Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-08

  1. Έλληνας ο οδηγός του λεωφορείου
  2. Η αποφράδα ημέρα
  3. Μερική αποχώρηση Ιταλών από το Ιράκ
  4. Πάνω από 50 οι νεκροί στο Λονδίνο
  5. Έλληνας ο οδηγός του λεωφορείου
  6. Φυλάκιση για τον ιό Σάσερ
  7. Οι «Οκτώ» ενισχύουν την Αφρική
  8. Πάνω από 50 οι νεκροί στο Λονδίνο
  9. Οδύνη και οργή
  10. Νέα σήματα συναγερμού
  11. Τρόμος και ψυχραιμία
  12. Τρόμος κι ερωτηματικά
  13. Ανθρωποκυνηγητό

Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έλληνας ο οδηγός του λεωφορείου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν 13 νεκροί

Ο οδηγός του διώροφου λεωφορείου στο οποίο σημειώθηκε η τέταρτη και τελευταία έκρηξη των χθεσινών επιθέσεων ήταν Έλληνας, όπως διαβεβαίωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC εκπρόσωπος Τύπου του Προξενείου της Ελλάδος στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τον Γιώργο Ψαραμπάκη από την Κρήτη, μόνιμο κάτοικο Λονδίνου στην περιοχή Στόουκ Νιούνγκτον και η σύζυγός του Ανδριανή είναι Ελληνοκύπρια.

Το προξενείο της Ελλάδος επικοινώνησε με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών του Λονδίνου και πληροφορήθηκε ότι ο Έλληνας οδηγός είναι καλά στην υγεία του και έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του.

Η επίθεση στο λεωφορείο στην πλατεία Ράσελ έχει σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία προκαλέσει το θάνατο 13 ανθρώπων.

Όπως γράφει η λονδρέζικη εφημερίδα «Ίβινινγκ Στάνταρντ» ο 41χρονος Έλληνας οδηγός μετά την έκρηξη γύρισε να δει τι συνέβη και είπε: «όλοι οι επιβάτες μου είναι νεκροί.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Ψαραμπάκης νόμιζε ότι χτύπησε στο κράσπεδο του πεζοδρομίου ή ότι είχε σκάσει ένα από τα λάστιχα του λεωφορείου.

«Είναι θαύμα το γεγονός ότι ο οδηγός βγήκε από το λεωφορείο μόνο με μώλωπες και εκδορές», επισημαίνει η εφημερίδα του Λονδίνου και προσθέτει ότι ο 41χρονος Έλληνας έχει ήδη απαντήσει σε ερωτήσεις των αστυνομικών αρχών και θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς μάρτυρες.

Να σημειώσουμε, εδώ ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο κ. Ψαραμπάκης είχε προσφάτως πάρει άδεια για λόγους υγείας.

Τέλος ένας από τους επιβάτες του λεωφορείου, ο οποίος κατέβηκε μία στάση πριν από την έκρηξη δήλωσε ότι υπήρχε ένας πολύ ύποπτος επιβάτης.

Συγκεκριμένα ο 61χρονος, Ρίτσαρντ Τζόουνς δήλωσε: «αυτός ο τύπος έσκυβε συνέχεια για να κοιτάξει μέσα στην τσάντα του. Αυτό το έκανε καμιά δεκαριά φορές μέσα σε τρία λεπτά. Και γενικώς φαινόταν πολύ αγχωμένος».

Και Ελληνοκύπριοι τραυματίες

Επικοινωνήσαμε , επίσης, με το γραφείο Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο και μας είπαν ότι μεταξύ των τραυματιών είναι δύο Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Ρόγιαλ Λόντον Χόσπιταλ.

Σε σοβαρότερη κατάσταση ο 52χρονος καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογίας της Βρετανίας, Φίλιππος Μπάτσαλος και σε λιγότερο ανησυχητική κατάσταση βρίσκεται η Ντανιέλ Κολία, ηλικίας μεταξύ 18 και 20 ετών, για την οποία δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Και οι δύο ήταν σε κάποιο από τα τρένα του υπογείου σιδηροδρόμου που δέχθηκαν επίθεση.


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 21:23 (Ώρα Λονδίνου)

Η αποφράδα ημέρα

Του Τζόναθαν Ντάφι του ΒΒC

Λονδίνο: Η επόμενη ημέρα

Εδώ και αρκετά χρόνια το Λονδίνο ζούσε με το φόβο της επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι εκρήξεις της 7ης Ιουλίου επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης φοβόντουσαν, αλλά ήλπιζαν ότι θα απέφευγαν.

Οι καλά πληροφορημένες πηγές πάντα έλεγαν ότι το ζητούμενο ήταν το «πότε» και όχι το «εάν».

Ο πρώην επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Τζον Στίβενς είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα χρόνο με αφορμή τις επιθέσεις στη Μαδρίτη: «Είναι αναπόφευκτο ότι κάποιου είδους επίθεση θα συμβεί κι εδώ».

Ποιος, όμως, είχε φανταστεί ότι θα ήταν το κρύο και μουντό πρωινό της 7ης Ιουλίου, το πρωινό που όλοι μας απευχόμασταν;

Όπως σημείωσε ο Τόνι Μπλερ αργότερα εντός της αποφράδας αυτής ημέρας η έναρξη της συνόδου του ομίλου των οκτώ πλουσιότερων κρατών ήταν η πιο προφανής αιτία των πολλαπλών επιθέσεων στον υπόγειο σιδηρόδρομο και το λεωφορείο.

Ωστόσο, είχαν προηγηθεί τέτοιες παρόμοιες και μάλιστα πιο σημαντικές ημερομηνίες.

Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, αθλητικές διοργανώσεις, ο εορτασμός των Χριστουγέννων, η έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Όλες αυτά ήταν γεγονότα που μας έκαναν να ανησυχούμε αλλά τίποτα δε φαινόταν να συμβαίνει.

Η τρομοκρατία είναι μια πραγματικότητα συνυφασμένη με τη Βρετανία εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέδειξαν το πραγματικό κίνδυνο της τρομοκρατίας, τις δυνατότητες, δηλαδή, να πληγεί ο καθένας μας οποτεδήποτε και οπουδήποτε χωρίς προειδοποίηση.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, οι Λονδρέζοι άρχισαν να σκέφτονται το κίνδυνο παρόμοιων επιθέσεων στην πόλη τους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν της 11ης Σεπτεμβρίου στους δέκτες των τηλεοράσεων μας είδαμε όλα τα πιθανά σενάρια επιθέσεων: βιολογικά όπλα, χημικά όπλα, «βρώμικες βόμβες», επιθέσεις συγχρονισμένες στο κέντρο του Λονδίνου.

Οι επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη ενίσχυσαν επιπλέον τους φόβους για επιθέσεις στο δίκτυο των συγκοινωνιών.

Κάποιοι σχολιαστές προέβαλαν την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι του Λονδίνου έχουν καταβληθεί από ένα παράλογο φόβο ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις ενδεχόμενων επιθέσεων με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Κατά παράδοξο τρόπο οι εβδομάδες που προηγήθηκαν των συντονισμένων επιθέσεων της Πέμπτης χαρακτηρίζονταν από μια σχετική χαλαρή διάθεση.

Τον Ιούνιο, η μυστική υπηρεσία ΜΙ5 εκτιμούσε ότι η τρομοκρατική απειλή έπρεπε να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο του «επείγοντος».

Ακόμη και την ίδια την Πέμπτη το πρωί, η σημαντικότερη είδηση για Λονδρέζους ήταν η ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Πολύ γρήγορα αυτό το αίσθημα αισιοδοξίας συνετρίβη από τις ειδήσεις των εκρήξεων.

Το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν με την 11ης Σεπτεμβρίου είχε πλέον πνίξει και το Λονδίνο.

Και για όσους αναζητούν διαβεβαιώσεις ότι «αυτό ήταν» και δε θα υπάρξουν χειρότερα, ειδικοί για θέματα τρομοκρατίας, όπως ο Γκλένμορ Τρίνιαρ Χάρβεϊ είναι επιφυλακτικοί:

«Η απειλή παραμένει τόσο υψηλή όσο και πριν από τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου».


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μερική αποχώρηση Ιταλών από το Ιράκ

Δηλώσεις για τα ιταλικά στρατεύματα στο Ιράκ έκανε ο κ. Μπερλουσκόνι μετά το τέλος της συνόδου του ομίλου των οκτώ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιβεβαίωσε ότι το Σεπτέμβριο αρχίζει η σταδιακή αποχώρηση των Ιταλών στρατιωτών από το Ιράκ.

Σε δηλώσεις στη σύνοδο του ομίλου πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών στη Σκωτία ο Ιταλός ηγέτης δήλωσε ότι συζήτησε το σχέδιο αποχώρησης 300 Ιταλών στρατιωτών με τους συμμάχους και την ηγεσία του Ιράκ.

Η Ιταλία διαθέτει 3.000 στρατιώτες στο Ιράκ και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική δύναμη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Νότιο Κορέα.

Ωστόσο, ο κ. Μπερλουσκόνι διευκρίνισε ότι η απόσυρση των ιταλικών δυνάμεων εξαρτάται από τις συνθήκες ασφαλείας στη χώρα, οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν.

Νωρίτερα, μία οργάνωση, η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα σε μήνυμά της στο διαδίκτυο προειδοποιεί ότι η Ρώμη θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος τρομοκρατικής επίθεσης επειδή η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η επίσπευση της απόσυρσης των ιταλικών δυνάμεων δε συνδέεται με τις απειλές των τρομοκρατών.


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από 50 οι νεκροί στο Λονδίνο

Απόγνωση προκάλεσαν οι επιθέσεις σε πολλούς

Περισσότεροι από 50 είναι οι νεκροί των τεσσάρων επιθέσεων της Πέμπτης στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις της αστυνομίας, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν και τους 100.

Ο σερ Ίαν Μπλερ ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι νεκροί από την έκρηξη στο λεωφορείο είναι 13 και όχι δύο, όπως έλεγαν μέχρι σήμερα οι αρχές του Λονδίνου.

Οι τραυματίες είναι περίπου 700 εκ των οποίων οι 22 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Ίαν Μπλερ ο συγχρονισμός των εκρήξεων σημαίνει οι επιθέσεις δεν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί από ένα μόνο άτομο.

Πρόσθεσε, ότι οι τραυματίες και τα θύματα δεν είναι μόνο πολίτες βρετανικής καταγωγής άλλα και άνθρωποι από την Κίνα, τη Σιέρα Λεόνε, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει συλλήψεις αλλά διευκρίνισε ότι έχει στη διάθεσή της πολλούς μάρτυρες.

Εντοπισμός δραστών

Οι αρχές επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην ανεύρεση στοιχείων για τους δράστες, ενώ συνεχίζεται και η επιχείρηση απεγκλωβισμού των σορών επιβατών ενός από τους συρμούς του υπογείου σιδηροδρόμου, στους οποίους εξερράγησαν οι βόμβες, στη σήραγγα μεταξύ των σταθμών Κινγκς Κρος και Ράσελ Σκουέρ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, σε τηλεοπτική συνεντευξή του, είπε ότι προτεραιότητα έχει πλέον η σύλληψη των δραστών.

Ύποπτα πακέτα εντοπίσθηκαν σε δύο σταθμούς του Λονδίνου το πρωί της Παρασκευής, αναγκάζοντας τις αρχές να προβούν σε εκκένωση των χώρων και κλείσιμο των σταθμών.

Οι σταθμοί του Γιούστον και της Λίβερπουλ Στριτ παρέμειναν κλειστοί, ωσότου διεπιστώθη ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ασφαλείας.

Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα ζητούν από τους πολίτες να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν εάν υπάρχουν ύποπτα πακέτα ή τσάντες τοποθετημένες σε διάφορα σημεία.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τελετή στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου για τα θύματα των επιθέσεων.

Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ η Β΄ επισκέφτηκε τραυματίες σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης και δήλωσε «δε θα επιτρέψουμε στους δράστες να μας αναγκάσουν να αλλάξουμε τρόπο ζωής».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστοουν τόνισε ότι ήταν πεπεισμένος εδώ και καιρό ότι το Λονδίνο θα γινόταν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Είπε επίσης ότι η επέμβαση της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών ήταν αψεγάδιαστη.

Επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Οι κάτοικοι του Λονδίνου επέστρεψαν στις δουλειές τους, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις.

Από το πρωί τα λεωφορεία ακολουθούν την καθημερινή τους πορεία, ενώ έχουν αρχίσει να λειτουργούν και πολλοί σταθμοί του μετρό.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνους ισλαμιστές εξτρεμιστές για αυτές τις επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πρόκειται για έργο της Αλ Κάιντα.


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έλληνας ο οδηγός του λεωφορείου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν 13 νεκροί

Ο οδηγός του διώροφου λεωφορείου στο οποίο σημειώθηκε η τέταρτη και τελευταία έκρηξη των χθεσινών επιθέσεων ήταν Έλληνας, όπως διαβεβαίωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC εκπρόσωπος Τύπου του Προξενείου της Ελλάδος στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τον Γιώργο Ψαραμπάκη από την Κρήτη, μόνιμο κάτοικο Λονδίνου στην περιοχή Στόουκ Νιούνγκτον και η σύζυγός του Ανδριανή είναι Ελληνοκύπρια.

Το προξενείο της Ελλάδος επικοινώνησε με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών του Λονδίνου και πληροφορήθηκε ότι ο Έλληνας οδηγός είναι καλά στην υγεία του και έχει ήδη επιτρέψει στο σπίτι του.

Η επίθεση στο λεωφορείο στην πλατεία Ράσελ έχει σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία προκαλέσει το θάνατο 13 ανθρώπων.

Όπως γράφει η λονδρέζικη εφημερίδα «Ίβινινγκ Στάνταρντ» ο 41χρονος Έλληνας οδηγός μετά την έκρηξη γύρισε να δει τι συνέβη και είπε: «όλοι οι επιβάτες μου είναι νεκροί.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Ψαραμπάκης νόμιζε ότι χτύπησε στο κράσπεδο του πεζοδρομίου ή ότι είχε σκάσει ένα από τα λάστιχα του λεωφορείου.

«Είναι θαύμα το γεγονός ότι ο οδηγός βγήκε από το λεωφορείο μόνο με μώλωπες και εκδορές», επισημαίνει η εφημερίδα του Λονδίνου και προσθέτει ότι ο 41χρονος Έλληνας έχει ήδη απαντήσει σε ερωτήσεις των αστυνομικών αρχών και θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς μάρτυρες.

Να σημειώσουμε, εδώ ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο κ. Ψαραμπάκης είχε προσφάτως πάρει άδεια για λόγους υγείας.

Τέλος ένας από τους επιβάτες του λεωφορείου, ο οποίος κατέβηκε μία στάση πριν από την έκρηξη δήλωσε ότι υπήρχε ένας πολύ ύποπτος επιβάτης.

Συγκεκριμένα ο 61χρονος, Ρίτσαρντ Τζόουνς δήλωσε: «αυτός ο τύπος έσκυβε συνέχεια για να κοιτάξει μέσα στην τσάντα του. Αυτό το έκανε καμιά δεκαριά φορές μέσα σε τρία λεπτά. Και γενικώς φαινόταν πολύ αγχωμένος».

Και Ελληνοκύπριοι τραυματίες

Επικοινωνήσαμε , επίσης, με το γραφείο Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο και μας είπαν ότι μεταξύ των τραυματιών είναι δύο Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Ρόγιαλ Λόντον Χόσπιταλ.

Σε σοβαρότερη κατάσταση ο 52χρονος καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογίας της Βρετανίας, Φίλιππος Μπάτσαλος και σε λιγότερο ανησυχητική κατάσταση βρίσκεται η Ντανιέλ Κολία, ηλικίας μεταξύ 18 και 20 ετών, για την οποία δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Και οι δύο ήταν σε κάποιο από τα τρένα του υπογείου σιδηροδρόμου που δέχθηκαν επίθεση.


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

Φυλάκιση για τον ιό Σάσερ

Ο νεαρός Γερμανός δημιούργησε τον ιό όταν ήταν μόνο 17 χρόνων

Ένας νεαρός Γερμανός καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού ιού Σάσερ, που προκάλεσε παράλυση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλου του κόσμου.

Πρόκειται για τον Σβεν Γιάσαν, ο οποίος καταδικάστηκε για σαμποτάζ ηλεκτρονικών υπολογιστών και για παράνομη τροποποίηση στοιχείων.

Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να πάει στη φυλακή, καθώς η αρχική δίκη του είχε γίνει όταν ο ίδιος ήταν 17 και ως ανήλικος δεν μπορούσε να φυλακιστεί.

Ο Σάσερ προκάλεσε χάος όταν ο ιός του διείσδυσε σε εκατοντάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο τον Μάιο του 2004.

Ο Γιάσαν παραδέχθηκε ότι δημιούργησε τον ιό κατά την έναρξη της νέας δίκης του την Τρίτη.

Πιστεύεται ότι η ποινή του ήταν αρκετά επιεικής, καθώς η μέγιστη ποινή που επιβάλλεται για ανάλογες κατηγορίες είναι πέντε χρόνια.

Εκπρόσωπος της εταιρίας Sophos, η οποία παράγει προγράμματα κατά των ιών, τόνισε ότι θα έπρεπε να επιβάλλονται πολύ αυστηρότερες ποινές για αυτές τις κατηγορίες, καθώς υπάρχουν πολλές οργανωμένες συμμορίες που κερδίζουν πολλά χρήματα από αυτή την υπόθεση.


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Οι «Οκτώ» ενισχύουν την Αφρική

Το κοινό ανακοινωθέν των Οκτώ θα δοθεί αργότερα στη δημοσιότητα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ότι ηγέτες του ομίλου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών κατέληξαν σε συμφωνία για την αποστολή χρηματικής βοηθείας προς την Αφρική, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν είναι ακριβώς το ποσό που θέλαμε, αλλά είναι μια πρόοδος», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Πρόσθεσε ότι η σύνοδος κατέληξε, επίσης, σε συμφωνία για αποστολή χρηματικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και υπογράμμισε «δεν είναι μια συμφωνία ικανή να αλλάξει τον κόσμο αύριο. Είναι, όμως, μια αρχή και όχι ένα τέλος.»

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας χαρακτήρισε «επιτυχή» τη σύνοδο του ομίλου των Οκτώ στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας.

Από την πλευρά ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι οκτώ ηγέτες συμπεριλαμβάνει μια δέσμευση για την αποστολή νέας ειρηνευτικής δύναμης στην Αφρική αλλά και μια υπόσχεση από την πλευρά των ηγετών της αφρικανικής ηπείρου για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Τέλος, ο Τόνι Μπλερ επεσήμανε ότι την επομένη των επιθέσεων του Λονδίνου το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών του ομίλου των Οκτώ είναι «μια ξεκάθαρη έκφραση της συλλογικής μας θέλησης να δράσουμε κατά όλων εκείνων που απειλούν τη ζωή των ανθρώπων.»

Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος θα δοθεί εντός της ημέρας της δημοσιότητας.


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από 50 οι νεκροί στο Λονδίνο

Απόγνωση προκάλεσαν οι επιθέσεις σε πολλούς

Περισσότεροι από 50 είναι οι νεκροί των τεσσάρων επιθέσεων της Πέμπτης στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις της αστυνομίας, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν και τους 100.

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Ίαν Μπλερ, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Οι αρχές επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην ανεύρεση στοιχείων για τους δράστες, ενώ συνεχίζεται και η επιχείρηση απεγκλωβισμού των σορών επιβατών ενός από τους συρμούς του υπογείου σιδηροδρόμου, στους οποίους εξερράγησαν οι βόμβες, στη σήραγγα μεταξύ των σταθμών Κινγκς Κρος και Ράσελ Σκουέρ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, σε τηλεοπτική συνεντευξή του, είπε ότι προτεραιότητα έχει πλέον η σύλληψη των δραστών.

Ύποπτα πακέτα εντοπίσθηκαν σε δύο σταθμούς του Λονδίνου το πρωί της Παρασκευής, αναγκάζοντας τις αρχές να προβούν σε εκκένωση των χώρων και κλείσιμο των σταθμών.

Οι σταθμοί του Γιούστον και της Λίβερπουλ Στριτ παρέμειναν κλειστοί, ωσότου διεπιστώθη ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ασφαλείας.

Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα ζητούν από τους πολίτες να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν εάν υπάρχουν ύποπτα πακέτα ή τσάντες τοποθετημένες σε διάφορα σημεία.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τελετή στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου για τα θύματα των επιθέσεων.

Επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Οι κάτοικοι του Λονδίνου επέστρεψαν στις δουλειές τους, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις.

Από το πρωί τα λεωφορεία ακολουθούν την καθημερινή τους πορεία, ενώ έχουν αρχίσει να λειτουργούν και πολλοί σταθμοί του μετρό.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνους ισλαμιστές εξτρεμιστές για αυτές τις επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πρόκειται για έργο της Αλ Κάιντα.


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Οδύνη και οργή

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σοκ και δέος στο Λονδίνο και σε όλον τον πλανήτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δράμα... πράξη 3η. Ν. Υόρκη, Μαδρίτη και τώρα Λονδίνο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μακελειό στο Λονδίνο! Τέσσερα τρομοκρατικά χτυπήματα χθες το πρωί με τουλάχιστον 50 νεκρούς και 1.000 τραυματίες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Μετά τη Μαδρίτη, οι παρανοϊκοί του Ισλάμ αιματοκύλισαν το Λονδίνο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τρόμος στην Ευρώπη. Οδύνη και αποτροπιασμός για το χτύπημα της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο.

Η ΑΥΓΗ: Λονδίνο, όπως Βαγδάτη. Θρήνος: Τουλάχιστον 37 νεκροί και 700 τραυματίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012. Μετά το χθεσινό μακελειό στο Λονδίνο είναι πλέον η πιο κατάλληλη λύση.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ευρώπη φοβάται και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Αίμα και χάος στο Λονδίνο, δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο έλεος των φανατικών. Παγκόσμιος αποτροπιασμός για το φαύλο κύκλο του αίματος.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αναβάλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης αίματος. Ραντεβού το Σεπτέμβριο δίνουν γιατροί και ασθενείς αφού τα τροχαία «απορροφούν» όλα τα αποθέματα.

ΕΘΝΟΣ: Τρομο-σοκ στο Λονδίνο. Δέος στον κόσμο. Εφιαλτικό επισκεπτήριο της Αλ Κάιντα με 37 νεκρούς και 700 τραυματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκωτσέζικο ντους στο Λονδίνο από τους τρομοκράτες. Την προχθεσινή χαρά των Βρετανών για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, διαδέχθηκε ο θρήνος, ενώ στο Εδιμβούργο άρχιζε η Σύνοδος της G8.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γεράστε δουλεύοντας και ξεχάστε τις παχυλές συντάξεις. Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοχύρωτοι στην τρομοκρατία. Το μαζικό χτύπημα στο «θωρακισμένο» Λονδίνο πάγωσε όλον τον κόσμο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμος Νο 4. Λονδίνο 7/7/2005: Επίθεση 46 λεπτών κατά Μπλερ και G8. 38 νεκροί, 700 τραυματίες, 150 σε κίνδυνο.

ΕΞΠΡΕΣ: Στα όριά της η οικονομία. «Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών από τον ΟΟΣΑ.

ΕΣΤΙΑ: Η τρομοκρατία έπληξε το Λονδίνο. Πάνω από 50 νεκροί από τις εκρήξεις σε μετρό και λεωφορείο.

ESPRESSO: «Έτσι ζήσαμε τον εφιάλτη στο Λονδίνο». Συγκλονιστικές περιγραφές από τους Έλληνες που γλίτωσαν από θαύμα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βομβιστική επίθεση της αλ-Κάιντα στο κέντρο του Λονδίνου με πολλά θύματα. Τρόμος πάνω από τις αγορές.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεύτερο κύμα τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Ανησυχία και προβληματισμός στον δυτικό κόσμο. Δεκάδες οι νεκροί στο Λονδίνο. Αλ Κάιντα απειλεί Δανία, Ιταλία.

ΚΕΡΔΟΣ: Τρόμος στο Λονδίνο. Σοκ στις αγορές μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Βουτιά» της στερλίνας και των μετοχών, άνοδος του χρυσού.

Ο ΛΟΓΟΣ: Τρόμος στο Λονδίνο. Μπαράζ επιθέσεων σπέρνουν τον πανικό στην καρδιά της Ευρώπης.

METRO: Σε συναγερμό η Ευρώπη. Δρακόντεια μέτρα στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μετά το χτύπημα στο Λονδίνο.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Συνταγή ΟΟΣΑ για νέους φόρους και ασφαλιστικό. Σκληρά σχόλια από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού.

ΤΑ ΝΕΑ: Ντόμινο τρόμου στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 37 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Η Αλ Κάιντα πίσω από το μακελειό στο Λονδίνο.

Η ΝΙΚΗ: Ο τρόμος της Δύσης. Νέα Υόρκη - Μαδρίτη - Λονδίνο...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Η Αλ Κάιντα χτύπησε τον Μπλερ. Κόλαση: Δεκάδες νεκροί, πάνω από 1.000 τραυματίες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο μακελειό αυτή τη φορά στο Λονδίνο. Μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων.

City Press: Λονδίνο και Ευρώπη στόχος της τρομοκρατίας.

TRAFFIC NEWS: Ο Γιώργος Τζελίλης αποκλειστικά στην «t»: Δεν είμαι ζητιάνος. Κραυγή απόγνωσης από τον γίγαντα της άρσης βαρών.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κατά Μπλερ και του καισαρισμού οι επιθέσεις στο Λονδίνο.

Η ΧΩΡΑ: Τρόμος στη Δύση. Βαγδάτη το Λονδίνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 50 νεκροί, εκατοντάδες σοβαρά τραυματίες.

Βρετανία - Τρομοκρατικό χτύπημα

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 γράφει ότι «έναν απίστευτο εφιάλτη ζει το Λονδίνο λίγες ώρες μετά το θρίαμβο της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Για τον τρόμο και το θάνατο που έσπειραν στο Λονδίνο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπεύθυνοι θεωρούνται οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «η Βρετανία ζει από χθες σε πολύ μικρότερη κλίμακα, τη δική της 11η Σεπτεμβρίου, κάτι που αναμενόταν από τότε που η Αλ Κάιντα έπληξε τις ΗΠΑ. Η τρομοκρατική οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε προειδοποιήσει, μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά κυρίως μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, ότι θα πλήξει τις χώρες εκείνες που στήριξαν στρατιωτικά τις ΗΠΑ».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «το νέο τρομοκρατικό χτύπημα χτες το πρωί στο Λονδίνο, στο νευραλγικότερο σημείο του συγκοινωνιακού δικτύου της βρετανικής πρωτεύουσας, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι μετέβαιναν στην εργασία τους, προδιαθέτει για μεγάλο αριθμό θυμάτων που ακόμα είναι αδιευκρίνιστος (επίσημα έχουν δοθεί 37 νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες)».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «οδύνη, αγανάκτηση και οργή προξένησε το νέο ποτάμι αθώου αίματος που προκλήθηκε χθες στο Λονδίνο, μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα. Δυστυχώς, ο φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας, αντί να κλείσει, όπως είναι το αίτημα ολόκληρης της φιλειρηνικής ανθρωπότητας, εξακολουθεί να ανοίγει όλο και περισσότερο, καθώς ο φανατισμός των μουσουλμάνων τρομοκρατών ενισχύεται από τις επίσης φανατικές, πολεμικές ιαχές των ηγετών της Δύσης και τις αιμορροούσες πληγές στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει, επιτέλους, να ρέει αίμα αθώων είναι η επικράτηση άλλων λογικών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η μαζική καταδίκη της από όλους τους λαούς του κόσμου».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι «από τον παράδεισο στην κόλαση η απόσταση είναι όσο η περίμετρος του Σίτι στο Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα ζει από χτες τον εφιάλτη της διεθνούς τρομοκρατίας, μία μόλις ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν χθες το πρωί το Λονδίνο, στέλνοντας μήνυμα ενότητας κατά της τρομοκρατίας. Παγωμένη η Ευρώπη τίθεται σε ύψιστη επιφυλακή και ενεργοποιεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας».

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι «η αυτοκρατορία του τρόμου αντεπιτίθεται και ποτίζει με πόνο τον δυτικό κόσμο. Το κατεστραμμένο Λονδίνο θυμίζει Βαγδάτη. Δεν έπεσαν βόμβες από αεροπλάνα, αλλά θυσιάστηκαν εξίσου χιλιάδες άμαχοι. Η βία γεννά τη βία, τα τυφλά χτυπήματα εκατέρωθεν θεωρούνται βέβαιο ότι δεν έχουν τελειώσει».

Η Traffic News αναφέρει ότι «ώρες αγωνίας για χιλιάδες ελληνικές και κυπριακές οικογένειες. Οι γραμμές επικοινωνίας μπορεί να αποκαταστάθηκαν λίγη ώρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, τα τουριστικά γραφεία να διαβεβαιώνουν ότι οι εκδρομείς προς τη χώρα αυτή είναι καλά στην υγεία τους, αλλά παραμένει άγνωστος ο αριθμός των Ελλήνων και Κυπρίων που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα η οποία αποτελεί συνήθη τουριστικό, επαγγελματικό και ψυχαγωγικό προορισμό».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι «το γεγονός αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τον διεθνή προβληματισμό για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου, όχι μόνο στο αστυνομικό, αλλά κυρίως στο πολιτικό επίπεδο. Ακτίνα αισιοδοξίας στο δυσοίωνο διεθνές τοπίο, η υποδειγματική, για την ψυχραιμία και τα πολιτικά αντανακλαστικά της, αντίδραση της Βρετανικής Δημοκρατίας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι «οι ειδικοί πάντως σπεύδουν να μιλήσουν για επίθεση - καρμπόν εκείνης στη Μαδρίτη, με την οποία η Αλ Κάιντα εισέβαλε στην Ευρώπη. Συγκλονισμένοι και αμήχανοι οι ηγέτες της ισχυρής ομάδας των Οκτώ ανέβαλαν κάθε συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα στη Σύνοδο της Σκοτίας και ανακοίνωσαν τη λήψη εκτάκτων μέτρων στις χώρες τους. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες - αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας και στη χώρα μας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια Φράνκο Φρατίνι, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα επισπεύσει τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος προειδοποίησης ισχυρών τρομοκρατικών επιθέσεων».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «η διεθνής τρομοκρατία έδειξε για μία ακόμη φορά το στυγνό πρόσωπό της. Σπέρνει τυφλά τον θάνατο και επιδιώκει να σκοτώση ανθρώπους χωρίς καμμία διάκριση. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπισθή με αμείλικτο τρόπο».

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι «το φάντασμα της τυφλής τρομοκρατίας πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη. Ο φόβος ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος σήμανε διεθνή συναγερμό. Αίμα αθώων και χάος στιγμάτισαν τη χθεσινή ημέρα στο Λονδίνο, το οποίο δέχθηκε την πλέον αιματηρή επίθεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «η ισλαμική τρομοκρατία χάλασε το ξέφρενο πάρτι των Λονδρέζων για την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2012, βυθίζοντας στο πένθος και στον φόβο την αγγλική πρωτεύουσα - και ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τρομοκράτες έστειλαν ταυτόχρονα μήνυμα ισχύος στους ηγέτες των 8 πλέον αναπτυγμένων χωρών, που συνεδρίαζαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στη Σκοτία».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «ενότητα και αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας είναι το μήνυμα που έστειλαν οι 8 ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στο Λονδίνο. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ στο πολυτελές ξενοδοχείο Γκλένιγκλς όταν οι επτά ηγέτες, μαζί με τους προσκεκλημένους στη σύνοδο, πλαισίωσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπλερ, ο οποίος διάβασε το κοινό ανακοινωθέν τους. Οι διαφωνίες τους για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης παραμερίστηκαν και όλοι εμφανίστηκαν ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό: την τρομοκρατία. Οι δηλώσεις τους έδειξαν όμως ότι καθένας έχει τον δικό του στόχο για το πώς θα διεξαγάγει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι «με το ολυμπιακό σχέδιο ασφαλείας του 2004 αντέδρασε η Σκότλαντ Γιάρντ, αμέσως μετά τη χθεσινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Όπως σημειώνουν ανώτεροι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην ολυμπιακή ασφάλεια, τα ελληνικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων είναι καρμπόν με τα βρετανικά και εκπονήθηκαν την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «με έκτακτα μέτρα ασφαλείας και με το συναγερμό να χτυπάει κόκκινο για το ενδεχόμενο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος ζουν από χθες όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις. Τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις, που έφεραν τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα, σκόρπισαν το θάνατο στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου. Τουλάχιστον 37 νεκροί και 700 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Σε κοινό της διάγγελμα, η G-8 δήλωσε αποφασισμένη να πλήξει την τρομοκρατία. Εν τω μεταξύ, η Αλ Κάιντα προειδοποιεί μέσω ιστοσελίδας: Επόμενος στόχος Ιταλία και Δανία».

Η ΝΙΚΗ σχολιάζει ότι «ο εφιάλτης των τρομοκρατικών χτυπημάτων επέστρεψε στην Ευρώπη. Με αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις σείστηκε χθες το πρωί το κέντρο του Λονδίνου. Πολύ σύντομα ο πανικός ξεπέρασε τα σύνορα της Βρετανίας. Οι μνήμες από τα τυφλά χτυπήματα σε Νέα Υόρκη και Μαδρίτη ξύπνησαν και τέθηκαν σε εφαρμογή σχέδια αποτροπής νέων επιθέσεων σε δυτικές μεγαλουπόλεις, ειδικά στα κράτη που είχαν συνεργήσει στη στρατιωτική εισβολή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «η G8 καταδικάζει τις βάρβαρες επιθέσεις στο Λονδίνο. Ασφαλείς οι Έλληνες μαθητές σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ. Σε ύψιστη επιφυλακή η Ευρώπη μετά το χτύπημα. Υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. Φόβοι ότι η Ν. Υόρκη θα αποτελέσει στόχο το Σεπτέμβριο».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «αθώοι, ανύποπτοι, πλήρωσαν με τη ζωή τους τον πόλεμο και την κλιμάκωσή του. Όπως ακριβώς σε κάθε πόλεμο, όπως και στη Βαγδάτη, στο Αφγανιστάν... Τα άτρωτα, ανίσχυρα συστήματα ασφαλείας απέτυχαν παταγωδώς μέσα στην ένταση που τροφοδοτεί η αλαζονική και τους προθύμους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου μόνον περισσότερη βία, αίμα, αθώους θανάτους έχουν φέρει. Αντί της εξαγγελθείσας καταστολής της τρομοκρατίας, έχουμε καίρια χτυπήματα, της Αλ Κάιντα, όπως όλα δείχνουν».

Σύμφωνα με τη CITY PRESS «μετά τη Μαδρίτη, το Λονδίνο πλήρωσε την ευρωπαϊκή εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια. Την τρομοκρατική ενέργεια διεκδίκησε ευρωπαϊκό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Άμεση γραμμή επικοινωνίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα νέα των Ελλήνων που βρίσκονται στο Λονδίνο».

Το METRO προσθέτει ότι «λίγα λεπτά μετά τις δολοφονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα, οι κυβερνήσεις της γηραιάς ηπείρου προχώρησαν στην εφαρμογή δρακόντειων μέτρων φρούρησης όλων των εγκαταστάσεων που θεωρούνται επικίνδυνες για τρομοκρατικό χτύπημα. Χαρακτηριστικά, πέρα από τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν στη Βρετανία, σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία στήθηκε αστυνομικός κλοιός σε αεροδρόμια, λιμάνια, συγκοινωνιακά δίκτυα, πρεσβείες, προξενεία αλλά και εταιρίες αγγλικών συμφερόντων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα σήματα συναγερμού

Απόγνωση προκάλεσαν οι επιθέσεις σε πολλούς

Ύποπτα πακέτα εντοπίσθηκαν σε δύο σταθμούς του Λονδίνου το πρωί της Παρασκευής, αναγκάζοντας τις αρχές να προβούν σε εκκένωση των χώρων και κλείσιμο των σταθμών.

Κλειστός παραμένει ο σταθμός Λίβερπουλ έπειτα από ένα σήμα συναγερμού νωρίτερα. Ο σταθμός ήταν ένας από αυτούς που επλήγησαν και βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής περιφέρειας της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο εν λόγω σταθμός εθεωρείτο ανέκαθεν πιθανός στόχος των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα.

Λίγο πιο πριν είχε δοθεί ανάλογο σήμα συναγερμού στον προαστιακό σιδηρόδρομο του Γιούστον.

Οι αστυνομικές αρχές εκκένωσαν το σταθμό, αλλά τώρα έγινε γνωστό ότι ετέθη και πάλι σε λειτουργία. Πιστεύεται ότι επρόκειτο και πάλι για κάποιο ύποπτο πακέτο.

Νεκροί και τραυματίες

Οι βρετανικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση και λαμβάνουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα από σήμερα, μία ημέρα μετά τις χειρότερες επιθέσεις που δέχθηκε η βρετανική πρωτεύουσα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 700 τραυματίσθηκαν.

Υψηλόβαθμος αστυνομικός, μιλώντας στο BBC, είπε ότι υπάρχουν ακόμη πτώματα μέσα στο σταθμό Κινγκς Κρος, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτά συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό των 37 θυμάτων ή όχι.

Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα ζητούν από τους πολίτες να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν εάν υπάρχουν ύποπτα πακέτα ή τσάντες τοποθετημένες σε διάφορα σημεία.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τελετή στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου για τα θύματα των χθεσινών επιθέσεων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό εκείνων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις χθες. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό επισήμως εάν οι επιθέσεις έγιναν από βομβιστές αυτοκτονίας ή όχι. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, σε τηλεοπτική συνεντευξή του, είπε ότι προτεραιότητα έχει πλέον η σύλληψη των δραστών.

Επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Οι κάτοικοι του Λονδίνου επιστρέφουν κανονικά στις δουλειές τους, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις.

Γιατροί και νοσοκόμες έχουν πει ότι τα τραύματα ορισμένων θυμάτων είναι αποκρουστικά.

Από το πρωί τα λεωφορεία ακολουθούν την καθημερινή τους πορεία, ενώ έχουν αρχίσει να λειτουργούν και πολλοί σταθμοί του μετρό.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να επιτρέπουν την κυκλοφορία σε ορισμένους αποκλεισμένους δρόμους μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης.

Οι αρμόδιες αρχές πάντως υπογραμμίζουν ότι αναμένονται και σήμερα κάποιες καθυστερήσεις στο δίκτυο των συγκοινωνιών. Επιπλέον, συμβουλεύουν τον κόσμο να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνους ισλαμιστές εξτρεμιστές για αυτές τις επιθέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, είπε ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πρόκειται για έργο της Αλ Κάιντα.


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 07:24 (Ώρα Λονδίνου)

Τρόμος και ψυχραιμία

«Το Λονδίνο βυθισμένο στον τρόμο» λέει η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) με το κύριο άρθρο της να κάνει λόγο για «οργή και αδυναμία».

Η εφημερίδα εκτιμά πως η επίθεση «φέρει τη σφραγίδα της αλ Κάιντα, όπως συνέβη στη Νέα Υόρκη και στη Μαδρίτη» σημειώνοντας πως το Λονδίνο «έχει μια ισχυρή σκληροπυρηνική ισλαμική κοινότητα με μέλη από όλο τον κόσμο, γνωστή ως Λονδινιστάν».

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) λέει πως «κάποια στιγμή, κάπου, ήταν αναμενόμενο πως βόμβες θα έπλητταν» την Βρετανία «έναν από τους πιστότερους συμμάχους της Αμερικής».

Απαισιόδοξη η πολωνική Τριμπούνα (Trybuna) καταλήγει πως «Ένα μαύρο κύμα απλώνεται στον κόσμο».

Ψυχραιμία

Η Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως «επαναλαμβανόμενο εφιάλτη» προσθέτοντας πως ο κατάλογος των δυτικών πόλεων που θα πληγούν από την τρομοκρατία είναι αναμφίβολο πως θα μεγαλώσει.

Η εφημερίδα εκτιμά πως η στιγμή της επίθεσης επιλέχτηκε για να συμπέσει με την σύνοδο κορυφής του Ομίλου των Οκτώ.

«Η άρνηση του [Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ] να τρομοκρατηθεί αντανακλά τέλεια την ψυχραιμία που κυριάρχησε χθες στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Καθόλου πανικός και μια εντυπωσιακή ψυχραιμία, μέτρο των ανθρώπων που έχουν συνηθίσει, τουλάχιστον από το 1940, στο πνεύμα της αντίστασης» λέει η Λιμπερασιόν.

Σε ανάλογους τόνους η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) εξαίρει την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού και χαρακτηρίζει το βρετανικό κοινό «αξιοσημείωτο και αρκετά υποδειγματικό».

Η χώρα υπομένει τον τρόμο με εκπληκτική δόση ηρεμίας» λέει, γεγονός που δίνει στους δράστες το «πιο σημαντικό μήνυμα που δίνεται αυτή τη στιγμή ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν».

«Με το σταγονόμετρο»

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) σημειώνει πως «οι τρομοκράτες έκαναν αληθινό τον εφιάλτη κάθε πολιτισμένης δημοκρατικής κοινωνίας».

Η επίσης ισπανική, Αμπεθέ (ABC) σχολιάζει ευνοϊκά τις φειδωλές πληροφορίες που έδιναν οι αρχές μετά τις επιθέσεις σημειώνοντας πως το βρετανικό κοινό «ανέχεται μια πολιτική περιορισμών στις πληροφορίες χάριν της εθνικής ασφάλειας».

Και η Ελ Μούντο (El Mundo) συμφωνεί πως οι πληροφορίες ήταν εξαιρετικά περιορισμένες σημειώνοντας πως η βρετανική αστυνομία «έδινε τις πληροφορίες με το σταγονόμετρο» σε βαθμό που «επτά ώρες μετά τη σφαγή, τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο μόνο για δυο νεκρούς».


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 02:12 (Ώρα Λονδίνου)

Τρόμος κι ερωτηματικά

Οι εικόνες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Πέμπτης στο Λονδίνο κυρίως από το λεωφορείο που ανατινάχτηκε στην πλατεία Τάβιστοκ- κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου που έχει πολυσέλιδα αφιερώματα με ρεπορτάζ και αναλύσεις.

«Η αλ Κάιντα φέρνει τον τρόμο στην καρδιά του Λονδίνου» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), με την Ιντιπέντεντ (The Independent) να λέει σε ανάλογους τόνους «Ο τρόμος έρχεται στο Λονδίνο» και την Γκάρντιαν (The Guardian) να κάνει λόγο για την «Ημέρα τρόμου του Λονδίνου».

Τον «κωδικό» με τον οποίο μάλλον θα μείνει γνωστή αυτή η επίθεση, το 7/7 (αναφορά στην ημερομηνία κατ αναλογία με το 9/11 που χρησιμοποιείται για τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ) έχει ως τίτλο η Τάιμς (The Times) που είναι και η μόνη εφημερίδα που στο οπισθόφυλλο έχει μια εικόνα από τα τούνελ του υπόγειου του Λονδίνου.

Πρόκειται για μια θαμπή φωτογραφία, προφανώς τραβηγμένη από κινητό τηλέφωνο, που απεικονίζει μια σειρά επιβατών να περπατούν ανάμεσα στις ράγες του υπογείου, εφ ενός ζυγού.

Στο κάτω μέρος της σελίδας, τα λόγια ενός εκ των επιζώντων για την εμπειρία του:Μετά ήρθε το σκοτάδι, ακολουθούμενο από τη μυρωδιά της σάρκας, του μπαρουτιού και του καμένου λάστιχου».

«Ο Μπλερ επιρρίπτει τις ευθύνες στους ισλαμιστές τρομοκράτες καθώς οι επιθέσεις στο Λονδίνο σκοτώνουν τουλάχιστον 37» λέει ο τίτλος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφερόμενη, βέβαια, στον αριθμό των νεκρών την ώρα της έκδοσής της αριθμός που αυξάνεται σταθερά.

«Εφησυχασμός»

Κοινή είναι η διαπίστωση πολλών εφημερίδων ότι βασικός παράγοντας που επέτρεψε την επιτυχία των επιθέσεων ήταν ο εφησυχασμός των αρχών και της κοινής γνώμης.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, η υπηρεσία αντικατασκοπίας, η ΜΙ5 και το κυβερνητικό Κέντρο Ανάλυσης της Τρομοκρατίας , ενημέρωσαν τις επιχειρήσεις ότι ο κίνδυνος από τη διεθνή τρομοκρατία, και το δίκτυο αλ Κάιντα, για τη Βρετανία βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο από την 11η Σεπτεμβρίου και χαμήλωσε τον βαθμό απειλής από «σοβαρότατο γενικευμένο» σε «σημαντικό» αναφέρουν η Γκάρντιαν και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Πληροφορίες της Γκάρντιαν αναφέρουν πως η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών «η ηγεσία της αλ Κάιντα δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει εντολή για τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία».

Αλλά αυτό, παρατηρεί η εφημερίδα, «δεν σημαίνει πως ομάδες που συμφωνούν γενικά με την αλ Κάιντα δεν έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τις δικές τους επιχειρήσεις», όπως και φαίνεται να έγινε.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνει πως «η ασφάλεια στο Λονδίνο είχε σχετικά χαλαρώσει τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την εκλογική περίοδο του περασμένου Μαΐου, αλλά η αστυνόμευση και η ασφάλεια, προφανώς, εστιάστηκαν αλλού στη σύνοδο κορυφής του Ομίλου των Οκτώ στην Σκοτία».

Από τις 12.000 αστυνομικούς που χρησιμοποιήθηκαν στο Γκλενίγκλς, περίπου οι μισοί προέρχονταν από τις αστυνομικές δυνάμεις της Αγγλίας και κυρίως του Λονδίνου, λέει η βρετανική εφημερίδα που σημειώνει πως η απόφαση αυτή θα εντείνει τις υποψίες πως «οι κάτοικοι του Λονδίνου ίσως έπεσαν θύματα ενός μοιραίου εφησυχασμού σχετικά με την αδυναμία καλο-οργανωμένων και φανατικών τρομοκρατών να πραγματοποιήσουν ένα επιτυχές χτύπημα».

Άγνοια

«Η νέα γενιά βομβιστών είναι δύσκολο να εντοπιστεί» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, που όπως και άλλες εφημερίδες, σημειώνουν την ειρωνεία της τύχης που έφερε, μόλις μια ώρα πριν τις επιθέσεις, τον αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου σερ Ίαν Μπλερ, να δηλώνει στο BBC ότι η ανάθεση της Ολυμπιάδας του 2012 στη βρετανική πρωτεύουσα οφείλεται εν μέρει και στο έργο της αστυνομίας καθώς «ο κόσμος ζηλεύει τις αντιτρομοκρατικές προετοιμασίες τους».

Οι βομβιστές έδειξαν πόσο κενοί περιεχομένου μπορεί να είναι τέτοιοι ισχυρισμοί, λέει η εφημερίδα που καταλήγει πως «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη ασφάλεια».

Η Γκάρντιαν μεταφέρει δηλώσεις στελεχών των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών που λένε πως δεν είχαν καμιά πληροφορία για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που θα συνέπιπτε με την σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ, ενώ πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών έλεγε μόλις την περασμένη εβδομάδα πως οι υπηρεσίες αναρωτιούνται γιατί δεν έχει σημειωθεί ακόμα τρομοκρατική επίθεση. «Ξέρουμε πως είναι βέβαιο ότι θα έρθει» έλεγε χαρακτηριστικά.

Η Ιντιπέντεντ λέει πως οι μυστικές υπηρεσίες «πασχίζουν να πλησιάσουν να καταλάβουν κάπως τον κίνδυνο από την αλ Κάιντα» στη Βρετανία.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη, λέει, είναι «η ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών μουσουλμάνων που είναι γεννημένοι στη Βρετανία».


Παρασκευή 08 Ιουλίου 2005 - 04:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρωποκυνηγητό

Τουλάχιστον δύο οι νεκροί από την επίθεση στο λεωφορείο

Μια μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο μεγάλες επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ η πόλη προσπαθεί να επιστρέψει σε όσο γίνεται φυσιολογικούς ρυθμούς, με τα λεωφορεία να εκτελούν τα δρομολόγια σχεδόν κανονικά και ορισμένες γραμμές του μετρό να έχουν ξανανοίξει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής, από τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο και τη μία σε λεωφορείο έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι , ενώ 700 είναι τραυματίες.

Αλλά η αστυνομία προειδοποιεί πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ γιατρός είπε στο BBC ότι ορισμένα από τα τραύματα που είδε ήταν φρικιαστικά.

Ευθύνες σε ισλαμιστές

Η βρετανική κυβέρνηση επέρριψε ουσιαστικά την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων της Πέμπτης σε ισλαμιστές, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, να λέει πως το χτύπημα φέρνει τη σφραγίδα της αλ Κάιντα.

Ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ είπε ότι οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση στο όνομα του Ισλάμ, αλλά η πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι που δεν θα λυγίσουν.

Ισλαμικός δικτυακός τόπος δημοσίευσε ανακοίνωση της άγνωστης μέχρι τώρα αυτοαποκαλούμενης Μυστικής Ομάδας της Αλ-Κάιντα της Οργάνωσης Τζιχάντ στην Ευρώπη, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση απαιτώντας την απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ και προειδοποιώντας για μελλοντικές επιθέσεις σε Δανία και Ιταλία.

Η ανακοίνωση δεν έχει εξακριβωθεί αν είναι γνήσια.

Η αστυνομία από την πλευρά της λέει πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν εκρήξεις οφείλονται σε εκρηκτικούς μηχανισμούς ή αν επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Δεν υπήρξε προειδοποίηση και πέρα από το βαρύ φόρο αίματος, οι επιθέσεις παρέλυσαν το κέντρο του Λονδίνου.

Καταδίκη

Τις επιθέσεις καταδίκασε, σύσσωμη, η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του κάλεσε τον κόσμο σε συνεργασία για να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Όμιλος των Οκτώ πλουσιοτέρων κρατώ του κόσμου, που συνεδριάζει στη Σκοτία.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.