Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-28

  1. Ο ρόλος της Ελλάδας στη Σρεμπρένιτσα
  2. Συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν
  3. Διάγγελμα Μπους για Ιράκ
  4. Βήματα αγιοποίησης του πρώην πάπα
  5. Ημιτελικοί για γερά νεύρα
  6. Πετρελαϊκός γάμος μετά τον αρραβώνα
  7. Νέα απειλή από τη γρίπη των πτηνών
  8. Μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας
  9. Απόλυτος έλεγχος της Γιουνάιτεντ
  10. Ευρύτερος διάλογος για ασφαλιστικό
  11. Επέτειος με βία
  12. Ζωντανεύει η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ
  13. «Σωσίβιο» Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό
  14. Συμφωνία επί του «πυρηνικού ονείρου»
  15. ΗΠΑ, Γερμανία και Ιράν
  16. Πολιτική πρόοδος, κοινωνική αναρχία
  17. Πολιτική πρόοδος, κοινωνική αναρχία

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 02:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ο ρόλος της Ελλάδας στη Σρεμπρένιτσα

Η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι οι ελληνικές αρχές διεξάγουν έρευνα για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Έλληνες εθελοντές στη σφαγή των μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα.

Εάν επιβεβαιωθεί η ανάμειξη Ελλήνων εθελοντών στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα η Αθήνα θα βρεθεί σε αμηχανία, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα ήταν στενός σύμμαχος του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, όμως η ανάμειξη των Ελλήνων παραστρατιωτικών στις μάχες με τους Σερβοβόσνιους δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί», αναφέρει το άρθρο.

Η εφημερίδα επικαλούμενη έκθεση της ολλανδικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η ελληνική μονάδα των εθελοντών ύψωσε την ελληνική σημαία στην πόλη της Σρεμπρένιτσα αμέσως μετά την πτώση της. Το κείμενο αναφέρει ακόμα ότι τέσσερις από τους Έλληνες παραστρατιωτικούς έλαβαν παράσημα ανδρείας από τον καταζητούμενο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ολλανδική κυβέρνηση έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έστελνε όπλα στους Σερβοβόσνιους αψηφώντας τις σχετικές κυρώσεις.

«Η έρευνα μπορεί να αποδειχθεί χείμαρρος για την Ελλάδα, η οποία παρά την αργοπορημένη αποστασιοποίησή της από τον κ. Μιλόσεβιτς δεν έχει κάνει και πολλά για να αποδείξει τη δική της συμβολή στην χειρότερη έκφραση του σέρβικου εθνικισμού την δεκαετία του 90», γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η Ελλάδα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, έχει στο παρελθόν αγνοήσει αιτήματα για διερεύνηση του θέματος.

«Ενωμένοι για το καλό της Ευρώπης»

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) φιλοξενεί άρθρο του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν για το μέλλον της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη διέρχεται περίοδο κρίσης. Όμως ποτέ στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εκφράσει τόσο έντονη επιθυμία για τη δημιουργία μιας Ευρώπης με αξίες, αποφασιστικής και ικανής να ξεπεράσει τα κοινωνικά εμπόδια που αντιμετωπίζει», γράφει ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ντε Βιλπέν μιλά για την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να πλησιάσουν η μία την άλλη.

«Είναι αναγκαίο για την ασφάλεια μας: Στις τρομοκρατικές απειλές, στο κίνδυνο βιολογικών, χημικών και πυρηνικών όπλων, στην παράνομη μετανάστευση, μπορεί να υπάρξει μόνο συλλογική αντίδραση».

Είναι αναγκαίο να είμαστε ενωμένοι για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

«Ήταν η συλλογική πίεση που άσκησε η Ευρώπη αυτή που οδήγησε στην μείωση των εισαγωγών των κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων» .

Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να είναι ενωμένη για ένα καλύτερο μέλλον και για την προάσπιση των αξιών της, υποστηρίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός: «η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πολιτιστικός πλουραλισμός είναι συστατικά απαραίτητα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου».

«Είτε θα δώσουμε στους εαυτούς μας τα μέσα για να χτίσουν αυτή τη νέα Ευρώπη, είτε θα το πάρουμε απόφαση ότι η ήπειρός μας θα μετατραπεί σε μια μεγάλη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, την οποία θα διέπουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Όλοι πρέπει να θέσουμε τέλος στην ανασφάλεια με έργα. Χρειαζόμαστε φιλόδοξα σχέδια», γράφει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

Διάγγελμα Μπους

Φέροντας βαριά πλήγματα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και από τα επικριτικά σχόλια Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικάνων, ο πρόεδρος Μπους απευθύνθηκε με διάγγελμα στο λαό του, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αμφιβολίες για το αμερικανικό έργο στο Ιράκ, γράφουν οι Τάιμς (Times).

«Ένα χρόνο μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στην ιρακινή κυβέρνηση, ο ετοιμοπόλεμος πρόεδρος επιχείρησε να πείσει τους σκεπτικιστές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν στο Ιράκ».

Όμως οι Δημοκρατικοί, αναφέρει η εφημερίδα, κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι προσπαθεί με αισιόδοξο λόγο να ωραιοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο Ιράκ.

Ο Τζορτζ Μπους προσπάθησε να αφυπνίσει το αίσθημα καθήκοντος των Αμερικανών και να τους πείσει ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο Ιράκ, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Γκάρντιαν (Guardian), ο Σαντάμ Χουσεΐν ενδέχεται να καταθέσει μήνυση κατά της εφημερίδας Σαν (Sun) για την δημοσίευση ημίγυμνων φωτογραφιών του.

Η οικογένεια του πρώην δικτάτορα του Ιράκ ήλθε σε επαφή με έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους του Λονδίνου, τον Ντέιβιντ Πράις και τον ρώτησε πόσες πιθανότητες έχει ο Σαντάμ Χουσεΐν να κερδίσει τη δίκη.

Ο κ. Πράις αρνήθηκε να κάνει δημόσια οποιαδήποτε δήλωση, όμως άλλοι δικηγόροι, μιλώντας στην Γκάρντιαν εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν

Πρόκειται για τη δεύτερη συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν φέτος

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην επαρχία Κονάρ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοινώσεις του αμερικανικού στρατού.

Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο ούτε τα αίτια της συντριβής.

Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, πάντως, εκτοξεύθηκε ρουκέτα εναντίον του ελικοπτέρου.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή του ελικοπτέρου, αλλά το Πεντάγωνο δεν απάντησε σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ήταν το δεύτερο αμερικανικό ελικόπτερο που συνετρίβη φέτος στο Αφγανιστάν μετά τη συντριβή ενός άλλου που επέφερε το θάνατο 18 ατόμων τον Απρίλιο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ θεωρεί ότι αυτό το περιστατικό είναι πιο σοβαρό από το προηγούμενο, το οποίο είχε συμβεί κατά τη διάρκεια αμμοθύελλας.

Στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί τα επεισόδια βίας ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τις οργανώσεις ανταρτών τους τελευταίους τρεις μήνες.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 19:35 (Ώρα Λονδίνου)

Διάγγελμα Μπους για Ιράκ

Η δημοτικότητα του προέδρου Μπους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της

Τις ανησυχίες του για τη μειωμένη υποστήριξη των Αμερικανών προς την εκστρατεία στο Ιράκ αναμένεται να εκφράσει ο πρόεδρος Μπους κατά το τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει εκκλήσεις προς τον αμερικανικό λαό να μην λυγίσει και να συνεχίσει να υποστηρίζει την εκστρατεία στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να απευθύνει το τηλεοπτικό διάγγελμά του από μία στρατιωτική βάση, κατά την πρώτη επέτειο της παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Το διάγγελμα του προέδρου Μπους γίνεται ενώ οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι αυξάνονται οι αποδοκιμασίες για τον χειρισμό της κατάστασης στο Ιράκ.

Την Τρίτη, ένας βουλευτής σκοτώθηκε στο Ιράκ, ενώ συνεχίσθηκαν οι επιθέσεις σε όλη τη χώρα.

Από τότε που σχηματίσθηκε η κυβέρνηση στο Ιράκ, τον Απρίλιο, περισσότερα από 1.000 άτομα σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Ιρακινοί.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι τα αυξανόμενα επεισόδια βίας στο Ιράκ δημιουργούν πιέσεις για τον πρόεδρο Μπους.

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται στο χαμηλότερο στάδιό της από την αρχή της θητείας του.

Μία έρευνα της Ουάσινγκτον Ποστ αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι είναι επιτυχής η πρόσφατη εκστρατεία εναντίον των ανταρτών στο Ιράκ.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 20:55 (Ώρα Λονδίνου)

Βήματα αγιοποίησης του πρώην πάπα

Ο πρώην ποντίφικας έφυγε από τη ζωή πριν από τρεις περίπου μήνες

Το Βατικανό μελετά τις προτάσεις για την αγιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', εξετάζοντας τα στοιχεία που υπάρχουν για πιθανά θαύματα από τον πρώην ποντίφικα.

Ήδη έχει συσταθεί μία ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλα τα στοιχεία τηρώντας πλήρη εχεμύθεια.

Στην επιτροπή συμμετέχουν και ορισμένα μέλη που θα αναλάβουν το ρόλο του «δικηγόρου του διαβόλου», προβάλλοντας αντιρρήσεις στους ισχυρισμούς για θαύματα.

Στο Βατικανό έχουν καταφθάσει εκατοντάδες γράμματα και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρουν θαύματα του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'.

Τυπικά, η διαδικασία ξεκινά μόνο πέντε χρόνια μετά το θάνατο ενός ποντίφικα. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πέθανε πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Ο ίδιος ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε κάνει μία εξαίρεση για τη Μητέρα Τερέζα, η οποία αγιοποιήθηκε δύο χρόνια μετά το θάνατό της.

Στο παρελθόν, η όλη διαδικασία κρατούσε ακόμη και δεκαετίες, αναφέρουν οι ανταποκριτές.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ημιτελικοί για γερά νεύρα

Η Μαρία Σαραπόβα υπερασπίζεται τον περσινό της τίτλο

Τρεις πρώην νικήτριες του Γουίμπλεντον και μία καθ όλα ικανή διεκδικήτρια συνθέτουν την τετράδα των ημιτελικών του ιστορικού τουρνουά τένις του νοτιοδυτικού Λονδίνου.

Το Νο 1 στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης και φυσικά του τουρνουά, η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (νικήτρια το 1999 και φιναλίστ το 2000) επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πολύ καλή φόρμα στην οποία βρίσκεται, ξεπερνώντας στα προημιτελικά το εμπόδιο της Ρωσίδας, Σβετλάνα Κουζνέτσοβα.

Η Ντάβενπορτ επιστράτευσε και πάλι, όπως και στον προηγούμενο γύρο κόντρα στην Κλάιστερς, την ακρίβεια που τη διακρίνει στα χτυπήματα της μπάλας και κέρδισε με 2-0 σετ [7-6 (7-1 στο τάι μπρέικ) και 6-3].

Αντίπαλός της στο δρόμο για τον τελικό θα είναι η πιο σταθερή ίσως παίκτρια του τουρνουά, το Νο 3 Αμελί Μορεσμό.

Η Γαλλίδα, ο μέσος χρόνος των αγώνων της οποίας περιορίζεται κάτω από τη μία ώρα, επικράτησε με σχετική ευκολία της Αναστάσια Μισκίνα, μίας ακόμα Ρωσίδας που έφτασε στα προημιτελικά.

Το Νο 9 του τουρνουά και περσινή νικήτρια του Ρολάν Γκαρός είδε τη Μορεσμό να σπάει το σερβίς της δύο φορές στο πρώτο σετ, με αποτέλεσμα το 6-3 στα γκέιμ υπέρ της Γαλλίδας.

Το δεύτερο σετ, παρά την καλύτερη απόδοση της Μισκίνα, κατέληξε και πάλι στη Μορεσμό με 6-4 γκέιμ.

Στον άλλον ημιτελικό θα αναμετρηθούν δύο τενίστριες με φανατικούς φίλους.

Η Μαρία Σαραπόβα, μετά την περσινή έκπληξη στα κορτ του Γουίμπλεντον δείχνει αποφασισμένη και ώριμη να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Το Νο 2 του τουρνουά δυσκολεύθηκε, αλλά νίκησε με 2-0 σετ τη συμπατριώτισσά της Ρωσίδα, Νάντια Πετρόβα, η οποία συμπλήρωνε την τετράδα των εκπροσώπων της Ρωσίας στα ημιτελικά.

Το πρώτο σετ διήρκεσε 55 λεπτά. Η Σαραπόβα κατάφερε να κερδίσει τελικά με 7-6 γκέιμ (8-6 στο τάι μπρέικ).

Στο δεύτερο σετ, βελτιώνοντας την απόδοσή της επικράτησε με 6-3.

Αντίπαλος της πανέμορφης Ρωσίδας θα είναι η νικήτρια του Γουίμπλεντον το 2000 και το 2001 και φιναλίστ τις δύο επόμενες χρονιές, Βίνους Γουίλιαμς.

Το Νο 14 του τουρνουά κατάφερε και άντεξε στο πολύ καλό παιχνίδι και την πίεση της φιναλίστ του Ρολάν Γκαρός, Μέρι Πιρς, την οποία κατέβαλε με 2-0 σετ (6-0, 7-6 με 12-10 στο τάι μπρέικ).

Την Τετάρτη διεξάγονται οι προημιτελικοί των ανδρών.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 16:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πετρελαϊκός γάμος μετά τον αρραβώνα

Πρατήριο της Shell

Υπό μία ενωμένη διοίκηση θα πορεύεται στο εξής η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία του κόσμου, η Royal Dutch Shell.

Οι μέτοχοι των δύο εταιρειών που απάρτιζαν το μέχρι σήμερα σχήμα, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ολλανδία, ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία τη συγχώνευσή τους.

Η απόφαση των μετόχων σημαίνει την εγκατάλειψη ενός σχήματος διττής ιδιοκτησίας της Royal Dutch Shell που διήρκεσε επί έναν αιώνα και υπό το οποίο η εταιρεία διοικούταν μεν ως μία επιχείρηση, αλλά ανήκε σε δύο εταιρίες χαρτοφυλακίου στη Βρετανία και την Ολλανδία.

Επόμενη κίνηση μετά τη συμφωνία συγχώνευσης θα είναι ο σχηματισμός του νέου διοικητικού συμβουλίου της νέας ουσιαστικά εταιρείας.

Οι διοικούντες τον πετρελαϊκό κολοσσό δήλωσαν ότι αναμένουν από το νέο εταιρικό σχήμα να είναι περισσότερο σαφές, αποτελεσματικό και υπόλογο.

Η απόφαση για την αλλαγή αυτή οφείλεται στις πιέσεις των επενδυτών, μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι τα βεβαιωμένα αποθέματα μαύρου χρυσού της εταιρείας είχαν παρουσιαστεί μεγαλοποιημένα.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα απειλή από τη γρίπη των πτηνών

Η νόσος των πουλερικών προσβάλλει πλέον και αποδημητικά πτηνά εγείροντας νέες ανησυχίες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε τη διεξαγωγή κατεπειγόντων ελέγχων σε αποδημητικά πτηνά που έχουν προσβληθεί από το θανατηφόρο ιό της γρίπης των πουλερικών, στη βορειοδυτική Κίνα.

Ο διεθνής Οργανισμός υποστηρίζει ότι 5.000 άγρια πτηνά έχουν πεθάνει κατά την πρόσφατη έξαρση της νόσου στην επαρχία Κινγκ-χάι, αριθμός πενταπλάσιος από τα στοιχεία που έδωσε η κινεζική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού στην Κίνα, Τζούλι Χολ δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά άγρια πουλιά πεθαίνουν λόγω της νόσου των πουλερικών, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε μια πιο επικίνδυνη για τα ζώα μορφή.

Η κα. Χολ σημείωσε επίσης ότι πλέον το μέγεθος της απειλής για τους ανθρώπους είναι άγνωστο.

Η αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους μόνο έξι εβδομάδες για να διενεργήσουν τους ελέγχους, πριν τα αποδημητικά πουλιά εγκαταλείψουν την περιοχή κατευθυνόμενα σε χώρες με υψηλότερες θερμοκρασίες, συχνά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου)

Μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας

Οι απόπειρες αυτοκτονίας έλαβαν χώρα στη φυλακή Λγκοβ στην περιοχή Κουρσκ

Περίπου 180 κρατούμενοι σε φυλακές στη Ρωσία έκοψαν τις φλέβες τους στα χέρια ή το λαιμό τους, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες κράτησής τους.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας έλαβαν χώρα στη φυλακή Λγκοβ στην περιοχή Κουρσκ, όπου έσπευσαν ασθενοφόρα και γιατροί και από τις γύρω περιοχές.

Τα τραύματα των περισσότερων κρατουμένων δεν θεωρούνται θανατηφόρα, αλλά ορισμένοι είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Έπειτα από τις εξετάσεις που έγιναν ανακαλύφθηκε ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν υποστεί πολλά βασανιστήρια.

Οι εισαγγελείς έχουν υποσχεθεί ότι θα οδηγήσουν την υπόθεση στη δικαιοσύνη, κατηγορώντας τους φρουρούς για βασανιστήρια κρατουμένων.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 500 κρατούμενοι συμμετείχαν ουσιαστικά σε αυτή τη μαζική απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής.

Οι συγγενείς των κρατουμένων πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι θα διεξάγουν τις δικές τους έρευνες.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Απόλυτος έλεγχος της Γιουνάιτεντ

Οι οπαδοί της ομάδας θα εξαναγκασθούν να πουλήσουν τις μετοχές τους

Ο Αμερικανός μεγιστάνας Μάλκολμ Γκλέιζερ ανακοίνωσε ότι έχει πλέον στην κατοχή του το 98% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μπορεί να εξαναγκάσει τους υπόλοιπους μετόχους να πουλήσουν το μερίδιό τους.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός μεγιστάνας διέθετε μόνο το 97,6% των μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας και δεν μπορούσε να εξαναγκάσει τους υπόλοιπους μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Ο Μάλκολμ Γκλέιζερ προσέφερε 790 εκατομμύρια στερλίνες για να αποκτήσει τον έλεγχο της ομάδας.

Προς το παρόν δήλωσε ότι ισχύει η προσφορά που έχει κάνει στους εναπομείναντες μετόχους να αγοράσει την κάθε μετοχή για τρία εκατομμύρια στερλίνες.

Ωστόσο, οι εναπομείναντες μέτοχοι, οι οποίοι είναι κυρίως οπαδοί της ομάδας, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον του Αμερικανού μεγιστάνα, έστω και αν αυτός είναι πλέον για την τιμή των όπλων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο Μάλκολμ Γκλέιζερ διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 260 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν στο 98% των μετοχών της ομάδας.

Οι οπαδοί της ομάδας συγκεντρώνουν χρήματα με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον κάποιο μέλος της οικογένειας Γκλέιζερ μπορεί να θελήσει να πουλήσει τις μετοχές του.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρύτερος διάλογος για ασφαλιστικό

Ευρύτερο διάλογο για το ασφαλιστικό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας

Διάλογο για το ευρύτερο ασφαλιστικό πρόβλημα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στη Βουλή αναδείχθηκε ότι υπάρχει ευρύτερο θέμα ασφαλιστικού καθώς ο νόμος Ρέππα έχει μεγάλες αδυναμίες, «γιατί στην ουσία έχει μετακυλήσει όλο το κόστος της χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο Δημόσιο και τον προϋπολογισμό».

»Αυτό είναι ένα ζήτημα ευρύτερου ασφαλιστικού που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο μακράς πνοής όπως επανειλημμένως έχει πει και στο παρελθόν η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την τροπολογία του κ. Εβερτ και αν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θα την αποσύρει, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε: «αυτά δεν μπορώ να τα κρίνω εγώ. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στη Βουλή με τη ρύθμιση που έχει εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή. Η ρύθμιση αυτή είναι απολύτως αεροστεγής. Κάναμε κάποιες τεχνικού χαρακτήρα βελτιώσεις αλλά από κει και έπειτα εναπόκειται στον καθένα τι θα κάνει».

Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ακόμη ότι στη Βουλή αναδείχθηκε και το γεγονός ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συντάξεων στον τραπεζικό τομέα χωρίς να επιβαρύνει ούτε το ΙΚΑ ούτε το δημόσιο διότι όλο το κόστος θα το πληρώσουν οι τράπεζες.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επέτειος με βία

Στο Λονδίνο βρέθηκε χθες ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραΐμ αλ Τζααφάρι

Ο βετεράνος σιίτης ηγέτης και μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου, Ντάρι αλ Φαγιάντ είναι μεταξύ των θυμάτων επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας σε προάστιο της Βαγδάτης.

Νεκροί είναι επίσης ο γιος του 87χρονου βουλευτή και τρεις σωματοφύλακές του.

Η επίθεση συμπίπτει με την επέτειο του ενός χρόνου από την επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας από την αμερικανική διοίκηση στους Ιρακινούς.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται με τηλεοπτικό διάγγελμά του να ζητήσει υπομονή από τους συμπατριώτες του, παρά τη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πραγματοποιούν νέα μεγάλη επιχείρηση εναντίον υπόπτων ανταρτών στα δυτικά της χώρας.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότεροι από χίλιοι Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες.

Επίκεντρό της είναι οι περιοχές γύρω από τις πόλεις Χιτ και Χαντίθα στην κοιλάδα του Ευφράτη.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, κατά την συνάντησή του στο Λονδίνο με το Βρετανό ομολογό του, Τόνι Μπλερ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τάξη στη χώρα του θα έχει αποκατασταθεί μέσα σε δύο χρόνια.

Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και ο επαρκέστερος έλεγχος των συνόρων, απ' όπου, όπως τόνισε, διεισδύουν στη χώρα ξένοι μαχητές.

Δημοσκόπηση

Εξάλλου, το 57% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τζορτζ Μπους και η κυβέρνησή του υπερέβαλαν ως προς το οπλοστάσιο που διεθετε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν προκειμένου να αιτιολογήσουν την εισβολή στο Ιράκ.

Αυτό καταγράφει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ και του δικτύου ABC.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ζωντανεύει η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ

Το άγαλμα του λόρδου Νέλσονα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο

167 πλοία και σκάφη, από απλά ιστιοφόρα μέχρι τα πιο σύγχρονα αεροπλανοφόρα, από 35 χώρες του κόσμου έχουν συγκεντρωθεί ανοιχτά των νοτίων ακτών της Αγγλίας, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.

Η ήττα του γαλλικού και ισπανικού στόλου από τους Άγγλους τον Οκτώβριο του 1805 ανοιχτά του ακρωτηρίου των δυτικών ακτών της Ισπανίας, είχε τερματίσει τις ελπίδες του Ναπολέοντα για εισβολή στο βρετανικό έδαφος και έθεσε τις βάσεις για τη βρετανική ναυτική υπεροχή κατά την εκατονταετία που ακολούθησε.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επιθεώρηση του στόλου στο Πόρτσμουθ από τη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς και αναπαράσταση της ναυμαχίας.

Οι «αντίπαλες» παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στη ναυμαχία χωρίζονται στην «κόκκινη» και την «μπλε» ομάδα, και όχι σε Βρετανία και Γαλλία, ώστε να μην «προσβληθούν» οι Γάλλοι.

Η 75χρονη σήμερα τρισέγγονη του ναυάρχου Νέλσονα χαρακτήρισε πάντως την απόφαση αυτή «αρκετά ανόητη πολιτική ορθότητα».

Στις ακτές έχει συγκεντρωθεί πλήθος 250 χιλιάδων ατόμων.

Ένα από τα 17 αντίγραφα των πλοίων του 19ου αιώνα που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις

Μεταξύ των πλοίων και σκαφών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η γαλλική ναυαρχίδα «Σαρλ ντε Γκολ», πολλά αεροπλανοφόρα και έξι πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία.

Επίσης, παρόντα είναι και 17 πλοία πιστά αντίγραφα των πλοίων του 19ου αιώνα, με σκοπό την ορθότερη αναπαράσταση του τρόπου διεξαγωγής ναυμαχιών την εποχή του Νέλσονα.

Ένα εξ αυτών, το πλοίο «Μεγάλος Τούρκος», θα παίξει το ρόλο της φρεγάτας «Βίκτορι», το πλοίο του λόρδου Νέλσονα, πάνω στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή ο Άγγλος ναύαρχος, λίγο μετά την οριστικοποίηση της επικράτησης του στόλου του στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.

Το πρόγραμμα της «ναυμαχίας» περιλαμβάνει και αναπαράσταση του θανάτου του Νέλσονα.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Σωσίβιο» Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιστροφή χρημάτων σε νοικοκυριά. Ρυθμίσεις-εξπρές για το πετρέλαιο που "καίει".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πακέτο μέτρων κατά της φτώχειας. Σημαντικές παροχές για τους άνω των 65 ετών με χαμηλά εισοδήματα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Απάτη με τη ζάχαρη. Όλα τα ονόματα που έστειλε στον εισαγγελέα ο Παπαθανασίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4 Μπόνους για χαμηλοσυνταξιούχους. Η κυβέρνηση προωθεί την κατώτατη εθνική σύνταξη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 10.000 έγραψαν κάτω από τη βάση αλλά... Μπαίνουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Η ΑΥΓΗ: Μαύρη τρύπα 22 δισ. στο ΙΚΑ! Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπημα στη μαφία του τζόγου η συμφωνία ΟΠΑΠ - ΙΝΤΡΑΛΟΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του "Πάμε Στοίχημα", στο οποίο θα συμμετέχουν και ελληνικές ομάδες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σωσίβιο Μητσοτάκη. Όλη η οικογένεια στηρίζει τον κ. Καραμανλή. Ο Επίτιμος δίνει τον τόνο, Ντόρα και Κυριάκος πλειοδοτούν. Ευθεία επίθεση στον κ. Έβερτ για το Ασφαλιστικό.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 10.000 νέοι φοιτητές με βαθμό κάτω από τη βάση. Όσοι πρόλαβαν... μπαίνουν φέτος.

ΕΘΝΟΣ: Ντόμινο κερδοσκοπίας. Ανατιμήσεις λόγω πετρελαίου προεξόφλησε ο Δ. Σιούφας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θέλουν Έβερτ σε αποστρατεία με Εθελουσία Έξοδο! Ενοχλημένοι από την Κριτική του πρώην Προέδρου του Κόμματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτρα-ανάσα για συνταξιούχους. Καθιερώνεται κατώτατη εθνική σύνταξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαγωνισμοί για 1.568 νέες θέσεις σε 5 υπουργεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βάλτε τώρα που γυρίζει... "Πάμε Στοίχημα": Κατάπιαν ό,τι διέψευδαν πριν 26 μέρες.

ΕΣΤΙΑ: Πανστρατιά για μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επί μέρους διαφωνίες.

ESPRESSO: Ντροπή SHOW για Ανδρέα - Χατζηνικολάου. Πεδίο μάχης ο Alpha, σε δύο στρατόπεδα τα στελέχη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ένταση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Εντολή Καραμανλή για κομματική πειθαρχία και ψήφιση την Πέμπτη. Υπαναχώρησε ο Μ. Έβερτ - Υπέρ του Γ. Αλογοσκούφη ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο ΛΟΓΟΣ: Απορρίφθησαν όλες οι τροπολογίες. Μητσοτάκης υπέρ της ρύθμισης και κατά... Έβερτ.

ΤΑ ΝΕΑ: Στο στόχαστρο όλες οι συντάξεις. Σειρά τώρα παίρνουν οι ΔΕΚΟ.

Η ΝΙΚΗ: Σύγκρουση στη Δεξιά. Συγκυβέρνηση Καραμανλή - οικογένειας Μητσοτάκη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επίθεση κατά μέτωπο με ισχυρό ΚΚΕ. Κοσμοπλημμύρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

TRAFFIC NEWS: Κόλαση στον ALPHA με Νίκο και Ανδρέα. Ξέσπασμα Χατζηνικολάου: "Είσαι άθλιος". Ο Μικρούτσικος κατηγορείται για επικίνδυνα "παιχνίδια" λόγω χαμηλής τηλεθέασης.

Η ΧΩΡΑ: Αποκλειστικό: Χαρίζονται οι μικρές ποινές για αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης.

City Press: Πρώτα η ψήφος, μετά οι... λογαριασμοί. Η κυβέρνηση σκληραίνει τη θέση της κρίνοντας εντελώς αναγκαία την ψήφιση των ασφαλιστικών αλλαγών και απορρίπτει τις τροπολογίες Έβερτ, Μάνου, Δραγασάκη.

METRO: Επικοινωνιακό μπαράζ. Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στοίχημα και με... εκλογές. Από τον Σεπτέμβριο τα νέα δεδομένα στον κρατικό τζόγο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Στα δικαστήρια οι συνεταιρισμοί. Η ΑΤΕ ζητά τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους ή την περιουσία τους που ξεπερνά στον Ν. Θεσσαλονίκης τα 30 εκ. ευρώ.

Κυβερνητική πολιτική-Μιλτιάδης Έβερτ

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές είναι φυσικό να διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούνται οι μεταρρυθμίσεις. Αν όμως αρχίσουν να εκφράζουν τις διαφωνίες τους με την υποβολή τροπολογιών -όπως έπραξε για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ο κ. Έβερτ, με τροπολογία η οποία θα συζητηθή μεθαύριο- θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την κυβερνητική πολιτική. Και τέτοιες πολυτέλειες, σήμερα δεν υπάρχουν. Διότι ειδικώς η σημερινή Κυβέρνησις έχει την ιστορική ευθύνη να προβή σε σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες κατ' ανάγκην θα είναι επώδυνες και θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε κάποιες θιγόμενες κατηγορίες πολιτών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "δεν τους πάει ο Μίλτος. Τους ενοχλεί... Άλλωστε για κάποιους ήταν και είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος και ο μόνιμος αντίπαλος!. "Δεν τον γουστάρουν", δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος στην Ρηγίλλης. Και συνεχίζει: Είναι ανεξάρτητος. Είναι αυτόνομος. Και το πιο βασικό: Είναι καθαρός! Άλλωστε γνωρίζουν καλά, αν ο Μίλτος δεν είχε προβλήματα υγείας, ευτυχώς τώρα τα αντιπαρήλθε, αρκετοί θα τα είχαν μαζέψει γιατί είναι απρόβλεπτος και δεν ήλθε τώρα στην "Νέα Δημοκρατία". Βέβαια κάποιοι τον αμφισβητούσαν και τον αμφισβητούν... Πρόβλημά τους και δικαίωμά τους... Αλλά ο γέρο-Καραμανλής ο οποίος δεν ήταν εύκολος στις κρίσεις και τις αποδοχές ανθρώπων, τον πίστευε και γι' αυτό πάντα τον άκουγε με προσοχή! Πράγματι ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ σκέπτεται πρακτικά και με απλότητα... Και πάντα έχει επιτυχία- φτάνει εκεί που θέλει".

Κατώτατη εθνική σύνταξη

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "πακέτο μέτρων κατά της φτώχειας που αποσκοπούν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση των συνταξιούχων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, είτε με υψηλότερες αυξήσεις στις συντάξεις, είτε με κοινωνικές παροχές (όπως δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, δωρεάν μεταφορές, αύξηση επιδότησης ενοικίου κ.ά) επεξεργάζεται η κυβέρνηση".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τη λήψη ειδικών μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, τα οποία περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την καθιέρωση της "Εθνικής Κατώτατης Σύνταξης" προωθεί η κυβέρνηση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "την καταβολή κατώτατης εγγυημένης σύνταξης για όσους είναι άνω των 65 ετών μελετά το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη 2005-2006 που παρουσίασε χθες ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει επεξεργασθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των συνταξιούχων που έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας κι απειλούνται από το φάσμα της φτώχειας. Σε πρώτη φάση ανακοινώνονται τέσσερις παροχές, πέραν του πλεονεκτήματος της εθνικής σύνταξης".

Ασφαλιστικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "σε ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό κλίμα άρχισε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, που περιέχει τη ρύθμιση του ασφαλιστικού των τραπεζών. Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, που εκφράζονται κυρίως από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Μ. Έβερτ, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης προχώρησε σε μερικές τροποποιήσεις, που αφορούν τον τρόπο καταβολής από τις τράπεζες του κόστους συγχώνευσης των επικουρικών ταμείων τους με το ΙΚΑ. Τόνισε επίσης την ανάγκη να αρχίσει εθνικός διάλογος για το ασφαλιστικό πρόβλημα στο σύνολό του".

Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "η κυβέρνηση, με τον πλέον επίσημο τρόπο, απέρριψε τις τροπολογίες Έβερτ, Μάνου και Δραγασάκη για την ανάληψη των ελλειμμάτων των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων από τις τράπεζες. Κατά την έναρξη της συζήτησης -στην ολομέλεια της Βουλής- του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, στο οποίο έχουν ενταχθεί οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία από τις τροπολογίες των βουλευτών. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στη σχετική ρύθμιση -με κυβερνητική τροπολογία- οι οποίες όμως δε θα αντιβαίνουν στο πνεύμα του νομοσχεδίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "μετά τις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο όλο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αρχίζοντας από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έδωσε χθες στη Βουλή το σύνθημα να αρχίσει η συζήτηση".

Οικογένεια Μητσοτάκη

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "σωσίβιο στον πρωθυπουργό έριξε χθες η οικογένεια Μητσοτάκη-εν όψει ανασχηματισμού, λένε πολλοί. Νωρίς το πρωί ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η τροπολογία Έβερτ "είναι χωρίς αντικείμενο". Λίγο αργότερα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, υπερασπίστηκε την πολιτική του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ενώ η κύρια Ντόρα Μπακογιάννη (που συναντήθηκε το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό) έχει ήδη δημοσίως στηρίξει την κυβερνητική πολιτική".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στη "νεοφιλελεύθερη" ρότα της αλήστου μνήμης κυβερνητικής πολιτικής περιόδου 1990-1993 σέρνει η οικογένεια Μητσοτάκη τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, προκαλώντας την αντίδραση της "λαϊκής Δεξιάς" που εκφράζεται από τον Μιλτ. Έβερτ και άλλους παράγοντες της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι η αμέριστη στήριξη στις πολιτικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου από τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος συνδέεται με την έντονη φημολογία περί ανάθεσης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών στην Ντ. Μπακογιάννη κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, κάποια στελέχη ανησυχούν για την αλλοίωση της πολιτικής φυσιογνωμίας της κυβερνητικής παράταξης".

ΚΚΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "προσκλητήριο σάλπισμα ήταν η χτεσινή συγκέντρωση, που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. Σάλπισμα ενότητας της εργατικής τάξης, ενότητας των εργαζόμενων με τους αγρότες, με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους άνεργους, με τη νεολαία , με τις γυναίκες στη βάση ενός διευρυμένου, συνεκτικού πλαισίου αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας".

Ανατιμήσεις καυσίμων

ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "ντόμινο κερδοσκοπίας σε όλα τα ...μήκη και πλάτη της αγοράς, που ομολόγησε ουσιαστικά και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, φέρνουν οι φρενήρεις ανατιμήσεις των καυσίμων".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "με ρυθμίσεις- εξπρές ετοιμάζονται τα υπουργεία Οικονομίας- Οικονομικών και Ανάπτυξης να αποφύγουν το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των νοικοκυριών από το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης τον επόμενο χειμώνα λόγω της ανεξέλεγκτης και απρόβλεπτης κούρσας ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που χθες ξεπέρασαν τα 60 δολάρια το βαρέλι".

Ζάχαρη

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ ισχυρίζεται ότι "πουλούσαν ως ελληνική εισαγόμενη ζάχαρη από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κέρδιζαν τεράστια ποσά, καθώς η ελληνική ζάχαρη είναι πιο ακριβή. Από ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης αποκαλύφθηκαν πολλές εταιρίες, οι οποίες παραπλανούσαν τους καταναλωτές, που πλήρωναν την εισαγόμενη ζάχαρη από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αίγυπτο...χρυσάφι".

"Πάμε Στοίχημα"

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "μόνο 26 ημέρες κράτησαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Χθες ανακοινώθηκε η είσοδος ελληνικών ομάδων (και πλήθος άλλων αθλητικών και μη γεγονότων...) στο "Πάμε Στοίχημα"! Όσο για το ασυμβίβαστο Κόκκαλη για το οποίο το '99 η ΝΔ ζητούσε εξεταστική, θα ρυθμιστεί με τον κανονισμό στοιχήματος! Μέχρι ότου (1-2-2007) ο ΟΠΑΠ αναλάβει, όπως λέει, εξ ολοκλήρου τη δουλεία παρά τον ....αρραβώνα των 2.000 τερματικών που συνήψε με τον Κόκκαλη".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ " ηχηρό χτύπημα στη μαφία του παράνομου τζόγου αποτελεί η συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του "Πάμε Στοίχημα" με τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου την προσφορά νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και την καθιέρωση κινήτρων για τους παίκτες. Στόχος της συμφωνίας είναι ο περιορισμός του παράνομου τζόγου που παίζεται μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ και έχει αγγίξει μυθικούς τζίρους που φτάνουν τα 600 δισεκατομμύρια το χρόνο".

Πανελλαδικές εξετάσεις

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "η μεγάλη αποτυχία των μαθητών της τεχνολογικής κατεύθυνσης, η σημαντική μείωση των αριστούχων, αλλά και η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ περίπου 10.000 υποψηφίων με βαθμολόγηση κάτω από τη βάση (για τελευταία χρονιά ) είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή εικόνα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι βαθμολογίες των οποίων άρχισαν να αναρτώνται από χθες στα σχολεία όλης της χώρας".


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία επί του «πυρηνικού ονείρου»

Η Γαλλία επελέγη τελικά ως χώρα κατασκευής του πυρηνικού αντιδραστήρα ITER

Η μικρή γαλλική πόλη Κανταράς, κοντά στη Μασσαλία, επελέγη τελικά ως χώρος κατασκευής ενός εντελώς νέου είδους πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνάντηση στη Μόσχα εκπροσώπων των έξι εταίρων που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κόστος αυτό καθιστά το πρόγραμμα τη δεύτερη ακριβότερη διεθνή συνεργασία υψηλής τεχνολογίας μετά το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο αποκαλούμενος Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας (ITER) προβλέπεται ότι θα παράγει ενέργεια με τον τρόπο που παράγει ενέργεια και ο ήλιος.

Το είδος του αντιδραστήρα ITER αποτελεί μακρόχρονο όνειρο της επιστημονικής κοινότητας, που επιθυμεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνική σύντηξη, χωρίς την έκλυση υψηλά ραδιενεργών αποβλήτων.

Ωστόσο, το εγχείρημα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από την παρέλευση τουλάχιστον 30 ετών.

Η γαλλική υποψηφιότητα, που είχε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Κίνας, επικράτησε έναντι της πρότασης κατασκευής του αντιδραστήρα στο Ροκασό της Ιαπωνίας, πρόταση την οποία εκτός από το Τόκιο υποστήριζαν επίσης οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η Ιαπωνία απαίτησε εγγυήσεις για την ανάληψη συμβολαίων μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων και πολλές από τις 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας που αφορούν το πρόγραμμα ITER, ώστε να δεχθεί να κάνει την παραχώρηση έναντι της Γαλλίας.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ, Γερμανία και Ιράν

Στη Γερμανία η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει ότι η συνάντηση Σρεντερ Μπους στην Ουάσιγκτον διεξήχθη μεταξύ δύο πολιτικών που έχουν χάσει τη δημοτικότητά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναμένεται να χάσει την Καγκελαρία της Γερμανίας στις βουλευτικές εκλογές του Φθινοιπώρου.

«Πολλοί στην Ουάσιγκτον επιθυμούν μια πολιτική αλλαγή» στη Γερμανία, σημειώνει η εφημερίδα.

Προσθέτει όμως ότι και η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έχει μειωθεί αισθητά.

Η συνάντησή τους, σημειώνει η εφημερίδα, ακολούθησε το γνωστό μοτίβο με δηλώσεις για καλή συνεργασία από τη μια πλευρά και με πολλές διαφωνίες από την άλλη.

Με αυτό το δεδομένο, θεωρείται απίθανο η Ουάσιγκτον να στηρίξει την συμμετοχή του Βερολίνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσης γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) σημειώνει ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει στις διαπροσωπικές σχέσεις των δύο ηγετών μετά την λήξη του πολέμου στο Ιράκ.

Αν και οι δύο πολιτικοί αντιμετωπίζουν τις διαφορές τους με διπλωματικότητα, γνωρίζουν ότι οι σχέσεις τους είναι στην καλύτερη περίπτωση ψυχρές και στην χειρότερη περίπτωση ανύπαρκτες και ότι η κατάσταση αυτή είναι δύσκολο να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ωστόσο η εφημερίδα πιστεύει ότι ο καγκελάριος Σρέντερ δεν θα χρησιμοποιήσει την κόντρα του με τις ΗΠΑ στην προεκλογική του εκστρατεία. Η αντιπαράθεση αυτή έχει ξεθωριάσει, σχολιάζει η εφημερίδα.

Αντιθέτως αναμένεται να εμφανιστεί ως ο «σωτήρας της σοσιαλιστικής Ευρώπης που δέχεται επίθεση από το Βρετανικό μοντέλο».

«Μπλερ εναντίον Σρέντερ» αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα λέει η εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) επισημαίνει ότι η επιρροή της Γερμανίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή αποδυναμώνεται.

Απόδειξη σύμφωνα με την εφημερίδα είναι το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος επέστρεψε στην πατρίδα του χωρίς να έχει λάβει καμία διαβεβαίωση από τον πρόεδρο Μπους για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ιράν και πυρηνικά

Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) λέει ότι έχει έλθει η ώρα να διευθετηθεί το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Εάν ο νέος πρόεδρος της χώρας επιβεβαιώσει τη φήμη του σκληροπυρηνικού η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη. Όμως η Ευρώπη έχει ακόμα ένα χαρτί που μπορεί να παίξει, ενθουσιάζοντας ακόμα και τον Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ: «την προοπτική ευκολότερης πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά».

Όμως δεν υπάρχει πολύς χρόνος, προειδοποιεί η εφημερίδα, καθώς στην Ουάσιγκτον ήδη κάποιοι διερωτώνται μήπως ο διάλογος με το Ιράν πρέπει να σταματήσει.

Διαφορετική προσέγγιση επιχειρεί η γαλλική Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) η οποία επισημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας δεν έχει κλείσει την πόρτα στις ΗΠΑ.

Οι Ιρανοί θέλουν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο και το Ιράν χρειάζεται τη Δύση για πουλήσει το πετρέλαιό του. Επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε ριζικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, σχολιάζει το άρθρο.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική πρόοδος, κοινωνική αναρχία

Ασιόδοξος ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τρίτη από την ημέρα που η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ μεταβίβασε την εξουσία της χώρας σε ιρακινά χέρια.

Μέσα σε αυτό το διάστημα το Ιράκ απέκτησε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά το βιοτικό επίπεδο των Ιρακινών λίγο έχει αλλάξει, με τη βία να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα.

Ένα χρόνο μετά την μεταβίβαση της εξουσίας, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους υπογραμμίζουν ότι στη χώρα έχει σημειωθεί πολιτική πρόοδος.

Μέσα σε αυτό το διάστημα λένε ότι διενεργήθηκαν επιτυχείς εκλογές και αναδείχθηκε μια νέα δημοκρατική κυβέρνηση.

Επίσης, παρά τις όποιες δυσκολίες, οι Ιρακινοί ίσως να έχουν συμφωνήσει στο προσχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Πάντως η πολιτική πρόοδος δεν έχει κάμψει την ιρακινή αντίσταση. Αντιθέτως τα επεισόδια βίας έχουν αυξηθεί,

Οι εξτρεμιστές έχουν βελτιώσει τις τακτικές των επιθέσεών τους ενώ οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούν είναι πλέον πιο σύνθετοι. Τα

α δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί για την ανοικοδόμηση της χώρας φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Ιρακινοί εξακολουθούν να κατατάσσονται στις δυνάμεις ασφαλείας, όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμοι να αναλάβουν τη φύλαξη της χώρας τους χωρίς την βοήθεια των Αμερικανών.

Αντιφατικές εκτιμήσεις

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, κατά την συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τάξη στη χώρα του θα έχει αποκατασταθεί μέσα σε δύο χρόνια.

Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και ο επαρκέστερος έλεγχος των συνόρων του Ιράκ απ' όπου διεισδύουν στη χώρα ξένοι μαχητές.

Μιλώντας στο BBC ο κ. Τζααφάρι είπε ότι δεν τον ανησυχεί η δράση των τρομοκρατών:

«Οι τρομοκράτες δεν έχουν πολιτική ατζέντα, θέλουν μόνο να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Σημασία έχει λοιπόν τι κάνουμε εμείς. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, η κατάσταση βελτιώνεται και ο λαός ανταποκρίνεται στις ενέργειές μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

Διάγγελμα Μπους

Οι εκτιμήσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος δήλωσε ότι θα περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια μέχρι να ηττηθεί η ιρακινή αντίσταση.

Πάντως, στις ΗΠΑ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αμερικανικός λαός σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% αποδοκιμάζει την πολιτική Μπους στο Ιράκ.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα ζητώντας την στήριξη των Αμερικανών στις επιλογές του στο Ιράκ.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική πρόοδος, κοινωνική αναρχία

Ασιόδοξος ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τρίτη από την ημέρα που η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ μεταβίβασε την εξουσία της χώρας σε ιρακινά χέρια.

Μέσα σε αυτό το διάστημα το Ιράκ απέκτησε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά το βιοτικό επίπεδο των Ιρακινών λίγο έχει αλλάξει, με τη βία να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα.

Ένα χρόνο μετά την μεταβίβαση της εξουσίας, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους υπογραμμίζουν ότι στη χώρα έχει σημειωθεί πολιτική πρόοδος.

Μέσα σε αυτό το διάστημα λένε ότι διενεργήθηκαν επιτυχείς εκλογές και αναδείχθηκε μια νέα δημοκρατική κυβέρνηση.

Επίσης, παρά τις όποιες δυσκολίες, οι Ιρακινοί ίσως να έχουν συμφωνήσει στο προσχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Πάντως η πολιτική πρόοδος δεν έχει κάμψει την ιρακινή αντίσταση. Αντιθέτως τα επεισόδια βίας έχουν αυξηθεί,

Οι εξτρεμιστές έχουν βελτιώσει τις τακτικές των επιθέσεών τους ενώ οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούν είναι πλέον πιο σύνθετοι. Τα

α δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί για την ανοικοδόμηση της χώρας φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Ιρακινοί εξακολουθούν να κατατάσσονται στις δυνάμεις ασφαλείας, όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμοι να αναλάβουν τη φύλαξη της χώρας τους χωρίς την βοήθεια των Αμερικανών.

Αντιφατικές εκτιμήσεις

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, κατά την συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τάξη στη χώρα του θα έχει αποκατασταθεί μέσα σε δύο χρόνια.

Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και ο επαρκέστερος έλεγχος των συνόρων του Ιράκ απ' όπου διεισδύουν στη χώρα ξένοι μαχητές.

Μιλώντας στο BBC ο κ. Τζααφάρι είπε ότι δεν τον ανησυχεί η δράση των τρομοκρατών:

«Οι τρομοκράτες δεν έχουν πολιτική ατζέντα, θέλουν μόνο να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Σημασία έχει λοιπόν τι κάνουμε εμείς. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, η κατάσταση βελτιώνεται και ο λαός ανταποκρίνεται στις ενέργειές μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

Διάγγελμα Μπους

Οι εκτιμήσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος δήλωσε ότι θα περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια μέχρι να ηττηθεί η ιρακινή αντίσταση.

Πάντως, στις ΗΠΑ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αμερικανικός λαός σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% επιθυμεί την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα ζητώντας την στήριξη των Αμερικανών στις επιλογές του στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.