Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-17

  1. Ελληνική ήττα, κυπριακή νίκη
  2. Επιζώντες για λίγες στιγμές μετά την τραγωδία
  3. Έρευνα για το δυστύχημα στη Βενεζουέλα
  4. Επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Αθήνα
  5. Η επιτυχία των πιγκουίνων
  6. Αυτοσχέδιες βόμβες συνταράσσουν το Μπανγκλαντές
  7. Επιχείρηση εκκένωσης οικισμών
  8. Η επιτυχία των πιγκουίνων
  9. Νέα στοιχεία για τον Βραζιλιάνο
  10. Τι λένε οι ιατροδικαστές
  11. Δεκάδες νεκροί στη Βαγδάτη
  12. Μεγάλα προβλήματα
  13. Επιχείρηση εκκένωσης οικισμών
  14. Το μπαλάκι στους Παλαιστίνιους
  15. Νέα στοιχεία για τον Βραζιλιάνο
  16. Ολέθριο λάθος
  17. Ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα
  18. Πυκνώνει το μυστήριο

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ελληνική ήττα, κυπριακή νίκη

Η ελληνική άμυνα δεν βρήκε τρόπο να εξουδετερώσει τους αδελφούς Μπενζά

Πολύ μέτρια εικόνα παρουσίασε για ακόμη μία φορά η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου, χωρίς να κατορθώσει να ελέγξει το παιγνίδι απέναντι στη νεανική και πιο γρήγορη εθνική Βελγίου.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης γνώρισαν την ήττα 2-0 στο γήπεδο Ρουά Μποντουέν (πρώην Χέιζελ) των Βρυξελλών και συμπλήρωσαν έξι αγώνες χωρίς να έχουν πετύχει γκολ.

Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική Ελλάδος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν ανύπαρκτη επιθετικά, ασύνδετη στο χώρο του κέντρου και με πολλά αμυντικά κενά.

Τα δύο τέρματα των «κόκκινων διαβόλων» πέτυχαν οι δίδυμοι αδελφοί Μπενζά, που ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο έχασαν σωρεία ευκαιριών.

Στο 19ο λεπτό λανθασμένη ενέργεια του Μιχάλη Καψή έδωσε την ευκαιρία στον Εμίλ Μπενζά να ανοίξει το σκορ με πλασέ.

Στο 23 οι Βέλγοι διπλασίασαν τα τέρματά τους με εκπληκτικό γυριστό σουτ του Μπο Μπενζά έξω από την περιοχή.

Μιλώντας μετά τον αγώνα ο ομοσπονδιακός προπονητής Ότο Ρεχάγκελ αναφέρθηκε στα λάθη των παικτών του και στην αδυναμία τους να αντιδράσουν μετά το 2-0.

Αλλά σημείωσε ότι έβγαλε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν την πορεία της εθνικής ποδοσφαίρου στη συνέχεια, αποδίδοντας μερίδιο της ήττα στις απουσίες βασικών παικτών όπως ο Κώστας Κατσουράνης και ο Τραϊανός Δέλλας.

Νίκη για τα θύματα του Μπόινγκ

Η εθνική ομάδα της Κύπρου κατάφερε ευρεία νίκη εκτός έδρας αντίπαλη με τις νήσους Φαρόε, με σκόρερ τον κεντρικό επιθετικό του Ολυμπιακού, Μιχάλη Κωνσταντίνου (στο 39ο λεπτό και στο 86ο με πέναλτι ύστερα από ανατροπή του Οκκά) και τον μέσο της ΑΕΚ, Σίμο Κασσά (στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων).

Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη αν και έπαιζε ένα ολόκληρο ημίχρονο με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Ελευθερίου στο 44, κατάφερε να πετύχει την πρώτη της νίκη στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2006.

Οι παίκτες του κυπριακού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αφιέρωσαν τη νίκη στα θύματα της πρόσφατης αεροπορικής τραγωδίας.

Σε άλλους αγώνες:

Η Αγγλία γνώρισε τη χειρότερη επί 25 χρόνια ήττα της στη Δανία με 4-1

Αυστρία και Σκωτία αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 (0-2 στο ημίχρονο),

Η Βουλγαρία θριάμβευσε 3-1 επί της Τουρκίας στη Σόφια,

Η Κροατία παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Βραζιλία,

Η Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν νίκησε 3-0 την Ακτή Ελεφαντοστού,

Η Ουγγαρία ηττήθηκε εντός έδρας 1-2 από την Αργεντινή,

Ολλανδία και Γερμανία ήλθαν ισόπαλες 2-2,

Η Νορβηγία γνώρισε εντός έδρας την ήττα από την Ελβετία με 0-2,

Η Ιταλία νίκησε εκτός έδρας την Ιρλανδία με 2-1,

Και η Σουηδία επικράτησε της Τσεχίας με 2-1.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 17:52 (Ώρα Λονδίνου)

Επιζώντες για λίγες στιγμές μετά την τραγωδία

Άρχισαν στην Κύπρο οι κηδείες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος

Νέα στοιχεία για το αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής φέρνουν καθημερινά στη δημοσιότητα οι έρευνες ιατροδικαστών, αστυνομικών και εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιατροδικαστή Νίκου Καλογρηά ένα απανθρακωμένο αγοράκι ηλικίας 5 έως 6 ετών ζούσε ακόμα και μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους Μπόινγκ της εταιρείας «Ήλιος» στην πλαγιά του Γραμματικού Ατικκής.

Μετά τη νεκροτομή που έκανε στο ανήλικο θύμα, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι στην τραχεία του παιδιού βρέθηκε αιθάλη, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και μετά την πρόσκρουση για άγνωστο χρονικό διάστημα -μπορεί να ήταν μερικά δευτερόλεπτα- το παιδάκι ανέπνεε.

Όπως υποστήριξαν οι ιατροδικαστές που μίλησαν με τους δημοσιογράφους, το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και με άλλα αναγνωρίσιμα πτώματα που δεν έχουν νεκροτομηθεί ακόμη.

Δηλαδή μπορεί και σε αυτά να υπάρξουν ενδείξεις ότι επέζησαν για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την τραγωδία κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο κατόπιν τοξικολογικών εξετάσεων.

Οι ιατροδικαστές μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμαναν ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχαν παγώσει οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, ή να είχε υποστεί η καμπίνα των επιβατών απότομη αποσυμπίεση.

Στην περίπτωση που είχε συμβεί μία από τις δύο προαναφερόμενες εκδοχές, τα ευρήματα στα ζωτικά όργανα των σορών που εξετάστηκαν κατά τη νεκροτομή έπρεπε να παρουσίαζαν τελείως διαφορετική μορφή και να ήταν κατά πολύ περισσότερο κατεστραμμένα.

Το γεγονός ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής των ιατροδικαστών Φίλιππος Κοτσάφτης στους δημοσιογράφους, σημαίνει ότι οι επιβάτες προσβλήθηκαν είτε από μολυσμένο οξυγόνο, είτε από κάποιο διοξείδιο, που, μέσω του συστήματος ψύξης - θέρμανσης, διοχετεύθηκε στην καμπίνα των επιβατών.

Αυτή μπορεί να ήταν και η αιτία του να χάσουν τις αισθήσεις τους, ή ακόμα και να βρεθούν σε κώμα.

Αυτό θα διαπιστωθεί μετά από 10 έως 12 μέρες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές εξετάσεις και θα είναι οι ιατροδικαστές σε θέση να αποφανθούν αν και κατά πόσο μολύνθηκαν οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους από μολυσμένο οξυγόνο ή από κάποιο διοξείδιο.

Για τα απανθρακωμένα πτώματα που δεν είναι αναγνωρίσιμα, ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι από σήμερα το απόγευμα θα αρχίσει η διαδικασία λήψης βιολογικού υλικού προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων μέσω του DNA.

Στο μεταξύ συνεχίζονται στο Γραμματικό οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τριών σορών από τους 121 επιβάτες του αεροσκάφους που δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί.

Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Αθηνών, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διατάξει για την αεροπορική τραγωδία, υπέβαλε αίτημα να καταθέσουν οι πιλότοι των δύο F-16 που προσέγγισαν και συνόδευσαν το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί.

Έρευνες και αποκαλύψεις

Στην Κύπρο, έρευνες στα γραφεία της εταιρίας «Ήλιος» πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές. Επίσης, η Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Βουλής αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος της αεροπορικής τραγωδίας.

Μεταφέρθηκαν στην Κύπρο οι σοροί 23 θυμάτων της τραγωδίας

Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας και πρόσθεσε ότι δεν θα διστάσει να φέρει εμπειρογνώμονες, ανεξάρτητους και αντικειμενικούς, μέχρι την πλήρη διερεύνηση, χωρίς καμία σκοπιμότητα και την απόδοση ευθυνών όποιους και αν βαρύνουν, όποιοι και αν είναι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου, ο Γιάννης Χαραλάμπους, γυιός του συγκυβερνήτη του Μπόινγκ δήλωσε πως «εάν μιλούσε ο πατέρας μου,η εταιρεία ΗΛΙΟΣ θα έκλεινε».

Ο Γιάννης Χαραλάμπους και η μητέρα του εκλιπόντος συγκυβερνήτη, επιβεβαίωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Πάμπος Χαραλάμπους είχε εκμυστηρευτεί στο οικογενειακό του περιβάλλον ότι το αεροπλάνο παρουσίαζε αρκετά προβλήματα.

Τόνισε ακόμη ότι ο πατέρας του κατέγραφε σε ημερολόγιο στοιχεία από τις πτήσεις του, το οποίο αναζήτησε, αλλά δεν το βρήκε. «Αν βρεθεί άθικτο το ημερολόγιο θα συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία κατά της εταιρείας» τόνισε.

Το βράδυ της Τρίτης στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέφερε στη Λάρνακα τις σορούς 23 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που είχαν αναγνωριστεί.

Το απόγευμα της Τετάρτης έφθασε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρακάθησε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερωθεί για τις έρευνες αναφορικά με το δυστύχημα.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλου και Συγκοινωνιών, Μ. Λιάπη, ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για το δυστύχημα στη Βενεζουέλα

Στο μοιραίο αεροσκάφος τύπου MD 80 δεν βρέθηκαν επιζώντες

Ενδελεχείς έρευνες πραγματοποιούνται για να εντοπιστούν τα αίτια της συντριβής του κολομβιανού αεροσκάφους, το οποίο έπεσε στη Βενεζουέλα σκοτώνοντας τους 160 επιβαίνοντες σε αυτό.

Οι αρχές της χώρας εντόπισαν το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, το οποίο εκτελούσε πτήση από τον Παναμά προς τη Μαρτινίκα.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα πτώματα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς πολλά είχαν καλυφθεί από τις λάσπες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Και οι 152 επιβάτες του αεροπλάνου ήταν Γάλλοι, ενώ το πλήρωμα ήταν Κολομβιανοί.

Το αεροσκάφος της εταιρίας Γουέστ Καριμπίαν Έργουεϊς (West Caribbean Airways) πραγματοποιούσε πτήση τσάρτερ για λογαριασμό ενός τουριστικού γραφείου.

Το μόνο που έχει απομείνει από το αεροσκάφος είναι η ουρά του και το υπόλοιπο τμήμα είναι συντρίμια. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 135 πτώματα.

Passed inspection

Τα θύματα ήταν κυρίως κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το γαλλικό νησί της Καραϊβικής, οι οποίοι γύριζαν στο σπίτι τους με τις οικογένειές τους έπειτα από διακοπές στον Παναμά.

Οι κολομβιανές αρχές δήλωσαν ότι το αεροσκάφος MD-82 είχε περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους τη Δευτέρα.

Επίσης, είχε επιθεωρηθεί δύο φορές από τις γαλλικές αρχές στη Μαρτινίκα και δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Η Γαλλία άνοιξε ένα κέντρο κρίσης για να βοηθήσει τους συγγενείς των θυμάτων να αντιμετωπίσουν την τραγωδία.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Αθήνα

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τα νέα δεδομένα, όπως αυτά έχουν προκύψει μετά τη γαλλική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς πρώτα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης στρις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου τού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, και του προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Δεδομένου ότι «θέμα κυπριακού βέτο δεν προκύπτει», όπως επίσημα ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να κινηθεί σε δύο επίπεδα, ιδίως αφού η τουρκική κυβέρνηση επεσύναψε στο πρωτόκολλο πού υπέγραψε και τη διακήρυξή της περί Κύπρου, πράγμα πού δεν καθιστά και τόσο «μονομερή» την τουρκική διακήρυξη.

Το πρώτο είναι οι 25 να συμφωνήσουν σε μία δήλωση με την οποία θα καθίσταται σαφές ότι η τουρκική διακήρυξη αποτελεί μονομερή ενέργεια που δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Η δεύτερη, περισσότερο δραστικού χαρακτήρα αντίδραση όπως έχουν επισημάνει κυβερνητικές πηγές, θα μπορούσε να είναι οι 25 να επιστρέψουν πίσω στην Άγκυρα τόσο το έγγραφο υπογραφής τού πρωτοκόλλου όσο και την τουρκική διακήρυξη.

Μια παρόμοια κίνηση εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε αναβολή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Το σενάριο της αναβολής μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο ακόμη περιπτώσεις.

Η μία θα είναι στο ενδεχόμενο απόφασης των 25 να αποσταλεί η τουρκική διακήρυξη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς γνωμοδότηση.

Η δεύτερη και πιό ρεαλιστική είναι στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει ομοφωνία, όπως χρειάζεται, των 25 στη συμφωνία επί τού διαπαραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία. Τότε οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μεν τυπικά αλλά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν μέχρι να συμφωνηθεί το πλαίσιο.

Όσον αφορά ειδικά στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η Λευκωσία θεωρεί ότι η συγκυρία της επιτρέπει τώρα να θέσει πολύ πιο μετρήσιμους και όχι γενικού χαρακτήρα στόχους.

Σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσε ακόμη να προωθηθεί μια επίσημη ή άτυπη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Άγκυρας, σημείωναν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στη βάση της οποίας η τουρκική κυβέρνηση θα δεσμευόταν γιά αποδοχή αλλαγών επί τού σχεδίου Ανάν και σύντομη επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Αυτό είναι το πλαίσιο πολιτικών εντός τού οποίου αναμένεται να κινηθούν Λευκωσία και Αθήνα, αφού τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμούν να αναλάβουν από μόνες τους την πρωτοβουλία και ευθύνη για διακοπή της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Η επιτυχία των πιγκουίνων

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την εποχή ζευγαρώματος των πιγκουίνων

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ στο είδος του έχει σπάσει ένα ντοκιμαντέρ για τους πιγκουίνους, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και το φιλμ «Αμελί» στις εισπράξεις και έχει γίνει το δεύτερο πιο επιτυχημένο γαλλικό φιλμ στα αμερικανικά κινηματογραφικά ταμεία.

Το πρώτο πιο επιτυχημένο γαλλικό φιλμ στα αμερικανικά κινηματογραφικά ταμεία παραμένει το «Πέμπτο Στοιχείο» του Λικ Μπεσόν, το οποίο είχε κέρδη 66 εκατομμυρίων δολαρίων το 1997.

Η «Παρέλαση των Πιγκουίνων» είχε κέρδη 6,8 εκατομμύρια δολάρια μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ τα συνολικά του κέρδη στα αμερικανικά ταμεία φθάνουν τα 37 εκατομμύρια δολάρια.

Το φιλμ του Λικ Ζακέτ για την εποχή ζευγαρώματος των πιγκουίνων είναι και το δεύτερο πιο επιτυχημένο ντοκιμαντέρ στα αμερικανικά χρονικά, μετά το «Φαρενάιτ 9/11».

Το φιλμ του Μάικλ Μουρ, το οποίο ασκούσε κριτική εναντίον του προέδρου Μπους για τον τρόπο που χειρίστηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έγινε το πρώτο ντοκιμαντέρ που είχε κέρδη πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η «Παρέλαση των Πιγκουίνων» έχει ξεπεράσει σε κέρδη και το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Bowling for Columbine», το οποίο είχε κέρδη 21,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το ετήσιο ταξίδι των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, καθώς βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο στην Ανταρκτική.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από τέσσερις εικονολήπτες σε μία περίοδο 14 μηνών.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αυτοσχέδιες βόμβες συνταράσσουν το Μπανγκλαντές

Αυτοσχέδια υλικά περιείχαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί των επιθέσεων

Τουλάχιστον τριακόσιες εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών συγκλόνισαν πόλεις και κωμοπόλεις του Μπανγκλαντές.

Οι εκρήξεις ήταν μικρής σχετικά ισχύος και σημειώθηκαν με διαφορά ολίγων λεπτών στην πρωτεύουσα Ντάκα, στο λιμάνι της Τσιταγκόνγκ και σε τουλάχιστον 58 από τις 64 συνολικά επαρχίες της πτωχότερης χώρας της νοτίου Ασίας.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές αυτές ενέργειες που άρχισαν στις 10:30 το πρωί και διήρκεσαν περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε πανικός και κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πολλές πόλεις, ενώ πολλοί γονείς έτρεξαν έντρομοι στα σχολεία για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Η αστυνομία του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε εφόδους σε όλη την επικράτεια και ότι έχει συλλάβει τουλάχιστον 50 άτομα που εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως στις επιθέσεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι στα σημεία των εκρήξεων βρέθηκαν φυλλάδια της παράνομης ισλαμικής οργάνωσης Τζαματούλ Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές, η οποία με ανακοίνωσή της έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων.

Εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας μετά το πρωτοφανές κύμα επιθέσεων

Η οργάνωση αυτή επιδιώκει την επιβολή του ισλαμικού νόμου «Σαρία» στη χώρα και ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων από τις μουσουλμανικές χώρες.

Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στους κ.κ. Μπους και Μπλερ, προς τους οποίους απευθύνεται προειδοποίηση να φύγουν από τις ισλαμικές χώρες.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας λένε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις είχαν κατασκευασθεί με αυτοσχέδια υλικά και δεν μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες.

Πάντως επισημαίνουν ότι ανησυχία προκαλούν αφενός μεν ο τεράστιος αριθμός των επιθέσεων, αφετέρου δε ο συγχρονισμός τους.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 06:23 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση εκκένωσης οικισμών

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται στους εβραϊκούς οικισμούς

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός έχουν αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης των Εβραίων εποίκων, οι οποίοι αψήφισαν την προθεσμία που είχε δοθεί για την αποχώρησή τους από τους οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οχηματοπομπές στρατιωτικών αρμάτων μάχης του Ισραήλ έφτασαν στους οικισμούς για να θέσουν σε εφαρμογή την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εκκενώσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα.

Περίπου οι μισοί έποικοι έχουν φύγει μέχρι στιγμής από τους 21 συνολικά εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, και ο πρόεδρος της χώρας, Μοσέ Κατζάβ, δήλωσαν ότι δάκρυσαν βλέποντας στην τηλεόραση τους Ισραηλινούς στρατιώτες να προσπαθούν να διώξουν τους Εβραίους εποίκους από τους οικισμούς τους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με τον Αριέλ Σαρόν, τόσο οι έποικοι όσο και οι Ισραηλινοί στρατιώτες έκλαιγαν κατά τις μεταξύ τους συμπλοκές.

Οι οικογένειες των Εβραίων εποίκων θα αποζημειωθούν με 400.000 περίπου δολάρια η κάθε μία για να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους.

Ομάδες εργασίας Παλαιστινίων

Εν τω μεταξύ, Παλαιστίνιοι μαχητές προσφέρουν τη βοήθειά τους σε ορισμένες ομάδες εργασίας που στήθηκαν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, για τον συντονισμό της παράδοσης των οικισμών στους Παλαιστινίους.

Στις ομάδες εργασίας συμμετέχουν μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά και μέλη της πολιτικής οργάνωσης Φατάχ.

Μετά την λήξη της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα της Τρίτης ένας σημαντικός αριθμός εποίκων εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στους οικισμούς κυρίως στον Ελέι Σινάι, βόρεια της Γάζας.

Οι έποικοι του εν λόγω οικισμού αρνούνται να αποχωρήσουν αν πρώτα η κυβέρνηση Σαρόν δεν τους δώσει εγγυήσεις ότι θα εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή με τη μορφή της κοινότητας που είχαν έως χθες.

Αποφασισμένες οι ισραηλινές δυνάμεις

Στην επιχείρηση εκκένωσης των οικισμών της Γάζας συμμετέχουν 55.000 στρατιώτες και αστυνομικοί που έχουν εντολή να μετακινήσουν έστω και με τη βία τους εποίκους που αντιστέκονται.

Πάντως ο επικεφαλής της επιχείρησης, στρατηγός Νταν Χαρέλ, δήλωσε πως για την εκκένωση των οικισμών θα αποφευχθεί η χρήση ακραίων μεθόδων και οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν με το φως της ημέρας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρεγκέφ, μιλώντας στο BBC επανέλαβε την αποφασιστικότητα των αρχών του Ισραήλ να έχουν εκκενώσει έως την Τετάρτη το βράδυ όλη τη Λωρίδα της Γάζας

«Η διήμερη διορία έχει παρέλθει και όσοι μένουν μέσα θεωρούνται παράνομοι. Θα μετακινηθούν ακόμα κι αν χρειαστεί να καταφύγουμε σε μέσα που δεν θα θέλαμε με τίποτα να χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε στο BBC ο ισραηλινός εκπρόσωπος εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή του Ισραήλ θα αποδειχθεί εποικοδομητική για την ειρήνη.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Η επιτυχία των πιγκουίνων

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την εποχή ζευγαρώματος των πιγκουίνων

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ στο είδος του έχει σπάσει ένα ντοκιμαντέρ για τους πιγκουίνους, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και το φιλμ «Αμελί» στις εισπράξεις και έχει γίνει το δεύτερο πιο επιτυχημένο γαλλικό φιλμ στα αμερικανικά κινηματογραφικά ταμεία.

Το πρώτο πιο επιτυχημένο γαλλικό φιλμ στα αμερικανικά κινηματογραφικά ταμεία παραμένει το «Πέμπτο Στοιχείο» του Λικ Μπεσόν, το οποίο είχε κέρδη 66 εκατομμυρίων δολαρίων το 1997.

Η «Παρέλαση των Πινγκουϊνων» είχε κέρδη 6,8 εκατομμύρια δολάρια μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ τα συνολικά του κέρδη στα αμερικανικά ταμεία φθάνουν τα 37 εκατομμύρια δολάρια.

Το φιλμ του Λικ Ζακέτ για την εποχή ζευγαρώματος των πιγκουίνων είναι και το δεύτερο πιο επιτυχημένο ντοκιμαντέρ στα αμερικανικά χρονικά, μετά το «Φαρενάιτ 9/11».

Το φιλμ του Μάικλ Μουρ, το οποίο ασκούσε κριτική εναντίον του προέδρου Μπους για τον τρόπο που χειρίστηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έγινε το πρώτο ντοκιμαντέρ που είχε κέρδη πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η «Παρέλαση των Πιγκουίνων» έχει ξεπεράσει σε κέρδη και το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Bowling for Columbine», το οποίο είχε κέρδη 21,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το ετήσιο ταξίδι των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, καθώς βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο στην Ανταρκτική.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από τέσσερις εικονολήπτες σε μία περίοδο 14 μηνών.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα στοιχεία για τον Βραζιλιάνο

Ανατρέπεται η αστυνομική εκδοχή για τον θάνατο του Ζαν Τζαρλς ντε Μενέζες

Μεγάλες αντιφάσεις με τις αρχικές καταθέσεις των αστυνομικών που σκότωσαν τον βραζιλιάνο Ζαν Σαρλς ντε Μενέζες, εκλαμβάνοντάς τον, λαθεμένα όπως αποδείχθηκε, για τρομοκράτη, καταδεικνύονται από έγγραφες καταθέσεις μαρτύρων και αστυνομικών καθώς και οπτικό υλικό που διέρρευσε την Τρίτη το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Μενέζες δεν πήδηξε πάνω από τις ηλεκτρονικές πόρτες του μετρό καθώς τον κυνηγούσαν οι αστυνομικοί, όπως αρχικά ελέχθη.

Βάσει των καταθέσεων που έφερε στο φως το βρετανικό κανάλι ITV, ο Βραζιλιάνος ηλεκτρολόγος περπατούσε με φυσιολογικό ρυθμό προς το σταθμό του μετρό, αγόρασε εφημερίδα και καθόταν στο τραίνο όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους αστυνομικούς.

Οι εικόνες που έχει στην κατοχή του το κανάλι δείχνουν τον ντε Μενέζες να φορά ένα μπουφάν από τζιν και όχι το ενισχυμένο άνορακ κάτω από το οποίο θα μπορούσε να κρύβει εκρηκτικά όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία.

Η ανεξάρτητη αρχή που διερευνά την υπόθεση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αποκαλύψεις. Η Χάριετ Γουίστριτς, μία από τις δικηγόρους της οικογένειες ντε Μενέζες θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις του ITV είναι εκρηκτικές και καταδεικνύουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία επιδόθηκαν οι αστυνομικές αρχές μετά το μοιραίο σφάλμα τους.

«Οι αποκαλύψεις δείχνουν πως οι αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας στα μέσα ενημέρωσης ήταν εσκεμμένα παραπλανητικές. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι από τη συμπεριφορά του θύματος δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς», είπε στο ΒΒC η συνήγορος της οικογένειας του Βραζιλιάνου που σκοτώθηκε από τους Βρετανούς αστυνομικούς.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι λένε οι ιατροδικαστές

Ζωντανοί ήταν αρκετοί από τους επιβαίνοντες κατά τη συντριβή του μοιραίου κυπριακού αεροσκάφους, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, λέει ο ελληνικός Τύπος. Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φουντώνουν τα σενάρια. Πυκνώνει το μυστήριο για την πτήση θρίλερ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.232 προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία, δήμους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσπάθησε να πιλοτάρει το αεροσκάφος. Ο 25χρονος φροντιστής, που είχε εκπαιδευθεί και ως πιλότος.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ανεξήγητη η τρελή πορεία. Το μόνο σίγουρο, η άθλια κατάσταση του αεροσκάφους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο «HELIOS» καίει κόμματα και πολιτικούς. Εμπλοκή του κυπριακού κομματικού συστήματος στην κρίση.

Η ΑΥΓΗ: Οι ουρανοί είναι δικοί τους! Η τραγωδία με το κυπριακό «Μπόινγκ» αποκαλύπτει την ασυδοσία στον αέρα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 320 μηνύσεις για απάτη εναντίον του Κοντομηνά στο Μόναχο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα τελευταία λεπτά της πτήσης ZU- 522. Πώς ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου επιχείρησε (μάταια) να προσγειώσει το κυπριακό αεροσκάφος στα Σπάτα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3 σενάρια για τον «τρίτο» άνθρωπο. Τι διέκριναν οι πιλότοι των δύο F-16 στο πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Φθηνές κι ακριβές αεροπορικές εταιρίες στο μικροσκόπιο.

ΕΘΝΟΣ: Μυστήριο πάνω από τα συντρίμμια. Πυκνώνει το σκοτάδι για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα δημιούργησε, ως προς τα αίτια, τσουνάμι από συγκρούσεις εκδοχών και αντιεκδοχών. Άλλα λένε οι μάρτυρες και άλλα οι ειδικοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μεγαλώνει το μυστήριο για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Νέα δεδομένα μετά τις πληροφορίες -σοκ από την Κύπρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο φροντιστής επί 23 λεπτά στο πηδάλιο. Ανδρέας Προδρόμου: Ο άνθρωπος που προσπάθησε να σώσει το Μπόινγκ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα μυστήρια πτήσης και πτώσης. Τύχη βουνό είχε η Αττική: Το μοιραίο Μπόινγκ συνετρίβη σε νεκρό σημείο.

ΕΞΠΡΕΣ: Δύσκολη ισορροπία. Ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες κατάρτισης της νέας οικονομικής πολιτικής.

ΕΣΤΙΑ: Σωρεία κακών συγκυριών. Τα πιθανά αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.

ESPRESSO: «Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου». Η εξομολόγηση του Κώστα Καραμανλή για το δίλημμα της κατάρριψης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιδρομή της Εφορίας σε 10 μέτωπα φοροδιαφυγής. Έκτακτα μέτρα από το φθινόπωρο λόγω της δραματικής υστέρησης εσόδων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δραματικό ημίωρο στο πιλοτήριο. Ύστατη προσπάθεια πλοήγησης του Μπόινγκ 737 από άγνωστο - Μάρτυρες, οι χειριστές των δύο F-16.

ΚΕΡΔΟΣ: Τα ακίνητα «σωσίβια» σε μια πετρελαϊκή κρίση. Ισχυρά «αντίβαρα» σε περίπτωση πτώσης των μετοχών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σκοτάδι από την «Helios». Τα στοιχεία του «θρίλερ» και τα ερωτηματικά.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σαφάρι για φοροελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις. Προσπάθεια για ανάκαμψη των δημοσίων εσόδων.

ΤΑ ΝΕΑ: Πάλευαν να τους σώσουν. Στο πιλοτήριο ως την τελευταία στιγμή.

Η ΝΙΚΗ: Πληθαίνουν τα ερωτήματα. Νέα στοιχεία «φουντώνουν» τα σενάρια για την τραγωδία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έγκλημα για περισσότερα κέρδη. Η πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων ηθικός αυτουργός του τραγικού δυστυχήματος.

TRAFFIC NEWS: Οι δύο πιλότοι των F-16... είδαν στο πιλοτήριο ύποπτες κινήσεις. Γιατί κρατούν απόρρητα τα στοιχεία; Τι έγινε το δεύτερο μαύρο κουτί;

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θρηνώδης Δεκαπενταύγουστος. Στη θλιβερή επέτειο της δεύτερης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η ΧΩΡΑ: Τι κρύβουν. Γιατί θα μείνουν απόρρητα διάφορα στοιχεία. Πώς έκοβε επί τρεις ώρες βόλτες με τον αυτόματο πιλότο ενώ θα εκτελούσε πτήση 1,5 περίπου ώρας;

Αεροπορική τραγωδία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του μοιραίου αεροσκάφους και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι 121 επιβαίνοντες λίγο πριν από τη συντριβή. Οι ιατροδικαστές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 26 από τους 121 ανθρώπους που επέβαιναν στο αεροπλάνο ήταν ζωντανοί προτού αυτό πέσει στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού. Μεταξύ αυτών και ο συγκυβερνήτης και οι δύο αεροσυνοδοί, που εξετάσθηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες από τους ιατροδικαστές».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «διαψεύδεται οριστικά η εκδοχή της αποσυμπίεσης στο μοιραίο αεροσκάφος. Στην αστυνομία θα καταθέσουν πιλότοι και φορείς των αρχών ασφαλείας. Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες της συντριβής».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «άλυτο μυστήριο παραμένει η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας Ήλιος με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη λύση του γρίφου. Όπως έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα, ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου πέθανε από κακώσεις την ώρα της πτώσης, όπως και οι αεροσυνοδοί. Όλοι οι επιβαίνοντες των οποίων οι σοροί έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα, διαπιστώθηκε ότι ήταν ζωντανοί την ώρα της συντριβής, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται πως είδαν έκρηξη λίγο πριν το Μπόινγκ πέσει στον Γραμματικό. Αίτημα να καταθέσουν οι πιλότοι των δύο F-16 που προσέγγισαν το μοιραίο αεροπλάνο υπέβαλε η Εισαγγελία Αθηνών. Οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας συνεχίζονται. Σήμερα θα σταλεί στη Γαλλία για αποκρυφτογράφηση το ένα μαύρο κουτί που έχει βρεθεί».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «ο θρήνος και η οδύνη φώλιασε στις καρδιές των συγγενών των θυμάτων του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος. Τα γιατί και τα διότι της μοιραίας πτώσης δίνουν και παίρνουν και δημιούργησαν τσουνάμι από Συγκρούσεις Εκδοχών και αντιεκδοχών. Οι αυτόπτες μάρτυρες κατά την πρόσκρουση αλλά και λίγο πριν από αυτήν μιλάνε για θόρυβο ή ακριβέστερα θορυβώδη κρότο λίγο πριν πέσει στο έδαφος και διασπαρεί εις τα εξ ων συνετέθη με όλα τα μοιραία επακόλουθα».

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «απορρίπτουν έμπειροι ειδικοί το σενάριο της αποσυμπίεσης ως ικανή αιτία για την πτώση του μοιραίου Μπόινγκ και ενστερνίζονται το ντόμινο βλαβών. Στο μεταξύ ο ιατροδικαστής Φ. Κουτσάφτης δήλωσε πως η σορός μιας αεροσυνοδού βρέθηκε κοντά στη σορό του άτυχου συγκυβερνήτη γεγονός που αποτελεί δραματική επιβεβαίωση της χθεσινής αποκάλυψης του Έθνους για την απεγνωσμένη προσπάθεια της άτυχης Χ. Χαραλάμπους να αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης του αεροπλάνου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «στον σκοτεινό λαβύρινθο εκατοντάδων διαφορετικών εκδοχών και των ερωτημάτων που καθεμία από αυτές αφήνει αναπάντητα συνεχίζουν να κινούνται οι διερευνητές του τραγικού αεροπορικού ατυχήματος της περασμένης Κυριακής».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι «μπορεί χθες να ήταν προγραμματισμένο να περάσουν την πύλη του νεκροταφείου στο Σχιστό ιατροδικαστές, ώστε να συνεχίζουν την εξέταση με τη μέθοδο του DNA στα 73 μη αναγνωρίσιμα πτώματα, ωστόσο κλιμάκιο ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα της Σήμανσης μαζί με Αμερικανούς αξιωματούχους και αξιωματικούς από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, έκαναν την εμφάνισή τους δίνοντας ξεχωριστή σημασία στο συμβάν!».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «νέα δεδομένα για τα πιθανά αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις εντατικές έρευνες που πραγματοποιούν οι Διωκτικές Αρχές και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «ο φροντιστής του Μπόινγκ, που είχε πτυχίο πιλότου ήταν, όπως εκτιμάται, η φιγούρα που είδαν στο πιλοτήριο οι χειριστές των F-16 να προσπαθεί ως την τελευταία στιγμή να σώσει το αεροπλάνο. Κοντά του ήταν οι αεροσυνοδοί Χάρις Χαραλάμπους και Λουΐζα Βουτέρη».

H ESPRESSO αναφέρει ότι «για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ήταν τα 40 πιο δραματικά λεπτά της ζωής του. Αν και οι πολιτικοί καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις -πολλές φορές υπό φοβερή πίεση χρόνου- που καθορίζουν το μέλλον μιας χώρας, η απόφαση που θα έπρεπε να πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν θέμα ζωής ή θανάτου για 121 ψυχές. Μια απόφαση που αν ήταν λανθασμένη, θα βάρυνε για πάντα στη συνείδησή του. Ευτυχώς που δεν χρειάστηκε να την πάρει τελικά».

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι τα ονόματα των χειριστών παραμένουν ακόμα επτασφράγιστο μυστικό, ενώ με συντονισμένες ενέργειες τα φώτα της δημοσιότητας έχουν παραμείνει μακριά».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «το σενάριο της σταδιακής αποσυμπίεσης κερδίζει έδαφος, καθώς η νεκροτομή των 26 σορών που έχουν αναγνωρισθεί απέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή της συντριβής».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «ο Ανδρέας Προδρόμου έκανε την απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το Μπόινγκ και την αγαπημένη του Χάρις Χαραλάμπους, επίσης αεροσυνοδό και μέλος του πληρώματος του μοιραίου Μπόινγκ».

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «η οργή και η αγανάχτηση διαδέχονται τη βαθιά θλίψη, που προκάλεσε η συντριβή του αεροσκάφους της ιδιωτικής εταιρίας HELIOS καθώς ώρα με την ώρα πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον τρόπο που λειτουργούν συνολικά δεκάδες παρόμοιες εταιρίες, οι οποίες λυμαίνονται τον τομέα των αερομεταφορών. Εκείνο που δε χωράει την παραμικρή αμφισβήτηση είναι το γεγονός ότι ηθικός αυτουργός για το καινούργιο έγκλημα του κεφαλαίου, που παρέσυρε στο θάνατο τους 121 επιβάτες του αεροσκάφους, είναι η πολιτική της παράδοσης των αγορών στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών αερομεταφορών».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «σε σωρεία κακών συγκυριών πρέπει να αποδοθή η πρωτοφανής τραγωδία με το αεροσκάφος της Κυπριακής εταιρείας Helios. Όπως επεσήμαναν ειδικοί, στα σύγχρονα αεροπλάνα υπάρχουν τέτοιες προδιαγραφές ασφαλείας και τόσο αυτοματοποιημένες διαδικασίες αν κάτι πάη στραβά, ώστε η μόνη εξήγησις της τραγωδίας είναι η βλάβη στο σύστημα συμπιέσεως να συνοδεύθηκε από σειρά κακών συγκυριών».

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «λίγα λουλούδια στη μνήμη των νεκρών εναπόθεσαν χθες οι συγγενείς τους που πήγαν στο Γραμματικό, στον τόπο της τραγωδίας. Αποκαλύπτεται εν τω μεταξύ ότι επί 23 λεπτά ο 25χρονος φροντιστής του μοιραίου Μπόινγκ Ανδρέας Προδρόμου κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να αποτρέψει τη συντριβή του αεροσκάφους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, το αεροσκάφος πετούσε ακυβέρνητο από τις 10.25 το πρωί της Κυριακής χωρίς κανένας να μπορεί να παρέμβει στην πορεία του. Για τις προσπάθειες του φροντιστή ενημέρωνε συνεχώς τη βάση του στην Αγχίαλο ο ένας από τους χειριστές των αεροσκαφών F-16 που παρακολουθούσαν το Μπόινγκ».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι «τρία εικοσιτετράωρα μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό, σκοτάδι καλύπτει τις πραγματικές αιτίες της συντριβής του Μπόινγκ 737 της κυπριακής εταιρείας Helios, που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους. Τα νέα στοιχεία που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας και ανατρέπουν κάποιες από τις πρώτες εκδοχές για τις συνθήκες του δυστυχήματος, αναφέρουν ότι στο πιλοτήριο παρίστατο πρόσωπο με γνώσεις πιλότου, το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χειριστών των F-16, επιχειρούσε απεγνωσμένα έως την τελευταία στιγμή να ελέγξει την πορεία του αεροσκάφους».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι «μυστήριο καλύπτει τη τρελή πορεία του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρίας Ήλιος, που συνετρίβη την Κυριακή στο Γραμματικό στέλνοντας στον θάνατο 121 ανθρώπους. Οι ιατροδικαστές επισημαίνουν ότι οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους ήταν ζωντανοί κατά την στιγμή της πρόσκρουσης. Έτσι καταρρίπτεται το σενάριο για αποσυμπίεση και ότι οι επιβάτες ήταν νεκροί από την έλλειψη οξυγόνου. Η τρελή πορεία και η πτώση του αεροσκάφους είναι ανεξήγητη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αεροσκάφος ήταν σε άθλια κατάσταση παρά τα όσα ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι της εταιρίας Ήλιος. Έτσι τα ερωτηματικά παραμένουν».

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι «πυκνό μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα αίτια της πτώσης του Boeing της κυπριακής εταιρείας Helios. Επιστολή 17 σελίδων με τα στοιχεία των Κυπριακών αρχών της μοιραίας πτήσης απέστειλε ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, στον Έλληνα ομόλογό του Μιχάλη Λιάπη. Η επιστολή χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητη. Νέα διάσταση στα αίτια του θανάτου ορισμένων από τους επιβάτες έδωσαν οι ιατροδικαστές, που εξετάζουν τις σορούς και οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι αρκετοί μπορεί να είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, αλλά δεν ήταν νεκροί».

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «σε σύγχρονη πειρατεία στον αέρα εξελίσσεται η δραστηριότητα δεκάδων εταιρειών χαμηλού κόστους, που ολοένα και εξαπλώνονται στις αεροπορικές γραμμές εκμεταλλευόμενες την ιδιωτικοποίηση των εθνικών αερομεταφορέων και την απορρύθμιση των αεροπορικών συγκοινωνιών. Μια απ΄ αυτές και η εταιρεία Ήλιος, που είναι αδιευκρίνιστο αν είναι κυπριακών ή βρετανικών συμφερόντων, στην οποία ανήκε το Μπόινγκ 737 που έπεσε την Κυριακή στο Γραμματικό Αττικής, μετά από μια τρελή πορεία στον ουρανό του Αιγαίου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 09:49 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στη Βαγδάτη

Η μία επίθεση έλαβε χώρα σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες στάσεις λεωφορείων στη Βαγδάτη

Τρεις αυτοκινητοβόμβες εξερράγησαν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτης, επιφέροντας το θάνατο περισσότερων από 40 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 80.

Δύο από τις εκρήξεις έλαβαν χώρα σε μία στάση λεωφορείου κατά την πρωϊνή ώρα αιχμής.

Η μία από αυτές ήταν επίθεση αυτοκτονίας. Πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού έχουν τυλίξει την περιοχή, καθώς έχουν τυλιχθεί στις φλόγες αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε τρίτη έκρηξη, κοντά στο νοσοκομείο όπου μεταφέρονταν οι τραυματίες των δύο πρώτων εκρήξεων.

Και οι τρεις βομβιστικές επιθέσεις έλαβαν χώρα με μισή ώρα διαφοράς μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχε μεγάλος συντονισμός.

Τα περισσότερα θύματα των επιθέσεων ήταν απλοί πολίτες. Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από τις οργανώσεις ανταρτών στη Βαγδάτη.

Οι βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ οι Ιρακινοί πολιτικοί συνεχίζουν τις συζητήσεις τους για το Σύνταγμα της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, ενώ πραγματοποιούνταν οι διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα της χώρας, οι επιθέσεις είχαν μειωθεί.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλα προβλήματα

Του οικονομικού ρεπόρτερ του BBC, Στιβ Σίφερες

Σεχεδόν ένας στους δύο Παλαιστίνιους ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας

Η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εάν δεν διευθετηθούν θέματα-κλειδιά όσον αφορά τους εμπορικούς φραγμούς.

Από το 2000, όταν άρχισε η ιντιφάντα, η παλαιστινιακή οικονομία βρίσκεται σε κρίση.

Κι η κρίση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη και αισθητή στη Λωρίδα της Γάζας που δεν έχει ούτε τη γεωργία αλλά ούτε και την ελαφρά βιομηχανία της Δυτικής Όχθης.

Η οικονομία της Λωρίδας της Γάζας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ.

Έτσι, το κλείσιμο των συνόρων για λόγους ασφαλείας είχε βαρύτατες επιπτώσεις για τους κατοίκους της Γάζας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1999 ώς το 2004 διπλασιάστηκε η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας, φθάνοντας το 35%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Όχθη ήταν 23%.

Επιπλέον, κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, το ποσοστό των κατοίκων που βρίσκδεται στο όριο της φτώχειας έφτασε το 65%--είναι δηλ. διπλάσιο απ'αυτό που παρατηρείται στη Δυτική Όχθη.

Σε σύγκριση με το Ισραήλ, δε, το 88% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Η παλαιστινιακή οικονομία καταφέρνει να συντηρηθεί με τη βοήθεια που λαμβάνει απ'το εξωτερικό και η οποία έχει χρειαστεί να διπλασιασθεί, φθάνοντας το ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο και προσθέτοντας έτσι περίπου 400 δολάρια ετησίως στο κατα κεφαλήν εισόδημα των Παλαιστινίων.

Πόλεμος και κυρώσεις

Η οικονομία της Γάζας επλήγη ιδιαίτερα το 2004 λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων με το Ισραήλ.

Μία σειρά από μέτρα που έλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι μετακινήσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και να μην επιτραπεί επίσης η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών ατην Αίγυπτο ή το Ισραήλ.

Αυτό οδήγησε στη μείωση των εξαγωγώβ. Επίσης υπήρξαν προσωρινοί περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια και ο αριθμός των εργατών που πήγαιναν στο Ισραήλ για να δουλέχουν μειώθηκε στους 1.000 την ημέρα. Την προηγούμενη χρονιά, 6.000 Παλαιστίνιοι πήγαιναν κάθε μέρα στο Ισραήλ.

Επιπλέον, υπέστη σοβαρές κι εκτεταμένες ζημίες η υποδομή της Γάζας--δρόμοι, κτίρια, καταστήματα.

Εμπόριο και γεωργία

Η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα μπορεί να επιφέρει κάποια κέρδη στην τοπική οικονομία, αλλά υπάρχουν μείζονα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που περιμένουν ακόμη τη λύση τους.

Θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς που υφίστανται όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Στους οικισμούς που άφησαν πίσω τους οι έποικοι υπάρχουν εγκαταστάσεις κι εξοπλισμοί, π.χ. θερμοκήπια, που μπορεί ν'αξιοποιηθούν.

Υπάρχει επίσης η προοπτική της βελτίωσης της αγροτικής υποδομής στο μέλλον, εάν η Λωρίδα της Γάζας καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η Λωρίδα της Γάζας έχεις πρόσβαση στη Μεσόγειο και μπορεί έτσι να γίνει ο κύριος λιμένας του θύλακα.

Αλλά για να γίνουν επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας, θα πρέπει να ληφθούν προηγουμένως αποφάσεις-κλειδιά όσον αφορά τις μελοντικές σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

Για την ώρα, οι δύο πλευρές συνδέονται με μία κοινή τελωνειακή ένωση, όσον αοφορά το εξωτερικό εμπόδιο. Αυτό σημαίνει πως τα παλαιστινιακά προϊόντα μπορούν να εξαχθούν ελεύθερα στο εξωτερικό, περνώντας μέσ'απ'το Ισραήλ.

Αλλά το Ισραήλ έχει αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να καταργήσει αυτή την τελωνειακή ένωση στη Γάζα μόλις τεθεί η περιοχή αυτή υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μία τέτοια κίνηση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα για την παλαιστινιακή οικονομία, περιορίζοντας την πρόσβασή της στην ισραηλινή αγορά και μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα της Παλαιστινιακής Αρχής από δασμούς που θ'αναγκασθεί να χάσει.

Αλλά για να μην απομονωθει ακόμη περισσότερο η Γάζα, χρειάζεται να υπάρξει φυσική σύνδεση με τη Δυτική Όχθη--κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν το Ισραήλ κρίνει πως δεν του δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της ασφαλείας.

Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ κάνει και μερικές άλλες κινήσεις για την αποσύνδεση της δικής του οικονομίας από την παλαιστινιακή--κτίζοντας, λ.χ., φράκτη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και ανακοινώνοντας τα σχέδια του να σταματήσει από το 2008 να χορηγεί άδειες εργασίας στους Παλαιστίνιους που θα θέλουν να εργασθούν στο έδαφός του.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεσή της που σχολιάζει την ισραηλινή απαγκίστρωση, τονίζει πως «ένα εμφατικό δόγμα φυσικού και οικονομικού χωρισμού δεν αναμένεται να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαιτερα όταν είναι γνωστό πως για να μπορέσει ν'ανακάμψει η παλαιστινιακή οικονομία, χρειάζεται να επανασυνάψει εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ».

Τα μέτρα που λαμβάνει ή σχεδιάζει να λάβει το Ισραήλ έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος , σύμφωνα με τον ίδιο διεθνή οργανισμό ο οποίος εκτιμά ότι για να γνωρίσει η παλαιστινιακή οικονομία ευημερία, τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να τεθούν σ'εφαρμογή.

Το Ισραήλ αντιτείνει πως πρόκειται να επενδύσει εκατομμύρια για τη βελτίωση των μεθοριακών διαβάσεων και θέλει, τονίζει, να ενθαρρύνει την παλαιστινιακή αυτονομία.

Αλλά με δεδομένο ότι η παλαιστινιακή οικονομία είναι το ένα τεσσαρακοστό (1/40) της ισραηλινής (3 δισεκατομμύρια δολάρια η μία, 130 δισεκατομμύρια δολάρια η άλλη), είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει για αρκετό χρόνο να ζει στη σκιά της.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 06:23 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση εκκένωσης οικισμών

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται στους εβραϊκούς οικισμούς

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός έχουν αρχίσει την επιχείρηση εκδιωγμού των Εβραίων εποίκων, οι οποίοι αψήφισαν την προθεσμία που είχε δοθεί για την αποχώρησή τους από τους οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οχηματοπομπές στρατιωτικών αρμάτων μάχης του Ισραήλ έφτασαν στους οικισμούς για να θέσουν σε εφαρμογή την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εκκενώσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα.

Στον μεγαλύτερο οικισμό, Νεβ Ντεκαλίμ, γυναίκες στρατιώτες απομάκρυναν τους εποίκους που δεν ήθελαν να φύγουν.

Περίπου οι μισοί έποικοι έχουν φύγει μέχρι στιγμής από τους 21 συνολικά εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ομάδες εργασίας Παλαιστινίων

Εν τω μεταξύ, Παλαιστίνιοι μαχητές προσφέρουν τη βοήθειά τους σε ορισμένες ομάδες εργασίας που στήθηκαν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, για τον συντονισμό της παράδοσης των οικισμών στους Παλαιστινίους.

Στις ομάδες εργασίας συμμετέχουν μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά και μέλη της πολιτικής οργάνωσης Φατάχ.

Μετά την λήξη της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα της Τρίτης ένας σημαντικός αριθμός εποίκων εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στους οικισμούς κυρίως στον Ελέι Σινάι, βόρεια της Γάζας.

Οι έποικοι του εν λόγω οικισμού αρνούνται να αποχωρήσουν αν πρώτα η κυβέρνηση Σαρόν δεν τους δώσει εγγυήσεις ότι θα εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή με τη μορφή της κοινότητας που είχαν έως χθες.

Αποφασισμένες οι ισραηλινές δυνάμεις

Στην επιχείρηση εκκένωσης των οικισμών της Γάζας συμμετέχουν 55.000 στρατιώτες και αστυνομικοί που έχουν εντολή να μετακινήσουν έστω και με τη βία τους εποίκους που αντιστέκονται.

Πάντως ο επικεφαλής της επιχείρησης, στρατηγός Νταν Χαρέλ, δήλωσε πως για την εκκένωση των οικισμών θα αποφευχθεί η χρήση ακραίων μεθόδων και οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν με το φως της ημέρας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρεγκέφ, μιλώντας στο BBC επανέλαβε την αποφασιστικότητα των αρχών του Ισραήλ να έχουν εκκενώσει έως την Τετάρτη το βράδυ όλη τη Λωρίδα της Γάζας

«Η διήμερη διορία έχει παρέλθει και όσοι μένουν μέσα θεωρούνται παράνομοι. Θα μετακινηθούν ακόμα κι αν χρειαστεί να καταφύγουμε σε μέσα που δεν θα θέλαμε με τίποτα να χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε στο BBC ο ισραηλινός εκπρόσωπος εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή του Ισραήλ θα αποδειχθεί εποικοδομητική για την ειρήνη.


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου)

Το μπαλάκι στους Παλαιστίνιους

Ποικιλία θεμάτων φιλοξενεί ο ευρωπαικός τύπος με την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας να καταλαμβάνει πολλά πρωτοσέλιδα

«Ιστορική ευκαιρία για τη Μέση Ανατολή» χαρακτηρίζει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διαλύσει τους εβραικούς οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας, η Φρανκούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

Η γερμανική ημερησία προειδοποιεί τους Παλαιστίνιους να μην εκλάβουν την αποχώρηση από τη Γάζα, ως αδυναμία και να αναμένουν περαιτέρω υποχωρήσεις από πλευράς Ισραήλ.

Ωστόσο η εφημερίδα δεν παραλείπει να τονίσει ότι η κίνηση του Αριέλ Σαρόν μεταθέτει την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή που καλείται πλέον να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει σελίδα αφού πρώτα εξουδετερώσει την τρομοκρατία..

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης καταλήγει:

«Οι εξελίξεις στη Γάζα μπορεί να γίνουν η αρχή του τέλους της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστινίων»

Η Μπερλινγκσκε Τιντέντε της Δανίας συμφωνεί ότι η αποχώρηση των εβραίων από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μια «ιστορική ευκαιρία».

Παράλληλα, είναι πολύ επιφυλακτική για το κατά πόσο η ευχή της θα ευοδωθεί μιας και πάρα πολλές ευκαιρίες στα παρελθόν έμειναν ανεκμετάλλευτες.

Ετερόκλητη συμμαχία

Αναφερόμενη στην κυβέρνηση συνασπισμού δεξιών, αριστερών και τουρκόφωνων στη Βουλγαρία, η Ντερ Στανταρντ της Αυστρίας σημειώνει:

«Ο Σιμεόν Σαχομπουργκόσκι και το Εθνικιστικό του Κίνημα έχουν, χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας όταν υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας με ένα κόμμα, το σοσιαλιστικό, που λοιδορούσαν ασύστολα.» σχολιάζει η Ντερ Στανταρντ

Ετοιμότητα για το Πετρέλαιο

Αξιολογώντας τα μέτρα που εξήγγειλε η γαλλική κυβέρνηση σχετικά με τον καλπασμό της τιμής του πετρελαίου η Λιμπερασιόν σημειώνει:

«Να μιλάμε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι υπό τις παρούσες συνθήκες σχήματα λόγου. Απαιτείται εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής και απεξάρτηση από το πετρέλαιο».

Η Λε Μοντ αναφέρεται στην συνεχιζόμενη απομόνωση της Ιαπωνίας που 60 χρόνια μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει ακόμα αποκαταστήσει την εικόνα της στον κόσμο.

«Εξήντα χρόνια μετά την ήττα, η Ιαπωνία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ άλλοτε από τους γείτονές της. Αυτό αποδεικνύεται από την έντονη αντίθεση της Κίνας και της Νότιας Κορέας στο φιλόδοξο σχέδιο της να διεκδικήσει μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Αυτό καταδεικνύει διπλωματικό έλλειμμα.


Νέα στοιχεία για τον Βραζιλιάνο

Ανατρέπεται η αστυνομική εκδοχή για τον θάνατο του Ζαν Τζαρλς ντε Μενέντεζ

Μεγάλες αντιφάσεις με τις αρχικές καταθέσεις των αστυνομικών που σκότωσαν τον βραζιλιάνο Ζαν Τσάρλς ντε Μενέζες, εκλαμβάνοντάς τον, λαθεμένα όπως αποδείχθηκε, για τρομοκράτη, καταδεικνύονται από έγγραφες καταθέσεις μαρτύρων και αστυνομικών καθώς και οπτικό υλικό που διέρρευσαν την Τρίτη το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Μενέζες δεν πήδηξε πάνω από τις ηλεκτρονικές πόρτες του μετρό καθώς τον κυνηγούσαν οι αστυνομικοί, όπως αρχικά ελέχθη.

Βάσει των καταθέσεων που έφερε στο φως το βρετανικό κανάλι βραζιλιάνος ηλεκτρολόγος περπατούσε με φυσιολογικό ρυθμό προς το σταθμό του μετρό, αγόρασε εφημερίδα και καθόταν στο τραίνο όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους αστυνομικούς.

Οι εικόνες που έχει στην κατοχή του το κανάλι δείχνουν τον ντε Μενέζες να φορά ένα μπουφάν από τζιν και όχι το ενισχυμένο άνορακ κάτω από το οποίο θα μπορούσε να κρύβει εκρηκτικά όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία.

Η ανεξάρτητη αρχή που διερευνά την υπόθεση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αποκαλύψεις Η Χάριετ Wistrich, μια από τις δικηγόρους της οικογένειες ντε Μενέζες θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις του ITV είναι εκρηκτικές και καταδεικνύουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία επιδόθηκαν οι αστυνομικές αρχές μετά την γκάφα τους

«Οι αποκαλύψεις δείχνουν πως οι αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας στα μέσα ενημέρωσης ήταν εσκεμμένα παραπλανητικές. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι από τη συμπεριφορά του θύματος δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς, είπε στο ΒΒΣ η συνήγορος της οικογένειας του βραζιλιάνου που σκοτώθηκε από αστυνομικούς


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ολέθριο λάθος

Ανατρέπεται η αστυνομική εκδοχή για τον θάνατο του Ζαν Τζαρλς ντε Μενέντεζ

Μεγάλες αντιφάσεις με τις αρχικές καταθέσεις των αστυνομικών που σκότωσαν τον βραζιλιάνο Ζαν Τσάρλς ντε Μενέζες, εκλαμβάνοντάς τον, λαθεμένα όπως αποδείχθηκε, για τρομοκράτη, καταδεικνύονται από έγγραφες καταθέσεις μαρτύρων και αστυνομικών καθώς και οπτικό υλικό που διέρρευσαν την Τρίτη το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Μενέζες δεν πήδηξε πάνω από τις ηλεκτρονικές πόρτες του μετρό καθώς τον κυνηγούσαν οι αστυνομικοί, όπως αρχικά ελέχθη.

Βάσει των καταθέσεων που έφερε στο φως το βρετανικό κανάλι βραζιλιάνος ηλεκτρολόγος περπατούσε με φυσιολογικό ρυθμό προς το σταθμό του μετρό, αγόρασε εφημερίδα και καθόταν στο τραίνο όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους αστυνομικούς.

Οι εικόνες που έχει στην κατοχή του το κανάλι δείχνουν τον ντε Μενέζες να φορά ένα μπουφάν από τζιν και όχι το ενισχυμένο άνορακ κάτω από το οποίο θα μπορούσε να κρύβει εκρηκτικά όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία.

Η ανεξάρτητη αρχή που διερευνά την υπόθεση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αποκαλύψεις Η Χάριετ Wistrich, μια από τις δικηγόρους της οικογένειες ντε Μενέζες θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις του ITV είναι εκρηκτικές και καταδεικνύουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία επιδόθηκαν οι αστυνομικές αρχές μετά την γκάφα τους

«Οι αποκαλύψεις δείχνουν πως οι αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας στα μέσα ενημέρωσης ήταν εσκεμμένα παραπλανητικές. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι από τη συμπεριφορά του θύματος δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς, είπε στο ΒΒΣ η συνήγορος της οικογένειας του βραζιλιάνου που σκοτώθηκε από αστυνομικούς


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 06:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες κατάφεραν να σπάσουν την πύλη του Νεβ Ντεκαλίμ

Το δυσκολότερο μέρος της επιχείρησης απομάκρυνσης των ισραηλινών εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο στρατός του Ισραήλ..

Μετά την λήξη της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα της Τρίτης ένας σημαντικός αριθμός εποίκων εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στους οικισμούς κυρίως στον Ελέι Σινάι Βόρεια της Γάζας, αρνούμενοι να αποχωρήσουν αν πρώτα η κυβέρνηση Σαρόν δεν τους δώσει εγγυήσεις ότι θα εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή με τη μορφή της κοινότητας που είχαν έως χθες.

Στην επιχείρηση εκκένωσης των οικισμών της Γάζας συμμετέχουν 55.000 στρατιώτες και αστυνομικοί που έχουν εντολή να μετακινήσουν έστω και με τη βία τους εποίκους που αντιστέκονται.

Πάντως ο επικεφαλής της επιχείρησης στρατηγός Νταν Χαρέλ, δήλωσε πως για την εκκένωση των οικισμών θα αποφευχθεί η χρήση ακραίων μεθόδων και οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν με το φως της ημέρας.

Παρόλο που αρχικό σχέδιο ήταν να εκκενωθεί ο οικισμός Νεβ Ντεκαλίμ, ο μεγαλύτερος στη Γάζα, θέατρο συγκρούσεων 50 εποίκων με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την Τρίτη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Ελλ. Υπηρεσίας Πάνο Χαρίτο, ο στρατός προσανατολίζεται να ξεκινήσει την επιχείρηση εκένωσης από μικρότερους οικισμούς.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι στην συνοριακή μεθόριο με τη Γάζα έχουν συγκετρωθεί αρκετοί έποικοι από τη Δυτική Όχθη με σκοπό να ενισχύσουν τους εποίκους που δεν θέλουν να μετακινηθούν.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Ρεγκέφ, μιλώντας στο ΒΒΣ επανέλαβε την αποφασιστικότητα των αρχών του Ισραήλ να έχουν εκκενώσει έως την Τετάρτη το βράδυ όλη τη Λωρίδα της Γάζας

«Η διήμερη διορία έχει παρέλθει και όσοι μένουν μέσα θεωρούνται παράνομοι. Θα μετακινηθούν ακόμα κι αν χρειαστεί να καταφύγουμε σε μέσα που δεν θα θέλαμε με τίποτα να χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε στο ΒΒΣ ο ισραηλινός εκπρόσωπος εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή του Ισραήλ θα αποδειχθεί εποικοδομητική για την ειρήνη.

«Είναι προς το συμφέρον όλων η πολιτική που ακολουθήσαμε στην περίπτωση της Λωρίδας της Γάζας να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Με αυτό εννοώ ότι θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός σύγχρονου κρατικού μηχανισμού από παλαιστινιακής πλευράς, μιας διοίκησης αποφασισμένης και ικανής να κλείσει οριστικά το δρόμο στους τρομοκράτες. Ευχόμαστε επίσης πως η Λωρίδα της Γάζας θα μετατραπεί σε μια εύπορη οικονομικά ζώνη για το τα 1.3 εκατ. Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτή».


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005 - 04:03 (Ώρα Λονδίνου)

Πυκνώνει το μυστήριο

«Τα F16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας κατέγραψαν το δράμα στο πιλοτήριο του Μπόιγκ» γράφει η Γκάρντιαν

«Το τζέτ της «Ήλιος» είχε και στο παρελθόν προβλήματα από-συμπίεσης» επισημαίνουν οι Τάιμς.

Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία ενός πρώην μηχανικού της κυπριακής εταιρίας που ισχυρίζεται ότι πολλοί συνάδελφοί του είχαν αποχωρήσει από την «Ήλιος» καταγγέλλοντας την πλημμελή συντήρηση των αεροπλάνων.

Οι Τάις αναφέρονται επίσης και στον γερμανό πιλότο Χανς Γιούργκεν Μέρτεν το πτώμα του οποίου δεν έχει ακόμα αναγνωρισθεί. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο 58χρονος Μέρτεν δούλεψε στο παρελθόν για ένα δίμηνο στην βρετανική Jet2 καθώς και στην εasyJet. Η Jet2 αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει φήμες που κυκλοφόρησαν την Δευτέρα ότι ο Μέρτενς είχε απολυθεί εξ αιτίας σειράς λαθών του που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

H Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει ότι το πλήρωμα καμπίνας προσπάθησε απεγνωσμένα να θέσει υπό έλεγχο το αεροπλάνο.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σε δήλωση της διεύθυνσης του αεροδρομίου του Μπέρμιγχαμ σύμφωνα με την οποία μια μέρα πριν το δυστύχημα, άλλο αεροπλάνο της «Ήλιος», πάλι Μπόιγκ 737 ανέφερε εν πτήσει, ότι είχε πρόβλημα με τα φλάπς των φτερών. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε μετά την λήψη έκτάκτων μέτρων από τις αρχές του αεροδρομίου.

Η Ιντιπέντεντ χαρακτηρίζει την συντριβή του αεροπλάνου ως μυστήριο που αντί να ξεδιαλύνει περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

«Το μυστήριο της αεροπορικής καταστροφής γίνεται ακόμα πιο σκοτεινό καθώς αποκαλύπτεται ότι ο συν-κυβερνήτης και ένα μέλος του προσωπικού καμπίνας ήταν μεταξύ των δεκάδων επιβατών που ήταν ακόμα ζωντανοί τη στιγμή που το Μπόινγκ 737 συνθλίβονταν στα ελληνικά βουνά σκοτώνοντας και τους 121 επιβαίνοντες» γράφει η Ιντιπίντεντ

Διαψεύδεται η Σκότλαντ Γιάρντ

Στις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού καναλιού ITV σχετικά με την τραγική υπόθεση του βραζιλιάνου Ζαν Τσάρλς ντε Μενέζες που πυροβολήθηκε εξ επαφής οκτώ φορές από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Σκότλαντ Γιάρντ, που τον εξέλαβαν, λαθεμένα, για τρομοκράτη, αναφέρονται οι βρετανικές εφημερίδες.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που διέρρευσαν στο κανάλι ITV που δείχνουν τον ντε Μενέζες να συμπεριφέρεται κανονικά και όχι ύποπτα όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία.

«Αν όλα αυτά τα τρομερά που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της ITV είναι αληθινά, η οικογένεια του θύματος θα ζητήσει παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών και τεράστιες αποζημιώσεις» επισημαίνει η εφημερίδα

«Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτουν την αλήθεια για τον θάνατο του Βραζιλιάνου» είναι ο τίτλος της Τελεγκραφ επισημαίνοντας ότι: «ολέθρια λάθη της αστυνομίας οδήγησαν στον θάνατο ενός αθώου»

«Τα έγγραφα που διέρρευσαν στο ITV διαψεύδουν το επιχείρημα της αστυνομίας ότι ο Μενέζες φορούσε φουσκωτό άνορακ που μπορούσε να κρύβει εκρηκτικά. Το θύμα φορούσε ένα τζιν μπουφάν και είχε μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο Μενέζες πέθανε εξ αιτίας πιο κακών εκτιμήσεων, ολέθριων λαθών και λαθεμένων αποφάσεων των αστυνομικών απ ότι αρχικά πιστεύονταν» υποστηρίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Στο αντίστοιχο άρθρο οι Τάιμς επισημαίνουν επίσης ότι η αστυνομία έκανε σειρά καταστροφικών λαθών στην προσπάθεια της να εντοπίσει 21 πιθανούς βομβιστές μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

«Μετά τις αποκαλύψεις της ITV, ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις προκειμένου να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πώς μια τόσο καλά σχεδιασμένη, όπως αρχικά είπε, επιχείρηση πήγε τόσο στραβά» γράφουν οι Τάιμς.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν στέκεται στην αποκάλυψη ότι ο Μενέζες πριν σκοτωθεί είχε ακινητοποιηθεί από έναν αστυνομικό.

«Ακινητοποιήθηκε πριν εκτελεσθεί. Οι αστυνομικοί δεν τον είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει. Δεν έκανε καμιά προσπάθεια να διαφύγει» είναι ο τίτλος της Γκάρντιαν που κρίνει ότι το πιο επιβαρυντικό στοιχεία είναι ότι ο Μενέζες είχε πριν την εκτέλεση του, ακινητοποιηθεί από τους αστυνομικούς, άρα ήταν ακίνδυνος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.