Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-06

  1. Στη φυλακή δημοσιογράφος
  2. Διαδηλώσεις και εκκλήσεις
  3. Διάλογος και παρατηρήσεις
  4. Διαπραγματεύσεις για εργασιακό
  5. Ο Ναπολέων μάθαινε αγγλικά
  6. rsCL='
  7. rsCL='
  8. Στο Λονδίνο η 30η Ολυμπιάδα
  9. Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων
  10. Διάλογος ή μονόλογος;
  11. Επεισοδιακή υποδοχή
  12. Αγωνία για τους Αγώνες του 2012
  13. G8 και 2012

Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 23:34 (Ώρα Λονδίνου)

Στη φυλακή δημοσιογράφος

Η Μίλερ (α) και ο Κούπερ (δ) δήλωσαν αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις πηγές τους

Μια δημοσιογράφος στις ΗΠΑ οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει σε δικαστική έρευνα τις πηγές της σχετικά με το πώς αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης η ταυτότητα ενός μυστικού πράκτορα της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Η Τζούντιθ Μίλερ της Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times) μπορεί να εκτίσει ποινή έως και τεσσάρων μηνών, οπότε και εκπνέει η εντολή της δικαστικής επιτροπής.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο δικαστής Τόμας Χόγκαν, είπε ότι υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα, η φυλάκιση να πείσει την δημοσιογράφο να καταθέσει.

Η δημοσιογράφος είπε στον δικαστή πως δεν θέλει να πάει στη φυλακή αλλά προσέθεσε πως από ηθικής άποψης δεν είχε άλλη επιλογή από του να προστατεύσει την πηγή της.

Αν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους δεν θα υπάρχει ελευθεροτυπία, είπε.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Μάθιου Κούπερ του περιοδικού Τάιμ (Time) συμφώνησε να καταθέσει αφού προηγουμένως η πηγή του, του έδωσε την άδεια.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 20:57 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις και εκκλήσεις

Αντικαπιταλιστές διαδηλωτές πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά μέρη της Σκοτίας

Καθώς οι ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ πλουσιοτέρων κρατών συγκεντρώνονται στο Γκλενίγκλς της Σκοτίας για τη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι χρειάζεται μια παγκόσμια προσπάθεια για να αναπτυχθούν εναλλακτικές ενεργειακές λύσης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προκειμένου να ελεγχθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Σε δηλώσεις του στη Δανία, πριν αναχωρήσει για τη Σκοτία, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα για οικονομικούς λόγους και λόγους εθνικής ασφαλείας.

Όπως είπε θέλει να μοιραστεί αυτή την στρατηγική με τους άλλους ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ.

Ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και ο προεδρεύων του Ομίλου, Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να κινηθούν σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Οι ηγέτες των Οκτώ ξεκίνησαν τη σύνοδό τους με γεύμα που παρέθεσε η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Γκλενίγκλς.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο είπε ότι θα τους πει πως μόνο αν παραγράψουν το 100% του χρέους των Αφρικανικών κρατών θα μπορέσει η αφρικανική ήπειρος να ικανοποιήσει τους διεθνείς στόχους για την εξαφάνιση της φτώχειας.

Ή μέρα για την υπόλοιπη Σκοτία πέρασε μέσα σε διαδηλώσεις και επεισόδια καθώς αριστεροί και αντικαπιταλιστές διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, σταμάτησαν τρένα και συνεπλάκησαν με την αστυνομία.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 15:26 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλογος και παρατηρήσεις

Τις αντιδράσεις της ΔΑΚΕ για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο μετέφερε ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και κ. Μεϊμαράκης διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ΔΑΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα και χωρίς κοινωνικές αναταραχές στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε φυσιολογικό το άνοιγμα του διαλόγου από τη στιγμή που ανοίγει ένα θέμα και διευκρίνισε επίσης ότι είναι φυσικό να υποβάλλονται παρατηρήσεις από τους συμμετέχοντες στο διάλογο.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, με τον οποίο συζήτησαν τις προτεραιότητες του υπουργείου σε ό,τι αφορά στο προγραμματισμό και τη κατασκευή μεγάλων δημοσίων έργων.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις για εργασιακό

Σειρά επαφών για την αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς

Ολοκληρώθηκε συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης, Πάνου Παναγιωτόπουλου με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος σχετικά με τη μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός είπε ότι στόχος του διαλόγου είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων και η εργασία σε ένα ασφαλές και σωστό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Απασχόλησης είπε ότι ο νόμος για το εργασιακό που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας του κ. Τάσου Γιαννίτση απέτυχε, προσθέτοντας πως είναι αναγκαίος ο διάλογος ώστε να υπάρξει νομοθετική προσαρμογή στις «πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Ο κ Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη με τα προεδρεία των επαγγελματοβιοτεχνών και των Βιομηχάνων.

Την Δευτέρα προβλέπεται συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, η οποία όμως θέτει τρεις όρους προκειμένου να προσέλθει στη συνάντηση με τον υπουργό: να μην υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, να υπάρξει επαρκής χρόνος για τη διεξαγωγή ολοκληρωμένου διαλόγου και να διευρυνθεί η συζήτηση με άλλα θέματα των εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής στο διάλογο φαίνεται ότι θα προσέλθουν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, ενώ τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η Αυτόνομη Παρέμβαση υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να προσέλθει η εργατική πλευρά σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις που μεταβάλλουν τις εργασιακές σχέσεις.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 20:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ναπολέων μάθαινε αγγλικά

Ο Ναπολέων ήθελε να διαβάζει τι έγραφαν γι΄αυτόν οι εφημερίδες του Λονδίνου

Ο εξόριστος στην Αγία Ελένη αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης, ήθελε να μάθει αγγλικά, για να διαβάζει τι έγραφαν γι΄ αυτόν οι εφημερίδες του Λονδίνου.

Αποκόμματα χαρτιών των μαθημάτων του, που περιλαμβάνουν και μεταφράσεις ολόκληρων σειρών από τα γαλλικά στα αγγλικά, εκτίθενται από την ερχόμενη Πέμπτη στο Εθνικό ναυτικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ο κόμης Εμανουέλ ντε λας Κάζ, που συνόδευε τον Ναπολέοντα στην εξορία μετά την ήττα του στο Βατερλό, γράφει στα απομνημονεύματά του για τον πόθο του έκπτωτου αυτοκράτορα να μάθει τη γλώσσα των εχθρών του. Σύμφωνα με τον κόμη ο Ναπολέων είχε το πρώτο του μάθημα στις 17 Ιανουαρίου 1816. Ο ίδιος του υπαγόρευσε ορισμένες φράσεις στα γαλλικά, τις οποίες μετέφρασε, χρησιμοποιώντας πίνακα βοηθητικών ρημάτων και ένα λεξικό.

Σύμφωνα με τον ιστορικό, δρ. Πίτερ Χικς, ο Ναπολέον δυσανασχετούσε έντονα με την ιδέα ότι μαθαίνει όπως ένα μικρό παιδί, ήταν όμως επίμονος. «Δεν ήταν οπωσδήποτε αντι-άγγλος. Έπρεπε να πολεμήσει τους Άγγλους, επειδή ήταν εχθροί της Γαλλίας», τονίζει ο δόκτορ Χικς.

Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις προόδους του Ναπολέοντα στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, εκτίθενται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων χρόνια από το θάνατο του Νέλσονα στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται προσωπικά του αντικείμενα, γράμματα και πίνακες, από μουσεία και πινακοθήκες πολλών πόλεων της Ευρώπης.


Επεισοδιακή υποδοχή

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής του Ομίλου των Οκτώ στο Γκλενίγκλς βρίσκονται η ανάπτυξη της Αφρικής και το περιβάλλον. Η ημέρα ξεκίνησε με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης και της αστυνομίας στο Στέρλινγκ.

«Ενωμένη η Αφρική»

Συμφωνία μεν, αλλά μακριά από το Κιότο

Μουσικό μήνυμα: «Εξοβελίστε τη φτώχεια»

Υποσχέσεις του Μπους για Αφρική

Αποστολή στην καρδιά της Κένυας

Το πετρέλαιο της Αφρικής

Στη «μαύρη ήπειρο» το διεθνές ενδιαφέρον για το πετρέλαιο

Tα πάντα για το Έιτζ

Oι επιπτώσεις, η βιολογία και η παγκόσμια εικόνα της νόσου

Αφρική

Οι ρίζες των προβλημάτων της και οι προοπτικές επίλυσής τους.

Παγκόσμια συναυλία ελπίδας για την Αφρική

Πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές παρακολούθησαν 170 μουσικά συγκροτήματα σε εννέα πόλεις στα πλαίσια του «Live 8», λαμβάνοντας το μήνυμα για την αναγκαιότητα εξάλειψης της φτώχειας στη μαύρη ήπειρο.

Σε εικόνες: Οι συναυλίες Live 8

Συνεντεύξεις από τις συναυλίες Live 8

«Είστε τα Ηνωμένα Έθνη»

Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8

Ειρήνη και Ανάπτυξη

«Πολλά από τα σημερινά δεινά της Αφρικής είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος όμως το μέλλον εξαρτάται μόνο από τους λαούς της» πιστεύουν πολλοί αναλυτές.

Η μάστιγα του Aids

Ο φαύλος κύκλος της φτώχειας

Αφρική και πετρέλαιο

Ο Τζορτζ Μπους στην Αφρική

G8 και 2012

Η σύνοδος του G8 στη Σκωτία κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, οι οποίες πάντως εξετάζουν και τις πιθανότητες των υποψηφίων πόλεων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2012.

Με οδηγό τη Μοζαμβίκη

Συνέντευξη Μπους

Η παραγραφή του χρέους

H βοήθεια στην Αφρική

Υποσχέσεις και αλήθειες

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Λονδίνο η 30η Ολυμπιάδα

Πανηγυρισμοί και επευφημίες στην πλατεία Τραφάλγκαρ

Το Λονδίνο κέρδισε την μάχη με το Παρίσι και αναλαμβάνει να διοργανώσει το 2012 τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ανακοίνωσε από τη Σιγκαπούρη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

Το Λονδίνο επικράτησε του Παρισιού 54 ψήφους, ενώ η επονομαζόμενη Πόλη του Φωτός έλαβε 50 ψήφους. Νωρίτερα στους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας των «Αθανάτων» αποκλείστηκαν οι υποψηφιότητες της Μόσχας, της Νέας Υόρκης και της Μαδρίτης.

Η ανακοίνωση του Ζακ Ρογκ έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου η Βρετανική Επιτροπή Διεκδίκησης της Οργάνωσης των Αγώνων είχε διοργανώσει εκδήλωση με τη συμμετοχή πολλών Ολυμπιονικών, για να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην προβολή της υποψηφιότητας της βρετανικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, απογοήτευση συνοδεία βροχής επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας Γάλλος τηλεπαρουσιαστής: «Βροχή τα δάκρυα στο Παρίσι».

Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο είχαν διεξαχθεί το 1948.

Αντιδράσεις

«Είναι μια φανταστική ευκαιρία για να υλοποιήσουμε όλα όσα ονειρευόμασταν για τον βρετανικό αθλητισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων και χρυσός Ολυμπιονίκης το 1980 στη Μόσχα, Σεμπάστιαν Κόου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε την επιτυχία του Λονδίνου «φοβερή» και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος με τον Σεμπάστιαν Κόου ότι «δίνεται στη χώρα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη του αθλητισμού και της πρωτεύουσας».

«Ο φάκελός μας ήταν πλήρης», υπογράμμισε ο κ. Μπλερ και πρόσθεσε, «πιστεύω ότι αυτό που εντυπωσίασε ήταν η ίδια η πόλη του Λονδίνου. Μια πόλη ανοικτή σε ιδέες, πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική, περήφανη για αυτόν της το χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχήθηκε «καλή τύχη στους Βρετανούς».

«Ο αρχηγός του κράτους εκφράζει τα συγχαρητήρια του στην πόλη του Λονδίνου που έχει την τιμή να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012», ανέφερε η ανακοίνωση από το προεδρικό γραφείο του κ. Σιράκ, ο οποίος βρίσκεται καθοδόν για τη σύνοδο κορυφής του ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 12:09 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνώρισε στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ή την Κύπρο έδαφος για παρόμοια εξέλιξη;

Τι είδους παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης (π.χ. κοινωνικές, θρησκευτικές, αλλά και ζητήματα περιουσιακά, ασφάλισης ή άλλα);

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

It's about time! No more second class status. Equal rights for gays and lesbians NOW!

Luke Kay (Las Vegas, USA)

Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει εισαχθεί το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η κοινωνία με την σωστή ενημέρωση θα είναι έτοιμη να δεχτεί μία τέτοια προοπτική σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι πολλοί εδώ στην Ελλάδα πιστεύουν. Το δικαίωμα της ισονομίας και ισοπολιτείας των πολιτών είναι θεμελιώδες και πρέπει επιτέλους η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να το κάνει πράξη. Είναι άδικο και ανήθικο να συντηρεί δύο ή περισσότερες κατηγορίες πολιτών.

Βαγγέλης Κιντσάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Ελευθερια της εκφρασης (υποτιθεται) εχουμε. Ας επισημοποιησουν οι ομοφυλοφιλοι το γαμο τους,δεν ενοχλουν το συμπολιτη τους. Αν καποιος θυμωνει γιατι νιωθει απειλη απο το γεγονος οτι ο διπλανος του ειναι ομοφυλοφιλος και κρυβεται πισω απο το "πατριδα,θρησκεια,οικογενεια" το οποιο καλουπωνει και καταπιεζει στον ανθρωπο το νου και το συναισθημα,καλο ειναι επειγοντως να αναζητησει ενα καλο ψυχοθεραπευτη για να καταφερει να εκφρασει τη δικη του καταπιεση οταν ηταν μικρος και να στρεψει το θυμο του σε εκεινους που τον εκαναν ετσι και οχι σε αδυναμους και μειονοτητες. Διαφωνω με την υιοθεσια γιατι το παιδι χρειαζεται αρσενικο & θηλυκο προτυπο για να μην αναπτυξει μισογυνισμο και αλλα συναισθηματικα μπλοκαρισματα.

Νίκος (Αθήνα, Ελλάς)

Η ελληνική κοινωνία απέχει πάρα πολύ από το να κατανοήσει, πολύ περισσότερο δε να σεβαστεί και να υποστηρίξει και νομικά τη συμβίωση μεταξύ ομοφυλοφίλων. Είναι αν μη τι άλλο αστείο να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Ισπανία ή αλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Εδώ η θέση της γυναικας στην Ελλαδα ειναι απίστευτα υποβαθμισμένη και όλοι εθελοτυφλούν, και οι ίδιες οι γυναίκες δυστυχώς. Τα παιδιά στην Ελλάδα, αγόρια και κορίτσια μεγαλώνουν ως μη ελεύθεροι πολίτες, με πολλά συμπλέγματα και με απουσία κριτικού πνέυματος.

Η αστική αναγνώριση της ομοφυλοφιλικής συμβίωσης είναι απαραίτητη για κάθε κοινωνία η οποία αρέσκεται να ονομάζεται "δημοκρατική".

Άρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ολα ξεκινούν εκεί, στην οικογένεια και το σχολείο. Με πρότυπα που μόνο σε μια δημοκρατική κοινωνιά δεν αρμόζουν μεγαλωνουμε όλοι με την καραμελα «οικογένεια, πατρίδα, θρησκεία», έλεος, μέχρι πότε! Οταν οι άντρες καταφέρουμε να απογαλακτιστούμε από τη μάνα μας και απο όλα τα συμπλέγματα που μας έχουν πολύ συνειδητά περάσει, τότε ίσως μπορέσουμε να σκεφτούμε ελεύθερα περί ομοφυλοφιλιας. Η ομοφυλοφιλία είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής του καθενός. Η οικογένεια και το κράτος δεν κινδυνεύουν απο αυτή.

Υπάρχουν αρκετοί ετεροφυλόφιλοι για να διαιωνήσουν τα ελληνικά γονίδια (αν αυτή είναι η ανησυχία κάποιων), και όσοι ασχολούνται με το θέμα και το υποβαθμίζουν απλά δεν τα έχουν βρει με τη ζωή τους και τις επιλογές τους και σκοτώνουν το χρόνο τους με το να ασχολούνται με ένα θέμα που δεν τους αφορά ούτως η αλλως. Υποστηρίζω τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων και το δικαίωμα της νομικά κατοχυρωμένης συμβίωσης τους.

Μάνος (ΗΠΑ)

Μετά την Ισπανία γιατί όχι και η Ελλάδα; Ο θεσμός του γάμου γενικά μου ειναι απεχθής. Είναι ουσιαστικά ένα συμβόλαιο με όρους τους οποίους δεν μπορείς να διαπραγματευτείς. Η κατάληξη δε του γάμου συνήθως είναι το διαζύγιο, αφου προηγουμένως έχεις πληρώσει 1 κάρο λεφτά τόσο για την τελετή του γάμου όσο και για τους δικηγόρους του διαζυγίου.

Πρακτικά έχω υπολογίσει ότι ένα λιτό πακέτο (γάμου-διαζυγίου) ξεκινάει από 10.000 ευρώ ανά ζεύγος: πεταμένα λεφτά. Εφόσον ένα τέτοιο αηδιαστικό συμβόλαιο έχει εφευρεθεί για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια δε βλέπω το λόγο γιατί δεν θα πρέπει να επεκταθεί και για τα ομοφυλόφιλα. Εξάλλου ισότητα έχουμε και η ισότητα καλό θα είναι να εφαρμόζεται.

Νίκος Παυλόπουλος (Αγγλία)

It's about time! No more second class status. Equal rights for gays and lesbians NOW!

Luke Kay (Las Vegas, USA)

Ναι, πιστεύω ότι θα έρθει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο σιγά σιγά. Οι χώρες αυτές ανήκουν σε όλους τους πολίτες τους ανεξαιρέτως, όχι στους χριστιανούς ορθόδοξους και ετεροφυλόφιλους.

Νίκος T. (Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο)

Η αστική αναγνώριση της ομοφυλοφιλικής συμβίωσης είναι απαραίτητη για κάθε κοινωνία η οποία αρέσκεται να ονομάζεται "δημοκρατική". Είναι θέμα ισότητας και ισοπολιτείας.

Άρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η νομιμοποίηση της ομοφυλόφιλης σχέσης να γίνει, όχι όμως υιοθεσία παιδιών.

Γιώργος Νάνης (Βέλγιο)

H Eλλάδα είναι η χώρα της υποκρισίας. Ασφαλώς και πρέπει να επιτραπεί σε όλους τους ενήλικες ανθρώπους να έχουν τον σύντροφο της επιλογής τους. Η Εκκλησία που αντιδρά είναι γεμάτη από ομοφυλόφιλους αρχιεπισκόπους και δεσποτάδες. Ο Χριστόδουλος που φωνάζει για το κουσούρι,για την ακρίβεια φώναζε, τώρα έπαθε γλωσσοδέτη,να κοιτάξει τα χάλια του οίκου του.

Μερικοί νομίζουν πως παριστάνουν τους άντρες στρεφόμενοι κατά των ομοφυλόφιλων. Η ιστορία και η ψυχανάλυση όμως έχουν αποδείξει πως οι διώκτες των ομοφυλόφιλων απλά είναι κρυφοομοφιλόφιλοι.Ψυχραιμία λοιπόν κορίτσια, αφείστε τον κόσμο να χαίρεται τη ζωή του. Δεν σας αφορά το κρεββάτι κανενός.

Α. (Ελλάς)

Δεν πιστεύω οτι ο γάμος είναι ένας χρήσιμος θεσμός και ελπίζω όλο και πιο πολλοί απο μας να καλλιεργήσουμε εναλλακτικούς τρόπους να σχετιζόμαστε. Μέχρι τότε αν κάποιοι ομοφιλόφιλοι θέλουν να αναπαράγουν και να πειραματιστούν με αυτόν τον θεσμό που δημιουργήθηκε για τις παραδοσιακή σχέση ανδρών γυναικών, θα ήθελα να έχουν αυτήν την επιλογή. Όσο για το να έχουν παιδιά, τους εύχομαι καλή τύχη και δύναμη γιατί φοβάμαι οτι δεν θα είναι πολύ εύκολο στην αρχή τουλάχιστον.

Μαρίνα Π. (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

My fellow (straight) Greeks still amaze me...They judge homosexuals for being excluded, abnormal, feminine, and a laughing stoke, the very same image they (straight people) have forced them to adopt in the Greek society by not accepting them, giving them equal jobs and allowing them a "normal" life with the partner of their choice. Yes there should be gay marriage in greece to make gay people equal. But before making gay people equal they ought to treat immigrants, other races and their own women equal. And hopefully with EU they will be forced to, sooner or later.

Yorgos (London, UK)

Μία δημοκρατική κοινωνία απο τη φύση της εξελίσσεται έχοντας ώς βασικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την ισότητα.

Χρήστος (Ελλάς)

Όσοι επικαλούνται τις δήθεν προαιώνιες παραδόσεις μας και την Ορθόδοξη Εκκλησία για να δικαιολογήσουν τις ανελεύθερες απόψεις τους αγνοούν προφανώς το χριστιανικό μυστήριο της αδελφοποιίας που ετελείτο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έως και τη σύγχρονη εποχή, και απαγορεύθηκε το 19ο αιώνα με την εισαγωγή των τότε δυτικοευρωπαϊκών προτύπων που ήθελαν την ομοφυλοφιλία "διαστροφή" - χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε και σ' αυτό το forum από κάποιους σημαιοφόρους "φυσιολογικούς".

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Αλβανίας όπου δεν έφτασαν ποτέ οι δυτικές επιρροές, το μυστήριο της αδελφοποιίας ετελείτο μέχρι πολύ πρόσφατα. Το όλο πρόβλημα έγκειται στο ότι ενώ η σημερινή δυτική Ευρώπη κοιτάζει μπροστά - όπως η Ισπανία που μοιάζει τόσο με την Ελλάδα αλλά με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνει σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια καθίσταται τόσο διαφορετική -μεγάλη μερίδα των Ελλήνων ακολουθεί τα απολιθωμένα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα περί "ηθικής" του 19ου αιώνα!

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου όπως είναι η Ινδία, όπου παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι κατά της ομοφυλοφιλίας που εισήγαγαν οι αποικιοκράτες Βρετανοί, παρά το γεγονός ότι οι νόμοι αυτοί έχουν καταργηθεί προ πολλού στην ίδια τη Βρετανία. Αναπόφευκτα βέβαια θα φτάσει και στην Ελλάδα ο 21ος αιώνας, έστω και με λίγη καθυστέρηση. Στην αρχαία εποχή οι Έλληνες, ζώντας σε αρμονία με την πραγματική φύση του ανθρώπου, υπήρξαν πρωτοστάτες του παγκόσμιου πολιτισμού. Στη συνέχεια επικράτησε η σκοταδιστική ηθική διαστροφή του εβραιοχριστιανισμού, που θεωρεί τον άνθρωπο αμαρτωλό από τη φύση του. Επηρεασμένοι ακόμα από αυτές τις ξένες προς τον Ελληνισμό αξίες, στη σημερινή εποχή οι Έλληνες αποδεικνύονται ουραγοί.

Γιάννης (Ελλάς)

Από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα είνα μακρυυυύς ο δρόμος. Αλλά κάποια στιγμή θα καταστεί αναγκαίο.

Π.Σ.

Έχουμε καταντήσει πλέον να λέμε "προκατηλημένους" τους ανθρώπους που δεν έχουν χάσει κάθε αίσθηση ηθικής. Είναι πολύ κρίμα.. Δέχομαι την "ιδιαιτερότητα" των άλλων. Δεν δέχομαι την διαστροφή του ο καθένας να βγαίνει να την φωνάζει στο δρόμο και να πρέπει να τον υποστηρίξουμε κιόλας. Στο σχολείο είχα έναν συμμαθητή τον Γιώργο, ο οποίος ήταν δηλωμένη. Κάθε μέρα στο σχολείο με ψηλοτάκουνα, μακιγιάζ κτλ. Μάλιστα μας έλεγε να τον λέμε "Κατερίνα". -αίσχος.- Κάθε μέρα λοιπόν, η λυκειάρχης έβγαινε μετά την προσευχή και απειλούσε ότι όποιος τον ενοχλήσει ξανά -ενόχληση του τύπου: "Κατερινάκι!!!!....",τόσο βαριά λόγια- θα αποβληθεί από το σχολείο.

Ένας νέος 15, 16, 17 χρονών που το ακούει αυτό, και βρίσκεται πάνω στις σεξουαλικές του αναζητήσεις, τι μάθημα παίρνει; «Αν είσαι άντρας, μην το λες. Αν είσαι αδελφή, όλοι θα σε προστατέψουμε» Μα, αυτό το παιδί σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία έχει ανάγκη από αποδοχή και προστασία και όχι από απόρριψη. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν, να επιλέξει και αυτός ο νέος να γίνει ομοφυλόφιλος -γιατί για επιλογή πρόκειται, άσχετα πως όλοι το ρίχνουν σε γονίδια... Γιατί να γίνονται παρελάσεις ομοφυλόφιλων και μάλιστα να τις προβάλλουν τα ΜΜΕ;

Απλώς είναι διαφορετικοί σεξουαλικά. Γιατί το διατυμπανίζουν και το γιορτάζουν(!); Είναι προκλητικοί. Αυτό δεν μου αρέσει. Όπως επίσης ότι προσπαθούν να με πείσουν ότι όποιος είναι φυσιολογικός, είναι λάθος. Είναι κρίμα να βλέπει κανείς νέα παιδιά λόγω λάθος επιρροών να κάνουν λάθος επιλογές και να καταστρέφουν τις ζωές τους αλλά και των ανθρώπων που τους αγαπούν πραγματικά. Τι να πω τώρα για το δικαίωμά(!) τους να υιοθετούν.....

Λίνα (Χανιά, Ελλάς)

Το ερωτημα στην αρχικη σελιδα: ¨μετα την ισπανια ποιος εχει σειρα;¨ ειναι αστειο, γιατι η αυτοματη απαντηση ειναι: ¨παντως οχι εμεις!¨ θα μας παρει αρκετα χρονια ακομα(καμια δεκαρια) μεχρι να αποδεχτουμε το δικαιωμα του ατομου στην ευτυχια...

Η.Κ. (Ξάνθη, Ελλάς)

Απαράδεκτο να υιοθετούμε απόψεις ανώμαλων ανθρώπων και κρατών διότι διαλύεται ο θεσμός της οικογένειας, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας και της συνδρομής στην εξέλιξή της.

J.M. (Eλλάς)

Διαβασα και διαβαζω καθιμερινα περι ομοφυλοφιλιας διαφορες γνωμες και σχολια. Αυτο που δεν διαβασα ακομα ειναι οτι ολλοι εχουν ασχολιθοι με τις σχεσις που στο κατω κατω δεν ενδιαφερετε κανεις να μαθει τα της κρεβατοκαμαρας ΚΑΝΕΝΟΣ! Αλλα εδω προκιπτη ενα τεραστιο θεμα οτι, δινοντας ακομα και αδειες γαμου ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ολο και περισσοτερα Κρατη, το ερωτημα μου ειναι προς τους υπευθινους, εαν καθισαν να σκεφτουν οτι σε μερικα χρονια ας πουμε ( 50 ) απο σημερα θα εχει διμιουργιθει ενα χαος κοινωνικο ( διοτι δεν θα υπαρχη πλεον κανενα απολυτος ενδιαφερον για οικογενεια, σαφως για παιδια, εν συνεχια για σχολεια, και για στρατο!

Και κατι ακομα ποιος περνει την ευθινη κοινωνιολογος να εξιγηση στα μικρα και αθωα παιδικα ματια ΤΙ συμβενει διπλα η και στο ιδιο τους σπιτι οταν δεν υπαρχει μητερα αλλα ειναι υποχρεωμενα η να μεγαλωνουν με τον ομοφυλοφιλο πατερα τους, και κατα συνεχια να ειναι πολυ μπερδεμενα στο οτι αν και αυτα θα ΠΡΕΠΕΙ να αισθανοντε σαν ομοφυλοφυλα γιατι ετσι ειναι ο μπαπμας τους, εαν ο ανθρωπος το ΚΑΤΑΛΑΒΕ λιγο αργα η ειναι υοθετιμενα ?) Δεν λεει κανεις ουτε βαζει νομο τι ΘΑ γινετε σε κρεβατοκαμαρες, αλλα οταν αυτο εχει ΚΑΙ ΤΙΣ ευλογιες του ΓΑΜΟΥ τοτε ολοι θα νομισουμε οτι ΕΙΜΑΣΤΕ και λιγο ομοφυλοφιλοι και θα απετισουμε να μπη και ΜΑΘΗΜΑ ταχιας ομοφυλοφυλιακις ενταξης και στα σχολεια ! Μηπως πρεπει να σταθουμε μακρια απο αυτη την ΕΠΙΔΙΜΙΑ μοδας που ειναι βεβαιο οτι θα εξελιχθει ολεθρια για τις αυριανες κοινωνιες? Μηπως τελος θα πρεπει να ειμαστε ΣΟΒΑΡΟΙ ???

Λάνα Καντιάνη (ΗΠΑ)

Δεν μεταδίδεται η ομοφυλοφιλία, αλλά υπάρχει. Δεν είναι επιλογή, είναι καταπίεση να είσαι ομοφυλόφιλος και να αναγκάζεσαι από την κοινωνία να ζείς ως ετεροφυλόφιλος.

Γιώργος Κ. (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ)

Αν περιοίσει κανείς το προβληματισμό του απλά στο ζήτημα των ομοφυλοφίλων,θα πέσει για μια ακόμη φορά στην δημοφιλέστατη παγίδα, να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος! Μία δημοκρατική κοινωνία απο τη φύση της εξελίσσεται έχοντας ώς βασικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την ισότητα. Όμως μια ισότητα που οφείλει να προάγει την διαφορετικότητα! Η δημοκρατία έχει ως βάση το σεβασμό του άλλου. Αυτό που προβληματίζει έντονα στη σημερινή κατάσταση,είναι οι κοινωνικοί τομείς που επιλέγονται για να καταδειχθεί η θέληση της εξουσίας για πραγματική ισότητα.

Η προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να ξεκινάει απο τα μεγάλα ζητήματα που εξασφαλίζουν σε όλους τους ανθρώπους μια αξιοπρεπή ζωή. Το σύστημα που παράγει τόση οικονομική αδικία δε πείθει απλά ,όταν παραχωρεί ουσιαστικά δικαιώματα σε κοινωνικές δικδικήσεις, που δεν ταράζουν επι της ουσίας την ισορροπία του. Με το κίνδυνο να θεωρηθούμε αφελείς δε μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την επιτυχία των ομοφυλοφίλων.Οι προθέσεις της άλλης πλευράς μας κάνουν πάντως πολύ καχύποπτους.

Χρήστος (Ελλάς)

Η νομιμοποιηση της ομοφυλοφιλης σχεσης να γινει, οχι ομως υιοθεσια παιδιων.

Γιώργος Νάνης (Βέλγιο)

Από πλευράς κοινωνικής αποδοχής, δεν πιστεύω ότι υπάρχει στην Ελλάδα "ρεύμα" αναγνωρίσεως του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και πολύ περισσότερο του δικαιώματός τους(ως ζευγαριών)να υιοθετούν παιδιά.Από πλευράς,βέβαια,νομικής δυνατότητας δεν νομίζω ότι-στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης-μπορεί να αποτραπεί(και ,μάλιστα,στο εγγύς μέλλον )μια τέτοια εξέλιξη και, εφόσον τα ήθη εξελίσσονται και διαμορφώνονται,πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και στην Ελλάδα, προς την πλευρά της αποδοχής .

Όσον αφορά στο γάμο(υποθέτω λόγος γίνεται μόνο για πολιτικό γάμο,αφού δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την εκκλησία να αναθεωρήσει το δόγμα της για να ακολουθήσει τις κοινωνικές μας αντιλήψεις)θα πρέπει να συνυπολογιστούν για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης όλες οι εν γένει κοινωνικές (και περιουσιακές, ασφαλιστικές κλπ)παράμετροι, πλην των θρησκευτικών,ενώ για το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνο το συμφέρον των παιδιών.

Αν θέλετε δε την προσωπική μου άποψη, δεν θα είχα καμία αντίρρηση για την επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία της συμβίωσης ανάμεσα σε πρόσωπα του ιδίου φύλου(ευχόμενος να αποφευχθεί και η στο ζήτημα αυτό-όπως σε αρκετά άλλα ,στην Ελλάδα-γελοιοποίηση της καταστάσεως, με εμφάνιση γαμπρών και νυφών, αντίστοιχα),έχω-όμως- ενδοιασμούς ως προς την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων,εφόσον αυτά είναι ανήλικα και δεν έχουν διαμορφωμένη προσωπικότητα (πολλώ δε μάλλον που υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άτεκνων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, που παρακαλούν να βρεθεί κάποιο παιδί να υιοθετήσουν,αλλά συναντούν-χωρίς προφανή λόγο- εμπόδια από διάφορες υπηρεσίες).

Αν πρόκειται για ενηλίκους,δεν νομίζω πως υπάρχει κώλυμα ούτε κοινωνικό, ούτε άλλο κανένα-άλλωστε ομοφυλόφιλοι, αυτοτελώς, έχουν-όπως είναι γνωστό-υιοθετήσει και στην Ελλάδα παιδιά και κατά το παρελθόν.

Φώτης Μ. (Αθήνα, Ελλάς)

."ΔΕν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να παντρευονται γιατι προσβαλλουν το θεσμο του γαμου" Μα υπαρχουν εκατομυρια παραδειγματα ετεροφυλοφιλων που τον θιγουν και το εκχυδαιζουν καθημερινα.

Δήμητρα Σακαρέλη (Αθήνα, Ελλάς)

Europe has a clear demographic problem. People keep not making enough children to keep the population steady or growing. Today's victims of aging population is Italy, Russia and most of the entire eastern and Western Europe. Our situation in a few decades will get increasingly bad, while we see our cities shrink and more and more houses become abandoned. I am really saddened to see Europe come to this. And not only that, people start talking about giving rights to homosexuals to get married. Two men or two women getting married is just stupid.

Yes, marriage is a union about love, but it is also a union mostly intended for having children and create a family. By giving rights to homosexuals is like totally accepting them as normal people in the society. No country in Europe or North America has even thought of accepting homosexuals as normal. Some people pretend that it is ok, but truly it is not. We need to focus on lowering the taxes or increasing the salaries so we can make people have more kids, NOT to discuss about ridiculous homosexual marriages.

George Bethanis (Athens, Greece)

Νομίζω ότι πρέπει να διευκρινισθεί ότι η λέξη "γάμος" σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραπέμπει στο θρησκευτικό μυστήριο. Ένας τέτοιος γάμος ομοφυλοφίλων είναι φυσικά ΑΔΥΝΑΤΟΣ. Ο πολιτικός "γάμος", ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ δύο ενηλίκων ατόμων ασχέτως φύλου, δίνει και στους ομοφυλοφίλους την δυνατότητα διαθέσεως των περιουσιακών τους στοιχείων, εν ζωή και μετά θάνατον, όπως ακριβώς σε όλους τους ανθρώπους. Από την ληξιαρχική αυτή πράξη, απορρέουν και όλα τα άλλα διακιώματα που αναγνωρίζονται στους ετεροφυλοφίλους (π.χ. κληρονομικά).

Εντούτοις, το δικαίωμα υιοθεσίας πρέπει να έχουν μόνον ετεροφυλόφιλοι, διότι η ομοφυλοφιλία, πάρά την νομιμοποίησή της, δεν παύει να είναι ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ και παραβίαση των κανόνων της φύσεως. Ένα παιδί έχει ανάγκη από φυσιολογικούς γονείς και συγγενείς (αδέφια, εξαδέλφια, θείους, παππούδες, γιαγιάδες) που οι ομοφυλόφιλοι μάλλον δεν μπορούν να του δώσουν. Κυρίως όμως και όπως η φύση επιτάσσει, έχει το παιδί ανάγκη από ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ γονείς. Συνεπώς, ναί στον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων, αλλά ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΙΟΘΕΣΊΑΣ.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Απο την Ισπανια μεχρι την Ελλαδα εινα μακρυυυυς ο δρομος. Αλλα καποια στιγμη θα καταστει αναγκαιο.

Π.Σ.

Γιατί να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι και να μην μπορούν να υιοθετήσουν άνθρωποι που έμειναν μόνοι στη ζωή;

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Πιστεύω ότι ο γάμος βοηθάει οποιαδήποτε ομάδα να ενταχθεί και να ακολουθήσει τα σωστά πρότυπα και τα καλά στοιχεία της συνύπαρξης. Δίνει την ευκαιρία στα ζευγάρια να "χτίσουν" μαζί τη ζωή τους και να έχουν μια εξασφάλιση και αναγνώριση από την πολιτεία. Αυτό πιστεύω κάνει τον καθένα πιό υπέυθυνο για τις πράξεις και επιλογές του, πιο ικανό να ασχοληθεί με σοβαρότερα πράγματα και να βοηθήσει την κοινωνία από το να παλεύει να αναγνωριστεί από αυτή. Ετσι, πιστεύω ότι ο "γάμος", με όποια μορφή και όσο πιο επίσημα, θα βοηθήσει την κοινωνία να αναγνωρίσει, να εντάξει, να οφεληθεί από το κομμάτι της αυτό που τόσα χρόνια καταπιέζει και βάζει στο περιθώριο.

Δεν μεταδίδεται η ομοφυλοφιλία, αλλά υπάρχει. Δεν είναι επιλογή, είναι καταπίεση να είσαι ομοφυλόφιλος και να αναγκάζεσαι από την κοινωνία να ζείς ως ετεροφυλόφιλος. Φανταστείτε πόσα διαζύγια και αποτυχημένοι "νορμάλ" γάμοι θα είχαν αποφευχθεί! Στα πλαίσια αυτά, και με τα ίδια κριτήρια που ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ελέγχεται πριν πάρει την άδεια υιοθεσίας, πιστεύω ότι θα μπορούσε να εξεταστεί και το θέμα της υιοθεσίας. Προτιμότερο από το να γεμίζουν τα ορφανοτροφεία και να πεθαίνουν ή να ταλαιπωρούνται τα παιδιά στους δρόμους.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζεί και να απολαμβάνει τη ζωή με αξιοπρέπεια και τους κανόνες που θέτει η κοινωνία στην οποία ζει.. και οι ομοφυλοφιλοι θα είναι πάντα μεσα στην κοινωνία μας. Οι αρχές και οι αξίες υπάρχουν στον κάθε άνθρωπο. Ετεροφυλοφιλα ζευγάρια μεγαλώνουν τα ομοφυλοφιλα παιδιά τους, νομίζετε ότι δεν κρατάνε τις αξιές που τους δίνει η οικογένεια? Δεν αξίζουν και αυτά τα παιδιά να παραμένουν στην οικογένεια? Είναι καλύτερα να τα εξοστρακίζουμε ή να τα διώχνουμε?

Γιώργος Κ. (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ)

Η υπόθεση μου φέρνει στο μυαλό κάποιον Αγγλο που μεταναστεύει οικειοθελώς στο Καλαί και μετά ζητά να ανακυρηχθεί η Νορμανδία μέρος της Μεγάλης Βρετανίας! Στο βαθμό που κατά τα άλλα δεν θίγεται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια, η διεκδίκηση γάμου είναι απλώς άλλη μία υστερία των ομοφυλόφιλων... Οσο για την υιοθεσία, στο φοβερό επιχείρημα ότι υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι που είναι κακοί γονείς υπάρχει η απάντηση ότι υπάρχουν και παιδεραστές και δολοφόνοι που είναι καλοί γονείς! Και τέλος για τα περί ρατσισμού, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία χρησιμοποιείται - ρατσιστικά - από ορισμένους ομοφυλόφιλους ο χαρακτηρισμός για όποιον διαφωνεί με τις απόψεις τους!

Δημήτρης (Αθήνα, Ελλάς)

Ας κάνουν ότι θέλουν μεταξύ τους οι ομοφυλόφιλοι/ες. Αλλά προς Θεού, μη νομιμοποιούμε μια ανωμαλία της φύσης. Αν οι ομοφυλόφιλοι/ες επιζητούν κοινωνική αποδοχή, ας την κατακτήσουν μέσα απ' την κοινωνική προσφορά τους και όχι μέσω της σεξουαλικής τους διαστροφής. Για το θέμα του γάμου, είμαι συνολικά αντίθετος, είτε πρόκειται για ομοφυλόφιλους, είτε για ετεροφυλόφιλους. Δεν νοείται μυστήριο για το οποίο να υπάρχει νομικά θεσπισμένη διαδικασία ακύρωσής του (διαζύγιο).

Για το θέμα όμως της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλους/ες είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν θα μιλήσω για το πως μπορεί να ανατραφεί ένα παιδί που αντί για μάνα και πατέρα θα έχει δύο μάνες ή δύο πατέρες. Αυτό αναφέρθηκε πολλάκις απ' τους προγράψαντες. Εγώ θα βάλω όλους τους ομοφυλόφιλους που ζητούν να γίνουν γονείς, να αναζητήσουν την ετυμολογία της λέξης "γονέας" και μετά να σκεφτούν αν μπορούν να είναι "γονείς". Όσο για τα περί ρατσισμού που διάβασα, μόνο φαιδρά μπορώ να τα χαρακτηρίσω. Αλλοίμονο αν λέμε ρατσιστή, κάποιον που δεν επικροτεί μιά παρατυπία της φύσης. Μην τρελλαθούμε...

Μάκης Γ. (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι, συμφωνώ να υπάρξει θετική εξέλιξη στην Ελλάδα.

Διόδορος (Ελλάς)

Ανεπιφύλακτα είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά δυστυχώς στην δική μου πατρίδα, την Κύπρο, η αποδοχή από την κοινωνία είναι σε νηπιακό στάδιο αν όχι εντελώς ανύπαρκτη.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Υποκρισια no 1."ΔΕν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να παντρευονται γιατι προσβαλλουν το θεσμο του γαμου" Μα υπαρχουν εκατομυρια παραδειγματα ετεροφυλοφιλων που τον θιγουν και το εκχυδαιζουν καθημερινα. ΚΑι ολοι εχουμε να παρουσιασουμε τετοια παραδειγματα απο την προσωπικη μας εμπειρια. Υποκρισια no 2. "Δεν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να υιοθετουν παιδακια. Δεν τους δινουν το καλο παραδειγμα".Και ποσοι απο εμας τους ετεροφυλοφιλους δινουν το καλο παραδειγμα αραγε. Τα περισσοτερα ζευγαρια γυρω μας διαπαιδαγωνουν τα μωρα τους μεσα σε ενα κλιμα απαξιωσης και παντελους ελλειψης σεβασμου ο ενας για τον αλλο. Για να μην αναφερθω σε παραδειγματα τυπου οικογενειακη βια( ξυλοδαρμοι της συζυγου απο το συζυγο) λεκτικη βια( ποσες φορες δεν εχουμε υπαρξει μαρτυρες σε λεκτικες επιθεσεις μεταξυ συζυγων που να μας κανει να αναρωτιωμαστε γιατι αυτοι οι ανθρωποι- που εχουν χασει καθε αυτοσεβασμο- να ειναι μαζι ? Ελεος.

Ποιο ειναι ομως το καλο παραδειγμα που πρεπει ολοι να δινουμε στα παιδια μας, αν οχι να ανατρεφουμε τα παιδια μας μεσα σε ενα περιβαλλον αγαπης, σιγουριας, συναισθηματικης ασφαλειας.Ενα περιβαλλον οπου τα παιδια θα αναπτυξουν μια συναισθηματικη νοημοσυνη που θα τους δωσει εκεινα τα εφοδια που χρειαζονται προκειμενου να ζησουν ανεξαρτητα , υπευθυνα και ελευθερα ! τις δικες τους ζωες και θα τα κανει ικανα ανταπεξελθουν στις προκλησεις της δικης τους ζωης. Παιδια που θα εχουν ανατραφει στην πραξη απο αρχες οπως την ελευθερια, την ισοτητα, η ανοχη ο σεβασμος στην διαφορετικοτητα και κυριως ο σεβασμος του εαυτου μας και των αλλων.Τα παιδια που μεγαλωνουν με αγαπη και αρχες βασισμενες στα παραπανω γαιτι δεν μπορουν να ανατραφουν απο ομοφυλοφυλους δεν το αντιλαμβανομαι.

Γαιτι δηλαδη οι ομοφυλοφιλοι να υστερουν σε σχεση με τους υπολοιπους στην ικανοτητα να μεταλαμπαδευσουν τα παραπανω στα παιδια τους. Ειναι δηλ. καλυτερα να μεγαωνουν τα παιδια αυτα μεσα σε ορφανοτροφεια, σαν παρεισακτοι αυτης της κοινωνιας, απο το να τους δινεται μια ευκαρια να ζησουν μεσα σε ενα οικογενειακο περιβαλλον? Το υγιες οικογενειακο περιβαλλον το εξασφαλιζουν ο αντρας και η γυναικα? Και βεβαια οχι. Αυτος ο μυθος καταριπτεται καθημερινα.Το βλεπουμε αλλα το ανεχομαστε. Ειμαστε υποκριτες. ΜΕσα μας ομως γνωριζομε οτι μπορει πολλοι απο εμας να ειμαστε χειροτεροις συζυ! γοι και γονεις απο οτι δυνητικα οι ομοφυλλοφιλοι.Υποκρινομαστε! οπως κα ι για τοσα αλλα πραματα γιατι απλως δεν θελουμε να δουμε λιγο πιο περα απο την μυτη μας.

Ειμαστε και ρατσιστες, γιατι ρατσισμος ειναι να αρνησαι ιδια δικαιωματα, και να αποκλειεις και να κατηγοριοποιεις τους πολιτες σε αλβανους, ομοφυλοφιλους, φτωχους, κλπ. Ας αναρωτηθουμε σε τι κοινωνια θελουμε να ζησουν πραγματικα τα παιδια και τι ιδους πολιτες αυτης την Ενωμενης Ευρωπης θελουμε να εχουμε. ΤΕλος, ας ξαναπροσδιορισουμε τιε νοουμε με τις εννοιες ηθικη, δικαιο,αδικο,ισα δικαιωματα.

Δήμητρα Σακαρέλη (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να παίρνουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιώματα που στερούνται άλλες ομάδες του πληθυσμού. Γιατί να επιδοτεί το κράτος τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και να μην επιδοτεί τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους (εκ πεποιθήσεως ή από ατυχία); Γιατί να μοριοδοτούνται π.χ στις μεταθέσεις του δημοσίου οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι και να μην μοριοδοτούνται άνθρωποι που είναι διορισμένοι μακριά από ηλικιωμένους γονείς που χρειάζονται φροντίδα; Γιατί να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι και να μην μπορούν να υιοθετήσουν άνθρωποι που έμειναν μόνοι στη ζωή;

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject.

Panagiota Kourou (Belgium)

Επειδή λοιπόν ο γάμος είναι πρωτίστως νομική υπόθεση και συνεπάγεται νομικά πλεονεκτήματα, νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή κάποια ρύθμιση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά όχι γάμος με την κλασική έννοια. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι το υιοθετημένο από τους ομοφυλόφιλους παιδί δεν θα αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα προσαρμογής στο κοινωνικό περιβάλλον, που μπορεί ν! α του αφήσουν ανεπανόρθωτα τραύματα. Στο κάτω κάτω, δεν καταλαβαίνω γιατί οι ομοφυλόφιλοι θέλουν να μιμηθούν το ετεροφυλόφιλο σύστημα. Νομίζω ότι στην ουσία οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις δεν εκφράζουν κανενός είδους ριζοσπαστισμό, αλλά, αντίθετα, υιοθετούν γενικότερα στη ζωή τους αντιλήψεις λίγο πολύ συντηρητικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία τους στους κύκλους της ελίτ είναι αρκετά αυξημένη. Νομίζω, τέλος, ότι η πρόσβαση των ομοφυλόφιλων στην ελίτ είνα αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να διεκδικούν. Γι'αυτό άλλωστε δεν ασχολούμαστε με άλλους ανθρώπους, πραγματικά απόκληρους της ζωής, που παλεύουν με τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τους άστεγους, τους γκετοποιημένους. Ας κοιτάξουμε πρώτα αυτούς τους ανθρώπους.

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Σε μια κοινωνια οπου τα διαζυγια ειναι περισσοτερα απο τους επιτυχημενους γαμους και ο θεσμος της οικογενειας εχει ξεπεραστει, αλλοιωθει και -σε διαφορες περιπτωσεις- εξευτελιστει, πιστευω πως δεν υπαρχουν πλεον δικαιολογιες για να απαγορευεται ο γαμος μεταξυ ανθρωπων του ιδιου φυλου. Τα ανθρωπινα δικαιωματα σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να καταπατονται ή να διαφοροποιουνται εις βαρος καποιων και υπερ καποιων αλλων. Αλλιως ας μην ονομαζονται ανθρωπινα δικαιωματα, αλλα κοινωνικα ή θρησκευτικα δικαιωματα.

Ανεπιφυλακτα ειμαι υπερ του γαμου μεταξυ ομοφυλοφιλων αλλα δυστυχως στην δικη μου πατριδα, την Κυπρο, η αποδοχη απο την κοινωνια ειναι σε νηπιακο σταδιο αν οχι εντελως ανυπαρκτη. Σε ενα νησι οπου διακυρρητουμε σε ολο τον κοσμο με τοση μανια την καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων μας απο τους Τουρκους εισβολεις, εμεις οι ιδιοι δεν ειμαστε σε θεση να αναγνωρισουμε τα δικαιωματα αυτα ο ενας στον αλλον.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Σε όλες τις εποχές ανά τους αιώνες, υπήρχαν ομοφυλόφιλοι. Πάντοτε αποτελούσε ένα πολύ μικρό τμήμα τις εκάστοτε κοινωνίας. Εάν δούμε απλά τα πράγματα, πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο είναι εφικτό και σωστό να υπάρχουν αυτά τα ζευγάρια. Σαν επιλογή του κάθε ενός ανθρώπου, θα έλεγα δεν μου πέφτει λόγος. Κατά πόσο όμως μπορεί να συνεχίζετε αυτό το γεγονός εκεί θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ καθόλου. Εάν είναι σωστό η λάθος εμείς μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά βλέπουμε ότι από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί. Από μόνο του δεν μπορεί να έχει αύξηση.

Άσχετα εάν οι άνθρωποι θέλουν εντελώς διαφορετικά πράγματα, πάντοτε μία οικογένεια προχώραγε με μία μάνα και ένα πατέρα. Πουθενά δεν βλέπουμε στην ιστορία δύο μανάδες η δύο πατεράδες και από μόνοι τους να αυξάνονται. Όποια προσπάθεια και να έχει γίνει, έχει σταματήσει εκεί. Κατά την άποψη μου, ούτε από την ίδια μας την φύση δεν μπορούμε να έχουμε απογόνους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Γιατί να κολλήσω εγώ άλλους, όπου τις περισσότερες φορές σε παρά φύση πειράματα βλέπουμε μετά τις αποτυχίες; Δεν συμφωνώ καθόλου όσον αφορά την υιοθεσία των παιδιών.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον... Μήτσο αλλά την Εύα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject. The first thing that came in my mind is that all children want to be part of a familly and not to be alone in this life.

On the other hand the Greek society is not yet ready to accept homosexuals and even more their adopted children. So I am afraid that at this point more problems will be created than solved. Hopefully we will progress in the future.

Panagiota Kourou (Belgium)

Η Ελληνικη κοινωνια ειναι πολυ πιο ετοιμη απο πολλες ευρωπαικες για αναγνωριση gay γαμων.Αυτο το διαπιστωνω καθημερινα οταν ειμαι "κοντα" με το συντροφο μου στο δρομο στη δουλεια στο πανεπιστημιο στη διασκεδαση που παρα την κοινη πεποιθηση οτι υπαρχει ρατσισμος εγω απλα βλεπω αδιαφορια ή αμηχανα γελακια.Αυτα μονο... αρα ολα τα αλλα ειναι στερεοτυπα που δεν ισχυουν πια... Σε αντιθεση με πολλες χωρες ΕΕ οπου υπαρχουν εμπρησμοι ξυλοδαρμοι κτλ...

Νίκος (Αθήνα, Ελλάς)

It's about time that we left prejudices beside not only in Greece but also in other countries. All persons are equal to each other and I don't understand why we should talk about the rights of the gay people. They are humans, not another kind of species..., and I wonder why they should be treated otherwise.... Not any longer categories for humans.

Παντελής (Ελλάς)

Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα,ΝΑΙ Η σεξουαλική επιλογή πρέπει να είναι ελεύθερη, αν δεν φθάνει τα όρια της επικίνδυνης διαστροφής. Επομένως, η ομοφυλόφιλη σχέση και συμβίωση είναι ανεκτή.΄Οχι όμως μέχρι σημείου επιβράβευσης. Ο γάμος είναι η κοινωνική έκφραση του φορέα αναπαραγωγής του είδους, με όλες τις προυποθέσεις και τ΄αποτελέσματα- βιολογικά,νομικά,οικονομικά, κοινονικά.- Η συμβίωση ομοφυλοφίλων, φυσιολογικά, δεν έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής και γι΄αυτό η επισημοποίηση δια "γάμου" είναι λογικά άτοπη.

Η δε υιοθεσία πρέπει να απαγορεύεται, διότι ελλοχεύει βάσιμος κίνδυνος ανηθικότητας και εκφυλισμού για το υιοθετούμενο. Μικρό παράδειγμα βιολογικά άτοπου παρατηρείται στις μέλισσες. Οταν ένα μελίσσι απολέσει τη βασίλισσα-μητέρα, ορισμένες από τις κοινές μέλισσες-εργάτριες γίνονται ψευδοβασίλισσες και γενούν αυγά. Δεν γενούν όμως θυλικές μέλισσες, αλλά μόνον αρσενικές-κηφίνες. Ετσι, κατά φυσική συνέπεια, το μελίσσι αποθνήσκει.

Κώστας Βενετσάνος (Αθήνα, Ελλάς)

Ξεφτίλα Σόδομα και γόμορα Έρχονται και άλλα δεινά τύπου Aids

Γεώργιος Θεοδωρίδης (Ελλάς)

Ήταν πολύ αργά εκείνο το βράδυ για να μπορέσω να παρακολουθήσω μέχρι το τέλος της την τηλεοπτική παράσταση του γνωστού μας κ. Ασκητή, ειδικού σεξολόγου και των παρατρεχάμενων «αδελφών» εκ του γνωστού αδελφάτου των ομοφυλοφιλικών, οι οποίοι μάλιστα οργάνωσαν και διεθνές φεστιβάλ για να τιμήσουν την μνήμη των πεσουσών αδελφών τους το 1969 στο Stonewall Inn ύστερα από το ξύλο της χρονιάς τους, που έφαγαν από τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.

Έτσι, επειδή αποκοιμήθηκα δεν έμαθα και δεν ξέρω, αν έγινε αρκούντως και απαραιτήτως πολύπλευρη η συζήτηση στο θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και στον γάμο, στον οποίο πολλές απο αυτές καταλήγουν, αλλά και στο θέμα της εν συνεχεία υιοθεσίας. Ήθελα αν υπήρχε συμμετοχή τηλεθεατών να θέσω μερικά ερωτήματα, αρχής γενομένης από το ερώτημα και την απάντηση που ο ελληνικός λαός, ίσως έχοντας πίσω του το Ιερό Ευαγγέλιο και ακόμα πιο πίσω τον Καιάδα, θέτει σε συζητήσεις αναφορικά με άτομα που δεν τα γνωρίζει επαρκώς. (...)

Eίναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Aθανάσιος Μέντης (Αθήνα)

Δεν ενδιαφέρει η φαιδρά όψη της σχέσεως αυτής ούτε και η επαναφορά της στον δια του Καιάδα περιορισμό της, επειδή η σημερινές κοινωνίες έχουν υποστεί τέτοιες πλύσεις εγκεφάλου, που η λογική και φυσιολογική σκέψη και αντίδραση του ανθρώπου κοντεύει να χαρακτηρισθεί σαν διαστροφή.

Κόπηκε στα δύο η αγγλικανική Εκκλησία με 150 εκατομμύρια πιστούς, επειδή όλως απροόπτως στην Αμερική ο εκεί εκπρόσωπος του Θεού και Αρχηγός της προέκυψε ομοφυλόφιλος σε αντίθεση με τον Άγγλο, που είναι ακόμα πιστός στις ομαλές-φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις. Από την άλλη μεριά στο Βατικανό ο Πάπας «δέρνει» με το ιερό μαστίγιο τους Ισπανούς που τόλμησαν να περάσουν Νόμο για την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Είναι λοιπόν ακόμα ένα θέμα, που δεν αφορά μόνο τον Πλανήτη αλλά και το μέτρο, που εμείς οι Έλληνες πρώτοι και καλύτερα από τους υπολοίπους μάθαμε από μικρά παιδιά. Πάν μέτρον άριστον. Ηταν και θα παραμένει ζωντανή επιταγή. Και αν θέλουν μερικοί, λίγοι οι πολλοί, άς κάνουν κωλοτούμπες.

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον . . . Μήτσο, αλλά την Εύα. Και αν πρόκειται για αγάπη μεταξύ παραφυσιούντων, άς κάνουν τον κόπο οι λάτρεις του «αθλήματος» να βιώσουν από κοντά και με το μάτι του κοινωνικού λειτουργού την εξέλιξη μίας τέτοιας σχέσης, όταν το ενεργό μέρος κάνει πως ξεφεύγει, είτε επειδή του γυάλισε κάποια εκ του ετέρου φύλου, που σηματοδοτεί την φυσιολογική επιθυμία της επαναφοράς στον ίσιο δρόμο, ή αρχίζει να θεραπεύει και να μην φθάνει την μία προστατίτιδα μετά την άλλη και την ανικανότητα που τις ακολουθεί. Και φυσικά, αν υπάρχει και υιοθετημένη ύπαρξη μέσα σαυτήν την καθόλα παρα φύσιν σχέση, είναι φανερό ότι, πέρα από τα βιώματα, που θα κληρονομήσει αυτό το παιδί, θα βρεθεί μακριά από την στοργή που θα είχε από μία μάνα όσο στραβόξυλο και αν ήταν αυτή. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους.

Κωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Η σεξουαλικη επιλογη του καθενος ειναι δικαιωμα και αφορα τον ιδιο και ειναι προσωπικη υποθεση του. Οφειλουμε κα σεβομαστε λοιπον και να δειχνουμε ανοχη στο διαφορετικο οσο και αν αυτο μας ξενιζει. Αιωνες τωρα κουβαλαμε αντιληψεις που δεν μας αφηνουν να δουμε την πραγματικοτητα και ο,τι δεν ειναι κοινως αποδεκτο ειναι κατακριτεο. Εχω ομως τις επιφυλαξεις μου.

Θελει κανεις συμβιωση με ατομο του ιδιου φυλου? Δεν διαφωνω. Αλλα να γινονται γαμοι ή να υιοθετουνται παιδια απο ζευγαρια τετοια ειμαι καθετα αντιθετος. Δεν εχει κανενα νοημα ενας τετοιος γαμος,γελοιοτητα ειναι και εκχυδαισμος του γαμου. Οσο για την υιοθετηση παιδιων εκει δεν το συζητω. Δεν δινουν καλο παραδειγμα σε μια αγνη ψυχουλα ουτε αποτελουν υποδειγμα μιας οικογενειας οπως τα τελευταια 3000 χρονια γνωριζουμε.

Ας μην βιαστει κανεις να με κατακρινει, πιστευω οτι εχει αποδειχτει και κατασταλαξει μεσα απο τους αιωνες τι ειναι καλο και τι ειναι κακο, πιστευω οτι ειναι ακρως επικινδυνο για τη διαμορφωση της αυριανης κοινωνιας ιδιως το δικαιωμα της υιοθετησης παιδιων.

Eμπεδοκλής (Αθήνα, Ελλάς)

Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη προκατάληψη στη χώρα μας. Ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αλλά είναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Αθανάσιος Μέντης (Αθήνα, Ελλάς)

Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα.

Βασίλης (Πάτρα)

Η επίσημη αναγνώριση και η ίση μεταχείριση των ζευγαριών και στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους. Πόσο θα ήθελα στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία που διακυρύσσει αγάπη!

Kωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Δεν νομίζω. Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Αναρωτιέμαι σαν ομοφυλόφιλος και πολίτης αυτής της χώρας γιατί η αναγνώριση δικαιωμάτων που για άλλους θεωρούνται δεδομένα, σε μία μερίδα πολιτών πρέπει να γίνουν συζητήσεις επι συζητήσεων με αφορισμούς και δαιμονοποιήσεις με επιχειρήματα όπως η καταστροφή του θεσμού της οικογένειας απο την αναγνώριση της πολιτικής ένωσης (δεν μιλάω για θρησκευτικό γάμο ακόμα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τις όποιες αγκυλώσεις της) ομοφυλοφίλων.

Η αλήθεια είναι οτι ο κλασσικός θεσμός της οικογένειας που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια (γιατί πιο πριν ειναι γνωστό οτι υπήρχε ποικιλία στο γάμο ανάλογα με την περιοχή, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου) έχει προ πολλού καταργηθεί απο τους ίδιους τους ετεροφυλόφιλους, γεγονός που δύσκολα αμφισβητείται αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές που δείχνουν μία συνεχή πτώση στον αριθμό των πυρηνικών οικογενειών και την παράλληλη αύξηση σε άλλου τύπου οικογένειες όπως π.χ. οι μονογονεϊκές.

Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον ένα τύπο ή τον άλλο, αλλά να αναγνώρισουμε όλους τους τύπους οικογενειών και να τους στηρίξουμε εξίσου γιατί ούτως οι άλλως όλοι αποτελούν κύτταρα του ίδιου οργανισμού, της κοινωνίας μας. Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα όπως ακριβώς και όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του και απέναντι στην κοινωνία.

(Δυστυχώς και μόνο το γεγονός οτι δεν αναφέρω σωστά στοιχεία είναι ένα σημείο που δείχνει το φόβο που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπους με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό, ένα φόβο που διέπει όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής τους ζωής.Η αναγνώριση της πολιτικής ένωσης δεν λύνει ώς δια μαγείας το πρόβλημα της προκατάληψης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία αλλά είναι ένα πρώτο βήμα στην αλλάγη συμπεριφοράς τουλάχιστον του επίσημου κράτους απέναντι σε πολίτες που τώρα θεωρούνται τρίτης κατηγορίας).

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλογος ή μονόλογος;

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις, η εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, οι οδηγίες της ΕΕ για τις τιμές των αυτοκινήτων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές πολιτικές εφημερίδες:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «3.124 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε υπουργεία, δήμους, ΕΛΓΑ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ σε Σούπερ Μάρκετ! Σκληρά μέτρα κατά της αισχροκέρδειας από το υπουργείο Ανάπτυξης».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να πατάξει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, αλλά... ακριβαίνουν τα κοινόχρηστα».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Φθηναίνουν τα ΙΧ αυτοκίνητα. Καταργούνται τα τέλη ταξινόμησης και η διπλή φορολογία».

Η ΑΥΓΗ: «Τώρα κυνηγούν και τα... ισόγεια! Κυβέρνηση κατά εμπόρων-βιοτεχνών».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Και άλλοι συνδικαλιστές έχουν φτιάξει πανάκριβες βίλες. Έρχεται θύελλα αποκαλύψεων για τους εργατοπατέρες».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Υπερδιπλασιάζεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης! Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συλλάβει... τους λαθρεμπόρους».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Βουτιά στις τιμές των ΙΧ. Σταδιακή κατάργηση φόρων ζητά η Κομισιόν».

ΕΘΝΟΣ: «Πτώση βάσεων από 100-900 μόρια. Πανελλαδικές: Αναλυτικοί πίνακες με τις αυξομειώσεις σε όλα τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Δεν έχει όπισθεν το σασμάν του Καραμανλή. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με κάθε κόστος διεμήνυσε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Βαθιά μαχαιριά στον Γιώργο. Από τον εξ απορρήτων του Κ. Σημίτη - τέως υπουργό Χρήστο Βερελή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κίνδυνος να μείνουν... μακέτες 16 έργα. Ευρ. Ένωση: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος την περίοδο ΠΑΣΟΚ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Πετρο-φόρος 1,3 δισ. ευρώ για θέρμανση. Βαρυχειμωνιά για τους πολίτες στο όνομα της πάταξης λαθρεμπορίου».

ΕΣΤΙΑ: «Μερική απασχόλησις: Η αναγκαία λύσις για απορρόφηση των ανέργων».

ESPRESSO: «Ο όρκος που έκρυβε για επτά χρόνια τον Λιαντίνη. Βρέθηκαν τα οστά του καθηγητή».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μεταρρυθμίσεις χωρίς υπολογισμό πολιτικού κόστους. Οδηγία Καραμανλή προς υπουργούς».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Βαριές... καμπάνες στα σούπερ μάρκετ. Στα 18 εκ. ευρώ τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

ΤΑ ΝΕΑ: «Χαράτσι 1.000 ευρώ για κάθε οικογένεια. Απόφαση-βόμβα για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Η ΝΙΚΗ: «Πιέζει ο Κόκκαλης. Με "ασπίδα" τους εργαζομένους της Intracom».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Αγωνιστική επιφυλακή όχι στο "διάλογο"-απάτη. Αντεργατική επίθεση από την κυβέρνηση».

TRAFFIC NEWS: «"Ακατάλληλη η Αθηνά Ωνάση". Αρνούνται στη χρυσή κληρονόμο την προεδρία του ιδρύματος του παππού της. Ποιοι αντιδρούν, για ποιους λόγους, τι υποστηρίζουν».

Η ΧΩΡΑ: «Λιαντίνης: Βρέθηκαν τα οστά του. Λύθηκε το μυστήριο ύστερα από επτά χρόνια».

City Press: «Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση εξομοίωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με τη φορολογία του ντίζελ κίνησης».

METRO: «Υπό όρους διάλογος. Δυσφορία της ΓΣΕΕ για την πρόσκληση Παναγιωτόπουλου».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Φόρος πετρελαίου. Τα κυβερνητικά σχέδια για το πετρέλαιο θέρμανσης».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Βιομηχανική ζώνη χωρίς... νερό. Παραγωγικές μονάδες και εργαζόμενοι "στέρεψαν" από γεωτρήσεις και... υπομονή στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Η Ελλάδα γίνεται μεγάλος ενεργειακός κόμβος. Ο Σιούφας έκανε καλή δουλειά για την ανάπτυξη των σχεδίων ενέργειας, ενώ δήλωσε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τον ειδικό φόρο πετρελαίου».

Εργασιακές σχέσεις

Σύμφωνα με την «ΕΣΤΙΑ» «στη χώρα μας οι εργαζόμενοι περιχαρακώνονται γύρω από τα δικά τους στενά συμφέροντα και παρεμποδίζουν οποιαδήποτε τομή θα εξυπηρετούσε ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες. Η ΓΣΕΕ λ.χ. με την αρνητική στάση της στο θέμα της μερικής απασχολήσεως, δεν συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Προτιμά να υπάρχουν άνεργοι, παρά εργαζόμενοι έστω και με μερική απασχόληση».

Η «METRO» γράφει ότι «η αντίδραση της ΓΣΕΕ στην επιστολή αυτή έδειξε ουσιαστικά ότι η κίνηση του υπουργού δεν είναι ευπρόσδεκτη από τους συνδικαλιστές, καθώς οι επικεφαλής της συνομοσπονδίας με δηλώσεις που έκαναν δεν έδειξαν διατεθειμένοι να συζητήσουν τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «σε ένταση ολομέτωπης επίθεσης, με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα προχωράει η κυβέρνηση. Η επίθεση ξετυλίγεται μέσα από το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο". Στρατηγική στόχευση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης μέσα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση στην αμοιβή των υπερωριών».

Εξομοίωση φορολογίας πετρελαίου

Η «City Press» υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση εξομοίωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με τη φορολογία του ντίζελ κίνησης. Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής για να περιοριστεί κάπως το δημοσιονομικό έλλειμμα. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα αποζημιωθούν τα νοικοκυριά για τη νέα μεγάλη επιβάρυνση».

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» επισημαίνει ότι «οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αναμένεται ότι θα επιβαρυνθούν, έστω και προσωρινά, από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή στα καύσιμα με την εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης».

Σύμφωνα με την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» «με πετρο-φόρο 1,3 δισ. ευρώ (περί τα 450 δισ. δρχ) θα επιβαρυνθούν το χειμώνα οι καταναλωτές των πόλεων και οι αγρότες από τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ενιαιοποίηση φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, για να χτυπηθεί, όπως ανακοινώθηκε, το λαθρεμπόριο».

Το ΒΗΜΑ πιστεύει ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι - «ιδιαιτέρως δε αν συνεχισθεί η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών».

Για «λύσεις θατσερικού τύπου» μιλάει η αντιπολίτευση.

Υπόθεση Λιαντίνη

Η «ΧΩΡΑ» υποστηρίζει ότι «εξέταση DNA έχει ζητήσει η γυναίκα του, ενώ άγνωστο παραμένει τι έχει καταθέσει η κόρη του στις Αρχές. Η Διοτίμη Λιαντίνη έφτασε στη σπηλιά και βρήκε τα οστά που ηλικιακά, σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτσιο που τη συνόδευε, ταιριάζουν με αυτά του καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη».

Η «Espresso» επισημαίνει ότι «βρέθηκε ο Λιαντίνης! Ο Παναγιωταράκος, αδελφικός φίλος του εξαφανισμένου καθηγητή, τήρησε τον όρκο που του είχε δώσει και ύστερα από επτά χρόνια αποκάλυψε το μυστικό του. Ο Δημήτρης Λιαντίνης αυτοκτόνησε στον Ταΰγετο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισοδιακή υποδοχή

Σε λίγες ώρες θα ξεκινήσουν στο αποκλεισμένο τουριστικό θέρετρο οι εργασίες της συνόδου του ομίλου των Οκτώ

Σε λίγες ώρες αρχίζει στο αεροδρόμιο Πρέστγουικ της Σκωτίας η άφιξη των ηγετών που θα συμμετάσχουν στη διήμερη σύνοδο του Ομίλου των Οχτώ πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου του Γκλενίγκλς βρίσκονται η ανάπτυξη της Αφρικής και το περιβάλλον και όχι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των οκτώ ηγετών σε παλαιότερες συνόδους.

Έντονες διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται ως προς την υιοθέτηση δικαιότερων κανόνων διεθνούς εμπορίου και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απειλών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά επίσης και ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων για διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική και για διαγραφή των χρεών ορισμένων εκ των φτωχότερων κρατών.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών.

Επεισόδια

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πόλη Στέρλινγκ της Σκωτίας, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια του Γκλενίγκλς, με αποτέλεσμα να κλείσει έστω προσωρινά ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης.

Διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης επιτέθηκαν με αυτοσχέδιες βόμβες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν έως και 70 συλλήψεις.

Ζημιές υπέστη η βιτρίνα ενός καταστήματος της βρετανικής αλυσίδας εστιατορίων Μπέργκερ Κινγκ και περίπου 200 διαδηλωτές επιχείρησαν να σταματήσουν την κυκλοφορία σε μία από τις μεγαλύτερες διασταυρώσεις στην εθνική οδό Μ9.

Η αστυνομία της Σκωτίας χαρακτήρισε την κατάσταση ρευστή και ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν επεισόδια σε διάφορα περιοχές.

Συναυλία

Ο εμπνευστής και διοργανωτής του Λάιβ Έιτ, της συναυλίας για την εξάλειψη της φτώχειας στην Αφρική, Μπομπ Γκέλντοφ θα ανάψει σήμερα τη «φλόγα της δικαιοσύνης» στο πλαίσιο της εκστρατείας της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Κρίστιαν Έιντ».

Χιλιάδες, επίσης, άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Εδιμβούργο για να παρακολουθήσουν τις τελετές για την έναρξη της συνόδου και τη συναυλία Λάιβ Έιτ στο Μάριφιλντ, όπου θα παρουσιαστούν επί σκηνής οι Τζέιμς Μπράουν, Ρόναν Κίτινγκ, Γιουσού Νου Ντούρου και οι Τράβις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την άφιξή του στη Δανία

Χθες ο Μπομπ Γκέλντοφ χαρακτήρισε «ανόητους» όσους συμμετέχουν στα επεισόδια με την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας για σήμερα από το Εδιμβούργο προς το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο των οχτώ ηγετών.

Δηλώσεις Μπους

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν μεταβεί στη Σκωτία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Δανία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η επίσκεψη Μπους εκλαμβάνεται ως αναγνώριση της βοήθειας της Κοπεγχάγης στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι δραστηριότητες του ανθρώπου ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές.

Ωστόσο, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο του Κιότο.

Συγκεκριμένα ο Τζορτζ Μπους είπε: «Το Κιότο δε λειτούργησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει στον υπόλοιπο κόσμο, διότι δε έχει υπογραφεί από τα περισσότερα αναπτυσσόμενα κράτη».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι στη σύνοδο κορυφής του ομίλου των Οκτώ οι ηγέτες πρέπει να προχωρήσουν στη μετά - Κιότο εποχή.

Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια προς την Αφρική ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι «ως χώρα μάς ενδιαφέρει να προσφέρουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Κι επομένως θα δώσουμε βοήθεια, θα διαγράψουμε τα χρέη. Αυτό, όμως, που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις θα επενδύσουν αυτή τη βοήθεια για τους πολίτες τους, για την υγεία τους, την παιδεία και για την καταπολέμηση της διαφθοράς».


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αγωνία για τους Αγώνες του 2012

Οι σημαίες των υποψηφίων πόλεων

Με μεγάλη αγωνία αναμένεται η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Από το πρωί, οι επιτροπές διεκδίκησης των πέντε υποψηφίων πόλεων παρουσιάζουν τους φακέλους υποψηφιότητας στους «αθανάτους» της ΔΟΕ στη Σιγκαπούρη.

Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της κάθε αποστολή είναι 45 λεπτά, ενώ στη συνέχεια γίνονται ερωτήσεις από τα μέλη της ΔΟΕ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη διοργανώτρια πόλη των Αγώνων θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Ζακ Ρογκ στις 14.46, ώρα Ελλάδος.

Σε κάθε γύρο ψηφοφορίας αποκλείεται η υποψήφια πόλη με τις λιγότερες ψήφους. Η διαδικασία σταματά οποιαδήποτε στιγμή κάποια πόλη συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων.

Τα μέλη της ΔΟΕ που θα ψηφίσουν είναι 114, ενώ σε κάθε γύρο δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι προέρχονται από χώρες που διεκδικούν τη διοργάνωση (στον πρώτο γύρο με τις 5 πόλεις, δικαίωμα ψήφου έχουν 99 «αθάνατοι»).

Παρουσιάσεις

Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με το Παρίσι, ακολουθούμενο από τη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη.

Στη Σιγκαπούρη βρίσκονται για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα των πόλεων που εκπροσωπούν τη χώρα τους οι κκ. Σιράκ, Μπλερ, Θαπατέρο και Φραντκόφ, η βασίλισσα Σοφία, η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον και πλήθος Ολυμπιονικών.

Παρίσι

Συμμετέχοντας στην παρουσίαση του φακέλου διεκδίκησης της γαλλικής πρωτεύουσας, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνισε ότι η καρδιά του Παρισιού και ολόκληρης της Γαλλίας χτυπά στον ίδιο ρυθμό, προσδοκώντας την ανάληψη των Αγώνων. «Μπορείτε να εμπιστευθείτε τους Γάλλους», κατέληξε ο πρόεδρος Σιράκ.

Το Παρίσι, που θεωρείται το φαβορί για την ανάληψη της διοργάνωσης, φιλοξένησε τους Αγώνες το 1924.

Περίπου 5 δισ. δολάρια έχουν δεσμευθεί για τα απαραίτητα έργα, επιπλέον των 4 δισεκατομμυρίων που έχουν ήδη αφιερωθεί σε επενδύσεις στην υποβαθμισμένη βορειοδυτική συνοικία Μπατινιόλ, όπου θα κτιστεί το Ολυμπιακό χωριό.

Τα κτίσματα του χωριού προορίζονται για κατοικίες, επιχειρηματικές μονάδες και πάρκο μετά τους Αγώνες.

Στα πλεονεκτήματα της πρότασης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι αθλητές θα απέχουν μόνο δέκα λεπτά από τις δύο περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα περισσότερα αγωνίσματα.

Επίσης, 12 από τις 31 εγκαταστάσεις ήδη λειτουργούν, ενώ τα μισά των υπολογιζόμενων 7 εκατομμυρίων εισιτηρίων θα στοιχίζουν έως 36 δολάρια.

Νέα Υόρκη

Η παρουσίαση της Νέας Υόρκης περιελάμβανε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου Μπους, που τόνισε ότι στηρίζει τη διεκδίκηση των Αγώνων.

Ο επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης, Νταν Ντόκτοροφ είπε ότι όπως όλοι θέλουν να είναι κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι όλοι μπορούν να ταιριάξουν στη Νέα Υόρκη, «καθώς, όπως λέει το τραγούδι, μπορείς να γίνεις κομμάτι της Νέας Υόρκης».

Η πόλη δεν έχει ποτέ φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο, τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει ανατεθεί η διοργάνωση σε πόλη των ΗΠΑ, κάτι που ίσως μετρήσει σε βάρος του «Μεγάλου Μήλου».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως παρατηρηθεί «ψήφος συμπάθειας», λόγω των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα από 3 δισ. δολάρια θα επενδυθούν για τις εγκαταστάσεις, αν και τα σχέδια για την ανέγερση του Ολυμπιακού Σταδίου στο Γουέστ Σάιντ του Μανχάταν ματαιώθηκαν, μετά από νομικό κώλυμα.

Την τελευταία στιγμή συμφωνήθηκε η παραχώρηση για τους Αγώνες του νέου γηπέδου της ομάδας Μπέιζμπολ των Μετς, στη συνοικία Κουίνς.

Η διαδρομή του μαραθωνίου θα περνά από τη λεωφόρο Μπρόντγουεϊ, ενώ το τρίαθλο θα διεξαχθεί στο Σέντραλ Παρκ.

Μόσχα

Ο Ρώσος χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Αλεξάντερ Ποπόφ τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται μια νέα σπίθα που θα ξυπνήσει όπως και το 1980 το πάθος των παιδιών για τον αθλητισμό.

Τα 3/4 των αθλητικών εγκαταστάσεων της Μόσχας είναι ήδη έτοιμα, ενώ για πρώτη φορά όλα τα αθλήματα θα διεξαχθούν εντός των ορίων της διοργανώτριας πόλης.

Ο Ρώσοι τονίζουν και την εμπειρία που έχουν στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων.

Στην παρουσίαση συμμετείχε με τηλεσύνδεση και ο πρόεδρος Πούτιν, με σκοπό να δείξει το πάθος των Ρώσων για τους Αγώνες και τον εναγκαλισμό των νέων τεχνολογιών από τη χώρα.

Λονδίνο

Σε μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ που διαβάστηκε κατά τη βρετανική παρουσίαση, αναφέρεται ότι το έθνος μοιράζεται το πάθος για τον αθλητισμό και την επιθυμία να καλωσορίσει τα μέλη της ΔΟΕ στους Αγώνες του 2012.

Το Λονδίνο τονίζει ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει το πρόσωπο μιας «διεθνούς κλάσης πόλεως», ειδικά στις υποβαθμισμένες ανατολικές συνοικίες.

Το Ολυμπιακό Χωριό θα αφήσει 5 χιλιάδες κατοικίες που χρειάζεται το Λονδίνο, ενώ κατασκευάζονται νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις στη Μάγχη και εντός της βρετανικής πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευθεί για την προετοιμασία 4 δισ. δολάρια, ποσό που μπορεί να διπλασιαστεί.

Επίσης, 200 χιλιάδες κλίνες ξενοδοχείων είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες.

Μαδρίτη

Η Μαδρίτη τονίζει συνεχώς ότι είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προβάλλει επίσης το γεγονός ότι θα διοργανώσει τους πρώτους Αγώνες χωρίς αυτοκίνητα στην πόλη, καθώς σχεδιάζεται ένα επαρκέστατο δίκτυο δημοσίων συγκοινωνιών.

Το πρόγραμμα κόστους 2 δισ. δολαρίων προβλέπει επίσης τη συγκέντρωση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων σε τρία σημεία, τοποθετημένα πάνω σε έναν κεντρικό άξονα της Μαδρίτης. Οι αθλητές θα μπορούν να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις εντός εικοσαλέπτου.

Το 90% των εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμο και το 90% των πολιτών θέλουν τους Αγώνες.

Ανησυχίες πάντως προκαλεί ο αριθμός των μόλις 34 χιλιάδων διαθέσιμων ξενοδοχειακών δωματίων.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

G8 και 2012

«Ξαφνικά όλοι μοιάζουν δραστήριοι για την Αφρική», παρατηρεί η Λιμπερασιόν (Liberation) στη Γαλλία.

Η εξήγηση κατά την εφημερίδα είναι ότι πλέον γίνεται ευρέως αντιληπτό ότι «φτάνει πια, μια Αφρική βυθισμένη στην απόγνωση και τη δυστυχία αποτελεί μια εν δυνάμει βόμβα».

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η απόφαση για διαγραφή των χρεών δεν είναι τόσο γενναιόδωρη όσο φαίνεται, καθώς αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό κρατών που έχουν ανάγκη μια τέτοια βοήθεια.

Όπως αναφέρεται, αυτή τη φορά υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση για βοήθεια προς την Αφρική, επειδή αυτό «βολεύει» τις πλούσιες χώρες.

«Η πολιτική βούληση αυτή έχει ελπίδες να διαρκέσει περισσότερο, γιατί εκφράζεται στο όνομα ευαίσθητων συμφερόντων: πετρέλαιο για τους Αμερικανούς, επίδειξη ηγετικού προφίλ για τους Γάλλους και κοινός φόβος για την ανάδειξη νέων ανταγωνιστών, όπως η Κίνα».

Η Λιμπερασιόν καταλήγει σχολιάζοντας ότι η φιλανθρωπία δεν είναι αυτομάτως κυνική, αλλά σπάνια είναι δωρεάν.

«Αφρική: η ευθύνη των πλουσίων χωρών», είναι ο τίτλος της Λε Μοντ (Le Monde), που συνοδεύεται από μια σκληρή γελοιογραφία.

Ένας άνδρας με παραδοσιακή σκωτσέζικη ενδυμασία παίζει την γκάιντα, ενώ πολλοί άλλοι προσεκτικά ντυμένοι άνδρες πίνουν σαμπάνια. Δίπλα τους δύο γυμνοί εξαθλιωμένοι από την πείνα Αφρικανοί απαντούν στη δήλωση ότι η μουσική είναι αφιερωμένη σε αυτούς πως θα προτιμούσαν το έιτζ.

Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) εκφράζει την απαισιοδοξία της για τη συμβολή της συνόδου στην προοπτική εξάλειψης της φτώχειας στην Αφρική.

«Πώς να μην είναι κανείς απαισιόδοξος, όταν γνωρίζει πως ενόσω διαρκεί η σύνοδος στη Σκωτία 100.000 παιδιά θα πεθάνουν λόγω έλλειψης νερού, τροφίμων ή φαρμάκων», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Αυτοί που μάχονται για έναν τέτοιο σκοπό, πρέπει να περιμένουν πόνο, πρέπει να κάνουν θυσίες, μα τίποτα τέτοιο δε διακρίνεται στις προθέσεις του πλούσιου Βορρά για το φτωχό Νότο», προσθέτει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρτ (Der Standard) συμφωνεί: «ο διπλασιασμός της βοήθειας δε θα λύσει το πρόβλημα της φτώχειας, των ασθενειών και της ασιτίας. Ο συμβιβασμός μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ δε σταματήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου», γράφει η εφημερίδα.

«Ακόμα και μια ηχηρή επιτυχία της συνόδου, δε θα κάνει τον κόσμο καλύτερο», καταλήγει.

Ωστόσο, η εφημερίδα αποδίδει τα εύσημα στον Τόνι Μπλερ, ο οποίος προσπαθεί τουλάχιστον να περάσει ένα μήνυμα πίστης και νέας αρχής, κάτι που δεν έχει κάνει άλλος πολιτικός.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012

Σε ότι αφορά την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, η Λε Μοντ εξάρει την ταπεινότητα της υποψηφιότητας του Παρισιού, σε αντίθεση με τις επιθετικές τακτικές των υπολοίπων αποστολών στη Σιγκαπούρη.

Η Λιμπερασιόν σχολιάζει τη συμπεριφορά του Τόνι Μπλερ, ο οποίος «δε φείδεται μοχθηρίας όταν, γιορτάζοντας τη νίκη του λόρδου Νέλσονα στο Τραφάλγκαρ, μετέρχεται κι άλλων τακτικών για να ενοχλήσει τους Γάλλλους».

Η γαλλική εφημερίδα εκτιμά ότι η Γαλλία δίνει την εντύπωση, περισσότερο από τις υπόλοιπες υποψήφιες, ότι το μέλλον της κρίνεται από αυτή την υπόθεση, «σαν να έχει εναποθέσει στην ανάληψη των Αγώνων την ανανέωση της πίστης στο πεπρωμένο της και στη θέση που της αναλογεί στον κόσμο».

Ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ακριβώς αυτή την έλλειψη αυτοπεποίθησης της γαλλικής αποστολής.

Η απόφαση για τη διοργανώτρια χώρα, εξάλλου, συνεχίζει η εφημερίδα, έχει προσλάβει την ιδιότητα της ετυμηγορίας σχετικά με την περίφημη κόντρα μεταξύ του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου και του μπλερικού κοινωνικού φιλελευθερισμού. «Είναι όμως αυτός ο ρόλος της απόφασης;», διερωτάται η Λιμπερασιόν.

Η εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της γαλλικής διεκδίκησης είναι το ερώτημα που θα παραμείνει ανεξάρτητα από το αν το Παρίσι θα κερδίσει ή όχι: «Γιατί μετά από 10 χρόνια ηγεσίας Σιράκ η Γαλλία πιστεύει στον εαυτό της τόσο λίγο, ώστε να χρειάζεται τον Ολυμπιακό καθρέφτη για να αυτοθαυμαστεί»;

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.