Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-14

  1. Επιδρομές Ισραηλινών στη Γάζα
  2. Τιμή στα θύματα
  3. Αντιτρομοκρατική έριδα
  4. Σε «αναμμένα κάρβουνα»
  5. Στη Βουλή η διεύρυνση του ωραρίου
  6. Ο εξτρεμισμός δεν έχει «προφίλ»
  7. Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  8. Ασφάλεια, φόροι και εργασιακά
  9. Προειδοποίηση Σιράκ
  10. Η Ευρώπη τιμά τα θύματα του Λονδίνου
  11. Η Ευρώπη τιμά τα θύματα του Λονδίνου
  12. Η Ευρώπη τιμά τα θύματα της τρομοκρατίας
  13. Ερωτήματα προς τον Μπλέρ
  14. Ο πέμπτος άνθρωπος

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 23:48 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδρομές Ισραηλινών στη Γάζα

'Εξαρση των επιθέσεων στην περιοχή

Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους στόχους στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα ελικόπτερα εκτόξευσαν τρεις πυραύλους.

Ένας από τους στόχους φαίνεται πως ήταν κτήριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία οργάνωσης Ισλαμιστών σπουδαστών στη πόλη Τζαμαλίγια.

Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ντιέρ Μπαλά στα νότια της Γάζας.

Πιστεύεται ότι ένας από τους στόχους ήταν ένα αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται μετά τον θάνατο μιας Ισραηλινής που σκοτώθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε στο έδαφος του Ισραήλ από την Γάζα.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στη Γάζα για συνομιλίες με ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η έξαρση της βίας ξεκίνησε την Τρίτη όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό και σκότωσε πέντε Ισραηλινούς στη πόλη Νετάνια.

Το Ισραήλ «απάντησε» πραγματοποιώντας επιδρομές στην Ναμπλούς.

Ο θάνατος της ισραηλινής γυναίκας την Πέμπτη είναι η πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο που ισραηλινός πολίτης χάνει τη ζωή του από επίθεση με ρουκέτα.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις δεν πρόκειται να μείνουν «αναπάντητες».

«Να είστε σίγουροι ότι η απάντηση μας θα είναι αστραπιαία και αποτελεσματική», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο Ραάν Γκισίν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 22:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμή στα θύματα

Το Λονδίνο τιμά τα θύματα της τρομοκρατίας με τήρηση σιγής δύο λεπτών

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων από τις βομβιστικές επιθέσεις.

Ο νιγηριανός συγγραφέας Μπεν Όκρι άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων λέγοντας ότι το Λονδίνο όχι μόνο έχει επιζήσει «των βομβιστικών επιθέσεων, των πυρκαγιών και πολέμων» αλλά «έχει γίνει ισχυρότερο και πιο ομορφότερο».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, κάλεσε τους λονδρέζους να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να χτίσουν μια καλύτερη πόλη».

«Αυτοί που ήρθαν εδώ για να σκοτώσουν είχαν πολλούς στόχους: ένας από αυτούς ήταν να μας στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλον, σαν ζώα παγιδευμένα στο κλουβί, αλλά απέτυχαν πλήρως», επισήμανε ο κ. Λίβινγκστον.

Ο Ικμπάλ Σακρανί, γενικός γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους με στίχους από το Κοράνι: «Αυτός που σκοτώνει έναν άνθρωπο [...] σκοτώνει όλη την ανθρωπότητα και αυτός που σώζει μια ζωή είναι σαν να έσωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Δυο λεπτών σιγή

Εκατομμύρια ευρωπαίων τήρησαν την Πέμπτη το μεσημέρι (στις 12 ώρα Βρετανίας) δύο λεπτών σιγή σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Για δύο λεπτά τα πάντα σταμάτησαν στη Βρετανία ενώ οι αρχές έκαναν έκκληση προς πάντες να βγουν έξω από τα σπίτια ή τα κτίρια στα οποία εργάζονται και να σταθούν σε στάση προσοχής.

Σύμπνοια για «θωράκιση» της χώρας

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, διαβεβαίωσε ότι το συντηρητικό κόμμα θα συνεργαστεί πλήρως ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για τη διαμόρφωση της νέας αυστηρότερης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Όλο το Λονδίνο σίγησε για δύο λεπτά

Ο κ. Χάουαρντ επανέλαβε ότι το κόμμα των Τόρηδων εξακολουθεί να αντιτίθεται στην καθιέρωση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας για όλους τους κατοίκους της χώρας αλλά επεσήμανε ότι υποστηρίζει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε λιμάνια και άλλες πύλες ελεγχου της χώρας.

Στο μεταξύ τους δύο άξονες της πολιτικής του για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτές του Λονδίνου, ανακοίνωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τονι Μπλέρ.

Το φαινόμενο του ισλαμικού εξτρεμισμού δεν καταπολεμείται μόνο με κατασταλτικά μέτρα αλλά και με διάλογο μεταξύ των αρχών και των ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας είπε ο κ. Μπλερ επισημαίνοντας την τεράστια ευθύνη που έχει από εδώ και στο εξής η μουσουλμανική κοινότητα όσον αφορά την εξάλειψη αυτής της «σατανικής», όπως την αποκάλεσε, ιδεολογίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι πολύ συντομα θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή νέα νομοθεσία που θα προβλέπει τον βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων καθώς και την απέλαση ατόμων για τα οποία πιστεύεται ότι «καλλιεργούν το μίσος».

Νέα ευρήματα

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αναγνωρίσει την ταυτότητα και του τέταρτου βομβιστή. Προέρχεται όπως και οι άλλοι τρεις από το Leeds της Βόρειας Αγγλίας.

Οι έρευνες των αστυνομικών στρέφονται τώρα στον εντοπισμό ου οργανωτικού εγκέφαλου. Κατά μία θεωρία είναι άτομο πακιστανικής καταγωγής, βρετανός υπήκοος που μπήκε στη χώρα, πιθανότατα με πλαστό διαβατήριο, από θαλάσσης. Ηλθε σε επαφή με τους βομβιστές τους εκπαίδευσε στην χρήση των εκρηκτικών και εγκατέλειψε τη χώρα την προηγουμένη των επιθέσεων.

Η αστυνομία πιστεύει ότι το άτομο αυτό συνδέεται με πυρήνες της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ και ότι συμμετείχε και σε σειρά άλλων επιθέσεων.

Εξάλλου χθες η αντι-τρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι το όποίο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε από ισλαμιστές.

Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες για συνεργούς και ηθικούς αυτουργούς

Βρίσκεται στην κωμόπολη Aylesbury, βόρειο-δυτικά του Λονδίνου. Συλλήψεις δεν έχουν γίνει ωστόσο κατά πληροφορίες η έρευνα απεκάλυψε νέα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό του πέμπτου ατόμου.

Την ίδια στιγμή η μουσουλμανική κοινότητα του Leeds βρίσκεται σε κατάσταση σοκ ενώ οι συγγενείς των βομβιστών έχουν μεταφερθεί από τις αρχές σε ασφαλή κρησφύγετα.

Απολιτικός

Συγκλονισμένες είναι οι οικογένειες των φερόμενων ως δραστών των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Ο 65χρονος Μπασίρ Αχμέντ, θείος του Σεχζάντ Τανουίρ, λέει ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο ανιψιός του, ο οποίος σπούδασε θεολογία στο Πακιστάν, είναι ένας από αυτούς που σκόρπισαν το θάνατο στο Λονδίνο.

«Δεν ήταν αυτός. Πίσω του πρέπει να υπήρχαν μεγάλες δυνάμεις», λέει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον ανιψιό του «ευγενικό» και «αξιαγάπητο» νεαρό, που δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική.

«Δεν τον είχα δει ποτέ να διαβάζει μια εφημερίδα. Τον ενδιέφερε ο αθλητισμός, ειδικά το κρίκετ. Μπορούσε να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα για να δει στην τηλεόραση έναν αγώνα κρίκετ, αλλά ποτέ δεν παρακολούθησε ένα δελτίο ειδήσεων».

Ο κ. Αχμέντ είπε ότι ο ανιψιός του τον οποίο για τελευταία φορά είδε την περασμένη Τετάρτη είχε επισκεφθεί το Πακιστάν για δύο μήνες στις αρχές του χρόνου για να σπουδάσει θεολογία.

Όταν ρωτήθηκε πως αισθάνθηκε όταν η αστυνομία του ανακοίνωσε ότι ο ανιψιός του δεν ήταν το θύμα αλλά ο θύτης, ο κ. Αχμέντ απάντησε κλαίγοντας: «Χάσαμε τα πάντα».


Αντιτρομοκρατική έριδα

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον Τύπο και την αντιπολίτευση με αφορμή τα νέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας που υιοθέτησε το ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών.

«Το συμβούλιο υπουργών χθες κατέληξε σε μια δήλωση, σ΄ ένα κείμενο επιπέδου αρχών. Η Ελλάδα διατήρησε τις επιφυλάξεις της. Η περαιτέρω διαδικασία προβλέπει την παραπομπή του θέματος σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων και η συζήτηση θα εξελιχθεί».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που αφορά τη συγκέντρωση και διατήρηση ηλεκτρονικού αρχείου προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σε ερώτηση αν προβλέπεται δημοκρατικός έλεγχος της διαδικασίας που αποφασίσθηκε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη διαβεβαίωση πως «οι συνταγματικές ελευθερίες που είναι κατοχυρωμένες στη χώρα μας θα τηρηθούν απολύτως», ενώ αρνήθηκε να προτρέξει σχολιάζοντας τις προτάσεις που θα υποβάλουν οι εμπειρογνώμονες.

Διευκρίνισε παράλληλα (αναφερόμενος στη σχετική δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη) πως υπάρχει ένα θέμα εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι στη φάση της συζήτησης που ακολουθεί, θα εξεταστεί και αυτό το θέμα στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων.

Σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος στον τομέα των ατομικών ελευθεριών, ο κ. Ρουσόπουλος ανέτρεξε στο ιστορικό της πρόσφατης υπόθεσης για να τονίσει ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι από τα ισχύοντα».

Ειδικότερα, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως «η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ όλα και πρέπει να εξετάζουμε αν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπισή της. Αν τα κατάλληλα μέτρα έχουν ληφθεί, τότε δεν χρειάζονται περισσότερα. Αυτό ακριβώς θα εξετάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Εξάλλου, στη χώρα μας στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ελήφθησαν κάποια επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία δεν ήταν αντίθετα με τις συνταγματικές αρχές και είχαν τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Ατομικών δεδομένων. Τα ίδια ισχύουν και τώρα».

Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, παρατήρησε ότι «επειδή συν τω χρόνω εκδηλώνεται μια διαφορετική μορφή τρομοκρατίας, οι χώρες οφείλουν να προσαρμόζουν τα συστήματά τους για να αντιμετωπίζουν την προάσπιση της ζωής των πολιτών, της ελευθερίας και των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».

Όχι στα μέτρα από ΚΚΕ ΣΥΝ

Εξάλλου την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ στις προτάσεις του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ για γενικευμένη παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

«Οι αποφάσεις των υπουργών δικαιοσύνης της ΕΕ αποτελούν προανάκρουσμα νέων ληστρικών επιθέσεων του ιμπεριαλισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ εκτιμά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν «επιβεβαιώνουν ότι οι ιμπεριαλιστές θα είχαν εφεύρει τις δολοφονίες στο Λονδίνο, αν αυτές δεν είχαν υπάρξει».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα αθώα θύματα του Λονδίνου προστίθενται στα χιλιάδες άλλα θύματα της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και κάθε χώρας που, η ιμπεριαλιστική θηριωδία των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις σφαίρες επιρροής, δεν διστάζει να σκορπίζει και να χρησιμοποιεί το θάνατο».

Οι προτάσεις για τη γενικευμένη παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίες θα βρίσκονται στη διάθεση των αρχών ασφαλείας, κινδυνεύουν να διαμορφώσουν ένα Οργουελιανό εφιαλτικό τοπίο στην Ευρώπη, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός.

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει με τη γενικευμένη αστυνομοκρατία, με την κατάργηση κάθε μορφής απορρήτου και την καταπάτηση των πιο στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ο Συνασπισμός καλεί την κυβέρνηση «να πάρει σαφή θέση αντί να καταφεύγει σε αοριστολογίες και να αντιταχθεί σε κάθε μέτρο που στο όνομα του αντιτρομοκρατικού αγώνα περιστέλλει ελευθερίες και δικαιώματα, ενισχύοντας την αστυνομοκρατία».


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Σε «αναμμένα κάρβουνα»

Γράφει η Ρόζυ Βουδούρη

Τεχνική επιμέλεια: Νικήτας Πατρικιάνος

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο μουσουλμάνοι, στην πλειοψηφία τους από τη νοτιοανατολική Ασία, ζουν σήμερα στη Βρετανία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων. Παρόλο που τους συναντά κανείς σε ολόκληρη τη χώρα, οι μεγαλύτερες κοινότητές τους βρίσκονται στο Λονδίνο, αλλά και στην κεντρική και βόρεια Αγγλία.

Σε αντίθεση με την πραγματικά πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, πακιστανικής καταγωγής Βρετανοί, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ζουν σε οιονεί συνθήκες γκέτο, χωρίς μεγάλη επαφή με τους λευκούς συμπολίτες τους, στην ευρύτερη περιοχή του Λιντς, στο δυτικό Γιόρκσιρ, και κυρίως στο Μπράντφορντ, όπου το 2001 είχαν σημειωθεί σοβαρές ταραχές μεταξύ λευκών νεαρών και συνομηλίκων τους καταγόμενων από τη νοτιοανατολική Ασία.

Το ιστορικό

Η μετανάστευση μουσουλμάνων στη Βρετανία σε μεγάλη κλίμακα άρχισε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδία προσέφεραν φθηνά εργατικά χέρια στην κλωστοϋφαντουργία της βόρειας Αγγλίας.

Στην αρχή, έφθαναν στη Βρετανία μόνο άνδρες, με στόχο να κερδίσουν αρκετά χρήματα και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Στη δεκαετία του '70, όμως, άρχισαν να φέρνουν και τις οικογένειές τους και σιγά σιγά απέκτησαν συνείδηση Βρετανών μουσουλμάνων και όχι μεταναστών.

Ο Ρούσντι

Η υπόθεση του συγγραφέα Σάλμαν Ρούσντι, στα τέλη της δεκαετίας του '80 συνέβαλε, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, στη δημιουργία μαχητικής συνείδησης μεταξύ των νεαρών Βρετανών μουσουλμάνων.

Ο ινδικής καταγωγής, μουσουλμάνος και ο ίδιος, συγγραφέας, έγινε το κόκκινο πανί για τους ακραίους ισλαμιστές ανά τον κόσμο επειδή το βιβλίο του "Σατανικοί στίχοι" θεωρήθηκε βλάσφημο.

Κάποιοι στις μουσουλμανικές κοινότητες της βόρειας Αγγλίας τον αναγόρευσαν σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό τους και στο Μπράντφορντ έκαψαν το βιβλίο σε δημόσιο χώρο.

Τότε, διατυπώθηκαν τα πρώτα ερωτήματα από πολιτικούς και σχολιαστές για τη νέα γενιά των "οργισμένων μουσουλμάνων", οι οποίοι έδειχναν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για τη θέση τους στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με ορισμένους, ή για το ρόλο της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με άλλους.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν και τα πρώτα σημάδια αντίδρασης από τη λευκή πλειονότητα, ενώ σταδιακά δραστηριοποιήθηκε και άρχισε να κερδίζει ψήφους στη βόρεια Αγγλία και το ρατσιστικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα.

Κλιμάκωση

Μια σειρά από άλλα γεγονότα, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιθωριοποίησαν ακόμη περισσότερο τις μουσουλμανικές αυτές κοινότητες, ενώ άρχισαν να διατυπώνονται ανοιχτά υποψίες για ένταξη Βρετανών μουσουλμάνων στους κόλπους της Αλ-Κάιντα ή οργανώσεων που εμπνέονται από αυτήν.

Οι βομβιστές της Πέμπτης 7 Ιουλίου δεν ήταν οι πρώτοι Βρετανοί βομβιστές αυτοκτονίας. Προηγήθηκαν, το 2003, δύο νεαροί συνεργαζόμενοι με τη Χαμάς, οι οποίοι ανατίναξαν στόχους στο Ισραήλ και ανατινάχθηκαν και οι ίδιοι. Επίδοξοι μάρτυρες ήταν επίσης, ο αποκληθείς «βομβιστής με το παπούτσι», ο οποίος συνελήφθη καθώς επιχειρούσε να επιβιβασθεί σε υπερατλαντική πτήση έχοντας εκρηκτικά στη σόλα του παπουτσιού του, και ένας ακόμη επιβάτης αεροσκάφους, ο οποίος άλλαξε γνώμη εν πτήσει.

Οι δράστες των επιθέσεων στο Λονδίνο, όμως, είναι οι πρώτοι που θυσίασαν τη ζωή τους παίρνοντας μαζί τους και ανυποψίαστους πολίτες, εντός Βρετανίας.

Γι αυτό, είναι περισσότερο ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι στη διαμορφούμενη τώρα πραγματικότητα που έκανε τους Βρετανούς να αναστατωθούν μόλις επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά τους.

Αλλα στοιχεία

Τα τρία τέταρτα των μουσουλμάνων της Βρετανίας (74%) προέρχονται από την Ασία και είναι κατά κύριο λόγο από το Πακιστάν (43%), το Μπαγκλαντές (16%) και την Ινδία (8%).

Το 11% των μουσουλμάνων είναι λευκοί, ποσοστό που χωρίζεται σε 4% βρετανικής καταγωγής και 7% άλλης καταγωγής (μεταξύ άλλων Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι, Άραβες και Ανατολικοευρωπαίοι).

Το 6% των μουσουλμάνων είναι μαύροι με καταγωγή από την Αφρική (κυρίως από τη βόρεια και δυτική Αφρική και ιδιαιτέρως από τη Σομαλία). Το υπόλοιπο 9% είναι διαφόρων προελεύσεων.

Το Μοχάμεντ (σε όλες του τις γραφές) ήταν το πέμπτο πιο δημοφιλές όνομα αγοριού στην Αγγλία και την Ουαλία, το 2004

Η αναλογία μουσουλμάνων προς χριστιανούς είναι ένας προς 250 για τις ηλικίες άνω των 75 ετών και ένας προς 13 για τις ηλικίες κάτω των 15

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 3% του συνολικού πληθυσμού της Βρετανίας, αλλά το 52% του μη χριστιανικού πληθυσμού

Το 22% των μουσουλμάνων ηλικίας 16 ως 24 ετών είναι παντρεμένοι, σε σύγκριση με το 3% των χριστιανών στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.


Στη Βουλή η διεύρυνση του ωραρίου

Ψηφίσθηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων.

Η κυβέρνηση δεν έκανε τροποποιήσεις.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι αυτά που ισχύουν σήμερα «περιορίζουν το δικαίωμα στην εργασία».

Με το νομοσχέδιο είπε ο κ. Ρουσόπουλος «θα είναι ελεύθερος ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε μικρομεσαίος επαγγελματίας, να λειτουργήσει».

Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του Σκάι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζεται κατά της διεύρυνσης του ωραρίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αντίθετο εμφανίζεται το 52% ενώ σύμφωνο το 29%. Το 19% ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί.

Σχολιάζοντας την δημοσκόπηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την διεύρυνση του ωραρίου δεν γίνονται με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με τις ανάγκες της αγοράς.


Τετάρτη 13 Ιουλίου 2005 - 23:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ο εξτρεμισμός δεν έχει «προφίλ»

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Στην εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να σκιαγραφήσει κανείς το προφίλ των Βρετανών μουσουλμάνων που καταφεύγουν σε ακραίες πράξεις, προβαίνει ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας του πανεπιστημίου Κινγκς, Γουίν Μπόουεν.

«Νομίζω ότι η δυσκολία εντοπισμού αυτών των ατόμων εναπόκειται ουσιαστικά στις πληροφορίες που γίνονται διαθέσιμες έπειτα από τέτοιου είδους επιθέσεις. Στην περίπτωση των επιθέσεων του Λονδίνου, οι αρμόδιες αρχές κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους υπόπτους πολύ γρήγορα. Ο εντοπισμός όμως εκείνων των Βρετανών μουσουλμάνων που μπορεί να σχεδιάζουν επιθέσεις είναι αρκετά δύσκολος γιατί οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λευκό ποινικό μητρώο» δήλωσε ο δόκτωρ Γουίν Μπόουεν.

Ορισμένες εφημερίδες στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν δεκάδες Βρετανοί μουσουλμάνοι που ενδέχεται να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας στο μέλλον.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ένα ενιαίο προφίλ.

«Στο παρελθόν αυτοί που συνελήφθησαν ή οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, είτε στη Βρετανία είτε αλλού, δεν προέρχονταν μόνο από την αστική τάξη και δεν ήταν όλοι μορφωμένοι. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είχαν και στο παρελθόν καταφύγει σε εγκληματικές πράξεις και δεν είχαν όλοι λευκά ποινικά μητρώα».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η αντι-τρομοκρατική νομοθεσία στη Βρετανία θα γίνει σκληρότερη από εδώ και στο εξής.

«Νομίζω ότι έχουμε ήδη δει μία σκλήρυνση των νόμων τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής πρέπει να περιμένουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας του πανεπιστημίου Κινγκς, δόκτωρ Γουίν Μπόουεν.

Πρόσθεσε ότι τα «αντίποινα» εναντίον μουσουλμάνων στη Βρετανία είναι μεμονωμένα περιστατικά και δεν πρόκειται να γενικευτούν.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 16:32 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

Η περιοχή της διπλής βομβιστικής επίθεσης αποκλείστηκε από Ιρακινούς στρατιώτες

Στο Ιράκ αξιωματούχοι λένε ότι δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν τα εκρηκτικά που μετέφεραν κοντά σε αστυνομικό κτίριο της κεντρικής Βαγδάτης σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας πολλούς Ιρακινούς.

Η αστυνομία λέει ότι ο πρώτος δράστης πυροδότησε το παγιδευμένο όχημα που οδηγούσε στην είσοδο του αστυνομικού σταθμού στη συνοικία Σαλχίγια.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά πεζός καμικάζι φορώντας ζώνη εκρηκτικών αυτό-ανατινάχθηκε στο ίδιο σημείο.

Τρίτος επίδοξος βομβιστής προσπάθησε να κάνει το ίδιο αλλά δέχθηκε πυρά και συνελήφθη.

Την Τετάρτη 26 άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους παιδιά - βρήκαν το θάνατο όταν αυτοκινητοβόμβα εξερράγη στην ανατολική Βαγδάτη.

Η οργάνωση του καταζητούμενου Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, αρνείται με ανακοίνωσή της ότι ευθύνεται για τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση.

Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα που καταζητείτο για τη δολοφονία του Αιγυπτίου πρέσβη, Ιχάμπ Αλ Σερίφ, και για οργάνωση των επιθέσεων με στόχο τους διπλωματικούς εκπροσώπους του Πακιστάν και του Μπαχρέιν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Χαμίς Φαρχάν Αλ Φαχντάουι, συνελήφθη το περασμένο Σαββάτο κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης.


Ασφάλεια, φόροι και εργασιακά

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): "Μπαλαντέρ" στα εργασιακά ο Μεϊμαράκης. Σε ρόλο γεφυροποιού μεταξύ κυβέρνησης-συνδικάτων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ελαστικό 8ωρο στις επιχειρήσεις. Ελιγμός στο Εργασιακό, ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού με Αλογοσκούφη-Παναγιωτόπουλο.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σαββατοκύριακο στον Αστέρα Βουλιαγμένης: 45 ευρώ και όρθιος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φακελώνουν κλήσεις, sms, e-mail. Οι τρομοκράτες κατάφεραν να βάλουν σε αρχείο την ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυξήσεις σε χαμηλόμισθους. Εξομοίωση προς τα επάνω.

Η ΑΥΓΗ: Ο "Μεγάλος Αδελφός" πάνω από την Ευρώπη. Οι "25" αποφάσισαν γενικευμένη παρακολούθηση των πολιτών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έκθετη η ηγεσία της ΓΣΕΕ μετά τις αλλαγές που έκανε ο Παναγιωτόπουλος στο εργασιακό.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι αλλαγές στους φόρους που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Το Βήμα" δημοσιεύει τις υποδείξεις που θα ανακοινωθούν σήμερα. Οι συντάξεις, ο ΦΠΑ, οι οφειλές και η διαφθορά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ήττα της Ευρώπης τα νέα τρομομέτρα. Ποιος θα μας φυλάξει από τους "φύλακες";

ΕΘΝΟΣ: Ζωή-λάστιχο με το νέο ωράριο. Ανατροπές στις οικογενειακές σχέσεις και το εισόδημα των εργαζομένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μπουκαδόρος τσαμπουκάς και καταληψίας ο Ειρηναίος. Επιχειρήθηκε ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πορίσματα "φωτιά" για την Οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στα πράσα τα παπαγαλάκια Βρυξελλών! Διαπλοκή: Ανακοινώθηκαν αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί ποτέ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού ο νέος "Μεγάλος Αδελφός". Όλα τα μέτρα που αποφάσισαν με χρονοδιάγραμμα οι "25".

ΕΣΤΙΑ: Νέο σοκ στην Βρεταννία. Βρεταννοί υπήκοοι οι τέσσερεις βομβιστές.

ESPRESSO: Ανήλικη στα χέρια απαγωγέων. Ζητούν λύτρα από επιχειρηματία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναδιοργάνωση των Εφοριών προτείνει το ΔΝΤ. Διάλυση υπηρεσιακών στεγανών. Πάταξη κυκλωμάτων διαφθοράς. Δραστική μείωση αριθμού ΔΟΥ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Διχάζει το ωράριο. Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου.

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-σοκ για όλα τα ακίνητα. Προτείνουν αυξήσεις ως 207% στις αντικειμενικές.

Η ΝΙΚΗ: Απορρύθμιση της κοινωνίας. Αντιπολίτευση και συνδικάτα αποκαλύπτουν το νεοφιλελεύθερο σχέδιο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ευρω-δικτατορία η "δημοκρατία" τους.

TRAFFIC NEWS: Τριανταφυλλόπουλος-Κακαουνάκης: Κρητικό γλέντι για τα χρυσά συμβόλαια. Νίκος και Μάκης γιόρτασαν τη συνεργασία τους με τσικουδιά στην Κρήτη.

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Από 18 μέχρι 28 Ιουλίου οι αιτήσεις.

City Press: ΑΔΕΔΥ: το "ισόγειο" στα 1.200 ευρώ. Πλήρης διάσταση απόψεων ΑΔΕΔΥ και κυβέρνησης οδηγεί σε αναβολή του διαλόγου.

METRO: Σύγχυση για τις αλλαγές. Αποκαλυπτική έρευνα της Metron Analysis για τη ΓΣΕΕ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νερό στο κρασί για το εργασιακό. Κυβερνητική αναδίπλωση για το διευθυντικό δικαίωμα.

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Θέλουν τη γη μας για εθνικό πάρκο". Οι αγρότες της Χαλάστρας αντιδρούν στο να γίνουν οι περιουσίες τους υγρότοπος.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μια γειτονιά: Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη-Σόφια με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

ΕΕ-Τρομοκρατία-Αποφάσεις

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σταδιακά περισσότερη παρακολούθηση, καθώς και ένταση ελέγχων για ξέπλυμα χρήματος αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών/Δημόσιας Τάξης της ΕΕ. Σοκ στους Βρετανούς, μετά τη διαπίστωση ότι οι βομβιστές γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ανάμεσά τους. Αναζητείται και πέμπτος. Έρευνα "Ε": Μας παρακολουθούν αλλά... πρακτικά ανεφάρμοστη η τήρηση αρχείων συνδιαλέξεων-μηνυμάτων".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αλληλέγγυοι στην καταδίκη της τρομοκρατίας και αποφασισμένοι να την κτυπήσουν στη ρίζα της εμφανίσθηκαν χθες οι 25 υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ, οι οποίοι συμμετείχαν στο Έκτακτο Συμβούλιο που διεξήχθη στις Βρυξέλλες μία σχεδόν εβδομάδα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Ύστερα από έντονες πιέσεις των Βρετανών (καθώς και των Γάλλων, των Σουηδών και των Ιρλανδών) αποφάσισαν να αποθηκευθούν στοιχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, sms και ηλεκτρονικών μηνυμάτων για διάστημα πέρα των δύο ετών, αρχής γενομένης από τον επόμενο Οκτώβριο".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το αμερικανικό "παράρτημα" της τρομοκρατίας, ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός, αποφάσισε την 24ωρη παρακολούθηση, επί 365 μέρες το χρόνο, όλων των επικοινωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και όσων διαμένουν στη Γηραιά Ήπειρο".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "στην εποχή του Μεγάλου Αδελφού που τα "πανθ' ορά" μπήκε από χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό κτύπημα του Λονδίνου. Οι "25" αποφάσισαν την ταχύτατη προώθηση μέτρων που σχετίζονται με την κατάργηση του απόρρητου των επικοινωνιών και τη γενικευμένη παρακολούθηση των πολιτών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "το νέο πακέτο αντιτρομοκρατικών μέτρων που υιοθέτησαν ομόφωνα οι 25, αν και αντανακλά έως ένα βαθμό την αγωνία για πρόληψη νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων, υπερβαίνει τη λεπτή κόκκινη γραμμή που αφορά στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, τα οποία αποτελούν το θεμέλιο λίθο των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κοινωνιών".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "πρέπει να ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα προληπτικού χαρακτήρος ως προς τον προσηλυτισμό των ατόμων αυτών, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποιοι διαμαρτύρονται, αλλά άλλη λύσις δεν υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν το ακραίο μουσουλμανικό στοιχείο που έχει διεισδύσει στην Ευρώπη, να αφήνεται ανενόχλητο".

Εργασιακές σχέσεις

Η Espresso εκτιμά ότι "την ευρεία δυνατή συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση στο εργασιακό και οι προθέσεις της αυτές φάνηκαν χθες, όταν διέψευσε τα σενάρια περί υιοθέτησης του διευθυντικού δικαιώματος και παράλληλα ξεκίνησε νέο κύκλο διαλόγου, "ζυμώσεων" και επαφών για τα μισθολογικά αιτήματα των δημόσιων υπαλλήλων".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "έναν καθοριστικό ελιγμό, πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, έκανε η κυβέρνηση στο "εργασιακό", ξεκαθαρίζοντας χθες ότι η οργάνωση του χρόνου εργασίας σε μια επιχείρηση για την εφαρμογή ελαστικού 8ώρου, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "η κυβέρνηση έβαλε νερό στο κρασί της, οι εργαζόμενοι συμφωνούν κατανοώντας τις δυσκολίες που περνάει η Οικονομία του τόπου, αλλά οι εργατοπατέρες επιμένουν στην... επαναστατική γυμναστική, λες και βρισκόμαστε 30 χρόνια πίσω".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "με ρητορική διαλόγου ο υπουργός Απασχόλησης επιχειρεί να διασκεδάσει τις ειλημμένες αποφάσεις για το ελαστικό οκτάωρο. Στο νέο μισθολόγιο σκόνταψε η συζήτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο".

Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "στο στόχαστρο της πολιτικής κριτικής τους θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ΓΣΕΕ τον ιδεολογικό προσανατολισμό των κυβερνητικών επιλογών και αναδεικνύουν τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους στην οικονομία και την κοινωνία".

Η METRO τονίζει ότι "ο επικοινωνιακός πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα έχει προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, όπως καταδεικνύει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διενεργήθηκε κατά παραγγελία της ΓΣΕΕ".

Ακίνητα-Φόροι

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "αυξήσεις-σοκ στις αντικειμενικές αξίες, που φθάνουν έως και το 207%, προτείνουν οι έφοροι αλλά και οι αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί στους νομούς της χώρας".

ΔΝΤ-Φορολογικό σύστημα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την πλήρη αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, με στόχο την εξάλειψη της διαφθοράς, προτείνει πόρισμα τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι ειδικοί διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό του αριθμού των ΔΟΥ, ώστε και με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης, να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου και να εξαλειφθεί η διαφθορά. Η μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, συμβαδίζει με το φαινόμενο της διαφθοράς και γι΄αυτό προτείνεται η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών προκειμένου να σπάσουν τα υπηρεσιακά στεγανά που διαιωνίζουν την κατάσταση ανεξάρτητα από την όποια κυβερνητική αλλαγή".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης του δημόσιου τομέα και της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών προτείνει το ΔΝΤ με την έκθεση που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ειδικούς σε θέματα φορολογικής διοίκησης και δημοσίων δαπανών, που επισκέφθηκαν έπειτα από πρόσκλησή του την Ελλάδα".

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος παρέδωσε χθες στον υπουργό Οικονομίας το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Στην 78 σελίδων έκθεση ακτινογραφείται το φορολογικό σύστημα ως "αυθαίρετο και αλλοπρόσαλλο" και διατυπώνεται σειρά προτάσεων: αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατάργηση των μικρών Εφοριών ως εστιών διαφθοράς κλπ. Επίσης, δίδονται οδηγίες για ελέγχους και πρόστιμα".

Ωράριο καταστημάτων

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "την αντίθεσή του στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων το Σάββατο εξέφρασε χθες το προεδρείο της Εθνικής συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κατά τη συνάντησή του με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει ακόμη και στη Βουλή όποιες τεχνικές προτάσεις μπορούν να βελτιώσουν το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων. Χωρίς όμως να αλλοιώνουν το βασικό πυρήνα της φιλοσοφίας του, δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση".

Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Ελλάδα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή πρωτοφανής ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας στο θέμα των ονομαστικοποίησης των μετοχών των επιχειρήσεων ΜΜΕ και λίγες ώρες αργότερα να την αποσύρει. Η όλη υπόθεση δημιουργεί ερωτηματικά, διότι κάποιος ετοίμασε την ανακοίνωση και μάλιστα ήταν και μεταφρασμένη στα ελληνικά. Το καίριο ερώτημα είναι πώς ετοιμάστηκε ανακοίνωση και από ποιους για ένα θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε στην Ολομέλεια των επιτρόπων. Με άλλα λόγια, προεξοφλήθηκε μια απόφαση πριν ακόμη συζητηθεί στο κολέγιο των επιτρόπων. Από ποιους και ποια συμφέροντα εκπροσωπούσαν παραμένει άγνωστο, αφού η εκπρόσωπος παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων ήταν λακωνική".

ΑΔΕΔΥ-Κυβέρνηση

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι "η εξομοίωση των μισθών προς τα επάνω στο Δημόσιο θα αρχίσει σταδιακά από την επόμενη χρονιά, με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου. Όπως δήλωσαν χθες οι υπουργοί Π. Παυλόπουλος και Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντησή τους με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, θα δοθούν αυξήσεις στους χαμηλόμισθους, δεν θα κοπούν τα επιδόματα και θα ρυθμιστούν τα θέματα σχετικά με τις μετατάξεις, τα βαρέα και ανθυγιεινά και την πρόωρη συνταξιοδότηση".

Η CITY PRESS εκτιμά ότι "πλήρης διάσταση απόψεων ΑΔΕΔΥ και κυβέρνησης οδηγεί σε αναβολή του διαλόγου. Τα δημοσιονομικά προβλήματα καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη συνεννόηση, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης να διευκολύνει τους πολύτεκνους και να προσφέρει χιλιάδες πρόωρες συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους".

Η TRAFFIC προσθέτει ότι "διάσταση απόψεων για το ενιαίο μισθολόγιο, τον κατώτατο μισθό και τα βαρέα και ανθυγιεινά καταγράφηκε στη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη με την ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη".

Προσλήψεις

Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "ξεκινούν από Δευτέρα οι προθεσμίες για τους προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα γραφεία των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Διευθύνσεων, ενώ ειδικά κίνητρα και αναγνώριση προϋπηρεσίας παρέχονται στους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα".

Αστέρας Βουλιαγμένης

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "στον Αστέρα Βουλιαγμένης κάθε Σαββατοκύριακο "κόβουν" υπεράριθμα εισιτήρια για την πισίνα, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες ξαπλώστρες και οι ανέσεις που πληρώνουν οι πολίτες. Κρυμμένες ξαπλώστρες "φανερώνονται", όταν δώσεις πουρμπουάρ 10 και 20 ευρώ στους υπαλλήλους, την ίδια ώρα που οι υψηλόβαθμοι της Εθνικής Τράπεζας και άλλοι "αστέρες" του δημοσίου κάνουν κατάληψη χωρίς να πληρώνουν είσοδο".

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "εγκάθετοι του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο ήρθαν χθες στα χέρια με κληρικούς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε μια προσπάθεια καταλήψεως των Πατριαρχικών Γραφείων. Ο πρώην Πατριάρχης βλέποντας το έδαφος να χάνεται απ΄ τα πόδια του το παίζει τσαμπουκάς και μπουκαδόρος. Ως γνωστόν την άλλη εβδομάδα αρχίζουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Πατριάρχη".

Ρόλος Μεϊμαράκη

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σχολιάζει ότι "καθοριστικός φαίνεται πως είναι ο ρόλος του γραμματέα της Νέας δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσον αφορά στις επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη τον αναβαθμισμένο ρόλο του κόμματος, ρόλος που θέλει τη Ν.Δ. να αφουγκράζεται τη φωνή τ ου πολίτη και να είναι ο συνδετικός κρίκος με την κυβέρνηση".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 14:37 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Σιράκ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην γαλλική πρωτεύουσα

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ προειδοποίησε τους Γάλλους ότι καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από την τρομοκρατία, καθώς στο Παρίσι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τις εκδηλώσεις της Ημέρας της Βαστίλης.

«Οι τρομοκράτες έχουν διαφορετική νοοτροπία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη του στην γαλλική τηλεόραση.

«Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής», τόνισε.

Ο κ. Σιράκ παραβρέθηκε στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο του Παρισιού για την Ημέρα της Βαστίλης.

Εξονυχιστικοί ήταν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί γύρω από το Σανς Ελιζέ.

Περίπου πέντε χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το 2002 ένας ένοπλος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τον κ. Σιράκ.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Παρίσι αναφέρει ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μία περίοδο κρίσης στη Γαλλία, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μεγάλη εχθρικότητα απέναντι στον Ζακ Σιράκ.

Οι Γάλλοι αντιμετώπισαν έναν χρόνο γεμάτο από αποτυχίες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και αθλητικό επίπεδο, λέει η ανταποκρίτρια του BBC, και κατηγορούν για όλα τον Ζακ Σιράκ.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα πραγματοποιηθούν σε δύο περίπου χρόνια, αλλά πολλοί πιστεύουν ήδη ότι έχει κλείσει το κεφάλαιο Ζακ Σιράκ.

Δημοσκόπηση στην εφημερίδα Λε Παριζιέν αποκαλύπτει ότι έξι στους δέκα Γάλλους δεν τρέφουν πλέον καμία εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του προέδρου τους, σύμφωνα με την ανταπόκριση από το Παρίσι.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ευρώπη τιμά τα θύματα του Λονδίνου

Η Ευρώπη τιμά τα θύματα της τρομοκρατίας με τήρηση σιγής δύο λεπτών

Εκατομμύρια ευρωπαίων τήρησαν την Πέμπτη το μεσημέρι (στις 12 ώρα Βρετανίας) δύο λεπτών σιγή σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Για δύο λεπτά τα πάντα σταμάτησαν στη Βρετανία ενώ οι αρχές έκαναν έκκληση προς πάντες να βγουν έξω από τα σπίτια ή τα κτίρια στα οποία εργάζονται και να σταθούν σε στάση προσοχής.

Επιμνημόσυνη δέηση και αγρυπνία για τα θύματα της τρομοκρατίας θα τελεστεί στις έξι το απόγευμα στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, στην οποία θα παραβρεθεί η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της μουσουλμανικής κοινότητος του Leeds, την πόλη από την οποία προήλθαν όλοι οι αυτουργοί των βομβιστικών επιθέσεων.

Σύμπνοια για «θωράκιση» της χώρας

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, διαβεβαίωσε ότι το συντηρητικό κόμμα θα συνεργαστεί πλήρως ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για τη διαμόρφωση της νέας αυστηρότερης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Όλο το Λονδίνο σίγησε για δύο λεπτά

Ο κ. Χάουαρντ επανέλαβε ότι το κόμμα των Τόρηδων εξακολουθεί να αντιτίθεται στην καθιέρωση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας για όλους τους κατοίκους της χώρας αλλά επεσήμανε ότι υποστηρίζει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε λιμάνια και άλλες πύλες ελεγχου της χώρας.

Στο μεταξύ τους δύο άξονες της πολιτικής του για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτές του Λονδίνου, ανακοίνωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τονι Μπλέρ.

Το φαινόμενο του ισλαμικού εξτρεμισμού δεν καταπολεμείται μόνο με κατασταλτικά μέτρα αλλά και με διάλογο μεταξύ των αρχών και των ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας είπε ο κ. Μπλερ επισημαίνοντας την τεράστια ευθύνη που έχει από εδώ και στο εξής η μουσουλμανική κοινότητα όσον αφορά την εξάλειψη αυτής της «σατανικής», όπως την αποκάλεσε, ιδεολογίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι πολύ συντομα θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή νέα νομοθεσία που θα προβλέπει τον βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων καθώς και την απέλαση ατόμων για τα οποία πιστεύεται ότι «καλλιεργούν το μίσος».

Νέα ευρήματα

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αναγνωρίσει την ταυτότητα και του τέταρτου βομβιστή. Προέρχεται όπως και οι άλλοι τρεις από το Leeds της Βόρειας Αγγλίας.

Οι έρευνες των αστυνομικών στρέφονται τώρα στον εντοπισμό ου οργανωτικού εγκέφαλου. Κατά μία θεωρία είναι άτομο πακιστανικής καταγωγής, βρετανός υπήκοος που μπήκε στη χώρα, πιθανότατα με πλαστό διαβατήριο, από θαλάσσης. Ηλθε σε επαφή με τους βομβιστές τους εκπαίδευσε στην χρήση των εκρηκτικών και εγκατέλειψε τη χώρα την προηγουμένη των επιθέσεων.

Η αστυνομία πιστεύει ότι το άτομο αυτό συνδέεται με πυρήνες της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ και ότι συμμετείχε και σε σειρά άλλων επιθέσεων.

Εξάλλου χθες η αντι-τρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι το όποίο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε από ισλαμιστές.

Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες για συνεργούς και ηθικούς αυτουργούς

Βρίσκεται στην κωμόπολη Aylesbury, βόρειο-δυτικά του Λονδίνου. Συλλήψεις δεν έχουν γίνει ωστόσο κατά πληροφορίες η έρευνα απεκάλυψε νέα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό του πέμπτου ατόμου.

Την ίδια στιγμή η μουσουλμανική κοινότητα του Leeds βρίσκεται σε κατάσταση σοκ ενώ οι συγγενείς των βομβιστών έχουν μεταφερθεί από τις αρχές σε ασφαλή κρησφύγετα.

Απολιτικός

Συγκλονισμένες είναι οι οικογένειες των φερόμενων ως δραστών των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Ο 65χρονος Μπασίρ Αχμέντ, θείος του Σεχζάντ Τανουίρ, λέει ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο ανιψιός του, ο οποίος σπούδασε θεολογία στο Πακιστάν, είναι ένας από αυτούς που σκόρπισαν το θάνατο στο Λονδίνο.

«Δεν ήταν αυτός. Πίσω του πρέπει να υπήρχαν μεγάλες δυνάμεις», λέει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον ανιψιό του «ευγενικό» και «αξιαγάπητο» νεαρό, που δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική.

«Δεν τον είχα δει ποτέ να διαβάζει μια εφημερίδα. Τον ενδιέφερε ο αθλητισμός, ειδικά το κρίκετ. Μπορούσε να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα για να δει στην τηλεόραση έναν αγώνα κρίκετ, αλλά ποτέ δεν παρακολούθησε ένα δελτίο ειδήσεων».

Ο κ. Αχμέντ είπε ότι ο ανιψιός του τον οποίο για τελευταία φορά είδε την περασμένη Τετάρτη είχε επισκεφθεί το Πακιστάν για δύο μήνες στις αρχές του χρόνου για να σπουδάσει θεολογία.

Όταν ρωτήθηκε πως αισθάνθηκε όταν η αστυνομία του ανακοίνωσε ότι ο ανιψιός του δεν ήταν το θύμα αλλά ο θύτης, ο κ. Αχμέντ απάντησε κλαίγοντας: «Χάσαμε τα πάντα».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γάλλου ομολόγου του, Νικολά Σαρκοζί, ότι κάποιοι από τους υπόπτους είχαν συλληφθεί το 2004 και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμα ότι κάποια από τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις προέρχονται από τα Βαλκάνια ή την ανατολική Ευρώπη.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ευρώπη τιμά τα θύματα του Λονδίνου

Η Ευρώπη τιμά τα θύματα της τρομοκρατίας με τήρηση σιγής δύο λεπτών

Εκατομμύρια ευρωπαίων θα τηρήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι στις 12 ώρα Βρετανίας δύο λεπτών σιγή σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Για δύο λεπτά τα πάντα θα σταματήσουν στη Βρετανία ενώ σύμφωνα με οδηγίες των αρχών όλοι θα πρέπει να βγουν έξω από τα σπίτια ή τα κτίρια στα οποία εργάζονται και να σταθούν σε στάση προσοχής.

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τρομοκρατίας θα τελεστεί στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στην οποία θα παραβρεθεί η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της μουσουλμανικής κοινότητος του Leeds, την πόλη από την οποία προήλθαν όλοι οι βομβιστές.

Ευθύνες στην μουσουλμανική κοινότητα

Τους δύο άξονες της πολιτικής του για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτές του Λονδίνου, ανακοίνωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τονι Μπλέρ.

Το φαινόμενο του ισλαμικού εξτρεμισμού δεν καταπολεμείται μόνο με κατασταλτικά μέτρα αλλά και με διάλογο μεταξύ των αρχών και των ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας είπε ο κ. Μπλερ επισημαίνοντας την τεράστια ευθύνη που έχει από εδώ και στο εξής η μουσουλμανική κοινότητα όσον αφορά την εξάλειψη αυτής της «σατανικής», όπως την αποκάλεσε, ιδεολογίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι πολύ συντομα θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή νέα νομοθεσία που θα προβλέπει τον βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων καθώς και την απέλαση ατόμων για τα οποία πιστεύεται ότι «καλλιεργούν το μίσος».

Νέα ευρήματα

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αναγνωρίσει την ταυτότητα και του τέταρτου βομβιστή. Προέρχεται όπως και οι άλλοι τρεις από το Leeds της Βόρειας Αγγλίας.

Οι έρευνες των αστυνομικών στρέφονται τώρα στον εντοπισμό ου οργανωτικού εγκέφαλου. Κατά μία θεωρία είναι άτομο πακιστανικής καταγωγής, βρετανός υπήκοος που μπήκε στη χώρα, πιθανότατα με πλαστό διαβατήριο, από θαλάσσης. Ηλθε σε επαφή με τους βομβιστές τους εκπαίδευσε στην χρήση των εκρηκτικών και εγκατέλειψε τη χώρα την προηγουμένη των επιθέσεων.

Η αστυνομία πιστεύει ότι το άτομο αυτό συνδέεται με πυρήνες της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ και ότι συμμετείχε και σε σειρά άλλων επιθέσεων.

Εξάλλου χθες η αντι-τρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι το όποίο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε από ισλαμιστές.

Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες για συνεργούς και ηθικούς αυτουργούς

Βρίσκεται στην κωμόπολη Aylesbury, βόρειο-δυτικά του Λονδίνου. Συλλήψεις δεν έχουν γίνει ωστόσο κατά πληροφορίες η έρευνα απεκάλυψε νέα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό του πέμπτου ατόμου.

Την ίδια στιγμή η μουσουλμανική κοινότητα του Leeds βρίσκεται σε κατάσταση σοκ ενώ οι συγγενείς των βομβιστών έχουν μεταφερθεί από τις αρχές σε ασφαλή κρησφύγετα.

Απολιτικός

Συγκλονισμένες είναι οι οικογένειες των φερόμενων ως δραστών των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Ο 65χρονος Μπασίρ Αχμέντ, θείος του Σεχζάντ Τανουίρ, λέει ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο ανιψιός του, ο οποίος σπούδασε θεολογία στο Πακιστάν, είναι ένας από αυτούς που σκόρπισαν το θάνατο στο Λονδίνο.

«Δεν ήταν αυτός. Πίσω του πρέπει να υπήρχαν μεγάλες δυνάμεις», λέει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον ανιψιό του «ευγενικό» και «αξιαγάπητο» νεαρό, που δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική.

«Δεν τον είχα δει ποτέ να διαβάζει μια εφημερίδα. Τον ενδιέφερε ο αθλητισμός, ειδικά το κρίκετ. Μπορούσε να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα για να δει στην τηλεόραση έναν αγώνα κρίκετ, αλλά ποτέ δεν παρακολούθησε ένα δελτίο ειδήσεων».

Ο κ. Αχμέντ είπε ότι ο ανιψιός του τον οποίο για τελευταία φορά είδε την περασμένη Τετάρτη είχε επισκεφθεί το Πακιστάν για δύο μήνες στις αρχές του χρόνου για να σπουδάσει θεολογία.

Όταν ρωτήθηκε πως αισθάνθηκε όταν η αστυνομία του ανακοίνωσε ότι ο ανιψιός του δεν ήταν το θύμα αλλά ο θύτης, ο κ. Αχμέντ απάντησε κλαίγοντας: «Χάσαμε τα πάντα».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γάλλου ομολόγου του, Νικολά Σαρκοζί, ότι κάποιοι από τους υπόπτους είχαν συλληφθεί το 2004 και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμα ότι κάποια από τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις προέρχονται από τα Βαλκάνια ή την ανατολική Ευρώπη.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ευρώπη τιμά τα θύματα της τρομοκρατίας

Η Ευρώπη τιμά τα θύματα της τρομοκρατίας

Εκατομμύρια ευρωπαίων θα τηρήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι στις 12 ώρα Βρετανίας δύο λεπτών σιγή σε ένδειξη πένθους για τα 52 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Για δύο λεπτά τα πάντα θα σταματήσουν στη Βρετανία ενώ σύμφωνα με οδηγίες των αρχών όλοι θα πρέπει να βγουν έξω από τα σπίτια ή τα κτίρια στα οποία εργάζονται και να σταθούν σε στάση προσοχής.

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τρομοκρατίας θα τελεστεί στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στην οποία θα παραβρεθεί η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της μουσουλμανικής κοινότητος του Leeds, την πόλη από την οποία προήλθαν όλοι οι βομβιστές.

Ευθύνες στην μουσουλμανική κοινότητα

Τους δύο άξονες της πολιτικής του για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτές του Λονδίνου, ανακοίνωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τονι Μπλέρ.

Το φαινόμενο του ισλαμικού εξτρεμισμού δεν καταπολεμείται μόνο με κατασταλτικά μέτρα αλλά και με διάλογο μεταξύ των αρχών και των ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας είπε ο κ. Μπλερ επισημαίνοντας την τεράστια ευθύνη που έχει από εδώ και στο εξής η μουσουλμανική κοινότητα όσον αφορά την εξάλειψη αυτής της «σατανικής», όπως την αποκάλεσε, ιδεολογίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι πολύ συντομα θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή νέα νομοθεσία που θα προβλέπει τον βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων καθώς και την απέλαση ατόμων για τα οποία πιστεύεται ότι «καλλιεργούν το μίσος».

Νέα ευρήματα

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αναγνωρίσει την ταυτότητα και του τέταρτου βομβιστή. Προέρχεται όπως και οι άλλοι τρεις από το Leeds της Βόρειας Αγγλίας.

Οι έρευνες των αστυνομικών στρέφονται τώρα στον εντοπισμό ου οργανωτικού εγκέφαλου. Κατά μία θεωρία είναι άτομο πακιστανικής καταγωγής, βρετανός υπήκοος που μπήκε στη χώρα, πιθανότατα με πλαστό διαβατήριο, από θαλάσσης. Ηλθε σε επαφή με τους βομβιστές τους εκπαίδευσε στην χρήση των εκρηκτικών και εγκατέλειψε τη χώρα την προηγουμένη των επιθέσεων. Η αστυνομία πιστεύει ότι το άτομο αυτό συνδέεται με πυρήνες της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ και ότι συμμετείχε και σε σειρά άλλων επιθέσεων.

Εξάλλου χθες η αντι-τρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι το όποίο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε από ισλαμιστές.

Βρίσκεται στην κωμόπολη Aylesbury, βόρειο-δυτικά του Λονδίνου. Συλλήψεις δεν έχουν γίνει ωστόσο κατά πληροφορίες η έρευνα απεκάλυψε νέα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό του πέμπτου ατόμου. Την ίδια στιγμή η μουσουλμανική κοινότητα του Leeds βρίσκεται σε κατάσταση σοκ ενώ οι συγγενείς των βομβιστών έχουν μεταφερθεί από τις αρχές σε ασφαλή κρησφύγετα.

Απολιτικός

Συγκλονισμένες είναι οι οικογένειες των φερόμενων ως δραστών των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Ο 65χρονος Μπασίρ Αχμέντ, θείος του Σεχζάντ Τανουίρ, λέει ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο ανιψιός του, ο οποίος σπούδασε θεολογία στο Πακιστάν, είναι ένας από αυτούς που σκόρπισαν το θάνατο στο Λονδίνο.

«Δεν ήταν αυτός. Πίσω του πρέπει να υπήρχαν μεγάλες δυνάμεις», λέει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον ανιψιό του «ευγενικό» και «αξιαγάπητο» νεαρό, που δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική.

«Δεν τον είχα δει ποτέ να διαβάζει μια εφημερίδα. Τον ενδιέφερε ο αθλητισμός, ειδικά το κρίκετ. Μπορούσε να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα για να δει στην τηλεόραση έναν αγώνα κρίκετ, αλλά ποτέ δεν παρακολούθησε ένα δελτίο ειδήσεων».

Ο κ. Αχμέντ είπε ότι ο ανιψιός του τον οποίο για τελευταία φορά είδε την περασμένη Τετάρτη είχε επισκεφθεί το Πακιστάν για δύο μήνες στις αρχές του χρόνου για να σπουδάσει θεολογία.

Όταν ρωτήθηκε πως αισθάνθηκε όταν η αστυνομία του ανακοίνωσε ότι ο ανιψιός του δεν ήταν το θύμα αλλά ο θύτης, ο κ. Αχμέντ απάντησε κλαίγοντας: «Χάσαμε τα πάντα».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γάλλου ομολόγου του, Νικολά Σαρκοζί, ότι κάποιοι από τους υπόπτους είχαν συλληφθεί το 2004 και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμα ότι κάποια από τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις προέρχονται από τα Βαλκάνια ή την ανατολική Ευρώπη.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 07:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτήματα προς τον Μπλέρ

«Τρομοκράτες της διπλανής πόρτας.» Είναι ο χαρακτηρισμός που δίνουν πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες στους βομβιστές του Λονδίνου.

Συναγερμό κατά την γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ θα πρέπει να σημάνει για τις βρετανικές αρχές η αποκάλυψη πως οι δράστες ήταν Βρετανοί.

«Είναι τεράστιο το σοκ για μια χώρα που περηφανεύεται για την κοινωνική ανοχή της» γράφει η γερμανική εφημερίδα που δεν αποκλείει κίνητρο των δραστών να ήταν το μίσος τους για τη Βρετανία, μια χώρα που δεν τους επέτρεπε να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι βομβιστές προέρχονταν από ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον για να επισημάνει:

«Πόσο όμως αυτό σημαίνει ότι ήταν αποδεκτή από μια χώρα που υπήρξε ισχυρή αποικιοκρατική δύναμη και η οποία δεν έχει πάψει, έστω και ακούσια να δίνει σημασία στο χρώμα του δέρματος;»

»Οι δράστες των επιθέσεων του Λονδίνου έβλεπαν τον εαυτό τους στο περιθώριο, πίστευαν ότι ήταν καταδικασμένοι να αποτύχουν.»

Αντίθετη είναι η εκτίμηση της Νι Ταγκετσάιντουγκ που πιστεύει πως οι βομβιστές προέρχονταν από ευυπόληπτες οικογένειες.

Σε άρθρο με τίτλο «Οι τρομοκράτες της διπλανής πόρτας» η εφημερίδα επισημαίνει πως οι δράστες ήταν «νέοι, αγαπούσαν τα σπορ, ήταν σχετικά μορφωμένοι και προέρχονταν από μεσοαστικές οικογένειες.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Ντι Βελτ γράφει ότι η Ευρώπη έχει περάσει τον Ρουβίκωνα με την ισλαμική τρομοκρατία να πλήττει την καρδιά της

«Είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αντιληφθούν ότι οι αρχές της ελευθερίας και της ανοχής που διέπουν τις κοινωνίες της Ευρώπης δεν θα αποβούν σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών της.»

Η ελβετική Le Temps θεωρεί πως αυτό που θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι δημοκρατικές κοινωνίες της Ευρώπης είναι να αυτό-προστατευθούν. Ωστόσο μακροπρόθεσμα η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη, προσθέτει η ελβετική ημερησία

«Όσο συνεχίζεται η γκετοποίηση των μουσουλμάνων μεταναστών τόσο ακραία στοιχεία θα βρίσκουν κίνητρα για να πραγματοποιούν τις παρανοϊκές φαντασιώσεις τους.»

Η Ντερ Σταντάρντ της Αυστρίας κρίνει πως οι επιθέσεις στο Λονδίνο υπογραμμίζουν την συντριπτική ήττα της Δύσης στο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας

«Η Δύση πολεμά τους τρομοκράτες αλλά όχι την τρομοκρατία , το αποτέλεσμα και όχι την αιτία του εξτρεμισμού. Πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικά όπλα για την εξάλειψη των αιτίων που διαμορφώνουν το φαινόμενο της τρομοκρατίας».

Ενοχλητικά ερωτήματα για τον Μπλερ

Η Σιντσβένσκα Νταμπαντετ της Σουηδίας γράφει ότι οι βρετανοί πολίτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το μέλλον. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο Τόνι Μπλερ βρίσκεται αντιμέτωπος και σειρά ερωτημάτων:

«Πως είναι δυνατόν αυτοί οι νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, όπως η Βρετανία, να επιλέγουν τη συμμετοχή σε τρομοκρατικά δίκτυα που επιδιώκουν να επιβάλλουν μια μεσαιωνική θεοκρατία ; Πως είναι δυνατόν να μετατρέπονται σε ανθρώπινες βόμβες και να σκοτώνουν αθώους πολίτες ;» ρωτά η σουηδική εφημερίδα

Η Ινφορμασιόν της Δανίας γράφει πως τον μεγαλύτερο εφιάλτη των βρετανικών αρχών συνιστά το γεγονός ότι οι βομβιστές ήταν βρετανοί:

«Οι τρομοκράτες ήταν ντόπιας παραγωγής, προϊόντα της βρετανικής κοινωνίας και όχι των εξτρεμιστών από τη Μέση Ανατολή που εντάσσονται στις γραμμές της Αλ Κάϊντα. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι πίσω από τις επιθέσεις του Λονδίνου και της Μαδρίτης δεν κρύβεται η Αλ Κάίντα, όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι παρόμοιο χτύπημα δεν θα δεχθεί και η Κοπεγχάγη. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κατά πόσο νέοι της μουσουλμανικής κοινότητας της Δανίας θα εμπνευστούν από το παράδειγμα των βρετανών μουσουλμάνων» καταλήγει η Ινφορμασιόν της Κοπεγχάγης.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 05:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ο πέμπτος άνθρωπος

Η Γκάρντιαν επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε απόπειρα σύνδεσης των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Πέμπτης στο Λονδίνο με την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Ο πολιτικός συντάκτης Σέίμους Μιλν επισημαίνει ότι η Βρετανία κινδυνεύει να ακολουθήσει το κακό παράδειγμα των ΗΠΑ όταν μετά την 11 Σεπτεμβρίου όποιος εξέφραζε την άποψη πως οι επιθέσεις εκείνες ήταν αποτέλεσμα της αμερικανικής υποστήριξης ακραίων ισλαμικών ομάδων στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του 80, χαρακτηριζόταν δειλός και μη πατριώτης.

«Οι ΗΠΑ ήταν στόχος των ισλαμιστών και του Μπιν Λάντεν πολύ πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, εξ αιτίας της στρατιωτικής της παρουσίας στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά η Βρετανία έγινε στόχος μετά την απόφαση του Τόνι Μπλέρ να στηρίξει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας του Τζορτζ Μπους. Το Αφγανιστάν μας έφερε κοντά σε τρομοκρατικό χτύπημα αλλά το Ιράκ το έκανε αναπόφευκτο» γράφει ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν και καταλήγει:

«Είναι αποτρόπαιο το πρόσωπο της τρομοκρατίας. Μέρος της ευθύνης των τραγικών γεγονότων έχει ο Πρωθυπουργός που παρόλο που ήταν ενημερωμένος από τις μυστικές υπηρεσίες για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος, επέμενε στην πολιτική στήριξης της πολιτικής μιας ξένης δύναμης υποθηκεύοντας την ασφάλεια του βρετανικού λαού.»

Οι Τάιμς δημοσιεύουν φωτογραφία ενός βομβιστή του 30χρονου Μοχάμεντ Σιντικ Κάν παντρεμένου και πατέρα ενός παιδιού. Επικαλούμενη πηγές μέσα στις μυστικές υπηρεσίες η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητα του οργανωτικού εγκέφαλου της επιχείρησης. Είναι πακιστανικής καταγωγής, γεννημένος στη Βρετανία και γύρω στα 30. Πιστεύεται ότι έφθασε στην Βρετανία με πλοίο από το Πακιστάν πριν ένα μήνα και εγκατέλειψε τη χώρα την προηγουμένη των βομβιστικών επιθέσεων. Κατά τους Τάϊμς το άτομο αυτό συμμετείχε και σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις και διατηρεί ανοιχτή γραμμή με μέλη της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ. Πιστεύεται ότι ήταν αυτός που επέλεξε τους στόχους των επιθέσεων και έδωσε οδηγίες για την πυροδότηση των εκρηκτικών.

Η Ιντιπέντεντ επικεντρώνεται στα εκρηκτικά εκτιμώντας πως ο προσδιορισμός της προέλευσής του θα αποσαφηνίσει αν στις επιθέσεις εμπλέκεται η Αλ Κάιντα. Η αστυνομία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής των εκρηκτικών από βαλκανική χώρα. Εδικός στην τρομοκρατία αναφέρει στην Ιντιπέντεντ πως ενώ τα Βαλκάνια θεωρούνται καρδιά του λαθρεμπορίου όπλων και εκρηκτικών, δεν είναι απίθανο οι βόμβες του Λονδίνου να προήλθα από το Ιράκ ή τους Τσετσένους.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς τονίζουν το πόσο επώδυνο είναι για τις βρετανικές αρχές το επιβεβαιωμένο, πλέον, γεγονός ότι οι βομβιστές ήταν Βρετανοί. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της πολυάριθμης μουσουλμανικής κοινότητας στη Βρετανία αποτελείται από νέους κάτω των 20 ετών. Αν δεν ληφθούν μέτρα, επισημαίνουν οι Φαίνάνσιαλ Τάϊμς, οι φανατικοί που ευαγγελίζονται τον ιερό πόλεμο κατά της Δύσης, θα έχουν πρόσφορο έδαφος για τα μισαλλόδοξα μηνύματά τους.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ φιλοξενεί άρθρο του γνωστού πακιστανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχμέντ Ρασιντ ο οποίος επιρρίπτει σημαντικό μέρος της ευθύνης για την διαμόρφωση του φαινομένου της ισλαμικής τρομοκρατίας στις κυβερνήσεις του Πακιστάν από το 1980 έως σήμερα. Κατά τον Αχμέντ Ρασίντ, λίκνα της τρομοκρατίας είναι οι θρησκευτικές σχολές, μαντράσας όπως αποκαλούνται που έχουν κατακλύσει όλο το Πακιστάν.

«Υπάρχει ισχυρός δεσμός μεταξύ των τρομοκρατών και του πακιστανικού στρατού. Ο δεσμός αυτός δημιουργήθηκε το 1977 από τον τότε Πρόεδρο Ζάι Ουλ Χακ που πίστεψε ότι μια συμμαχία στρατού-μουλάδων θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων του Πακιστάν, σε σχέση κυρίως με την διαμάχη στο Κασμίρ αλλά και με το Αφγανιστάν που την εποχή εκείνη ήταν υπό την άμεση επιρροή της Σοβιετικής Ενωσης. Παρά την συνεργασία με τους Αμερικανούς ο σημερινός πρόεδρος Μουσάραφ εξακολουθεί να ακολουθεί αυτό το δόγμα και επί των ημερών του τα φυτώρια της ισλαμικής δημοκρατίας, οι μαντράσας, έχουν πολλαπλασιασθεί»

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.