Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-21

  1. Μ. Ανατολή: «Δεν ανέτειλε ακόμη η δημοκρατία»
  2. 100 χρόνια Σαρτρ
  3. Μεγάλη νίκη της Λένας Δανιηλίδου
  4. Ιρακινές καταγγελίες για ΗΠΑ
  5. Μεγάλη νίκη της Λένας Δανιηλίδου
  6. Αναβολή για το νέο στρατηγικό δόγμα
  7. Ανάσα για το πετρέλαιο κοντά στα $60
  8. Σαρόν και Αμπάς υπό τη σκιά των συλλήψεων
  9. Σχεδόν στα 60 δολάρια η τιμή του πετρελαίου
  10. Ανταλλάγματα για την τελωνειακή σύνδεση
  11. «Παράπλευρες» πολιτιστικές απώλειες
  12. Αύξηση ζευγαριών με προβλήματα τεκνοποίησης
  13. Βρετανικό ενδιαφέρον για Ελλάδα
  14. Ανταλλάγματα για την τελωνειακή σύνδεση
  15. «Σοκ» από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου
  16. Πολιτική δολοφονία και αλλαγή στο Λίβανο
  17. Συνάντηση σε τεταμένη ατμόσφαιρα
  18. Επιδιώξεις Μπλερ
  19. Νέο στρατηγικό δόγμα στην Τουρκία

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 01:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μ. Ανατολή: «Δεν ανέτειλε ακόμη η δημοκρατία»

Όταν ο πρόεδρος Μπους μίλησε για πρώτη φορά για την δημοκρατία στον Αραβικό κόσμο, πολλές από τις αντιδράσεις «ήταν κυνικές» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Η επίκληση της δημοκρατίας θεωρούνταν «πρόφαση για την εισβολή στο Ιράκ ή για την δημιουργία ασφαλέστερου πεδίου για το Ισραήλ».

Όμως γράφει η βρετανική εφημερίδα η εκστρατεία της Ουάσιγκτον παραμένει επίμονη και μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Η κ. Ράις έφτασε να δηλώσει ότι «η εμπέδωση της δημοκρατίας στην Μάση Ανατολή» θα αποτελέσει το «ιστορικό κριτήριο για όλη την προεδρία Μπους».

«Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες» σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «οι ΗΠΑ δεν φαίνεται ότι χαρίζονται στους φίλους τους στην περιοχή» στην εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία.

Απόδειξη το γεγονός ότι η Κοντολίζα Ράις επέκρινε τόσο την Αίγυπτο όσο και την Σαουδική Αραβία για την απροθυμία τους να προχωρήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενδεχόμενο τα Ισλαμικά κόμματα να εκμεταλλευθούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που προσφέρει η δημοκρατία και να «ευημερήσουν».

Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να «θορυβήσει πολλούς στην Δύση και όχι μόνο στην Ουάσιγκτον. Όμως εάν οι λαοί της Μέσης Ανατολής εκφράσουν ελεύθερα την άποψη τους αυτή πρέπει να γίνει σεβασθεί», καταλήγουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Η δημοκρατία δεν έχει ακόμη ανατείλει στην Μέση Ανατολή» σημειώνει σχόλιο της σύνταξης της Γκάρντιαν (Guardian) με αφορμή την περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην περιοχή.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την δημοκρατία». Από τον Λίβανο και την Αίγυπτο έως ακόμη το Ιράν και το Ιράκ. Όμως συνεχίζει- κάτω από την επιφάνεια υποβόσκουν τάσεις που μόνο την δημοκρατία δεν βοηθούν.

Στον Λίβανο για παράδειγμα γράφει η Γκάρντιαν «τα παλιά πολιτικά τζάκια» εξακολουθούν να διατηρούν τεράστια επιρροή παρά την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων, ενώ η οικογενειοκρατία ζει και βασιλεύει. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος ηγέτης της χώρας Σαάντ Χαρίρι είναι γιός του πρώην προέδρου.

Στην Αίγυπτο, παρά τις περιορισμένες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Χόσνι Μουμπάρακ η σύζυγος του προετοιμάζει τον γιο τους, Γκαμάλ, να αναλάβει τα σκήπτρα.

Συρία

Δριμύτατη επίθεση κατά της Συρίας εξαπολύει σχόλιο της σύνταξης των Τάιμς (Times).

Η εφημερίδα γράφει ότι «η Δαμασκός είναι το επίκεντρο της δολοπλοκίας στον Λίβανο και στο Ιράκ».

Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Μπασίρ Άσαντ «κάνει τα στραβά μάτια» στην δραστηριότητα τρομοκρατικών ομάδων που έχουν την βάση τους στην Συρία και εξαπολύουν επιθέσεις στο Ιράκ και τον Λίβανο.

Υπάρχουν ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που είναι διατεθειμένες να δώσουν περισσότερο χρόνο στον κ. Άσαντ καθώς εκτιμούν ότι «δεν έχει την απόλυτο έλεγχο της κατάστασης». Πρόκειται για «ανοησίες», υποστηρίζουν οι Τάιμς.

Αν κ. Άσαντ δεν ελέγχει πλήρως την κατάσταση τότε είναι «μια ανίκανη μαριονέτα» που δεν αξίζει την προσπάθεια για συνεργασία και συνεννόηση καταλήγει το σχόλιο των Τάιμς.

Μαχμούντ Αμπάς

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) καυτηριάζει τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

«Μπορεί να αμφισβητείται εάν ο Αριέλ Σαρόν πραγματικά επιθυμεί μια οριστική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η αποτυχία του Μαχμούντ Αμπάς να ελέγξει τους τρομοκράτες σημαίνει ότι η ειλικρίναι του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν θα τεθεί σε δοκιμασία», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ο κ. Αμπάς «είναι ανίσχυρος» να σταματήσει τους τρομοκράτες. Παρ΄ όλο που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιανουάριο «δεν ξερίζωσε την διαφθορά ούτε σταμάτησε τους βομβιστές αυτοκτονίας».

Η αποτυχία του έδωσε νέα ώθηση στην Χαμάς σε τέτοιο σημείο σημειώνει η εφημερίδα που αναγκάσθηκε να αναβάλλει επ αόριστον τις βουλευτικές εκλογές για να μην υποστεί πανωλεθρία το κόμματου, η Φατάχ.

Ο κ. Αμπάς αποδεικνύεται «απογοητευτικός διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ», και η αποτυχία του σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να απαγκιστρωθεί τελείως από την Λωρίδα της Γάζας καθώς θα διατηρεί τον έλεγχο στις προσβάσεις και στα σημεία ελέγχου για να μην επιτρέπει στους βομβιστές να εισέρχονται στην χώρα.

Καθώς το Ισραήλ βαδίζει προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές «όλο και πιο δύσκολα θα κάνει υποχωρήσεις». Αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε μια τρίτη ιντιφάντα», καταλήγει το σχόλιο της Ντέιλι Τέλεγκραφ.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 23:41 (Ώρα Λονδίνου)

100 χρόνια Σαρτρ

Η εικόνα του Σαρτρ με την ντε Μποβουάρ παραμένει ζωντανή

Η απήχηση του Ζαν Πολ Σαρτρ στην γενέτειρά του Γαλλία, 100 χρόνια από τη γέννησή του, μπορεί να έχει πλέον μειωθεί, αλλά οι οπαδοί του υποστηρίζουν πως ακριβώς η φιλοσοφία του είναι που σήμερα μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο για «την κρίση εμπιστοσύνης» που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ (1905-1980) υπήρξε ο κατεξοχήν Γάλλος διανοούμενος που έφερε στον κόσμο τον όρο «υπαρξισμός» -μια ριζοσπαστική φιλοσοφία και μέθοδο μέσω της οποίας το άτομο μπορεί να ολοκληρωθεί αντιστεκόμενο στις κρατούσες κοινωνικές πιέσεις και τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής και σκέψης.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ξεμπερδεύει με τον Σαρτρ, ο συντηρητικός ηγέτης της Γαλλίας, στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, απάντησε «Δεν φυλακίζεις τον Βολτέρο».

(Ο Βολτέρος είχε γοητεύσει και σκανδαλίσει την μοναρχική Γαλλία του 18ου αιώνα με μια σειρά άρθρων, σάτιρας, φιλοσοφίας, βιβλίων και θεατρικών έργων και είχε αναπτύξει σχέσεις με αμφιλεγόμενους ηγέτες της εποχής όπως ο Φρειδερίκος ο Β της Πρωσίας και η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας).

Ανάλογος ήταν ο ρόλος του Ζαν Πολ Σαρτρ στην αστική γαλλική κοινωνία του 20ου αιώνα.

Δράση

Ο Σαρτρ καταγόταν από μια μεσοαστική οικογένεια η οικογένεια της μητέρας του ήταν προτεσταντική από τη γερμανόφωνη περιοχή της Αλσατίας.

Σπούδασε στην Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ (Ecole Normale Superieure) στο Παρίσι, το σχολείο-ελίτ από όπου πέρασε πλήθος διάσημων Γάλλων πολιτικών και διανοούμενων.

Γνωστός ως συγγραφέας ήδη από τη δεκαετία του 1930, ο Σαρτρ εντάχθηκε στη γαλλική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αν και δεν υπήρξε ποτέ μέλος, συνεργάστηκε στενά με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Μετά τον πόλεμο έγινε εθνικός θεσμός και αντιμετωπιζόταν σχεδόν σαν ποπ σταρ από τους φίλους του που τον ακολουθούσαν στην στα γεμάτο καπνό καφέ της αριστερής όχθης του Παρισιού.

Υποστήριξε μια σειρά από προοδευτικά κινήματα της εποχής, όπως τον πόλεμο ανεξαρτησίας της Αλγερίας, την αντίδραση στον πόλεμο του Βιετνάμ και την φοιτητική εξέγερση του 1968.

Αρνήθηκε να καταδικάσει τον Στάλιν αλλά αργότερα επέκρινε την σοβιετική καταστολή της ουγγρικής εξέγερσης και την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία.

Επί 50 χρόνια είχε στενή σχέση με την φεμινίστρια συγγραφέα Σιμόν ντε Μποβουάρ, χωρίς να σταματήσει να έχει μια σειρά άλλων σχέσεων υιοθέτησε μάλιστα την αλγερινή ερωμένη του.

Υπεραμύνθηκε του φόνου των Ισραηλινών αθλητών στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972.

Και το 1964 αρνήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, χαρακτηρίζοντάς το αστικό βραβείο.

Υπαρξισμός

Η φιλοσοφία του θα μπορούσε απλοϊκά να συνοψιστεί ως εξής: Το άτομο συνειδητοποιεί κάποια στιγμή στη ζωή του, πως ο υλικός κόσμος υπάρχει εντελώς αδιάφορος προς τις ιδέες ή τις επιθυμίες του.

Μετά από μια περίοδο κατάθλιψης, το άτομο καταλαβαίνει πως έχει την ελευθερία να ζήσει τη ζωή του όπως θέλει, αλλά είναι κυκλωμένο από άλλους ανθρώπους και θεσμούς που το περιορίζουν και θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά του.

Αυτό κάνει το άτομο ενεργό κοινωνικά και πολιτικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας κοινωνίας συνεργαζόμενων, συνειδητοποιημένων ανθρώπων, ο μαρξισμός, κατά τον Σαρτρ, προσφέρει την καλύτερη μεταβατική οδό.

Η σκέψη του επικρίθηκε ιδιαίτερα μετά τον θάνατό του- ως συνοθύλευμα άλλων ιδεών (όπως των Γερμανών φαινομενολόγων Χούσερλ και Χάιντεγκερ ή Γάλλων φιλοσόφων όπως ο Ανρί Μπεργκσόν).

Άλλοι αμφισβήτησαν το ότι αν το εντελώς ελεύθερο άτομο του Σαρτρ θα επιλέξει προοδευτικούς στόχους, κι όχι αρνητικούς.

Για παράδειγμα ορισμένοι σύγχρονοι του Σαρτρ Γερμανοί, επηρεασμένοι από αυτόν, με «υπαρξιστικό» τρόπο επέλεξαν να γίνουν ναζιστές κι άλλοι κατέληξαν στην καθολική εκκλησία.

Όπως και ναχει όμως, ο Σαρτρ υπήρξε μοναδική φιγούρα που ενέπνευσε γενιές Γάλλων που αισθάνονταν κουρασμένοι και απογοητευμένοι από την ατελείωτη διαδοχή πολιτικών και ιδεολογικών συγκρούσεων που για πάνω από έναν αιώνα συγκλόνισαν τη χώρα μοναρχισμός, ρεπουμπλικανισμός, φιλελευθερισμός, αυταρχισμός, θετικισμός, συμβολισμός, φασισμός, κομμουνισμός, αντίσταση κλπ.

Επάνοδος;

Η φιλοσοφία του βρήκε μιμητές και ενέπνευσε άτομα σε πολλές χώρες, με χαρακτηριστικότερη, ίσως, για την Ελλάδα, περίπτωση του «Σίμου του υπαρξιστή» -κατά κόσμο, Σίμος Τσαπνίδης- με την περίφημη «παράγκα» του στου Ψυρρή (η φωτογραφία του οποίου έφτασε μάλιστα μέχρι το πρωτοσέλιδό της Λιμπερασιόν).

Καθώς όμως οι Γάλλοι διανοούμενοι πέρασαν στον μεταμοντερνισμό και στην αποδόμηση και οι χώρα αγκάλιασε τον καταναλωτισμό και την τεχνοκρατία, το ενδιαφέρον για τον Σαρτρ, εξανεμίστηκε.

Η Γαλλία σήμερα φαίνεται και πάλι αβέβαιη για το μέλλον του κοινωνικού και οικονομικού της μοντέλου και την θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κι ίσως, λένε ορισμένοι αναλυτές, η σκέψη του Ζαν Πολ Σαρτρ να γνωρίσει μια κάποια επάνοδο στο προσκήνιο.

Αλλά οι επίσημοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας εκφράζουν ήδη την απογοήτευσή τους από την μικρή προσέλευση επισκεπτών στην έκθεση με το έργο του.

Ό,τι και να πιστεύει όμως ο κόσμος τώρα για την φιλοσοφία του, η εικόνα του Σαρτρ με τη μαύρη μπλούζα και την πίπα σε ένα καφέ του Παρισιού μαζί με την Σιμόν ντε Μποβουάρ, παραμένει ζωντανή.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη νίκη της Λένας Δανιηλίδου

Μεγάλη νίκη για την Λένα Δανιηλίδου

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση στο πρώτο γύρο της φημισμένης διοργάνωσης του Γουίμπλεντον, κερδίζοντας την Βελγίδα κάτοχο του Ρολάν Γκαρός, Ζιστίν Ενίν Αρντέν -νούμερο 7 στο κόσμο- με 2-1 σετ.

Η Δανιηλίδου έκανε μία από τις πιο σημαντικές νίκες στην καριέρα της και παράλληλα απέκλεισε ένα από τα μεγάλα φαβορί για διάκριση στο Γουίμπλεντον.

Η Δανιηλίδου μπήκε δυνατά στο πρώτο σετ κερδίζοντάς το 7-6 (10-8 στο ταϊ μπρεϊκ).

Το δεύτερο σετ το κέρδισε η Βελγίδα πρωταθλήτρια με 2-6.

Η Δανιηλίδου όμως δεν επηρεάστηκε και πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση κέρδισε το τρίτο σετ με 7-5 παίρνοντας δίκαια το εισητήριο της προόκρισης.

Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει την 24χρονη Αμερικανίδα Λόρα Γκράνβιλ (νούμερο 69 στην παγκόσμια κατάταξη).


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 19:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ιρακινές καταγγελίες για ΗΠΑ

Δυσάρεστα για τις ΗΠΑ μυστικά, φαίνεται να κρύβει ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ

Το ιρακινό υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με τον ανατραπέντα πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία ανάκρισής του.

Ο Ιρακινός μεταβατικός υπουργός Αμπντούλ Χουσεΐν Σαντάλ είπε ότι κατά τα φαινόμενα υπάρχουν αρκετά μυστικά που οι Αμερικανοί δεν θέλουν να αποκαλυφθούν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2003, αλλά δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής ημερομηνία για την δίκη του.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικά βήματα.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι η διαδικασία της δίκης μπορεί να δώσει το έναυσμα για νέο κύμα βίας και να δημιουργήσει προβλήματα στη διαδικασία σύνταξης συντάγματος, το οποίο η ιρακινή βουλή αναμένεται να ολοκληρώσει ως τα μέσα Αυγούστου.

Αλλά ο Σαντάλ απέρριψε τις αμερικανικές επιφυλάξεις και είπε ότι η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Οι δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού έγιναν στις Βρυξέλλες εν όψει του διεθνούς συνεδρίου για το Ιράκ που αρχίζει την Τετάρτη.

Μεταξύ των κύριων θεμάτων που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι ανάγκη ανάπτυξης ενός καλύτερου δικαστικού συστήματος στο Ιράκ.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη νίκη της Λένας Δανιηλίδου

Μεγάλη νίκη για την Λένα Δανιηλίδου

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση στο πρώτο γύρο της φημισμένης διοργάνωσης του Γουίμπλεντον, κερδίζοντας την Βελγίδα κάτοχο του Ρολάν Γκαρός, Ζιστίν Ενίν Αρντέν -νούμερο 7 στο κόσμο- με 2-1 σετ.

Η Δανιηλίδου έκανε μία από τις πιο σημαντικές νίκες στην καριέρα της και παράλληλα απέκλεισε ένα από τα μεγάλα φαβορί για διάκριση στο Γουίμπλεντον.

Η Δανιηλίδου μπήκε δυνατά στο πρώτο σετ κερδίζοντάς το 7-6 (10-8 στο ταϊ μπρεϊκ).

Το δεύτερο σετ το κέρδισε η Βελγίδα πρωταθλήτρια με 2-6.

Η Δανιηλίδου όμως δεν επηρεάστηκε και πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση κέρδισε το τρίτο σετ με 7-5 πέρνοντας δίκαια το εισητήριο της προόκρισης.

Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει την 24χρονη Αμερικανίδα Λόρα Γκράνβιλ (νούμερο 69 στην παγκόσμια κατάταξη).


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβολή για το νέο στρατηγικό δόγμα

Αρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Μετά από δύο μήνες αναμένεται να αποφασιστεί το νέο στρατηγικό δόγμα

Για την επόμενη συνεδρίασή του σε δυο μήνες ανέβαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας την συζήτηση και επικύρωση του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας - γνωστού και ως «μυστικού συντάγματος».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, δεν δίνονται λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν στην αναβολή της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν σε όλες σχεδόν τις τουρκικές εφημερίδες, στο προσχέδιο εγγράφου περιλαμβάνονται πληροφορίες και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Συγκεκριμένα το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα θεωρείται και πάλι απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα ενώ θα γίνεται αναφορά στη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου.

Στο νέο στρατηγικό δόγμα εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της ασύμμετρης απειλής και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όχι τόσο στην απειλή από γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα αλλά στον φονταμενταλισμό και τις αποσχιστικές δυνάμεις δηλαδή στο πολιτικό Ισλάμ και τους Κούρδους.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και ζητήματα ασφαλείας για το εσωτερικό της χώρας.

Έκρηξη σε γραφεία απόστρατων αξιωματικών

Εν τω μεταξύ μικρός εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε έξω από κτίριο στην Άγκυρα που στεγάζει τα γραφεία συνδέσμου απόστρατων αξιωματικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα αλλά μόνο για υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου.

Ολόκληρη η περιοχή κοντά στην πλατεία Σιϊγιέ της τουρκικής πρωτεύουσας αποκλείστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας που συνεχίζουν τις έρευνές τους.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 15:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάσα για το πετρέλαιο κοντά στα $60

Ανησυχία στην πετρελαιαγορά για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου τον τελευταίο μήνα έκαναν άλμα της τάξης του 25%, αγγίζοντας πλέον τα $60 το βαρέλι, έχοντας ξεπεράσει τα $50 για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο.

Η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου έπεσε την Τρίτη, όμως οι τιμές παραμένουν σταθερά κοντά στο όριο των $60 το βαρέλι.

Η τιμή του αμερικανικού ακατέργαστου πετρελαίου παρουσίασε πτώση 40 σεντς, φτάνοντας να πωλείται στην ασιατική αγορά στα $58.97 το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως αγγίξει τα $59.92 την Δευτέρα.

Επίσης, οι τιμές του Μπρέντ έπεσαν κατά 37 σεντς, καταλήγοντας σε τιμή πώλησης των $57.95.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες όπου παρουσιάστηκε συνολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, της τάξης των $4, ακολούθησε την Τρίτη μία ημέρα σταθερότητας.

Αναλυτές αγορών υποστηρίζουν ότι επειδή έχει αυξηθεί κατά πολύ η ζήτηση σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον ανεφοδιασμό μπορεί να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα $60.

Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η χρήση των αυτοκινήτων όλο και αυξάνεται λόγο των επικείμενων καλοκαιρινών διακοπών όπως και στην Κίνα όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, ως συνέπεια της ραγδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, έχει ξεσπάσει διαφωνία στη Statoil στη Νορβηγία, η οποία παράγει σχεδόν 920.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Πιο συγκεκριμένα, οι 500 εργαζόμενοι ζητούν αύξηση μισθών και αν δεν λήξει η αντιπαράθεση σύντομα, τότε πιθανότατα να προκληθεί πρόβλημα στην παγκόσμια παραγωγή του πετρελαίου με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ, στη προσπάθεια του να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου αύξησε σημαντικά το ημερήσιο όριο παραγωγής από 520,000 βαρέλια σε 28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει στην υιοθέτηση παρομοίων μέτρων εάν και εφόσον οι τιμές πετρελαίου δεν παρουσιάσουν μείωση.

Βέβαια οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του ΟΠΕΚ δε θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, επειδή τα μέλη του ξεπερνούσαν ανεπίσημα- το προηγούμενο καθημερινό όριο παραγωγής πετρελαίου.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρόν και Αμπάς υπό τη σκιά των συλλήψεων

Η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί στο Κάιρο κλυδωνίζεται πριν από τη νέα συνάντηση Σαρόν - Αμπάς

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται αυτή τη στιγμή η συνάντηση στη δυτική Ιερουσαλήμ μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς.

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός τη νύχτα της Δευτέρας στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στις συλλήψεις γιατί η Ισλαμική Τζιχάντ δε σεβάστηκε την εκεχειρία.

Πρόκειται για τις πρώτες μαζικές συλλήψεις που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός τους τελευταίους έξι μήνες, μετά την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.

Οι συλλήψεις έγιναν λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, την ακύρωση της οποίας είχε ζητήσει προηγουμένως ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η συνάντηση η δεύτερη που πραγματοποιείται-διεξάγεται στη χειρότερη δυνατή ατμόσφαιρα και ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια.

Το Σαββατοκύριακο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις κάλεσε τις δυο πλευρές να συντονιστούν για να πραγματοποιηθεί ομαλά η προγραμματισμένη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά των Ισραηλινών αναφέρεται πως οι συλλήψεις έλαβαν χώρα επειδή η Ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ δεν μπορούσε να τηρήσει την συμφωνία που είχε επιτευχθεί πριν λίγους μήνες.

Η Τζιχάντ όμως ισχυρίζεται πως ο λόγος για τον οποίον έγιναν οι επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί, ήταν οι συνεχόμενες παραβιάσεις της συμφωνημένης εκεχειρίας.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Σχεδόν στα 60 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Μεγάλη αύξηση το τελευταίο μήνα στις τιμές του πετρελαίου

Η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου έπεσε την Τρίτη όμως οι τιμές παραμένουν σταθερά κοντά στο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Η τιμή του αμερικανικού ακατέργαστου πετρελαίου παρουσίασε πτώση 40 σεντς, φτάνοντας να πωλείται στην Ασιατική αγορά στα $58.97 το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως αγγίξει τα $59.92 την Δευτέρα.

Επίσης, οι τιμές του Μπρέντ έπεσαν κατά 37 σεντς, καταλήγοντας σε τιμή πώλησης των $57.95.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες όπου παρουσιάστηκε συνολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, της τάξης των $4, ακολούθησε σήμερα μία ημέρα σταθερότητας.

Αναλυτές αγορών υποστηρίζουν ότι επειδή έχει αυξηθεί κατά πολύ η ζήτηση σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον ανεφοδιασμό μπορεί να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα $60.

Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η χρήση των αυτοκινήτων όλο και αυξάνεται λόγο των επικείμενων καλοκαιρινών διακοπών όπως και στην Κίνα όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, ως συνέπεια της ραγδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, έχει ξεσπάσει διαφωνία στη Statoil στη Νορβηγία, η οποία παράγει σχεδόν 920.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Πιο συγκεκριμένα, οι 500 εργαζόμενοι ζητούν αύξηση μισθών και αν δεν λήξει η αντιπαράθεση σύντομα, τότε πιθανότατα να προκληθεί πρόβλημα στην παγκόσμια παραγωγή του πετρελαίου με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ, στη προσπάθεια του να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου αύξησε σημαντικά το ημερήσιο όριο παραγωγής από 520,000 βαρέλια σε 28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει στην υιοθέτηση παρομοίων μέτρων εάν και εφόσον οι τιμές πετρελαίου δεν παρουσιάσουν μείωση.

Βέβαια οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του ΟΠΕΚ δε θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, επειδή τα μέλη του ξεπερνούσαν ανεπίσημα- το προηγούμενο καθημερινό όριο παραγωγής πετρελαίου.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ανταλλάγματα για την τελωνειακή σύνδεση

Πιέσεις από την αντιπολίτευση να μην υπογράψει το πρωτόκολλο δέχεται ο Τούρκος περωθυπουργός

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε την αντιπολίτευση πως κανένας δε θα υποχρεώσει τη χώρα να υπογράψει χωρίς τη θέλησή της το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις από την αντιπολίτευση να μην υπογράψει το πρωτόκολλο, πρόσθεσε πως για να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για την Κύπρο, θα πρέπει πρώτα να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, που σημαίνει άνοιγμα των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

«Εάν αυτό δε γίνει», είπε ο κ. Ερντογάν, «κανείς δε θα πρέπει να επενδύει στην καλή πρόθεση της Τουρκίας».

Δηλώσεις Ταλάτ

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η μη λύση του κυπριακού δε συνεπάγεται κόστος για τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι «δε θα χάσουν τίποτε εάν δεν υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα».

Μιλώντας στον παράνομο ραδιοσταθμό του κατοχικού καθεστώτος «Μπαϊράκ», ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε επίσης ότι θα ακολουθήσει «επιθετική πολιτική» στο Κυπριακό.

Εξάλλου, δήλωσε ότι η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους, μόνο ως μέρος μιας συνολικής λύσης.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να επιστραφεί η πόλη πριν από τη λύση, «με ανάλογης αξίας ανταλλάγματα».


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Παράπλευρες» πολιτιστικές απώλειες

Ιταλοί αστυνομικοί στο σημείο παράνομης εκσκαφής, όπου αρχαιοκάπηλοι αναζητούν πολύτιμους πολιτιστικούς θησαυρούς

Δύο χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας απειλείται με καταστροφή μεγαλύτερη από εκείνη που υπέστη τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την κατάληψη της Βαγδάτης από τους Αμερικανούς.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η κορυφαία Αμερικανίδα αρχαιολόγος, δρ. Ελίζαμπεθ Στόουν, του πανεπιστημίου Στόνιμπρουκ της Νέας Υόρκης.

Η δρ. Στόουν κάνει λόγο για λεηλασίες και κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών του Ιράκ χειρότερες από εκείνες που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες το 2003 στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης.

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος, η οποία επί τριάντα χρόνια ήταν επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ιράκ, προσπαθεί τώρα να συγκεντρώσει στοιχεία για να αποδείξει το μέγεθος της καταστροφής.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τον αρχαιολογικό χώρο όπου τις δεκαετίες του 1980 και του 90 βγάλαμε στην επιφάνεια τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μεσοποταμίας. Από τότε ο τόπος αυτός αποτελούσε στόχο αρχαιοκάπηλων», είπε στο BBC η δρ. Στόουν.

«Σήμερα», συνέχισε, «από τις αεροφωτογραφίες παρατηρούμε ότι στο έδαφος υπάρχουν μεγάλα κενά, μεγάλες τετράγωνες τρύπες. Μπορούμε να διακρίνουμε ποια μνημεία έχουν πραγματικά λεηλατηθεί και σε ποια οι καταστροφές είναι περιορισμένες».

Η δρ. Στόουν αναφέρθηκε και στις λεηλασίες στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης τις οποίες καταδικάζει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέρος της ευθύνης γι' αυτές φέρουν και οι αμερικανικές δυνάμεις.

«Όσα συμβαίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσοποταμίας είναι χειρότερα από εκείνα που συνέβησαν στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης, αμέσως μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τα αμερικανικά στρατεύματα. Αλλά και εκείνες οι καταστροφές θα έπρεπε να είχαν εμποδιστεί».

»Όμως ξέρουμε τι ακριβώς έχει κλαπεί από εκεί. Ξέρουμε από πού προήλθαν εκείνοι οι θησαυροί. Είναι καταγεγραμμένοι και έχουμε φωτογραφία του κάθε κομματιού. Αντιθέτως, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ακριβώς έχει κλαπεί από τους αρχαιολογικούς χώρους και τις ανασκαφές», δήλωσε στο BBC η Αμερικανίδα αρχαιολόγος, δρ. Ελίζαμπεθ Στόουν.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση ζευγαριών με προβλήματα τεκνοποίησης

Ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα τεκνοποίησης

Επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνέδριο για την ανθρώπινη γονιμότητα στην Κοπεγχάγη προειδοποίησαν ότι την επόμενη δεκαετία θα διπλασιαστούν τα ζευγάρια στην Ευρώπη, που θα δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν.

Ο καθηγητής Μπιλ Λέντζερ από το πανεπιστήμιο του Σεφιλντ (Sheffield) είπε ότι «σήμερα ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να συλλάβει υπό φυσιολογικές συνθήκες».

Ππροειδοποίησε ότι «σε μερικά χρόνια μπορεί να αυξηθεί στο ένα στα τρία ζευγάρια και ότι τα σημερινά νέα παιδιά θα είναι οι αυριανοί ασθενείς στις κλινικές γονιμότητας».

Το γεγονός ότι οι γυναίκες αποκτούν παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, η έξαρση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων και η αύξηση της παχυσαρκίας αποτελούν τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό το φαινόμενο.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως «η επίπτωση της chlamydia, μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης αρρώστιας που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ 6% από τα κορίτσια έως και 19 ετών είναι παχύσαρκες».

Ενώ συμπλήρωσε πως «το παχύσαρκο παιδί κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και παχύσαρκος ενήλικας».

Η πιθανή αύξηση της ανδρικής στειρότητας επίσης θα επηρεάσει τα ζευγάρια. Ο καθηγητής Λέντζερ επισήμανε πως «γενικότερα παρουσιάζεται μία πτώση και στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα του ανδρικού σπέρματος».

Στο συνέδριο υποστήριξε ότι πρέπει να δίνεται στις γυναίκες που εργάζονται ειδική επαγγελματική άδεια ώστε να μπορούν να κάνουν παιδιά όταν είναι σε ηλικία που είναι πολύ πιο γόνιμες.

Χαρακτηριστικά είπε πως «πολλές γυναίκες όταν αποφασίζουν ότι έχουν χρόνο για να κάνουν παιδιά συνειδητοποιούν ότι πλέον είναι πολύ αργά για το βιολογικό τους ρολόι».

Ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος, οι οικονομικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών που αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια μέχρι τα 40.

Τέλος, ο καθηγητής Λέντζερ είπε πως «δεν είναι αργά ώστε να ανατραπεί το συγκεκριμένο σκηνικό, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών και να υιοθετήσουν πολιτικές που δίνουν κίνητρα στις γυναίκες να κάνουν παιδιά όταν είναι σε νεαρότερες ηλικίες».

«Με λίγα λόγια οι γυναίκες απλούστατα δεν είναι τόσο γόνιμες μετά τα 35 και πρέπει να ενθαρρυνθούν από την πολιτεία ώστε να κάνουν παιδιά πιο νωρίς», κατέληξε ο καθηγητής Λέντζερ.


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικό ενδιαφέρον για Ελλάδα

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα, Σάιμον Γκας, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις επιθυμούν τη συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

Ο Βρετανός πρεσβευτής έδωσε συνέντευξη κατά το συνέδριο που διοργάνωσε το ελληνοβρετανικό εμπορικό επιμελητήριο στο Λονδίνο και αναφέρθηκε αρχικώς στην τεχνογνωσία των Βρετανών στα προγράμματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Όπως ξέρετε το Λονδίνο έχει μια πολύ πλούσια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η μέθοδος χρηματοδότησης δημοσίων έργων μας έχει διευκολύνει να κτίσουμε αρκετά καινούργια νοσοκομεία σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις που δεν θα ήταν δυνατών να κτιστούν χωρίς αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο».

Πιστεύεται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο στρατηγικός εταίρος της Βρετανίας στα Βαλκάνια; ήταν το επόμενο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Γκας.

«Η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για αυτές της εταιρίες από τη Βρετανία που έχουν προσδοκίες να συνεργαστούν επιχειρηματικά στα Βαλκάνια, γιατί υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν μεγάλη εμπειρία και κάνει σημαντικές επενδύσεις στις βαλκανικές χώρες και έτσι γνωρίζουν πολύ καλά το περιβάλλον που υπάρχει σε εκείνη την περιοχή» τόνισε ο κ. Γκας.

«Υπάρχουν επίσης άλλες εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία που ίσως δεν έχουν αρκετή εμπειρία σε εκείνη την περιοχή και θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία με ελληνικές εταιρείες που έχουν περισσότερες γνώσεις για τις βαλκανικές χώρες».

«Έτσι υπάρχει περιθώριο για συνεργασία και δεν είναι απλώς μια θεωρία, αυτό ήδη γίνεται γιατί εγώ ξέρω ήδη μερικές βρετανικές εταιρείες που συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες στις βαλκανικές χώρες».

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ένα νέο στάδιο ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει τώρα καινούριο ενδιαφέρον από Βρετανούς επενδυτές;

«Υπάρχουν αρκετοί τομείς που έχουν ενδιαφέρον για τους Βρετανούς επενδυτές», τόνισε ο Βρετανός πρεσβευτής.

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα σχεδιάζει τώρα ένα καινούριο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα μεγάλα χρηματοδοτικά ιδρύματα εδώ στο Λονδίνο.»

Επίσης, όμως, στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές», κατέληξε ο Βρετανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Σάιμον Γκας.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ανταλλάγματα για την τελωνειακή σύνδεση

Πιέσεις από την αντιπολίτευση να μην υπογράψει το πρωτόκολλο δέχεται ο Τούρκος περωθυπουργός

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε την αντιπολίτευση πως κανένας δε θα υποχρεώσει τη χώρα να υπογράψει χωρίς τη θέλησή της το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις από την αντιπολίτευση να μην υπογράψει το πρωτόκολλο, πρόσθεσε πως για να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για την Κύπρο, θα πρέπει πρώτα να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, που σημαίνει άνοιγμα των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

«Εάν αυτό δε γίνει», είπε ο κ. Ερντογάν, «κανείς δε θα πρέπει να επενδύει στην καλή πρόθεση της Τουρκίας».

Δηλώσεις Ταλάτ

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η μη λύση του κυπριακού δε συνεπάγεται κόστος για τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι «δε θα χάσουν τίποτε εάν δεν υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα».

Μιλώντας στον παράνομο ραδιοσταθμό του κατοχικού καθεστώτος «Μπαϊράκ», ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε επίσης ότι θα ακολουθήσει «επιθετική πολιτική» στο Κυπριακό.

Εξάλλου, δήλωσε ότι η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους, μόνο ως μέρος μιας συνολικής λύσης.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να επιστραφεί η πόλη πριν από τη λύση, «με ανάλογης αξίας ανταλλάγματα».

Πηγή: ΑΠΕ


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Σοκ» από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες στέγης πριν τις αυξήσεις. Αντικειμενικές και ΦΠΑ απογειώνουν τα ακίνητα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απεργιακός καύσωνας. Με στημένες αποφάσεις ΠΑΣΟΚ και εργατοπατέρων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρέχει" με 100 δολάρια το πετρέλαιο. Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή του "μαύρου χρυσού".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι αλλάζει σε μισθούς και επιδόματα. Αρχές Ιουλίου ο διάλογος της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συμμορία εκβιαστών σπιλώνει κορυφαίους δικαστές.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μαύρος χρυσός" προς 60 δολάρια το βαρέλι. "Φωτιά" στις τσέπες μας βάζει το ξέφρενο ράλι του πετρελαίου.

ΕΘΝΟΣ: Νέο κύμα κερδοσκοπίας. Φουντώνουν την ακρίβεια πετρέλαιο και πτώση του ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Χριστόδουλος χτύπησε τις καμπάνες σε Πολιτεία και Ε.Ε. Στο κήρυγμά του, χθες, με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Πνεύματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο. Από μηδενική βάση όλα τα επιδόματα. Καταρτίζεται νέο μισθολόγιο από τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 6.972 θέσεις είναι "ανοιχτές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απειλούνται εισοδήματα περιφερειών και αγρότες. Μετά το ναυάγιο στην Ε.Ε. και την ισχυροποίηση Μπλερ.

ΕΣΤΙΑ: Πολλαπλά εργασιακά μέτωπα. Τεράστιες αδικίες απαιτούν εξορθολογισμό.

ESPRESSO: "Έσπασε" στη φυλακή ο Σάββας Ξηρός. Τζάμπα μάγκας ο εκτελεστής της "17Ν".

ΤΑ ΝΕΑ: Προσλαμβάνεστε χωρίς...ωράριο και ασφάλιση. Οδοιπορικό των "ΝΕΩΝ" στην αγορά εργασίας.

TRAFFIC NEWS: Σήκωσαν ελικόπτερο για την ασφάλεια Δέσποινας και Ντέμη. Σαράντα "γορίλες" στη βάφτιση της μικρής Μελίνας, που θύμιζε...βασιλικές τελετές.

Η ΧΩΡΑ: 80% πάνω οι αντικειμενικές. Θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2006.

City Press: "Εκτροχιασμός" στα οικονομικά του ΟΣΕ.

Μetro: "Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους". Μήνυμα του Γιώργου Αλογοσκούφη μέσω της "metro" σε κόμματα και φορείς.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS εκπέμπει το Αριστοτέλειο. Κραυγή αγωνίας για το ΑΠΘ που ασφυκτιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η "σφαγή" των υποψηφίων. Πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής.

Δικαιοσύνη - Εκβιαστές

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "με προμετωπίδα καμένα χαρτιά του υποκόσμου και ανδρείκελα των φυλακών επιχειρούν συμμορίες εκβιαστών και του οργανωμένου εγκλήματος να χειραγωγήσουν δικαστές και εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, εφαρμόζοντας το παλιό κόλπο των βρώμικων διαρροών προς εφημερίδες και κανάλια με κίβδηλα στοιχεία για εμπλοκή δικαστικών λειτουργών σε υποθέσεις διαφθοράς".

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σκληρή απάντηση του Αρχιεπισκόπου στους επικριτές της Ορθοδοξίας και στους οπαδούς του λαϊκού Κράτους. Ο Σταυρός και οι εικόνες του Χριστού, πρέπει να υπάρχουν στα Σχολεία, στα Δικαστήρια, στο Στρατό και στις αίθουσες των Δημοσίων καταστημάτων".

Αντικειμενικές αξίες - Ακίνητα

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "τεράστιες διαφοροποιήσεις στην αγορά ακινήτων σε όλη την Ελλάδα θα προκαλέσουν οι αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων που θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο έως το τέλος του έτους".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "μεγάλες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έρχονται από το 2006. Αμετάβλητες οι τιμές στις περισσότερες περιοχές, ενώ θα αυξηθούν αρκετά σε όσες οι αξίες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη στις αγοραίες αξίες. Σε ισχύ κανονικά και η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα από το νέο έτος με βάση την κοινοτική οδηγία".

Τιμή πετρελαίου - Επιπτώσεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "πέρα από κάθε πρόβλεψη κινούνται πλέον οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς. Σύμφωνα με -ακραίες- εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, να "σπάσουν" ακόμη και το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Ακόμη και τώρα όμως, οι αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία που συνεπάγεται η διαμόρφωση της τιμής στα 60 δολάρια είναι πολλές. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο φετινός προϋπολογισμός συντάχθηκε στη "βάση" των 45 δολαρίων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σχολιάζει ότι "νέο σοκ στις διεθνείς αγορές από την απότομη, όσο και αναίτια εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Άμεσες αναμένονται οι επιπτώσεις στις μεταφορές, τα είδη πρώτης ανάγκης, τα καύσιμα, τα αγροτικά προϊόντα, κλπ. Σε συναγερμό και πάλι οι υπηρεσίες Εμπορίου και Ανάπτυξης για να προληφθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην Αγορά. Συνεργεία θα πραγματοποιήσουν από σήμερα δειγματοληπτικούς ελέγχους".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "εκρηκτικός συνδυασμός ακρίβειας και αισχροκέρδειας, που ενισχύεται από την κυβερνητική αδυναμία για την προστασία των καταναλωτών καίει την αγορά λίγο πριν ξεκινήσουν τα "μπάνια του λαού". Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φθάνει στα 90 λεπτά το λίτρο. Η εκτόξευση των τιμών του αργού πετρελαίου και το αυξημένο κόστος των μεταφορών στρώνει το "χαλί" για περαιτέρω αυξήσεις σε σειρά προϊόντων με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή".

Σάββας Ξηρός

Η ESPRESSO αναφέρει ότι "ο αρχιμακελάρης της "17 Νοέμβρη", ο Σάββας Ξηρός, δεν άντεξε ούτε δύο χρόνια μέσα στη φυλακή! Ένας από τους πλέον αδίστακτους τρομοκράτες που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα κατέθεσε ήδη αίτηση αποφυλάκισης ισχυριζόμενος ότι μέσα στη φυλακή αργοπεθαίνει. Μια αίτηση που μόνο ερωτήματα δημιουργεί, αφού αφορά ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη της εγχώριας τρομοκρατίας, που μέχρι πριν από λίγο καιρό δήλωνε ότι προτιμά να πεθάνει μέσα στη φυλακή και ότι δεν πρόκειται να κάνει ποτέ έφεση".

ΟΣΕ

Η CITY PRESS σημειώνει ότι "η ετήσια ζημιά έφτασε τα 576 εκατ. ευρώ, με τάση παραπέρα ανόδου. Κίνδυνος αλυσιδωτής κατάπτωσης των εγγυήσεων του Δημοσίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί σχέδιο δραστικής εξυγίανσης του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, στο οποίο φαίνεται να αντιδρά η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, με τη λογική του πολιτικού κόστους".

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Η TRAFFIC υπογραμμίζει ότι "παράταση αγωνίας παίρνει η συζήτηση του προϋπολογισμού για την επταετία 2007-2013, καθώς οι "25" δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, αφήνοντας στον αέρα το θέμα των κονδυλιών και του Ευρωσυντάγματος. Τα περιθώρια αισιοδοξίας μειώνονται δραματικά και εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Βρετανία, η οποία μέσω του κ. Τόνι Μπλερ πρωτοστάτησε στο "ναυάγιο" των Βρυξελλών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "μείωση των εισοδημάτων και των αγροτικών επιδοτήσεων στην ελληνική περιφέρεια απειλεί να προκαλέσει η αποτυχία της συνόδου κορυφής της ΕΕ. "Πάμε" μόνο για 14-15 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 20 δισ) από το Δ' ΚΠΣ. Η αναβολή της συζήτησης θα θέσει εκτός κοινοτικών κονδυλίων πολλές από τις ελληνικές μη ανεπτυγμένες σήμερα περιφέρειες, που θα περάσουν συν τω χρόνω τον πήχυ του 75% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος".

Απεργιακές κινητοποιήσεις-Εργασιακές σχέσεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "άρον άρον σέρνουν τον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων τα συνδικάτα. Στόχος των ηγεσιών τους είναι να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις μέχρι και την Παρασκευή, ώστε να δημιουργηθεί η γέφυρα που θα ενώσει τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων με την πανελλαδική απεργία που αποφάσισαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ χρησιμοποιώντας , όπως καταγγέλλει η ΔΑΚΕ τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ για να εξυπηρετήσουν κυρίως κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες".

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "οι σημερινές συγκρούσεις για το εργασιακό και το ασφαλιστικό δεν περιορίζονται σε ένα μέτωπο που περιλαμβάνει όλους τους εργαζομένους. Τώρα που η Κυβέρνησις απεφάσισε να προχωρήση σε τομές και μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύονται πολλά εργασιακά μέτωπα αλλά και σαφής σύγκρουσις συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων".

ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: "την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στην απορύθμιση της αγοράς εργασίας και υιοθετεί το ελαστικό ωράριο υπακούοντας στα κελεύσματα του ΣΕΒ...Η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως την κατέγραψε το οδοιπορικό των "ΝΕΩΝ", δείχνει ότι τα ουσιαστικά προβλήματα αποζητούν μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση. Γιατί βέβαια στον χώρο ιδίως του εμπορίου και των μικρών επιχειρήσεων όπου οι έλεγχοι είναι από ανύπαρκτοι ως υποτυπώδεις το ζητούμενο δεν είναι η πρόσθετη "απελευθέρωση" αλλά αντιθέτως η στοιχειώδης προστασία βασικών δικαιωμάτων".

Προσλήψεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε εξέλιξη βρίσκονται 6.972 θέσεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έως και σήμερα θα κατατίθενται οι αιτήσεις για τις 50 θέσεις στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ως προς το εποχικό προσωπικό, υπάρχουν κενές 552 θέσεις εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν διδακτικό προσωπικό σε στρατιωτικές σχολές".

Συνέντευξη Αλογοσκούφη

"Σαφέστατο μήνυμα προς κόμματα και κοινωνικούς φορείς για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και τις αντιδράσεις που αυτές προκαλούν" στέλνει μέσω της "metro" ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Σχολιάζοντας το απεργιακό κύμα που έχει ξεσπάσει για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, ο κ. Αλογοσκούφης καταγγέλλει τις κινητοποιήσεις ως κομματικά υποκινούμενες και καλεί κόμματα και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αναφερόμενος στις γενικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Οικονομίας στέλνει μέσω της "metro" πρόσκληση συνεννόησης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς".

Κυβέρνηση - μισθοί - επιδόματα

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "πέντε αλλαγές φέρνουν τα πάνω κάτω στο δημόσιο τομέα. Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις, με βάση τις οποίες ο δημόσιος τομέας ιδρύεται ξανά και απαλλάσσεται από τη δυσκαμψία του παρελθόντος. Οι βασικές αλλαγές αφορούν το μισθολόγιο, την ενεργοποίηση των εθελοντικών μετατάξεων, την καθιέρωση νέου τρόπου κρίσης των δημοσίων υπαλλήλων, την καθιέρωση της αξιοκρατίας και την επιμόρφωση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ για τις διαρθρωτικές αλλαγές στα επιδόματα και τους μισθούς αρχίσουν μόλις μπει ο Ιούλιος".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να γκρεμίσει το σαθρό και αναποτελεσματικό σημερινό σύστημα εγκαθιδρύοντας νέες σύγχρονες δομές για μια αξιόπιστη Δημόσια Διοίκηση. Η Δημόσια Διοίκηση είναι σήμερα αναποτελεσματική, γραφειοκρατική με πολλές ανισότητες που αποτελούν τροχοπέδη στο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και να είναι ,κυρίως φιλική προς τον πολίτη".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική δολοφονία και αλλαγή στο Λίβανο

Επικράτησαν οι αντι-συριακές δυνάμεις στο Λίβανο

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, άγνωστοι παγίδευσαν με εκρηκτικά το αυτοκίνητο του πρώην γεγινού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και σκληρού επικριτή της συριακής πολιτικής, Ζορζ Χαβί, με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία τον τελευταίο μήνα εξέχοντος Λιβανέζου που αντιτίθεται στην πολιτική της Δαμασκού. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του δημοσιογράφου, Σαμίρ Κασίμ.

Μόλις χθες, σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, ο αντισυριακός συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Σαάντ αλ-Χαρίρι εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας όπου διεξήχθησαν την Κυριακή οι εκλογές, η αντισυριακή συμμαχία κέρδισε και τις 28 έδρες.

Έτσι έχει πλειοψηφία οκτώ εδρών στο κοινοβούλιο που αποτελείται από 128 έδρες.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της συμμαχίας, Σαάντ αλ-Χαρίρι, γιος του πρώην προέδρου Ραφίκ αλ-Χαρίρι που δολοφονήθηκε το Φεβρουάριο, είπε ότι ο λιβανέζικος λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα για να κερδίσει την ελευθερία του και τώρα θέλει να δει αλλαγή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Βηρυτό μεταδίδει πως η νίκη της αντισυριακής συμμαχίας θα της επιτρέψει να προωθήσει ευκολότερα το κράτος ασφαλείας, όπως το χαρακτηρίζει, που είχαν οικοδομήσει οι Σύροι.

Πάντως στην νέα βουλή θα υπάρχει και ισχυρή εκπροσώπηση των φιλο-συριακών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Αούν με 21 έδρες αναδείχθηκε ως η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της χριστιανικής κοινότητας στο Λίβανο.

Οι απόψεις του για τις σχέσεις Λιβάνου-Συρίας δεν μπορούν να αγνοηθούν.

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις. Σχέσεις ισότητας. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική έναντι της Συρίας θα είναι μεγάλο λάθος», προειδοποίησε ο στρατηγός Αούν.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί στο Κάιρο κλυδωνίζεται πριν από τη νέα συνάντηση Σαρόν - Αμπάς

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός τη νύχτα της Δευτέρας στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στις συλλήψεις γιατί η Ισλαμική Τζιχάντ δε σεβάστηκε την εκεχειρία.

Πρόκειται για τις πρώτες μαζικές συλλήψεις που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός τους τελευταίους έξι μήνες, μετά την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.

Οι συλλήψεις έγιναν λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση στη δυτική Ιερουσαλήμ μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστινίου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, την ακύρωση της οποίας ζήτησε εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η συνάντηση διεξάγεται στη χειρότερη δυνατή ατμόσφαιρα και ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια.

Το Σαββατοκύριακο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις κάλεσε τις δυο πλευρές να συντονιστούν για να πραγματοποιηθεί ομαλά η προγραμματισμένη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.


Επιδιώξεις Μπλερ

Η ΕΕ παραμένει το θέμα που απασχολεί την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η Der Standard της Αυστρίας γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ «είχε δίκαιο» που ζήτησε να αλλάξουν οι προτεραιότητες των δαπανών τις κοινότητας από τις αγροτικές επιδοτήσεις στην τεχνολογία και την έρευνα.

Προσθέτει όμως ότι στην πραγματικότητα η στάση του στην Σύνοδο Κορυφής επιβλήθηκε «από γεωστρατηγικές προτεραιότητες». Ο Βρετανός πρωθυπουργός «δεν επιθυμεί μια πολιτικά ολοκληρωμένη Ευρώπη που αντιστέκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει η Der Standard που όμως εκτιμά ότι τελικά δεν θα μπορέσει να επιβάλλει τις απόψεις τους στους άλλους εταίρους.

Η Berliner Zeitung πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» ελπίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τελικά θα ενστερνισθούν τις απόψεις του.

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι το Λονδίνο ελπίζει σε μια νίκη της Ανγκελα Μέρκελ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της Γερμανίας. «Το γεγονός ότι υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ ικανοποίησε το Λονδίνο».

«Εάν γίνει καγκελάριος τον Σεπτέμβριο», γράφει η Berliner Zeitung, «αναμένεται ότι θα απομακρυνθεί λίγο από το Παρίσι, θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και έτσι αυτομάτως θα πλησιάσει το Λονδίνο».

Η Die Tageszeitung αποδοκιμάζει την διαφαινόμενη «σκλήρυνση» της στάσης της ΕΕ προς την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

«Μετά από δυο αποτυχημένα δημοψηφίσματα και μια Σύνοδο, η ΕΕ επανέρχεται στη πολιτική της αναποφασιστικότητας».

Η Τουρκία τηρεί τις υποσχέσεις της, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα. «Η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσικαι η κυβέρνηση προτίθεται να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης στις αρχές Ιουλίου που ντε φάκτο σημαίνει την αναγνώριση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης».

Αντίθετα η Die Welt σημειώνει ότι «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας».

Με αυτό το δεδομένο οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα θα πρέπει να γίνουν για την προοπτική «προνομιακής σχέσης» και όχι ένταξης σημειώνει η εφημερίδα που διερωτάται «τι όφελος μπορεί να έχει η Τουρκία εάν ενταχθεί σε ένα κλαμπ που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει;».

Η σουηδική Expressen κατηγορεί τους κκ Σιράκ και Μπλερ για το «ναυάγιο» της Συνόδου των Βρυξελλών. Με την στάση του «βλάπτουν τις διμερείς τους σχέσεις και υπονομεύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» γράφει.

«Όμως ο Τόνι Μπλερ δεν είναι η Βρετανία και ο Ζακ Σιράκ δεν είναι η Γαλλία. Και οι δυο έχουν στο νου τους βραχυπρόθεσμα οφέλη και θέλουν να κερδίσουν πόντους γα εσωτερική κατανάλωση».


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο στρατηγικό δόγμα στην Τουρκία

Αρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Εγκρίνεται το νέο στρατηγικό δόγμα

Το νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας γνωστό και ως «μυστικό σύνταγμα» της Τουρκίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν σε όλες σχεδόν τις τουρκικές εφημερίδες, στο έγγραφο θα περιλαμβάνονται πληροφορίες και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Συγκεκριμένα το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα θεωρείται και πάλι απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα ενώ θα γίνεται αναφορά στη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα δεν θα υπάρχει τελικά αναφορά στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης όπως είχε αφεθεί να διαρρεύσει πριν από μερικούς μήνες.

Στο νέο στρατηγικό δόγμα εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της ασύμμετρης απειλής και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όχι τόσο στην απειλή από γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα αλλά στον φονταμενταλισμό και τις αποσχιστικές δυνάμεις δηλαδή στο πολιτικό Ισλάμ και τους Κούρδους.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται να ασχοληθεί ακόμη με τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και μαχητών του PKK που κλιμακώνονται καθημερινά στη νοτιανατολική Τουρκία. Τα τελευταία 24ωρα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 17 Κούρδους μαχητές. Κουρδικά μέσα ενημέρωσης με έδρα την Κοπεγχάγη υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 Τούρκοι στρατιώτες.

Τέλος η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας αναμένεται να ασχοληθεί σήμερα και με την υπόθεση Οτσαλάν η δίκη του οποίου κρίθηκε ως μη δίκαιη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.