Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-24

  1. Στο λάθος μέρος. Τη λάθος στιγμή
  2. Παίζει στην Αγγλία η Ίντερ
  3. Ισχυρός σεισμός στον Ινδικό
  4. Ισχυρός σεισμός στον Ινδικό
  5. Έβδομη νίκη κατά σειρά
  6. Έκτη νίκη για τον Αλόνσο
  7. Τρίτη σύλληψη υπόπτου στο Λονδίνο
  8. Έρευνες και συλλήψεις στην Αίγυπτο
  9. Pολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  10. Σκληρή στάση
  11. «Τραγικό λάθος»
  12. Δημοκρατία ετών 31
  13. Τρομοκρατικά σημεία των καιρών
  14. «Τραγικό λάθος»
  15. Συλλήψεις για τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 02:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στο λάθος μέρος. Τη λάθος στιγμή

Πιέσεις δέχεται η αστυνομία του Λονδίνου για επανεξέταση των αντιτρομοκρατικών μεθόδων των ένοπλων μελών της μετά τον τραγικό θάνατο του ανύποπτου 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες από πυρά αστυνομικών με πολιτικά σε σταθμό του μετρό του Λονδίνου.

«Στο λάθος μέρος. Τη λάθος στιγμή», υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η «Ιντιπέντεντ» (Independent) για τον 27χρονο Βραζιλιάνο που από δέκα ετών ήθελε να γίνει ηλεκτρολόγος.

«Το παιδί από τη Βραζιλία: ένα ακόμα θύμα της τρομοκρατίας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Μέιλ» (Daily Mail).

«Μια σύντομη βόλτα και μετά το λεωφορείο ένα πολύ συνηθισμένο ταξίδι προς το θάνατο», αναφέρει η «Γκάρντιαν», η οποία επιχειρεί στο πρωτοσέλιδό της να ζωντανέψει τις τελευταίες στιγμές του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

«Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει ότι θα αργήσει στη δουλειά», θυμάται ο Ζέσιο ντε Αβίλα, φίλος και συνάδελφος του εκλιπόντος. Και προσθέτει, «όταν δεν με ξαναπήρε τηλέφωνο, προσπάθησα να τον πάρω εγώ ξανά και ξανά. Άφησα μηνύματα στον τηλεφωνητή, έστειλα γραπτά μηνύματα. Τελικά στις 12:45 πήγα για ύπνο, όταν ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ένας αστυνομικός. Είπε ότι είχε κάτι πολύ σημαντικό να μου ανακοινώσει».

Εμμένει ο Ίαν Μπλερ

Η Ντέιλι Μίρορ επιλέγει για τον τίτλο δήλωση του επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ για τις μεθόδους της υπηρεσίας του: «Συγγνώμη αλλά έχουμε δίκιο. Ο αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας διαβεβαιώνει ότι η τακτική της αστυνομίας δεν θ΄ αλλάξει».

«Περισσότεροι αθώοι θα μπορούσαν να πυροβοληθούν», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph), η οποία σε άλλο σχετικό άρθρο γράφει, «η τακτική πυροβολείστε για να σκοτώστε στο επίκεντρο των ερευνών για το θάνατο ενός αθώου».

Και η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) παρατηρεί ότι «αυξάνονται οι πιέσεις για τις αντιτρομοκρατικές μεθόδους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο θάνατος του 27χρονου Βραζιλιάνου ηλεκτρολόγου επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αποσαφήνιση του ρόλου της ένοπλης αστυνομίας στη Βρετανία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος και μέλους της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για το ρόλο της ένοπλης αστυνομίας, Αν Κράιερ: «Δεν πρέπει αυτομάτως να επιλέγουμε την τακτική αυτή, διότι έτσι είναι σαν να παίζουμε με τους κανόνες των τρομοκρατών. Δεν πρέπει να πέσουμε στο επίπεδό τους. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη βρετανική δικαιοσύνη. Οι ύποπτοι πρέπει να συλληφθούν, να δικαστούν κι όταν αποδειχθεί η ενοχή τους να τιμωρηθούν. Ποτέ μου δε θα στηρίξω την τακτική πυροβολείστε για να σκοτώστε».

«Περισσότεροι επίλεκτοι αστυνομικοί για τον εντοπισμό των πέντε ασύλληπτων βομβιστών», γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Τάιμς» (The Times).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα περισσότεροι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα θα αναπτυχθούν από σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου, καθώς προέκυψε ότι παραμένει ασύλληπτος και πέμπτος βομβιστής, ο οποίος συνδέεται με τις αποτυχημένες βομβιστικές απόπειρες της περασμένης Πέμπτης.

Επιπλέον, η «Τάιμς» επισημαίνει ότι ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακληθεί η οδηγία «πυροβολείστε για να σκοτώστε» που έχουν λάβει οι αστυνομικές δυνάμεις παρά το τραγικό θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

Η έρευνα συνεχίζεται

Όσον αφορά το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι βρετανικές αρχές για τον εντοπισμό των τεσσάρων ασύλληπτων βομβιστών της Πέμπτης η «Ντέιλι Μίρορ» γράφει ότι η αστυνομία δεν έχει ενδείξεις ότι οι ύποπτοι κατάφεραν να δραπετεύσουν εκτός Βρετανίας. Βάσει μιας θεωρίας δεν αποκλείεται οι δράστες να έχουν ήδη αυτοκτονήσει εξαιτίας της αποτυχημένης τους απόπειρας.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι «τηλεφωνικά στοιχεία συνδέουν τις δύο συμμορίες». Σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ η αστυνομία έχει στη διάθεσή της τηλεφωνικά στοιχεία, τα οποία φαίνεται να συνδέουν την ομάδα των βομβιστών της 7ης Ιουλίου με την ομάδα των βομβιστών που αποπειράθηκε να επιτεθεί στις 21 Ιουλίου.

Τέλος δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία GMTV για λογαριασμό της «Ντέιλι Μίρορ» αποκαλύπτει ότι το 85% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η εισβολή στο Ιράκ ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

Η «Τάιμς» επικαλούμενη αστυνομικές πηγές αναφέρει, επίσης, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ανακάλυψαν τσάντα με εκρηκτικά σε πάρκο του δυτικού Λονδίνου.

Ο τύπος των εκρηκτικών ήταν ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές απόπειρες της Πέμπτης. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ένας πέμπτος βομβιστής εγκατέλειψε για άγνωστους λόγους την αποστολή του.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι οι τέσσερις φερόμενοι ως βομβιστές έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο, ότι κατάγονται όλοι από χώρες της ανατολικής Αφρικής και ότι σκοπεύουν να χτυπήσουν ξανά.

«Η αστυνομία πιστεύει ότι οι δύο πυρήνες των βομβιστών συναντήθηκαν σε κέντρο αναψυχής για ράφτινγκ», αναφέρει η «Ιντιπέντεντ» και προσθέτει ότι η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι δύο εκ των τεσσάρων βομβιστών της 7ης Ιουλίου συνάντησαν δύο από τους βομβιστές της αποτυχημένης απόπειρας της 21ης Ιουλίου σε κέντρο αναψυχής στην Ουαλία.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας δημοσιεύουν φωτογραφίες των δύο βομβιστών της 7ης Ιουλίου να απολαμβάνουν το ράφτινγκ.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 23:40 (Ώρα Λονδίνου)

Παίζει στην Αγγλία η Ίντερ

H Ίντερ κέρδισε εφέτος το Κύπελλο Ιταλίας

Η Ίντερ αναθεώρησε την απόφασή της να μην πραγματοποιήσει στην Αγγλία την προγραμματισμένη περιοδεία, που περιελάμβανε φιλικούς αγώνες με την Κρίσταλ Πάλς, την Πόρτσμουθ, τη Λέστερ και την Νόργουιτς.

Η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μιλάνου είχε αρχικά αποφασίσει να ματαιώσει την περιοδεία, εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο, όπου επρόκειτο να δώσει μόνον έναν αγώνα, αντιμετωπίζοντας την Κρίσταλ Πάλας.

Η Ίντερ αναθεώρησε την απόφασή της μετά από παρέμβαση του κ. Κέιμπορν προς τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Πεσκάντε και ενώ είχε προηγηθεί έντονη κριτική προς την ιταλική ομάδα από τον δήμαρχο του Λονδίνου, Κεν Λίβιγκστον, που την κατηγόρησε ότι δίνει με τη στάση της λάθος μηνύματα.

Ο κ. Κέιμπορν τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η κανονική ζωή της βρετανικής πρωτεύουσας και ότι ο αθλητισμός είναι στην εμποσθοφυλακή για αυτό τον σκοπό.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στον Ινδικό

Τα νησιά Νικομπάρ και Αλνταμάν είχαν πληγεί από το τσουνάμι του περασμένου Δεκεμβρίου

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τις νήσους Νικομπάρ και Αλνταμάντης Ινδίας, στη Θάλασσα του Αλνταμάν.

Η δόνηση κατεγράφη από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε αισθητή στο Πουκέ της Ταϊλάνδης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημίες ή θύματα.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακάλεσαν αρχική προειδοποίηση για την εμφάνιση τσουνάμι.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκαλέσει ο σεισμός ζημίες «ανάλογες με το επίκεντρο και το μέγεθός του», όπως ανέφεραν.

Τα νησιά Νικομπάρ και Αλνταμάν είχαν πληγεί από το τσουνάμι του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο στοίχισε στην περιοχή τη ζωή 10.000 ανθρώπων.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στον Ινδικό

Τα νησιά Νικομπάρ και Αλνταμάν είχαν πληγεί από το τσουνάμι του περασμένου Δεκεμβρίου

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τις νήσους Νικομπάρ και Αλνταμάντης Ινδίας, στη Θάλασσα του Αλνταμάν.

Η δόνηση κατεγράφη από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε αισθητή στο Πουκέ της Ταϊλάνδης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημίες ή θύματα, οι αρχές της Ταϊλάνδης όμως εξέδωσαν προειδοποίηση για την εμφάνιση τσουνάμι, θέτοντας τις αρχές σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση παράκτιων περιοχών.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκαλέσει ο σεισμός ζημίες «ανάλογες με το επίκεντρο και το μέγεθός του», όπως ανέφεραν.

Τα νησιά Νικομπάρ και Αλνταμάν είχαν πληγεί από το τσουνάμι του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο στοίχισε στην περιοχή τη ζωή 10.000 ανθρώπων.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 17:41 (Ώρα Λονδίνου)

Έβδομη νίκη κατά σειρά

Ή έβδομη νίκη του Λαμς Άρστρονγκ ήταν το αποκορύφωμα μιας εντυπωσιακής καριέρας

Για έβδομη συνεχή χρονιά ο Αμερικανός ποδηλάτης, Λανς Άρμστρονγκ, κέρδισε τον Γύρο της Γαλλία, τη σημαντικότερη διοργάνωση στο χώρο της ποδηλασίας.

Ο 34χρονος αθλητής που νίκησε τον καρκίνο, μόλις 18 μήνες πριν από την πρώτη του νίκη στο Γύρο της Γαλλίας, το 1999, τερμάτισε τον «Γύρο» στο Παρίσι με τον καλύτερο χρόνο, με δεύτερο τον Ιταλό, Ιβάν Μπάσο -κέρδισε την τελευταία διαδρομή- και τρίτο τον Γερμανό, Γιάν Ούλριχ.

Ο Ούλριχ, βασικός αντίπαλος του Άρμστροντγκ, έπλεξε το εγκώμιο του Τεξανού, τονίζοντας ότι είναι «ένας μεγάλος αθλητής, που δεν έδειξε ποτέ αδυναμίες» και ότι ούτε ο ίδιος μπόρεσε ποτέ να απειλήσει.

Ο ίδιος ο Άρμστρονγκ δήλωσε ότι χωρίς την ομάδα του δεν θα είχε κατορθώσει τίποτε και ότι τα χρωστά όλα σ΄ αυτή.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 18:22 (Ώρα Λονδίνου)

Έκτη νίκη για τον Αλόνσο

Το μηχανικό πρόβλημα που παρουσίασε το μονοθέσιο της Μακ Λάρεν του Φιλανδού Κίμι Ραϊκόνεν, έδωσε τη δυνατότητα στον Φερνάντο Αλόνδο να κερδίσει το γκραν

Την έκτη του νίκη κατέκτησε ο Ισπανός Φερντάντο Αλόνσο, κερδίζοντας το γερμανικό γκραν πρι της Φόρμουλα 1 στο Χόκενχαϊμ. Εγκατέλειψε με μηχανικό πρόβλημα ο Κίμι Ράικονεν. Δεύτερος ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια.

Το μηχανικό πρόβλημα που παρουσίασε το μονοθέσιο της Μακ Λάρεν του Φιλανδού Κίμι Ράικονεν, έδωσε τη δυνατότητα στον Φερνάντο Αλόνδο να κερδίσει το γκραν πρι της Φόρμουλα 1 στο Χίκενχαϊμ της Γερμανίας.

Ο Φιλανδός πιλότος ήταν πρώτος μέχρι τον 36ο γύρο, όταν το αυτοκίνητό του εμφάνισε πρόβλημα στο υδραυλικό σύστημα, το οποίο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Κολομβιανός Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Μακ Λάρεν), που ξεκίνησε τελευταίος, και την τρίτη ο Βρετανός Τζέισον Μπάτον (BAR).

Τέταρτος κατετάγη ο Ιταλός Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Ρενό) και πέμπτος ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίχαελ Σουμάχερ (Φεράρι).

Ο Αλόνσο προηγείται με 87 βαθμούς στη συνολική κατάταξη των οδηγών και ακολουθούν στην πρώτη οκτάδα οι Ράικονεν (51), Μίχαελ Σούμαχερ (47), Κάρλος Μοντόγια (34), Ρούμπεν Μπαρικέλο (31), Γιάνο Τρούλι (31), Τζοιανκάρλο Φιζικέλα (30), Ράλφ Σούμαχερ (26)

Στους κατασκευαστές η Ρενό προηγείται με 117 βαθμούς, ακολουθούμενη από τις Μακ Λάρεν (95), Φεράρι (78), Τογιότα (57) και Γουίλιαμς (47).


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τρίτη σύλληψη υπόπτου στο Λονδίνο

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις άλλων δύο υπόπτων, οι οποίοι μπορούν να κρατηθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη

Η βρετανική αστυνομία στο Λονδίνο ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός τρίτου υπόπτου, σε σχέση με τις αποτυχημένες επιθέσεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο και ένα λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας την περασμένη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ανακρίσεις άλλων δύο υπόπτων, οι οποίοι μπορούν να κρατηθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών επικεντρώνεται στην εξακρίβωση ενδεχομένων σχέσεων των βομβιστών με τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στις 7 Ιουλίου.

Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας των πρώτων επιθέσεων είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούνιο ταξίδι στην Ουαλία με άλλους μαζί και η αστυνομία ερευνά εάν κάποιοι από αυτούς σχετίζονται με τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου.

Ανταποκριτής του ΒΒC ωστόσο εκτιμά ότι οι δράστες των τελευταίων επιθέσεων έχουν ως βάση το Λονδίνο και κατάγονται από την ανατολική Αφρική.

Οι τρεις από τους τέσσερις δράστες των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου ήταν πακιστανικής καταγωγής και ζούσαν στη βόρεια Αγγλία.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες και συλλήψεις στην Αίγυπτο

«Δεν θα ενδώσω στον εκβιασμό των τρομοκρατών», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου

Οι αιγυπτιακές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας και όπως ανακοινώιηκε κρατούνται και ανακρίνονται τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Συγχρόνως ερευνούν την πιθανή σχέση ενός άντρα που τραυματίστηκε σοβαρά στο Κάιρο, έξω από το διαμέρισμά του, όταν εξερράγη στα χέρια του βόμβα με καρφιά.

Αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας δήλωσε στο ΒΒC ότι μεταξύ εκείνων που ανακρίνονται βρίσκονται και Βεδουϊνοι, στις δυσπρόσιτες περιοχές των οποίων στο Σινά,είχε παρατηρηθεί, όπως είπε, ασυνήθιστη κινητικότητα.

Τα θύματα των χθεσινοβραδινών βομβιστικών επιθέσεων στα αιγυπτιακά τουριστικά θέρετρα Σαρμ ελ Σεΐχ και Νάαμα Μπέι, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας είναι τουλάχιστον 88, εκ των οποίων έχουν αναγνωριστεί 65.

Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι 23 από τους περίπου 150 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε μία ανοιχτή αγορά και δύο πολυτελή ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα είναι Αιγύπτιοι, ωστόσο τουλάχιστον 7 προέρχονται από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιταλία και η Τσεχία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, επισκεπτόμενος τα σημεία των επιθέσεων, δήλωσε ότι «δε θα ενδώσει στον εκβιασμό» των τρομοκρατών.

Ευθύνη των επιθέσεων

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου τόνισε ότι είναι νωρίς να εικάσουμε ότι πρόκειται για ενέργεια της Αλ Κάιντα.

Όπως σχολιάζει διπλωματικός συντάκτης του BBC, δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι η επίθεση είναι έργο της Αλ Κάνιτα ή κάποιου παρακλάδι της.

Νωρίτερα την ευθύνη των επιθέσεων φέρεται να ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπντουλά Αζάμ», που συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Η οργάνωση αυτή είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην πόλη Τάμπα, τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 34 άνθρωπο.

Εξάλλου, το 1997, 58 τουρίστες είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση κατά λεωφορείου που τους μετέφερε στην πόλη Λούξορ.

Διεθνής καταδίκη

Τις επιθέσεις καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.

Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξεις βαρβαρότητας» και προσέφερε βοήθεια στον πρόεδρο Μουμπάρακ για τη σύλληψη των δραστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο , είπε ότι οι επιθέσεις αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι διεθνής υπόθεση.

«Ο δικός τους πόλεμος είναι και δικός μας», είπε ο βρετανός υπουργός αναφερόμενος στους Αιγυπτίους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να πολεμήσει «τη μάστιγα» της τρομοκρατίας.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, προειδοποίησε ότι η ειρήνη σε όλο το κόσμο απειλείται από τον «καρκίνο της τρομοκρατίας».

Ενώ η Συρία εκφράζοντας την συμπαράσταση της προς την Αίγυπτο τόνισε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε μέτρα αποφασίσει να λάβει το Κάιρο.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Pολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Δεκάδες είναι οι τραυματίες, ενώ πολλά οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή τυλίχθηκαν στις φλόγες

Συνεχίζεται το κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ, που έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου διακοσίων ανθρώπων τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού σκοτώθηκαν σήμερα 22 και τραυματίστηκαν 25 άνθρωποι, σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στη συνοικία Μαστάλ της Βαδγάτης. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, ενώ πολλά οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Να επιστρέψουν στις διαβουλεύσεις για την εκπόνηση του σχεδίου νέου Συντάγματος, κάλεσε τους σουνίτες της χώρας ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χοσγιάρ Ζεμπάρι.

Οι σουνίτες ανέστειλαν τη συμμετοχή τους, μετά από τη δολοφονία δύο ηγετικών στελεχών του κόμματος "Συμβούλιο για Εθνικό Διάλογο", ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 16:22 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρή στάση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ισραηλινός άντρας και η σύζυγός του έπεσαν με το αυτοκίνητό τους σε ενέδρα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι θα λάβει «νέα, διαφορετικού τύπου μέτρα» εναντίον των Παλαιστινίων μαχητών που θα επιτεθούν κατά Ισραηλινών, κατά τη διάρκεια της επικείμενης αποχώρησής τους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δηλώσεις Σαρόν έγιναν μετά τον θάνατο δύο Παλαιστινίων ενόπλων από πυρά του ισραηλινού στρατού, λίγο μετά τη δολοφονία ενός ισραηλινού αντρόγυνου και τον τραυματισμό δύο στρατιωτών από επίθεση Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ισραηλινός άντρας και η σύζυγός του έπεσαν με το αυτοκίνητό τους σε ενέδρα που είχε στηθεί από Παλαιστινίους, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τους εβραϊκούς οικισμούς με την πόλη της Γάζας.

Από τον ίδιο δρόμο σχεδιάζεται να απομακρυνθούν τον ερχόμενο μήνα οι έποικοι, σύμφωνα με το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για εκκένωση των οικισμών της Λωρίδας της Γάζας.

Την ευθύνη της επίθεσης εναντίον του ισραηλινού ζεύγους ανέλαβαν τρις οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Ισλαμική Τζιχάντ και η οργάνωση «ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

ΟΙ ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός 19χρονου επίδοξου βομβιστή αυτοκτονίας, κοντά στην πόλη Σντερότ στα νότια της χώρας, καθώς και ενός ακόμη υπόπτου Παλαιστίνιου στη Γιάφα, κοντά στο Τέλ Αβίβ.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Τραγικό λάθος»

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες το λάθος της, κάνοντας λόγο για «τραγωδία»

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το θάνατο από τα πυρά Βρετανών αστυνομικών ενός 27χρονου Βραζιλιάνου, την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες είχε λανθασμένα είχε θεωρηθεί ως ένας εκ των δραστών των πρόσφατων ανεπιτυχών τρομοκρατικών επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά αστυνομικών μπροστά στα μάτια έντρομων επιβατών στο σταθμό του μετρό του Στόκγουελ στο νότιο Λονδίνο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες το λάθος της, κάνοντας λόγο για «τραγωδία».

Η Μπραζίλια ανακοίνωσε ότι απαιτεί εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λονδίνο, ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον ομόλογό του, Τζακ Στρο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άτυχος άνδρας εθεάθη να βγαίνει από μια πολυκατοικία η οποία ήταν υπό την παρακολούθηση αστυνομικών με πολιτικά.

Η συμπεριφορά του και η ένδυση του προξένησαν τη υποψία των αστυνομικών που τον καταδίωξαν έως τον υπόγειο σταθμό του Στόκγουελ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής πέντε φορές στο κεφάλι.

Οργανώσεις μουσουλμάνων και πολιτικών ελευθεριών ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.

Ο διοικητής της βρετανικής αστυνομίας, σερ Ίαν Μπλερ απολογήθηκε δημόσια στην οικογένεια του θύματος, αναλαμβάνοντας εκ μέρους της Σκότλαντ Γιαρντ την ευθύνη.

Ο σερ Ίαν Μπλερ δήλωσε ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι των ανεπιτυχών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου έχουν φύγει από τη χώρα.

Συλλήψεις

Τη σύλληψη ενός δεύτερου άνδρα στο Στόκγουελ του νοτίου Λονδίνου ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ, που αναζητά τους δράστες των νέων επιθέσεων της Πέμπτης στα μέσα μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο συλληφθείς θεωρείται ως ένας εκ των δραστών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανάκριση ενός ακόμα άνδρα που συνελήφθη τη Παρασκευή στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, επίσης στο Στόκγουελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου Ομπσέρβερ οι συλληφθέντες έχουν καταγωγή από τη Σομαλία και την Αιθιοπία, δημιουργώντας εικασίες περί ανατολικοαφρικανικού πυρήνα τρομοκρατών στο Λονδίνο.

Ανθρωποκυνηγητό

Στον απόηχο των νέων επιθέσεων η αστυνομία εξακολουθεί να απευθύνει εκκλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τους δράστες, που διέφυγαν όταν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που έφεραν δεν ανατινάχθηκαν κανονικά.

Συνεχώς προβάλλονται οι φωτογραφίες τεσσάρων υπόπτων από τα ισάριθμα σημεία των προχθεσινών περιστατικών, όπως καταγράφηκαν από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί σε τρία τρένα του υπόγειου σιδηρόδρομου και σε ένα λεωφορείο εξερράγησαν μόνο εν μέρει και ότι οι μηχανισμοί ήταν αυτοσχέδιοι.

Όπως είπε η αστυνομία ήταν τοποθετημένοι μέσα σε σκούρου χρώματος σακίδια και σακ βουαγιάζ.

Αλλά διευκρίνισε πως είναι νωρίς ακόμα για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς ήταν σχεδιασμένοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Η αστυνομία έκανε έρευνες τουλάχιστον σε τρία σπίτια σχετικά με τις επιθέσεις.

Σε μια από αυτές τις επιχειρήσεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν την οδό Χάροου στο δυτικό Λονδίνο και την οδό Σκότια στο Τουλς Χιλ, στα νότια της πόλης, απ' όπου είχε ξεκινήσει ο 27χρονος Βραζιλιάνος που έχασε στη συνέχεια τη ζωή του στο Στόκγουελ.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοκρατία ετών 31

Δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την επέτειο των 31 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας παραθέτει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας

Δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο παραθέτει το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τη συμπλήρωση 31 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Στη δεξίωση έχουν προσκληθεί εκατοντάδες αντιστασιακοί, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εργάτες.

Σε μήνυμα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει ότι «η κατάρρευση της χούντας, κάτω από το βάρος της προδοσίας στην Κύπρο και της τουρκικής εισβολής και κατοχής, άνοιξε το δρόμο για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια χρονική περίοδο πολιτικής ομαλότητας και σταθερότητας των δημοκρατικών θεσμών στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας».

Ακόμη επισημαίνει πως «με τη συλλογική προσπάθεια του λαού μας και τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί εμπεδώθηκαν, η δημοκρατία διευρύνθηκε, η κοινωνία μας αναπτύχθηκε, ώστε η Ελλάδα του 21ου αιώνα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της περιόδους ανωμαλίας και αντιδημοκρατικών εκτροπών».

Το ΚΚΕ σημειώνει πως η φετινή επέτειος «από την πτώση της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας βρίσκει την Εργατική Τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπους με μια νέα συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, κατά των δικαιωμάτων τους».

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι η ένταση της πάλης για την κοινωνία των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων που θα εκφράζει την πραγματική και όχι την ψευδεπίγραφη δημοκρατία».

Ο Συνασπισμός από την πλευρά του επισημαίνοντας πως «ως Αριστερά, που πρωταγωνίστησε σε όλες τις μορφές και τις περιόδους του αντιδικτατορικού αγώνα, αισθανόμαστε σήμερα ότι έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση, τιμώντας την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα τους χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές που έδωσαν το παρόν στον αγώνα για δημοκρατία εκείνα τα δύσκολα χρόνια, να απευθύνουμε κάλεσμα για ενωτικούς μαζικούς αγώνες, σήμερα, 31 χρόνια μετά».

Ο ΣΥΝ προσθέτει πως «το κάλεσμα απευθύνεται ιδιαίτερα προς τη σημερινή νεολαία και τούτο διότι διακυβεύονται βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, βασικές ελευθερίες και πολιτικά δικαιώματα σε όλον τον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και γιατί, σε τελευταία ανάλυση, είναι πλέον επίκαιρα παρά ποτέ τα συνθήματα και τα ιδανικά που έδωσαν και στην πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο μια πρωτόγνωρη δυναμική στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες εκείνης της περιόδου».


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατικά σημεία των καιρών

Το πόρισμα των αστυνομικών ερευνών σχετικά με την ταυτότητα και το βαθμό διασύνδεσης των μελών των δύο ομάδων που θέλησαν να σπείρουν το θάνατο και τον πανικό στο Λονδίνο, κατά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου και τις απόπειρες επιθέσεων μετά από δύο εβδομάδες, αποκαλύπτει ο Ομπσέρβερ (The Observer).

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές ασφαλείας, μετά από εξακρίβωση στοιχείων τα οποία συγκεντρώθηκαν στα σημεία των περιστατικών της 21ης Ιουλίου, η αστυνομία πιστεύει ότι ορισμένοι από τους άνδρες που κυνηγά σε σχέση με αυτές τις απόπειρες επιθέσεων σε μετρό και λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας, συμμετείχαν το περασμένο καλοκαίρι σε εκδρομή σε κέντρο υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων στη βόρεια Ουαλία.

Στην ίδια εκδρομή πιστεύεται ότι συμμετείχαν και δύο από τους δράστες των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου, οι Μοχάμεντ Σιντικέ Χαν και Σεχζάντ Τανβίρ.

Στο κέντρο Μπάλα, ένα από τα πιο δημοφιλή κέντρα κανό και ράφτινγκ στη Βρετανία, οι ύποπτοι, όπως εκτιμά η αστυνομία πάντα κατά τον Ομπσέρβερ, συγκεντρώθηκαν ώστε «να συσφίξουν τις σχέσεις τους».

Παράλληλα, η αστυνομία ερευνά την πληροφορία ότι την εκδρομή των μετέπειτα βομβιστών είχε οργανώσει ένα κληρικός.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύεται η φωτογραφία ενόπλων αστυνομικών λίγο πριν από την επιδρομή σε σπίτι του νοτίου Λονδίνου, στο οποίο οδήγησε η εξέταση των στοιχείων που αφορούν τον επίδοξο δράστη της επίθεσης στο σταθμό του υπογείου σιδηρόδρομου της οδού Γουόρεν.

Από το ίδιο σπίτι φέρεται να είχε ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής ο 27χρονος Βραζιλιάνος που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στο σταθμό του Στόκγουελ, μπροστά στα μάτια του έντρομου επιβατικού κοινού.

Η παραδοχή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ότι ο θάνατος του προφανώς αθώου υπόπτου ήταν ένα «τραγικό λάθος», αποτελεί το δεύτερο σκέλος των αναφορών του Ομπσέρβερ στα επακόλουθα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αναμένεται να προξενήσει έντονη αντιδικία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των υπόπτων τρομοκρατών.

Σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες έρευνες, ο Ομπσέρβερ γράφει ότι η αστυνομία εξετάζει το ρόλο ενός Σομαλού στην καταγωγή και ενός Αιθίοπα κατοίκων του Λονδίνου, οι οποίοι αποτελούν τις μοναδικές συλλήψεις μέχρι στιγμής.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «ανατολικοαφρικανικό πυρήνα» και επισημαίνει ότι ερευνάται η σχέση αυτού με τον «πακιστανικό πυρήνα» υπόπτων τρομοκρατών του Λιντς.

Σε ρεπορτάζ της δε, η εφημερίδα μεταφέρει τις ανησυχίες της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας, εκπρόσωποι της οποίας δηλώνουν ότι «τόσο οι βομβιστές, όσο και οι ρατσιστές και ο νόμος» έχουν στο στόχαστρο τους ομόθρησκούς τους.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Λονδρέζοι δεν μπορούν να ζουν περιμένοντας το χείριστο, αλλά παράλληλα δεν μπορούν να αγνοήσουν την περιρρέουσα ανησυχία που έχει εμφανιστεί στη ζωή τους, παρά τις προτροπές περί απρόσκοπτης συνέχισης της καθημερινότητάς τους.

Για το λόγο αυτό, η εφημερίδα ζητά από τις αρχές να μην αποκρύπτουν οποιαδήποτε πληροφορία, καθώς η απειλή του πανικού ενισχύεται από την άγνοια, η οποία παράλληλα αποτελεί τροχοπέδη για την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ αρχών και πολιτών.

«Ίσως χρειαστεί να αποδώσουμε στις αρχές μεγαλύτερες εξουσίες. Σε αντάλλαγμα όμως θα πρέπει να γίνουν περισσότερο υπόλογες για τις πράξεις τους», καταλήγει το κύριο άρθρο του Ομπσέρβερ.

Σε σχόλιο συντάκτη της εφημερίδας επισημαίνεται ένα παράδοξο: όλο και περισσότεροι Βρετανοί συνδέουν τις επιθέσεις στο Λονδίνο με τον πόλεμο στο Ιράκ, ωστόσο η δημοτικότητα του Τόνι Μπλερ παραμένει υψηλή, καθώς «θεωρείται ικανός διαχειριστής κρίσεων, έστω και αν για την κρίση ευθύνεται ο ίδιος».

Ο τρόμος συνεχίζεται

Η Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday) εξετάζει παράλληλα τις πρόσφατες επιθέσεις στο Λονδίνο με τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό τον τίτλο «Ο τρόμος συνεχίζεται».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται δύο Βρετανοί, ενώ άλλοι εννιά έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων δύο πολύ σοβαρά.

Η εφημερίδα φιλοξενεί μαρτυρίες τουριστών, οι οποίοι κάνουν λόγο για χάος και διαμελισμένα πτώματα παντού μετά τις εκρήξεις.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Λονδίνο, η Ιντιπέντεντ επισημαίνει ότι η παραδοχή του λάθους της αστυνομίας στην περίπτωση του θανάτου του Βραζιλιάνου που θεωρήθηκε ύποπτος για τις τρομοκρατικές ενέργειες, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη σχέση των αρχών με τη μουσουλμανική κοινότητα, που αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται υπό επιτήρηση.

Η εφημερίδα, εξάλλου, αποκαλύπτει ότι ένας εκ των δραστών των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, ο Μοχάμεντ Σιντικέ Χαν ήταν φίλος του Βρετανού πακιστανικής καταγωγής, Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος είχε σχεδιάσει επίθεση αυτοκτονίας σε μπαρ του Τελ Αβίβ το 2003.

Το επιπλέον γεγονός ότι ο Χαν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές του 2003, προκαλεί κατά την εφημερίδα ανησυχίες περί πιο διευρυμένου τρομοκρατικού πυρήνα από αυτόν που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Στο κύριο άρθρο της η Ιντιπέντεντ επισημαίνει ότι οι κάτοικοι του Λονδίνου πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

«Οι προτροπές να συνεχίσουμε να ζούμε φυσιολογικά οφείλουν να εξεταστούν προσεκτικότερα. Θα ήταν καλύτερο να πούμε θα συνεχίσουμε να ζούμε λαμβάνοντας όμως τις απαραίτητες προφυλάξεις όπου μπορούμε».

Αναφερόμενος στον πόλεμο του Ιράκ, ο συντάκτης χαρακτηρίζει αφελείς τις απόψεις τόσο ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο οφείλονται αποκλειστικά στη βρετανική συμμετοχή στον πόλεμο του Ιράκ όσο και τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει καμιά σύνδεση.

«Ο κ. Μπλερ θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι ο πόλεμος του Ιράκ ενίσχυσε τις απειλές για την ασφάλεια του Λονδίνου. Η άρνηση της αλήθειας ή του φόβου δεν αποτελεί σωστή άμυνα απέναντι στην τρομοκρατία».

Όσο για το τι δει γενέσθαι, η εφημερίδα εκτιμά ότι η αποχώρηση από το Ιράκ δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, έστω και αν δεν έπρεπε να υπάρξει βρετανική συμμετοχή.

«Αυτό που θα απέδιδε καρπούς και θα έπειθε περισσότερο τους μουσουλμάνους θα ήταν η έντονη καταδίκη από τον κ. Μπλερ των κακοποιήσεων κρατουμένων στο Γουαντάναμο και το Αμπού Γκράιμπ από τους Αμερικανούς και η τιμωρία όσων Βρετανών στρατιωτών εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ».

Σε σχόλιό του δε ο Πακιστανός βουλευτής Ιμράν Χαν, τονίζει ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο δεν έχουν σχέση με τη θρησκευτική πίστη, αλλά και με την πολιτική αδικία.

«Όσο οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος και παραμένουν διπρόσωπες, οι βομβιστικές επιθέσεις θα αυξάνονται», γράφει ο κ. Χαν.

«Πυροβολήσαμε λάθος άνθρωπο», είναι ο τίτλος των Κυριακάτικων Τάιμς (The Sunday Times) που αναφέρονται στο θάνατο του νεαρού βραζιλιάνου, που θεωρήθηκε ύποπτος από τις βρετανικές αρχές.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο θάνατος ενός υπόπτου τρομοκράτη από τα πυρά αστυνομικών ενέτεινε την εικόνα μιας πόλης σε κατάσταση πολιορκίας.

Και η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) έχει ως κύριο θέμα την παραδοχή του «τραγικού λάθους» από την αστυνομία.

Παράλληλα αναφέρεται εκτενώς στις δυσάρεστες εντυπώσεις που έχει προκαλέσει η δεδηλωμένη πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα τις προγραμματισμένες οικογενειακές διακοπές στο εξωτερικό.

Η απόφαση του κ. Κλαρκ, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει προκαλέσει τουλάχιστον έκπληξη μεταξύ των συναδέλφων υπουργών, σε μία τόσο ευαίσθητη καμπή των ερευνών σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

Η Τέλεγκραφ φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Αμερικανού πρεσβευτή στο Λονδίνο, Κον Κάφλιν, ο οποίος επαινεί τους Λονδρέζους για την αντίδρασή τους, λέγοντας ότι όλοι οι Αμερικανοί συμπαραστέκονται στη μάχη των κατοίκων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ταξίδεψαν μετά την 7η Ιουλίου στο Πακιστάν, προκειμένου να διαπιστώσουν τις σχέσεις των δραστών «με τις 45 βίαιες ισλαμικές οργανώσεις που υφίστανται στο Πακιστάν», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εκκολαπτήριο των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο».

Στο κύριο άρθρο της Τέλεγκραφ διατυπώνεται η προτροπή προς τους Λονδρέζους να μην πανικοβληθούν, αλλά να προσαρμοστούν.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Τραγικό λάθος»

Οι εικόνες των υπόπτων προέρχονται από κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το θάνατο από τα πυρά Βρετανών αστυνομικών ενός 27χρονου Βραζιλιάνου, την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες είχε λανθασμένα είχε θεωρηθεί ως ένας εκ των δραστών των πρόσφατων ανεπιτυχών τρομοκρατικών επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά αστυνομικών μπροστά στα μάτια έντρομων επιβατών στο σταθμό του μετρό του Στόκγουελ στο νότιο Λονδίνο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες το λάθος της, κάνοντας λόγο για "θλιβερή τραγωδία".

Η Μπραζίλια ανακοίνωσε ότι απαιτεί εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λονδίνο, ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον ομόλογό του, Τζακ Στρο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άτυχος άνδρας εθεάθη να βγαίνει από μια πολυκατοικία η οποία ήταν υπό την παρακολούθηση αστυνομικών με πολιτικά.

Η συμπεριφορά του και η ένδυση του προξένησαν τη υποψία των αστυνομικών που τον καταδίωξαν έως τον υπόγειο σταθμό του Στόκγουελ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής πέντε φορές στο κεφάλι.

Οργανώσεις μουσουλμάνων και πολιτικών ελευθεριών ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.

Ο διοικητής της βρετανικής αστυνομίας, σερ Ίαν Μπλερ απολογήθηκε δημόσια στην οικογένεια του θύματος, αναλαμβάνοντας εκ μέρους της Σκότλαντ Γιαρντ την ευθύνη.

Ο σερ Ίαν Μπλερ δήλωσε ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι των ανεπιτυχών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου έχουν φύγει από τη χώρα.

Συλλήψεις

Τη σύλληψη ενός δεύτερου άνδρα στο Στόκγουελ του νοτίου Λονδίνου ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ, που αναζητά τους δράστες των νέων επιθέσεων της Πέμπτης στα μέσα μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο συλληφθείς θεωρείται ως ένας εκ των δραστών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανάκριση ενός ακόμα άνδρα που συνελήφθη τη Παρασκευή στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, επίσης στο Στόκγουελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου Ομπσέρβερ οι συλληφθέντες έχουν καταγωγή από τη Σομαλία και την Αιθιοπία, δημιουργώντας εικασίες περί ανατολικοαφρικανικού πυρήνα τρομοκρατών στο Λονδίνο.

Ανθρωποκυνηγητό

Στον απόηχο των νέων επιθέσεων η αστυνομία εξακολουθεί να απευθύνει εκκλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τους δράστες, που διέφυγαν όταν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που έφεραν δεν ανατινάχθηκαν κανονικά.

Συνεχώς προβάλλονται οι φωτογραφίες τεσσάρων υπόπτων από τα ισάριθμα σημεία των προχθεσινών περιστατικών, όπως καταγράφηκαν από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί σε τρία τρένα του υπόγειου σιδηρόδρομου και σε ένα λεωφορείο εξερράγησαν μόνο εν μέρει και ότι οι μηχανισμοί ήταν αυτοσχέδιοι.

Όπως είπε η αστυνομία ήταν τοποθετημένοι μέσα σε σκούρου χρώματος σακίδια και σακ βουαγιάζ.

Αλλά διευκρίνισε πως είναι νωρίς ακόμα για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς ήταν σχεδιασμένοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Η αστυνομία έκανε έρευνες τουλάχιστον σε τρία σπίτια σχετικά με τις επιθέσεις.

Σε μια από αυτές τις επιχειρήσεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν την οδό Χάροου στο δυτικό Λονδίνο και την οδό Σκότια στο Τουλς Χιλ, στα νότια της πόλης, απ' όπου είχε ξεκινήσει ο 27χρονος Βραζιλιάνος που έχασε στη συνέχεια τη ζωή του στο Στόκγουελ.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 06:08 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις για τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

Οι επιθέσεις πραγμτοποιήθηκαν στο απόγειο της τουριστικής περιόδου

Τουλάχιστον 88 είναι τα θύματα των χθεσινοβραδινών βομβιστικών επιθέσεων στα αιγυπτιακά τουριστικά θέρετρα Σαρμ ελ Σεΐχ και Νάαμα Μπέι, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι 23 από τους περίπου 150 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε μία ανοιχτή αγορά και δύο πολυτελή ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα είναι Αιγύπτιοι, ωστόσο τουλάχιστον 7 προέρχονται από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιταλία και η Τσεχία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, επισκεπτόμενος τα σημεία των επιθέσεων, δήλωσε ότι «δε θα ενδώσει στον εκβιασμό» των τρομοκρατών.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Μουμπάρακ, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας προέβησαν σε 35 συλλήψεις σε σχέση με τις επιθέσεις.

Ευθύνη των επιθέσεων

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου τόνισε ότι είναι νωρίς να εικάσουμε ότι πρόκειται για ενέργεια της Αλ Κάιντα.

Όπως σχολιάζει διπλωματικός συντάκτης του BBC, δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι η επίθεση είναι έργο της Αλ Κάνιτα ή κάποιου παρακλάδι της.

Νωρίτερα την ευθύνη των επιθέσεων φέρεται να ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπντουλά Αζάμ», που συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Η οργάνωση αυτή είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην πόλη Τάμπα, τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 34 άνθρωπο.

Εξάλλου, το 1997, 58 τουρίστες είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση κατά λεωφορείου που τους μετέφερε στην πόλη Λούξορ.

Διεθνής καταδίκη

Τις επιθέσεις καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.

Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξεις βαρβαρότητας» και προσέφερε βοήθεια στον πρόεδρο Μουμπάρακ για τη σύλληψη των δραστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο , είπε ότι οι επιθέσεις αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι διεθνής υπόθεση.

«Ο δικός τους πόλεμος είναι και δικός μας», είπε ο βρετανός υπουργός αναφερόμενος στους Αιγυπτίους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να πολεμήσει «τη μάστιγα» της τρομοκρατίας.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, προειδοποίησε ότι η ειρήνη σε όλο το κόσμο απειλείται από τον «καρκίνο της τρομοκρατίας».

Ενώ η Συρία εκφράζοντας την συμπαράσταση της προς την Αίγυπτο τόνισε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε μέτρα αποφασίσει να λάβει το Κάιρο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.