Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-06

  1. Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ρώσοι
  2. Νέα δυναμική στην υπόθεση των Μαρμάρων
  3. Πέθανε ο Ρόμπιν Κουκ
  4. Αεροπορικό δυστύχημα στις ιταλικές ακτές
  5. Η τέχνη δεν έχει όρια...
  6. Ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν αμερικανικές
  7. Το Ιράν απορρίπτει τις προτάσεις της ΕΕ
  8. Οικονομικά θέματα
  9. Νέες βλάβες σε πλοία
  10. Μνήμη Χιροσίμα
  11. Αμφιλεγόμενα μέτρα

Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ρώσοι

Το ρωσικό υποβρύχιο έχει μήκος 13,5 μέτρα

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για τη διάσωση του επταμελού πληρώματος μικρού ρωσικού υποβρυχίου που παραμένει καθηλωμένο στο βυθό του Ειρηνικού.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι προσπαθούν με σχοινιά να ανασύρουν ή να μετακινήσουν το σκάφος.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας επιβλέπει τις προσπάθειες διάσωσης.

Δεν είναι σαφές πόσο χρόνο έχουν ακόμη στη διάθεση τους τα σωστικά συνεργεία καθώς έχει αρχίσει να εξαντλείται το οξυγόνο στο βυθισμένο σκάφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ανταποκρίθηκαν στις ρωσικές εκκλήσεις για βοήθεια στις προσπάθειες διάσωσης του ρωσικού υποβρυχίου που έχει καθηλωθεί σε βάθος 190 μέτρων στον Ειρηνικό, ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάτκα.

Το ρωσικό μίνι υποβρύχιο μπλέχτηκε σε δίχτυα αλιευτικού στη διάρκεια άσκησης.

Το κέντρο που συντονίζει τις προσπάθειες διάσωσης συνέστησε στο πλήρωμα, με το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει επαφή, να κάνει εξοικονόμηση δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στον Ειρηνικό Ωκεανό, πλοίαρχος, Αλεξάντερ Κοσολάποφ, συνέστησε ψυχραιμία.

«Αντιμετωπίζουμε μία πολύ ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, δεν θα πρέπει όμως να δραματοποιείται. Τα επόμενα βήματα μας είναι να διαπιστώσουμε με ειδικά μέσα τι ακριβώς έγινε, πόσο σοβαρά παγιδευμένο είναι το σκάφος. Μετά θα εξετάσουμε τους δυνατούς τρόμους απελευθέρωσης του και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πως θα το ανεβάσουμε στην επιφάνεια», είπε ο Ρώσος πλοίαρχος.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αεροπορικώς υποβρύχια ρομπότ και η Ιαπωνία έχει στείλει στην περιοχή σκάφη για την επιχείρηση διάσωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 200l σημειώθηκε έκρηξη στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ το οποίο βυθίστηκε αύτανδρο στη Θάλασσα Μπέρεντ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα 118 μέλη του πληρώματος.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα δυναμική στην υπόθεση των Μαρμάρων

Το Βρετανικό Μουσείο είναι αποφασισμένο να μην επιστρέψει τα Μάρμαρα

Νέα δυναμική φαίνεται να παίρνει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα με την δημοσιοποίηση την Τετάρτη δημοσκόπησης που καταδεικνύει πως τα 3/4 των Βρετανών θεωρούν πως τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο προέλευσής τους.

Η δημοσκόπηση έγινε για την οργάνωση που φέρει την ονομασία «Ενωμένα Μάρμαρα», μία πλατφόρμα ομάδων που εδώ και χρόνια εργάζονται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Τα Μάρμαρα ανήκουν στον Παρθενώνα

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιστραφούν. Ανήκουν στην Ελλάδα, εκεί δημιουργήθηκαν, εκεί πρέπει να βρίσκονται. Αν κάναμε σημερα αυτό που έκανε ο Έλγιν στο παρελθόν θα θεωρούμαστε βάνδαλοι», είπε στο ΒΒC μια βρετανίδα.

Και ένας συμπατριώτης της συμφωνεί και επαυξάνει:

«Καλύτερα να τα δώ στην Ελλάδα στο μνημείο που ανήκουν. Ειναι ντροπή ο Παρθενώνας να παραμένει απογυμνωμένος από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του και να υπάρχουν τα Μάρμαρα εδώ στο Λονδίνο», υποστήριξε ένας βρετανός.

Ενας κλασικιστής για τα Μάρμαρα

Τον λόγο που σημειώνεται αυτή η στροφή ανέπτυξε στο BBC ο Άντονι Σνοντγκράς καθηγητής κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Νομίζω πως οφείλεται στην επιτυχία που είχε μια μικρή περιοδεύουσα έκθεση. Η έκθεση μας απεκάλυψε ότι κάποια από τα κτερίσματα του Παρθενώνα βρισκονται ήδη στην Αθήνα. Οι περισσότεροι βρετανοί δεν το γνώριζαν αυτό. Δεν γνώριζαν ακόμα ότι ένα μέρος από κάποιο κτέρισμα βρίσκεται στο Λονδίνο ένω το υπόλοιπο στην Αθήνα. Οποιος είδε την έκθεση εκείνη, σκέφτηκε - "Μα είναι τρελλό, θα πρέπει τα γλυπτά να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα τόπο".

Ο βρετανός πανεπιστημιακός απορρίπτει το επιχείρημα ορισμένων αρχαιολόγων και της διεύθυνσης του Βρετανικού Μουσείου ότι οι έλληνες δεν μπορούν να διαφυλάξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους.

«Θεωρώ το επιχείρημα αυτό απαραδεκτο και άδικο. Οι επιδόσεις των ελληνικών αρχών στον τομέα της συντήρησης των αρχαιολογικών θησαυρών ειδικά την τελευταία δεκαετία είναι πολύ καλύτερες από τις επιδόσεις του Βρετανικού Μουσείου. Όποιος έχει δει τα σχέδια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως θα καταλάβει ότι τα Μαρμαρα του Παρθενώνα θα είναι πολύ καλύτερα εκτεθειμμένα εκεί παρά εδω στο Λονδίνο», τόνισε στο BBC ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Αντονυ Σνόντγκρας .

Και ο Ρόμπιν Κουκ υπέρ της επιστροφής

Εξάλου με αρθρο του στην εφημερίδα «Ιβινινγκ Στάνταρτ» του Λονδίνου ο Ρόμπιν Κούκ πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, εκτός των άλλων και για το καλό της ίδιας της Βρετανίας, η οποία ευελπισθεί να πάρει την διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2012.


Πέθανε ο Ρόμπιν Κουκ

Ο Ρόμπιν Κουκ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας που παραιτήθηκε από το αξίωμα του στη Βουλή λόγω του πολέμου στο Ιράκ, κατέρρευσε ενώ περπατούσε στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Ρόμπιν Κουκ, 59 ετών, έκανε περίπατο με τη σύζυγο του Γκέινορ στην περιοχή Μπεν Στακ της βορειοδυτικής Σκωτίας όταν κατέρρευσε.

Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο όπου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον συνεφέρουν.

Ο Ρόμπιν Κουκ παραιτήθηκε από το αξίωμα του στη βουλή των κοινοτήτων το Μάρτιο του 2003 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάμειξη της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Σημαντική πολιτική προσωπικότητα

Κατά γενική ομολογία ο Ρόμπιν Κουκ ήταν ένας οξυδερκής και ικανότατος πολιτικός.

Ο Ρόμπιν Κουκ, που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του κεντρικού Εδιμβούργου το 1974, μετείχε από το 1986 στο επιτελείο του Εργατικού κόμματος όσο αυτό ήταν στην αντιπολίτευση και ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Τόνι Μπλερ όταν κέρδισε τις εκλογές το Μάιο του 1997.

Για τον πόλεμο στο Ιράκ

«Τα συμφέροντα μας εξυπηρετούνται καλλίτερα όχι από τις μονομερείς ενέργειες αλλά από πολυμερείς συμφωνίες και μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ορίζεται από κανόνες».

Ρόμπιν Κουκ, Μάρτιος 2003

Ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού κόμματος, ο Ρόμπιν Κουκ όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών απαρνήθηκε την μέχρι τότε άποψη του για μονομερή αφοπλισμό της Βρετανίας καθώς και τις επιφυλάξεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ασπάστηκε τον «τρίτο δρόμο» του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι θα δώσει μια ηθική διάσταση στην εξωτερική πολιτική, υπόσχεση που οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έπαψαν να του υπενθυμίζουν σε περιπτώσεις όπως όταν ενέκρινε την πώληση 16 μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδονησία σε μια εποχή που υπήρχαν θέματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Το 2004 σε άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα Evening Standard ο Ρόμπιν Κουκ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη των Εργατικών το 2001, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Ρόμπιν Κουκ υποβιβάστηκε, στην ουσία, από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών.

Απροσδόκητη υποβίβαση

Παρ όλο που το νέο του αξίωμα ήταν ουσιαστικά παραμερισμός από το στενό κλιμάκιο του Τόνι Μπλερ, ο Ρόμπιν Κουκ κατάφερε να διαπρέψει στο νέο του ρόλο ξεκινώντας με ενεργητικότητα τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της βουλής των κοινοτήτων.

Ωστόσο, ο στόχος του να αναμορφώσει τη βουλή των Λόρδων απεδείχθη πιο δύσκολος.

Η καριέρα του στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης Μπλερ έληξε με τη θεαματική του παραίτηση του 2003. Ο λόγος του, στον οποίο εξηγούσε γιατί δεν μπορούσε να συμφωνήσει με την απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, καταχειροκροτήθηκε από αρκετούς βουλευτές.

«Ακριβό τίμημα»

Στον λόγο του αυτό ο Ρόμπιν Κουκ είχε τονίσει ότι «στην πραγματικότητα ζητείται από τη Βρετανία να εμπλακεί σε ένα πόλεμο χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των διεθνών οργανισμών, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμβουλίου Ασφαλείας, ΝΑΤΟ».

«Μόλις πριν από ένα χρόνο εμείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήμασταν μέλη της συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας που ήταν ευρύτερη από ότι θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί», είπε ο Ρόμπιν Κουκ και συνέχισε, «Η ιστορία θα μείνει κατάπληκτη από τα διπλωματικά σφάλματα που οδήγησαν τόσο γρήγορα στην διάλυση της τόσο ισχυρής αυτής συμμαχίας».

«Τα συμφέροντα μας εξυπηρετούνται καλλίτερα όχι από τις μονομερείς ενέργειες αλλά από πολυμερείς συμφωνίες και μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ορίζεται από κανόνες».

«Και όμως σήμερα τις διεθνείς συμμαχίες που έχουν για μας τη μεγαλύτερη συμμαχία αποδυναμώνονται: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαιρεθεί και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακινητοποιηθεί».

Καταλήγοντας, ο Ρόμπιν Κουκ αφού τόνισε πως πιστεύει ότι η απόφαση για το αν θα πρέπει η Βρετανία να εμπλακεί στον πόλεμο έπρεπε να ληφθεί από το κοινοβούλιο, κατέστησε σαφές ότι θα ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για λήψη στρατιωτικών μέτρων και «για το λόγο αυτό με βαριά καρδιά παραιτούμε από την κυβέρνηση».

Έξι μήνες μετά την παραίτηση του ο Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι «όσο περνάει ο καιρός θυμώνει όλο και περισσότερο με τον εαυτό του που δεν προσπάθησε πιο πολύ να πείσει τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να μην εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπορικό δυστύχημα στις ιταλικές ακτές

Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν νεαροί Ιταλοί τουρίστες

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν επιβατικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Τυνησίας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη θάλασσα κοντά στις ακτές της Σικελίας.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Tunis Air, με 39 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, πραγματοποιούσε πτήση από την πόλη Μπάρι της νότιας Ιταλίας στο θέρετρο Ντιέρμπα της Τυνησίας.

Πάνω από 20 άτομα σώθηκαν αλλά ΄πολλοί από τους διασωθέντες τραυματίσθηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Παλέρμο δήλωσαν οι ιταλικές αρχές.

Αγνοείται η τύχη πέντε ανθρώπων.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή που προσγειώθηκε το αεροσκάφος και η οποία απέχει 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σικελίας.

Ιταλοί αξιωματούχοι είπαν ότι σχεδόν όλοι οι επιβάτες ήταν νεαροί Ιταλοί τουρίστες, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη Μπάρι.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο του Παλέρμο για να ενημερώσει ότι προσπαθεί ανεπιτυχώς να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο.

«Το αεροσκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη και αφού δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη θάλασσα» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας εναέριας ασφαλείας της Ιταλίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ασόσιειτετ Πρες.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 17:58 (Ώρα Λονδίνου)

Η τέχνη δεν έχει όρια...

Δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση

Η πραγματικότητα είναι σκληρή αλλά ο «αντάρτης» καλλιτέχνης Μπάνκσι αποφάσισε να την κάνει λίγο πιο ενδιαφέρουσα και έτσι διακόσμησε το αμφιλεγόμενο τείχος ασφαλείας που κτίζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη με τοιχογραφίες.

Οι εννέα πίνακες που σατιρίζουν την πραγματικότητα ζωγραφίστηκαν από την παλαιστινιακή πλευρά του τείχους.

Ένας πίνακας μοιάζει με τρύπα στο τείχος μέσα από την οποία διακρίνεται μια ειδυλλιακή ακρογιαλιά με φοίνικες ενώ ένας άλλος απεικονίζει ένα επίσης ειδυλλιακό βουνίσιο τοπίο.

Η Τζο Μπρουκς, εκπρόσωπος του καλλιτέχνη που αποφεύγει τους προβολείς της δημοσιότητας, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απείλησαν τον Μπάνκσι και προσπάθησαν να σταματήσουν το έργο του.

«Πυροβόλησαν στον αέρα απειλητικά και έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον του», είπε η Τζο Μπρουκς.

Ο Μπάνκσι είναι γνωστός για τα «κατορθώματά» του

Ένα από τα έργα του Μπάνκσι απεικονίζει ένα άλογο που έχει βάλει το κεφάλι του στο υποτιθέμενο άνοιγμα για να δει τι συμβαίνει από την άλλη πλευρά και ένας τέταρτος πίνακας είναι απλά μια μεγάλη σκάλα ακουμπισμένη στον τοίχο.

Οι ισραηλινές αρχές κτίζουν ένα τσιμεντένιο τείχος ενισχυμένο με συρματοπλέγματα μήκους 680 χιλιομέτρων που περνάει μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη για να προστατευθούν από τις επιθέσεις των καμικάζι.

Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η κατασκευή του τείχους αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Μπάνκσι, που κατάγεται από την πόλη Μπρίστολ της δυτικής Αγγλίας, δεν φωτογραφίζεται ποτέ.

Ο καλλιτέχνης, που ορισμένοι θεωρούν ότι «κάνει πλάκα και όχι τέχνη», καταδίκασε το τείχος των Ισραηλινών αλλά είπε πως «είναι παράδεισος για όσους ασχολούνται με το γραφίτι».

Η τέχνη δεν έχει όρια....

Ανάμεσα στα προηγούμενα έργα του είναι μια «γελοιογραφία» σε μπρούντζο του αγάλματος της Δικαιοσύνης που βρίσκεται έξω από τα ποινικά δικαστήρια του Λονδίνου, η Δικαιοσύνη του Μπάνκσι φορούσε ψηλές μπότες και ζαρτιέρες.

Επίσης ο Μπάνκσι ζωγράφισε ένα προϊστορικό άνθρωπο να σπρώχνει ένα καροτσάκι του σουπερμάρκετ στο Βρετανικό Μουσείο το οποίο, προς μεγάλη ενόχληση των ιθυνόντων του μουσείου, δεν έγινε αντιληπτός για τρεις ολόκληρες μέρες.

Τέλος, ένα από τα κατορθώματα του είναι και το γεγονός ότι μπόρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτός να περάσει και να τοποθετήσει έργα του σε γνωστές πινακοθήκες, στην Τέιτ του Λονδίνου και στη Νέα Υόρκη, στο Μητροπολιτικό μουσείο και στη μουσείο σύγχρονης τέχνης.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 16:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν αμερικανικές

Παρά τη γενική αύξηση της απασχόλησης οι βιομηχανίες απολύουν προσωπικό

Η γνωστή αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Reebok είναι μια από αυτές που αγοράστηκαν πρόσφατα από Ευρωπαίους ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζεται η τάση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Φέτος οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ξοδέψει πάνω από 47 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν αμερικανές ανταγωνιστικές τους επιχειρήσεις.

Η τελευταία φορά που οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν τόσα χρήματα σε εξαγορές αμερικανικών εταιρειών ήταν το 2001.

Αυτή την εβδομάδα η τράπεζα HSBC και η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas έκλεισαν σημαντικές συμφωνίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Adidas αγόρασε έναντι 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον υπερατλαντικό ανταγωνιστή της Reebok ενώ η τράπεζα HSBC συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία πιστωτικής κάρτας Metris έναντι 1,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες φαίνεται να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, οι αγορές είναι πιο εύρωστες, το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο και το κλίμα ευνοϊκότερο» είπε η Αντρέα Όρσελ της τράπεζας επενδύσεων Μέριλ Λιντς.

207 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήθηκαν 207 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 5% για δεύτερο συνεχή μήνα. Το επίεπδο αυτό είναι το χαμηλότερο εδώ και 4 χρόνια.

Οι νέες θέσεις απασχόλησης δημιουργήθηκαν στους τομείς των λιανικών πωλήσεων, της παιδείας, της υγείας και των οικοδομών ενώ αντίθετα η απασχόληση στις βιομηχανίες συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα.

Η «υγεία» της αγοράς εργασίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη κλίματος εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ όπου η κατανάλωση θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας στη διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι αναλυτές θεωρούν τα τελευταία στοιχεία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας είναι υγιής γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και με ικανοποιητικούς ρυθμούς.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 14:46 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν απορρίπτει τις προτάσεις της ΕΕ

Το Ιράν απειλεί ότι θα αρχίσει ξανά να λειτουργεί την πυρηνική μονάδα στο Ισφαχάν

Ο νέος συντηρητικός πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ορκίστηκε στο κοινοβούλιο της Τεχεράνης.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο συντηρητικός κλήρος του Ιράν ελέγχει π΄λέον όλες τις βαθμίδες της εξουσίας, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Στον λόγο του στο κοινοβούλιο ο νέος Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς νόμους αλλά δεν θα υποκύψει στις πιέσεις από το εξωτερικό, αναφορά στις πιέσεις που δέχεται η χώρα του λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

«Απαράδεκτη» η πρόταση της ΕΕ

Την Παρασκευή η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσέφερε στο Ιράν μακροπρόθεσμη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Αν και οι λεπτομέρειες των προτάσεων δεν έγιναν γνωστές η ΕΕ τόνισε πως είναι διατεθειμένη να προμηθεύει στο Ιράν καύσιμα για το πυρηνικό του πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας αν η Τεχεράνη δεχθεί να διακόψει την επεξεργασία ουρανίου.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και υπογραμμίζει ότι διατηρεί το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά του να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι προτάσεις της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και ότι η Τεχεράνη θα αρχίσει ξανά στην μονάδα του Ισφαχάν, την επεξεργασία ουρανίου, διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που διαπραγματεύονται με το Ιράν, δηλαδή η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ζήτησαν να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη η αρμόδια για θέματα ατομικής ενέργειας υπηρεσία του ΟΗΕ (IAEA) η οποία μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, απείλησε για άλλη μία φορά το Ιράν με παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εάν αναλάβει εκ νέου τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου.

«Ελπίζω το Ιράν να ακούσει τη φωνή της λογικής και θα ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου», είχε τονίσει σε συνέντευξή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 13:19 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομικά θέματα

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υπουργείο Παιδείας: Προχωράει σε αξιολόγηση του θεσμού. 5 αλλαγές στα ολοήμερα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σε ΟΤΑ, Δημόσιο και Περιφέρεια «Πράσινο φως» για 1.187 νέες θέσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όργιο σκανδάλων της Hochtief! Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τους ανεξέλεγκτους Γερμανούς του Αεροδρομίου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Απλήρωτα λεωφορεία «χαμένες» οι επιδοτήσεις. Από το 2001 χρωστάνε τις μεταφορές μαθητών και αναπήρων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις. Τι προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2006.

Η ΑΥΓΗ: Ακίνητα: Κερδοσκοπία και υπερδανεισμός. Κυβέρνηση και κανάλια καλλιεργούν και μεταδίδουν πανικό.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πρωταθλητής στη διακίνηση μαύρου χρήματος ο Κοντομηνάς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αρχίζει φοροκυνηγητό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και προσωποκρατήσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Άγρια κερδοσκοπία από λόμπι κατασκευαστών - μεσιτών. Φουσκώνουν τις τιμές στα ακίνητα.

ΕΓΝΑΤΙΑ του Σαββατοκύριακου: Οι νέοι θέλουν αλλιώς τον κόσμο τους.

ΕΘΝΟΣ: Ο χάρτης της κερδοσκοπίας σε 16 περιοχές. Τσουρουφλίζει η αισχροκέρδεια τους παραθεριστές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Αθήνα αδειάζει. Ο τελευταίος να κλείσει... την πόρτα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρο φθινόπωρο μεθοδεύει το ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Πότε συμφέρει η γονική παροχή. Φόροι: Σε ποιες περιπτώσεις μειώνονται για γονείς, παππούδες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέα αύξηση στον ΦΠΑ κατά 1-2 μονάδες. Εξετάζεται από Αύγουστο φορο-χειμώνας.

ΕΞΠΡΕΣ: Κινδυνεύουν 585 εκατ. ευρώ. Συναγερμός στο Υπ. Οικονομίας για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στο Interreg.

ΕΣΤΙΑ: Οι παράλογοι φόροι ακινήτων. Απαιτείται περαιτέρω εξορθολογισμός.

ESPRESSO: Έλληνες αθλητές σε Gay Ολυμπιάδα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το «καυτό» φθινόπωρο των πολιτικών αρχηγών. Τα αδιέξοδα του Κώστα Καραμανλή και οι δυσκολίες του Γιώργου Παπανδρέου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εισαγγελική παρέμβαση για το αεροδρόμιο.

ΚΕΡΔΟΣ: Αλλάζει ο χάρτης των τηλεπικοινωνιών.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Ιδιωτικές οι ΔΕΚΟ. Θεραπεία σοκ με 8 τομές - Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους. Το απόρρητο σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ελλείψεις σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις. Καθησυχαστικός ο ΕΟΦ στις καταγγελίες των φαρμακευτικών συλλόγων.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Φοροέλεγχοι σε «μεγάλους» με μηνύματα για την αγορά. Στο στόχαστρο των ελεγκτών τράπεζες, ΔΕΚΟ και όμιλοι εταιρειών.

ΤΑ ΝΕΑ: Προφορικές εξετάσεις στο Δημόσιο. Πας μπαράκια; Κωμωδία με τις προσλήψεις. Πρεμιέρα στον Στρατό με γελοίες ερωτήσεις.

Η ΝΙΚΗ: Με ξένα φτερά η «Ολυμπιακή». Πωλείται σε αμερικανοϊσραηλινά συμφέροντα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φτηνή η ζωή των εργαζομένων. Πέθανε αβοήθητος πάνω στο μεροκάματο.

Στο ΚΑΡΦΙ (του Σαββατοκύριακου): ΠΡΟΣ-ΑΡΑΞΕ η κυβέρνηση. Χύμα στο κύμα.

TRAFFIC NEWS: Τράγκας και Κακαουνάκης θεωρούνται οι καλύτεροι πολιτικοί σχολιαστές. Έχουν τρελάνει τα μηχανάκια της AGB.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 60 χρόνια μετά Χιροσίμα. Ο πυρηνικός εφιάλτης μας απειλεί ξανά.

Η ΧΩΡΑ: Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Διορισμοί 4.053 εκπαιδευτικών.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες βλάβες σε πλοία

Πολύς κόσμος στον Πειραιά περιμένει να αναχωρήσει για τα νησιά

Νέα προβλήματα για επιβάτες και παραθεριστές καθώς παρατηρήθηκαν και πάλι βλάβες σε πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Εκατοντάδες επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ρομίλντα» της εταιρίας G.A. Ferries που επέστρεφε στον Πειραιά από τα νησιά Ανάφη, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο, Νάξο, Πάρο, Σύρο και είχε τελικό προορισμό το πειραϊκό λιμάν, παρουσίασε και πάι βλάβη.

Προβλεπόταν να αναχωρήσει το απόγευμα του Σαββάτου για τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια και Αμοργό.

Το πλοίο της G.A. Ferries τις τελευταίες δέκα μέρες έχει δημιουργήσει με τις βλάβες του χάος στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να επιβάλλει πρόστιμο στην πλοιοκτήτρια εταιρία.

Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε ότι το «Ρομίλντα» υπέστη μηχανική βλάβη ενώ έπλεε ανοιχτά της Φολεγάνδρου με προορισμό τη Σαντορίνη και την Ανάφη, με αποτέλεσμα να πλέει με μειωμένη ταχύτητα, που όμως θα δημιουργήσει μεγάλη καθυστέρηση στον κατάπλου του στον Πειραιά και ως εκ τούτου πολύωρη ταλαιπωρία στους επιβάτες που μεταφέρει.

Να σημειωθεί ότι κατά τα φαινόμενα ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ενημέρωσε το ΥΕΝ αλλά έναν τηλεοπτικό σταθμό.

Μηχανική βλάβη παρουσιάστηκε και στον καταπέλτη του «Δημητρούλα» της ίδιας πλοιοκτήτριας εταιρίας, το οποίο μετέφερε περίπου 1.200 επιβάτες για Σάμο, Ικαρία.

Σύμφωνα με το ΥΕΝ, η βλάβη παρουσιάσθηκε όταν το «Δημητρούλα» έδενε στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου.

Το πλοίο απέπλευσε ύστερα από περίπου δύο ώρες, ενώ οι επιβάτες που είχαν προορισμό την Ικαρία παρέμειναν εγκλωβισμένοι εντός του «Δημητρούλα» το οποίο απέπλευσε για τη Σάμο όπου και θα επιθεωρηθεί.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Μνήμη Χιροσίμα

Περιστέρια αφέθηκαν να πετάξουν πάνω από τον «Ατομικό Θόλο» στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα

Τελετές μνήμης έγιναν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για την εξηκοστή επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Ειρήνης της πόλης.

Ανάμεσά τους ήταν επιζώντες του βομβαρδισμού και συγγενείς των 140.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τον αμερικανικό βομβαρδισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιχίρο Κοϊζούμι είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα, κατηγόρησε τις παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις ότι αγνοούν τις επιθυμίες της πλειοψηφίας του κόσμου για πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι, 60 χρόνια μετά την Χιροσίμα, ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα «χείμαρρο» διάδοσης των πυρηνικών.

Σε δήλωση που διαβάστηκε από εκπρόσωπό του κατά την τελετή στη Χιροσίμα, ο Κόφι Ανάν εξέφρασε τη λύπη του που ο κόσμος δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Κατά την ομιλία του στις τελετές. ο πρόεδρος του ιαπωνικού κοινοβουλίου υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους τις κτηνωδίες που διέπραξαν οι Γιαπωνέζοι στις ασιατικές χώρες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν τη ρίψη της ατομικής βόμβας.

Οι ιστορικοί εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με την Χιροσίμα.

Οι Αμερικανοί λένε πως η ρίψη της βόμβας έφερε το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά άλλοι ιστορικοί σημειώνουν πως η Ιαπωνία ήταν ουσιαστικά ήδη ηττημένη όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ατομική βόμβα.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Αμφιλεγόμενα μέτρα

«Ο Μπλερ θα περικόψει τα ανθρώπινα δικαιώματα στα πλαίσια του πολέμου κατά του τρόμου» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε «έτοιμος να αποκηρύξει τμήματα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αν οι Βρετανοί και Ευρωπαίοι δικαστές συνεχίσουν να εμποδίζουν την απέλαση ακραίων ισλαμιστών».

Πρόκειται για αναγνώριση πως η νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση των Εργατικών το 1998 «έκανε ουσιαστικά αδύνατη την απέλαση ξένων» εξτρεμιστών και «επέτρεψε στους δικαστές να απορρίψουν αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες επειδή τις θεώρησαν ασυμβίβαστες με την ευρωπαϊκή συνθήκη» λέει η Τέλεγκραφ.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) λέει πως «ο Μπλερ υπόσχεται να ξεριζώσει τον εξτρεμισμό» αλλά σημειώνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε προκάλεσαν ανησυχίες σε πολλούς μουσουλμανικούς και νομικούς κύκλους.

Όπως λέει, τα μέτρα καταδίκασαν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ τα χαιρέτισαν το Συντηρητικό κόμμα και η αστυνομία.

«Διαμάχη για τους σκληρότερους νόμους σχετικά με τους ιεροκήρυκες του μίσους» προβλέπει η Τάιμς (The Times) που λέει ότι πολλά από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Τόνι Μπλερ «εξέπληξαν το υπουργείο Εσωτερικών, με τους επίσημους να ενημερώνονται για αυτά μέσα από την συνέντευξη Τύπο στην Ντάουνινγκ Στριτ».

Η Τάιμς προβλέπει νέες διαμάχες με τα δικαστήρια που στο παρελθόν έχουν απορρίψει προηγούμενες αντιτρομοκρατικές προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού που προέβλεπαν απελάσεις σε χώρες όπου τα άτομα ενδέχεται να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη συμπεριφορά.

«Διαμάχη με τους δικαστές» προβλέπει και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η εφημερίδα λέει πως η αστυνομία είχε ενημερωθεί πριν δυο χρόνια ότι ένας από τους υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο (ο κρατούμενος στη Ρώμη, Χαμντί Ισάκ) ήταν ακραίο στοιχείο.

Αλλά όπως είπαν οι υπεύθυνοι του ισλαμικού τεμένους που ενημέρωσαν την αστυνομία, αυτή δεν πήρε μέτρα επειδή όπως έλεγαν οι αστυνομικοί «τα χέρια τους ήταν δεμένα».

«Καταστροφή της Μέκκας»>

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται στην «καταστροφή της Μέκκας» λέγοντας πως το ακραίο ισλαμικό σαουδαραβικό κίνημα του Ουαχαμπισμού καταστρέφει την ίδια την κληρονομιά του ισλάμ στον ιερότερο τόπο των μουσουλμάνων.

Από τα κτίρια της εποχής του Μωάμεθ μόνο περί τα 20 έχουν απομείνει στη Μέκκα και στη Μεδίνα καθώς οι Ουαχαμπιστές πιέζουν για την κατεδάφιση ή ριζική ανακαίνισή τους, προκειμένου να μην δώσουν έναυσμα για στροφή στην ειδωλολατρία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.