Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-05

  1. Με οδηγό τη Μοζαμβίκη
  2. Τσάρτερ για λαθρομετανάστες
  3. «Ενωμένη η Αφρική»
  4. Περικοπές στη ζημιογόνο «Σάνιο»
  5. Ενώπιον της δικαιοσύνης οι διαδηλωτές
  6. Περικοπές στη ζημιογόνα «Σάνιο»
  7. Ποινές σε Μπουρμπούλια και Βαρλάμη
  8. Στο προσκήνιο οι εργασιακές σχέσεις
  9. Εν αναμονή της απόφασης των Αθανάτων
  10. Ερντογάν: Ανεπισήμως στις ΗΠΑ
  11. Περικοπές στη ζημιογόνα «Σάνιο»
  12. Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων
  13. Επίθεση στον ιερό χώρο της Αγιόντια
  14. Δύο επιθέσεις στη Βαγδάτη
  15. Eντάσεις και «μονομαχίες»
  16. Αρχίζει ο διάλογος για το ωράριο
  17. Συνεχίζεται η αναμονή στην Αλβανία
  18. Όχι της Χαμάς σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  19. Οι δύσθυμοι κύριοι του Εδιμβούργου

Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 03:20 (Ώρα Λονδίνου)

Με οδηγό τη Μοζαμβίκη

«Μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου, πείνας, αποτυχημένων μαρξιστικών πειραμάτων, φυσικών καταστροφών και υπό τον τρόμο του έιτζ, η Μοζαμβίκη είναι μία από τις ελάχιστες πηγές ελπίδας στην αφρικανική ήπειρο που θα μπορούσε να εμπνεύσει τους ηγέτες του G8».

Με την εισαγωγή αυτή η Ιντιπέντεντ (The Independent) καλεί τους ηγέτες του Ομίλου των Οχτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου να συνειδητοποιήσουν ότι η βοήθεια προς την Αφρική μπορεί να συντελέσει ουσιαστικά σε ένα καλύτερο μέλλον για την ήπειρο.

«Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα παραμένει εξαιρετικά χαμηλό και περισσότερος από το μισό πληθυσμό των 19 εκατομμυρίων εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά πριν από 5 χρόνια, πριν από τη βελτίωση των υποδομών, το διεθνές ενδιαφέρον και την καλύτερη διακυβέρνηση, η κατάσταση ήταν χειρότερη», γράφει η εφημερίδα.

Ενόψει της έναρξης της συνόδου του G8, η Ιντιπέντεντ διαπιστώνει πολλές διαφωνίες μεταξύ των ηγετών, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής και επικρίσεις από οργανώσεις αρωγής και ομάδες πίεσης, πάνω σε όλα τα βασικά θέματα: τη βοήθεια προς την Αφρική, το περιβάλλον και το διεθνές εμπόριο.

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η συμφωνία επί δικαιότερων κανόνων στο διεθνές εμπόριο είναι μια παραχώρηση της δύσης πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με τη διαγραφή των χρεών των αφρικανικών χωρών, γιατί θα επηρέαζε τους παραγωγούς και εξαγωγείς των κρατών του G8.

«Το εμπόριο όμως είναι πολύ πιο σπουδαία υπόθεση από την οικονομική βοήθεια και η πρόοδος στον τομέα αυτό είναι που θα αποδείξει το ειλικρινές των προθέσεων των πλουσίων χωρών. Από ρητορική βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο», σχολιάζει η εφημερίδα, «αλλά περιμένουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επισημαίνει ότι είναι ασυνήθιστο να συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις επί των τελικών συμφωνιών της συνόδου του G8 τόσο κοντά χρονικά στην έναρξη των επισήμων εργασιών.

Ένα από τα επιμέρους θέματα που αφορούν την υποστήριξη της δύσης προς την Αφρική, στο οποίο ανέκυψαν διαφωνίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι αυτό της λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του ιού HIV και του έιτζ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το σχετικό ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ υποχωρούν τελικά από το αίτημά τους να μη συμπεριληφθεί στην τελική δήλωση η δέσμευση για «παγκόσμια πρόσβαση στη θεραπεία της νόσου» μέχρι το 2010.

Αναφερόμενη στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Γκλενίγκλς, η εφημερίδα κάνει λόγο για «πόλη σε κατάσταση πολιορκίας».

Στο κύριο άρθρο της δε επισημαίνει ότι οι προσδοκίες είναι οι μεγαλύτερες που έχουν υπάρξει ποτέ για μια παρόμοια σύνοδο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα», καταλήγει η εφημερίδα.

Οι Τάιμς (The Times) εκτιμούν ότι οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί υπερβαίνουν τις δυνατότητες των ηγετών του G8.

Εξάλλου, σε γελοιογραφία της εφημερίδας απεικονίζονται δύο εξαθλιωμένοι από την πείνα Αφρικανοί να σχολιάζουν τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ περί «κακής βρετανικής κουζίνας», λέγοντας πόσο τρομερό πρέπει να είναι για τους Βρετανούς το γεγονός αυτό.

Με τον πρόεδρο Σιράκ τα βάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) ήδη από την πρώτη της σελίδα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Γάλλος ηγέτης είναι ενόψει του G8 απομονωμένος στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων και ντροπιασμένος στο πεδίο της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά το υποτιμητικό σχόλιο για τους Βρετανούς, αποφεύγοντας μάλιστα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, οι κκ. Μπλερ και Σιράκ βαδίοζυν προς μετωπική σύγκρουση στα θέματα του διεθνούς εμπορίου και του περιβάλλοντος, σε ένα κλίμα που θα είναι ακόμα πιο τεταμένο μετά την απόφαση της ΔΟΕ στη Σιγκαπούρη.

«Η κατάσταση για το Γάλλο πρόεδρο θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη», συνεχίζει η Τέλεγκραφ, «καθώς σε σημερινό του άρθρο στη Λε Μοντ, ο γενικός γραμματέας της ένωσης των 63 γαλλόφωνων κρατών, Αμπντού Ντιούφ ζητά την κατάργηση των επιδοτήσεων στους αγρότες, που προβλέπει η ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά ο κ. Σιράκ».

Ανάθεση Ολυμπιακών Αγώνων 2012

Η Γκάρντιαν αναφέρεται εκτενώς και στις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής του Λονδίνου και των άλλων υποψηφίων πόλεων για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Το θέμα αυτό καλύπτει το πρωτοσέλιδο των Τάιμς, οι οποίοι γράφουν ότι οι ελπίδες του Λονδίνου αυξάνονται «την ημέρα του Ολυμπιακού πεπρωμένου».

Η φωτογραφία που απεικονίζει το ανατολικό Λονδίνο με το καινούριο στάδιο που θα κατασκευαστεί σε περίπτωση ανάληψης των Αγώνων και μία άκρως αντίθετη και σκοτεινή φωτογραφία με την περιοχή ως έχει σήμερα, αντικατοπτρίζει τη σημασία της σημερινής απόφασης της ΔΟΕ στη Σιγκαπούρη, τονίζει η εφημερίδα.

Επιτόκια

Πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για μείωση των επιτοκίων ασκεί, σύμφωνα με τους Φαϊνάσνιαλ Τάιμς (Financial Times), η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών.

Ο γενικός διευθυντής της ένωσης των βιομηχάνων, σερ Ντίγκμπι Τζόουνς δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία για τη φετινή χρονιά καταδεικνύουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση λιανικών πωλήσεων τα τελευταία 22 χρόνια.

«Οι ταυτόχρονες ενδείξεις ύφεσης στην αγορά κατοικίας καθιστούν τη συγκυρία κατάλληλα για περικοπή της τιμής των επιτοκίων», δήλωσε ο σερ Τζόουνς.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 21:11 (Ώρα Λονδίνου)

Τσάρτερ για λαθρομετανάστες

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί επιδιώκουν τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης

Οι πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να συνεργαστούν για την απέλαση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους με κοινές πτήσεις τσάρτερ.

Πρόκειται για ιδέα του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, σε συνάντηση με τους ομολόγους του από την Γαλλία, την Βρετανία, την Γερμανία και την Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Τζουζέπε Πιζάνου, είπε ότι οι ομαδικές ναυλωμένες πτήσεις για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών θα μπορούσε να οργανωθούν μέσα σε λίγες μέρες.

Αλλά για τον επαναπατρισμό τους θα απαιτείται η συμφωνία της χώρας προέλευσης ότι δέχεται να τους υποδεχτεί.

Οι υπουργοί λένε ακόμα πως εργάζονται για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ηλεκτρονικών δελτίων ταυτότητας και ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση της κλοπής στοιχείων ταυτότητας και του εμπορίου πλαστών διαβατηρίων.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, είπε ότι οι πέντε υπουργοί συμφώνησαν ακόμα να εναρμονίσουν τους κανονισμούς τους ώστε οι μετανάστες στους οποίους δίνεται άδεια παραμονής να έχουν το δικαίωμα να φέρουν και τις οικογένειές τους.

Πρότεινε δε να προσκληθεί και η Πολωνία να συμμετάσχει στον Όμιλο των Πέντε ευρωπαϊκών κρατών σε αναγνώριση της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25.

Ο όμιλος αυτός δημιουργήθηκε το 2003 και συναντάται για όγδοη φορά.

Η λαθρομετανάστευση αποτελεί βασικό πρόβλημα αρκετών ευρωπαϊκών κρατών και οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως ήταν και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι Δανοί ψηφοφόροι απέρριψαν πρόσφατα το Ευρωσύνταγμα.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 15:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Ενωμένη η Αφρική»

Η Αφρική μιλά πλέον με μια φωνή, λέει η Αφρικανική Ένωση

Στον απόηχο της συναυλίας του Λάιβ 8 για την εξάλειψη της φτώχιας στην Αφρική, ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Σύρτη της Λιβύης, η Αφρικανική Ένωση.

Το μήνυμά των αφρικανικών κρατών προς τη σύνοδο κορυφής του Ομίλου των Οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών που αρχίζει την Τετάρτη, στο Γκλενίγκλς της Σκοτίας, είναι ότι πλέον η Αφρική μιλάει με μια φωνή και ότι τα αιτήματά της πρέπει να εισακουστούν.

Οι 53 Αφρικανοί ηγέτες κάλεσαν τη Δύση να διαγράψει όλα τα χρέη της ηπείρου και να της εγγυηθεί δύο μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο τόνισε ότι οι ίδιοι οι Αφρικανοί ηγέτες πρέπει να υποσχεθούν καλύτερη και διαφανέστερη διακυβέρνηση.

Πέρα από την παραγραφή των χρεών, τόσο οι οργανώσεις αρωγής, όσο και οι ίδιοι οι Αφρικανοί ηγέτες καλούν τις οκτώ πλέον αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες να ασχοληθούν και με την υιοθέτηση δικαιότερων κανόνων στο διεθνές εμπόριο, ώστε τα προϊόντα από την Αφρική να μπορέσουν να φθάσουν στις αγορές του αναπτυγμένου κόσμου.

«Εμπόριο με δικαιοσύνη και όχι ελεημοσύνη» είναι το σύνθημα τους, όπως είπε στο BBC, σύμβουλος του προέδρου Ομπασάντζο.

«Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στις ξένες επενδύσεις και στη βελτίωση των εμπορικών όρων, και κατά δεύτερο λόγο στην άφεση του χρέους και την οικονομική βοήθεια, διότι οι Αφρικανοί δεν είναι ούτε για λύπηση ούτε ζητιάνοι. Επιμένουμε ότι είναι ώρα για τους ηγέτες της Δύσης να συνταχθούν με τους καλλιτέχνες, τους απλούς πολίτες των δυτικών δημοκρατιών που πιστεύουν στον εκδημοκρατισμό και την αξιοπρέπεια της Αφρικής, πιστεύουν σε δικαιότερους κανόνες εμπορίου» είπε ο Φέμι Φάνι Καγιόντε.

Εμπόριο και ανάπτυξη

Η σημασία που έχει το διεθνές εμπόριο για την ανάπτυξη της Αφρικής φαίνεται χαρακτηριστικά από την περίπτωση της Γκάνας, λέει ο αναλυτής Διεθνών Υποθέσεων του BBC, Μάρκ Ντόιλ.

«Η Γκάνα στη δυτική Αφρική καλλιεργεί το καλύτερης ποιότητας κακάο στον κόσμο. Αλλά παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια δυναμική και σχετικά καλά οργανωμένη οικονομία, Η Γκάνα δεν επεξεργάζεται το κακάο της ούτε παράγει απ΄ αυτό σοκολάτα - ένα προϊόν που θα της απεκόμιζε σαφώς υψηλότερα έσοδα. Οι υψηλότεροι δασμοί που θέτουν τα ευρωπαϊκά κράτη στα κατεργασμένα προϊόντα αποθαρρύνουν χώρες όπως η Γκάνα από το να αναπτύξουν δευτερογενή τομέα και να συναγωνιστούν με ίσους όρους» λέει ο αναλυτής του BBC.

Ένα ακόμη εμπόδιο είναι οι επιδοτήσεις που δίνουν οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τις φτωχότερες χώρες, ενώ παράλληλα, η γραφειοκρατία και η διαφθορά στα αφρικανικά λιμάνια και αεροδρόμια αυξάνουν το κόστος των εισαγωγών, λέει ο Μαρκ Ντόιλ.

Όλα ατά τα ζητήματα θα θιγούν στο Γκλενίγκλς, αλλά κανείς σχεδόν δεν περιμένει πως θα επιλυθούν.

«Το ισχυρό αγροτικό λόμπι στις πλούσιες χώρες και τα κεκτημένα πολιτικά συμφέροντα στην Αφρική ευθύνονται για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται» επισημαίνει ο αναλυτής του BBC.

Συνέδριο

Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία της Επιτροπής για την Αφρική και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Κοινοπολιτεία, ξεκινά οικονομικό συνέδριο με απώτερο στόχο το σχεδιασμό ενός πλαισίου δράσης για την Αφρική, το οποίο θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ.

«Η οικονομική βοήθεια από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της Αφρικής κατά 6-7%. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξαλειφθεί η φτώχια» είπε ο επικεφαλής του συνεδρίου, σερ Μαρκ Μούντι Στιούαρτ.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Περικοπές στη ζημιογόνο «Σάνιο»

Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών «Σάνιο» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση 14.000 θέσεων εργασίας, σχεδόν το 15% του εργατικού της δυναμικού, στο πλαίσιο της δραστικής αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Η ανακοίνωση της «Σάνιο» αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ιαπωνική εταιρεία προτίθεται να βάλει λουκέτο ή να εκποιήσει το 20% των εργοστασίων της στην Ιαπωνία - την έδρα των δύο τρίτων του συνολικού της εργατικού δυναμικού.

Με αυτήν την κίνηση η «Σάνιο» εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 70 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο προϋπολογισμός για τα έξοδα της αναδιάρθρωσης κυμαίνεται στα 90 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 675 εκατομμύρια ευρώ).

Ο όμιλος στοχεύει στην επίτευξη, στο οικονομικό έτος 2007/2008, λειτουργικού περιθωρίου κέρδους 5%, σε σύγκριση με μικρότερο του 2% στο έτος χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2005.

Επιπλέον, η «Σάνιο» στοχεύει σε μείωση του χρέους της που, σήμερα, ανέρχεται σε 600 δισεκατομμύρια γεν.

Η ζημιογόνος ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να προσανατολιστεί στη δημιουργία μιας σειράς νέων πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και οι ηλιακοί πίνακες.

Τόσο η κινητή τηλεφωνία όσο και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της «Σάνιο» καταγράφουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικές απώλειες.

Ωστόσο, η «Σάνιο» δεν είναι η μόνη εταιρεία η οποία πληρώνει ακριβά το τίμημα της πτώσης των τιμών των κινητών τηλεφώνων και των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι εταιρείες «Φουτζίτσου», «Τοσίμπα», «Σάνι» και «Χιτάτσι».

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της «Σάνιο» θα είναι τριετές και οι επενδυτές ήδη δηλώνουν ικανοποιημένοι και αυτό φάνηκε από την ανοδική πορεία που σημειώνουν σε καθημερινή βάση από την Παρασκευή οι μετοχές της εταιρείας, οπότε και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αλλαγών.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώπιον της δικαιοσύνης οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές έχουν κατακλύσει το Εδιμβούργο

Αποκλεισμένο από τον υπόλοιπο κόσμο είναι από σήμερα το πολυτελές θέρετρο Γκλενίγκλς στη Σκοτία, καθώς απομένουν λιγότερες από 24 ώρες μέχρι την άφιξη των ηγετών του ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (G8).

Περίπου 11.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται και η άφιξη διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης απ΄ όλο τον κόσμο.

Χθες, το Εδιμβούργο παρέλυσε από τις πορείες και τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Περισσότεροι από 20 διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στα χθεσινά επεισόδια, ενώ σήμερα Τρίτη 100 συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σειρά κατηγοριών, όπως για διατάραξη δημόσιας τάξης μέχρι κατοχή ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα η αστυνομία στη Σκοτία αναφέρει ότι οι σημερινές διαδηλώσεις έχουν έξι εστίες και ότι μέχρι στιγμής χαρακτηρίζονται ειρηνικές.

Στόχος των αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είναι αφενός η προστασία των επισήμων, αλλά και των πολιτών και η αποφυγή επεισοδίων ανάλογων με εκείνων που είχαν σημειωθεί στη σύνοδο του G8 στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την αστυνομία για «άσκηση υπέρμετρης βίας». Η αστυνομία, όμως, διαβεβαιώνει ότι η αντίδρασή της ήταν η ενδεδειγμένη για παρόμοιες περιστάσεις.

Προσδοκίες και διαφωνίες

Η σύνοδος του ομίλου των Οκτώ ξεκινάει αύριο Τετάρτη με μεγάλες αλλά και με δεδηλωμένες διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους μπορεί να έχει συμφωνήσει εν πολλοίς στη διαγραφή των χρεών κάποιων αφρικανικών χωρών και στο διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας - αν και όχι μέσα στο επιθυμητό χρονικό πλαίσιο απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο να υποχωρήσει από τη δική του ατζέντα αναφορικά με το πρωτόκολλο του Κιότο.

Από την άλλη η ένταση μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας φαίνεται να οξύνεται, όχι μόνο εξαιτίας των διαφορών τους στην ΕΕ και στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αλλά εξαιτίας και των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Σιράκ.

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής Λιμπερασιόν, η οποία μετέφερε ένα υποτιμητικό για τη Βρετανία σχόλιο του Γάλλου προέδρου, σε κατ' ιδίαν συζήτηση με τον καγκελάριο Σρέντερ και τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο κ. Σιράκ φέρεται να είπε ότι το μοναδικό πράγμα που συνεισέφεραν οι Βρετανοί στην ευρωπαϊκή γεωργία ήταν οι «τρελές αγελάδες».

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Τόνι Μπλερ προσπαθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις στα θέματα της Αφρικής και των κλιματικών αλλαγών.

Όμως ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει ήδη διαμηνύσει στο Βρετανό πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Αφρική.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Περικοπές στη ζημιογόνα «Σάνιο»

Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών «Σάνιο» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση 14.000 θέσεων εργασίας, σχεδόν το 15% του εργατικού της δυναμικού, στο πλαίσιο της δραστικής αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Η ανακοίνωση της «Σάνιο» αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ιαπωνική εταιρεία προτίθεται να βάλει λουκέτο ή να εκποιήσει το 20% των εργοστασίων της στην Ιαπωνία - την έδρα των δύο τρίτων του συνολικού της εργατικού δυναμικού.

Με αυτήν την κίνηση η «Σάνιο» εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 70 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο προϋπολογισμός για τα έξοδα της αναδιάρθρωσης κυμαίνεται στα 90 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 675 εκατομμύρια ευρώ).

Ο όμιλος στοχεύει στην επίτευξη, στο οικονομικό έτος 2007/2008, λειτουργικού περιθωρίου κέρδους 5%, σε σύγκριση με μικρότερο του 2% στο έτος χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2005.

Επιπλέον, η «Σάνιο» στοχεύει σε μείωση του χρέους της που, σήμερα, ανέρχεται σε 600 δισεκατομμύρια γεν.

Η ζημιογόνος ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να προσανατολιστεί στη δημιουργία μιας σειράς νέων πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και οι ηλιακοί πίνακες.

Τόσο η κινητή τηλεφωνία όσο και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της «Σάνιο» καταγράφουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικές απώλειες.

Ωστόσο, η «Σάνιο» δεν είναι η μόνη εταιρεία η οποία πληρώνει ακριβά το τίμημα της πτώσης των τιμών των κινητών τηλεφώνων και των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι εταιρείες «Φουτζίτσου», «Τοσίμπα», «Σάνι» και «Χιτάτσι».

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της «Σάνιο» θα είναι τριετές και οι επενδυτές ήδη δηλώνουν ικανοποιημένοι και αυτό φάνηκε από την ανοδική πορεία που σημειώνουν σε καθημερινή βάση από την Παρασκευή οι μετοχές της εταιρείας, οπότε και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αλλαγών.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινές σε Μπουρμπούλια και Βαρλάμη

Φωτογραφία αρχείου από απεργιακή κινητοποίηση του δικαστικού κλάδου

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών και 10 μηνών, με αναστολή, στην πρώην πρωτοδίκη, Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και ποινή φυλάκισης δύο ετών στον δικηγόρο Αθανάσιο Βαρλάμη.

Η πρώην ανακρίτρια της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου κρίθηκε ένοχη για μία πράξη παράβασης καθήκοντος καθώς και για δωροληψία, ενώ ο συγκατηγορούμενός της δικηγόρος κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία.

Ωστόσο, το δικαστήριο αθώωσε την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια από την κατηγορία της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, που αφορούσε την μη αποχώρησή της από την υπόθεση μετά τη σύναψη σχέσης, όπως υποστηρίζει η ίδια, με δικηγόρο κατηγορούμενου στην ανάκριση για το Χρηματιστήριο.

Η πρώην δικαστικός κρίθηκε, επίσης, αθώα για μια πράξη παράβασης καθήκοντος.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα, αφορούσε πράξεις και παραλείψεις της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια την περίοδο 2000-2002 οπότε και πρώην ανακρίτρια χειριζόταν τις δικογραφίες για τις μετοχές «φούσκες» στο Χρηματιστήριο.

Η έφεση των καταδικασθέντων έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει την συγκεκριμένη δικογραφία στην εισαγγελία προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο του δικηγόρου Σταύρου Κουμεντάκη, με τον οποίο η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια διατηρούσε δεσμό όσο και του εντολέα του χρηματιστή Παναγιώτη Κονταλέξη.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Στο προσκήνιο οι εργασιακές σχέσεις

Η ΓΣΕΕ ήδη απέρριψε την πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο

Επιστολή πρόσκληση για διάλογο απέστειλε ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος προς τη ΓΣΕΕ αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο, ο οργανωτικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ΓΣΕΕ δεν θα προσέλθει στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί, επειδή ο πρόεδρος Χρήστος Πολυζωγόπουλος απουσιάζει στο εξωτερικό.

Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί οποιαδήποτε μεταβολή των εργασιακών σχέσεων κυρίως όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση.

Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο σε πανελλαδικό επίπεδο οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προβλέπει διεύρυνση των ωρών εργασίας τους.

Για τον ίδιο λόγο και σε ένδειξη συμπαράστασης θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας η Ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή της απόφασης των Αθανάτων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει αισιόδοξος για την υποψηφιότητα του Λονδίνου

Σε 24 περίπου ώρες θα γνωρίζουμε ποια από τις πέντε μεγαλουπόλεις του κόσμου -Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μαδρίτη ή Μόσχα - θα έχει το προνόμιο και την ευθύνη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Οι αντιπροσωπείες των πέντε υποψηφίων έχουν συρρεύσει από τις αρχές της εβδομάδας στη Σιγκαπούρη, όπου αύριο τα 120 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα συμμετάσχουν στη σχετική ψηφοφορία.

Οι προσπάθειες προσεταιρισμού των ψήφων των Αθανάτων έχουν κορυφωθεί, αφού κάθε υποψήφια πόλη έχει στο πλευρό της επιφανείς αθλητές και πολιτικούς, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC στη Σιγκαπούρη, Χάρι Πίαρτ.

Σύμφωνα με τον Χάρι Πίαρτ η εκστρατεία έχει προσλάβει φρενήρεις ρυθμούς καθώς πλησιάζει η ώρα που θα κριθεί ποια πόλη θα φιλοξενήσει τους Αγώνες, και ενώ εικάζεται ότι υπάρχουν ακόμα μέλη της ΔΟΕ που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Ρώσος ομόλογός του Μιχαήλ Φραντκόφ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίθ Ροδρίγεθ Θαπατέρο, η Αμερικανίδα γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, όλοι βρίσκονται στη Σιγκαπούρη επιδιδόμενοι σε ένα μαραθώνιο επαφών.

Θρύλοι του παγκοσμίου αθλητισμού όπως ο Μοχάμεντ Αλί επίσης προσπαθούν με την παρουσία τους να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της πόλης που εκπροσωπούν.

Η είσοδος του συνεδριακού κέντρου που θα γίνει η συνεδρίαση των Αθανάτων έχει κατακλυστεί από δημοσιογράφους και συνεργεία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Χαρακτηριστική η αντίδραση ενός μέλους της ΔΟΕ που μόλις είδε το πλήθος των παραγόντων που προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν την ψήφο του επέστρεψε στο δωμάτιό του.

Δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προσβλέψεις, αλλά όλες οι αντιπροσωπείες εμφανίζονται αισιόδοξες.

Πριν αρχίσει η ψηφοφορία κάθε πόλη θα έχει την ευκαιρία εντός 45 λεπτών να παρουσιάσει το φάκελο υποψηφιότητάς της και να απαντήσει σε ερωτήσεις.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ερντογάν: Ανεπισήμως στις ΗΠΑ

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι επισήμως.

Συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εμπορίου και Οικονομικών και από δεκάδες επιχειρηματίες, θα παρευρεθεί σε επιχειρηματικό συμπόσιο του Αϊντάχο.

Στόχος της τουρκικής αποστολής είναι η αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Τουρκία για λογαριασμό μιας ομάδας μη - κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Τούρκων πολιτών πιστεύουν ότι η Δύση επιδιώκει να διχάσει την Τουρκία.

Αν και σε συντριπτική πλειοψηφία οι Τούρκοι δηλώνουν ότι είναι αντιαμερικανοί ή ότι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις ΗΠΑ, πολλοί διευκρινίζουν ότι δεν ενοχλούνται από τον αμερικανικό λαό και την κουλτούρα του αλλά από την κυβέρνηση και τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ονειρεύεται να σπουδάσει τα παιδιά του στις ΗΠΑ.

Ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός, όμως, δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Το 50% του πληθυσμού πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ έχουν στόχο την αποδυνάμωση της Τουρκίας, ενώ τα δύο τρίτα των Τούρκων φοβούνται ότι η Δύση θέλει να διχάσει -ακόμα και να διαμελίσει - τη χώρα τους.

«Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φέρνουν στην επιφάνεια τον εθνικισμό αλλά και την άγνοια για όσα συμβαίνουν στον κόσμο», σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόνι Ντάιμοντ, καθώς, όπως λέει, μόλις οι μισοί από τους ερωτηθέντες γνώριζαν το όνομα του Αμερικανού προέδρου.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Περικοπές στη ζημιογόνα «Σάνιο»

Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών «Σάνιο» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση 14.000 θέσεων εργασίας, σχεδόν το 15% του εργατικού της δυναμικού, στο πλαίσιο της δραστικής αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Η ανακοίνωση της «Σάνιο» αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ιαπωνική εταιρεία προτίθεται να βάλει λουκέτο ή να εκποιήσει το 20% των εργοστασίων της στην Ιαπωνία - την έδρα των δύο τρίτων του συνολικού της εργατικού δυναμικού.

Με αυτήν την κίνηση η «Σάνιο» εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 70 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο προϋπολογισμός για τα έξοδα της αναδιάρθρωσης κυμαίνεται στα 90 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 675 εκατομμύρια ευρώ).

Η ζημιογόνος ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να προσανατολιστεί στη δημιουργία μιας σειράς νέων πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και οι ηλιακοί πίνακες.

Τόσο η κινητή τηλεφωνία όσο και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της «Σάνιο» καταγράφουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικές απώλειες.

Ωστόσο, η «Σάνιο» δεν είναι η μόνη εταιρεία η οποία πληρώνει ακριβά το τίμημα της πτώσης των τιμών των κινητών τηλεφώνων και των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι εταιρείες «Φουτζίτσου», «Τοσίμπα», «Σάνι» και «Χιτάτσι».

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της «Σάνιο» θα είναι τριετές και οι επενδυτές ήδη δηλώνουν ικανοποιημένοι και αυτό φάνηκε από την ανοδική πορεία που σημειώνουν σε καθημερινή βάση από την Παρασκευή οι μετοχές της εταιρείας, οπότε και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αλλαγών.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνώρισε στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ή την Κύπρο έδαφος για παρόμοια εξέλιξη;

Τι είδους παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης (π.χ. κοινωνικές, θρησκευτικές, αλλά και ζητήματα περιουσιακά, ασφάλισης ή άλλα);

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Η αστική αναγνώριση της ομοφυλοφιλικής συμβίωσης είναι απαραίτητη για κάθε κοινωνία η οποία αρέσκεται να ονομάζεται "δημοκρατική". Είναι θέμα ισότητας και ισοπολιτείας.

Άρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η νομιμοποίηση της ομοφυλόφιλης σχέσης να γίνει, όχι όμως υιοθεσία παιδιών.

Γιώργος Νάνης (Βέλγιο)

H Eλλάδα είναι η χώρα της υποκρισίας. Ασφαλώς και πρέπει να επιτραπεί σε όλους τους ενήλικες ανθρώπους να έχουν τον σύντροφο της επιλογής τους. Η Εκκλησία που αντιδρά είναι γεμάτη από ομοφυλόφιλους αρχιεπισκόπους και δεσποτάδες. Ο Χριστόδουλος που φωνάζει για το κουσούρι,για την ακρίβεια φώναζε, τώρα έπαθε γλωσσοδέτη,να κοιτάξει τα χάλια του οίκου του.

Μερικοί νομίζουν πως παριστάνουν τους άντρες στρεφόμενοι κατά των ομοφυλόφιλων. Η ιστορία και η ψυχανάλυση όμως έχουν αποδείξει πως οι διώκτες των ομοφυλόφιλων απλά είναι κρυφοομοφιλόφιλοι.Ψυχραιμία λοιπόν κορίτσια, αφείστε τον κόσμο να χαίρεται τη ζωή του. Δεν σας αφορά το κρεββάτι κανενός.

Α. (Ελλάς)

Δεν πιστεύω οτι ο γάμος είναι ένας χρήσιμος θεσμός και ελπίζω όλο και πιο πολλοί απο μας να καλλιεργήσουμε εναλλακτικούς τρόπους να σχετιζόμαστε. Μέχρι τότε αν κάποιοι ομοφιλόφιλοι θέλουν να αναπαράγουν και να πειραματιστούν με αυτόν τον θεσμό που δημιουργήθηκε για τις παραδοσιακή σχέση ανδρών γυναικών, θα ήθελα να έχουν αυτήν την επιλογή. Όσο για το να έχουν παιδιά, τους εύχομαι καλή τύχη και δύναμη γιατί φοβάμαι οτι δεν θα είναι πολύ εύκολο στην αρχή τουλάχιστον.

Μαρίνα Π. (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

My fellow (straight) Greeks still amaze me...They judge homosexuals for being excluded, abnormal, feminine, and a laughing stoke, the very same image they (straight people) have forced them to adopt in the Greek society by not accepting them, giving them equal jobs and allowing them a "normal" life with the partner of their choice. Yes there should be gay marriage in greece to make gay people equal. But before making gay people equal they ought to treat immigrants, other races and their own women equal. And hopefully with EU they will be forced to, sooner or later.

Yorgos (London, UK)

Μία δημοκρατική κοινωνία απο τη φύση της εξελίσσεται έχοντας ώς βασικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την ισότητα.

Χρήστος (Ελλάς)

Όσοι επικαλούνται τις δήθεν προαιώνιες παραδόσεις μας και την Ορθόδοξη Εκκλησία για να δικαιολογήσουν τις ανελεύθερες απόψεις τους αγνοούν προφανώς το χριστιανικό μυστήριο της αδελφοποιίας που ετελείτο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έως και τη σύγχρονη εποχή, και απαγορεύθηκε το 19ο αιώνα με την εισαγωγή των τότε δυτικοευρωπαϊκών προτύπων που ήθελαν την ομοφυλοφιλία "διαστροφή" - χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε και σ' αυτό το forum από κάποιους σημαιοφόρους "φυσιολογικούς".

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Αλβανίας όπου δεν έφτασαν ποτέ οι δυτικές επιρροές, το μυστήριο της αδελφοποιίας ετελείτο μέχρι πολύ πρόσφατα. Το όλο πρόβλημα έγκειται στο ότι ενώ η σημερινή δυτική Ευρώπη κοιτάζει μπροστά - όπως η Ισπανία που μοιάζει τόσο με την Ελλάδα αλλά με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνει σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια καθίσταται τόσο διαφορετική -μεγάλη μερίδα των Ελλήνων ακολουθεί τα απολιθωμένα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα περί "ηθικής" του 19ου αιώνα!

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου όπως είναι η Ινδία, όπου παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι κατά της ομοφυλοφιλίας που εισήγαγαν οι αποικιοκράτες Βρετανοί, παρά το γεγονός ότι οι νόμοι αυτοί έχουν καταργηθεί προ πολλού στην ίδια τη Βρετανία. Αναπόφευκτα βέβαια θα φτάσει και στην Ελλάδα ο 21ος αιώνας, έστω και με λίγη καθυστέρηση. Στην αρχαία εποχή οι Έλληνες, ζώντας σε αρμονία με την πραγματική φύση του ανθρώπου, υπήρξαν πρωτοστάτες του παγκόσμιου πολιτισμού. Στη συνέχεια επικράτησε η σκοταδιστική ηθική διαστροφή του εβραιοχριστιανισμού, που θεωρεί τον άνθρωπο αμαρτωλό από τη φύση του. Επηρεασμένοι ακόμα από αυτές τις ξένες προς τον Ελληνισμό αξίες, στη σημερινή εποχή οι Έλληνες αποδεικνύονται ουραγοί.

Γιάννης (Ελλάς)

Από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα είνα μακρυυυύς ο δρόμος. Αλλά κάποια στιγμή θα καταστεί αναγκαίο.

Π.Σ.

Έχουμε καταντήσει πλέον να λέμε "προκατηλημένους" τους ανθρώπους που δεν έχουν χάσει κάθε αίσθηση ηθικής. Είναι πολύ κρίμα.. Δέχομαι την "ιδιαιτερότητα" των άλλων. Δεν δέχομαι την διαστροφή του ο καθένας να βγαίνει να την φωνάζει στο δρόμο και να πρέπει να τον υποστηρίξουμε κιόλας. Στο σχολείο είχα έναν συμμαθητή τον Γιώργο, ο οποίος ήταν δηλωμένη. Κάθε μέρα στο σχολείο με ψηλοτάκουνα, μακιγιάζ κτλ. Μάλιστα μας έλεγε να τον λέμε "Κατερίνα". -αίσχος.- Κάθε μέρα λοιπόν, η λυκειάρχης έβγαινε μετά την προσευχή και απειλούσε ότι όποιος τον ενοχλήσει ξανά -ενόχληση του τύπου: "Κατερινάκι!!!!....",τόσο βαριά λόγια- θα αποβληθεί από το σχολείο.

Ένας νέος 15, 16, 17 χρονών που το ακούει αυτό, και βρίσκεται πάνω στις σεξουαλικές του αναζητήσεις, τι μάθημα παίρνει; «Αν είσαι άντρας, μην το λες. Αν είσαι αδελφή, όλοι θα σε προστατέψουμε» Μα, αυτό το παιδί σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία έχει ανάγκη από αποδοχή και προστασία και όχι από απόρριψη. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν, να επιλέξει και αυτός ο νέος να γίνει ομοφυλόφιλος -γιατί για επιλογή πρόκειται, άσχετα πως όλοι το ρίχνουν σε γονίδια... Γιατί να γίνονται παρελάσεις ομοφυλόφιλων και μάλιστα να τις προβάλλουν τα ΜΜΕ;

Απλώς είναι διαφορετικοί σεξουαλικά. Γιατί το διατυμπανίζουν και το γιορτάζουν(!); Είναι προκλητικοί. Αυτό δεν μου αρέσει. Όπως επίσης ότι προσπαθούν να με πείσουν ότι όποιος είναι φυσιολογικός, είναι λάθος. Είναι κρίμα να βλέπει κανείς νέα παιδιά λόγω λάθος επιρροών να κάνουν λάθος επιλογές και να καταστρέφουν τις ζωές τους αλλά και των ανθρώπων που τους αγαπούν πραγματικά. Τι να πω τώρα για το δικαίωμά(!) τους να υιοθετούν.....

Λίνα (Χανιά, Ελλάς)

Το ερωτημα στην αρχικη σελιδα: ¨μετα την ισπανια ποιος εχει σειρα;¨ ειναι αστειο, γιατι η αυτοματη απαντηση ειναι: ¨παντως οχι εμεις!¨ θα μας παρει αρκετα χρονια ακομα(καμια δεκαρια) μεχρι να αποδεχτουμε το δικαιωμα του ατομου στην ευτυχια...

Η.Κ. (Ξάνθη, Ελλάς)

Απαράδεκτο να υιοθετούμε απόψεις ανώμαλων ανθρώπων και κρατών διότι διαλύεται ο θεσμός της οικογένειας, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας και της συνδρομής στην εξέλιξή της.

J.M. (Eλλάς)

Διαβασα και διαβαζω καθιμερινα περι ομοφυλοφιλιας διαφορες γνωμες και σχολια. Αυτο που δεν διαβασα ακομα ειναι οτι ολλοι εχουν ασχολιθοι με τις σχεσις που στο κατω κατω δεν ενδιαφερετε κανεις να μαθει τα της κρεβατοκαμαρας ΚΑΝΕΝΟΣ! Αλλα εδω προκιπτη ενα τεραστιο θεμα οτι, δινοντας ακομα και αδειες γαμου ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ολο και περισσοτερα Κρατη, το ερωτημα μου ειναι προς τους υπευθινους, εαν καθισαν να σκεφτουν οτι σε μερικα χρονια ας πουμε ( 50 ) απο σημερα θα εχει διμιουργιθει ενα χαος κοινωνικο ( διοτι δεν θα υπαρχη πλεον κανενα απολυτος ενδιαφερον για οικογενεια, σαφως για παιδια, εν συνεχια για σχολεια, και για στρατο!

Και κατι ακομα ποιος περνει την ευθινη κοινωνιολογος να εξιγηση στα μικρα και αθωα παιδικα ματια ΤΙ συμβενει διπλα η και στο ιδιο τους σπιτι οταν δεν υπαρχει μητερα αλλα ειναι υποχρεωμενα η να μεγαλωνουν με τον ομοφυλοφιλο πατερα τους, και κατα συνεχια να ειναι πολυ μπερδεμενα στο οτι αν και αυτα θα ΠΡΕΠΕΙ να αισθανοντε σαν ομοφυλοφυλα γιατι ετσι ειναι ο μπαπμας τους, εαν ο ανθρωπος το ΚΑΤΑΛΑΒΕ λιγο αργα η ειναι υοθετιμενα ?) Δεν λεει κανεις ουτε βαζει νομο τι ΘΑ γινετε σε κρεβατοκαμαρες, αλλα οταν αυτο εχει ΚΑΙ ΤΙΣ ευλογιες του ΓΑΜΟΥ τοτε ολοι θα νομισουμε οτι ΕΙΜΑΣΤΕ και λιγο ομοφυλοφιλοι και θα απετισουμε να μπη και ΜΑΘΗΜΑ ταχιας ομοφυλοφυλιακις ενταξης και στα σχολεια ! Μηπως πρεπει να σταθουμε μακρια απο αυτη την ΕΠΙΔΙΜΙΑ μοδας που ειναι βεβαιο οτι θα εξελιχθει ολεθρια για τις αυριανες κοινωνιες? Μηπως τελος θα πρεπει να ειμαστε ΣΟΒΑΡΟΙ ???

Λάνα Καντιάνη (ΗΠΑ)

Δεν μεταδίδεται η ομοφυλοφιλία, αλλά υπάρχει. Δεν είναι επιλογή, είναι καταπίεση να είσαι ομοφυλόφιλος και να αναγκάζεσαι από την κοινωνία να ζείς ως ετεροφυλόφιλος.

Γιώργος Κ. (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ)

Αν περιοίσει κανείς το προβληματισμό του απλά στο ζήτημα των ομοφυλοφίλων,θα πέσει για μια ακόμη φορά στην δημοφιλέστατη παγίδα, να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος! Μία δημοκρατική κοινωνία απο τη φύση της εξελίσσεται έχοντας ώς βασικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την ισότητα. Όμως μια ισότητα που οφείλει να προάγει την διαφορετικότητα! Η δημοκρατία έχει ως βάση το σεβασμό του άλλου. Αυτό που προβληματίζει έντονα στη σημερινή κατάσταση,είναι οι κοινωνικοί τομείς που επιλέγονται για να καταδειχθεί η θέληση της εξουσίας για πραγματική ισότητα.

Η προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να ξεκινάει απο τα μεγάλα ζητήματα που εξασφαλίζουν σε όλους τους ανθρώπους μια αξιοπρεπή ζωή. Το σύστημα που παράγει τόση οικονομική αδικία δε πείθει απλά ,όταν παραχωρεί ουσιαστικά δικαιώματα σε κοινωνικές δικδικήσεις, που δεν ταράζουν επι της ουσίας την ισορροπία του. Με το κίνδυνο να θεωρηθούμε αφελείς δε μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την επιτυχία των ομοφυλοφίλων.Οι προθέσεις της άλλης πλευράς μας κάνουν πάντως πολύ καχύποπτους.

Χρήστος (Ελλάς)

Η νομιμοποιηση της ομοφυλοφιλης σχεσης να γινει, οχι ομως υιοθεσια παιδιων.

Γιώργος Νάνης (Βέλγιο)

Από πλευράς κοινωνικής αποδοχής, δεν πιστεύω ότι υπάρχει στην Ελλάδα "ρεύμα" αναγνωρίσεως του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και πολύ περισσότερο του δικαιώματός τους(ως ζευγαριών)να υιοθετούν παιδιά.Από πλευράς,βέβαια,νομικής δυνατότητας δεν νομίζω ότι-στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης-μπορεί να αποτραπεί(και ,μάλιστα,στο εγγύς μέλλον )μια τέτοια εξέλιξη και, εφόσον τα ήθη εξελίσσονται και διαμορφώνονται,πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και στην Ελλάδα, προς την πλευρά της αποδοχής .

Όσον αφορά στο γάμο(υποθέτω λόγος γίνεται μόνο για πολιτικό γάμο,αφού δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την εκκλησία να αναθεωρήσει το δόγμα της για να ακολουθήσει τις κοινωνικές μας αντιλήψεις)θα πρέπει να συνυπολογιστούν για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης όλες οι εν γένει κοινωνικές (και περιουσιακές, ασφαλιστικές κλπ)παράμετροι, πλην των θρησκευτικών,ενώ για το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνο το συμφέρον των παιδιών.

Αν θέλετε δε την προσωπική μου άποψη, δεν θα είχα καμία αντίρρηση για την επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία της συμβίωσης ανάμεσα σε πρόσωπα του ιδίου φύλου(ευχόμενος να αποφευχθεί και η στο ζήτημα αυτό-όπως σε αρκετά άλλα ,στην Ελλάδα-γελοιοποίηση της καταστάσεως, με εμφάνιση γαμπρών και νυφών, αντίστοιχα),έχω-όμως- ενδοιασμούς ως προς την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων,εφόσον αυτά είναι ανήλικα και δεν έχουν διαμορφωμένη προσωπικότητα (πολλώ δε μάλλον που υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άτεκνων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, που παρακαλούν να βρεθεί κάποιο παιδί να υιοθετήσουν,αλλά συναντούν-χωρίς προφανή λόγο- εμπόδια από διάφορες υπηρεσίες).

Αν πρόκειται για ενηλίκους,δεν νομίζω πως υπάρχει κώλυμα ούτε κοινωνικό, ούτε άλλο κανένα-άλλωστε ομοφυλόφιλοι, αυτοτελώς, έχουν-όπως είναι γνωστό-υιοθετήσει και στην Ελλάδα παιδιά και κατά το παρελθόν.

Φώτης Μ. (Αθήνα, Ελλάς)

."ΔΕν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να παντρευονται γιατι προσβαλλουν το θεσμο του γαμου" Μα υπαρχουν εκατομυρια παραδειγματα ετεροφυλοφιλων που τον θιγουν και το εκχυδαιζουν καθημερινα.

Δήμητρα Σακαρέλη (Αθήνα, Ελλάς)

Europe has a clear demographic problem. People keep not making enough children to keep the population steady or growing. Today's victims of aging population is Italy, Russia and most of the entire eastern and Western Europe. Our situation in a few decades will get increasingly bad, while we see our cities shrink and more and more houses become abandoned. I am really saddened to see Europe come to this. And not only that, people start talking about giving rights to homosexuals to get married. Two men or two women getting married is just stupid.

Yes, marriage is a union about love, but it is also a union mostly intended for having children and create a family. By giving rights to homosexuals is like totally accepting them as normal people in the society. No country in Europe or North America has even thought of accepting homosexuals as normal. Some people pretend that it is ok, but truly it is not. We need to focus on lowering the taxes or increasing the salaries so we can make people have more kids, NOT to discuss about ridiculous homosexual marriages.

George Bethanis (Athens, Greece)

Νομίζω ότι πρέπει να διευκρινισθεί ότι η λέξη "γάμος" σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραπέμπει στο θρησκευτικό μυστήριο. Ένας τέτοιος γάμος ομοφυλοφίλων είναι φυσικά ΑΔΥΝΑΤΟΣ. Ο πολιτικός "γάμος", ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ δύο ενηλίκων ατόμων ασχέτως φύλου, δίνει και στους ομοφυλοφίλους την δυνατότητα διαθέσεως των περιουσιακών τους στοιχείων, εν ζωή και μετά θάνατον, όπως ακριβώς σε όλους τους ανθρώπους. Από την ληξιαρχική αυτή πράξη, απορρέουν και όλα τα άλλα διακιώματα που αναγνωρίζονται στους ετεροφυλοφίλους (π.χ. κληρονομικά).

Εντούτοις, το δικαίωμα υιοθεσίας πρέπει να έχουν μόνον ετεροφυλόφιλοι, διότι η ομοφυλοφιλία, πάρά την νομιμοποίησή της, δεν παύει να είναι ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ και παραβίαση των κανόνων της φύσεως. Ένα παιδί έχει ανάγκη από φυσιολογικούς γονείς και συγγενείς (αδέφια, εξαδέλφια, θείους, παππούδες, γιαγιάδες) που οι ομοφυλόφιλοι μάλλον δεν μπορούν να του δώσουν. Κυρίως όμως και όπως η φύση επιτάσσει, έχει το παιδί ανάγκη από ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ γονείς. Συνεπώς, ναί στον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων, αλλά ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΙΟΘΕΣΊΑΣ.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Απο την Ισπανια μεχρι την Ελλαδα εινα μακρυυυυς ο δρομος. Αλλα καποια στιγμη θα καταστει αναγκαιο.

Π.Σ.

Γιατί να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι και να μην μπορούν να υιοθετήσουν άνθρωποι που έμειναν μόνοι στη ζωή;

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Πιστεύω ότι ο γάμος βοηθάει οποιαδήποτε ομάδα να ενταχθεί και να ακολουθήσει τα σωστά πρότυπα και τα καλά στοιχεία της συνύπαρξης. Δίνει την ευκαιρία στα ζευγάρια να "χτίσουν" μαζί τη ζωή τους και να έχουν μια εξασφάλιση και αναγνώριση από την πολιτεία. Αυτό πιστεύω κάνει τον καθένα πιό υπέυθυνο για τις πράξεις και επιλογές του, πιο ικανό να ασχοληθεί με σοβαρότερα πράγματα και να βοηθήσει την κοινωνία από το να παλεύει να αναγνωριστεί από αυτή. Ετσι, πιστεύω ότι ο "γάμος", με όποια μορφή και όσο πιο επίσημα, θα βοηθήσει την κοινωνία να αναγνωρίσει, να εντάξει, να οφεληθεί από το κομμάτι της αυτό που τόσα χρόνια καταπιέζει και βάζει στο περιθώριο.

Δεν μεταδίδεται η ομοφυλοφιλία, αλλά υπάρχει. Δεν είναι επιλογή, είναι καταπίεση να είσαι ομοφυλόφιλος και να αναγκάζεσαι από την κοινωνία να ζείς ως ετεροφυλόφιλος. Φανταστείτε πόσα διαζύγια και αποτυχημένοι "νορμάλ" γάμοι θα είχαν αποφευχθεί! Στα πλαίσια αυτά, και με τα ίδια κριτήρια που ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ελέγχεται πριν πάρει την άδεια υιοθεσίας, πιστεύω ότι θα μπορούσε να εξεταστεί και το θέμα της υιοθεσίας. Προτιμότερο από το να γεμίζουν τα ορφανοτροφεία και να πεθαίνουν ή να ταλαιπωρούνται τα παιδιά στους δρόμους.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζεί και να απολαμβάνει τη ζωή με αξιοπρέπεια και τους κανόνες που θέτει η κοινωνία στην οποία ζει.. και οι ομοφυλοφιλοι θα είναι πάντα μεσα στην κοινωνία μας. Οι αρχές και οι αξίες υπάρχουν στον κάθε άνθρωπο. Ετεροφυλοφιλα ζευγάρια μεγαλώνουν τα ομοφυλοφιλα παιδιά τους, νομίζετε ότι δεν κρατάνε τις αξιές που τους δίνει η οικογένεια? Δεν αξίζουν και αυτά τα παιδιά να παραμένουν στην οικογένεια? Είναι καλύτερα να τα εξοστρακίζουμε ή να τα διώχνουμε?

Γιώργος Κ. (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ)

Η υπόθεση μου φέρνει στο μυαλό κάποιον Αγγλο που μεταναστεύει οικειοθελώς στο Καλαί και μετά ζητά να ανακυρηχθεί η Νορμανδία μέρος της Μεγάλης Βρετανίας! Στο βαθμό που κατά τα άλλα δεν θίγεται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια, η διεκδίκηση γάμου είναι απλώς άλλη μία υστερία των ομοφυλόφιλων... Οσο για την υιοθεσία, στο φοβερό επιχείρημα ότι υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι που είναι κακοί γονείς υπάρχει η απάντηση ότι υπάρχουν και παιδεραστές και δολοφόνοι που είναι καλοί γονείς! Και τέλος για τα περί ρατσισμού, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία χρησιμοποιείται - ρατσιστικά - από ορισμένους ομοφυλόφιλους ο χαρακτηρισμός για όποιον διαφωνεί με τις απόψεις τους!

Δημήτρης (Αθήνα, Ελλάς)

Ας κάνουν ότι θέλουν μεταξύ τους οι ομοφυλόφιλοι/ες. Αλλά προς Θεού, μη νομιμοποιούμε μια ανωμαλία της φύσης. Αν οι ομοφυλόφιλοι/ες επιζητούν κοινωνική αποδοχή, ας την κατακτήσουν μέσα απ' την κοινωνική προσφορά τους και όχι μέσω της σεξουαλικής τους διαστροφής. Για το θέμα του γάμου, είμαι συνολικά αντίθετος, είτε πρόκειται για ομοφυλόφιλους, είτε για ετεροφυλόφιλους. Δεν νοείται μυστήριο για το οποίο να υπάρχει νομικά θεσπισμένη διαδικασία ακύρωσής του (διαζύγιο).

Για το θέμα όμως της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλους/ες είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν θα μιλήσω για το πως μπορεί να ανατραφεί ένα παιδί που αντί για μάνα και πατέρα θα έχει δύο μάνες ή δύο πατέρες. Αυτό αναφέρθηκε πολλάκις απ' τους προγράψαντες. Εγώ θα βάλω όλους τους ομοφυλόφιλους που ζητούν να γίνουν γονείς, να αναζητήσουν την ετυμολογία της λέξης "γονέας" και μετά να σκεφτούν αν μπορούν να είναι "γονείς". Όσο για τα περί ρατσισμού που διάβασα, μόνο φαιδρά μπορώ να τα χαρακτηρίσω. Αλλοίμονο αν λέμε ρατσιστή, κάποιον που δεν επικροτεί μιά παρατυπία της φύσης. Μην τρελλαθούμε...

Μάκης Γ. (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι, συμφωνώ να υπάρξει θετική εξέλιξη στην Ελλάδα.

Διόδορος (Ελλάς)

Ανεπιφύλακτα είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά δυστυχώς στην δική μου πατρίδα, την Κύπρο, η αποδοχή από την κοινωνία είναι σε νηπιακό στάδιο αν όχι εντελώς ανύπαρκτη.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Υποκρισια no 1."ΔΕν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να παντρευονται γιατι προσβαλλουν το θεσμο του γαμου" Μα υπαρχουν εκατομυρια παραδειγματα ετεροφυλοφιλων που τον θιγουν και το εκχυδαιζουν καθημερινα. ΚΑι ολοι εχουμε να παρουσιασουμε τετοια παραδειγματα απο την προσωπικη μας εμπειρια. Υποκρισια no 2. "Δεν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να υιοθετουν παιδακια. Δεν τους δινουν το καλο παραδειγμα".Και ποσοι απο εμας τους ετεροφυλοφιλους δινουν το καλο παραδειγμα αραγε. Τα περισσοτερα ζευγαρια γυρω μας διαπαιδαγωνουν τα μωρα τους μεσα σε ενα κλιμα απαξιωσης και παντελους ελλειψης σεβασμου ο ενας για τον αλλο. Για να μην αναφερθω σε παραδειγματα τυπου οικογενειακη βια( ξυλοδαρμοι της συζυγου απο το συζυγο) λεκτικη βια( ποσες φορες δεν εχουμε υπαρξει μαρτυρες σε λεκτικες επιθεσεις μεταξυ συζυγων που να μας κανει να αναρωτιωμαστε γιατι αυτοι οι ανθρωποι- που εχουν χασει καθε αυτοσεβασμο- να ειναι μαζι ? Ελεος.

Ποιο ειναι ομως το καλο παραδειγμα που πρεπει ολοι να δινουμε στα παιδια μας, αν οχι να ανατρεφουμε τα παιδια μας μεσα σε ενα περιβαλλον αγαπης, σιγουριας, συναισθηματικης ασφαλειας.Ενα περιβαλλον οπου τα παιδια θα αναπτυξουν μια συναισθηματικη νοημοσυνη που θα τους δωσει εκεινα τα εφοδια που χρειαζονται προκειμενου να ζησουν ανεξαρτητα , υπευθυνα και ελευθερα ! τις δικες τους ζωες και θα τα κανει ικανα ανταπεξελθουν στις προκλησεις της δικης τους ζωης. Παιδια που θα εχουν ανατραφει στην πραξη απο αρχες οπως την ελευθερια, την ισοτητα, η ανοχη ο σεβασμος στην διαφορετικοτητα και κυριως ο σεβασμος του εαυτου μας και των αλλων.Τα παιδια που μεγαλωνουν με αγαπη και αρχες βασισμενες στα παραπανω γαιτι δεν μπορουν να ανατραφουν απο ομοφυλοφυλους δεν το αντιλαμβανομαι.

Γαιτι δηλαδη οι ομοφυλοφιλοι να υστερουν σε σχεση με τους υπολοιπους στην ικανοτητα να μεταλαμπαδευσουν τα παραπανω στα παιδια τους. Ειναι δηλ. καλυτερα να μεγαωνουν τα παιδια αυτα μεσα σε ορφανοτροφεια, σαν παρεισακτοι αυτης της κοινωνιας, απο το να τους δινεται μια ευκαρια να ζησουν μεσα σε ενα οικογενειακο περιβαλλον? Το υγιες οικογενειακο περιβαλλον το εξασφαλιζουν ο αντρας και η γυναικα? Και βεβαια οχι. Αυτος ο μυθος καταριπτεται καθημερινα.Το βλεπουμε αλλα το ανεχομαστε. Ειμαστε υποκριτες. ΜΕσα μας ομως γνωριζομε οτι μπορει πολλοι απο εμας να ειμαστε χειροτεροις συζυ! γοι και γονεις απο οτι δυνητικα οι ομοφυλλοφιλοι.Υποκρινομαστε! οπως κα ι για τοσα αλλα πραματα γιατι απλως δεν θελουμε να δουμε λιγο πιο περα απο την μυτη μας.

Ειμαστε και ρατσιστες, γιατι ρατσισμος ειναι να αρνησαι ιδια δικαιωματα, και να αποκλειεις και να κατηγοριοποιεις τους πολιτες σε αλβανους, ομοφυλοφιλους, φτωχους, κλπ. Ας αναρωτηθουμε σε τι κοινωνια θελουμε να ζησουν πραγματικα τα παιδια και τι ιδους πολιτες αυτης την Ενωμενης Ευρωπης θελουμε να εχουμε. ΤΕλος, ας ξαναπροσδιορισουμε τιε νοουμε με τις εννοιες ηθικη, δικαιο,αδικο,ισα δικαιωματα.

Δήμητρα Σακαρέλη (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να παίρνουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιώματα που στερούνται άλλες ομάδες του πληθυσμού. Γιατί να επιδοτεί το κράτος τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και να μην επιδοτεί τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους (εκ πεποιθήσεως ή από ατυχία); Γιατί να μοριοδοτούνται π.χ στις μεταθέσεις του δημοσίου οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι και να μην μοριοδοτούνται άνθρωποι που είναι διορισμένοι μακριά από ηλικιωμένους γονείς που χρειάζονται φροντίδα; Γιατί να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι και να μην μπορούν να υιοθετήσουν άνθρωποι που έμειναν μόνοι στη ζωή;

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject.

Panagiota Kourou (Belgium)

Επειδή λοιπόν ο γάμος είναι πρωτίστως νομική υπόθεση και συνεπάγεται νομικά πλεονεκτήματα, νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή κάποια ρύθμιση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά όχι γάμος με την κλασική έννοια. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι το υιοθετημένο από τους ομοφυλόφιλους παιδί δεν θα αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα προσαρμογής στο κοινωνικό περιβάλλον, που μπορεί ν! α του αφήσουν ανεπανόρθωτα τραύματα. Στο κάτω κάτω, δεν καταλαβαίνω γιατί οι ομοφυλόφιλοι θέλουν να μιμηθούν το ετεροφυλόφιλο σύστημα. Νομίζω ότι στην ουσία οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις δεν εκφράζουν κανενός είδους ριζοσπαστισμό, αλλά, αντίθετα, υιοθετούν γενικότερα στη ζωή τους αντιλήψεις λίγο πολύ συντηρητικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία τους στους κύκλους της ελίτ είναι αρκετά αυξημένη. Νομίζω, τέλος, ότι η πρόσβαση των ομοφυλόφιλων στην ελίτ είνα αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να διεκδικούν. Γι'αυτό άλλωστε δεν ασχολούμαστε με άλλους ανθρώπους, πραγματικά απόκληρους της ζωής, που παλεύουν με τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τους άστεγους, τους γκετοποιημένους. Ας κοιτάξουμε πρώτα αυτούς τους ανθρώπους.

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Σε μια κοινωνια οπου τα διαζυγια ειναι περισσοτερα απο τους επιτυχημενους γαμους και ο θεσμος της οικογενειας εχει ξεπεραστει, αλλοιωθει και -σε διαφορες περιπτωσεις- εξευτελιστει, πιστευω πως δεν υπαρχουν πλεον δικαιολογιες για να απαγορευεται ο γαμος μεταξυ ανθρωπων του ιδιου φυλου. Τα ανθρωπινα δικαιωματα σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να καταπατονται ή να διαφοροποιουνται εις βαρος καποιων και υπερ καποιων αλλων. Αλλιως ας μην ονομαζονται ανθρωπινα δικαιωματα, αλλα κοινωνικα ή θρησκευτικα δικαιωματα.

Ανεπιφυλακτα ειμαι υπερ του γαμου μεταξυ ομοφυλοφιλων αλλα δυστυχως στην δικη μου πατριδα, την Κυπρο, η αποδοχη απο την κοινωνια ειναι σε νηπιακο σταδιο αν οχι εντελως ανυπαρκτη. Σε ενα νησι οπου διακυρρητουμε σε ολο τον κοσμο με τοση μανια την καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων μας απο τους Τουρκους εισβολεις, εμεις οι ιδιοι δεν ειμαστε σε θεση να αναγνωρισουμε τα δικαιωματα αυτα ο ενας στον αλλον.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Σε όλες τις εποχές ανά τους αιώνες, υπήρχαν ομοφυλόφιλοι. Πάντοτε αποτελούσε ένα πολύ μικρό τμήμα τις εκάστοτε κοινωνίας. Εάν δούμε απλά τα πράγματα, πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο είναι εφικτό και σωστό να υπάρχουν αυτά τα ζευγάρια. Σαν επιλογή του κάθε ενός ανθρώπου, θα έλεγα δεν μου πέφτει λόγος. Κατά πόσο όμως μπορεί να συνεχίζετε αυτό το γεγονός εκεί θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ καθόλου. Εάν είναι σωστό η λάθος εμείς μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά βλέπουμε ότι από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί. Από μόνο του δεν μπορεί να έχει αύξηση.

Άσχετα εάν οι άνθρωποι θέλουν εντελώς διαφορετικά πράγματα, πάντοτε μία οικογένεια προχώραγε με μία μάνα και ένα πατέρα. Πουθενά δεν βλέπουμε στην ιστορία δύο μανάδες η δύο πατεράδες και από μόνοι τους να αυξάνονται. Όποια προσπάθεια και να έχει γίνει, έχει σταματήσει εκεί. Κατά την άποψη μου, ούτε από την ίδια μας την φύση δεν μπορούμε να έχουμε απογόνους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Γιατί να κολλήσω εγώ άλλους, όπου τις περισσότερες φορές σε παρά φύση πειράματα βλέπουμε μετά τις αποτυχίες; Δεν συμφωνώ καθόλου όσον αφορά την υιοθεσία των παιδιών.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον... Μήτσο αλλά την Εύα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject. The first thing that came in my mind is that all children want to be part of a familly and not to be alone in this life.

On the other hand the Greek society is not yet ready to accept homosexuals and even more their adopted children. So I am afraid that at this point more problems will be created than solved. Hopefully we will progress in the future.

Panagiota Kourou (Belgium)

Η Ελληνικη κοινωνια ειναι πολυ πιο ετοιμη απο πολλες ευρωπαικες για αναγνωριση gay γαμων.Αυτο το διαπιστωνω καθημερινα οταν ειμαι "κοντα" με το συντροφο μου στο δρομο στη δουλεια στο πανεπιστημιο στη διασκεδαση που παρα την κοινη πεποιθηση οτι υπαρχει ρατσισμος εγω απλα βλεπω αδιαφορια ή αμηχανα γελακια.Αυτα μονο... αρα ολα τα αλλα ειναι στερεοτυπα που δεν ισχυουν πια... Σε αντιθεση με πολλες χωρες ΕΕ οπου υπαρχουν εμπρησμοι ξυλοδαρμοι κτλ...

Νίκος (Αθήνα, Ελλάς)

It's about time that we left prejudices beside not only in Greece but also in other countries. All persons are equal to each other and I don't understand why we should talk about the rights of the gay people. They are humans, not another kind of species..., and I wonder why they should be treated otherwise.... Not any longer categories for humans.

Παντελής (Ελλάς)

Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα,ΝΑΙ Η σεξουαλική επιλογή πρέπει να είναι ελεύθερη, αν δεν φθάνει τα όρια της επικίνδυνης διαστροφής. Επομένως, η ομοφυλόφιλη σχέση και συμβίωση είναι ανεκτή.΄Οχι όμως μέχρι σημείου επιβράβευσης. Ο γάμος είναι η κοινωνική έκφραση του φορέα αναπαραγωγής του είδους, με όλες τις προυποθέσεις και τ΄αποτελέσματα- βιολογικά,νομικά,οικονομικά, κοινονικά.- Η συμβίωση ομοφυλοφίλων, φυσιολογικά, δεν έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής και γι΄αυτό η επισημοποίηση δια "γάμου" είναι λογικά άτοπη.

Η δε υιοθεσία πρέπει να απαγορεύεται, διότι ελλοχεύει βάσιμος κίνδυνος ανηθικότητας και εκφυλισμού για το υιοθετούμενο. Μικρό παράδειγμα βιολογικά άτοπου παρατηρείται στις μέλισσες. Οταν ένα μελίσσι απολέσει τη βασίλισσα-μητέρα, ορισμένες από τις κοινές μέλισσες-εργάτριες γίνονται ψευδοβασίλισσες και γενούν αυγά. Δεν γενούν όμως θυλικές μέλισσες, αλλά μόνον αρσενικές-κηφίνες. Ετσι, κατά φυσική συνέπεια, το μελίσσι αποθνήσκει.

Κώστας Βενετσάνος (Αθήνα, Ελλάς)

Ξεφτίλα Σόδομα και γόμορα Έρχονται και άλλα δεινά τύπου Aids

Γεώργιος Θεοδωρίδης (Ελλάς)

Ήταν πολύ αργά εκείνο το βράδυ για να μπορέσω να παρακολουθήσω μέχρι το τέλος της την τηλεοπτική παράσταση του γνωστού μας κ. Ασκητή, ειδικού σεξολόγου και των παρατρεχάμενων «αδελφών» εκ του γνωστού αδελφάτου των ομοφυλοφιλικών, οι οποίοι μάλιστα οργάνωσαν και διεθνές φεστιβάλ για να τιμήσουν την μνήμη των πεσουσών αδελφών τους το 1969 στο Stonewall Inn ύστερα από το ξύλο της χρονιάς τους, που έφαγαν από τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.

Έτσι, επειδή αποκοιμήθηκα δεν έμαθα και δεν ξέρω, αν έγινε αρκούντως και απαραιτήτως πολύπλευρη η συζήτηση στο θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και στον γάμο, στον οποίο πολλές απο αυτές καταλήγουν, αλλά και στο θέμα της εν συνεχεία υιοθεσίας. Ήθελα αν υπήρχε συμμετοχή τηλεθεατών να θέσω μερικά ερωτήματα, αρχής γενομένης από το ερώτημα και την απάντηση που ο ελληνικός λαός, ίσως έχοντας πίσω του το Ιερό Ευαγγέλιο και ακόμα πιο πίσω τον Καιάδα, θέτει σε συζητήσεις αναφορικά με άτομα που δεν τα γνωρίζει επαρκώς. (...)

Eίναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Aθανάσιος Μέντης (Αθήνα)

Δεν ενδιαφέρει η φαιδρά όψη της σχέσεως αυτής ούτε και η επαναφορά της στον δια του Καιάδα περιορισμό της, επειδή η σημερινές κοινωνίες έχουν υποστεί τέτοιες πλύσεις εγκεφάλου, που η λογική και φυσιολογική σκέψη και αντίδραση του ανθρώπου κοντεύει να χαρακτηρισθεί σαν διαστροφή.

Κόπηκε στα δύο η αγγλικανική Εκκλησία με 150 εκατομμύρια πιστούς, επειδή όλως απροόπτως στην Αμερική ο εκεί εκπρόσωπος του Θεού και Αρχηγός της προέκυψε ομοφυλόφιλος σε αντίθεση με τον Άγγλο, που είναι ακόμα πιστός στις ομαλές-φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις. Από την άλλη μεριά στο Βατικανό ο Πάπας «δέρνει» με το ιερό μαστίγιο τους Ισπανούς που τόλμησαν να περάσουν Νόμο για την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Είναι λοιπόν ακόμα ένα θέμα, που δεν αφορά μόνο τον Πλανήτη αλλά και το μέτρο, που εμείς οι Έλληνες πρώτοι και καλύτερα από τους υπολοίπους μάθαμε από μικρά παιδιά. Πάν μέτρον άριστον. Ηταν και θα παραμένει ζωντανή επιταγή. Και αν θέλουν μερικοί, λίγοι οι πολλοί, άς κάνουν κωλοτούμπες.

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον . . . Μήτσο, αλλά την Εύα. Και αν πρόκειται για αγάπη μεταξύ παραφυσιούντων, άς κάνουν τον κόπο οι λάτρεις του «αθλήματος» να βιώσουν από κοντά και με το μάτι του κοινωνικού λειτουργού την εξέλιξη μίας τέτοιας σχέσης, όταν το ενεργό μέρος κάνει πως ξεφεύγει, είτε επειδή του γυάλισε κάποια εκ του ετέρου φύλου, που σηματοδοτεί την φυσιολογική επιθυμία της επαναφοράς στον ίσιο δρόμο, ή αρχίζει να θεραπεύει και να μην φθάνει την μία προστατίτιδα μετά την άλλη και την ανικανότητα που τις ακολουθεί. Και φυσικά, αν υπάρχει και υιοθετημένη ύπαρξη μέσα σαυτήν την καθόλα παρα φύσιν σχέση, είναι φανερό ότι, πέρα από τα βιώματα, που θα κληρονομήσει αυτό το παιδί, θα βρεθεί μακριά από την στοργή που θα είχε από μία μάνα όσο στραβόξυλο και αν ήταν αυτή. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους.

Κωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Η σεξουαλικη επιλογη του καθενος ειναι δικαιωμα και αφορα τον ιδιο και ειναι προσωπικη υποθεση του. Οφειλουμε κα σεβομαστε λοιπον και να δειχνουμε ανοχη στο διαφορετικο οσο και αν αυτο μας ξενιζει. Αιωνες τωρα κουβαλαμε αντιληψεις που δεν μας αφηνουν να δουμε την πραγματικοτητα και ο,τι δεν ειναι κοινως αποδεκτο ειναι κατακριτεο. Εχω ομως τις επιφυλαξεις μου.

Θελει κανεις συμβιωση με ατομο του ιδιου φυλου? Δεν διαφωνω. Αλλα να γινονται γαμοι ή να υιοθετουνται παιδια απο ζευγαρια τετοια ειμαι καθετα αντιθετος. Δεν εχει κανενα νοημα ενας τετοιος γαμος,γελοιοτητα ειναι και εκχυδαισμος του γαμου. Οσο για την υιοθετηση παιδιων εκει δεν το συζητω. Δεν δινουν καλο παραδειγμα σε μια αγνη ψυχουλα ουτε αποτελουν υποδειγμα μιας οικογενειας οπως τα τελευταια 3000 χρονια γνωριζουμε.

Ας μην βιαστει κανεις να με κατακρινει, πιστευω οτι εχει αποδειχτει και κατασταλαξει μεσα απο τους αιωνες τι ειναι καλο και τι ειναι κακο, πιστευω οτι ειναι ακρως επικινδυνο για τη διαμορφωση της αυριανης κοινωνιας ιδιως το δικαιωμα της υιοθετησης παιδιων.

Eμπεδοκλής (Αθήνα, Ελλάς)

Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη προκατάληψη στη χώρα μας. Ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αλλά είναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Αθανάσιος Μέντης (Αθήνα, Ελλάς)

Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα.

Βασίλης (Πάτρα)

Η επίσημη αναγνώριση και η ίση μεταχείριση των ζευγαριών και στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους. Πόσο θα ήθελα στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία που διακυρύσσει αγάπη!

Kωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Δεν νομίζω. Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Αναρωτιέμαι σαν ομοφυλόφιλος και πολίτης αυτής της χώρας γιατί η αναγνώριση δικαιωμάτων που για άλλους θεωρούνται δεδομένα, σε μία μερίδα πολιτών πρέπει να γίνουν συζητήσεις επι συζητήσεων με αφορισμούς και δαιμονοποιήσεις με επιχειρήματα όπως η καταστροφή του θεσμού της οικογένειας απο την αναγνώριση της πολιτικής ένωσης (δεν μιλάω για θρησκευτικό γάμο ακόμα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τις όποιες αγκυλώσεις της) ομοφυλοφίλων.

Η αλήθεια είναι οτι ο κλασσικός θεσμός της οικογένειας που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια (γιατί πιο πριν ειναι γνωστό οτι υπήρχε ποικιλία στο γάμο ανάλογα με την περιοχή, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου) έχει προ πολλού καταργηθεί απο τους ίδιους τους ετεροφυλόφιλους, γεγονός που δύσκολα αμφισβητείται αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές που δείχνουν μία συνεχή πτώση στον αριθμό των πυρηνικών οικογενειών και την παράλληλη αύξηση σε άλλου τύπου οικογένειες όπως π.χ. οι μονογονεϊκές.

Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον ένα τύπο ή τον άλλο, αλλά να αναγνώρισουμε όλους τους τύπους οικογενειών και να τους στηρίξουμε εξίσου γιατί ούτως οι άλλως όλοι αποτελούν κύτταρα του ίδιου οργανισμού, της κοινωνίας μας. Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα όπως ακριβώς και όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του και απέναντι στην κοινωνία.

(Δυστυχώς και μόνο το γεγονός οτι δεν αναφέρω σωστά στοιχεία είναι ένα σημείο που δείχνει το φόβο που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπους με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό, ένα φόβο που διέπει όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής τους ζωής.Η αναγνώριση της πολιτικής ένωσης δεν λύνει ώς δια μαγείας το πρόβλημα της προκατάληψης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία αλλά είναι ένα πρώτο βήμα στην αλλάγη συμπεριφοράς τουλάχιστον του επίσημου κράτους απέναντι σε πολίτες που τώρα θεωρούνται τρίτης κατηγορίας).

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στον ιερό χώρο της Αγιόντια

Οι δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

Έξι ένοπλοι εισέβαλαν στο διαφιλονικούμενο θρησκευτικό χώρο της Αγιόντια στη βόρεια Ινδία, πυροβολώντας κατά των αστυνομικών που φρουρούν την περιοχή.

Οι ανταλλαγές πυρών διήρκεσαν σχεδόν δύο ώρες και οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να θέσουν το θρησκευτικό χώρο υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και οι έξι δράστες έπεσαν τελικά νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών.

Μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων είχαν προσφάτως προειδοποιήσει ότι σκοπεύουν να επιτεθούν κατά του θρησκευτικού χώρου.

Πάντως μέχρι στιγμής καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Το 1992 στο ίδιο σημείο, ινδουιστές εθνικιστές είχαν καταστρέψει μουσουλμανικό τέμενος προκαλώντας σφοδρές συμπλοκές μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο επιθέσεις στη Βαγδάτη

Η επίθεση σημειώθηκε σε αγορά της δυτικής Βαγδάτης

Τον ελαφρύ τραυματισμό ανώτερου διπλωματικού αντιπροσώπου του Μπαχρέιν στο Ιράκ προκάλεσε σε βάρος του δολοφονική απόπειρα, στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Ο Χασάν Μαλαλάχ αλ Ανσάρι τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο δεξί χέρι και οι θεράποντες ιατροί του διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

Μόλις το Σάββατο Ιρακινοί αντάρτες απήγαγαν τον πρεσβευτή της Αιγύπτου, Ιχάμπ αλ Σερίφ.

Έκρηξη επίσης σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στην πρεσβεία του Ιράν στο κέντρο της Βαγδάτης, χωρίς μέχρις στιγμής να μπορεί να προσδιοριστεί εάν ο στόχος ήταν η διπλωματική αντιπροσωπεία ή αμερικανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που περιπολούσε στην περιοχή.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου.

Εργαζόμενη στην ιρανική πρεσβεία είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η διπλωματική αποστολή δεν επλήγη από την έκρηξη.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 08:16 (Ώρα Λονδίνου)

Eντάσεις και «μονομαχίες»

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής Φιγκαρό (Le Figaro) είναι απόλυτα σαφής: «Οι πλούσιες χώρες συγκρούονται πριν τη σύνοδο του G8».

Η εφημερίδα εντοπίζει ένα πεδίο αντιπαράθεσης στον τομέα των συζητήσεων για το περιβάλλον, καθώς «η δήλωση που ετοιμάζει η βρετανική προεδρία έχει αναφορές στο Πρωτόκολλο του Κιότο», την αμερικανική θέση για το οποίο ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Μπους.

Επίσης, η Φιγκαρό σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενέτεινε την πίεση που δέχεται ο Γάλλος ομόλογός του, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να κόψει τις αγροτικές επιδοτήσεις προς τους παραγωγούς, αν το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «Ολυμπιακή» μονομαχία

«Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: η άλλη μονομαχία Σιράκ Μπλερ», είναι ο δεύτερος πρωτοσέλιδος τίτλος της Φιγκαρό.

«Όσο πλησιάζει η ώρα για την ετυμηγορία της ΔΟΕ, τόσο περισσότερο αποκρυσταλλώνεται άλλη μία γαλλοβρετανική αντιπαράθεση», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην προσπάθεια να πείσουν ότι αξίζουν τους Αγώνες, οι Βρετανοί εμφανίζονται επιθετικοί, επικρίνοντας τις εγκαταστάσεις του Σταντ ντε Φρανς, ενώ οι Γάλλοι είναι ήρεμοι και περιγράφουν τον εαυτό τους σαν αθλητή σε ολυμπιακή φόρμα, συνεχίζει η Φιγκαρό, η οποία επισημαίνει πάντως την πιθανότητα έκπληξης, ίσως από τη Μαδρίτη.

Και η Λε Μοντ (Le Monde) διακρίνει όξυνση της ατμόσφαιρας μεταξύ των υποψηφίων διοργανωτριών πόλεων.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι η γαλλική προσπάθεια είναι λιγότερο επιθετική από τη βρετανική, καθώς έχει σκοπό «να πείσει, όχι να παρενοχλήσει».

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρτ (Der Standard) εντοπίζει επίσης ακόμα μια σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας με αφορμή την απόφαση της ΔΟΕ.

Η εφημερίδα στέκεται στο γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Μπλερ όσο και ο πρόεδρος Σιράκ αποφάσισαν να μεταβούν στη Σιγκαπούρη για να υποστηρίξουν και να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητες των πρωτευουσών τους.

«Μετά τον προϋπολογισμό, αντιμέτωποι σε ένα άλλο πεδίο μάχης», γράφει για τους κκ. Σιράκ και Μπλερ η εφημερίδα.

Επίσκεψη Μπους στη Δανία

Η Γιούλαντ-Πόστεν (Jylland-Posten) της Δανίας απευθύνει ένα «εγκάρδιο καλωσόρισμα» στον πρόεδρο Μπους, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κοπεγχάγη, κάνοντας μια στάση στο ταξίδι του προς το Γκλενίγκλς της Σκωτίας.

Η επίσκεψη Μπους εκλαμβάνεται από την εφημερίδα ως ένδειξη αλληλεγγύης και έκφραση ευγνωμοσύνης προς τη Δανία που έχει στηρίξει τον «αγώνα των ΗΠΑ ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό, τον κομμουνισμό και σήμερα την τρομοκρατία».

Από την άλλη πλευρά, η Ινφορματσιόν (Information) εκφράζει την ελπίδα για το καλό του προέδρου Μπους ο Δανός πρωθυπουργός, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν να του μιλήσει ανοιχτά «για την απειλητική πορεία σύγκρουσης με την έννοια της ελευθερίας που έχουν λάβει οι ΗΠΑ».


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχίζει ο διάλογος για το ωράριο

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που προωθεί η κυβέρνηση, ο διάλογος που ξεκινά για τις εργασιακές σχέσεις και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές πολιτικές εφημερίδες:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Από κόσκινο τα επιδόματα. Πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξεταστούν από μηδενική βάση».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Βεντάλια ρυθμίσεων στο εργασιακό. Παραμένει ακλόνητο το οχτάωρο».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Ύποπτα Ινστιτούτα Αισθητικής και Αδυνατίσματος, Γυμναστήρια κλπ. Αρνήθηκαν έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Διάλογος για το εργασιακό νομοσχέδιο. Συνάντηση με τους συνδικαλιστές ο υπουργός».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Το Δημόσιο ανάβει το πράσινο φως για "νέες έρευνες"».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «8 αλλαγές στα ακίνητα. Μέσα στον Ιούλιο τα νέα μέτρα».

Η ΑΥΓΗ: «Μέτωπο για το ωράριο. Μαζί αύριο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και υπάλληλοι».

ΑΥΡΙΑΝΗ:« Σε ποιον εργατοπατέρα ανήκει αυτό το ανάκτορο! Ενώ οι πραγματικοί εργάτες πεινάνε, οι περισσότεροι από τους συνδικαλιστές, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους, ζουν σαν... βιομήχανοι».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ωράριο και Εργασιακό πυροδοτούν νέες συγκρούσεις. Αποκλεισμό της εθνικής οδού σε τρία σημεία ετοιμάζουν οι έμποροι».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ώρα αποφάσεων για ωράριο, εργασιακό. Αταλάντευτη η κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Τους έδινε τα... φώτα του. Στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης έστειλε η ΔΕΗ 10 υποθέσεις πλαστών αδειών ηλεκτροδότησης που εξέδιδε 83χρονος για νοικοκυριά σε Μηχανιώνα, Επανωμή και Αγγελοχώρι».

ΕΘΝΟΣ: «Μεγάλο κόλπο με το πετρέλαιο θέρμανσης. Εισηγήσεις για μερική επιστροφή του αυξημένου φόρου».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ενώ η κυβέρνηση βλέπει νέες θέσεις εργασίας, ΓΣΕΒΕ και εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν με διαμαρτυρίες και απεργία σήμερα για... Ωράριο λάστιχο - Ζωή ποδήλατο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Νέα καυτά μέτωπα για την κυβέρνηση. Απεργιακά τελεσίγραφα των συνδικάτων προαναγγέλλουν αναταραχή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Προσλήψεις: 8864 θέσεις σε υπουργεία, δήμους».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Στο πόδι για ωράριο-8ωρο. Τριχοτόμηση της χώρας προτείνει η ΓΣΕΒΕ - Πορείες, στάσεις αύριο».

ΕΣΤΙΑ: «Αντιδράσεις για το ωράριο. Κινητοποιούνται από αύριο οι εμποροϋπάλληλοι».

ESPRESSO: «Πιάσαμε τον Πάρη και την Πάρις στην Αθήνα. Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ο καυτός Ιούλιος της οικονομίας. Υπό τη σκιά δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ εξελίσσονται εργασιακό, ωράριο, προϋπολογισμός».

METRO: «Διχάζει το ωράριο. Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν έμποροι και υπάλληλοι».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ώρα Εφορίας για τη... μισή Ελλάδα. Στόχος, τουλάχιστον 1,5 δισ. Ευρώ».

Η ΝΙΚΗ: «"Πάσα" από τον ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες. Προλειαίνει το έδαφος για πιο σκληρά μέτρα η κυβέρνηση».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «14ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ: Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Ανεβαίνει τουριστικά η Βόρεια Ελλάδα. Στο Β' Εθνικό Τουριστικό Συνέδριο ο υπουργός Τουρισμού κ. Δ. Αβραμόπουλος εντυπωσίασε. Επίκεντρο η Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη νέα τουριστική ανάπτυξη».

TRAFFIC NEWS: «Τελεσίγραφο της Νικολούλη στην ΕΛΑΣ: Θα βγάλω τα στοιχεία για την τραγωδία της καλλονής από τη Βέροια».

Η ΧΩΡΑ: «Ανοικτές και το απόγευμα οι δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς να θιγεί το οκτάωρο».

City Press: «Έκθεση ΟΟΣΑ: Σκληρά μέτρα για να σωθεί η ελληνική οικονομία».

Διεύρυνση ωραρίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΑΥΓΗ» η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλής «μετά τις μονομερείς αποφάσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών, προχωρεί σε νέα επίδειξη αυταρχισμού. Προωθεί, μέσα στο καλοκαίρι, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ικανοποιώντας την αξίωση μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων».

Η εφημερίδα «METRO» υπογραμμίζει ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κυβέρνηση, εμπορικός κόσμος και εμποροϋπάλληλοι έχουν λάβει «θέσεις μάχης» ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης για αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Η νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται στη βουλή αύριο Πέμπτη.

Η «ΕΣΤΙΑ» υπογραμμίζει ότι «όσο και αν κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, η Κυβέρνησις δεν πρέπει να υποχωρήση. Σε μία εποχή που η μόνη λύσις για την οικονομία είναι η απελευθέρωσις των αγορών, είναι αδιανόητο να αντιδρούν οι καταστηματάρχες και οι εμποροϋπάλληλοι για μία ώρα ημερησίως!».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» εκτιμά ότι το ελαστικό ωράριο θα κάνει τη ζωή των μικρών εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων «ποδήλατο».

Και η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών ξεκινούν στις 13 Ιουλίου με πρόταση για «κλείσιμο Τεμπών, Ισθμού και Ρίου-Αντιρρίου».

Περίοδος λιτότητας

Η «City Press» γράφει ότι ο ΟΟΣΑ προτείνει «λιτότητα στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημοσίου, περιορισμό των συντάξεων το πολύ στο 100% του τελευταίου μισθού, κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. "Μαχαίρι' στα επιδόματα. Μείωση επιδοτήσεων στο ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση επιδοτήσεων στις ΔΕΚΟ, με ανάλογη αύξηση των τιμολογίων τους».

Η «ΝΙΚΗ» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Καραμανλής με «πολιτικό άλλοθι τις αυστηρές συστάσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών και εκπροσώπων εγχώριων επιχειρηματικών κλάδων, προλειαίνει το έδαφος για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της θερινής αντιλαϊκής επιδρομής, την απορύθμιση του οχταώρου με "διευθυντικό δικαίωμα" και τη μείωση του κόστους των υπερωριών».

Και η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» εκτιμά ότι ο Ιούλιος αναδεικνύεται σε θερμός μήνας για την οικονομία, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση προτίθεται να διευθετήσει μεγάλα θέματα τα οποία ήδη προκαλούν ένταση, όπως η αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος, στον οποίο θα κληθούν όλοι οι κοινωνικοί φορείς.

Τέλος, το «ΒΗΜΑ» γράφει ότι «η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία».

Ινστιτούτα ομορφιάς

Ο «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Ρίζου) εκτιμά ότι «ύποπτη» χαρακτηρίζεται η στάση των περισσότερων γυμναστηρίων, ινστιτούτων ομορφιάς, πολυχώρων παροχής υπηρεσιών αισθητικής και αδυνατίσματος της χώρα μας, καθώς αρνούνται τη συνεργασία με την Ε.Ε. για την αξιολόγηση των υπηρεσιών και των διαφημίσεών τους!».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η αναμονή στην Αλβανία

Οι εκλογές ήταν ειρηνικές

Εντός της Τρίτης αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αλβανία.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη διαπίστωσε παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία, καθώς σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι υπήρξε μερική μόνο συμμόρφωση προς τους κανόνες της δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, μετά τη δολοφονία εκλογικού αξιωματούχου στα Τίρανα την Κυριακή, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη Λούζνιε.

Την ίδια ώρα, οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης του πρώην προέδρου, Σαλί Μπερίσα εξακολουθούν να πανηγυρίζουν, θεωρώντας ότι είναι οι νικητές των εκλογών.

Η μοναδική δημοσκόπηση εξόδου που διενεργήθηκε δίνει προβάδισμα στον κ. Μπερίσα.

Οι εκλογές, στις οποίες κλήθηκαν 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι να εκλέξουν 140 βουλευτές μεταξύ των υποψηφίων 27 κομμάτων, θεωρούνται τεστ για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η οποία ελπίζει να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ μέσα στο τρέχον έτος και να ενταχθεί στην Ένωση το 2014.

Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990, υπήρξαν καταγγελίες για φαινόμενα νοθείας και αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι της Χαμάς σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Οπαδοί της Χαμάς

Η ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέρριψε πρόσκληση συμμετοχής στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο πλαίσιο κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι το κίνημα προτιμά να περιμενει τη διενέργεια εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, ωστόσο, η Χαμάς δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Αρχή ενόψει της προγραμματισμένης ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αποδοχή από τη Χαμάς της συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, θα προκαλούσε εντάσεις στις σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 03:23 (Ώρα Λονδίνου)

Οι δύσθυμοι κύριοι του Εδιμβούργου

Την ένταση σε επίπεδο όχι μόνο διπλωματικό αλλά και προσωπικό μεταξύ των συμμετεχόντων ηγετών στη σύνοδο του G8, που επισκιάζει τα σοβαρά προς συζήτηση θέματα περιορίζοντας κατ επέκταση τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, διαπιστώνουν οι βρετανικές εφημερίδες της Τρίτης.

«Η υψηλή σπουδαιότητα όσων διακυβεύονται στο διπλωματικό παιχνίδι της συνόδου του G8, αλλά και στην απόφαση για την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, προκάλεσε χθες ένα διεθνή πόλεμο λάσπης», γράφουν χαρακτηριστικά οι Τάιμς (The Times).

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Οι ηγέτες του G8 καυγαδίζουν ενώ ξεσπούν συγκρούσεις στους δρόμους», εξηγείται από την «εκπληκτική διπλωματική γκάφα» του Ζακ Σιράκ, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Οι Τάιμς επικαλούνται χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής Λιμπερασιόν, η οποία μετέφερε ένα υποτιμητικό για τη Βρετανία σχόλιο του Γάλλου προέδρου, σε κατ ιδίαν συζήτηση με τον καγκελάριο Σρέντερ και τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο κ. Σιράκ φέρεται να είπε ότι το μοναδικό πράγμα που συνεισέφεραν οι Βρετανοί στην ευρωπαϊκή γεωργία ήταν οι τρελές αγελάδες, καθώς και ότι «δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι ένα λαό που έχει τόσο κακή κουζίνα».

Οι Τάιμς εκτιμούν ότι τα σχόλια του κ. Σιράκ είναι ενδεικτικά των αληθινών αισθημάτων της «παλαιάς Ευρώπης», απέναντι στη Βρετανία, ιδίως μετά την αντιδικία με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ επί των κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ, Βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι διεξάγονται «πολύ έντονες συζητήσεις» τις παραμονές της συνόδου, με τον κ. Μπλερ να προσπαθεί να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις στα θέματα της Αφρικής και των κλιματικών αλλαγών.

Η εφημερίδα κάνει λόγο παράλληλα σε εντάσεις διαφορετικού τύπου στο Εδιμβούργο, αναφερόμενη στις συμπλοκές μεταξύ αναρχικών διαδηλωτών και αστυνομικών.

Στο κύριο άρθρο τους οι Τάιμς επισημαίνουν τη σημασία και τη δυσκολία κατάληξης σε συμφωνία για το περιβάλλον.

«Οι ακραίες θέσεις των αντιπάλων παρατάξεων πάνω στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, κάνουν την επίλυση του προβλήματος της φτώχειας να φαντάζει εύκολη υπόθεση», σημειώνει η εφημερίδα.

Το ζήτημα του περιβάλλοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί το κύριο θέμα της Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Τόνι Μπλερ παλεύει να περισώσει τη συμφωνία του G8 επί των κλιματικών αλλαγών μετά την περιφρόνηση του Μπους, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι αυτή η συμφωνία θα είναι αρκετή «για να σώσει τον κόσμο».

Αφού παραθέτει τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της απειλής την οποία συνιστούν οι κλιματικές αλλαγές, η εφημερίδα συνδέει το πρόβλημα του περιβάλλοντος με την Αφρική.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «όλα όσα καθιστούν δύσκολο το να ζεις στην Αφρική, θα ενισχυθούν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Η εφημερίδα, πάντως εκτιμά ότι παρά την απροθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν τον Τόνι Μπλερ να προωθήσει την περιβαλλοντική του πολιτική, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να στεφθεί από επιτυχία στο G8, καθώς οι στόχοι που έχει θέσει ο κ. Μπλερ είναι περιορισμένοι, άρα προσιτοί.

Συγκεκριμένα, γράφει η Ιντιπέντεντ, ο κ. Μπλερ θέλει να αναγνωριστούν πολιτικά με κοινή δήλωση οι επιστημονικές ανησυχίες σχετικά με το περιβάλλον, να συμφωνηθεί η ανάπτυξη ενεργειακά οικονομικότερων τεχνολογιών και να ξεκινήσει μια συνεργασία επί των κλιματικών αλλαγών με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στο σημείο αυτό η εφημερίδα επισημαίνει και την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου από τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας.

Το σχόλιο του προέδρου Σιράκ περί Βρετανίας και τρελών αγελάδων αποτελεί τον πρωτοσέλιδο τίτλο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Οι προσβολές του Γάλλου προέδρου εντείνουν τις αγγλο-γαλλικές διαφορές την παραμονή της Ολυμπιακής απόφασης και της συνόδου του G8», γράφει η εφημερίδα.

Η Τέλεγκραφ αναφέρει ότι η επίσημη θέση του Λονδίνου είναι πως δεν απαντά σε σχόλια μη διπλωματικού χαρακτήρα.

Ανεπισήμως όμως εκφράζεται οργή κυρίως για το σχόλιο περί τρελών αγελάδων, συνοδευόμενη από την υπενθύμιση της υπερβολικής αντίδρασης της Γαλλίας, που αρνούταν την εισαγωγή βρετανικού βοδινού κρέατος, ακόμα και μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δε συνέτρεχαν πλέον ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Σε ότι αφορά τη σύνοδο του G8, η Γκάρντιαν (The Guardian) φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Χίλαρι Μπεν, ο οποίος δηλώνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες ηγέτες πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να αντεπεξέλθουν «στις μεγάλες ηθικές προκλήσεις της γενιάς τους».

Σε άρθρο του δε ο συγγραφέας και ακτιβιστής, Τζορτζ Μόνμπιοτ εκφράζει την απορία του για την απόφαση του Χίλαρι Μπεν να συμμετάσχει στην πορεία των διαδηλωτών στο Εδιμβούργο, αλλά και το θερμό εναγκαλισμό του Μπομπ Γκέλντοφ με τον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο κ. Μόνμπιοτ είναι ότι η κυρίαρχη «νέα συναίνεση» αρνείται τη σύγκρουση συμφερόντων και επιδιώξεων μεταξύ των ηγεσιών και όσων διακηρύσσουν αλλαγές.

«Στο πλαίσιο αυτό», γράφει ο Βρετανός συγγραφέας, «οι ηγεσίες υποστηρίζουν ότι οι πολυεθνικές εταιρείες δεν ευθύνονται για τη διαιώνιση της ανέχειας της Αφρικής, αλλά αντίθετα είναι η λύση του προβλήματος, επομένως θα αναλάβουν και τη διαχείριση των προσπαθειών εξάλειψης της φτώχειας».

»Στην πορεία της εκστρατείας Κάντε τη Φτώχεια Παρελθόν», καταλήγει ο κ. Μόνμπιοτ, «οι ομιλητές επέμεναν ότι σύρουμε αντιδρώντας και φωνάζοντας τους ηγέτες προς τα αιτήματά μας. Μου φαίνεται όμως ότι οι ηγέτες σύρουν εμάς χορεύοντας και τραγουδώντας προς τα δικά τους».

Ο αποτυχημένος πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Επικαλούμενη μελέτη που διέρρευσε, την οποία η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει, η Γκάρντιαν αναφέρεται στο κύριο θέμα της στο «χαμένο πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, τα κέρδη των διακινητών ηρωίνης και κοκαΐνης στη Βρετανία είναι τόσο υψηλά, ώστε χρειάζονται συλλήψεις του 60 με 80% των μελών των σπειρών που δρουν στη χώρα για να έχει επιτευχθεί καίριο πλήγμα από τις αρχές.

Τα κέρδη των διακινητών ναρκωτικών ουσιών στη Βρετανία ξεπερνούν τα 4 δισ. στερλίνες ετησίως, με περιθώριο κέρδους έως και 58%, ποσοστό που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για εταιρείες όπως οι Gucci και Louis Vuitton.

Η μελέτη φέρεται να έχει παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ήδη από τον Ιούνιο του 2003.

Αύξηση κόστους εκπομπής ρύπων

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι τις παραμονές των συζητήσεων για το περιβάλλον στο G8, το κόστος της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που βαρύνει τις βιομηχανίες έφτασε στα 29,35 δολάρια ανά τόνο, ποσό ρεκόρ.

Οι βιομηχανίες, επισημαίνει η εφημερίδα, αντιμετωπίζουν ήδη μεγαλύτερο κόστος παραγωγής λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, γεγονός που τις υποχρεώνει να αυξήσουν τη χρήση άνθρακα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να πληρώνουν περισσότερα για τις άδειες εκπομπής ρύπων, ώστε να αυξηθούν τα όρια των επιπέδων ρύπανσης.

Ο συνδυασμός του υψηλού κόστους των καυσίμων και της εκπομπής ρύπων, έχει ως αποτέλεσμα την πρωτόγνωρη άνοδο του κόστους παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία, τη Γαλλία, και τη Βρετανία, σημειώνει η εφημερίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για τη μεταφορά των μονάδων παραγωγής ενέργειας πολλών επιχειρήσεων εκτός Ευρώπης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.