Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-26

  1. Ευρωπαϊκή κινητικότητα
  2. Κλασσικό φινάλε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών
  3. Αμερικανοί συνάντησαν Ιρακινούς αντάρτες
  4. Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών
  5. Νίκη Σοσιαλιστών στη Βουλγαρία
  6. Το Ιράν θα διατηρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα
  7. Λουτρό αίματος στη Μοσούλη
  8. Λουτρό αίματος στη Μοσούλη
  9. Φθείρεται ο Μπούς
  10. Πρόσκληση προς Παπαδόπουλο απευθύνει ο Ταλάτ
  11. Σταθμός οι μεταρρυθμίσεις
  12. Αποκλείει ανατίμηση του γουάν η Κίνα
  13. Έξη μήνες μετά το τσουνάμι
  14. Νίκη Σοσιαλιστών στη Βουλγαρία
  15. Ραφσαντζανί: Παράνομες οι εκλογές

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 02:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή κινητικότητα

Η τελευταία πράξη πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία ξεκινά αυτή την εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει τους όρους των συνομιλιών, γράφει η Φαϊνάσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Εάν και οι 25 χώρες μέλη δεν συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο «πλαίσιο διαπραγματεύσεων», τότε η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου όπως είναι προγραμματισμένο, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση, Όλι Ρεν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Το ίδιο έκανε και ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

«Προς το παρόν, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στην ώρα τους αλλά δεν είναι και βέβαιοι», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Το «πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρό για την Τουρκία σε σύγκριση με τους όρους που είχαν τεθεί για την ένταξη των δέκα νεότερων μελών της ΕΕ, τονίζει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η Τουρκία, όπως και η Κροατία, δεν πρέπει μόνο να δώσουν υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις αλλά και να τις υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γράφει το άρθρο προσθέτοντας ότι η Γαλλία και η Ολλανδία καλούν την ΕΕ να εξετάσει πριν από την έναρξη των συνομιλιών εάν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

«Αγώνας δρόμου»

Βρετανοί και Γάλλοι υπουργοί πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, την Δευτέρα, τον πρώτο σταθμό της εκστρατείας τους σε χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι δύο χώρες πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για το ποια θα καταφέρει να κερδίσει περισσότερους συμμάχους στη μάχη για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι υπουργοί των δύο χωρών θα έχουν επισκεφθεί την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και πολλές χώρες της Βαλτικής.

Χαρακτηριστικές της τεταμένης ατμόσφαιρας είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Πολωνοί για να μη συναντηθεί η γαλλική με την βρετανική αντιπροσωπεία, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Πολωνός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στην Ντέιλι Τέλεγκραφ: «Δεν θέλουμε να συμμαχήσουμε με την Γαλλία και την Γερμανία εναντίον της Βρετανίας, ή με ευρωπαϊκές χώρες εναντίον των ΗΠΑ. Όμως ταυτόχρονα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς με τη Γαλλία και τη Γερμανία».

«Εξοχικές κατοικίες» στα κατεχόμενα

Στον πανικό χιλιάδων Βρετανών που έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες και βίλες στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, αναφέρεται άρθρο της Γκάρντιαν (Guardian), καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνοκύπριοι διεκδικούν τα σπίτια τους, που έχασαν στην τουρκική εισβολή.

Η Έλενα Σμιθ περιγράφει πως περισσότεροι από έξι χιλιάδες Βρετανοί έσπευσαν να επενδύσουν τις οικονομίες τους ακόμα και μέσω ίντερνετ - σε πολύ φτηνές εξοχικές κατοικίες στην ούτως καλούμενη τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για να συνειδητοποιήσουν πως μπορεί να τις χάσουν με δικαστική απόφαση, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει πολλούς Ελληνοκύπριους που έχουν κρατήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας των σπιτιών τους.

«Βιασμοί» στη Ζάκυνθο

Οι Τάιμς (Times) αναφέρονται σε καταγγελίες δύο Βρετανίδων ότι έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού στο νησί της Ζακύνθου, στην παραλία του Λαγανά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα δύο νεαρά κορίτσια, ηλικίας περίπου 20 ετών, αναγνώρισαν τους δράστες στα πρόσωπα κάποιων συμπατριωτών τους αλλά και ενός Αλβανού.

«Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη παραλία φυλάσσεται πολύ καλά από τις αστυνομικές αρχές καθώς εκεί έχει βρει καταφύγιο ένα σπάνιο είδος θαλάσσιας χελώνας», σημειώνει το άρθρο.

Η Ζάκυνθος έχει γίνει δημοφιλής προορισμός τουριστών τα τελευταία χρόνια με ανάλογη εμπορική ανάπτυξη. Τα ταξιδιωτικά γραφεία έστρεψαν την προσοχή τους σε αυτό το νησί, όταν τα πακέτα που πρόσφεραν για το Φαληράκι της Ρόδου έγιναν αντικείμενο σχολιασμών και ανάγκασαν την ελληνική αστυνομία να λάβει μέτρα για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την ακραία συμπεριφορά, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι ο τουρισμός στην Ζάκυνθο σημείωσε πέρσι άνοδο της τάξεως του 25%, ενώ φέτος αναμένεται μεγαλύτερη τουριστική κίνηση.

«Όπως τα περισσότερα ελληνικά νησιά, έτσι και η Ζάκυνθος έχει συγκεντρώσει πολλούς Αλβανούς που εργάζονται εποχιακά στο νησί. Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η εκλαμβανόμενη ως αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην είσοδο των Αλβανών στην χώρα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 21:27 (Ώρα Λονδίνου)

Κλασσικό φινάλε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών

Απαρηγόρητος ο Ρικάρντο Οσόριο που έχασε το πέναλτι

Το κλασικό παγκόσμιο ντέρμπι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ποδοσφαιρόφιλοι στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Η Αργεντινή κέρδισε με 6-5 στα πέναλτι το Μεξικό στον ημιτελικό που έγινε την Κυριακή στο Ανόβερο και θα συναντήσει τη Βραζιλία στον τελικό για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών που θα γίνει την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη.

Το Μεξικό θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία στο μικρό τελικό που θα γίνει επίσης την Τετάρτη αλλά στη Λειψία.

Το Μεξικό έβαλε το πρώτο γκολ τον Σαλσίδο στα 104 λεπτά αλλά 5 λεπτα αργότερα ο Φιγκερόα ισοφάρισε για την Αργεντινή.

Ο αγώνας έληξε 1-1 και με τις δύο ομάδες να παίζουν με 10 παίκτες μετά τις αποβολές των Σαβιόλα ( με απευθείας κόκκινη κάρτα γιατί χτύπησε εκτός φάσης τον Πινέδα) και Μάρκες (που δέχθηκε δεύτερη κίτρινη για μαρκάρισμα από πίσω του Αϊμάρ).

Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1 και κρίθηκε στα πέναλτι όπου οι Αργεντινοί αποδείχθηκαν πιο εύστοχοι για να κατακτήσουν τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανοί συνάντησαν Ιρακινούς αντάρτες

Οι επιθέσεις στο Ιράκ έχουν αυξηθεί τελευταία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχθηκε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με ηγέτες των ανταρτών στο Ιράκ.

Ο κ.Ράμσφελντ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι μετά το δημοσίευμα κυριακάτικης βρετανικής εφημερίδας, (Sunday Times) που ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις βορείως της Βαγδάτης.

Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ο κ.Ράμσφελντ είπε «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεχωρίσεις μερικούς και να τους πείσεις να σε υποστηρίξουν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η εξέγερση στο Ιράκ κλιμακώνεται.

Πάνω από 1000 άνθρωποι, οι περισσότεροι Ιρακινοί, έχουν σκοτωθεί από τον Απρίλιο που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος Μπους σκοπεύει να αναφερθεί στην κατάσταση στο Ιράκ στο διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό την Τρίτη.

Η εφημερίδα Κυριακάτικοι Τάιμς έγραψε ότι σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινών πηγών τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι συνάντησαν διοικητές ανταρτών στις 3 και 13 Ιουνίου σε έπαυλη κοντά στη Μπαλάντ που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ανέφερε ότι μεταξύ των Ιρακινών ανταρτών ήταν εκπρόσωποι της οργάνωσης Ανσάρ αλ Σούνα, που έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας, καθώς και εκπρόσωποι λιγότερο γνωστών οργανώσεων όπως ο Στρατός του Μοχάμεντ, ο Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ και η ομάδα Τζαίς Μοχάμεντ.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 16:31 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

Τολμηρές πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών προτείνουν πολιτικά κόμματα και φορείς με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας κατά των ναρκωτικών.

Την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών.

Ο κ.Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, παρακολούθησαν στο στάδιο του Πανελληνίου, αγώνα μπάσκετ στον οποίο συμμετείχαν νυν και πρώην μπασκετμπολίστες καθώς και μέλη της θεραπευτικής κοινότητας «Παρέμβαση».

«Ο αγώνας αυτός συμβολίζει τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι νέοι κατά των ναρκωτικών και την αποφασιστικότητά τους να ξεφύγουν από την εξάρτηση», δήλωσε ο κ.Καραμανλής.

Σχετικά με το εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι παραχωρείται χώρος στη Θεσσαλονίκη, κοντά στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, με λυόμενες εγκαταστάσεις για την χορήγηση υποκατάστατων και ότι υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμα τους επισημαίνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν προσφέρεται για ευχολόγια ούτε για ηχηρές διακηρύξεις, αλλά «για περισυλλογή και συλλογική αυτοκριτική πάνω στις αιτίες ενός προβλήματος που απειλεί το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τη νεολαία. Η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας απαιτεί πολιτικό θάρρος και κοινωνική αλληλεγγύη. Θάρρος για τον εντοπισμό και την τιμωρία των εμπόρων του θανάτου, αλληλεγγύη για την υποστήριξη των θυμάτων στο δύσκολο αγώνα τους για επιστροφή στη ζωή, για έξοδο από τον αποκλεισμό και την απομόνωση».

Κόμματα, φορείς

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι «τα ναρκωτικά είναι χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας, όπου οι αξίες της ταξικής πάλης εξορκίζονται και το καπιταλιστικό κέρδος αναγορεύεται σε υπέρτατη αξία και όραμα».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να εξαγγείλει παραμονές της επετείου την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και καλεί σε αγώνα «ενάντια στον πολιτισμό της παρακμής που διαβρώνει τις συνειδήσεις» ώστε να εξασφαλίσει η νεολαία «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμα του τονίζει την ανάγκη ανάληψης δράσης και πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Κράτη, κυβερνήσεις, κοινωνίες, διεθνείς οργανισμοί και απλοί πολίτες, έχουμε καθήκον να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών με αυστηρότητα για τον έμπορο, και με ευαισθησία, ανθρωπιά, και αλληλεγγύη για το χρήστη», αναφέρει χαρακτηριστικά τοπ μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου καλεί επίσης την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει πλήρως το εθνικό σχέδιο δράσης 2000-2006 με την λειτουργία και των 83 Κέντρων Πρόληψης.

Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητά τολμηρές πολιτικές και επισημαίνει ότι πρωτοβουλίες όπως «ο αστυνομικός της γειτονιάς, τα τοπικά συμβούλια πρόληψης της εγκληματικότητας, οι προσλήψεις κοινωνιολόγων και ψυχολόγων στα αστυνομικά τμήματα κλπ δεν υποστηρίχθηκαν από την πολιτεία με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 16:22 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη Σοσιαλιστών στη Βουλγαρία

Ο Σεργκέι Στανίσεφ δηλώνει έτοιμος για την πρωθυπουργία

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων των εκλογών στη Βουλγαρία το Σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης αναδεικνύεται νικητής με το 31% των ψήφων ενώ δεύτερο ήρθε το κεντρο-δεξιό κόμμα του πρωθυπουργου Σιμεόν Σάξε-Κόμπουργκ Γκόθα που έλαβε 20%.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ εξέφρασε την απογοήτευση του που αν και το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών εν τούτοις δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία ικανή ώστα να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Σόφια μεταδίδει ότι για να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να συνεργαστούν και με το ηττηθέν Φιλελεύθερο κόμμα και με το κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

Οι Σοσιαλιστές είχαν κερδίσει τις εκλογές το 1994 αλλά η κυβέρνηση τους παραιτήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε πλήξει τη χώρα.

Σημαντική αύξηση της δημοτικότητας του κατέγραψε ένα ριζοσπαστικό εθνικιστικό κόμμα « Έφοδος » που ήρθε τέταρτο στις προτιμήσεις των ψηφοφ/ορων.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα και τις ενδεχόμενες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Ρυθμιστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα και βγήκε τρίτο λαμβάνοντας το 13% των ψήφων.

Πάντως ο κ. Στανίσεφ απέκλεισε κάθε περίπτωση συνεργασίας με τους εθνικιστές.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν χαμηλό παρά τα λαχνούς με δώρα από ένα αυτοκίνητο ως τηλεοράσεις, που είχε οργανώσει η κυβέρνηση για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Είναι η έκτη εκλογική αναμέτρηση από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990.


Το Ιράν θα διατηρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο ηττημένος των εκλογών στο Ιράν καταγγέλει παρατυπίες.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός παράλληλα όμως τόνισε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο κ. Αχμαντινεζάντ είπε, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την εκλογή του, ότιτο Ιράν θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τη Δύση αλλά τόνισε πως η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να συνεχίζει το πρόγραμμα αυτό διότι εξυπηρετεί ειρηνικούς σκοπούς.

Πάντως ο κ.Αχμαντινεζάντ είπε πως το Ιράν δεν χρειάζεται να αποκαταστήσιε τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχέσεις που είχαν διακοπεί μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1978.

Διαμαρτυρίες για εκλογικές παρατυπίες

Στην πρώτη δημόσια δήλωση μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ο μετριοπαθής κληρικός Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί καταγγέλει την χρήση παράνομων και βρώμικων τακτικών από την πλευρά του αντιπάλου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ που αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 62%.

Ο κ. Ραφσαντζανί που διετέλεσε Πρόεδρος από το 1989 έως το 1997, θεωρείτο από τις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας έως και το τέλος ως το κατ΄εξοχήν φαβορί.

Παρόλο που η πρώτη προεδρική του θητεία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί συντηρητική αφού βάδισε πάνω στα ίχνη του Αγιατολά Χομεινί, πατέρα της ισλαμικής επανάστασης, εν τούτοις τη φορά αυτή ο πρώην Πρόεδρος προώθησε την εικόνα του μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή στόχος του οποίου ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση.

Με την νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το Ιράν επιστρέφει και πάλι στα χέρια των υπερ-συντηρητικών θεοκρατικών κύκλων, μετά από μια οκταετία μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο απερχόμενος Πρόεδρος Χαταμί.

Μετά την νίκη του ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε πως η εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου αποτελεί ηχηρό ράπισμα για τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινκτον απάντησε πως με το αποτέλεσμα των εκλογών το Ιράν πάει πολλά βήματα πίσω.

«Πλήγμα για την Επανάσταση»

Στην γραπτή δήλωση του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ISNA, ο κ. Ραφσαντζανί αναφέρει:

«Όλα τα μέσα και η υποδομή του κράτους χρησιμοποιήθηκαν παράνομα προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το αποτέλεσμα»

Ο κ. Ραφσαντζανί προχωρά ακόμη πιο πέρα καταγγέλλοντας ότι δαπανήθηκαν παράνομα χρήματα των φορολογουμένων για να απαξιώσουν τον ίδιο και την οικογένειά του.

Έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωση του αποτελέσματος επειδή όπως είπε «η ιρανική δικαιοσύνη δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τίποτα.

«Ας τους κρίνει ο Θεός» τόνισε ο ηττηθείς των εκλογών στο Ιράν και κατέληξε:

«Αποφάσισα να συμμετάσχω στις εκλογές για να υπηρετήσω την επανάσταση, το Ισλάμ, το Ιράν και τον λαό του. Όσοι μου επιτέθηκαν επέλεξαν να αποδυναμώσουν την επανάσταση»

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του εκφράζει την συμπαράσταση του «σε όλους όσους επιθυμούν περισσότερη ελευθερία για τον λαό του Ιράν»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε πως « Το Ιράν έχει κάνει βήματα πίσω και απέδειξε με τις εκλογές αυτές ότι δεν μπορεί να εναρμονισθεί με το ρεύμα εκδημοκρατισμού που σαρώνει τη Μέση Ανατολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι στις εκλογές παρατηρήθηκαν πολλές «ελλείψεις» κάλεσε δε τον νέο Πρόεδρο να συνεργασθεί με τη Δύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανήγγειλε πως είναι έτοιμη να συνεργασθεί με οποιαδήποτε ιρανική κυβέρνηση που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την διευθέτηση του προβλήματος που προκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος στη Μοσούλη

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε την Παρασκευή συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους

Στην Μοσούλη τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε τρεις απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης η μία επίθεση είχε στόχο αστυνομικό τμήμα της Μοσούλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι ενώ άλλοι 15 έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην είσοδο στρατιωτικής βάσης όπου έκανα ουρά δεκάδες εργαζόμενοι.

Τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι είναι πολίτες που εργάζονται σε αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Η τρίτη επίθεση έγινε πάλι κατά αστυνομικού τμήματος της Μοσούλης και προκάλεσε τον θάνατο πέντε αστυνομικών.

Νεκρός είναι επίσης ένας αμερικανός στρατιώτης ενώ δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι από βόμβα που εξερράγη σε δρόμο της Βαγδάτης.

Ατέρμονη βία

Επιθέσεις με στόχο την ιρακινή αστυνομία σημειώθηκαν το Σάββατο στις πόλεις Σαμάρα, Ραμάντι και Μοσούλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 20 άνθρωποι ενώ την Παρασκευή σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί πεζοναύτες στη Φαλούτζα.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης. Η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έγινε έξω από την κατοικία αξιωματικού της αστυνομίας και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή κοντά στο παγιδευμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτετ Πρες τρεις τραυματίες εξέπνευσαν αργότερα.

Η αστυνομία είπε ότι λίγο μετά την πρώτη επίθεση δύο αντάρτες σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή από έκρηξη της βόμβας που τοποθετούσαν και μάλλον είχε στόχο την αστυνομία.

Στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, περίπου 20 αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομική περίπολο. Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Την Παρασκευή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έξι πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στη Φαλούτζα.

Το ένα από τα θύματα και 11 από τους 13 τραυματίες ήταν γυναίκες πεζοναύτες.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 13:38 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος στη Μοσούλη

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε την Παρασκευή συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους

Στην Μοσούλη τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε τρεις απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης η μία επίθεση είχε στόχο αστυνομικό τμήμα της Μοσούλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι ενώ άλλοι 15 έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην είσοδο στρατιωτικής βάσης όπου έκανα ουρά δεκάδες εργαζόμενοι.

Τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι είναι πολίτες που εργάζονται σε αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Η τρίτη επίθεση έγινε πάλι κατά αστυνομικού τμήματος της Μοσούλης και προκάλεσε τον θάνατο πέντε αστυνομικών.

Νεκρός είναι επίσης ένας αμερικανός στρατιώτης ενώ δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι από βόμβα που εξερράγη σε δρόμο της Βαγδάτης.

Ατέρμονη βία

Επιθέσεις με στόχο την ιρακινή αστυνομία σημειώθηκαν το Σάββατο στις πόλεις Σαμάρα, Ραμάντι και Μοσούλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 20 άνθρωποι ενώ την Παρασκευή σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί πεζοναύτες στη Φαλούτζα.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης. Η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έγινε έξω από την κατοικία αξιωματικού της αστυνομίας και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή κοντά στο παγιδευμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτετ Πρες τρεις τραυματίες εξέπνευσαν αργότερα.

Η αστυνομία είπε ότι λίγο μετά την πρώτη επίθεση δύο αντάρτες σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή από έκρηξη της βόμβας που τοποθετούσαν και μάλλον είχε στόχο την αστυνομία.

Στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, περίπου 20 αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομική περίπολο. Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Την Παρασκευή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έξι πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στη Φαλούτζα.

Το ένα από τα θύματα και 11 από τους 13 τραυματίες ήταν γυναίκες πεζοναύτες.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 10:34 (Ώρα Λονδίνου)

Φθείρεται ο Μπούς

Τις δυσκολίες της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Μπους στην Προεδρία των ΗΠΑ καθώς και η πρόσληψη του γιου του Τόνι Μπλερ στην αμερικανική Γερουσία είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα θέματα που καλύπτουν οι κυριακάτικες εφημερίδες στη Βρετανία

Τα δύσκολα τώρα έρχονται

Ο τίτλος της Ομπζέρβερ αναφέρεται στην πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου Τζορτζ Μπους, έξη μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δεύτερης θητείας του.

«Με νωπές ακόμη τις μνήμες της εκλογικής του νίκης, ο Πρόεδρος Μπους κινδυνεύει να μετατραπεί σε παθητικό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά την κάθετη μείωση της στήριξης του πολέμου στο Ιράκ από τους συμπατριώτες του αλλά και τις αντιδημοτικότητος των πολιτικών επιλογών του σε εσωτερικά θέματα» επισημαίνει ο αρθρογράφος της Ομπζέρβερ.

»Είναι η πρώτη φορά που περισσότεροι Αμερικανοί αντιτίθενται στις πολιτικές του Μπους από αυτούς του τις εγκρίνουν. Είναι ενδεικτικό ότι σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνοι διαφοροποιούνται από την πολιτική του Προέδρου και ζητούν την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατιωτών από το Ιράκ» επισημαίνει το άρθρο της Ομπζερβερ.

Σε ανάλογο ύψος κινείται και το σχετικό άρθρο των Κυριακάτικων Ταϊμς:

«Υποσχέθηκε πως θα ολοκληρώσει την αποστολή στο Ιράκ για να δει τώρα ο κ. Μπους την κοινή γνώμη της χώρας του ακόμα και τους πολιτικούς του συμμάχους να στρέφονται εναντίον του ειδικά μετά την διαρροή απόρρητων εγγράφων που δείχνουν το βρώμικο παρασκήνιο και τα ψέματα που ειπώθηκαν για να στοιχειοθετηθεί ο πόλεμος. Το κλίμα στις ΗΠΑ μεταβάλλεται δραματικά εναντίον του κ. Μπους» αναφέρουν οι Τάϊμς.

Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει στην πρώτη της σελίδα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τους αντάρτες στο Ιράκ με στόχο την επίτευξή συμφωνίας για τον τερματισμό της βίας.

Επικαλούμενη ιρακινές στρατιωτικές πηγές στις 3 Ιουνίου ομάδα αμερικανών διπλωματών συναντήθηκε σε βίλα 60 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης με μέλη των ανταρτών σε μια προσπάθεια να διαπραγματευθούν τον τερματισμό της ένοπλης αντίστασης με πολιτικά ανταλλάγματα.

Ικανότητες ή μέσον;

Αυτό είναι το ερώτημα που εκφράζει η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ αναφερόμενη στον διορισμό του Γιούαν Μπλέρ, του 22χρονου γιου του βρετανού Πρωθυπουργού, σε γραφείο Δημοκρατικού γερουσιαστή στο Κογκρέσο.

Ο πρωθυπουργικός γιος που μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Μπρίστολ με πτυχίο στην Αρχαία Ιστορία, εξασφάλισε τρίμηνη εργασία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσει ένας απόφοιτος αυτού του είδους την θέση, πόσο μάλλον όταν δεν είναι γηγενής αμερικανόςο Γιούαν είναι ο πρώτος ξένος που το πετυχαίνει- η Τέλεγκραφ εμμέσως πλην σαφώς εξάγει το συμπέρασμα πως ο πατέρας του έβαλε το χεράκι του με όλες τις γνωριμίες που έχει κάνει τα οκτώ χρόνια της πρωθυπουργίας του, μιας και ο κ. Μπλερ θεωρείται ως ακόμη πιο φιλο-αμερικανός και από τη Μαργκαρετ Θάτσερ.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόσκληση προς Παπαδόπουλο απευθύνει ο Ταλάτ

Συνάντηση με τον Παπαδόπουλο ζητά ο Ταλάτ

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσο Παπαδόπουλο ζητά να συναντηθεί ο Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Μεχμέντ Αλί Ταλάτ.

Με δήλωση του ο κ. Ταλάτ λέει πως είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Κύπριο Πρόεδρο οπουδήποτε, ακόμη και χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαι έτοιμος να έρθω και να έχω μια συζήτηση, ή ένα καφέ, με τον κ. Παπαδόπουλο», δηλώνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Ταλάτ λέει ότι υπέβαλε αίτημα για να συναντηθεί με τον κ. Παπαδόπουλο μέσω των Ηνωμένων Εθνών « για να συζητήσουμε τα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας».

Ο κ Ταλάτ προσθέτει ότι η απάντηση στο εν λόγω αίτημά του ανέφερε ότι «δεν υπήρχει ενδιαφέρον συνάντησης για συζήτηση επί πρακτικών θεμάτων».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι είναι έτοιμος να τον συναντήσει, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για συνολική λύση του κυπριακού όταν έλθει η ώρα.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριζει ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τον ίδιο να θέσει υπό έλεγχο των πρόβλημα που προέκυψε με την εκμετάλλευση των περιουσιών των ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, επικαλούμενος τους «νόμους» και το «σύνταγμα». Παραδέχεται, ωστόσο πως οι περιουσίες χρησιμοποιούνται ως μέσο ανάπτυξης της οικονομίας των κατεχομένων περιοχών.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους και το απ ευθείας εμπόριο αποτελούν ένα είδος «αποζημίωσης»» για τη μη λύση του κυπριακού και για το γεγονός ότι ψήφισαν ναι στο δημοψήφισμα.

Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, ύψους 259 εκ. ευρώ, ακόμα κι αν δεν συνδέεται με το απ ευθείας εμπόριο, παρόλο που, όπως υποστηρίζει, τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα.

Παρά ταύτα, αναφέρει ότι δεν θα συναινέσει στο διαχωρισμό του χρηματοδοτικού κανονισμού από τον κανονισμό για το απ ευθείας εμπόριο, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα θα τα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν ζήτησε τη συναίνεσή του.

«Εάν τη ζητήσει δεν θα τη δώσω. Όμως, προσθέτει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν απορρίπτω το πακέτο. Λέω ότι μπορούν να το περάσουν χωρίς τη συναίνεσή μου. Γιατί;. Διότι ξέρω ότι η εφαρμογή θα είναι αδύνατη χωρίς τον κανονισμό για το απ ευθείας εμπόριο».


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 09:14 (Ώρα Λονδίνου)

Σταθμός οι μεταρρυθμίσεις

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις κυριακάτικες αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για ρήξεις. 24 βήματα αλλάζουν το χάρτη της χώρας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κατεδαφίζονται τα "ρετιρέ" του δημοσίου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Έμεινε χωρίς τιμόνι και ανατράπηκε στα χωράφια. Πούλμαν φονιάς στο Μαλλιακό.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Ο πρώην πρόεδρος επιμένει στην τροπολογία του για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Τραβάει το "σχοινί" ο Έβερτ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Απογοητευτικός ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου. Έπεσαν έξω σε όλα. Άστοχες προβλέψεις, ανέφικτοι στόχοι.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Γενναίες φοροαπαλλαγές έως 50% ανακοινώνει σύντομα η κυβέρνηση. Ολες οι αποδείξεις θα εκπίπτουν των φόρων.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Κίνημα αμφισβήτησης εκ των έσω για τις "πρόχειρες" επιλογές Καραμανλή. Καλοκαιρινό αντάρτικο για ωράριο-ασφαλιστικό.

Espresso της Κυριακής: 3 εκατ.ευρώ για τρία χρόνια. Το χρυσό συμβόλαιο της Ελένης. Θα παρουσιάζει και το "Fame Story 4".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Η "Κουλτούρα" της χρήσεως. Πολλές οι αντιδράσεις και απόψεις πάνω στο Πρώτο Θέμα της ΕΩ. Εμπόριο Ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, πολιτική ισχύς.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 20 δισ. δολ. για όπλα, χωρίς σχεδιασμό. Από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ το '98-'04.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Τα αποτελέσματα των πανελληνίων. Πτώση στους αριστούχους 7 στους 10 κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Γλώσσα.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Οι στίχοι οι τελευταίοι... Ο Μανόλης Αναγνωστάκης της ποίησης, του πνεύματος, της ζωής, της προσφοράς, των αγώνων, των οραμάτων, της φρεσκάδας, της τόλμης, της ανανέωσης, της αριστεράς.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Άρχισαν τα παιχνίδια στη Σοφοκλέους. Οι "φούσκες" ξανά στο προσκήνιο.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κράμερ εναντίον Κράμερ. Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για περιβαλλοντικές παραβάσεις με την υπογραφή του Έλληνα επιτρόπου Στ. Δήμα.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολομέτωπη η επίθεση του κεφαλαίου αλλά και δυναμική λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Απτόητος από τις αντιδράσεις ο Κώστας Καραμανλής.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Μετά τα ελληνικά πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Στον Λάτση και η Εμπορική;

ΝΙΚΗ: Αποφασισμένος για νεοφιλελεύθερη πολιτική ο Καραμανλής. Στα χνάρια του Μητσοτάκη.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Άγριο παιχνίδι συμφερόντων ξέσπασε στην κυβέρνηση. Διαπλοκή υπουργών με 4 τραπεζίτες.

Traffic News Κυριακής: Με εξώδικο η Διγενή ζητάει παρέμβαση δικαιοσύνης και ΕΣΡ. Τατιάνα λες ψέματα.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: 50 τα ειδικά επιδόματα στο Δημόσιο. Από μηδενική βάση το μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκλείει ανατίμηση του γουάν η Κίνα

Το φτηνό νόμισμα δίνει στην Κίνα εμπορικό πλεονέκτημα.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο έκανε σαφές πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις που της ασκούνται για να ανατιμήσει του εθνικό της νόμισμα γουάν.

Μιλώντας την Κυριακή σε σύνοδο υπουργών Οικονομίας από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ο κ. Ουέν υπογράμμισε πως το σταθερό γουάν είναι προς το συμφέρον της Κίνας αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

«Το σταθερό γουάν συντελεί στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη του εμπορίου» είπε ο κινέζος αξιωματούχος.

τα τελευταία δέκα χρόνια το γούαν είναι ευθυγραμμισμένο με το δολάριο και με την σημαντική διολίσθηση του αμερικανικό νομίσματος, το εθνικό νόμισμα της Κίνας έχει γίνει πολύ φθηνό δίνοντας στις εξαγωγές κινεζικών προϊόντων συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.

Ωστόσο, το σκεφτικό της Ουάσινκτον δεν ευθυγραμμίζεται με ατό του Πεκίνου. Γι αυτό και η κυβέρνηση Μπους ζητά από την Κίνα να ανατιμήσει το εθνικό της νόμισμα αλλιώς θα αναγκασθεί να λάβει προστατευτικά μέτρα.

Η Ουάσινκτον κατηγορεί την κινεζική κυβέρνηση ότι εσκεμμένα κρατά το γουάν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με την τακτική αυτή τα κινεζικά προϊόντα γίνονται πολύ φθηνά γεγονός που τεχνητά αποδιοργανώνει τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα, καταγγέλει η Ουάσινκτον.

Παρά τα επιχειρήματα και τις απειλές των Αμερικανών η κυβέρνηση της Κίνας αποκλείει άμεση αλλαγή στην τιμή του εθνικού της νομίσματος λέγοντας πως ενδεχόμενη ανατίμήση του θα συντελεστεί σταδιακά όποτε και όταν αποφασίσει το Πεκίνο και όχι η Ουάσινκτον.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Έξη μήνες μετά το τσουνάμι

Θύματα του τσουνάμι προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού θυμούνται σήμερα, έξη μήνες μετά, την εφιαλτική ημέρα εκδήλωσης του παλιρροϊκού κύματος που σάρωσε τις ακτές της Ινδονησίας, Ταϊλάνδης, Σρι Λάνκα, Ινδίας ακόμα και της Σομαλίας προκαλώντας 200.000 θανάτους και ανυπολόγιστές υλικές καταστροφές.

Στην Ινδονησία, τη χώρα που πλήγηκε περισσότερο απ όλες πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της καταστροφής στην οποία παραβρέθηκαν αξιωματούχοι των ΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε 13 δις. δολ. Ανέρχεται το ποσό της βοήθειας που υποσχέθηκε να χορηγήσει η Διεθνής Κοινότητα, υπόσχεση που πόρρω απέχει από την υλοποίηση.

Ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι και συνωθούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς

Τα ΗΕ αποφαίνονται πως το έργο της ανοικοδόμησης θα διαρκέσει πέντε χρόνια και το κόστος του θα φθάσει τα 9 δις. Δολ.

Η βοήθεια στους έχοντες και κατέχοντες

Έξη μήνες μετά την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε το παλιρροϊκό κύμα στην Ν.Ανατολική Ασία η διεθνής αναπτυξιακή οργάνωση ΟΞΦΑΜ καταγγέλλει ότι η διεθνής βοήθεια έχει καταλήξει στα χέρια των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών γης αντί να διοχετευθεί στους δεκάδες χιλιάδες φτωχούς, κατ΄εξοχήν θύματα της καταστροφής.

Σύμφωνα με έρευνα της ΟΞΦΑΜ χιλιάδες φτωχοί συνωστίζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς δίχως σπίτι και εργασία, στερούμενοι του ανθρώπινου δικαιώματός του να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ να βοηθήσουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη Σοσιαλιστών στη Βουλγαρία

Σεργκέι Στανίσεφ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων των εκλογών στη βουλγαρία το Σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης αναδεικνύεται νικητής με δεύτερο το κεντρο-δεξιό κόμμα του πρωθυπουργου Σιμεόν Σάξε-Κόμπουργκ Γκόθα.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ εξέφρασε την απογοήτευση του που αν και το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών εν τούτοις δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία ικανή ώστα να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σημαντική αύξηση της δημοτικότητας του κατέγραψε ένα ριζοσπαστικό εθνικιστικό κόμμα.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα και τις ενδεχόμενες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Ρυθμιστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα και βγήκε τρίτο.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το νέοδημιουργηθέν εθνικιστικό κόμμα «Εφοδος».

Πάντως ο κ. Στανίσεφ απέκλεισε κάθε περίπτωση συνεργασίας με το εν λόγω κόμμα.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν χαμηλό παρά τα λαχνούς με δώρα από ένα αυτοκίνητο ως τηλεοράσεις, που είχε οργανώσει η κυβέρνηση για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Είναι η έκτη εκλογική αναμέτρηση από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ραφσαντζανί: Παράνομες οι εκλογές

Ο ηττημένος των εκλογών στο Ιράν καταγγέλει παρατυπίες.

Στην πρώτη δημόσια δήλωση μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ο μετριοπαθής κληρικός Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί καταγγέλει την χρήση παράνομων και βρώμικων τακτικών από την πλευρά του αντιπάλου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ που αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 62%.

Ο κ. Ραφσαντζανί που διετέλεσε Πρόεδρος από το 1989 έως το 1997, θεωρείτο από τις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας έως και το τέλος ως το κατ΄εξοχήν φαβορί.

Παρόλο που η πρώτη προεδρική του θητεία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί συντηρητική αφού βάδισε πάνω στα ίχνη του Αγιατολά Χομεινί, πατέρα της ισλαμικής επανάστασης, εν τούτοις τη φορά αυτή ο πρώην Πρόεδρος προώθησε την εικόνα του μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή στόχος του οποίου ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση.

Με την νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το Ιράν επιστρέφει και πάλι στα χέρια των υπερ-συντηρητικών θεοκρατικών κύκλων, μετά από μια οκταετία μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο απερχόμενος Πρόεδρος Χαταμί.

Μετά την νίκη του ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε πως η εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου αποτελεί ηχηρό ράπισμα για τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινκτον απάντησε πως με το αποτέλεσμα των εκλογών το Ιράν πάει πολλά βήματα πίσω.

«Πλήγμα για την Επανάσταση»

Στην γραπτή δήλωση του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ISNA, ο κ. Ραφσαντζανί αναφέρει:

«Όλα τα μέσα και η υποδομή του κράτους χρησιμοποιήθηκαν παράνομα προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το αποτέλεσμα»

Ο κ. Ραφσαντζανί προχωρά ακόμη πιο πέρα καταγγέλλοντας ότι δαπανήθηκαν παράνομα χρήματα των φορολογουμένων για να απαξιώσουν τον ίδιο και την οικογένειά του.

Έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωση του αποτελέσματος επειδή όπως είπε «η ιρανική δικαιοσύνη δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τίποτα.

«Ας τους κρίνει ο Θεός» τόνισε ο ηττηθείς των εκλογών στο Ιράν και κατέληξε:

«Αποφάσισα να συμμετάσχω στις εκλογές για να υπηρετήσω την επανάσταση, το Ισλάμ, το Ιράν και τον λαό του. Όσοι μου επιτέθηκαν επέλεξαν να αποδυναμώσουν την επανάσταση»

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του εκφράζει την συμπαράσταση του «σε όλους όσους επιθυμούν περισσότερη ελευθερία για τον λαό του Ιράν»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε πως « Το Ιράν έχει κάνει βήματα πίσω και απέδειξε με τις εκλογές αυτές ότι δεν μπορεί να εναρμονισθεί με το ρεύμα εκδημοκρατισμού που σαρώνει τη Μέση Ανατολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι στις εκλογές παρατηρήθηκαν πολλές «ελλείψεις» κάλεσε δε τον νέο Πρόεδρο να συνεργασθεί με τη Δύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανήγγειλε πως είναι έτοιμη να συνεργασθεί με οποιαδήποτε ιρανική κυβέρνηση που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την διευθέτηση του προβλήματος που προκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.