Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-07-25
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 22:30 (Ώρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός υπουργός συζητά με την ηγεσία του Κιργιστάν το μέλλον της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στη χώρα Στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, μετέβη ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Αμερικανός υπουργός συζητά με την ηγεσία της χώρας το μέλλον της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στη χώρα, στην οποία είναι σταθμευμένοι περίπου 1.000 στρατιώτες. Οι ΗΠΑ διατηρούν βάση και στο γειτονικό Οσμπεκιστάν. Και οι δύο χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ων αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ρωσία, η Κίνα και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας είχαν ζητήσει την απομάκρυνση των βάσεων, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έχουν ολοκληρωθεί. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Μπισκέκ μεταδίδει ότι είναι πιθανό να αγνοήσει η Ουάσιγκτον τα αιτήματα και ότι η επίσκεψη του κ. Ράμσφελντ εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπους να διατηρήσει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου) Η αστυνομία κατονομάζει δύο υπόπτους Με τον εντοπισμό του Μουχτάρ Σαίντ Ιμπραχίμ (α) συνδέεται η επιχείρηση της αστυνομίας σε σπίτι του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο Ενώ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό των βομβιστών του Λονδίνου, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο εκ των τεσσάρων υπόπτων για τις τέσσερις ανεπιτυχείς επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στον υπόγειο σιδηρόδρομο και ένα λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για τον 24χρονο Γιασίν Χασάν Ομάρ και τον 27χρονο Μουχτάρ Σαίντ Ιμπραχίμ. Με τον εντοπισμό του δευτέρου συνδέεται η επιχείρηση της αστυνομίας σε σπίτι του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο. Ο υπαρχηγός της αστυνομίας, Πίτερ Κλάρκ, επιβεβαίωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε κρυμμένος σε πάρκο του δυτικού Λονδίνου ήταν παρόμοιος με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στις ανεπιτυχείς επιθέσεις της 21ης Ιουλίου. Και αυτός ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε πλαστικό δοχείο τροφίμων ινδικής κατασκευής. Προϊόντα αυτού του τύπου πωλούνται σε 100 καταστήματα σε ολόκληρη τη Βρετανία. Κατά την αστυνομία, ο εικονιζόμενος επιχείρησε να πυροδοτήσει βόμβα στον σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου, Όβαλ Όπως ανακοινώθηκε, η αστυνομία πραγματοποίησε άλλες δύο συλλήψεις υπόπτων στο βόρειο Λονδίνο, μία την Κυριακή και μία τη Δευτέρα. Συνολικά κρατούνται πέντε άνθρωποι, βάσει του νόμου περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του ντε Μενέζες Ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί ο Βραζιλιάνος Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες δεν συμμορφώθηκε στις εκκλήσεις της αστυνομία να σταματήσει, με αποτέλεσμα να πυροβοληθεί εκλαμβανόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας, η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τα παράπονα πολιτών κατά της αστυνομίας, άρχισε την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες βρήκε τον θάνατο. Ο 27χρονος πυροβολήθηκε στο σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου την Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Σκόκγουελ του νότιου Λονδίνου οκτώ φορές συνολικά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην επιτροπή και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αποζημιώσει την οικογένεια του θύματος. Δηλώσεις Μπλερ για τον ντε Μενέζες Τη βαθιά του λύπη του για τον θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσάρλς ντε Μενέζες από τα πυρά αστυνομικών του τον εξέλαβαν ως βομβιστή αυτοκτονίας, εξέφρασε προς την οικογένεια του θύματος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. «Ολοι μας λυπούμαστε πολύ για το θάνατο ενός αθώου ανθρώπου και κατανοώ απολύτως τα αισθήματα της οικογένειας του νεαρού. Παράλληλα όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό νομίζω να τους συμπαρασταθούμε, έτσι ώστε να προστατέψουν όλους τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα», είπε ο κ. Μπλερ, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον γάλλο ομόλογο του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στη Ντάουνιγκ Στριτ. Ο κ. Βιλπέν δήλωσε ότι η Γαλλία και η Βρετανία θα συνεργασθούν στενά για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου) Το δαχτυλίδι που βρέθηκε δείχνει τη στέψη του βασιλιά από ελληνική θεότητα Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στην πόλη της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, Ζλατίνιτσα, έναν τάφο βασιλιά της αρχαίας Θράκης, όπως εκτιμάται. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο τάφος είναι 2.400 ετών. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται χρυσό στέμμα, δακτυλίδι, πανοπλία και κύπελλα φτιαγμένα από χρυσό, ασήμι και χαλκό. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, η σορός του νεαρού, όπως πιστεύεται, βασιλιά, βρισκόταν σε μία τάφρο μαζί με δυο άλογα και ένα σκύλο. Ανάλογα ευρήματα βρέθηκαν, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντιμιτρόφ, και στις ανασκαφές άλλων τάφων στη Βουλγαρία, η συγκεκριμένη όμως ανασκαφή αναδεικνύει μια ιδιαιτερότητα: «Όπως οι Αιγύπτιοι έκτιζαν πυραμίδες και τις χρησιμοποιούσαν ως ναούς πριν πεθάνουν, έτσι και οι ηγεμόνες της αρχαίας Θράκης κατασκεύαζαν τύμβους. Όταν πέθαιναν τους έθαβαν εκεί μέσα και από πάνω έριχναν χώμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν υπάρχει τύμβος», είπε στο ΒΒC o κ. Ντιμιτρόφ.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 15:27 (Ώρα Λονδίνου) Στη δίνη σκανδάλου η Κομέρτσμπανκ Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνήθηκαν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Φρακφούρτη Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται έρευνες για ξέπλυμα» χρημάτων, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η γερμανική τράπεζα, Κομέρτσμπανκ. Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνήθηκαν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Φρακφούρτη, ενώ έρευνες διεξήχθησαν και στην Ελβετία. Η εισαγγελία της Ζυρίχης έκανε γνωστό ότι οι έρευνες σχετίζονται με συντονισμένες διεθνείς ενέργειες εναντίον κυκλώματος «ξεπλύματος» κεφαλαίων που προέρχονται από κρατικές εταιρείες της Ρωσίας, μέσω ενός δικτύου εικονικών εταιρειών και συμμετοχών. Πρόκειται κυρίως, όπως έγινε γνωστό χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί- για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Τελεκόμινβεστ, τα οποία διακινήθηκαν στη δεκαετία του ΄90. Η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ γράφει ότι η Κομέρτσμπανκ διαδραματίζει στην όλη υπόθεση κεντρικό ρόλο. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή προσωπικού ο Ανδρέας ντε Μεζιέρ, ο οποίος προσφάτως είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, «για προσωπικούς λόγους». Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία ερεύνησε το γραφείο του κ. ντε Μεζιέρ, σε σχέση με το σκάνδαλο. Την παραίτησή τους υπέβαλαν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, η διοίκηση της οποίας δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις αρχές για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν θέλουν να δουλεύουν μετά τα 65 τους Οι Βρετανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να γίνουν 67 χρόνων και μετά να λάβουν σύνταξη από το κράτος, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που κυκλοφόρησε στη χώρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής, το οποίο εκπόνησε την έρευνα, η βρετανική κυβέρνηση και οι εργοδότες της χώρας οφείλουν αρχικώς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και μετά να εφαρμόσουν τις αλλαγές. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπλερ δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια προς το παρόν να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των Συντηρητικών είπαν ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο εάν δοθούν κίνητρα στους εργαζομένους. Ο συντάκτης της έκθεσης, Πίτερ Ρόμπινσον, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα τότε θα καταρρεύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, λόγω της αποκαλούμενης γήρανσης του πληθυσμού. Ο συντάκτης της έκθεσης παραδέχθηκε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τα 65 τους χρόνια.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου) Η αστυνομία κατονομάζει δύο υπόπτους Με τον εντοπισμό του Μουχτάρ Σαίντ Ιμπραχίμ (α) συνδέεται η επιχείρηση της αστυνομίας σε σπίτι του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο Ενώ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό των βομβιστών του Λονδίνου, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο εκ των τεσσάρων υπόπτων για τις τέσσερις ανεπιτυχείς επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στον υπόγειο σιδηρόδρομο και ένα λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για τον 24χρονο Γιασίν Χασάν Ομάρ και τον 27χρονο Μουχτάρ Σαίντ Ιμπραχίμ. Με τον εντοπισμό του δευτέρου συνδέεται η επιχείρηση της αστυνομίας σε σπίτι του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο. Ο υπαρχηγός της αστυνομίας, Πίτερ Κλάρκ, επιβεβαίωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε κρυμμένος σε πάρκο του δυτικού Λονδίνου ήταν παρόμοιος με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στις ανεπιτυχείς επιθέσεις της 21ης Ιουλίου. Και αυτός ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε πλαστικό δοχείο τροφίμων ινδικής κατασκευής. Ο τύπος των συγκεκριμένων προϊόντων πωλείται σε 100 καταστήματα σε ολόκλήρη τη Βρετανία. Δηλώσεις Μπλερ για τον ντε Μενέζες Τη βαθιά του λύπη του για τον θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσάρλς ντε Μενέζες από τα πυρά αστυνομικών του τον εξέλαβαν ως βομβιστή αυτοκτονίας, εξέφρασε προς την οικογένεια του θύματος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. «Ολοι μας λυπούμαστε πολύ για το θάνατο ενός αθώου ανθρώπου και κατανοώ απολύτως τα αισθήματα της οικογένειας του νεαρού. Παράλληλα όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό νομίζω να τους συμπαρασταθούμε, έτσι ώστε να προστατέψουν όλους τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα», είπε ο κ. Μπλερ, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον γάλλο ομόλογο του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στη Ντάουνιγκ Στριτ. Ο κ. Βιλπέν δήλωσε ότι η Γαλλία και η Βρετανία θα συνεργασθούν στενά για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου) Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις Κορυφώνονται την Τρίτη οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ κατά του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο κατατίθεται την ίδια ημέρα στο κοινοβούλιο της χώρας. Η ΓΣΣΕ έχει εξαγγείλει για την Τρίτη 24ωρη πανεργατική απεργία κατά του νομοσχεδίου, ενώ στάση εργασίας έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Στην απεργία συμμετέχουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι εμποροϋπάλληλοι και το προσωπικό των ΔΕΚΟ. Τρίωρη στάση εργασίας μέχρι τις 11 το πρωί κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Προβλήματα θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στην Πολιτική Αεροπορία. Επίσης θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και δεν θα εκδοθούν εφημερίδες. Το ΠΑΣΟΚ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, το ΚΚΕ καταγγέλλει επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων, ενώ ο ΣΥΝ απευθύνει κάλεσμα για μαζικούς αγώνες. Την Τρίτη το βράδυ,η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, ενώ το πρωί το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου) Άρση του αποκλεισμού των σουνιτών Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν σκοτωθεί πάνω από 200 άτομα στο Ιράκ Οι εκπρόσωποι των σουνιτών στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι θα άρουν τον αποκλεισμό της επιτροπής που έχει αναλάβει να εκπονήσει το Σύνταγμα της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Βαγδάτη. Ο σουνίτης πολιτικός, Σαντούν Ζουμπεϊντί, είπε στο BBC ότι 12 σουνίτες μέλη της επιτροπής έχουν αρχίσει ήδη να συμμετέχουν στις εργασίες για την εκπόνηση του Συντάγματος. Ο Σαντούν Ζουμπεϊντί τόνισε ότι οι σουνίτες συνειδητοποίησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αντιπροσώπευσή τους στις διαδικασίες. Ο αποκλεισμός είχε κηρυχθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία δύο σουνιτών πολιτικών που συμμετείχαν στις διαδικασίες εκπόνησης του Συντάγματος. Εν τω μεταξύ, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση που επέφερε το θάνατο 25 ατόμων. Κατά την πρώτη επίθεση, ένα μικρό λεωφορείο παγιδευμένο με εκρητικά εξεράγη έξω από ένα ξενοδοχείο όπου διαμένουν Αμερικανοί εργολάβοι. Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δέκα τραυματίστηκαν. Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας, επιφέροντας το θάνατο δύο αστυνομικών στην φρουρούμενη πράσινη ζώνη της Βαγδάτης. Τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 200 άτομα στο Ιράκ.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου) Φωτογραφίες υπόπτων στην Αίγυπτο Οι έξι αγνοούμενοι Πακιστανοί άφησαν τα διαβατήριά τους σε ρεσεψιόν του ξενοδοχείου Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες έξι Πακιστανών που θεωρούνται ύποπτοι για τις επιθέσεις στο τουριστικό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ Ελ Σεϊχ. Οι έξι άνδρες έμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής και άφησαν τα διαβατήριά τους στη ρεσεψιόν. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, από τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 64 άτομα, αν και το προσωπικό των νοσοκομείων αναφέρει ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 88. Οι αστυνομικές αρχές ανέκριναν περισσότερα από 70 άτομα για τις βομβιστικές επιθέσεις. Πιστεύεται ότι οι επιθέσεις στο Σαρμ Ελ Σεϊχ μπορεί να συνδέοντια με την επίθεση που έλαβε χώρα πέρυσι στην Τάμπα της Αιγύπτου. Οι τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε μία ανοιχτή αγορά και δύο πολυτελή ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα είναι Αιγύπτιοι, ωστόσο τουλάχιστον επτά προέρχονται από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιταλία και η Τσεχία. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, έπειτα από την επίσκεψή του στα σημεία των επιθέσεων, δήλωσε ότι «δε θα ενδώσει στον εκβιασμό» των τρομοκρατών. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, κυρίως εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Σαρμ ελ Σεΐχ, καταδικάζοντας την τρομοκρατία. Οι διαδηλωτές κρατούσαν κεριά και άφησαν λουλούδια στον τόπο της έκρηξης μπροστά σε ένα ξενοδοχείο.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου) Συνεχίζονται οι ανακρίσεις άλλων τριών υπόπτων, οι οποίοι μπορούν να κρατηθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη Οι δράστες των επιθέσεων της περασμένης Πέμπτης στο δίκτυο συγκοινωνιών του Λονδίνου εξακολουθούν να είναι ασύλληπτοι και μπορεί να έχουν πρόσβαση σε εκρηκτικές ύλες, σύμφωνα με την αστυνομία. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακρίνει τρεις άνδρες, αλλά κανείς από αυτούς δεν πιστεύεται ότι είναι ανάμεσα στους δράστες. Ένα πακέτο που βρέθηκε σε πάρκο του Λονδίνου και καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη πιστεύεται ότι ήταν μία πέμπτη βόμβα. Εν τω μεταξύ, η οικογένεια του άτυχου Βραζιλιάνου, Ζαν Σαρλ Ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από λάθος των αστυνομικών, σχεδιάζει να υποβάλει μήνυση εναντίον της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου. Ο 27χρονος Βραζιλιάνος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς στον σταθμό Στόκγουελ του μετρό, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. «Δεν είναι αρκετή μία συγνώμη» Οι επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου ζήτησαν συγνώμη, αλλά οι συγγενείς του άτυχου νεαρού είπαν ότι μία συγνώμη δεν είναι αρκετή και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να τον υποπτεύονται για τρομοκράτη. Ο ξάδελφος του θύματος, Άλεξ Περέιρα, ζήτησε να δει τη δολοφονία από τα κυκλώματα παρακολούθησης του μετρό και κατηγόρησε την αστυνομία για ανικανότητα. Ταυτόχρονα, είπε ότι οι Βραζιλιάνοι δεν πρόκειται να σταυρώσουν τα χέρια τους και να παραμείνουν αμέτοχοι. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, συναντά τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Τσέλσο Αμορίμ. Πάντως, ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η οδηγία των πυροβολισμών με στόχο το θάνατο και όχι τον τραυματισμό των υπόπτων.
Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου) Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη Δεκάδες είναι οι τραυματίες, ενώ πολλά οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή τυλίχθηκαν στις φλόγες Συνεχίζεται το κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ, που έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου διακοσίων ανθρώπων τις τελευταίες δέκα ημέρες. Από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού σκοτώθηκαν σήμερα 22 και τραυματίστηκαν 25 άνθρωποι, σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στη συνοικία Μαστάλ της Βαδγάτης. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, ενώ πολλά οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή τυλίχθηκαν στις φλόγες. Να επιστρέψουν στις διαβουλεύσεις για την εκπόνηση του σχεδίου νέου Συντάγματος, κάλεσε τους σουνίτες της χώρας ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χοσγιάρ Ζεμπάρι. Οι σουνίτες ανέστειλαν τη συμμετοχή τους, μετά από τη δολοφονία δύο ηγετικών στελεχών του κόμματος "Συμβούλιο για Εθνικό Διάλογο", ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου) Παραμένει η οδηγία των πυροβολισμών Συνεχίζονται οι ανακρίσεις άλλων τριών υπόπτων, οι οποίοι μπορούν να κρατηθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη Εν μέσω επικρίσεων και έντονων αντιδράσεων για το θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες από πυρά αστυνομικών με πολιτικά οι αστυνομικές δυνάμεις της Βρετανίας συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των τεσσάρων ασύλληπτων δραστών των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων στον υπόγειο σιδηρόδρομο και ένα λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας την περασμένη Πέμπτη. Οι συγγενείς του Βραζιλιάνου ηλεκτρολόγου ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγή κατά της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου. Η 47χρονη ξαδέρφη του εκλιπόντος δήλωσε στο BBC ότι οι Βρετανοί αστυνομικοί αντέδρασαν ως ερασιτέχνες. Ο αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ δήλωσε πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στις έρευνες των αστυνομικών αρχών, οι οποίες, όπως είπε, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία θα συνεχίσει να εφαρμόζει την οδηγία που έχουν λάβει οι αστυνομικοί να πυροβολούν κατά υπόπτων βομβιστών αυτοκτονίας παρά την εσφαλμένη ενέργεια που στοίχισε τη ζωή του 27χρονου Βραζιλιάνου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο θα έχει αργότερα συνομιλίες με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Σέλσο Αμορίμ. Ο σερ Ίαν Μπλερ τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον κάνουν να πιστεύει ότι οι δράστες κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Σκότλαντ Γιάρντ δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων υπόπτων των αποτυχημένων βομβιστικών αποπειρών της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο, οι εικόνες των υπόπτων από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος, η ανταπόκριση του κοινού και τα αποδεικτικά στοιχεία από τους τόπους των επιθέσεων ενισχύουν την άποψη ότι η αστυνομία γνωρίζει ήδη την ταυτότητα των υπόπτων. Σύμφωνα με μία θεωρία τουλάχιστον ένας ή όλοι οι δράστες ενδέχεται να έχουν ήδη αυτοκτονήσει. Από τις βασικές ανησυχίες των αστυνομικών είναι ότι οι δράστες θα μπορούσαν να προμηθευτούν κι άλλα εκρηκτικά. Το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκε σε πάρκο του βορειοδυτικού Λονδίνου ύποπτο πακέτο, το οποίο εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τις αστυνομικές αρχές. Σημαντικές, επίσης, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης θεωρούνται οι τρεις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου. Η ανάκριση των συλληφθέντων θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Ντέιλι Μίρορ και του τηλεοπτικού πρωινού προγράμματος GMTV του καναλιού ITV αποκαλύπτει ότι το 23% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο στο Ιράκ, το 62% είπε ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλε στις επιθέσεις και το 12% δήλωσε ότι τα δύο γεγονότα δε συνδέονται άμεσα. Εν τω μεταξύ, το Λονδίνο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν για συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ. Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών τα μέτρα ασφαλείας στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων του Λονδίνου αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 02:21 (Ώρα Λονδίνου) Στο λάθος μέρος. Τη λάθος στιγμή Πιέσεις δέχεται η αστυνομία του Λονδίνου για επανεξέταση των αντιτρομοκρατικών μεθόδων των ένοπλων μελών της μετά τον τραγικό θάνατο του ανύποπτου 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες από πυρά αστυνομικών με πολιτικά σε σταθμό του μετρό του Λονδίνου. «Στο λάθος μέρος. Τη λάθος στιγμή», υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η «Ιντιπέντεντ» (Independent) για τον 27χρονο Βραζιλιάνο που από δέκα ετών ήθελε να γίνει ηλεκτρολόγος. «Το παιδί από τη Βραζιλία: ένα ακόμα θύμα της τρομοκρατίας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Μέιλ» (Daily Mail). «Μια σύντομη βόλτα και μετά το λεωφορείο ένα πολύ συνηθισμένο ταξίδι προς το θάνατο», αναφέρει η «Γκάρντιαν», η οποία επιχειρεί στο πρωτοσέλιδό της να ζωντανέψει τις τελευταίες στιγμές του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες. «Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει ότι θα αργήσει στη δουλειά», θυμάται ο Ζέσιο ντε Αβίλα, φίλος και συνάδελφος του εκλιπόντος. Και προσθέτει, «όταν δεν με ξαναπήρε τηλέφωνο, προσπάθησα να τον πάρω εγώ ξανά και ξανά. Άφησα μηνύματα στον τηλεφωνητή, έστειλα γραπτά μηνύματα. Τελικά στις 12:45 πήγα για ύπνο, όταν ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ένας αστυνομικός. Είπε ότι είχε κάτι πολύ σημαντικό να μου ανακοινώσει». Εμμένει ο Ίαν Μπλερ Η Ντέιλι Μίρορ επιλέγει για τον τίτλο δημοσιεύματός της, δήλωση του επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ, για τις μεθόδους της υπηρεσίας του: «Συγγνώμη αλλά έχουμε δίκιο. Ο αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας διαβεβαιώνει ότι η τακτική της αστυνομίας δεν θ΄ αλλάξει». «Περισσότεροι αθώοι θα μπορούσαν να πυροβοληθούν», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph), η οποία σε άλλο σχετικό άρθρο γράφει, «η τακτική πυροβολείστε για να σκοτώστε στο επίκεντρο των ερευνών για το θάνατο ενός αθώου». Και η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) παρατηρεί ότι «αυξάνονται οι πιέσεις για τις αντιτρομοκρατικές μεθόδους». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο θάνατος του 27χρονου Βραζιλιάνου ηλεκτρολόγου επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αποσαφήνιση του ρόλου της ένοπλης αστυνομίας στη Βρετανία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος και μέλους της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για το ρόλο της ένοπλης αστυνομίας, Αν Κράιερ: «Δεν πρέπει αυτομάτως να επιλέγουμε την τακτική αυτή, διότι έτσι είναι σαν να παίζουμε με τους κανόνες των τρομοκρατών. Δεν πρέπει να πέσουμε στο επίπεδό τους. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη βρετανική δικαιοσύνη. Οι ύποπτοι πρέπει να συλληφθούν, να δικαστούν κι όταν αποδειχθεί η ενοχή τους να τιμωρηθούν. Ποτέ μου δε θα στηρίξω την τακτική πυροβολείστε για να σκοτώστε». «Περισσότεροι επίλεκτοι αστυνομικοί για τον εντοπισμό των πέντε ασύλληπτων βομβιστών», γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Τάιμς» (The Times). Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα περισσότεροι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα θα αναπτυχθούν από σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου, καθώς προέκυψε ότι παραμένει ασύλληπτος και πέμπτος βομβιστής, ο οποίος συνδέεται με τις αποτυχημένες βομβιστικές απόπειρες της περασμένης Πέμπτης. Επιπλέον, η «Τάιμς» επισημαίνει ότι ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακληθεί η οδηγία «πυροβολείστε για να σκοτώστε» που έχουν λάβει οι αστυνομικές δυνάμεις παρά το τραγικό θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες. Η έρευνα συνεχίζεται Όσον αφορά το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι βρετανικές αρχές για τον εντοπισμό των τεσσάρων ασύλληπτων βομβιστών της Πέμπτης η «Ντέιλι Μίρορ» γράφει ότι η αστυνομία δεν έχει ενδείξεις ότι οι ύποπτοι κατάφεραν να δραπετεύσουν εκτός Βρετανίας. Βάσει μιας θεωρίας δεν αποκλείεται οι δράστες να έχουν ήδη αυτοκτονήσει εξαιτίας της αποτυχημένης τους απόπειρας. Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι «τηλεφωνικά στοιχεία συνδέουν τις δύο συμμορίες». Σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ η αστυνομία έχει στη διάθεσή της τηλεφωνικά στοιχεία, τα οποία φαίνεται να συνδέουν την ομάδα των βομβιστών της 7ης Ιουλίου με την ομάδα των βομβιστών που αποπειράθηκε να επιτεθεί στις 21 Ιουλίου. Η «Τάιμς» επικαλούμενη αστυνομικές πηγές αναφέρει, επίσης, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ανακάλυψαν τσάντα με εκρηκτικά σε πάρκο του δυτικού Λονδίνου. Ο τύπος των εκρηκτικών ήταν ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές απόπειρες της Πέμπτης. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ένας πέμπτος βομβιστής εγκατέλειψε για άγνωστους λόγους την αποστολή του. Οι δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι οι τέσσερις φερόμενοι ως βομβιστές έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο, ότι κατάγονται όλοι από χώρες της ανατολικής Αφρικής και ότι σκοπεύουν να χτυπήσουν ξανά. «Η αστυνομία πιστεύει ότι οι δύο πυρήνες των βομβιστών συναντήθηκαν σε κέντρο αναψυχής για ράφτινγκ», αναφέρει η «Ιντιπέντεντ» και προσθέτει ότι η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι δύο εκ των τεσσάρων βομβιστών της 7ης Ιουλίου συνάντησαν δύο από τους βομβιστές της αποτυχημένης απόπειρας της 21ης Ιουλίου σε κέντρο αναψυχής στην Ουαλία. Τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας δημοσιεύουν φωτογραφίες των δύο βομβιστών της 7ης Ιουλίου να απολαμβάνουν το ράφτινγκ. Τέλος δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Ντέιλι Μίρορ» και του δικτύου ITV αποκαλύπτει ότι το 85% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η εισβολή στο Ιράκ ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2005 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου) Την ανησυχία τους για το θανάσιμο πυροβολισμό του 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες εκφράζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι οποίες, επίσης, εξετάζουν τις συνέπειες των βομβιστικών επιθέσεων της Αιγύπτου για την Ευρώπη. Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» (El Mundo) αποδίδει το λάθος των βρετανικών αστυνομικών αρχών στην πίεση που δέχονται οι αστυνομικοί του Λονδίνου μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. «Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει στους εχθρούς της δημοκρατίας να επωφεληθούν αυτού του τραγικού λάθους», υποστηρίζει η «Ελ Μούντο» και καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να διαλευκάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την υπόθεση για να μην επαναληφθεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο. Η ισπανική εφημερίδα εκτιμά ότι η αναστάτωση και οι αντιδράσεις θα ήταν πιο έντονες εάν συνέβαινε κάτι παρόμοιο στην Ισπανία μετά τις επιθέσεις της Μαδρίτης. Στη Γερμανία, η «Ντερ Τάγκεστσαϊτουνγκ» (Der Tageszeitung) χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την μέθοδο της βρετανικής αστυνομίας να πυροβολεί στο κεφάλι υπόπτους βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας. «Η αστυνομία», λέει η γερμανική εφημερίδα, «διέθετε στοιχεία: το θύμα βγήκε από ένα κτίριο, το οποίο παρακολουθούταν, το θύμα αγνόησε τις εντολές των αστυνομικών, είχε μαύρα μαλλιά και φορούσε παλτό μες το καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτός ο κατάλογος των στοιχείων αποδεικνύει ότι ήταν τελείως αβάσιμη η απόφαση για το θανάσιμο πυροβολισμό ενός ανθρώπου». «Ο Οσάμα τρίβει τα χέρια του με ικανοποίηση», σχολιάζει η εφημερίδα «Πράβο» (Pravo) της Πράγας, η οποία θεωρεί ότι «στόχος των τρομοκρατών είναι η αποδυνάμωση των δημοκρατικών κοινωνιών». Η ίδια εφημερίδα αναρωτιέται: «μπορεί ένας αστυνομικός να πυροβολεί έναν φερόμενο ως ύποπτο για τρομοκρατία επειδή δε μοιάζει με Ευρωπαίος και επειδή ίσως να κρύβει κάτι κάτω από το παλτό του;» Η αυστριακή «Ντερ Στάνταρντ» (Der Standard) συμφωνεί με τη βρετανική κοινή γνώμη που ζητά τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας και αναφέρει «ακόμα κι όταν η τρομοκρατική απειλή είναι υπαρκτή, η απόφαση της αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει να υπόκειται σε οδηγίες της αστυνομίας». Η «Ελ Παΐς» (El Pais) επικεντρώνει την προσοχή της στον Τόνι Μπλερ υποστηρίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου προέβαλαν «τα καλύτερα και τα χειρότερα στοιχεία της προσωπικότητας του Βρετανού πρωθυπουργού». «Το κύμα των επιθέσεων ενίσχυσε την ηγεσία του Τόνι Μπλερ», σημειώνει η «Ελ Παΐς» αλλά προσθέτει, «ωστόσο, ο κ. Μπλερ ακόμα αρνείται να απαντήσει το ερώτημα που θέτουν όλοι οι Βρετανοί: εάν ο πόλεμος στο Ιράκ ενίσχυσε την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο». Ευρωπαϊκός στόχος; «Το δολοφονικό καλοκαίρι της Αλ Κάιντα», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις του Λονδίνου και συνεχίζει με τις επιθέσεις στην Αίγυπτο, «έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις επέφεραν τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση του Μουμπάρακ, ο οποίος είναι πιο ευάλωτος από ποτέ στην τρομοκρατία των ισλαμιστών». Σύμφωνα με την «Ελ Παΐς» οι επιθέσεις του Λονδίνου δε συνδέονται με τις επιθέσεις στο Σαρμ Ελ Σεΐχ. «Αλλά», διευκρινίζει η ισπανική εφημερίδα, «αυτές οι δύο επιθέσεις βασίζονται στο ίδιο σενάριο, την ίδια στρατηγική της παγκόσμιας τρομοκρατίας των ακραίων ισλαμιστών που θέλουν να συνθλίψουν τη Δύση επειδή πιστεύουν ότι είναι μια ηθικά παρηκμασμένη κοινωνία». Η σλοβάκικη «Πράβντα» (Pravda) υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις στην Αίγυπτο δεν ήταν μια πράξη αντεκδίκησης για τον πόλεμο στο Ιράκ. «Η Αίγυπτος δεν έχει στρατεύματα στο Ιράκ και είναι μια μουσουλμανική χώρα», σημειώνει η «Πράβντα». Στην Ιταλία, η εφημερίδα «Λα Στάμπα» (La Stampa) χαρακτηρίζει την επίθεση στο αιγυπτιακό θέρετρο «καλά μελετημένη και υπολογισμένη». «Παρά το γεγονός ότι η σφαγή εκτυλίχθηκε στη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο πολιτικός και ιδεολογικός στόχος των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν κυρίως ευρωπαϊκός», υποστηρίζει η «Λα Στάμπα».
|