Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-18

  1. Νέες δυσκολίες για την Τουρκία
  2. Θεμέλια αυστηρότερων νομοθεσιών
  3. «Φάτουα» κατά των τρομοκρατών
  4. Πούτιν υπέρ νέας πρωτοβουλίας Ανάν
  5. Απαγόρευση πορείας κατά της αποχώρησης
  6. Στόχος η στρατηγική της Λισσαβόνας
  7. Ο Χάρι Πότερ των ρεκόρ
  8. Σχολεία της πίστης ή του μίσους;
  9. Οι επιθέσεις του Λονδίνου και ο παράγων Ιράκ
  10. Πορεία κατά της αποχώρησης
  11. Κάθειρξη στο δολοφόνο του προέδρου της Σερβίας
  12. «Νόμιμη» η αντίσταση του Ιράκ
  13. Η Ισπανία καίγεται
  14. Φρένο στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
  15. Σενάρια εκλογών και μεταρρυθμίσεις
  16. «Νόμιμη» η αντίσταση του Ιράκ
  17. Οι επιθέσεις του Λονδίνου και ο παράγων Ιράκ
  18. Υπέρ της εκεχειρίας η Χαμάς
  19. Στο χείλος του εμφυλίου το Ιράκ
  20. Πλήγμα στον τουρισμό της Τουρκίας

Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 02:17 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες δυσκολίες για την Τουρκία

Με τα νέα εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, αλλά και με τη θέσπιση νέας αντι-τρομοκρατικής νομοθεσίας στη Βρετανία ασχολούνται οι βρετανικές εφημερίδες.

Αυξάνονται τα εμπόδια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τις Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) και Γκάρντιαν (Guardian), οι οποίες παρουσιάζουν μία αρνητική εικόνα για την τουρκική υποψηφιότητα, βασιζόμενες στα αποτελέσματα μιας ευρωπαϊκής δημοσκόπησης.

Τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν μία πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων τάσσονται κατά της τουρκικής υποψηφιότητας.

Στην έρευνα της Κομισιόν συμμετείχαν 30.000 άτομα και γίνεται σαφές ότι μόνο το 35% υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα ενώ το 52% την απορρίπτει.

Στην Αυστρία, το ποσοστό αυτών που δεν επιθυμούν την τουρκική ένταξη φτάνει το 80%, ενώ στην Γαλλία το 70%.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, η Γαλλία και η Αυστρία εξέφρασαν και επισήμως τις ανησυχίες τους, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Γαλλίας υπογράμμισαν ότι θα ήταν απαράδεκτο να γίνει η τουρκική ένταξη χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένα συναινετικό κλίμα ανάμεσα στα βρετανικά κόμματα όσον αφορά τις προτάσεις του Τόνι Μπλερ να θεσπιστούν αυστηρότεροι αντι-τρομοκρατικοί νόμοι το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι ορισμένοι εκπρόσωποι του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, φοβούμενοι ότι οι νέοι νόμοι μπορεί να παραβιάζουν τις διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι σύντομα θα τεθούν σε δοκιμασία οι υποσχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης να μην επιτρέπεται σε κανέναν να εξυμνεί την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δοκιμασία θα επέλθει όταν φτάσει στο Λονδίνο ένας μουσουλμάνος κληρικός, ο οποίος εξαίρει τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ.

Πρόκειται για τον Γιουσούφ Αλ Καραντάουϊ, 79 χρόνων, ο οποίος πρόκειται να δώσει μία διάλεξη στο Μάντσεστερ, λέει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες του έχουν απαγορεύσει τις επισκέψεις στη χώρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη στη Βρετανία.

Η Γκάρντιαν (Guardian) υπογραμμίζει ότι έχει οι δυνάμεις ασφαλείας της Βρετανίας απαγόρευσαν σε περίπου 200 άτομα να σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να ήθελαν να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υποψήφιοι που απορρίφθηκαν ήθελαν να κάνουν μεταπτυχιακά στη χημία, τη μικροβιολογία και τη βιοτεχνολογία.

Η Τάιμς (Times) υπογραμμίζει ότι επικρατεί χάος στη Βρετανία όσον αφορά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι περισσότερα από 250.000 που δεν έλαβαν πολιτικό άσυλο εξακολουθούν και παραμένουν στη χώρα.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 03:20 (Ώρα Λονδίνου)

Θεμέλια αυστηρότερων νομοθεσιών

Με την έρευνα που συνδέει τις επιιθέσεις στο Λονδίνο με τον πόλεμο στο Ιράκ και τη λήψη σκληρότερων και αυστηρότερων μέτρων κατά της τρομοκρατίας ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Πλήγμα για τον Τόνι Μπλερ θεωρεί η Λε Μοντ (Le Monde) τη δημοσιοποίηση της έρευνας που αποκαλύπτει ότι η κοινή γνώμη στη Βρετανία θεωρεί ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο συνδέονται με τον πόλεμο του Ιράκ.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού θα πληγεί ακόμη περισσότερο και τονίζει ότι οι αντίπαλοί του θα εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματα της έρευνας για να στραφούν εναντίον του.

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισημαίνει ότι «η κοινωνία πρέπει να είναι πιο σκληρή απέναντι σε εκείνους που καθοδηγούν και προσηλυτίζουν τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, μιλώντας στην εφημερίδα, κάνει λόγο για «μηδενική ανοχή» εναντίον εκείνων που δεν σέβονται τις γαλλικές αξίες και εκείνους που προωθούν τη βία και τον εξτρεμισμό.

Η αυστριακή Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) εξαίρει την απόφαση των μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών της Βρετανίας, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοινωθέν που υπογραμμίζει ότι το ισλάμ καταδικάζει τη βία και τη δολοφονία αθώων ανθρώπων.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι η μουσουλμανική κοινότητα αισθάνεται άβολα καθώς συνεχώς πρέπει να τηρεί αποστάσεις από κάτι με το οποίο δεν συνδέεται ούτως ή άλλως.

Η Ντι Πρέσε (Die Presse) απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο συνδέονται με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να ήταν αναιτιολόγητος, αλλά παρ' όλα αυτά «είναι αστείο να παρουσιάζουμε τον πόλεμο του Ιράκ ως τον μόνο λόγο για την εμφάνιση της τρομοκρατίας».

Η εφημερίδα της Ρουμανίας Γκαντούλ (Gandul) θεωρεί αφελείς τους ισχυρισμούς ότι οι βομβιστές του Λονδίνου ήταν απλοί μουσουλμάνοι που δρούσαν ανεξάρτητα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι όλοι τους είχαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ότι έγιναν εμφανείς οι αδυναμίες και η αμέλεια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Τέλος, η Πολιτίκεν (Politiken) της Δανίας επισημαίνει ότι η τρομοκρατία αποτελεί μικρότερη απειλή για τους Ευρωπαίους από τα τροχαία δυστυχήματα.

Ωστόσο, το δημοσίευμα πιστεύει ότι τα αντι-τρομοκρατικά μέτρα αντιβαίνουν τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τονίζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στο Γουαντάναμο δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτές από τις δημοκρατικές κοινωνίες.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 19:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Φάτουα» κατά των τρομοκρατών

Οι βομβιστές (φωτό) είναι «εγκληματίες» και «όχι μάρτυρες».

Πεντακόσιοι μουσουλμάνοι λόγιοι και κληρικοί από όλη τη Βρετανία υπέγραψαν θρησκευτικό διάταγμα «φάτουα» - καταδικάζοντας την τρομοκρατία.

Το διάταγμα γράφει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο σκότωσαν και τραυμάτισαν «αθώους ανθρώπους».

Για αυτό τον λόγο πρόκειται για πράξεις «που απαγορεύονται ρητά από το Ισλάμ».

Η φάτουα συμπληρώνει ότι αυτοί που διέπραξαν αυτές τις «πράξεις βαρβαρότητας» είναι «εγκληματίες» και «όχι μάρτυρες».

Όπως σχολιάζει η συντάκτρια του BBC για θρησκευτικά θέματα το διάταγμα χρησιμοποιεί «σκληρή» γλώσσα.

Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αυτοί που το υπογράφουν θεωρούνται ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βρετανία.

Η φάτουα θα διαβασθεί στα μουσουλμανικά τεμένη της Βρετανίας τη Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσουλμανικού Φόρουμ, Γκουλ Μοχάμεντ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό διάταγμα που δείχνει ότι η μουσουλμανική κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του εξτρεμισμού στους κόλπους της.

Ο αριθμός των θυμάτων των επιθέσεων στο Λονδίνο ανέβηκε στους 56.

Συμφωνία για αντι-τρομοκρατικό νόμο

Εν τω μεταξύ τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας αντι-τρομοκρατικής νομοθεσίας που προωθεί η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, είχε συνάντηση με εκπροσώπους των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και μετά δήλωσε ότι δε υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Ο κ. Κλαρκ προτίθεται να δημιουργήσει νέα κατηγορία αδικημάτων όπως η εκπαίδευση, η προετοιμασία και η έμμεση υποκίνηση τρομοκρατικών πράξεων.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η νέα νομοθεσία θα εγκριθεί σύντομα καθώς υπάρχει συναίνεση για τα μέτρα.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πούτιν υπέρ νέας πρωτοβουλίας Ανάν

Το Κυπριακό ήταν στην αντζέντα των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η προτεραιότητα για τη Ρωσία όσο αφορά το Κυπριακό είναι η άρση της οικονομικής απομόνωσης των τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Πούτιν έκανε δηλώσεις για το Κυπριακό μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ (Interfax), ο κ. Πούτιν τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν «συνθήκες για ομαλή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών στη Κύπρο».

Εξέφρασε δε την υποστήριξη του στο ενδεχόμενο νέων πρωτοβουλιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν που θα έχουν σα στόχο «την ομαλοποίηση της κατάστασης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του κ. Ανάν είναι «αναγκαίες» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Με τη σειρά του ο κ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις δηλώσεις Πούτιν.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης εκτεταμένα τις εξελίξεις στη περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 16:07 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγόρευση πορείας κατά της αποχώρησης

Συχνό φαινόμενο οι αψιμαχίες διαδηλωτών με στρατιώτες και αστυνομικούς

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση πορείας κατά της αποχώρησης του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η τριήμερη πορεία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει με συγκέντρωση στη πόλη Νετιβότ στη δυτική περιοχή της Νεγκέφ στις 1600 τοπική ώρα.

Αρχικά οι αστυνομικές αρχές φάνηκαν διατεθειμένες να επιτρέψουν την συγκέντρωση αλλά αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους διαδηλωτές να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Τώρα όμως οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι έχουν σκοπό να σταματήσουν ακόμη και τους διαδηλωτές που έρχονται από άλλα μέρη του Ισραήλ και τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε πως ήταν απόλυτα νόμιμο να απαγορεύσει την πορεία εφόσον το σχέδιο απομάκρυνσης εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας είχε εγκριθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο και οι διαδηλωτές προσπαθούν να ανατρέψουν την απόφαση.

Μεγάλες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας περίπου 20 χιλιάδες - έχουν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να μπουν στη Γάζα.

Οι οργανωτές της πορείας έχουν εκτιμήσει ότι θα συγκεντρωθούν γύρω στους 100 χιλιάδες διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει πως ο χειρότερος εφιάλτης της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να εγκατασταθούν και νέοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας όπου αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους 8,500.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο η αποχώρηση του Ισραήλ θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Για το λόγο αυτό ο Ισραηλινός στρατός έχει απομονώσει την περιοχή της Γάζας από όλους τους μη μόνιμους κάτοικους από την Πέμπτη το βράδυ.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος η στρατηγική της Λισσαβόνας

Οι μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας και προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Αλογοσκούφης παρέθεσε το πρόγραμμα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο είπε ότι κινείται σε δύο άξονες: στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και

στην ενίσχυση των εσόδων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι είναι υψίστης σημασίας η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% στο τέλος του 2006 και παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίσπευση της υλοποίησης των στόχων της στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και διευκρίνισε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος εφαρμόζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Επίσης υπενθύμισε ότι υλοποιείται μία νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ και ότι εξακολουθεί να είναι μία από τις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της διοίκησης στο δημόσιο ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης της διοίκησης στο δημόσιο για να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Χάρι Πότερ των ρεκόρ

Πιο δημοφιλής και από τον κινηματογράφο ο Χάρι Πότερ

Πωλήσεις ρεκόρ σημειώνει στις Ηνωμένες Πολιτείες το έκτο και προτελευταίο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ της Βρετανίδας συγγραφέως, Τζέι Κέι Ρόουλινγκ.

«Ο Χάρι Πότερ και ο πρίγκιπας του αίματος», όπως ονομάζεται το έκτο βιβλίο, πούλησε 6,9 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα 24 ώρες από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στην αμερικανική αγορά.

Το 2003, το πέμπτο βιβλίο του Χάρι Πότερ, «Το Τάγμα του Φοίνικα», είχε πουλήσει μέσα σε 24 ώρες πέντε εκατομμύρια αντίτυπα.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι εκδηλώσεις για την κυκλοφορία του βιβλίου.

Το 2003, την πρώτη ημέρα που το πέμπτο βιβλίο κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ, διοργανώθηκαν 800 θεματικά πάρτι, ενώ το Σάββατο πέντε χιλιάδες.

Ανάλογα στοιχεία αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα και για την αγορά της Βρετανίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι πωλήσεις του νέου βιβλίου του Χάρι Πότερ στην αμερικανική αγορά ξεπέρασαν σε κέρδη τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό αυτό υπερισχύει του συνδυαστικού κέρδους των κινηματογραφικών επιτυχιών «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ και το «Γαμο-μπελάδες» με τους Όουεν Γουίλσον και Βινς Βον.

«Όταν ένα βιβλίο κατατροπώνει τον κινηματογράφο, σημαίνει ότι είμαστε σε υπέροχη φόρμα», δήλωσε η εκπαιδευτικός, Λίζα Χόλτον.

Και προσέθεσε πως «είναι μια αφορμή για να γιορτάσουμε, όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για τους βιβλιόφιλους σ όλο τον κόσμο».


Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Σχολεία της πίστης ή του μίσους;

Η είδηση ότι ένας εκ των τεσσάρων Βρετανών βομβιστών του Λονδίνου είχε φοιτήσει σε ισλαμικό «ιεροδιδασκαλείο» στο Πακιστάν γνωστό ως μεντρεσές - ήγειρε εκ νέου ερωτήματα για το σύστημα θρησκευτικών σχολείων της χώρας αυτής.

Η οικογένεια του Σεχζάντ Τανουίρ λέει ότι αυτός παρακολούθησε ένα τέτοιο σχολείο για δύο μήνες στην πακιστανική πόλη της Λαχώρης. Κάτι που έχει ωθήσει πολλά μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία να πιθανολογούν ότι ο δράστης υπέστη πλύση εγκεφάλου με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στις πολύνεκρες βομβιστικές ενέργειες.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι τα περισσότερα από αυτά τα ιδιωτικά ιδρύματα προωθούν μετριοπαθείς αντιλήψεις, παρέχοντας μόρφωση, σίτιση και στέγαση σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να σπουδάσουν ισλαμική Θεολογία. Το Κοράνι διδάσκεται με εντατικούς ρυθμούς σε κάθε μεντρεσέ.

Αλλά μήπως ορισμένοι μεντρεσέδες χρησιμοποιούνται ως «φυτώρια τρομοκρατών»;

«Κράτος εν κράτει»

Υπολογίζεται ότι στο Πακιστάν λειτουργούν σήμερα 20 χιλιάδες μεντρεσέδες, σε σχέση με 137 που λειτουργούσαν την εποχή της απόσχισης από την Ινδία, στα τέλη της δεκαετίας του 50.

Πολλοί σπουδαστές αναπτύσσουν μόρφωση που στερείται ανεκτικότητας, γεμάτη προκαταλήψεις με μια στενή αντίληψη για τον κόσμο

Ο Πακιστανός δημοσιογράφος Αχμέντ Ρασίντ

Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «Δε Νιουζ» στα σχολεία αυτά φοιτούν 1,7 εκατομμύρια νεαροί στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από φτωχές οικογένειες αγροτών.

Τα αίτια της εκρηκτικής ανάπτυξης των μαντράσας ανάγονται στο 1979, όταν η σοβιετική εισβολή στο γειτονικό Αφγανιστάν προκάλεσε την εισροή μεγάλων χρηματικών κονδυλίων στο Πακιστάν κυρίως από δυτικές χώρες και τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα διοχετεύθηκαν στη σύσταση και οργάνωση θρησκευτικών σχολείων και χρησιμοποιήθηκαν από αντισοβιετικές ομάδες Μουτζαχεντίν προκειμένου να παρέχουν θρησκευτική και στρατιωτική εκπαίδευση σε χιλιάδες νεαρών μαχητών που ήθελαν να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς.

Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν είχαν φοιτήσει σε μαντρεσέδες.

«Στενή» αντίληψη

Σκληροπυρηνικά στοιχεία που έχουν φοιτήσει σε μαντράσας πιστεύεται ότι ευθύνονται για τα κρούσματα θρησκευτικής βίας στο Πακιστάν που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων σιιτών και σουνιτών Μουσουλμάνων.

Οι επικριτές των μαντράσας επικεντρώνουν τη κριτική τους στην «στενή» διδακτική ύλη.

«Πολλοί σπουδαστές αναπτύσσουν μόρφωση που στερείται ανεκτικότητας, γεμάτη προκαταλήψεις με μια στενή αντίληψη για τον κόσμο», λέει ο Πακιστανός δημοσιογράφος Αχμέντ Ρασίντ.

Ο Πακιστανός δημοσιογράφος λέει ότι σε ορισμένα σκληροπυρηνικούς μεντρεσέδες στο Πακιστάν διδάσκουν καθηγητές που δεν κρύβουν τη συμπάθεια τους προς την Αλ Κάιντα οι οποίοι ενθαρρύνουν τους σπουδαστές να γίνουν μέλη εξτρεμιστών ομάδων στο Κασμίρ και τη Τσετσενία.

Πολλές «συντηρητικές» οικογένειες Πακιστανών που ζουν στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δύσης στέλνουν τα παιδιά τους σε μεντρεσέδες του Πακιστάν.

Η εκπαίδευση τους εκεί διαρκεί έξι με εννέα μήνες.

Το 2001 μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δίκτυο των μεντρεσέδων εμπλουτίζοντας τη διδακτική ύλη με άλλα μαθήματα που δεν θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στο Κοράνι.

Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι υποσχέσεις του κ. Μουσάραφ δεν φαίνεται ότι έχουν γίνει πράξη.

Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει «δεν είναι ουσιαστικές» καθώς τα μαντράσας αντιστέκονται στην κυβερνητική παρέμβαση ενώ οι πακιστανικές αρχές δεν φαίνονται διατεθειμένες να αποξενώσουν ένα μεγάλο τμήμα Μουσουλμάνων.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Οι επιθέσεις του Λονδίνου και ο παράγων Ιράκ

Ο Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε «λάνθασμένη» τη σύνδεση των επιθέσεων με τον πόλεμο στο Ιράκ

Η βρετανική εμπλοκή στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, σύμφωνα με έκθεση του έγκριτου επιστημονικού επιτελείου για τις διεθνείς σχέσεις, «Τσάταμ Χάουζ».

Το Τσάταμ Χάουζ, μέλη του οποίου είναι επώνυμοι πανεπιστημιακοί και πρώην δημόσιοι υπάλληλοι σε υψηλές κρατικές θέσεις, εκτιμά ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι ότι συμβαδίζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είπε το Σάββατο ότι είναι λάθος να συνδέονται οι επιθέσεις του Λονδίνου με τον πόλεμο του Ιράκ.

Στη Βρετανία, που έζησε τις πρώτες επιθέσεις καμικάζι με τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, οι αρχές δέχονται επικρίσεις όχι μόνο επειδή ένας από τους βομβιστές είχε υποπέσει στην αντίληψη των αρχών, και δεν θεώρησαν σκόπιμο να τον θέσουν υπό παρακολούθηση, αλλά και επειδή ο θεωρούμενος εγκέφαλος της επιχείρησης, που βρισκόταν στη λίστα παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατικές δραστηριότητες, παρείσφρησε στη χώρα λίγες ημέρες πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις, δεν ετέθη υπό παρακολούθηση και εγκατέλειψε τη χώρα λίγες ώρες πριν κτυπήσουν οι καμικάζι βομβιστές.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Ριντ απέρριψε την έκθεση του «Τσάταμ Χάουζ» και δήλωσε στο ΒΒC ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι η τρομοκρατία είναι «διεθνές πρόβλημα».

Μιλώντας στο ΒΒC, ο Βρετανός πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών και σύμβουλος πλέον σε θέματα ασφάλειας, Κρίσπιν Μπλακ, εξήγησε πώς λειτουργεί - ή πώς δεν λειτουργεί - ο σχετικός κατάλογος ανεπιθύμητων προσώπων:

«Τα τελευταία χρόνια τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα τέτοιο σύστημα παρακολούθησης συνήθως σημαίνει συναγερμό μέσω της βάσης δεδομένων που τηρείται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για παράδειγμα, όταν ένας ύποπτος περνά το συνοριακό έλεγχο ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι στο κομπιούτερ που να προειδοποιεί τις αρχές για τη διέλευσή του. Το σύστημα βέβαια δεν λειτουργεί στην εντέλεια, σας θυμίζω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια λίστα υπόπτων είχε σαν αποτέλεσμα να μην επιτραπεί στο Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τέντ Κένεντι να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο καθώς στον κατάλογο υπόπτων υπήρχε άτομο με το ίδιο όνομα - Έντουαρντ Κένεντι».

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία έκανε έρευνες σε επτά ακόμη σπίτια στο Λιντς.

Ο ιδιοκτήτης ενός είχε σχέσεις με τοπικό ισλαμικό βιβλιοπωλείο. Ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις είναι 55, αλλά η αστυνομία λέει ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Επίσκεψη στο Πακιστάν

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης της Βρετανίας επιβεβαιώνουν ότι τρεις από τους τέσσερις βομβιστές του Λονδίνου επισκέφθηκαν το Πακιστάν το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν και ο Σεχζάντ Τανουίρ, 30 και 22 ετών αντίστοιχα, ταξίδεψαν στο Καράτσι με την ίδια πτήση στις 19 Νοεμβρίου και αναχώρησαν στις 8 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Ο 30χρονος βομβιστής εθεωρείτο υπεράνω υποψίας

Ενώ τα αρχεία της υπηρεσίας μετανάστευσης θέλουν τον Χασίμπ Χουσεΐν, 18 ετών, να φτάνει στο Καράτσι τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο τρόπος με τον οποίο επέστρεψε στη Βρετανία.

Οι τρεις δράστες προέρχονται από την περιοχή του Λιντς στη βόρεια Αγγλία και ήταν Βρετανοί υπήκοοι πακιστανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο απολογισμός των νεκρών από τις πρώτες επιθέσεις αυτοκτονίας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 55, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων βομβιστών.

Οι επισκέψεις των τριών βομβιστών στο Πακιστάν εντοπίστηκαν μέσω συστήματος με την επωνυμία Ιχθείς, το οποίο έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίζει οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα νόμιμα ασχέτως του μέσου που χρησιμοποιήθηκε για την πρόσβασή του.

Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες των τριών δραστών κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Πακιστάν δεν είναι γνωστές.

Ούτε έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση όσων αφορά στις περιγραφές που θέλουν τον Σεζάντ Τανουίρ να έχει επισκεφθεί τις δύο ανατολικές πόλεις του Πακιστάν, Λαχώρη και Φαϊσαλαμπάντ.

Η οικογένεια του 18χρονου όμως, υποστηρίζει ότι παρακολουθούσε μαθήματα σε ισλαμική σχολή.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 13:13 (Ώρα Λονδίνου)

Πορεία κατά της αποχώρησης

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες μέρες

Τριήμερη πορεία από τη Νεγκέφ προς την πόλη της Γάζας σχεδιάζουν να ξεκινήσουν χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες.

Με αυτό τον τρόπο θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ ν απομακρύνει εβραϊκούς οικισμούς και στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη απαγορεύσει την πραγματοποίηση της πορείας και έχουν διατάξει την ανάπτυξη στρατού και αστυνομίας στην περιοχή.

Ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στα σύνορα της Γάζας και απειλούν να εισβάλουν στις παλαιστινιακές περιοχές εάν οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων συνεχιστούν. Πάντως η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δήλωσε διατεθειμένη να τηρήσει την ανεπίσημη εκεχειρία με το Ισραήλ.

Ο αναλυτής του BBC σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρότζερ Χάρντι, απαριθμεί τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Ο ισραηλινός στρατός διαμαρτύρεται ότι πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα: πρώτον να σταματήσει την πορεία διαμαρτυρίας για το σχέδιο της Γάζας και δεύτερον να προλάβει τους μαχητές της Χαμάς, που πραγματοποιούν και πάλι επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Όμως και η παλαιστινιακή ηγεσία έχει ανοιχτά δύο μέτωπα: πρώτον πρέπει να αποτρέψει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα και δεύτερον να περιορίσει την Χαμάς.

Στην Γάζα βρίσκονται απεσταλμένοι της αιγυπτιακής κυβέρνησης οι οποίοι θα μεσολαβήσουν για να περιοριστεί η βία των τελευταίων ημερών.

Για τον ίδιο λόγο αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή εντός της εβδομάδας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

Η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει δεν είναι ενθαρρυντική. Η ανεπίσημη εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από πέντε μήνες δεν τηρείται.

Τα πρόσφατα επεισόδια βίας έχουν πολώσει ακόμα περισσότερο τα ακραία στοιχεία στην κάθε πλευρά, ενώ οι ηγέτες, αντί να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν την υλοποίηση του σχεδίου της Γάζας, αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη εμπιστοσύνης.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Κάθειρξη στο δολοφόνο του προέδρου της Σερβίας

Ο καταδικασθείς αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς

Ο Μίλοραντ Ούλεμεκ, πρώην διοικητής της μυστικής αστυνομίας της Σερβίας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών για το ρόλο του στη δολοφονία του πρώην προέδρου της χώρας, Ίβαν Στάμπολιτς, τον Αύγουστο του 2000.

Ο Ούλεμεκ, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Λέγκια, ήταν στις μυστικές υπηρεσίες τον καιρό που κυβερνούσε τη Σερβία ο, έγκλειστος σήμερα σε φυλακή της Χάγης, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Μαζί με τον Ούλεμεκ καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από τέσσερα ως 40 χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές ένας πρώην αρχηγός της μυστικής αστυνομίας και έξι πράκτορες.

Στις ανωτέρω ποινές συγχωνεύθηκαν και εκείνες για την απόπειρα δολοφονίας του σημερινού υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς.

Ο Μίλοραντ Ούλεμεκ δικάζεται επίσης για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, το 2003.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου)

«Νόμιμη» η αντίσταση του Ιράκ

Ο νεαρός σκληροπυρηνικός κληρικός έχει πολλούς και πιστούς οπαδούς

«Νόμιμη» χαρακτήρισε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο BBC, την αντίσταση κατά των «κατοχικών δυνάμεων» ο Ιρακινός πνευματικός σκληροπυρηνικός ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων, Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος ηγήθηκε εξέγερσης κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη Νατζάφ το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τον σιίτη κληρικό ο εμφύλιος και η διχόνοια στο Ιράκ είναι αποτέλεσμα της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων αλλά και επειδή η χώρα δεν έχει ακόμα αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Στη τηλεοπτική του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα «Νιούζναϊτ», η οποία θα μεταδοθεί απόψε από το ΒΒC, ο Μοκτάντα αλ Σαντρ υπογράμμισε ότι ακόμα και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα συμφωνούσε ότι η αντίσταση είναι η σωστή αντίδραση απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις.

«Η αντίσταση είναι νόμιμη σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για θρησκευτική, είτε για πνευματική», είπε ο σιίτης κληρικός και πρόσθεσε, «ο πρώτος που θα έπρεπε να το παραδεχθεί είναι ο επονομαζόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει πει ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχθούν επίθεση, θα αντισταθούν».

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ απηύθυνε, ωστόσο, έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές, τον ιρακινό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και προς τους Ιρακινούς πολίτες, στους οποίους πρότεινε να αποφεύγουν την αντιπαράθεση με τις «κατοχικές δυνάμεις» και να μην υποκύπτουν στις προκλήσεις.

«Η Αμερική δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση», διευκρίνισε ο Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος πριν από ένα χρόνο ηγήθηκε εξέγερσης κατά των ξένων δυνάμεων και της ιρακινής αστυνομίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών τόνισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην πολιτική διαδικασία για την εκπόνηση του συντάγματος.

«Προσωπικά δε θα ανακατευτώ. Για μένα το σύνταγμά μας είναι το κοράνι και αρνούμαι να αναλάβω οποιοδήποτε πολιτικό ρόλο στο κατεχόμενο Ιράκ», είπε ο Μοκτάντα αλ Σαντρ και διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δε θα αποθαρρύνει όσους επιθυμήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία έγκρισης του συντάγματος.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ισπανία καίγεται

Υδροπλάνα και ελικόπτερα συμμετέχουν στο έργο κατάσβεσης

Τουλάχιστον 11 εθελοντές πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην Γκουαδαλαχάρα στην κεντρική Ισπανία.

Η αστυνομία στην Ισπανία ανακοίνωσε ότι εντόπισε τις αποτεφρωμένες σορούς έντεκα πυροσβεστών, αφού κατάφερε να θέσει υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά.

Ωστόσο δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων, καθώς δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε πευκοδάσος στην περιοχή Κουέβα ντε λος Κασάρες το Σάββατο και έχει μέχρι στιγμή αποτεφρώσει 8.000 εκτάρια δασικής έκτασης.

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η φωτιά οφείλεται σε αναμμένα κάρβουνα ψησταριάς και διευκρίνισε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι ανακρίσεις.

Ισπανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι τα θύματα ήταν όλοι εθελοντές και έχασαν τη ζωή τους όταν περικυκλώθηκαν από τις φλόγες έπειτα από ξαφνική αλλαγή της πορείας του ανέμου.

Τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν περισσότερες από δώδεκα ώρες για να ανακαλύψουν τις σορούς των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους.

Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες για να καταπολεμήσουν τις φλόγες, αλλά βρήκαν εμπόδιο τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Η κεντρική Ισπανία πλήττεται από τη χειρότερη ανομβρία των τελευταίων 60 ετών, γεγονός που ευνοεί την διάδοση των πυρκαγιών.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Φρένο στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Ο Μαμούν Νταρκαζανλί θεωρείται στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας διέταξε την απελευθέρωση του φερομένου ως χρηματοδότη του δικτύου Αλ Κάιντα στην Ισπανία, η οποία έχει ζητήσει την έκδοσή από τις γερμανικές αρχές.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε αντισυνταγματικό το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, καθώς το γερμανικό μεταπολεμικό σύνταγμα απαγορεύει ρητά την έκδοση Γερμανών πολιτών ενάντια στη θέλησή τους.

Τον Γερμανοσύρο επιχειρηματία του Αμβούργου, Μαμούν Νταρκαζανλί καταζητεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ο Ισπανός δικαστής, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

Η ισπανική εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι ο Γερμανοσύρος έχει χρηματοδοτήσει τον πυρήνα του Αμβούργου που εκδήλωσε τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι αμερικανικές αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του Γερμανοσύρου επιχειρηματία, επικαλούμενες ότι η εταιρεία χρησιμοποιείτο ως «βιτρίνα» για τρομοκρατικές ενέργειες.

Η δικαστική απόφαση θεωρείται υψίστης σημασίας για το μέλλον των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης ένα μέτρο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η υπόθεση Νταρκαζανλί συνιστά δικαστικό προηγούμενο βάσει του οποίου όλοι οι φερόμενοι ως ύποπτοι, οι οποίοι έχουν συλληφθεί στη Γερμανία με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Σενάρια εκλογών και μεταρρυθμίσεις

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιτέλους έργα στα Τέμπη. Ο Σαρακατσάνος βάζει φρένο στο πάρτι θανάτου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέρμα οι διαχωριστικές γραμμές. Ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στον Αϊ-Στράτη χαράσσει νέο πολιτικό πολιτισμό.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πληρώστε επιπλέον δασμούς. Το Δημόσιο καλεί 2.000 ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σχέδιο 26 περιοχές. Νομιμοποιούνται 200.000 αυθαίρετα στην Αττική.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές ετοιμάζει ο Καραμανλής, για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός αν θα συνεχίσει να τρέφει τις χιλιάδες των εργατοπατέρων, τα κρατικοδίαιτα "ρετιρέ" και τους μεγαλοσυνταξιούχους, ενώ ο Γιώργος οργώνει τις παραλίες και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αφασία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4 "άσσοι" Καραμανλή για τις μεταρρυθμίσεις. Η "προειδοποίηση" Μεϊμαράκη και οι σχεδιασμοί του Μαξίμου. "Μούδιασμα" στο ΠΑΣΟΚ από τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

ΕΘΝΟΣ: Μαρτύριο από την εφορία. Και απόβαση σε τουριστικές περιοχές από το "νέο ΣΔΟΕ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος επιτέθηκε κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και κάλεσε τους Πιστούς, λέγοντας: Αδελφοί μου βροντοφωνάξτε όχι στις... Αδελφές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σενάρια αποστασίας στο ΠΑΣΟΚ. Εάν επιχειρηθεί θα απαντήσουμε με διαγραφές, λέει το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εργασιακό δεν είναι μόνο οι υπερωρίες. Αλλαγές και στο ασφαλιστικό επιφέρει το νομοσχέδιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 εντολές για φτηνή εργασία. Εργασιακό: Ως άλλος Μωυσής τις κατέβασε ο Καραμανλής.

ΕΣΤΙΑ: Ολέθρια λάθη στο εργασιακό. Η χαμένη οκταετία της Κυβερνήσεως Σημίτη.

ESPRESSO: Στο φως τα γραπτά του Λιαντίνη. Τι πίστευε για τον έρωτα, τους Έλληνες και τη θρησκεία.

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Γ. Αλογοσκούφης μιλάει στα "ΝΕΑ": Χωρίς ανάσα φόρων και το 2006.

TRAFFIC NEWS: Απόρρητο σήμα της Ιντερπόλ: Στρατολογούν μουσουλμάνες καμικάζι στην Ελλάδα. Ψάχνουν για φοιτήτριες σε Πανεπιστήμια.

Η ΧΩΡΑ: Προχωράμε ή πάμε σε εκλογές. Ισχυρό πολιτικό χαρτί για την κυβέρνηση.

City Press: Κέρδη και ζημίες από το τέλος του 8ώρου. Το λογαριασμό πληρώνουν κυρίως οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα που χάνουν τις υπερωρίες.

METRO: Η ώρα των αποφάσεων. Μήνυμα του Δημ. Σιούφα μέσω της "metro" για τις μεταρρυθμίσεις.

Σημείωση: Η εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Κυβέρνηση-Δήλωση Μεϊμαράκη

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "αποφασισμένος να προχωρήσει, εάν χρειαστεί, ακόμη και σε διενέργεια πρόωρων εκλογών προκειμένου να λάβει από τους Έλληνες πολίτες αναβαθμισμένη εντολή προώθησης όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, είναι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δείχνει καθαρά ότι έχει αναγάγει την υπόθεση της προώθησης των ρήξεων και τομών που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα αναπτυξιακό άλμα στην Ελλάδα, σε προσωπικό στοίχημα".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες αφήνει ο γραμματέας της ΝΔ σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο εργασιακό. Με τη φράση "στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" ο κ. Μεϊμαράκης ενδυνάμωσε εμμέσως και τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τέσσερις ασφαλιστικές δικλίδες. Υπάρχουν η ανοχή της κοινής γνώμης και η αποδοχή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Πριν από το σενάριο των πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αλλάζοντας τα δεδομένα και το κλίμα. Εκτιμάται πως το νομοσχέδιο για το εργασιακό αποτελεί καινοτομία και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί ότι λειτουργεί προς όφελος της μικρομεσαίας επιχείρησης. Διαφαίνεται πως θεραπεύτηκε μια από τις αδυναμίες της κυβέρνησης, να λειτουργεί με ένα σκληρό πυρήνα που θα αποδίδει έργο σε συγκεκριμένο χρόνο και υπό αντίξοες συνθήκες".

Αλλαγές στο εργασιακό

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "το εργασιακό νομοσχέδιο εκτός από τις υπερωρίες και τον χρόνο εργασίας επιφέρει αλλαγές και στις συντάξεις χηρείας, στη δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων από μισθωτούς, στο συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων εισφορών και στην ένταξη στα βαρέα των απασχολούμενων στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "στον περιορισμό του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις στοχεύει το νομοσχέδιο για το 8ωρο-λάστιχο. Με εντολή Καραμανλή εισάγονται 10 αλλαγές για μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση της υποχρεωτικής εργασίας, καθιέρωση του ημερήσιου 10ώρου με απλήρωτο 2ωρο κ.ά. Έτσι αυξάνεται η ανεργία και όχι η απασχόληση. Σε 24ωρη απεργία η ΓΣΕΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ".

Η City Press επισημαίνει ότι "το λογαριασμό πληρώνουν κυρίως οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα που χάνουν τις υπερωρίες. Προβλήματα και για τις οικογένειες, εφόσον οι εργαζόμενοι δεν μπορούν λόγω του ελαστικού ωραρίου να οργανώσουν την οικογενειακή ζωή τους".

Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "η παρέμβασις του ΠΑΣΟΚ στην αγορά εργασίας ήταν ολέθρια. Τώρα λοιπόν που η Κυβέρνησις Καραμανλή προσπαθεί να μαζέψη τα σπασμένα, το ΠΑΣΟΚ έχει το θράσος να την κατηγορή για "αντεργατική" πολιτική. Όταν για το σημερινό επίπεδο της ανεργίας στον τόπο μας ευθύνεται πρωτίστως η δήθεν "φιλεργατική" πολιτική του ΠΑΣΟΚ".

Επίσκεψη πρωθυπουργού στον Αϊ-Στράτη

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "με τρόπο συμβολικό και ξεκάθαρο επιχείρησε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής να στείλει προς κάθε πλευρά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει το ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος και την προσήλωση σ΄ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Κατά την επίσκεψή του στον Αϊ Στράτη, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας ζητώντας από όλους να παραμερίσουν τις νοοτροπίες που προκαλούν πόλωση, φανατισμό και στείρες αντιπαραθέσεις".

Η TRAFFIC προσθέτει ότι "μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας απέστειλε ο Κώστας Καραμανλής από τον Αϊ-Στράτη, όπου για πρώτη φορά βρέθηκε Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού, είχε επισκεφθεί τον Αϊ-Στράτη και πριν από δύο χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία Μουσείου Δημοκρατίας ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που διώκονταν και υπέφεραν στον τόπο αυτό".

Ένταξη στο σχέδιο πόλεως

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "πάνω από 200.000 αυθαίρετα κτίσματα θα μπουν στο σχέδιο πόλεως, σύμφωνα με τις πολεοδομικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι μελέτες επισπεύδονται σε 26 περιοχές της Αττικής, ενώ το νομοσχέδιο που αφορά τους νέους όρους δόμησης δόθηκε για διάλογο στο ΤΕΕ και στους άλλους φορείς".

Δηλώσεις Σιούφα

"Δεν πρόκειται, να αιχμαλωτιστούμε στην απραγία και την αναβλητικότητα του παρελθόντος". Το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω της "Μetro", o υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό και το ωράριο καταστημάτων.

Συνέντευξη Αλογοσκούφη

Μέσα στο τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί το μεγάλο κύμα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του σήμερα στα ΝΕΑ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, χαρακτηρίζοντας σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα των αλλαγών και υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει στη συνέχεια να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον, ώστε να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει επίσης ότι με δεδομένες τις δημοσιονομικές δυσκολίες της χώρας, δύσκολα θα υπάρξουν ελαφρύνσεις των μισθωτών. Στόχος της κυβέρνησης, τονίζει, είναι η μεταρρύθμιση της φορολογίας των μισθωτών να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2007. Υπογραμμίζει δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν καινούργια φορολογικά μέτρα. Όμως εάν χρειαστεί να υπάρξουν κάποιες μικρού χαρακτήρα προσαρμογές στη φορολογία αυτό δεν έχει αποκλειστεί. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προαναγγέλλει ότι μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί θα είναι ο εξορθολογισμός του πλαισίου εποπτείας και λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Επίσης, τη δημοσιοποίηση άμεσα, όχι όμως και ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του ΦΠΑ στην οικοδομή. Ακόμη αναφέρει ότι από τις προτάσεις που υπέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το φορολογικό σύστημα κάποιες από αυτές θα εφαρμοστούν όπως η υποχρεωτική απόδοση του ΦΠΑ κάθε τρίμηνο.

Εφορία

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους από την εφορία. Καλούνται τώρα να διορθώσουν λάθη στο Ε9, ενώ η επιστροφή φόρου στους δικαιούχους ετεροχρονίζεται για να γίνει έλεγχος των δικαιολογητικών. Το νέο ΣΔΟΕ, πάντως, κάνει ... επίδειξη δύναμης με έφοδο στις τουριστικές περιοχές".

Τουρκία-Τρομοκρατία

Η ESPRESSO εκτιμά ότι "στο στόχαστρο των τρομοκρατών έχει μπει για τα καλά η Τουρκία, που σε λιγότερο από μία εβδομάδα ήρθε αντιμέτωπη και με δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρά της, το Κουσάντασι! Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκατρία τραυματίστηκαν, όταν το Σάββατο ανατινάχτηκε μικρό λεωφορείο στην παραλιακή πόλη".

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "δύο μόλις ημέρες μετά τη δημόσια παρέμβαση της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να οριοθετήσει άμεσα την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, η κατάσταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με κινούμενη άμμο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι λόγω και της άρνησης του κ. Παπανδρέου να αποκηρύξει τις νεοφιλελεύθερες απόψεις των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου άρχισαν να κυκλοφορούν και σενάρια περί "αριστερής αποστασίας" που βρίσκεται στα σκαριά".

Εισαγωγές ΙΧ-Παρατυπίες

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών διαπίστωσε πλήθος παρατυπιών και προβλημάτων στις εισαγωγές μεταχειρισμένων Ι.Χ. Έτσι, με κατεπείγον έγγραφό του ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να λυθεί το θέμα των λιγότερων δασμών, που φέρονται να έχουν καταβληθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως, μπορεί να γίνει και επιστροφή χρημάτων".

Έργα στο πέταλο του Μαλιακού

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει, με ταχείς μάλιστα ρυθμούς, το τμήμα της εθνικής οδού Μαλιακός-Κλειδί, ένα από τα χειρότερα κομμάτια του εθνικού οδικού άξονα, στο οποίο εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα τμήμα του εθνικού δρόμου που περιλαμβάνει και το στενό των Τεμπών και στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστες βελτιώσεις έγιναν".

Δηλώσεις Άνθιμου

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ , Αλέκου Αλαβάνου, για νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων και στη χώρα μας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, έφθασε μέχρι του σημείου να κάνει και γραφικές παραπομπές. Συγκεκριμένα, χθες, γιορτή της Αγίας Μαρίνας, από του άμβωνα ομώνυμου Ναού της συμπρωτεύουσας, όπου χοροστάτησε, έκανε δριμεία αναφορά κατά των ομοφυλοφίλων και κάλεσε τους πιστούς να πουν ΟΧΙ! στις ... αδελφές, γιατί διαστρέφουν τη φύση τους".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου)

«Νόμιμη» η αντίσταση του Ιράκ

Ο νεαρός σκληροπυρηνικός κληρικός έχει πολλούς και πιστούς οπαδούς

«Νόμιμη» χαρακτήρισε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο BBC, την αντίσταση κατά των «κατοχικών δυνάμεων» ο Ιρακινός πνευματικός σκληροπυρηνικός ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων, Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος ηγήθηκε εξέγερσης κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη Νατζάφ το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τον σιίτη κληρικό ο εμφύλιος και η διχόνοια στο Ιράκ είναι αποτέλεσμα της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων αλλά και επειδή η χώρα δεν έχει ακόμα αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Στη τηλεοπτική του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα «Νιούζναϊτ», η οποία θα μεταδοθεί απόψε από το ΒΒC, ο Μοκτάντα αλ Σαντρ υπογράμμισε ότι ακόμα και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα συμφωνούσε ότι η αντίσταση είναι η σωστή αντίδραση απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις.

«Η αντίσταση είναι νόμιμη σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για θρησκευτική, είτε για πνευματική», είπε ο σιίτης κληρικός και πρόσθεσε, «ο πρώτος που θα έπρεπε να το παραδεχθεί είναι ο επονομαζόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει πει ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχθούν επίθεση, θα αντισταθούν».

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ απηύθυνε, ωστόσο, έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές, τον ιρακινό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και προς τους Ιρακινούς πολίτες, στους οποίους πρότεινε να αποφεύγουν την αντιπαράθεση με τις «κατοχικές δυνάμεις».

«Η Αμερική δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση», διευκρίνισε ο Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος πριν από ένα χρόνο ηγήθηκε εξέγερσης κατά των ξένων δυνάμεων και της ιρακινής αστυνομίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών τόνισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην πολιτική διαδικασία για την εκπόνηση του συντάγματος.

«Προσωπικά δε θα ανακατευτώ. Για μένα το σύνταγμά μας είναι το κοράνι και αρνούμαι να αναλάβω οποιοδήποτε πολιτικό ρόλο στο κατεχόμενο Ιράκ», είπε ο Μοκτάντα αλ Σαντρ και διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δε θα αποθαρρύνει όσους επιθυμήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία έγκρισης του συντάγματος.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Οι επιθέσεις του Λονδίνου και ο παράγων Ιράκ

Ο Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε «λάνθασμένη» τη σύνδεση των επιθέσεων με τον πόλεμο στο Ιράκ

Η βρετανική εμπλοκή στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, σύμφωνα με έκθεση του έγκριτου επιστημονικού επιτελείου για τις διεθνείς σχέσεις, «Τσάταμ Χάουζ».

Το Τσάταμ Χάουζ, μέλη του οποίου είναι επώνυμοι πανεπιστημιακοί και πρώην δημόσιοι υπάλληλοι σε υψηλές κρατικές θέσεις, εκτιμά ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι ότι συμβαδίζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είπε το Σάββατο ότι είναι λάθος να συνδέονται οι επιθέσεις του Λονδίνου με τον πόλεμο του Ιράκ.

Στη Βρετανία, που έζησε τις πρώτες επιθέσεις καμικάζι με τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, οι αρχές δέχονται επικρίσεις όχι μόνο επειδή ένας από τους βομβιστές είχε υποπέσει στην αντίληψη των αρχών, και δεν θεώρησαν σκόπιμο να τον θέσουν υπό παρακολούθηση, αλλά και επειδή ο θεωρούμενος εγκέφαλος της επιχείρησης, που βρισκόταν στη λίστα παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατικές δραστηριότητες, παρείσφρησε στη χώρα λίγες ημέρες πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις, δεν ετέθη υπό παρακολούθηση και εγκατέλειψε τη χώρα λίγες ώρες πριν κτυπήσουν οι καμικάζι βομβιστές.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Ριντ απέρριψε την έκθεση του «Τσάταμ Χάουζ» και δήλωσε στο ΒΒC ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι η τρομοκρατία είναι «διεθνές πρόβλημα».

Μιλώντας στο ΒΒC, ο Βρετανός πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών και σύμβουλος πλέον σε θέματα ασφάλειας, Κρίσπιν Μπλακ, εξήγησε πώς λειτουργεί - ή πώς δεν λειτουργεί - ο σχετικός κατάλογος ανεπιθύμητων προσώπων:

«Τα τελευταία χρόνια τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα τέτοιο σύστημα παρακολούθησης συνήθως σημαίνει συναγερμό μέσω της βάσης δεδομένων που τηρείται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για παράδειγμα, όταν ένας ύποπτος περνά το συνοριακό έλεγχο ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι στο κομπιούτερ που να προειδοποιεί τις αρχές για τη διέλευσή του. Το σύστημα βέβαια δεν λειτουργεί στην εντέλεια, σας θυμίζω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια λίστα υπόπτων είχε σαν αποτέλεσμα να μην επιτραπεί στο Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τέντ Κένεντι να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο καθώς στον κατάλογο υπόπτων υπήρχε άτομο με το ίδιο όνομα - Έντουαρντ Κένεντι».

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία έκανε έρευνες σε επτά ακόμη σπίτια στο Λιντς.

Ο ιδιοκτήτης ενός είχε σχέσεις με τοπικό ισλαμικό βιβλιοπωλείο. Ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις είναι 55, αλλά η αστυνομία λέει ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 05:33 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ της εκεχειρίας η Χαμάς

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες μέρες

Στη Μέση Ανατολή, η Παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, δήλωσε ότι εμμένει στη δέσμευσή της προς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για την παραβίαση της εξάμηνης εκεχειρίας.

Χθες, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν και νέους πυραύλους σε δύο Εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα.

Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο και Ισραηλινός ακροβολιστής σκότωσε τοπικό διοικητή της Χαμάς.

Το Ισραήλ συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα, και απειλεί να εισέλθει στη Γάζα.

Ανταποκριτής του BBC στη Γάζα σχολιάζει ότι, με την ανακοίνωσή της, η Χαμάς προσπαθεί να επανέλθει σε κατάσταση ηρεμίας, ενδεχομένως για να μην θεωρεί υπεύθυνη ότι προκάλεσε μείζονα Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γάζας.

Το Ισραήλ απειλεί

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύθηκε να «κάνει το παν» για να σταματήσει τις παλαιστινιακές οργανώσεις που επιτίθενται σε εβραϊκούς οικισμούς με ρουκέτες και όλμους.

Η δέσμευση του κ. Αμπάς πραγματοποιείται καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έξαρση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ απείλησε ότι θα πραγματοποιήσει επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας για να «βάλει ένα τέλος» στις επιθέσεις.

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζέεβ Μπόιμ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανεχθεί τη «βροχή ρουκετών».

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι μεγάλες μονάδες του στρατού συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο κ. Αμπάς τόνισε ότι πιθανή επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα «θα υπονομεύσει τα πάνταθα σαμποτάρει τα πάντα».

Παλαιστινιακές οργανώσεις και το Ισραήλ ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της κατάρρευσης της εκεχειρίας την εβδομάδα που πέρασε. Μιας εκεχειρίας που διατηρείτο για αρκετούς μήνες.

Μπαράζ επιθέσεων

Την Κυριακή αρκετοί Ισραηλινοί τραυματίσθηκαν από παλαιστινιακά πυρά όλμων και ρουκετών στους εβραϊκούς οικισμούς Νιβ Ντεκαλίμ και Γκους Κατίφ.

Αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα Παλαιστίνιο που προσπαθούσε να πλησιάσει στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, νότια της Πόλης της Γάζας.

Τις τελευταίες μέρες παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εξαπέλυσαν πάνω από 100 όλμους και ρουκέτες κατά εβραϊκών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αντίποινα για τις επιθέσεις ισραηλινό αεροσκάφος έβαλε με πύραυλο κατά αυτοκινήτου στα βόρεια της Γάζας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι επιβαίνοντες κατάφεραν να διαφύγουν.

Νωρίτερα στρατιωτικός διοικητής της παλαιστινιακής Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο Σαίντ Σεγιάμ έπεσε νεκρός δεχόμενος μία και μοναδική σφαίρα στο λαιμό από ελεύθερο σκοπευτή των Ισραηλινών, κάτι που δεν θέλησε να σχολιάσει ο ισραηλινός στρατός.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 04:00 (Ώρα Λονδίνου)

Στο χείλος του εμφυλίου το Ιράκ

Τον κίνδυνο ότι το Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου επισημαίνει ο βρετανικός τύπος μετά από 150 νεκρούς σε 19 επιθέσεις καμικάζι τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Οι Τάιμς έχουν τίτλο «Οι βομβιστικές επιθέσεις σπρώχνουν το Ιράκ στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας φαίνονται αδύναμες να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Οι Τάιμς παραθέτουν τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμύνης, Τζον Ριντ, που είπε χθες στο CNN ότι η Βρετανία θα αρχίσει τη μείωση των στρατιωτικών της δυνάμεων στο Ιράκ μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ο κ. Ριντ πρόσθεσε ότι ούτε η Βρετανία ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιμπεριαλιστικές βλέψεις και επιθυμούν να αναλάβουν οι ιρακινές δυνάμεις την ασφάλεια της χώρας.

Σύνδεση της 7/7 με το Ιράκ

Η βρετανική εμπλοκή στους πολέμους στο Ιράκ και το Αγφανιστάν ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, σύμφωνα με έκθεση του έγκριτου βρετανικού επιστημονικού επιτελείου για τις διεθνείς σχέσεις, Τσάταμ Χάουζ.

Το Τσάταμ Χάουζ, μέλη του οποίου είναι επώνυμοι πανεπιστημιακοί και πρώην δημόσιοι υπάλληλοι σε υψηλές κρατικές θέσεις, εκτιμά ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι ότι συμβαδίζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Παράλληλα η έκθεση στιγματίζει τις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας, που, στις αρχές της δεκαετίας του 90, απορροφημένες με το Βορειο-ιρλανδικό και τον αυξημένο αριθμό των ζωόφιλων που προέβαιναν σε τρομοκρατικές πράξεις, παρέβλεψαν τον κίνδυνο της Αλ Κάιντα.

Εκπαίδευση των βομβιστών στο Πακιστάν

Οι Τάιμς γράφουν ότι τρεις από τους βομβιστές του Λονδίνου επισκέφθηκαν μαζί το Πακιστάν, πριν από τις επιθέσεις, για τρομοκρατική εκπαίδευση και ιδεολογική κατήχηση.

Υψηλόβαθμοι Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν στους Τάιμς ότι οι τρεις βομβιστές του Λιντς, ο Μωχάμεντ Σιντίκ Χαν, ο Σεζάντ Τανουίρ και ο Χασίμπ Χουσεΐν, συνάντησαν στο Πακιστάν γνωστούς υπόπτους της Αλ Κάιντα.

«Ο Χαν και ο Τανουίρ ταξίδευσαν μαζί στο Πακιστάν τον Νοέμβριο του 2004 και έμειναν μέχρι τις αρχές του 2005. Εκεί τους συνάντησε και ο Χουσεΐν», φέρονται να αποκαλύπτουν στους Τάιμς οι Πακιστανοί αξιωματούχοι.

Διπλωματική κρίση Βρετανίας-Πακιστάν

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς μιλούν για την διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Βρετανία και το Πακιστάν, όσον αφορά τις ρίζες των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου -- μια κρίση που απειλεί να εμποδίσει τις προσπάθειες συντονισμού διεθνούς αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Προσφάτως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, εξέφρασε την ανησυχία του για την απρόσκοπτη λειτουργία στο Πακιστάν των ισλαμικών σχολείων, που λέγονται μαδράσες, και όπου εκπαιδεύονται οι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

«Το Πακιστάν κατηγορεί τη Βρετανία ότι είναι φυτώριο των τρομοκρατών... και την προειδοποιεί να μην αποδίδει σε εξωτερικούς παράγοντες τους λόγους που δημιούργησαν τους εγχώριους βομβιστές της», γράφει η εφημερίδα που παράλληλα επισημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εξέτασαν την περίπτωση ενός από τους βομβιστές, του Μοχάμεντ Σιντίκ Χακ, το 2004. Το όνομα του ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες υπόπτους που εξέτασαν οι μυστικές υπηρεσίες όταν συνελήφθησαν οκτώ άτομα πακιστανικής καταγωγής όταν βρέθηκε πάνω από μισός τόνος εκρηκτικών».


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 05:13 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα στον τουρισμό της Τουρκίας

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν ότι στόχος των βομβιστικών επιθέσεων στα τουρκικά παράλια είναι να κτυπήσουν τον τουρισμό.

Η ΑΒC της Ισπανίας γράφει ότι η επίθεση στο Κουσάντασι, από την οποία πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους, είχε στόχο τον τουρισμό, έναν στόχο που παραδοσιακά επιλέγουν οι Κούρδοι αυτονομιστές.

«Όποιοι όμως και να είναι οι δράστες, η Τουρκία έχει τρία είδη τρομοκρατίας (την ισλαμική, την εξτρεμιστική αριστερή και την Κουρδική) που κυρίως θέλουν να την απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τον υποθετική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η γερμανική Φρανγκφούρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) εκτιμά ότι η επίθεση δείχνει ότι οι Κούρδοι αυτονομιστές βρίσκονται σε κατάσταση άμυνας.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι Κούρδοι αυτονομιστές δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχουν χάσει την υποστήριξη του πληθυσμού στην νοτιοανατολική Τουρκία.

«Έτσι οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις είναι μάλλον ένδειξη αδυναμίας παρά αυξανόμενης δύναμης».

Εμφύλιος στο Ιράκ

«Ο εμφύλιος μαίνεται στο Ιράκ» είναι ο τίτλος της γαλλικής Λε Φιγκαρό (Le Figaro) μετά τον θάνατο των 90 και πλέον ανθρώπων στη Μουσαγίμπ, νοτίως της Βαγδάτης.

«Η σφαγή γίνεται τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα στους Σιίτες και τους Σουνίτες είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά», σημειώνει η εφημερίδα.

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει τις βομβιστικές επιθέσεις ως «πόλεμο κατά των πολιτών».

Η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει ότι δεν έχουν δίκηο ούτε αυτοί που βλέπουν το Ιράκ να οδηγείται στην άβυσο ούτε αυτοί που υποστηρίζουν η χώρα είναι στο δρόμο της ομαλοποίησης.

«Οι μεν υποβαθμίζουν την επιτυχία των εκλογών του Ιανουαρίου, την οποία δεν περίμεναν, ενώ οι δε θέλουν να βλέπουν το Ιράκ μέσα από το αισιόδοξο πρίσμα του εκδημοκρατισμού».

Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην σύσταση ιρακινού κράτους, προσθέτει όμως ότι απέχει πολύ ακόμη η μέρα που το Ιράκ δεν θα χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια.

Η Λε Ταμ (Le Temps) της Ελβετίας γράφει πως το γεγονός ότι οι Ιρακινοί πολίτες έχουν γίνει τα βασικά θύματα των βομβιστικών επιθέσεων θέτει σε αμφισβήτηση την αντιδυτική ρητορική των φανατικών ισλαμιστών.

«Σε ποιά φάση η ισλαμική βία θα στραφεί εναντίον αυτών που την προκαλούν και σταδιακά θα επιταχύνει το τέλος τους;»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι «οι ισλαμιστές αποκόπτονται από την κοινωνική τους βάση», αν όχι στο Ιράκ, τουλάχιστον σε αρκετές άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.