Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-15

  1. Ισραήλ κατά Χαμάς
  2. Ο 6ος Χάρι Πότερ
  3. «Πράσινο φως» για τις μεταρρυθμίσεις
  4. Ο Βιεϊρά στη Γιουβέντους
  5. Συνελήφθη ύποπτος στην Αίγυπτο
  6. Αντιτρομοκρατική έριδα
  7. Σε «αναμμένα κάρβουνα»
  8. Στη Βουλή η διεύρυνση του ωραρίου
  9. Καταγγελίες και διαξιφισμοί
  10. «Ανάφλεξη» στη Λωρίδα της Γάζας
  11. Αναζητώντας τους συνεργάτες των καμικάζι
  12. Βρετανικό φλέγμα
  13. Αναγνωρίζεται και ο τέταρτος βομβιστής
  14. Στα ίχνη του εγκέφαλου

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραήλ κατά Χαμάς

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν την Χαμάς

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι.

Τέσσερα από τα θύματα ήταν μέλη της οργάνωσης Χαμάς.

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας όταν πύραυλος έπληξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δυο από τα θύματα ήταν μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές δυο ηγετικά στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή στην Δυτική Όχθη.

Ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις

Νωρίτερα, ξέσπασαν συγκρούσεις στη πόλη της Γάζας μεταξύ παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και μαχητών της Χαμάς που προσπαθούσαν να πυροδοτήσουν ρουκέτα με κατεύθυνση το Ισραήλ.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης σταμάτησαν το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 12 τραυματίστηκαν.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Λωρίδα της Γάζας οι Παλαιστινιακή Αρχή φαίνεται ότι αποφάσισε την δυναμική αντιμετώπιση των παλαιστινίων εξτρεμιστών.


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 16:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ο 6ος Χάρι Πότερ

Αναμένεται να «σπάσει» τα ταμεία το νέο βιβλίο

Ήταν η στιγμή που όλοι οι φίλοι του μικρού μάγου περίμεναν.

Από τα μεσάνυχτα του Παρασκευής «Ο Χάρι Πότερ και ο Πρίγκιπας του Αίματος» το έκτο και προτελευταίο βιβλίο από τη λογοτεχνική σειρά «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, και της Νοτίου Αφρικής.

Το ορφανό αγόρι με τα καταπράσινα μάτια, κρυμμένα πίσω από ολοστρόγγυλα γυαλιά, βρίσκεται στην έκτη χρονιά της σχολής «Χόγκουαρτς» για μαγείες και ξόρκια και οι περιπέτειές του ξεκινούν.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ βρίσκεται στο κάστρο του Εδιμβούργου, στη Σκοτία.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μόλις το ρολόι της μεγάλης σάλας του κάστρου χτυπήσει δώδεκα ακριβώς η συγγραφέας θα αρχίσει να διαβάζει αποσπάσματα από το έκτο βιβλίο του Χάρι Πότερ.

Τυχεροί ακροατές: 70 μικροί φίλοι της, που θα οδηγηθούν με άμαξες μέσα από τα γραφικά σοκάκια της σκοτσέζικής πρωτεύουσας στο επιβλητικό κάστρο.

Τα μεσάνυχτα - κατά παράδοση πλέον θα ανοίξουν και οι πόρτες των μεγαλύτερων βιβλιοπωλείων της Βρετανίας για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές που όπως και τις προηγούμενες φορές αναμένεται να σχηματίσουν ουρές.

Παρά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Λονδίνο, και το μούδιασμα της αγοράς, το αγοραστικό ενδιαφέρον για το βιβλίο δεν έχει μειωθεί. Το αντίθετο μάλιστα . Εξάλλου οι γονείς αναζητούν τρόπους να κρατήσουν το μυαλό των παιδιών μακριά απ' όσα διαδραματίζονται στη βρετανική πρωτεύουσα.

Οι παραγγελίες για το έκτο βιβλίο ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το πέμπτο βιβλίο της σειράς και αναμένεται ότι θα πουληθούν 15% περισσότερα αντίτυπα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βιβλιοπωλών.


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Πράσινο φως» για τις μεταρρυθμίσεις

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε 8ωρο και υπερωρίες και κατατίθεται στην Βουλή.

Την εισήγηση στην συνεδρίαση έκανε ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι σε ενδεχόμενη διαφωνία για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα συγκροτείται τριμερής επιτροπή που θα λειτουργεί σε κάθε νομό.

Την επιτροπή αυτή θα συγκροτούν δυο μέλη από την πλευρά των εργαζομένων, δυο από τους εργοδότες ενώ ο πρόεδρος θα προέρχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Όπως σχολιάζουν οι ανταποκριτές με την ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει το πρόβλημα με τις αντιδράσεις που εκφράσθηκαν από την συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στην ΝΔ (ΔΑΚΕ) στο θέμα του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο ανατέλλει μια νέα εποχή για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, είπε ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 14:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Βιεϊρά στη Γιουβέντους

Ο Πατρίκ Βιεϊρά στην Γιουβέντους

Με 20 εκατομμύρια ευρώ ο Πατρίκ Βιεϊρά έγινε παίκτης της Γιουβέντους μετά από 9 χρόνια παρουσίας στην Άρσεναλ.

Ο γάλλος διεθνής υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο καθώς επήλθε συμφωνία για τις απολαβές του και αφού πέρασε από ιατρικές εξετάσεις στο Τορίνο.

Ο 29χρονος μέσος επιστέφει στο καμπιονάτο όπου έπαιξε μέχρι το 1995 στην Μίλαν πριν μεταπηδήσει στην αγγλική ομάδα.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση αλλά είμαι ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή», είπε ο Πατρίκ Βιεϊρά που παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη τύπου φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα της «Γιούβε».

«Ήταν καιρός για μια νέα πρόκληση», τόνισε ο γάλλος διεθνής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιταλία, η Γιουβέντους ανέλαβε να καταθέσει το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις δόσεις.

Ο Βιεϊρά αποτελούσε μεταγραφικό στόχο μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε καταθέσει πρόταση που έφτανε τα 35 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι, πρόταση που τότε είχε απορριφθεί καθώς ο γάλλος διεθνής προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του για έναν ακόμη χρόνο στους «κανονιέρηδες».


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 13:28 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ύποπτος στην Αίγυπτο

Ο Μαγκντί Μαχμούντ αλ Νασάρ σπούδασε χημεία στο Λιντς

Καθώς η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, συνελήφθη στην Αίγυπτο, ο άνθρωπος που αναζητούσαν οι βρετανικές αρχές.

Πρόκειται για τον Αιγύπτιο Μαγκντί Μαχμούντ αλ Νασάρ, 33 ετών, που σπούδασε βιοχημεία στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας, και εξαφανίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Η βρετανική αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες στο σπίτι του αλ Νασάρ στο Λιντς αν και ο ίδιος δεν έχει χαρακτηρισθεί επίσημα ως ύποπτος.

Εν τω μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Λονδίνου είναι τελικά οι κλασικές εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιεί η Αλ Κάιντα, το υπεροξείδιο της ακετόνης, χημική ουσία που μπορεί να αγοράσει κανείς από τα φαρμακεία.

Πρόκειται για εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό, που είχε βάλει στο παπούτσι του ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ριντ, όταν επιχείρησε να ανατινάξει το 2001 ένα αεροσκάφος, και ο οποίος ανέμιξε, τότε, το υπεροξείδιο της ακετόνης με σταθεροποιητικές ουσίες.

Το υπεροξείδιο της ακετόνης είναι η ουσία που επεξεργάζονται τα μέλη της Αλ Κάιντα για την κατασκευή βομβών στη Μέση Ανατολή, μια ουσία τόσο ασταθής που εξηγεί γιατί η βρετανική ουσία εκκενώνει μεγάλες περιοχές γύρω από τα σπίτια όπου εντοπίζονται τα εκρηκτικά.

Η αστυνομία αρχικά είχε εκτιμήσει ότι οι εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 54 ανθρώπων ήταν υψηλής ισχύος και διατίθενται στο εμπόριο για στρατιωτική χρήση.

Όμως η αστυνομία ανακάλυψε ότι τα εκρηκτικά κατασκευάσθηκαν με χημικές ουσίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιεί η Αλ Κάιντα στις επιθέσεις της.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πλέον 54, καθώς ο Αυστραλός Σαμ Λι πέθανε στο νοσοκομείο.


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιτρομοκρατική έριδα

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον Τύπο και την αντιπολίτευση με αφορμή τα νέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας που υιοθέτησε το ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών.

«Το συμβούλιο υπουργών χθες κατέληξε σε μια δήλωση, σ' ένα κείμενο επιπέδου αρχών. Η Ελλάδα διατήρησε τις επιφυλάξεις της. Η περαιτέρω διαδικασία προβλέπει την παραπομπή του θέματος σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων και η συζήτηση θα εξελιχθεί».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που αφορά τη συγκέντρωση και διατήρηση ηλεκτρονικού αρχείου προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σε ερώτηση αν προβλέπεται δημοκρατικός έλεγχος της διαδικασίας που αποφασίσθηκε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη διαβεβαίωση πως «οι συνταγματικές ελευθερίες που είναι κατοχυρωμένες στη χώρα μας θα τηρηθούν απολύτως», ενώ αρνήθηκε να προτρέξει σχολιάζοντας τις προτάσεις που θα υποβάλουν οι εμπειρογνώμονες.

Διευκρίνισε παράλληλα (αναφερόμενος στη σχετική δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη) πως υπάρχει ένα θέμα εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι στη φάση της συζήτησης που ακολουθεί, θα εξεταστεί και αυτό το θέμα στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων.

Σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος στον τομέα των ατομικών ελευθεριών, ο κ. Ρουσόπουλος ανέτρεξε στο ιστορικό της πρόσφατης υπόθεσης για να τονίσει ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι από τα ισχύοντα».

Ειδικότερα, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως «η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ όλα και πρέπει να εξετάζουμε αν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπισή της. Αν τα κατάλληλα μέτρα έχουν ληφθεί, τότε δεν χρειάζονται περισσότερα. Αυτό ακριβώς θα εξετάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Εξάλλου, στη χώρα μας στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ελήφθησαν κάποια επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία δεν ήταν αντίθετα με τις συνταγματικές αρχές και είχαν τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Ατομικών δεδομένων. Τα ίδια ισχύουν και τώρα».

Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, παρατήρησε ότι «επειδή συν τω χρόνω εκδηλώνεται μια διαφορετική μορφή τρομοκρατίας, οι χώρες οφείλουν να προσαρμόζουν τα συστήματά τους για να αντιμετωπίζουν την προάσπιση της ζωής των πολιτών, της ελευθερίας και των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».

Όχι στα μέτρα από ΚΚΕ ΣΥΝ

Εξάλλου την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ στις προτάσεις του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ για γενικευμένη παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

«Οι αποφάσεις των υπουργών δικαιοσύνης της ΕΕ αποτελούν προανάκρουσμα νέων ληστρικών επιθέσεων του ιμπεριαλισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ εκτιμά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν «επιβεβαιώνουν ότι οι ιμπεριαλιστές θα είχαν εφεύρει τις δολοφονίες στο Λονδίνο, αν αυτές δεν είχαν υπάρξει».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα αθώα θύματα του Λονδίνου προστίθενται στα χιλιάδες άλλα θύματα της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και κάθε χώρας που, η ιμπεριαλιστική θηριωδία των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις σφαίρες επιρροής, δεν διστάζει να σκορπίζει και να χρησιμοποιεί το θάνατο».

Οι προτάσεις για τη γενικευμένη παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίες θα βρίσκονται στη διάθεση των αρχών ασφαλείας, κινδυνεύουν να διαμορφώσουν ένα Οργουελιανό εφιαλτικό τοπίο στην Ευρώπη, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός.

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει με τη γενικευμένη αστυνομοκρατία, με την κατάργηση κάθε μορφής απορρήτου και την καταπάτηση των πιο στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ο Συνασπισμός καλεί την κυβέρνηση «να πάρει σαφή θέση αντί να καταφεύγει σε αοριστολογίες και να αντιταχθεί σε κάθε μέτρο που στο όνομα του αντιτρομοκρατικού αγώνα περιστέλλει ελευθερίες και δικαιώματα, ενισχύοντας την αστυνομοκρατία».


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Σε «αναμμένα κάρβουνα»

Γράφει η Ρόζυ Βουδούρη

Τεχνική επιμέλεια: Νικήτας Πατρικιάνος

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο μουσουλμάνοι, στην πλειοψηφία τους από τη νοτιοανατολική Ασία, ζουν σήμερα στη Βρετανία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων. Παρόλο που τους συναντά κανείς σε ολόκληρη τη χώρα, οι μεγαλύτερες κοινότητές τους βρίσκονται στο Λονδίνο, αλλά και στην κεντρική και βόρεια Αγγλία.

Σε αντίθεση με την πραγματικά πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, πακιστανικής καταγωγής Βρετανοί, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ζουν σε οιονεί συνθήκες γκέτο, χωρίς μεγάλη επαφή με τους λευκούς συμπολίτες τους, στην ευρύτερη περιοχή του Λιντς, στο δυτικό Γιόρκσιρ, και κυρίως στο Μπράντφορντ, όπου το 2001 είχαν σημειωθεί σοβαρές ταραχές μεταξύ λευκών νεαρών και συνομηλίκων τους καταγόμενων από τη νοτιοανατολική Ασία.

Το ιστορικό

Η μετανάστευση μουσουλμάνων στη Βρετανία σε μεγάλη κλίμακα άρχισε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδία προσέφεραν φθηνά εργατικά χέρια στην κλωστοϋφαντουργία της βόρειας Αγγλίας.

Στην αρχή, έφθαναν στη Βρετανία μόνο άνδρες, με στόχο να κερδίσουν αρκετά χρήματα και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Στη δεκαετία του '70, όμως, άρχισαν να φέρνουν και τις οικογένειές τους και σιγά σιγά απέκτησαν συνείδηση Βρετανών μουσουλμάνων και όχι μεταναστών.

Ο Ρούσντι

Η υπόθεση του συγγραφέα Σάλμαν Ρούσντι, στα τέλη της δεκαετίας του '80 συνέβαλε, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, στη δημιουργία μαχητικής συνείδησης μεταξύ των νεαρών Βρετανών μουσουλμάνων.

Ο ινδικής καταγωγής, μουσουλμάνος και ο ίδιος, συγγραφέας, έγινε το κόκκινο πανί για τους ακραίους ισλαμιστές ανά τον κόσμο επειδή το βιβλίο του "Σατανικοί στίχοι" θεωρήθηκε βλάσφημο.

Κάποιοι στις μουσουλμανικές κοινότητες της βόρειας Αγγλίας τον αναγόρευσαν σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό τους και στο Μπράντφορντ έκαψαν το βιβλίο σε δημόσιο χώρο.

Τότε, διατυπώθηκαν τα πρώτα ερωτήματα από πολιτικούς και σχολιαστές για τη νέα γενιά των "οργισμένων μουσουλμάνων", οι οποίοι έδειχναν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για τη θέση τους στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με ορισμένους, ή για το ρόλο της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με άλλους.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν και τα πρώτα σημάδια αντίδρασης από τη λευκή πλειονότητα, ενώ σταδιακά δραστηριοποιήθηκε και άρχισε να κερδίζει ψήφους στη βόρεια Αγγλία και το ρατσιστικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα.

Κλιμάκωση

Μια σειρά από άλλα γεγονότα, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιθωριοποίησαν ακόμη περισσότερο τις μουσουλμανικές αυτές κοινότητες, ενώ άρχισαν να διατυπώνονται ανοιχτά υποψίες για ένταξη Βρετανών μουσουλμάνων στους κόλπους της Αλ-Κάιντα ή οργανώσεων που εμπνέονται από αυτήν.

Οι βομβιστές της Πέμπτης 7 Ιουλίου δεν ήταν οι πρώτοι Βρετανοί βομβιστές αυτοκτονίας. Προηγήθηκαν, το 2003, δύο νεαροί συνεργαζόμενοι με τη Χαμάς, οι οποίοι ανατίναξαν στόχους στο Ισραήλ και ανατινάχθηκαν και οι ίδιοι. Επίδοξοι μάρτυρες ήταν επίσης, ο αποκληθείς «βομβιστής με το παπούτσι», ο οποίος συνελήφθη καθώς επιχειρούσε να επιβιβασθεί σε υπερατλαντική πτήση έχοντας εκρηκτικά στη σόλα του παπουτσιού του, και ένας ακόμη επιβάτης αεροσκάφους, ο οποίος άλλαξε γνώμη εν πτήσει.

Οι δράστες των επιθέσεων στο Λονδίνο, όμως, είναι οι πρώτοι που θυσίασαν τη ζωή τους παίρνοντας μαζί τους και ανυποψίαστους πολίτες, εντός Βρετανίας.

Γι αυτό, είναι περισσότερο ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι στη διαμορφούμενη τώρα πραγματικότητα που έκανε τους Βρετανούς να αναστατωθούν μόλις επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά τους.

Άλλα στοιχεία

Τα τρία τέταρτα των μουσουλμάνων της Βρετανίας (74%) προέρχονται από την Ασία και είναι κατά κύριο λόγο από το Πακιστάν (43%), το Μπαγκλαντές (16%) και την Ινδία (8%).

Το 11% των μουσουλμάνων είναι λευκοί, ποσοστό που χωρίζεται σε 4% βρετανικής καταγωγής και 7% άλλης καταγωγής (μεταξύ άλλων Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι, Άραβες και Ανατολικοευρωπαίοι).

Το 6% των μουσουλμάνων είναι μαύροι με καταγωγή από την Αφρική (κυρίως από τη βόρεια και δυτική Αφρική και ιδιαιτέρως από τη Σομαλία). Το υπόλοιπο 9% είναι διαφόρων προελεύσεων.

Το Μοχάμεντ (σε όλες του τις γραφές) ήταν το πέμπτο πιο δημοφιλές όνομα αγοριού στην Αγγλία και την Ουαλία, το 2004

Η αναλογία μουσουλμάνων προς χριστιανούς είναι ένας προς 250 για τις ηλικίες άνω των 75 ετών και ένας προς 13 για τις ηλικίες κάτω των 15

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 3% του συνολικού πληθυσμού της Βρετανίας, αλλά το 52% του μη χριστιανικού πληθυσμού

Το 22% των μουσουλμάνων ηλικίας 16 ως 24 ετών είναι παντρεμένοι, σε σύγκριση με το 3% των χριστιανών στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βουλή η διεύρυνση του ωραρίου

Ψηφίσθηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων.

Η κυβέρνηση δεν έκανε τροποποιήσεις.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι αυτά που ισχύουν σήμερα «περιορίζουν το δικαίωμα στην εργασία».

Με το νομοσχέδιο είπε ο κ. Ρουσόπουλος «θα είναι ελεύθερος ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε μικρομεσαίος επαγγελματίας, να λειτουργήσει».

Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του Σκάι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζεται κατά της διεύρυνσης του ωραρίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αντίθετο εμφανίζεται το 52% ενώ σύμφωνο το 29%. Το 19% ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί.

Σχολιάζοντας την δημοσκόπηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την διεύρυνση του ωραρίου δεν γίνονται με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με τις ανάγκες της αγοράς.


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες και διαξιφισμοί

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πανικός από σπείρα κλεφτών. Χαλκιδική: Δεκάδες διαρρήξεις σπιτιών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χτύπημα στην ανεργία. Υποχώρησε μία μονάδα σε διάστημα ενός έτους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «ΘΕΜΙΣ» κατασκευαστική... σκανδάλων! Σημεία και τέρατα στην Εταιρεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Δεν υπολογίζω πολιτικό κόστος. Ξεκάθαρο μήνυμα του Κώστα Καραμανλή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δουλειά σε 112.000 ανέργους. Νέα υποχώρηση της ανεργίας στο 10,4% το πρώτο τρίμηνο

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πώς θα γίνει η επιστροφή φόρου. Η «Α» αποκαλύπτει το κυβερνητικό σχέδιο.

Η ΑΥΓΗ: Άνεργος ο ένας στους 5 νέους παρότι το γενικό ποσοστό έπεσε από 11,3% στο 10,4% φέτος.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν κάνει πίσω ο Καραμανλής. Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καυγάς συμφερόντων για το πέταλο του θανάτου. Ανταλλάσσουν κατηγορίες η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο εργολάβος.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανελλαδική δημοσκόπηση της VPRC: Τέσσερις μονάδες μπροστά και στα δύσκολα!

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ιατρεία με ωράριο εμπορίου. Στο Δήμο Θερμαϊκού τις καθημερινές λειτουργούν ως τις 14.30, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστά!

ΕΘΝΟΣ: Μονιμοποίηση συμβασιούχων απαιτούν πέντε δικαστήρια. Αποφάσεις-κόλαφος για το Διάταγμα Παυλόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, θα ληφθούν μέτρα για την Τρομοκρατία, αλλά δεν θα καταργηθούν οι ατομικές ελευθερίες. Απλά, μας βάζουν τα δύο πόδια σε... ένα μαλακό παπούτσι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καλπάζει ο δανεισμός του κράτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι τελικές αλλαγές στο εργασιακό. Κυβέρνηση: Κατατίθεται σήμερα το ν/σ μετά το ναυάγιο ΓΣΕΕ - εργοδοτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ντροπή κ. Χριστόδουλε». Έκρηξη Γιώργου για τον λίβελο της Αρχιεπισκοπής.

ΕΞΠΡΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές. Ριζικές τομές στους μηχανισμούς των εσόδων και των δαπανών ζητεί το ΔΝΤ.

ΕΣΤΙΑ: Η σύγκρουσις για το ωράριο. Αδικαιολόγητη η αντίδρασις του εμπορικού κόσμου.

ESPRESSO: Η κατάθεση του χάκερ που «έγδυνε» τους μεγιστάνες. Συνελήφθη ο Έλληνας που τρέλανε το FBI.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μαύρη τρύπα 11,6 δισ. στο έλλειμμα α' 6μηνου. Έφθασε στο 6,5% του ΑΕΠ λόγω της μεγάλης υστέρησης στα έσοδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μία «Θέμις» βυθισμένη στα σκάνδαλα. Ατασθαλίες κατέγραψε το Σώμα Επιθεωρητών στην εταιρεία που κατασκευάζει δικαστικά μέγαρα και φυλακές.

ΚΕΡΔΟΣ: Εισπράξτε τα χρέη. Τιτλοποιήσεις των οφειλών προτείνει το ΔΝΤ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν. Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων.

METRO: Επικίνδυνες εξελίξεις. Διαφώνησαν σε όλα στη συνάντησή τους ΓΣΕΕ και ΣΕΒ.

H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στα ύψη το έλλειμμα του Δημοσίου με 11,6 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ: Κύμα... φυγής από Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες. 150% περισσότεροι βγαίνουν στη σύνταξη το 2005.

Η ΝΙΚΗ: Ό,τι θέλει ο ΣΕΒ. Η κυβέρνηση νομοθετεί μονομερώς για τα εργασιακά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Ο Μεγάλος Αδελφός της τρομοκρατίας. Βρυξέλλες: Υπό παρακολούθηση τηλέφωνα, κινητά, καρτοκινητά και e-mail μετά το φονικό χτύπημα στο Λονδίνο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θα γίνει ο βίος... αβίωτος για τους εργαζόμενους με τις αντιδραστικές αλλαγές στο εργασιακό.

City Press: Πρώτα μπάνια, μετά νέα λιτότητα. Πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και γίνεται πιο δύσκολη η κάλυψη του ελλείμματος.

TRAFFIC NEWS: Γιατί δεν πιάνουν τους δολοφόνους. Αφήνει υπονοούμενα η Νικολούλη και μιλάει για ανθρωποκτονία. Ειδικοί ντετέκτιβ της ΕΛΑΣ ψάχνουν τώρα να βρουν τα ίχνη της Κικής Κούσογλου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων ως το τέλος του μήνα Ιουλίου.

Η ΧΩΡΑ: Καταιγίδα μεταξύ Χριστόδουλου - Γιώργου. Αποκάλεσε κομματάρχη τον Αρχιεπίσκοπο. Αφορμή κείμενο για ταυτότητες - εικόνες.

Εργασιακές σχέσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «στην Κυβερνητική Επιτροπή παρουσιάζεται σήμερα στις 10 π.μ. το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στη συνέχεια κατατίθεται στη Βουλή, μετά και από το αδιέξοδο της χθεσινής διαπραγμάτευσης των εργοδοτικών φορέων με τη ΓΣΕΕ. Το πλαίσιο των τελικών ρυθμίσεων παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος. Το αδιέξοδο της χθεσινής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις άνοιξε το δρόμο για την κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου σήμερα στη Βουλή».

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «με σύμμαχο τους βιομήχανους και κόντρα στη βούληση του εργατικού δυναμικού της χώρας, η κυβέρνηση Καραμανλή προχωρεί ακάθεκτη στη διαμόρφωση συνθηκών εργοδοτικής ασυδοσίας στην αγορά εργασίας».

Η METRO εκτιμά ότι «όνειρο θερινής νυκτός αποδείχθηκε η τελευταία ελπίδα που υπήρχε για συμβιβαστική λύση, αλλά και γενικότερη συνεννόηση μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και του κόστους των υπερωριών».

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «με τη φράση συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε και δώσαμε ραντεβού το φθινόπωρο ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε το στίγμα του κλίματος της συνάντησης. Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί κοινός τόπος των κοινωνικών εταίρων για τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς να χρειαστεί η μεσολάβηση του υπουργείου Απασχόλησης, κάτι που δεν κατέστη, ωστόσο, εφικτό».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «την πρόθεσή της να συμφωνήσει στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιβεβαίωσε, χτες, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κρατώντας σας φύλλο συκής τη δημαγωγική αντίθεσή της με το διευθυντικό δικαίωμα. Και εξαιτίας αυτής της στάσης της ΓΣΕΕ, κατά τη χτεσινή συνάντηση με τις εργοδοτικές Ενώσεις, οι βιομήχανοι εμφανίστηκαν αποθρασυμένοι».

Κυβέρνηση - Δημοσκοπήσεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «σημαντικό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, με βάση το βαρόμετρο της VPRC για το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. προηγείται κατά 4 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξαιρετικά ενισχυμένο εμφανίζεται το προφίλ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και η πανελλαδική δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία (11 και 12 Ιουλίου) για την κυβέρνηση λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθεί και των όποιων αντιδράσεων υπάρχουν, το κυβερνών κόμμα διατηρεί την πλήρη πολιτική ηγεμονία στο πολιτικό σκηνικό και ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται όχι μόνο αλώβητος αλλά και κυρίαρχος του παιχνιδιού».

Η ESPRESSO προσθέτει ότι «χωρίς ουσιαστικό πολιτικό κόστος υλοποιεί η κυβέρνηση τις βαθιές διαρθρωτικές της αλλαγές, καθώς εξακολουθεί να προηγείται με 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της VPRC. Σε αγκάθι όμως για την κυβέρνηση φαίνεται ότι εξελίσσεται το ωράριο των καταστημάτων, καθώς από την εν λόγω δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με τις ρυθμίσεις».

«Θέμις» κατασκευαστική - πόρισμα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «η Θέμις κάνει... ατασθαλίες. Τέρατα και σημεία στην κατασκευαστική εταιρεία του υπουργείου Δικαιοσύνης Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. επί ημερών ΠΑΣΟΚ αποκάλυψαν οι Ράμπο του Δημοσίου. Έργα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δίνονταν, χωρίς συμβάσεις, με προφορικές συμφωνίες σε ημέτερους εργολάβους. Οι τελευταίοι γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον νόμο δεν φρόντιζαν να εκδώσουν καν οικοδομικές άδειες για τα έργα που εκτελούσαν σε διάφορες φυλακές της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν διέθεταν ούτε καν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δηλαδή το δίπλωμα και την άδεια για να αναλάβουν το έργο».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «ως άντρο αδιαφάνειας, διαχειριστικών παρατυπιών και οικονομικών ατασθαλιών παρουσιάζεται η εταιρεία Θέμις Κατασκευαστική από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που ερευνά τα πεπραγμένα της παράλληλα με τις δικαστικές αρχές. Η Θέμις, εταιρεία που είχε αναλάβει από την περασμένη δεκαετία την κατασκευή δικαστικών μεγάρων και φυλακών, αποδεικνύεται ότι δεν απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στις διατάξεις των νόμων ούτε στην τήρηση των προϋπολογισμών των έργων. Κραυγαλέο παράδειγμα το Εφετείο Αθηνών, που στοίχισε 247 εκατομμύρια ευρώ έναντι αρχικού προϋπολογισμού 22,3 εκατ».

Κριτική Παπανδρέου σε Αρχιεπίσκοπο

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «απροκάλυπτη επίθεση Παπανδρέου κατά του Προκαθήμενου της Ελληνικής Εκκλησίας. Αναζωπυρώνεται η κόντρα με αφορμή ένα κείμενο της Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις εικόνες. Ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε λυσσαλέα στον κ. Χριστόδουλο χαρακτηρίζοντάς τον κομματάρχη και υπονομευτή».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι «εξοργισμένος από το ανώνυμο λιβελογράφημα συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, ο Γ. Παπανδρέου του επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Τον αποκάλεσε κομματάρχη και φερέφωνο της ΝΔ και αμφισβήτησε το ήθος του. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση, θέτοντας το ερώτημα αν υποθάλπει τη χειραγώγηση της Εκκλησίας από το κόμμα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανάφλεξη» στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν μη στρατιωτικούς στόχους

Νέος κύκλος αίματος άνοιξε το τελευταίο 24ωρο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 12 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη της Γάζας ανάμεσα σε παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και μαχητές της οργάνωσης Χαμάς που προσπαθούσαν να πυροδοτήσουν ρουκέτα με κετεύθυνση το Ισραήλ.

Οι ένοπλες συμπλοκές ξέσπασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και επαναλήφθησαν το πρωί της Παρασκευής.

Νωρίτερα ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους στόχους στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα ελικόπτερα εκτόξευσαν τρεις πυραύλους.

Ένας από τους στόχους φαίνεται πως ήταν κτήριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία οργάνωσης Ισλαμιστών σπουδαστών στη πόλη Τζαμαλίγια.

Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ντιέρ Μπαλά στα νότια της Γάζας. Πιστεύεται ότι ένας από τους στόχους ήταν ένα αυτοκίνητο, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Μια 22χρονη Ισραηλινή βρήκε το θάνατο από ρουκέτα Παλαιστινίων εξτρεμιστών

Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται μετά τον θάνατο μιας Ισραηλινής που σκοτώθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε στο έδαφος του Ισραήλ από την Γάζα.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στη Γάζα για συνομιλίες με ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η έξαρση της βίας ξεκίνησε την Τρίτη όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό και σκότωσε πέντε Ισραηλινούς στη πόλη Νετάνια.

Το Ισραήλ «απάντησε» πραγματοποιώντας επιδρομές στην Ναμπλούς.

Ο θάνατος της ισραηλινής γυναίκας την Πέμπτη είναι η πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο που ισραηλινός πολίτης χάνει τη ζωή του από επίθεση με ρουκέτα.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις δεν πρόκειται να μείνουν «αναπάντητες».

«Να είστε σίγουροι ότι η απάντηση μας θα είναι αστραπιαία και αποτελεσματική», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο Ραάν Γκισίν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητώντας τους συνεργάτες των καμικάζι

Άρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτονται οι κινήσεις των καμικάζι πριν τις επιθέσεις

Η Βρετανική αστυνομία προειδοποιεί ότι ίσως διαρκέσει πολλούς μήνες ο εντοπισμός όλων αυτών που σχεδίασαν και χρηματοδότησαν τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδος στο Λονδίνο από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 54 άνθρωποι.

Παράλληλα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκοτλαντ Γιάρντ προσπαθεί να συγκεντρώσει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί σχετικά με τον τέταρτο βομβιστή που περιγράφεται ως Βρετανός υπήκοος με καταγωγή από τη Τζαμάικα.

Το άτομο αυτό κατοικούσε στο Έιλσμπουρι, μια μικρή κωμόπολη βόρεια του Λονδίνου, και η έρευνα στο σπίτι του συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή η υπηρεσία σήμανσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας χτενίζει τα σπίτια των τριών άλλων βομβιστών, στην ευρύτερη περιοχή του Λιντς της βόρειας Αγγλίας.

Σε ένα απ αυτά βρέθηκαν εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται από τον στρατό, ο τύπος των οποίων χρησιμοποιήθηκε σε σειρά επιθέσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας υπολογίζουν ότι περίπου 3.000 μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας έχουν περάσει κατά καιρούς από στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι τη στιγμή αυτή στην Βρετανία βρίσκονται τουλάχιστον 50 εξτρεμιστές «εν υπνώσει» που περιμένουν εντολή για να δραστηριοποιηθούν.

Έκκληση προς Μουσουλμάνους

Ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Σερ ίαν Μπλερ, κάλεσε τους Μουσουλμάνους της Βρετανίας να συνεργαστούν με τις αρχές και να δώσουν τα ονόματα όσων κηρύσσουν το μίσος και την εχθρότητα.

Πολλοί Μουσουλμάνοι εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στους βομβιστές

Ο κ. Μπλερ είπε ότι μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου οι σχέσεις της μουσουλμανικής κοινότητας με τις αρχές ασφαλείας έχουν υποστεί δραματική βελτίωση.

Ο Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι Μουσουλμάνοι στο παρελθόν έκαναν τα στραβά μάτια για το τι συνέβαινε στους κύκλους τους, και χαρακτήρισε την προσπάθεια αστυνομικής προσέγγισης των ανθρώπων αυτών ως ζωτικής σημασίας.

Σε άλλη αποστροφή της συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του BBC ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ ζήτησε να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία ενάντια στην υποδαύλιση και σε πράξεις προπαρασκευαστικές της τρομοκρατίας, καθώς όπως είπε η προσπάθειες των εισαγγελικών αρχών στηρίζονται μέχρι τώρα σε νόμους του 19ου αιώνα, τελείως ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν περίπλοκες συνωμοσίες.

Φόρος τιμής

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων.

Ο νιγηριανός συγγραφέας Μπεν Όκρι άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων λέγοντας ότι το Λονδίνο όχι μόνο έχει επιζήσει «των βομβιστικών επιθέσεων, των πυρκαγιών και πολέμων» αλλά «έχει γίνει ισχυρότερο και πιο ομορφότερο».

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Λονδρέζων στη συγκέντρωση κατά της τρομοκρατίας

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, κάλεσε τους λονδρέζους να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να χτίσουν μια καλύτερη πόλη».

«Αυτοί που ήρθαν εδώ για να σκοτώσουν είχαν πολλούς στόχους: ένας από αυτούς ήταν να μας στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλον, σαν ζώα παγιδευμένα στο κλουβί, αλλά απέτυχαν πλήρως», επισήμανε ο κ. Λίβινγκστον.

Ο Ικμπάλ Σακρανί, γενικός γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους με στίχους από το Κοράνι: «Αυτός που σκοτώνει έναν άνθρωπο [...] σκοτώνει όλη την ανθρωπότητα και αυτός που σώζει μια ζωή είναι σαν να έσωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα».


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικό φλέγμα

Στα διλήμματα των Βρετανικών Αρχών και της Κοινής Γνώμης που προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων του Λονδίνου ήταν Βρετανοί, αναφέρονται αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες

Η γαλλική Λε Μοντ κατανοεί το σοκ των Βρετανών μετά την αποκάλυψη ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν «Εγχώρια Προϊόντα ».

«Ήταν νέοι άνθρωποι πέρα από κάθε υποψία, καλοί γείτονες, γέννημα θρέμμα της Βρετανίας. Επιδεικνύοντας πρωτοφανή ηρεμία, οι άνθρωποι αυτοί άφησαν τις οικογένειές τους, φορτώθηκαν σακίδια γεμάτα με εκρηκτικά και πήραν συνειδητά τον δρόμο του θανάτου»

Η Λε Μοντ συμπληρώνει ότι το γεγονός πως οι δράστες ήταν Βρετανοί κάνει πολύ πιο δύσκολη την πρόληψη παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον:

«Η Βρετανία θεωρούσε πως το μοντέλο της κοινωνικής απορρόφησης των μεταναστών ήταν η ασπίδα προστασίας από την τρομοκρατία. Η συνειδητοποίηση ότι αυτό ήταν μύθος ήταν οδυνηρή» υπογραμμίζει η ε Μοντ για να καταλήξει:

«Στην Ευρώπη της ανεξιθρησκείας και των ατομικών και θρησκευτικών ελευθεριών, οι πνευματικοί ηγέτες των μουσουλμάνων δεν θα πρέπει να αρκούνται στην καταδίκη της βίας αλλά να μη νομιμοποιούν εκείνους που την επαγγέλλονται.»

Η Δι Ταγκετσάίτουνγκ της Γερμανίας θεωρεί πως οι κάμερες παρακολούθησης είναι αναποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας:

«Η βίντεο κάμερα απλά κατέγραψε αλλά δεν βοήθησε στο να προληφθούν οι επιθέσεις του Λονδίνου κι αυτό γιατί οι βομβιστές δεν έκαναν κάτι ύποπτο.»

Η εφημερίδα γράφει πως τα βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα των βομβιστών αυτοκτονίας μισή ώρα πριν τις επιθέσεις δείχνουν «ανέμελους νέους με σακίδια»

«Οι φωτογραφίες μπορεί να ικανοποιήσουν την δημόσια περιέργεια ωστόσο δεν παρέχουν καμιά αίσθηση ασφαλείας»

Η Ντι Ταγκετσαιτουνγκ βρίσκει αντιφατικό το γεγονός ότι ενώ οι βίντεο κάμερες είναι γενικά αποδεκτές στην Βρετανία, η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετοι με την εισαγωγή ταυτοτήτων.

«Ως Γερμανοί το γεγονός αυτό το λιγότερο μας εκπλήσει. Ωστόσο το ερώτημα τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό είναι σχετικό και διαμορφώνεται ανάλογα με τις πολιτισμικές παραδόσεις κάθε λαού»

Η Ντερ Σταντάρτ της Αυστρίας επισημαίνει την διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υιοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου νομοθετικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

«Οι διαφωνίες σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η τρομοκρατία και τα μέτρα για την πρόληψή και καταπολέμηση της είναι ενδεικτικές του πνεύματος συνεργασίας που διέπουν τους εταίρους» σημειώνει με αρκετή δόση ειρωνείας η εφημερίδα της Βιέννης.

Η Νεπζμπαντσαγκ (Nepszabadsag) της Ουγγαρίας εκθειάζει την αντιμετώπιση των επιθέσεων από την βρετανική κοινή γνώμη.

«Οι Βρετανοί έχουν τη φήμη του γενναίου έθνους και αυτό το απέδειξαν για μια ακόμη φορά. Ο βρετανικός λαός κρύβει καλά το φόβο και το σοκ του.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των ταυτοτήτων που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις η εφημερίδα της Βουδαπέστης σχολιάζει:

Σαν λαό πραγματιστών συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα τρομοκρατίας και αποφάσισαν να το λύσουν μόνοι τους. Κι όσο θα διαρκεί αυτό ο αγώνας το μότο των Βρετανών θα είναι «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.»


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγνωρίζεται και ο τέταρτος βομβιστής

Ο Χασίμπ Χουσείν φορτωμένος με τα εκρηκτικά

Η Βρετανική αστυνομία προειδοποιεί ότι θα πάρει πολλούς μήνες ο εντοπισμός όλων που κατάστρωσαν και χρηματοδότησαν τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδος στο Λονδίνο από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 54 άνθρωποι.

Παράλληλα η Aντι-τρομοκρατική υπηρεσία της Σκοτλαντ Γιάρντ προσπαθεί να συγκεντρώσει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί σχετικά με τον τέταρτο βομβιστή που περιγράφεται ως Βρετανός υπήκοος με καταγωγή από τη Τζαμάικα.

Το άτομο αυτό κατοικούσε σε μια μικρή κωμόπολη βόρεια του Λονδίνου και η έρευνα στο σπίτι του συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή η υπηρεσία σήμανσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας χτενίζει τα σπίτια των τριών άλλων βομβιστών στο Λιντς της Βόρειας Αγγλίας.

Σε ένα απ αυτά βρέθηκαν εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται από τον στρατό, ο τύπος των οποίων χρησιμοποιήθηκε σε σειρά επιθέσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας υπολογίζουν ότι περίπου 3.000 μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας έχουν περάσει κατά καιρούς από στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Καιντα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι τη στιγμή αυτή στην Βρετανία βρίσκονται τουλάχιστον 50 εξτρεμιστές «εν υπνώσε»ι που περιμένουν εντολή για να δραστηριοποιηθούν.

Φόρος τιμής

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων.

Ο νιγηριανός συγγραφέας Μπεν Όκρι άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων λέγοντας ότι το Λονδίνο όχι μόνο έχει επιζήσει «των βομβιστικών επιθέσεων, των πυρκαγιών και πολέμων» αλλά «έχει γίνει ισχυρότερο και πιο ομορφότερο».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, κάλεσε τους λονδρέζους να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να χτίσουν μια καλύτερη πόλη».

«Αυτοί που ήρθαν εδώ για να σκοτώσουν είχαν πολλούς στόχους: ένας από αυτούς ήταν να μας στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλον, σαν ζώα παγιδευμένα στο κλουβί, αλλά απέτυχαν πλήρως», επισήμανε ο κ. Λίβινγκστον.

Ο Ικμπάλ Σακρανί, γενικός γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους με στίχους από το Κοράνι: «Αυτός που σκοτώνει έναν άνθρωπο [...] σκοτώνει όλη την ανθρωπότητα και αυτός που σώζει μια ζωή είναι σαν να έσωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Δυο λεπτών σιγή

Εκατομμύρια ευρωπαίων τήρησαν την Πέμπτη το μεσημέρι (στις 12 ώρα Βρετανίας) δύο λεπτών σιγή σε ένδειξη πένθους για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Για δύο λεπτά τα πάντα σταμάτησαν στη Βρετανία ενώ οι αρχές έκαναν έκκληση προς πάντες να βγουν έξω από τα σπίτια ή τα κτίρια στα οποία εργάζονται και να σταθούν σε στάση προσοχής.

Σύμπνοια για «θωράκιση» της χώρας

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, διαβεβαίωσε ότι το συντηρητικό κόμμα θα συνεργαστεί πλήρως ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για τη διαμόρφωση της νέας αυστηρότερης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Όλο το Λονδίνο σίγησε για δύο λεπτά

Ο κ. Χάουαρντ επανέλαβε ότι το κόμμα των Τόρηδων εξακολουθεί να αντιτίθεται στην καθιέρωση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας για όλους τους κατοίκους της χώρας αλλά επεσήμανε ότι υποστηρίζει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε λιμάνια και άλλες πύλες ελεγχου της χώρας.

Στο μεταξύ τους δύο άξονες της πολιτικής του για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτές του Λονδίνου, ανακοίνωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τονι Μπλέρ.

Το φαινόμενο του ισλαμικού εξτρεμισμού δεν καταπολεμείται μόνο με κατασταλτικά μέτρα αλλά και με διάλογο μεταξύ των αρχών και των ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας είπε ο κ. Μπλερ επισημαίνοντας την τεράστια ευθύνη που έχει από εδώ και στο εξής η μουσουλμανική κοινότητα όσον αφορά την εξάλειψη αυτής της «σατανικής», όπως την αποκάλεσε, ιδεολογίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι πολύ συντομα θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή νέα νομοθεσία που θα προβλέπει τον βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων καθώς και την απέλαση ατόμων για τα οποία πιστεύεται ότι «καλλιεργούν το μίσος».


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2005 - 04:28 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ίχνη του εγκέφαλου

Σε αναζήτηση του εγκέφαλου των τρομοκρατικών επιθέσεων του Λονδίνου βρίσκεται η Σκότλαντ Γιάρντ μετά την ταυτοποίηση και των τεσσάρων βομβιστών.

Σύμφωνα με τους Τάϊμς είναι Βρετανός και διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Αλ Κάϊντα. Η εφημερίδα τονίζει πως η πληροφορία είναι επιβεβαιωμένη από τις βρετανικές διωκτικές αρχές.

Οι Τάίμς αναφέρούν επίσης ότι το άτομο αυτό συνδέεται με ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάϊντα το οποίο συμμετείχε σε μυστική συνάντηση των ηγετών του τρομοκρατικού δικτύου, στην οποία έλαβε μέρος και ο υπαρχηγός του Οσάμα Μπιν Λάντε, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 2004 σε απρόσβατη περιοχή του Β.Πακιστάν.

Η εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές της αστυνομίας οι οποίες εκφράζουν την άποψη πως ο εγκέφαλος της επιχείρησης του Λονδίνου μπαινόβγαινε στη Βρετανία και κατόρθωσε να στρατολογήσει και άλλους νεαρούς της μουσουλμανικής κοινότητας στο δίκτυο της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σημαντικό ρόλο για την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων από την Σκότλαντ Γιάρντ έπαιξαν οι πληροφορίες που απέσπασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τον Μοχάμεντ Μπαρμπάρ, κάτοικο Νέας Υόρκης ο οποίος ομολόγησε ότι είχε στρατολογηθεί από την Αλ Κάιντα και περίμενε διαταγή για να δραστηριοποιηθεί και τον Αμπου Φαράχ αλ Λίμπι, ηγετικό στέλεχος του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν που συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν σε κρησφύγετο της επαρχίας Ουανιστάν και παραδόθηκε στις αμερικανικές διωκτικές αρχές τον Ιούνιο του 2005.

Αναφερόμενη στην πρόθεση του Τόνι Μπλερ να εξαρθρώσει την αιτία του κακού με την απέλαση των ριζοσπαστών μουλάδων από το Βρετανικό έδαφος, η Γκάρντιαν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί επειδή είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων και ομάδων που έχουν έλθει στην Βρετανία σε ανύποπτο χρόνο με σκοπό ένταξη νεαρών μουσουλμάνων στις τάξεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Η Ντεϊλι Τέλεγκραφ επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο νέοι μουσουλμάνοι, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη Βρετανία, μετατράπηκαν σε τρομοκράτες.

Πληροφορίες που διαθέτει η Τέλεγκραφ αναφέρουν ότι η διαπαιδαγώγηση των δύο νεαρών μουσουλμάνων από το Λίντς συντελέστηκε στο Κέντρο Νεότητος Χαμάρα, τόπο συγκέντρωσης των νεαρών μουσουλμάνων της περιοχής.

Η Ιντιπέντεντ στηρίζεται σε μαρτυρίες μουσουλμάνων του Λιντς που αποκαλύπτουν ότι ένας από τους μόνιμους θαμώνες του Κέντρου Νεότητας Χαμάρα ήταν ο «κύριο Κ». Πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν αυτό που μετέδωσε στον 22χρονο Σαχζάντ Τανγουιρ και στον 18χρονο Χασίμπ Χουσείν το μίσος για τους «απίστους». Κατά την Ιντιπέντεντ το άτομο αυτό ήταν ο 30χρονος δάσκαλος Σαντίκ Καν, ένας από τους τέσσερις βομβιστές.

Οι Φαϊνανσιαλ Τάϊμς γράφουν ότι μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την ταυτότητα των δραστών, οι πληροφορίες από δω και στα εξής θα μειωθούν σημαντικά αφού όλα αυτά τα στοιχεία θα δοθούν προς επεξεργασία στην MI5 την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας.

«Θα βλέπετε εφεξής λιγότερες αστυνομικές εφόδους. Τα ευρήματα προωθούνται στο MI5 που θα ξεκινήσει έρευνα για τη ζωή και τις διασυνδέσεις των δραστών» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Κατά την εφημερίδα το MI5 έχει ήδη αποστείλει ότι στοιχεία διαθέτει για την ταυτότητα των τεσσάρων δραστών σε ξένες μυστικές υπηρεσίες με τις οποίες θα συνεργάζεται στενά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.