Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-30

  1. «Γυμνή αλήθεια»
  2. Νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα στην Ιταλία
  3. Επιστροφή στη Λιβύη
  4. Διαστημικός «περίπατος»
  5. Στη Ρεάλ ο Ρομπίνιο
  6. Κινήθηκε η διαδικασία έκδοσης
  7. «Προσποιήθηκε τον ομοφυλόφιλο ο Χέντριξ»
  8. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  9. Βρέθηκε και δέκατος πλανήτης
  10. «Να φύγει η αμερικανική βάση»
  11. Νέα επίθεση αυτιοκτονίας στη Βαγδάτη
  12. Βρέθηκε και δέκατος πλανήτης
  13. Λύπη σε Λευκωσία, ικανοποίηση σε Λονδίνο
  14. Υπό κράτηση
  15. Ευθύνες και μέτρα προστασίας
  16. Η ώρα της ανάκρισης

Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Γυμνή αλήθεια»

Εκατοντάδες επισκέπτες ανταποκρίθηκαν, όχι όμως και εντελώς, στην παρότρυνση να βγάλουν τα ρούχα τους

Συμμορφούμενοι με τη θεματική της έκθεσης «Γυμνή αλήθεια», αλλά και τις ψηλές θερμοκρασίες της εποχής, οι υπεύθυνοι της πινακοθήκης της Βιέννης, «Λέοπολντ Μουσέουμ», παρότρυναν τους επισκέπτες να βγάλουν τα ρούχα τους, παρέχοντας ως κίνητρο ελεύθερη είσοδο.

Η Ελίσαμπετ Λέοπολντ του ομώνυμου Ιδρύματος είπε ότι «τα γυμνά σώματα είναι πιο όμορφα από εκείνα που φέρουν ρούχα», ενώ ο οικονομικός διευθυντής της πινακοθήκης, Πέτερ Βάινχεουπλ, τόνισε ότι ήθελε να βοηθήσει τους επισκέπτες που υπέφεραν από τη ζέστη. Η θερμοκρασία ξεπερνούσε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αυστρία στους 30 βαθμούς.

Συγχρόνως όμως, είπε ο κ. Βάινχεουπλ , ήλπιζε στην πρόκληση ενός «μίνι-σκανδάλου», αναλόγου με εκείνο που προκάλεσαν στην συντηρητική κοινωνία της Βιέννης στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα, τα γυμνά στους ερωτικούς πίονακες πίνακες του Έγκον Σίλε και στα έργα του Γκούσταβ Κλίμτ, που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Στην έκθεση - διαρκεί μέχρι τις 22 Αυγούστου- περιλαμβάνονται 180 έργα από διάφορους καλλιτέχνες, με προεξέχοντες πίνακες του Έγκον Σίλε (1890-1918), Γκούσταβ Κλίμτ (1862-1918) και Όσκαρ Κοκόσκα (1886-1980).

Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεικός από τον πίνακα «Nuda Veritas», που ζωγράφισε ο Κλιμτ το 1899, αντιδρώντας στην απόρριψη ως «τολμηρών», έργων που του ζητήθηκαν για να κοσμήσουν το πανεπιστήμιο της Βιέννης.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα στην Ιταλία

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η ιταλική αστυνομία μετά τις πειθέσεις στο Λονδίνο

Το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των κυβερνητικών προτάσεων για ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται η επιτήρηση του ίντερνετ, η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, η παράταση στο διπλάσιο (48 ώρες) του χρόνου κράτησης υπόπτων, η ανάκριση υπόπτων χωρίς την παρουσία δικηγόρων, αύξηση των ποινών για την κατοχή πλαστογραφημένων εγγράφων, απέλαση αλοδαπ΄βων που κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς και ποινές φυλάκισης για κάλυψη χαρακτηριστικών του προσώπου, συμπεριλαμβανομένης και της μπούργκα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τζιουζέπε Πισάνου, μετά την υπερψήφιση των μέτρων ότι η τρομοκρατική απειλή ισλαμιστών έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και κανείς στον κόσμο δεν είναι πλέον αλώβητος.

Ο ίδιος τόνισε ότι παρότι η Ιταλία θεωρείται ενδεχόμενος στόχος των τρομοκρατών, μέχρι τώρα δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες για χτύπημα.

Ωστόσο περισσότεροι από 1.300 αστυνομικοί βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση επιφυλακής, φρουρώντας δημόσια κτίρια, σταθμούς, λιμάνια, ξένες πρεσβείες, αλλά και το Βατικανό.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 19:26 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στη Λιβύη

H Occidental δηλώνει ότι είναι η πρώτη εταιρεία που επαναδραστηριοποιείται στη Λιβύη

Για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια η αμερικανική πετρελαϊκή Εταιρεία Occidental Petroleum δραστηριοποιείται και πάλι στη Λιβύη, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη άδεια από τις αρχές της χώρας.

Η εταιρεία είχε αναγκαστεί να αναστείλει τις εργασίες της στη Λιβύη στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, μετά την επιβολή κυρώσεων στην βορειοαφρικανική χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας είχαν περιέλθει υπό τον έλεγχο του κράτους.

Η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Λιβύης από την Ουάσιγκτον το 2004, άνοιξαν το δρόμο για την επιστροφή των πετρελαϊκών εταιρειών.

Η Occidental Petroleum Corporation συγκαταλέγεται στςι εταιρείες που εξασφάλισαν συμβόλαια άντλησης πετρελαίου στη Λιβύη- ανέλαβε την παραγωγή 12.000-15.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Οι κυρώσεις κατά της Λιβύης είχαν επιβληθεί επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν το 1986 και βάσει αυτών απαγορεύονταν σε αμερικανικές εταιρείες η συνεργασία με τη Λιβύη.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 20:31 (Ώρα Λονδίνου)

Διαστημικός «περίπατος»

Ο Ιάπωνας Σοίσι Νογκούτσι και ο Αμερικανός Στιβ Ρόμπινσον παρέμειναν επί έξι ώρες και 50 λεπτά στο διάστημα

Δύο από τους επτά αστροναύτες του διαστημοπλοίου Ντισκάβερι ολοκλήρωσαν σήμερα με επιτυχία τον πρώτο μετά το 2002 διαστημικό «περίπατο».

Ο Ιάπωνας Σοίσι Νογκούτσι και ο Αμερικανός Στιβ Ρόμπινσον παρέμειναν επί έξι ώρες και 50 λεπτά στο διάστημα.

Οι δύο αστροναύτεςστη δοκίμασαν μεθόδους επισκευής του θερμικού τοιχώματος του διαστημικού αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα η αμερικανική διαστημική εταιρεία ΝΑΣΑ αναλύει τις φωτογραφίες από την αποκόλληση τμήματος του προστατευτικού τοιχώματος του διαστημικού λεωφορείου, κατά την εκτόξευσή του.

Η αποστολή του Ντισκάβερι αναμένεται να παραταθεί κατά μία ημέρα στις 13 ημέρες, καθώς η ΝΑΣΑ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS που ζήτησε βοήθεια για την εκτέλεση κάποιων εργασιών.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Ρεάλ ο Ρομπίνιο

Στα 28 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος της μεταγραφής του Ρομπίνιο στη Ρεάλ

Με τον 21χρονο Βραζιλιάνο διεθνή Ρομπίνιο ενισχύει τις γραμμές της η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε εξασφαλίσει προηγουμένως τον επίσης βραζιλιάνου διεθνή Χούλιο Μπαπτίστα από τη Σεβίλλη.

Ούτε η Ρεάλ, ούτε η Σάντος, η μέχρι τώρα ομάδα του Ρόμπσον ντε Σόουζα, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Ρουμπίνιο, έδωσαν στη δημοσιότητα το συνολικό ύψος του κόστους της μεταγραφής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, η Ρεάλ κατέβαλε στη Σάντος ποσό γύρω στα 28 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή.

Ο αντιπρόεδρος τςη Ρεάλ, Εμίλιο Μπουντραγιένο χαρακτήρισε τη μεταγραφή του Ρομπίνιο «πολύ σημαντική. «Χρειαζόμαστε στην ομάδα μεγάλους παίχτες και ο Ρομπίνιοπ είναι ένας από αυτούς», είπε το παλιό ίνδαλμα των οπαδών της Ρεάλ.

Η απόκτηση των δύο Βραζιλιάνων κυνηγών από τη Ρεάλ θέτει και πάλι επί τάπητος το θέμα της παραμονής ή μη στην ομάδα του Άγγλου διεθνούς Μάικλ Όυεν.

Ο Ρομπίνιο κέρδισε στη χώρα του 12 τίτλους, ενώ το στιλ του παιχνιδιού του κάνει πολλούς να μιλούν για έναν νέο Πελέ, ο οποίος έπαιξε στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του επίσης στη Σάντος.


Κινήθηκε η διαδικασία έκδοσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Ρώμη η διαδικασία έκδοσης του Οσμάν Χουσάΐν, που θεωρείται ως ένας εκ των τεσσάρων δραστών που αποπειράθηκαν να επιτεθούν με βόμβες στον υπόγειο σιδηρόδρομο και ένα λεωφορείο του Λονδίνου στις 21 Ιουλίου.

Oι βασικοί ύποπτοι

1. Γιασίν Χασάν Ομάρ: Συνελήφθη στο Μπέρμινγκχαμ. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/ Γουόρεν Στριτ.

2. Μουκτάρ Σαίντ Ιμπραχίμ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο λεωφορείο 26.

3. Ραμζί Μοχάμεντ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο μετρό/Όβαλ.

4. Οσμάν Χουσάΐν: Συνελήφθη στη Ρώμη. Θεωρείται ύποπτος για την πόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/Σέπερντς Μπους.

Η διαδικασία έκδοσης του Οσμάν Χουσάΐν αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες, ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με τη δικηγόρου του δεν επιθυμεί να εκδοθεί στη Βρετανία.

Στη Ρώμη ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Τζιουζέπε Πισάνου, δήλωσε ότι ο Οσμάν Χουσάΐν, που φέρει και το όνομα Ισαάκ Χάμντι, έχει στην Ιταλία υποστηρικτές από την Αιθιοπία και την Ερυθραία, στους οποίους υπολόγιζε προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

Στη Ρώμη έφτασε σιδηροδρομικώς στις 26 Ιουλίου, περνώντας τη Μάγχη με το τραίνο «Γιούροσταρ» και στη συνέχεια παίρνοντας τραίνο από το Παρίσι.

Η αστυνομία ερεύνησε 15 σπίτια σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας, είπε ο κ. Πισάνου, τονίζοντας ακόμη ότι ο συλληφθείς είχε επαφές με ανατολικοαφρικανούς στη Μπρέσια και στο Μιλάνο.

Αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ιταλίας δήλωσε ότι ο Χουσάΐν συνελήφθη στο σπίτι του αδελφού του στη Ρώμη, χωρίς να προβάλλει κανενός είδους αντίσταση.

Ανακρίσεις στο Λονδίνο

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο συνεχίζονται οι ανακρίσεις των τριών άλλων βασικών υπόπτων, ενώ ανακρίνεται επίσης και ένας άλλος άνδρας που συνελήφθη την Παρασκευή.

Συνολικά από τις 7 Ιουλίου, ημέρα των πολύνεκρων πρώτων επιθέσεων, έχουν συλληφθεί 28 ύποπτοι, εκ των οποίων κρατούνται οι 12, οι περισσότεροι εξ αυτών στο αστυνομικό τμήμα υψηλής ασφαλείας στο Πάντιγκτον του Λονδίνου.

Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 15:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Προσποιήθηκε τον ομοφυλόφιλο ο Χέντριξ»

«Ο Χέντριξ ήθελε να φύγει από το στρατό για να παίξει μουσική»

Ο βιογράφος του Τζιμι Χέντριξ, Τσάρλς Ρ Κρος υποστηρίζει ότι ο μουσικός της ροκ προσποιήθηκε πως έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις, προκειμένου να διακόψει τη στρατιωτική του θητεία.

Ο Κρος, που επιμένει ότι βασίζει τα όσα υποστηρίζει στα ιστορικά στρατιωτικών γιατρών, σημειώνει στο βιβλίο του με τονξ τίτλο «Δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες» ότι ο Χέντριξ ήταν γνωστός για την αγάπη του στις γυναίκες και ότι μεταξύ άλλων είχε μία ερωτική περιπέτεια με τη Γαλλίδα ηθοποιό, Μπιρζίτ Μπαρντό.

Αναφέρει επίσης ότι δεν εγκατέλειψε το στράτευμα επειδή διαφωνούσε με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά επειδή απλά «ήθελε να κάνει μουσική».

Ο ίδιος ο Χέντριξ είχε πει ότι έφυγε από το στρατό εξαιτίας τραυματισμού, κατά την πτώση του με αλεξίπτωτο το 1962, όταν ήταν 19 χρονών.

Διάσημος έγινε το 1966 ως εκπρόσωπος του ψυχεδελικού ροκ και πέθανε από υπερβολική δόση υπνωτικών το 1970 στο Λονδίνο.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 14:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

Στους 40 νεκρούς ανέβηκε ο απολογισμός των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Ράμπια

Tουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, εναντίον αστυνομικού τμήματος, κοντά στο εθνικό θέατρο στη Βαγδάτη.

Στους 40 νεκρούς ανέβηκε ο απολογισμός των θυμάτων της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε κέντρο στρατολόγησης του Ιράκ, στην πόλη Ράμπια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο φύλακες της βρετανικής πρεσβείας στη Βασόρα. Οι δύο φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής του βρετανικού προξενείου από δρόμο της πόλης του νοτίου Ιράκ.

Καταγγελίες για επίθεση κατά του Σαντάμ

Η ομάδα υπεράσπισης του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ανακοίνωσε ότι άγνωστος εναντίον του πελάτη τους, κατά την έξοδό του από την αίθουσα του ειδικού δικαστηρίου, από το οποίο ανακρίθηκε για τον ρόλο του στην καταστολή των εξεγέρσεων Κούρδων και σιιτών το 1991.

Εκπρόσωπος της ομάδας υποστήριξης δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μέχρι να δοθεί στον Σαντάμ Χουσεΐν το δικαίωμα να αναθέσει την υπεράσπισή του σε διεθνή ομάδα δικηγόρων.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη από αμερικανικές δυνάμεις τον Δεκέμβριο του 2003.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Βρέθηκε και δέκατος πλανήτης

Βραχώδης και καλυμμένος με πάγο είναι ο δέκατος πλανήτης του ηλιακού συστήματος

Αστρονόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του δέκατου πλανήτη, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Η τελευταία παρόμοια ανακάλυψη ήταν του πλανήτη Ποσειδώνα το 1846.

Ο νέος πλανήτης με την πρόσφατη ονομασία UB313 εθεάθη για πρώτη φορά το 2003, αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν ακόμα σίγουροι ότι επρόκειτο για πλανήτη.

Ο νέος πλανήτης απέχει από τη γη 14,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και από τον Ήλιο τρεις φορές περισσότερο από ό,τι ο Πλούτωνας, ο οποίος εθεωρείτο ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης του ηλιακού συστήματος.

Την ανακάλυψη έκαναν οι Μάικλ Μπράουν από την Καλτεκ, Τσαντ Τρουχίγιο από το αστεροσκοπείο Τζέμινι και Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς από πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ο Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς δήλωσε στο ΒΒC: «Ήταν μια καταπληκτική ημέρα, μια καταπληκτική χρονιά. Ο UB313 είναι πιθανότατα μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα.

Σήμερα ο κόσμος έμαθε ότι ο Πλούτωνας δεν είναι μοναδικός. Υπάρχουν κι άλλοι πλανήτες απομακρυσμένοι από τον Ήλιο και για αυτό είναι και κάπως δύσκολα να τους εντοπίσουμε».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διάμετρος του άγνωστου μέχρι τώρα πλανήτη είναι περίπου 3.000 χιλιόμετρα,, η μέση θερμοκρασία βρίσκεται στους -240 βαθμούς, ενώ αποτελείται κατά 70% από πετρώματα και κατά 30% από παγωμένο νερό.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 16:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Να φύγει η αμερικανική βάση»

Eπίσκέψεις στις γειτονικές με το Ουζμπεκιστάν χώρες, Κιργιστάν και Τατζικιστάν, πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ (α)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Γκλεν Φλάντ, επιβεβαίωσε ότι στην αμερικανική πρεσβεία στην Τασκένδη διαβιβάστηκε αίτημα του Ουζμπεκιστάν για απομάκρυνση της αεροπορικής βάσης από το Καρσί-Καναμπάντ, γνωστής ως Κ2, μέσα σε 180 ημέρες.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν σ΄ αυτή την απόφαση την Τασκένδη, η οποία είχε επιβάλλει τους περασμένους μήνες μία σειρά περιορισμών στη λειτουργία της βάσης, μεταξύ άλλων απαγορεύοντας τις νυκτερινές πτήσεις.

Η Κ2 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων και των ανθρωπιστικών αποστολών στο Αφγανιστάν.

Οι σχέσεις του Ουζμπεκιστάν με τις ΗΠΑ υπέστησαν διαταραχές, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Αντιτζιάν στα μέσα Μαΐου.

Το αίτημα για απομάκρυνση της βάσης διατυπώνεται λίγες ημέρες μετά τις επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στις γειτονικές με το Ουζμπεκιστάν χώρες, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Στη διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Ράμσφελντ είχε πει ότι ενδεχόμενο κλείσιμο της βάσης στο Ουζμπεκιστάν δεν θα επηρεάσει την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα τον Ιούλιο η Κίνα και η Ρωσία είχαν καλέσει την Ουάσιγκτον να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των βάσεών της στην Κεντρική Ασία.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 14:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση αυτιοκτονίας στη Βαγδάτη

Στους 40 νεκρούς ανέβηκε ο απολογισμός των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Ράμπια

Tουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, εναντίον αστυνομικού τμήματος, κοντά στο εθνικό θέατρο στη Βαγδάτη.

Στους 40 νεκρούς ανέβηκε ο απολογισμός των θυμάτων της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε κέντρο στρατολόγησης του Ιράκ, στην πόλη Ράμπια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο φύλακες της βρετανικής πρεσβείας στη Βασόρα. Οι δύο φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής του βρετανικού προξενείου από δρόμο της πόλης του νοτίου Ιράκ.

Καταγγελίες για επίθεση κατά του Σαντάμ

Η ομάδα υπεράσπισης του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ανακοίνωσε ότι άγνωστος εναντίον του πελάτη τους, κατά την έξοδό του από την αίθουσα του ειδικού δικαστηρίου, από το οποίο ανακρίθηκε για τον ρόλο του στην καταστολή των εξεγέρσεων Κούρδων και σιιτών το 1991.

Εκπρόσωπος της ομάδας υποστήριξης δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μέχρι να δοθεί στον Σαντάμ Χουσεΐν το δικαίωμα να αναθέσει την υπεράσπισή του σε διεθνή ομάδα δικηγόρων.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη από αμερικανικές δυνάμεις τον Δεκέμβριο του 2003.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Βρέθηκε και δέκατος πλανήτης

Βραχώδης και καλυμμένος με πάγο είναι ο δέκατος πλανήτης του ηλιακού συστήματος

Αστρονόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του δέκατου πλανήτη, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Η τελευταία παρόμοια ανακάλυψη ήταν του πλανήτη Ποσειδώνα το 1846.

Ο νέος πλανήτης με την πρόσφατη ονομασία UB313 εθεάθη για πρώτη φορά το 2003, αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν ακόμα σίγουροι ότι επρόκειτο για πλανήτη.

Ο νέος πλανήτης σε σχέση με τον Ήλιο απέχει τρεις φορές περισσότερο από ό,τι ο Πλούτωνας, ο οποίος εθεωρείτο ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης του ηλιακού συστήματος.

Την ανακάλυψη έκαναν οι Μάικλ Μπράουν από την Καλτεκ, Τσαντ Τρουχίγιο από το αστεροσκοπείο Τζέμινι και Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς από πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ο Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς δήλωσε στο ΒΒC: «Ήταν μια καταπληκτική ημέρα, μια καταπληκτική χρονιά. Ο UB313 είναι πιθανότατα μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα.

Σήμερα ο κόσμος έμαθε ότι ο Πλούτωνας δεν είναι μοναδικός. Υπάρχουν κι άλλοι πλανήτες απομακρυσμένοι από τον Ήλιο και για αυτό είναι και κάπως δύσκολα να τους εντοπίσουμε».


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 12:43 (Ώρα Λονδίνου)

Λύπη σε Λευκωσία, ικανοποίηση σε Λονδίνο

Τη βαθιά της λύπη εξέφρασε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε μονομερή διακήρυξη σε σχέση με την Κύπρο κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης προς τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα η Τουρκία διακήρυξε ότι «η υπογραφή, η επικύρωση και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου δεν ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναφέρεται στο πρωτόκολλο, ούτε προκαταβάλλει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που πηγάζουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων, τη Συνθήκη Συμμαχίας και της Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960».

Ο κυβερνητικός της κυπριακής ηγεσίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι θα εξετάσει ενδελεχώς το περιεχόμενο της τουρκικής δήλωσης και ιδιαίτερα κατά πόσο αυτή θέτει σε αμφισβήτηση την ισχύ της υπογραφής του Πρωτοκόλλου καθεαυτή.

Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι η Κύπρος σκοπεύει να παρουσιάσει επίσημα τη θέση της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί αναλόγως, διαπιστώνοντας, μεταξύ άλλων, εάν και κατά πόσο ο ειδικός όρος που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2004 για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έχει εκπληρωθεί.

«Είναι λυπηρό», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ότι κράτος υποψήφιο προς ένταξη δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ της οποίας επιθυμεί να καταστεί μέλος».

Η Βρετανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία. Σημείωσε, πάντως, ότι η Τουρκία με τη διακήρυξή της επαναβεβαιώνει «τη μακρόχρονη πολιτική της στο Κυπριακό».

Στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος σε γραπτή του δήλωσή του αναφέρει πως «η Τουρκία προχώρησε σε τυπική εκπλήρωση υποχρέωσης που έχει αναλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι της ΕΕ συνολικά, αλλά και του κάθε κράτους μέλους της χωριστά, επομένως και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ταυτόχρονα με τη μονομερή δήλωση, στην οποία δυστυχώς έκρινε ότι έπρεπε να προβεί, η Τουρκία εμφανίζεται να εμμένει στην αδιέξοδη παράταση ενός πολιτικού και νομικού παράδοξου, εμμένει δηλαδή στη μη αναγνώριση κράτους μέλους της ΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξή της σε αυτήν».


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 11:53 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό κράτηση

Οι επιχειρήσεις σε Λονδίνο και Ρώμη που οδήγησαν στη σύλληψη των τεσσάρων υπόπτων των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου, οι οποίες συνέπεσαν με την κηδεία του άτυχου Βραζιλιάνου κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

«Συλλήψεις ύποπτων βομβιστών σε Λονδίνο και Ρώμη», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Τάιμς» (The Times), η οποία διευκρινίζει παρακάτω, «το καταζητούμενο ζεύγος των βομβιστών από το μπαλκόνι του διαμερίσματός τους παραδίδεται ήσυχα χωρίς αντίσταση» και «η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει τον βομβιστή του Σέπερντς Μπους».

Πάντως στο σχόλιο της εφημερίδος ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «η Βρετανία πρέπει να μάθει να ζει με την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο τρόπος ζωής των Βρετανών πρέπει να αλλάξει, όχι δραματικά, αλλά αρκετά ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο καθημερινός κίνδυνος και να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης των τρομοκρατών πριν προλάβουν να δολοφονήσουν κι άλλους αθώους».

«Κρατείται ολόκληρο το φερόμενο ως δίκτυο βομβιστών σε Λονδίνο και Ρώμη» σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» (The Guardian), η οποία επίσης στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στην κηδεία του άτυχου 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά Βρετανών αστυνομικών με πολιτικά μία μετά τις αποτυχημένες βομβιστικές απόπειρες της 21ης Ιουλίου.

«Πόνος, οργή και αναπάντητα ερωτήματα στην κηδεία του Βραζιλιάνου που σκότωσε από λάθος η βρετανική αστυνομία», είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου της «Γκάρντιαν».

«Υπό κράτηση» είναι ο λακωνικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ» (Independent).

Στον «τραγικό», όπως τον χαρακτηρίζει θάνατο του ντε Μενέζες αναφέρεται το κεντρικό σχόλιο της βρετανικής εφημερίδος.

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» η πρώτη αντίδραση της βρετανικής κοινής γνώμης στο άκουσμα της είδησης ότι οι αστυνομικοί σκότωσαν έναν άνθρωπο επειδή πίστεψαν ότι ήταν βομβιστής αυτοκτονίας ήταν «σοκ και σύγχυση». Δύο εβδομάδες μετά αυτά τα συναισθήματα σε ορισμένες γειτονιές έχουν αντικατασταθεί από το συναίσθημα της οργής.

Η «Ιντιπέντεντ» αναφερόμενη στη κριτική που άσκησε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ για τη χρήση αναισθησιογόνων όπλων με ηλεκτρική εκκένωση, την οποία επέλεξε η αστυνομία του Μπέρμινχαμ για τη σύλληψη ενός εκ των υπόπτων, υποστηρίζει ότι «εάν αυτή η μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί στις 22 Ιουλίου σήμερα ο ντε Μενέζες θα ήταν ζωντανός».

Παρόμοιοι οι τίτλοι της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) και της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times): «Και οι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν», γράφει η πρώτη και «Κρατούνται οι ύποπτοι βομβιστές του Λονδίνου», αναφέρει η δεύτερη.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ευθύνες και μέτρα προστασίας

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Τις αιτίες της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, η οποία πιστεύεται ότι κατέστρεψε 7.500 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, αναζητούν οι ελληνικές εφημερίδες. Παράλληλα, όμως, επικεντρώνουν την προσοχή στις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες αλλά και τα μέτρα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες.

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Επιδοτήσεις για τους μικρομεσαίους. 3 προγράμματα μέχρι το Σεπτέμβρη».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Κρανίου τόπος η Ανατολική Αττική. Αμεσα μέτρα. Καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Πτώση σε όλες τις βάσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας».

Η ΑΥΓΗ: «Η διαφθορά καίει τα δάση. Μεγάλα και μικρομεσαία συμφέροντα πίσω από τους εμπρησμούς».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Έρχεται νέο πακέτο σκληρών μέτρων. Η πτώση των εσόδων και η αύξηση των δαπανών οδήγησαν σε έλλειμμα 7,6 δισ. ευρώ κατά το Α' εξάμηνο».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Κραχ στο Δημόσιο. Σχεδόν καταρρέει ο Προϋπολογισμός. Αναπόφευκτα νέα, σκληρότερα μέτρα».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες και το δάσος. Εντολή Καραμανλή για αποκατάσταση προτού ακόμα σβήσουν οι τελευταίες σπίθες».

ΕΘΝΟΣ: «Στράτευση για όλους στα 19. Ποιο σχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Άμυνας».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ήτανε μια φορά κι έναν καιρό χάρμα οφθαλμών η Αν. Αττική, η φωτιά, όμως, έσπειρε αυθαίρετα και ... Τώρα δεν βλέπουμε ούτε το δένδρο, ούτε το δάσος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Τρόμος από τις κινήσεις των εμπρηστών».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μέτρα ζωής για την καμένη γη. Ανατολική Αττική: Οι εμπρηστές προσπάθησαν και χθες να την κάψουν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Νύχτα ... η επόμενη μέρα. Μπλόκο στα αυθαίρετα με αεροφωτογραφίες».

ΕΣΤΙΑ: «Η Τουρκία αποθρασύνεται. Ζητεί στήριξη της Ελλάδος και συγχρόνως απειλεί!»

ESPRESSO: «"Βράζει" ο πρωινός καφές. Το μεγάλο δίλημμα για την Τατιάνα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Αρνητική εικόνα δημοσιονομικών του α' εξαμήνου. Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα. Δυσχέρειες στον προϋπολογισμό».

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: «Νέα μέθοδος της εφορίας. Βάζει χέρι στο σπίτι, στο κρεβάτι και ό,τι ... προκύψει».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Θλιβερή η επόμενη μέρα στην ανατολική Αττική. Προστασία του καμένου δάσους».

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ : «Έρχονται μέτρα made in USA. Νέος τρομονόμος για όλη την Ευρώπη. Φυλακή στο σπίτι χωρίς δικαστική απόφαση!»

Η ΝΙΚΗ: «Έγκλημα διαρκείας. Το κράτος ηθικός αυτουργός για τις πυρκαγιές».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Θερμοκήπιο των καταπατητών και μεγαλεμπόρων γης η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οπλίζει τους εμπρηστές».

TRAFFIC NEWS: «Όλο το παρασκήνιο στον ALPHA. Ο Νίκος σκιά στον Νίκο».

Η ΧΩΡΑ: «Σε επιφυλακή κράτος και κάτοικοι. Συναγερμός. Φόβοι και για νέους εμπρησμούς».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ευκαιρίες για φτηνές διακοπές. Στα παραθεριστικά θέρετρα της Μακεδονίας και της Θράκης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Πυρασφαλής και Ασφαλής η Θεσσαλονίκη».

ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: «Αρχαιολογικοί χώροι δίχως αρχαιολόγους. Το υπουργείο Πολιτισμού απασχολεί ελάχιστους μόνιμους υπαλλήλους για τις ανασκαφές».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα της ανάκρισης

Ο συλληφθείς στη Ρώμη, Οσμάν Χουσαΐν ομολόγησε ότι έπαιξε ρόλο στις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου

Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία της ανάκρισης των υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, οι οποίοι συνελήφθησαν, χθες, σε επιχειρήσεις της αστυνομίας στη βρετανική πρωτεύουσα και στη Ρώμη.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου πιστεύει ότι έχει συλλάβει και τους τέσσερις υπόπτους των τεσσάρων αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου.

Επίσης, η βρετανική αστυνομία ανακρίνει και έναν πέμπτο συλληφθέντα, ο οποίος ενδέχεται να είχε υπό την κατοχή του τον πέμπτο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών παρατημένος σε πάρκο του βορειοδυτικού Λονδίνου.

Οι δύο συλληφθέντες στο Λονδίνο είναι ο 27χρονος, Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ, ο οποίος πιστεύεται ότι επιχείρησε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε λεωφορείο στην περιοχή Σόρντιτς του Λονδίνου, και ο Ραμζί Μοχάμεντ, ο οποίος ανακρίνεται για απόπειρα τοποθέτησης βόμβας σε τρένο της γραμμής Όβαλ του μετρό.

Ο συλληφθείς στη Ρώμη, Οσάμα Χουσαΐν ομολόγησε στην ιταλική αστυνομία ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα, Λα Στάμπα.

Η Σκότλαντ Γιάρντ χαρακτήρισε «πιθανότατα πολύ σημαντικές» τις συλλήψεις της Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες συλλήψεις αποτελούν «την καλύτερη μέρα μέχρι στιγμής» για την αστυνομία.

Πάντως, οι βρετανικές αρχές διευκρίνισαν, χθες, ότι οι έρευνες της αστυνομίας δεν ολοκληρώθηκαν με τη σύλληψη των τεσσάρων.

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών αναζητούν τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που στρατολόγησαν τους τέσσερις συλληφθέντες και ελπίζει να ανακαλύψει πόσοι ακόμα επίδοξοι βομβιστές μπορεί να υπάρχουν στη χώρα.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Πίτερ Κλαρκ, κατέστησε, χθες, σαφές ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι ακόμα υπαρκτή και κάλεσε τους πολίτες της Βρετανίας να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου προειδοποιεί ότι αναμένονται και νέες έφοδοι τις επόμενες ημέρες.

Ο αναλυτής του BBC σε θέματα ασφαλείας, Φρανκ Γκάρντνερ υποστήριξε ότι οι χθεσινές συλλήψεις προέκυψαν έπειτα από πληροφορίες του κοινού ή πληροφοριοδοτών, έπειτα από τηλεφωνικές υποκλοπές αλλά και από τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση των ανθρώπων που κρατούνται από την αστυνομία.

Ο Φρανκ Γκάρντνερ τόνισε ότι σχημάτισε την εντύπωση ότι η ανάκριση των συλληφθέντων ήταν «άκρως παραγωγική».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.