Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-07

  1. Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο
  2. Η σκιά της Αλ-Κάιντα σκεπάζει το Λονδίνο
  3. Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο
  4. Οι απαγωγείς σκότωσαν τον πρεσβευτή της Αιγύπτου
  5. Στο Λονδίνο η 30η Ολυμπιάδα
  6. Το χρονικό των επιθέσεων
  7. Συνελήφθη ο γιος του Κάραντζιτς
  8. Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο
  9. Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο
  10. Συναίνεση για την μετά - Κιότο εποχή
  11. Μικρές οι επιπτώσεις στις αγορές
  12. Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο
  13. Καταδίκη των επιθέσεων
  14. Πλήγμα στις συγκοινωνίες
  15. Νέα πτώση του ευρώ
  16. Περικοπές στη ζημιογόνο «Σάνιο»
  17. Στο προσκήνιο οι εργασιακές σχέσεις
  18. Διάλογος και παρατηρήσεις
  19. Διαπραγματεύσεις για εργασιακό
  20. Παγκόσμια συναυλία ελπίδας για την Αφρική
  21. Ποιος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο (και πώς);
  22. rsCL='
  23. rsCL='
  24. Διάλογος ή μονόλογος;
  25. Ο Άρχοντας των (Ολυμπιακών) δακτυλιδιών
  26. «Δεύτερο Τραφάλγκαρ»
  27. Πίνακας κάτω από πίνακα
  28. Ο Φέντερερ νικητής στο Γουίμπλεντον
  29. Στο Λονδίνο η 30η Ολυμπιάδα
  30. Προειδοποίηση για το AIDS στην Ασία
  31. Στη φυλακή δημοσιογράφος
  32. Κρατήσεις Αμερικανών στο Ιράκ
  33. Πολλαπλές εκρήξεις στο Λονδίνο
  34. Πολλαπλές εκρήξεις στο Λονδίνο
  35. Κρατήσεις Αμερικανών στο Ιράκ
  36. «Δεύτερο Τραφάλγκαρ»
  37. Αρχή με περιβάλλον
  38. Ο Άρχοντας των (Ολυμπιακών) δακτυλιδιών

Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 18:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι επιβεβαιωμένα υπάρχουν 38 νεκροί και 700 τραυματίες στις πολλαπλές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί σε ώρα αιχμής σε τρεις σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου σην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των θυμάτων στην τέταρτη έκρηξη σε διώροφο λεωφορείο στην πλατεία Τάβιστοκ.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μία από τις στοές κοντά στο σταθμό, Λίβερπουλ Στριτ και τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η δεύτερη έκρηξη στη γραμμή ανάμεσα στους σταθμούς Κινκς Κρος και Ράσελ Σκουέρ προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων και η τρίτη έκρηξη στο δυτικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στο σταθμό Έτζγουερ Ρόουντ στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων.

Η τρίτη αυτή έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του τοιχώματος της στοάς και να προκληθούν ζημιές σε δύο ακόμα τρένα.

Όσον αφορά την τέταρτη έκρηξη η αστυνομία αναφέρει ότι υπάρχουν θύματα αλλά δεν έχει δώσει περισσότερα στοιχεία.

Ωστόσο, ένας από τους γιατρούς που προσέφερε τις υπηρεσίες του στον τόπο της επίθεσης δήλωσε στο BBC ότι είδε τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Τέλος, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του μηνύματος με το οποίο παρακλάδι της Αλ Κάιντα φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων.

Ως προς τους δράστες η αστυνομία αναφέρει ότι εξετάζει όλες τις πιθανότητες.

Κυβερνητικές πηγές είπαν στο BBC ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική επιχείρηση συγκέντρωσης πληροφοριών που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών, προσθέτουν, όμως, ότι ίσως χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για δρακόντεια μέτρα από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφάλειας ώστε να οδηγηθούν οι υπέυθυνοι των επιθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμάνων Βρετανίας, Ανάς αλ Τικρίτι καταδίκασε τις επιθέσεις και σε δηλώσεις στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ο κ. Τικρίτι υπογράμμισε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί μουσουλμάνοι, κάτοικοι της πόλης αλλά και επισκέπτες.

Στο ίδιο ύφος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είπε ότι μπορεί οι δράστες να εξαπολύουν επιθέσεις στο όνομα του ισλάμ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς που απεχθάνονται την τρομοκρατία.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η σύνοδος των οκτώ στη Σκοτία.

Νωρίτερα ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας από το Γκλενίμπλς της Σκοτίας, είπε ότι επρόκειτο για μία καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση και για βαρβαρότητα που είχε στόχο να συμπέσει με τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στους δρόμους, ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στους περισσότερους σταθμούς για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ακούγονταν σειρήνες παντού.

Μονάδες του στρατού βρίσκονται στο Κόβεντ Γκάρντεν στο κεντρικό Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο Στρο δείχνει την Αλ Κάιντα

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζακ Στρο ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο φέρουν τα χαρακτηριστικά της Αλ-Κάιντα.

Ισλαμικός δικτυακός τόπος δημοσίευσε ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης Μυστικής Ομάδας της Αλ-Κάιντα της Οργάνωσης Τζιχάντ στην Ευρώπη.

Η οργάνωση δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή. Ο δικτυακός τόπος έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν ανακοινώσεις, οι οποίες φέρονται ως προερχόμενες από την Αλ-Κάιντα, των οποίων η γνησιότητα δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευθούν.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση και το λαό της. Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας και πραγματοποιήσαμε την ευλογημένη στρατιωτική επιδρομή μας στη Βρετανία καθώς οι μουτζαχεντίν μας κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να εγγυηθούν την επιτυχία της.»

Στο μήνυμα περιέχεται επίσης προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Δανίας και άλλων σταυροφόρων εθνών, όπως αναφέρεται, που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, να τα αποσύρουν.

Εκατοντάδες οι τραυματίες

Στα νοσοκομεία του Λονδίνου έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες άτομα. Στο νοσοκομείο Σεντ Μέρι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα άτομα με διαμελισμένα σώματα, καθώς και αρκετά άλλα με σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα.

Ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ, ας σημειωθεί, βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας του Λονδίνου, όπου εδρεύουν οι περισσότερες τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αυτόπτης μάρτυρας στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ είπε ότι μερικά δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, το βαγόνι γέμισε καπνούς και οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν. Η ίδια είπε ότι είδε πολλούς τραυματίες μέσα στο τρένο.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε χαρακτηριστικά: «Διάβαζα την εφημερίδα για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και ξαφνικά σημειώθηκε μία τεράστια έκρηξη. Όλα σκοτείνιασαν. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσα να δω προς τα που πήγαινα, ο κόσμος με έσπρωχνε. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήμουν πανικόβλητος».

Δίκτυο συγκοινωνιών

Ολόκληρο το δίκτυο του μετρό έχει κλείσει και έχουν εκκενωθεί ακόμη και σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, ενώ ολόκληρη η βρετανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει. Η υπηρεσία μεταφορών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων στο κέντρο του Λονδίνου.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βαγόνια του μετρό σταμάτησαν για περισσότερη από μισή ώρα σε ορισμένους σταθμούς του μετρό, προκαλώντας σε πολλούς επιβάτες λιποθυμίες και κρίσεις πανικού, ενώ πολλοί έσπασαν τα τζάμια των τρένων με τις ομπρέλες τους για να μπορέσουν να βγουν έξω.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας Βόνταφον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπήρξε υπερφόρτωση καθώς γίνονταν προσπάθειες να εξυπηρετηθούν οι υπηρεσίες διάσωσης.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Η σκιά της Αλ-Κάιντα σκεπάζει το Λονδίνο

Ανάλυση από τον Μάρτιν Άσερ, του BBC

Παλαιότερη διαδήλωση συμπαράστασης προς τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν

Καθώς το Λονδίνο προσπαθεί να ανακάμψει από τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στο συγκοινωνιακό του δίκτυο, αρχίζουν να τίθενται ερωτήματα σχετικά με πιθανές σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες επιθέσεις τις οποίες έχει πραγματοποιήσει η Αλ-Κάιντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Εάν βρεθεί ο συνεκτικός κρίκος, θα αποδειχθεί ότι η οργάνωση είναι ζωντανή και δυνατή, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον κύριο στόχο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αλ-Κάιντα πιστεύεται ότι αποτελεί ένα δίκτυο με χαλαρή σύνδεση, το οποίο έχει ως στόχο του τη δια της βίας αναμόρφωση του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά και της Δύσης.

Συλλήψεις και δολοφονίες ατόμων που φέρονται ως μέλη ή ηγετικά στελέχη της έχουν γίνει σε διάφορες χώρες, αλλά δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι έχουν περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητές της.

Μάλιστα, δεδομένου του σκιώδους χαρακτήρα της οργάνωσης και της έλλειψης διαφάνειας που χαρακτηρίζει μερικές από τις υπηρεσίες που αγωνίζονται εναντίον της, είναι πιθανώς περισσότερα αυτά που δε γνωρίζουμε για την παρούσα κατάσταση της Αλ-Κάιντα από αυτά που γνωρίζουμε.

«Η Βάση»

Μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Αφγανιστάν ήταν το προπύργιο της Αλ-Κάιντα, το όνομα της οποίας, που σημαίνει στα ελληνικά «η βάση», προφανώς προέρχεται από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης εκεί.

Η αμερικανική εισβολή έβαλε, κατά ένα μεγάλο μέρος, τέλος σ αυτή την παρουσία, παρόλο που οι πρώην κυβερνώντες τη χώρα και σύμμαχοι της Αλ-Κάιντα, Ταλεμπάν παραμένουν ενεργοί σε τμήματα του Αφγανιστάν.

Ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Κάποιοι μαχητές, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σ αυτά τα στρατόπεδα, πιστεύεται ότι έχουν διασκορπιστεί και πιθανώς επαναδραστηριοποιηθεί σε άλλα πεδία μάχης, όπως είναι η Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ύποπτοι κρατούνται χωρίς δίκη σε αμερικανικές βάσεις ανά τον κόσμο.

Σημαντικές συλλήψεις γίνονται αρκετά συχνά, όπως αυτή του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, του φερόμενου ως στρατιωτικού ηγέτη της Αλ-Κάιντα, στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν, το 2003.

Πρόσφατα, συνελήφθη, επίσης στο Πακιστάν, ο Αμπού Φαράτζ αλ-Λίμπι, ο οποίος θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του ηγέτη της οργάνωσης, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αμφισβητείται όμως το κατά πόσον ο Λίμπι είχε τη διεθνή επιρροή του Μοχάμεντ, του θεωρούμενου ως εγκεφάλου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο Λίμπι κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός δύο αποπειρών δολοφονίας του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν, καθώς και ο υπαρχηγός του, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, παραμένουν ελεύθεροι παρότι οι αρχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν έχουν σε αρκετές περιπτώσεις δηλώσει ότι έφτασαν πολύ κοντά τους.

Δεν είναι πάντως ξεκάθαρο μέχρι ποίου σημείου οι ανωτέρω εμπλέκονται στις επιχειρήσεις που γίνονται στο όνομα της οργάνωσης ανά τον κόσμο.

Παγκόσμιος πόλεμος

Μία απόδειξη ότι η εκστρατεία εναντίον της Αλ-Κάιντα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα είναι οι συνεχιζόμενες ανά τακτά χρονικά διαστήματα- επιθέσεις.

Τα χτυπήματα κατά του Λονδίνου φαίνεται να συγγενεύουν στενά σε στιλ και κλίμακα με μια σειρά προσφάτων βομβιστικών επιθέσεων, οι οποίες έχουν αποδοθεί στην οργάνωση.

Οι επιθέσεις στο Μπαλί, την Κωνσταντινούπολη, τη Μαδρίτη και την Καζαμπλάνκα είχαν όλες τους τα ίδια χαρακτηριστικά πολλαπλές βομβιστικές ενέργειες, οι οποίες έχουν ως στόχο αδιακρίτως πολίτες σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό.

Η επίθεση σε νυχτερινά κέντρα του Μπαλί, το 2002, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 202 άνθρωποι, αποδόθηκε στην ινδονησιακή οργάνωση Τζαμάα Ισλαμίγια, η οποία φέρεται να έχει δεσμούς με την Αλ-Κάιντα.

Το Νοέμβριο του 2003, η Κωνσταντινούπολη επλήγη από δύο συντονισμένες επιθέσεις σε διάστημα 10 ημερών, μία εναντίον συναγωγών και μία εναντίον βρετανικών συμφερόντων.

Η Δυτική Ευρώπη δέχθηκε πυρά το Μάρτιο του 2004, με τις ανατινάξεις τρένων στη Μαδρίτη, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 191 ανθρώπων.

Έχουν επίσης σημειωθεί πολλαπλά χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία, την Κένυα και το Μαρόκο, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες απώλειες και αναστάτωση. Το Πακιστάν, η Υεμένη και άλλα μέρη της Ινδονησίας έχουν αποτελέσει επίσης στόχο.

Εδώ και αρκετό καιρό είχε γίνει σχεδόν κοινός τόπος η πρόβλεψη ότι επέκειτο ένα χτύπημα της Αλ-Κάιντα στη Βρετανία, παρόμοιο με εκείνο της Μαδρίτης.

Η απόλυτη υποστήριξη της Βρετανίας στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την έχουν κάνει προφανή στόχο της Αλ-Κάιντα.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 18:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι επιβεβαιωμένα υπάρχουν 35 νεκροί και 700 τραυματίες στις πολλαπλές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί σε ώρα αιχμής σε τρεις σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου σην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των θυμάτων στην τέταρτη έκρηξη σε διώροφο λεωφορείο στην πλατεία Τάβιστοκ.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μία από τις στοές κοντά στο σταθμό, Λίβερπουλ Στριτ και τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η δεύτερη έκρηξη στη γραμμή ανάμεσα στους σταθμούς Κινκς Κρος και Ράσελ Σκουέρ προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων και η τρίτη έκρηξη στο δυτικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στο σταθμό Έτζγουερ Ρόουντ στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων.

Η τρίτη αυτή έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του τοιχώματος της στοάς και να προκληθούν ζημιές σε δύο ακόμα τρένα.

Όσον αφορά την τέταρτη έκρηξη η αστυνομία αναφέρει ότι υπάρχουν θύματα αλλά δεν έχει δώσει περισσότερα στοιχεία.

Ωστόσο, ένας από τους γιατρούς που προσέφερε τις υπηρεσίες του στον τόπο της επίθεσης δήλωσε στο BBC ότι είδε τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Τέλος, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του μηνύματος με το οποίο παρακλάδι της Αλ Κάιντα φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων.

Ως προς τους δράστες η αστυνομία αναφέρει ότι εξετάζει όλες τις πιθανότητες.

Κυβερνητικές πηγές είπαν στο BBC ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική επιχείρηση συγκέντρωσης πληροφοριών που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών, προσθέτουν, όμως, ότι ίσως χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για δρακόντεια μέτρα από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφάλειας ώστε να οδηγηθούν οι υπέυθυνοι των επιθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμάνων Βρετανίας, Ανάς αλ Τικρίτι καταδίκασε τις επιθέσεις και σε δηλώσεις στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ο κ. Τικρίτι υπογράμμισε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί μουσουλμάνοι, κάτοικοι της πόλης αλλά και επισκέπτες.

Στο ίδιο ύφος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είπε ότι μπορεί οι δράστες να εξαπολύουν επιθέσεις στο όνομα του ισλάμ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς που απεχθάνονται την τρομοκρατία.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η σύνοδος των οκτώ στη Σκοτία.

Νωρίτερα ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας από το Γκλενίμπλς της Σκοτίας, είπε ότι επρόκειτο για μία καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση και για βαρβαρότητα που είχε στόχο να συμπέσει με τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στους δρόμους, ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στους περισσότερους σταθμούς για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ακούγονταν σειρήνες παντού.

Μονάδες του στρατού βρίσκονται στο Κόβεντ Γκάρντεν στο κεντρικό Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο Στρο δείχνει την Αλ Κάιντα

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζακ Στρο ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο φέρουν τα χαρακτηριστικά της Αλ-Κάιντα.

Ισλαμικός δικτυακός τόπος δημοσίευσε ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης Μυστικής Ομάδας της Αλ-Κάιντα της Οργάνωσης Τζιχάντ στην Ευρώπη.

Η οργάνωση δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή. Ο δικτυακός τόπος έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν ανακοινώσεις, οι οποίες φέρονται ως προερχόμενες από την Αλ-Κάιντα, των οποίων η γνησιότητα δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευθούν.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση και το λαό της. Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας και πραγματοποιήσαμε την ευλογημένη στρατιωτική επιδρομή μας στη Βρετανία καθώς οι μουτζαχεντίν μας κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να εγγυηθούν την επιτυχία της.»

Στο μήνυμα περιέχεται επίσης προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Δανίας και άλλων σταυροφόρων εθνών, όπως αναφέρεται, που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, να τα αποσύρουν.

Εκατοντάδες οι τραυματίες

Στα νοσοκομεία του Λονδίνου έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες άτομα. Στο νοσοκομείο Σεντ Μέρι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα άτομα με διαμελισμένα σώματα, καθώς και αρκετά άλλα με σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα.

Ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ, ας σημειωθεί, βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας του Λονδίνου, όπου εδρεύουν οι περισσότερες τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αυτόπτης μάρτυρας στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ είπε ότι μερικά δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, το βαγόνι γέμισε καπνούς και οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν. Η ίδια είπε ότι είδε πολλούς τραυματίες μέσα στο τρένο.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε χαρακτηριστικά: «Διάβαζα την εφημερίδα για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και ξαφνικά σημειώθηκε μία τεράστια έκρηξη. Όλα σκοτείνιασαν. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσα να δω προς τα που πήγαινα, ο κόσμος με έσπρωχνε. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήμουν πανικόβλητος».

Δίκτυο συγκοινωνιών

Ολόκληρο το δίκτυο του μετρό έχει κλείσει και έχουν εκκενωθεί ακόμη και σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, ενώ ολόκληρη η βρετανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει. Η υπηρεσία μεταφορών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων στο κέντρο του Λονδίνου.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βαγόνια του μετρό σταμάτησαν για περισσότερη από μισή ώρα σε ορισμένους σταθμούς του μετρό, προκαλώντας σε πολλούς επιβάτες λιποθυμίες και κρίσεις πανικού, ενώ πολλοί έσπασαν τα τζάμια των τρένων με τις ομπρέλες τους για να μπορέσουν να βγουν έξω.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας Βόνταφον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπήρξε υπερφόρτωση καθώς γίνονταν προσπάθειες να εξυπηρετηθούν οι υπηρεσίες διάσωσης.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 19:37 (Ώρα Λονδίνου)

Οι απαγωγείς σκότωσαν τον πρεσβευτή της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα, που αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με το μεταπολεμικό Ιράκ

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι εκτελέστηκε ο πρεσβευτής της στο Ιράκ, Ιχάμπ αλ Σερίφ, τον οποίο είχαν απαγάγει άγνωστοι πριν τρεις ημέρες.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μπουμπάρακ, διαβίβασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αλ Σερίφ και υπογράμμισε ότι το Κάιρο θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στο Ιράκ.

Δημοσίευμα στο ίντερνετ, που αποδίδεται στην οργάνωση του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, γράφει ότι ο Αιγύπτιος διπλωμάτης εκτελέστηκε.

Ο θάνατός του είχε προαναγγελθεί με δημοσίευμα στο ίντερνετ την Τετάρτη, στο οποίο αναφερόταν ότι ο αλ Σερίφ θα εκτελεστεί επειδή είναι «αποστάτης» και έχει προδώσει την πίστη του.

Ο αλ Σαερίφ είχε εγκατασταθεί στη Βαγδάτη στις αρχές Ιουνίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να αποκαταστήσει, ως πρώτη αραβική χώρα, τις διπλωματικές της σχέσεις με το μεταπολεμικό Ιράκ.

Διπλή βομβιστική επίθεση

Στο Ιράκ διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί στην κωμόπολη Τζαμπάλα , νοτίως της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 και να τραυματιστούν δεκάδες Ιρακινοί πολίτες.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη αυτοκινητοβόμβα εξερράγη στο κέντρο της μικρής πόλης το βράδυ της Τετάρτης, ενώ σε τρία λεπτά άλλο ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη κοντά στο σημείο της πρώτης επίθεσης.

Η πόλη της Τζαμπάλα, 60 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε επιθέσεις, με μικτό πληθυσμό Σιιτών και Σουνιτών» μεταδίδει ο ανταποκριτής μας.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Λονδίνο η 30η Ολυμπιάδα

Πανηγυρισμοί και επευφημίες στην πλατεία Τραφάλγκαρ

Το Λονδίνο κέρδισε την μάχη με το Παρίσι και αναλαμβάνει να διοργανώσει το 2012 τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ανακοίνωσε από τη Σιγκαπούρη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

Το Λονδίνο επικράτησε του Παρισιού 54 ψήφους, ενώ η επονομαζόμενη Πόλη του Φωτός έλαβε 50 ψήφους. Νωρίτερα στους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας των «Αθανάτων» αποκλείστηκαν οι υποψηφιότητες της Μόσχας, της Νέας Υόρκης και της Μαδρίτης.

Η ανακοίνωση του Ζακ Ρογκ έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου η Βρετανική Επιτροπή Διεκδίκησης της Οργάνωσης των Αγώνων είχε διοργανώσει εκδήλωση με τη συμμετοχή πολλών Ολυμπιονικών, για να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην προβολή της υποψηφιότητας της βρετανικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, απογοήτευση συνοδεία βροχής επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας Γάλλος τηλεπαρουσιαστής: «Βροχή τα δάκρυα στο Παρίσι».

Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο είχαν διεξαχθεί το 1948.

Αντιδράσεις

«Είναι μια φανταστική ευκαιρία για να υλοποιήσουμε όλα όσα ονειρευόμασταν για τον βρετανικό αθλητισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων και χρυσός Ολυμπιονίκης το 1980 στη Μόσχα, Σεμπάστιαν Κόου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε την επιτυχία του Λονδίνου «φοβερή» και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος με τον Σεμπάστιαν Κόου ότι «δίνεται στη χώρα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη του αθλητισμού και της πρωτεύουσας».

«Ο φάκελός μας ήταν πλήρης», υπογράμμισε ο κ. Μπλερ και πρόσθεσε, «πιστεύω ότι αυτό που εντυπωσίασε ήταν η ίδια η πόλη του Λονδίνου. Μια πόλη ανοικτή σε ιδέες, πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική, περήφανη για αυτόν της το χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχήθηκε «καλή τύχη στους Βρετανούς».

«Ο αρχηγός του κράτους εκφράζει τα συγχαρητήρια του στην πόλη του Λονδίνου που έχει την τιμή να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012», ανέφερε η ανακοίνωση από το προεδρικό γραφείο του κ. Σιράκ, ο οποίος βρίσκεται καθοδόν για τη σύνοδο κορυφής του ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

Το χρονικό των επιθέσεων

Γιατρός δήλωσε στο BBC ότι είδε δέκα νεκρούς

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο 37 νεκρούς και 700 τραυματίες στις τέσσερις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε ώρα αιχμής στο κέντρο του Λονδίνου.

Λίβερπουλ Στριτ

08:51 (τοπική ώρα)

Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών καλούνται για πρώτη φορά έπειτα την είδηση έκρηξης σε τρένο του υπόγειου σιδηροδρόμου 100 μέτρα από το σταθμό Λίβερπουλ Στριτ.

Οι επικεφαλής του υπογείου του Λονδίνου επιβεβαιώνουν πολύ αργότερα ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε τρένο της γραμμής Σερκλ, το οποίο εκινείτο από το σταθμό Άλντγκεϊτ στο Λίβερπουλ Στριτ.

Ο επιβάτης Σάιμον Τόνκιν δήλωσε αργότερα ότι ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και το τρένο γέμισε καπνούς. Πρόσθεσε: «Μερικοί από εμάς πιάσαμε τους πυροσβεστήρες και προσπαθήσαμε να σπάσουμε τα παράθυρα του βαγονιού».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, Τέρι Ο Σέι δήλωσε ότι οι επιβάτες κατευθύνονταν προς τις γραμμές του τρένου μπροστά από το βαγόνι όπου σημειώθηκε η έκρηξη. «Μπορούσαμε να δούμε ότι είχε ανοίξει η οροφή του τρένου και ότι υπήρχαν πτώματα στις γραμμές».

Αργότερα η αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εν λόγω έκρηξη. Περισσότεροι από 100 είναι τραυματίες, τουλάχιστον οι δέκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ράσελ Σκουέρ Κινκς Κρος

08:56 (τοπική ώρα)

Πληροφορίες για μία δεύτερη έκρηξη στη γραμμή Πικαντίλι σε τρένο που εκινείτο ανάμεσα στους σταθμούς Ράσελ Σκουέρ και Κινκς Κρος.

Η δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού τμήματος του BBC, Τζάκι Χεντ, η οποία επέβαινε σε ένα από τα βαγόνια του τρένου, επίσης έκανε λόγο για ένα εκκωφαντικό θόρυβο: «Αμέσως γέμισαν τα βαγόνια καπνό, έκανε πολύ ζέστη και επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος άρχισε να κλαίει και να ουρλιάζει».

Δύο ώρες μετά την έκρηξη η αστυνομία ανακοίνωνε ότι ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη για τον απεγκλωβισμό των παγιδευμένων επιβατών.

Η νοσοκόμα Άνα Πέισι, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της έξω από το σταθμό, δήλωσε ότι οι πρώτοι επιβάτες που έβγαιναν από το σταθμό έφεραν ελαφρά τραύματα. Αργότερα, όμως, ακολούθησαν τραυματίες με εγκαύματα, κατάγματα και ακρωτηριασμένοι.

Έτζγουερ Ρόουντ

09:17 (τοπική ώρα)

Η τρίτη έκρηξη σημειώθηκε στη γραμμή Σερκλ του υπόγειου σιδηρόδρομου, μόλις το τρένο αναχωρούσε από το σταθμό του Έτζγουερ Ρόουντ για το Πάντιγκτον.

Αμέσως μετά την έκρηξη έβγαιναν από το σταθμό αιμόφυρτοι και φανερά πανικοβλημένοι επιβάτες. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εγκλωβισμένους επιβάτες της γραμμής Χάμερσμιθ και Σίτι.

«Όλα τα φώτα έσβησαν και γέμισαν τα πάντα με καπνό», δήλωσε μια επιβάτης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν επτά επιβεβαιωμένοι νεκροί σε αυτό το σταθμό. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό ξενοδοχείο.

Πλατεία Τάβιστοκ

09:47

Έκρηξη σε διώροφο λεωφορείο έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Βρετανίας. Η οροφή του λεωφορείου αποκολλήθηκε και προκάλεσε ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο δύο ανθρώπων αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Συγκοινωνιών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για το λεωφορείο που εκτελεί το δρομολόγιο από την περιοχή του ανατολικού Λονδίνου Χάκνεϊ προς το κέντρο στην Μαρμπλ Αρτς.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 20:20 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο γιος του Κάραντζιτς

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς (δ) με τον επίσης καταζητούμενο Ράτκο Μλάντιτς

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι στρατιώτες συνέλαβαν στο διαμέρισμα του στο Πάλε, τον Σάσα Κάραντζιτς, γιο του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, ηγέτη των Σερβοβοσνίων στον εμφύλιο της Βοσνίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι στρατιώτες πήραν μαζί τους σιδηροδέσμιο και με κουκούλα στο κεφάλι.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η σύλληψη γίνεται τέσσερις ημέρες πριν από την επέτειο της σφαγής περίπου οκτώ χιλιάδων μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, για την οποία κατηγορήθηκε ως πολιτικός υπεύθυνος ο Ράντοβαν Κάραντζιτς.

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν σε σχέση με την ανακάλυψη εκρηκτικών στο μνημείο της Σρεμπρένιτσα.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 18:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι επιβεβαιωμένα υπάρχουν 35 νεκροί και 700 τραυματίες στις πολλαπλές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί σε ώρα αιχμής σε τρεις σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου σην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των θυμάτων στην τέταρτη έκρηξη σε διώροφο λεωφορείο στην πλατεία Τάβιστοκ.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μία από τις στοές κοντά στο σταθμό, Λίβερπουλ Στριτ και τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η δεύτερη έκρηξη στη γραμμή ανάμεσα στους σταθμούς Κινκς Κρος και Ράσελ Σκουέρ προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων και η τρίτη έκρηξη στο δυτικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στο σταθμό Έτζγουερ Ρόουντ στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων.

Η τρίτη αυτή έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του τοιχώματος της στοάς και να προκληθούν ζημιές σε δύο ακόμα τρένα.

Όσον αφορά την τέταρτη έκρηξη η αστυνομία αναφέρει ότι υπάρχουν θύματα αλλά δεν έχει δώσει περισσότερα στοιχεία.

Ωστόσο, ένας από τους γιατρούς που προσέφερε τις υπηρεσίες του στον τόπο της επίθεσης δήλωσε στο BBC ότι είδε τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Τέλος, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του μηνύματος με το οποίο παρακλάδι της Αλ Κάιντα φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για δρακόντεια μέτρα από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφάλειας ώστε να οδηγηθούν οι υπέυθυνοι των επιθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμάνων Βρετανίας, Ανάς αλ Τικρίτι καταδίκασε τις επιθέσεις και σε δηλώσεις στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ο κ. Τικρίτι υπογράμμισε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί μουσουλμάνοι, κάτοικοι της πόλης αλλά και επισκέπτες.

Στο ίδιο ύφος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είπε ότι μπορεί οι δράστες να εξαπολύουν επιθέσεις στο όνομα του ισλάμ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς που απεχθάνονται την τρομοκρατία.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η σύνοδος των οκτώ στη Σκοτία.

Νωρίτερα ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας από το Γκλενίμπλς της Σκοτίας, είπε ότι επρόκειτο για μία καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση και για βαρβαρότητα που είχε στόχο να συμπέσει με τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στους δρόμους, ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στους περισσότερους σταθμούς για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ακούγονταν σειρήνες παντού.

Μονάδες του στρατού βρίσκονται στο Κόβεντ Γκάρντεν στο κεντρικό Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο Στρο δείχνει την Αλ Κάιντα

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζακ Στρο ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο φέρουν τα χαρακτηριστικά της Αλ-Κάιντα.

Ισλαμικός δικτυακός τόπος δημοσίευσε ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης Μυστικής Ομάδας της Αλ-Κάιντα της Οργάνωσης Τζιχάντ στην Ευρώπη.

Η οργάνωση δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή. Ο δικτυακός τόπος έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν ανακοινώσεις, οι οποίες φέρονται ως προερχόμενες από την Αλ-Κάιντα, των οποίων η γνησιότητα δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευθούν.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση και το λαό της. Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας και πραγματοποιήσαμε την ευλογημένη στρατιωτική επιδρομή μας στη Βρετανία καθώς οι μουτζαχεντίν μας κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να εγγυηθούν την επιτυχία της.»

Στο μήνυμα περιέχεται επίσης προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Δανίας και άλλων σταυροφόρων εθνών, όπως αναφέρεται, που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, να τα αποσύρουν.

Εκατοντάδες οι τραυματίες

Στα νοσοκομεία του Λονδίνου έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες άτομα. Στο νοσοκομείο Σεντ Μέρι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα άτομα με διαμελισμένα σώματα, καθώς και αρκετά άλλα με σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα.

Ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ, ας σημειωθεί, βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας του Λονδίνου, όπου εδρεύουν οι περισσότερες τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αυτόπτης μάρτυρας στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ είπε ότι μερικά δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, το βαγόνι γέμισε καπνούς και οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν. Η ίδια είπε ότι είδε πολλούς τραυματίες μέσα στο τρένο.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε χαρακτηριστικά: «Διάβαζα την εφημερίδα για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και ξαφνικά σημειώθηκε μία τεράστια έκρηξη. Όλα σκοτείνιασαν. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσα να δω προς τα που πήγαινα, ο κόσμος με έσπρωχνε. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήμουν πανικόβλητος».

Δίκτυο συγκοινωνιών

Ολόκληρο το δίκτυο του μετρό έχει κλείσει και έχουν εκκενωθεί ακόμη και σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, ενώ ολόκληρη η βρετανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει. Η υπηρεσία μεταφορών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων στο κέντρο του Λονδίνου.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βαγόνια του μετρό σταμάτησαν για περισσότερη από μισή ώρα σε ορισμένους σταθμούς του μετρό, προκαλώντας σε πολλούς επιβάτες λιποθυμίες και κρίσεις πανικού, ενώ πολλοί έσπασαν τα τζάμια των τρένων με τις ομπρέλες τους για να μπορέσουν να βγουν έξω.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας Βόνταφον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπήρξε υπερφόρτωση καθώς γίνονταν προσπάθειες να εξυπηρετηθούν οι υπηρεσίες διάσωσης.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 18:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι επιβεβαιωμένα υπάρχουν 35 νεκροί και 700 τραυματίες στις πολλαπλές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί σε ώρα αιχμής σε τρεις σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου σην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των θυμάτων στην τέταρτη έκρηξη σε διώροφο λεωφορείο στην πλατεία Τάβιστοκ.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μία από τις στοές κοντά στο σταθμό, Λίβερπουλ Στριτ και τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η δεύτερη έκρηξη στη γραμμή ανάμεσα στους σταθμούς Κινκς Κρος και Ράσελ Σκουέρ προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων και η τρίτη έκρηξη στο δυτικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στο σταθμό Έτζγουερ Ρόουντ στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων.

Η τρίτη αυτή έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του τοιχώματος της στοάς και να προκληθούν ζημιές σε δύο ακόμα τρένα.

Όσον αφορά την τέταρτη έκρηξη η αστυνομία αναφέρει ότι υπάρχουν θύματα αλλά δεν έχει δώσει περισσότερα στοιχεία.

Ωστόσο, ένας από τους γιατρούς που προσέφερε τις υπηρεσίες του στον τόπο της επίθεσης δήλωσε στο BBC ότι είδε τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Τέλος, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του μηνύματος με το οποίο παρακλάδι της Αλ Κάιντα φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για δρακόντεια μέτρα από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφάλειας ώστε να οδηγηθούν οι υπέυθυνοι των επιθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμάνων Βρετανίας, Ανάς αλ Τικρίτι καταδίκασε τις επιθέσεις και σε δηλώσεις στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ο κ. Τικρίτι υπογράμμισε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί μουσουλμάνοι, κάτοικοι της πόλης αλλά και επισκέπτες.

Στο ίδιο ύφος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είπε ότι μπορεί οι δράστες να εξαπολύουν επιθέσεις στο όνομα του ισλάμ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς που απεχθάνονται την τρομοκρατία.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η σύνοδος των οκτώ στη Σκοτία.

Νωρίτερα ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας από το Γκλενίμπλς της Σκοτίας, είπε ότι επρόκειτο για μία καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση και για βαρβαρότητα που είχε στόχο να συμπέσει με τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στους δρόμους, ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στους περισσότερους σταθμούς για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ακούγονταν σειρήνες παντού.

Μονάδες του στρατού βρίσκονται στο Κόβεντ Γκάρντεν στο κεντρικό Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Εκατοντάδες οι τραυματίες

Στα νοσοκομεία του Λονδίνου έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες άτομα. Στο νοσοκομείο Σεντ Μέρι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα άτομα με διαμελισμένα σώματα, καθώς και αρκετά άλλα με σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα.

Ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ, ας σημειωθεί, βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας του Λονδίνου, όπου εδρεύουν οι περισσότερες τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αυτόπτης μάρτυρας στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ είπε ότι μερικά δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, το βαγόνι γέμισε καπνούς και οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν. Η ίδια είπε ότι είδε πολλούς τραυματίες μέσα στο τρένο.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε χαρακτηριστικά: «Διάβαζα την εφημερίδα για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και ξαφνικά σημειώθηκε μία τεράστια έκρηξη. Όλα σκοτείνιασαν. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσα να δω προς τα που πήγαινα, ο κόσμος με έσπρωχνε. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήμουν πανικόβλητος».

Δίκτυο συγκοινωνιών

Ολόκληρο το δίκτυο του μετρό έχει κλείσει και έχουν εκκενωθεί ακόμη και σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, ενώ ολόκληρη η βρετανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει. Η υπηρεσία μεταφορών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων στο κέντρο του Λονδίνου.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βαγόνια του μετρό σταμάτησαν για περισσότερη από μισή ώρα σε ορισμένους σταθμούς του μετρό, προκαλώντας σε πολλούς επιβάτες λιποθυμίες και κρίσεις πανικού, ενώ πολλοί έσπασαν τα τζάμια των τρένων με τις ομπρέλες τους για να μπορέσουν να βγουν έξω.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας Βόνταφον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπήρξε υπερφόρτωση καθώς γίνονταν προσπάθειες να εξυπηρετηθούν οι υπηρεσίες διάσωσης.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Συναίνεση για την μετά - Κιότο εποχή

Ο πρόεδρος Μπους εμμένει στην απόρριψη του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Οι ηγέτες του ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών καταδίκασαν τις επιθέσεις στο κέντρο του Λονδίνου, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει επιβεβαιωμένα το θάνατο 30 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Ωστόσο, οι ηγέτες του ομίλου των Οκτώ διαβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες της συνόδου θα συνεχιστούν, διότι αυτό θα ήταν «προς όφελος ενός καλύτερου κόσμου».

Η από κοινού ανακοίνωση των ηγετών του ομίλου των Οκτώ έγινε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα επιστρέψει στο Γκλενίγκλς το βράδυ.

Ο κ. Μπλερ χαρακτήρισε τις εκρήξεις «μία επίθεση κατά των πολιτισμένων κοινωνιών σε όλο τον κόσμο».

Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία απηύθυναν έκκληση για μια νέα συναίνεση στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών με χρήση εναλλακτικών καθαρότερων πηγών ενέργειας και νέων τεχνολογιών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ αναγνώρισε ότι είναι ανέφικτη η κάμψη των αμερικανικών ενστάσεων στο πρωτόκολλο του Κιότο.

Ο Τόνι Μπλερ μετά το τέλος της πρωινής συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σύνοδος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το ενδεχόμενο μιας νέας συνθήκης για τις κλιματικές αλλαγές.

Υπογράμμισε, όμως, ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας νέας συναίνεσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Τζορτζ Μπους, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να προχωρήσει στην μετά Κιότο εποχή και να χαράξει μια νέα στρατηγική, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ο κ. Μπους διευκρίνισε ότι κάποια ταχύτατα αναπτυσσόμενα κράτη πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο και καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες της Κίνας και της Ινδίας στη σύνοδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το 2010 τρία δηλαδή χρόνια πριν από την αναθεώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο κ. Μπους κατέληξε ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε συζήτηση στο γύρο συνομιλιών της Ντόχα, ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του BBC υπάρχουν ενδείξεις για μια συμβιβαστική λύση, η οποία, ωστόσο, θα ικανοποιεί στο ελάχιστο τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σε άλλες εξελίξεις:

- Η αστυνομία έχει περικυκλώσει μια οικολογική κατασκήνωση με 1.000 διαδηλωτές στο Στέρλινγκ.

- Στις συμπλοκές της Τετάρτης η αστυνομία πραγματοποίησε 160 συλλήψεις.

- Ο χρηματιστής, Τζορτζ Σόρος δήλωσε ότι οι «ΗΠΑ είναι σε κατάσταση ολικής άρνησης» όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές.

- Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν χαιρέτησε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι η ανθρώπινη παρέμβαση συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

- Ο Τόνι Μπλερ είπε «ότι δεν έχει νόημα να επιστρέψουμε στις συζητήσεις για το Κιότο».


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μικρές οι επιπτώσεις στις αγορές

Μετά τις επιθέσεις σημειώθηκε πτώση στις μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών και των ταξιδιωτικών γραφείων

Οι οικονομικές επιπτώσεις και η σύγχυση που προκάλεσαν οι επιθέσεις στο Λονδίνο θα είναι αμελητέες και σύντομης διάρκειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Παρά την πτώση στα χρηματιστήρια και στην ισοτιμία συναλλάγματος της βρετανικής στερλίνας, οι αγορές αναμένεται να ανακάμψουν μόλις γίνουν γνωστές οι ζημιές που προκλήθηκαν.

Ωστόσο, ενδέχεται να σημειωθεί πλήγμα στον τουρισμό, καθώς πολλοί τουρίστες μπορεί να ακυρώσουν τις διακοπές τους στο Λονδίνο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, όπως συνέβη και μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και τη Μαδρίτη.

Οι μετοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν εκείνες ασφαλιστικών εταιριών και τουριστικών πρακτορείων.

Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε η αξία των αποκαλούμενων «ασφαλών» προϊόντων, δηλαδή του χρυσού και του ελβετικού φράγκου.

Πιστεύεται ότι θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο αυτές δεν αναμένεται να είναι μεγάλες.

Θετικό θεωρείται επίσης ότι δεν σημειώθηκαν ζημίες και καταστροφές σε κτίρια που στεγάζουν επιχειρήσεις και τράπεζες.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς την Παρασκευή.

Εκτιμάται ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τέτοιου είδους περιστατικά στο Λονδίνο, καθώς πιστεύεται ότι οι πολίτες δεν θα πάψουν να χρησιμοποιούν το μετρό την επόμενη μέρα.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλές επιθέσεις στο Λονδίνο

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανικό, συνωστισμό και γενική παράλυση προκάλεσαν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα, κατά την πρωϊνή ώρα αιχμής όταν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα μετέβαιναν στη δουλειά τους.

Εκρήξεις έλαβαν χώρα στους σταθμούς Κινγκς Κρος, Λίβερπουλ Στριτ, Όλγκεϊτ Ιστ, Έτζγουερ Ρόουντ, Ράσελ Σκουέρ και Μόργκεϊτ και σε τουλάχιστον ένα λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η σύνοδος των οκτώ στη Σκοτία.

Ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας από το Γκλενίμπλς της Σκοτίας, είπε ότι επρόκειτο για μία καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση και για βαρβαρότητα που είχε στόχο να συμπέσει με τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στους δρόμους, ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στους περισσότερους σταθμούς για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ακούγονταν σειρήνες παντού.

Μονάδες του στρατού βρίσκονται στο Κόβεντ Γκάρντεν στο κεντρικό Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Δεκάδες οι τραυματίες

Στα νοσοκομεία του Λονδίνου έχουν μεταφερθεί δεκάδες άτομα. Στο νοσοκομείο Σεντ Μέρι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα άτομα με διαμελισμένα σώματα, καθώς και αρκετά άλλα με σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα.

Ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ, ας σημειωθεί, βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας του Λονδίνου, όπου εδρεύουν οι περισσότερες τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αυτόπτης μάρτυρας στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ είπε ότι μερικά δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, το βαγόνι γέμισε καπνούς και οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν. Η ίδια είπε ότι είδε πολλούς τραυματίες μέσα στο τρένο.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε χαρακτηριστικά: «Διάβαζα την εφημερίδα για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και ξαφνικά σημειώθηκε μία τεράστια έκρηξη. Όλα σκοτείνιασαν. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσα να δω προς τα που πήγαινα, ο κόσμος με έσπρωχνε. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήμουν πανικόβλητος».

Δίκτυο συγκοινωνιών

Ολόκληρο το δίκτυο του μετρό έχει κλείσει και έχουν εκκενωθεί ακόμη και σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, ενώ ολόκληρη η βρετανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει. Η υπηρεσία μεταφορών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων στο κέντρο του Λονδίνου.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βαγόνια του μετρό σταμάτησαν για περισσότερη από μισή ώρα σε ορισμένους σταθμούς του μετρό, προκαλώντας σε πολλούς επιβάτες λιποθυμίες και κρίσεις πανικού, ενώ πολλοί έσπασαν τα τζάμια των τρένων με τις ομπρέλες τους για να μπορέσουν να βγουν έξω.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας Βόνταφον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπήρξε υπερφόρτωση καθώς γίνονταν προσπάθειες να εξυπηρετηθούν οι υπηρεσίες διάσωσης.


Καταδίκη των επιθέσεων

Ο Τόνι Μπλερ έσπευσε να κάνει λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η σύνοδος των οκτώ στη Σκοτία.

Ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας από το Γκλενίμπλς της Σκοτίας, είπε ότι επρόκειτο για μία καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση και για βαρβαρότητα που είχε στόχο να συμπέσει με τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Ο ίδιος αναμένεται να επιστρέψει στο Λονδίνο, αλλά τόνισε ότι όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες του ομίλου των οκτώ έχουν αποφασίσει ότι οι επιθέσεις δεν πρέπει να διακόψουν τις συζητήσεις τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, μιλώντας από τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς το λαό της Βρετανίας.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαιοσύνη, Φράνκο Φρατίνι, είπε ότι οι εκρήξεις στο Λονδίνο αποκαλύπτουν ότι η τρομοκρατία έπληξε και πάλι την Ευρώπη.

Μιλώντας από τη Ρώμη, ο κ. Φρατίνι ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να προσφέρουν ό,τι βοήθεια μπορούν για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.

Ισπανία, ΗΠΑ και Γαλλία

Η Ισπανία, η οποία είχε πληγεί πρόσφατα από τρομοκρατικές επιθέσεις, κατεδίκασε όσα συνέβησαν στο Λονδίνο, ενώ τις επιθέσεις κατεδίκασε και η κυβέρνηση της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν τα γεγονότα στο Λονδίνο, αλλά υπογράμμισαν ότι δεν κρίνουν πως δεν θα θέσουν τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού.

Η Γαλλία έχει θέσει κατάσταση συναγερμού, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στη χώρα. Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στο σύστημα συγκοινωνιών του Βερολίνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες και ζήτησε από τον κόσμο να μην μετακινείται στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Ντέιβις, είπε ότι η Βρετανία είχε μία μακρά ιστορία όσον αφορά την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τους τρομοκράτες.

Μιλώντας από τη Σιγκαπούρη, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο δήμαρχος του Λονδίνου υπογράμμισε ότι η τρομοκρατική επίθεση είχε στόχο τους απλούς πολίτες που πήγαιναν στη δουλειά τους, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μία απόπειρα μαζικών δολοφονιών.

Αυστηρά μέτρα στη Γαλλία

Ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζεφ Χουν, είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει σε εκείνους που θέλουν να πλήξουν τη βρετανική κοινωνία και δημοκρατία ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τέτοιου είδους ενέργειες.

Για επιθέσεις έκανε λόγο και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε το υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία για την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί μία αντίστοιχη επίθεση και στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Τζιουζέπε Πισάνου είπε ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

Ο κ. Πισάνου, ερωτώμενος εάν θα τεθεί σε κατάσταση συναγερμού η Ιταλία μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, ζήτησε από τα μέλη της συμμαχίας να παραμείνουν ενωμένα για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 13:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα στις συγκοινωνίες

Χάος επικρατεί στο δίκτυο συγκοινωνιών της βρετανικής πρωτεύουσας

Οι εκρήξεις στο κεντρικό Λονδίνο έχουν επιφέρει χάος στο δίκτυο των συγκοινωνιών.

Ολόκληρο το μετρό και ο προαστιακός σιδηρόδρομος έχουν κλείσει, ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία και στα λεωφορεία.

Το μετρό του Λονδίνου χρησιμοποιείται καθημερινά από τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άτομα που μεταβαίνουν στη δουλειά τους.

Ακυρώθηκαν επίσης και όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων από το Λονδίνο προς άλλες πόλεις, αλλά και τα δρομολόγια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Τα οδικά σήματα στις εθνικές οδούς καλούν τους οδηγούς να αποφύγουν να διέλθουν μέσα από το Λονδίνο.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά έχουν δοθεί εντολές σε αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν προς το Λονδίνο να το αποφύγουν.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο είπε ότι το αεροδρόμιο συνεχίζει να λειτουργεί.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις πτήσεις, καθώς πολλά μέλη του προσωπικού του αεροδρομίου δεν έχουν φτάσει στις δουλειές τους.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα πτώση του ευρώ

Μέχρι στιγμής φέτος, η τιμή του δολαρίου σημείωσε άνοδο 12% έναντι του ευρώ

Στη χαμηλότερη τιμή, από τον Μάιο του 2004, διολίσθησε το ευρώ έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα.

Η τιμή του ευρωπαϊκού νομίσματος έπεσε στο ένα δολάριο και 19 σεντς, όση δηλαδή ήταν η αξία του την εποχή που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά το 1999.

Μέχρι στιγμής φέτος, η τιμή του δολαρίου σημείωσε άνοδο 12% έναντι του ευρώ.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι η πτώση του ευρώ και η άνοδος του δολαρίου αντανακλούν τις προσδοκίες της αγοράς για την μελλοντική κίνηση των επιτοκίων.

Η αισιοδοξία που επικρατεί αυτή την περίοδο στους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ και η πρόσφατη άνοδος στα αμερικανικά επιτόκια έχει προκαλέσει αυξημένη ζήτηση του αμερικανικού νομίσματος.

Σε αντίθεση, οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης - η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία - με την χαμηλή οικονομική απόδοσή τους, προκαλούν πιέσεις προς μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Περικοπές στη ζημιογόνο «Σάνιο»

Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών «Σάνιο» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση 14.000 θέσεων εργασίας, σχεδόν το 15% του εργατικού της δυναμικού, στο πλαίσιο της δραστικής αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Η ανακοίνωση της «Σάνιο» αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ιαπωνική εταιρεία προτίθεται να βάλει λουκέτο ή να εκποιήσει το 20% των εργοστασίων της στην Ιαπωνία - την έδρα των δύο τρίτων του συνολικού της εργατικού δυναμικού.

Με αυτήν την κίνηση η «Σάνιο» εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 70 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο προϋπολογισμός για τα έξοδα της αναδιάρθρωσης κυμαίνεται στα 90 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 675 εκατομμύρια ευρώ).

Ο όμιλος στοχεύει στην επίτευξη, στο οικονομικό έτος 2007/2008, λειτουργικού περιθωρίου κέρδους 5%, σε σύγκριση με μικρότερο του 2% στο έτος χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2005.

Επιπλέον, η «Σάνιο» στοχεύει σε μείωση του χρέους της που, σήμερα, ανέρχεται σε 600 δισεκατομμύρια γεν.

Η ζημιογόνος ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να προσανατολιστεί στη δημιουργία μιας σειράς νέων πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και οι ηλιακοί πίνακες.

Τόσο η κινητή τηλεφωνία όσο και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της «Σάνιο» καταγράφουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικές απώλειες.

Ωστόσο, η «Σάνιο» δεν είναι η μόνη εταιρεία η οποία πληρώνει ακριβά το τίμημα της πτώσης των τιμών των κινητών τηλεφώνων και των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι εταιρείες «Φουτζίτσου», «Τοσίμπα», «Σάνι» και «Χιτάτσι».

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της «Σάνιο» θα είναι τριετές και οι επενδυτές ήδη δηλώνουν ικανοποιημένοι και αυτό φάνηκε από την ανοδική πορεία που σημειώνουν σε καθημερινή βάση από την Παρασκευή οι μετοχές της εταιρείας, οπότε και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αλλαγών.


Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Στο προσκήνιο οι εργασιακές σχέσεις

Η ΓΣΕΕ ήδη απέρριψε την πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο

Επιστολή πρόσκληση για διάλογο απέστειλε ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος προς τη ΓΣΕΕ αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο, ο οργανωτικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ΓΣΕΕ δεν θα προσέλθει στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί, επειδή ο πρόεδρος Χρήστος Πολυζωγόπουλος απουσιάζει στο εξωτερικό.

Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί οποιαδήποτε μεταβολή των εργασιακών σχέσεων κυρίως όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση.

Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο σε πανελλαδικό επίπεδο οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προβλέπει διεύρυνση των ωρών εργασίας τους.

Για τον ίδιο λόγο και σε ένδειξη συμπαράστασης θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας η Ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 15:26 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλογος και παρατηρήσεις

Τις αντιδράσεις της ΔΑΚΕ για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο μετέφερε ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και κ. Μεϊμαράκης διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ΔΑΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα και χωρίς κοινωνικές αναταραχές στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε φυσιολογικό το άνοιγμα του διαλόγου από τη στιγμή που ανοίγει ένα θέμα και διευκρίνισε επίσης ότι είναι φυσικό να υποβάλλονται παρατηρήσεις από τους συμμετέχοντες στο διάλογο.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, με τον οποίο συζήτησαν τις προτεραιότητες του υπουργείου σε ό,τι αφορά στο προγραμματισμό και τη κατασκευή μεγάλων δημοσίων έργων.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις για εργασιακό

Σειρά επαφών για την αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς

Ολοκληρώθηκε συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης, Πάνου Παναγιωτόπουλου με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος σχετικά με τη μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός είπε ότι στόχος του διαλόγου είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων και η εργασία σε ένα ασφαλές και σωστό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Απασχόλησης είπε ότι ο νόμος για το εργασιακό που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας του κ. Τάσου Γιαννίτση απέτυχε, προσθέτοντας πως είναι αναγκαίος ο διάλογος ώστε να υπάρξει νομοθετική προσαρμογή στις «πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Ο κ Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη με τα προεδρεία των επαγγελματοβιοτεχνών και των Βιομηχάνων.

Την Δευτέρα προβλέπεται συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, η οποία όμως θέτει τρεις όρους προκειμένου να προσέλθει στη συνάντηση με τον υπουργό: να μην υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, να υπάρξει επαρκής χρόνος για τη διεξαγωγή ολοκληρωμένου διαλόγου και να διευρυνθεί η συζήτηση με άλλα θέματα των εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής στο διάλογο φαίνεται ότι θα προσέλθουν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, ενώ τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η Αυτόνομη Παρέμβαση υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να προσέλθει η εργατική πλευρά σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις που μεταβάλλουν τις εργασιακές σχέσεις.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμια συναυλία ελπίδας για την Αφρική

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν στις συναυλίες Live 8

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν από κοντά τις συναυλίες Λάιβ Έιτ σε εννέα μεγαλουπόλεις, με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας στην Αφρική.

Ένα παγκόσμιο ακροατήριο που υπολογίζεται σε τρία δισεκατομμύρια παρακολούθησε μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και διαδικτύου 170 καλλιτέχνες και συγκροτήματα επί σκηνής.

Μέσω κινητών τηλεφώνων εστάλησαν πάνω από 26 εκατομμύρια μηνύματα υποστήριξης στην εκστρατεία «Make Poverty History» (Κάντε τη φτώχεια παρελθόν) ασκώντας πίεση στους ηγέτες των 8 πλουσιότερων κρατών να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να τερματίσουν το καθεστώς ένδειας που μαστίζει τη μαύρη ήπειρο.

Μια έκκληση που επανέλαβε τη Δευτέρα και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος.

Εντολή για δράση

Ο εμπνευστής και ιθύνων νους των συναυλιών, Μπομπ Γκέλντοφ, είπε ότι η μεγαλύτερη σύναξη μουσικών καλλιτεχνών στην ιστορία και η πάνδημη συμμετοχή του κοινού στις συναυλίες αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο λαϊκής εντολής με αποδέκτες τους ηγέτες του αναπτυγμένου κόσμου και τους ακτιβιστές.

Ο κ. Γκέλντοφ χαρακτήρισε τη χθεσινή ως ημέρα ελπίδας και δυνατοτήτων για λογαριασμό των μη προνομιούχων.

Μαζί τραγούδησαν οι Πινκ Φλόιντ μετά από 24 χρόνια, για χάρη της Αφρικής

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα εμφανίστηκε στη συναυλία του Γιοχάνεσμπουργκ και προειδοποίησε τους οκτώ ηγέτες που συναντώνται την Τετάρτη σε θέρετρο της Σκωτίας, ότι εάν ολιγωρήσουν θα διαπράξουν συνεχές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Στο Λονδίνο πάνω από 250 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Πάρκ παρακολουθώντας μια μουσική πανδαισία 11 ωρών, με συγκροτήματα - θρύλους όπως οι Πινκ Φλόιντ και οι Χου να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις μετά από δεκαετίες, δίπλα στην αφρόκρεμα της σύγχρονης μουσικής σκηνής.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο (και πώς);

Γράφει η Ρόζυ Βουδούρη

Μηνύματα στη σκηνή του Λάιβ 8

Στο δρόμο για το Χάιντ Παρκ του κεντρικού Λονδίνου, πηγαίνοντας να καλύψω τη συναυλία του Λάιβ 8, με κατέκλυζαν ανάμικτες σκέψεις και συναισθήματα.

O σκοπός της πρωτοβουλίας του πάλαι ποτέ ροκ σταρ Μπομπ Γκέλντοφ, αναμφισβήτητα ευγενής: να εξαλειφθεί η φτώχεια στην αφρικανική ήπειρο.

Το μέσο, προφανές: η λαϊκή κινητοποίηση στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη με τη μορφή συμμετοχής σε μαζικές συναυλίες και αποστολής μηνυμάτων συμπαράστασης. Κι αυτή τη φορά χωρίς τη συνοδεία της ελεημοσύνης.

Οι διοργανωτές, οι οποίοι είχαν επικριθεί από πολλούς όταν για το αντίστοιχο Λάιβ Έιντ προ εικοσαετίας είχαν ζητήσει και τον οβολό των πολιτών, τώρα διατυμπάνιζαν: «θέλουμε εσάς κι όχι τα χρήματά σας».

Μοχλός για την επιτυχία των εκδηλώσεων, εκατοντάδες καλλιτέχνες, οι οποίοι, ευγενώς προσφερθέντες, εμφανίσθηκαν στις δέκα συναυλίες ανά τον κόσμο.

Αποδέκτες του μηνύματος, οι ηγέτες του ομίλου των οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών, οι πιο πλούσιοι και δυνατοί. Διεύθυνση αποστολής, ο τόπος της ετήσιας συνάντησής τους, φέτος στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας.

Η προσέλευση του κοινού ήταν πράγματι μαζική και το ενδιαφέρον, ειδικά στο Λονδίνο, πρωτοφανές. Μέχρι το τέλος της συναυλίας στο Χάιντ Παρκ, πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν προσυπογράψει το μανιφέστο του Λάιβ 8.

Την ίδια ώρα, μια σειρά από αντεπιχειρήματα γίνονταν αντικείμενο συζήτησης στα διάφορα διαθέσιμα φόρα (μέσα ενημέρωσης, διαδίκτυο, αλλά και σε καθημερινές ιδιωτικές ανταλλαγές απόψεων).

Επιχειρήματα

Απατάται ο Γκέλντοφ αν νομίζει ότι μερικές συναυλίες και δημοσιότητα κάποιων εβδομάδων θα αλλάξουν τον κόσμο.

Δεν μπόρεσε να αντισταθεί ο Μπομπ Γκέλντοφ και τραγούδησε και ο ίδιος

Ο Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός που, παρά την πρόσφατη ανανέωση της λαϊκής εντολής προς το πρόσωπό του, ταλαιπωρείται πάντα από τον εφιάλτη του Ιράκ, πολύ θα ήθελε να στρέψει τα φώτα της προσοχής κάπου αλλού, σ ένα σκοπό που δεν είναι δυνατόν να κατακριθεί.

Αλλά είναι το ενδιαφέρον του αληθινό, ή θα παραμείνει στα ευχολόγια, όπως γίνεται συνήθως; Και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να αποβούν μέτρα όπως η πλήρης διαγραφή των χρεών, η χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας, ακόμη και η εφαρμογή νέων εμπορικών κανόνων από τους πλουσίους της Δύσης;

Πρωτίστως δε, γιατί σε έναν κόσμο όπου οι δυνατοί επαγγέλλονται την ισότητα για όλους, οι αδύνατοι πρέπει να απευθύνονται σ αυτούς, ζητώντας τους να τους την παραχωρήσουν;

Επιχειρήματα όπως τα ανωτέρω, αλλά και πολλά άλλα, τίθενται καθημερινά υπό συζήτησιν.

Ακόμη και οι προθέσεις των πρωταγωνιστών του Λάιβ 8 αμφισβητούνται. Ο Μπομπ Γκέλντοφ επί παραδείγματι, την ώρα που αναλαμβάνει να πείσει τους δυνατούς της Γης να «αποδώσουν δικαιοσύνη», όπως τονίζει ο ίδιος, δημιουργεί μαζί τους -και κυρίως με τον Τόνι Μπλερ- μια σχέση που ξεσηκώνει αρκετούς εναντίον του. Το ίδιο και ο Μπόνο των U2 κι άλλα -πολιτικά μάχιμα- μέλη του σταρ σίστεμ και του κλαμπ των πλουσίων.

Από την άλλη, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος όσων σπεύδουν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία; Για τα νέα συγκροτήματα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος προβολής, αλλά και στους φτασμένους μόνο κακό δεν κάνει να υποστηρίζουν τέτοιους ευγενείς σκοπούς.

Κορυφαία στιγμή, η επανεμφάνιση των Πινκ Φλόιντ

Όσο για τους παλαιότερους και εν πολλοίς ξεχασμένους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανέλθουν στο προσκήνιο. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι δε νοιάζονται πραγματικά.

Ακόμη κι ο απλός κόσμος, που δίνει υπόσταση στο όλο σχήμα, ενδεχομένως εκμεταλλεύεται τη σπάνια δυνατότητα να δει δωρεάν μια μοναδική σε διάρκεια και περιεχόμενο παράσταση.

Άραγε, νοιάζεται στ αλήθεια για τα 30.000 παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά στην Αφρική από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως;

Στο Λονδίνο, άλλωστε, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να τίθενται σε δημοπρασία στο διαδίκτυο ή να πωλούνται στη μαύρη αγορά αρκετά από τα δωρεάν- εισιτήρια της συναυλίας.

Εύλογα ερωτήματα και προβληματισμοί. Μήπως, όμως, γινόμαστε υπερβολικά κυνικοί;

Απαντώντας στους επικριτές του, ο Γκέλντοφ αναφέρθηκε σε λαϊκές κινητοποιήσεις του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν, επί παραδείγματι, στην κατάργηση της δουλείας, του απάρτχαϊντ ή στην ψήφο των γυναικών.

Η συναυλία

Φτάνοντας στο Χάιντ Παρκ, εξακολουθούσα να έχω ανάμικτα συναισθήματα.

Χιλιάδες κόσμου στριμώχτηκαν σε μια σειρά που δεν οδηγούσε πουθενά

Διακόσιες χιλιάδες κόσμου συνέρεαν στο συννεφιασμένο πάρκο, άλλοι με πανό, μπλουζάκια ή τα ειδικά λαστιχένια βραχιόλια με συνθήματα κατά της φτώχειας, άλλοι με τα σύνεργα του πικνίκ, ελάχιστοι Αφρικανοί ή αφρικανικής καταγωγής (από τους πολλούς που ζουν στη Βρετανία), πολλοί ξένοι, ανάμεσά τους και μερικοί Έλληνες.

Η οργάνωση έπασχε. Χιλιάδες κόσμου περίμεναν σε μια ουρά, η οποία άρχιζε περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τη μοναδική είσοδο και δεν οδηγούσε πουθενά.

Η αστυνομία κατηύθυνε, υποτίθεται, τους κατόχους εισιτηρίων στη σωστή ουρά, αλλά κατά καιρούς άνοιγε τα οδοφράγματα αφήνοντας όσους ήταν πίσω να προηγηθούν και προκαλώντας τη δυσφορία των υπολοίπων που περίμεναν δύο, τρεις και τέσσερις ώρες για να μπουν στο πάρκο.

Όλοι ήταν, πάντως, αποφασισμένοι να μπουν και να απολαύσουν τη συναυλία.

Ακόμη και γι αυτό ακούστηκαν επικρίσεις. Πώς νοείται να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάτι τόσο θλιβερό και την ίδια στιγμή να απολαμβάνουμε τη μουσική, να διασκεδάζουμε; Μήπως είναι κι αυτό υποκρισία;

Αργά τη νύχτα του Σαββάτου, όταν η παράσταση τελείωνε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ανταποκριτής του BBC που βρισκόταν εκεί, μετέδιδε ότι στην πλειοψηφία τους οι θεατές που πλησίαζαν το ένα εκατομμύριο- δε γνώριζαν εκ των προτέρων το σκοπό για τον οποίο είχε διοργανωθεί.

Πολλοί ξένοι ήταν μεταξύ των θεατών στο Χάιντ Παρκ

«Ήρθαν για ένα δωρεάν πάρτι», προσέθετε, αλλά «στη διάρκειά της άλλαξαν διάθεση, καθώς έβλεπαν από τις οθόνες τα βίντεο με την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Αφρικανοί, και βγαίνουν προβληματισμένοι».

Στο Λονδίνο, είναι αλήθεια, δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να αποφύγει την ενημέρωση, αφού το θέμα κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα.

Σε πολλά μέρη της Αφρικής, αντιθέτως, όπου ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε τηλεοπτικούς δέκτες, ραδιόφωνα ή εφημερίδες, πολλοί ήταν εκείνοι που δε γνώριζαν τι είχε διοργανωθεί για λογαριασμό τους.

Ακόμη και στο Γιοχάνεσμπουργκ, μία από τις πόλεις του Λάιβ 8, μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν αδιάθετα εισιτήρια.

Μωσαϊκό ήχων

Στο Χάιντ Παρκ, η λίστα των συμμετεχόντων ήταν εντυπωσιακή. Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί μαζί σε μια συναυλία τόσα μεγάλα ονόματα του παρόντος και του παρελθόντος. Ανάμεσά τους και μερικοί, λιγότερο ή περισσότερο, ανερχόμενοι.

Αρκετά παιδιά πέρασαν την μέρα τους στο Χάιντ Πάρκ

Η ποικιλία των μουσικών ειδών, οι διαφορετικές εποχές που εκπροσωπήθηκαν, η ετερόκλητη σύνθεση του κοινού (από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι), τα διαλείμματα για την προετοιμασία των μηχανημάτων κάθε φορά που άλλαζαν τα πρόσωπα αφού δε λειτούργησε η περιστρεφόμενη σκηνή και, βεβαίως, η μεγάλη διάρκειά της που ξεπέρασε κατά περίπου τέσσερις ώρες την προγραμματισμένη, είχαν ως αποτέλεσμα να χάνεται κατά καιρούς ο παλμός.

Ένα-δυο από τα καινούργια συγκροτήματα χρειάσθηκε να συστηθούν με έμφαση, γεγονός που δίνει τροφή στους υποστηρικτές του επιχειρήματος ότι πήραν μέρος για λόγους προβολής.

Η Μαράια Κάρι προκάλεσε τη δυσφορία του κοινού όταν ζήτησε νερό και, αργότερα, ένα σταντ για να τοποθετήσει το μικρόφωνό της, κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάλεπτης παρουσίας της. «Ντίβα», της φώναζαν αποδοκιμαστικά αρκετοί.

Για τους περισσότερους όμως, η υποδοχή ήταν αποθεωτική και περισσότερο απ όλους για τους επανεμφανισθέντες σε πλήρη σύνθεση έπειτα από 24 χρόνια Πινκ Φλόιντ, οι οποίοι σαγήνευσαν μικρούς και μεγάλους με τη μουσική τους.

Ο κόσμος διασκέδασε, αναμφίβολα. Χόρεψε, τραγούδησε, «ταξίδεψε» μέχρι τελικής πτώσεως. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Έζησε σίγουρα κάτι μοναδικό από μουσικής απόψεως.

Μένει ν αποδειχθεί αν η ιστορικότητα του γεγονότος θα επιβεβαιωθεί και από την επιτυχία της εκστρατείας που ανέλαβε ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο οποίος, θέλοντας να διαψεύσει τους υποστηρικτές της άποψης ότι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έφερε στο Χάιντ Παρκ μια κοπέλα που είχε πρωταγωνιστήσει ως ετοιμοθάνατο παιδί στο βίντεο του πρώτου Λάιβ Έιντ, το 1985.

«Τότε της έμεναν δέκα λεπτά ζωής. Τώρα σπουδάζει γεωπονία και αυτό το οφείλει στην εκστρατεία μας», είπε, παρουσιάζοντάς την στο κοινό.

Οι θεατές τη χειροκρότησαν ειλικρινά, όπως με ειλικρινή προβληματισμό παρακολουθούσαν αμίλητοι τα σκληρά βίντεο της εκστρατείας που προβάλλονταν κατά διαστήματα.

Δύσκολες απαντήσεις

Φεύγοντας τα μεσάνυχτα από το Χάιντ Παρκ, που έδειχνε στους ατέλειωτους σωρούς σκουπιδιών τα σημάδια της πολύωρης κατάληψης από τόσες χιλιάδες κόσμου, παρέμενα μπερδεμένη. Άξιζε τον κόπο αυτό που έγινε; Ποιοι θα κερδίσουν; Υπάρχει παγκόσμια συλλογική συνείδηση ικανή να φέρει αποτέλεσμα;

Το φινάλε, με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τον Τζορτζ Μάικλ

Αν κρίνουμε από το πρόσφατο παράδειγμα της μαζικής προσφοράς βοήθειας προς τους πληγέντες από το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, συλλογική συνείδηση τουλάχιστον- υπάρχει.

Κατά μια ειρωνεία της τύχης, όμως, εκείνη η κινητοποίηση έβλαψε σε ένα ποσοστό την ήπειρο την οποία η παγκόσμια κοινότητα των πολιτών προσπαθεί να βοηθήσει τώρα, καθώς μειώθηκαν τα διαθέσιμα γι αυτήν κονδύλια.

Τα ίδια ζητήματα είχαν τεθεί και τότε. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν τα χρήματα που έδωσαν θα έφταναν στον προορισμό τους, όπως συχνά δε φτάνουν στην Αφρική εξαιτίας των διεφθαρμένων καθεστώτων που τα καρπώνονται για λογαριασμό τους, με τη μακροχρόνια ανοχή ή και υποστήριξη της Δύσης, αφήνοντας τους πολίτες να πεθαίνουν σε απόλυτη ένδεια.

Εναπόκειται, τελικά, στον καθένα να σταθμίζει τους κατά περίσταση παράγοντες και να ενεργεί ή όχι. Συγκεκριμένες απαντήσεις δύσκολα θα πάρει.


Επεισοδιακή υποδοχή

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής του Ομίλου των Οκτώ στο Γκλενίγκλς βρίσκονται η ανάπτυξη της Αφρικής και το περιβάλλον. Η ημέρα ξεκίνησε με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης και της αστυνομίας στο Στέρλινγκ.

«Ενωμένη η Αφρική»

Συμφωνία μεν, αλλά μακριά από το Κιότο

Μουσικό μήνυμα: «Εξοβελίστε τη φτώχεια»

Υποσχέσεις του Μπους για Αφρική

Αποστολή στην καρδιά της Κένυας

Το πετρέλαιο της Αφρικής

Στη «μαύρη ήπειρο» το διεθνές ενδιαφέρον για το πετρέλαιο

Tα πάντα για το Έιτζ

Oι επιπτώσεις, η βιολογία και η παγκόσμια εικόνα της νόσου

Αφρική

Οι ρίζες των προβλημάτων της και οι προοπτικές επίλυσής τους.

Παγκόσμια συναυλία ελπίδας για την Αφρική

Πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές παρακολούθησαν 170 μουσικά συγκροτήματα σε εννέα πόλεις στα πλαίσια του «Live 8», λαμβάνοντας το μήνυμα για την αναγκαιότητα εξάλειψης της φτώχειας στη μαύρη ήπειρο.

Σε εικόνες: Οι συναυλίες Live 8

Συνεντεύξεις από τις συναυλίες Live 8

«Είστε τα Ηνωμένα Έθνη»

Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8

Ειρήνη και Ανάπτυξη

«Πολλά από τα σημερινά δεινά της Αφρικής είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος όμως το μέλλον εξαρτάται μόνο από τους λαούς της» πιστεύουν πολλοί αναλυτές.

Η μάστιγα του Aids

Ο φαύλος κύκλος της φτώχειας

Αφρική και πετρέλαιο

Ο Τζορτζ Μπους στην Αφρική

G8 και 2012

Η σύνοδος του G8 στη Σκωτία κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, οι οποίες πάντως εξετάζουν και τις πιθανότητες των υποψηφίων πόλεων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2012.

Με οδηγό τη Μοζαμβίκη

Συνέντευξη Μπους

Η παραγραφή του χρέους

H βοήθεια στην Αφρική

Υποσχέσεις και αλήθειες

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλογος ή μονόλογος;

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις, η εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, οι οδηγίες της ΕΕ για τις τιμές των αυτοκινήτων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές πολιτικές εφημερίδες:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «3.124 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε υπουργεία, δήμους, ΕΛΓΑ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ σε Σούπερ Μάρκετ! Σκληρά μέτρα κατά της αισχροκέρδειας από το υπουργείο Ανάπτυξης».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να πατάξει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, αλλά... ακριβαίνουν τα κοινόχρηστα».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Φθηναίνουν τα ΙΧ αυτοκίνητα. Καταργούνται τα τέλη ταξινόμησης και η διπλή φορολογία».

Η ΑΥΓΗ: «Τώρα κυνηγούν και τα... ισόγεια! Κυβέρνηση κατά εμπόρων-βιοτεχνών».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Και άλλοι συνδικαλιστές έχουν φτιάξει πανάκριβες βίλες. Έρχεται θύελλα αποκαλύψεων για τους εργατοπατέρες».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Υπερδιπλασιάζεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης! Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συλλάβει... τους λαθρεμπόρους».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Βουτιά στις τιμές των ΙΧ. Σταδιακή κατάργηση φόρων ζητά η Κομισιόν».

ΕΘΝΟΣ: «Πτώση βάσεων από 100-900 μόρια. Πανελλαδικές: Αναλυτικοί πίνακες με τις αυξομειώσεις σε όλα τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Δεν έχει όπισθεν το σασμάν του Καραμανλή. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με κάθε κόστος διεμήνυσε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Βαθιά μαχαιριά στον Γιώργο. Από τον εξ απορρήτων του Κ. Σημίτη - τέως υπουργό Χρήστο Βερελή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κίνδυνος να μείνουν... μακέτες 16 έργα. Ευρ. Ένωση: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος την περίοδο ΠΑΣΟΚ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Πετρο-φόρος 1,3 δισ. ευρώ για θέρμανση. Βαρυχειμωνιά για τους πολίτες στο όνομα της πάταξης λαθρεμπορίου».

ΕΣΤΙΑ: «Μερική απασχόλησις: Η αναγκαία λύσις για απορρόφηση των ανέργων».

ESPRESSO: «Ο όρκος που έκρυβε για επτά χρόνια τον Λιαντίνη. Βρέθηκαν τα οστά του καθηγητή».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μεταρρυθμίσεις χωρίς υπολογισμό πολιτικού κόστους. Οδηγία Καραμανλή προς υπουργούς».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Βαριές... καμπάνες στα σούπερ μάρκετ. Στα 18 εκ. ευρώ τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

ΤΑ ΝΕΑ: «Χαράτσι 1.000 ευρώ για κάθε οικογένεια. Απόφαση-βόμβα για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Η ΝΙΚΗ: «Πιέζει ο Κόκκαλης. Με "ασπίδα" τους εργαζομένους της Intracom».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Αγωνιστική επιφυλακή όχι στο "διάλογο"-απάτη. Αντεργατική επίθεση από την κυβέρνηση».

TRAFFIC NEWS: «"Ακατάλληλη η Αθηνά Ωνάση". Αρνούνται στη χρυσή κληρονόμο την προεδρία του ιδρύματος του παππού της. Ποιοι αντιδρούν, για ποιους λόγους, τι υποστηρίζουν».

Η ΧΩΡΑ: «Λιαντίνης: Βρέθηκαν τα οστά του. Λύθηκε το μυστήριο ύστερα από επτά χρόνια».

City Press: «Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση εξομοίωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με τη φορολογία του ντίζελ κίνησης».

METRO: «Υπό όρους διάλογος. Δυσφορία της ΓΣΕΕ για την πρόσκληση Παναγιωτόπουλου».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Φόρος πετρελαίου. Τα κυβερνητικά σχέδια για το πετρέλαιο θέρμανσης».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Βιομηχανική ζώνη χωρίς... νερό. Παραγωγικές μονάδες και εργαζόμενοι "στέρεψαν" από γεωτρήσεις και... υπομονή στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Η Ελλάδα γίνεται μεγάλος ενεργειακός κόμβος. Ο Σιούφας έκανε καλή δουλειά για την ανάπτυξη των σχεδίων ενέργειας, ενώ δήλωσε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τον ειδικό φόρο πετρελαίου».

Εργασιακές σχέσεις

Σύμφωνα με την «ΕΣΤΙΑ» «στη χώρα μας οι εργαζόμενοι περιχαρακώνονται γύρω από τα δικά τους στενά συμφέροντα και παρεμποδίζουν οποιαδήποτε τομή θα εξυπηρετούσε ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες. Η ΓΣΕΕ λ.χ. με την αρνητική στάση της στο θέμα της μερικής απασχολήσεως, δεν συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Προτιμά να υπάρχουν άνεργοι, παρά εργαζόμενοι έστω και με μερική απασχόληση».

Η «METRO» γράφει ότι «η αντίδραση της ΓΣΕΕ στην επιστολή αυτή έδειξε ουσιαστικά ότι η κίνηση του υπουργού δεν είναι ευπρόσδεκτη από τους συνδικαλιστές, καθώς οι επικεφαλής της συνομοσπονδίας με δηλώσεις που έκαναν δεν έδειξαν διατεθειμένοι να συζητήσουν τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «σε ένταση ολομέτωπης επίθεσης, με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα προχωράει η κυβέρνηση. Η επίθεση ξετυλίγεται μέσα από το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο". Στρατηγική στόχευση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης μέσα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση στην αμοιβή των υπερωριών».

Εξομοίωση φορολογίας πετρελαίου

Η «City Press» υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση εξομοίωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με τη φορολογία του ντίζελ κίνησης. Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής για να περιοριστεί κάπως το δημοσιονομικό έλλειμμα. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα αποζημιωθούν τα νοικοκυριά για τη νέα μεγάλη επιβάρυνση».

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» επισημαίνει ότι «οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αναμένεται ότι θα επιβαρυνθούν, έστω και προσωρινά, από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή στα καύσιμα με την εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης».

Σύμφωνα με την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» «με πετρο-φόρο 1,3 δισ. ευρώ (περί τα 450 δισ. δρχ) θα επιβαρυνθούν το χειμώνα οι καταναλωτές των πόλεων και οι αγρότες από τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ενιαιοποίηση φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, για να χτυπηθεί, όπως ανακοινώθηκε, το λαθρεμπόριο».

Το ΒΗΜΑ πιστεύει ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι - «ιδιαιτέρως δε αν συνεχισθεί η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών».

Για «λύσεις θατσερικού τύπου» μιλάει η αντιπολίτευση.

Υπόθεση Λιαντίνη

Η «ΧΩΡΑ» υποστηρίζει ότι «εξέταση DNA έχει ζητήσει η γυναίκα του, ενώ άγνωστο παραμένει τι έχει καταθέσει η κόρη του στις Αρχές. Η Διοτίμη Λιαντίνη έφτασε στη σπηλιά και βρήκε τα οστά που ηλικιακά, σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτσιο που τη συνόδευε, ταιριάζουν με αυτά του καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη».

Η «Espresso» επισημαίνει ότι «βρέθηκε ο Λιαντίνης! Ο Παναγιωταράκος, αδελφικός φίλος του εξαφανισμένου καθηγητή, τήρησε τον όρκο που του είχε δώσει και ύστερα από επτά χρόνια αποκάλυψε το μυστικό του. Ο Δημήτρης Λιαντίνης αυτοκτόνησε στον Ταΰγετο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ο Άρχοντας των (Ολυμπιακών) δακτυλιδιών

Με μία μεγάλη πρωτοσέλιδη φωτογραφία της βρετανικής σημαίας με το σήμα «Λονδίνο 2012» και μικρότερες φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη βρετανική πρωτεύουσα, κυκλοφορεί η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Την αγωνία διαδέχεται ο θρίαμβος και η χαρά», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, που εκτιμά ότι η διοργάνωση θα είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη τη Βρετανία να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Η Τέλεγκραφ συνεχίζει εξάλλου τα δηκτικά σχόλια για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σημειώνοντας ότι μετά και τη χθεσινή μέρα «είναι υπέροχο να είσαι Βρετανός, είναι πικρό να είσαι Γάλλος», παραθέτοντας τις φωτογραφίες ενός χαμογελαστού Τόνι Μπλερ και ενός συνοφρυωμένου Ζακ Σιράκ.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αποδίδει τα εύσημα στον πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής διεκδίκησης των Αγώνων, Σεμπάστιαν Κόου, αλλά και στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, η συμβολή του οποίου ακόμα και την τελευταία στιγμή χαρακτηρίζεται αποφασιστικής σημασίας. «Δε θα ήταν πρέπον να μην αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Μπλερ έχει τις ιδιότητες ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα», γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα.

Τα λόγια του Ζακ Ρογκ κατά την ανακοίνωση της απόφασης για την ανάθεση των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, αποτελούν τον τίτλο των Τάιμς (The Times), συνοδευόμενα από φωτογραφία των πανηγυρισμών στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Η εφημερίδα προτρέπει τους Λονδρέζους να ετοιμαστούν για τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης. «Ξεχάστε τους προβληματισμούς για την αστική αναδιαμόρφωση του ανατολικού Λονδίνου και τις προσπάθειες να κερδίσουμε το διεθνή σεβασμό οι Ολυμπιακοί θα είναι το μεγαλύτερο πάρτι στην ιστορία της πόλης», τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Και οι Τάιμς δεν παραλείπουν να πικάρουν τον πρόεδρο της Γαλλία, Ζακ Σιράκ, με αφορμή τα υποτιμητικά σχόλιά του για τους Βρετανούς.

Η εφημερίδα τονίζει ότι μετά και την ήττα στην κούρσα διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων η δημοτικότητα του Ζακ Σιράκ έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, «ενώ το Παρίσι βρίσκεται σε απόγνωση, με τις ευθύνες να έχουν ήδη αρχίσει να βαρύνουν την πολιτική, τοπική και αθλητική ηγεσία».

«Η χρυσή ημέρα του Λονδίνου», τιτλοφορείται η Ιντιπέντεντ (The Independent), που φιλοξενεί επίσης φωτογραφία των έξαλλων πανηγυρισμών στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η διοργάνωση δε θα συμβάλει στην αλλαγή της εικόνας μόνο του υποβαθμισμένου ανατολικού Λονδίνου, αλλά ολόκληρης της Βρετανίας

Ωστόσο, παράλληλα, η Ιντιπέντεντ εφιστά την προσοχή στην τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει το Λονδίνο απέναντι στον εαυτό του και τη διεθνή κοινότητα και κυρίως απέναντι στη νεολαία, που θα πρέπει να λάβει ως κληρονομιά νέες άρτιες αθλητικές υποδομές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται κατά την εφημερίδα στο σύστημα συγκοινωνιών, που με τα υπάρχοντα δεδομένα χωρίς την καταβολή υπεράνθρωπων προσπαθειών «δε θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων ούτε τον επόμενο αιώνα».

Όσο για το στοιχείο που έδωσε τη νίκη στο Λονδίνο έναντι του Παρισιού, «αυτό ήταν το πάθος».

Η αγωνία πριν και η ευτυχία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από το Ζακ Ρογκ, αποτυπωμένη στο πρόσωπο της Βρετανίδας διπλής Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Κέλι Χολμς συνθέτουν το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει τις αισιόδοξες προοπτικές για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία, αλλά και τον κίνδυνο για τους φορολογούμενους σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του προϋπολογισμού των Αγώνων.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο προϋπολογισμός των 4,9 δισεκατομμυρίων στερλινών (περίπου 7,3 δισ. ευρώ), θα καλυφθεί κυρίως από τα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών και το δημοτικό φόρο που ήδη πληρώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, καθώς επίσης και από τα χρήματα που έχουν ήδη δεσμευθεί στον προϋπολογισμό για την αναβάθμιση του ανατολικού Λονδίνου.

Ό,τι περισσεύει, εκτιμάται πως θα καλυφθεί από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες, τα εισιτήρια και τη βοήθεια της ΔΟΕ, χωρίς επιβάρυνση των φορολογούμενων.

Η εφημερίδα στέκεται στην αποφασιστική συνδρομή του ηγέτη της επιτροπής διεκδίκησης, Σεμπάσταν Κόου, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρχοντα των Ολυμπιακών δακτυλιδιών».

«Μια γλυκιά λέξη: Λονδίνο». Στον τίτλο αυτό και τη φωτογραφία που απεικονίζει το ντελίριο ενθουσιασμού στην πλατεία Τραφάλγκαρ, συνοψίζει η Γκάρντιαν (The Guardian) τα συναισθήματα που βίωσαν οι Λονδρέζοι με την ανακοίνωση της διοργανώτριας των Αγώνων του 2012.

Και η Γκάρντιαν κάμνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες του Ολυμπιονίκη δρομέα μεσαίων αποστάσεων, Σεμπάστιαν Κόου, ο οποίος «στη Σιγκαπούρη κέρδισε την κούρσα της ζωής του».

Σε άρθρο συνεργάτη της εφημερίδας, εξάλλου, επισημαίνεται ότι αυτό που χάρισε στο Λονδίνο τη νίκη είναι «ο μοναδικός πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του».

G8

Συνδέοντας την επιτυχία του Λονδίνου με τη σύνοδο του Ομίλου των 8, μέσω της διπλής καταλυτικής παρουσίας του Τόνι Μπλερ, οι Τάιμς σημειώνουν ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας επί των κλιματικών αλλαγών αυξήθηκαν στο Γκλενίγκλς, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών.

«Από τον ένα θρίαμβο στον άλλον: ο πρωθυπουργός με το χρυσό άγγιγμα», σχολιάζει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι ο Τόνι Μπλερ απέκλεισε το ενδεχόμενο η κοινή δήλωση του G8 για το περιβάλλον να απομονώνει τις ΗΠΑ, κερδίζοντας σε αντάλλαγμα την εκ νέου παραδοχή από τον κ. Μπους της ανθρώπινης υπαιτιότητας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ντέιλι Τέλεγκραφ, που σημειώνει όσον αφορά το θέμα του περιβάλλοντος, ότι ο κ. Μπλερ φαίνεται να κερδίζει τη μεγαλύτερη υποστήριξη των κκ. Μπους και Μπλερ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται εκτενώς στα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Σκωτία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Όσον αφορά το περιβάλλον, η εφημερίδα εξηγεί τις στοιχειώδεις έστω παραχωρήσεις του προέδρου Μπους στο θέμα - την αναγνώριση δηλαδή των ανθρωπίνων ευθυνών στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου με το γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 56% των Αμερικανών πολιτών δηλώνει πρόθυμο να υποστεί το οικονομικό κόστος των απαραίτητων ενεργειών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Επίσης, προσθέτει η εφημερίδα, ο Τζορτζ Μπους δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου να υιοθετήσει φιλικότερες προς το περιβάλλον πολιτικές.


«Δεύτερο Τραφάλγκαρ»

«Το Λονδίνο καταστρέφει το όνειρο του Παρισιού», γράφει η Φιγκαρό (Le Figaro), η οποία αποδίδει τη νίκη της βρετανικής υποψηφιότητας στον επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης, Σεμπάστιαν Κόου.

«Μέσα σε λίγους μήνες ο παλιός Ολυμπιονίκης κατάφερε με το δυναμισμό του να καταθέσει μια κατ ουσία νέα υποψηφιότητα, συνδυάζοντας τις γνώσεις του στις πολιτικές διαβουλεύσεις με την αυξημένη αίσθηση ανταγωνισμού που τον διακρίνει», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Όσο για το Παρίσι, η Φιγκαρό εκτιμά ότι η ήττα αυτή αποτελεί ηχηρό πλήγμα, που οφείλεται σε ένα ποσοστό στην αρνητική εικόνα της Γαλλίας στο διεθνές σκηνικό, αυτή την περίοδο.

Επίσης στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν (Liberation) θεωρεί ότι η νίκη του Λονδίνου είναι λογική. «Η επιτυχία πάει στην επιτυχία και η άρνηση στην άρνηση. Η γαλλική πλευρά», σχολιάζει η εφημερίδα, «έβλεπε τους Αγώνες ως ευκαιρία συγκάλυψης της εθνικής δυσλειτουργίας».

Με διάθεση αυτοκριτικής, η Λιμπερασιόν εκτιμά ότι η χώρα δυσκολεύεται να βρει μια θέση στη διεθνή σκηνή, προσθέτοντας ότι «ο συνδυασμός αφέλειας και αλαζονείας έχει κουράσει πολλούς από τους εταίρους μας, με αποτέλεσμα να έχουμε απομονωθεί».

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα διαπιστώνει μια ακμαιότατη Βρετανία με έναν δραστήριο πρωθυπουργό: «Ο Τόνι Μπλερ είναι άσος στις παρασκηνιακές πολιτικές πιέσεις, πορεύεται σε φιλελεύθερο μονοπάτι με δημόσιο χρήμα, οδηγεί το χορό στην Ευρώπη, θέτει τον τόνο για την Αφρική».

Στη Γερμανία η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) αποδίδει τη νίκη του Λονδίνου στην «προσπάθεια της τελευταίας στιγμής» από το Βρετανό πρωθυπουργό.

«Ο Τόνι Μπλερ εμφορείτο στην προσπάθειά του από πρόσθετο πατριωτικό ενθουσιασμό, λόγω της διαρκούς δημόσιας αντιπαράθεσής του με τον Ζακ Σιράκ», σημειώνει η εφημερίδα, που προβλέπει επίσης «καταστροφικές συνέπειες» για το Γάλλο πρόεδρο, μετά τη νέα ήττα από τους Βρετανούς.

Η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) πιστεύει ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των μελών της ΔΟΕ έπαιξε η «εξαιρετική» παρουσίαση της λονδρέζικης υποψηφιότητας.

Η νίκη των Βρετανών δείχνει μια νέα εικόνα του λαού, που είχε συνηθίσει πλέον τις ήττες σε αθλητικό επίπεδο. «Οι Βρετανοί έχουν πια την πυγμή του δρομέα Σεμπάστιαν Κόου».

Η εφημερίδα παρατηρεί επίσης ότι η διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας πόλης δείχνει πλέον ότι μόνο μεγαλουπόλεις έχουν τύχη σε παρόμοιες διεκδικήσεις.

Στη Σλοβενία, η εφημερίδα Ντέλο (Delo) κάνει λόγο για δεύτερο Τραφάλγκαρ, ενώ και η Νεπζαμπαντσάγκ (Nepszabadsag) στην Ουγγαρία διακρίνει πίσω από τη μονομαχία Λονδίνου Παρισιού μια «ευρύτερη αγγλο-γαλλική κόντρα».

Η Αφρική στο επίκεντρο

Η Ντι Βελτ (Die Welt) στη Γερμανία εστιάζει την προσοχή της στα προβλήματα της Αφρικής, εκτιμώντας ότι η συμφωνία για διαγραφή των χρεών στη σύνοδο του G8 δεν αποτελεί τη λύση.

«Εάν ενδιαφέρεστε για την Αφρική», γράφει η εφημερίδα, «πρέπει να συζητήσετε τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγροτικές επιδοτήσεις, τον κρατικό προστατευτισμό και την επιβολή κυρώσεων στους διεφθαρμένους Αφρικανούς ηγέτες».

Στη Σλοβακία η Πράβντα (Pravda) χαιρετίζει την ευκαιρία που έχει η Αφρική να κάνει ένα βήμα μπροστά μέσω του G8.

«Δεκάδες εκατομμύρια Αφρικανοί μπορούν να ξυπνήσουν ως ελεύθεροι άνθρωποι, απαλλαγμένοι από τα χρέη», τονίζει η εφημερίδα, προειδοποιώντας όμως παράλληλα, ότι αν τα χρήματα της διεθνούς βοήθειας σπαταληθούν σε άλογους εξοπλισμούς και λογαριασμούς διεφθαρμένων πολιτικών, τότε «ούτε δέκα Μπομπ Γκέλντοφ και Μπόνο δε θα πείσουν το G8 να ξανακάνει παρόμοια βήματα».

«Η αλλαγή στην Αφρική μπορεί να ξεκινήσει μόνο από την Αφρική», καταλήγει η εφημερίδα.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου)

Πίνακας κάτω από πίνακα

Για την αποκάλυψη του έργου χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές με υπέρυθρες ακτίνες

Ειδικοί στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε ένας νέο έργο ζωγραφικής του δημιουργού της Αναγέννησης, Λεονάρντο Νταβίντσι, κάτω από το αριστούργημά του «Η Παρθένος των Βράχων», που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο.

Για την αποκάλυψη του έργου, που δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες μία γονατισμένη γυναίκα με τεντωμένο το ένα της χέρι, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές με υπέρυθρες ακτίνες.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Λεονάρντο Νταβίντσι ήθελε αρχικά να ζωγραφίσει έναν πίνακα με λατρευτική σκηνή, εγκατέλειψε όμως την ιδέα.

Το έργο του «Η Παρθένος των Βράχων» είχε γίνει κατά παραγγελία για να διακοσμήσει το ιερό παρεκκλησιού του Μιλάνου το 1483. Από το έργο αυτό υπάρχουν δύο παραλλαγές. Η μία που βρίσκεται στο Λούβρο είχε πουληθεί μάλλον σε ιδιώτη. Η άλλη που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο προέρχεται από το παρεκκλήσι του Μιλάνου.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 17:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Φέντερερ νικητής στο Γουίμπλεντον

Για τρίτη συνεχόμενη φορά -ο τρίτος τενίστας στην ιστορία μετά τον Μπιορν Μποργκ και τον Πιτ Σάμπρας- ο Ελβετός, Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε το τρόπαιο στο τουρνουά του Γουίμπλεντον.

Στον τελικό κέρδισε μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση τον Αμερικανό Άντι Ρόντικ με 6-2, 7-6 (7-2), 6-4.

«Είναι κρίμα για τον Άντι, έπαιξα όμως σήμερα πάρα πολύ καλά. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος. Η Τρίτη μου νίκη στο Γουίμπλεντον είναι κάτι ιδιαίτερο», είπε μετά το παιχνίδι στο ΒΒC, ο Ελβετός τενίστας.

Ο Ρόντικ από την πλευρά του δήλωσε μετά τον αγώνα ότι έχει περισσότερο διάθεση «για μια μπύρα», παρά να συζητήσει για το παιχνίδι του.

Η ήττα του στο Γουίμπλεντον ήταν η όγδοη σε εννέα αναμετρήσεις του με τον Ρότζερ Φέντερερ, το «νούμερο ένα» στην παγκόσμια κατάταξη.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Λονδίνο η 30η Ολυμπιάδα

Πανηγυρισμοί και επευφημίες στην πλατεία Τραφάλγκαρ

Το Λονδίνο κέρδισε την μάχη με το Παρίσι και αναλαμβάνει να διοργανώσει το 2012 τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ανακοίνωσε από τη Σιγκαπούρη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

Το Λονδίνο επικράτησε του Παρισιού 54 ψήφους, ενώ η επονομαζόμενη Πόλη του Φωτός έλαβε 50 ψήφους. Νωρίτερα στους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας των «Αθανάτων» αποκλείστηκαν οι υποψηφιότητες της Μόσχας, της Νέας Υόρκης και της Μαδρίτης.

Η ανακοίνωση του Ζακ Ρογκ έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου η Βρετανική Επιτροπή Διεκδίκησης της Οργάνωσης των Αγώνων είχε διοργανώσει εκδήλωση με τη συμμετοχή πολλών Ολυμπιονικών, για να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην προβολή της υποψηφιότητας της βρετανικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, απογοήτευση συνοδεία βροχής επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας Γάλλος τηλεπαρουσιαστής: «Βροχή τα δάκρυα στο Παρίσι».

Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο είχαν διεξαχθεί το 1948.

Αντιδράσεις

«Είναι μια φανταστική ευκαιρία για να υλοποιήσουμε όλα όσα ονειρευόμασταν για τον βρετανικό αθλητισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων και χρυσός Ολυμπιονίκης το 1980 στη Μόσχα, Σεμπάστιαν Κόου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε την επιτυχία του Λονδίνου «φοβερή» και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος με τον Σεμπάστιαν Κόου ότι «δίνεται στη χώρα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη του αθλητισμού και της πρωτεύουσας».

«Ο φάκελός μας ήταν πλήρης», υπογράμμισε ο κ. Μπλερ και πρόσθεσε, «πιστεύω ότι αυτό που εντυπωσίασε ήταν η ίδια η πόλη του Λονδίνου. Μια πόλη ανοικτή σε ιδέες, πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική, περήφανη για αυτόν της το χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχήθηκε «καλή τύχη στους Βρετανούς».

«Ο αρχηγός του κράτους εκφράζει τα συγχαρητήρια του στην πόλη του Λονδίνου που έχει την τιμή να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012», ανέφερε η ανακοίνωση από το προεδρικό γραφείο του κ. Σιράκ, ο οποίος βρίσκεται καθοδόν για τη σύνοδο κορυφής του ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση για το AIDS στην Ασία

O OHE υπολογίζει τον αριθμό των φορέων του ιού HIV στην Ασία στα 8,2 εκατομμύρια

Στη διεθνή σύνοδο για το AIDS στην Ασία, ομιλητές επεσήμαναν ότι η προκατάληψη έναντι των ομοφυλόφιλων και η διστακτικότητα πολλών ανθρώπων να παραδεχθούν ότι είναι φορείς του ιού HIV, εμποδίζει την αντιμετώπιση της θανατηφόρου μάστιγας.

Μιλώντας στη διάσκεψη που διεξάγεται στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS), Πίτερ Πίοτ, χαρακτήρισε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού υψηλότερο παρά ποτέ, καθώς πολλοί φορείς δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά μέσα, δεν υπάρχει καθολική πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ αυξάνονται τα φαινόμενα της πορνείας και της λήψης ναρκωτικών, όπως είπε.

O OHE υπολογίζει τον αριθμό των φορέων του ιού HIV στην Ασία στα 8,2 εκατομμύρια. Μόνον στην Ινδία ο αριθμός των φορέων υπολογίζεται στα 5,1 εκατομμύρια.

Το εκρηκτικό μείγμα των κινδύνων που εγκυμονεί η ολιγωρία στη λήψη μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση του AIDS στην Ασία, είπε ο κ. Πίοτ, προειδοποιώντας ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσε να αυξηθεί κατά

150% στα 12 εκατομμύρια ο αριθμός των μολυσμένων με τον ιό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV ανέρχεται στα 39 εκατομμύρια, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.


Τετάρτη 06 Ιουλίου 2005 - 23:34 (Ώρα Λονδίνου)

Στη φυλακή δημοσιογράφος

Η Μίλερ (α) και ο Κούπερ (δ) δήλωσαν αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις πηγές τους

Μια δημοσιογράφος στις ΗΠΑ οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει σε δικαστική έρευνα τις πηγές της σχετικά με το πώς αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης η ταυτότητα ενός μυστικού πράκτορα της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Η Τζούντιθ Μίλερ της Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times) μπορεί να εκτίσει ποινή έως και τεσσάρων μηνών, οπότε και εκπνέει η εντολή της δικαστικής επιτροπής.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο δικαστής Τόμας Χόγκαν, είπε ότι υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα, η φυλάκιση να πείσει την δημοσιογράφο να καταθέσει.

Η δημοσιογράφος είπε στον δικαστή πως δεν θέλει να πάει στη φυλακή αλλά προσέθεσε πως από ηθικής άποψης δεν είχε άλλη επιλογή από του να προστατεύσει την πηγή της.

Αν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους δεν θα υπάρχει ελευθεροτυπία, είπε.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Μάθιου Κούπερ του περιοδικού Τάιμ (Time) συμφώνησε να καταθέσει αφού προηγουμένως η πηγή του, του έδωσε την άδεια.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 08:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κρατήσεις Αμερικανών στο Ιράκ

Η ταυτότητα του συλληφθέντος Σάιρους Καρ έγινε γνωστή από τους συγγενείς του

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι πέντε Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται υπό κράτηση στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι έχουν δεσμούς με οργανώσεις ανταρτών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους κρατουμένους, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να αποκαλύψει στους δημοσιογράφους τα ονόματα των κρατουμένων.

Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι ο ένας από αυτούς είναι ο Σάιρους Καρ, Ιρανοαμερικανός σκηνοθέτης και βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού.

Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει υποβάλει μήνυση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωσή του.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, υπογράμμισε ότι ο σκηνοθέτης εντοπίσθηκε σε ένα ταξί που μετέφερε υλικά για την κατασκευή βομβών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τόσο τον σκηνοθέτη όσο και τον οδηγό του ταξί, αλλά και έναν εικονολήπτη που επίσης βρισκόταν μέσα στο ταξί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα, Στίβεν Σαπίρο, είπε ότι ο Σάιρους Καρ έτυχε να βρεθεί στο λάθος ταξί και ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλές εκρήξεις στο Λονδίνο

Πανικό, συνωστισμό και γενική παράλυση προκάλεσαν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα, κατά την πρωϊνή ώρα αιχμής όταν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα μεταβαίνουν στη δουλειά τους.

Εκρήξεις έλαβαν χώρα στους σταθμούς Κινγκς Κρος, Λίβερπουλ Στριτ, Όλγκεϊτ Ιστ, Έτζγουερ Ρόουντ, Ράσελ Σκουέρ και Μόργκεϊτ και σε τουλάχιστον ένα λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η σύνοδος των οκτώ στη Σκοτία.

Ο Τόνι Μπλερ έκανε λόγο από το Γκλενίμπλς της Σκοτίας ότι επρόκειτο για μία καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση και για βαρβαρότητα που είχε στόχο να συμπέσει με τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στους δρόμους, ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στους περισσότερους σταθμούς για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ακούγονταν σειρήνες παντού.

Μονάδες του στρατού βρίσκονται στο Κόβεντ Γκάρντεν στο κεντρικό Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ είπε ότι οι υπηρεσίες υγείας της χώρας καταβάλλουν προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τους τρομερούς τραυματισμούς που έχουν σημειωθεί.

Ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζεφ Χουν, είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει σε εκείνους που θέλουν να πλήξουν τη βρετανική κοινωνία και δημοκρατία ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τέτοιου είδους ενέργειες.

Στα νοσοκομεία του Λονδίνου έχουν μεταφερθεί δεκάδες άτομα. Στο νοσοκομείο Σεντ Μέρι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα άτομα με διαμελισμένα σώματα, καθώς και αρκετά άλλα με σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα.

Ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ, ας σημειωθεί, βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας του Λονδίνου, όπου εδρεύουν οι περισσότερες τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αυτόπτης μάρτυρας στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ είπε ότι μερικά δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, το βαγόνι γέμισε καπνούς και οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν. Η ίδια είπε ότι είδε πολλούς τραυματίες μέσα στο τρένο.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε χαρακτηριστικά: «Διάβαζα την εφημερίδα για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και ξαφνικά σημειώθηκε μία τεράστια έκρηξη. Όλα σκοτείνιασαν. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσα να δω προς τα που πήγαινα, ο κόσμος με έσπρωχνε. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήμουν πανικόβλητος».

Ολόκληρο το δίκτυο του μετρό έχει κλείσει και έχουν εκκενωθεί ακόμη και σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, ενώ ολόκληρη η βρετανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει. Η υπηρεσία μεταφορών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων στο κέντρο του Λονδίνου.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βαγόνια του μετρό σταμάτησαν για περισσότερη από μισή ώρα σε ορισμένους σταθμούς του μετρό, προκαλώντας σε πολλούς επιβάτες λιποθυμίες και κρίσεις πανικού, ενώ πολλοί έσπασαν τα τζάμια των τρένων με τις ομπρέλες τους για να μπορέσουν να βγουν έξω.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας Βόνταφον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπήρξε υπερφόρτωση καθώς γίνονταν προσπάθειες να εξυπηρετηθούν οι υπηρεσίες διάσωσης.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλές εκρήξεις στο Λονδίνο

Πανικό, συνωστισμό και γενική παράλυση προκάλεσαν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα, κατά την πρωϊνή ώρα αιχμής όταν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα μεταβαίνουν στη δουλειά τους.

Εκρήξεις έλαβαν χώρα στους σταθμούς Κινγκς Κρος, Λίβερπουλ Στριτ, Όλγκεϊτ Ιστ και Έτζγουερ Ρόουντ και σε τρία τουλάχιστον λεωφορεία, το ένα από τα οποία καταστράφηκε.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενώ διεξάγεται η σύνοδος των οκτώ στη Σκοτία.

Ένας επιβάτης σε τρένο στο σταθμό Έτζγουερ Ρόουντ έκανε λόγο για αρκετά πτώματα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Πρες Ασοσιέισιον.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν είναι ακόμη σίγουρη ότι οι εκρήξεις στο Λονδίνο είναι προϊόν τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες, αλλά δεν έγινε γνωστό εάν θα επιστρέψει στο Λονδίνο από τη Σκοτία όπου βρίσκεται.

Ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ, ας σημειωθεί, βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας του Λονδίνου, όπου εδρεύουν οι περισσότερες τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αυτόπτης μάρτυρας στο σταθμό Λίβερπουλ Στριτ είπε ότι μερικά δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, το βαγόνι γέμισε καπνούς και οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν. Η ίδια είπε ότι είδε πολλούς τραυματίες μέσα στο τρένο.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε χαρακτηριστικά: «Διάβαζα την εφημερίδα για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και ξαφνικά σημειώθηκε μία τεράστια έκρηξη. Όλα σκοτείνιασαν. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσα να δω προς τα που πήγαινα, ο κόσμος με έσπρωχνε. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήμουν πανικόβλητος».

Ολόκληρο το δίκτυο του μετρό έχει κλείσει και έχουν εκκενωθεί ακόμη και σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, ενώ ολόκληρη η βρετανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει.

Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στους δρόμους, ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στους περισσότερους σταθμούς για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ ακούγονταν σειρήνες παντού.

Στο κεντρικό Λονδίνο, όμως, έσπευσαν και ειδικές μονάδες του στρατού για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βαγόνια του μετρό σταμάτησαν για περισσότερη από μισή ώρα σε ορισμένους σταθμούς του μετρό, προκαλώντας σε πολλούς επιβάτες λιποθυμίες και κρίσεις πανικού, ενώ πολλοί έσπασαν τα τζάμια των τρένων με τις ομπρέλες τους για να μπορέσουν να βγουν έξω.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ είπε ότι οι υπηρεσίες υγείας της χώρας καταβάλλουν προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τους τρομερούς τραυματισμούς που έχουν σημειωθεί.

Η υπηρεσία μεταφορών του Λονδίνου ανακοίνωσε στη μία ώρα Ελλάδος ότι διακόπτει τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων στο κέντρο του Λονδίνου.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας Βόνταφον δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι τέθηκε σε λειτουργία η διαδικασία πρόσβασης κατά τη διάρκεια υπερφόρτωσης ώστε να εξυπηρετηθούν οι υπηρεσίες διάσωσης.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 08:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κρατήσεις Αμερικανών στο Ιράκ

Η ταυτότητα του συλληφθέντος Σάιρους Καρ έγινε γνωστή από τους συγγενείς του

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι πέντε Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται υπό κράτηση στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι έχουν δεσμούς με οργανώσεις ανταρτών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους κρατουμένους, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να αποκαλύψει στους δημοσιογράφους τα ονόματα των κρατουμένων.

Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι ο ένας από αυτούς είναι ο Σάιρους Καρ, Ιρανοαμερικανός σκηνοθέτης και βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού.

Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει υποβάλει μήνυση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωσή του.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, υπογράμμισε ότι ο σκηνοθέτης εντοπίσθηκε σε ένα ταξί που μετέφερε υλικά για την κατασκευή βομβών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τόσο τον σκηνοθέτη όσο και τον οδηγό του ταξί, αλλά και έναν εικονολήπτη που επίσης βρισκόταν μέσα στο ταξί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα, Στίβεν Σαπίρο, είπε ότι ο Σάιρους Καρ έτυχε να βρεθεί στο λάθος ταξί και ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του.


«Δεύτερο Τραφάλγκαρ»

«Το Λονδίνο καταστρέφει το όνειρο του Παρισιού», γράφει η Φιγκαρό (Le Figaro), η οποία αποδίδει τη νίκη της βρετανικής υποψηφιότητας στον επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης, Σεμπάστιαν Κόου.

«Μέσα σε λίγους μήνες ο παλιός Ολυμπιονίκης κατάφερε με το δυναμισμό του να καταθέσει μια κατ ουσία νέα υποψηφιότητα, συνδυάζοντας τις γνώσεις του στις πολιτικές διαβουλεύσεις με την αυξημένη αίσθηση ανταγωνισμού που τον διακρίνει», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Όσο για το Παρίσι, η Φιγκαρό εκτιμά ότι η ήττα αυτή αποτελεί ηχηρό πλήγμα, που οφείλεται σε ένα ποσοστό στην αρνητική εικόνα της Γαλλίας στο διεθνές σκηνικό, αυτή την περίοδο.

Επίσης στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν (Liberation) θεωρεί ότι η νίκη του Λονδίνου είναι λογική. «Η επιτυχία πάει στην επιτυχία και η άρνηση στην άρνηση. Η γαλλική πλευρά», σχολιάζει η εφημερίδα, «έβλεπε τους Αγώνες ως ευκαιρία συγκάλυψης της εθνικής δυσλειτουργίας».

Με διάθεση αυτοκριτικής, η Λιμπερασιόν εκτιμά ότι η χώρα δυσκολεύεται να βρει μια θέση στη διεθνή σκηνή, προσθέτοντας ότι «ο συνδυασμός αφέλειας και αλαζονείας έχει κουράσει πολλούς από τους εταίρους μας, με αποτέλεσμα να έχουμε απομονωθεί».

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα διαπιστώνει μια ακμαιότατη Βρετανία με έναν δραστήριο πρωθυπουργό: «Ο Τόνι Μπλερ είναι άσος στις παρασκηνιακές πολιτικές πιέσεις, πορεύεται σε φιλελεύθερο μονοπάτι με δημόσιο χρήμα, οδηγεί το χορό στην Ευρώπη, θέτει τον τόνο για την Αφρική».

Στη Γερμανία η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) αποδίδει τη νίκη του Λονδίνου στην «προσπάθεια της τελευταίας στιγμής» από το Βρετανό πρωθυπουργό.

«Ο Τόνι Μπλερ εμφορείτο στην προσπάθειά του από πρόσθετο πατριωτικό ενθουσιασμό, λόγω της διαρκούς δημόσιας αντιπαράθεσής του με τον Ζακ Σιράκ», σημειώνει η εφημερίδα, που προβλέπει επίσης «καταστροφικές συνέπειες» για το Γάλλο πρόεδρο, μετά τη νέα ήττα από τους Βρετανούς.

Η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) πιστεύει ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των μελών της ΔΟΕ έπαιξε η «εξαιρετική» παρουσίαση της λονδρέζικης υποψηφιότητας.

Η νίκη των Βρετανών δείχνει μια νέα εικόνα του λαού, που είχε συνηθίσει πλέον τις ήττες σε αθλητικό επίπεδο. «Οι Βρετανοί έχουν πια την πυγμή του δρομέα Σεμπάστιαν Κόου».

Η εφημερίδα παρατηρεί επίσης ότι η διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας πόλης δείχνει πλέον ότι μόνο μεγαλουπόλεις έχουν τύχη σε παρόμοιες διεκδικήσεις.

Στη Σλοβενία, η εφημερίδα Ντέλο (Delo) κάνει λόγο για δεύτερο Τραφάλγκαρ, ενώ και η Νεπζαμπαντσάγκ (Nepszabadsag) στην Ουγγαρία διακρίνει πίσω από τη μονομαχία Λονδίνου Παρισιού μια «ευρύτερη αγγλο-γαλλική κόντρα».

Η Αφρική στο επίκεντρο

Η Ντι Βελτ (Die Welt) στη Γερμανία εστιάζει την προσοχή της στα προβλήματα της Αφρικής, εκτιμώντας ότι η συμφωνία για διαγραφή των χρεών στη σύνοδο του G8 δεν αποτελεί τη λύση.

«Εάν ενδιαφέρεστε για την Αφρική», γράφει η εφημερίδα, «πρέπει να συζητήσετε τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγροτικές επιδοτήσεις, τον κρατικό προστατευτισμό και την επιβολή κυρώσεων στους διεφθαρμένους Αφρικανούς ηγέτες».

Στη Σλοβακία η Πράβντα (Pravda) χαιρετίζει την ευκαιρία που έχει η Αφρική να κάνει ένα βήμα μπροστά μέσω του G8.

«Δεκάδες εκατομμύρια Αφρικανοί μπορούν να ξυπνήσουν ως ελεύθεροι άνθρωποι, απαλλαγμένοι από τα χρέη», τονίζει η εφημερίδα, προειδοποιώντας όμως παράλληλα, ότι αν τα χρήματα της διεθνούς βοήθειας σπαταληθούν σε άλογους εξοπλισμούς και λογαριασμούς διεφθαρμένων πολιτικών, τότε «ούτε δέκα Μπομπ Γκέλντοφ και Μπόνο δε θα πείσουν το G8 να ξανακάνει παρόμοια βήματα».

«Η αλλαγή στην Αφρική μπορεί να ξεκινήσει μόνο από την Αφρική», καταλήγει η εφημερίδα.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 07:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχή με περιβάλλον

Ο πρόεδρος Μπους εμμένει στην απόρριψη του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Το ακανθώδες ζήτημα των κλιματικών αλλαγών δεσπόζει στη σημερινή πρώτη ημέρα των επισήμων εργασιών της συνόδου του Ομίλου των 8 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας.

Οι σύμβουλοι των οχτώ ηγετών εξακολουθούν μέχρι την τελευταία στιγμή τις διαπραγματεύσεις για μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ θα έχει πρωινό εργασίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους πριν από τη συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες εν μέσω ενδείξεων, όπως επισημαίνουν οι διπλωματικοί συντάκτες, επίτευξης μιας συμβιβαστικής συμφωνίας.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η συμφωνία θα επικεντρώνεται στη χρήση εναλλακτικών, καθαρότερων πηγών ενέργειας και νέων τεχνολογιών, ώστε να παραμεριστεί η αντίθεση του προέδρου Μπους στον περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων, που προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Στις σημερινές εργασίες θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Νοτίου Αφρικής.

Την ίδια ώρα νέα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αντικαπιταλιστών διαδηλωτών και αστυνομίας, με αποτέλεσμα να γίνουν 200 συλλήψεις.

Παράλληλα στο Εδιμβούργο διεξήχθη η τελευταία από τις συναυλίες της εκστρατείας Live 8 του Μπομπ Γκέλντοφ, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταδόθηκε μήνυμα του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες του G8 να μην αγνοήσουν τη μάχη κατά της φτώχειας στην Αφρική, το επίκεντρο των αυριανών εργασιών της συνόδου.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο πρόεδρος Μπους είχε ένα μικρό ατύχημα, όταν έπεσε με το ποδήλατό του πάνω σε έναν αστυνομικό.

Ο αστυνομικός στραμπούληξε τον αστράγαλό του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος γλίτωσε με μικρές εκδορές στο χέρι.


Ο Άρχοντας των (Ολυμπιακών) δακτυλιδιών

Με μία μεγάλη πρωτοσέλιδη φωτογραφία της βρετανικής σημαίας με το σήμα «Λονδίνο 2012» και μικρότερες φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη βρετανική πρωτεύουσα, κυκλοφορεί η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Την αγωνία διαδέχεται ο θρίαμβος και η χαρά», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, που εκτιμά ότι η διοργάνωση θα είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη τη Βρετανία να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Η Τέλεγκραφ συνεχίζει εξάλλου τα δηκτικά σχόλια για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σημειώνοντας ότι μετά και τη χθεσινή μέρα «είναι υπέροχο να είσαι Βρετανός, είναι πικρό να είσαι Γάλλος», παραθέτοντας τις φωτογραφίες ενός χαμογελαστού Τόνι Μπλερ και ενός συνοφρυωμένου Ζακ Σιράκ.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αποδίδει τα εύσημα στον πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής διεκδίκησης των Αγώνων, Σεμπάστιαν Κόου, αλλά και στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, η συμβολή του οποίου ακόμα και την τελευταία στιγμή χαρακτηρίζεται αποφασιστικής σημασίας. «Δε θα ήταν πρέπον να μην αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Μπλερ έχει τις ιδιότητες ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα», γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα.

Τα λόγια του Ζακ Ρογκ κατά την ανακοίνωση της απόφασης για την ανάθεση των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, αποτελούν τον τίτλο των Τάιμς (The Times), συνοδευόμενα από φωτογραφία των πανηγυρισμών στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Η εφημερίδα προτρέπει τους Λονδρέζους να ετοιμαστούν για τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης. «Ξεχάστε τους προβληματισμούς για την αστική αναδιαμόρφωση του ανατολικού Λονδίνου και τις προσπάθειες να κερδίσουμε το διεθνή σεβασμό οι Ολυμπιακοί θα είναι το μεγαλύτερο πάρτι στην ιστορία της πόλης», τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Και οι Τάιμς δεν παραλείπουν να πικάρουν τον πρόεδρο της Γαλλία, Ζακ Σιράκ, με αφορμή τα υποτιμητικά σχόλιά του για τους Βρετανούς.

Η εφημερίδα τονίζει ότι μετά και την ήττα στην κούρσα διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων η δημοτικότητα του Ζακ Σιράκ έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, «ενώ το Παρίσι βρίσκεται σε απόγνωση, με τις ευθύνες να έχουν ήδη αρχίσει να βαρύνουν την πολιτική, τοπική και αθλητική ηγεσία».

«Η χρυσή ημέρα του Λονδίνου», τιτλοφορείται η Ιντιπέντεντ (The Independent), που φιλοξενεί επίσης φωτογραφία των έξαλλων πανηγυρισμών στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η διοργάνωση δε θα συμβάλει στην αλλαγή της εικόνας μόνο του υποβαθμισμένου ανατολικού Λονδίνου, αλλά ολόκληρης της Βρετανίας

Ωστόσο, παράλληλα, η Ιντιπέντεντ εφιστά την προσοχή στην τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει το Λονδίνο απέναντι στον εαυτό του και τη διεθνή κοινότητα και κυρίως απέναντι στη νεολαία, που θα πρέπει να λάβει ως κληρονομιά νέες άρτιες αθλητικές υποδομές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται κατά την εφημερίδα στο σύστημα συγκοινωνιών, που με τα υπάρχοντα δεδομένα χωρίς την καταβολή υπεράνθρωπων προσπαθειών «δε θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων ούτε τον επόμενο αιώνα».

Όσο για το στοιχείο που έδωσε τη νίκη στο Λονδίνο έναντι του Παρισιού, «αυτό ήταν το πάθος».

Η αγωνία πριν και η ευτυχία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από το Ζακ Ρογκ, αποτυπωμένη στο πρόσωπο της Βρετανίδας διπλής Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Κέλι Χολμς συνθέτουν το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει τις αισιόδοξες προοπτικές για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία, αλλά και τον κίνδυνο για τους φορολογούμενους σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του προϋπολογισμού των Αγώνων.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο προϋπολογισμός των 4,9 δισεκατομμυρίων στερλινών (περίπου 7,3 δισ. ευρώ), θα καλυφθεί κυρίως από τα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών και το δημοτικό φόρο που ήδη πληρώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, καθώς επίσης και από τα χρήματα που έχουν ήδη δεσμευθεί στον προϋπολογισμό για την αναβάθμιση του ανατολικού Λονδίνου.

Ό,τι περισσεύει, εκτιμάται πως θα καλυφθεί από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες, τα εισιτήρια και τη βοήθεια της ΔΟΕ, χωρίς επιβάρυνση των φορολογούμενων.

Η εφημερίδα στέκεται στην αποφασιστική συνδρομή του ηγέτη της επιτροπής διεκδίκησης, Σεμπάσταν Κόου, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρχοντα των Ολυμπιακών δακτυλιδιών».

«Μια γλυκιά λέξη: Λονδίνο». Στον τίτλο αυτό και τη φωτογραφία που απεικονίζει το ντελίριο ενθουσιασμού στην πλατεία Τραφάλγκαρ, συνοψίζει η Γκάρντιαν (The Guardian) τα συναισθήματα που βίωσαν οι Λονδρέζοι με την ανακοίνωση της διοργανώτριας των Αγώνων του 2012.

Και η Γκάρντιαν κάμνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες του Ολυμπιονίκη δρομέα μεσαίων αποστάσεων, Σεμπάστιαν Κόου, ο οποίος «στη Σιγκαπούρη κέρδισε την κούρσα της ζωής του».

Σε άρθρο συνεργάτη της εφημερίδας, εξάλλου, επισημαίνεται ότι αυτό που χάρισε στο Λονδίνο τη νίκη είναι «ο μοναδικός πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του».

G8

Συνδέοντας την επιτυχία του Λονδίνου με τη σύνοδο του Ομίλου των 8, μέσω της διπλής καταλυτικής παρουσίας του Τόνι Μπλερ, οι Τάιμς σημειώνουν ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας επί των κλιματικών αλλαγών αυξήθηκαν στο Γκλενίγκλς, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών.

«Από τον ένα θρίαμβο στον άλλον: ο πρωθυπουργός με το χρυσό άγγιγμα», σχολιάζει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι ο Τόνι Μπλερ απέκλεισε το ενδεχόμενο η κοινή δήλωση του G8 για το περιβάλλον να απομονώνει τις ΗΠΑ, κερδίζοντας σε αντάλλαγμα την εκ νέου παραδοχή από τον κ. Μπους της ανθρώπινης υπαιτιότητας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ντέιλι Τέλεγκραφ, που σημειώνει όσον αφορά το θέμα του περιβάλλοντος, ότι ο κ. Μπλερ φαίνεται να κερδίζει τη μεγαλύτερη υποστήριξη των κκ. Μπους και Μπλερ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται εκτενώς στα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Σκωτία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Όσον αφορά το περιβάλλον, η εφημερίδα εξηγεί τις στοιχειώδεις έστω παραχωρήσεις του προέδρου Μπους στο θέμα - την αναγνώριση δηλαδή των ανθρωπίνων ευθυνών στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου με το γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 56% των Αμερικανών πολιτών δηλώνει πρόθυμο να υποστεί το οικονομικό κόστος των απαραίτητων ενεργειών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Επίσης, προσθέτει η εφημερίδα, ο Τζορτζ Μπους δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου να υιοθετήσει φιλικότερες προς το περιβάλλον πολιτικές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.