Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-07

  1. «Επί εσχάτη προδοσία»
  2. Ο Ιμπραχίμ Φέρερ πέθανε
  3. Τα οικονομικά θέματα κυριαρχούν
  4. Πολιτική κρίση στο Ισραήλ
  5. Πέθανε ο Ρόμπιν Κουκ
  6. Σώοι οι Ρώσοι ναύτες
  7. Λαθρομετανάστες στη νότια Κρήτη
  8. Σώοι οι Ρώσοι ναύτες
  9. Σαουδαραβικοί σύνδεσμοι

Δευτέρα 08 Αυγούστου 2005 - 01:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Επί εσχάτη προδοσία»

Η εφημερίδα Τάιμς γράφει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή ονομασίας των εθνικών κοινοτήτων της Βρετανίας - κατά το αμερικανικό πρότυπο- για να τονίσει περισσότερο την σχέση τους με τη βρετανική κοινωνία. Για παράδειγμα, γράφει η Τάιμς, κατατέθηκαν προτάσεις να μην ονομάζονται οι ασιατικής καταγωγής Βρετανοί απλώς «Ασιάτες», αλλά «Βρετανο-Ασιάτες».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνουν ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το ότι η δεύτερη γενιά των Ασιατών κυρίως, δεν ταυτίζεται με τη βρετανική κοινωνία.

Η Γκάρντιαν αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, μουσουλμάνοι κληρικοί, που θεωρούνται φορείς και προπαγανδιστές ακραίας ισλαμικής ιδεολογίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα η Γκάρντιαν γράφει ότι οργάνωση της οποίας την απαγόρευση ζητά ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δεν εμπλέκεται σε υπόθεση τρομοκρατίας ή βίας, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

«Οι ιεροκήρυκες του μίσους μπορούν να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εστιάζει κυρίως την προσοχή της σε τρεις μουσουλμάνους κληρικούς: τον Ομάρ Μπακρί, που κατέστησε τον Τόνι Μπλερ και τον ίδιο τον λαό της Βρετανίας υπεύθυνους για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, τον Αμπού Ουζαίρ, του οποίου αναφέρεται η δήλωση ότι «υψώθηκε η σημαία του ιερού πολέμου μέσα στη Βρετανία» και τον Αμπού Ιζαντέν, ο οποίος χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο «ενέργειες των μουτσαχεντίν».

Όπως και άλλες εφημερίδες, η Ντέιλι Τέλεγκραφ σημειώνει ότι το θέμα της αντιμετώπισης των μουσουλμάνων κληρικών θα συζητηθεί στη συνάντηση που έχουν την Δευτέρα εισαγγελείς με ανώτατους αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιάρντ.

Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια η Βρετανία πιστεύεται ότι έχει αναδείξει 13 βομβιστές αυτοκτονίας, γράφει σε εκτενές δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ντόπιοι δολοφόνοι σε ένα πολυπολιτισμικό μείγμα» η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα έχει ένα σημαντικό πρόβλημα εγχώριας τρομοκρατίας. «Η Βρετανία κατηγορείται ότι επέτρεψε τη δημιουργία του αποκαλούμενου «Λονδονιστάν», ενός ασφαλούς παραδείσου για ακραίους ισλαμιστές», γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ,Τόνι Μπλερ, είναι αμφιλεγόμενα και πιθανόν να συναντήσουν ισχυρές αντιδράσεις από τους υποστηρικτές των ατομικών ελευθεριών. Πολλοί ειδικοί στα θέματα ασφαλείας πάντως λένε ότι τα μέτρα αυτά έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη πριν πολλά χρόνια», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ρόμπιν Κουκ

Στον αποθανόντα το Σάββατο πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ είναι αφιερωμένα πολλά δημοσιεύματα στις εφημερίδες της Δευτέρας.

Ξεχωρίζει το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στον πρώην υπουργό και έχει ως τίτλο την κριτική του παρατήρηση για την τρομοκρατία και τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή:

«Θα είχαμε σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο κατά της τρομοκρατίας, εάν αν τι να διεξάγουμε πόλεμο στο Ιράκ, είχαμε φέρει ειρήνη στην Παλαιστίνη», είχε γράψει ο Ρόμπιν Κουκ σε άρθρο του προσφάτως στην ίδια εφημερίδα.

Τα λόγια του πολιτικού -είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση διαφωνώντας για τον πόλεμο κατά του Ιράκ- είναι σημαντικότερα από ποτέ, σημειώνει η Ιντιπέντεντ.


Κυριακή 07 Αυγούστου 2005 - 20:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ιμπραχίμ Φέρερ πέθανε

Ο Ιμπραχίμ Φέρερ μόλις είχε επιστρέψει από περιοδεία στην Ευρώπη.

Ο βετεράνος τραγουδιστής της Κούβας Ιμπραχίμ Φέρερ πέθανε σε νοσοκομείο της Αβάνας σε ηλικία 78 ετών.

Ο Φέρερ μόλις είχε επιστρέψει από περιοδεία στην Ευρώπη και εισήχθη στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα όπως είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η σύζυγος του Καριντάντ Ντιάζ.

Παρά την επιτυχημένη πολυετή καριέρα του στην μουσική σκηνή της Κούβας ο Ιμπραχίμ Φερέρ έγινε γνωστός στον υπόλοιπο κόσμο μόνο όταν ο Αμερικανός κιθαρίστας Ράι Κούντερ τον κάλεσε να γίνει μέλος του συγκροτήματος Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ.

Ο δίσκος, με τον ίδιο τίτλο, το 1997 καθιέρωσε τον 70 ετών τότε Κουβανό τραγουδιστή στο διεθνές μουσικό στερέωμα.

Το 1999 άρχισε να προβάλλεται η ταινία του σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς που έδειχνε τη συνεργασία του Ράι Κούντερς με βετεράνους μουσικούς της Κούβας.

Ο Φέρερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την Τετάρτη μόλις επέστρεψε από τις συναυλίες που είχε δώσει στην Ευρώπη.

«Η κατάσταση του επιδεινώθηκε και υπέκυψε καθώς το ένα μετά το άλλο όργανο έπαυσε να λειτουργεί» είπε ο μάνατζερ του Ντάνιελ Φλόρεσταν.

Δύο ακόμη μέλη του Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ πέθαναν το 2003, ο πιανίστας Ρούμπεν Γκονζάλεζ και ο κιθαρίστας Κομπάι Σεγκούντο.

Η αναγνώριση ήρθε αργά

Ο Ιμπραχίμ Φέρερ άρχισε να τραγουδάει επαγγελματικά από 14 χρονών και στην μακρόχρονη καριέρα του υπήρξε μέλος πολλών συγκροτημάτων.

Γεννήθηκε το 1927 στην πόλη Σταντιάγκο ντε Κιούμπα, στο νότιο τμήμα της Κούβας, που έχει μεγάλη μουσική παράδοση.

Μετά το θάνατο της μητέρας του δούλεψε μικροπωλητής στους δρόμους της γενέτειρας του όπου συγκρότησε την πρώτη μουσική ομάδα για την ψυχαγωγία της γειτονίας του.

Σύντομα άρχισε να εμφανίζεται με γνωστά συγκροτήματα και στη δεκαετία του 1950 ήταν γνωστός σε ολόκληρη την Κούβα.

Το 1957 εμφανίστηκε με τον θρυλικό Κουβανό μουσικό Μπένι Μορ και στη συνέχεια συνεργαζόταν για πολλά χρόνια με το συγκρότημα Λος Μποσούκος του Πάτσο Αλόνσο.

Τις επιτυχίες ακολούθησε η αφάνεια και ο Φέρερ γυάλιζε παπούτσια για να ζήσει όταν τον ανακάλυψε ξανά ο Ράι Κούντερ που τον προσκάλεσε στο Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ.

Ο ομώνυμος δίσκος κέρδισε το βραβείο Γκράμι το 1998.

Όμως ο Ιμπραχίμ Φέρερ κέρδισε και ο ίδιος το βραβείο Γκράμι για το δίσκο του με μουσική σάλσα Μπουένος Χερμάνος αν και δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων διότι οι αμερικανικές αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.


Κυριακή 07 Αυγούστου 2005 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου)

Τα οικονομικά θέματα κυριαρχούν

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Πώς διαμορφώνονται ημερομίσθια και μισθοί. Οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κυριακάτικη έκδοση): Πώς θα κερδίσετε στη νέα αγορά ακινήτων. Παράθυρα για έξυπνες επιλογές.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ (Κυριακάτικη): Όλο το σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι καταργείται, τι θα μείνει.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Ενιαία εθνική σύνταξη. Με διάλογο οι οκτώ αλλαγές στο ασφαλιστικό.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ο δεύτερος γύρος του κ. Κ. Καραμανλή. Ποιες παρεμβάσεις θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Φθινόπωρο περαιτέρω αλλαγών στην οικονομία.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Τέλος στη χρέωση για ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ. Νέα μέτρα ανακούφισης από την κυβέρνηση για τα νοικοκυριά.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Δημόσιος κίνδυνος για την Υγεία... έγινε το ΕΣΥ.

Espresso της Κυριακής: Πρόταση-μαμούθ από τον ΑΝΤ1. «Χρυσάφι» για την Καϊλή. Τη θέλει στη θέση της Ελένης για τον «Πρωινό Καφέ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Η Άντζελα Γκερέκου και ο Τόλης μου έδωσαν να φάω ψωμί.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μετέωρη η ολυμπιακή κληρονομιά. Ένα χρόνο μετά, ολιγωρία και προχειρότητα σπαταλούν το κεφάλαιο του «2004».

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Η γκρίζα κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Και σε άλλες χώρες έχει φάει λεφτά των μεταναστών ο Κοντομηνάς.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι πειρατές του Αιγαίου. Ποιοι και γιατί κρατούν ομήρους όσους ταξιδεύουν για λίγες μέρες διακοπών στα νησιά μας.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βορειοανατολική Αττική. Μεγάλες μπίζνες με τη γη και τα δάση.

Ο ΛΟΓΟΣ: Παροχές στους οικονομικά ασθενέστερους. Στόχος της κυβέρνησης η συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις και το 2006.

Η ΝΙΚΗ: Τελείωσαν τα ψέματα για την κυβέρνηση. Προβληματισμός στο Μαξίμου για την ομιλία στη ΔΕΘ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Ρυθμιστής η Αριστερά. Είναι η ώρα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να σπάσει τον δικομματισμό.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Σάλος για τα 130.000.000 δολάρια του θείου Αχιλλέα.

Traffic Κυριακής: Στην Αθήνα ένας Τσέχος και δύο Καναδοί κυνηγοί κεφαλών ψάχνουν τους εμπρηστές. Στόχος τους τα 100.000 ευρώ της επικήρυξης.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Οι οικονομικές εξαγγελίες Καραμανλή στη ΔΕΘ. 9 μέτρα σε άμεση εφαρμογή.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Προσλήψεις 18.000 στο ΕΣΥ. Συνέντευξη του υπ. Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 07 Αυγούστου 2005 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ

Ο Νετανιάχου ήταν αντίθετος στα σχέδια αποχώρησης από τη Γάζα

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια αποχώρησης των Ισραηλινών - εποίκων και στρατευμάτων - από τη Λωρίδα της Γάζας, σχέδια που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.

Η παραίτηση ανακοινώθηκε όταν το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απομάκρυνση την πρώτη ομάδα εβραίων εποίκων από τη Γάζα.

Η διάλυση των εβραϊκών οικισμών πρόκειται να αρχίσει σε 10 μέρες.

Ο κ.Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ήταν αντίθετος στα σχέδια για αποχώρηση από τη Γάζα που κατέστρωσε ο νυν πρωθυπουργός, και πολιτικός του αντίπαλος στο κόμμα Λικούντ, Αριέλ Σαρόν.

Ο κ.Νετανιάχου είχε απειλήσει να παραιτηθεί πέρσι αν η κυβέρνηση δεν έθετε με δημοψήφισμα στη λαϊκή ετυμηγορία τα σχέδια της για αποχώρηση, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε.

Ο κ.Νετανιάχου υπέβαλε την παραίτηση του λίγο πριν το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει, με 17 ψήφους υπέρ έναντι 5 ψήφων κατά, την πρώτη φάση της απομάκρυνσης των εποίκων από τη Γάζα.

Εκπρόσωπος του κ.Νετανιάχου είπε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως είναι σφάλμα να αρχίσει η αποχώρηση των Ισραηλινών πριν εξασφαλιστούν παραχωρήσεις από τους Παλαιστίνιους.

Η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να απομακρύνει 8 χιλιάδες εποίκους και τις δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης να διαλύσει 4 μικρούς εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 19:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Ρόμπιν Κουκ

Ο Ρόμπιν Κουκ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας που παραιτήθηκε από το αξίωμα του στη Βουλή λόγω του πολέμου στο Ιράκ, κατέρρευσε ενώ περπατούσε στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Ρόμπιν Κουκ, 59 ετών, έκανε περίπατο με τη σύζυγο του Γκέινορ στην περιοχή Μπεν Στακ της βορειοδυτικής Σκωτίας όταν κατέρρευσε.

Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο όπου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον συνεφέρουν.

Ο Ρόμπιν Κουκ παραιτήθηκε από το αξίωμα του στη βουλή των κοινοτήτων το Μάρτιο του 2003 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάμειξη της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Σημαντική πολιτική προσωπικότητα

Κατά γενική ομολογία ο Ρόμπιν Κουκ ήταν ένας οξυδερκής και ικανότατος πολιτικός.

Ο Ρόμπιν Κουκ, που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του κεντρικού Εδιμβούργου το 1974, μετείχε από το 1986 στο επιτελείο του Εργατικού κόμματος όσο αυτό ήταν στην αντιπολίτευση και ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Τόνι Μπλερ όταν κέρδισε τις εκλογές το Μάιο του 1997.

Για τον πόλεμο στο Ιράκ

«Τα συμφέροντα μας εξυπηρετούνται καλλίτερα όχι από τις μονομερείς ενέργειες αλλά από πολυμερείς συμφωνίες και μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ορίζεται από κανόνες».

Ρόμπιν Κουκ, Μάρτιος 2003

Ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού κόμματος, ο Ρόμπιν Κουκ όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών απαρνήθηκε την μέχρι τότε άποψη του για μονομερή αφοπλισμό της Βρετανίας καθώς και τις επιφυλάξεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ασπάστηκε τον «τρίτο δρόμο» του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι θα δώσει μια ηθική διάσταση στην εξωτερική πολιτική, υπόσχεση που οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έπαψαν να του υπενθυμίζουν σε περιπτώσεις όπως όταν ενέκρινε την πώληση 16 μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδονησία σε μια εποχή που υπήρχαν θέματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Το 2004 σε άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα Evening Standard ο Ρόμπιν Κουκ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη των Εργατικών το 2001, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Ρόμπιν Κουκ υποβιβάστηκε, στην ουσία, από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών.

Απροσδόκητη υποβίβαση

Παρ όλο που το νέο του αξίωμα ήταν ουσιαστικά παραμερισμός από το στενό κλιμάκιο του Τόνι Μπλερ, ο Ρόμπιν Κουκ κατάφερε να διαπρέψει στο νέο του ρόλο ξεκινώντας με ενεργητικότητα τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της βουλής των κοινοτήτων.

Ωστόσο, ο στόχος του να αναμορφώσει τη βουλή των Λόρδων απεδείχθη πιο δύσκολος.

Η καριέρα του στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης Μπλερ έληξε με τη θεαματική του παραίτηση του 2003. Ο λόγος του, στον οποίο εξηγούσε γιατί δεν μπορούσε να συμφωνήσει με την απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, καταχειροκροτήθηκε από αρκετούς βουλευτές.

«Ακριβό τίμημα»

Στον λόγο του αυτό ο Ρόμπιν Κουκ είχε τονίσει ότι «στην πραγματικότητα ζητείται από τη Βρετανία να εμπλακεί σε ένα πόλεμο χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των διεθνών οργανισμών, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμβουλίου Ασφαλείας, ΝΑΤΟ».

«Μόλις πριν από ένα χρόνο εμείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήμασταν μέλη της συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας που ήταν ευρύτερη από ότι θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί», είπε ο Ρόμπιν Κουκ και συνέχισε, «Η ιστορία θα μείνει κατάπληκτη από τα διπλωματικά σφάλματα που οδήγησαν τόσο γρήγορα στην διάλυση της τόσο ισχυρής αυτής συμμαχίας».

«Τα συμφέροντα μας εξυπηρετούνται καλλίτερα όχι από τις μονομερείς ενέργειες αλλά από πολυμερείς συμφωνίες και μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ορίζεται από κανόνες».

«Και όμως σήμερα τις διεθνείς συμμαχίες που έχουν για μας τη μεγαλύτερη συμμαχία αποδυναμώνονται: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαιρεθεί και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακινητοποιηθεί».

Καταλήγοντας, ο Ρόμπιν Κουκ αφού τόνισε πως πιστεύει ότι η απόφαση για το αν θα πρέπει η Βρετανία να εμπλακεί στον πόλεμο έπρεπε να ληφθεί από το κοινοβούλιο, κατέστησε σαφές ότι θα ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για λήψη στρατιωτικών μέτρων και «για το λόγο αυτό με βαριά καρδιά παραιτούμε από την κυβέρνηση».

Έξι μήνες μετά την παραίτηση του ο Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι «όσο περνάει ο καιρός θυμώνει όλο και περισσότερο με τον εαυτό του που δεν προσπάθησε πιο πολύ να πείσει τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να μην εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ.


Κυριακή 07 Αυγούστου 2005 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Σώοι οι Ρώσοι ναύτες

Σώο είναι το επταμελές πλήρωμα ενός ρωσικού βαθυσκάφους που είχε μείνει καθηλωμένο στο βυθό του Ειρηνικού για 76 ώρες.

Ένα βρετανικό τηλεχειριζόμενο σκάφος που συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης κατάφερε τελικά να κόψει τα καλώδια και τα ψαράδικα δίχτυα στα οποία μπλεχτεί το βαθυσκάφος, ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάτκα στην ανατολική Σιβηρία.

Το πλήρωμα, είχε μείνει εκτεθειμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπήρχαν φόβοι για τα αποθέματα οξυγόνου που θα εξαντλούνταν μετά από λίγες ώρες.

Τελικά όμως οι επτά ναύτες ήταν σε θέση να βγουν μόνοι τους από το σκάφος χωρίς βοήθεια.

Τους παρασχέθηκε οξυγόνο από Αμερικανούς δύτες και στην συνέχεια εξετάστηκαν από γιατρούς.

Το ρωσικό ναυτικό δεν είχε τα απαιτούμενα σύγχρονα σωστικά μέσα που διέθεσαν ιαπωνικά, αμερικανικά και βρετανικά σκάφη που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Ο διοικητής του Ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού είπε ότι η διεθνής βοήθεια υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή έκβαση τα επιχείρησης διάσωσης.


Κυριακή 07 Αυγούστου 2005 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Λαθρομετανάστες στη νότια Κρήτη

Το σκάφος λίγο αργότερα βυθίστηκε

Αλιευτικό σκάφος, μήκους 15 μέτρων, με επιβαίνοντες 126 άτομα -λαθρομετανάστες και πλήρωμα- εντοπίστηκε τα χαράματα της Κυριακής προσαραγμένο στα αβαθή του κόλπου Πλατειά Περάματα, ανάμεσα στην περιοχή Λέντα και Καλών Λιμένων, νότια της Κρήτης.

Άρχισαν έρευνες στην ξηρά και τη θάλασσα από άνδρες του Λιμενικού, αστυνομικούς και εθελοντές Σαμαρείτες, οι οποίοι με τη βοήθεια σχοινιών κατάφεραν να αποβιβάσουν τους 125 από τους 126 στην ακτή.

Ένας από αυτούς, στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το σκάφος -που βυθίστηκε στη συνέχεια- πνίγηκε.

Οι λαθρομετανάστες και το πλήρωμα του λαθρεμπορικού μεταφέρθηκαν στο χωριό Αντισκάρι, είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται προσωρινά στο δημοτικό σχολείο.

Οι λαθρομετανάστες λένε πως είναι Αιγύπτιοι, Πακιστανοί και από το Μπαγκλαντές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εντοπισμό τυχόν άλλων επιβαινόντων.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.


Κυριακή 07 Αυγούστου 2005 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Σώοι οι Ρώσοι ναύτες

Το βρετανικό τηλεχειριζόμενο σκάφος Σκόρπιον κατάφερε να απεγκλωβίσει το ρωσικό υποβρύχιο

Σώο είναι το επταμελές πλήρωμα ενός ρωσικού βαθυσκάφους που είχε μείνει καθηλωμένο στο βυθό του Ειρηνικού για 76 ώρες.

Ένα βρετανικό τηλεχειριζόμενο σκάφος που συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης κατάφερε τελικά να κόψει τα καλώδια και τα ψαράδικα δίχτυα στα οποία μπλεχτεί το βαθυσκάφος, ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάτκα στην ανατολική Σιβηρία.

Το πλήρωμα, είχε μείνει εκτεθειμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπήρχαν φόβοι για τα αποθέματα οξυγόνου που θα εξαντλούνταν μετά από λίγες ώρες.

Τελικά όμως οι επτά ναύτες ήταν σε θέση να βγουν μόνοι τους από το σκάφος χωρίς βοήθεια.

Τους παρασχέθηκε οξυγόνο από Αμερικανούς δύτες και στην συνέχεια εξετάστηκαν από γιατρούς.

Το ρωσικό ναυτικό δεν είχε τα απαιτούμενα σύγχρονα σωστικά μέσα που διέθεσαν ιαπωνικά, αμερικανικά και βρετανικά σκάφη που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Ο διοικητής του Ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού είπε ότι η διεθνής βοήθεια υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή έκβαση τα επιχείρησης διάσωσης.


Κυριακή 07 Αυγούστου 2005 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Σαουδαραβικοί σύνδεσμοι

Η Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς για πιθανή επικείμενη επίθεση της αλ Κάιντα, αναφέρουν αρκετές βρετανικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με την Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) λίγους μήνες πριν τις επιθέσεις στο Λονδίνο, δύο στελέχη της αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία είχαν κάνει μεταφορές χρημάτων και είχαν επικοινωνήσει με άτομα στη Βρετανία.

«Οι τρομοκράτες στη Βρετανία πήραν χρήματα από τη Σαουδική Αραβία» λέει η εφημερίδα που επικαλούμενη σαουδάραβες επισήμους συμπληρώνει ότι τα δυο μέλη αυτά της αλ Κάιντα, μαροκινής καταγωγής, σκοτώθηκαν αργότερα σε σύγκρουση με την αστυνομία.

Ανάλογες πληροφορίες επικαλείται και η Ομπσέρβερ (The Observer) που λέει ότι «οι Σαουδάραβες είχαν ενημερώσει τη Βρετανία για τα τρομοκρατικά σχέδια».

Όπως ανέφεραν σαουδαραβικές πηγές έγιναν τηλέφωνα από στέλεχος της αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία σε κάποιο κινητό στη Βρετανία.

Εξετάζεται αν το τηλέφωνο ανήκε σε κάποιον από τους βομβιστές της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (The Independent on Sunday) λέει πως «οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποιούν τον [Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι] Μπλερ για εξέγερση στη Βρετανία».

Κατά την εφημερίδα, υπάρχει η αντίληψη στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πως οι επιθέσεις στο Λονδίνο δεν ήταν ίσως μεμονωμένα περιστατικά αλλά πιθανόν να εντάσσονται σε σχέδιο «μουσουλμανικής εξέγερσης» στη χώρα.

Ρόμπιν Κουκ

Όλες οι εφημερίδες αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους στον ξαφνικό θάνατο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ.

«Ιδρυτικό μέλος της ομάδας που έφερνε σε δύσκολη θέση» λέει η Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) αναφερόμενη στον χαρακτήρα του Κουκ και την πολιτική «ανταρσία» του ιδιαίτερα εναντίον της εισβολής στο Ιράκ.

Αυτό είναι και το κύριοι σημείο της καριέρας του στο οποίο στέκεται η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέροντας ότι ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών εδώ και 18 χρόνια που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.