Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-11

  1. Οι Ρόλινγκ Στόουνς και ο πρόεδρος Μπους
  2. Διαδηλώσεις κατά της αποχώρησης
  3. Υπό την απειλή απεργίας η ΒΑ
  4. Χάος στις βρετανικές αερογραμμές
  5. Αίτημα για αυτονομία από τους σιίτες
  6. Εκτόξευση πυραύλου Κρουζ από Πακιστάν
  7. Σε εφαρμογή τα μέτρα Μπλερ
  8. «Απαγορευτικά» πλέον τα ταξίδια με πλοία
  9. Αναζωπύρωση των φόβων για τα πυρηνικά του Ιράν
  10. Βρετανία - μια πολυπολιτισμική κοινωνία
  11. Σε εφαρμογή τα μέτρα Μπλέρ
  12. Η Γαλλία επιμένει για αναγνώριση
  13. Διαβουλεύσεις Λευκωσίας - Αθήνας
  14. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά»
  15. Ανησυχίες για την απογείωση του πετρελαίου
  16. Ιράν και Ευρωπαϊκή Ένωση
  17. Αύξηση Ισραηλινών τουριστών
  18. Αβίωτες πόλεις
  19. Λιώνουν οι πάγοι

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 22:57 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Ρόλινγκ Στόουνς και ο πρόεδρος Μπους

Οι Ρόλινγκ Στόουνς δεν σταματούν τις συναυλίες αν και έχουν «πατήσει» τα 60

Ο Μικ Τζάγκερ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το νέο τραγούδι των Ρόλινγκ Στόουνς με τον τίτλο «Γλυκός Νεοσυντηρητικός», απευθύνεται ουσιαστικά στον πρόεδρο Μπους.

«Δεν απευθύνεται προσωπικά στον πρόεδρο Μπους. Δεν θα λεγόταν "Γλυκός νεοσυντηρητικός" σε αυτή την περίπτωση», ήταν το καυστικό σχόλιο του Μικ Τζάγκερ.

«Το τραγούδι δεν απευθύνεται σε κανέναν», υπογράμμισε ο τραγουδιστής του διάσημου συγκροτήματος.

Ένας από τους στίχους του νέου τραγουδιού λέει χαρακτηριστικά: «Αποκαλείς τον εαυτό σου χριστιανό, αλλά εγώ σε αποκαλώ υποκριτή».

Το διάσημο συγκρότημα άρχισε την τελευταία παγκόσμια περιοδεία του με μία συναυλία για περιορισμένο κοινό στο Τορόντο του Καναδά.

Μόλις χίλιοι φανατικοί οπαδοί του συγκροτήματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα είδωλά τους, λίγο πριν πραγματοποιήσουν μία μαζική συναυλία σε στάδιο της πόλης.

Το συγκρότημα θα πραγματοποιήσει 40 συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Αμέσως μετά θα κατευθυνθεί προς το Μεξικό, τη Νότια Αμερική και την Άπω Ανατολή, πριν έρθει στην Ευρώπη το επόμενο καλοκαίρι.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 21:48 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις κατά της αποχώρησης

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται όσο πλησιάζει η στιγμή της αποχώρησης

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια αποχώρησης από τη Γάζα, έξι ημέρες πριν τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ραμπίν, όπου διάφοροι ομιλητές κατεδίκασαν τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι αντίπαλοι του Αριέλ Σαρόν κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι θα σαμποτάρουν τις επιχειρήσεις αποχώρησης του ισραηλινού στρατού.

Οι Εβραίοι έποικοι αναμένεται να απομακρυνθούν από τη Γάζα και τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Η πλατεία Ραμπίν είναι ο χώρος όπου σκοτώθηκε ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιτζάκ Ραμπίν.

Ο Γιτζάκ Ραμπίν πυροβολήθηκε από ένα μέλος της εβραϊκής δεξιάς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ειρηνευτικά του σχέδια με τους Παλαιστινίους.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται μία ημέρα έπειτα από τη μαζική συγκέντρωση για προσευχή από τους ορθόδοξους Εβραίους στο δυτικό τμήμα του τείχους στην Ιερουσαλήμ, που θεωρείται ο ιερότερος χώρος του ιουδαϊσμού.

Η απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζα πρόκειται να αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ θα ακολουθήσει η καταστροφή τεσσάρων εβραϊκών οικισμών από τη Δυτική Όχθη.


Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό την απειλή απεργίας η ΒΑ

Η απεργία θα προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας

Τα μέλη του συνδικάτου των αχθοφόρων και υπαλλήλων των Βρετανικών Αερογραμμών ψήφισαν με σημαντική πλειοψηφία να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζοντας με εικοσιτετράωρη στάση την Παρασκευή 27 Αυγούστου.

Την περίοδο αυτή 100 χιλιάδες ταξιδιώτες πετούν καθημερινά με ΒΑ.

Η απεργία αν γίνει, θα προκαλούσε χάος στα αεροδρόμια του Λονδίνου, Χίθροου και Κάντγουϊκ, καθώς και στα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Μπέρμινχαμ, της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου.

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την τελευταία προσφορά της διοίκησης της ΒΑ αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η απεργία.

Ο Εντ Μπλίσετ του συνδικάτου κάλεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, την διοίκηση του αερομεταφορέα να «ανανεώσει την προσφορά της» καθώς όπως είπε «τα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων δεν είναι υπερβολικά και δεν θα ζημιώσουν την εταιρεία».

Ωστόσο, ο Μάικ Στριτ, διευθυντικό στέλεχος της ΒΑ, δήλωσε ότι δεν θα βελτιωθεί η τελευταία προσφορά της εταιρείας η οποία προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 8,5% καθώς και δώρο 1000 λιρών, δηλαδή περίπου 1500 ευρώ, για όλους τους υπαλλήλους που δεν θα πάρουν άδεια για λόγους υγείας πάνω από 16 ημέρες από τον Οκτώβριο του 2004 ως τον Σεπτέμβριο του 2006.

Τα συνδικάτα επιμένουν ότι η διοίκηση δεν θα πρέπει να συνδέει τους μισθούς με τις αναρρωτικές άδειες.

«Η απεργιακή κινητοποίηση είναι η τελευταία επιλογή για τους εργαζόμενους αλλά τα μέλη μας αισθάνονται οργή επειδή η ΒΑ δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα προβλήματα τους» είπε ένας από τους εκπροσώπους των συνδικάτων.


Χάος στις βρετανικές αερογραμμές

Χιλιάδες επιβάτες έχουν καθηλωθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, καθώς αναβλήθηκαν όλες οι πτήσεις των βρετανικών αερογραμμών British Airways, λόγω απεργίας ορισμένων ομάδων εργαζομένων.

Η αντιπαράθεση προέκυψε όταν το προσωπικό της εταιρίας Gourmet Catering, που παρασκευάζει τα γεύματα που προσφέρονται στις πτήσεις, προέβη σε ανεπίσημη απεργία.

Η εν λόγω εταιρία αποφάσισε να απολύσει 800 εργαζομένους, γεγονός που επέφερε σημαντικά προβλήματα σε όλες τις πτήσεις των βρετανικών αερογραμμών, καθώς δεν υπήρχαν γεύματα για τους επιβάτες.

Το όλο θέμα όμως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους και οι αχθοφόροι και οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τις αποσκευές από το αεροδρόμιο στα αεροσκάφη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς όσους απολύθηκαν.

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών έχουν επηρεάσει συνολικά 17.000 επιβάτες.

Οι βρετανικές αερογραμμές ακύρωσαν τέσσερις πτήσεις γιατί δεν υπήρχαν καθόλου γεύματα για τους επιβάτες.

Πολλοί επιβάτες έλαβαν κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα.

Οι βρετανικές αερογραμμές ζήτησαν συγνώμη από τους χιλιάδες επιβάτες για την ταλαιπωρία, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου)

Αίτημα για αυτονομία από τους σιίτες

Ο Αμπντούλ Αζίζ Αλ Χακίμ είναι ένας από τους θρησκευτικούς ηγέτες των σιιτών

Η κοινότητα των σιιτών στο Ιράκ, η οποία αποτελεί και την πλειοψηφία του πληθυσμού, ζήτησε τη δημιουργία ενός αυτόνομου ομοσπονδιακού κράτους στις νότιες περιοχές της χώρας.

Ο υψηλόβαθμος κληρικός των σιιτών, Αμπντούλ Αζίζ Αλ Χακίμ, προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά την ομιλία του ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ.

Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν ενώ συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τις διατυπώσεις ορισμένων άρθρων του νέου Συντάγματος της χώρας.

Η κοινότητα των σιιτών στο Ιράκ, η οποία αποτελεί το 60% του ιρακινού πληθυσμού, αντιμετώπισε μεγάλους διωγμούς επί καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος προερχόταν από την κοινότητα των σουνιτών.

Η κοινότητα των Κούρδων του Ιράκ, στις βόρειες περιοχές της χώρας, απολαμβάνει ήδη μία ντε φάκτο αυτονομία.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Σύνταγμα της χώρας, ένα από τα βασικά θέματα ήταν η ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις κοινότητες των σιιτών, των σουνιτών και των κούρδων.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες των σιιτών επιθυμούν τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους στις νότιες περιοχές της χώρας, αλλά οι κοσμικοί ηγέτες της κοινότητας είναι πιο επιφυλακτικοί, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ στους θρησκευτικούς ηγέτες των σιιτών.

Οι Άραβες σουνίτες του Ιράκ ανησυχούν ότι μία πιθανή αυτονομία των σιιτών στις νότιες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με την αυτονομία των Κούρδων στις βόρειες περιοχές της χώρας, θα τους στερήσει την πρόσβαση στους πόρους του Ιράκ, το οποίο είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 15:16 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτόξευση πυραύλου Κρουζ από Πακιστάν

Οι πύραυλοι Κρουζ εντοπίζουν το στόχο τους με πολύ μεγάλη ακρίβεια

Νέα διάσταση λαμβάνει η κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας μετά την ανακοίνωση του Πακιστάν ότι εκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο τύπου Κρουζ, ικανό να φέρει πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές.

Ο πύραυλος που ονομάζεται Μπαμπάρ έχει βεληνεκές 500 χιλιομέτρων. Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, σεϊχης Ρασίντ Αχμέντ, μιλώντας στο BBC, είπε ότι η εκτόξευση του πυραύλου αποτελεί ορόσημο για την αμυντική στρατηγική της χώρας του.

«Δεν μπορούμε να ανταγωνισθούμε με την Ινδία στα συμβατικά όπλα. Η Ινδία πραγματοποιεί αγορές όπλων από όλο το κόσμο, από το Ισραήλ, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο σεϊχης Αχμέντ.

«Είμαστε αναγκασμένοι να προωθήσουμε την δική μας στρατηγική που είναι αμιγώς αμυντική. Η επιτυχής δοκιμασία του πυραύλου κρουζ αποτελεί ένα ορόσημο στη στρατηγική μας», είπε ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, τα τελευταία επτά χρόνια, από τότε δηλαδή που τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία πραγματοποιήσαν τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές, οι δυο χώρες έχουν εμπλακεί σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Τους εξοπλισμούς τους δεν φαίνεται να σταματά ούτε η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004.

Η δοκιμή του πυραύλου πραγματοποιήθηκε τις πρωϊνές ώρες σε μια περιοχή που δεν έγινε γνωστή.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού χαρακτήρισε την εκτόξευση επιτυχή και πρόσθεσε ότι το Πακιστάν μπήκε πια στη επίλεκτη ομάδα των χωρών που διαθέτουν μια τόσο προηγμένη τεχνολογία.

Οι πύραυλοι Κρουζ έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της γης χωρίς να εντοπίζονται απο ραντάρ.

Το Πακιστάν λέει ότι ανέπτυξε την τεχνολογία αυτή μόνο του. Ωστόσο, η σημαντική ενίσχυση των αμυντικών του δυνατοτήτων αναμένεται να θορυβήσει πολλές γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα την Ινδία, πιστεύει ο ανταποκριτής του BBC.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σε εφαρμογή τα μέτρα Μπλερ

Απειλείται με απέλαση ο ριζοσπάστης ιμάμης Αμπου Κατάντα

Δέκα άτομα που σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Βρετανίας συνέλαβάν οι βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιορδανικής καταγωγής ιμάμης Αμπού Κατάντα που ζει στη χώρα από το 1993, χρονιά που ζήτησε πολιτικό άσυλο το οποίο του χορηγήθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλάρκ επιβεβαίωσε τη σύλληψη των δέκα δίχως να τους κατονομάσει συμπληρώνοντας ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την απέλαση τους.

Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα στη Νοτιο-Ανατολική και κεντρική Αγγλία και πραγματοποιούνται λίγες μόλις ώρες μετά την σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ιορδανίας βάσει της οποίας δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις ή καταδίκες στους απελαθέντες από τις ιορδανικές αρχές.

Με τις συλλήψεις αυτές ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Βρετανίας σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ.

«Οι συνθήκες για την διαφύλαξη της εθνικής μας ασφάλειας έχουν άρδην μετατραπεί και επομένως καθήκον μας είναι να λάβουμε όποια μέτρα κρίνουμε σκόπιμα για την προστασία των πολιτών» δήλωσε ο βφρετανός υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αμπού Κατάντα είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές, καταδικάστηκε, μάλιστα και σε 2 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της αναμόχλευσης θρησκευτικών παθών.

Κατά πληροφορίες οι 10 συλληφθέντες είναι Λιβανέζοι,Αλγερινοί και Ιορδανοί.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Απαγορευτικά» πλέον τα ταξίδια με πλοία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αισχροκέρδεια με τα καύσιμα. Μεγάλες διαφορές στην τιμή από πρατήριο σε πρατήριο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ζεστό χρήμα σε μικρές επιχειρήσεις. Μέχρι και 50% η επιχορήγηση. «ΜΕΤΕΧΩ» μέσω των ΚΕΠ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυξήσεις μισθών από 1ης Σεπτεμβρίου. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τέλος εποχής για τους πειρατές. Προειδοποίηση Καραμανλή σε συγκεκριμένους εφοπλιστές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δολοφονία-μυστήριο του επικεφαλής της ΕΥΠ στο Κοσσυφοπέδιο. Τον παγίδευσαν και τον σκότωσαν μπροστά στο σπίτι του.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα αύξηση του ΦΠΑ. Ενώ το δημόσιο έλλειμμα είναι φέτος στο 6,3%.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έφαγε ο Κοντομηνάς και τα λεφτά σε 30.000 μετανάστες σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία! Άσκησε δίωξη ο εισαγγελέας Μονάχου κ. Κουχενμπάουερ τηλ. 0049-089-595708!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Παναγιά μαζί σας! Έκτακτα μέτρα στα λιμάνια... αλλά ο κ. Κεφαλογιάννης επικαλείται τον Θεό.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φθηνά ενοίκια σε καταστήματα και γραφεία. Παραμένει όμως στις 10 ακριβότερες οδούς του κόσμου η Ερμού.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Επί ποδός επαγγελματίες της Β. Ελλάδας. Λόγω των αλυσιδωτών αυξήσεων σε καθημερινή βάση στις τιμές των καυσίμων.

ΕΘΝΟΣ: Στο σφυρί τα ΙΧ των «φτωχών». Εκρηκτικό ρεκόρ στις αιτήσεις κατάσχεσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαύρος ο Λευκός Πύργος για τον Βαγγέλη! Σφοδρή αντίδραση του Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις δηλώσεις Μεϊμαράκη περί διαμαρτυριών στην Δ.Ε.Θ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πώς θα βγουν στη σύνταξη οι παλαιοί ασφαλισμένοι. Ένας τεκμηριωμένος οδηγός με όλα τα μυστικά για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έλεγχοι της εφορίας made in... USA. Κατασχέσεις απαιτήσεων και περιουσιακών στοιχείων για ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 37 λιμάνια του καημού. Αυτοψία της «Ε» δείχνει απίστευτες ελλείψεις και κακοτεχνίες.

ΕΞΠΡΕΣ: Αντιστέκεται το έλλειμμα. Δυσκολίες για τη δημοσιονομική προσαρμογή σηματοδοτούν τα στοιχεία της Τρ. Ελλάδος.

ΕΣΤΙΑ: Το οκτάμηνο των μεταρρυθμίσεων. Αποδεικνύεται καθοριστικό για την ελληνική οικονομία.

ESPRESSO: Ένα χρόνο μετά την Ολυμπιάδα. Η εξαφάνιση της Γιάννας. Από «πρώτη κυρία» το 2004, στο «περιθώριο το 2005.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ίλιγγος από έλλειμμα ρεκόρ ύψους 11,1 δισ. Η κατάρρευση των εσόδων προκαλεί δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ξένοι ζωντανεύουν τη Σοφοκλέους. Εισροές 4 δισ. από την αρχή του έτους - Κινήσεις και από ιδιώτες.

ΚΕΡΔΟΣ: Χ.Α.: μένει να επιβεβαιωθούν οι μεγάλες προσδοκίες. Πού τοποθετείται το «έξυπνο χρήμα». Νέα υψηλά σημειώνουν και τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Συναγερμός» στα λιμάνια... για να μην επαναληφθεί η ταλαιπωρία. Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ακτοπλοΐα.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Άκαμπτο στο 6,3% του ΑΕΠ το έλλειμμα του δημοσίου. Στα Ολυμπιακά ύψη του 2004 το ταμιακό χάσμα του προϋπολογισμού.

ΤΑ ΝΕΑ: Ακριβαίνουν την... ταλαιπωρία. Αντί μέτρων, απελευθέρωση εισιτηρίων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ώρα μηδέν για την ακτοπλοΐα. Χειροτερεύει συνεχώς η κατάσταση.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Περιμένουμε διπλωματικό «δώρο» από τις ΗΠΑ για Κύπρο.

TRAFFIC NEWS: Βιαστής κυκλοφορεί ελεύθερος στο Κολωνάκι. Τρόμος στην πλατεία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Έκλεψε» την παράσταση από τη Θεσσαλονίκη η Χαλκιδική σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το φετινό καλοκαίρι.

Η ΧΩΡΑ: Επιδότηση 550.000 ευρώ σε μικρομεσαίους. Με πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ακτοπλοΐα

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «βαρύ κλίμα για τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Με έκτακτα μέτρα στα λιμάνια η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι χιλιάδες ταξιδιώτες θα αποφύγουν την ταλαιπωρία του καυτού τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου. Όσο για τον κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, υποσχέθηκε ότι η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της προς την πλευρά των εταιρειών. Παράλληλα όμως παρέπεμψε και στη θεία βούληση για ό,τι στραβό ήθελε προκύψει στην επιστροφή με τα σκάφη της ακτοπλοΐας».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υπογραμμίζει ότι «τελειώνουν οι πειρατές της θάλασσας από την ελληνική ναυτιλία με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών στις μετακινήσεις τους με τα υπέργηρα πλοία, που παρουσιάζουν συνεχόμενες βλάβες. Απόφαση του πρωθυπουργού είναι να ξεκαθαρίσει μία και καλή το τοπίο και να μείνουν εκτός οι πειρατές, οι οποίοι κερδίζουν τεράστια ποσά τόσο από τις επιδοτήσεις για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών, όσο και από τα θαλασσοδάνεια που έχουν εισπράξει».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «την υπογραφή νέων συμβάσεων στα δρομολόγια της άγονης γραμμής, τη μίσθωση πλοίου που θα λειτουργεί ως εφεδρικό και την επιβολή προστίμων, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης στη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα της ακτοπλοΐας και για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η απελευθέρωση των ναύλων στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης στα δρομολόγια που εξυπηρετούνται με περισσότερα από τρία πλοία».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι «όσο τα πλοία ανήκουν στους εφοπλιστές και τα λιμάνια ιδιωτικοποιούνται, καμιά ελπίδα δεν υπάρχει για σύγχρονη και ασφαλή ακτοπλοΐα, με τακτικά δρομολόγια και με φθηνά εισιτήρια για το λαό. Η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει! Χρειάζονται αγώνες για ριζικές αλλαγές. Δημιουργία αποκλειστικά Δημόσιου Ενιαίου Φορέα των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και η προοπτική του αγώνα των ναυτεργατών και όλου του λαού. Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι «στην απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών η κυβέρνηση απαντά με απελευθέρωση της τιμής των εισιτηρίων, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια να ακριβύνουν. Επίσης θα νοικιάσει κι ένα καράβι για έκτακτα δρομολόγια, αλλά... του χρόνου!».

Λιμάνια

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «μαύρα χάλια έχουν όχι μόνον οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και τα λιμάνια της χώρας, όπως καταγγέλλει η Ένωση Πλοιάρχων. Ο υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας που τα άκουσε χθες από τον πρωθυπουργό υποσχέθηκε ότι οι ελλείψεις θα εκλείψουν το... 2015, χάρη στα έργα που θα αρχίσουν εφέτος. Η Ε δημοσιεύει πίνακα με τις ελλείψεις σε κάθε λιμάνι, που δείχνει σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι θαλάσσιες πύλες εισόδου της τουριστικής Ελλάδας».

Δημόσιο έλλειμμα

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «μακράν του στόχου που έχει θέσει ο προϋπολογισμός κινείται το δημόσιο έλλειμμα. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου φέτος, το έλλειμμα περιορίστηκε μόνο στο 6,3% έναντι 6,7% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα δημόσια έσοδα αυξάνονται μόλις 3,6% έναντι ετήσιου στόχου 4,6%. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει έτοιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει αύξηση (του ήδη αυξημένου...) συντελεστή του ΦΠΑ από 9% στο 10% ή και 11% και του συντελεστή 19% στο 20% με 21%».

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «ισχυρές πιέσεις εξακολουθεί να ασκεί το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στη δημοσιονομική πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα σημείωσε νέα αύξηση στο εφετινό επτάμηνο. Σε ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στα 11.156 εκατ. ευρώ έναντι 11.124 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2004. Το έλλειμμα εμφανίζει αύξηση, παρότι τα ταμεία του κράτους ενισχύθηκαν με την είσπραξη 1.090 εκατ. ευρώ από τη διάθεση μετοχών του ΟΠΑΠ αλλά και από τον ΦΠΑ με αυξημένους συντελεστές που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις με βιβλία Β' Κατηγορίας τον Ιούλιο».

Ξένοι επενδυτές στη Σοφοκλέους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «φήμες για επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες προσελκύουν ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν τοποθετήσει στο Χρηματιστήριο 4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Οι εισροές αυτές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη καθημερινά σε υψηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και από την πλευρά των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι ήταν απόντες για περίπου δυόμισι χρόνια».

Φορολογικοί έλεγχοι

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «φορολογικούς ελέγχους που βασίζονται στις διαδικασίες τις οποίες εφαρμόζει η αμερικανική εφορία -το γνωστό IRS- θα πραγματοποιούν από το Σεπτέμβριο οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα σε επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Για τις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, οι ελεγκτές θα καταγράφουν τις απαιτήσεις και θα προχωρούν σε κατασχέσεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζωπύρωση των φόβων για τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμα στοχεύει σε ειρηνικούς σκοπούς

Η κοινή πρόταση Βρετανίας-Γαλλίας-Γερμανίας που κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, καλεί την κυβέρνηση της τεχερανης να σταματήσει αμέσως την λειτουργία της πυρηνικής μονάδας του Ισφαχάν.

Κατά παράβαση των συμφωνιών, η νέα κυβέρνηση του Ιράν υπό τον «σκληροπυρηνικό» Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απεφάσισε να αποσφραγίσει το πυρηνικό εργαστάσιο στο Ισφαχάν.

Επαναλειτουργεί η μονάδα του Ισφαχάν

Την Τετάρτη, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν λειτουργεί πλέον κανονικά, μετά την αφαίρεση των σφραγίδων που είχαν τοποθετήσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι αποσφραγίστηκαν οι πόρτες και τα μηχανήματα του πυρηνικού εργοστασίου, επιτρέποντας την επεξεργασία και τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είχαν σφραγίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν πέρσι, έπειτα από την συγκατάθεση του Ιράν για αναστολή των πυρηνικών δραστηριοτήτων του.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η κρίση έχει πέρα νέα τροπή, μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης τη Δευτέρα ότι άρχισε και πάλι την επεξεργασία ουρανίου.

Το Ιράν επιμένει ότι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και υποστηρίζει ότι είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκαν την Τετάρτη οι επίσημες συνομιλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας για το εν λόγω θέμα, προκειμένου τα μέλη να έχουν κατ' ιδίαν επαφές.

Διαφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας υπάρχουν έντονες διαφωνίες, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το Ιράν δεν έχει παραβεί κάποια από τις διατάξεις της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών, την οποία έχει υπογράψει.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο αναλυτής επί θεμάτων διάδοσης πυρηνικών του Βρετανο-αμερικανικού Συμβουλίου Πληροφοριών Ασφάλειας, Πολ Ίνγκραμ, που μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στο Θανάση Γκαβό:

«Το πρόβλημα με το Ιράν είναι ότι στο παρελθόν έχει αποκρύψει στοιχεία για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

»Ωστόσο οι ίδιες οι εργασίες μετατροπής ουρανίου σε αέριο, όπως γίνεται στο Ισφαχάν, και στη συνέχεια ο εμπλουτισμός του ουρανίου αυτού, δε συνιστούν σε καμία περίπτωση παραβίαση της Συνθήκης μη Διάδοσης Πυρηνικών», σημείωσε ο κ. Ίνγκραμ.

Tα όποια επιχειρήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ για παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με γνώμονα τα μέχρι τώρα στοιχεία, στερούνται νομικής κατοχύρωσης, σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή, ο οποίος τόνισε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα οφείλεται στην καχυποψία της Δύσης, αλλά σε καμία απόδειξη περί παράνομων πυρηνικών εργασιών.

Αναγνώριση

Ο Πολ Ίνγκραμ διευκρίνισε, στη συνέχεια, τι ζητά η Δύση από το Ιράν ώστε να διαλυθούν οι όποιες υποψίες περί επιδίωξης κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν εμπιστεύονται το Ιράν ώστε να του επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών παρασκευής εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για παραγωγή ενέργειας όσο και για την κατασκευή όπλων.

»Προσπαθούν λοιπόν να πείσουν την Τεχεράνη να προμηθεύεται το ουράνιο από τη Δύση σε μειωμένη τιμή, για καλύτερο έλεγχο του προγράμματός της».

Όμως σύμφωνα με τον κ. Ίνγκραμ, το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το έδαφός του είναι πλούσιο σε ουράνιο.

«Η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν, με αντάλλαγμα την επικύρωση από την Τεχεράνη του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου μη κατασκευής πυρηνικών όπλων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και συνεχείς επιθεωρήσεις», κατέληξε ο αναλυτής του Βρετανο-αμερικανικού Συμβουλίου Πληροφοριών Ασφαλείας.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία - μια πολυπολιτισμική κοινωνία

Η ιδέα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και της ενσωμάτωσης των κοινοτήτων των μεταναστών κερδίζει έδαφος στη Βρετανία.

Παράλληλα οι περισσότεροι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη φυλετική ανοχή στη χώρα.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που έγινε από τον οργανισμό ΜΟΡΙ (MORI) για λογαριασμό του BBC.

Η έρευνα, που έγινε τις τελευταίες μέρες, δίδει μια καλύτερη εικόνα για τις απόψεις των Βρετανών, παρά τις επιθέσεις στο Λονδίνο και παρά τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκαν μουσουλμάνοι.

Γενικά, οι περισσότεροι ερωτηθέντες, Βρετανοί και ξένης καταγωγής, πιστεύουν, στην πολυπολιτισμική κοινωνία, σε μια Βρετανία που αποτελείται από διαφορετικής καταγωγής ανθρώπους.

Το 82% στο σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μετανάστες που αποκτούν την βρετανική υπηκοότητα πρέπει να μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα.

Το 73% πιστεύει επίσης πως οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στην βρετανική κοινωνία.

Εκεί που οι απόψεις των μουσουλμάνων διίστανται από αυτές των άλλων ερωτηθέντων είναι στο αν «όλοι όσοι έρχονται να ζήσουν στη Βρετανία θα πρέπει να υιοθετούν τις αξίες και τις παραδόσεις της βρετανικής κουλτούρας».

Στο ερώτημα αυτό υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση στις απαντήσει: σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ερωτηθέντες, η πλειοψηφία των μουσουλμάνων, το 59%, πιστεύει ότι πρέπει η ζωή τους να ακολουθεί τις αξίες και παραδόσεις της κουλτούρας τους.

Το 90% των ερωτηθέντων απάντησε επίσης πως αισθάνονται πραγματικά υπερήφανοι για τις νίκες των βρετανικών ομάδων στον αθλητισμό.

Εν κατακλείδι, η έρευνα δεν κατέγραψε μια κοινωνία διχασμένη, αλλά μια κοινωνία με αρκετά ικανοποιητικό πνεύμα ενότητας ακόμη και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

«Να μιλούν αγγλικά»

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας του ΜΟΡΙ, ο ιμάμης Δρ Αμπντουλτζαλίλ Σαγίντ, πρόεδρος του Μουσουλμανικού Συμβουλίου για τη Θρησκευτική και Φυλετική Αρμονία, τόνισε πως έχει σημασία, «για να υπάρξει αφομοίωση και επιοικωνία», οι ιμάμηδες στη Βρετανία να να μιλούν αγγλικά.

Το Κοράνι, τόνισε ο Δρ Αμπντουλτζαλίλ Σαγίντ στο ΒBC, προβλέπει πως οι ιμάμηδες θα πρέπει να μιλούν «τη γλώσσα του έθνους» και πως όσοι δεν το κάνουν «δεν επιτελούν τα καθήκοντά τους» ως ηγέτες των κοινοτήτων τους.

Ο πρόεδρος του Μουσουλμανικού Συμβουλίου για τη Θρησκευτική και Φυλετική Αρμονία δήλωσε πως κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ιμάμηδες μιλούν αγγλικά, αλλά πρόσθεσε: «πιστεύω πως μόνο το 10% μιλούν αγγλικά, οι υπόλοιποι επικοινωνούν μόνο στη μητρική τους γλώσσα»--στα τουρκικά, στα αραβικά κτλ.

«Η πλειοψηφία αυτών που προσεύχονται στα τεμένη», κατέληξε ο Δρ Αμπντουλτζαλίλ Σαγίντ στο ΒBC, δεν καταλαβαίνει τους ιμάμηδες γιατί «το 56% των νέων έχουν γεννηθεί στη Βρετανία κι η μόνη χώρα που γνωρίζουν είναι η Αγγλία, το Ηνωμένο Βασίλειο.»

Ρούσντι

Εν τω μεταξύ, ο επιφανής και αμφιλεγόμενος ταυτόχρονα Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, απηύθυνε έκκληση για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ισλάμ.

Ο κ. Ρούσντι που είναι μουσουλμάνος και έχει γεννηθεί στην Ινδία, κρυβόταν για αρκετά χρόνια επεδή το βιβλίο του Σατανικοί Στίχοι είχε θεωρηθεί βλάσφημο από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Σε άρθρο του στους Τάιμς (Times), ο κ. Ρούσντι γράφει ότι μια σύγχρονη ερμηνεία του Ισλάμ θα σώσει τη θρησκεία από τους ιδελόγους του θρησκευτικού πολέμου και τους δογματιστές.

Προσθέτει, δε, ότι οι Μουσουλμάνοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μελετούν το Κοράνι με κριτική διάθεση--να θεωρούν ότι το Κοράνι είναι ένα ιστορικό έργο και όχι το αλάθητο θέλημα Θεού, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Σαλμάν Ρούσντι.

Ο κ. Ρούσντι υποστηρίζει ακόμη ότι η σύγχονη προσέγγιση του Ισλάμ θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βρετανία και θα προωθήσει την ιδέα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σε εφαρμογή τα μέτρα Μπλέρ

Απειλείται με απέλαση ο ριζοσπάστης ιμάμης Αμπου Κατάντα

Δέκα άτομα που σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Βρετανίας συνέλαβάν οι βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιορδανικής καταγωγής ιμάμης Αμπού Κατάντα που ζει στη χώρα από το 1993, χρονιά που ζήτησε πολιτικό άσυλο το οποίο του χορηγήθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλάρκ επιβεβαίωσε τη σύλληψη των δέκα δίχως να τους κατονομάσει συμπληρώνοντας ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την απέλαση τους.

Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα στη Νοτιο-Ανατολική και κεντρική Αγγλία και πραγματοποιούνται λίγες μόλις ώρες μετά την σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ιορδανίας βάσει της οποίας δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις ή καταδίκες στους απελαθέντες από τις ιορδανικές αρχές.

Με τις συλλήψεις αυτές ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Βρετανίας σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ.

«Οι συνθήκες για την διαφύλαξη της εθνικής μας ασφάλειας έχουν άρδην μετατραπεί και επομένως καθήκον μας είναι να λάβουμε όποια μέτρα κρίνουμε σκόπιμα για την προστασία των πολιτών» δήλωσε ο βφρετανός υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αμπού Κατάντα είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές, καταδικάστηκε, μάλιστα και σε 2 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της αναμόχλευσης θρησκευτικών παθών.

Κατά πληροφορίες οι 10 συλληφθέντες είναι Λιβανέζοι,Αλγερινοί και Ιορδανοί.


Η Γαλλία επιμένει για αναγνώριση

Χαμηλούς τόνους όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εξακολουθεί να τηρεί η Λευκωσία.

Αντιδρώντας στις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση της Γαλλίας να πιέζει τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Κοινότητος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε την ύπαρξη γαλλικού εγγράφου που αναφέρεται στην αδήριτη ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την 3η Οκτωβρίου.

Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι πρόκειται για «εσωτερικό έγγραφο» της γαλλικής κυβέρνησης προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν το έγγραφο έχει διαβιβασθεί στις κυβερνήσεις όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

Ανέφερε, όμως, πως απ ότι είναι σε θέση να γνωρίζει το έγγραφο έχει σταλεί σε άλλες χώρες αλλά όχι στην Κύπρο.

Πάντως, ο Κύπριος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως διαφωνία της χώρας του όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, μέσα στα Ευρωπαικά φόρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο πριν την 3η Οκτωβρίου.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβουλεύσεις Λευκωσίας - Αθήνας

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Στην έκτακτη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή θα τεθεί το θέμα που δημιουργήθηκε με την γραπτή δήλωση της Άγκυρας που συνοδεύει τη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης που ξεκαθαρίζει ότι υπογραφή δεν σημαίνει και αναγνώριση της Κύπρου.

Οι κύριοι Καραμανλής και Παπαδόπουλος θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι πιέσεις της Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών να μην ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες για την 3η Οκτωβρίου διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας αν προηγουμένως δεν αναγνωρισθεί από την τουρκική κυβέρνηση η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ελληνικές και κυπριακές διπλωματικές πηγές η υιοθέτηση κοινής στάσης Αθηνών - Λευκωσίας στο θέμα αυτό γίνεται επιτακτική μετά τις σχετικές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού καθώς και το μήνυμα του προέδρου Ζακ Σιράκ προς τον κ. Παπαδόπουλο όπως επίσης και τον γενικότερο προβληματισμό που δημιούργησε στην Κοινότητα η τουρκική στάση.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Του διπλωματικού συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους

Το Ιράν υποστηρίζει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συγκεκριμένα για την απόφασή του να θέσει και πάλι σε λειτουργία την εγκατάσταση του Ισφαχάν, επιτρέποντας έτσι την επεξεργασία και τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Συνεχίζεται λοιπόν η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και όπως επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, η Τεχεράνη δεν κρύβει τον θυμό της για την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών που, όπως υποστηρίζει, ακολουθούν οι Αμερικανοί και άλλοι απέναντί της.

H άρνηση του Ιράν να αποκαλύψει κατ'αρχάς και στη συνέχεια να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για ορισμένες από τις δραστηριότητες που είχε αναπτύξει στο παρελθόν στον πυρηνικό τομέα έχει ανησυχήσει την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας και επίσης πολλές κυβερνήσεις της Δύσης.

Η άρνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ν'αυξηθούν οι φήμες ότι το Ιράν επιδιώκει ν'αναπτύξει πυρηνικά όπλα--κάτι που το καθεστώς της Τεχεράνης αρνείται: δεν έχει, υποστηρίζει, τέτοιες φιλοδοξίες και το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν επιμένει επίσης ότι ως μέλος των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων έχει κάθε δικαίωμα να αποκτήσει πυρηνικά καύσιμα για τους αντιδραστήρες του που παράγουν ενέργεια.

Η Τεχεράνη κατηγορεί έτσι τους επικριτές της ότι ακολουθούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Αλλά όποια κι αν είναι τα μακροπρόθεσμα πυρηνικά σχέδια του Ιράν, πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως σ'ασυτό τουλάχιστον το σημείο η Τεχεράνη έχει κάποιο δίκιο.

Οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, αλλά ανέκαθεν χώριζαν τα κράτξ που ήθελαν ν'αποκτήσουν πυρηνικά όπλα σε «καλά» και «κακά».

Η Ουάσινγκτον, για παράδειγμα, κάνει τα στραβά μάτια όσον αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, ενώ στο παρελθόν είχε προσπαθήσει ν'ανακόψει τα οπλικά προγράμματα της Ινδίας και του Πακιστάν.

Πρόσφατα, η Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στο Πακιστάν, μετά τις αποκαλύψεις ότι ένας διακεκριμένος Πακιστανός πουλούσε πυρηνική τεχνολογία και μυστικά σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το Πακιστάν είναι τώρα ένας από τους συμμάχους-κλειδιά του προέδρου Μπους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεργασθούν με την Ινδία στον πυρηνικό τομέα--κάτι που πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως μπορεί να αναταράξει τους στόχους της όσον αφορά την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Βέβαια, το Ισραήλ, η Ινδία και το Πακιστάν δεν υπέγραψαν ποτέ τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Το Ιράν, όμως, την έχει αποδεχθεί και γι'αυτό το λόγο οι επικριτές του τονίζουν πως οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αποδοχή αυτής της συμφωνίας και να διασφαλίσει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι και ανοικτό και διαφανές.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για την απογείωση του πετρελαίου

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αισχροκέρδεια με τα καύσιμα. Μεγάλες διαφορές στην τιμή από πρατήριο σε πρατήριο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ζεστό χρήμα σε μικρές επιχειρήσεις. Μέχρι και 50% η επιχορήγηση. «ΜΕΤΕΧΩ» μέσω των ΚΕΠ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυξήσεις μισθών από 1ης Σεπτεμβρίου. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τέλος εποχής για τους πειρατές. Προειδοποίηση Καραμανλή σε συγκεκριμένους εφοπλιστές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δολοφονία-μυστήριο του επικεφαλής της ΕΥΠ στο Κοσσυφοπέδιο. Τον παγίδευσαν και τον σκότωσαν μπροστά στο σπίτι του.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα αύξηση του ΦΠΑ. Ενώ το δημόσιο έλλειμμα είναι φέτος στο 6,3%.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έφαγε ο Κοντομηνάς και τα λεφτά σε 30.000 μετανάστες σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία! Άσκησε δίωξη ο εισαγγελέας Μονάχου κ. Κουχενμπάουερ τηλ. 0049-089-595708!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Παναγιά μαζί σας! Έκτακτα μέτρα στα λιμάνια... αλλά ο κ. Κεφαλογιάννης επικαλείται τον Θεό.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φθηνά ενοίκια σε καταστήματα και γραφεία. Παραμένει όμως στις 10 ακριβότερες οδούς του κόσμου η Ερμού.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Επί ποδός επαγγελματίες της Β. Ελλάδας. Λόγω των αλυσιδωτών αυξήσεων σε καθημερινή βάση στις τιμές των καυσίμων.

ΕΘΝΟΣ: Στο σφυρί τα ΙΧ των «φτωχών». Εκρηκτικό ρεκόρ στις αιτήσεις κατάσχεσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαύρος ο Λευκός Πύργος για τον Βαγγέλη! Σφοδρή αντίδραση του Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις δηλώσεις Μεϊμαράκη περί διαμαρτυριών στην Δ.Ε.Θ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πώς θα βγουν στη σύνταξη οι παλαιοί ασφαλισμένοι. Ένας τεκμηριωμένος οδηγός με όλα τα μυστικά για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έλεγχοι της εφορίας made in... USA. Κατασχέσεις απαιτήσεων και περιουσιακών στοιχείων για ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 37 λιμάνια του καημού. Αυτοψία της «Ε» δείχνει απίστευτες ελλείψεις και κακοτεχνίες.

ΕΞΠΡΕΣ: Αντιστέκεται το έλλειμμα. Δυσκολίες για τη δημοσιονομική προσαρμογή σηματοδοτούν τα στοιχεία της Τρ. Ελλάδος.

ΕΣΤΙΑ: Το οκτάμηνο των μεταρρυθμίσεων. Αποδεικνύεται καθοριστικό για την ελληνική οικονομία.

ESPRESSO: Ένα χρόνο μετά την Ολυμπιάδα. Η εξαφάνιση της Γιάννας. Από «πρώτη κυρία» το 2004, στο «περιθώριο το 2005.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ίλιγγος από έλλειμμα ρεκόρ ύψους 11,1 δισ. Η κατάρρευση των εσόδων προκαλεί δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ξένοι ζωντανεύουν τη Σοφοκλέους. Εισροές 4 δισ. από την αρχή του έτους - Κινήσεις και από ιδιώτες.

ΚΕΡΔΟΣ: Χ.Α.: μένει να επιβεβαιωθούν οι μεγάλες προσδοκίες. Πού τοποθετείται το «έξυπνο χρήμα». Νέα υψηλά σημειώνουν και τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Συναγερμός» στα λιμάνια... για να μην επαναληφθεί η ταλαιπωρία. Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ακτοπλοΐα.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Άκαμπτο στο 6,3% του ΑΕΠ το έλλειμμα του δημοσίου. Στα Ολυμπιακά ύψη του 2004 το ταμιακό χάσμα του προϋπολογισμού.

ΤΑ ΝΕΑ: Ακριβαίνουν την... ταλαιπωρία. Αντί μέτρων, απελευθέρωση εισιτηρίων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ώρα μηδέν για την ακτοπλοΐα. Χειροτερεύει συνεχώς η κατάσταση.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Περιμένουμε διπλωματικό «δώρο» από τις ΗΠΑ για Κύπρο.

TRAFFIC NEWS: Βιαστής κυκλοφορεί ελεύθερος στο Κολωνάκι. Τρόμος στην πλατεία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Έκλεψε» την παράσταση από τη Θεσσαλονίκη η Χαλκιδική σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το φετινό καλοκαίρι.

Η ΧΩΡΑ: Επιδότηση 550.000 ευρώ σε μικρομεσαίους. Με πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ακτοπλοΐα

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «βαρύ κλίμα για τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Με έκτακτα μέτρα στα λιμάνια η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι χιλιάδες ταξιδιώτες θα αποφύγουν την ταλαιπωρία του καυτού τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου. Όσο για τον κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, υποσχέθηκε ότι η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της προς την πλευρά των εταιρειών. Παράλληλα όμως παρέπεμψε και στη θεία βούληση για ό,τι στραβό ήθελε προκύψει στην επιστροφή με τα σκάφη της ακτοπλοΐας».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υπογραμμίζει ότι «τελειώνουν οι πειρατές της θάλασσας από την ελληνική ναυτιλία με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών στις μετακινήσεις τους με τα υπέργηρα πλοία, που παρουσιάζουν συνεχόμενες βλάβες. Απόφαση του πρωθυπουργού είναι να ξεκαθαρίσει μία και καλή το τοπίο και να μείνουν εκτός οι πειρατές, οι οποίοι κερδίζουν τεράστια ποσά τόσο από τις επιδοτήσεις για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών, όσο και από τα θαλασσοδάνεια που έχουν εισπράξει».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «την υπογραφή νέων συμβάσεων στα δρομολόγια της άγονης γραμμής, τη μίσθωση πλοίου που θα λειτουργεί ως εφεδρικό και την επιβολή προστίμων, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης στη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα της ακτοπλοΐας και για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η απελευθέρωση των ναύλων στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης στα δρομολόγια που εξυπηρετούνται με περισσότερα από τρία πλοία».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι «όσο τα πλοία ανήκουν στους εφοπλιστές και τα λιμάνια ιδιωτικοποιούνται, καμιά ελπίδα δεν υπάρχει για σύγχρονη και ασφαλή ακτοπλοΐα, με τακτικά δρομολόγια και με φθηνά εισιτήρια για το λαό. Η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει! Χρειάζονται αγώνες για ριζικές αλλαγές. Δημιουργία αποκλειστικά Δημόσιου Ενιαίου Φορέα των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και η προοπτική του αγώνα των ναυτεργατών και όλου του λαού. Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι «στην απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών η κυβέρνηση απαντά με απελευθέρωση της τιμής των εισιτηρίων, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια να ακριβύνουν. Επίσης θα νοικιάσει κι ένα καράβι για έκτακτα δρομολόγια, αλλά... του χρόνου!».

Λιμάνια

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «μαύρα χάλια έχουν όχι μόνον οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και τα λιμάνια της χώρας, όπως καταγγέλλει η Ένωση Πλοιάρχων. Ο υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας που τα άκουσε χθες από τον πρωθυπουργό υποσχέθηκε ότι οι ελλείψεις θα εκλείψουν το... 2015, χάρη στα έργα που θα αρχίσουν εφέτος. Η Ε δημοσιεύει πίνακα με τις ελλείψεις σε κάθε λιμάνι, που δείχνει σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι θαλάσσιες πύλες εισόδου της τουριστικής Ελλάδας».

Δημόσιο έλλειμμα

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «μακράν του στόχου που έχει θέσει ο προϋπολογισμός κινείται το δημόσιο έλλειμμα. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου φέτος, το έλλειμμα περιορίστηκε μόνο στο 6,3% έναντι 6,7% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα δημόσια έσοδα αυξάνονται μόλις 3,6% έναντι ετήσιου στόχου 4,6%. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει έτοιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει αύξηση (του ήδη αυξημένου...) συντελεστή του ΦΠΑ από 9% στο 10% ή και 11% και του συντελεστή 19% στο 20% με 21%».

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «ισχυρές πιέσεις εξακολουθεί να ασκεί το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στη δημοσιονομική πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα σημείωσε νέα αύξηση στο εφετινό επτάμηνο. Σε ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στα 11.156 εκατ. ευρώ έναντι 11.124 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2004. Το έλλειμμα εμφανίζει αύξηση, παρότι τα ταμεία του κράτους ενισχύθηκαν με την είσπραξη 1.090 εκατ. ευρώ από τη διάθεση μετοχών του ΟΠΑΠ αλλά και από τον ΦΠΑ με αυξημένους συντελεστές που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις με βιβλία Β' Κατηγορίας τον Ιούλιο».

Ξένοι επενδυτές στη Σοφοκλέους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «φήμες για επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες προσελκύουν ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν τοποθετήσει στο Χρηματιστήριο 4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Οι εισροές αυτές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη καθημερινά σε υψηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και από την πλευρά των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι ήταν απόντες για περίπου δυόμισι χρόνια».

Φορολογικοί έλεγχοι

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «φορολογικούς ελέγχους που βασίζονται στις διαδικασίες τις οποίες εφαρμόζει η αμερικανική εφορία -το γνωστό IRS- θα πραγματοποιούν από το Σεπτέμβριο οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα σε επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Για τις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, οι ελεγκτές θα καταγράφουν τις απαιτήσεις και θα προχωρούν σε κατασχέσεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν και Ευρωπαϊκή Ένωση

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung)λέει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μείνει ανυποχώρητη στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Το μέλλον της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, και πιθανόν ακόμα και η παγκόσμια πολιτική κατάσταση, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το κατά πόσον το Ιράν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στα πυρηνικά όπλα» λέει η εφημερίδα.

Και προειδοποιεί ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική στρατιωτική τεχνολογία, είναι πιθανόν να αναπτυχθούν κι άλλες πυρηνικές δυνάμεις στην περιοχή.

Στην Αυστρία, η Ντι Πρέσε (Die Presse) λέει ότι στη διένεξη με το Ιράν, η ευρωπαϊκή διπλωματία έχει αποτύχει και ότι «ο τρόπος με τον οποίο, τις τελευταίες μέρες, το Ιράν έκανε τους Ευρωπαίους να φαίνονται ανόητοι είναι περισσότερο από ταπεινωτικός».

Όπως λέει, οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε την ευκαιρία της και την έχασε» λέει η αυστριακή εφημερίδα.

«Το παιχνίδι σκακιού που η τρόικα (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) και η Τεχεράνη παίζουν από τον Νοέμβριο του 2004 είναι απλό και δεν μπορεί να κρύψει το προφανές: η φιλοδοξία του Ιράν είναι να αποκτήσει μια πυρηνική αποτροπή» λέει η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde).

«Πρόκειται για μακρόχρονο στρατηγικό στόχο που είναι σταθερός και σαφής» λέει η εφημερίδα.

«Η τρόικα που τώρα έχει την σαφή υποστήριξη της Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιστεύει στα καλά της διπλωματίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από μια επικίνδυνη πολιτική κλιμάκωση και, ως ύστατο μέτρο, μια στρατιωτική» συμπεραίνει η Λε Μοντ.

Η νορβηγική Αφτενπόστεν (Aftenposten) αναφέρεται στην «διπροσωπία» της Ρωσίας στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την έκβαση αυτής της διελκυστίνδας, ειδικά καθώς η θέση της Ρωσίας δεν έχει αποσαφηνιστεί» λέει.

«Τα συμφέροντα της Μόσχας είναι διαμετρικά αντίθετα Ως προμηθευτής του υλικού στο Ισφαχάν, η Ρωσία θα έχει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από το Ιράν αν αυτό ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα» λέει η Αφτενπόστεν.

«Αλλά, ως πυρηνική δύναμη, και ως χώρα που θα είναι ιδιαίτερα τρωτή αν τρομοκράτες αποκτήσουν σχάσιμο υλικό, η Ρωσία, δεν επιθυμεί να δει την πυρηνική τεχνολογία να εξαπλώνεται σε πολλούς» συμπληρώνει η νορβηγική εφημερίδα.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 07:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση Ισραηλινών τουριστών

Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

Τις παραλίες της πατρίδας τους, αλλά και της Τουρκίας, εγκαταλείπουν χάριν της Ελλάδας και της Κύπρου οι Ισραηλιμνοί τουρίστες

Την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ συνέστησε σε όσους πολίτες σκοπεύουν να περάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, να αποφύγουν τη νότια Τουρκία, κάνοντας λόγο για «σοβαρές απειλές ασφαλείας».

Η σύσταση αυτή έχει ήδη μειώσει την παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση τουριστικών πακέτων στην Τουρκία από Ισραηλινούς ταξιδιώτες.

Οι τουρίστες αυτοί στρέφονται σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Ρέιτσελ Μπέλο, διευθύνουσα σύμβουλος της ομοσπονδίας Ισραηλινών τουριστικών πρακτόρων.

«Υπάρχουν τουρίστες που είναι σε θέση να καταβάλλουν όποια πρόσθετη επιβάρυνση χρειάζεται, ώστε να ακυρώσουν τις διακοπές που είχαν προγραμματίσει στην Τουρκία και να στραφούν σε χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα» είπε η κα. Μπέλο.

Για παράδειγμα, είπε, το Σαββατοκύριακο, όταν προέκυψε το θέμα ασφαλείας, τέσσερα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια με 6.000 επιβάτες άλλαξαν την πορεία τους για να αποφύγουν την Τουρκία και πήγαν στην Κύπρο.

«Για τις επόμενες δύο ημέρες μόνο, έχει ήδη ακυρωθεί η κράτηση του 15% των περίπου τεσσάρων χιλιάδων αεροπορικών εισιτηρίων προς την Τουρκία. Παραδοσιακά η κίνηση είναι μεγάλη. Από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, με προορισμό τη νότια Τουρκία, πετούν τουλάχιστον δύο χιλιάδες άτομα κάθε μέρα. Ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επιλέγουν την Τουρκία ανέρχεται πλέον στα 3,1 εκατομμύρια το χρόνο. Πολλοί από αυτούς λοιπόν τώρα, ρωτούν για πακέτα στην Ελλάδα και την Κύπρο» σημείωσε η Ρέιτσελ Μπέλο.

Αλλά, όπως επεσήμανε υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που προκύπτουν στη μετακίνηση σημαντικού όγκου Ισραηλινών τουριστών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αφενός, λέει, υπάρχει το πρόβλημα ότι για την ακύρωση των κρατήσεων που έχουν κάνει στην Τουρκία, οι τουρίστες θα πληρώσουν πολύ υψηλό πρόστιμο.

«Πολλοί από τους Ισραηλινούς τουρίστες δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό και μετά να ξαναπληρώνουν για άλλες διακοπές. Επίσης, ιδιαίτερα η Κύπρος είναι πολύ ακριβή για τους περισσότερους. Τα πιο πολλά πακέτα για την Τουρκία είναι οικονομικότερα» είπε.

Η κ. Μπέλο εξέφρασε ακόμα επιφυλάξεις για το αν μια πολύ αυξημένη ζήτηση για την Κύπρο και την Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί από τις υπάρχουσες αεροπορικές συνδέσεις.

«Αυτή τη στιγμή από το Τελ Αβίβ υπάρχει μόνο μία πτήση κάθε μέρα για την Κύπρο και μία για την Κρήτη ή τη Ρόδο για παράδειγμα. Τέλος, αυτή την περίοδο σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεις χώρο για τουρίστες της τελευταίας στιγμής» είπε η Ρέιτσελ Μπέλο, διευθύνουσα σύμβουλος της ομοσπονδίας Ισραηλινών πρακτόρων.


Αβίωτες πόλεις

Με ακραία καιρικά φαινόμενα απειλείται η Ευρώπη

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (World Wide Fund for Nature) προειδοποιεί πως αυξάνονται οι θερμοκρασίες στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Η έκθεση ανέλυσε τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες σε 16 ευρωπαϊκές πόλεις τα τελευταία 30 χρόνια και βρήκε ότι στις περισσότερες από αυτές -ανάμεσά τους και στην Αθήνα- η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι αυξήθηκε κατά τουλάχιστον ένα βαθμό Κελσίου τα τελευταία πέντε χρόνια σε σχέση με την θερμοκρασία πριν 30 χρόνια.

Η οργάνωση λέει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα ή αέριο.

Οι καύσωνες, η ξηρασία και οι καταρρακτώδεις βροχές είναι τα φαινόμενα που η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει πως θα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, λέει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα σημάνει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και αυτές που θα πληγούν ιδιαιτέρως θα είναι οι πόλεις.

Η έρευνα του Ταμείου δείχνει πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θερμαίνονται με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν.

Η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασία καταγράφηκε στη Μαδρίτη, με τη μέση θερμοκρασία να είναι τώρα δυο βαθμούς υψηλότερη από ό,τι στη δεκαετία του 1970.

Από την ζέστη υποφέρουν ακόμα η Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Στοκχόλμη και η Λισσαβόνα, όπου -σε όλες αυτές τι πόλεις- η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε από ενάμιση ως δυο βαθμούς Κελσίου.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,9 βαθμούς, 29,9 σε 31,8.

Αυτού του είδους οι θερμοκρασίες σημαίνουν εξάντληση εκείνων που προσπαθούν να εργαστούν και αυξημένους κινδύνους για την υγεία των πολύ νέων και των πολύ ηλικιωμένων.

Αλλά η οργάνωση προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της ζέστης.

Η χρήση κλιματισμού, για παράδειγμα, που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια, απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πλέον πως η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που εκλύεται από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να επενδύσουν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, επειδή αν οι θερμοκρασία συνεχίσει αν αυξάνεται με αυτούς του ρυθμούς, οι ευρωπαϊκές πόλεις κινδυνεύουν να γίνουν αβίωτες.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 01:44 (Ώρα Λονδίνου)

Λιώνουν οι πάγοι

«Σε σημείο καμπής έχει φτάσει η παγκόσμια αναθέρμανση» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) που αποκαλύπτει πως ένας παγωμένος βάλτος στη Σιβηρία, έκτασης όσο ολόκληρη η Γερμανία και η Γαλλία, μαζί, έχει αρχίσει να λιώνει για πρώτη φορά από την εποχή των παγετώνων.

Η περιοχή αυτή στη δυτική Σιβηρία, έκτασης ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι ο μεγαλύτερος παγωμένος βαλτότοπος στον κόσμο, όπως αναφέρουν στο περιοδικό Νιου Σάιεντιστ (New Scientist) ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τομσκ στη Σιβηρία και της Οξφόρδης στη Βρετανία.

Οι επιστήμονες φοβούνται πως καθώς λιώνει θα αποδεσμεύσει στην ατμόσφαιρα δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου που είναι αέριο του θερμοκηπίου, 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Πρόκειται, λέει η εφημερίδα, για το σενάριο που φοβούνται πάνω από όλα οι επιστήμονες: «μια μικρή άνοδο στην θερμοκρασία του πλανήτη, τέτοια που μπορεί να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν ώθηση σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των θερμοκρασιών».

«Ένοχοι!»

Αντιδράσεις των Βρετανών δικαστών στις προσπάθειες φίμωσής τους σε σχέση με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία καταγράφει η Ιντιπέντεντ (The Independent).

«Ένοχοι!» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που λέει ότι ανώτατοι δικαστικοί κατηγορούν τους πολιτικούς πως «προσπαθούν να καταλύσουν την έννομη τάξη επιχειρώντας να επιβάλλουν σκληρά αντιτρομοκρατικά μέτρα».

Μετά από σειρά παρεμβάσεων από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι Βρετανοί δικαστικοί προειδοποιούν πως «η αποδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας θα υπονομεύσει τη βάση της δημοκρατίας».

Πατρικά

«Ένας στους 25 άνδρες αγνοούν πως μεγαλώνουν παιδιά άλλων» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) επικαλούμενη έρευνα του πανεπιστημίου Τζον Μουρς, στο Λίβερπουλ, που δείχνει ότι κατόπιν ερευνών στο DNA, υπάρχει περίπτωση περίπου 24.000 βρέφη σε κάθε 600.000 γεννήσεις στην Αγγλία και στην Ουαλία κάθε χρόνο να μην είναι στην πραγματικότητα παιδιά του επίσημου πατέρα τους.

Αντιδρούν οι Βρετανοί βουλευτές στα σχέδια για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, λέει η Τάιμς (The Times) η οποία αναφέρει ότι «η σχετική νομοθεσία απειλείται καθώς η εξέγερση [των βουλευτών] κερδίζει έδαφος».

Η Τράπεζα της Αγγλίας «αμβλύνει τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Οι δηλώσεις του κυβερνήτη της Τράπεζας, Μέρβιν Κινγκ, σχετικά με την επίτευξη του στόχου οι πληθωρισμός να φτάσει το 2%, φαίνεται να αποκλείουν περαιτέρω μείωση για τους επόμενους μήνες, λέει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.