Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-29

  1. Συνέντευξη Μπους
  2. Ανεπίτευκτοι στόχοι για το έιτζ
  3. Μαθήματα για την ΕΕ στη Γαλλία
  4. Νέα σχέδια για τον Πύργο της Ελευθερίας
  5. Αυξάνονται οι χρήστες ναρκωτικών
  6. Ευρωπαϊκές ανακοινώσεις για Τουρκία
  7. Συγκρούσεις στρατιωτών και Εβραίων εποίκων
  8. Κινητοποιήσεις για το ωράριο των καταστημάτων
  9. Έρευνα για ανάμιξη Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα
  10. Η ανασφάλεια για το ασφαλιστικό και η διαπλοκή
  11. Έρευνα για το «ρόλο Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα»
  12. Πρωτοποριακή τεχνολογία στην Ευρώπη
  13. Διάγγελμα Μπους

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 02:01 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη Μπους

Μία ημέρα μετά το διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παραχωρεί συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα Τάιμς (Times).

Λίγο πριν τη σύνοδο του G8, που θα πραγματοποιηθεί στην Σκωτία, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, τα σχέδιά του για την Αφρική, το περιβάλλον, και φυσικά για την έκβαση του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι ανυπομονεί να βρεθεί στην σύνοδο του G8 επειδή πρώτον απολαμβάνει την συνεργασία με άλλους ηγέτες, ιδίως με τον κ. Μπλερ, τον οποίο θαυμάζει.

«Μου αρέσει να βρίσκομαι κοντά του. Μου αρέσει να βρίσκομαι με όλους τους ηγέτες», λέει ο Τζορτζ Μπους.

Δεύτερον, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ενθουσιασμένος με την ατζέντα της συνόδου.

«Ανυπομονώ να μιλήσουμε για την Αφρική Ανυπομονώ να μιλήσουμε για τις κλιματολογικές αλλαγές. Αυτή είναι μια ευκαιρία να επεκτείνουμε τον διάλογο πέρα από το πρωτόκολλο του Κιότο. Αναγνωρίζω ότι η απόφασή μου (να μην υπογραφεί το πρωτόκολλο του Κιότο) δεν ήταν καθόλου δημοφιλής, Όμως είχα τους λόγους μου, τους οποίους εξηγώ εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο Ιράκ και απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί έφεραν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, ο κ. Μπους τονίζει:

«Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας κερδίζεται στα πεδία των μαχών Υπάρχει η ιδεολογία του μίσους, το όραμα ενός κόσμου όπου οι εξτρεμιστές ορίζουν τις ζωές εκατομμυρίων μουσουλμάνων», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την άποψη του διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγό Αμπιζάιντ, ότι δηλαδή μια νίκη στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ θα σημάνει την αρχή του τέλους στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ μια ήττα θα είναι μόνο η αρχή του πολέμου.

«Όσο βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο δεν θα ξεχάσω ποτέ τα διδάγματα της 11ης Σεπτεμβρίου και γι΄ αυτό πολεμάμε παγκοσμίως τους ψυχρούς δολοφόνους», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, ο Τζορτζ Μπους λέει ότι ο χρόνος θα δείξει εάν θα είναι συνεργάσιμος και ότι η πρώτη δοκιμή θα είναι ο διάλογος για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο δημοσιογράφος των Τάιμς υπενθυμίζει στον Αμερικανό πρόεδρο πόσο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ υπήρξε ο Τόνι Μπλερ και τον ρωτά τι έχει κάνει εκείνος για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Οι αποφάσεις που λάβαμε από κοινού έθεσαν τις βάσεις για την ειρήνη στις επόμενες γενιές. Οι αποφάσεις του βασίστηκαν στις δικές του εκτιμήσεις για το τι ήταν καλύτερο για τον ελεύθερο κόσμο και την Βρετανία. Δεν συμβαίνει το ίδιο και στην προσωπική σχέση μας. Δεν καθόμαστε να υπολογίσουμε πως μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλο σε προσωπικό επίπεδο», δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του στους Τάιμς.

«Δοκιμασία για την Τουρκία»

Σκληρή δοκιμασία για την Τουρκία, τιτλοφορείται άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που αναφέρεται στους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο σχόλιό της η εφημερίδα γράφει ότι ούτε η χρονική στιγμή ούτε οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Το κείμενο αναφέρεται στην κρίση στην ΕΕ αλλά και στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στην Άγκυρα την ένταξη της στην κοινότητα.

Η υπόθεση της Τουρκίας διχάζει τις Βρυξέλλες, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph). Η εφημερίδα σημειώνει ότι κάποιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι τάχθηκαν κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με εναλλακτική λύση την «προνομιακή σχέση».

Ενδοιασμούς για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας εξέφρασαν οι επίτροποι του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας της Αυστρίας και της Σλοβακίας.

Η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατά τις ελπίδες της Τουρκίας ζωντανές.

Στο άρθρο σημειώνεται όμως ότι παρά την παρέμβαση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που έσωσε την Άγκυρα από το καθεστώς της «προνομιακής σχέσης» με την ΕΕ, στις Βρυξέλλες υπάρχει απαισιοδοξία για τις πιθανότητες πλήρους ένταξης της Τουρκίας.

Στο ίδιο ύφος και η Ιντιπέντεντ (Independent), η οποία σημειώνει ότι η ΕΕ κρατά τις πόρτες της ανοιχτές για την Άγκυρα αλλά προβλέπει δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες με την Τουρκία αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δέκα χρόνια, όμως με την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα , πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Άγκυρα δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ, σχολιάζει η εφημερίδα.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 17:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεπίτευκτοι στόχοι για το έιτζ

Αντιρετροϊκά φαρμακευτικά σκευάσματα

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) παραδέχθηκε ότι βρίσκεται μακριά από το στόχο της να χορηγεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος του έτους αντιρετροϊκά φάρμακα σε τρία εκατομμύρια ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του έιτζ.

Σε έκθεση προόδου του διεθνούς οργανισμού αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δηλώνεται ότι αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως ωφελούνται της χρήσης των φαρμάκων.

Οι αξιωματούχοι της Π.Ο.Υ. ήλπιζαν ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, έξι μήνες πριν από το τέλος της εκστρατείας επέκτασης της θεραπείας με αντιρετροϊκά σκευάσματα, τα φάρμακα θα έφταναν σε ενάμισι εκατομμύριο ασθενείς.

Όπως πάντως σημειώνεται, ο στόχος των τριών εκατομμυρίων ευεργετηθέντων ασθενών μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις αρχές του 2006.

Ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν τα πολύτιμα αντιρετροϊκά φάρμακα έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, ο αρμόδιος συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Π.Ο.Υ. θα χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τα κράτη χορηγούς.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 18:54 (Ώρα Λονδίνου)

Μαθήματα για την ΕΕ στη Γαλλία

Θα ενταχθεί στη διδακτική ύλη μάθημα για την ΕΕ;

Ένα σχέδιο 40 βασικών σημείων για να μάθουν περισσότερα οι Γάλλοι για την ΕΕ έχει κατατεθεί στη γαλλική κυβέρνηση - ένα μήνα μετά την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης στη χώρα.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι να δημιουργηθεί ένα γραμματόσημο για την ΕΕ, ένα μετάλλιο τιμής, εξετάσεις στο σχολείο για θέματα της ΕΕ και μία αθλητική διοργάνωση στους κόλπους της κοινότητας.

Μία έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου θεωρεί ότι η απόρριψη του ευρωπαϊκού Συντάγματος οφειλόταν στην αποτυχία των εκστρατειών ενημέρωσης στη χώρα.

Αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας, λέει η έκθεση, είναι ότι οι Γάλλοι αισθάνονται ότι απειλούνται από την ΕΕ.

Η κοινοβουλευτική έκθεση εκπονήθηκε μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών. Την εντολή για τη διεξαγωγή της είχε δώσει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν.

Ο Ζαν Πιέρ Ραφαρέν παραιτήθηκε λίγο πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική συνθήκη στη Γαλλία.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης γράφτηκε πριν από τις 29 Μαϊου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι «η ΕΕ δεν συγκεντρώνει ψήφους για τους βουλευτές, δεν "πουλάει" για τους δημοσιογράφους και δεν μπορεί να ενταχθεί στη σχολική ύλη για τους μαθητές».


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα σχέδια για τον Πύργο της Ελευθερίας

Ο νέος ουρανοξύστης έχει σχεδιασθεί ήδη αρκετές φορές

Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης παρουσίασαν ένα νέο σχέδιο για τον ουρανοξύστη που θα αντικαταστήσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για θέματα ασφαλείας.

Ο Πύργος της Ελευθερίας πρόκειται να κατασκευασθεί στο σημείο όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Οι αρχιτέκτονες αναγκάσθηκαν να σχεδιάσουν από την αρχή το κτίριο, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι ο νέος ουρανοξύστης, ύψους 540 μέτρων, θα μπορούσε να είναι ευάλωτος σε βομβιστικές επιθέσεις από φορτηγά διέρχονται από την περιοχή.

Βάσει των νέων σχεδίων, ο ουρανοξύστης θα κτισθεί πιο μακριά από το δρόμο, ενώ θα υπάρξουν επίσης και επιπλέον ενισχύσεις στα υλικά του.

Το βάθρο του ουρανοξύστη θα είναι από ατσάλι, το υπόλοιπο τμήμα θα είναι περιβλημένο από διάφορα μέταλλα και στην κορυφή θα υπάρχει ένας πύργος από γυαλί.

Στην κορυφή του κτιρίου θα υπάρχει μία κεραία, η οποία θα μοιάζει με τον πυρσό του Αγάλματος της Ελευθερίας.

«Το νέο σχέδιο αποτελεί φόρο τιμής στην ελευθερία και εγγυάται την ασφάλεια», είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι.

Ο νέος ουρανοξύστης αναμένεται να είναι ένας από τους υψηλότερους σε όλο τον κόσμο.


Αυξάνονται οι χρήστες ναρκωτικών

Καύση οπίου στο Αφγανιστάν - Στη χώρα αναλογεί το 87% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως εξακολουθεί την ανοδική της πορεία, σύμφωνα με την ετήσια σχετική έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης.

Η έκθεση προσδιορίζει τον αριθμό των χρηστών ναρκωτικών ουσιών σε όλο τον κόσμο στα 200 εκατομμύρια άτομα.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Μαρία Κόστα χαρακτήρισε το εμπόριο ναρκωτικών ως «τέρας», με αξία άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερη δηλαδή των περισσότερων οικονομιών του κόσμου.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον τελευταίο χρόνο οι χρήστες ναρκωτικών αυξήθηκαν κατά 8%, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης χρήσης κάνναβης.

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση της χρήσης συνθετικών ναρκωτικών, όπως τα χάπια έκσταση και οι αμφεταμίνες και αύξηση της κατανάλωσης οπίου, ηρωίνης και κοκαΐνης.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης για μία ακόμα χρονιά είναι η μεγάλη παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, στο οποίο αναλογεί το 87% της παγκόσμιας παραγωγής.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 16:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκές ανακοινώσεις για Τουρκία

Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται το πέρασμα προς την Ασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι οι συνομιλίες για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ θα αρχίσουν κανονικά στις 3 Οκτωβρίου με κοινό στόχο την προσχώρηση της χώρας στην κοινότητα.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις αναφέρονται στο προτεινόμενο σχέδιο συνομιλιών, το οποίο πρέπει να εγκριθεί αρχικώς ομόφωνα από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο χρειασθεί και ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος της κοινότητας πριν από το 2014.

Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν ενώ αρχίζουν να πληθαίνουν οι ανησυχίες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεσπάσει μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τη Γαλλία και από την Ολλανδία.

Η κοινότητα δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ολλανδία, πολλοί ψηφοφόροι που απέρριψαν τη συνταγματική συνθήκη δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι μία μελλοντική διεύρυνση μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία.

Ειδικότερα, εκφράζονται πολλές ανησυχίες για την Τουρκία, η οποία εκτός από το γεγονός ότι είναι μουσουλμανική χώρα, πιστεύεται ότι θα ξεπεράσει σε πληθυσμό ακόμη και τη Γερμανία μέχρι το 2015.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στρατιωτών και Εβραίων εποίκων

Οι ισραηλινές αρχές ανησυχούν ότι μπορεί να ξεσπάσουν και άλλες συγκρούσεις

Συμπλοκές σημειώθηκαν σε εθνική οδό του Ισραήλ ανάμεσα στα ισραηλινά στρατεύματα και τους Εβραίους εποίκους που διαμαρτύρονται για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι συγκρούσεις έγιναν στην εθνική οδό Ιερουσαλήμ-Τελ Αβίβ, όπου σημειώθηκαν ζημιές σε περίπου 20 αυτοκίνητα.

Ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα σε Εβραίους εποίκους και Παλαιστινίους, οι οποίοι πετούσαν πέτρες.

Τα ισραηλινά στρατεύματα παρενέβησαν ανοίγοντας πυρ για να σταματήσουν τις συμπλοκές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υπογράμμισε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των «χούλιγκαν», όπως είπε χαρακτηριστικά, που τάσσονται εναντίον της αποχώρησης των ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή αστυνομία θεωρεί ότι ήταν θαύμα το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε κανένα τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό όπου έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις.

Χιλιάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν περαιτέρω συγκρούσεις.

Πιστεύεται ότι οι συμπλοκές ξεκίνησαν από υπερ-εθνικιστές Εβραίους εποίκους που δεν θέλουν να φύγουν από τα παλαιστινιακά εδάφη.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητοποιήσεις για το ωράριο των καταστημάτων

Μετά το ασφαλιστικό (φωτο) στους δρόμους και για το ωράριο των καταστημάτων

Απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για τις 6 Ιουλίου οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, αντιδρώντας στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων.

Στην Αθήνα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί της 6ης Ιουλίου, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής.

Στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε επίσης 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, 6 Ιουλίου και κλείσιμο των καταστημάτων.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10:30 το πρωί στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων 48 ωρών το ανώτερο, με τρία απογεύματα κλειστά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται η απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, πλήρης σταθερή εργασία, επτάωρη, πενθήμερη, 35ωρη για όλους με 1.200 ευρώ πρώτο μισθό.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, με 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 14:08 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για ανάμιξη Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα

Γυναίκα θρηνεί πάνω από τα φέρετρα των εκτελεσθέντων στη Σρεμπρένιτσα

Το ενδεχόμενο να συμμετείχαν Έλληνες υπήκοοι στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η έρευνα, που έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες από συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Παπαληγούρα, διατάχθηκε στις αρχές του μήνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο εισαγγελέας παρενέβη στο θέμα μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος στη Βουλή.

Ο κ. Ανδριανόπουλος ζητούσε τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ανάμιξης Ελλήνων παραστρατιωτικών στη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας από Σέρβους.

Το θέμα επανήλθε από τον κ. Ανδριανόπουλο, καθώς δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου βίντεο που προβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στο βίντεο φαίνονται Σέρβοι παραστρατιωτικοί να εκτελούν μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέθεσε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αθηνά Θεοδωροπούλου, η οποία έλαβε την εντολή να μελετήσει κάθε στοιχείο της υπόθεσης και να εντοπίσει αν εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο Έλλληνες πολίτες σε σφαγές αμάχων.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονται στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 13:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η ανασφάλεια για το ασφαλιστικό και η διαπλοκή

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.641 προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό. Σε υπουργεία, ΕΚΑΒ, πανεπιστήμια και ΟΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι θα ισχύσει για λάδι, βαμβάκι, καπνό, βοοειδή, σιτηρά κ.α. 2,45 δισ. ευρώ προβλέπει για τους αγρότες η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Μήνυμα Καραμανλή από το βήμα της Βουλής.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φακέλωναν τους δεξιούς! Ο Καραμανλής αποκάλυψε τη φαυλότητα και τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μόνιμοι 3.271 συμβασιούχοι. Έκανε δεκτές τις αιτήσεις το ΑΣΕΠ.

Η ΑΥΓΗ: Κόβουν τους μισούς συμβασιούχους. Απογοήτευση για δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Αν δεν αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης και δεν μειωθούν τα προνόμια των ...ρετιρέ, κινδυνεύουμε να μείνουμε όλοι χωρίς συντάξεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Όλα υπό αίρεσιν στο Ασφαλιστικό. Ανοιχτή ατζέντα ως τις επόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα νέα στεγαστικά για δημοσίους υπαλλήλους. Ευνοϊκότεροι όροι χορήγησης και αποπληρωμής.

ΕΘΝΟΣ: Επι - στροφή στη Δεξιά. Δριμύ "κατηγορώ" Γιώργου- Έχασε την ψυχραιμία του ο Κ. Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θερμοπληξία με σκουπίδια και καύσωνα! Η εδαφοποίηση της λυματολάσπης άρχισε, οι εργαζόμενοι στους Δήμους και τις Κοινότητες αρχίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η Πολιτεία ετοιμάζεται να πάρει έκτακτα μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανασφάλεια στο ΙΚΑ για το ασφαλιστικό. Καμπανάκι κινδύνου από τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντριβή Παπανδρέου σε 2 μέτωπα. Βουλή: Καταπέλτης ο Καραμανλής για διαπλοκή και κομματικοποίηση στις Ε.Δ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγροτικό σοκ - Ασφαλιστικό ωχ! Άνοιξε η κυβέρνηση καυτά θέματα με άδηλο μέλλον.

ΕΣΤΙΑ: Ανεξήγητη ανοχή προς τους απεργούς. Εμπορική, Αγροτική κινδυνεύουν με κατάρρευση.

ESPRESSO: Η μεγάλη αλλαγή του Μάκη. Ο γαμπρός...ξυρίστηκε τρεις μήνες πριν από το γάμο. Πώς η Κιμ μεταμόρφωσε τον "σκληρό" της τηλεόρασης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επενδύσεις μηδέν και απαισιοδοξία στη βιομηχανία. Φόβοι επιδείνωσης από πετρέλαιο. Χωρίς οφέλη από τους Ολυμπιακούς.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανοίγει " το ασφαλιστικό. Διάλογο σε βάθος χρόνου προανήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης.

ΤΑ ΝΕΑ: Όλοι στα 65 και με μείωση συντάξεων! Νέα βόμβα από Αλογοσκούφη.

Η ΝΙΚΗ: Ρελάνς Παπανδρέου. Επίθεση σε Καραμανλή για τη διαπλοκή. Τον κατήγγειλε για εύνοια σε Μπόμπολα-Κόκκαλη τους οποίους είχε...φωτογραφίσει ως "νταβατζήδες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ετοιμασία εδάφους για συνολική αντιασφαλιστική επίθεση.

TRAFFIC NEWS: Όργια σε γαμήλια δεξίωση. Συνέβη στην Πάτρα. Καλεσμένοι "ρίχτηκαν" στις σερβιτόρες. Τους έδωσαν "πριμ" για να μη μιλήσουν.

City Press: Γενίκευση αλλαγών μετά το τεστ των τραπεζών.

Μetro: Διάλογος από το μηδέν. Νέο μήνυμα του Γιώργου Αλογοσκούφη για αλλαγές σε όλα...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό: στο τραπέζι όρια, εισφορές. Άνοιξε και επισήμως το θέμα από τον Αλογοσκούφη.

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Ηττήθηκαν" τα φροντιστήρια. Μαθητές σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης μπαίνουν στα ΑΕΙ επειδή απλώς...διάβαζαν!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με απόφαση Σουφλιά δημιουργείται: Μέγα εθνικό πάρκο στην ευρεία περιοχή Θεσσαλονίκης.

Σημείωση: Η εφημερίδα Η ΧΩΡΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Συνάντηση Μπλερ - Καραμανλή

H ESPRESSO γράφει ότι "η προώθηση των μεταρρυθμίσεων της Ευρώπης θα είναι το βασικό αντικείμενο της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με το Βρετανό ομόλογό του στην κατοικία του Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ. "Αγκάθια" στη συνάντηση θα είναι το Κυπριακό, η περαιτέρω διεύρυνση της Ευρώπης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)".

ΙΚΑ - ΔΕΚΟ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "τον "κώδωνα του κινδύνου" για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στο ΙΚΑ η ένταξη των ταμείων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ καθώς θα δημιουργήσει έλλειμμα 13,5 δισ. ευρώ, έκρουσαν οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες για το κόστος του εγχειρήματος και -φυσικά- την κάλυψή του. Παράλληλα, η εισφορο-διαφυγή φθάνει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως".

Συμβασιούχοι

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "για χιλιάδες συμβασιούχους η ρύθμιση Παυλόπουλου αποδεικνύεται κοροϊδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, ο ένας στους δύο συμβασιούχους, τελικώς, δεν θα μονιμοποιηθεί. Η διαδικασία των κρίσεων προχωρεί με αργούς ρυθμούς".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "πραγματικότητα είναι πλέον οι 3.271 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο. Το ΑΣΕΠ, αφού εξέτασε τις πρώτες 6.273 αιτήσεις, έκανε δεκτές τις 3.271 . Σε λίγες μέρες ανακοινώνονται και τα ονόματα 5.949 εκπαιδευτικών που πιάνουν δουλειά τον Σεπτέμβριο".

Καύσωνας

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο ΙΟΥΝΙΟΣ φεύγει, ο καύσωνας έρχεται! Στους 38 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ενώ σε μερικές περιοχές, ίσως τους ξεπεράσει αφού εξασθενίζουν τα μελτέμια του Αιγαίου και η ζέστη αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή. Η Πολιτεία ετοιμάζεται να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστάσεως".

Βιομηχανία - Έρευνα ICAP

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής βιομηχανίας επιδεινώνονται εξαιτίας της ανόδου του πετρελαίου. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στη βιομηχανία είναι ότι σε έρευνα της ICAP η άνοδος του πετρελαίου αξιολογείται ως το δεύτερο σημαντικότερο γεγονός μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι επιπτώσεις του δεν φαίνεται να αντισταθμίζονται από την πορεία του ευρώ".

Συζήτηση στη Βουλή

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "ενωτικός ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να πατάξει την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση επισημαίνοντας ότι όλοι οι Έλληνες ζητούν τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξέχασε τα όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "ο πρωθυπουργός απάντησε χθες στις προκλήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον... τελείωσε. Αποκάλυψε και... υπενθύμισε τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη διαπλοκή, καθώς και την πρωτοφανή κομματικοποίηση στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημόσια Διοίκηση από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "τους φακέλους της ντροπής, από την ανάγνωση των οποίων προκύπτει πως όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν ήταν οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ έπαιρνε μετάθεση για τον Έβρο ή τα ξερονήσια, αποκάλυψε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Απαντώντας στις προκλήσεις του Γιώργου Παπανδρέου κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής κομματικά μπιλιετάκια του υπουργείου Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για διώξεις ανάλογα με το πολιτικό φρόνημα".

Σύμφωνα με την Traffic News "η τροπολογία Έβερτ δεν έφερε μόνο την αναμενόμενη τρικυμία στο κυβερνών κόμμα, αλλά και στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Κορυφαία στελέχη του Κινήματος για άλλη μια φορά ζητούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με την απόφαση να στηρίξει το κόμμα της αντιπολίτευσης την τροπολογία Έβερτ".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "μετωπική σύγκρουση χθες στη Βουλή. Η απογραφή της "δεξιάς επανίδρυσης του κράτους" από τον Γ. Παπανδρέου υποχρέωσε τον πρωθυπουργό σε έξοδο από τον "μεσαίο χώρο" και τον οδήγησε σε εκρήξεις ασυνήθιστου αλαζονικού αυταρχισμού".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "σε αντίθεση με τις συνήθεις γενικολογίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή περί διαπλοκής και "νταβατζήδων", ο Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδίασε χθες τους πάντες λέγοντας τα πράγματα με... το όνομά τους στη Βουλή, στη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τη Δημόσια Διοίκηση".

Ασφαλιστικό

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "θέμα γενικότερης αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος προτίθεται ν' ανοίξει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ν' αρχίσει ένα γύρο διαλόγου σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο αφενός της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, αφετέρου με τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά δεν κρύβει την πρόθεσή της να προχωρήσει στη γενίκευση της αντιασφαλιστικής επίθεσης και της επιχείρησης ολοσχερούς κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και στην κατεύθυνση αυτή εντείνει πολύμορφα την προετοιμασία της κοινής γνώμης, έχοντας και τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ".

Η City Press προσθέτει ότι "το Μαξίμου εκτιμά ότι η ΝΔ ενισχύθηκε από τη σύγκρουση στον τραπεζικό τομέα. Στόχος του Καραμανλή να αξιοποιήσει τις αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ προτού κάνουν δυναμική επανεμφάνιση τα οικονομικά προβλήματα".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "μοναδικός τρόπος, για να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να διασφαλιστούν οι συντάξεις, των μεροκαματιάρηδων που πληρώνουν μια ζωή για να μην βρεθούν στα γεράματά τους, χωρίς εισόδημα, κυριολεκτικά στον δρόμο, είναι η λήψη άμεσα και χωρίς εκπτώσεις, όλων εκείνων των μέτρων, που θα αποτρέψουν τον διαφαινόμενο κίνδυνο της χρεοκοπίας του ασφαλιστικού συστήματος. Το πρόβλημα προσλαμβάνει εθνικές διαστάσεις και χρειάζεται διακομματική συναίνεση προκειμένου να βρεθεί λύση".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "αυτή τη φορά η βεντάλια των κυβερνητικών χτυπημάτων άνοιξε επί των κεφαλών όλων των ασφαλισμένων (και όχι μόνο των τραπεζοϋπαλλήλων) αλλά και των αγροτών. Έτσι, στον διάλογο που θα γίνει μπορεί να τεθούν όρια ηλικίας και αύξηση εισφορών, τα οποία απέκλειε προεκλογικά η ΝΔ . Με τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής χιλιάδες αγρότες ωθούνται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια 10 εκατ. στρεμμάτων από 35 εκατ. συνολικά. Στο "φόντο" αυτό τρώγονται μεταξύ τους Αλογοσκούφης, Σιούφας και Παναγιωτόπουλος".

Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "νέα βόμβα έριξε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, θέτοντας ταυτόχρονα θέμα ορίων ηλικίας και ύψους συντάξεων, με διπλό στόχο: Να εργάζονται όλοι έως τα 65 χρόνια. Να μειωθούν οι συντάξεις όλων των ασφαλισμένων".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "υπό αίρεσιν τίθενται τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης απηύθυνε χθες πρόσκληση σε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους για "έναν εθνικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις" για ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος του είναι η αλλαγή του νόμου Ρέππα, εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική για τους εργαζομένους που ως τώρα θεωρούσαν κατοχυρωμένα το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των παροχών και τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ".


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 02:01 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για το «ρόλο Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα»

Η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι οι ελληνικές αρχές διεξάγουν έρευνα για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Έλληνες εθελοντές στη σφαγή των μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα.

Εάν επιβεβαιωθεί η ανάμειξη Ελλήνων εθελοντών στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα η Αθήνα θα βρεθεί σε αμηχανία, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα ήταν στενός σύμμαχος του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, όμως η ανάμειξη των Ελλήνων παραστρατιωτικών στις μάχες με τους Σερβοβόσνιους δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί», αναφέρει το άρθρο.

Η εφημερίδα επικαλούμενη έκθεση της ολλανδικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η ελληνική μονάδα των εθελοντών ύψωσε την ελληνική σημαία στην πόλη της Σρεμπρένιτσα αμέσως μετά την πτώση της. Το κείμενο αναφέρει ακόμα ότι τέσσερις από τους Έλληνες παραστρατιωτικούς έλαβαν παράσημα ανδρείας από τον καταζητούμενο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ολλανδική κυβέρνηση έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έστελνε όπλα στους Σερβοβόσνιους αψηφώντας τις σχετικές κυρώσεις.

«Η έρευνα μπορεί να αποδειχθεί χείμαρρος για την Ελλάδα, η οποία παρά την αργοπορημένη αποστασιοποίησή της από τον κ. Μιλόσεβιτς δεν έχει κάνει και πολλά για να αποδείξει τη δική της συμβολή στην χειρότερη έκφραση του σέρβικου εθνικισμού την δεκαετία του 90», γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η Ελλάδα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, έχει στο παρελθόν αγνοήσει αιτήματα για διερεύνηση του θέματος.

«Ενωμένοι για το καλό της Ευρώπης»

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) φιλοξενεί άρθρο του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν για το μέλλον της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη διέρχεται περίοδο κρίσης. Όμως ποτέ στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εκφράσει τόσο έντονη επιθυμία για τη δημιουργία μιας Ευρώπης με αξίες, αποφασιστικής και ικανής να ξεπεράσει τα κοινωνικά εμπόδια που αντιμετωπίζει», γράφει ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ντε Βιλπέν μιλά για την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να πλησιάσουν η μία την άλλη.

«Είναι αναγκαίο για την ασφάλεια μας: Στις τρομοκρατικές απειλές, στο κίνδυνο βιολογικών, χημικών και πυρηνικών όπλων, στην παράνομη μετανάστευση, μπορεί να υπάρξει μόνο συλλογική αντίδραση».

Είναι αναγκαίο να είμαστε ενωμένοι για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

«Ήταν η συλλογική πίεση που άσκησε η Ευρώπη αυτή που οδήγησε στην μείωση των εισαγωγών των κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων» .

Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να είναι ενωμένη για ένα καλύτερο μέλλον και για την προάσπιση των αξιών της, υποστηρίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός: «η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πολιτιστικός πλουραλισμός είναι συστατικά απαραίτητα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου».

«Είτε θα δώσουμε στους εαυτούς μας τα μέσα για να χτίσουν αυτή τη νέα Ευρώπη, είτε θα το πάρουμε απόφαση ότι η ήπειρός μας θα μετατραπεί σε μια μεγάλη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, την οποία θα διέπουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Όλοι πρέπει να θέσουμε τέλος στην ανασφάλεια με έργα. Χρειαζόμαστε φιλόδοξα σχέδια», γράφει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

Διάγγελμα Μπους

Φέροντας βαριά πλήγματα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και από τα επικριτικά σχόλια Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικάνων, ο πρόεδρος Μπους απευθύνθηκε με διάγγελμα στο λαό του, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αμφιβολίες για το αμερικανικό έργο στο Ιράκ, γράφουν οι Τάιμς (Times).

«Ένα χρόνο μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στην ιρακινή κυβέρνηση, ο ετοιμοπόλεμος πρόεδρος επιχείρησε να πείσει τους σκεπτικιστές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν στο Ιράκ».

Όμως οι Δημοκρατικοί, αναφέρει η εφημερίδα, κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι προσπαθεί με αισιόδοξο λόγο να ωραιοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο Ιράκ.

Ο Τζορτζ Μπους προσπάθησε να αφυπνίσει το αίσθημα καθήκοντος των Αμερικανών και να τους πείσει ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο Ιράκ, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Γκάρντιαν (Guardian), ο Σαντάμ Χουσεΐν ενδέχεται να καταθέσει μήνυση κατά της εφημερίδας Σαν (Sun) για την δημοσίευση ημίγυμνων φωτογραφιών του.

Η οικογένεια του πρώην δικτάτορα του Ιράκ ήλθε σε επαφή με έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους του Λονδίνου, τον Ντέιβιντ Πράις και τον ρώτησε πόσες πιθανότητες έχει ο Σαντάμ Χουσεΐν να κερδίσει τη δίκη.

Ο κ. Πράις αρνήθηκε να κάνει δημόσια οποιαδήποτε δήλωση, όμως άλλοι δικηγόροι, μιλώντας στην Γκάρντιαν εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 07:50 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοποριακή τεχνολογία στην Ευρώπη

Η κατασκευή ενός εντελώς νέου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα στην γαλλική πόλη Κανταράς κυριαρχεί στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Στη Γερμανία η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) χαιρετίζει την απόφαση πεντε χωρών και της ΕΕ να χτίσουν έναν πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Κίνα είναι συνέταιροι στην κατασκευή του αποκαλούμενου Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα.

«Το γεγονός ότι θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και όχι στην Ιαπωνία είναι λογικό», λέει η εφημερίδα, «αφού οι Ευρωπαίοι ερευνητές συνέβαλαν περισσότερο στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας».

«Η Ευρώπη δεν πέθανε στις 29 Μαΐου» γράφει η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation), που λέει ότι η απόφαση συμβολίζει την παρουσία της Γαλλίας στην επιστημονική έρευνα και στις τεχνολογίες του μέλλοντος.

Στη Γερμανία η Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το έργο στην ανάπτυξη της ανακυκλώσιμης ενέργειας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κόστος αυτού του εγχειρήματος θα είναι πολύ μεγάλο και εκφράζει φόβο για το ενδεχόμενο άντλησης πόρων από άλλες ερευνητικές προσπάθειες.

Εκλογές στη Γερμανία

Ο γερμανικός Τύπος εκφράζει αμφιβολίες για την συνταγματική βάση του εγχειρήματος του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να ανοίξει το δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο την πρώτη Ιουλίου.

Η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) είναι κατηγορηματική: «Το σύνταγμα δεν ανταποκρίνεται στις πολιτικές ανάγκες του λαού».

Η εφημερίδα λέει ωστόσο ότι είναι υπερβολικοί οι ισχυρισμοί ότι το κράτος διέρχεται περίοδο κρίσης.

Συμπληρώνει όμως ότι οι διαφορές για το διαδικαστικό είναι χαρακτηριστικές της σύγχυσης που επικρατεί στη χώρα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) υπογραμμίζει ότι η παρότρυνση του κυβερνώντος κόμματος προς τους βουλευτές του να απόσχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να χάσει ο Καγκελάριος είναι παράλογη.

Σημειώνει ότι οι βουλευτές διερωτώνται πως θα μπορέσουν να στηρίξουν τον κ. Σρέντερ στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν δεν θα έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους σε εκείνον στο κοινοβούλιο.


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005 - 06:24 (Ώρα Λονδίνου)

Διάγγελμα Μπους

Ο κ. Μπους μετέβη σε στρατιωτική βάση της Β. Καρολίνας

Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της εξουσίας στο Ιράκ από την ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση.

Με τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ να δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ότι εξαπατήθηκε ως προς την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Μπους επιχείρησε να εμψυχώσει και να ενημερώσει τους Αμερικανούς για τα μελλοντικά σχέδιά του και την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Μιλώντας για περίπου μισή ώρα από στρατιωτική βάση της βορείου Καρολίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι επιχειρήσεις στο Ιράκ αποτελούν μέρος του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας. Το μέλλον των ΗΠΑ, είπε, δεν μπορεί να καθορίζεται από βομβιστές αυτοκτονίας και δολοφόνους.

Πάντως ο κ. Μπους διαβεβαίωσε το λαό του ότι, προς το παρόν τουλάχιστον δεν θεωρεί αναγκαία την αποστολή νέων στρατευμάτων στο Ιράκ.

Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε, όπως είπε, την στρατηγική ενθάρρυνσης των Ιρακινών δυνάμεων προκειμένου να αναλάβουν κάποια μέρα την φύλαξη της χώρας τους.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Έχουμε σημειώσει πρόοδο ως προς το μέγεθος αλλά και την ποιότητα αυτής της δύναμης. Σήμερα το Ιράκ διαθέτει περισσότερους από 160 χιλιάδες στρατιώτες, εκπαιδευμένους για διάφορες αποστολές» δήλωσε ο κ. Μπους.

Αρνήθηκε ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την χώρα. «Θα μείνουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

Και ενώ οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ πληθαίνουν, ο κ. Μπους διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι οι θυσίες των στρατιωτών δεν πάνε χαμένες.

«Η αποστολή μας στο Ιράκ είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί έτσι κι εγώ παρακολουθώ τις εικόνες της βίας και της αιματοχυσίας. Κάθε εικόνα είναι τρομακτική και η δυστυχία είναι πραγματική. Γνωρίζω ότι οι Αμερικανοί διερωτώνται εάν αξίζουν αυτές οι θυσίες. Ναι αξίζουν και είναι αναγκαίες για την μελλοντική ασφάλεια της χώρας μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην βαρυσήμαντη - όπως χαρακτηρίστηκε - ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι η διάδοση της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.