Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-31

  1. Ώρες αγωνίας
  2. Nεκρός ο Ντουίζενμπεργκ
  3. Οι μουσώνες ξαναχτυπούν
  4. Η Βρετανία προειδοποιεί το Ιράν
  5. Απεβίωσε ο Ντουίζενμπεργκ
  6. Eπτά νέες συλλήψεις
  7. Ιράν: «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο»
  8. Επίσκεψη για μια νέα εποχή
  9. Δώδεκα ύποπτοι στο επίκεντρο των ερευνών
  10. Παραμένει η απειλή για το Λονδίνο
  11. Τελεσίγραφο για τα πυρηνικά
  12. Δώδεκα ύποπτοι στο επίκεντρο των ερευνών
  13. Παραμένει η απειλή για το Λονδίνο
  14. Δώδεκα ύποπτοι στο επίκεντρο των ερευνών

Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 22:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρες αγωνίας

Η φωτιά απείλησε κατοικημένες περιοχές όμως δεν προκάλεσε ζημιές

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στο 62ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά, που ξεκίνησε από δάσος κοντά στον οικισμό Λεοντάρι στις 4 το απόγευμα, εξαπλώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή Κατσιβίρι και έφθασε στις αυλές των σπιτιών.

Η άμεση επέμβαση του πυροσβεστικών δυνάμεων έθεσε υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, χωρίς όμως να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίγειες δυνάμεις, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος διεξάγει έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Πάντως σε επιφυλακή παραμένει το Πυροσβεστικό Σώμα λόγω του κινδύνου εκδήλωσης νέων πυρκαγιών, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο τη Δευτέρα.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Nεκρός ο Ντουίζενμπεργκ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντουίζενμπεργκ βρέθηκε νεκρός στη βίλα του στο Φοσόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας.

Οι αρχές είπαν ότι το πτώμα του 70χρονου Ολλανδού οικονομολόγου βρέθηκε στην πισίνα της οικείας του.

Ο Ντουίζενμπεργκ, που είχε διετελέσει υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, διορίστηκε το 1998 πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ και έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

O ίδιος χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ευρώ από 12 ευρωπαϊκές χώρες τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του.

Παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΚΤ το 2003, μετά από πενταετή θητεία. Στο αξίωμα τον διαδέχθηκε ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Κατά την περίοδο Ντουίζενμπεργκ, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις χώρες της ευρωζώνης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 19:27 (Ώρα Λονδίνου)

Οι μουσώνες ξαναχτυπούν

Χάος έχουν προκαλέσει οι καταρρακτώδεις βροχές

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν και πάλι την ινδική πόλη της Βομβάης καθώς οι κάτοικοι της περιοχής καταβάλλουν προσπάθειες να επιβιώσουν έπειτα από τις πρόσφατες πλημμύρες που, μέχρι στιγμής, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 900 ανθρώπους.

Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι οι ζωές πάνω από 20 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν αποδιοργανωθεί εξαιτίας των καταστροφικών μουσώνων που πλήττουν τη Βομβάη και τις γύρω περιοχές του κρατιδίου της Μαχαράστρας τις τελευταίες ημέρες.

Ανώτατος Ινδός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση αρωγής προκειμένου να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Κρίσνα Βατς, το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών μπορεί να φθάσει τα 10 εκατομμύρια δολλάρια.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι το ένα τρίτο της πόλης έχει παραλύσει εντελώς - το κέντρο έχει πλημμυρήσει και το τοπικό σύστημα συγκοινωνίας έχει καταρρεύσει.

Εν τω μεταξύ Ινδοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους χίλιους.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση των πτωμάτων στις περιοχές που έχουν πλημμυρήσει.

Ινδοί μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βομβάη ήταν οι σφοδρότερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της χώρας.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 20:42 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βρετανία προειδοποιεί το Ιράν

Το Ιράν προτίθεται να αρχίσει εκ νέου τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου

Προς κλιμάκωση φαίνεται πως βαίνει η διεθνής κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα προχωρήσει στην επανάληψη της μετατροπής ουρανίου τη Δευτέρα.

Η Βρετανία προειδοποίησε το Ιράν να αποφύγει ανάληψη μονομερούς πρωτοβουλίας, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, Ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι εάν η ΕΕ δεν τηρήσει την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη διευθέτηση της κρίσης, τότε η Τεχεράνη θα προχωρήσει στην επανάληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων της.

«Εάν δεν λάβουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα [Κυριακή], τότε αύριο το πρωί θα ξεκινήσουμε εκ νέου, σε περιορισμένη κλίμακα, τη διαδικασία επεξεργασίας και μετατροπής ουρανίου στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισφαχάν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Αγκαμοχαμαντί.

Ναυάγιο των διαπραγματεύσεων

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, οι οποίες εκπροσωπούν την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι η οποιαδήποτε επανέναρξη πυρηνικής δραστηριότητας από την πλευρά της Τεχεράνης θα οδηγήσει στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Το Ιράν εμμένει ότι τα τρία ευρωπαϊκά κράτη συμφώνησαν να υποβάλουν μέχρι την 1η Αυγούστου ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Ευρώπης Ιράν, το οποίο θα έπειθε την Τεχεράνη να προχωρήσει σε περιορισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εμμένουν ότι ουδέποτε έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την εν λόγω προθεσμία και ότι απλά δεσμεύτηκαν να καταθέσουν ορισμένες προτάσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τεχεράνη, Φράνσις Χάρισον, η προθεσμία που θέτει το Ιράν και την οποία ολοφάνερα δεν μπορεί να τηρήσει η ΕΕ, αποτελεί σαφή σκλήρυνση της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Να σημειωθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν και πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ, έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι το πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου το Νοέμβριο του 2004 κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, εξ ονόματος της ΕΕ, απειλούν να παραπέμψουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, εάν η Τεχεράνη συνεχίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Απεβίωσε ο Ντουίζενμπεργκ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντουίζενμπεργκ βρέθηκε νεκρός στη βίλα του στο Φοσόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας.

Οι αρχές είπαν ότι το πτώμα του 70χρονου Ολλανδού οικονομολόγου βρέθηκε στην πισίνα της οικείας του.

Το 1998 ο Ντουίζενμπεργκ διορίστηκε πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ και έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

O ίδιος χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ευρώ από 12 ευρωπαϊκές χώρες τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του.

Παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΚΤ το 2003, μετά από πενταετή θητεία. Στο αξίωμα τον διαδέχθηκε ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Κατά την περίοδο Ντουίζενμπεργκ, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις χώρες της ευρωζώνης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 17:32 (Ώρα Λονδίνου)

Eπτά νέες συλλήψεις

Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν ακόμα έξι άνδρες και μία γυναίκα σε σχέση με τις αποτυχημένες επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο, έπειτα από δύο επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στο Σάσεξ, στη νότια Αγγλία.

Oι βασικοί ύποπτοι

1. Γιασίν Χασάν Ομάρ: Συνελήφθη στο Μπέρμινχαμ. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/ Γουόρεν Στριτ.

2. Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο λεωφορείο 26.

3. Ραμζί Μοχάμεντ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο μετρό/Όβαλ.

4. Οσμάν Χουσεΐν: Συνελήφθη στη Ρώμη. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/Σέπερντς Μπους.

Πιστεύεται ότι οι επιδρομές έλαβαν χώρα στο Μπράιτον. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι στην επιχείρηση δεν συμμετείχαν ένοπλοι αστυνομικοί.

Οι νέες συλλήψεις ανεβάζουν τον αριθμό των υπόπτων, που κρατούνται και ανακρίνονται από τη βρετανική αστυνομία για ανάμειξη στις επιθέσεις, στους 19.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη και ανακρίνεται στην Ιταλία.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον 27χρονο Οσμάν Χουσεΐν, γνωστός επίσης κι ως Χαμντί Άιζακ, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους θα επιδιώξει να αποφύγει την έκδοσή του στη Βρετανία.

Η διαδικασία έκδοσης του Οσμάν Χουσεΐν αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Βρετανοί αξιωματούχοι θα επιδώσουν το αίτημα για την έκδοση του συλληφθέντος τη Δευτέρα στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Τζουζέπε Πισάνου.

Η βρετανική αστυνομία θέλει να ανακρίνει τον Οσμάν Χουσεΐν σε σχέση με την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε τρένο του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου στο σταθμό Σέπερντς Μπους.

Η Ιταλία θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει για πρώτη φορά τους κανόνες του νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στον Οσμάν Χουσεΐν.

Παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποσκοπεί στην επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης υπόπτων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο κράτος μέλος, η γραφειοκρατία γύρω από τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία για εβδομάδες.

Επιπλέον οι ιταλικές αρχές θέλουν να ανακρίνουν το συλληφθέντα για τις δραστηριότητές του στην Ιταλία και θα εξετάσουν εάν πρέπει να απαγγείλουν κατηγορίες πριν συμφωνήσουν με το αίτημα έκδοσής του στη Βρετανία.

Νομικός, ο οποίος σχετίζεται με την υπόθεση και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέτεντ Πρες» ότι ο συλληφθείς παραδέχτηκε πως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε είχαν στόχο, να εκφοβίσουν τον κόσμο και όχι να προκαλέσουν θύματα.

Ο 27χρονος Βρετανός, ο οποίος κατάγεται από την Αιθιοπία, είπε στους ανακριτές του ότι τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του δεν ήταν μεγάλης ισχύος.

Στο Λονδίνο

Mέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας εξετάζουν αντικείμενα, τα οποία οι αστυνομικές αρχές συνέλεξαν κατά τη διάρκεια εφόδων σε 14 διευθύνσεις στο Λονδίνο και δύο στο Μπέρμινχαμ, στην κεντροδυτική Αγγλία.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC αναμένονται νέες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Χέιζελ Μπλίαρς θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας για την ενίσχυση των φιλικών τους δεσμών στον απόηχο των επιθέσεων του Λονδίνου.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο»

Το Ιράν προτίθεται να αρχίσει εκ νέου τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν έχει γνώση κανενός τελεσιγράφου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απλά έχει διορία μέχρι τα τέλη Ιουλίου να παρουσιάσει τις τελευταίες της προτάσεις για τη διευθέτηση της κρίσης σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, Ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι εάν η ΕΕ δεν τηρήσει την προθεσμία της 1ης Αυγούστου, τότε στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισφαχάν θα ξεκινούσε εκ νέου σε περιορισμένη κλίμακα η διαδικασία επεξεργασίας και μετατροπής ουρανίου.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, οι οποίες εκπροσωπούν την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι η οποιαδήποτε επανέναρξη πυρηνικής δραστηριότητας από την πλευρά της Τεχεράνης θα οδηγήσει στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Το Ιράν εμμένει ότι τα τρία ευρωπαϊκά κράτη συμφώνησαν να υποβάλουν μέχρι την 1η Αυγούστου ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Ευρώπης Ιράν, το οποίο θα έπειθε την Τεχεράνη να προχωρήσει σε περιορισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εμμένουν ότι ουδέποτε έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την εν λόγω προθεσμία και ότι απλά δεσμεύτηκαν να καταθέσουν ορισμένες προτάσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τεχεράνη, Φράνσις Χάρισον, η προθεσμία που θέτει το Ιράν και την οποία ολοφάνερα δεν μπορεί να τηρήσει η ΕΕ, αποτελεί σαφή σκλήρυνση της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Να σημειωθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν και πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ, έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι το πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου το Νοέμβριο του 2004 κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, εξ ονόματος της ΕΕ, απειλούν να παραπέμψουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, εάν η Τεχεράνη συνεχίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 11:53 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη για μια νέα εποχή

Ο πρωθυπουργός ηγείται των αντι-συριακών τάσεων στην κυβέρνηση

Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, μεταβαίνει σήμερα στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασίρ αλ Άσαντ.

Ο κ. Σινιόρα εξέφρασε την ελπίδα αυτή η επίσκεψη να σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε κοινούς στόχους και αμοιβαίο σεβασμό.

Το Σάββατο το κοινοβούλιο του Λιβάνου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, γεγονός που δίνει στον πρωθυπουργό της χώρας τη δυνατότητα να προχωρήσει με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Ο Φουάντ Σινιόρα ανήκει στον συνασπισμό που κυριαρχείται από αντι συριακές τάσεις, ο οποίος διαθέτει τους περισσότερους βουλευτές στο νεοδιορισθέν κοινοβούλιο του Λιβάνου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου μετέβη στη Συρία οδικώς. Στη διαδρομή η αυτοκινητοπομπή του Φουάντ Σινιόρα πέρασε μπροστά από τα εκατοντάδες φορτηγά, τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα για εβδομάδα στα σύνορα της Συρίας.

Η Δαμασκός έχει κλείσει τα σύνορα της σε όλα τα φορτηγά από το Λίβανο.

Η Συρία επικαλείται λόγους ασφαλείας για τις καθυστερήσεις των φορτηγών, ενώ ο Λίβανος υποστηρίζει ότι τα μέτρα υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Τον Απρίλιο τερματίστηκε η 30χρονη στρατιωτική παρουσία των Σύρων στο Λίβανο.

Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι και οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας συνέβαλαν στην αποχώρηση των Σύρων από το Λίβανο.

Η Δαμασκός αρνείται κάθε ανάμειξη στη δολοφονία του Χαρίρι.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα ύποπτοι στο επίκεντρο των ερευνών

Οι έρευνες για τις βομβιστικές απόπειρες της 21ης Ιουλίου επικεντρώνονται σε 12 υπόπτους, οι οποίοι κρατούνται και ανακρίνονται από τις βρετανικές αστυνομικές αρχές.

Oι βασικοί ύποπτοι

1. Γιασίν Χασάν Ομάρ: Συνελήφθη στο Μπέρμινχαμ. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/ Γουόρεν Στριτ.

2. Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο λεωφορείο 26.

3. Ραμζί Μοχάμεντ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο μετρό/Όβαλ.

4. Οσμάν Χουσεΐν: Συνελήφθη στη Ρώμη. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/Σέπερντς Μπους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη και ανακρίνεται στην Ιταλία.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον 27χρονο Οσμάν Χουσεΐν, γνωστός επίσης κι ως Χαμντί Άιζακ, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους θα επιδιώξει να αποφύγει την έκδοσή του στη Βρετανία.

Η διαδικασία έκδοσης του Οσμάν Χουσεΐν αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Βρετανοί αξιωματούχοι θα επιδώσουν το αίτημα για την έκδοση του συλληφθέντος τη Δευτέρα στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Τζουζέπε Πισάνου.

Η βρετανική αστυνομία θέλει να ανακρίνει τον Οσμάν Χουσεΐν σε σχέση με την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε τρένο του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου στο σταθμό Σέπερντς Μπους.

Η Ιταλία θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει για πρώτη φορά τους κανόνες του νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στον Οσμάν Χουσεΐν.

Παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποσκοπεί στην επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης υπόπτων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο κράτος μέλος, η γραφειοκρατία γύρω από τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία για εβδομάδες.

Επιπλέον οι ιταλικές αρχές θέλουν να ανακρίνουν το συλληφθέντα για τις δραστηριότητές του στην Ιταλία και θα εξετάσουν εάν πρέπει να απαγγείλουν κατηγορίες πριν συμφωνήσουν με το αίτημα έκδοσής του στη Βρετανία.

Νομικός, ο οποίος σχετίζεται με την υπόθεση και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέτεντ Πρες» ότι ο συλληφθείς παραδέχτηκε πως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε είχαν στόχο, να εκφοβίσουν τον κόσμο και όχι να προκαλέσουν θύματα.

Ο 27χρονος Βρετανός, ο οποίος κατάγεται από την Αιθιοπία, είπε στους ανακριτές του ότι τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του δεν ήταν μεγάλης ισχύος.

Στο Λονδίνο

Mέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας εξετάζουν αντικείμενα, τα οποία οι αστυνομικές αρχές συνέλεξαν κατά τη διάρκεια εφόδων σε 14 διευθύνσεις στο Λονδίνο και δύο στο Μπέρμινχαμ, στην κεντροδυτική Αγγλία.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC αναμένονται νέες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Χέιζελ Μπλίαρς θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας για την ενίσχυση των φιλικών τους δεσμών στον απόηχο των επιθέσεων του Λονδίνου.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει η απειλή για το Λονδίνο

Στην «υπαρκτή» απειλή νέων επιθέσεων κατά των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου κι άλλων «ευάλωτων» στόχων εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών κυριακάτικων εφημερίδων.

«Ασύλληπτος και τρίτος πυρήνας τρομοκρατών», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Sunday Times), η οποία υποστηρίζει ότι ένας τρίτος τρομοκρατικός πυρήνας σχεδιάζει πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα του υπόγειου σιδηροδρόμου και άλλους ευάλωτους στόχους στο κεντρικό Λονδίνο.

Το δημοσίευμα των «Τάιμς» επικαλείται πηγές των σωμάτων ασφαλείας.

«Κανείς έλεγχος καθώς ο δραπέτης εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα η «Τάιμς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα δριμεία κριτική δέχονται οι συνοριακοί υπάλληλοι της Βρετανίας μετά την αποκάλυψη ότι ένας εκ των φερομένων ως βομβιστών της 21ης Ιουλίου κατάφερε να διαφύγει πέντε ημέρες μετά τις βομβιστικές απόπειρες.

«Η αστυνομία εξετάζει σύνδεση των επιθέσεων του Λονδίνου με τη Σαουδική Αραβία», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» (The Sunday Telegraph).

Συγκεκριμένα, η «Σάντεΐ Τέλεγκραφ» αποκαλύπτει ότι η Σκότλαντ Γιάρντ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι επιθέσεις της 7ης και της 21ης Ιουλίου να είχαν σχεδιαστεί στη Σαουδική Αραβία.

«Ο ρόλος μου στις επιθέσεις», είναι ο τίτλος της κυριακάτικης «Ιντιπέντεντ» (Independent on Sunday), ο οποίος αναφέρεται στην ανάκριση του 27χρονου Οσμάν Χουσεΐν, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» ο συλληφθείς φέρεται να δήλωσε ότι το κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις δεν ήταν θρησκευτικό αλλά ο πόλεμος στο Ιράκ.

«Ανθρωποκυνηγητό για τον εγκέφαλο των επιθέσεων, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα», σημειώνει η «Ομπζέρβερ» (Observer).

Η «Ομπζέρβερ» υποστηρίζει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αναζητούν τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων και εκτιμούν ότι πρόκειται για μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα, ο οποίος στρατολόγησε και εκπαίδευσε τους βομβιστές του Λονδίνου.

«Απειλή με πέπλο», είναι ο τίτλος της «Σάντεϊ Εξπρές» (The Sunday Express), η οποία αναφέρεται στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες των βομβιστών αυτοκτονίας.

«Οι ύποπτοι βομβιστές έβλεπαν βίντεο του πολέμου στο Ιράκ», αναφέρει η κυριακάτικη «Μέιλ» (Mail on Sunday) επικαλούμενη δήλωση κατά την ανάκριση του Οσμάν Χουσεΐν.

Τέλος η ταμπλόιντ «Νιούζ οφ δε Γουόρλντ» (News of the World) αποκαλύπτει ότι παρέδωσε στη Σκότλαντ Γιάρντ έναν «θησαυρό» στοιχείων, όπως πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, που ανήκουν σε επίδοξους βομβιστές.

«Η σήραγγα της μεγάλης φυγής», γράφει σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα, το οποίο αναφέρεται στη διαφυγή του Οσμάν Χουσεΐν, ο οποίος εγκατέλειψε τη Βρετανία και μετέβη σιδηροδρομικώς στο Παρίσι με το τρένο που περνάει κάτω από τη Μάγχη «Γιούροσταρ».


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου)

Τελεσίγραφο για τα πυρηνικά

Το Ιράν προτίθεται να αρχίσει εκ νέου τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου

Μετά τα μεσάνυχτα λήγει το τελεσίγραφο που έθεσε το Ιράν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποβολή των προτάσεων της για τη διευθέτηση της κρίσης σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι εάν η ΕΕ δεν τηρήσει την προθεσμία, τότε στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισφαχάν θα ξεκινήσει εκ νέου σε περιορισμένη κλίμακα η διαδικασία επεξεργασίας και μετατροπής ουρανίου.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, οι οποίες εκπροσωπούν την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι η οποιαδήποτε επανέναρξη πυρηνικής δραστηριότητας από την πλευρά της Τεχεράνης θα οδηγήσει στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Το Ιράν εμμένει ότι τα τρία ευρωπαϊκά κράτη συμφώνησαν να υποβάλουν μέχρι την 1η Αυγούστου ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Ευρώπης Ιράν, το οποίο θα έπειθε την Τεχεράνη να προχωρήσει σε περιορισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εμμένουν ότι ουδέποτε έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την εν λόγω προθεσμία και ότι απλά δεσμεύτηκαν να καταθέσουν ορισμένες προτάσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τεχεράνη, Φράνσις Χάρισον, η προθεσμία που θέτει το Ιράν και την οποία ολοφάνερα δεν μπορεί να τηρήσει η ΕΕ, αποτελεί σαφή σκλήρυνση της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Να σημειωθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν και πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ, έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι το πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου το Νοέμβριο του 2004 κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, εξ ονόματος της ΕΕ, απειλούν να παραπέμψουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, εάν η Τεχεράνη συνεχίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα ύποπτοι στο επίκεντρο των ερευνών

Οι έρευνες για τις βομβιστικές απόπειρες της 21ης Ιουλίου επικεντρώνονται σε 12 υπόπτους, οι οποίοι κρατούνται και ανακρίνονται από τις βρετανικές αστυνομικές αρχές.

Oι βασικοί ύποπτοι

1. Γιασίν Χασάν Ομάρ: Συνελήφθη στο Μπέρμινχαμ. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/ Γουόρεν Στριτ.

2. Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο λεωφορείο 26.

3. Ραμζί Μοχάμεντ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο μετρό/Όβαλ.

4. Οσμάν Χουσεΐν: Συνελήφθη στη Ρώμη. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/Σέπερντς Μπους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη και ανακρίνεται στην Ιταλία.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον 27χρονο Οσμάν Χουσεΐν, γνωστός επίσης κι ως Χαμντί Άιζακ, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους θα επιδιώξει να αποφύγει την έκδοσή του στη Βρετανία.

Η διαδικασία έκδοσης του Οσμάν Χουσεΐν αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Βρετανοί αξιωματούχοι θα επιδώσουν το αίτημα για την έκδοση του συλληφθέντος τη Δευτέρα στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Τζουζέπε Πισάνου.

Η βρετανική αστυνομία θέλει να ανακρίνει τον Οσμάν Χουσεΐν σε σχέση με την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε τρένο του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου στο σταθμό Σέπερντς Μπους.

Η Ιταλία θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει για πρώτη φορά τους κανόνες του νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στον Οσμάν Χουσεΐν.

Παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποσκοπεί στην επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης υπόπτων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο κράτος μέλος, η γραφειοκρατία γύρω από τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία για εβδομάδες.

Επιπλέον οι ιταλικές αρχές θέλουν να ανακρίνουν το συλληφθέντα για τις δραστηριότητες στην Ιταλία και εξετάσουν εάν πρέπει να του απαγγείλουν κατηγορίες πριν συμφωνήσουν με το αίτημα έκδοσής του στη Βρετανία.

Νομικός, ο οποίος σχετίζεται με την υπόθεση και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες ότι ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε είχαν στόχο, να εκφοβίσουν τον κόσμο και όχι να προκαλέσουν θύματα.

Ο 27χρονος Βρετανός, ο οποίος κατάγεται από την Αιθιοπία, είπε στους ανακριτές του ότι τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του δεν ήταν μεγάλης ισχύος.

Ιταλικός Τύπος

Οι ιταλικές εφημερίδες επικαλούμενες μη κατονομαζόμενες πηγές επίσης δημοσιεύουν αποσπάσματα της ανάκρισης του Οσμάν Χουσεΐν.

Σύμφωνα με την «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ο συλληφθείς δήλωσε ότι δε γνώριζε τι μετέφερε στο σακίδιό του αλλά αργότερα ανασκεύασε την αρχική του δήλωση και είπε ότι η επίθεση δεν είχε στόχο να προκαλέσει θύματα.

Η «Ιλ Μεσαντζέρο» δημοσίευει ότι ο συλληφθείς ομολόγησε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο Οσμάν Χουσεΐν φέρεται επίσης να είπε ότι επικεφαλής της ομάδος του ήταν ένας άνδρας ονόματι «Μουκτάρ», ο οποίος πιθανότατα είναι ο Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ, ένας από τους συλληφθέντες της Παρασκευής στο Λονδίνο.

«Ο Μουκτάρ μάς έδειχνε βιντεοκασέτες με εικόνες από τον πόλεμο στο Ιράκ», φέρεται να δήλωσε ο Οσμάν Χουσεΐν.

Στο Λονδίνο

Mέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας εξετάζουν αντικείμενα, τα οποία οι αστυνομικές αρχές συνέλεξαν κατά τη διάρκεια εφόδων σε 14 διευθύνσεις στο Λονδίνο και δύο στο Μπέρμινχαμ, στην κεντροδυτική Αγγλία.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC αναμένονται νέες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Χέιζελ Μπλίαρς θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας για την ενίσχυση των φιλικών τους δεσμών στον απόηχο των επιθέσεων του Λονδίνου.


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει η απειλή για το Λονδίνο

Στην «υπαρκτή» απειλή νέων επιθέσεων κατά των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου κι άλλων «ευάλωτων» στόχων εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών κυριακάτικων εφημερίδων.

«Ασύλληπτος και τρίτος πυρήνας τρομοκρατών», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Sunday Times), η οποία υποστηρίζει ότι ένας τρίτος τρομοκρατικός πυρήνας σχεδιάζει πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα του υπόγειου σιδηροδρόμου και άλλους ευάλωτους στόχος στο κεντρικό Λονδίνο.

Το δημοσίευμα των «Τάιμς» επικαλείται πηγές των σωμάτων ασφαλείας.

«Κανείς έλεγχος καθώς ο δραπέτης εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα η «Τάιμς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα δριμεία κριτική δέχονται οι συνοριακοί υπάλληλοι της Βρετανίας μετά την αποκάλυψη ότι ένας εκ των φερομένων ως βομβιστών της 21ης Ιουλίου κατάφερε να διαφύγει πέντε ημέρες μετά τις βομβιστικές απόπειρες.

«Η αστυνομία εξετάζει σύνδεση των επιθέσεων του Λονδίνου με τη Σαουδική Αραβία», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» (The Sunday Telegraph).

Συγκεκριμένα η «Σάντεΐ Τέλεγκραφ» αποκαλύπτει ότι η Σκότλαντ Γιάρντ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι επιθέσεις της 7ης και της 21ης Ιουλίου να είχαν σχεδιαστεί στη Σαουδική Αραβία.

«Ο ρόλος στις επιθέσεις», είναι ο τίτλος της κυριακάτικης «Ιντιπέντεντ» (Independent on Sunday), ο οποίος αναφέρεται στην ανάκριση του 27χρονου Οσμάν Χουσεΐν, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» ο συλληφθείς φέρεται να δήλωσε ότι το κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις δεν ήταν θρησκευτικό αλλά ο πόλεμος στο Ιράκ.

«Ανθρωποκυνηγητό για τον εγκέφαλο των επιθέσεων, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα», σημειώνει η «Ομπζέρβερ» (Observer).

Η «Ομπζέρβερ» υποστηρίζει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αναζητούν τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων και εκτιμούν ότι πρόκειται για μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα, ο οποίος στρατολόγησε και εκπαίδευσε τους βομβιστές του Λονδίνου.

«Απειλή με πέπλο», είναι ο τίτλος της «Σάντεΐ Εξπρές» (The Sunday Express), η οποία αναφέρεται στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες των βομβιστών αυτοκτονίας.

«Οι ύποπτοι βομβιστές έβλεπαν βίντεο του πολέμου στο Ιράκ», αναφέρει η κυριακάτικη «Μέιλ» (Mail on Sunday) επικαλούμενη δήλωση κατά την ανάκριση του Οσμάν Χουσεΐν.

Τέλος η ταμπλόιντ «Νιούζ οφ δε Γουόρλντ» (News of the World) αποκαλύπτει ότι παρέδωσε στη Σκότλαντ Γιάρντ έναν «θησαυρό» στοιχείων, όπως πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, που ανήκουν σε επίδοξους βομβιστές.

«Η σήραγγα της μεγάλης φυγής», γράφει σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα, το οποίο αναφέρεται στη διαφυγή του Οσμάν Χουσεΐν, ο οποίος εγκατέλειψε τη Βρετανία και μετέβη σιδηροδρομικώς στο Παρίσι με το τρένο που περνάει κάτω από τη Μάγχη «Γιούροσταρ».


Κυριακή 31 Ιουλίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα ύποπτοι στο επίκεντρο των ερευνών

Οι έρευνες για τις βομβιστικές απόπειρες της 21ης Ιουλίου επικεντρώνονται σε 12 υπόπτους, οι οποίοι κρατούνται και ανακρίνονται από τις βρετανικές αστυνομικές αρχές.

Oι βασικοί ύποπτοι

1. Γιασίν Χασάν Ομάρ: Συνελήφθη στο Μπέρμινχαμ. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/ Γουόρεν Στριτ.

2. Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο λεωφορείο 26.

3. Ραμζί Μοχάμεντ: Συνελήφθη στο Νορθ Κένσινγκτον του Λονδίνου. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο μετρό/Όβαλ.

4. Οσμάν Χουσεΐν: Συνελήφθη στη Ρώμη. Θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο μετρό/Σέπερντς Μπους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη και ανακρίνεται στην Ιταλία.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον 27χρονο Οσμάν Χουσεΐν, γνωστός επίσης κι ως Χαμντί Άιζακ, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους θα επιδιώξει να αποφύγει την έκδοσή του στη Βρετανία.

Η διαδικασία έκδοσης του Οσμάν Χουσεΐν αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

Βρετανοί αξιωματούχοι θα επιδώσουν το αίτημα για την έκδοση του συλληφθέντος τη Δευτέρα στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Τζουζέπε Πισάνου.

Η βρετανική αστυνομία θέλει να ανακρίνει τον Οσμάν Χουσεΐν σε σχέση με την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε τρένο του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου στο σταθμό Σέπερντς Μπους.

Η Ιταλία θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει για πρώτη φορά τους κανόνες του νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στον Οσμάν Χουσεΐν.

Παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποσκοπεί στην επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης υπόπτων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο κράτος μέλος, η γραφειοκρατία γύρω από τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία για εβδομάδες.

Επιπλέον οι ιταλικές αρχές θέλουν να ανακρίνουν το συλληφθέντα για τις δραστηριότητες στην Ιταλία και εξετάσουν εάν πρέπει να του απαγγείλουν κατηγορίες πριν συμφωνήσουν με το αίτημα έκδοσής του στη Βρετανία.

Νομικός, ο οποίος σχετίζεται με την υπόθεση και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες ότι ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε είχαν στόχο, να εκφοβίσουν τον κόσμο και όχι να προκαλέσουν θύματα.

Ο 27χρονος Βρετανός, ο οποίος κατάγεται από την Αιθιοπία, είπε στους ανακριτές του ότι τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω τους δεν ήταν μεγάλης ισχύος.

Ιταλικός Τύπος

Οι ιταλικές εφημερίδες επικαλούμενες μη κατονομαζόμενες πηγές επίσης δημοσιεύουν αποσπάσματα της ανάκρισης του Οσμάν Χουσεΐν.

Σύμφωνα με την «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ο συλληφθείς δήλωσε ότι δε γνώριζε τι μετέφερε στο σακίδιό του αλλά αργότερα ανασκεύασε την αρχική του δήλωση και είπε ότι η επίθεση δεν είχε στόχο να προκαλέσει θύματα.

Η «Ιλ Μεσαντζέρο» δημοσίευει ότι ο συλληφθείς ομολόγησε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο Οσμάν Χουσεΐν φέρεται επίσης να είπε ότι επικεφαλής της ομάδος του ήταν ένας άνδρας ονόματι «Μουκτάρ», ο οποίος πιθανότατα είναι ο Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ, ένας από τους συλληφθέντες της Παρασκευής στο Λονδίνο.

«Ο Μουκτάρ μάς έδειχνε βιντεοκασέτες με εικόνες από τον πόλεμο στο Ιράκ», φέρεται να δήλωσε ο Οσμάν Χουσεΐν.

Στο Λονδίνο

Mέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας εξετάζουν αντικείμενα, τα οποία οι αστυνομικές αρχές συνέλεξαν κατά τη διάρκεια εφόδων σε 14 διευθύνσεις στο Λονδίνο και δύο στο Μπέρμινχαμ, στην κεντροδυτική Αγγλία.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC αναμένονται νέες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Χέιζελ Μπλίαρς θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας για την ενίσχυση των φιλικών τους δεσμών στον απόηχο των επιθέσεων του Λονδίνου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.