Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-07-16
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 20:28 (Ώρα Λονδίνου) Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας νότια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βομβιστής πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε βυτιοφόρο που μετέφερε πετρέλαιο και βρισκόταν κοντά σε σιιτικό τέμενος στη πόλη Μουσαγίμπ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 58 νεκρούς. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 80. Σύμφωνα με Iρακινό αξιωματούχο πολλά σπίτια στη περιοχή της έκρηξης πήραν φωτιά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Ασοσιέτεντ Πρες ότι το βυτιοφόρο κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα προς τις αντλίες του βενζινάδικου όταν ο βομβιστής το πλησίασε και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Το βενζινάδικο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Σε άλλες επιθέσεις στο Ιράκ: Τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν στην πόλη Αλ Αμάρα του νοτίου Ιράκ σε βομβιστική επίθεση των ανταρτών. Στη Μοσούλη στα βόρεια της χώρας τέσσερις Iρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου) Μεταξύ των τραυματιών είναι και ξένοι τουρίστες Στην Τουρκία έκρηξη σημειώθηκε στο παραλιακό θέρετρο Κουσάντασι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια Ιρλανδή και μια Βρετανίδα. Υπάρχουν τουλάχιστον 13 τραυματίες - ανάμεσά τους και Βρετανοί επισκέπτες. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια η έκρηξη σημειώθηκε πάνω σε μικρό τουριστικό λεωφορείο δίπλα σε άγαλμα - μνημείο και ενώ κατευθυνόταν από την πόλη σε διπλανή παραλία. Τα αίτια της έκρηξης ερευνώνται αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι εκρηκτικός μηχανισμός είχε αφεθεί κάτω από τα καθίσματα του λεωφορείου. Νωρίτερα πληροφορίες έκαναν λόγο για ενέργεια βομβιστή αυτοκτονίας, ένα ενδεχόμενο που μάλλον απορρίπτεται από τις τουρκικές αρχές. Ερντογάν Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση την έκρηξη. Ο κ. Ερντογάν πάντως δεν απέδωσε την ευθύνη σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουσάντασι, Αλί Μπαρίς, είπε ότι ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται ξένοι τουρίστες. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων στα τουρκικά παραλιακά θέρετρα του Αιγαίου, που οι αρχές απέδωσαν σε Κούρδους αυτονομιστές. Στις 10 Ιουλίου έκρηξη βόμβας στο λιμάνι του Τσεσμέ τραυμάτισε 21 ανθρώπους - ανάμεσά τους και τρεις αλλοδαπούς - και την ευθύνη της ενέργειας ανέλαβε κουρδική αυτονομιστική οργάνωση.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 20:28 (Ώρα Λονδίνου) Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας νότια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βομβιστής πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε βυτιοφόρο που μετέφερε πετρέλαιο και βρισκόταν κοντά σε σιιτικό τέμενος στη πόλη Μουσαγίμπ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 58 νεκρούς. Σύμφωνα με Iρακινό αξιωματούχο πολλά σπίτια στη περιοχή της έκρηξης πήραν φωτιά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Ασοσιέτεντ Πρες ότι το βυτιοφόρο κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα προς τις αντλίες του βενζινάδικου όταν ο βομβιστής το πλησίασε και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Το βενζινάδικο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Σε άλλες επιθέσεις στο Ιράκ: Τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν στην πόλη Αλ Αμάρα του νοτίου Ιράκ σε βομβιστική επίθεση των ανταρτών. Στη Μοσούλη στα βόρεια της χώρας τέσσερις Iρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 19:28 (Ώρα Λονδίνου) Οι τέσσερις ύποπτοι βομβιστές στο σταθμό του Λούτον Η αστυνομία στο Λονδίνο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και των τεσσάρων ανδρών που πιστεύεται ότι εξαπέλυσαν τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη βρετανική πρωτεύουσα. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία από κάμερα κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος που ελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λούτον, βόρεια του Λονδίνου. Πιστεύεται ότι οι τέσσερις άνδρες συναντήθηκαν στο Λούτον και επιβιβάσθηκαν στο ίδιο τραίνο με κατεύθυνση το σταθμό Κινγκς Κρος του Λονδίνου. Ο τελευταίος ύποπτος που κατονομάζεται από την βρετανική αστυνομία είναι ο Τζερμέιν Λίντσεϊ, 19 ετών. Ο Λίντσεϊ είχε γεννηθεί στη Τζαμάικα. Το οικογενειακό του περιβάλλον τον χαρακτήρισε σαν ένα «καλό και στοργικό» πατέρα και σύζυγο που δεν έδωσε καμία αφορμή για υποψίες ότι μπορεί να συμμετάσχει σε τέτοιο «στυγερό» έγκλημα. Οι άλλοι τρεις ύποπτοι που έχουν ήδη κατονομασθεί επίσημα από την αστυνομία είναι οι: Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν Σαζάντ Τανγουίρ Χασίμπ Χουσεΐν Έτσι, εννέα μέρες μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 55 ανθρώπους η βρετανική αστυνομία βρήκε τους ενόχους. Όμως συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθούν αυτοί που τους στρατολόγησαν και αυτοί που οργάνωσαν τις επιθέσεις. Στο Κάιρο της Αιγύπτου συνεχίζεται παρουσία Βρετανών αστυνομικών η ανάκριση του υπόπτου Μαγκντί Αλ Νάσαρ, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση και σχέση με την οργάνωση Αλ Κάιντα. Κάτι που υποστήριξε και ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμπ Αλ Αντλί, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμες τις σχετικές πληροφορίες. Αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου οι βρετανικές διωκτικές αρχές βρήκαν στο σπίτι που νοίκιαζε ο 23χρονος βιοχημικός, στην πόλη Λιντς της Αγγλίας, εκρηκτικές ύλες και στοιχεία που τον συνδέουν και με τους τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως προϊόν μιας σατανικής ιδεολογίας η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου) Μεταξύ των τραυματιών είναι και ξένοι τουρίστες Στην Τουρκία έκρηξη σημειώθηκε στο παραλιακό θέρετρο Κουσάντασι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια Ιρλανδή και μια Βρετανίδα. Υπάρχουν τουλάχιστον 13 τραυματίες - ανάμεσά τους και Βρετανοί επισκέπτες. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια η έκρηξη σημειώθηκε πάνω σε μικρό δημόσιο λεωφορείο δίπλα σε άγαλμα - μνημείο και ενώ κατευθυνόταν από την πόλη σε διπλανή παραλία. Τα αίτια της έκρηξης ερευνώνται και η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι οφείλεται σε ενέργεια βομβιστή αυτοκτονίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση την έκρηξη. Ο κ. Ερντογάν πάντως δεν απέδωσε την ευθύνη σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουσάντασι, Αλί Μπαρίς, είπε ότι ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται ξένοι τουρίστες. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων στα τουρκικά παραλιακά θέρετρα του Αιγαίου, που οι αρχές απέδωσαν σε Κούρδους αυτονομιστές. Στις 10 Ιουλίου έκρηξη βόμβας στο λιμάνι του Τσεσμέ τραυμάτισε 21 ανθρώπους - ανάμεσά τους και τρεις αλλοδαπούς - και την ευθύνη της ενέργειας ανέλαβε κουρδική αυτονομιστική οργάνωση.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 15:58 (Ώρα Λονδίνου) Ιστορική επίσκεψη Τζαφάρι στο Ιράν O Ιμπραχίμ Τζαφάρι επισκέπτεται το Ιράν Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ιμπραχίμ Τζαφάρι επισκέπτεται το Ιράν επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας κυβερνητικών στελεχών. Περισσότεροι από 10 υπουργοί της κυβέρνησης του Ιράκ συνοδεύουν τον κ. Τζαφάρι. Αναμένεται ότι στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ιράκ θα κυριαρχήσουν θέματα οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας. Πιστεύεται ότι θα υπογραφούν συμφωνίες στους δυο αυτούς τομείς. Αλ Κάιντα Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ασφάλεια των συνόρων των δυο χωρών καθώς οι Αμερικανοί υποπτεύονται ότι από εκεί διεισδύουν στο Ιράκ μέλη της Αλ Κάιντα. Λίγο πριν την άφιξη της ιρακινής αντιπροσωπείας, ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, Αλί Γιουνεσί, δήλωσε ότι πάνω από 1.000 μέλη της Αλ-Κάιντα έχουν συλληφθεί στο Ιράν από το 2001 όταν κατέρρευσε το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Ο ιρανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είτε έχουν οδηγηθεί σε δίκη είτε έχουν απελαθεί, ενώ 200 εξ αυτών κρατούνται. Αποκάλυψε δε ότι η πιο πρόσφατη μαζική είσοδος μελών της Αλ Κάιντα στη χώρα παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές το Ιράν ανέκαθεν απέρριπτε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι δίνει άσυλο σε ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα αλλά απέφευγε να παρέχει πληροφορίες για τις συλλήψεις υπόπτων που πραγματοποιούσε. Αναθέρμανση σχέσεων Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου ιρακινού πολιτικού στην Τεχεράνη από την δεκαετία του 80 πριν τον οκταετή πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μετά από δεκαετίες πολέμων και αντιπαλότητας οι δυο χώρες φαίνεται να αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στους Αμερικανούς που έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μην αναμειχθεί στο Ιράκ.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου) Μεταξύ των τραυματιών είναι και ξένοι τουρίστες Στην Τουρκία έκρηξη σημειώθηκε στο παραλιακό θέρετρο Κουσάντασι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια Ιρλανδή και ένας Βρετανός. Υπάρχουν τουλάχιστον 13 τραυματίες - ανάμεσά τους και Βρετανοί επισκέπτες. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια η έκρηξη σημειώθηκε πάνω σε μικρό δημόσιο λεωφορείο δίπλα σε άγαλμα - μνημείο και ενώ κατευθυνόταν από την πόλη σε διπλανή παραλία. Τα αίτια της έκρηξης ερευνώνται και η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι οφείλεται σε ενέργεια βομβιστή αυτοκτονίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση την έκρηξη. Ο κ. Ερντογάν πάντως δεν απέδωσε την ευθύνη σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουσάντασι, Αλί Μπαρίς, είπε ότι ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται ξένοι τουρίστες. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων στα τουρκικά παραλιακά θέρετρα του Αιγαίου, που οι αρχές απέδωσαν σε Κούρδους αυτονομιστές. Στις 10 Ιουλίου έκρηξη βόμβας στο λιμάνι του Τσεσμέ τραυμάτισε 21 ανθρώπους - ανάμεσά τους και τρεις αλλοδαπούς - και την ευθύνη της ενέργειας ανέλαβε κουρδική αυτονομιστική οργάνωση.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου) Σχολεία ευσεβών ή εξτρεμιστών; Η είδηση ότι ένας εκ των τεσσάρων Βρετανών βομβιστών του Λονδίνου είχε φοιτήσει σε ισλαμικό «κατηχητικό» στο Πακιστάν γνωστό ως μαντράσα- ήγειρε εκ νέου ερωτήματα για το σύστημα θρησκευτικών σχολείων της χώρας αυτής. Η οικογένεια του Σεχζάντ Τανουίρ λέει ότι αυτός παρακολούθησε ένα τέτοιο σχολείο για δύο μήνες στην πακιστανική πόλη της Λαχώρης. Κάτι που έχει ωθήσει πολλά μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία να πιθανολογούν ότι ο δράστης υπέστη πλύση εγκεφάλου με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στις πολύνεκρες βομβιστικές ενέργειες. Είναι γενικά παραδεκτό ότι τα περισσότερα από αυτά τα ιδιωτικά ιδρύματα προωθούν μετριοπαθείς αντιλήψεις, παρέχοντας μόρφωση, σίτιση και στέγαση σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να σπουδάσουν ισλαμική Θεολογία. Το Κοράνι διδάσκεται με εντατικούς ρυθμούς σε κάθε μαντράσα. Αλλά μήπως ορισμένα μαντράσας χρησιμοποιούνται ως «φυτώρια τρομοκρατών»; «Κράτος εν κράτει» Υπολογίζεται ότι στο Πακιστάν λειτουργούν σήμερα 20 χιλιάδες μαντράσας, σε σχέση με 137 που λειτουργούσαν την εποχή της απόσχισης από την Ινδία, στα τέλη της δεκαετίας του 50. Πολλοί σπουδαστές αναπτύσσουν μόρφωση που στερείται ανεκτικότητας, γεμάτη προκαταλήψεις με μια στενή αντίληψη για τον κόσμο Ο Πακιστανός δημοσιογράφος Αχμέντ Ρασίντ Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «Δε Νιουζ» στα σχολεία αυτά φοιτούν 1,7 εκατομμύρια νεαροί στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από φτωχές οικογένειες αγροτών. Τα αίτια της εκρηκτικής ανάπτυξης των μαντράσας ανάγονται στο 1979, όταν η σοβιετική εισβολή στο γειτονικό Αφγανιστάν προκάλεσε την εισροή μεγάλων χρηματικών κονδυλίων στο Πακιστάν κυρίως από δυτικές χώρες και τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα διοχετεύθηκαν στη σύσταση και οργάνωση θρησκευτικών σχολείων και χρησιμοποιήθηκαν από αντισοβιετικές ομάδες Μουτζαχεντίν προκειμένου να παρέχουν θρησκευτική και στρατιωτική εκπαίδευση σε χιλιάδες νεαρών μαχητών που ήθελαν να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς. Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν είχαν φοιτήσει σε μαντράσας. «Στενή» αντίληψη Σκληροπυρηνικά στοιχεία που έχουν φοιτήσει σε μαντράσας πιστεύεται ότι ευθύνονται για τα κρούσματα θρησκευτικής βίας στο Πακιστάν που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων σιιτών και σουνιτών Μουσουλμάνων. Οι επικριτές των μαντράσας επικεντρώνουν τη κριτική τους στην «στενή» διδακτική ύλη. «Πολλοί σπουδαστές αναπτύσσουν μόρφωση που στερείται ανεκτικότητας, γεμάτη προκαταλήψεις με μια στενή αντίληψη για τον κόσμο», λέει ο Πακιστανός δημοσιογράφος Αχμέντ Ρασίντ. Ο Πακιστανός δημοσιογράφος λέει ότι σε ορισμένα σκληροπυρηνικά μαντράσας στο Πακιστάν διδάσκουν καθηγητές που δεν κρύβουν τη συμπάθεια τους προς την Αλ Κάιντα οι οποίοι ενθαρρύνουν τους σπουδαστές να γίνουν μέλη εξτρεμιστών ομάδων στο Κασμίρ και τη Τσετσενία. Πολλές «συντηρητικές» οικογένειες Πακιστανών που ζουν στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δύσης στέλνουν τα παιδιά τους σε μαντράσας του Πακιστάν. Η εκπαίδευση τους εκεί διαρκεί έξι με εννέα μήνες. Το 2001 μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δίκτυο των μαντράσας εμπλουτίζοντας τη διδακτική ύλη με άλλα μαθήματα που δεν θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στο Κοράνι. Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι υποσχέσεις του κ. Μουσάραφ δεν φαίνεται ότι έχουν γίνει πράξη. Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει «δεν είναι ουσιαστικές» καθώς τα μαντράσας αντιστέκονται στην κυβερνητική παρέμβαση ενώ οι πακιστανικές αρχές δεν φαίνονται διατεθειμένες να αποξενώσουν ένα μεγάλο τμήμα Μουσουλμάνων.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 15:01 (Ώρα Λονδίνου) Μήνυμα Καραμανλή από τόπο εξορίας Σε σύμβολο Δημοκρατίας ανακήρυξε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τον παλαιό τόπο εξορίας των κομμουνιστών, στον Αϊ Στράτη, ικανοποιώντας αίτημα των λιγοστών κατοίκων του ακριτικού νησιού. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Αϊ-Στράτη (έχει προηγηθεί η επίσκεψη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου) και η δεύτερη επίσκεψη του κ. Καραμανλή, ο οποίος, πριν δυο χρόνια, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία Μουσείου Δημοκρατίας και Πολιτιστικού Κέντρου ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που διώκονταν και υπέφεραν σε αυτόν τον τόπο. Στο μισογκρεμισμένο σήμερα παλιό Διδακτήριο, σαράντα αριστεροί πέθαναν από πείνα το χειμώνα του 1941, αρνούμενοι να υπογράψουν δήλωση αποκήρυξης της ιδεολογίας τους. Το Μουσείο Δημοκρατίας στο φορτισμένο αυτό χώρο θα συμβολίζει, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής τους πολίτες που σπεύδουν κάθε φορά να υπηρετήσουν αξίες, ιδέες και πεποιθήσεις με κίνδυνο, κόστος και προσωπικές θυσίες. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι έχει εκπονηθεί η μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου και έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι (440.000 ευρώ) από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός» του Γ' ΚΠΣ. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Αϊ-Στράτης είναι ένας τόπος που σφραγίστηκε από μια επώδυνη για την πατρίδα μας περίοδο, η οποία ωστόσο έκλεισε οριστικά με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων, «μια περίοδος που άφησε πληγές στον Ελληνισμό, αλλά και διδάγματα σε όλους μας». Τόνισε δε ότι «η ιστορία που γράφτηκε σε αυτόν τον τόπο, συνιστά σήμερα μετριοπάθεια και σύνεση, ενότητα και ομοψυχία. Ζητά από όλους να παραμερίσουμε τις νοοτροπίες που προκαλούν πόλωση, φανατισμό και στείρες αντιπαραθέσεις, ενώ υποδεικνύει συνένωση των προσπαθειών μας για διαρκή ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, εμπέδωση της ισονομίας, σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή». Και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε εδώ εκφράζοντας το ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος και την προσήλωσή μας σε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, με σεβασμό στην άποψη του άλλου και εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Για να τονίσουμε με τρόπο συμβολικό και ξεκάθαρο την αποφασιστικότητά μας στη σύγκρουση με κάθε τι που μπορεί να πλήττει την ποιότητα της Δημοκρατίας, τη Δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη». Τέλος, υποσχέθηκε να ξανάρθει σύντομα στον Αϊ Στράτη για τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου, ενώ οι κάτοικοι του νησιού του απένειμαν τον τίτλο του επίτιμου δημότη Αϊ-Στράτη. Πριν από τον Αϊ-Στράτη, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το έργο κατασκευής της παρακαμπτηρίου οδού στην περιοχή Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι της Μύρινας, Λήμνου. Αντίδραση ΚΚΕ στην ομιλία Καραμανλή Το γραφείο τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σχολίασε την ομιλία του πρωθυπουργού, στον Άγιο Ευστράτιο. «Θεωρούμε πρόκληση να επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός την ευημερία και τη δημοκρατία από τον Αϊ Στράτη, τόπο εξορίας κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, σε μια περίοδο που καταθέτει, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ, νομοσχέδιο που δυναμώνει την ταξική εκμετάλλευση, την κρατική και εργοδοτική καταστολή» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι κομμουνιστές, που μαρτύρησαν στον Αϊ-Στράτη, οραματίζονταν μια κοινωνία με δικαιώματα για την εργατική τάξη, για όλο τον λαό, και όχι μια κοινωνία με κατεδάφιση των δικαιωμάτων, με τρομονόμους και με συμμετοχή της Ελλάδας στα δήθεν 'αντιτρομοκρατικά' σχέδια της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, όπως η κοινωνία που κτίζει η ΝΔ συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου) Οι Βρετανοί «απλώνουν το δίχτυ» Οι συνεχιζόμενες έρευνες και ανακρίσεις για τον εντοπισμό των οργανωτών των βομβιστικών επιθέσεων εξακολουθούν να κυριαρχούν θεματικά στο βρετανικό Τύπο. «Ήταν επιχείρηση αυτοκτονίας; [οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου]» αναρωτιέται πρωτοσέλιδα η Ντέιλι Μίρορ (The Daily Mirror), απευθύνοντας στους αναγνώστες της και στις αρχές τέσσερα ερωτήματα: Γιατί οι δράστες αγόρασαν μετ΄επιστροφής εισιτήρια από το σταθμό του Λούτον; Γιατί αγόρασαν κάρτες στάθμευσης για τα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ; Γιατί δεν φώναξαν, όπως συνηθίζουν, «Αλάχ Ακμπάρ» (= Ο Θεός είναι μεγάλος); Γιατί οι βόμβες ήταν σε σακίδια και όχι ζωσμένες πάνω τους; Η εφημερίδα πιθανολογεί με βάση αυτή τη λογική ότι οι δράστες δεν ήξεραν την ακριβή ώρα ανατίναξης των εκρηκτικών και έπεσαν θύματα οι ίδιοι των εγκεφάλων των επιθέσεων για να μην αποκαλύψουν τους συνεργούς τους. «Απλώνεται το δίκτυο ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου» είναι ο πηχυαίος τίτλος στη Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία προβλέπει ότι τα νέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας θα θέσουν εκτός νόμου όσους έχουν θητεύσει σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα, ακόμα κι αν δεν έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες. Ενώ σε άρθρο του αρχισυντάκτη της αναδεικνύεται η σχέση των βομβιστών με το Πακιστάν, όχι μόνο λόγω καταγωγής αλλά και επισκέψεων τους στη χώρα, καθώς πολλοί νεαροί ισλαμιστές επιλέγουν να φοιτήσουν σε θρησκευτικά σεμινάρια γνωστά ως μαντράσας- μετά τους περιορισμούς που επέβαλαν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία σε παρόμοιες δραστηριότητες. Οι Τάιμς (The Times) έχουν τίτλο «Συνελήφθη ύποπτος τρομοκράτης του Λονδίνου [στο Πακιστάν]». Στη Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναγγέλλεται ότι η εξύμνηση τρομοκρατικών ενεργειών θα αποτελέσει νέο ποινικό αδίκημα, ενώ αποκαλύπτεται ότι ένας από τους τέσσερις καμικάζι είχε επισκεφθεί τη Βουλή των Κοινοτήτων τον Οκτώβριο του 2004, ως προσκεκλημένος βουλευτή των Εργατικών. Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) φιλοξενεί σχόλια συγγενών των βομβιστών που φοβούνται ότι θα υποστούν καταδίωξη από το κράτος και θα αντιμετωπιστούν με εχθρότητα από την υπόλοιπη κοινωνία μετά τις επιθέσεις. Αρθρογράφος της εφημερίδας επαινεί την επαγγελματικότητα των διωκτικών αρχών στις προσπάθειες εξιχνίασης των βομβιστικών ενεργειών, αλλά επισημαίνει ότι τα στοιχεία που έρχονται στο φως (η βρετανική υπηκοότητα των αυτουργών, η αβελτηρία των μυστικών υπηρεσιών στην παρακολούθηση υπόπτων, ακόμα κι η αυτοσχέδια μέθοδος κατασκευής των βομβών) δεν παρηγορούν ούτε καθησυχάζουν.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 14:10 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία «σκεπάζει» το σκάνδαλο Ο ιδρυτής της ΜΠΑΛΚΟ παραδέχθηκε την ενοχή του σε ντοπάρισμα αθλητών Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας θα επιλυθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντοπαρίσματος στην ιστορία, μετά από συμφωνία μεταξύ εισαγγελικών αρχών και των κατηγορουμένων για διανομή παράνομων αναβολικών σκευασμάτων σε διάσημους αθλητές στίβου και επαγγελματίες του αμερικανικού ποδοσφαίρου και μπεϊζμπόλ. Εμφανιζόμενοι ενώπιον δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, ο ιδρυτής της εταιρείας ΜΠΑΛΚΟ, Βίκτορ Κόντε, ο αντιπρόεδρός της, Τζέιμς Βαλέντε, και ο προπονητής Γκρεγκ Άντερσον παραδέχθηκαν την ενοχή τους εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα ελαφρότερες ποινές, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Έτσι όμως αποτρέπεται η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον ακροατηρίου και η κλήτευση να καταθέσουν ως μάρτυρες ορισμένοι από τους διασημότερους αθλητές του κόσμου. Βάσει της συμφωνίας, ο κ. Κόντε αποδέχεται την ενοχή του για τις κατηγορίες της «παράνομης διακίνησης προϊόντων φαρμακοδιέγερσης και ξεπλύματος χρημάτων». Σε εργοστάσιο παραγωγής ντοπαρισμένων αθλητών είχε μετατραπεί η ΜΠΑΛΚΟ Ως εκ τούτου αναμένεται να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, κατ οίκον περιορισμός για άλλους τέσσερις μήνες, και πρόστιμο, ενώ θα βρίσκεται υπό επιτήρηση για δύο χρόνια. Ο συμβιβασμός στον οποίο συμφώνησε ο ιδρυτής της BALCO τον υποχρεώνει επίσης να συνεργαστεί στην ομοσπονδιακή έρευνα που έχουν διατάξει οι αρχές εδώ και τρία χρόνια.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου) Ιράκ: Βία, δηλώσεις και καταγγελίες Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι επιθέσεις εναντίον ξένων και Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας Τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Αλ Αμάρα του νοτίου Ιράκ σε βομβιστική επίθεσης των ανταρτών τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι από την έκρηξη βόμβας δίπλα σε διερχόμενη βρετανική περίπολο τραυματίσθηκαν επίσης τρεις Βρετανοί στρατιώτες. «Άλλαξε χαρακτήρα η εξέγερση» Στο μεταξύ ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ λέει ότι η εξέγερση δεν έχει κοπάσει αλλά έχει αλλάξει χαρακτήρα το τελευταίο εξάμηνο, καθώς ομάδες θρησκευτικών εξτρεμιστών έχουν βγει στο προσκήνιο. Ο αντιστράτηγος Τζόζεφ Ταλούτο, διοικητής της πολυεθνικής δύναμης κατοχής στο βορειοδυτικό Ιράκ, ισχυρίζεται ότι οι απογοητευμένοι Σουνίτες και όσοι διατηρούσαν σχέσεις με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν σταδιακά αποστρέφονται τη βία και αρχίζουν να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία. Την ίδια ώρα όμως - λέει - αλλοδαποί και Ιρακινοί μαχητές που έχουν δεσμούς με την οργάνωση Αλ Κάιντα ή άλλες ισλαμικές οργανώσεις όπως η Ανσάρ Αλ Σούνα, πρωταγωνιστούν στην ένοπλη εξέγερση, χρησιμοποιώντας φονικότερες μεθόδους όπως η χρήση καμικάζι βομβιστών. Νέα υπόθεση κακομεταχείρισης κρατουμένων Έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες κατηγορούνται για ξυλοδαρμό ιρακινών ανταρτών που είχαν συλλάβει αιχμαλώτους, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος. Οι κατηγορίες για «παραβιάσεις του Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης» διατυπώθηκαν την Τετάρτη μετά από καταγγελία Αμερικανού στρατιώτη, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Μονάδα εγκληματολογικών ερευνών του στρατού ξεκίνησε τη διεξαγωγή ανακρίσεων για το καταγγελλόμενο γεγονός και πιθανόν να υπάρξουν ποινικές κυρώσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου) Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά σε πλατεία του Κουσάντασι Στην Τουρκία έκρηξη σημειώθηκε στο παραλιακό θέρετρο Κουσάντασι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ενώ υπάρχουν περίπου 14 τραυματίες - ανάμεσά τους και Βρετανοί επισκέπτες. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια η έκρηξη σημειώθηκε πάνω σε μικρό δημόσιο λεωφορείο δίπλα σε άγαλμα - μνημείο και ενώ κατευθυνόταν από την πόλη σε διπλανή παραλία. Τα αίτια της έκρηξης ερευνώνται και η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι οφείλεται σε ενέργεια βομβιστή αυτοκτονίας. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουσάντασι, Αλί Μπαρίς, είπε ότι ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται ξένοι τουρίστες. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων στα τουρκικά παραλιακά θέρετρα του Αιγαίου, που οι αρχές απέδωσαν σε Κούρδους αυτονομιστές. Στις 10 Ιουλίου έκρηξη βόμβας στο λιμάνι του Τσεσμέ τραυμάτισε 21 ανθρώπους - ανάμεσά τους και τρεις αλλοδαπούς - και την ευθύνη της ενέργειας ανέλαβε κουρδική αυτονομιστική οργάνωση.
Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Λύση-ανάσα για τα καύσιμα - Φόρος στα πρατήρια, όχι στους καταναλωτές ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Νέο ωράριο εργασίας από τον Οκτώβριο - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπερωρίες τριών ταχυτήτων - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το εργασιακό Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Όλες οι νέες ρυθμίσεις - Στη Βουλή το νομοσχέδιο για εργασιακό-ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό Η ΑΥΓΗ: 10 ώρες δουλειά με λιγότερα χρήματα! Κατατέθηκε το ν/σ που ανατρέπει το 8ωρο ΑΥΡΙΑΝΗ: Σταματήστε τις μπούρδες και απελευθερώστε τις απολύσεις... Τολμηρές προτάσεις από Μάνο και Ανδριανόπουλο ΑΝΩ-ΚΑΤΩ: Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ με Μάνο- Ανδριανόπουλο- Ζητούν απο τον Γιώργο να τους απομακρύνει ΤΟ ΒΗΜΑ: Επιδιαιτησία για το 8ωρο και φθηνότερες υπερωρίες-Διαφωνεί η ΔΑΚΕ - προαγγέλλει απεργίες η ΓΣΕΕ Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναίες ρυθμίσεις με μίνι ασφαλιστικό - Η κυβέρνηση αποκαθιστά χρόνιες κοινωνικές αδικίες ΕΘΝΟΣ: Εκτέλεσαν άρον- άρον το 8ωρο - Χαριστική βολή σε κατακτήσεις δεκαετιών- Φθηνότερες 50% οι υπερωρίες για τους εργοδότες ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετοιμάζουν παγκόσμιες χειροπέδες - Θέλουν γυμνούς τους Λαούς απο Ελευθερίες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά - Και όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπει για εκκρεμή ασφαλιστικά ζητήματα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προαγωγές μετατάξεις και αυξήσεις - Δημόσιο: Τι προβλέπει ο νέος υπαλληλικός κώδικας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκάσε και δούλευε... και διευθυντικό δικαίωμα και μείωση αμοιβής υπερωριών- Εργασιακό-Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ΕΣΤΙΑ: Όλα αλλάζουν το έτος 2007 - Μεγάλες μεταρρυθμίσεις την πρώτη τετραετία ESPRESSO: Το δράμα Βελημαχίτη-Παπαδά- Ο γιος του επιχειρηματία, δράστης της αιματηρής συμπλοκής στον Κολωνό Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα διευθέτηση χρόνου εργασίας και υπερωριών-Κατατίθεται το σχέδιο νόμου στη Βουλή-Έντονες αντιδράσεις από τη ΓΣΕΕ Ο ΛΟΓΟΣ: Τι αλλάζει στην εργασία - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στη Βουλή ΤΑ ΝΕΑ: Μαχαίρι 10% στις αποδοχές μισθωτών- Διπλό δώρο της κυβέρνησης στον ΣΕΒ - Με σικέ επιτροπές η κατάργηση του 8ώρου Η ΝΙΚΗ: Νεοφιλελεύθερη επιδρομή - Σαν έτοιμο απο καιρό κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο-Περισσότερες ώρες δουλειάς με μικρότερη αμοιβή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεκάωρο εξόντωσης επιπλέον απλήρωτη δουλειά- Νομοσχέδιο για τον εργάσιμο χρόνο ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η Ντόρα δεν αφήνει τον Δήμο για να μη φορτωθεί τα αντικοινωνικά μέτρα TRAFFIC NEWS: Ανάβει φωτιές μέσα από το κελί του ο Βαβύλης-Αποκλειστική συνέντευξη μέσω του συνηγόρου του στο κανάλι 10 Η ΧΩΡΑ: Σύνταξη με 4.350 ένσημα - Ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους- 6 αλλαγές σταθμός στο Ασφαλιστικό ΕΓΝΑΤΙΑ: Μπαϊράκι σήκωσε το Ν. Ρύσιο-Οι κάτοικοι του ζητούν διοικητική "απόσχιση" από το δήμο Θερμαϊκού ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Άρης κέρδισε στη Λοζάννη με δικαστική απόφαση Οι οικονομικές εφημερίδες: ΕΞΠΡΕΣ: Φθηνότερες υπερωρίες - Αλλαγές στα εργασιακά με ελάφρυνση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έκτακτα μέτρα για 3 δισ. Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού οδηγεί σε νέα φορολογική επιδρομή το φθινόπωρο ΚΕΡΔΟΣ: Όλες οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς - Δεν θεσμοθετείται τελικά το διευθυντικό δικαίωμα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στη Βουλή το ν/σχ για ρύθμιση χρόνου εργασίας-Χωρίς διευθυντικό δικαίωμα διευθέτηση σε 4 ή 12 μήνες Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Κοινοτική αρμάδα - Καταρτίζεται έκτακτο σχέδιο και τίθεται σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου) Ανακρίσεις και έρευνες για συνεργούς Ένας Αιγύπτιος βιοχημικός ανακρίνεται στο Κάιρο για συνέργεια στις επιθέσεις Εν μέσω επικρίσεων για τα κενά ασφαλείας που παρατηρήθηκαν πριν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, συνεχίζονται σε Βρετανία, Πακιστάν και Αίγυπτο οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών και ηθικών αυτουργών. Σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες άφησαν να εισέλθει στη χώρα λίγες εβδομάδες πριν τις επιθέσεις -και να διαφύγει λίγες ημέρες πριν την 7η Ιουλίου- ένας ύποπτος που βρισκόταν σε λίστα παρακολούθησης για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Στο Κάιρο της Αιγύπτου συνεχίζεται με την παρουσία Βρετανών αστυνομικών η ανάκριση του υπόπτου Μαγκντί Αλ Νάσαρ, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση και σχέση με την οργάνωση Αλ Κάιντα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμπ Αλ Αντλί, δήλωσε ότι ο Αλ Νάσαρ δεν έχει σχέση με την Αλ Κάιντα και χαρακτήρισε αβάσιμες τις σχετικές πληροφορίες. Αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου οι βρετανικές διωκτικές αρχές βρήκαν στο σπίτι που νοίκιαζε ο 23χρονος βιοχημικός, στην πόλη Λιντς της Αγγλίας, εκρηκτικές ύλες και στοιχεία που τον συνδέουν με τους τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας. Οι έρευνες για στοιχεία και ίχνη συνεργών συνεχίζονται Έρευνες πραγματοποιεί η βρετανική αστυνομία και η υπηρεσία σήμανσης στα σπίτια των βομβιστών, στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας, ενώ και στο Πακιστάν ανακρίθηκαν δάσκαλοι, μαθητές και προσωπικό σε ένα από τα δύο θρησκευτικά σχολεία όπου είχαν θητεύσει ορισμένοι από τους καμικάζι. Σοκ οικογένειας βομβιστή Η οικογένεια ενός εκ των τεσσάρων βομβιστών της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο εξέφρασε κατάπληξη για την πράξη του 18χρονου δράστη. Σοκ εκφράζει η οικογένεια του δράστη Με δήλωσή τους οι γονείς του Χάσιμπ Χουσεΐν, από την πόλη Λιντς της βόρειας Αγγλίας λένε ότι δεν γνώριζαν τις προθέσεις του, ειδάλλως θα έκαναν οτιδήποτε μπορούσαν για να τον σταματήσουν. «Εμείς, η οικογένεια του Χάσιμπ Μιρ Χουσεΐν, είμαστε συντετριμμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ήταν ένας φυσιολογικός νεαρός ο Χάσιμπ, που δεν μας δημιουργούσε προβλήματα και συνεπώς είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση για να βιώσουμε τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες μέρες. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που πενθούν. Κι εμείς πρέπει να βιώσουμε την απώλεια του υιού μας, κάτω από συνθήκες δύσκολες» αναφέρεται στην δήλωση της οικογένειας του βομβιστή. Έκκληση Μουσουλμάνων κληρικών Την ίδια ώρα 22 πνευματικοί ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας καταδίκασαν απερίφραστα τις βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 54 και τον τραυματισμό πάνω από 700 ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στο Ισλάμ. Μουσουλμάνοι κληρικοί καταδικάζουν τις επιθέσεις Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους κληρικούς η αφαίρεση ζωής αθώων δεν συγχωρείται από τη θρησκεία τους. «Το Ισλάμ απαγορεύει τόαο την οργή όσο και την απόγνωση... που μπορεί να οδηγήσουν ορισμένους ανθρώπους να πέσουν θύματα ατόμων που έχουν πονηρούς και βίαιους σκοπούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία απευθύνεται έκκληση για ανάληψη δράσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που στρέφουν νεαρούς μουσουλμάνους προς ακραίες αντιλήψεις και ενέργειες.
|