Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-10

  1. Φόβος για νέες επιθέσεις
  2. Το Λουξεμβούργο εγκρίνει τη Συνταγματική Συνθήκη
  3. 21 σοροί ανασύρονται από το Κινγκς Κρος
  4. Το χρονικό των επιθέσεων
  5. Τραυματίες από βόμβα στην Τουρκία
  6. Τραγικός απολογισμός τροχαίων
  7. Μηχανογραφικά και ανασχηματισμός
  8. Ηρεμία επιστρέφει στο Μπέρμινγκχαμ
  9. Eπιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ
  10. Eπιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ
  11. Οι εκδοχές για τους δράστες
  12. Ηρεμία επιστρέφει στο Μπέρμινγκχαμ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2005 - 01:49 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβος για νέες επιθέσεις

Ο φόβος για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων στο Λονδίνο εκφράζεται από σύσσωμο τον βρετανικό Τύπο μετά το συμπέρασμα των αρχών ότι οι δράστες των επιθέσεων της 7/7 είναι ζωντανοί.

Οι Τάιμς αποκαλύπτουν ότι η τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία είναι μεγαλύτερη από ποτέ καθώς οι δράστες είναι «ζωντανοί και σχεδιάζουν νέα επίθεση».

Η εφημερίδα συμπεραίνει ότι το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η αστυνομία κατευθύνεται από στοιχεία που συλλέγουν οι αρχές στο σταθμό του Κινγκς Κρος, όπου διασταυρώνονται οι τρεις μοιραίες γραμμές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δράστες ξεκίνησαν μαζί από το Κινγκς Κρος και διασκορπίστηκαν στις γραμμές. Το τρένο του Άλγκειτ ανατινάχτηκε 8 λεπτά ανατολικά του Κινγκς Κρος. Το τρένο της Έτζγουερ Ρόουντ ανατινάχτηκε 8 λεπτά δυτικά του Κινγκς Κρος. Η έκρηξη στο τρένο της Ράσελ Σκουέρ σημειώθηκε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα.

Οι Τάιμς εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο εγκέφαλος των επιθέσεων έχει εγκαταλείψει τη Βρετανία εδώ και ημέρες. Η εφημερίδα πιστεύει ότι με την ίδια ακρίβεια που οργάνωσε τις επιθέσεις, είχε οργανώσει και την απόδρασή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το ανθρωποκυνηγητό δεν περιορίζεται εντός των συνόρων της χώρας, αλλά οι δράστες αναζητούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και το Πακιστάν.

«Κλειδί» το λεωφορείο

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την εξεύρεση κάποιων στοιχείων στα συντρίμμια του λεωφορείου που ανατινάχτηκε στην πλατεία Τάβιστοκ, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, υπογραμμίζει το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων στο Λονδίνο, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις των αρχών οι δράστες των επιθέσεων τοποθέτησαν τις βόμβες στα τρένα και αποβιβάστηκαν πριν αυτές εκραγούν.

Οι αρχές δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο ο βομβιστής του λεωφορείου να είναι μεταξύ των νεκρών.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Σκότλαντ Γιάρντ λαμβάνει εκατοντάδες εικονομηνύματα από κινητά τηλέφωνα και πληροφορίες από τους επιβάτες των μοιραίων τρένων και του λεωφορείου και ότι πολλές από αυτές θεωρούνται πολύ σημαντικές.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, γράφει ότι η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπαθεί να εντοπίσει 30 υπόπτους για συνεργασία ή υποστήριξη της Αλ Κάιντα, καθώς πιστεύει ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις του Λονδίνου.

Ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την Ιντιπέντεντ, η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την ταυτότητα ενός Μαροκινού που τραυματίστηκε από την έκρηξη στο λεωφορείο «30». Οι αρχές γνωρίζουν τι ο άνδρας αυτός έχει καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, χωρίς όμως να γνωρίζουν εάν αυτά σχετίζονται με πολιτικές δραστηριότητες.

Η ίδια εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο «Δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο», φιλοξενεί δήλωση του Έλληνα οδηγού του μοιραίου λεωφορείου, ο οποίος λέει: «Τόσο εγώ όσο και οι άλλοι οδηγοί στο Λονδίνο κάνουμε μια σημαντική δουλειά και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Θα συνεχίσουμε τη ζωή μας φυσιολογικά. Δεν θα φοβηθούμε».

Αποκλείεται η έρευνα

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) τονίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ αναμένεται να απορρίψει αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την επάρκεια των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ο κ. Μπλερ αναμένεται να υποστηρίξει ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποπροσανατόλιζε τις μυστικές υπηρεσίες από το στόχο τους που είναι ο εντοπισμός των δραστών.

Εν τω μεταξύ η εφημερίδα εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη οικονομική κρίση. Αν και η ζωή στη βρετανική πρωτεύουσα προσπαθεί να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, η εφημερίδα σημειώνει ότι η καταναλωτική κίνηση την ημέρα των επιθέσεων μειώθηκε κατά 77%.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρεται στους νέους πυρήνες της Αλ Κάιντα που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ύπαρξη των οργανώσεων αυτών είναι άγνωστη ακόμα και στον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος θεωρείται πολύ πιθανό- να μην γνώριζε τίποτα για τις επιθέσεις στο Λονδίνο.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 19:51 (Ώρα Λονδίνου)

Το Λουξεμβούργο εγκρίνει τη Συνταγματική Συνθήκη

Ένα κοριτσάκι ρίχνει το ψηφοδέλτιο της μητέρας της

Oι ψηφοφόροι στο Λουξεμβούργο ενέκριναν την Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο δημοψήφισμα το ποσοστό υπέρ της Συνθήκης ήταν 57%.

Ο πρωθυπουργός, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι το αποτέλεσμα έστειλε το σωστό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, μετά την απόρριψη της συνθήκης από την Γαλλία και την Ολλανδία.

Ο κ. Γιούνκερ ο οποίος απείλησε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση απόρριψης της Συνθήκης, είπε ότι η έγκριση του συντάγματος δείχνει ότι δεν είναι νεκρό γράμμα.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι είναι ευτυχής, παρόλο που το αποτέλεσμα δεν είναι σαρωτική υπερψήφιση της Συνθήκης.

Η ανταποκρίτρια του ΒBC, Καρολάιν Γουάιατ, σχολιάζει ότι είναι αβέβαιο αν το ναι του Λουξεμβούργου αρκεί για να διασώσει τη συνθήκη.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 17:40 (Ώρα Λονδίνου)

21 σοροί ανασύρονται από το Κινγκς Κρος

Το λεωφορείο της Τάβιστοκ Σκουέρ

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στο κοινό να παραδώσει στις αρχές φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα, σκηνές από βιντεοκάμερες ή άλλες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης στο Λονδίνο.

Η αστυνομία πιστεύει ότι το οπτικό υλικό μπορεί να παρουσιάσει καίρια στοιχεία για τις έρευνες και την αναγνώριση των πτωμάτων.

Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρία άτομα συνελήφθησαν το πρωί στο αεροδρόμιο του Χήθροου, βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και κρατούνται ακόμη από τις αρχές.

Ο υπαρχηγός της μετροπολιτικής αστυνομίας είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να συνδεθούν οι συλλήψεις με τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης στο Λονδίνο.

Στο αεροδρόμιο του Χήθροου έγινε το πρωί και επιχείρηση ασφαλείας, καθώς εντοπίσθηκε ύποπτο πακέτο στο πάρκινγκ του τερματικού σταθμού τρία.

Οι αρχές έκλεισαν τη διέλευση από τους αυτοκινητόδρομους της περιοχής, αλλά μετά αποκαταστάθηκε κανονικά η κυκλοφορία.

Δέσμευση για ενότητα

Θρησκευτικοί ηγέτες των Χριστιανών, των Μουσουλμάνων και των Εβραίων εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στον κίνδυνο του διχασμού, μετά τις επιθέσεις της Πέμπτης.

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας δήλωσε ότι δέχεται δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα μίσους κατά των μουσουλμάνων.

Ο επίσημος απολογισμός των επιθέσεων παραμένει 49 νεκροί.

Οι αγνοούμενοι είναι 39.

Από τον υπόγειο στο Κιγκς Κρος ανασύρθηκαν 21 σοροί.

Οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους -- μπορεί να υπάρχουν και άλλα πτώματα.

Από τα σημεία των άλλων δύο βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό δεν αναμένεται να ανασυρθούν άλλα πτώματα.


Πέμπτη 07 Ιουλίου 2005 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

Το χρονικό των επιθέσεων

Γιατρός δήλωσε στο BBC ότι είδε δέκα νεκρούς

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο 37 νεκρούς και 700 τραυματίες στις τέσσερις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε ώρα αιχμής στο κέντρο του Λονδίνου.

Λίβερπουλ Στριτ

περίπου 08:50 (τοπική ώρα) -- σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αστυνομίας

Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών καλούνται για πρώτη φορά έπειτα την είδηση έκρηξης σε τρένο του υπόγειου σιδηροδρόμου 100 μέτρα από το σταθμό Λίβερπουλ Στριτ.

Οι επικεφαλής του υπογείου του Λονδίνου επιβεβαιώνουν πολύ αργότερα ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε τρένο της γραμμής Σερκλ, το οποίο εκινείτο από το σταθμό Άλντγκεϊτ στο Λίβερπουλ Στριτ.

Ο επιβάτης Σάιμον Τόνκιν δήλωσε αργότερα ότι ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και το τρένο γέμισε καπνούς. Πρόσθεσε: «Μερικοί από εμάς πιάσαμε τους πυροσβεστήρες και προσπαθήσαμε να σπάσουμε τα παράθυρα του βαγονιού».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, Τέρι Ο Σέι δήλωσε ότι οι επιβάτες κατευθύνονταν προς τις γραμμές του τρένου μπροστά από το βαγόνι όπου σημειώθηκε η έκρηξη. «Μπορούσαμε να δούμε ότι είχε ανοίξει η οροφή του τρένου και ότι υπήρχαν πτώματα στις γραμμές».

Αργότερα η αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εν λόγω έκρηξη. Περισσότεροι από 100 είναι τραυματίες, τουλάχιστον οι δέκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ράσελ Σκουέρ Κινκς Κρος

περίπου 08:50 (τοπική ώρα) -- σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αστυνομίας

Πληροφορίες για μία δεύτερη έκρηξη στη γραμμή Πικαντίλι σε τρένο που εκινείτο ανάμεσα στους σταθμούς Ράσελ Σκουέρ και Κινκς Κρος.

Η δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού τμήματος του BBC, Τζάκι Χεντ, η οποία επέβαινε σε ένα από τα βαγόνια του τρένου, επίσης έκανε λόγο για ένα εκκωφαντικό θόρυβο: «Αμέσως γέμισαν τα βαγόνια καπνό, έκανε πολύ ζέστη και επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος άρχισε να κλαίει και να ουρλιάζει».

Δύο ώρες μετά την έκρηξη η αστυνομία ανακοίνωνε ότι ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη για τον απεγκλωβισμό των παγιδευμένων επιβατών.

Η νοσοκόμα Άνα Πέισι, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της έξω από το σταθμό, δήλωσε ότι οι πρώτοι επιβάτες που έβγαιναν από το σταθμό έφεραν ελαφρά τραύματα. Αργότερα, όμως, ακολούθησαν τραυματίες με εγκαύματα, κατάγματα και ακρωτηριασμένοι.

Έτζγουερ Ρόουντ

περίπου 08:50 (τοπική ώρα) -- σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αστυνομίας

Η τρίτη έκρηξη σημειώθηκε στη γραμμή Σερκλ του υπόγειου σιδηρόδρομου, μόλις το τρένο αναχωρούσε από το σταθμό του Έτζγουερ Ρόουντ για το Πάντιγκτον.

Αμέσως μετά την έκρηξη έβγαιναν από το σταθμό αιμόφυρτοι και φανερά πανικοβλημένοι επιβάτες. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εγκλωβισμένους επιβάτες της γραμμής Χάμερσμιθ και Σίτι.

«Όλα τα φώτα έσβησαν και γέμισαν τα πάντα με καπνό», δήλωσε μια επιβάτης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν επτά επιβεβαιωμένοι νεκροί σε αυτό το σταθμό. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό ξενοδοχείο.

Πλατεία Τάβιστοκ

09:47 (τοπική ώρα)

Έκρηξη σε διώροφο λεωφορείο έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Βρετανίας. Η οροφή του λεωφορείου αποκολλήθηκε και προκάλεσε ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο δύο ανθρώπων αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Συγκοινωνιών του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για το λεωφορείο που εκτελεί το δρομολόγιο από την περιοχή του ανατολικού Λονδίνου Χάκνεϊ προς το κέντρο στην Μαρμπλ Αρτς.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Τραυματίες από βόμβα στην Τουρκία

Ακόμη δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση την ευθύνη

Τουλάχιστον δέκα άτομα τραυματίσθηκαν σε τουριστικό θέρετρο στην Τουρκία από βόμβα ππου είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμάτων, όπως αναφέρουν οι αστυνομικές τουρκικές αρχές.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να κρύβονται πίσω από την επίθεση είτε ισλαμιστές εξτρεμιστές είτε Κούρδοι αντάρτες.

Η έκρηξη έλαβε χώρα σε τουριστικό θέρετρο, 70 χιλιόμετρα μακριά από τη Σμύρνη, όπου κάνουν τις διακοπές τους κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

Η τοποθέτηση βομβών σε κάδους απορριμάτων είναι μία συνήθης πρακτική των Κούρδων ανταρτών και των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Στις 30 Απριλίου είχε τοποθετηθεί μία ακόμη βόμβα στην περιοχή, επιφέροντας το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό δύο άλλων. Την ευθύνη είχαν αναλάβει Κούρδοι αντάρτες.

Οι αντάρτες του ΠΚΚ και οι κυβερνητικές δυνάμεις της Τουρκίας είχαν εμπλακεί σε μία διένεξη που έχει επιφέρει το θάνατο περισσότερων από 37.000 ατόμων στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984 και μετά.

Οι συγκρούσεις σταμάτησαν μετά την εκεχειρία των ανταρτών το 1999, λίγο μετά τη σύλληψη του ηγέτη τους, Αμπντουλά Οτσαλάν. Οι συγκρούσεις όμως άρχισαν και πάλι πέρυσι το καλοκαίρι.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγικός απολογισμός τροχαίων

Δύο τραγικά τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, επιφέροντας το θάνατο συνολικά 13 ατόμων - ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά - και τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ατόμων.

Το πρώτο δυστύχημα έλαβε χώρα στο πέταλο του Μαλιακού, σε καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων, και το δεύτερο στη Χαλκιδική.

Στο πέταλο του Μαλιακού βρήκαν το θάνατο εννέα άνθρωποι και δύο ακόμη τραυματίσθηκαν σοβαρά. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τέσσερα παιδιά.

Μετά τη σύγκρουση ανασύρθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα των οκτώ από τους νεκρούς δύο ΙΧ.

Τα δύο ΙΧ συγκρούσθηκαν αρχικά γιατί βρίσκονταν σε αντίθετη κατεύθυνση και στη συνέχεια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πιστεύεται ότι από το δυστύχημα ξεκληρίστηκε μία ολόκληρη οικογένεια που επέστρεφε στη Λοκρίαδα από διακοπές στο Πήλιο.

Τραγικός ήταν και ο απολογισμός του τροχαίου που έλαβε χώρα στον Άγιο Μάμα της Χαλκιδικής.

Επιβατικό αυτοκίνητο, με οδηγό μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό.

Από τα συντρίμια του ΙΧ ανασύρθηκαν νεκρές τέσσερις γυναίκες που επέβαιναν σε αυτό ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν και δύο επιβάτες του φορτηγού.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Μηχανογραφικά και ανασχηματισμός

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών, τα σενάρια για το θερινό ανασχηματισμό, αλλά και οι εκδοχές για τους δράστες των επιθέσεων στο Λονδίνο απασχολούν τον ελληνικό κυριακάτικο Τύπο.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Συμπληρώστε έξυπνο μηχανογραφικό. Υποψήφιοι με πολλές προϋποθέσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρχίζει η επανίδρυση του κράτους. Επανάσταση στο Δημόσιο.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: 20 δισ. ευρώ έρχονται στην Ευρώπη. Καλά τα νέα από τις Βρυξέλλες για το Δ'ΚΠΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Οι βάσεις σε 514 σχολές.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Η Ντόρα πάει στο μέτωπο! Ο κ. Καραμανλής αποστρατεύει υφυπουργούς και επιστρατεύει τη Δήμαρχο... Θερινός ανασχηματισμός με ανθρωποθυσίες.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Η λύση στο γρίφο του μηχανογραφικού. Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουν οι υποψήφιοι ΑΕΙ-ΤΕΙ.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Μειώνεται δραματικά η κατανάλωση. Ενώ μέσα στο καλοκαίρι, ξαφνικά 500 προϊόντα ακριβαίνουν εως 7,5%.

Espresso της Κυριακής: Αναστασιάδης-Χατζηνικολάου: όλη η αλήθεια για την ισχυρή κόντρα στην τηλεόραση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Άρχισε ο πόλεμος στα Ιεροσόλυμα για τον Πατριαρχικό Θρόνο και το μόνο που απομένει... Να ρίξουν τα ζάρια πάνω στον Πανάγιο Τάφο!

Η ΕΠΟΧΗ: Βαγδάτη, Τζενίν, Καμπούλ, Νέα Υόρκη, Μαδρίτη, Λονδίνο. Οι δύο βίες συνθλίβουν.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το νομοσχέδιο Αλογοσκούφη για την περιουσία. Φόρος υπεραξίας σε όλα τα ακίνητα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενιαίος συντελεστής φόρου 25%. Η κυβέρνηση μελετά τολμηρές αλλαγές από 1/1/2007 - Αύξηση αφορολόγητου στα χαμηλά εισοδήματα.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Υλοποιείται προεκλογική δέσμευση. Αποκατάσταση διωχθέντων στις Εν.Δυνάμεις.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Με ετικέτα "Αλ Κάιντα" το χτύπημα στο Λονδίνο. Θύματα οι "αθώοι του αίματος".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Ενώ όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες περιμένουν νέα τρομοκρατικά χτυπήματα Παράδεισος ασφάλειας η Ελλάδα.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα λόγια του πολέμου. Μπλερ: "Είναι επίθεση εναντίον όλων των πολιτισμένων λαών". Μπους: "Εμείς θα νικήσουμε".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανοίγει νέα σελίδα στη δράση μας. Στο επίκεντρο τα προβλήματα της νεολαίας.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Τρομο-κρατώντας την Ευρώπη. Γιατί το Λονδίνο ήταν ο... κατάλληλος στόχος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Εξωφρενικές προγραφές πρέσβεων! Υπέκλεψαν τη σύμφωνη γνώμη υπουργών, κρύβοντας τους παραλειφθέντες.

ΝΙΚΗ: Οδηγίες προς βουλευτές και κομματικά στελέχη. Ο Γιώργος παίρνει τ'όπλο του.

Traffic News Κυριακής: Πόλεμος Τατιάνας-Σεμίνας. Αύριο η αγωγή της Διγενή ζητά 3.000.000 ευρώ.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Εκλεψαν και 3ο όπλο της ΕΛ.ΑΣ. Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για το νέο σοβαρό κρούσμα έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 06:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ηρεμία επιστρέφει στο Μπέρμινγκχαμ

Εκατοντάδες άτομα πέρασαν τη νύχτα τους στο πανεπιστήμιο Άστον

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της πόλης Μπέρμινγκχαμ επιστρέφουν στην πόλη τους έπειτα από το σήμα συναγερμού που εδόθη για θέματα ασφαλείας και οδήγησε στην απομάκρυνση 20.000 ατόμων.

Η αστυνομία της πόλης απαγόρευσε την κυκλοφορία στον εσωτερικό δακτύλιο της πόλης, καθώς υπήρχαν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για επίθεση.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Κόνσταμπλ Πολ Σκοτ, είπε ότι επρόκειτο για μία «πραγματική απειλή», που βασιζόταν σε αξιόπιστες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τέσσερις ελεγχόμενες εκρήξεις σε ένα λεωφορείο, όπου είχε εντοπισθεί ένα ύποπτο πακέτο.

Εκατοντάδες άτομα αναγκάσθηκαν να κοιμηθούν στο πανεπιστήμιο Άστον κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της Κυριακής ειδικοί στην απενεργοποίηση βομβών ανακοίνωσαν ότι το ύποπτο πακέτο που είχε βρεθεί στο ξενοδοχείο Τράβελοουτζ στην οδό Μπρόουντ δεν περιείχε επικίνδυνο εκρηκτικό μηχανισμό.

Η περιοχή που εκκενώθηκε περιλαμβάνει την οδό Μπρόουντ όπου βρίσκονται τα κέντρα διασκέδασης της πόλης, τα μπαρ, τα θέατρα, τα εστιατόρια και η κινεζική περιοχή.

Ο Τζορτζ Ρέντμαν βρισκόταν με φίλους του σε ένα μπαρ και είπε: «Φοβηθήκαμε. Μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει, αλλά υπήρχε σχετική ψυχραιμία».

Η Γαλλίδα φοιτήτρια Ναταλί Περιέ, 19 χρόνων, αναγκάσθηκε να φύγει από το διαμέρισμά της κοντά στη οδό Μπρόουντ.

Είπε: «Είδα ελικόπτερα έξω από το σπίτι μου και τουλάχιστον τρία περιπολικά. Φοβήθηκα. Δεν ήξερα τι συνέβαινε».

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι είναι πρωτοφανές να εκκενωθεί ολόκληρο το κέντρο μιας πόλης στη Βρετανία.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ

Τα απομεινάρια ενός αυτοκινήτου μετά την επίθεση στο Κιρκούκ

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε περισσότερα από είκοσι άτομα και τραυμάτισε δεκάδες έξω από ένα κέντρο στρατολόγησης στη Βαγδάτη, το οποίο έχει γίνει στόχος και στο παρελθόν.

Ο δράστης προχώρησε προς το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο και ανατίναξε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε πάνω του.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στην προστατευμένη Πράσινη Ζώνη, στην οποία στεγάζονται τα κυβερνητικά κτίρια και το και ζει το προσωπικό των ξένων πρεσβειών.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι το εν λόγω κέντρο στρατολόγησης έχει γίνει στόχος και στο παρελθόν, αλλά παρ' όλα αυτά οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να περιμένουν έξω από το κέντρο γεγονός που τους κάνει εύκολους στόχους.

Παράλληλα, ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι αυξάνεται ο αριθμός των Ιρακινών που θέλουν να στρατολογηθούν, παρά τους προφανείς κινδύνους.

Εν τω μεταξύ, ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα στην πόλη Κιρκούκ.

Από την επίθεση, η οποία έλαβε χώρα κοντά σε ένα νοσοκομείο και ένα κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τραμαυτίσθηκαν και περίπου 10 ακόμη άτομα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι δεν έχει γίνει γνωστό ποιός ήταν ο στόχος του δράστη, καθώς δεν υπήρχαν περιπολίες αστυνομικών ή στρατιωτών στην περιοχή.

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε όμως και στη Μοσούλη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ

Τα απομεινάρια ενός αυτοκινήτου μετά την επίθεση στο Κιρκούκ

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε περισσότερα από είκοσι άτομα και τραυμάτισε δεκάδες έξω από ένα κέντρο στρατολόγησης στη Βαγδάτη, το οποίο έχει γίνει στόχος και στο παρελθόν.

Ο δράστης προχώρησε προς το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο και ανατίναξε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε πάνω του.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στην προστατευμένη Πράσινη Ζώνη, στην οποία στεγάζονται τα κυβερνητικά κτίρια και το και ζει το προσωπικό των ξένων πρεσβειών.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι το εν λόγω κέντρο στρατολόγησης έχει γίνει στόχος και στο παρελθόν, αλλά παρ' όλα αυτά οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να περιμένουν έξω από το κέντρο γεγονός που τους κάνει εύκολους στόχους.

Παράλληλα, ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι αυξάνεται ο αριθμός των Ιρακινών που θέλουν να στρατολογηθούν, παρά τους προφανείς κινδύνους.

Εν τω μεταξύ, ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα στην πόλη Κιρκούκ.

Από την επίθεση, η οποία έλαβε χώρα κοντά σε ένα νοσοκομείο και ένα κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τραμαυτίσθηκαν και περίπου 10 ακόμη άτομα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι δεν έχει γίνει γνωστό ποιός ήταν ο στόχος του δράστη, καθώς δεν υπήρχαν περιπολίες αστυνομικών ή στρατιωτών στην περιοχή.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Οι εκδοχές για τους δράστες

Πιθανά σενάρια για τα κυκλώματα των δραστών διαρρέουν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου βρετανικού Τύπου, έπειτα από τις πυρετώδεις έρευνες της αστυνομίας του Λονδίνου.

Η Ομπζέρβερ (Observer) αναφέρει ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, πίσω από τις επιθέσεις στο Λονδίνο κρύβονταν τουλάχιστον τέσσερις δράστες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εξαιρετικά εξελιγμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 70 και τονίζει ότι τουλάχιστον 30 είναι οι αγνοούμενοι.

Οι συνθήκες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων πτωμάτων στο μετρό του Λονδίνου είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς η θερμοκρασία κάτω από τη γη φθάνει ακόμη και τους 60 βαθμούς Κελσίου, τονίζει το δημοσίευμα.

Δράστες από το εξωτερικό

Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) πιστεύει ότι η αστυνομία αναζητεί έναν ισλαμικό τρομοκρατικό πυρήνα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δράστες μπορεί να έφτασαν στη Βρετανία πριν από έξι μήνες περίπου, προερχόμενοι από την Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική και χρησιμοποιώντας ψεύτικα διαβατήρια.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι αρχές αναμένουν και άλλες τέτοιου είδους βάναυσες επιθέσεις στη Βρετανία, αν και πιστεύεται ότι σε κίνδυνο βρίσκονται και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι οι τρεις βόμβες στο μετρό εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχε πολύ καλή προετοιμασία.

«Πληρωμένοι δολοφόνοι»

Η Ιντιπέντεντ (Independent) εξετάζει τη θεωρία ότι οι δράστες μπορεί να ήταν «πληρωμένοι δολοφόνοι» της Αλ Κάιντα.

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση μπορεί να πλήρωσε συμμορίες εγκληματιών για τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην εφημερίδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δράστες να ήταν λευκοί και να προέρχονταν από μουσουλμανικές περιοχές των Βαλκανίων.

Η εφημερίδα υποστηρίζει αυτή τη θεωρία λέγοντας ότι οι βομβιστές δεν ήταν γνωστοί από τους κύκλους των εξτρεμιστών και για αυτό αιφνιδιάστηκαν οι βρετανικές αρχές.

Εύποροι Βρετανοί μουσουλμάνοι

Μία τελείως διαφορετική εκδοχή φιλοξενεί η Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times), η οποία αποκαλύπτει ότι η Αλ Κάιντα προσεταιρίζεται εύπορους και μορφωμένους Βρετανούς μουσουλμάνους από τα βρετανικά πανεπιστήμια.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι προσεγγίζονται άτομα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τεχνικές και άλλες γνώσεις.

Πιστεύεται ότι οι δράστες μπορεί να ήταν Βρετανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι δεν έχουν εγκληματικό μητρώο και για αυτό δεν εθεωρούνταν ύποπτοι από τις αρχές.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών για τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη Βρετανία πέρυσι είχε αποκαλύψει ότι η Βρετανία μπορεί να κρύβει στο έδαφός της χιλιάδες οπαδούς της Αλ Κάιντα.


Κυριακή 10 Ιουλίου 2005 - 06:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ηρεμία επιστρέφει στο Μπέρμινγκχαμ

Εκατοντάδες άτομα πέρασαν τη νύχτα τους στο πανεπιστήμιο Άστον

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της πόλης Μπέρμινγκχαμ επιστρέφουν στην πόλη τους έπειτα από το σήμα συναγερμού που εδόθη για θέματα ασφαλείας και οδήγησε στην απομάκρυνση 20.000 ατόμων.

Η αστυνομία της πόλης απαγόρευσε την κυκλοφορία στον εσωτερικό δακτύλιο της πόλης, καθώς υπήρχαν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για επίθεση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τέσσερις ελεγχόμενες εκρήξεις σε ένα λεωφορείο, όπου είχε εντοπισθεί ένα ύποπτο πακέτο.

Εκατοντάδες άτομα αναγκάσθηκαν να κοιμηθούν στο πανεπιστήμιο Άστον κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της Κυριακής ειδικοί στην απενεργοποίηση βομβών ανακοίνωσαν ότι το ύποπτο πακέτο που είχε βρεθεί στο ξενοδοχείο Τράβελοουτζ στην οδό Μπρόουντ δεν περιείχε επικίνδυνο εκρηκτικό μηχανισμό.

Η περιοχή που εκκενώθηκε περιλαμβάνει την οδό Μπρόουντ όπου βρίσκονται τα κέντρα διασκέδασης της πόλης, τα μπαρ, τα θέατρα, τα εστιατόρια και η κινεζική περιοχή.

Ο Τζορτζ Ρέντμαν βρισκόταν με φίλους του σε ένα μπαρ και είπε: «Φοβηθήκαμε. Μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει, αλλά υπήρχε σχετική ψυχραιμία».

Η Γαλλίδα φοιτήτρια Ναταλί Περιέ, 19 χρόνων, αναγκάσθηκε να φύγει από το διαμέρισμά της κοντά στη οδό Μπρόουντ.

Είπε: «Είδα ελικόπτερα έξω από το σπίτι μου και τουλάχιστον τρία περιπολικά. Φοβήθηκα. Δεν ήξερα τι συνέβαινε».

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι είναι πρωτοφανές να εκκενωθεί ολόκληρο το κέντρο μιας πόλης στη Βρετανία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.