Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-02

  1. Στις φλόγες επιβατικό αεροσκάφος στο Τορόντο
  2. «Γυμνή αλήθεια»
  3. Στις φλόγες επιβατικό αεροσκάφος στο Τορόντο
  4. Ανεπιθύμητο στη Ρωσία το ABC
  5. Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου
  6. Φεύγει από τη Φεράρι ο Μπαρικέλο
  7. Επικίνδυνες διαστημικές αποστολές
  8. Κηδεύτηκε ο βασιλιάς Φαχντ
  9. Εκρήξεις στην Αττάλεια
  10. «Γυμνή αλήθεια»
  11. Έρυνες μετά τη μακάβρια ανακάλυψη
  12. «Αναγνώριση πριν από τις διαπραγματεύσεις»
  13. «Αναγνώριση της Κύπρου πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις»
  14. «Αναγνώριση πριν από τις διαπραγματεύσεις»
  15. Στα όρια του καύσωνα
  16. «Αναγνώριση της Κύπρου πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις»
  17. «Μεγάλη διεθνής κρίση» εν όψει
  18. «Μέρος του προβλήματος στο Ιράκ»
  19. Περί οικονομίας και καύσωνα
  20. Αλλαγή πολιτικής;
  21. Αναγνώριση πριν από τις διαπραγματεύσεις
  22. Ακίνητα, οικονομία και προσλήψεις
  23. Ελιγμοί πυρηνικής διπλωματίας
  24. Κηδεία βεδουΐνου για το βασιλιά Φαχντ
  25. Δυναστεία και τρομοκρατία

Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 23:28 (Ώρα Λονδίνου)

Στις φλόγες επιβατικό αεροσκάφος στο Τορόντο

Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Στις φλόγες τυλίχτηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Τορόντο «Πίρσονς» αεροσκάφος με περισσότερους από 200 επιβαίνοντες, που ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης και σταμάτησε σε μικρό φρέαρ.

Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Έιρμπας Α340 της γαλλικής Air France, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν έπαθε κανείς τίποτα από τους 297 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος.

Μόνον δεκατέσσερα άτομα φέρονται να έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα.

Το αεροσκάφος που θεωρείται από τεχνικής απόψεως από τα πιο ασφαλή του κόσμου, εκτελούσε την πτήση 358 από το Παρίσι προς το Τορόντο.

Τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες με το αεροσκάφος στις φλόγες και πυκνό σύννεφο καπνού, κοντά σε δρόμο υψηλών ταχυτήτων.

Στον τόπο έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής που αγωνίζονται να σβήσουν τις φλόγες και σωστικά συνεργεία.

Την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό επικρατούσαν στην περιοχή δυσμενείς καιρικές συνθήκες με κεραυνούς και δυνατούς ανέμους.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν επιβάτες να βγαίνουν από το αεροπλάνο, ενώ ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε το «χτυπά» κεραυνός.

Ο Όλιβερ Ντάμπος επιβάτης του Έιρμπας, δήλωσε σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι πριν το αεροσκάφος αγγίξει κατά την προσγείωση το έδαφος έσβησαν τα φώτα. Στη συνέχεια το αεροσκάφος «έπιασε» τον διάδρομο προσγείωσης και κατόπιν βρέθηκε στο φρέαρ, στο οποίο συνέχισε να κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Μετά εμφανίστηκαν φλόγες. Το αεροπλάνο σταμάτησε και άνοιξαν οι έξοδοι κινδύνου. Προσπαθήσαμε να διαφύγουμε προς την ύπαιθρο. Ήμασταν πράγματι τρομαγμένοι, καθώς φοβόμασταν ότι θα υπάρξει έκρηξη», είπε ο άτυχος επιβάτης.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Γυμνή αλήθεια»

Εκατοντάδες επισκέπτες ανταποκρίθηκαν, όχι όμως και εντελώς, στην παρότρυνση να βγάλουν τα ρούχα τους

Συμμορφούμενοι με τη θεματική της έκθεσης «Γυμνή αλήθεια», αλλά και τις ψηλές θερμοκρασίες της εποχής, οι υπεύθυνοι της γκαλερί της Βιέννης, «Λέοπολντ Μουσέουμ», παρότρυναν τους επισκέπτες να βγάλουν τα ρούχα τους, παρέχοντας ως κίνητρο ελεύθερη είσοδο.

Η Ελίσαμπετ Λέοπολντ του ομώνυμου Ιδρύματος είπε ότι «τα γυμνά σώματα είναι πιο όμορφα από εκείνα που φέρουν ρούχα», ενώ ο οικονομικός διευθυντής της πινακοθήκης, Πέτερ Βάινχεουπλ, τόνισε ότι ήθελε να βοηθήσει τους επισκέπτες που υπέφεραν από τη ζέστη. Η θερμοκρασία ξεπερνούσε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αυστρία στους 30 βαθμούς.

Συγχρόνως όμως, είπε ο κ. Βάινχεουπλ , ήλπιζε στην πρόκληση ενός «μίνι-σκανδάλου», αναλόγου με εκείνο που προκάλεσαν στην συντηρητική κοινωνία της Βιέννης στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα, τα γυμνά στους ερωτικούς πίνακες του Έγκον Σίλε και στα έργα του Γκούσταβ Κλίμτ, που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Στην έκθεση - διαρκεί μέχρι τις 22 Αυγούστου- περιλαμβάνονται 180 έργα από διάφορους καλλιτέχνες, με προεξέχοντες πίνακες του Έγκον Σίλε (1890-1918), Γκούσταβ Κλίμτ (1862-1918) και Όσκαρ Κοκόσκα (1886-1980).

Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεικός από τον πίνακα «Nuda Veritas», που ζωγράφισε ο Κλιμτ το 1899, αντιδρώντας στην απόρριψη ως «τολμηρών», έργων που του ζητήθηκαν για να κοσμήσουν το πανεπιστήμιο της Βιέννης.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Στις φλόγες επιβατικό αεροσκάφος στο Τορόντο

Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Στις φλόγες τυλίχτηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Τορόντο «Πίρσονς» αεροσκάφος με περισσότερους από 200 επιβαίνοντες, που ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης και σταμάτησε σε μικρό φρέαρ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στο αεροπλάνο, που είναι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, Έιρμπας A340 της γαλλικής εταιρεία Air France και εκτελούσε την πτήση 358 από το Παρίσι προς την πόλη του Καναδά.

Τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες με το αεροσκάφος στις φλόγες και πυκνό σύννεφο καπνού, κοντά σε δρόμο υψηλών ταχυτήτων.

Στον τόπο έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής που αγωνίζονται να σβήσουν τις φλόγες και σωστικά συνεργεία.

Την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό επικρατούσαν στην περιοχή δυσμενείς καιρικές συνθήκες με κεραυνούς και δυνατούς ανέμους.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν επιβάτες να βγαίνουν από το αεροπλάνο, ενώ ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε να χτυπά το αεροσκάφος κεραυνός.

Ο Όλιβερ Ντάμπος επιβάτης του Έιρμπας, δήλωσε σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «πριν το αεροσκάφος αγγίξει κατά την προσγείωση το έδαφος έσβησαν τα φώτα. Στη συνέχεια το αεροσκάφος «έπιασε» τον διάδρομο προσγείωσης και κατόπιν βρέθηκε στο φρέαρ, στο οποίο συνέχισε να κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Μετά εμφανίστηκαν φλόγες. Το αεροπλάνο σταμάτησε και άνοιξαν οι έξοδοι κινδύνου. Προσπαθήσαμε να διαφύγουμε προς την ύπαιθρο. Ήμασταν πράγματι τρομαγμένοι, καθώς φοβόμασταν ότι θα υπάρξει έκρηξη», είπε ο άτυχος επιβάτης.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 19:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεπιθύμητο στη Ρωσία το ABC

Ο Μπασάγεφ ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή τον περασμένο χρόνο στο σχολείο του Μπεσλάν

Οι ρωσικές αρχές δεν ανανεώνουν τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΒ C στη Ρωσία, εξαιτίας συνέντευξης που πήρε δημοσιογράφος του από τον ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών, Σαμίλ Μπασάγεφ.

Ο Μπασάγεφ ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή τον περασμένο χρόνο

στο σχολείο του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας και τον θάνατο 320 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα ανανεωθούν οι διαπιστεύσεις των συνεργατών του ΑBC.

Την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, χαρακτήρισε το δίκτυο «ανεπιθύμητο» και έδωσε εντολή στο προσωπικό του υπουργείο να διακόψουν κάθε επαφή μαζί του.

Την περασμένη Παρασκευή κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών Αμερικανός υψηλόβαθμος διπλωμάτης, στον οποίο η Μόσχα εξέφρασε «αγανάκτηση» για τη συνέντευξη με τον Μπασάγεφ, ο οποίος είναι επικηρυγμένος με 10 εκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέντευξη σε κρησφύγετο του Μπασάγεφ στην Τσετσενία- ο ηγέτης των ανταρτών ομολόγησε ότι ήταν ο «εγκέφαλος» της επίθεσης στο Μπεσλάν και προειδοποίησε ότι ετοιμάζει και άλλες επιθέσεις.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου

Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις αγορές πετρελαίου

Μία ημέρα μετά το ιστορικό ρεκόρ των 62, 30 δολαρίων το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 61,05 δολάρια το βαρέλι για τις παραγγελίες του Σεπτεμβρίου, ενώ στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου μπρεντ έπεσε κατά 45 σεντς στα 59,59 δολάρια.

Η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής τη Δευτέρα αποδίδεται στον θάνατο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Φαχντ. Παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής στη χώρα, παραμένουν οι ανησυχίες για το τι θα ακολουθήσει τη διαδοχή του.

Ανησυχίες προκαλεί επίσης η όλη αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις αγορές πετρελαίου.

Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, με ημερήσια μέση παραγωγή τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια. Παραμένει έτσι ζωτική πηγή παραγωγής ενέργειας για τις βιομηχανικές χώρες.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Φεύγει από τη Φεράρι ο Μπαρικέλο

Ο Μπαρικέλο φέρεται να έχει εκφράσει κατά καιρούς δυσφορία, για το γεγονός ότι ήταν δεύτερος τη τάξει μετά τον Μίχαελ Σούμαχερ

Επιβεβαιώθηκε από την Φεράρι ότι ο υπ΄ αριθμόν δύο πιλότός της στη Φόρμουλα 1, Ρούμπεν Μπαρικέλο, θα την εγκαταλείψει στο τέλος της σεζόν.

Διάδοχός του θα είναι ο συμπατριώτης του, Βραζιλιάνος, Φελίπε Μάσα, ο 23χρονος νυν πιλότος της Σάουμπερ.

Η Φεράρι ενεργοποίησε το δικαίωμά της να επανεντάξει στις γραμμές της τον Μάζα, ο οποίος το 2003 πραγματοποιούσε δοκιμαστικές κούρσες για το μονοθέσιο της ιταλικής κατασκευάστριας εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ενδεχομένως ο 33χρονος Μπαρικέλο, - έχει κερδίσει ως πιλότος της Φεράρι εννέα γκραν πρι σε πέντε χρόνια και είχε εκφράσει κατά καιρούς δυσφορία για το γεγονός ότι ήταν πάντοτε «πίσω» από τον πρώτο πιλότο της Φεράρι, παγκόσμιο πρωταθλητή, Μίχαελ Σούμαχερ- έχει υπογράψει ήδη συμβόλαιο με την ΒΑR, ως αντικαταστάτης του Ιάπωνα, Τακούμα Σάτο.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Επικίνδυνες διαστημικές αποστολές

Ο Στιβ Ρόμπινσιν θα περπατήσει στο διάστημα για να επιδιορθώσει το Ντισκάβερι

Ο αστροναύτης μέλος πληρώματος του διαστημικού σκάφους Ντισκάβερι που έχει επωμιστεί το δύσκολο καθήκον περαίωσης των εργασιών επιδιόρθωσης του εξωτερικού του σκάφους, δηλώνει σίγουρος ότι είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή.

Μιλώντας σε απευθείας σύνδεση με το Ντισκάβερι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Στιβ Ρόμπινσον, ένας από τους επτά επιβαίνοντες στο διαστημόπλοιο, είπε ότι θα βγει από το σκάφος την Τετάρτη, ώστε να επιχειρήσει να αποκόψει δύο κομμάτια της ατράκτου που κρέμονται.

Αυτό θα γίνει είτε με το χέρι είτε εφόσον αποδειχθεί δύσκολο με χειρουργική λαβίδα ή πριόνι.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ΝΑΣΑ, εξήγησε ότι αποφάσισε να αναθέσει αυτή την πρωτοφανή αποστολή στον αστροναύτη, φοβούμενη τυχόν επιπτώσεις που θα έχουν τα δύο κομμάτια στην αεροδυναμική του διαστημόπλοιου κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η είσοδος στη γήινη ατμόσφαιρα θα γίνει με ταχύτητα 20πλάσια αυτής του ήχου.

Πριν από δυόμισι χρόνια το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια ανατινάχθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, καθώς ένα πτερύγιο είχε υποστεί ζημιές κατά την απογείωση.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 17:27 (Ώρα Λονδίνου)

Κηδεύτηκε ο βασιλιάς Φαχντ

Το φέρετρο του Φαχντ μεταφέρεται από μέλη της οικογένειάς του

Σε ένα απλό μνήμα δημοσίου νεκροταφείου του Ριάντ, σύμφωνα με το σαουδαραβικό έθιμο, ετάφη ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 84 ετών.

Μεταξύ των ηγετών που παρέστησαν στη νεκρώσιμη τελετή ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σχεδόν όλοι οι Άραβες ηγέτες, αλλά και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος.

Οι αρχές ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού από το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αποκλείσει την περιοχή του τεμένους, όπου έλαβε χώρα η νεκρώσιμη τελετή.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Σαουδική Αραβία αποτέλεσε το θέατρο επιθέσεων ισλαμιστών, για τους οποίους πιστεύεται ότι έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Η ενθρόνιση του διαδόχου του Φαχντ, Αμπντάλα, θα γίνει σε επίσημη τελετή την Τετάρτη

Η ενθρόνιση του διαδόχου του Φαχντ, Αμπντάλα, θα γίνει σε επίσημη τελετή την Τετάρτη.

Ο ανώτατος κληρικός της χώρας, σεϊχης Αμπντουλάχ αλ Σειχ, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν πίστη και υποταγή στον νέο μονάρχη και τον αδελφό του, διάδοχο του θρόνου, Σουλτάνο Μπιν Αμπντουλαζίζ.

Ο νέος βασιλιάς, που ασκεί και καθήκοντα πρωθυπουργού, εξέδωσε ήδη διάταγμα, με το οποίο ορίζει να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπουργοί της κυβέρνησης.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 16:48 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις στην Αττάλεια

Τον Ιούλιο σκοτώθηκαν στο Κουσάντασι πέντε άνθρωποι από έκρηξη βόμβας

Από δύο εκρήξεις μικρής ισχύος μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων, τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι στην παραλιακή πόλη Αττάλεια της νότιας Τουρκίας.

Η πόλη είναι προσφιλής τόπος διακοπών Τούρκων και ξένων τουριστών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν και ποια οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Για την βομβιστική επίθεση τον περασμένο μήνα στο Κουσάντασι, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, οι τουρκικές αρχές κατέστησαν υπεύθυνους Κούρδους αποσχιστές.

Στην Ουάσιγκτον αρχίζουν αύριο συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων, με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών, που δρουν στην Τουρκία, έχουν όμως τις βάσεις τους σο βόρειο Ιράκ.


Σάββατο 30 Ιουλίου 2005 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Γυμνή αλήθεια»

Εκατοντάδες επισκέπτες ανταποκρίθηκαν, όχι όμως και εντελώς, στην παρότρυνση να βγάλουν τα ρούχα τους

Συμμορφούμενοι με τη θεματική της έκθεσης «Γυμνή αλήθεια», αλλά και τις ψηλές θερμοκρασίες της εποχής, οι υπεύθυνοι της γκαλερί της Βιέννης, «Λέοπολντ Μουσέουμ», παρότρυναν τους επισκέπτες να βγάλουν τα ρούχα τους, παρέχοντας ως κίνητρο ελεύθερη είσοδο.

Η Ελίσαμπετ Λέοπολντ του ομώνυμου Ιδρύματος είπε ότι «τα γυμνά σώματα είναι πιο όμορφα από εκείνα που φέρουν ρούχα», ενώ ο οικονομικός διευθυντής της πινακοθήκης, Πέτερ Βάινχεουπλ, τόνισε ότι ήθελε να βοηθήσει τους επισκέπτες που υπέφεραν από τη ζέστη. Η θερμοκρασία ξεπερνούσε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αυστρία στους 30 βαθμούς.

Συγχρόνως όμως, είπε ο κ. Βάινχεουπλ , ήλπιζε στην πρόκληση ενός «μίνι-σκανδάλου», αναλόγου με εκείνο που προκάλεσαν στην συντηρητική κοινωνία της Βιέννης στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα, τα γυμνά στους ερωτικούς πίονακες πίνακες του Έγκον Σίλε και στα έργα του Γκούσταβ Κλίμτ, που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Στην έκθεση - διαρκεί μέχρι τις 22 Αυγούστου- περιλαμβάνονται 180 έργα από διάφορους καλλιτέχνες, με προεξέχοντες πίνακες του Έγκον Σίλε (1890-1918), Γκούσταβ Κλίμτ (1862-1918) και Όσκαρ Κοκόσκα (1886-1980).

Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεικός από τον πίνακα «Nuda Veritas», που ζωγράφισε ο Κλιμτ το 1899, αντιδρώντας στην απόρριψη ως «τολμηρών», έργων που του ζητήθηκαν για να κοσμήσουν το πανεπιστήμιο της Βιέννης.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Έρυνες μετά τη μακάβρια ανακάλυψη

Συνεχίζονται οι έρευνες της γερμανικής αστυνομίας

Τα λείψανα εννέα νεογέννητων βρέθηκαν θαμμένα σε γάστρες και κάδους με λουλούδια στο κτήμα των γονέων μιας 39χρονης, η οποία πιστεύεται ότι είναι η μητέρα των παιδιών και κρατείται.

Εκτιμάται ότι τα παιδιά έχουν πεθάνει στο διάστημα 1998-2004, κάτω από αδιευκρίνηστες προς το παρόν συνθήκες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της μακάβριας ιστορίας. Ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου του Βραδενμβούργου, Γιορκ Σένμπομ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο στην ιστορία της Γερμανίας έγκλημα.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε», είπε, πώς έμεινε καλυμμένο επί τόσα χρόνια. Είναι μία απ΄ ευθείας ερώτηση στους συγγενείς, τους γείτονες, τους γιατρούς και τις αρμόδιες αρχές», είπε ο κ. Σένμπομ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η 39χρονη ύποπτος είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, ηλικίας 19, 198 και ενάμισυ χρόνων, ενώ είναι πάλι έγκυος στον έκτο μήνα. Τα τρία μεγαλύτερα παιδιά ζουν με τον πατέρα τους, με τον οποίο είναι διαζευγμένη.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναγνώριση πριν από τις διαπραγματεύσεις»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Ευρώπη Ένα, ο κ. Ντε Βιλπέν πρόσθεσε ότι «η έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, οποιουδήποτε είδους, προϋποθέτει αναγνώριση όλων των μελών που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή».

Ερωτώμενος εάν η συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε «ασφαλώς».

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την τοποθέτηση του κ. Ντε Βιλπέν, επισημαίνοντας ότι αποτελεί παραβίαση των δεσμεύσεων των Βρυξελλών, καθώς η αναγνώριση της Κύπρου δε συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της Τουρκίας πριν από την 3η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η Άγκυρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξουν επιπλοκές στη διαδικασία των συνομιλιών ένταξης.

Οι δηλώσεις του κ. Ντε Βιλπέν έγιναν με αφορμή την τουρκική δήλωση που συνόδευε την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη δήλωση η Άγκυρα επισημαίνει ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δε συνεπάγεται αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο πνεύμα με τις δηλώσεις Ντε Βιλπέν κινήθηκε χθες και ο Αυστριακός αναπληρωτής καγκελάριος, Χίμπερτ Γκόρμπαχ, που είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Αμαντέου Τάρντιο δήλωσαν χθες ότι η τουρκική συνοδευτική δήλωση δε θέτει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ένταξης.


«Αναγνώριση της Κύπρου πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις»

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

"Εάν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος είναι λογικό να αναγνωρίζει όλα τα άλλα κράτη-μέλη", τονίζει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντιομινίκ ντε Βιλπέν, είχε χαρακτηρίσει αδιανότητη την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση και των 25 κρατών μελών από την Άγκυρα.

Ο κ. Πέτεριγκ, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού και τόνισε και αυτός με τη σειρά του την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ήμαστε λογικοί. Οι διαπραγματεύσεις με χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζονται στις διαπραγματεύσεις και στις σχέσεις με τα 25 κράτη-μέλη. Έτσι, λοιπόν, εάν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος, είναι λογικό να αναγνωρίζει όλα τα άλλα κράτη-μέλη. Δεν μπορείς να διαπραγματευθείς με κάποιον που δεν αναγνωρίζεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές μου απόψεις για το εάν η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος ή όχι. Αυτό έχει να κάνει με μια διαδικασία η οποία πρέπει να έχει μια λογική», τόνισε ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ο οποίος πρόσθεσε ακολούθως ότι θα του φαινόταν ως μια λογική ενέργεια η τυχόν άσκηση βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία:

«Νομίζω ότι είναι λογικό η Κύπρος να μην συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Όμως, δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη Κύπρο μόνη της σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει η Λευκωσία να απαιτήσει την αλληλεγγύη των άλλων κρατών-μελών, δήλωσε λέει ο κ. Πέτερινγκ.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ρώτησε στη συνέχεια στον κ. Πέτερινγκ πώς σχολιάζει το γεγονός ότι είναι μεν ο ηγέτης της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό είναι αλήθεια, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποφανθεί μετά το πέρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τότε θα πάρουμε την απόφασή μας για το εάν μια χώρα πρέπει να γίνει μέλος ή όχι. Προς το παρόν, μπορούμε μόνο να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Αυτό δεν θα πρέπει να το υποτιμάτε. Σε αυτή τη φάση, δεν συζητάμε για το εάν η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος. Σε αυτή τη φάση, συζητάμε το λογικό επιχείρημα ότι για να γίνει η Τουρκία μέλος, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναγνώριση πριν από τις διαπραγματεύσεις»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Ευρώπη Ένα, ο κ. Ντε Βιλπέν πρόσθεσε ότι «η έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, οποιουδήποτε είδους, προϋποθέτει αναγνώριση όλων των μελών που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή».

Ερωτώμενος εάν η συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε «ασφαλώς».

Οι δηλώσεις του κ. Ντε Βιλπέν έγιναν με αφορμή την τουρκική δήλωση που συνόδευε την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη δήλωση η Άγκυρα επισημαίνει ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δε συνεπάγεται αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο πνεύμα με τις δηλώσεις Ντε Βιλπέν κινήθηκε χθες και ο Αυστριακός αναπληρωτής καγκελάριος, Χίμπερτ Γκόρμπαχ, που είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Αμαντέου Τάρντιο δήλωσαν χθες ότι η τουρκική συνοδευτική δήλωση δε θέτει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ένταξης.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Στα όρια του καύσωνα

Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Τους 40 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την Τρίτη, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει τεθεί σε επιφυλακή, λόγω του αυξημένου κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η ΔΕΗ για τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Το σκηνικό του καιρού την Τρίτη συνθέτουν οι υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Τους 39 Βαθμούς αναμένεται να φτάσει το θερμόμετρο στη Δυτική Ελλάδα και στην Αττική.

Οι ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά και πολύ ισχυροί τοπικά άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρήσουν τον υδράργυρο σε χαμηλότερα επίπεδα. Στα βόρεια, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπεράσει τους 37 βαθμούς, αναμένεται λίγη συννεφιά από το απόγευμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν την Τετάρτη, οπότε τοπικά το θερμόμετρο θα δείξει και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν το βράδυ, ενώ το απόγευμα ίσως εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει τον κίνδυνο πυρκαγιών στα νησιά όπου και αναμένονται δυνατοί άνεμοι, ενώ συνιστά στο κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις. Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών υπάρχει στο νομό Λασιθίου, στη Σάμο και στην Ικαρία.

Σε επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Ανάπτυξης και οι φορείς της αγοράς ενέργειας υπό τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση και η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες 11.00-15.00.

Τη Δευτέρα το σύστημα της ΔΕΗ έφτασε στα όριά του με την κατανάλωση να προσεγγίζει τα 9.350 Μεγαβάτ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται στην Ιταλία, στην Αλβανία και στη Ρουμανία, όπου ο θάνατος 45 ανθρώπων αποδόθηκε στη ζέστη.

Έως τώρα, φυσικό φράγμα στη μεταφορά αυτών των θερμών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας αποτέλεσαν τα μελτέμια. Η εξασθένηση αυτών των ανέμων, κυρίως στο Δυτικό Αιγαίο, αποτελεί τον κύριο λόγο της ανόδου της θερμοκρασίας.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναγνώριση της Κύπρου πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις»

"Εάν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος είναι λογικό να αναγνωρίζει όλα τα άλλα κράτη-μέλη", τονίζει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντιομινίκ ντε Βιλπέν, είχε χαρακτηρίσει αδιανότητη την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση και των 25 κρατών μελών από την Άγκυρα.

Ο κ. Πέτεριγκ, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού και τόνισε και αυτός με τη σειρά του την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ήμαστε λογικοί. Οι διαπραγματεύσεις με χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζονται στις διαπραγματεύσεις και στις σχέσεις με τα 25 κράτη-μέλη. Έτσι, λοιπόν, εάν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος, είναι λογικό να αναγνωρίζει όλα τα άλλα κράτη-μέλη. Δεν μπορείς να διαπραγματευθείς με κάποιον που δεν αναγνωρίζεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές μου απόψεις για το εάν η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος ή όχι. Αυτό έχει να κάνει με μια διαδικασία η οποία πρέπει να έχει μια λογική», τόνισε ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ο οποίος πρόσθεσε ακολούθως ότι θα του φαινόταν ως μια λογική ενέργεια η τυχόν άσκηση βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Τουρκία:

«Νομίζω ότι είναι λογικό η Κύπρος να μην συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Όμως, δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη Κύπρο μόνη της σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει η Λευκωσία να απαιτήσει την αλληλεγγύη των άλλων κρατών-μελών, δήλωσε λέει ο κ. Πέτερινγκ.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ρώτησε στη συνέχεια στον κ. Πέτερινγκ πώς σχολιάζει το γεγονός ότι είναι μεν ο ηγέτης της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό είναι αλήθεια, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποφανθεί μετά το πέρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τότε θα πάρουμε την απόφασή μας για το εάν μια χώρα πρέπει να γίνει μέλος ή όχι. Προς το παρόν, μπορούμε μόνο να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Αυτό δεν θα πρέπει να το υποτιμάτε. Σε αυτή τη φάση, δεν συζητάμε για το εάν η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος. Σε αυτή τη φάση, συζητάμε το λογικό επιχείρημα ότι για να γίνει η Τουρκία μέλος, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 11:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Μεγάλη διεθνής κρίση» εν όψει

Η μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν είχε σφραγιστεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Η Γαλλία δια στόματος του πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν προειδοποίησε το Ιράν ότι εφόσον θέσει εκ νέου σε λειτουργία το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, θα πρέπει να περιμένει παραπομπή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί έκανε λόγο για επικείμενη «μεγάλη διεθνή κρίση».

Ιρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν μη αναστρέψιμη την απόφαση επαναλειτουργίας της πυρηνικής μονάδας επεξεργασίας ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, η οποία είχε σφραγιστεί από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράν να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία στην οποία είχε φτάσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται για την αντίδρασή της, η οποία θα καθοριστεί μετά από συζητήσεις με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Έκρηξη σε γραφεία εταιρειών δυτικών συμφερόντων

Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στο δέκατο όροφο του κτιρίου Σαγιέχ στην κεντρική Τεχεράνη, όπου στεγάζονται τα γραφεία των Βρετανικών Αερογραμμών, της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ, της τράπεζας Λόιντς και της αυτοκινητοβιομηχανίας Μερτσέντες Μπενζ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θύματα ή σοβαρές ζημιές.

Η έκρηξη προκλήθηκε από μικρό, περιορισμένης ισχύος μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί σε καλάθι σκουπιδιών από άγνωστο δράστη.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Μέρος του προβλήματος στο Ιράκ»

Ο Τζακ Στρο συζητά την προοπτική ενός σχεδίου σταδιακής αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ

Την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων προσέγγισης των μετριοπαθών μουσουλμάνων τονίζει σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ώστε να απομονωθούν οι «φασίστες», όπως λέει, που πραγματοποιούν τις βομβιστικές επιθέσεις στο όνομα του Ισλάμ.

Στο πλαίσιο αυτό η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με τους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο Τζακ Στρο θέλει να πλησιάσει τους μετριοπαθείς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας και να τους υπενθυμίσει ότι το θρησκευτικό μίσος δεν αφορά μόνο το Ισλάμ, καθώς η Βρετανία έχει και στο παρελθόν γίνει στόχος επιθέσεων λόγω θρησκευτικών αντιπαραθέσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην απόπειρα των καθολικών να ανατινάξουν το βρετανικό κοινοβούλιο το 1605 και στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ προτεσταντών και μη προτεσταντών όταν οι τελευταίοι διεκδικούσαν ισότιμα πολιτικά δικαιώματα το 19ο αιώνα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζακ Στρο και ο Τόνι Μπλερ συναντήθηκαν με μουσουλμάνους ηγέτες από την Τουρκία και το Μπαχρέιν και συζήτησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Μέρος του προβλήματος στο Ιράκ»

Αναφερόμενος στο Ιράκ, ο κ. Στρο παραδέχεται ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή «δεν είναι καλή» αναγνωρίζοντας τη δύναμη της εξέγερσης των ανταρτών.

Ωστόσο, ο κ. Στρο εκτιμά ότι το νέο σύνταγμα της χώρας μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι την προθεσμία των μέσων Αυγούστου, κάτι που όπως τονίζει θα κάνει πιο εύκολη την κατάρτιση ενός σχεδίου σταδιακής μείωσης της στρατιωτικής παρουσίας της Δύσης στο Ιράκ, καθώς, όπως καταλήγει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, «αντίθετα με το Αφγανιστάν, στο Ιράκ αν και είμαστε μέρος της λύσης είμαστε επίσης και μέρος του προβλήματος».


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Περί οικονομίας και καύσωνα

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Άμεσο βοήθημα 6.600 ευρώ στους πληγέντες. Άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας και χαριστικό το 1/3.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Καραμανλής. Λύσεις σε όλα ως τον Σεπτέμβρη. Ενώ θεωρείται ανύπαρκτη η αντιπολίτευση!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Έντεκα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Αποσύρονται οι επικίνδυνες ηλεκτρικές συσκευές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δέκα μέτρα για την αγορά των ακινήτων. Ανακοινώνονται αύριο από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΑΥΓΗ: Παιχνίδια εις βάρος της Αυτοδιοίκησης. Σχέδια για γαλάζιους δημάρχους μειοψηφίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μέγας απατεώνας ο Κοντομηνάς. Αυτός έφαγε τα 400 δισεκατομμύρια από τους Έλληνες μετανάστες στη Νότιο Αφρική!!!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί διεξόδους. Ποιοι θα πληρώσουν τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το πακέτο Καραμανλή στη ΔΕΘ συζήτησαν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας. Φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Πάνω οι τιμές σε ενοίκια ακινήτων και μεταβιβάσεις. Λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κίνδυνος για μπλακ άουτ από τον καύσωνα, και... από σήμερα ψηνόμαστε σαν ρέγγες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναδρομικά ΛΑΦΚΑ για έξι χρόνια στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι 2.161 θέσεις μέσα στον Αύγουστο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακίνητα: Τι αλλάζει από 1.1.06. ΦΠΑ 19%, φόρος υπερτιμήματος και άλλα με νόμο.

ΕΣΤΙΑ: Η κατάργησις του β' γύρου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ESPRESSO: Ο Alpha προσπάθησε να παραβιάσει τα "Σύνορα Αγάπης" του Mega. Εμφύλιος για το τουρκικό σίριαλ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων. ΦΠΑ στα νεόδμητα πλην α΄κατοικίας, αύξηση αφορολογήτου, φόρος υπεραξίας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Όχι αύξηση ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών. Την απάντηση αυτή έδωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος στις πιέσεις των Βρυξελλών.

ΤΑ ΝΕΑ: Αλλού οι ελλείψεις, αλλού οι προσλήψεις. Νοσοκομεία με... αγροφύλακες!

Η ΝΙΚΗ: Η ΝΔ φοβάται τη μεγάλη κεντροαριστερά. Δήμαρχοι μειοψηφίας. Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ για εκλογή με 42%.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καθημερινός Γολγοθάς για επιβάτες και ναυτεργάτες. Κυβέρνηση - εφοπλιστές ευθύνονται για το χάος στον Πειραιά.

TRAFFIC NEWS: 80χρονος γαμπρός με πλαστό διαζύγιο.

Η ΧΩΡΑ: Ενισχύεται το οπλοστάσιο των Ελλήνων γιατρών. Καρκίνος: νέες επιτυχείς θεραπείες.

City Press: Ακίνητα και Ι.Χ. πάλι στόχοι της εφορίας.

Μetro: Εισαγγελέας στο λιμάνι. Παρέμβαση για τις πολύωρες καθυστερήσεις σε δρομολόγια πλοίων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι νέες τιμές των ακινήτων. Τι αλλάζει στην κτηματαγορά μετά την επιβολή του ΦΠΑ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ντροπή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λειτούργησε, επιτέλους, μετά από χρόνια παθολογική κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απειλητικός από σήμερα Καύσωνας Αυγουστιάτικος.

Αγορά ακινήτων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "επιβολή ΦΠΑ 19% στο κύκλωμα της οικοδομής και φόρο υπερτιμήματος (υπεραξίας) εισάγει από 1.1.2006 το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων που δίδει σύντομα στη δημοσιότητα για συζήτηση ο Γ. Αλογοσκούφης. Στην αγορά πρώτης κατοικίας θα επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 9-11%, όπως και σε όλα τα παλαιά ακίνητα. Παράλληλα όμως αυξάνεται το αφορολόγητο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων διαμορφώνει η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2006, αφού το σχετικό νομοσχέδιο που δίνεται προς διαβούλευση, περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που επηρεάζουν την κτηματαγορά. Πάντως, η επιβολή ΦΠΑ δεν αφορά τα ακίνητα που αγοράζονται για πρώτη κατοικία. Καθορίζεται ότι θα ισχύει όπως και σήμερα ο φόρος μεταβίβασης στα παλαιότερα ακίνητα, ενώ αν κάποιο ακίνητο πωληθεί για δεύτερη φορά μετά το 2006 θα υπάρχει φόρος υπεραξίας που θα βαρύνει τον πωλητή. Επίσης, τετραπλασιάζεται το αφορολόγητο για τον φόρο κληρονομιάς, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "για το οικονομικό επιτελείο κύριος στόχος του νέου φορολογικού "πακέτου" είναι η προστασία όσων καλύπτουν τις βασικές στεγαστικές ανάγκες τους. Τα μέτρα θα συζητηθούν με τους συναρμόδιους φορείς και θα προωθηθούν στη Βουλή".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "χέρι στις τσέπες ιδιοκτητών και ενοικιαστών βάσει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που ανακοινώνει αύριο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης".

Η CITY PRESS προσθέτει ότι "σήμερα ή αύριο ανακοινώνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη νέου τύπου φορολογία των ακινήτων. Επιβάλλεται ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα (εξαιρείται η πρώτη κατοικία), αυξάνονται θεαματικά οι αντικειμενικές αξίες, επανέρχεται ο Φόρος Αυτόματου Υπερτιμήματος. Προωθείται μεγάλη αύξηση της φορολογίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων Ι.Χ. για ... περιβαλλοντικούς λόγους. Η υστέρηση στα έσοδα και η αύξηση των δημοσίων δαπανών οδηγούν σε νέα εισπρακτικά μέτρα. Στόχος της κυβέρνησης να τα συνδυάσει με φιλολαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ".

Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "συνθήκες αποπολιτικοποίησης και αποτροπής του ενδεχομένου έκφρασης της μεγάλης δύναμης της Κεντροαριστεράς στις επικείμενες δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές σπεύδει να "κατοχυρώσει" εκ προοιμίου η κυβέρνηση Καραμανλή, υπό το βάρος της ογκούμενης δυσαρέσκειας που προκαλούν οι αντιλαϊκές "μεταρρυθμίσεις" της".

Η ΕΣΤΙΑ "συμφωνεί με την άποψη που εξέθεσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκης, να μην διενεργείται β' γύρος στις δημοτικές εκλογές αν κάποιος υποψήφιος έχη λάβει ποσοστό άνω του 42%. Διότι πράγματι, είναι παράλογο να δεχόμαστε ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να εκλεγή με ποσοστό 42% ή 41%, αλλά όχι ένας δήμαρχος ή ένας νομάρχης".

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "την εκλογή των δημάρχων (ή και των νομαρχών;) με 42% σε ένα γύρο προωθεί η κυβέρνηση. Το θέμα ανακίνησε ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος θυμήθηκε ότι την ιδέα αυτή είχε συμπεριλάβει η Ν.Δ. στο προεκλογικό πρόγραμμά της. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ευθυγραμμίστηκε καταφεύγοντας στο πρόσχημα ότι το σ/ν που θα κατατεθεί για ψήφιση το φθινόπωρο δεν θα αφορά τους πέντε μεγαλύτερους δήμους, αν δεν υπάρξει συνεννόηση με την αντιπολίτευση".

Προσλήψεις

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σε επιλεκτικές προσλήψεις προχωράει η κυβέρνηση. την ώρα που αφήνει χωρίς προσωπικό νοσοκομεία, σχολεία και Πυροσβεστική, προωθεί μονιμοποιήσεις "γαλάζιων παιδιών" που υπηρετούσαν την περίοδο 1990-93, όπως οι αγροφύλακες".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "στα νησιά και στα παραθαλάσσια θέρετρα που συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστική κίνηση και κυρίως διαθέτουν αεροδρόμια, έχει ρίξει το βάρος της αστυνόμευσης η ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ αποπειράται παράλληλα να βελτιώσει τις ελεγκτικές διαδικασίες ασφάλειας στους αερολιμένες".

Οικονομική πολιτική -Κυβερνητική πολιτική

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα εξαγγείλει στην πρώτη επίσημη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις 11 Σεπτεμβρίου".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "τρόπους κάλυψης των κενών του προϋπολογισμού αναζητεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναφέρονται οι περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ, ξεκινά φοροκυνηγητό των μικρομεσαίων και συντηρείται η ασάφεια γύρω από τα ακίνητα με την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών, με στόχο να πληθύνουν οι μεταβιβάσεις που φέρνουν "ζεστό " χρήμα στα ταμεία. Επίσης δρομολογείται η σταδιακή αύξηση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, ενώ η εισοδηματική πολιτική το 2006 θα είναι ιδιαίτερα σφικτή".

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν επηρέασαν παρά ελάχιστα το οικονομικό κλίμα, με το σχετικό δείκτη να ανακάμπτει οριακά κατά 0,9 μονάδες τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από την μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Κώστας Καραμανλής

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "αλλάζει όλα τα δεδομένα ο Κ. Καραμανλής που αναδεικνύεται ξεκάθαρα σε κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού. Ακόμη και τη ρήση που αναφέρει ότι ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις και μάλιστα πολιτικές αποτελεί παρελθόν, αφού ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος. Όταν λέει ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει και δεν υπάρχει χρόνος το εννοεί και προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις που έχει προγραμματίσει. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα κλείσει όλα σχεδόν τα ζητήματα που συνδέονται με την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση στην καθημερινότητα με κύριο στόχο στην περίπτωση αυτή την πάταξη της γραφειοκρατίας".

ΛΑΦΚΑ

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "αναδρομικά για δύο επιπλέον έτη θα λάβουν από το ΛΑΦΚΑ οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλων ταμείων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/1999 έως 30/6/2004. Αντιθέτως οι συνταξιούχοι του δημοσίου δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/2001 έως 30/6/2004".

Υγεία

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σκληρή μάχη κατά του καρκίνου στη χώρα μας η ιατρική κοινότητα, η οποία εφαρμόζει με επιτυχία νέες πρωτοποριακές μεθόδους για τη θεραπεία διάφορων μορφών της θανατηφόρου νόσου".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με κλεμμένα λεφτά αγοράστηκε και λειτουργεί ο ALPHA. Από την ληστεία του μόχθου και τον ιδρώτα των φτωχών μεταναστών μας, γίνονται όλες οι χρυσοπληρωμένες μεταγραφές των αστέρων της τηλεόρασης και έχει αγοράσει ο...Δημητράκης τις βίλες, τα κότερα και τα αεροπλάνα, για να ζει σαν μαχαραγιάς και να παριστάνει τον ...παράγοντα στην κοινωνική και πολιτική ζωή, το αρχιλαμόγιο!!".

Καύσωνας - Δημήτρης Σιούφας

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σφίγγουν για τα καλά οι ζέστες. Σήμερα και αύριο θα έχουμε καύσωνα και θα ψηθούμε όπως οι ρέγγες. Υπάρχει κίνδυνος για μπλακ άουτ και η ΔΕΗ συνιστά να μην χρησιμοποιούμε στο φουλ θερμοσίφωνες-πλυντήρια-φούρνους και κλιματιστικά. Σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Ανάπτυξης και οι φορείς της αγοράς ενέργειας υπό τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας του "μίνι" καύσωνα που αναμένεται σήμερα και αύριο. Έκκληση της ΔΕΗ προς τους καταναλωτές".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι "με αφορμή τους θανάτους από ηλεκτροπληξία των προϊόντων από την Κίνα, ο Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις επικίνδυνες ηλεκτρικές συσκευές. Νέος νόμος το Μάρτιο του 2006 για αυξημένα μέτρα στις νέες πολυκατοικίες με την τοποθέτηση εγκατάστασης ασφαλείας. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρθούν και μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τους εμπόρους, που παραβαίνουν τον ανταγωνισμό".

Συνταξιοδότηση

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του γενικού πλαισίου του Ασφαλιστικού μέσα στην τετραετία που διανύουμε, δηλαδή δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας, μείωσης των συντάξεων κλπ δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα που προέβλεπαν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών".

Κυβέρνηση - Εφοπλιστές

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης στην εφοπλιστική ασυδοσία επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας την ώρα που χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρούνται καθημερινά στα λιμάνια από τις αλλεπάλληλες βλάβες στα σαπάκια του ακτοπλοϊκού στόλου. Αδιαφορώντας προκλητικά για την ασφάλεια και τη ζωή των χιλιάδων επιβατών και ναυτεργατών, που μετακινούνται καθημερινά από τα λιμάνια της χώρας, ο υπουργός των εφοπλιστών δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις βλάβες (!), ενώ δεν παρέλειψε να υποσχεθεί και νέα οικονομικά υπερπρονόμια στο ακτοπλοϊκό κεφάλαιο, προκειμένου να ανανεώσει το χρυσοφόρο στόλο του".

Πληγέντες από τις πυρκαγιές

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Πρόκειται για δύο έκτακτα βοηθήματα, που δεν θα λάβουν όμως όσοι έχουν χτίσει σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, έκτακτη οικονομική ενίσχυση και άτοκο δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών".

Καθυστερήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Η METRO γράφει ότι "την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά προκάλεσαν οι πολύωρες καθυστερήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά , οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες εκδρομείς το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Η Εισαγγελία διέταξε να διενεργηθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις και για ποια πρόσωπα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή πολιτικής;

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Μετά τις τελευταίες επιθέσεις στο Λονδίνο και στην Αίγυπτο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον επανεξετάζει τη πολιτική της στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σε άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν χρησιμοποιεί ούτε μία φορά την έκφραση «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» που σηματοδότησε την πολιτική της κυβέρνησης Μπους τα τελευταία χρόνια. Αντ' αυτής, ο κ. Ράμσφελντ χρησιμοποιεί κατά κόρον την σαφώς πιο επιεική έκφραση «αγώνας ενάντια στην εξτρεμιστική βία».

Όπως σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η αλλαγή αυτή δείχνει ότι η Ουάσιγκτον, μαζί με το Λονδίνο και το Παρίσι, προσπαθεί να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς ισλαμιστές σε όλο το κόσμο αποξενώνοντας έτσι τα ακραία στοιχεία.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επικοινώνησε με τον καθηγητή Πολ Ρότζερς του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, εδώ στη Βρετανία, και τον ρώτησε εάν οι φραστικές αυτές αλλαγές έχουν σημασία

«Νομίζω ότι έχουν σημασία ιδιαίτερα για την αμερικανική πολιτική σκηνή καθώς ο 'πόλεμος κατά της τρομοκρατίας' αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολος ενώ πολλές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι αναποτελεσματικές.

Ο όρος εξτρεμισμός δίνει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αποτελεί ίσως την αρχή μια γενικότερης αλλαγής στη σκέψη του Πενταγώνου ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. Γι'αυτό το λόγο οι Αμερικανοί επανεξετάζουν τη πολιτική τους, για να προσελκύσουν τα πιο μετριοπαθή στοιχεία της μουσουλμανικής κοινότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.

» Όταν η Αμερικανοί ξεκίνησαν τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", υπήρχε η προσδοκία ότι τα στρατιωτικά μέσα ήταν τα κυριότερα μέσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπήρχε η προσδοκία ότι η ανατροπή των καθεστώτων του Αφγανιστάν και του Ιράκ θα έδινε ένα καίριο χτύπημα στην αλ-Κάιντα. Αυτό που έγινε όμως ήταν ότι η αλ-Κάιντα εξελίχθηκε σε μια λιγότερο συμπαγή οργάνωση, ενώ ο πόλεμος στο Ιράκ έδωσε νέα ώθηση στην στρατολόγηση συμπαθούντων. Τα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι αναλυτές το επισημαίνουν αυτό εδώ και καιρό, αλλά φαίνεται ότι μόλις τώρα άρχισε το Πεντάγωνο να δίνει σημασία», είπε ο Βρετανός πανεπιστημιακός, στον οποίο θέσαμε ακολούθως την άποψη που εκφράζεται από αρκετούς αναλυτές, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι οι επιθέσεις στο Λονδίνο και στην Αίγυπτο αποτελούν τις τελευταίες ίσως «θεαματικές» ενέργειες της αλ-Κάιντα.

«Το εκπληκτικό είναι ότι μετά από όλες τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν τα τελευταία τρισήμισι χρόνια σε όλο το κόσμο πολλοί έλεγαν ότι επρόκειτο για τις τελευταίες επιθέσεις της αλ-Κάιντα. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ως κίνημα και όχι ως οργάνωση μάλλον γίνεται ισχυρότερη. Η άποψη ότι η αλ-Κάιντα εξασθενεί μου θυμίζει το πόλεμο στο Βιετνάμ, τότε που οι Αμερικανοί πίστευαν διαρκώς ότι η νίκη τους θα ερχόταν αμέσως μετά την επόμενη στρατιωτική επιχείρηση», εκτιμά ο Πολ Ρότζερς ο οποίος ρωτήθηκε τέλος εάν πιστεύει ότι τα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα που παίρνει η Βρετανία θα φέρουν αποτελέσματα:

«Νομίζω ότι τα οι κυβερνήσεις στη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία εξακολουθούν να βλέπουν το πρόβλημα από την παραδοσιακή αντι-τρομοκρατική πλευρά του. Εξακολουθούν να στηρίζονται στις παραδοσιακές μεθόδους του εντοπισμού και της πρόληψης. Αυτό που δεν κάνουν όσο θα έπρεπε είναι να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους στόχους, την ιδεολογία τους, και τα κίνητρα των ακραίων ισλαμικών ομάδων. Είναι πιθανό οι αλλαγές στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί αξιωματούχοι να σηματοδοτεί μια αναγνώριση ότι πρέπει να υπάρξει μια ριζική επανεξέταση της πολιτικής κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Εάν αυτό θα οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή στρατηγικής είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες», κατέληξε ο Πολ Ρότζερς του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγνώριση πριν από τις διαπραγματεύσεις

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Ευρώπη Ένα, ο κ. Ντε Βιλπέν πρόσθεσε ότι «η έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, οποιουδήποτε είδους, προϋποθέτει αναγνώριση όλων των μελών που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή».

Ερωτώμενος εάν η συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε «ασφαλώς».

Οι δηλώσεις του κ. Ντε Βιλπέν έγιναν με αφορμή την τουρκική δήλωση που συνόδευε την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη δήλωση η Άγκυρα επισημαίνει ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δε συνεπάγεται αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο πνεύμα με τις δηλώσεις Ντε Βιλπέν κινήθηκε χθες και ο Αυστριακός αναπληρωτής καγκελάριος, Χίμπερτ Γκόρμπαχ, που είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Αμαντέου Τάρντιο δήλωσαν χθες ότι η τουρκική συνοδευτική δήλωση δε θέτει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ένταξης.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ακίνητα, οικονομία και προσλήψεις

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Άμεσο βοήθημα 6.600 ευρώ στους πληγέντες. Άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας και χαριστικό το 1/3.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Καραμανλής. Λύσεις σε όλα ως τον Σεπτέμβρη. Ενώ θεωρείται ανύπαρκτη η αντιπολίτευση!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Έντεκα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Αποσύρονται οι επικίνδυνες ηλεκτρικές συσκευές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δέκα μέτρα για την αγορά των ακινήτων. Ανακοινώνονται αύριο από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΑΥΓΗ: Παιχνίδια εις βάρος της Αυτοδιοίκησης. Σχέδια για γαλάζιους δημάρχους μειοψηφίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μέγας απατεώνας ο Κοντομηνάς. Αυτός έφαγε τα 400 δισεκατομμύρια από τους Έλληνες μετανάστες στη Νότιο Αφρική!!!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί διεξόδους. Ποιοι θα πληρώσουν τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το πακέτο Καραμανλή στη ΔΕΘ συζήτησαν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας. Φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Πάνω οι τιμές σε ενοίκια ακινήτων και μεταβιβάσεις. Λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κίνδυνος για μπλακ άουτ από τον καύσωνα, και... από σήμερα ψηνόμαστε σαν ρέγγες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναδρομικά ΛΑΦΚΑ για έξι χρόνια στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι 2.161 θέσεις μέσα στον Αύγουστο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακίνητα: Τι αλλάζει από 1.1.06. ΦΠΑ 19%, φόρος υπερτιμήματος και άλλα με νόμο.

ΕΣΤΙΑ: Η κατάργησις του β' γύρου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ESPRESSO: Ο Alpha προσπάθησε να παραβιάσει τα "Σύνορα Αγάπης" του Mega. Εμφύλιος για το τουρκικό σίριαλ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων. ΦΠΑ στα νεόδμητα πλην α΄κατοικίας, αύξηση αφορολογήτου, φόρος υπεραξίας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Όχι αύξηση ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών. Την απάντηση αυτή έδωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος στις πιέσεις των Βρυξελλών.

ΤΑ ΝΕΑ: Αλλού οι ελλείψεις, αλλού οι προσλήψεις. Νοσοκομεία με... αγροφύλακες!

Η ΝΙΚΗ: Η ΝΔ φοβάται τη μεγάλη κεντροαριστερά. Δήμαρχοι μειοψηφίας. Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ για εκλογή με 42%.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καθημερινός Γολγοθάς για επιβάτες και ναυτεργάτες. Κυβέρνηση - εφοπλιστές ευθύνονται για το χάος στον Πειραιά.

TRAFFIC NEWS: 80χρονος γαμπρός με πλαστό διαζύγιο.

Η ΧΩΡΑ: Ενισχύεται το οπλοστάσιο των Ελλήνων γιατρών. Καρκίνος: νέες επιτυχείς θεραπείες.

City Press: Ακίνητα και Ι.Χ. πάλι στόχοι της εφορίας.

Μetro: Εισαγγελέας στο λιμάνι. Παρέμβαση για τις πολύωρες καθυστερήσεις σε δρομολόγια πλοίων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι νέες τιμές των ακινήτων. Τι αλλάζει στην κτηματαγορά μετά την επιβολή του ΦΠΑ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ντροπή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λειτούργησε, επιτέλους, μετά από χρόνια παθολογική κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απειλητικός από σήμερα Καύσωνας Αυγουστιάτικος.

Αγορά ακινήτων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "επιβολή ΦΠΑ 19% στο κύκλωμα της οικοδομής και φόρο υπερτιμήματος (υπεραξίας) εισάγει από 1.1.2006 το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων που δίδει σύντομα στη δημοσιότητα για συζήτηση ο Γ. Αλογοσκούφης. Στην αγορά πρώτης κατοικίας θα επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 9-11%, όπως και σε όλα τα παλαιά ακίνητα. Παράλληλα όμως αυξάνεται το αφορολόγητο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων διαμορφώνει η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2006, αφού το σχετικό νομοσχέδιο που δίνεται προς διαβούλευση, περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που επηρεάζουν την κτηματαγορά. Πάντως, η επιβολή ΦΠΑ δεν αφορά τα ακίνητα που αγοράζονται για πρώτη κατοικία. Καθορίζεται ότι θα ισχύει όπως και σήμερα ο φόρος μεταβίβασης στα παλαιότερα ακίνητα, ενώ αν κάποιο ακίνητο πωληθεί για δεύτερη φορά μετά το 2006 θα υπάρχει φόρος υπεραξίας που θα βαρύνει τον πωλητή. Επίσης, τετραπλασιάζεται το αφορολόγητο για τον φόρο κληρονομιάς, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "για το οικονομικό επιτελείο κύριος στόχος του νέου φορολογικού "πακέτου" είναι η προστασία όσων καλύπτουν τις βασικές στεγαστικές ανάγκες τους. Τα μέτρα θα συζητηθούν με τους συναρμόδιους φορείς και θα προωθηθούν στη Βουλή".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "χέρι στις τσέπες ιδιοκτητών και ενοικιαστών βάσει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που ανακοινώνει αύριο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης".

Η CITY PRESS προσθέτει ότι "σήμερα ή αύριο ανακοινώνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη νέου τύπου φορολογία των ακινήτων. Επιβάλλεται ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα (εξαιρείται η πρώτη κατοικία), αυξάνονται θεαματικά οι αντικειμενικές αξίες, επανέρχεται ο Φόρος Αυτόματου Υπερτιμήματος. Προωθείται μεγάλη αύξηση της φορολογίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων Ι.Χ. για ... περιβαλλοντικούς λόγους. Η υστέρηση στα έσοδα και η αύξηση των δημοσίων δαπανών οδηγούν σε νέα εισπρακτικά μέτρα. Στόχος της κυβέρνησης να τα συνδυάσει με φιλολαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ".

Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "συνθήκες αποπολιτικοποίησης και αποτροπής του ενδεχομένου έκφρασης της μεγάλης δύναμης της Κεντροαριστεράς στις επικείμενες δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές σπεύδει να "κατοχυρώσει" εκ προοιμίου η κυβέρνηση Καραμανλή, υπό το βάρος της ογκούμενης δυσαρέσκειας που προκαλούν οι αντιλαϊκές "μεταρρυθμίσεις" της".

Η ΕΣΤΙΑ "συμφωνεί με την άποψη που εξέθεσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκης, να μην διενεργείται β' γύρος στις δημοτικές εκλογές αν κάποιος υποψήφιος έχη λάβει ποσοστό άνω του 42%. Διότι πράγματι, είναι παράλογο να δεχόμαστε ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να εκλεγή με ποσοστό 42% ή 41%, αλλά όχι ένας δήμαρχος ή ένας νομάρχης".

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "την εκλογή των δημάρχων (ή και των νομαρχών;) με 42% σε ένα γύρο προωθεί η κυβέρνηση. Το θέμα ανακίνησε ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος θυμήθηκε ότι την ιδέα αυτή είχε συμπεριλάβει η Ν.Δ. στο προεκλογικό πρόγραμμά της. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ευθυγραμμίστηκε καταφεύγοντας στο πρόσχημα ότι το σ/ν που θα κατατεθεί για ψήφιση το φθινόπωρο δεν θα αφορά τους πέντε μεγαλύτερους δήμους, αν δεν υπάρξει συνεννόηση με την αντιπολίτευση".

Προσλήψεις

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σε επιλεκτικές προσλήψεις προχωράει η κυβέρνηση. την ώρα που αφήνει χωρίς προσωπικό νοσοκομεία, σχολεία και Πυροσβεστική, προωθεί μονιμοποιήσεις "γαλάζιων παιδιών" που υπηρετούσαν την περίοδο 1990-93, όπως οι αγροφύλακες".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "στα νησιά και στα παραθαλάσσια θέρετρα που συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστική κίνηση και κυρίως διαθέτουν αεροδρόμια, έχει ρίξει το βάρος της αστυνόμευσης η ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ αποπειράται παράλληλα να βελτιώσει τις ελεγκτικές διαδικασίες ασφάλειας στους αερολιμένες".

Ελληνοτουρκικά

H ESPRESSO αναφέρει ότι "ελαχιστοποίηση ή μείωση των εμπλοκών, μηδενική πτητική δραστηριότητα πάνω από τα ελληνικά νησιά, αλλά αύξηση των οπλισμένων αεροσκαφών και σημαντική αύξηση στις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) και των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου είναι τα χαρακτηριστικά της τουρκικής δραστηριότητας πάνω από το Αιγαίο τον Ιούλιο μήνα, πρώτο μήνα του θερινού μορατόριουμ, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα".

Οικονομική πολιτική -Κυβερνητική πολιτική

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα εξαγγείλει στην πρώτη επίσημη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις 11 Σεπτεμβρίου".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "τρόπους κάλυψης των κενών του προϋπολογισμού αναζητεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναφέρονται οι περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ, ξεκινά φοροκυνηγητό των μικρομεσαίων και συντηρείται η ασάφεια γύρω από τα ακίνητα με την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών, με στόχο να πληθύνουν οι μεταβιβάσεις που φέρνουν "ζεστό " χρήμα στα ταμεία. Επίσης δρομολογείται η σταδιακή αύξηση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, ενώ η εισοδηματική πολιτική το 2006 θα είναι ιδιαίτερα σφικτή".

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν επηρέασαν παρά ελάχιστα το οικονομικό κλίμα, με το σχετικό δείκτη να ανακάμπτει οριακά κατά 0,9 μονάδες τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από την μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Κώστας Καραμανλής

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "αλλάζει όλα τα δεδομένα ο Κ. Καραμανλής που αναδεικνύεται ξεκάθαρα σε κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού. Ακόμη και τη ρήση που αναφέρει ότι ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις και μάλιστα πολιτικές αποτελεί παρελθόν, αφού ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος. Όταν λέει ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει και δεν υπάρχει χρόνος το εννοεί και προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις που έχει προγραμματίσει. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα κλείσει όλα σχεδόν τα ζητήματα που συνδέονται με την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση στην καθημερινότητα με κύριο στόχο στην περίπτωση αυτή την πάταξη της γραφειοκρατίας".

ΛΑΦΚΑ

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "αναδρομικά για δύο επιπλέον έτη θα λάβουν από το ΛΑΦΚΑ οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλων ταμείων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/1999 έως 30/6/2004. Αντιθέτως οι συνταξιούχοι του δημοσίου δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/2001 έως 30/6/2004".

Υγεία

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σκληρή μάχη κατά του καρκίνου στη χώρα μας η ιατρική κοινότητα, η οποία εφαρμόζει με επιτυχία νέες πρωτοποριακές μεθόδους για τη θεραπεία διάφορων μορφών της θανατηφόρου νόσου".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με κλεμμένα λεφτά αγοράστηκε και λειτουργεί ο ALPHA. Από την ληστεία του μόχθου και τον ιδρώτα των φτωχών μεταναστών μας, γίνονται όλες οι χρυσοπληρωμένες μεταγραφές των αστέρων της τηλεόρασης και έχει αγοράσει ο...Δημητράκης τις βίλες, τα κότερα και τα αεροπλάνα, για να ζει σαν μαχαραγιάς και να παριστάνει τον ...παράγοντα στην κοινωνική και πολιτική ζωή, το αρχιλαμόγιο!!".

Καύσωνας - Δημήτρης Σιούφας

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σφίγγουν για τα καλά οι ζέστες. Σήμερα και αύριο θα έχουμε καύσωνα και θα ψηθούμε όπως οι ρέγγες. Υπάρχει κίνδυνος για μπλακ άουτ και η ΔΕΗ συνιστά να μην χρησιμοποιούμε στο φουλ θερμοσίφωνες-πλυντήρια-φούρνους και κλιματιστικά. Σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Ανάπτυξης και οι φορείς της αγοράς ενέργειας υπό τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας του "μίνι" καύσωνα που αναμένεται σήμερα και αύριο. Έκκληση της ΔΕΗ προς τους καταναλωτές".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι "με αφορμή τους θανάτους από ηλεκτροπληξία των προϊόντων από την Κίνα, ο Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις επικίνδυνες ηλεκτρικές συσκευές. Νέος νόμος το Μάρτιο του 2006 για αυξημένα μέτρα στις νέες πολυκατοικίες με την τοποθέτηση εγκατάστασης ασφαλείας. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρθούν και μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τους εμπόρους, που παραβαίνουν τον ανταγωνισμό".

Συνταξιοδότηση

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του γενικού πλαισίου του Ασφαλιστικού μέσα στην τετραετία που διανύουμε, δηλαδή δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας, μείωσης των συντάξεων κλπ δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα που προέβλεπαν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών".

Κυβέρνηση - Εφοπλιστές

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης στην εφοπλιστική ασυδοσία επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας την ώρα που χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρούνται καθημερινά στα λιμάνια από τις αλλεπάλληλες βλάβες στα σαπάκια του ακτοπλοϊκού στόλου. Αδιαφορώντας προκλητικά για την ασφάλεια και τη ζωή των χιλιάδων επιβατών και ναυτεργατών, που μετακινούνται καθημερινά από τα λιμάνια της χώρας, ο υπουργός των εφοπλιστών δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις βλάβες (!), ενώ δεν παρέλειψε να υποσχεθεί και νέα οικονομικά υπερπρονόμια στο ακτοπλοϊκό κεφάλαιο, προκειμένου να ανανεώσει το χρυσοφόρο στόλο του".

Πληγέντες από τις πυρκαγιές

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Πρόκειται για δύο έκτακτα βοηθήματα, που δεν θα λάβουν όμως όσοι έχουν χτίσει σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, έκτακτη οικονομική ενίσχυση και άτοκο δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών".

Καθυστερήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Η METRO γράφει ότι "την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά προκάλεσαν οι πολύωρες καθυστερήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά , οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες εκδρομείς το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Η Εισαγγελία διέταξε να διενεργηθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις και για ποια πρόσωπα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 08:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ελιγμοί πυρηνικής διπλωματίας

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τήρησε απαρέγκλιτη στάση, αν και αιφνιδιάστηκε αρχικά από την ανακοίνωση του Ιράν ότι αρχίζει ξανά την επεξεργασία του ουρανίου.

«Ευρωπαίοι διπλωμάτες πράγματι προσπαθούν να συμμετάσχουν σε έκτακτο γύρο διαβουλεύσεων με σκοπό να παρουσιάσουν ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην Τεχεράνη, στον πολύ ευαίσθητο αυτό τομέα της πυρηνικής ενέργειας» γράφει η παρισινή εφημερίδα.

Η πρόταση που θα γίνει προς το Ιράν και η οποία έχει διαμορφωθεί η βρετανική διπλωματία κρίνεται «γεναιόδωρη» από τη Λε Μοντ , αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η παραπομπή του θέματος στα Ηνωμένα Έθνη, ως μέσο πίεσης της Τεχεράνης, «καθώς μετά δύο χρόνια διαπραγματεύσεων το Συμβούλιο Ασφαλείας προσεγγίζει τη συναίνεση για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν».

Ενώ η Λιμπερασιόν (LIberation) θεωρεί ότι η το Ιράν αψηφά τους Ευρωπαίους στα θέματα πυρηνικής ενέργειας, παρά τη διάθεση που είχε επιδείξει στο παρελθόν, όταν απειλείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα Ντι Βελτ (Die Welt) πιστεύει ότι έφτασε η ώρα που θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της εάν αποτύχουν οι προσπάθειες συνδιαλλαγής με το καθεστώς του Ιράν.

Από την άλλη πλευρά «η Τεχεράνη επιθυμεί να διασπάσει την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων και να αυξήσει τα ανταλλάγματα που θα της δοθούν εάν στο τέλος δεχθεί αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος» αποφαίνεται η Ντι Βελτ.

Απαισιόδοξη για τις προοπτικές συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και στη Δύση εμφανίζεται η Ντι Τάγκεσζάιτουνγκ (Die Tageszeitung), καθώς γράφει ότι «είναι σχεδόν αδύνατον να αντιληφθεί κανείς πώς οι τρεις διαμεσολαβητές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα πείσουν τους ριζοσπάστες Ισλαμιστές του Ιράν να εγκαταλείψουν μακροπρόθεσμα τον εμπλουτισμό ουρανίου».

Στη Βιέννη η εφημερίδα Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) διαβλέπει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση, εάν οι πυρηνικές εξαγγελίες της Τεχεράνης μετουσιωθούν σε πράξεις.

«Αυτό που πρέπει να ελπίζουμε είναι ότι το Ιράν θα συνεχίσει να θέλει διαπραγματεύσεις και μετά την αντικατάσταση του απερχόμενου μετριοπαθούς προέδρου του, Μοχάμεντ Χαταμί, από τον σκληροπυρηνικό διάδοχό του» προσθέτει η αυστριακή εφημερίδα.


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Κηδεία βεδουΐνου για το βασιλιά Φαχντ

Τον εκλιπόντα βασιλιά Φαχντ διαδέχθηκε ο εικονιζόμενος βασιλιάς Αμπντουλάχ

Ηγέτες από όλο τον κόσμο μεταβαίνουν σήμερα στη Σαουδική Αραβία για την κηδεία του Βασιλιά Φαχντ, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 82 ετών.

Στη νεκρώσιμη τελετή αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, και σχεδόν όλοι οι ηγέτες του αραβικού κόσμου.

Στη Ριάντ θα βρίσκονται ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο Σύρος ομόλογός του, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντα και Φουάντ Σινιόρα αντίστοιχα, ενώ ο ηγέτης των Παλαιστινίων βρίσκεται εκεί από τη Δευτέρα.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια σε μια χώρα που έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Πάντως η κηδεία αναμένεται να είναι λιτή και η σορός του Σαουδάραβα μονάρχη θα ταφεί σε ανώνυμο μνήμα στις παρυφές της πόλης, σύμφωνα με τα σαουδαραβικό έθιμο των Βεδουΐνων.

Διαβεβαιώσεις και προβλέψεις

Σαουδάραβες επίσημοι λένε ότι η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει πλεύση και θα συνεχίσει τη πολιτική της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο.

Ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) με έδρα την Ουάσιγκτον, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στη πολιτική της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ ουσιαστικά κυβερνά τη Σαουδική Αραβία για μια δεκαετία. Αν επρόκειτο να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές τότε πιστεύω ότι θα το είχε ήδη πράξει. Τα χρόνια αυτά που ήταν διάδοχος του θρόνου προωθούσε ένα πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Τώρα πιστεύω ότι σαν βασιλιάς θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Η ατζέντα του παραμένει η ίδια. Το ίδιο και η πρόκληση που αντιμετωπίζει. Πως δηλαδή να οικοδομήσει μια συμμαχία δυνάμεων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Η οικοδόμηση αυτής της συμμαχίας είναι δύσκολη. Οι περισσότεροι στη χώρα είναι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων. Διαφωνούν όμως στο πόσο γρήγορα θα πρέπει να γίνουν, τι έκταση πρέπει να έχουν και ποιόν θα επηρεάσουν, λέει ο αμερικανός αναλυτής.

Και προσθέτει:«Η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία ενθαρρύνοντας την να προωθήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ είναι ένας πολύ συνεργάσιμος σύμμαχος και δεν είναι το πρόβλημα για την Ουάσιγκτον. Στην βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας υπάρχουν διάφορες απόψεις που κυμαίνονται από ιδιαίτερα φιλελεύθερες έως και πολύ συντηρητικές που δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις. Αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων δεν έχει αλλάξει».

Όσο για το πρόβλημα της τρομοκρατίας στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός αναλυτής δηλώνει: «Σίγουρα υπάρχουν Σαουδάραβες πολίτες που συμμετέχουν στην Αλ Κάιντα είτε σαν μαχητές είτε σαν χρηματοδότες όπως επίσης υπάρχουν και οργανώσεις που δρουν στη χώρα και έχουν στενές σχέσεις με το δίκτυο. Μια από τις κατηγορίες κατά του βασιλιά Φαχντ ήταν ότι ήταν ιδιαίτερα ενδοτικός στα αιτήματα ακράιων θρησκευτικών ομάδων και οργανώσεων. Ο ίδιος δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος και έτσι ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι δεν αντιμάχεται τη θρησκεία. Αντίθετα ο βασιλιάς Αμπντουλάχ είναι θρησκευόμενος και έτσι δεν είναι υποχρεωμένος να ενδίδει στις απαιτήσεις των κληρικών. Αναμένω λοιπόν ότι ο νέος ηγέτης της χώρας θα εντείνει την εκστρατεία κατά των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων και αυτών που διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα».


Τρίτη 02 Αυγούστου 2005 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου)

Δυναστεία και τρομοκρατία

Ο θάνατος του Σαουδάραβα μονάρχη Φαχντ και τα αποτελέσματα των ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο σχολιάζονται εκτενώς από τις βρετανικές εφημερίδες.

«Θάνατος ενός βασιλιά» είναι ο πηχυαίος τίτλος που συνοδεύει τη φωτογραφία του Βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας Φαχντ, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent).

Ο επί δεκαετίες ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ, γράφει έναν φιλιππικό επικήδειο για την «τρομακτική παρακαταθήκη του ανθρώπου που διέψευσε τις προσδοκίες του κόσμου», «ο θάνατος του οποίου συνέβη ουσιαστικά όχι χθες αλλά το 1995, όταν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο παρέλυσαν ο νους και οι αισθήσεις του Φύλακα των Ιερότερων Μνημείων του Ισλάμ».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην επιπολαιότητα της δυναστείας των Σαούντ, καθώς «ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αναδείχθηκε σε πραγματικό διάδοχο και υπερασπιστή της ισλαμικής πίστης» την ώρα που οι επτά χιλιάδες περίπου πρίγκιπες και μέλη της βασιλικής οικογένειας ήταν βουτηγμένοι στη διαφθορά και στην προκλητική επίδειξη του πλούτου τους.

Βίος και πολιτεία

O Ρόμπερτ Φισκ υπενθυμίζει ότι πριν την παράλυσή του ο Φαχντ ήταν αυτός που:

Χρηματοδότησε την εκστρατεία των ισλαμιστών κατά των σοβιετικών στο Αφγανιστάν, και στη συνέχεια το καθεστώς των Ταλιμπάν,

Ενίσχυσε τον τότε σύμμαχο Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο κατά του Ιράν,

Μετά την εισβολή των ιρακινών δυνάμεων στο Κουβέιτ πάλι αυτός ήταν που προσκάλεσε τα αμερικανικά στρατεύματα να υπερασπίσουν τη δυναστεία του, κάτι που αποτέλεσε θρυαλλίδα για την εκστρατεία της Αλ Κάιντα.

Οι προβλέψεις του έγκριτου δημοσιογράφου δεν είναι καθόλου ευοίωνες για τη σταθερότητα της χώρας που διαθέτει το ¼ των παγκοσμίων αποθεμάτων μαύρου χρυσού.

«Ο ετεροθαλής αδελφός του εκλιπόντος, Βασιλιάς πλέον Αμπντουλάχ, στα 81 του χρόνια κρατιέται με τα δόντια στην εξουσία, και ένας ακόμα ετεροθαλής αδελφός , ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Σουλτάν Αμπντούλ Αζίζ είναι ήδη 77 ετών.

Ενώ σε άλλο άρθρο, ο αρχισυντάκτης της Ιντιπέντεντ, προβλέπει ότι η σαουδαραβική δυναστεία είτε πρέπει να αναμορφωθεί είτε να εκπέσει.

Ακριβώς ίδια είναι και η γνώμη του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Τάιμς (The Times), που καταλήγει: «Εάν ο νέος ηλικιωμένος μονάρχης δεν προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις η αλλαγή θα έλθει αναπάντεχα και με βίαιο τρόπο. Η πρωτοβουλία εναπόκειται πλέον στο Βασιλιά Αμπντουλάχ».

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ασχολούνται με τις πρώτες επιπτώσεις που είχε ο θάνατος του Βασιλιά Φαχντ στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, όπου οι τιμές έφθασαν στο υψηλότερο ιστορικά σημείο τους.

Οι Σουδάραβες καθησύχασαν τις πετρελαιαγορές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτε η πολιτική αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής και συγκράτησης των τιμών σε περιόδους κρίσης, γράφει η οικονομική εφημερίδα.

Και ο ανταποκριτής της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) στη Ριάντ επισημαίνει ότι «τα πράγματα δεν είναι τόσο ομαλά κάτω από τις άμμους της ερήμου» παρά τις προσπάθειες των σαουδαραβικών αρχών να εμφανίσουν μια αδιατάρακτη διαδοχή.

Εξελίξεις στο αντιτρομοκρατικό πεδίο

Η Γκάρντιαν (The Guardian) έχει τίτλο «Η αστυνομία φοβάται νομική διελκυστίνδα για τον ύποπτο» αναφερόμενη στον τέταρτο φερόμενο δράστη των βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου που κρατείται από τις ιταλικές αρχές στη Ρώμη.

Πανομοιότυπος είναι και ο τίτλος στους Τάιμς : «Η Σκότλαντ Γιάρντ φοβάται ότι η καθυστέρηση της Ιταλίας [να παραδώσει τον ύποπτο στη Βρετανία] θα επιβραδύνει το ανθρωποκυνηγητό για τους βομβιστές».

Αλλά σε εσωτερικό άρθρο αποκαλύπτεται ότι «το μονοπάτι χρηματοδότησης των βομβιστών του Λονδίνου φθάνει έως τη Σαουδική Αραβία».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αφιερώνει την πρώτη σελίδα της στον απόηχο της ρατσιστικής δολοφονίας του μαύρου 18χρονου μαθητή στο Λίβερπουλ, με φωτογραφία της συντετριμμένης οικογένειας του θύματος στον τόπο του θανάτου του, και την πληροφορία ότι οι αστυνομικές αρχές αναζητούν τον αδελφό ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι ως συνυπεύθυνο για το έγκλημα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.