε οι αντι-συριακές δυνάμεις θα έχουν την άνεση να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τις δυνάμεις ασφαλείας που ελέγχονταν τόσο χρόνια από την Δαμασκό.

Πάντως στην νέα βουλή θα υπάρχει και ισχυρή εκπροσώπηση των φιλο-συριακών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Αούν με 21 έδρες αναδείχθηκε ως η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της χριστιανικής κοινότητας στον Λίβανο.

Οι απόψεις του για τις σχέσεις Λιβάνου-Συρίας δεν μπορούν να αγνοηθούν

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις. Σχέσεις ισότητας. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική έναντι της Συρίας θα είναι μεγάλο λάθος», προειδοποίησε ο στρατηγός Αούν.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ζητά η Ράις

Η Κοντολίζα Ράις ζήτησε μακροπρόθεσμη ενίσχυση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο

Την ανάγκη προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή τόνισε από την Αίγυπτο, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας της στην περιοχή, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

Απευθυνόμενη στους Άραβες ηγέτες, η κα. Ράις είπε ότι ο φόβος των ελεύθερων επιλογών δεν μπορεί πλέον να δικαιολογεί την άρνηση της ελευθερίας.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαιρέτισε την πρόσφατη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές.

Έσπευσε όμως να τονίσει ότι η διαδικασία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα πρέπει να ενισχυθεί και μακροπρόθεσμα.

Όπως ανέφερε η κα. Ράις, είναι αναγκαίο η αντιπολίτευση να έχει πρόσβαση στα ΜΜΕ και να υπάρξει μια αίσθηση ουσιαστικού ανταγωνισμού στις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Ομάδες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μουμπάρακ ως «απλώς διακοσμητικές».

Πριν και μετά την Αίγυπτο

Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιορδανία, η κ. Ράις δήλωσε ότι ο εξτρεμισμός στη Μέση Ανατολή βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί, καθώς επί 60 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προώθησαν όσο θα έπρεπε τη δημοκρατία στην περιοχή.

Νωρίτερα, η κα. Ράις είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, τους οποίους κάλεσε να συνεργαστούν κατά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας για να αποφευχθούν αιματηρά επεισόδια.

Η κ. Ράις υπογράμμισε ότι τα περιθώρια χρόνου στενεύουν, καθώς η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε ως ιστορικό βήμα, έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός του ταξιδιού της Κοντολίζα Ράις θα είναι η Σαουδική Αραβία.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 02:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Πύρρεια νίκη» Μπλερ

Η El Pais κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία» της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

«Πολλοί Ευρωπαίοι πρέπει να αισθάνονται λύπη και ντροπή» σημειώνει η ισπανική εφημερίδα που αποδίδει την ευθύνη για το «ναυάγιο» στην συμμαχία Βρετανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας.

«Η νίκη του Μπλερ μπορεί να είναι πύρρεια», προειδοποιεί η εφημερίδα, «καθώς την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ σε συνθήκες που την καθιστούν ακυβέρνητη: χωρίς σύνταγμα και χωρίς προϋπολογισμό», επισημαίνει η El Pais.

H Sueddeutsche Zeitung είναι επίσης επικριτική της στάσης της Βρετανίας.

«Υπήρχε μόνο ένας συμμετέχων που δεν ήθελε από την αρχή αποτέλεσμα» γράφει η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στον Τόνι Μπλερ.

«Επέτρεψε την αποτυχία της συνόδου» αν και αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Η Sueddeutsche Zeitung απορρίπτει την βρετανική θέση για περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων. «Δεν είναι αξιόπιστη η ξαφνική απαίτηση για δραστική περικοπή» τη στιγμή «που μόλις πριν ένα χρόνο συμφωνούσε στο πάγωμα των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013».

Η Frankfurter Rundschau εκτιμά ότι η στάση Μπλερ κάνει κακό τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Βρετανία η οποία απομονώνεται από την Γηραιά Ήπειρο..

Η γερμανική εφημερίδα παραδέχεται ότι πολλοί στην Ευρώπη συμμερίζονται τις απόψεις του για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Του καταλογίζει όμως αλαζονεία. Η ΕΕ δεν «αναμορφώνεται χρησιμοποιώντας μπουλντόζα» γράφει χαρακτηριστικά.

Η El Mundo εκτός του κ. Μπλερ επικρίνει και την στάση της ισπανικής κυβέρνησης. «την τελευταία στιγμή ο κ. Θαπατέρο συμμάχησε με το μπλοκ των χωρών υπό την ηγεσία της Βρετανίας αν και η συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας ικανοποιούσε πολλά από τα αιτήματα του».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η στάση του κ. Θαπατέρο ερμηνεύεται σε «κίνηση τακτικής για να αναδείξει την πυγμή του για εσωτερική κατανάλωση».

«Ένωση Εθνικών Εγωιστών» είναι ο τίτλος της Pravda της Σλοβακίας. «Η Σύνοδος των Βρυξελλών αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν τα εθνικά συμφέροντα προασπίζονται με αδιάλλακτο τρόπο».

Η σλοβάκικη εφημερίδα πάντως επικροτεί την στάση των νέων χωρών-μελών που προσφέρθηκαν να μειώσουν τις οικονομικές απαιτήσεις τους για να επιτευχθεί συμβιβασμός στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η στάση των νέων χωρών «αποτελεί μάθημα για την Γαλλία και την Βρετανία», σημειώνει η Pravda.

Η τσέχικη Pravo είναι από τις λίγες εφημερίδες που επικροτούν την στάση του Τόνι Μπλερ. «Θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε που με την στάση του ανέδειξε τις εντάσεις που υπόβοσκαν στην Ευρώπη μετά την τελευταία διεύρυνση».


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή σκηνικού στον Λίβανο

Αλλάζει το σκηνικό στον Λίβανο μετά τιην επικράτηση των αντι-συριακών δυνάμεων

Οι αντι-συριακές πολιτικές δυνάμεις στον Λίβανο φαίνεται ότι κέρδισαν τον τέταρτο και τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Τα επίσημα αποτελέσματα από τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας όπου διεξήχθησαν χθες οι εκλογές δεν έχουν ανακοινωθεί.

Όμως, η αντι-συριακή συμμαχία της οποίας ηγείται ο Σαάντ αλ-Χαρίρι - ο γιος του πρώην προέδρου Ραφίκ αλ-Χαρίρι που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο - λέει ότι σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι ηγέτες των δυο αντιπάλων στρατοπέδων συμφωνούν ότι οι αντι-συριακές δυνάμεις κερδίζουν μια άνετη νίκη στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας και επομένως και την πλειοψηφία στην νέα βουλή.

Στελέχη των αντι-συριακών κομμάτων πιστεύουν ότι κερδίζουν και τις 28 έδρες που αντιστοιχούν στα βόρεια διαμερίσματα πολύ περισσότερες από αυτές που απαιτούνται για κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Βηρυτό οι εκλογές είναι οι πρώτες τα τελευταία 30 χρόνια που πραγματοποιήθηκαν χωρίς την στρατιωτική παρουσία της Συρίας

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά -συνεχίζει ο ανταποκριτής μας - τότε οι αντι-συριακές δυνάμεις θα έχουν την άνεση να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τις δυνάμεις ασφαλείας που ελέγχονταν τόσο χρόνια από την Δαμασκό.

Πάντως στην νέα βουλή θα υπάρχει και ισχυρή εκπροσώπηση των φιλο-συριακών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Αούν με 21 έδρες αναδείχθηκε ως η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της χριστιανικής κοινότητας στον Λίβανο.

Οι απόψεις του για τις σχέσεις Λιβάνου-Συρίας δεν μπορούν να αγνοηθούν

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις. Σχέσεις ισότητας. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική έναντι της Συρίας θα είναι μεγάλο λάθος», προειδοποίησε ο στρατηγός Αούν.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005 - 01:01 (Ώρα Λονδίνου)

Σύμμαχος του Μπλερ η «νέα Ευρώπη»

Ο απόηχος από το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών εξακολουθεί να απασχολεί τον βρετανικό Τύπο.

Ο «Μπλερ απλώνει τα χέρια στην νέα Ευρώπη» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian) που αναφέρεται στην επικείμενη ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από το Λονδίνο.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι ο. Μπλερ θα προσπαθήσει να προσεταιρισθεί την «νέα γενιά των Ευρωπαίων πολιτικών».

«Λαβωμένος» από τις μάχες που έδωσε με τον Ζακ Σιράκ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ οι οποίοι σύμφωνα με την εφημερίδα - θεωρούνται από την Ντάουνινγκ Στριτ ως «πολιτικοί του χθες» ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί προς τους άλλους ηγέτες σε μια προσπάθεια να τους «πείσει ότι δεν είναι θιασώτης μιας αμερικανικού τύπου ελεύθερης οικονομίας».

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί στο Λονδίνο είναι το άρθρο που γράφει για την Γκάρντιαν ο Βρετανός Επίτροπος, Πίτερ Μάντελσον.

Ο κ. Μάντελσον αν και χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα αποκαλύπτει εμμέσως ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν υπολογίζει πια τους κκ Σιράκ και Σρέντερ.

«Μια νέα συναίνεση σχηματίζεται στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει τις λεπτομέρειες του πολιτικού συστήματος στην Γαλλία και Γερμανία για να το καταλάβει», γράφει χαρακτηριστικά ο Βρετανός Επίτροπος στην Γκάρντιαν.

«Αμετανόητος» είναι ο Τόνι Μπλερ για το φιάσκο των Βρυξελλών σύμφωνα με τους Τάιμς (Times).

Ο πρωθυπουργός «είναι αποφασισμένος» να προωθήσει την «ριζική αναθεώρηση» των δημοσιονομικών της Κοινότητας παρά την οργή που προκάλεσε η στάση του στους ηγέτες της «παλαιάς Ευρώπης», σημειώνουν οι Τάιμς.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνουν ότι ο Τόνι Μπλερ θα ηγηθεί μιας «συντονισμένης εκστρατείας για να πετύχει την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά την διάρκεια της 6μηνης βρετανικής προεδρίας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός «έχει κατανοήσει» ότι οι χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης αισθάνονται «ριγμένες» από την αποτυχία των Βρυξελλών.

Ο κ. Μπλερ θεωρεί συνεχίζει η εφημερίδα- ότι οι 10 νέες χώρες-μέλη της ΕΕ «αποτελούν σημαντικούς εταίρους στην προσπάθεια του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Για αυτόν τον λόγο, θα προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό κάτι που πάντως είναι δύσκολο λόγω της «ψυχρότητας μεταξύ της Βρετανίας και του γαλλο-γερμανικού άξονα».

Κλίντον για Γκουαντάναμο

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον σε συνέντευξη του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ζητά «είτε να κλείσει είτε να αναμορφωθεί» το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα ο κ. Κλίντον είναι ο τελευταίος στην σειρά αμερικανών πολιτικών που ασκεί δριμεία κριτική στις συνθήκες κράτησης στην αμερικανική βάση μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κακοποιήσεις κρατουμένων.

«Είναι καιρός να σταματήσουν να κάνουν την εμφάνιση τους αυτές οι ιστορίες κακοποίησης», λέει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στην συνέντευξη του.

«Εάν αποκτήσουμε τη φήμη ότι κακοποιούμε ανθρώπους τότε θέτουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον στρατό μας» συμπλήρωσε ο κ. Κλίντον.

Η αναζήτηση των χαμένων τριηρών

Η Γκάρντιαν (Guardian) σε ανταπόκριση της από την Αθήνα αναφέρεται εκτεταμένα στην έρευνα που ξεκίνησαν αρχαιολόγοι για να βρουν στον βυθό του Αιγαίου τις χαμένες τριήρεις τα αρχαία πολεμικά πλοία που συνέτριψαν τους Πέρσες πριν 2,500 χιλιάδες χρόνια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει βρεθεί τριήρης». Εάν βρεθεί θα μας δώσει μια καλύτερα εικόνα για το πώς «οι Αρχαίοι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν έναν πολύ μεγαλύτερο και καλύτερο εξοπλισμένο εχθρό».

Αν και στο παρελθόν έχουν βρεθεί ναυάγια αρχαίων ελληνικών και περσικών πλοίων τα πλοία αυτά ήταν εμπορικά.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αρχαιολόγοι θα είναι εφοδιασμένοι με υπερσύγχρονες συσκευές που θα μπορούν να ανιχνεύσουν τον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος 600 μέτρων.

Καύσωνας

Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν την Κυριακή στην Βρετανία. Στο νότο παρατηρήθηκε καύσωνας ενώ στον βορρά πλημμύρες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Όπως σημειώνουν οι Τάιμς (Times) στην νότιο Αγγλία παρατηρήθηκε η ψηλότερη θερμοκρασία για τον Ιούνιο από το 1976.

Στο κέντρο του Λονδίνου το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.