Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-21

  1. Πανικός και μούδιασμα
  2. Φρίκη για τις ομοιότητες
  3. Προς εκλογές η Γερμανία
  4. Νέες επιθέσεις στο Λονδίνο
  5. Ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος
  6. Απαγωγή διπλωματών στη Βαγδάτη
  7. Σε κατάσταση συναγερμού το Λονδίνο
  8. Στα ίχνη της χρηματοδότησης των βομβιστών
  9. Σε «αναμμένα κάρβουνα»
  10. Στη Βουλή το εργασιακό
  11. Ο Χάρι Πότερ των ρεκόρ
  12. Σε κατάσταση συναγερμού το Λονδίνο
  13. Στο Νταρφούρ η Κοντολίζα Ράις
  14. Εκκλήσεις για βοήθεια στο Νίγηρα
  15. Εργασιακές σχέσεις, βιομήχανοι και Μάνος
  16. Αναβολή κινητοποιήσεων στη Γάζα
  17. Νέα μέτρα ασφαλείας από Μπλερ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2005 - 02:38 (Ώρα Λονδίνου)

Πανικός και μούδιασμα

Φωτογραφίες πανικόβλητων ανθρώπων στους δρόμους του Λονδίνου, αγχωμένων αστυνομικών και μελών των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών με ειδικές στολές για τον εντοπισμό χημικών ή βιολογικών όπλων φιλοξενούν στα πρωτοσέλιδά τους οι βρετανικές εφημερίδες.

Για «πόλη τρόμου» κάνει λόγο η Ιντιπέντεντ (Independent), η οποία αναφέρεται στο χάος που επεκράτησε και πάλι στη βρετανική πρωτεύουσα.

Οι ομοιότητες των τελευταίων επιθέσεων με τις επιθέσεις πριν από δύο εβδομάδες είναι σοκαριστικές, λέει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρχαν τέσσερις επιθέσεις σε ανατολή, δύση, βορρά και νότο, σχηματίζοντας το σχήμα ενός φλεγόμενου σταυρού.

Την ίδια στιγμή, και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν τρεις επιθέσεις στο μετρό και μία σε λεωφορείο, οι εκρήξεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να έχουν πληροφορίες για αυτές οι μυστικές υπηρεσίες.

Πολύτιμα νέα στοιχεία;

Η αστυνομία ελπίζει ότι οι τελευταίες αποτυχημένες απόπειρες στο Λονδίνο μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για τους πυρήνες των τρομοκρατών, λέει η Τάιμς (Times).

Το δημοσίευμα επικαλείται τα λόγια του επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Ίαν Μπλερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος των δραστών ήταν σίγουρα να σκοτώσουν κόσμο.

Οι ειδικοί των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι από τις εκρηκτικές ύλες θα εντοπίσουν δακτυλικά αποτυπώματα, ίχνη του DNA και πιθανές ομοιότητες με τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, λέει άρθρο της εφημερίδας.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας έχουν ζητήσει να αυξηθεί το όριο κράτησης υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγοριών από 14 μέρες σε τρεις μήνες.

Προσπάθεια επανάληψης

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι ήταν μία εσκεμμένη προσπάθεια επανάληψης των πολύνεκρων επιθέσεων πριν από δύο εβδομάδες.

Όμως, αυτή τη φορά οι εκρήξεις ήταν περιορισμένης ισχύος, λέει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι και στις τέσσερις απόπειρες ο πυροκροτητής δεν κατάφερε να προκαλέσει ανάφλεξη των εκρηκτικών υλών.

«Ακόμη και αν απέτυχαν, είναι ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για τρομοκράτες», λέει το δημοσίευμα.

Εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων;

Για πανομοιότυπο σχέδιο δράσης κάνει λόγο η Γκάρντιαν (Guardian), η οποία εξηγεί ότι με τις τελευταίες απόπειρες αποδεικνύεται πως υπάρχουν ομάδες αποφασισμένων βομβιστών αυτοκτονίας, για τους οποίους δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη σχόλια στελεχών των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι ίσως η βρετανική πρωτεύουσα έχει γίνει στόχος μίας ολόκληρης εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ δεν εντόπισε στοιχεία που να την κάνουν να πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν βιολογικά ή χημικά όπλα.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο υπογραμμίζει επίσης ότι η βρετανική πρωτεύσουσα δέχθηκε οκτώ συνολικά επιθέσεις μέσα σε 14 ημέρες, γεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη στο δίκτυο μεταφορών της πόλης και αναμένετια να πλήξει τον τουρισμό.

Ακόμη σε κατάσταση συναγερμού

«Για νέο κύμα τρομοκρατίας στο Λονδίνο» κάνει λόγο η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις συνέβησαν ενώ οι αστυνομικές αρχές της χώρας βρίσκονταν ακόμη σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Η εφημερίδα τονίζει ότι και δεύτερος πυρήνας εξτρεμιστών κατάφερε να διαφύγει από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω των αποτυχιών τους να προβλέψουν και να αποτρέψουν τις επιθέσεις πριν από δύο εβδομάδες.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο αναφέρει επίσης δηλώσεις του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους τρομοκράτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του επιρρίπτονται ευθύνες και για τα αντίστοιχα προβλήματα της Βρετανίας.


Παρασκευή 22 Ιουλίου 2005 - 03:18 (Ώρα Λονδίνου)

Φρίκη για τις ομοιότητες

Ανησυχία για τις ομοιότητες των τελευταίων επιθέσεων με τις προηγούμενες στο Λονδίνο εκφράζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, παρουσιάζοντας φωτογραφίες με σαστισμένους κατοίκους του Λονδίνου.

«Η στρατηγική του φόβου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Λιμπερασιόν (Liberation), η οποία παρουσιάζει τη φωτογραφία ενός αστυνομικού να προσπαθεί να οδηγήσει το πλήθος σε ένα ασφαλές μέρος.

«Το λιγότερο που ήθελαν να κάνουν οι δράστες ήταν να τρίψουν αλάτι στην πληγή και το πέτυχαν», λέει το δημοσίευμα.

«Επρόκειτο για μία ειρωνική καρικατούρα των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου», λέει το άρθρο και αναρωτιέται εάν κάποιοι ήθελαν να χλευάσουν τις βρετανικές αστυνομικές αρχές.

Το γεγονός ότι δεν πέτυχαν οι επιθέσεις δεν προκαλεί καμία ανακούφιση, λέει η γαλλική εφημερίδα, ακόμη και αν η εικόνα που παρουσίασαν δεν ήταν αυτή της ισχυρής και επιτυχημένης Αλ Κάιντα.

Ακόμα ισχυρός ο πυρήνας

Η ισπανική Ελ Παϊς (El Pais) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι μπορεί να βρίσκονται οι ίδιοι πυρήνες πίσω και από τις δύο περιπτώσεις επιθέσεων.

«Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα που εκπαίδευσε τους πρώτους βομβιστές αυτοκτονίας και ήθελε να προκαλέσει τον μέγιστο αριθμό θυμάτων είναι ακόμη ισχυρή και δεν έχει αποδυναμωθεί καθόλου», λέει το δημοσίευμα.

Το άρθρο θεωρεί ότι επρόκειτο για μία απόπειρα να πληγεί το ηθικό του κόσμου και να αποδειχθεί η εύθραυστη θέση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι του Λονδίνου.

«Η συνέχεια των επιθέσεων επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για μία σύγκρουση που μόλις έχει ξεκινήσει», λέει η εφημερίδα.

«Μπορεί να συνεχιστεί για πάντα»

Η εφημερίδα της Ουγγαρίας, Νεπσζαμπάντζσαγκ (Nepszabadsag) απευθύνεται σε εκείνους που λένε ότι οι τελευταίες επιθέσεις ήταν μάλλον μία κωμωδία αντί τραγωδία, καθώς δεν υπήρχαν θύματα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι τελευταίες απόπειρες αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος των επιθέσεων έχει στη διάθεσή του και άλλους αφοσιωμένους βομβιστές αυτοκτονίας.

«Επιπλέον, αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία ομάδα φανατικών», λέει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης μπορεί να παραλύσει για ώρες ή και για μέρες», σχολιάζει.

Αρθρογράφος στην τσεχική εφημερίδα Χοσποντάρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) θεωρεί ότι οι επιθέσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Οι δράστες θέλουν να κάνουν όλους τους Ευρωπαίους να τρομοκρατούνται με κάθε σακίδιο που θα βλέπουν στο μετρό, λέει η εφημερίδα.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) απευθύνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για να τεθεί τέρμα στην τρομοκρατία.

Το μήνυμα των πρώτων επιθέσεων ήταν ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στο Λονδίνο και το μήνυμα των τελευταίων επιθέσεων επιβεβαίωσε το πρώτο.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 23:36 (Ώρα Λονδίνου)

Προς εκλογές η Γερμανία

Ο πρόεδρος Κέλερ αφαίρεσε και το τελευταίο εμπόδιο για τις πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ συμφώνησε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, επιτρέποντας έτσι στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να καταφύγει στη λαϊκή ψήφο ένα χρόνο νωρίτερα από το κανονικό.

Πριν τρεις εβδομάδες ο καγκελάριος Σρέντερ αποφάσισε να χάσει εσκεμμένα ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Να σημειωθεί, πως το γερμανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αυτοδιαλυθεί.

Οι αμφιλεγόμενες πολιτικές του καγκελάριου Σρέντερ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο εργατικό σύστημα και στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για σειρά ηττών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του οποίου ηγείται στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Αρκετοί βουλευτές λένε πως εξακολουθούν να σχεδιάζουν προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, υποστηρίζοντας πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι αντισυνταγματική.

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης φαίνεται να προηγούνται με αρκετή διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες επιθέσεις στο Λονδίνο

Νέα περιπέτεια για τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας

Δυο εβδομάδες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 56 άνθρωποι, τέσσερις νέες «απόπειρες εκρήξεων» σημειώθηκαν στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου .

Οι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε τρένα του υπόγειου σιδηροδρόμου, στους σταθμούς Όβαλ του νοτίου Λονδίνου, Γουόρεν Στριτ στο κέντρο της πόλης και Σέπερντς Μπους στο δυτικό Λονδίνο, ενώ μία ακόμα μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε στο λεωφορείο Νο26, στο Χάκνι.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Ίαν Μπλερ, επρόκειτο για «απόπειρες εκρήξεων» και σημείωσε πως οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου δεν ανέφεραν την ύπαρξη θυμάτων σχετικά με τα περιστατικά.

Νωρίτερα γινόταν λόγος για έναν τραυματία αλλά δεν είναι σαφές αν ο τραυματισμός του συνδέεται με τις επιθέσεις στον υπόγειο ή στο λεωφορείο.

Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ είπε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν η πρόκληση θυμάτων δεν υπάρχει άλλος λόγος για να κάνει κανείς κάτι τέτοιο είπε.

Αλλά προσέθεσε πως δεν είναι σαφές αν τα περιστατικά συνδέονται άμεσα με τους προ δύο εβδομάδων βομβαρδισμούς.

Παραδέχτηκε όμως ότι φαίνεται να υπάρχει μια κάποια αναλογία ανάμεσα στα δυο περιστατικά.

Η αστυνομία λέει πως καταζητεί διάφορα άτομα και ομάδα ένοπλων αστυνομικών εισέβαλε σε νοσοκομείο το οποίο και απέκλεισε.

Πηγές τη αστυνομίας έλεγαν στο BBC ότι έγιναν δυο συλλήψεις σε άλλες περιοχές του Λονδίνου, αλλά δεν είναι σαφές ότι αυτές συνδέονται με τις επιθέσεις.

Μεγάλο μέρος του υπογείου σιδηροδρόμου παραμένει κλειστό αν και αρκετές γραμμές έχουν ήδη επιστρέψει στους ομαλούς ρυθμούς.

«Δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε την σημασία περιστατικών όπως αυτά» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, που συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, απηύθυνε έκκληση σε όσους είχαν δει οτιδήποτε που ίσως βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν τους δράστες.

Και κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες να εξηγήσουν την ανηθικότητα, όπως είπε των τελευταίων περιστατικών στους πιστούς και να τους πείσουν να βοηθήσουν την αστυνομία ώστε να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 18:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος

Η ανατίμηση του γιουάν έναντι του δολαρίου ανέρχεται στο 2,1%

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ικανοποίηση για τη πρώτη στα χρονικά ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, η οποία σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, θα οδηγήσει στη χαλάρωση του έως τώρα αυστηρά ελεγχόμενου κινεζικού νομισματικού συστήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου τόνισε ότι επικροτεί «τη σημερινή ανακοίνωση της κινέζικης κυβέρνησης, με την οποία γνωστοποιεί πως αποφάσισε να υιοθετήσει ένα χαλαρότερο νομισματικό σύστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Σνόου, «η νομισματική ανατίμηση θα βοηθήσει την οικονομία της Κίνας να προσαρμοστεί αποτελεσματικότερα στους νόμους της διεθνούς αγοράς».

Η ανατίμηση του γιουάν έναντι του δολαρίου θα ανέλθει στο 2,1%. Η μέχρι τώρα ισοτιμία ήταν 8,28 γιουάν προς ένα δολάριο.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι το καθορισμένο συναλλαγματικό σύστημα της Κίνας έδινε στη χώρα ένα άδικο προβάδισμα στη διεθνή αγορά λόγω των φθηνών εξαγωγών της.

Μετά την ανακοίνωση της Κινέζικης κυβέρνησης, η τιμή του δολαρίου έπεσε από 112,5 γιουάν σε 110,38.

Να σημειωθεί ότι η ανατίμηση του γιουάν έλαβε χώρα μία μόλις μέρα μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Κίνα ότι η οικονομία της εν λόγω χώρας θα βρεθεί σε ιδιαίτερο κίνδυνο εάν το νόμισμα της δεν ανατιμηθεί.

Ο οικονομολόγος Μαρκ Κλιφ επισημαίνει ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα το κατά πόσο η ανατίμηση του γιουάν θα είναι αρκετή για να βγάλει την Κίνα από την οικονομικά και πολιτικά δύσκολη θέση της.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγή διπλωματών στη Βαγδάτη

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση ενάντια των δύο διπλωματών σημειώθηκε έξω από εστιατόριο στην περιοχή του δυτικού Μανσούρ

Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι στη Βαγδάτη δύο Αλγερινοί διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλή της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Αλγερίας στη Βαγδάτη Αλί Μπελαρούσι, έπεσαν θύματα απαγωγής από άγνωστους οπλοφόρους.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση ενάντια των δύο διπλωματών σημειώθηκε έξω από εστιατόριο στην περιοχή του δυτικού Μανσούρ

Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, πρόσφατα παρόμοια περιστατικά που σχετίζονται με επιθέσεις ενάντια άλλων διπλωματών, οφείλονται σε καμπάνια που στοχεύει να εμποδίσει όποια πιθανή αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των Μουσουλμανικών χωρών και της μεταβατικής κυβέρνησης.

Πριν λίγες εβδομάδες απήχθη και στη συνέχεια εκτελέστηκε ο πρεσβευτής της ΑΣιγύπτου στη Βαγδάτη.

Συνεχίζονται στο μεταξύ στο Ιράκ οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Από επίθεση καμικάζι βομβιστή σκοτώθηκαν πέντε Ιρακινοί στρατιώτες και ο δράστης, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί στην πόλη Μαχμουντίγια νότια της Βαγδάτης.

Ένας άλλος Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε σημείο ελέγχου της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οι ιρακινές αρχές απέλυσαν εννέα υπαλλήλους του ειδικού ιρακινού δικαστηρίου στο οποίο θα εκδικαστεί η υπόθεση του Σαντάμ Χουσέϊν, καθώς έγινε γνωστό ότι και οι εννέα είχαν σχέσεις με το κόμμα Μπάαθ, που είχε ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατάσταση συναγερμού το Λονδίνο

Η αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο χημικών επιθέσεων

Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, τρεις σταθμοί του μετρό στη βρετανική πρωτεύουσα εκκενώθηκαν και διεκόπη η κυκλοφορία αρκετών γραμμών του υπογείου σιδηροδρόμου, μετά από τρία περιστατικά που ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σερ Ίαν Μπλερ χαρακτήρισε «σοβαρά».

Μία τέταρτη έκρηξη σημειώθηκε στο λεωφορείο Νο26.

Ο Ίαν Μπλερ είπε: «Σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις ή τέσσερις απόπειρες εκρήξεων». Πρόσθεσε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τόσο μεγάλα όσο αυτά της 7ης Ιουλίου.

«Οι βόμβες φαίνεται ότι είναι μικρότερες από την τελευταία φορά αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες των εκρήξεων. Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τους χώρους των εκρήξεων. Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό» τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στους σταθμούς Όβαλ στο νότιο Λονδίνο, Σέφερντς Μπους στο βόρειο Λονδίνο και Γουόρεν Στριτ στο κέντρο της πόλης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Ο Βρετανός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

«Ψυχραιμία»

Νωρίτερα, ο Τόνι Μπλερ σε σύντομη δήλωση στην Ντάουνινγκ Στριτ προς τους δημοσιογράφους- εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα στο Λονδίνο θα ομαλοποιηθούν πολύ γρήγορα.

Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα .

«Δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε την σημασία περιστατικών όπως αυτά. Γνωρίζουμε για ποιο λόγο γίνονται αυτά τα πράγματα. Γίνονται να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, να προκαλέσουν ανησυχία. Προφανώς, ο κόσμος θα νιώσει ανησυχία, αυτό είναι φυσικό. Γι' αυτό και πρέπει να δώσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σημαντικό να αντιδράσουμε συνεχίζοντας τη ζωή μας κανονικά και κάνοντας αυτά που κάνουμε καθημερινά. Διαφορετικά, κατά μία έννοια, τους δίνουμε αυτό το οποίο επιδιώκουν.»

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν γίνει δύο συλλήψεις σχετικά με τα επεισόδια της Πέμπτης, ενώ αναφέρουν ότι καταζητούνται αρκετά άτομα.

Οι αρχές έχουν επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο χημικών επιθέσεων.

«Δυνάμεις στο νοσοκομείο»

Η αστυνομία έχει αναφέρει τον τραυματισμό ενός ατόμου στην Γουόρεν Στριτ.

Οι δρόμοι και τα κτίρια γύρω από τους σταθμούς έχουν εκκενωθεί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο «Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ Χόσπιταλ», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η επιχείρηση εκεί έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ματαίωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του σε σχολείο και προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης του Εθνικού Σμβουλίο Ασφαλείας, που φέρει την κωδική ονομασία «Κόμπρα», με τη συμμετοχή των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

«Ήμασταν ακόμη στη σήραγγα και νιώσαμε μια απαίσια μυρωδιά, σαν καμένο λάστιχο. Έπειτα, χτύπησε ο συναγερμός και ο οδηγός μάς είπε ότι πλησιάζαμε στο σταθμό της Γουόρεν Στριτ.

»Μετά, επεκράτησε ησυχία. Φτάσαμε στο σταθμό, άνοιξαν οι πόρτες, κοιταχτήκαμε και αρχίσαμε να βγαίνουμε. Έγινε ποδοπάτημα. Προσπαθούσαμε να μην πανικοβληθούμε, αλλά μια νεαρή Ιταλίδα λιποθύμησε μπροστά μου και τότε επικέντρωσα τις προσπάθειές μου στο να τη βοηθήσω και να τη βγάλω έξω. Ο σταθμός της Γουόρεν Στριτ βρίσκεται σε μεγάλο βάθος και όλοι ήμασταν ανήσυχοι, αλλά δεν υπήρχε καπνός ή κάτι τέτοιο», λέει η αυτόπτης μάρτυρας Κάρολάιν Ράσελ.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 17:12 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ίχνη της χρηματοδότησης των βομβιστών

Οι καταναλωτικές συνήθειες των δραστών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αρχές στους συνεργάτες τους

Η ταυτότητα των τεσσάρων βομβιστών του Λονδίνου είναι πλέον γνωστή. Τώρα αρχίζει το δυσκολότερο κομμάτι της έρευνας, δηλαδή, ο προσδιορισμός της ταυτότητας εκείνων που ανέθεσαν στους βομβιστές την εγκληματική αυτή πράξη.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Πίτερ Κλαρκ, όλη η εξαντλητική προσπάθεια που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι αστυνομικές αρχές είναι μόνο το ξεκίνημα της επιχείρησης εξακρίβωσης των στοιχείων των επονομαζομένων «εγκεφάλων» των επιθέσεων στο Λονδίνο.

«Είναι μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να εξακριβωθούν» δήλωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στους δημοσιογράφους και διευκρίνισε, «Ποιοι τους υποστήριζαν; Ποιοι τους χρηματοδότησαν; Ποιοι τους ενθάρρυναν;»

Από πού πρέπει να αρχίσουν οι έρευνες;

Από όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, εκείνη για το ποιος τους χρηματοδότησε μπορεί να αποδειχθεί «κλειδί» στην προσπάθεια της αστυνομίας να διαλευκάνει τα μέλη που συγκροτούν το δίκτυο πίσω από τις επιθέσεις.

Οι προσπάθειες της αστυνομίας στηρίζονται στο ότι κανείς δε δύναται να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να αφήσει κάποια οικονομικά ίχνη πίσω του.

Σύμφωνα με ειδικούς, για το λόγο αυτό, το γεγονός ότι οι βομβιστές ήταν Βρετανοί, όσο ενοχλητική κι αν είναι η σκέψη αυτή, καθιστά την ανακάλυψη της χρηματοδότησής τους λίγο ευκολότερη.

Ένας από τους εν λόγω ειδικούς είναι ο Ντένις Λόρμελ, σήμερα αντιπρόεδρος της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, Corporate Risk International στις ΗΠΑ, ο οποίος αποσύρθηκε από το FBI το 2004 ύστερα από τρεις σχεδόν δεκαετίες.

Έπειτα από χρόνια εργασίας ως ειδικός στο ξέπλυμα χρήματος ο Λόρμελ ήταν εκείνος που στις 12 Σεπτεμβρίου 2001 ανέλαβε την οργάνωση του τμήματος του FBI που διερευνά τη χρηματοδότηση των βομβιστών της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Η προτεραιότητα μας είναι να ανακαλύψουμε εάν έχουν οργανωθεί περαιτέρω επιθέσεις», δηλώνει ο Ντένις Λόρμελ.

Ο Ντένις Λόρμελ, επίσης, υποστηρίζει πως η έρευνα είναι πιο αποτελεσματική όταν είναι ήδη γνωστή η ταυτότητα των δραστών.

«Προσπαθείς να χτίσεις ένα όσο το δυνατό περισσότερο εκτενές οικονομικό προφίλ, και να το ερευνήσεις όσο περισσότερο γίνεται χρονικά. Τότε το συνδέεις με αρχεία επικοινωνίας ώστε να μπορέσεις να τα οργανώσεις όλα με χρονολογική σειρά».

Στη Βρετανία η παρακολούθηση του χρήματος είναι προτεραιότητα και ευθύνη ειδικής υπηρεσίας

Ο Λόρμελ συνεχίζει λέγοντας πως «ανάμεσα από τηλεφωνήματα και οικονομικά στοιχεία μπορούν να βρεθούν διάφοροι συνδετικοί κρίκοι με άλλα πρόσωπα».

Ανάμεσα στις ανεπεξέργαστες πληροφορίες που συλλέγονται βρίσκονται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, συναλλαγές πιστωτικών καρτών, ποινικά μητρώα, καθώς και στοιχεία από αστυνομικά αρχεία και εκλογικές δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον ένας από τους βομβιστές πιστεύεται ότι έχει αναμιχθεί σε κατάχρηση πιστωτικών καρτών, το οποίο είναι κοινό χαρακτηριστικό των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να προκύψει ένα δίκτυο διασυνδέσεων ανάμεσα στους βομβιστές και τους χρηματοδότες τους που τους υποστήριξαν ή ακόμα και εκπαίδευσαν. Ένα τέτοιο δίκτυο θα παράγει ένα σύνολο νέων κατευθύνσεων για τις παραδοσιακές έρευνες που θα ακολουθήσουν.

Εν τω μεταξύ, ο Λόρμελ αναγνωρίζει πως πολλά από τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές αναμένεται να μην κινούν καμία υποψία.

«Αλλά λογικά θα υπάρχουν και αρκετές διασταυρώσεις με άτομα που ενδέχεται να έχουν αναμιχθεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε κάποια χρήσιμα στοιχεία».

Εστίαση ενδιαφέροντος στη

χρηματοδότηση των βομβιστών

Προσφάτως, σε πολλές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέτοιου είδους αναδιφήσεις στο παρελθόν έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, οδηγώντας απλούς υπόπτους στο να γίνουν κύριοι στόχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πλέον, η παρακολούθηση του χρήματος είναι προτεραιότητα και ευθύνη της Εθνικής Μονάδας Ερευνών για τη Χρηματοδότηση Τρομοκρατών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που συλλέγονται βρίσκονται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και άλλα

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η μονάδα αυτή ιδρύθηκε σαν μέρος της Ειδικής Υπηρεσίας, του τομέα της αστυνομίας που δουλεύει στενότερα με την MI5 σε θέματα ασφαλείας, και είναι τώρα το γρηγορότερα αναπτυσσόμενο τμήμα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, το τμήμα αυτό εκπαιδεύει πυρετωδώς οικονομικούς ερευνητές και τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα προσόντα για να εντρυφήσουν σε τραπεζικές ενημερώσεις, εταιρικούς ή φιλανθρωπικούς λογαριασμούς, καθώς και σε αρχεία μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ATM) και να τα συγκρίνουν με άλλες πληροφορίες για να ακολουθήσουν τα οικονομικά χνάρια των στόχων τους.

Ολοένα αυξανόμενη είναι η τάση της μονάδας να προσλαμβάνει άτομα εκτός της αστυνομίας, συγκεκριμένα από τον ιδιωτικό τομέα για να στηρίξει περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες που διαθέτει όσον αφορά στις παραδοσιακές της έρευνες.

Εν τω μεταξύ η Εθνική Υπηρεσία Ποινικής Δίωξης ενδέχεται να «ρίξει» το προσωπικό της στο κυνήγι για την ανεύρεση των οικονομικών πόρων που κρύβονται πίσω από τους βομβιστές.

Ενώ η επικείμενη υπηρεσία φαίνεται να έχει υπ ευθύνη της την διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών σε καζίνο, τράπεζες, λογιστικά, μεσιτικά και δικηγορικά γραφεία, τη μέρα που έλαβαν χώρα οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στην ιστοσελίδα του οργανισμού εμφανίστηκε μήνυμα ότι η υπηρεσία «μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό του προσωπικού της σε άλλα εξίσου σημαντικά καθήκοντα».

Πολλά όμως από τα αρχεία στη διάθεση της υπηρεσίας βρίσκονται σε χαρτί ή γενικότερα σε μορφές που δεν ενδείκνυνται για λεπτομερή ανάλυση.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Λόρμελ, τα αρχεία αυτά «χρειάζεται αρχικά να περαστούν σε βάσεις δεδομένων - τότε μόνο καθίσταται εφικτό να ξεκινήσει η σκιαγράφηση των διασυνδέσεων των βομβιστών».

Αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος μιας σειράς τριών διαδικασιών σχετιζόμενων με οικονομικά ίχνη και στοιχεία που δύναται να οδηγήσουν στους υποστηρικτές των βομβιστών του Λονδίνου. Περαιτέρω σχετικές πληροφορίες με τις παραπάνω διαδικασίες αναμένεται να δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2005 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Σε «αναμμένα κάρβουνα»

Γράφει η Ρόζυ Βουδούρη

Τεχνική επιμέλεια: Νικήτας Πατρικιάνος

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο μουσουλμάνοι, στην πλειοψηφία τους από τη νοτιοανατολική Ασία, ζουν σήμερα στη Βρετανία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων. Παρόλο που τους συναντά κανείς σε ολόκληρη τη χώρα, οι μεγαλύτερες κοινότητές τους βρίσκονται στο Λονδίνο, αλλά και στην κεντρική και βόρεια Αγγλία.

Σε αντίθεση με την πραγματικά πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, πακιστανικής καταγωγής Βρετανοί, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ζουν σε οιονεί συνθήκες γκέτο, χωρίς μεγάλη επαφή με τους λευκούς συμπολίτες τους, στην ευρύτερη περιοχή του Λιντς, στο δυτικό Γιόρκσιρ, και κυρίως στο Μπράντφορντ, όπου το 2001 είχαν σημειωθεί σοβαρές ταραχές μεταξύ λευκών νεαρών και συνομηλίκων τους καταγόμενων από τη νοτιοανατολική Ασία.

Το ιστορικό

Η μετανάστευση μουσουλμάνων στη Βρετανία σε μεγάλη κλίμακα άρχισε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδία προσέφεραν φθηνά εργατικά χέρια στην κλωστοϋφαντουργία της βόρειας Αγγλίας.

Στην αρχή, έφθαναν στη Βρετανία μόνο άνδρες, με στόχο να κερδίσουν αρκετά χρήματα και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Στη δεκαετία του '70, όμως, άρχισαν να φέρνουν και τις οικογένειές τους και σιγά σιγά απέκτησαν συνείδηση Βρετανών μουσουλμάνων και όχι μεταναστών.

Ο Ρούσντι

Η υπόθεση του συγγραφέα Σάλμαν Ρούσντι, στα τέλη της δεκαετίας του '80 συνέβαλε, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, στη δημιουργία μαχητικής συνείδησης μεταξύ των νεαρών Βρετανών μουσουλμάνων.

Ο ινδικής καταγωγής, μουσουλμάνος και ο ίδιος, συγγραφέας, έγινε το κόκκινο πανί για τους ακραίους ισλαμιστές ανά τον κόσμο επειδή το βιβλίο του "Σατανικοί στίχοι" θεωρήθηκε βλάσφημο.

Κάποιοι στις μουσουλμανικές κοινότητες της βόρειας Αγγλίας τον αναγόρευσαν σε υπ' αριθμόν ένα εχθρό τους και στο Μπράντφορντ έκαψαν το βιβλίο σε δημόσιο χώρο.

Τότε, διατυπώθηκαν τα πρώτα ερωτήματα από πολιτικούς και σχολιαστές για τη νέα γενιά των "οργισμένων μουσουλμάνων", οι οποίοι έδειχναν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για τη θέση τους στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με ορισμένους, ή για το ρόλο της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με άλλους.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν και τα πρώτα σημάδια αντίδρασης από τη λευκή πλειονότητα, ενώ σταδιακά δραστηριοποιήθηκε και άρχισε να κερδίζει ψήφους στη βόρεια Αγγλία και το ρατσιστικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα.

Κλιμάκωση

Μια σειρά από άλλα γεγονότα, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιθωριοποίησαν ακόμη περισσότερο τις μουσουλμανικές αυτές κοινότητες, ενώ άρχισαν να διατυπώνονται ανοιχτά υποψίες για ένταξη Βρετανών μουσουλμάνων στους κόλπους της Αλ-Κάιντα ή οργανώσεων που εμπνέονται από αυτήν.

Οι βομβιστές της Πέμπτης 7 Ιουλίου δεν ήταν οι πρώτοι Βρετανοί βομβιστές αυτοκτονίας. Προηγήθηκαν, το 2003, δύο νεαροί συνεργαζόμενοι με τη Χαμάς, οι οποίοι ανατίναξαν στόχους στο Ισραήλ και ανατινάχθηκαν και οι ίδιοι. Επίδοξοι μάρτυρες ήταν επίσης, ο αποκληθείς «βομβιστής με το παπούτσι», ο οποίος συνελήφθη καθώς επιχειρούσε να επιβιβασθεί σε υπερατλαντική πτήση έχοντας εκρηκτικά στη σόλα του παπουτσιού του, και ένας ακόμη επιβάτης αεροσκάφους, ο οποίος άλλαξε γνώμη εν πτήσει.

Οι δράστες των επιθέσεων στο Λονδίνο, όμως, είναι οι πρώτοι που θυσίασαν τη ζωή τους παίρνοντας μαζί τους και ανυποψίαστους πολίτες, εντός Βρετανίας.

Γι αυτό, είναι περισσότερο ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι στη διαμορφούμενη τώρα πραγματικότητα που έκανε τους Βρετανούς να αναστατωθούν μόλις επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά τους.

Άλλα στοιχεία

Τα τρία τέταρτα των μουσουλμάνων της Βρετανίας (74%) προέρχονται από την Ασία και είναι κατά κύριο λόγο από το Πακιστάν (43%), το Μπαγκλαντές (16%) και την Ινδία (8%).

Το 11% των μουσουλμάνων είναι λευκοί, ποσοστό που χωρίζεται σε 4% βρετανικής καταγωγής και 7% άλλης καταγωγής (μεταξύ άλλων Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι, Άραβες και Ανατολικοευρωπαίοι).

Το 6% των μουσουλμάνων είναι μαύροι με καταγωγή από την Αφρική (κυρίως από τη βόρεια και δυτική Αφρική και ιδιαιτέρως από τη Σομαλία). Το υπόλοιπο 9% είναι διαφόρων προελεύσεων.

Το Μοχάμεντ (σε όλες του τις γραφές) ήταν το πέμπτο πιο δημοφιλές όνομα αγοριού στην Αγγλία και την Ουαλία, το 2004

Η αναλογία μουσουλμάνων προς χριστιανούς είναι ένας προς 250 για τις ηλικίες άνω των 75 ετών και ένας προς 13 για τις ηλικίες κάτω των 15

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 3% του συνολικού πληθυσμού της Βρετανίας, αλλά το 52% του μη χριστιανικού πληθυσμού

Το 22% των μουσουλμάνων ηλικίας 16 ως 24 ετών είναι παντρεμένοι, σε σύγκριση με το 3% των χριστιανών στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.


Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βουλή το εργασιακό

Έντονες διαμάχες στη Βουλή για το εργασιακό

Η Βουλή άρχισε τη συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο εργασιακό, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει αντεργατικό.

Κατά του νομοσχεδίου για το ελαστικό οκτάωρο και τις υπερωρίες που συζητείται στην Επιτροπή τάχθηκαν οι εισηγητές ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι το νομοσχέδιο επιστρέφει τις εργασιακές σχέσεις στις μέρες του 1896 και ο αρχηγός του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε φτώχεια και ανεργία, υποσχόμενος να το καταργήσει όταν έλθει στην εξουσία.

Το ΚΚΕ είπε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στα αντιλαϊκά μέτρα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Συνασπισμός κάλεσε τον ΣΕΒ να απολογηθεί για το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας .

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, εξήγγειλε για την ερχόμενη Τρίτη 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Νωρίτερα, η Βουλή ενέκρινε κατ αρχήν το νομοσχέδιο για το ωράριο των καταστημάτων.

Η συζήτηση συνεχίζεται εν μέσω αντιπαραθέσεων για τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Οι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο ωράριο.

Και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία σημειώνει τις κοινωνικές συνέπειες του νομοσχεδίου.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Χάρι Πότερ των ρεκόρ

Πιο δημοφιλής και από τον κινηματογράφο ο Χάρι Πότερ

Πωλήσεις ρεκόρ σημειώνει στις Ηνωμένες Πολιτείες το έκτο και προτελευταίο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ της Βρετανίδας συγγραφέως, Τζέι Κέι Ρόουλινγκ.

«Ο Χάρι Πότερ και ο πρίγκιπας του αίματος», όπως ονομάζεται το έκτο βιβλίο, πούλησε 6,9 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα 24 ώρες από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στην αμερικανική αγορά.

Το 2003, το πέμπτο βιβλίο του Χάρι Πότερ, «Το Τάγμα του Φοίνικα», είχε πουλήσει μέσα σε 24 ώρες πέντε εκατομμύρια αντίτυπα.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι εκδηλώσεις για την κυκλοφορία του βιβλίου.

Το 2003, την πρώτη ημέρα που το πέμπτο βιβλίο κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ, διοργανώθηκαν 800 θεματικά πάρτι, ενώ το Σάββατο πέντε χιλιάδες.

Ανάλογα στοιχεία αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα και για την αγορά της Βρετανίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι πωλήσεις του νέου βιβλίου του Χάρι Πότερ στην αμερικανική αγορά ξεπέρασαν σε κέρδη τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό αυτό υπερισχύει του συνδυαστικού κέρδους των κινηματογραφικών επιτυχιών «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ και το «Γαμο-μπελάδες» με τους Όουεν Γουίλσον και Βινς Βον.

«Όταν ένα βιβλίο κατατροπώνει τον κινηματογράφο, σημαίνει ότι είμαστε σε υπέροχη φόρμα», δήλωσε η εκπαιδευτικός, Λίζα Χόλτον.

Και προσέθεσε πως «είναι μια αφορμή για να γιορτάσουμε, όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για τους βιβλιόφιλους σ όλο τον κόσμο».


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατάσταση συναγερμού το Λονδίνο

Ο σταθμός στο Σέφερντς Μπους

Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, τρεις σταθμοί του μετρό στη βρετανική πρωτεύουσα εκκενώθηκαν και διεκόπη η κυκλοφορία τριών γραμμών του υπογείου σιδηροδρόμου, μετά από τρία περιστατικά που ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σερ Ίαν Μπλερ χαρακτήρισε «σοβαρά».

Είπε: «Σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις ή τέσσερις απόπειρες εκρήξεων». Πρόσθεσε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τόσο μεγάλα όσο αυτά της 7ης Ιουλίου.

«Οι βόμβες φαίνεται ότι είναι μικρότερες από την τελευταία φορά αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες των εκρήξεων. Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τους χώρους των εκρήξεων. Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό» τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο Βρετανός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

Τόνισε ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μικρός.

Ανταποκριτές του BBC αναφέρουν ότι σημειώθηκαν τρεις μικρές εκρήξεις στους σταθμούς Όβαλ στο νότιο Λονδίνο, Σέφερντς Μπους στο βόρειο Λονδίνο και Γουόρεν Στριτ στο κέντρο της πόλης.

«Δυνάμεις στο νοσοκομείο»

Η αστυνομία έχει αναφέρει τον τραυματισμό ενός ατόμου στην Γουόρεν Στριτ.

Οι δρόμοι και τα κτίρια γύρω από τους σταθμούς έχουν εκκενωθεί.

Μία ακόμα μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε στο λεωφορείο Νο26, στο Χάκνεϊ με τον οδηγό να περιγράφει ότι τα τζάμια του λεωφορείου θρυμματίστηκαν χωρίς να έχει τραυματιστεί κανείς, «απ όσο μπορούσε να δει».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο «Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ Χόσπιταλ».

Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ματαίωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του σε σχολείο και προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης του Εθνικού Σμβουλίο Ασφαλείας, που φέρει την κωδική ονομασία «Κόμπρα», με τη συμμετοχή των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

«Ήμασταν ακόμη στη σήραγγα και νιώσαμε μια απαίσια μυρωδιά, σαν καμένο λάστιχο. Έπειτα, χτύπησε ο συναγερμός και ο οδηγός μάς είπε ότι πλησιάζαμε στο σταθμό της Γουόρεν Στριτ. Μετά, επεκράτησε ησυχία. Φτάσαμε στο σταθμό, άνοιξαν οι πόρτες, κοιταχτήκαμε και αρχίσαμε να βγαίνουμε. Έγινε ποδοπάτημα. Προσπαθούσαμε να μην πανικοβληθούμε, αλλά μια νεαρή Ιταλίδα λιποθύμησε μπροστά μου και τότε επικέντρωσα τις προσπάθειές μου στο να τη βοηθήσω και να τη βγάλω έξω. Ο σταθμός της Γουόρεν Στριτ βρίσκεται σε μεγάλο βάθος και όλοι ήμασταν ανήσυχοι, αλλά δεν υπήρχε καπνός ή κάτι τέτοιο», λέει η αυτόπτης μάρτυρας Κάρολάιν Ράσελ.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 13:10 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Νταρφούρ η Κοντολίζα Ράις

Στην επαρχία Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, είχε στο Χαρτούμ η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, πριν την αναχώρησή της για το Νταρφούρ στα δυτικά της χώρας, όπου θα επισκεφτεί καταυλισμό προσφύγων.

Πριν φθάσει στη σουδανική πρωτεύουσα η κ. Ράις επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι τα γεγονότα στο Νταρφούρ συνιστούν γενοκτονία, ενώ αναφερόμενη στη συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στα νότια της χώρας, είπε πως ελπίζει να επιφέρει σταθερότητα και ειρήνη στη χώρα.

Στην επαρχία του δυτικού Σουδάν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 180.000 σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις μουσουλμανικών πολιτοφυλακών εναντίον του μαύρου πληθυσμού, οι οποίες -όπως έχει καταγγελθεί- έλαβαν χώρα με την υποστήριξη του Χαρτούμ.

Η κ. Ράις στο μεταξύ απαίτησε από την προεδρία του Σουδάν να ζητήσει συγνώμη για την παρεμπόδιση μελών της συνοδείας της και δημοσιογράφων από τις δυνάμεις ασφαλείας του προεδρικού μεγάρου. Στην Ουάσιγκτον ο Σουδανός πρεσβευτής εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγνώμη για τη συμπεριφορά του προσωπικού ασφαλείας του προέδρου στο Χαρτούμ.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκλήσεις για βοήθεια στο Νίγηρα

Κατά τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, απειλούνται οι ζωές 150 χιλιάδων παιδιών

Στη χώρα της Αφρικής, το Νίγηρα, που συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων κρατών του κόσμου, απειλούνται με λιμό 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Για το λόγο αυτό, η ανθρωπιστική οργάνωση Όξφαμ ενώνει τη φωνή της με τα Ηνωμένα Έθνη στην έκκληση για άμεση χορήγηση βοήθειας προς τον πληθυσμό του Νίγηρα.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση, καθώς ο Νίγηρας είναι στην ουσία μια τεράστια έρημος, οικογένειες τρέφουν τα παιδιά τους με χορτάρι και άγριους καρπούς δένδρων, προκειμένου να τα κρατήσουν στη ζωή.

Κατά τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, απειλούνται οι ζωές 150 χιλιάδων παιδιών, μετά την φτωχή σοδειά του περασμένου χρόνου.

Η κυβέρνηση του χώρας αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για την πραγματική κατάσταση στη χώρα, τονίζοντας ότι είχε απευθύνει προειδοποίηση ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν ότι η ίδια η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, αρνούμενη τις εκκλήσεις για δωρεάν διανομή τροφής.

Η ρεπόρτερ του BBC Χίλαρι Άντερσον μεταδίδει ότι συνολικά λιγότεροι από ένας στους δέκα λιμοκτονούντες καταφέρνουν να φθάσουν σε κάποιο από τα λιγοστά κέντρα που τροφοδοτούν την περιοχή.

Πολλοί όμως από τους λιμοκτονούντες υποφέρουν από στοματικές και πνευμονικές μολύνσεις που είναι αργά πλέον για να καταπολεμηθούν. Άλλοι πάλι παρουσιάζουν ιδιαίτερα αργές αντιδράσεις λόγω της δραματικής αποδυνάμωσης των μεταβολισμών τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκεντρώσει μόλις το ένα τρίτο εκ των 30 εκατομμυρίων δολαρίων ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται ο Νίγηρας.

Πέρα από τρόφιμα, ο Νίγηρας χρειάζεται να βοηθηθεί για να βελτιώσει τις γεωργικές μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιεί ούτως ώστε να αποφευχθούν όποια μελλοντικά προβλήματα, τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Το πρόγραμμα όμως αυτό έχει δεχθεί ακόμα λιγότερη υποστήριξη.

Σύμφωνα με δήλωση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, Γιάν Έγκελαντ, στο BBC, «ο Νίγηρας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης ενός κράτους που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε παγωτά και οι Αμερικάνοι 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα κατοικίδιά τους», στο Νίγηρα οι άνθρωποι λιμοκτονούν.

Συμπλήρωσε όμως ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεχθεί για το Νίγηρα περισσότερες δωρεές από ό,τι σ΄ έξι μήνες.


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2005 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Εργασιακές σχέσεις, βιομήχανοι και Μάνος

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων της Πέμπτης:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Από κόσκινο οι δαπάνες στην Υγεία. Τρία νέα νοσοκομεία ετοιμάζει ο Νικήτας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα στην υγεία με 9 νομοσχέδια. Συνεργασία με τον πρωθυπουργό είχε ο κ. Κακλαμάνης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Προκαλούν οι βιομήχανοι. Απειλούν ότι θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φάρμα των ζώων το ΠΑΣΟΚ. Οργουελικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Απειλούν οι βιομήχανοι. Πιέζουν την κυβέρνηση για σκληρότερα μέτρα.

Η ΑΥΓΗ: Ενωτικοί αγώνες για να μην περάσει το 10ωρο. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετά τους... βασικούς μετόχους Γερμανοί νταβατζήδες στα έργα. Με όχημα τον Λάτση και περίεργες συμμαχίες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι βιομήχανοι απειλούν. Θα φύγουν κι άλλες επιχειρήσεις! Προκλητικές δηλώσεις που εγγίζουν τα όρια του ωμού εκβιασμού. Απαιτούν πλήρη ανατροπή στην αγορά εργασίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τίτλοι ιδιοκτησίας στα καταπατημένα του Δημοσίου. Έναντι του συμβολικού τιμήματος των 300 ευρώ ανά στρέμμα.

ΕΘΝΟΣ: Θερινό ρεσάλτο από τους κερδοσκόπους. Με θύματα αγρότες και καταναλωτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Νικήτας έχει κότσια για να πάει στην Κοτζιά. Ο πιο επιτυχημένος Υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι πάντα πρόθυμος να θυσιαστεί για το καλό του Τόπου, εάν δεν παραμείνει Δήμαρχος η Ντόρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το έριξαν στο παραμύθι. Αλληλοκαρφώνονται στο ΠΑΣΟΚ με εικονικές μάχες για τα δήθεν συμφέροντα των εργαζομένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η αλεπού, το κοράκι και η στρουθοκάμηλος. ΠΑΣΟΚ: Αντιπαράθεση με παραμύθια και "γυμνούς βασιλιάδες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα πιο ωραία παραμύθια για ωράριο, εργασιακό στη Βουλή... μια φορά κι έναν καιρό.

ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτο το ΠΑΣΟΚ. Αντιδρά και υπονομεύει όλες τις μεταρρυθμίσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικά δώρα σε παρανόμους. "Τακτοποιούνται" χιλιάδες καταπατητές δημόσιας γης.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ημίμετρα" οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Με "έξοδο" επιχειρήσεων από την Ελλάδα απειλεί ο ΣΕΒ.

ΤΑ ΝΕΑ: Και τα... ρέστα θέλουν τώρα οι βιομήχανοι! Δεν τους φτάνουν 8ωρο και υπερωρίες.

Η ΝΙΚΗ: Να ακυρωθεί η αγορά. Ο Καραμανλής τινάζει στον αέρα την ευρωπαϊκή άμυνα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου-7ωρου. Πάρτε πίσω το αντεργατικό τερατούργημα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Και ξαφνικά άρχισαν να μας... κυβερνούν. Καταργούν το 8ωρο, πετσοκόβουν υπερωρίες-συντάξεις, ξεπουλάνε τα «ασημικά» και απειλούν με εκλογές.

Η ΧΩΡΑ: Πράσινο φως για 9.000 προσλήψεις. Ριζικές αλλαγές στην Υγεία με 9 νομοσχέδια.

City Press: Βιομήχανοι: Δώστε κι άλλα, αλλιώς φεύγουμε. Σκληρή γλώσσα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Κυριακόπουλο.

METRO: Απειλητικό μήνυμα ΣΕΒ: «Κάντε γενναίες μεταρρυθμίσεις, αλλιώς φεύγουμε».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Έγκλημα» στη Χαλκιδική. Βοθρολύματα σε παραλίες-διαμάντια.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αρχαιολογικές επισκέψεις μετ' εμποδίων. Με κίνδυνο της ζωής τους καταφθάνουν στην Πέλλα Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρωτοπορία ΔΕΘ-HELEXPO με πρωτοβουλία Καραμανλή-Αλογοσκούφη-Τσιαρτσιώνη.

Εργασιακές σχέσεις-ΣΕΒ

Η METRO υποστηρίζει ότι «αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου, ο οποίος για πρώτη φορά -με έμμεσο πλην σαφή τρόπο- έκανε λόγο για μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων, εάν δεν ισχύσει και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό Δίκαιο στον τομέα των εργασιακών σχέσεων».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι «με έξοδο των επιχειρήσεων από την Ελλάδα απειλεί ο ΣΕΒ και πιέζει την κυβέρνηση για σκληρότερα μέτρα στο Εργασιακό. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, χαρακτηρίζοντας ημίμετρα και "ελληνική πατέντα" τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι «ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος με τις απειλές ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν στο εξωτερικό προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, αλλά εγείρει και ερωτηματικά για ποιον λόγο τόσα χρόνια επί κυβερνήσεων Σημίτη δε μιλούσαν, ούτε απειλούσαν, ότι θα φύγουν στο εξωτερικό. Το δε εντυπωσιακό είναι για ποιο λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ αποφάσισε να παρέμβει την ώρα, που οι εργαζόμενοι αντιδρούν για το νέο νομοσχέδιο και μάλιστα έχει προγραμματιστεί και απεργία την Τρίτη».

Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι «σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για το Εργασιακό άσκησε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος, χαρακτηρίζοντας ημίμετρα τις νέες ρυθμίσεις και ζητώντας την πλήρη ανατροπή της αγοράς εργασίας. Κάλεσε την κυβέρνηση να αγνοήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να πάρει σκληρά μέτρα και απείλησε ότι θα ακολουθήσει ένα νέο κύμα εξόδου βιομηχανικών μονάδων από την Ελλάδα προς τις χώρες χαμηλού κόστους των Βαλκανίων».

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ «η ανατροπή του οκταώρου και η μείωση του κόστους των υπερωριών που προωθεί η κυβέρνηση έχουν ανοίξει την όρεξη των Ελλήνων βιομηχάνων. Η ηγεσία του ΣΕΒ, χθες, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις αυτές ημίμετρα και ζήτησε νέα μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, απειλώντας ότι θα συνεχισθεί η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «η κυβέρνηση προχωρεί πραξικοπηματικά, μέσα στον Ιούλιο, στην ψήφιση του νομοσχεδίου που αποδιοργανώνει το 8ωρο και μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων. Στο πλευρό της επικοινωνιακά είχε τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων. Παρότι με τις νέες ρυθμίσεις ικανοποιούνται βασικές απαιτήσεις του ΣΕΒ, χθες ο πρόεδρός του εμφανίστηκε να μην ικανοποιείται με τις "μεταρρυθμίσεις" και να ζητεί πιο αποφασιστικά μέτρα».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι «άρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου για τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", που καταργεί το 8ωρο και το 7ωρο, εντείνοντας την εκμετάλλευση, αφού η κυβέρνηση το θεωρεί ως μέτρο "ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Το ΠΟΝΤΙΚΙ υποστηρίζει ότι «τέλος στο παραδοσιακό οκτάωρο έβαλε και επίσημα η κυβέρνηση, που προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στη μείωση του κόστους των υπερωριών. Το περιβόητο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, κρύβει παγίδες και οδηγεί σε δεκάωρη έως δωδεκάωρη απασχόληση, μείωση κατά 10% του εισοδήματος και περικοπή των συντάξεων».

H αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «η "Φάρμα των ζώων» του Όργουελ θυμίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα στελέχη του αντιπαρατίθενται στους Μάνο - Ανδριανόπουλο με μύθους του Αισώπου, παραμύθια και άλλα γνωμικά. Χθες ο Μάνος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ένα παραμύθι του Άντερσεν, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για κόρακες και αλεπούδες.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σχολιάζει ότι «οι εικονικές μάχες που μέρες τώρα έδινε το ΠΑΣΟΚ για τα συμφέροντα των εργαζομένων αποκαλύφθηκαν χθες στη Βουλή. Ο κ. Στέφανος Μάνος που με προσωπική απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου μπήκε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ σε νέες ιδέες και απόψεις κάρφωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για παραμύθια, πολιτικά ψεύδη και υποκρισία».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «έντονη δυσφορία επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της απροθυμίας του κ. Παπανδρέου να αποδοκιμάσει τις απόψεις των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου και την ανοικτή πλέον σύγκρουσή τους με το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος που ηγείται. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης κάλεσε χθες τα στελέχη του κόμματος να μην απαντούν στις δηλώσεις των δύο ανεξάρτητων βουλευτών».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με τον γυμνό βασιλιά, ο Έλληνας Αίσωπος με τον κόρακα και την αλεπού, ο Στ. Μάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου πρωταγωνίστησαν σε μια, εν μέρει διαφορετική, συνεδρίαση της Βουλής. Στα ύψη η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενδοκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ με Μάνο-Ανδριανόπουλο, και το νομοσχέδιο για το ωράριο ψηφίστηκε επί της αρχής».

Κερδοσκοπία

Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι «η θερινή επίθεση των κερδοσκόπων έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν με "καπέλο" που φθάνει έως και 2.500% φρούτα και λαχανικά σε σχέση με τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί. Θύματα της κερδοσκοπικής έκρηξης είναι και οι αγρότες, αλλά και οι καταναλωτές, που αναγκάζονται να πληρώσουν υπέρογκα, προϊόντα τα παράγονται δίπλα στις πόλεις τους».

Εξοπλισμοί

Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι «με τα διαπιστευτήρια υποτακτικότητας που έσπευσαν να δώσουν στις ΗΠΑ η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όχι μόνο δεν υπηρετούνται οι επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα και η προοπτική κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στους εξοπλισμούς, η οποία είχε επενδύσει πολλά στα αεροσκάφη "Γιουροφάιτερ", που η Ελλάδα επιλέγει συνειδητά να θυσιάσει στο βωμό της πρόσδεσής της στο αμερικανικό άρμα».

Υπουργείο Υγείας-Προτεραιότητες

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι «τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που προωθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αστάθειας, έβαλε χθες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι πήρε 'εντολή για δουλειά και όχι προετοιμασία για εκλογές'».

Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι «το 'πράσινο φως' για τέσσερα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε χθες στον αρμόδιο υπουργό Νικήτα Κακλαμάνη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, θα έχουν κατατεθεί συνολικά εννέα νομοσχέδια και μέχρι τον Μάρτιο του 2006 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 80% του νομοθετικού έργου του υπουργείου. Με τις ίδιες ταχείες διαδικασίες, που αναβαθμίζουν επιτέλους το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας της χώρας μας, προχωρούν τόσο οι προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ιδίως δε νοσηλευτικού, για τη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων, όσο και η ολοκλήρωση των έργων, όπως η κατασκευή νέων νοσοκομείων και η ενίσχυση των υπαρχόντων με υπερσύγχρονο εξοπλισμό».

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) «πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για τη σημερινή κυβέρνηση η αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά χθες, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη συνάντησης του υπουργού Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη και του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο του υπουργείου με την κατάθεση συνολικά 9 νομοσχεδίων».

Καταπατήσεις-Τίτλοι ιδιοκτησίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι «η μεγαλύτερη επιχείρηση κτηματικών αγοραπωλησιών ετοιμάζεται με νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το κράτος θα πωλήσει πενήντα χιλιάδες δημόσια κτήματα με προνομιακούς όρους σε όσους τα έχουν καταπατήσει, νομιμοποιώντας παρανομίες πολλών δεκαετιών».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «με 300 ευρώ ανά στρέμμα θα μπορούν χιλιάδες νομείς καταπατημένων εδαφών να εξαγοράσουν τη γη που έχουν δεσμεύσει. Σύμφωνα με τη μελέτη την οποία έχει στο συρτάρι του ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, ο αριθμός των καταπατημένων δημόσιων κτημάτων ανέρχεται σήμερα στα 89.288 επί συνόλου 97.029, αντιπροσωπεύοντας έκταση 3.255.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα».


Αναβολή κινητοποιήσεων στη Γάζα

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Οι Εβραίοι έποικοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια αποχώρησής τους

Επί δυο ημέρες έποικοι από τη δυτική όχθη και οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ στέκονταν αντίκρυ ο ένας με τον άλλο με ένα συρματόπλεγμα να τους χωρίζει.

Εφτά χιλιάδες εποίκων από τη δυτική όχθη που επιθυμούσαν να εισέλθουν στη Γάζα για να υποστηρίξουν τους ομοιδεάτες τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με 20.000 αστυνομικούς και στρατιώτες που είχαν λάβει εντολές να αποτρέψουν την είσοδό τους με κάθε μέσο.

Το εγχείρημα είχε χαρακτηριστεί παράνομο από τα δικαστήρια του Ισραήλ και με ποικίλα τεχνάσματα οι αρχές ασφάλειας πέτυχαν να περιορίσουν τόσο τη συμμετοχή των εποίκων όσο και τη δράση αυτών.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές, η αντίδραση των οργανώσεων των εποίκων μέχρι στιγμής απεδείχθη κατώτερη των προσδοκιών.

Το γεγονός αυτό όμως αυξάνει ακόμα περισσότερο τη θεωρεία εκείνων που αναφέρουν ότι η περίοδος δράσης τους θα ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν τη υλοποίηση του σχεδίου απομάκρυνσης των οικισμών από τη Γάζα.

Ο Γολγοθάς του Σαρόν

Την ίδια στιγμή ο Αριέλ Σαρόν βιώνει το δικό του Γολγοθά. Στελέχη είτε του κόμματός του, είτε από άλλα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό φέρνουν τις προτάσεις στο ισραηλινό κοινοβούλιο τη μια μετά την άλλη, ζητώντας μεγαλύτερη πίστωση χρόνου στους εποίκους της Γάζας και το σχέδιο να απομάκρυνσης να αναβληθεί.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κατάφερε να περιορίσει τις φωνές αυτές, ωστόσο αυτό που όλοι αναφέρουν είναι πως η επομένη της ολοκλήρωσης του σχεδίου Σαρόν για τους έποικους θα βρει τον Iσραηλινό πρωθυπουργό πληγωμένο σε ότι αφορά τη δημοτικότητά του να στέκει μπρος στη μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ.

Κατά τα λοιπά η κοινή γνώμη στο Ισραήλ, στέκει επίσης διχασμένη απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων στους δρόμους κυκλοφορούν με μια πορτοκαλί κορδέλα, η οποία συμβολίζει την υποστήριξη προς τους εποίκους.

Σχεδόν το 1/3 των υπόλοιπων οχημάτων έχουν κρεμάσει μια μπλε κορδέλα η οποία συμβολίζει την υποστήριξη του ξηλώματος των εποίκων από τη Γάζα.

Γεγονός πάντως αποτελεί η εκτίμηση εκείνων που αναφέρει ότι η απομάκρυνση κάποιων μισοάδειων παράνομων οικισμών από την κατεχόμενη Γάζα δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αφού με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, οι έποικοι που θα απομακρυνθούν θα ενισχύσουν τους οικισμούς της δυτικής όχθης.

Όμως επί του παρόντος τέτοιου είδους συζητήσεις στο Ισραήλ, αποτελούν ουτοπία, αφού ο τρόπος που το όλο θέμα καλύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης, μοιάζει με πόλεμο εν εξελίξει, κάτι που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς παρά να προσδώσει την πραγματική διάσταση της κατάστασης και που βολεύει εξίσου με το γεγονός ότι παλαιστινιακή αρχή και Χαμάς διασταυρώνουν τα ξίφη τους και δοκιμάζουν τα όπλα τους ο ένας στον άλλο.


Νέα μέτρα ασφαλείας από Μπλερ

Επιπρόσθετα μέτρα ανακοινώνει ότι θα λάβει ο Τόνι Μπλερ

Με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας συναντάται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, για να συζητηθούν τα νέα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν έπειτα από τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

O κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διοργανώσει μία διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να απαγορεύσει τη διέλευση στη χώρα και να εκδώσει άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα για τη διάδοση εξτρεμιστικών ιδεών.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την Ιορδανία για την έκδοση των υπηκόων της που υποκινούν την τρομοκρατία.

Ωστόσο, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους, λέγοντας ότι η Ιορδανία συνεχίζει να πραγματοποιεί βασανιστήρια.

Έλεγχοι για διάδοση ιδεών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ δήλωσε: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, πιστεύω ότι πρέπει να διευρυνθούν τα μέτρα για την αποτροπή τρομοκρατικών πράξεων».

»Για αυτό το λόγο, άτομα που προωθούν την τρομοκρατία με κηρύγματα, άρθρα ή ιστοσελίδες θα ελέγχονται και μπορεί να απαγορεύεται η διέλευσή τους στη Βρετανία», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τσαρλς Κλαρκ.

Ένας από τους μουσουλμάνους της Βρετανίας που έχει κατηγορηθεί για τη διάδοση εξτρεμιστικών ιδεών είναι ο Ομάρ Μπακρί Μοχάμεντ, ο οποίος είπε:

«Η καταδίκη είναι εύκολη για τον οποιονδήποτε, αλλά πρέπει να πω ότι καταδικάζω τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων, εδώ ή στο εξωτερικό. Πώς μπορούμε όμως να αποτρέψουμε τέτοιες πράξεις;»

»Το Ισλάμ είναι ύψιστη ιδεολογία και ένας τρόπος ζωής που έχει δοθεί από το Θεό. Εάν με συλλάβετε ή με εκδιώξετε δεν θα λύσετε το πρόβλημά σας».

»Οι ακραίοι μουσουλμάνοι της Βρετανίας είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος», είπε ο Ομάρ Μπακρί Μοχάμεντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.