Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-09

  1. Αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
  2. Το Ιράν έτοιμο για διάλογο
  3. Πέθανε ο Ρόμπιν Κουκ
  4. Βρετανία: Ειδικά δικαστήρια για τους τρομοκράτες
  5. Ασυγκράτητο το πετρέλαιο
  6. «Ανεβαίνει» ο Έβρος
  7. Αποστολή εξετελέσθη
  8. Αλλαγή κατεύθυνσης για το «Ντισκάβερι»
  9. Πετρέλαιο και οικονομία
  10. Τελετή μνήμης για το Ναγκασάκι
  11. «Αδελφότητα στη θάλασσα»
  12. Κόντρα ΕΕ Ιράν
  13. Στο στόχαστρο το Πετρέλαιο για Τρόφιμα
  14. «Δικαιοσύνη μαζικής παραγωγής»

Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Η αύξηση δεν ξάφνιασε τους αναλυτές

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% στο 3,5%.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν και πιστεύουν πως θα αυξηθούν ξανά για να σταθεροποιηθούν μεταξύ 4 % και 4,5%.

Είναι η δέκατη συνεχή φορά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφασίζει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια προσπαθώντας να ελέγξει την αγορά ακινήτων που εκτινάχθηκε στα ύψη και να σταματήσει την άνοδο του ποσοστού του πληθωρισμού.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα λέει ότι τα επιτόκια παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα για να μην αναχαιτίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το 2002 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε μειώσει τα επιτόκια στο 1% το χαμηλότερο επίπεδο για μισό αιώνα στην προσπάθεια της να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της οικονομίας που κινδύνευε να πέσει σε ύφεση.

Καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,4%, το τελευταίο τρίμηνο, και καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας με συνέπεια να αυξάνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών οι προτεραιότητες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι τώρα να ελέγξει τις πληθωριστικές τάσεις.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν έτοιμο για διάλογο

Το Ιράν απέρριψε τις προτάσεις της ΕΕ να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είπαν Ιρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, IAEA, συζητούσε το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση της.

Η Ρωσία, η οποία κατασκευάζει αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό του Ιράν, κάλεσε την Τεχεράνη να διακόψει την επεξεργασία ουρανίου αμέσως και να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η ΙΑΕΑ θα συνεχίσει τη συζήτηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν την Τετάρτη.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες και ότι θα προτείνει νέες πρωτοβουλίες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης του.

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γαλλική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι είναι ακόμη δυνατή η εξεύρεση διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Την Δευτέρα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει ξανά στην πυρηνική μονάδα του Ισπαχάν την επεξεργασία ουρανίου που είχε διακόψει το Νοέμβριο του 2004.

Η απόφαση επικρίθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ που είχαν προειδοποιήσει πως θα παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.

Την Τρίτη, πριν γίνει γνωστό ότι το Ιράν σκοπεύει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα συνεχίσει το διάλογο.

«Η απόφαση του Ιράν να αρχίσει και πάλι τη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ισπαχάν παρά τις εκκλήσεις μας να μην το πράξει είναι μονομερής. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάποια απογοήτευση στο Ιράν για τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις αλλά όπως έχω τονίσει η διπλωματική διαδικασία είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα υπόθεση. Η απόφαση του Ιράν έχει επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή και ελπίζω ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις αντί να συνεχίσει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις», τόνισε ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ.


Σάββατο 06 Αυγούστου 2005 - 19:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Ρόμπιν Κουκ

Πολιτικοί από όλο τον κόσμο απέτισαν φόρο τιμής στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ που πέθανε στο Σάββατο 6 Αυγούστου, σε ηλικία 59 ετών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ τον χαρακτήρισε ένα «ξεχωριστό και εξαιρετικό ταλέντο».

Την «τεράστια» προσφορά του Κουκ στα πολιτικά δρώμενα της Βρετανίας εξήρε ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ ενώ ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Τσαρλς Κένεντι εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του για το θάνατό του.

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τον Ρόμπιν Κουκ «συνεργάτη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

Φόρο τιμής στον εκλιπόντα απέτισε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις η οποία τον χαρακτήρισε «ένθερμο θιασώτη της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας».

Ο Ρόμπιν Κουκ, που παραιτήθηκε από το αξίωμα του στη Βουλή λόγω του πολέμου στο Ιράκ, κατέρρευσε ενώ έκανε περπατούσε στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Ρόμπιν Κουκ, 59 ετών, έκανε περίπατο με τη σύζυγο του Γκέινορ στην περιοχή Μπεν Στακ της βορειοδυτικής Σκωτίας όταν κατέρρευσε.

Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο όπου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον συνεφέρουν.

Ο Ρόμπιν Κουκ παραιτήθηκε από το αξίωμα του στη βουλή των κοινοτήτων το Μάρτιο του 2003 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάμειξη της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Σημαντική πολιτική προσωπικότητα

Κατά γενική ομολογία ο Ρόμπιν Κουκ ήταν ένας οξυδερκής και ικανότατος πολιτικός.

Ο Ρόμπιν Κουκ, που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του κεντρικού Εδιμβούργου το 1974, μετείχε από το 1986 στο επιτελείο του Εργατικού κόμματος όσο αυτό ήταν στην αντιπολίτευση και ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Τόνι Μπλερ όταν κέρδισε τις εκλογές το Μάιο του 1997.

Για τον πόλεμο στο Ιράκ

«Τα συμφέροντα μας εξυπηρετούνται καλλίτερα όχι από τις μονομερείς ενέργειες αλλά από πολυμερείς συμφωνίες και μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ορίζεται από κανόνες».

Ρόμπιν Κουκ, Μάρτιος 2003

Ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού κόμματος, ο Ρόμπιν Κουκ όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών απαρνήθηκε την μέχρι τότε άποψη του για μονομερή αφοπλισμό της Βρετανίας καθώς και τις επιφυλάξεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ασπάστηκε τον «τρίτο δρόμο» του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι θα δώσει μια ηθική διάσταση στην εξωτερική πολιτική, υπόσχεση που οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έπαψαν να του υπενθυμίζουν σε περιπτώσεις όπως όταν ενέκρινε την πώληση 16 μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδονησία σε μια εποχή που υπήρχαν θέματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Το 2004 σε άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα Evening Standard ο Ρόμπιν Κουκ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη των Εργατικών το 2001, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Ρόμπιν Κουκ υποβιβάστηκε, στην ουσία, από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών.

Απροσδόκητη υποβίβαση

Παρ όλο που το νέο του αξίωμα ήταν ουσιαστικά παραμερισμός από το στενό κλιμάκιο του Τόνι Μπλερ, ο Ρόμπιν Κουκ κατάφερε να διαπρέψει στο νέο του ρόλο ξεκινώντας με ενεργητικότητα τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της βουλής των κοινοτήτων.

Ωστόσο, ο στόχος του να αναμορφώσει τη βουλή των Λόρδων απεδείχθη πιο δύσκολος.

Η καριέρα του στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης Μπλερ έληξε με τη θεαματική του παραίτηση του 2003. Ο λόγος του, στον οποίο εξηγούσε γιατί δεν μπορούσε να συμφωνήσει με την απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, καταχειροκροτήθηκε από αρκετούς βουλευτές.

«Ακριβό τίμημα»

Στον λόγο του αυτό ο Ρόμπιν Κουκ είχε τονίσει ότι «στην πραγματικότητα ζητείται από τη Βρετανία να εμπλακεί σε ένα πόλεμο χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των διεθνών οργανισμών, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμβουλίου Ασφαλείας, ΝΑΤΟ».

«Μόλις πριν από ένα χρόνο εμείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήμασταν μέλη της συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας που ήταν ευρύτερη από ότι θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί», είπε ο Ρόμπιν Κουκ και συνέχισε, «Η ιστορία θα μείνει κατάπληκτη από τα διπλωματικά σφάλματα που οδήγησαν τόσο γρήγορα στην διάλυση της τόσο ισχυρής αυτής συμμαχίας».

«Τα συμφέροντα μας εξυπηρετούνται καλλίτερα όχι από τις μονομερείς ενέργειες αλλά από πολυμερείς συμφωνίες και μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ορίζεται από κανόνες».

«Και όμως σήμερα τις διεθνείς συμμαχίες που έχουν για μας τη μεγαλύτερη συμμαχία αποδυναμώνονται: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαιρεθεί και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακινητοποιηθεί».

Καταλήγοντας, ο Ρόμπιν Κουκ αφού τόνισε πως πιστεύει ότι η απόφαση για το αν θα πρέπει η Βρετανία να εμπλακεί στον πόλεμο έπρεπε να ληφθεί από το κοινοβούλιο, κατέστησε σαφές ότι θα ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για λήψη στρατιωτικών μέτρων και «για το λόγο αυτό με βαριά καρδιά παραιτούμε από την κυβέρνηση».

Έξι μήνες μετά την παραίτηση του ο Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι «όσο περνάει ο καιρός θυμώνει όλο και περισσότερο με τον εαυτό του που δεν προσπάθησε πιο πολύ να πείσει τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να μην εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: Ειδικά δικαστήρια για τους τρομοκράτες

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης ειδικών δικαστηρίων χωρίς ένορκους για τους ύποπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Δικαστής θα εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους και θα αποφασίζει αν θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λόρδος Φάλκονερ, δήλωσε ότι τα δικαστήρια αυτά μπορεί να αποφασίζουν αν τα στοιχεία εναντίον των υπόπτων που προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο, όπως για παράδειγμα ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις δίκες των υπόπτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι μια παρόμοια πρόταση για τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για ξένους υπηκόους κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Ωστόσο, ο συντάκτης του BBC, Ρότζερ Χάρντι, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι κανόνες του παιγνιδιού αλλάζουν.

«Η πρόταση για την δημιουργία "ειδικών δικαστηρίων" αποτελεί την πρώτη ένδειξη των επιπτώσεων των δηλώσεων Μπλερ στο βρετανικό ποινικό σύστημα. Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι συνεχίζει να μελετά τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης πρότασης αλλά όπως όλα δείχνουν η Βρετανία οδεύει προς τη δημιουργία δικαστηρίων μόνο με δικαστές, χωρίς σώμα ενόρκων. Μια τέτοια αλλαγή θα επιτρέψει στις αρχές να χρησιμοποιούν αποδεικτικά στοιχεία που προέρχονται από τηλεφωνικές υποκλοπές, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται. Επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα στην αστυνομία να κρατά τους υπόπτους τρομοκρατικών πράξεων χωρίς να απαγγέλλονται κατηγορίες για περισσότερες από 14 μέρες που σήμερα είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο», καταλήγει ο συντάκτης του BBC.

Παράταση της κράτησης υπόπτων

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την Δευτέρα την παράταση της κράτησης τεσσάρων υπόπτων, που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας στις αποτυχημένες επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο, έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι τρεις από τους τέσσερις άνδρες, που κατηγορούνται για τις ισάριθμες απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων σε μέσα μαζικής μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας, οδηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου.

Οι Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραΐμ, Ραμζί Μοχάμεντ και Γιασίν Χασάν Ομάρ, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απόπειρας δολοφονίας, της συνωμοσίας για διάπραξη φόνου και πρόκληση έκρηξης καθώς και της κατοχής εκρηκτικών υλών.

Το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της κράτησής τους έως τις 14 Νοεμβρίου.

Την ίδια τύχη είχε και και ο 32χρονος Μάνφο Κουάκο Ασιέντου, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνωμοσίας για διάπραξη φόνου και πρόκληση έκρηξης, σε σχέση με τον πέμπτο εκρηκτικό μηχανισμό που εντοπίστηκε άθικτος σε πάρκο του δυτικού Λονδίνου δύο ημέρες μετά τις απόπειρες της 21ης Ιουλίου.

Ο φερόμενος ως δράστης της τέταρτης ανεπιτυχούς επίθεσης στο σταθμό μετρό του Σέπερντς Μπους, ο Οσμάν Χουσεΐν ή Χαμντί Ισαάκ, κρατείται από τις ιταλικές αρχές, που εξετάζουν το αίτημα έκδοσής του στη Βρετανία.

Αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται στη Βρετανία η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τη σκοπιμότητα θέσπισης αυστηρότερης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι "οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει", πρότεινε την αλλαγή της νομοθεσίας που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπλερ προτείνει την απέλαση εξτρεμιστών μουσουλμάνων κληρικών και το κλείσιμο ισλαμικών τεμένων, που θεωρούνται ότι υποδαυλίζουν, δικαιολογούν ή εκθειάζουν τη διάπραξη τρομοκρατικών ή άλλων εγκληματικών και βαίων πράξεων.

Πέρα από τα νέα μέτρα που μελετώνται, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της ισχύος υφιστάμενων νόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προσεχείς ημέρες θα γίνουν συσκέψεις ώστε να αποφασιστεί εάν είναι δυνατό να ασκούνται διώξεις για την κατηγορία της προδοσίας, σε βάρος ισλαμιστών εξτρεμιστών που τάσσονται υπέρ της βίας.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 14:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ασυγκράτητο το πετρέλαιο

Δεν αναμένεται να σταματήσει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σύντομα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι ανόδου της τιμής του πετρελαίου, το οποίο την Τρίτη σκαρφάλωσε πάνω από τα 64 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό που έκλεισε τη Δευτέρα στα 63 δολάρια και 94 σεντς το βαρέλι, έφτασε σήμερα τα 64,27 δολάρια.

Οι νέες τιμές ρεκόρ έχουν φτάσει σε ύψος υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο προ διετίας.

Τον Αύγουστο του 2003 η τιμή του μαύρου χρυσού ήταν στα 28 δολάρια το βαρέλι.

Οι πρόσφατες αυξήσεις οφείλονται σε ένα συνδυασμό ανησυχιών σχετικά με την επάρκεια των αποθεμάτων λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και τις συνθήκες ασφαλείας σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως εξήγησε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο καθηγητής πετρελαϊκής οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, Άλεκ Κεμπ.

«Η αγορά σε όλο τον κόσμο είναι πολύ σφιχτή τα τελευταία δυο-τρία χρόνια κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης πετρελαίου από αρκετές χώρες, με προεξάρχουσα την Κίνα, αλλά επίσης την Ινδία και τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Κεμπ.

Ο Σκωτσέζος καθηγητής τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εβδομάδες, η λέξη κλειδί είναι «νευρικότητα».

«Το θάνατο του βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησε το προσωρινό κλείσιμο των κτιρίων που στεγάζουν την αμερικανική διπλωματική αποστολή στο Ριάντ λόγω συναγερμού ασφαλείας, η ανακοίνωση του Ιράν ότι επαναθέτει σε λειτουργία το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι επιθέσεις ανταρτών σε κεντρικό πετρελαιαγωγό στην ανατολική Ινδία και τα προβλήματα που σημειώθηκαν στη λειτουργία δύο αμερικανικών διυλιστηρίων στο Τέξας και την Πενσυλβανία».

Αύξηση της ζήτησης

Όπως εκτιμάται, η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στη διεθνή αγορά αυτή τη στιγμή είναι μόλις ενάμισι εκατομμύρια βαρέλια, ποσότητα που δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία απέναντι στις όποιες ξαφνικές ανάγκες για προμήθεια πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές λένε ότι η ανοδική πορεία των τιμών δε θα σταματήσει ή τουλάχιστον δε θα αναστραφεί στο προσεχές μέλλον. Πόσο συμφωνεί με την εκτίμηση αυτή ο καθηγητής Κεμπ;

«Τους προσεχείς μήνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα περίμενα οι τιμές να παραμείνουν πολύ ψηλά, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο.

»Εν όψει του χειμώνα λοιπόν, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για πολύ σημαντικές αυξήσεις της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

»Έχουν βεβαίως ασκηθεί πιέσεις στα μέλη του Οργανισμού για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, αλλά φοβάμαι ότι βραχυπρόθεσμα, ακόμα και αν ήθελαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, δεν έχουν τη δυνατότητα.

»Άρα δεν υπάρχει τίποτα δραστικό που μπορεί να γίνει βραχυπρόπθεσμα, εκτός από το απίθανο ενδεχόμενο πλήρους αλλαγής νοοτροπίας, ώστε να επιτραπούν οι επενδύσεις των πολυεθνικών στα μέλη του ΟΠΕΚ.

»Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από την τιμή του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία. Αλλά αν η τιμή παραμείνει πάνω ή γύρω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας», κατέληξε ο καθηγητής πετρελαϊκής οικονομίας του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, Άλεκ Κεμπ.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανεβαίνει» ο Έβρος

Προβλήματα προκάλεσε η άνοδος της στάθμης των υδάτων του Έβρου

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας Έβρου μετά την άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού, που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες πλήττουν τη Βουλγαρία.

Η αυξημένη ποσότητα των υδάτων του ποταμού Έβρου, στην περιοχή της συνοριακής γραμμής με την Ελλάδα και την Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν χίλια περίπου στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού και τεύτλων στην περιοχή του Τριγώνου.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στη σιδηροδρομική σύνδεση Ορεστιάδας Δικαίων. Στον οικισμό Διλόφου στα Δίκαια, τα νερά κάλυψαν τις σιδηροδρομικές, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κίνησης των τρένων στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου η στάθμη των υδάτων έφθασε το μεσημέρι της Τρίτης τα 4,2 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 4,70 και όριο συναγερμού τα 5,70.

Ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή του Τριγώνου.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή εξετελέσθη

Το «Ντισκάβερι» παρέμεινε στο διάστημα 14 ημέρες

Το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι» προσγειώθηκε με επιτυχία στην αεροπορική βάση Έντουαρντς, στην Καλιφόρνια, την Τρίτη (15.12 ώρα Ελλάδος), μετά από 14 ημέρες στο διάστημα.

Προηγουμένως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ΝΑΣΑ, είχε αναβάλει τρεις φορές την επιστροφή του «Ντισκάβερι» στη Γη, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή κοντά στο Ακρωτήριo Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Για λόγους ασφαλείας, οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ αποφάσισαν τελικά να αλλάξουν την κατεύθυνση του διαστημόπλοιου και η προσγείωση έγινε στην αεροπορική βάση Έντουαρντς, στην έρημο Μοτζάβε στην Καλιφόρνια.

Η αλλαγή κατεύθυνσης θα έχει και οικονομικό κόστος για τη ΝΑΣΑ καθώς το «Ντισκάβερι» μετά την επιστροφή του στη γη θα πρέπει να μεταφερθεί πάνω σε ειδικό αεροσκάφος στη Φλόριντα, όπου είναι η βάση του.

Η είσοδος του διαστημόπλοιου στη γήινη ατμόσφαιρα θεωρείτο η πιο κρίσιμη φάση του ταξιδιού επιστροφής λόγω της πιθανότητας υπερθέρμανσής του.

Τον Φεβρουάριο του 2003 εξερράγη με την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα επτά μέλη του πληρώματος.

Το «Ντισκάβερι», που εκτοξεύθηκε στις 26 Ιουλίου, ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να επιστρέψει στη γη τη Δευτέρα αλλά η προσγείωσή του αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή κατεύθυνσης για το «Ντισκάβερι»

Κρίσιμη θεωρείται η είσοδος του «Ντισκάβερι» στη γήινη ατμόσφαιρα

Στην Καλιφόρνια αναμένεται να γίνει η νέα προσπάθεια προσγείωσης του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου «Ντισκάβερι», λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή κοντά στο Ακρωτήριo Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Επιστήμονες στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ΝΑΣΑ, ανακοίνωσαν ότι η επόμενη προσπάθεια προσγείωσης θα γίνει περίπου στις τρεις ώρα Ελλάδας στην αεροπορική βάση Έντουαρντς, στην έρημο Μοτζάβε στην Καλιφόρνια.

Η αλλαγή κατεύθυνσης θα απογοητεύσει τις οικογένειες του πληρώματος και τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν μεταβεί στο Ακρωτήριo Κανάβεραλ για να παρακολουθήσουν την προσγείωση του διαστημικού λεωφορείου.

Η επιχείρηση θα έχει και οικονομικό κόστος για τη ΝΑΣΑ καθώς το «Ντισκάβερι» μετά την επιστροφή του στη γη θα πρέπει να μεταφερθεί πάνω σε ειδικό αεροσκάφος στη Φλόριντα, όπου είναι η βάση του.

Η είσοδος του διαστημόπλοιου στη γήινη ατμόσφαιρα θεωρείται η πιο κρίσιμη φάση του ταξιδιού επιστροφής λόγω της πιθανότητας υπερθέρμανσής του.

Τον Φεβρουάριο του 2003 εξερράγη με την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα επτά μέλη του πληρώματος.

Το «Ντισκάβερι», που εκτοξεύθηκε στις 26 Ιουλίου, ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να επιστρέψει στη γη τη Δευτέρα αλλά η προσγείωσή του αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Πετρέλαιο και οικονομία

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πού θα κυμανθούν. Σε ποια πεδία σημειώνεται άνοδος και σε ποια πτώση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διώξεις στις εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές! Στο εδώλιο για τις διαφημίσεις της απάτης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Νέο αφεντικό ο Ψυχάρης στον ΔΟΛ. Αγόρασε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φραγγέλιο από Χριστόδουλο. Συνεχίζεται η κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας.

Η ΑΥΓΗ: Μαθήματα... άνευ διδασκάλου! Με πολλά προβλήματα αναμένεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα χέρια του εισαγγελέα ο απατεώνας Κοντομηνάς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κόκκινο πανί ο προϋπολογισμός. Ο κ. Αλογοσκούφης σχεδιάζει αυστηρό έλεγχο των δαπανών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τελική λύση για εντάξεις, αυθαίρετα, δόμηση. Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΘΝΟΣ: Λύσεις-ανάσα για χρέη από δάνεια και πιστωτικές κάρτες. 4 κινήσεις για οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο κονάκι του ο πρ. Αττικής Παντελεήμων!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελεσίγραφο στους διοικητές των κρατικών νοσοκομείων. Θα φύγουν χωρίς αποζημίωση αν δεν φτιάξουν τα νοσοκομεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. 3.029 θέσεις μονίμων - εποχικών. Οι πίνακες για υπουργεία και φορείς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρομοκρατία του πετρελαίου. Σε νέα ύψη η τιμή του με απειλές από Σαουδική Αραβία.

ΕΣΤΙΑ: Λιγώτεροι φόροι περισσότερα έσοδα. Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες δείχνουν τον δρόμο.

ESPRESSO: Τρανσέξουαλ παντρεύεται παίκτη του Dream Show.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικοί φόβοι ωθούν το πετρέλαιο στα 64 δολάρια.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα στα λιμάνια για να μην επαναληφθεί η ταλαιπωρία.

ΤΑ ΝΕΑ: Άγρια κερδοσκοπία με τα καύσιμα. Χρυσάφι πληρώνουμε στα καρτέλ.

Η ΝΙΚΗ: "Φωτιά" στα καύσιμα. Τα 64 δολάρια το βαρέλι άγγιξε το αργό πετρέλαιο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οικόπεδο δίνεται "χάρισμα" στον Λάτση. Κτηματομεσίτης ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.

TRAFFIC NEWS: Απίστευτη ιστορία στα δικαστήρια. Στα 80 του έγινε γιαγιά και ζήτησε διαζύγιο.

Η ΧΩΡΑ: Ενώ το αφορολόγητο θα ανέβει στα 80.000 ευρώ, συμφέρει τώρα η γονική παροχή.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 100.000 άνεργοι στην Κ. Μακεδονία. Έκθεση-σοκ για την απασχόληση.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Στο σκοτάδι γιατροί και ασθενείς. Λόγω έλλειψης μοσχευμάτων στο "Παπανικολάου" δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καθαίρεση του ροζ Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Νέα ένταση στην Εκκλησία.

Σημείωση: Οι εφημερίδες City Press και Μetro δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Προσλήψεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τρέχουν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 1.357 μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων σε υπουργεία, δήμους και οργανισμούς. Νέο πακέτο 1.672 θέσεων εποχικών σε 13 υπουργεία ενέκρινε, εν τω μεταξύ, η Διυπουργική Επιτροπή".

Παιδεία

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "χρηματιστήριο θα θυμίζουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς τα προγνωστικά για την κίνησή τους ακολουθούν όλες τις κατευθύνσεις, με σημαντική πτώση στις "απαιτήσεις" των μεσαίων και χαμηλόβαθμων σχολών, ισορροπία σε ορισμένες δημοφιλείς, μικρή άνοδο σε άλλες περιζήτητες σχολές, αλλά και οριακή "υποτίμηση " κάποιων από τις υψηλόβαθμες".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "μαθήματα...άνευ διδασκάλου προοιωνίζεται για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 50% τους μόνιμους διορισμούς δασκάλων στα δημοτικά. Κύρια θύματα όλοι οι θεσμοί στήριξης των μαθητών λαϊκών οικογενειών με πρώτον αυτόν του ολοήμερου σχολείου, που φαίνεται ότι θα παρατείνει επ΄αόριστον τις καλοκαιρινές του διακοπές".

Παραπλανητικές διαφημίσεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "στον εισαγγελέα θα παραπέμπονται οι εταιρείες που χρησιμοποιούν παραπλανητικές διαφημίσεις για τα προϊόντα τους, με σκοπό να προσελκύσουν τους καταναλωτές!".

Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε ένα μεγάλο κτηματομεσίτη που αγοράζει και πουλά, έχει μετατραπεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων - δικαιούχων του Οργανισμού. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", ο ΟΕΚ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική απώλεια οικοπέδου - φιλέτου κοντά στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Αμαρουσίου (ΟΑΚΑ). Και αυτό μετά από συμφωνία που έκλεισε με το δήμο εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία Λάτση και βέβαια με τις "πλάτες" των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μετακινηθούν με πλήρη ομαλότητα οι χιλιάδες επιβάτες του Δεκαπενταύγουστου, ημέρα που εορτάζουν τα νησιά της Πάρου και της Τήνου, αλλά και αναχωρούν και οι τελευταίοι αδειούχοι του καλοκαιριού δίνει το ΥΕΝ και ειδικότερα ο υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος μάλιστα προχθές βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πολύωρη ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες επιβάτες".

ΔΟΛ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "στα χέρια του Σταύρου Ψυχάρη πέρασε ο μεγαλύτερος οργανισμός ΜΜΕ στην Ελλάδα, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ αγόρασε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου κι έγινε πλέον κι επίσημα το αφεντικό του οργανισμού".

Προϋπολογισμός

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "συγκρούσεις υπουργών εν όψει: καθώς η σύνταξη του νέου προϋπολογισμού απαιτεί σύνεση και ...οικονομία- το κέρας της Αμάλθειας είναι πολύ παλιό παραμύθι, κυρίως όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα χάσκουν - ο υπ. Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σχεδιάζει αυστηρό έλεγχο δαπανών όμως συνάδελφοί του στην κυβέρνηση (Ν. Κακλαμάνης, Γ. Βουλγαράκης, Γ. Σουφλιάς, Μ. Λιάπης, Πρ. Παυλόπουλος) πιέζουν για κονδύλια - οι προσλήψεις και οι χρηματοδοτήσεις έργων θέλουν χρήμα- κάποιοι μάλιστα επικαλούμενοι και "προσυνεννόηση " με τον Πρωθυπουργό".

Αγρότες

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "σχετικά με τις τελευταίες ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις , ανεμοθύελλες, πλημμύρες και άλλα αίτια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος περνάει σε δραστικά μέτρα για τις αποζημιώσεις των αγροτών".

ΝΔ- Αριστερά

H ESPRESSO ισχυρίζεται ότι "η διατήρηση των καλών σχέσεων της ΝΔ με τα κόμματα της Αριστεράς, οι οποίες μπαίνουν σε φάση δοκιμασίας, μετά την πρόταση του Βαγγ. Μεϊμαράκη να εκλέγονται οι δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή με 42% είναι ο νέος "πονοκέφαλος" της Ρηγίλλης".

Ο πρώην Αττικής Παντελεήμων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "η Ανατολή της δικαίωσης του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου ήταν η χθεσινή ημέρα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κήρυξη έκπτωτο του Μητροπολιτικού Θρόνου Αττικής τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η αυστηρή αλλά δίκαιη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, ως προς τη διοικητική ποινή που επέβαλε στο Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα, για την όλη πολιτεία του, η οποία εσκανδάλισε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "ο Γεώργιος Κουρής καταθέτει σήμερα στον εισαγγελέα ένα...τσουβάλι με ντοκουμέντα που θα ΔΕΣΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ τον Κοντομηνά, ο οποίος σε όλη του τη ζωή δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ΤΡΩΕΙ τα λεφτά των αφελών και κυρίως των φτωχών και ταλαιπωρημένων από την σκληρή δουλεία μεταναστών μας και με τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ να παριστάνει τον ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, και να μπαινοβγαίνει στα σαλόνια της άρχουσας τάξης συνοδευόμενος πάντοτες από ωραίες και ...πολυδάπανες κυρίες και ...κυράτσες και να κάνει παρέα με υπουργούς που όταν όμως έχαναν την εξουσία, τους χρησιμοποίησαν σαν...γελωτοποιούς και ορντινάντσες του!"

Φορολογία

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συντελείται σήμερα μία φορολογική επανάστασις. Έχει καθιερωθή ενιαίος συντελεστής φορολογίας, εξαιρετικά χαμηλός. Και το σύστημα έχει τέτοια επιτυχία, ώστε δημιουργήθηκε νέα οικονομική θεωρεία: Λιγώτεροι φόροι, περισσότερα έσοδα. Η παραδοσιακή οικονομική θεωρία διδάσκει ότι τα φορολογικά έσοδα είναι περισσότερα όταν οι συντελεστές φορολογίας είναι υψηλότεροι. Όμως στις περισσότερες χώρες όπου δοκιμάσθηκε μείωσις των φορολογικών συντελεστών, τα φορολογικά έσοδα όχι μόνον δεν περιορίσθηκαν, αλλά τελικώς αυξήθηκαν".

Οι τιμές των καυσίμων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η τιμή του πετρελαίου απλώνει τον τρόμο πάνω από τον κόσμο με τη "συνηγορία" των ΗΠΑ, που έκλεισαν την πρεσβεία τους στη Σαουδική Αραβία, από τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Το αμερικανικό αργό έφθασε τα 64 και το μπρεντ τα 62,70 δολάρια το βαρέλι (1,5 δολάριο περισσότερο από την περασμένη Παρασκευή). Η επίπτωση - με τη βοήθεια και της εγχώριας κερδοσκοπίας - έχει φθάσει και στην Ελλάδα. Η αμόλυβδη "έπιασε" κατά μέσον όρο τα 0,940 ευρώ το λίτρο και στους "ακριβούς" νομούς και τα τουριστικά νησιά ξεπέρασε το 1 ευρώ. Προ φόρων, είμαστε ακριβότεροι από όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης".

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "χρυσάφι κοστίζει στους παραθεριστές η βενζίνη στα νησιά και στην περιφέρεια, με τιμές που ξεπερνούν σε ορισμένες περιοχές το 1 ευρώ το λίγο. Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν και τα διυλιστήρια με τις εταιρείες εμπορίας".

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι " 'υγρό πυρ' θυμίζουν πλέον οι εγχώριες τιμές των καυσίμων, καθώς επηρεάζονται ευθέως από την ιλιγγιώδη κούρσα του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Το αργό ανήλθε στα 64 δολάρια το βαρέλι χθες το απόγευμα, με αφορμή τις ανησυχίες για επάρκεια και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά το κλείσιμο των διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία λόγω φόβων για τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "διαδοχικά ιστορικά υψηλά σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι κλείνει επί διήμερο την πρεσβεία και τα δύο προξενεία της στη Σαουδική Αραβία λόγω πληροφοριών για επικείμενα τρομοκρατικά πλήγματα. Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει σχετική πληροφορία, η αμερικανική ανακοίνωση, την οποία ακολούθησαν ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες της Βρετανίας και της Αυστραλίας, αύξησε την τιμή του αργού κατά 1,5 δολάριο ανά βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη η τιμή έφθασε παρά "μία ανάσα" στα 64 δολάρια, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ άγγιξε τα 62,70 δολάρια. Και στις δύο αγορές οι τιμές εν συνεχεία υποχώρησαν, αλλά μόνον οριακά".

Γονική παροχή

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όσοι έχουν κατά νου να προχωρήσουν σε γονική παροχή ακινήτου, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών, αλλά και της αύξησης του αφορολογήτου στα 80.000 ευρώ".

ΥΠΕΧΩΔΕ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "ύστερα από προεργασία πολλών μηνών και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο για την πολεοδόμηση, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει "πολυεργαλείο" για την επίλυση μιας σειράς σημαντικών θεμάτων στην οικιστική ανάπτυξη της χώρας".

Νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "ποινικές ευθύνες στις διοικήσεις των νοσοκομείων, που δεν παράγουν έργο για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους, προς όφελος των ασθενών, θα αποδώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης".

Δάνεια τραπεζών

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "περισσότερα από 190.000 νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν κανονικά τις δόσεις τους. Ποιες λύσεις προσφέρουν για απεγκλωβισμό από τις "συμπληγάδες" 21 τράπεζες".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τελετή μνήμης για το Ναγκασάκι

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε τελετή μνήμης στο πάρκο ειρήνης

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται τη Τρίτη από τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, στα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο ειρήνης της πόλης , περίπου έξι χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι- τήρησαν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των τουλάχιστον 70 χιλιάδων θυμάτων της δεύτερης πυρηνικής επίθεσης στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 1945.

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Ίτσο Ίτο απηύθυνε έκκληση στον αμερικανικό λαό να εργασθεί για να απαλλάξει το κόσμο από τα πυρηνικά όπλα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής στο πάρκο ειρήνης της πόλης, ο κ. Ίτο εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας.

Οι ιαπωνικές αρχές προσκάλεσαν στη τελετή όλες τις πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου αλλά μόνο η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία έστειλαν αντιπροσώπους.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επέτειος ξανάφερε στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο θέμα της αναγκαιότητας της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ρίψη της βόμβας ήταν αναγκαία για να παραδοθεί η Ιαπωνία άλλοι όμως εκτιμούν πως οι Αμερικανοί έριξαν την ατομική βόμβα απλώς για να δοκιμάσουν το πλουτώνιο ως πυρηνικό όπλο.

Σε εικόνες: Χιροσίμα

Η Χιροσίμα μετά την πυρηνική βόμβα και 60 χρόνια μετά


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 05:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Αδελφότητα στη θάλασσα»

«Η αδελφότητα στη θάλασσα έχει να κάνει με την ετοιμότητα και ικανότητα να σωθούν συνάδελφοι που βρίσκονται σε κίνδυνο» λέει η ρωσική Κράσναγια Ζβέζντα (Krasnaya Zvezda) προσθέτοντας πως «είναι καλό ότι σε ακραίες καταστάσεις στη θάλασσα υπάρχουν άνθρωποι που μπορούμε να φωνάξουμε για βοήθεια».

Η εφημερίδα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τις ξένες χώρες που προσέφεραν βοήθεια για την απελευθέρωση των επτά Ρώσων ναυτικών που είχαν εγκλωβιστεί στο υποβρύχιο.

«Η συνεργασία και η συμμαχία με τις ηγετικές δυνάμεις του κόσμου είναι πολύ πιο αποδοτική από την αντιπαράθεση σημειώνει η εφημερίδα.

Η Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα (Nezavisimaya Gazeta) εκτιμά ότι οι ναύτες «οφείλουν την θαυμαστή διάσωσή τους στο επεισόδιο του Κουρσκ».

Μπορεί κανείς να θεωρήσει βέβαιο, λέει η ρωσική εφημερίδα, «πως δεν θα γίνονταν εκκλήσεις για βοήθεια στα βρετανικά και αμερικανικά σωστικά συνεργεία αν δεν ήταν το κύμα επικρίσεων προς την κυβέρνηση» μετά την απώλεια του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου και ολόκληρου του πληρώματός του.

Η ουγγρική Νεπσαμπαντσάγκ (Nepszabadsag) σημειώνει πως οι ιστορική καχυποψία και οι πολιτισμικές διαφορές είναι βαθιές αλλά, λέει, το γεγονός πως «η Ρωσία ζήτησε τη βοήθεια της Δύσης θέτοντας τις ζωές των ναυτών πάνω από τα μυστικά της πατρίδας ενώ οι Βρετανοί, οι Αμερικάνοι και οι Γιαπωνέζοι δεν λογάριασαν τα έξοδα, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις χάριν επτά άγνωστων ναυτικών δείχνει πως οι πρώην εχθρικοί στρατοί υπερέβησαν ένα σημαντικό όριο».

Το πυρηνικό Ιράν

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) χαρακτηρίζει την απόφαση του Ιράν να επαναλάβει το πυρηνικό του πρόγραμμα μετατροπής ουρανίου «οδυνηρό πισωγύρισμα» για τους Ευρωπαίους.

«Η ετοιμότητα της Τεχεράνης για αντιπαράθεση είναι μεγάλη, ανεξάρτητα από τους υπολογισμούς της» λέει η εφημερίδα που σημειώνει πως το Ιράν πιστεύει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για κυρώσεις σε βάρος του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αν κάτι τέτοιο ήταν πιθανό το Ιράν θα απειλούσε με «σαμποτάζ» στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή, λέει η γερμανική εφημερίδα που προειδοποιεί πως «η ρήξη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οδηγείται σε σημείο κρίσης».

Αλλά η επίσης γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) προειδοποιεί ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.

«Δεν πρόκειται να ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος απλώς και μόνο επειδή το Ιράν τη Δευτέρα ξανάρχισε τις επιχειρήσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισφαχάν» λέει η εφημερίδα που προσθέτει όμως πως «η κατάσταση επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς».

«Το Ιράν αψηφά την Ευρώπη» είναι ο κύριος τίτλος της γαλλικής Λε Μοντ (Le Monde) που δεν εμφανίζεται έκπληκτη απλό την πορεία των γεγονότων.

«Στο σημείο που βρίσκονταν τα πράγματα μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης φαινόταν δύσκολο ότι κάποιο από τα δυο μέρη θα υποχωρούσε» λέει.

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) εκτιμά ότι με την απόφασή του το Ιράν απλά επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

«Επαναλαμβάνοντας τη λειτουργία των μηχανημάτων τους κάτω από τη μύτη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Ισλαμική Δημοκρατία [του Ιράν] προέβη, φυσικά, σε μια προκλητική ενέργεια αλλά επίσης και σε μια κατεξοχήν πράξη διακήρυξης της εθνικής κυριαρχίας» λέει η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 07:23 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρα ΕΕ Ιράν

Συνέντευξη στον θανάση Γκαβό

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει εγκαταστήσει κάμερες στο πυρηνικό εργοστάσιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε το Ιράν για την ανακοίνωσή του ότι επανέθεσε σε λειτουργία την πυρηνική μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν.

Η προεδρεύουσα της Κοινότητας, Βρετανία, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Ιράν, καταστροφική.

Την Τρίτη, συνεδριάζει εκτάκτως στη Βιέννη το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που θα εξετάσει τις εξελίξεις.

Η Υπηρεσία, να σημειωθεί, έχει εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Η Τεχεράνη είπε ότι άρχισε και πάλι στον πυρηνικό σταθμό του Ισφαχάν η επεξεργασία ουρανίου για την μετατροπή του σε αέριο -μέρος της διαδικασίας που το μετατρέπει σε πυρηνικό καύσιμο.

Ανταλλάγματα

Ο Άλεξ Βάτανκα, αναλυτής ιρανικών θεμάτων και αρχισυντάκτη του ηλεκτρονικού περιοδικού Jane's Sentinel, του κέντρου διεθνών πολιτικών και στρατιωτικών μελετών Jane's λέει πως η ανακοίνωση της Τεχεράνης δεν σηματοδοτεί τον οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

«Το πακέτο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χαρακτηριστεί από την Τεχεράνη 'αστείο' και 'προσβλητικό'. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι Ιρανοί επιδιώκουν μια μεγάλη συμφωνία. Μέσω των πυρηνικών, διαπραγματεύονται μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Ένα από αυτά είναι η σημαντική ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ασφαλείας. Οι προτάσεις των Ευρωπαίων διαπραγματευτών δε συμπεριελάμβαναν τίποτα ουσιαστικό πάνω στον τομέα αυτόν. Επίσης, για παράδειγμα, το Ιράν θα ήθελε να γίνει ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απ' όσο είμαι σε θέση να ξέρω, η Τεχεράνη εκτιμά ότι αυτή της η επιθυμία δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ευρώπη. Προσπαθούν λοιπόν εκμεταλλευόμενοι το πυρηνικό πρόγραμμα να αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη, πολιτικά, στρατηγικά, αλλά και οικονομικά» λέει ο Άλεξ Βάτανκα.

Αδιέξοδο

Όπως λέει ο ειδικός του Janes από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δε θα προκύψει τίποτα πολύ δραστικό.

Ακόμα όμως κι αν αποφασιστεί να παραπεμφθεί το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επιθυμούν από καιρό οι Αμερικανοί, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως η Ρωσία και η Κίνα δε συμμερίζονται τις ανησυχίες της Δύσης, λέει ο Βάτανκα.

«Άρα έτσι φτάνουμε σε ένα άλλο πολύμηνο αδιέξοδο στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, όμως, υπενθυμίζω ότι πέρα από τις διαπραγματεύσεις με τις τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις, το Ιράν συνεργάζεται σε επίπεδο διεθνούς δικαίου με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» τόνισε ο αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού γεωπολιτικού περιοδικού Jane's Sentinel, Άλεξ Βάτανκα.

Τι γίνεται στο Ισφαχάν

Ο Βρετανός αναλυτής είπε ότι στην πυρηνική μονάδα του Ισφαχάν, ακατέργαστο ουράνιο από την περιοχή Γιαζ, ανατολικά της πόλης, μετατρέπεται σε φθοριούχο αέριο, το οποίο μπορεί αργότερα να μετατραπεί σε εμπλουτισμένο ουράνιο, την κύρια πηγή ανησυχίας της Δύσης.

«Αυτό το στάδιο μετατροπής απέχει πολύ από την τελική διαδικασία μιας πιθανής προσπάθειας κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου. Ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση σε έκθεσή της ανέφερε ότι το Ιράν χρειάζεται δέκα ακόμα χρόνια για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Άρα δεν υπάρχει για την ώρα λόγος πανικού» λέει ο αναλυτής ιρανικών θεμάτων, Άλεξ Βάτανκα.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 06:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο το Πετρέλαιο για Τρόφιμα

Εμμένει στην αθωότητά του ο διευθυντής του προγράμματος, Μπενόν Σεβάν

Πρώην ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ παραδέχτηκε πως ενέχεται σε σκάνδαλο δωροδοκίας σχετικά με το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα που εφαρμοζόταν στο Ιράκ κατά την περίοδο του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ, που ήταν υπεύθυνος εφοδιασμού στο πρόγραμμα, παραδέχτηκε ακόμα ενώπιον Ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μίζες από αμερικανικές εταιρείες που επιζητούσαν να εξασφαλίσουν συμβόλαια του ΟΗΕ.

Νωρίτερα η ανεξάρτητη επιτροπή που όρισε ο ΟΗΕ για να εξετάσει τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα σχετικά με το πρόγραμμα πετρέλαιο για Τρόφιμα, σε έκθεσή της είχε καταγγείλει τον Γιάκοβλεφ και τον διευθυντή του προγράμματος, Μπενόν Σεβάν, ότι δωροδοκούνταν από εταιρείες που στη συνέχεια αποκτούσαν το δικαίωμα να αγοράσουν ιρακινό πετρέλαιο.

Ο Μπενόν Σεβάν, που παραιτήθηκε από τη θέση του στον ΟΗΕ, αρνείται κατηγορηματικά τις σε βάρος του καταγγελίες.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι ΑΝάν, είπε ότι στο ΒΒΣ πρόκειται για σχετικά μικρά ποσά σε σχέση με το όλο πρόγραμμα.

«Η διαφθορά είναι σχετικά μικρή συγκρινόμενη με το συνολικό εύρος του προγράμματος και σχεδόν εξαφανίζεται συγκρινόμενη με τη διαφθορά εκτός ΟΗΕ που έχει στο επίκεντρό της τον Σαντάμ Χουσεΐν κι όχι τον Μπενόν Σεβάν. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν που είχε οργανώσει ένα σύνθετο πακέτο επιβαρύνσεων και ανταποδόσεων και λαθρεμπορίας πετρελαίου σε χώρες εκτός του ελέγχου και της αρμοδιότητας του προγράμματος πετρέλαιο για τρόφιμα. Και του επετράπη να ξεφύγει. Όχι επειδή ο ΟΗΕ έκανε πως δεν έβλεπε αλλά επειδή συγκεκριμένες κυβερνήσεις έκαναν πως δεν έβλεπαν» είπε ο Μαρκ Μάλοκ Μπράουν, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.


Τρίτη 09 Αυγούστου 2005 - 01:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Δικαιοσύνη μαζικής παραγωγής»

«Συνθήκες ύψιστης ασφαλείας καθώς οι ύποπτοι βομβιστές βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου» λέει η Τάιμς (The Times) αναφερόμενη στην πρώτη εμφάνιση των επτά υπόπτων που συνδέονται με τις βομβιστικές επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η παρουσία τους στο δικαστήριο κράτησε συνολικά, μόνο 42 λεπτά.

Η βαρύτητα των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται -απόπειρα δολοφονίας, συνωμοσία για διάπραξη φόνου και πρόκληση έκρηξης, κατοχή εκρηκτικών υλών- «δεν αποδόθηκε μέσα από τους συνήθεις τύπους ή την επιτηδευμένη νομική γλώσσα της πρώτης εμφάνισης» ενώπιον ενός δικαστηρίου, λέει η εφημερίδα.

Αντιθέτως, λέει, επρόκειτο για «δικαιοσύνη σε γραμμή μαζικής παραγωγής» καθώς κανείς από τους κατηγορούμενους δεν έμεινε στην αίθουσα του δικαστηρίου για πάνω από πέντε λεπτά.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρει πως η κυβέρνηση ετοιμάζει «κρυφά δικαστήρια για υποθέσεις τρομοκρατίας» με δικαστές που θα έχουν ελεγχθεί για ζητήματα ασφαλείας και θα είναι σε θέση να προσδιορίζουν για πόσο θα κρατούνται οι ύποπτοι χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία.

Πρόκειται για μια στροφή προς ένα σύστημα δικαιοσύνης πιο γαλλικού τύπου που ξεφεύγει από την αγγλική νομική παράδοση, λέει η Γκάρντιαν.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) σχολιάζει την νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου κάνοντας λόγο για «πετρελαϊκή κρίση» που απειλεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καταναλωτική δύναμη των Βρετανών.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πλέον, λέει η Ιντιπέντεντ, πως «οι προοπτικές μείωσης των επιτοκίων [στη Βρετανία] που είναι αναγκαία για να ενισχυθεί ο αργός εμπορικός τομέας έχουν μειωθεί δραματικά».

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λέει πως δεν ήταν μόνο «αξιόπιστες πληροφορίες» όπως έλεγε η Βρετανία για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Σαουδική Αραβία, που οδήγησε στην αύξηση των τιμών, αλλά και η επανάληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

Πρόκειται για «πυρηνικό σνομπάρισμα της Δύσης από το Ιράν» όπως λέει ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) σημειώνοντας πως η Τεχεράνη αγνόησε «τις πιέσεις της Ευρώπης και της Αμερικής».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.