Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-25

  1. «Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι»
  2. Η Βραζιλία στον τελικό
  3. Εκλογές στη Βουλγαρία
  4. Ιράκ: Αιματηρές επιθέσεις
  5. Ανακύκλωση η παγκόσμια λύση
  6. Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών
  7. Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
  8. Ξεσπαθώνει ο Χριστόφιας
  9. Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
  10. Ανησυχία για το πετρέλαιο
  11. Αποτίμιση της απεργίας
  12. Σκληροπυρηνικός ο νικητής των εκλογών στο Ιράν
  13. Στους πλούσιους η βοήθεια
  14. Εκλογές στη Βουλγαρία
  15. Η Κίνα πιο δημοφιλής από τις ΗΠΑ
  16. Σκληροπυρηνικός ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 22:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι»

Μεγάλη νίκη για την Λένα Δανιηλίδου

Μακριά από τον καλό της εαυτό, η Λένα Δανιηλίδου δεν κατάφερε να συνεχίσει τη νικηφόρα πορεία της στο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον, απέναντι στην Ιταλίδα Φλάβια Πενέτα.

Για τον τρίτο γύρο του τουρνουά, η Πενέτα, νούμερο 26 της διοργάνωσης, επικράτησε με 2-0 σετ (6-4, 6-3) της Ελληνίδας αθλήτριας, παίρνοντας την πρόκριση για τις 16.

Η Λένα Δανιηλίδου είδε την Ιταλίδα αντίπαλό της να κερδίζει με μπρέικ τα περισσότερα γκέιμ των δύο σετ, ενώ η έλλειψη συγκέντρωσης οδήγησε σε πολλά αβίαστα λάθη και άσχημες τοποθετήσεις στο κορτ.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, η Λένα Δανιηλίδου απέδωσε την ήττα της στα πολλά λάθη και το καλό παιχνίδι της αντιπάλου της, ωστόσο, δήλωσε ικανοποιημένη από τη συνολική της παρουσία στο ιστορικό λονδρέζικο γκραν σλαμ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "φεύγει με ψηλά το κεφάλι".

Οι μάχες στο Γουίμπλεντον συνεχίζονται πλέον μεταξύ των 16 καλύτερων στους άνδρες και τις γυναίκες.

Στους άνδρες, από τα 8 ζευγάρια ξεχωρίζουν αυτά των Ρότζερ Φέντερερ και Χουάν Κάρλος Φερέρο, Λέιτον Χιούιτ και Τέιλορ Ντεντ, Μάριο Άντσιτς και Φελισιάνο Λόπες, Γκιγιέρμο Κορία και Άντι Ρόντικ.

Στις γυναίκες με αγωνία αναμένονται οι αναμετρήσεις της Λίντσει Ντάβενπορτ με την Κιμ Κλάιστερς, της Αμελί Μορεσμό με την Ελένα Λικχότσεβα, της Μαρία Σαράποβα με τη Ναταλί Ντεσί, η ρωσική μονομαχία μεταξύ της Αναστάσια Μισκίνα και της Ελένα Ντεμέντιεβα, ενώ η Βίνους Γουίλιαμς ενώ η Βίνους Γουίλιαμς θα αντιμετωπίσει την επίσης Αμερικανίδα, Τζιλ Κρέιμπας, που απέκλεισε την έτερη των δύο αδελφών, Σερίνα Γουίλιαμς.

Πως πέρασε στον τρίτο γύρο

Συντρίβοντας με 6-2, 6-0 την Αμερικανίδα τενίστρια Λόρα Γκράνβιλ, η Λένα Δανιηλίδου, πέρασε στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον.

Στα χαρτιά, όπως σημειώνουν οι αθλητικογράφοι ο αγώνας θα έπρεπε να ήταν αμφίρροπος καθώς η Γκράνβιλ βρίσκεται μόλις οκτώ θέσεις πάνω από τη Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη.

Αποκλειστικές δηλώσεις της Λένας Δανιηλίδου

Στην πράξη, όπως λέει χαρακτηριστικά ο επίσημος δικτυακός τόπος της διοργάνωσης, «το μόνο σημαντικό που κέρδισε η Γκράνβιλ, ήταν το στρίψιμο του κέρματος».


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 20:44 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βραζιλία στον τελικό

Από τον αγώνα Βραζιλία Ιαπωνία στην Κολωνία 22 Ιουνίου

Η Βραζιλία πέρασε το Σάββατο στον τελικό για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών με τη νίκη της 3 2 επί της Γερμανίας στο γήπεδο Φρανκενστάντιον της Νυρεμβέργης.

Την Κυριακή θα διεξαχθεί ο δεύτερος ημιτελικός Μεξικό Αργεντινή ενώ ο τελικός θα γίνει την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη.

Η ομάδα του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα κέρδισε με δύο γκολ του Αντριάνο και ένα του Ροναλντίνιο.

«Σταρ» του αγώνα για τους παγκόσμιους πρωταθλητές ήταν ο Αντριάνο που σκόραρε στο 20 και στο 76 αλλά κέρδισε και το πέναλτι που έδωσε την ευκαιρία για το γκολ του Ροναλντίνιο.

Για τη Γερμανία σκόραραν ο Ποντόλσκι και ο Μπάλακ.

Η Γερμανία θα παίξει στο μικρό τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στη Λειψία, με τον ηττημένο του δεύτερου ημιτελικού της Κυριακής.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στη Βουλγαρία

Σεργκέι Στανίσεφ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης διεκδικεί τη νίκη με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματο, Ρούμεν Πέτκοφ, εξέφρασε απογοήτευση που παρά τη νίκη τους οι Σοσιαλιστές είναι απίθανο να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου και έτσι να σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση.

Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα του πρώην βασιλιά Σιμεόν Σάξε-Κόμπουργκ Γκόθα, αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου δεν πρόκειται να βγει πρώτο, καθώς και αρκετά άλλα κεντροδεξιά κόμματα εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σημαντική αύξηση της δημοτικότητας του κατέγραψε ένα ριζοσπαστικό εθνικιστικό κόμμα.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν χαμηλό παρά τα λαχνούς με δώρα από ένα αυτοκίνητο ως τηλεοράσεις, που είχε οργανώσει η κυβέρνηση για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Είναι η έκτη εκλογική αναμέτρηση από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990.

Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να πάρει τόσο μεγάλη πλειοψηφία ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα και τις ενδεχόμενες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Ρυθμιστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκτιμάται πως θα είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα καθώς και το κόμμα των τσιγγάνων Ρόμα.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 19:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Αιματηρές επιθέσεις

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε την Παρασκευή συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους

Επιθέσεις με στόχο την ιρακινή αστυνομία σημειώθηκαν στις πόλεις Σαμάρα, Ραμάντι και Μοσούλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 20 άνθρωποι ενώ την Παρασκευή σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί πεζοναύτες στη Φαλούτζα.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης. Η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έγινε έξω από την κατοικία αξιωματικού της αστυνομίας και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή κοντά στο παγιδευμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτετ Πρες τρεις τραυματίες εξέπνευσαν αργότερα.

Η αστυνομία είπε ότι λίγο μετά την πρώτη επίθεση δύο αντάρτες σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή από έκρηξη της βόμβας που τοποθετούσαν και μάλλον είχε στόχο την αστυνομία.

Στην πόλη Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, περίπου 20 αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομική περίπολο. Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Στην πόλη Μοσούλη, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, ένας βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε με το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο του πάνω σε ιρακινή αστυνομική περίπολο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 μέλη της και να τραυματισθούν δύο.

Την Παρασκευή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έξι πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στη Φαλούτζα.

Το ένα από τα θύματα και 11 από τους 13 τραυματίες ήταν γυναίκες πεζοναύτες.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 18:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακύκλωση η παγκόσμια λύση

Σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανακύκλωση των σκουπιδιών αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα και οι επιδόσεις της Ελλάδας δεν είναι οι καλλίτερες. Υπολογίζεται ότι το 60% των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν αλλά στη Βρετανία για παράδειγμα μόνο το 14,5% ανακυκλώνεται.

Σε μερικές χώρες γίνονται πολύ πιο συνειδητά προσπάθειες και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σε άλλες η ανακύκλωση παραμένει άγνωστη έννοια.

Τα παραδείγματα ορισμένων χωρών αποκαλύπτουν το πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές.

Ελβετία

Η Ελβετία είναι δικαιολογημένα περήφανη για τις επιδόσεις της. Ο μέσος Ελβετός δεν πετάει ποτέ γυαλί ή χαρτί.

Υπάρχουν κάδοι για μεταχειρισμένα μπουκάλια σε κάθε σούπερμαρκετ. Υπάρχουν κάδοι για χαρτί ή χαρτόνι και αλουμίνιο ενώ οι μεταχειρισμένες άχρηστες μπαταρίες μπορούν να παραδοθούν στα σούπερμαρκετ.

Όσοι έχουν κήπους μπορούν να αφήνουν στο πεζοδρόμιο, όχι πεταμένα φυσικά, κλαδιά ή ξερά φύλλα τα οποία οι δημοτικές αρχές μαζεύουν δύο φορές το μήνα.

Τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται στην Ελβετία είναι κατά 80% ανακυκλωμένα, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο στην Ευρώπη που είναι 20 ως 40%.

Όμως οι Ελβετοί δεν ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους επειδή απλά ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση τους συμφέρει οικονομικά.

Η ανακύκλωση είναι δωρεάν. Όμως, η κάθε σακούλα σκουπιδιών για να τη μαζέψουν πρέπει να έχει μια ετικέτα η οποία τιμάται περίπου 1 ευρώ.

Χωρίς ετικέτα η σακούλα χωρίς ετικέτα που αφήσατε για να τη μαζέψει ο σκουπιδιάρης, θα μείνει έξω από το σπίτι σας για πάντα μέχρι που θα επέμβουν οι αρχές.

Ελλάδα

Αντίθετη η εικόνα στην Ελλάδα όπου κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια του νερού, ένα δισεκατομμύριο μπουκάλια αναψυκτικών και ένα δισεκατομμύριο μπουκάλια που περιείχαν υγρά καθαρισμού, πετιούνται στα σκουπίδια.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των σκουπιδιών στην Ελλάδα είναι φτιαγμένο από πλαστικό αλλά μονάχα το 1% ανακυκλώνεται.

Η Ελλάδα παραδέχεται ότι είναι 15 χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε όλους τους τρόπους ανακύκλωσης και είναι πολύ απίθανο να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2006.

Στην Αθήνα οι κάδοι ανακύκλωσης που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις είναι σπάνιοι. Η ανακύκλωση δεν είναι στις προτεραιότητες ή συνήθειες του Αθηναίου.

Οι σακούλες των σκουπιδιών περιέχουν χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα και γυαλιά, υλικά που ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν καταλήγουν στις χωματερές που είναι φυσικά γεμάτες.

Το πιο περίεργο είναι ότι η Αθήνα διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες ανακύκλωσης της Ευρώπης η οποία υπολογίζεται ότι κόστισε 75 εκατομμύρια ευρώ και η οποία δεν λειτουργεί Και ο λόγος που δεν λειτουργεί είναι οι ζημιές που υπέστη από ένα βουνό σκουπίδια που έπεσε πάνω της.

Ηνωμένες Πολιτείες

Επικεφαλής των προσπαθειών ανακύκλωσης είναι η Υπηρεσία Προστασίας του περιβάλλοντος.

Σήμερα το 28% των σκουπιδιών ανακυκλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες που σημαίνει ότι μέσα σε 15 χρόνια σημειώθηκε αρκετή πρόοδος.

Η ανακύκλωση ορισμένων υλικών είναι ακόμη καλλίτερη. Ανακυκλώνεται το 42% των χαρτιών, το 40% των πλαστικών μπουκαλιών, το 55% των κουτιών μπύρας και αναψυκτικών από αλουμίνιο, το 52% όλων των ηλεκτρικών ειδών.

Πριν από 20 χρόνια υπήρχε ένα μόνο πρόγραμμα συλλογής για ανακύκλωση, το 1998 υπήρχαν 9 χιλιάδες και 12 χιλιάδες κέντρα.

Έχουν δημιουργηθεί γύρω στις 480 μονάδες ανακύκλωσης υλικών με αποτέλεσμα πριν από έξι χρόνια 64 εκατομμύρια τόνοι υλικών που θα κατέληγαν σε χωματερές να μεταμορφωθούν σε χρήσιμα αντικείμενα.

Δανία

Τα σκουπίδια δεν είναι απλά σκουπίδια. Αυτή είναι η φιλοσοφία μιας από τις πιο «πράσινες» χώρες της Ευρώπης.

Εδώ και δεκαετίες η Δανία θεωρεί τα σκουπίδια ως υλικά. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις χαράζουν την αυστηρή πολιτική, αλλά είναι οι δημοτικές αρχές που συλλέγουν τα σκουπίδια των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 31% των σκουπιδιών των νοικοκυριών ανακυκλώνεται, το 62% καίγεται και το 6% καταλήγει σε χωματερές.

Γερμανία

Οι Γερμανοί θέλουν να πιστεύουν πως είναι οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του.

Σε κάθε αυλή πολυκατοικίας υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί κάδοι για τα διαφορετικά σκουπίδια που προορίζονται για ανακύκλωση.

Θεωρητικά ο γερμανικός νόμος υποχρεώνει τους πολίτες να πηγαίνουν τα «ιδιαίτερα τους σκουπίδια», μπαταρίες, χημικές ουσίες κλπ, σε ειδικά κέντρα ανακύκλωσης.

Ο νόμος δεν υποχρεώνει τους πολίτες να ξεχωρίζουν τα σκουπίδια τοςυ αλλά το 90% των Γερμανών το κάνουν αδιαμαρτύρητα.

Ιταλία

Οι κανονισμοί για τη συλλογή και επεξεργασία απορριμμάτων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Στη Ρώμη οι κανονισμοί είναι αυστηροί από τις αρχές του μήνα. Όσοι δεν χωρίζουν σε κατηγορίες τα σκουπίδια τους και δεν τα βάζουν στους σωστούς κάδους αντιμετωπίζουν πρόστιμο 619 ευρώ αν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης σε απόσταση 500 μέτρων από την εξώπορτα τους.

Οι δημοτικές αρχές έχουν παραγγείλει 2.500 νέους κάδους που θα φέρουν διαφορετικά χρώματα γιοα τα διαφορετικά σκουπίδια.

Στη νότια Ιταλία οι πολιτικοί της περιοχής ισχυρίζονται ότι η συλλογή και ανακύκλωση των σκουπιδιών ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα.

Το 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε προσφυγή κατά της Ιταλίας για 28 παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 16:57 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

Τολμηρές πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών προτείνουν πολιτικά κόμματα και φορείς με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας κατά των ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμα τους επισημαίνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν προσφέρεται για ευχολόγια ούτε για ηχηρές διακηρύξεις, αλλά «για περισυλλογή και συλλογική αυτοκριτική πάνω στις αιτίες ενός προβλήματος που απειλεί το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τη νεολαία. Η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας απαιτεί πολιτικό θάρρος και κοινωνική αλληλεγγύη. Θάρρος για τον εντοπισμό και την τιμωρία των εμπόρων του θανάτου, αλληλεγγύη για την υποστήριξη των θυμάτων στο δύσκολο αγώνα τους για επιστροφή στη ζωή, για έξοδο από τον αποκλεισμό και την απομόνωση».

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι «τα ναρκωτικά είναι χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας, όπου οι αξίες της ταξικής πάλης εξορκίζονται και το καπιταλιστικό κέρδος αναγορεύεται σε υπέρτατη αξία και όραμα».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να εξαγγείλει παραμονές της επετείου την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και καλεί σε αγώνα «ενάντια στον πολιτισμό της παρακμής που διαβρώνει τις συνειδήσεις» ώστε να εξασφαλίσει η νεολαία «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμα του τονίζει την ανάγκη ανάληψης δράσης και πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Κράτη, κυβερνήσεις, κοινωνίες, διεθνείς οργανισμοί και απλοί πολίτες, έχουμε καθήκον να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών με αυστηρότητα για τον έμπορο, και με ευαισθησία, ανθρωπιά, και αλληλεγγύη για το χρήστη», αναφέρει χαρακτηριστικά τοπ μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου καλεί επίσης την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει πλήρως το εθνικό σχέδιο δράσης 2000-2006 με την λειτουργία και των 83 Κέντρων Πρόληψης.

Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητά τολμηρές πολιτικές και επισημαίνει ότι πρωτοβουλίες όπως «ο αστυνομικός της γειτονιάς, τα τοπικά συμβούλια πρόληψης της εγκληματικότητας, οι προσλήψεις κοινωνιολόγων και ψυχολόγων στα αστυνομικά τμήματα κλπ δεν υποστηρίχθηκαν από την πολιτεία με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Συγκίνηση Πρωθυπουργού στην αποκάλυψη του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εγκαινιάστηκε το μνημείο εκτελεσθέντων πατριωτών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Είναι ξεχωριστή η χαρά μου, που βρίσκομαι μαζί σας, εδώ, στην Καισαριανή. Τη γειτονιά των αγώνων και των θυσιών. Την πόλη όπου γράφτηκε ιστορία, με το αίμα εκατοντάδων πατριωτών. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που βλέπω μαζί μας ανθρώπους της περήφανης γενιάς της εθνικής Αντίστασης. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που είμαι μαζί σας στον τόπο που εκτελέσθηκαν, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, εκατοντάδες Έλληνες πατριώτες. Που μου δίνεται η ξεχωριστή αυτή ευκαιρία να υποκλιθώ στη θυσία τους»

»Θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου όλες και όλους όσοι έχουν συμπράξει στις μακρές προσπάθειες για τη δημιουργία του μνημείου, που εγκαινιάζουμε: Το Δήμο της Καισαριανής, τους δημότες, τους πολίτες που ενστερνίστηκαν την ιδέα αυτή και πάλεψαν για την πραγματοποίησή της» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, μην παραλείποντας ταυτόχρονα να μιλήσει για καθυστέρηση της Πολιτείας να υλοποιήσει το χρέος της απέναντι στην ιστορία και απέναντι σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εξάλειψης όλων των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των Ελλήνων, και στην ευθύνη της Πολιτείας να κρατά «ζωντανές τις παρακαταθήκες των αγώνων και των θυσιών του λαού» και να μην επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος.

«Η αναγνώριση, η απόδοση τιμής σ' εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, είναι χρέος όλων μας. Είναι απόδειξη ωριμότητας και συμφιλίωσης. Είναι διαδικασία συνεργασίας, και συστράτευσης σε κοινούς στόχους».

»Όλες και όλοι μαζί, ανεξάρτητα από την ιδεολογική μας αφετηρία, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα της κοινωνίας μας. Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε πιο δυνατά τις προκλήσεις και αξιοποιούμε πιο αποτελεσματικά τις ευκαιρίες, που φέρνει μαζί της η νέα εποχή».

Ο κ. Καραμανλής κατέληξε: «Μας ενώνουν οι προσδοκίες της κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή. Μας ενώνουν ακόμη και οι εμπειρίες, που κάποτε μας χώρισαν και μας πλήγωσαν όλους. Μας ενώνει ο αγώνας για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Μια πιο δίκαιη κοινωνία για μας και για τα παιδιά μας».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

«Δυσκολεύομαι να βρω τα λόγια για να εκφράσω τη συγκίνησή μου, καθώς εκπληρώνεται ένα ιστορικό χρέος 61 χρόνων. Η Καισαριανή είναι ταυτισμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο με τον ήχο των πολυβόλων και ο κρότος αυτός εξακολουθεί να ηχεί μέσα μας, σαν διαρκής υπόμνηση της οφειλής απέναντι στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν».

Στη συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του ο Μανώλης Γλέζος είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι «σήμερα η Πολιτεία αποκαθιστά τον εαυτό της».


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεσπαθώνει ο Χριστόφιας

Χριστόφιας κατά Τουρκίας και Ντενκτάς

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν φταίει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η κατοχή και οι αποσχιστικές ενέργειες της Τουρκίας και της τότε ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πάρει τα 259 εκατομμύρια Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η υπόθεση της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου «δεν υπηρετείται με τις προσπάθειες άρσης της απομόνωσης, ούτε με τον οικοδομικό οργασμό στις κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες ή με το απευθείας εμπόριο, παραγνωρίζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τους θεσμούς και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Συγκινηση Πρωθυπουργού στην αποκάλυψη του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εγκαινιάστηκε το μνημείο εκτελεσθέντων πατριωτών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Είναι ξεχωριστή η χαρά μου, που βρίσκομαι μαζί σας, εδώ, στην Καισαριανή. Τη γειτονιά των αγώνων και των θυσιών. Την πόλη όπου γράφτηκε ιστορία, με το αίμα εκατοντάδων πατριωτών. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που βλέπω μαζί μας ανθρώπους της περήφανης γενιάς της εθνικής Αντίστασης. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που είμαι μαζί σας στον τόπο που εκτελέσθηκαν, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, εκατοντάδες Έλληνες πατριώτες. Που μου δίνεται η ξεχωριστή αυτή ευκαιρία να υποκλιθώ στη θυσία τους»

»Θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου όλες και όλους όσοι έχουν συμπράξει στις μακρές προσπάθειες για τη δημιουργία του μνημείου, που εγκαινιάζουμε: Το Δήμο της Καισαριανής, τους δημότες, τους πολίτες που ενστερνίστηκαν την ιδέα αυτή και πάλεψαν για την πραγματοποίησή της» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, μην παραλείποντας ταυτόχρονα να μιλήσει για καθυστέρηση της Πολιτείας να υλοποιήσει το χρέος της απέναντι στην ιστορία και απέναντι σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εξάλειψης όλων των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των Ελλήνων, και στην ευθύνη της Πολιτείας να κρατά «ζωντανές τις παρακαταθήκες των αγώνων και των θυσιών του λαού» και να μην επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος.

«Η αναγνώριση, η απόδοση τιμής σ' εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, είναι χρέος όλων μας. Είναι απόδειξη ωριμότητας και συμφιλίωσης. Είναι διαδικασία συνεργασίας, και συστράτευσης σε κοινούς στόχους».

»Όλες και όλοι μαζί, ανεξάρτητα από την ιδεολογική μας αφετηρία, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα της κοινωνίας μας. Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε πιο δυνατά τις προκλήσεις και αξιοποιούμε πιο αποτελεσματικά τις ευκαιρίες, που φέρνει μαζί της η νέα εποχή».

Ο κ. Καραμανλής κατέληξε: «Μας ενώνουν οι προσδοκίες της κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή. Μας ενώνουν ακόμη και οι εμπειρίες, που κάποτε μας χώρισαν και μας πλήγωσαν όλους. Μας ενώνει ο αγώνας για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Μια πιο δίκαιη κοινωνία για μας και για τα παιδιά μας».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

«Δυσκολεύομαι να βρω τα λόγια για να εκφράσω τη συγκίνησή μου, καθώς εκπληρώνεται ένα ιστορικό χρέος 61 χρόνων. Η Καισαριανή είναι ταυτισμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο με τον ήχο των πολυβόλων και ο κρότος αυτός εξακολουθεί να ηχεί μέσα μας, σαν διαρκής υπόμνηση της οφειλής απέναντι στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν».

Στη συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του ο Μανώλης Γλέζος είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι «σήμερα η Πολιτεία αποκαθιστά τον εαυτό της».


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία για το πετρέλαιο

Σοβαρές ανησυχίες για την άνοδο του πετρελαίου αλλά και την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ εκφράζουν οι βρετανικές εφημερίδες του Σαββάτου.

Βραδυφλεγής βόμβα

Έτσι χαρακτηρίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς την απειλή που εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομία η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου.

Κατά την έγκριτη οικονομική εφημερίδα οι χρηματιστηριακές αγορές σείονται από την εξωφρενική τιμή των 60 δολ. το βαρέλι που όπως φαίνεται τείνει να μονιμοποιηθεί.

Η τρελή πορεία του πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση των κομίστρων με τις αεροπορικές εταιρίες να επιβάλλουν ειδικό τέλος που για μια διαδρομή όπως αυτή Λονδίνο-Μαδρίτη φθάνει έως και τα 50 ευρώ, επιπλέον της τιμής του εισιτηρίου, επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς.

Κατά τους ειδικούς σε πετρελαϊκά θέματα το πρόβλημα της ανόδου της τιμής θα λυθεί μόνο αν μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο κυρίως από τις ανερχόμενες οικονομίες Κίνας και Ινδίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το θέμα του πετρελαίου μπαίνει ως προτεραιότητα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής G8 των 7 πλέον ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα στη Σκοτία.

Κόπωση επιφέρει το Ιράκ

Όπως αναφέρει η Ιντιπέντεντ του Σαββάτου οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί με το πρόβλημα του Ιράκ και εξ αιτίας αυτού παρατηρείται ραγδαία μείωση του ποσοστού της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ που υποστηρίζει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή.

Κατά την Γκάρντιαν η ομιλία του Τζορτζ Μπους από την τηλεόραση την Παρασκευή στην οποία υπεραμύνθηκε της πολιτικής του αλλά και της παρουσίας των στρατιωτών του στο Ιράκ, ήλθε σε πολύ κακή στιγμή όταν στη Φαλούτζα σκοτώνονταν έξη αμερικανοί στρατιώτες σε επίθεση αυτοκτονίας.

Διεφθαρμένοι οι αφρικανοί ηγέτες

Προειδοποιεί η Ντέϊλι Τέλεγκραφ εν όψει της συνόδου G8. ε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβερνητική ελίτ της Νιγηρίας καταχράστηκε 220 εκατ. στερλίνες, από τα ποσά της αναπτυξιακής βοήθειας. Κατά την Τέλεγκραφ το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το ύψος της αναπτυξιακής βοήθειας προς την αφρικανική ήπειρο τα τελευταία 40 χρόνια.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτίμιση της απεργίας

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κόλαφος η συγκέντρωση για τους εργατοπατέρες. Οι απεργοί πήγαν... παραλία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τις θετικές ρυθμίσεις ανήγγειλε ο Δ.Μηλιάκος. Η Αγροτική ανοίγει τον δρόμο για το Ασφαλιστικό.

Ανω Κάτω: Επικίνδυνες σαλάτες "Βουδαπέστης" στην αγορά. Primo listeria.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποιές σπουδές έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Επαγγέλματα με σίγουρο μέλλον.

AΠΟΦΑΣΗ: Στην ηρωΐνη από τα 14! Και στα σχολεία μπήκαν τα ναρκωτικά.

Η ΑΥΓΗ: Απεργία-μήνυμα κατά των κυβερνητικών μέτρων. Αυξημένη χθες η συμμετοχή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Απήργησαν πάλι οι βολεμένοι του Δημοσίου.

TΟ ΒΗΜΑ: Πιέσεις του Μαξίμου για να μην υπάρξουν εκπλήξεις στη Βουλή. Δόλωμα ο ανασχηματισμός για τους απείθαρχους βουλευτές. Σιγή ασυρμάτου για την "τορπίλη Εβερτ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.710 νέες προσλήψεις σε δημόσιο, οργανισμούς, δήμους.

ΕΘΝΟΣ: Φόροι-φωτιά στα ακίνητα. Πώς θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις από τη νέα χρονιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και μέσα στην αναμπουμπούλα των Τραπεζών των απεργιών και της κοινωνικής αναταραχής που οι... λύκοι χαίρονται... "θάψανε" στη λάσπη σάπια κρέατα, ψάρια, αλαντικά, μπαχαρικά!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βουνό" οι ψεύτικες φορολογικές δηλώσεις. Πώς επιτήδειοι χρησιμοποιούν πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών για να πάρουν επιστροφή φόρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απόστρατοι πώς και πότε θα πάρουν τις αυξήσεις. Νομοσχέδιο: από 1ης Ιανουαρίου η έναρξη της καταβολής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παρέλυσε χθες η πρωτεύουσα από τη μαζική απεργια. 4 καταιγίδες εν μέσω θέρους.

ΕΣΤΙΑ: Καλοκαίρι μεταρρυθμίσεων. Μεγάλη ευκαιρία για αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Espresso: Σεμίνα Διγενή: "Ζητάω ένα δισ. από την Τατιάνα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νόμιμη διαμονή και ένταξη των μεταναστών. Ρύθμιση μακράς πνοής, στη Βουλή.

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: Η απάτη της μεταρρύθμισης. Γκρεμίζουν το ΙΚΑ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. 21% των Ελλήνων αντιμέτωπο με τη φτώχεια.

ΤΑ ΝΕΑ: Ανακοινώνεται την επόμενη εβδομάδα το νέο σύστημα για τις Πανελλήνιες. Σε ποιά μαθήματα θα εξετάζονται οι υποψήφιοι.

ΝΙΚΗ: Παρέλυσε η χώρα από την απεργία των εργαζομένων. Απάντηση στο Μαξίμου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Απεργιακός καύσωνας η απάντηση στην αντιλαϊκή επιθέση.

Traffic news: Σκότωσαν το παιδί μου και σκηνοθέτησαν τροχαίο. Συγκλονιστική απόκαλυψη μιας μητέρας που ζητάει δικαίωση.

Η ΧΩΡΑ: "Αιμορραγία" 30 δισ.ευρώ στην αγορά. Στο κόκκινο οικονομία-κοινωνία.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυθαίρετα πάνω στο κύμα. Χαλκιδική: πρωτόκολλα κατεδάφισης για δεκάδες εξοχικά δεν εκτελούνται.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Κίνδυνος σε απόσταση αναπνοής. Αναγκάζονται να χτίσουν τα σπίτια τους δίπλα στα ΕΛ.ΠΕ λόγω ...ανάγκης!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κάθε χρόνο και χειρότερα.Αυξάνεται η φτώχεια και σε εμάς.

Οικονομικές εφημερίδες

ΕΞΠΡΕΣ: "Καμπανάκι" για την ανάπτυξη. Πλήττει τη ζήτηση η αδυναμία κάλυψης πάγιων και έκτακτων αναγκών από τα νοικοκυριά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις χαράσσει η κυβέρνηση την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Τα μυστικά γκάλοπ της ΝΔ.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Τί προβλέπει το νομοσχέδιο Αλογοσκούφη που κατατίθεται τις επόμενες δέκα ημέρες στη Βουλή. ΦΠΑ 19% στα ακίνητα. Διαφορετική κλίμακα για νεόδμητα, πρώτη κατοικία, παλαιά.

ΚΕΡΔΟΣ: Ανησυχία από την αύξηση των φτωχών νοικοκυριών. Απειλή για κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Το 52% έχει ξεχάσει τί θα πει διακοπές.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με σκληρή γλώσσα ο Ν.Γκαργκάνας κατά των επικριτών του ευρώ. Συγκράτηση στις αμοιβές ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληροπυρηνικός ο νικητής των εκλογών στο Ιράν

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν

Με ποσοστό 62%εξελέγη Πρόεδρος του Ιράν ο υπέρ-συντηρητικός δήμαρχος Τεχεράνης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, νικώντας το φαβορί, πρώην Πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμι Ραφσαντζανί που συγκέντρωσε μόνο το 35% των ψήφων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η προσέλευση ψηφοφόρων έφθασε στο ποσοστό του 47% σαφώς μικρότερη από τον πρώτο γύρο των εκλογών στον οποίο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63%.

Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα «αλλοιωμένο» χαρακτηρίζοντας το Ιράν ως αναχρονιστικό που δεν μπορεί να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να εναρμονισθεί με τον άνεμο εκδημοκρατισμού που πνέει σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής..

Η καταιγιστική έφοδος του κ. Αχμαντινετζάντ στις εκλογές και η πορεία του στη σχετικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία αιφνιδίασε τους πάντες και άφησε έκπληκτους όλους τους αναλυτές η ευκολία με την οποία πέρασε στον δεύτερο γύρο, εκτοπίζοντας άλλους 5 συνυποψηφίους του που είχαν περισσότερες πολιτικές παρακαταθήκες από τον ίδιο.

Στην νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συνέβαλαν κυρίως οι φτωχές επαρχίες του Ιράν οι κάτοικοι των οποίων ψήφισαν μαζικά υπέρ του πρώην αξιωματικού του στρατού που κατέβηκε στις εκλογές με ένα εξαιρετικά συντηρητικό πρόγραμμα και υποσχέσεις για επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες του Ισλάμ και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Διχασμένη χώρα

Ο νικητής υποσχέθηκε, επίσης, να πατάξει τη διαφθορά και να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στην παρακμή της Δύσης τη στιγμή που ο αντίπαλός του Ραφσαντζανί έθετε ως προτεραιότητα του την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με τη Δύση.

Ανταποκριτές στην Τεχεράνη επισημαίνουν ότι αυτές οι εκλογές δίχασαν τη χώρα σε ιδεολογικό και κοινωνικό επίπεδο

Απέναντι στην ισλαμική ορθοδοξία του Αχμαντινετζάντ παρατάχθηκε η αμφιλεγόμενη και θολή ρητορική του Ραφσαντζανί που κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι αποκόμισε υλικά οφέλη από την μακροχρόνια θητεία του στην Προεδρία σε βαθμό που να αποκαλείται «νέος Σάχης».

Οι οπαδοί του κ. Ραφσαντζανί είχαν προειδοποιήσει πριν από τον δεύτερο γύρο ότι υχόν νίκη του Αχμαντινετζάντ θα ήταν προϊόν εκλογικής νοθείας.

Οι εκσυγχρονιστές υποψήφιοι κατηγορούν τους Φρουρούς της Επανάστασης και τις μυστικές υπηρεσίες ότι οργάνωσαν σχέδιο προώθησης και νίκης του Μάχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Προσερχόμενος την Παρασκευή στην κάλπη, ο νικητής των εκλογών είχε δηλώσει:

«Σήμερα γυρίζουμε την σελίδα της πολιτικής και ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο ελπίδας για τον λαό του Ιράν»


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στους πλούσιους η βοήθεια

Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζούν σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Έξη μήνες μετά την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε το παλιρροϊκό κύμα στην Ν.Ανατολική Ασία η διεθνής αναπτυξιακή οργάνωση ΟΞΦΑΜ καταγγέλλει ότι η διεθνής βοήθεια έχει καταλήξει στα χέρια των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών γης αντί να διοχετευθεί στους δεκάδες χιλιάδες φτωχούς, κατ΄εξοχήν θύματα της καταστροφής.

Σύμφωνα με έρευνα της ΟΞΦΑΜ χιλιάδες φτωχοί συνωστίζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς δίχως σπίτι και εργασία, στερούμενοι του ανθρώπινου δικαιώματός του να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ να βοηθήσουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα.

Το τσουνάμι που έπληξε τις χώρες που βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό, κυρίως την Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Σρι Λάνκα, άφησε πίσω του 200.000 νεκρούς.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στη Βουλγαρία

Σεργκέι Στανίσεφ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.

Στις κάλπες προσέρχονται οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση.

Είναι η έκτη εκλογική αναμέτρηση από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον πρώην βασιλιά Σιμεόν Σάξε-Κόμπουργκ Γκόθα, σημειώνει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις μεγάλη πτώση της δημοτικότητας της και απειλείται σοβαρά από την εντυπωσιακή άνοδο των Σοσιαλιστών.

Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να πάρει τόσο μεγάλη πλειοψηφία ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα και τις ενδεχόμενες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Ρυθμιστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκτιμάται πως θα είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα καθώς και το κόμμα των τσιγγάνων Ρόμα.


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 13:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κίνα πιο δημοφιλής από τις ΗΠΑ

Η Κίνα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς

Kαλύτερη γνώμη για την Κίνα απ' ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οι πολίτες σε 11 στις από τις 16 χώρες όπου έγινε δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Pew, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, των Ηνωμένων Πολιτειών, Μώντλην Ολμπράιτ, που συμμετείχε στην διευθυντική ομάδα του ερευνητικού προγράμματος, παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και ότι το πλήγμα στο κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών προήλθε από τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Δεν είναι εύκολο να είσαι Αμερική. Δέχεσαι επικρίσεις είτε κάνεις, είτε δεν κάνεις κάτι. Σ' αυτή τη φάση πάντως είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς θα αποσπάσουμε την υποστήριξη των συμμάχων μας, υποστήριξη που χρειαζόμαστε πάρα πολύ», είπε η κ, Ολμπράιτ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είναι καθόλου δημοφιλής και είπε ότι «η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δέκα χώρες λένε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο μέρος. Και, παρόλο που εμείς, στην Αμερική, θέλουμε τη διατλαντική συνεργασία, οι χώρες της Ευρώπης δεν την θέλουν. Παράλληλα θέλουν να υπάρξει αντίπαλος στη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Γαλλία, χαρακτηριστικά, το 85% θέλουν να δουν κάποια άλλη δύναμη να υψώνει το παράστημά της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πάντως παρόλο που η Κίνα είναι πιο συμπαθής από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες της Ευρώπης δεν θέλουν να αποκτήσει η Κίνα στρατιωτική υπεροχή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει ο διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου, Άντριου Κόχουτ.

«Όταν οι Ευρωπαϊκές χώρες ρωτήθηκαν αν θέλουν να γίνει η Κίνα στρατιωτικά ισχυρή όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η συμπάθεια για την Κίνα έπεσε κάτω από 10%» τόνισε ο κ.Κόχουτ.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληροπυρηνικός ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν

Με ποσοστό 61%εξελέγη Πρόεδρος του Ιράν ο υπέρ-συντηρητικός δήμαρχος Τεχεράνης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, νικώντας το φαβορί, πρώην Πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμι Ραφσαντζανί που συγκέντρωσε μόνο το 35% των ψήφων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η προσέλευση ψηφοφόρων έφθασε στο ποσοστό του 47% σαφώς μικρότερη από τον πρώτο γύρο των εκλογών στον οποίο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63%.

Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα «αλλοιωμένο» χαρακτηρίζοντας το Ιράν ως αναχρονιστικό που δεν μπορεί να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να εναρμονισθεί με τον άνεμο εκδημοκρατισμού που πνέει σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής..

Η καταιγιστική έφοδος του κ. Αχμαντινετζάντ στις εκλογές και η πορεία του στη σχετικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία αιφνιδίασε τους πάντες και άφησε έκπληκτους όλους τους αναλυτές η ευκολία με την οποία πέρασε στον δεύτερο γύρο, εκτοπίζοντας άλλους 5 συνυποψηφίους του που είχαν περισσότερες πολιτικές παρακαταθήκες από τον ίδιο.

Στην νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συνέβαλαν κυρίως οι φτωχές επαρχίες του Ιράν οι κάτοικοι των οποίων ψήφισαν μαζικά υπέρ του πρώην αξιωματικού του στρατού που κατέβηκε στις εκλογές με ένα εξαιρετικά συντηρητικό πρόγραμμα και υποσχέσεις για επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες του Ισλάμ και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Διχασμένη χώρα

Ο νικητής υποσχέθηκε, επίσης, να πατάξει τη διαφθορά και να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στην παρακμή της Δύσης τη στιγμή που ο αντίπαλός του Ραφσαντζανί έθετε ως προτεραιότητα του την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με τη Δύση.

Ανταποκριτές στην Τεχεράνη επισημαίνουν ότι αυτές οι εκλογές δίχασαν τη χώρα σε ιδεολογικό και κοινωνικό επίπεδο

Απέναντι στην ισλαμική ορθοδοξία του Αχμαντινετζάντ παρατάχθηκε η αμφιλεγόμενη και θολή ρητορική του Ραφσαντζανί που κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι αποκόμισε υλικά οφέλη από την μακροχρόνια θητεία του στην Προεδρία σε βαθμό που να αποκαλείται «νέος Σάχης».

Οι οπαδοί του κ. Ραφσαντζανί είχαν προειδοποιήσει πριν από τον δεύτερο γύρο ότι υχόν νίκη του Αχμαντινετζάντ θα ήταν προϊόν εκλογικής νοθείας.

Οι εκσυγχρονιστές υποψήφιοι κατηγορούν τους Φρουρούς της Επανάστασης και τις μυστικές υπηρεσίες ότι οργάνωσαν σχέδιο προώθησης και νίκης του Μάχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Προσερχόμενος την Παρασκευή στην κάλπη, ο νικητής των εκλογών είχε δηλώσει:

«Σήμερα γυρίζουμε την σελίδα της πολιτικής και ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο ελπίδας για τον λαό του Ιράν»

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.