Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-08-19
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 20:51 (Ώρα Λονδίνου) Αμπάς: «Ιστορικές ημέρες χαράς» Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας την Παρασκευή ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους, τόνισε πως η διαδικασία που άρχισε αυτή την εβδομάδα στη Γάζα θα πρέπει να επαναληφθεί στη Δυτική Όχθη και, Θεού θέλοντος, όπως είπε, και στην Ιερουσαλήμ. Ζούμε, είπε ο κ. Αμπάς, «ιστορικές ημέρες χαράς». Εμείς οι Παλαιστίνιοι, είπε ο κ. Αμπάς, θα πρέπει τώρα να εργασθούμε σκληρά για ν'ανοικοδομήσουμε το έθνος μας και την υποδομή μας. Ο Μαχμούντ Αμπάς προέβη στις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο της Ράφα που θα πρέπει, όπως τόνισε, να ξαναχτισθεί για να μπορούν οι Παλαιστίνιοι να έχουν το δικό τους αεροδρόμιο. Αλλά όπως επισημαίνει ανταποκριτής του BBC, το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο όλων των διόδων στη Γάζα, από αέρος και δια θαλάσσης, επειδή φοβάται πως ακραία στελέχη των Παλαιστινίων μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις διόδους αυτές για να φέρουν λαθραία στη Γάζα βαρέα όπλα. Ολοκληρώνεται η εκκένωση των εποίκων Εν τω μεταξύ, στο τελευταίο της στάδιο βρίσκεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού που στόχο έχει την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Η επιχείρηση διεκόπη την Παρασκευή το βράδυ λόγω της αργίας του ιουδαϊκού Σαββατίου, αλλά οι ισραηλινές αρχές ελπίζουν πως θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα--νωρίτερα απ'ό,τι περίμεναν. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν δεκάδες διαδηλωτές από συναγωγή του Γκαντίντ Από τους 21 αρχικά οικισμούς είχαν μείνει την Παρασκευή μόνο τέσσερις. Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να απομακρύνουν όσους παρέμεναν την Παρασκευή στον μικρό οικισμό Γκαντίντ, όπου συνάντησαν μικρότερη αντίσταση σε σύγκριση με την αντίσταση που προέβαλαν την προηγουμένη οι διαδηλωτές στους οικισμούς Κφαρ Νταρόμ και Νέβε Ντεκαλίμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές, πάνω από 70 στρατιώτες και διαδηλωτές τραυματίσθηκαν την Πέμπτη στις συγκρούσεις που έγιναν στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Μπορεί η επιχείρηση αυτή να έφερε τον ισραηλινό στρατό αντιμέτωπο με Ισραηλινούς πολίτες, αλλά δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιόθ Αρονόθ δείχνει ότι σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίον ο στρατός χειρίστηκε την απομάκρυνση των εποίκων.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου) Βρέθηκε και το δεύτερο «μαύρο κουτί» Βρέθηκε το δεύτερο «μαύρο κουτί» του Μπόινγκ της εταιρείας Helios Airways, που περιέχει τις συνομιλίες των πιλότων. Το δεύτερο αυτό κουτί εντοπίστηκε σε χαράδρα που βρίσκεται νότια από το σημείο όπου είχε βρεθεί η ουρά του αεροσκάφους. Στη Γαλλία θα σταλεί κι αυτό το στοιχείο--βρίσκεται ήδη εκεί κι εξετάζεται το πρώτο «μαύρο κουτί» που έχει καταγράψει τα όργανα του αεροπλάνου. Εξάλλου, σύμφωνα με νεότερες ερμηνείες που δίδουν διάφοροι εμπειρογνώμονες για τα αίτια της αεροπορικής αυτής τραγωδίας, δεν αποκλείεται το αεροπλάνο της Helios Airways να έπεσε λόγω έλλειψης καυσίμων. Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππος Κοτσαφτης, ο οποίος είχε ενημερώσει νωρίτερα τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Πασπαληγούρα, οι τοξικολογικές έρευνες που έγιναν σε πτώματα των θυμάτων έδειξαν πως δεν εντοπίστηκαν δείγματα μονοξειδίου του άνθρακα σε έξι θύματα. Οι τοξικολογικές εξετάσεις συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση των θυμάτων: Κύπριοι οδοντίατροι αποστέλλουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών το ιστορικό πελατών τους που επέβαιναν στο Μπόινγκ της Helios Airways. Aπ' το Λούτον στο Στάνστεντ Εν τω μεταξύ, ένα αεροσκάφος της εταιρίας Helios Airways που ταξίδευε την Παρασκευή από τη Λάρνακα στο Λούτον της Βρετανίας προσγειώθηκε με επιτυχία τελικά, αλλά στο Στάνστεντ και όχι στο Λούτον. Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, το αεροσκάφος, τύπου Μπόινγκ 737-800, εκτελούσε την πτήση ZU400 και μετέφερε 177 επιβάτες. Αν κι είχε προορισμό το αεροδρόμιο του Λούτον, προσγειώθηκε τελικά στο γειτονικό αεροδρόμιο του Στάνστεντ που διαθέτει μεγαλύτερο διάδρομο προσγείωσης. Ο πιλότος του Μπόινγκ 737-800 είχε ζητήσει την παρέκκλιση αυτή αφού είχε προηγουμένως αναφέρει ότι υπήρχαν προβλήματα με τα πτερύγια, όπως εξήγησε η Τζέιν Τζόνστον, εκπρόσωπος της υπηρεσίας που έχει τον έλεγχο όλων των πτήσεων με προορισμό τη Βρετανία. Η κ. Τζόνστον πρόσθεσε πως 10 λεπτά πριν την προσγείωση ο πιλότος ανέφερε ότι τα πτερύγια λειτουργούσαν κανονικά και το αεροπλάνο προσγειώθηκε έτσι στο Στάνστεντ χωρίς πρόβλημα.
Εκκενώνεται κι άλλος οικισμός στη Γάζα Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν δεκάδες διαδηλωτές από συναγωγή του Γκαντίντ Στο τελευταίο της στάδιο βρίσκεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού για την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε μπουλντόζες για να απομακρύνει τα φλεγόμενα οδοφράγματα και μπήκε στον μικρό οικισμό Γκαντίντ, έναν από τους λίγους θύλακες αντίστασης που παραμένουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Σαρόν να κλείσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα. Η επιχείρηση στη Γάζα αναστέλλεται λόγω του εβραϊκού Σαββάτου, αλλά οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν πως ελπίζουν ότι η όλη επιχείρηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη όταν προέβαλαν βίαιη αντίσταση σε έναν άλλον οικισμό, στον Κφαρ Νταρόμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές, πάνω από 70 στρατιώτες και διαδηλωτές τραυματίσθηκαν την Πέμπτη στις συγκρούσεις που έγιναν στον οικισμό αυτό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Η επιχείρηση έφερε τον ισραηλινό στρατό αντιμέτωπο με Ισραηλινούς. Όμως δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιόθ Αρονόθ δείχνει ότι σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίον ο στρατός χειρίστηκε την απομάκρυνση των εποίκων. «Σειρά τώρα έχει η Δυτική Όχθη» Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους, τόνισε πως η διαδικασία που άρχισε αυτή την εβδομάδα στη Γάζα θα επαναληφθεί στη Δυτική Όχθη και, Θεού θέλοντος, και στην Ιερουσαλήμ. Εμείς οι Παλαιστίνιοι, είπε ο κ. Αμπάς, θα πρέπει τώρα να εργασθούμε σκληρά για ν'ανοικοδομήσουμε το έθνος μας και την υποδομή μας. Ο Μαχμούντ Αμπάς προέβη στις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο της Ράφα που θα πρέπει, όπως τόνισε, να ξαναχτισθεί για να μπορούν οι Παλαιστίνιοι να έχουν το δικό τους αεροδρόμιο. Αλλά όπως επισημαίνει ανταποκριτής του BBC, το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο όλων των διόδων στη Γάζα, από αέρος και δια θαλάσσης, επειδή φοβάται πως ακραία στελέχη των Παλαιστινίων μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις διόδους
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου) Ο Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ επέμεινε πως δεν γνώριζε τίποτα για τις επιθέσεις που σχεδιάζονταν Ένας Μαροκινός φοιτητής, Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε καταδικαστεί από γερμανικό δικαστήριο με την κατηγορία πως είχε ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ απηλλάγη της κατηγορίας αυτής, όταν ξαναέγινε η δίκη του στο Αμβούργο. Όμως, το δικαστήριο επέβαλε αυτή τη φορά στον Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ επταετή κάθειρξη με την κατηγορία πως ανήκε σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως θ'ασκήσει έφεση και χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου προϊόν συμβιβασμού. Ο ίδιος ο καστηγορούμενος επιμένει πως δεν γνώριζε τίποτα για τις επιθέσεις που σχεδιάζονταν στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επέκρινε αξιωματούχους των ΗΠΑΣ οι οποίοι, όπως είπε, αρνήθηκαν στο δικαστήριο να έχει πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία που προέρχονται από άτομα που κρατούνται επειδή υπάρχουν υποψίες πως είναι μέλη της αλ-Κάιντα. Η δίκη του Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ έγινε ξανά επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας ανέτρεψε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και διέταξε την επανάληψή της. Εκτός από τον Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ, που είχε καταδικασθεί στην πρώτη δίκη για ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κανείς άλλος δεν έχει καταδικασθεί ποτέ γι'αυτές τις επιθέσεις.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου) H Μο Μόουλαμ, η πρώην υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας το 1998, πέθανε σε 55 χρονών και η βρετανική πολιτική έχασε ένα από τα πιό αγαπητά και χαρισματικά μέλη της. Η Μο Μόουλαμ εξελέγη βουλευτής το 1987 και ανήκε στην ομάδα των εκσυγχρονιστών του Τόνι Μπλερ. Όταν οι Εργατικοί κέρδισαν τις εκλογές το 1997 και παρά το γεγονός ότι είχε μόλις ολοκληρώσει την αγωγή για όγκο στο κεφάλι, ο Μπλερ τής ανέθεσε το δύσκολο υπουργείο της Βόρειας Ιρλανδίας. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ο άμεσος τρόπος της, η τόλμη και η σπάνια, για πολιτικό, απλότητά της που επέτρεψαν την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία τον Απρίλιο του 1998. Η Μο Μοούλαμ έχασε αργότερα την εμπιστοσύνη των πολιτικών κομμάτων Προτεσταντών της Β. Ιρλανδίας, τα οποία θεώρησαν πως είχε κάνει πολύ μεγάλες παραχωρήσεις στον ΙΡΑ. Στο συνέδριο των Εργατικών το 2000, η Μο Μόουλαμ είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποσυρθεί από το κυβερνητικό επιτελείο και παρότρυνε τους συντρόφους της να συνεχίσουν τον αγώνα έστω και αν έχουν απογοητευθεί με το ρυθμό που προχωρούσε η κυβέρνηση την αλλαγή. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όσους έχω απογοητεύσει, αλλά ελπίζω ότι, όπως και εγώ, θα αγωνιστείτε με δόντια και με νύχια για τις αξίες που πιστεύουμε, τη δικαιοσύνη και την ισότητα» είχε δηλώσει. Η Μο Μόουλαμ απομακρύνθηκε από το υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας το 1999 και τότε είχαν κυκλοφορήσει φήμες για εκστρατεία εναντίον της. Αποσύρθηκε απο την κυβέρνηση, αλλά όχι και από την πολιτική. Με την αμεσότητα που την χαρακτήριζε πάντα επέκρινε σε συγκεκριμένα θέματα τη βρετανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο θέμα του Ιράκ. Διατήρησε την αγάπη του κόσμου και ήταν μια από τις πιό δημοφιλείς πολιτικούς της Βρετανίας, όπως αναγνώρισε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Η Μο Μόουλαμ ήταν από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας», είπε ο Τόνι Μπλερ ο οποίος τόνισε όχι μόνο τις μεγάλες ικανότητες αλλά και το χιούμορ που διέθετε η πρώην συνεργάτις του. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του πρώην ηγέτη των Εργατικών, Νιλ Κίνοκ. «Το σημαντικότερό της χάρισμα ήταν η απλότητά της, το γεγονός ότι μπορούσε να επικοινωνήσει με τον κόσμο και η ικανότητά της να κάνει ακόμη και αυτούς που διαφωνούσαν μαζί της να κατανοήσουν τα επιχειρήματα της. Αυτό ήταν το μεγάλο της όπλο όταν άρχισε να ασχολείται με τη Βόρεια Ιρλανδία» δήλωσε στο BBC ο πρώην αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Νιλ Κίνοκ, για τη Μο Μόουλαμ που πέθανε σε ηλικία 55 χρονών μετά από μακρά και γενναία μάχη με τον καρκίνο.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου) Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Βενέδικτος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε συναγωγή στη γενέτειρά του, Γερμανία, προειδοποίησε για την αύξηση του αντισημιτισμού και της εχθρότητας κατά των ξένων που παρατηρείται, όπως είπε, στις μέρες μας. Ο Πάπας Βενέδικτος δήλωσε πως Χριστιανοί και Εβραίοι θα πρεπει να εργασθούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι δεν θα έλθει και πάλι στην επιφάνεια η παράλογη ρατσιστική ιδεολογία που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, Πολ Σπίγκελ, δεν έκρυψε την πλήρη ικανοποίησή του για τον τόνο και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Πάπα: «με εντυπωσίασε βαθύτατα», είπε, «ο λόγος που εκφώνησε ο Πάπας και ο τρόπος με τον οποίο καταδίκασε τα εγκλήματα των Ναζί.» Η συναγωγή που επισκέφτηκε ο Πάπας στην Κολονία είχε καταστραφεί απ'τους Ναζί το 1939 και ξανακτίστηκε 20 χρόνια αργότερα. Περιλαμβάνει, δε, μνημείο για τους Εβραίους που βρήκαν το θάνατο στο Ολοκαύτωμα--11.000 εξ αυτών ζούσαν στην Κολονία. Θερμή υποδοχή Θερμή υποδοχή είχαν νωρίτερα επιφυλάξει οι Γερμανοί στον συμπατριώτη τους Πάπα Βενέδικτο 16o κατά την άφιξη του τη Πέμπτη στην Κολωνία. Είναι το πρώτο ταξίδι του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο εξωτερικό. Τον Ποντίφικα υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Χορστ Κέχλερ. «Είμαστε υπερήφανοι που επιλέξατε τη Γερμανία, την πατρίδα σας, για το πρώτο ταξίδι σας στο εξωτερικό. Είναι για όλους μας μια μεγάλη μέρα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας υποδεχόμενος τον Πάπα. Ο Ποντίφικας φίλησε το χώμα της γενέθλιας χώρας τονίζοντας ότι προτεραιότητα του είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση του διαλόγου με άλλες εκκλησίες. «Θα συναντηθώ με τους πνευματικούς ηγέτες άλλων θρησκειών. Επιθυμώ να επισκεφθώ τη Συναγωγή καθώς και μέλη της ισλαμικής κοινότητας της Γερμανίας» υπογράμμισε ο Ποντίφικας, όπως και έκανε. Χιλιάδες κόσμου, στην πλειοψηφία τους νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Πάπα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου) Βρέθηκε και το δεύτερο «μαύρο κουτί» Βρέθηκε το δεύτερο «μαύρο κουτί» του Μπόινγκ της εταιρείας Helios Airways, που περιέχει τις συνομιλίες των πιλότων. Το δεύτερο αυτό κουτί εντοπίστηκε σε χαράδρα που βρίσκεται νότια από το σημείο όπου είχε βρεθεί η ουρά του αεροσκάφους. Στη Γαλλία θα σταλεί κι αυτό το στοιχείο--βρίσκεται ήδη εκεί κι εξετάζεται το πρώτο «μαύρο κουτί» που έχει καταγράψει τα όργανα του αεροπλάνου. Εξάλλου, σύμφωνα με νεότερες ερμηνείες που δίδουν διάφοροι εμπειρογνώμονες για τα αίτια της αεροπορικής αυτής τραγωδίας, δεν αποκλείεται το αεροπλάνο της Helios Airways να έπεσε λόγω έλλειψης καυσίμων. Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππος Κοτσαφτης, ο οποίος είχε ενημερώσει νωρίτερα τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Πασπαληγούρα, οι τοξικολογικές έρευνες που έγιναν σε πτώματα των θυμάτων έδειξαν πως δεν εντοπίστηκαν δείγματα μονοξειδίου του άνθρακα σε έξι θύματα. Οι τοξικολογικές εξετάσεις συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση των θυμάτων: Κύπριοι οδοντίατροι αποστέλλουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών το ιστορικό πελατών τους που επέβαιναν στο Μπόινγκ της Helios Airways. Aπ' το Λούτον στο Στάνστεντ Εν τω μεταξύ, ένα αεροσκάφος της εταιρίας Helios Airways που ταξίδευε την Παρασκευή από τη Λάρνακα στο Λούτον της Βρετανίας προσγειώθηκε με επιτυχία τελικά, αλλά στο Στάνστεντ και όχι στο Λούτον. Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, το αεροσκάφος, τύπου Μπόινγκ 737-800, εκτελούσε την πτήση ZU400 και μετέφερε 177 επιβάτες. Αν κι είχε προορισμό το αεροδρόμιο του Λούτον, προσγειώθηκε τελικά στο γειτονικό αεροδρόμιο του Στάνστεντ που έχει μεγαλύτερο διάδρομο προσγείωσης. Ο πιλότος του Μπόινγκ 737-800 είχε ζητήσει την παρέκκλιση αυτή αφού είχε προηγουμένως αναφέρει ότι υπήρχαν προβλήματα με τα κινητά τμήματα των φτερών, όπως εξήγησε η Τζέιν Τζόνστον, εκπρόσωπος της υπηρεσίας που έχει τον έλεγχο όλων των πτήσεων με προορισμό τη Βρετανία. Η κ. Τζόνστον πρόσθεσε πως 10 λεπτά πριν την προσγείωση ο πιλότος ανέφερε ότι τα κινητά τμήματα των φτερών λειτουργούσαν κανονικά και το αεροπλάνο προσγειώθηκε έτσι στο Στάνστεντ χωρίς πρόβλημα.
Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου) Ένας κόσμος μακριά απτον πόλεμο Της ανταποκρίτριας του ΒΒC στη Βαγδάτη, Καρολάιν Χόλεϊ Επισκεφθείτε με αεροπλάνο την Ιρμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν και θα ασθανθείτε αμέσως πως βρίσκεστε σε μιαν άλλη χώρα. Η κουρδική και όχι η ιρακινή σημαία κυματίζει στον Διεθνή Αερολιμένα της Ιρμπίλ, που δέχεται από τον περασμένο μήνα τις πρώτες πτήσεις από το Ντουμπάι, τη Βηρυτό και το Αμάν. Το αεροδρόμιο έχει χτισθεί σε μία πρώην βάση του στρατού την οποίαν είχε κάποτε χρησιμοποιήσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για να βομβαρδίσει τους Κούρδους στην Χαλαμπτζά. Τώρα φέρνει επενδυτές στην περιοχήεπιχειρηματίες που φοβούνται να πάνε σε άλλες περιοχές του Ιράκ και προτιμούν έτσι να έλθουν στο Κουρδιστάν. Είναι πολύ καλό αυτό για την οικονομία. «Πριν, το μόνο που βλέπαμε ήταν πόλεμος και αεροπλάνα που βομβάρδιζαν τις πόλεις και τα χωριά μας», λέει νο διευθυντής του αεροδρομίου, Καμεράν Μουράντ, ο οποίος είχε πολεμήσει κατά του καθεστώτος στα τέλη της δεκαετίας του 90. «Τώρα τα αεροπλάνα είναι ο σύνδεσμός μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα πάντα αλλάζουν.» Οικονομική επιτυχία Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στη Σουλεϊμανίγιαμια πόλη σε οικοδομικό αναβρασμό. Η πόλη είναι γεμάτη γερανούς κι όπου κι αν κοιτάξεις, θα δεις παντού μπουλντόζες. «Πάνε όλα καλά. Η τιμή της γης έχει φτάσει στα ύψη και δε λέει να σταματήσει», λέει ο επιχειρηματίας Μπετίν Σαλέχ που έχει δύο καταστήματα σένα καινούργιο εμπορικό κέντρο. «Ο κόσμος έχει λεφτά και τα ξοδεύειδεν φοβάται και χτίζει το μέλλον του.» Κι ούτε υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια: Άραβες του Ιράκ έρχονται στο βορρά για να δουλέψουν μαζί με τους Κούρδους. «Βρίσκομαι εδώ γιατί είναι επικίνδυνη η περιοχή που έμενα κι ύστερα υπάρχουν δουλειές εδώ» λέει ο Αζίζ Αμπέντ. Μοναδική σταθερότητα Οι Κούρδοι είχαν αυτοδιοίκηση στο βόρειο Ιράκ μετά τον πόλεμο του Περσικού του 1991, όταν δημιουργήθηκε ένας «ασφαλής θύλακας» για να τους προστατεύσει από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Αντίπαλες ομάδες των Κούρδων πολέμησαν η μία την άλλη το 1996, αλλά η σημερινή σταθερότητα στο Κουρδιστάν διαφέρει, όπως η μέρα από τη νύχτα, από άλλες περιοχές της χώρας. Στο ισόγειο του ξενοχείου Σέρατον στην Ιρμπίλ, που είναι το ομορφότερο ξενοδοχείο του Ιράκ, μπορεί κανείς να δει τα σχέδια ενός πολύ φιλόδοξου προγράμματος που φέρει την ονομασία «Γη του ονείρου» και συνοψίζει τις ελπίδες και την αυτοπεποίθηση του Κουρδιστάν. «Εδώ είμαστε ελεύθεροιμπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας», λέει ο Βόλφγκανγκ Κέλερ που συμμετέχει με άλλους σε μία αντιπροσωπεία που πουλάει αγροτικά εργαλεία κι εξοπλισμό στο Κουρδιστάν. «Μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε κι όποτε θέλουμε, κάτι που δεν είναι δυνατόν στη Βαγδάτη ή σε άλλα τμήματα του Ιράκ.» Κάθε Παρασκευή, οι Κούρδοι πάνε με τις οικογένειές τους στην εξοχή. Το μόνο που τους φοβίζει είναι οι νάρκεςκληρονομιά απτο παρελθόν που προσπαθούν να ξεχάσουν. «Είμαστε Κούρδοι» Το μεγαλύτερο όνειρο πολλών Κούρδων είναι ναποσχισθούν κάποια μέρα από το Ιράκ. «Αισθάνομαι περισσότερο Κούρδος παρά Ιρακινός», δηλώνει ο Αζάντ Νούρι Αμπντουλάχ, φαρμακοποιός από τη Σουλεϊμανίγια. «Αυτό που θέλω είναι να έχω τη δική μου πατρίδα, μια πατρίδα για τους Κούρδους. Κι αυτό δεν είναι το όνειρο μόνο μιας παλαιότερης γενιάς που δεν κρύβει την πίκρα της για τον τρόπο με τον οποίον η Βρετανική Αυτοκρατορία χάραξε κάποτε τα σύνορα στη Μ. Ανατολή. «Είμαστε Κούρδοι», λέει ο εννιάχρονος Σαρντάρ Μοχάμεντ Αλί, που κολυμπάει μαζί με τους φίλους του στη λίμνη Ντοκάν, κοντά στη Σουλεϊμανίγια. «Πρέπει να έχουμε τη δική μας πατρίδα, όπως όλοι οι άλλοι.»
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου) Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Βενέδικτος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε συναγωγή στη γενέτερά του Γερμανία προειδοποίησε για την αύξηση του αντισημιτισμού και της εχθρότητας, γενικώς, κατά των ξένων που παρατηρείται, όπως είπε, στις μέρες μας. Ο Πάπας Βενέδικτος δήλωσε πως Χριστιανοί και Εβραίοι θα πρεπει να εργασθούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι δεν θα έλθει και πάλι στην επιφάνεια η παράλογη ρατσιστική ιδεολογία που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, Πολ Σπίγκελ, δεν έκρυψε την πλήρη ικανοποίησή του για τον τόνο και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Πάπα: «με εντυπωσίασε βαθύτατα», είπε, «ο λόγος που εκφώνησε ο Πάπας και ο τρόπος με τον οποίο καταδίκασε τα εγκλήματα των Ναζί.» Η συναγωγή που επισκέφτηκε ο Πάπας στην Κολονία είχε καταστραφεί απ'τους Ναζί το 1939 και ξανακτίστηκε 20 χρόνια αργότερα. Περιλαμβάνει, δε, μνημείο για τους Εβραίους που βρήκαν το θάνατο στο Ολοκαύτωμα--11.000 εξ αυτών ζούσαν στην Κολονία. Θερμή υποδοχή Θερμή υποδοχή είχαν νωρίτερα επιφυλάξει οι Γερμανοί στον συμπατριώτη τους Πάπα Βενέδικτο 16o κατά την άφιξη του τη Πέμπτη στην Κολωνία. Είναι το πρώτο ταξίδι του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο εξωτερικό. Τον Ποντίφικα υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Χορστ Κέχλερ. «Είμαστε υπερήφανοι που επιλέξατε τη Γερμανία, την πατρίδα σας, για το πρώτο ταξίδι σας στο εξωτερικό. Είναι για όλους μας μια μεγάλη μέρα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας υποδεχόμενος τον Πάπα. Ο Ποντίφικας φίλησε το χώμα της γενέθλιας χώρας τονίζοντας ότι προτεραιότητα του είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση του διαλόγου με άλλες εκκλησίες. «Θα συναντηθώ με τους πνευματικούς ηγέτες άλλων θρησκειών. Επιθυμώ να επισκεφθώ τη Συναγωγή καθώς και μέλη της ισλαμικής κοινότητας της Γερμανίας» υπογράμμισε ο Ποντίφικας, όπως και έκανε. Χιλιάδες κόσμου, στην πλειοψηφία τους νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Πάπα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 13:19 (Ώρα Λονδίνου) Εκκενώνεται κι άλλος οικισμός στη Γάζα Στο τελευταίο της στάδιο βρίσκεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού για την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε μπουλντόζες για να απομακρύνει τα φλεγόμενα οδοφράγματα και μπήκε στον μικρό οικισμό Γκαντίντ, έναν από τους λίγους θύλακες αντίστασης που παραμένουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Σαρόν να κλείσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα. Η επιχείρηση στη Γάζα αναστέλλεται λόγω του εβραϊκού Σαββάτου, αλλά οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν πως ελπίζουν ότι η όλη επιχείρηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη όταν προέβαλαν βίαιη αντίσταση σε έναν άλλον οικισμό, στον Κφαρ Νταρόμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές, πάνω από 70 στρατιώτες και διαδηλωτές τραυματίσθηκαν την Πέμπτη στις συγκρούσεις που έγιναν στον οικισμό αυτό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Η επιχείρηση έφερε τον ισραηλινό στρατό αντιμέτωπο με Ισραηλινούς. Όμως δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιόθ Αρονόθ δείχνει ότι σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίον ο στρατός χειρίστηκε την απομάκρυνση των εποίκων.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου) H ανταρτική οργάνωση των Κούρδων που αγωνίζονται γι'αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία, το ΡΚΚ, ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός διαρκείας ενός μηνός που θ'αρχίζει από το Σάββατο, 20 Αυγούστου. Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, η οργάνωση τονίζει πως, μετά τις «συμφιλιωτικές» δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε τις δυνάμεις της να περάσουν από το καθεστώς «ενεργητικής άμυνας», όπως εξηγεί, σε στάση «παθητικής άμυνας». Τονίζει επίσης πως έχει εξαιρετική σημασία ν'αναπτυχθούν συνθήκες μη συγκρουσιακές. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντλίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θεωρεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση. Τον Ιούνιο του 2004, το ΡΚΚ έθεσε τέρμα στην πενταετή εκεχειρία που είχε κηρύξει κι έκτοτε έχει αυξήσει τις επιθέσεις. Οι αρχές επέρριψαν στην οργάνωση αυτή τις ευθύνες για την βομβιστική επίθεση που έγινε τον περασμένο μήνα στο Κουσάνταση, με αποτέρλεσμα να βρούν το θάνατο 5 άνθρωποι. Η επίθεση αυτή είχε θυμίσει την εκστρατεία του ΡΚΚ το 1993 που είχε ως στόχο να πλήξει τον τουρκικό τουρισμό. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ερντογάν επισκέφτηκε το Ντιγιαρμπακίρ και υποσχέθηκε περισσότερη δημοκρατία για να λυθεί, όπως είπε, το «Κουρδικό πρόβλημα». Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο στις συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 13:19 (Ώρα Λονδίνου) Εκκενώνεται κι άλλος οικισμός στη Γάζα Στο τελευταίο της στάδιο βρίσκεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού για την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε μπουλντόζες για να απομακρύνει τα φλεγόμενα οδοφράγματα και μπήκε στον μικρό οικισμό Γκαντίντ, έναν από τους λίγους θύλακες αντίστασης που παραμένουν τα σχέδια της κυβέρνησης Σαρόν να κλείσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα. Η επιχείρηση στη Γάζα αναστέλλεται λόγω του εβραϊκού Σαββάτου, αλλά οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν πως ελπίζουν ότι η όλη επιχείρηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη όταν προέβαλαν βίαιη αντίσταση σε έναν άλλον οικισμό, στον Κφαρ Νταρόμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές, πάνω από 70 στρατιώτες και διαδηλωτές τραυματίσθηκαν την Πέμπτη στις συγκρούσεις που έγιναν στον οικισμό αυτό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Η επιχείρηση έφερε τον ισραηλινό στρατό αντιμέτωπο με Ισραηλινούς. Όμως δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιόθ Αρονόθ δείχνει ότι σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίον ο στρατός χειρίστηκε την απομάκρυνση των εποίκων.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου) Ο Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ επέμεινε πως δεν γνώριζε τίποτα για τις επιθέσεις που σχεδιάζονταν Ένας Μαροκινός που εθεωρείτο ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ, καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Γερμανία με την κατηγορία πως ανήκε σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ, οποίος καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη, απηλλάγη άλλων σοβαρότερων κατηγοριών που είχαν σχέση με τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Ο ίδιος επέμενε πως δεν γνώριζε τίποτα για τις επιθέσεις που σχεδιάζονταν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δεν απεδείχθη ότι είχε συμβάλει, εν γνώσει του, στην πραγματοποίηση αυτών των επιθέσεων--συγκεκριμένα ότι γνώριζε πως θα γίνονταν αυτές οι επιθέσεις. Ο Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ ήταν το πρώτο και μόνο άτομο που είχε καταδικασθεί πριν από δύο χρόνια από δικαστήριο του Αμβούργου σε 15 ετή κάθειρξη με κατηγορίες που σχετίζονταν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση του δικαστηρίου του Αμβούργου και διέταξε να ξαναγίνει η δίκη. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Ούντο Γιάκομπ, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε την περίπτωση του πελάτη του «παράπλευρη απώλεια». «Πιστεύω πως δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του στη συνωμοσία της 11ης Σεπτεμβρίου. Πιστεύω ότι είναι αθώος. Υπάρχουν και άλλοι στο Αμβούργο που ήταν φίλοι των αεροπειρατών» τόνισε ο συνήγορος του Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου) H Μο Μόουλαμ, η πρώην υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας το 1998, πέθανε σε 55 χρονών και η βρετανική πολιτική έχασε ένα από τα πιό αγαπητά και χαρισματικά μέλη της. Η Μο Μόουλαμ εξελέγη βουλευτής το 1987 και ανήκε στην ομάδα των εκσυγχρονιστών του Τόνι Μπλερ. Όταν οι Εργατικοί κέρδισαν τις εκλογές το 1997 και παρά το γεγονός ότι είχε μόλις ολοκληρώσει την αγωγή για όγκο στο κεφάλι, ο Μπλερ τής ανέθεσε το δύσκολο υπουργείο της Βόρειας Ιρλανδίας. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ο άμεσος τρόπος της, η τόλμη και η σπάνια, για πολιτικό, απλότητά της που επέτρεψαν την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία τον Απρίλιο του 1998. Η Μο Μοούλαμ έχασε αργότερα την εμπιστοσύνη των πολιτικών κομμάτων Προτεσταντών της Β. Ιρλανδίας, τα οποία θεώρησαν πως είχε κάνει πολύ μεγάλες παραχωρήσεις στον ΙΡΑ. Στο συνέδριο των Εργατικών το 2000, η Μο Μόουλαμ είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποσυρθεί από το κυβερνητικό επιτελείο και παρότρυνε τους συντρόφους της να συνεχίσουν τον αγώνα έστω και αν έχουν απογοητευθεί με το ρυθμό που προχωρούσε η κυβέρνηση την αλλαγή. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όσους έχω απογοητεύσει, αλλά ελπίζω ότι, όπως και εγώ, θα αγωνιστείτε με δόντια και με νύχια για τις αξίες που πιστεύουμε, τη δικαιοσύνη και την ισότητα» είχε δηλώσει. Η Μο Μόουλαμ απομακρύνθηκε από το υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας το 1999 και τότε είχαν κυκλοφορήσει φήμες για εκστρατεία εναντίον της. Αποσύρθηκε απο την κυβέρνηση, αλλά όχι και από την πολιτική. Με την αμεσότητα που την χαρακτήριζε πάντα επέκρινε σε συγκεκριμένα θέματα τη βρετανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο θέμα του Ιράκ. Διατήρησε την αγάπη του κόσμου, ήταν μια από τις πιό δημοφιλείς πολιτικούς της Βρετανίας, και πολλών πολιτικών, όπως του πρώην ηγέτη των Εργατικών, Νιλ Κίνοκ. «Το σημαντικότερό της χάρισμα ήταν η απλότητά της, το γεγονός ότι μπορούσε να επικοινωνήσει με τον κόσμο και η ικανότητά της να κάνει ακόμη και αυτούς που διαφωνούσαν μαζί της να κατανοήσουν τα επιχειρήματα της. Αυτό ήταν το μεγάλο της όπλο όταν άρχισε να ασχολείται με τη Βόρεια Ιρλανδία» δήλωσε στο BBC ο πρώην αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Νιλ Κίνοκ, για τη Μο Μόουλαμ που πέθανε σε ηλικία 55 χρονών μετά από μακρά και γενναία μάχη με τον καρκίνο.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 04:23 (Ώρα Λονδίνου) Η πρώτη επίσκεψη του Πάπα στο εξωτερικό, οι ανησυχίες για τις αερομεταφορές και η κρίση στη Σκότλαντ Γιάρντ είναι μερικά από τα θέματα που αναλύονται από τον ευρωπαικό τύπο. Η πρώτη δοκιμασία Η Τριμπιούν ντε Ζενέβ θεωρεί την πρώτη εμφάνιση που θα κάνει ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Γερμανία ως πρόκριμα για την πολιτική προσέλκυσης των νέων στην Εκκλησία.. Η ελβετική εφημερίδα κάνει συγκρίσεις μεταξύ του πρώην και του νυν Πάπα και αποφαίνεται ότι ο Βενέδικτος 16ος δεν διαθέτει ούτε στο ελάχιστο το επικοινωνιακό χάρισμα του προκατόχου του. Υποστηρίζει ότι ο γερμανός Ποντίφικας είναι διανοούμενος και εξέχων θεολόγος αλλά υστερεί στις δημόσιες σχέσεις. Η ισπανική Ελ Παίς είναι πιο μετριοπαθής στην αξιολόγηση του Ποντίφικα. «Μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τον Γιόσεφ Ράτζινγκερ, ωστόσο ελάχιστα ή μάλλον τίποτα δεν γνωρίζουμε για τον Ποντίφικα Βενέδικτο. Ο πρώην Πάπας Ιωάννης Παύλος αιφνιδίασε πολλούς, όχι πάντοτε ευχάριστα, με την ανατρεπτική πολιτική του. Αντιθέτως ο διάδοχός του αποδεικνύεται μια όαση συνέχειας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές για να γνωρίσουμε καλύτερα τον νέο Πάπα και κυρίως τις προθέσεις του, καταλήγει το άρθρο της Ελ Παίς. Ιπτάμενα φέρετρα Η γαλλική Λιμπερασιόν εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των αιθέρων μετά τα πρόσφατα αεροπορικά δυστυχήματα στην Ελλάδα και την Βενεζουέλα. Σε τέσσερις σελίδες η γαλλική εφημερίδα εξετάζει, μέσα από σειρά αναλύσεων, την κατάσταση με τις αεροπορικές εταιρίες. Η Λιμπερασιόν αξιολογεί τις αεροπορικές εταιρίες πολλών χωρών και βρίσκει ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Μεταξύ των πιο επικίνδυνων αεροπορικών εταιριών συμπεριλαμβάνει αυτές της Βουλγαρίας, Ουκρανίας και Σερβίας. «Πότε θα υπάρξει μια μαύρη λίστα αεροπορικών εταιριών;» ρωτάει η Λιμπερασιόν και προσθέτει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να απαγορεύσεις σε εταιρίες με βεβαρημένο ποινικό μητρώο να προσγειώνονται και να απογειώνονται στα ευρωπαικά αεροδρόμια. «Θα πρέπει να απαγορευθεί η χρήση των ευρωπαικών αεροδρομίων από τα ιπτάμενα φέρετρα» υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα η Ευρωπαική Ένωση οφείλει να προστατεύσει του πολίτες της η οποίοι μετά την απελευθέρωση του τομέα των αερομεταφορών και την είσοδο ιδιωτικών εταιριών χαμηλού κόστους, δεν γνωρίζουν ποια εταιρία είναι ασφαλής και ποια δεν είναι. Η βρετανική γκάφα Η Τριμπιούν ντε Ζενέβ αναφέρεται στα «ψέματα που περιβάλλουν την εκτέλεση του βραζιλιάνου Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες από την αστυνομία του Λονδίνου. «Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με τα ψέματα που έχει πεί η αστυνομία του Λονδίνου στην τραγική υπόθεση του βραζιλιάνου. Μετά τη διαρροή ντοκουμέντων στα μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα.» γράφει η ελβετική Τριμπιούν ντε Ζενέβ. Για το ίδιο θέμα η Λα Βανγκουάρντια της Βαρκελώνης σχολιάζει: « Είναι απαράδεκτο και ασυγχώρητο για μια αστυνομία όπως η Σκότλαντ Γιαρντ να σκοτώνει αθώους πολίτες κατά λάθος και επιπλέον να ψεύδεται στην παρουσιαση των γεγονότων». Η ισπανική εφημερίδα συμπληρώνει πως όντως αποδειχθούν αληθινές οι διαρροές «Ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα πρέπει να απολύσει πάραυτα όλη την ηγεσία της Σκότλαντ Γιάρντ»
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 07:32 (Ώρα Λονδίνου) Κλονίζεται η Σκότλαντ Γιαρντ με τι αποκαλύψεις για τον θάνατο του Μενέζες Αστυνομικοί και νομικοί από τη Βραζιλία φθάνουν στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα για να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόοδο της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες που έπεσε νεκρός από επτά σφαίρες βρετανών αστυνομικών στο μετρό του Λονδίνου, μια ημέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, με ανακοίνωση της, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό και με πλήρη διαφάνεια την έρευνα ενώ παράλληλα επέκρινε την στάση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, Σερ Ιαν Μπλερ που συμφωνα με καταγγελία του επικεφαλής της έρευνας προσπάθησε να θέσει εμπόδια με στόχο την ματαίωση της. Ζητούν παραίτηση Οι δικηγόροι της οικογένειας του άτυχου Βραζιλιάνου που σκοτώθηκε από τις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο συναντήθηκαν σήμερα με την ανεξάρτητη επιτροπή που διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του. Η βρετανική αστυνομία είχε δηλώσει ότι θεώρησε πως ο Ζαν Σαρλς Ντε Μενέζες ήταν βομβιστής αυτοκτονίας γιατί φορούσε παλτό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και γιατί έτρεξε όταν του ζητήθηκε να σταματήσει. Ωστόσο, νέα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι δεν ίσχυε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι υποστηρικτές της οικογένειας του Μενέζες ζήτησαν την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας του Λονδίνου, Σερ Ίαν Μπλερ, όταν έγινε γνωστό ότι είχε προσπαθήσει να σταματήσει την έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής. Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος υπογράμμισε ότι οι πελάτες της απαιτούν απαντήσεις το συντομότερο δυνατόν. Πληροφορίες που διέρρευσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV αναφέρουν ότι ο 27χρονος Βραζιλιάνος βρισκόταν υπό παρακολούθηση πριν πυροβοληθεί στο κεφάλι και στον ώμο επτά φορές μέσα στο μετρό του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Μενέζες δεν είχε τρέξει στο μετρό και δεν είχε πηδήξει τη μπάρα στο σταθμό Στόκγουελ ούτε φορούσε φαρδύ παλτό εκείνη την ημέρα. Η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Μενέζες έχει υποσχεθεί ότι θα διεξάγει μία δίκαιη έρευνα.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 05:34 (Ώρα Λονδίνου) Μετρημένοι στα δάχτυλα οι έποικοι στη Γάζα Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απομάκρυναν με τη βία τους εποίκους Πολύ κοντά στην πλήρη εκκένωση όλων των εβραικών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται ο στρατός του Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους 21 οικισμούς της Γάζας είναι εγκαταλελειμμένοι. Μεταξύ αυτών και οι δύο οικισμοί-προπύργια της αντίστασης των εποίκων στην επιχείρηση αποχώρησης του Ισραήλ : Νέβε Ντεκαλίμ και Κφάρ Νταρόμ όπου χθες σημειώθηκαν οι πιο βίαιες αντιπαραθέσεις στρατού εποίκων. Εκατοντάδες φανατισμένοι έποικοι από τη Γάζα αλλά και τη Δυτική Όχθη συγκεντρώθηκαν στην οροφή συναγωγής και έριχναν καυστικά υγρά και λάδι στους αστυνομικούς που εισέβαλαν στο κτίριο. Να δούμε πως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Τα πλέον βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ, ένα άλλο προπύργιο της αντίστασης κατά της ισραηλινής απόσυρσης. Εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους και πολλά ριζοσπαστικά άτομα έξω από τη Γάζα, συγκεντρώθηκαν στην ταράτσα της τοπικής συναγωγής, που την είχαν αποκλείσει με συρματοπλέγματα, πετώντας μπογιές, αλεύρι, λάδι και χημικά στην αστυνομία. Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματικός ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, στρατηγός Νταν Χαρέλ- εξήρε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους εποίκους για τον περιορισμό των βίαιων επεισοδίων.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου) Τη γενέτειρά του Γερμανία επισκέπτεται ο Πάπας Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι Γερμανοί στον συμπατριώτη τους Πάπα Βενέδικτο 16o κατά την άφιξη του τη Πέμπτη στην Κολωνία. Είναι το πρώτο ταξίδι του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο εξωτερικό. Τον Ποντίφικα υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Χορστ Κέχλερ «Είμαστε υπερήφανοι που επιλέξατε τη Γερμανία, την πατρίδα σας, για πρώτο ταξίδι σας στο εξωτερικό. Είναι για όλους μας μια μεγάλη μέρα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας υποδεχόμενος τον Πάπα, Ο Ποντίφικας φίλησε το χώμα της γενέθλιας χώρας τονίζοντας ότι προτεραιότητα του είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση του διαλόγου με άλλες εκκλησίες. «Θα συναντηθώ με τους πνευματικούς ηγέτες άλλων θρησκειών. Επιθυμώ να επισκεφθώ τη Συναγωγή καθώς και μέλη της ισλαμικής κοινότητας της Γερμανίας» υπογράμμισε ο Ποντίφικας. Χιλιάδες κόσμου, στην πλειοψηφία τους νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Πάπα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας. Μια από τις προτεραιότητες του νέου Πάπα είναι να φέρει και πάλι τους λαούς της Ευρώπης κοντά στις χριστιανικές αξίες. Για την επίτευξη του στόχου του σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι.
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005 - 02:22 (Ώρα Λονδίνου) Κλιμακώνεται η κρίση στη Σκότλαντ Γιαρντ μετά τη διαρροή εγγράφων από την έρευνα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του βραζιλιάνου Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες που σκοτώθηκε από αστυνομικούς οι οποίοι τον εξέλαβαν για τρομοκράτη. Με την υπόθεση ασχολούνται όλες οι βρετανικές εφημερίδες οι οποίες συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ολοένα και θα πολλαπλασιάζονται οι φωνές που θα ζητούν την παραίτηση του αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Σερ Ιαν Μπλερ. «Νέες κατηγορίες κατά του αρχηγού της αστυνομίας» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της Γκάρντιαν που ισχυρίζεται ότι αμέσως μετά τον θάνατο του Μενέζες ανώτατα στελέχη της Σκότλαντ Γιάρντ γνώριζαν ότι είχε διαπραχθεί ένα τραγικό λάθος, ότι το θύμα δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. «Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ υπερασπίζεται της απόφασής του να μπλοκάρει την διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο του Μενέζες» γράφει η Ιντιπέντεντ που επισημαίνει πως: «Η Σκότλαντ Γιάρντ βρίσκεται στο στόχαστρο μετά την ομολογία του επικεφαλής της έρευνας ότι επιχειρήθηκε παρέμβαση από τα ανώτατα κλιμάκια της για να εμποδιστεί η έρευνα. Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι ολοένα και αυξάνουν οι πιέσεις επί του αρχηγού Σερ Ιαν Μπλέρ μετά την καταγγελία του επικεφαλής της έρευνας ότι έγιναν κινήσεις για να ματαιωθεί η έρευνα.. Η έγκυρη εφημερίδα προσθέτει ότι η καταιγίδα γύρω από το φιάσκο της αστυνομίας στην τραγική υπόθεση του βραζιλιάνου, απειλεί να την επιχείρηση για τον εντοπισμό θυλάκων ισλαμικής τρομοκρατίας στη Βρετανία, μια και την γενική εποπτεία της υπό εξέλιξη επιχείρησης, την έχει ο Σερ Ιαν Μπλέρ που βρίσκεται εδώ και δύο μέρες στο επίκεντρο της κρίσης. Οι Τάιμς γράφουν ότι απομακρύνθηκε από την επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του αδικοχαμένου βραζιλιάνου, υπάλληλος που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την διαρροή εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης, ενέργεια που δρομολόγησε ίσως την μεγαλύτερη κρίση στους κόλπους της Σκότλαντ Γιάρντ. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σε άρθρο του εκδότη με τίτλο «Τα ερωτήματα παραμένουν» εκτιμά ότι ο αρχηγός της Σκοτλαντ Γιάρντ θα λυγίσει υπό το βάρος των πιέσεων, προσθέτει ωστόσο ότι η υπόθεση αυτή δεν θα πρέπει να μείνει σε επίπεδο αστυνομίας αλλά να αποτελέσει έναυσμα για μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τον βαθμό διαφάνειας που θα πρέπει να διέπει τις κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Τέλεγκραφ θα πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τις παρεμβάσεις του Σερ Ιαν Μπλέρ στην ανεξάρτητη αρχή που ερευνά της υπόθεση Μενέζες καθώς επίσης και για το ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος της δολοφονίας του άτυχου βραζιλιάνου. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να κουκουλωθεί η υπόθεση, τονίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ. Πυρά κατά του εκπαιδευτικού συστήματος Καμπανάκια κινδύνου κρούουν οι εφημερίδες για το επίπεδο των εξετάσεων εισαγωγής στα βρετανικά πανεπιστήμια που κρίνουν ότι γίνονται ολοένα και πιο εύκολες. «Άλλο ένα ρεκόρ» χαρακτηρίζει το ποσοστό 96% των μαθητών που έχουν περάσει τη βάση στις εξετάσεις, η Ντέιλι Τέλεγκραφ. Οι Τάιμς γράφουν ότι τα καλά βρετανικά πανεπιστήμια κλείνουν την πόρτα σε 60.000 υποψηφίους. Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι οι επίδοξοι φοιτητές θα περάσουν μια επιπλέον ταλαιπωρία αφού πολλά πανεπιστήμια θα καθιερώσουν δικές τους εξετάσεις προκειμένου να αξιολογήσουν τους υποψηφίους. Η Γκάρντιαν κρίνει υπερβολικούς τους ισχυρισμούς πως οι εξετάσεις A Level έχουν γίνει πολύ εύκολες, λέγοντας ότι η αύξηση των μαθητών που περνούν τη βάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότεροι σπουδάζουν τα λιγότερο ακαδημαΐκά μαθήματα. Είναι ενδεικτικό, γράφει η εφημερίδα ότι φέτος παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση των μαθητών που θα σπουδάσουν θετικές επιστήμες,- φυσική, χημεία, μαθηματικά- γεγονός που ανησυχεί το υπουργείο Παιδείας και τους επιστημονικούς φορείς.
|