Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-23

  1. Λουκέτο στη φάρμα των πειραματόζωων
  2. Γέμισαν οι αποθήκες ρούχα από την Κίνα
  3. Νέα πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ
  4. Καύσωνας στη νότια Ευρώπη
  5. Απεμπλοκή από τη Δυτική Όχθη
  6. Περισσότερα στοιχεία για την τραγωδία
  7. Επιθεωρητής με πείρα στο Λονδίνο 2012
  8. Το ροκ του μέλλοντός της
  9. Nέα σύνορα
  10. Το ροκ του μέλλοντός της
  11. Η Άγκυρα καθορίζει τη στάση της
  12. Έφυγε ένας πρωτοπόρος στη μουσική
  13. Συναυλία που ενώνει
  14. Ευθύνες, διαβουλεύσεις και βάσεις
  15. Η Πορτογαλία σε πύρινο κλοιό
  16. Το ροκ του μέλλοντός της
  17. Φόβοι για εμφύλιο στο Ιράκ
  18. Η σειρά της Δυτικής Όχθης
  19. Κρατικές ευθύνες για τις αεροπορικές τραγωδίες
  20. Η φτώχεια απειλεί τα παιδιά της Ασίας

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 01:25 (Ώρα Λονδίνου)

Λουκέτο στη φάρμα των πειραματόζωων

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία, η απόφαση μιας οικογένειας να βάλει λουκέτο στη φάρμα όπου εξέτρεφε ζώα που προορίζονταν για πειραματόζωα, καθώς δεν μπορούσε να υπομείνει άλλο τις απειλές των μελών ακραίων οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζωών.

«Κυνηγημένοι σαν τα σκυλιά βάζουν λουκέτο στην επιχείρησή τους», είναι ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph), ο οποίος αναφέρεται στο κλείσιμο κτηνοτροφικής μονάδας, η οποία εξέτρεφε ζώα που προορίζονταν για πειραματόζωα σε ιατρικές έρευνες.

Η εν λόγω οικογενειακή επιχείρηση έκλεισε, διότι υπέκυψε στην εξάχρονη εκστρατεία που είχαν εξαπολύσει εναντίον της οικογένειας ακραίες οργανώσεις για την προστασία των ζώων.

«Η οικογένεια τους, φίλοι και συγγενείς υπέμειναν για έξι χρόνια την εκστρατεία των ακτιβιστών, με αποκορύφωμα την εκταφή και κλοπή της σορού της 82χρονης πεθεράς του ιδιοκτήτη της κτηνοτροφικής μονάδας», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Το ίδιο θέμα επέλεξε για το πρωτοσέλιδό της και η «Ιντιπέντεντ» (The Independent) με τίτλο: «Ζώα, ακτιβιστές, οκτώ χρόνια βίας» και πλαγιότιτλο, «Τα μέλη των ακραίων οργανώσεων για την προστασία των ζώων επικράτησαν εκ νέου με το κλείσιμο της φάρμας των πειραματόζωων».

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» οι πρώτες έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν από την πλευρά των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο του εν λόγω αγροκτήματος θα προβάλει σημαντικά εμπόδια στην ιατρική έρευνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα εκατοντάδες άνθρωποι έγιναν αποδέκτες απειλητικών μηνυμάτων από τους ακτιβιστές, οι οποίοι εκφόβιζαν όχι μόνο τα μέλη της οικογένειας που διαχειρίζονταν την κτηνοτροφική μονάδα αλλά και όσους συναναστρέφονταν μαζί τους.

Χειροκίνητοι εκρηκτικοί μηχανισμοί

Σημαντική εξέλιξη στην έρευνα για τους βομβιστές αυτοκτονίας, δίνει στην αστυνομία σημαντικά στοιχεία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Γκάρντιαν» (The Guardian).

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της αστυνομίας αποκαλύπτει ότι οι τέσσερις δράστες των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο πυροδότησαν μόνοι τους τα εκρηκτικά που μετέφεραν πατώντας ένα διακόπτη.

Πρόκειται, όπως αναφέρει η «Γκάρντιαν» για σημαντική εξέλιξη, η οποία δίνει στην αστυνομία σημαντική στοιχεία για τον σχεδιασμό των επιθέσεων και την τεχνογνωσία των δραστών.

Η βρετανική αστυνομία δηλώνει πεπεισμένη ότι η ίδια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και στις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Αρχικώς, οι αστυνομικές αρχές πίστευαν ότι οι βόμβες πυροδοτήθηκαν μέσω κινητών τηλεφώνων, κάτι το οποίο συνέβη στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Δυσοίωνο το μέλλον

για τα ντιζελοκίνητα

«Μετ εμποδίων ο δρόμος για τα ντιζελοκίνητα, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων», προειδοποιεί στο οπισθόφυλλό της η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times).

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου η ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στα διυλιστήρια είναι επιτακτική, διαφορετικά η παραγωγή δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης.

«Με την κατανάλωση του ντίζελ να αυξάνεται συνεχώς στην Ευρώπη λόγω των ντιζελοκίνητων οχημάτων και στην Κίνα λόγω της βιομηχανίας, οι ειδικοί σε θέματα πετρελαίου προβλέπουν ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε καύσιμα ντίζελ», αναφέρει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Τα τελευταία δέκα χρόνια οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσέφεραν πολλά κίνητρα στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως φοροελαφρύνσεις, για την αγορά ντιζελοκίνητων αυτοκίνητων. Οι Ευρωπαίοι ανταποκρίθηκαν και για αυτό η κατανάλωση του εν λόγω καυσίμου αυξάνεται με ποσοστό μεγαλύτερο του 4% κάθε έτος», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Ιράκ Σταρ»

«Οι Ιρακινοί επιτέλους βρήκαν κάτι που τους ενώνει: το είδωλο της ποπ». Ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αναφέρεται σε μια νέα τηλεοπτική εκπομπή αναζήτησης ταλέντων, η οποία φαίνεται να έχει κατακτήσει τις καρδιές των Ιρακινών που με κίνδυνο ζωής σπεύδουν στα τηλεοπτικά στούντιο για τις ακροάσεις.

«Εκεί που απέτυχαν οι πολιτικοί, πέτυχε η τηλεόραση», γράφει η βρετανική εφημερίδα και συμπληρώνει, «η εκπομπή Ιράκ Σταρ ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες και περισσότεροι από 2.000 δήλωσαν συμμετοχή. Το φαβορί θεωρείται ο 12χρονος Μπιλάλ από τη Μοσούλη, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδι, το οποίο συνέθεσε ο ίδιος και το οποίο αναφέρεται στην καταστροφή της χώρας του και στο καθημερινό δράμα των παιδιών. Στα μισά του τραγουδιού ο 12χρονος δάκρυσε, όπως κι ολόκληρη η επιτροπή των κριτών».


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 22:32 (Ώρα Λονδίνου)

Γέμισαν οι αποθήκες ρούχα από την Κίνα

Τα φθηνά προϊόντα της Κίνας δημιουργούν προβλήματα σ΄τους Ευρωπαίους εμπόρους και βιομηχάνους

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την έναρξη συνομιλιών με την Κίνα σε σχέση με τη διένεξη που ξέσπασε με αφορμή τις ποσοστώσεις στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις κοινοτικές χώρες.

Η διένεξη είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει με κινεζικά είδη ρουχισμού οι ευρωπαϊκές αποθήκες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταβαίνουν στην Κίνα την Τετάρτη σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που έχει φέρει σε αντιπαράθεση τους Ευρωπαίους εμπόρους με τους Ευρωπαίους βιομηχάνους.

Περίπου 75 εκατομμύρια είδη ρουχισμού από την Κίνα παραμένουν σε αποθήκες στα ευρωπαϊκά λιμάνια διότι έχουν ήδη καλυφθεί οι ποσότητες κινεζικών ρούχων μπορεί να εισαχθούν φέτος στην Ευρώπη στα πλαίσια της συμφωνίας που σύναψε το Πεκίνο με την ΕΕ τον Ιούνιο.

Οι έμποροι που είχαν παραγγείλει τα προϊόντα ζητούν να τους επιτραπεί να τα παραλάβουν.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ειδών ρουχισμού ζητούν την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι τα φθηνά κινεζικά προϊόντα απειλούν την ύπαρξη τους.

Η Κίνα έχει εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες σε έξι από τις 10 κατηγορίες ειδών ρουχισμού.

Περίπου 59 εκατομμύρια πουλόβερ και 17 εκατομμύρια παντελόνια που είχαν παραγγείλει Ευρωπαίοι έμποροι δεν μπορούν να διοχετευθούν στην αγορά.

Οι Βρυξέλλες είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα αναπροσαρμόζοντας τη συμφωνία του Ιουνίου. Επιτρέποντας την εισαγωγή φέτος περισσοτέρων κινεζικών προϊόντων και αφαιρώντας τις επιπλέον ποσότητες από τις εισαγωγές του 2006 ή αυξάνοντας τις εισαγωγές ορισμένων ειδών.

Οι έμποροι φοβούνται ότι αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα δεν θα έχουν αρκετά προϊόντα για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους.

Από την άλλη όμως πλευρά οι Βρυξέλλες δέχονται πιέσεις από ορισμένες χώρες μέλη, όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία που έχουν υφαντουργίες και βιομηχανίες ενδυμάτων, να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Ιουνίου και να μην αυξήσουν τις εισαγωγές των φθηνών κινεζικών προϊόντων.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 23:11 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ

Αμερικανοί στρατιώτες εξέλαβαν Ιρακινούς στρατιώτες για αντάρτες και άνοιξαν πυρ

Από την επίθεση καμικάζι εναντίον κοινής αμερικανο-ιρακινής στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μπακούμπα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, 8 αστυνομικοί, ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας επιχειρηματίας, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους.

Η ιρακινή αστυνομία πρόσθεσε ότι μόλις έγινε η επίθεση Αμερικανοί στρατιώτες εξέλαβαν μέλη των ιρακινών ειδικών δυνάμεων ασφαλείας για αντάρτες και άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τρεις Ιρακινούς.

Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε στην τραπεζαρία της στρατιωτικής βάσης στη Μπακούμπα που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικα της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στη Βαγδάτη οι διαπραγματεύσεις για το νέο σύνταγμα του Ιράκ μετά την παράταση για δεύτερη φορά που έλαβαν οι πολιτικοί των τριών κυριοτέρων κοινοτήτων της χώρας, δηλαδή των Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων, να συμφωνήσουν σχέδιο συντάγματος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τους Σουνίτες του Ιράκ να επιλέξουν ανάμεσα στην ειρήνη και τη βία.

Οι ηγέτες των Σουνιτών έχουν αντιρρήσεις σε βασικά ζητήματα που αφορούν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της χώρας.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη αλλά εξέφρασε τη γνώμη πως η δημοκρατία άρχισε να εμπεδώνεται στο Ιράκ καθώς έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που θα αλλάξει ριζικά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραίμ αλ Τζαφάρι, δήλωσε πως αισιοδοξεί ότι θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες και θα επέλθει συμφωνία πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία.


Καύσωνας στη νότια Ευρώπη

Υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία πλήττουν τη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Αντίθετα στην Ελβετία οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Γαλλία

Περιορισμούς στην κατανάλωση νερού έχουν επιβληθεί σε πολλές περιοχές της Γαλλίας ειδικά στο δυτικό τμήμα της χώρας που πλήττεται από ανομβρία.

Παράλληλα, στη νότια Γαλλία, η περιοχή της Αβεϊρόν πλήττεται από σύννεφα ακριδών που σύμφωνα με τους ειδικούς βρήκαν στη συνεχιζόμενη ζέστη και ξηρασία, τις κατάλληλες συνθήκες.

Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη των γεγονότων του καλοκαιριού του 2003 όταν ο καύσωνας προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο 15.000 ανθρώπων.

Φέτος οι αρχές έχουν οργανώσει στις μεγάλες πόλεις καταλόγους με τα ονόματα ηλικιωμένων που μπορεί να μην έχουν συγγενείς ή φίλους να τους βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν την 20η Αυγούστου όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος τους συνετρίβη στην Αρντές της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Ισπανία

Η Ισπανία υποφέρει από την χειρότερη ξηρασία από το 1947 όταν άρχισαν να καταγράφονται τα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερα δεινή είναι η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στην Ανδαλουσία το θερμόμετρο έχει φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πολλαπλές πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει κηρύξει την περιοχή στη Γκουανταλαχάρα που κατέστρεψε μεγάλη πυρκαγιά «ζώνη φυσικής καταστροφής».

Ήδη έχουν επιβληθεί μέτρα για την αποτροπή πυρκαγιών όπως η απαγόρευση υπαίθριων ψησταριών.

Σε εμπρηστές αποδίδονται πολλές πυρκαγιές που ξέσπασαν στη βόρειο-δυτική περιοχή της Γαλικίας όπου συνελήφθη πυροσβέστης με την υποψία ότι ευθύνεται για ορισμένες από τις πυρκαγιές.

Συνολικά 277 άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι εμπρησμού.

Έλλειψη νερού παρατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα και οι αγρότες ζητούν έκτακτη βοήθεια καθώς οι καλλιέργειες καταστρέφονται και τα βοσκοτόπια έχουν πληγεί από την ξηρασία.

Η Ισπανία καίγεται

Πορτογαλία

Η χειρότερη εδώ και 60 χρόνια ξηρασία πλήττει την Πορτογαλία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το 97% της χώρας υποφέρει από ανομβρία.

Οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση νερού ενώ το εισόδημα από τη γεωργία υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 35% φέτος λόγω των καταστροφών που υπέστησαν από την ξηρασία οι καλλιέργειες.

Μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στη βόρεια και κεντρική Πορτογαλία όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι εκ των οποίων οι 11 ήταν πυροσβέστες και καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο.

Η Πορτογαλία σε πύρινο κλοιό

Η Πορτογαλία φλέγεται

Σε βοήθεια καλεί η Πορτογαλία

Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει αμοιβή 100.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη των εμπρηστών που ευθύνονται για σειρά πυρκαγιών που κατέστρεψαν δάση αλλά και σπίτια.

Το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα γνώρισε μινι-καύσωνες αλλά είχε και βροχοπτώσεις που απέτρεψαν ακραία φαινόμενα ξηρασίας.

Επικήρυξη για εμπρηστές

Στα όρια του καύσωνα

Ενδείξεις για εμπρησμό στην Αν. Αττική

Ιταλία

Στο Μιλάνο, τη Φλωρεντία και το Τουρίνο ο υδράργυρος έφθασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετοί ηλικιωμένοι πέθαναν στη βόρεια Ιταλία λόγω του καύσωνα.

Σύννεφα από ακρίδες κατέστρεψαν αμπελώνες στη βόρεια επαρχία της Αλεσάντρια ενώ σε ολόκληρη τη χώρα η ξηρασία έχει πλήξει τις καλλιέργειες δημητριακών.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας απηύθυνε έκκληση στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν συνεχή επαφή μέσω κοινωνικών λειτουργών με τους ηλικιωμένους που μπορεί να κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αλγερία

Στην Αλγερία ο υδράργυρος έφθασε τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Πάνω από δέκα άνθρωποι πέθαναν λόγω του καύσωνα.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ η ξηρασία απειλεί το εισόδημα 2.5 εκατομμυρίων αγροτών.

Οι αρχές μπορεί να υποχρεωθούν να εισάγουν τρόφιμα και ζωοτροφές λόγω των καταστροφών υπέστησαν οι καλλιέργειες.

Ελβετία

Και ενώ η νότια Ευρώπη υποφέρει από την ξηρασία η Ελβετία επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η καταρρακτώδης βροχή επί τρεις μέρες είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλοί δρόμοι και να σταματήσουν πολλά σιδηροδρομικά δρομολόγια ενώ σταμάτησε η ναυσιπλοΐα σε τμήματα του Ρήνου.

Δύο πυροσβέστες σκοτώθηκαν σε κατολισθήσεις την Κυριακή τη νύχτα στην περιοχή της Λουκέρνης.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Απεμπλοκή από τη Δυτική Όχθη

Οι έποικοι στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης δεν προέβαλαν σημαντική αντίσταση

Χωρίς σημαντική αντίσταση εκ μέρους των Εβραίων εποίκων και υποστηρικτών τους πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η εκκένωση δύο εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση, στους οικισμούς Σανούρ και Χομές - τους δύο τελευταίους θύλακες εποίκων που εκκενώθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος απεμπλοκής του Ισραήλ από το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Εναπομένει μόνο η τέταρτη φάση του σχεδίου αποχώρησης με την εκκένωση ενός οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση εκκένωσης των οικισμών διήρκεσε μία εβδομάδα αντί τεσσάρων, όπως υπολόγιζαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Στον οικισμό Σανούρ η πλειοψηφία των εποίκων συμφώνησε να αποχωρήσει από τους οικισμούς χωρίς να προβάλει αντίσταση, αλλά υπήρχαν εκατοντάδες άλλοι που με τη βοήθεια υποστηρικτών τους δήλωναν αποφασισμένοι να παραμείνουν.

Το πρωί δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού εισήλθαν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση στη συναγωγή του οικισμού και αφού αφαίρεσαν τα σιδερένια κιγκλιδώματα που έφραζαν την είσοδο άρχισαν να μεταφέρουν σηκωτούς δεκάδες Εβραίους εποίκους που είχαν οχυρωθεί μέσα στο κτίριο.

Νωρίτερα οι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα, τα οποία εμπόδιζαν την πρόσβασή τους στους οικισμούς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μοσέ Κατσάβ, δίνοντας του συγχαρητήρια για την έγκαιρη και επιτυχημένη επιχείρηση αποχώρησης.

Την ίδια ώρα δεκαεπτά εβραϊκές κοινότητες στην έρημο Νεγκέβ και στην επαρχία της Γαλιλαίας προετοιμάζονται να υποδεχτούν τους 8.500 εποίκους που αποχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με σχέδιο που έχει καταστρώσει ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Περισσότερα στοιχεία για την τραγωδία

Ο επικεφαλής των ιατροδικαστών έδωσε στους εισαγγελείς νέα στοιχεία από τη νεκροτομή των θυμάτων

Νέες πληροφορίες για την τραγωδία της 14ης Αυγούστου δίνουν λαβή σε νέα σενάρια ενώ η κυβέρνηση διαψεύδει ότι δύο ημέρες μετά προώθησε εσπευσμένα προεδρικό διάταγμα για την αεροπορική ασφάλεια.

Βλάβη στο ηχητικό σύστημα συναγερμού του μοιραίου Μπόινγκ εντόπισε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που, υπό τον κ. Ακριβό Τσολάκη, ερευνά τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων ενημέρωσε την εισαγγελία ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει προκύπτει ότι στο μοιραίο Μπόινγκ σήμαινε το ίδιο ηχητικό σήμα για διαφορετικές βλάβες.

Έτσι, όπως εκτιμάται, ενδέχεται οι πιλότοι του αεροσκάφους να μπερδεύτηκαν όσον αφορά τα αίτια του συναγερμού.

Η εισαγγελία ενημερώθηκε αμέσως για το εύρημα αυτό της επιτροπής καθώς, σύμφωνα με τις διεθνείς διατάξεις, οι εμπειρογνώμονες είναι υποχρεωμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις να κοινοποιούν αμέσως ανάλογα στοιχεία τόσο στην κατασκευάστρια εταιρία, όσο και στον αρμόδιο αερομεταφορέα.

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών των κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προϊστάμενου της εισαγγελίας, Γιάννη Διώτη, αναπληρωτή προϊσταμένου, και Παναγιώτη Πούλιου εποπτεύοντος των ερευνών εισαγγελέα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κ. Φίλιππο Κουτσάφτη.

Ο κ. Κουτσάφτης ενημέρωσε τους εισαγγελείς για την πορεία των ερευνών, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μισές σοροί έχουν αναγνωριστεί και αναμένεται να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα και οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

Επίσης η λίστα των επιβαινόντων του αεροσκάφους έχει παραδοθεί και στην εισαγγελία πρωτοδικών.

Διάψευση κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να αποσυνδέσει το δυστύχημα της 14ης Αυγούστου από το γεγονός ότι στις 16 Αυγούστου υπεγράφη Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αλλάζει το καθεστώς ελέγχου των πτήσεων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Διαψεύδει εσπευσμένη αντίδραση της κυβέρνησης ο εκπρόσωπός της

Ο κ. Ρουσόπουλος επικαλούμενος ενημέρωση που είχε από τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Λιάπη, δήλωσε πως οι ενέργειες ήταν έγκαιρες, καίριες και αποτελεσματικές και πρόσθεσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 147/05 για τους «Επιθεωρητές πτητικών μέσων και προτύπων του σώματος επιθεωρητών ασφαλείας πτήσεων της ΥΠΑ» υπεγράφη αρχικά από τον υπουργό Μεταφορών στις 11/3/05.

Στη συνέχεια τηρήθηκαν οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες και στις 16/6/05 απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας για την νομιμότητα του διατάγματος, το οποίο εξέδωσε τα πρακτικά της συνεδρίας του στις 30/6/05, είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ακολούθησε η διαδικασία εναρμόνισης με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και η προώθησή του στις υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 8/8/05.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως εντελώς λανθασμένες τις πληροφορίες που δημοσιεύονται περί εσπευσμένης διαδικασίας, «δεδομένου ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν από το δυστύχημα και δεν συνδέεται με το μοιραίο δυστύχημα».

Αναφορικά με δημοσιεύματα περί «ολιγωρίας της ΥΠΑ» και «καθυστέρησης στη διενέργεια ΕΔΕ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθεσινή δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «αποδεικνύεται εγγράφως ότι ο Διοικητής της ΥΠΑ κ. Σταμάτης από την πρώτη στιγμή έδωσε την εντολή να καταγραφούν όλες οι ενέργειες που έγιναν και άρα, ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε», ως προς την διερεύνηση των συνθηκών λειτουργίας της ΥΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι αναφορικά με ερωτήματα που δημιουργήθηκαν για ένα τμήμα λειτουργίας του Πύργου Ελέγχου, έγινε έρευνα και προωθείται η διαδικασία με την ένορκη διοικητική εξέταση, τονίζοντας ότι δεν νοείται η αμφισβήτηση στη λειτουργία ενός τμήματος να αμαυρώνει τη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθεωρητής με πείρα στο Λονδίνο 2012

Οι κ.κ. Ρογκ και Κοε μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο

Ο «αρχι-επιθεωρητής» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, Ντένις Όσβαλντ, επελέγη για πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της Ολυμπιάδας του 2012, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΔΟΕ.

Ο Ελβετός «Αθάνατος» θα ηγείται 15μελούς ομάδας με μέλη από διαφορετικές χώρες, η οποία θα επιβλέπει την πορεία των ολυμπιακών προετοιμασιών του Λονδίνου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο κ. Όσβαλντ συνδυάζει κατά τρόπο μοναδικό ικανότητες και εμπειρία για την αποστολή που του ανατέθηκε «καθώς εκτός από πρώην ολυμπιονίκης και αθλητής με συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελεί στέλεχος του παγκοσμίου ολυμπιακού κινήματος έχοντας σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στην διοργάνωση αθλητικών γεγονότων».

Και ο κ. Ρογκ συνέχισε: «Με την επιτυχία της Αθήνας το 2004 ο κ. Όσβαλντ έδειξε ότι διαθέτει την ικανότητα να συνδράμει στην προετοιμασία εξαίρετων Αγώνων σε συνθήκες αυξημένης πίεσης, με το να φέρνει σε συνεννόηση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να διευθετεί πολυσύνθετα και δύσκολα προβλήματα που ανακύπτουν».

Μέσα στην εβδομάδα ο Ελβετός επικεφαλής των επιθεωρητών αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης των Αγώνων του Λονδίνου, Λόρδο Σεμπάστιαν Κόου.

Ο Βρετανός παλαίμαχος των δρόμων μέσων αποστάσεων είπε ότι η 15μελής επιτροπή συντονισμού της ΔΟΕ αποτελεί «δυνατή ομάδα με εξαιρετικές εμπειρίες σε πολλές πτυχές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων».

Ο Σεμπάστιαν Κόου χαρακτήρισε ανεκτίμητη τη συμβολή που θα έχει στη διοργάνωση η επιτροπή επιθεωρητών της ΔΟΕ υπό την ηγεσία του Ντένις Όσβαλντ.


Το ροκ του μέλλοντός της

Oι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες επιμένουν πως έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την επιτυχία των Ρόλινγκ Στόουνς «Άντζι» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της αρχηγού των, Άνγκελα Μέρκελ.

Διαφορετική γνώμη, όμως, έχουν οι εκπρόσωποι του συγκροτήματος.

Το γραφείο που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των Ρόλινγκ Στόουνς, η εταιρεία LD Communications, δήλωσε πως κανείς δεν έχει ζητήσει άδεια γι'αυτό το τραγούδι και πως αν τη ζητούσε, «μάλλον θα τους λέγαμε όχι».

Πάντως, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη Γερμανία, είπε στο BBC πως είχε εξασφαλίσει από γερμανική εταιρεία τα δικαιώματα για την εκτέλεση του τραγουδιού το οποίο θα εξακολουθήσει έτσι ν'ακούγεται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Η «Άντζι» ακούστηκε στη συγκέντρωση του κόμματος που έγινε πρόσφατα στη Δρέσδη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, η εκπρόσωπος των Χριστανοδημοκρατών αρνήθηκε να σχολιάσει αν συμφωνεί με ορισμένους από τους στίχους του τραγουδιού που χρησιμοποιεί το κόμμα της, όπως «Άντζι, είσαι όμορφη, αλλά δεν είναι καιρός ν'αποχαιρετιστούμε;»

Ένας άλλος στίχος, δε, του τραγουδιού δεν φαίνεται να ταιριάζει και πολύ σ'ένα κόμμα που φιλοδοξεί να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους: «Όλα τα όνειρα που κάναμε γίνηκαν, όπως φαίνεται, καπνός».

Αλλά, πάλι, Γερμανοί που μπορεί να θέλουν την αλλαγή, ενδέχεται να σιγοτραγουδήσουν το στίχο «πότε όλ'αυτά τα σύννεφα θα φύγουν;»

Πριν από μήνες, το κυβερνών Εργατικό κόμμα της Βρετανίας είχε χρησιμοποιήσει το τραγούδι «Όμορφη Μέρα» (Beautiful Day) των U2, χωρίς να ζητήσει προηγουμένως τη άδεια του συγκροτήματος.


Nέα σύνορα

Toυ Πολ Ρέινολντς του BBC

Ο Αριέλ Σαρόν εξέπληξε πολλούς παρατηρητές με τα σχέδιά του για τη Γάζα

Η απομάκρυνση των Ισραηλινών απτη Γάζακαι το σχέδιο της ευρύτερης απαγκίστρωσης που συνεπάγεται η κίνηση αυτήσυνιστούν μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Μ.Ανατολής. Τόσο μεγάλες αλλαγές γίνονται συνήθως μία κάθε δεκαετία.

Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι αν η απομάκρυνση απτη Γάζα θανοίξει το δρόμο για τη σύναψη τελικής συμφωνίας στο Μεσανατολικό με τη δημιουργία δύο κρατών ή αν πρόκειται για προσπάθεια, από την πλευρά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να χαράξει μονομερώς τα τελικά σύνορα της χώρας του.

Τι θα πράξουν, λ.χ., οι Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι όντως αποφασισμένες να δώσουν μία νέα ώθηση στις προσπάθειες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή; Είναι, έπειτα, κάθε πλευρά διατεθειμένη να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις;

Μόνιμα σύνορα;

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαγκίστρωσης, ο κ. Σαρόν θα έχει αποσυρθεί απτη Γάζα, μία περιοχή που ακόμη και οι έποικοι μπορούν να δεχτούν να εκκενώσουνoι έποικοι που θεωρούν τη Δυτική Oχθη ως την Ιουδαία και τη Σαμάρεια και δικαίωμα του Ισραήλ ως δώρο από το Θεό ή ως πολεμικό λάφυρο.

Το Ισραήλ του Αριέλ Σαρόν θα έχει εκκενώσει τέσσερις μικρούς οικισμούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, αλλά θα έχει καταφέρει να διατηρήσει άλλους μεγάλους οικισμούς τους οποίους η κυβέρνηση Μπους δέχεται τώρα πως πρέπει να παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο.

Ο Σαρόν αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα που είχε αντιμετωπίσει κι ο Μπεν Γκουριόν το 1948 και το οποίο ο Μπεν Γκουριόν συνόψισε με μεγάλη σαφήνεια: Θα έχουμε ή ένα Εβραϊκό κράτος χωρίς τη γη του Ισραήλ ή τη τη γη του Ισραήλ χωρίς ένα Εβραϊκό κράτος.

Γκρέαμ Άσερ, Aνταποκριτής του «Ικόνομιστ»

Θα έχει επίσης αναγείρει ένα φράκτη μέρος του οποίου θα περικλείει εδάφη που ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί παλαιστινιακά. Ο φράκτης αυτός θα γίνει ένα νέο ντε φάκτο σύνορο ή τουλάχιστον μία γραμμή οριοθέτησης.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θέλουν οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσά τους, θα βρίσκεται εντός των τειχώνμέσα στο φράκτη.

Συνολικά, το 10% της γης πέραν της «πράσινης γραμμής» που ορίζει τα σύνορα μεταξύ 1947 και 1967 θα βρίσκεται μέσα στο φράκτη.

Πολλοί παρατηρητές εξεπλάγησαν από τις κινήσεις του κ. Σαρόν.

Ο διπλωματικός δυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ (Haaretz), Αλούφ Μπεν, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό Foreign Affairs, παραδέχτηκε πως είχε κάνει λάθος για ό,τι είχε γράψει παλαιότερα, το 2002, στο ίδιο έντυπο.

«Υποτίμησα όχι μόνο την πολιτική του βιωσιμότητα, αλλά και την προθυμία του να έλθει σε ρήξη με το στάτους κβο», λέει ο κ. Μπεν.

«Αποφασιστική κίνηση»

Ωστόσο, ο διπλωματικός δυντάκτης της Χααρέτζ δεν έπεσε τελείως έξω.

«Οι ενδείξεις πάντοτε υπήρχαν. Ακόμη και στο άρθρο που είχα δημοσιεύσει στο περιοδικό Foreign Affairs ανέφερα πως «το Ισραήλ μπορεί ναποφασίσει να χαράξει τα μόνιμα σύνορά του μονομερώς και να κλειδώσει τους Παλαιστίνιους πίσω από φράκτες. Αλλά αν μπορούσα να φανταστώ πως ο Σαρόν ήθελε να πληγώσει τους Παλαιστίνιους, η ιδέα πως ο πρώην μπουλντόζας του εβραικού εποικισμού θα γκρέμιζε το ίδιο το δημνιούτγημά του, που ήταν έργο ζωής, μου ήταν τελείως αδιανόητη.»

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα και μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ο κ. Σαρόν ήταν στρατηγός κι αυτό που πραγματικά θέλει είναι να κάνει μία αποφασιστική κίνηση που θα του φέρει τη νίκη. Και μπορούμε να δούμε την κίνηση αυτή τώρα.

Άλλωστε, η ιστορία του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι γεμάτη από τέτοιες κινήσειςαπό την αμφιλεγόμενη διοίκηση της Μονάδας 101 κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τη δεκετία του 50 ώς την εισβολή στο Λίβανο το 1982.

Το σχέδιο απαγκίστρωσης που έχει καταστρώσει δείχνει πως οι σκέψεις του στον τομέα της άμυνας είναι τόσο πρωτότυπες όσο ήταν, παλαιότερα, οι σκέψεις του στον επιθετικό τομέα.

O Aριέλ Σαρόν θεωρείται πραγματιστής και γνωρίζει πως τα κίνητρα όλων των εποίκων δεν είναι αυστηρά θρησκευτικά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 80, για παράδειγμα, είχα συναντήσει τον τότε υπουργό Επιστημών του Ισραήλ, καθηγητή Γιουβάλ Νεεμάν, στα εγκαίνια ενός οικισμού σε μία απομεμακρυσμένη περιοχή της Δυτικής Όχθης. Καθόμασταν σε μία πρόχειρη συναγωγή, σένα αντίσκηνο, και τον ρώτησα αν υποστήριζε τη δημιουργία οικισμών για θρησκευτικούς λόγους. «Είμαι άθεος», μου απάντησε κι εξήγησε πως ήθελε τους οικισμούς για «εθνικούς λόγους». Το Ισραήλ, είπε, τους χρειαζόταν ως φράκτη.

Οράματα για ένα Εβραϊκό κράτος

Αυτή η φιλοσοφία της ασφαλείας διέπει και το σχέδιο του κ. Σαρόν. Η ασφάλεια, πιστεύει, έχει επαναπροσδιορισθεί από τη δεκαετία του 80 και μετά κι αυτό, επομένως, που χρειάζεται το Ισραήλ είναι να επαναοπροσδιορίσει τα σύνορά του.

Δεν είναι μόνον οι επιθέσεις, από την πλευρά των Παλαιστινίων, που τον ανάγκασαν να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του.

Ήταν κι ο δημογραφικός παράγοντας: αν το Ισραήλ δεν έκανε τίποτα, ώς το έτος 2025 θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τους Παλαιστίνιους Άραβες που θαποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο έδαφος που ελέγχει ανάμεσα στη θάλασσα και τον ποταμό Ιορδάνη.

Ο Γκρέαμ Άσερ, ανταποκριτής του περιοδικού Ικόνομιστ (Economist) στην Ιερουσαλήμ, έγραψε πρόσφατα: «ο Σαρόν αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα που είχε αντιμετωπίσει κι ο Μπεν Γκουριόν το 1948 και το οποίο ο Μπεν Γκουριόν συνόψισε με μεγάλη σαφήνεια: Θα έχουμε ή ένα Εβραικό κράτος χωρίς τη γη του Ισραήλ ή τη τη γη του Ισραήλ χωρίς ένα Εβραϊκό κράτος.

»Ο Μπεν Γκουριόν επέλεξε το Εβραϊκό κράτος. Ο Σαρόν πίστεψε πως μπορούσε να έχει και τα δύο. Τώρα συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί.»

Το ερώτημα είναι αν, μετά την αποχώρηση απτη Γάζα και την ολοκλήρωση του σχεδίου απαγκίστρωσης, μπορούν ναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους που θα οδηγήσουν σε μία τελική συμφωνία.

Είναι η Γάζα ένας τρόπος για την επιστροφή στον αποκαλούμενο «οδικό χάρτη», που ορίζει μία διαδικασία για διαπραγματεύσεις, ή τα πάντα τελειώνουν εδώ; Τι θα γίνει δηλ. μετά τη Γάζα;

Αβέβαιο μέλλον

Κανείς δεν είναι σίγουρος.

Είναι, άλλωστε, πολλές οι αβεβαιότητες. Πόσο ισχυρή θα είναι, λ.χ., η Χαμάς στη Γάζα στις εκλογές που θα γίνουν εν καιρώ; Είναι, ύστερα, και οι δύο πλευρές έτοιμες για ουσιαστικές συνομιλίες; Τι θα γίνει με τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, π.χ., για το θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που θα βρίσκεται σύντομα πίσω απτον φράκτη; Τι θα συμβεί, επίσης, με τα αιτήματα των Ισραηλινών στον τομέα της ασφαλείας;

Όλοι θυμούνται πως πριν από λίγα χρόνια, το 2000, επί προεδρίας Κλίντον, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματεύονταν όντως τον έλεγχο των τελευταίων 100 μέτρων γύρω απτην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε.

Κι όμως, ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει δηλώσει πως η πολιτική της χώρας του προβλέπει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, τα τελευταία χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το ροκ του μέλλοντός της

Oι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες επιμένουν πως έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την επιτυχία των Ρόλινγκ Στόουνς «Άντζι» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της αρχηγού των, Άνγκελα Μέρκελ. Διαφορετική γνώμη, όμως, έχουν οι εκπρόσωποι του συγκροτήματος.

Το γραφείο που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των Ρόλινγκ Στόουνς, η εταιρεία LD Communications, δήλωσε πως κανείς δεν έχει ζητήσει άδεια γι'αυτό το τραγούδι και πως τη ζητούσε «μάλλον θα τους λέγαμε όχι».

Πάντως, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη Γερμανία, είπε στο BBC πως είχε εξασφαλίσει από γερμανική εταιρεία τα δικαιώματα για την εκτέλεση του τραγουδιού το οποίο θα εξακολουθήσει έτσι ν'ακούγεται στις συγκεντρώσεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις--η επιτυχία των Ρόλινγκ Στόουνς ακούστηκε στη συγκέντρωση του κόμματος που έγινε πρόσφατα στη Δρέσδη.

Πάντως, η εκπρόσωπος των Χριστανοδημοκρατών αρνήθηκε να σχολιάσει αν συμφωνεί με ορισμένους από τους στίχους του τραγουδιού που χρησιμοποιεί το κόμμα της, όπως «Άντζι, είσαι όμορφη, αλλά δεν είναι καιρός ν'αποχαιρετιστούμε;»

Ένας άλλος στίχος, δε, του τραγουδιού δεν φαίνεται να ταιριάζει και πολύ σ'ένα κόμμα που φιλοδοξεί να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους: «Όλα τα όνειρα που κάναμε γίνονται, όπως φαίνεται, καπνός».

Αλλά, πάλι, Γερμανοί που μπορεί να θέλουν την αλλαγή, ενδέχεται να σιγοτραγουδήσουν το στίχο «πότε όλ'αυτά τα σύννεφα θα φύγουν;»

Πριν από μήνες, το κυβερνών Εργατικό κόμμα της Βρετανίας είχε χρησιμοποιήσει το τραγούδι «Όμορφη Μέρα» (Beautiful Day) των U2, χωρίς να ζητήσει προηγουμένως τη άδεια του συγκροτήματος.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Η Άγκυρα καθορίζει τη στάση της

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Άρη Χατζηστεφάνου

Οι εξελίξεις στο Κουρδικό αποτελούν κύριο θέμα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Την τελευταία συνεδρίαση πριν από την 3η Οκτωβρίου πραγματοποιεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία της χώρας θα εξετάσει μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Άγκυρα στο αρνητικό σκηνικό που διαμορφώνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την ένταξή της στην ΕΕ.

Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει στις γαλλικές πιέσεις αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μαραθώνιος διπλωματικών επαφών πριν από τη συνάντηση της επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ.

Οι περισσότεροι σχολιαστές στην Τουρκία εκτιμούν πάντως ότι επί του παρόντος τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας καθώς τόσο ο πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ όσο και το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων δεν θέλουν να δώσουν την αίσθηση ότι παρεμβαίνουν στις κινήσεις της κυβέρνησης.

Πάντως το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ελάχιστα απασχολούν το σημερινό τουρκικό Τύπο που θεωρεί ότι το ακανθώδες θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα είναι το Κουρδικό.

Μερίδα των Τούρκων στρατηγών εμφανίζεται ενοχλημένη για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβε για το θέμα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν.

Η αναφορά του σε «κουρδικό ζήτημα» και η συνάντησή του με Κούρδους διανοούμενους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στην αντιπολίτευση που κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για ενδοτική στάση.

Με άξονα το Κουρδικό θα συζητηθούν και οι αναμενόμενες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Οι αλλαγές πιστεύεται ότι θα είναι στο πνεύμα ενίσχυσης της καταστολής που ακολουθείται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αρκετοί στην Τουρκία μιλούν ήδη για το ενδεχόμενο να χαθούν δημοκρατικές ελευθερίες που κερδήθηκαν τα τελευταία χρόνια.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ένας πρωτοπόρος στη μουσική

Σχεδίασε το πρώτο θέρεμιν σε ηλικία 14 ετών

Έφυγε στα 71 του χρόνια, ο πατέρας του πρώτου φορητού και εύχρηστου από το ευρύ κοινό, ηλεκτρονικού συνθεσάιζερ, Ρόμπερτ Μουγκ ο οποίος έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Αν και σήμερα, η ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου είναι πλέον πανταχού παρούσα στην μουσική, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά το 1949, όταν ο Μουγκ έφτιαξε το πρώτο ηλεκτρονικό όργανο στην καριέρα του ένα «θέρεμιν» ή αιθερόφωνο (theremin) σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Τα συνθεσάιζερ του Μόουγκ έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολύ γνωστά κομμάτια της δεκαετίας του ΄60, όπως το Good Vibrations των Beach Boys ενώ στη λίστα των πελατών του ήταν μεταξύ άλλων οι Rolling Stones, οι Beatles, οι Grateful Dead, οι Doors και ο Frank Zappa.

Μάλιστα την παράδοση και τον ιδιαίτερο ήχο αυτών των ηλεκτρονικών οργάνων διατηρούν και πιο σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως o Brian Eno, οι Cure και ο Fat Boy Slim.

Ο Ρόμπερτ Μουγκ γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη και αφού πήρε το πρώτο του πτυχίο ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Κολούμπια απέκτησε διδακτορικό στην φυσική μηχανική από το πανεπιστήμιο του Κορνέλ.

Όπως είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος, όταν έφτιαχνε το πρώτο του συνθεσάιζερ δεν είχε ιδέα τι έκανε κι απλά περνούσε διασκεδαστικά την ώρα του μέχρι που βρέθηκε κάποιος που εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αγοράσει ένα από αυτά κι έτσι ξεκίνησε την επιχείρηση του που έμελλε να θέσει τα θεμέλια για το μουσικό κύμα της ηλεκτρονικής μουσικής και να επηρεάσει ριζικά και πολλά άλλα είδη.

Το 1954, όταν ήταν πλέον 19 ετών, ο Μουγκ πούλησε το πρώτο του θέρεμιν προς 49,95 δολάρια και στην συνέχεια το 1964 συναρμολόγησε ένα ιδιαίτερα πρακτικό ηλεκτρονικό συνθεσάιζερ με πλήκτρα, το Μίνιμουγκ, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με σχετική ευκολία αν συγκριθεί με το συνθεσάιζερ της εταιρίας RCA που προϋπήρχε την εποχή εκείνη αλλά ήταν τεραστίων διαστάσεων και αρκετά πολύπλοκο στη χρήση του.

Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 καθώς το ενδιαφέρον για την καθαρά ηλεκτρονική μουσική είχε μειωθεί και ο ανταγωνισμός από άλλους κατασκευαστές συνθεσάιζερ έβαινε αυξανόμενος, ο Μουγκ αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Έτσι το 1971 πούλησε τα δικαιώματα της φίρμας του με την επωνυμία Μουγκ Μιούζικ και επτά χρόνια αργότερα άνοιξε μια νέα εταιρία που κατασκεύαζε όργανα κατά παραγγελία και συσκευές ηχητικών εφε.

Το 2002, μετά από μακρά δικαστική μάχη, κατάφερε να ανακτήσει τα δικαιώματα της Μουγκ Μιούζικ και ξεκίνησε να πουλά και πάλι ηλεκτρονικά όργανα που έφεραν το όνομα του για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 10:18 (Ώρα Λονδίνου)

Συναυλία που ενώνει

Ισραηλινοί και Άραβες μουσικοί συμμετείχαν σε συναυλία που έγινε στη Δυτική Όχθη υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου πιανίστα και μαέστρου, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ.

Η συναυλία έγινε την Κυριακή εις μνήμην του Παλαιστίνιου στοχαστή Έντουαρντ Σαΐντ.

Ο Μπάρενμποϊμ, που είναι εβραίος απ'την Αργεντινή, και ο Παλαιστίνος Σαΐντ ήταν στενοί φίλοι από παλιά και το 1999 δημιούργησαν από κοινού μία ορχήστρα που, όπως τόνιζαν, θα γεφύρωνε τη Δυση και την Ανατολή.

Στη συναυλία της Κυριακής συμμετείχαν 100 μουσικοί, ανάμεσά τους Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και Σύροι.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπάρενμποϊμ, η ορχήστρα του ήλθε στη Ραμάλα, κομίζοντας μήνυμα αλληλεγύης και αμοιβαίας κατανόησης.

«Ή θα σκοτώσουμε όλοι ο ένας τον άλλον ή θα μάθουμε να ζούμε με την πραγματικότητα πως πρέπει να μοιραστούμε αυτή τη γη με ισότητα και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ στους δημοσιογράφους.

«Έχει σημασία όλοι όσοι ζούμε εδώ να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον» είπε ο

23χρονος σραηλινός Ταλ Ρεβάλ Θεοδώρου που μπαίζει βιολί στην ορχήστρα.

Ανάλογη ήταν και η άποψη ενός άλλου μέλους της ορχήστρας, του 21χρονου Σύρου Ναντίμ Χασάν, που τόνισε πόσα πολλά έμαθε δουλεύοντας με τους Ισραηλινούς συναδέλφους του.

Μια παρόμοια συναυλία, που είχε προγραμματισθεί να γίνει το 2003, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή επειδή υπήρχαν ανησυχίες στον τομέα της ασφαλείας.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ευθύνες, διαβουλεύσεις και βάσεις

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πάνω - κάτω οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ. Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων μέχρι την Πέμπτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 35 ώρες ταλαιπωρία και ....κοριοί "έφαγαν" τους 600 επιβάτες! Η οδύσσεια των επιβατών του "Ταξιάρχης".

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Η διαπλοκή της HELIOS. Η επαγγελματική σχέση πρώην και νυν υπουργών και βουλευτών "εμποδίζει" την αλήθεια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πριμ για εγγόνια στους παππούδες από το ΙΚΑ. Απόφαση - "δώρο" από το Συνήγορο του Πολίτη. Αύξηση των συντάξεων σε όσους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων.

Η ΑΥΓΗ: Πρώτες απαντήσεις, πολλά ερωτήματα. Η πρώτη έκθεση Τσολάκη για το δυστύχημα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρωκτικά του Κοντομηνά μπήκαν νύχτα στα κομπιούτερ της Εισαγγελίας και πλαστογράφησαν δικαστική απόφαση για να κλείσουν μέσα τον Γιώργο Κουρή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύγκρουση για τους δήμους. Η κυβέρνηση καταργεί τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Η Δεξιά "σβήνει" τώρα την Αριστερά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.000 ευρώ σε νέους για δημιουργία επιχείρησης. Γενναίο πρόγραμμα επιδοτήσεων μέσω ΟΑΕΔ.

ΕΘΝΟΣ: Η γαλάζια λίστα των προγραφών στο Δημόσιο. Αποκεφάλισαν 18.714 στελέχη. Εκδίωξαν 74 Γενικούς Διευθυντές υπουργείων, αλλά...κράτησαν μία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άρχισε ο Καραμανλής τις επαφές του με Υπουργούς οι οποίοι...Συσκευάζουν τα πρωθυπουργικά "δώρα" της Δ.Ε.Θ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι νέοι μισθοί σε ΔΕΚΟ τράπεζες και ιδιωτικούς υπαλλήλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το "πόρισμα" πυκνώνει το μυστήριο. Πού δίνει απαντήσεις και πού όχι η επιστολή Τσολάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άρον- Άρον άλλαξαν το καθεστώς ελέγχου των πτήσεων από ΥΠΑ. 48 ώρες μετά την τραγωδία με Π.Δ. από τα Γιάννενα!

ΕΣΤΙΑ: Οι στόχοι για την οικονομία. Μείωσις τους ελλείμματος, διατήρησις της αναπτύξεως.

ESPRESSO: Η μυστική δίαιτα του Χριστόδουλου. Πώς έχασε 30 κιλά σε 8 μήνες. Οι φωτογραφίες ντοκουμέντο της μεγάλης αλλαγής.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα διαδικασία ελέγχων για πάταξη φοροδιαφυγής. Προσωπική επίβλεψη Αλογοσκούφη - Στο στόχαστρο 1.000 εταιρείες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Τεχνική βλάβη οι πρώτες ενδείξεις. Το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ: Κατηγορώ για ΥΠΑ και από Κύπρο. Είχαν ειδοποιηθεί, αλλά αδιαφόρησαν!

Η ΝΙΚΗ: Η ώρα των ευθυνών. Διαπλοκή στην Κύπρο - ολιγωρία στην Αθήνα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φύλλο συκής των παραβιάσεων. "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα".

TRAFFIC NEWS: Γιαγιά πήρε διαζύγιο μόλις κέρδισε το λαχείο. Ερωτεύτηκε και παντρεύεται με τον 55χρονο λαχειοπώλη. Σε απόγνωση ο 75χρονος σύζυγός της.

Η ΧΩΡΑ: Ούτε ίχνος από δύο επιβάτες. Στις λίστες επικεντρώνεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έκρηξη" στο κόστος ζωής. Καπέλο μέχρι και 10% σ΄όλα τα προϊόντα. Εκτινάχτηκε στα 2.260 ευρώ το μήνα!

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αντιτουριστική και "δύσβατη" η Θεσσαλονίκη. Τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα αξιοθέατα λόγω έλλειψης πάρκινγκ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πανάκριβη η γη και η στέγη στη Θεσσαλονίκη.

Αεροπορική τραγωδία - έρευνες

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «ευθύνες στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για καθυστερημένη κινητοποίηση στην αναζήτηση του μοιραίου Boeing της Helios επιρρίπτουν οι Κύπριοι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας που είχαν υπηρεσία το πρωί της 14ης Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Όπως έχουν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Διερεύνησης του δυστυχήματος που έχει συσταθεί στην Κύπρο, δύο φορές ενημέρωσαν την ΥΠΑ για την αδυναμία επικοινωνίας με το μοιραίο αεροσκάφος».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι έμενε για μήνες το διάταγμα για τους επιθεωρητές πτητικών μέσων και προτύπων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είχαν συζητήσει οι ΗΠΑ για αναβάθμιση των ελληνικών αεροδρομίων εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ανέσυραν και το έστειλαν για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Ιωάννινα στις 16 Αυγούστου, δύο μόλις μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα με τους 121 νεκρούς. Αφορά την ασφάλεια των πτήσεων, την πτητική ικανότητα και πτητική λειτουργία των αεροσκαφών, τα μέσα υποστήριξής τους, τα πτυχία, τις άδειες πολιτικής αεροπορίας και άλλα».

H TRAFFIC NEWS αναφέρει «ποιοι και πόσοι δεν έχουν αναζητηθεί από τη λίστα της Helios; Υπήρξαν κάποιοι που μπήκαν στο αεροπλάνο με πλαστά έγγραφα και γιατί; Η απάντηση ήλθε μόλις χθες από τις αστυνομικές αρχές. Ο αντιπρόσωπος Αθηνών της δαιδαλώδους μετοχικά εταιρείας προσήλθε χθες στη ΓΑΔΑ με τη λίστα ανά χείρας αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε για την ορθότητά της. Από την πολύωρη κατάθεσή του προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις για την ταυτότητα δύο τουλάχιστον επιβατών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της ούτε η Αστυνομία έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εντοπίσει τις οικογένειές τους, κάτι το οποίο οδηγεί ευθέως στο ενδεχόμενο οι επιβάτες να ταξίδευαν με πλαστά έγγραφα».

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι «στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας η λίστα με τους επιβάτες στο μοιραίο αεροσκάφος καθώς δύο από αυτούς δεν έχουν βρεθεί, αλλά και ούτε έχουν αναζητηθεί από κανέναν συγγενή. Στο μεταξύ, ο Ακριβός Τσολάκης σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνάς του αποδίδει την πτώση σε αποσυμπίεση και έλλειψη καυσίμων».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων κ. Ακριβού Τσολάκη, προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη με την οποία τον ενημερώνει για την πρόοδο των ερευνών, εάν υπήρξε βλάβη στο σύστημα συμπίεσης, τότε αυτό θα είχε επιπτώσεις στη φυσική κατάσταση των επιβατών και του πληρώματος, γεγονός που δίνει απάντηση στο ερώτημα γιατί ο συγκυβερνήτης ήταν λιπόθυμος στο πιλοτήριο».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ «μόνο ένα καινούργιο στοιχείο αναδεικνύεται μέσα από την επίσημη ενημέρωση για την πορεία των ερευνών της συντριβής του κυπριακού Μπόινγκ. Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζεται αρμοδίως ως "ένδειξη " και αφορά το εάν λειτουργούσαν τα συστήματα επικοινωνίας του αεροσκάφους. Η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων θεωρεί πιθανόν, τουλάχιστον τα τελευταία λεπτά ο ασύρματος να δούλευε, γεγονός που ξεγυμνώνει ωστόσο τους υπεύθυνους της "Helios" που από την πρώτη στιγμή μιλούσαν κατηγορηματικά για βλάβη στα συστήματα επικοινωνίας».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «προσωρινές αλλά επίσημες απαντήσεις για την τραγωδία στο Γραμματικό επιχειρεί να δώσει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης των Αεροπορικών Δυστυχημάτων Ακριβός Τσολάκης με την έκθεσή του που δόθηκε στο υπ. Μεταφορών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αιτία του δυστυχήματος αναζητείται στην αποσυμπίεση».

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι «πολιτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της εταιρίας "Helios" με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις να δείχνουν ευθεία διασύνδεσή της με πολιτικά πρόσωπα της Κύπρου που οδηγούν στην ανάγκη να αναζητηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες για την αδειοδότηση της εταιρίας και τον ελλιπή έλεγχο στα αεροσκάφη της».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι «υπουργοί της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, της κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, πεθεροί, ξαδέλφια βουλευτών, εμπλοκή και των τριών κομμάτων, ακόμη και του ΑΚΕΛ (συμμετείχε με την "εταιρία του" ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ) καθιστούν έντονα "προβληματικό" το ανακριτικό έργο. Η ανάμειξη των ανωτέρω δικαιολογεί την "κάλυψη" που είχε η εταιρία HELIOS η οποία "αλώνιζε" και έκανε ό,τι ήθελε (νόμιμα ή έκνομα) στον κυπριακό χώρο».

Οικονομία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «από 2,8% έως 3,3% θα κυμαίνονται οι αυξήσεις που θα λάβουν από την 1η Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, ενώ στους υπαλλήλους του ΟΤΕ το δεύτερο μέρος της αύξησης θα χορηγηθεί από την 1η Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, η Κυβέρνησις θέτει ρεαλιστικούς στόχους: Σταδιακή μείωσις του ελλείμματος και διατήρησις της αναπτύξεως στους σημερινούς ρυθμούς. Γι αυτό και έχει πιθανότητες να τους επιτύχη».

Πρωθυπουργός - ΔΕΘ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι «ο κ. Καραμανλής άρχισε σειρά επαφών για να συσκευάσουν τα "δώρα" που θα δώσει στην Θεσσαλονίκη. Τι αυξήσεις σε μισθούς, τι είδους ελαφρύνσεις και τι έργα περιφερειακής πνοής πρόκειται να ανακοινώσει».

Εκλογές Αυτοδιοίκησης

ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει οριστικά στην κατάργηση του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 42% πυροδοτεί ήδη μια νέα σφοδρή αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ από στελέχη της που επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή διαγράφει αυτόματα κάθε απόπειρα προσέγγισης της Αριστεράς που επιχειρήθηκε στο παρελθόν».

Στελέχωση κρατικών υπηρεσιών- Καταγγελίες

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «πογκρόμ διώξεων σε ολόκληρο τον Δημόσιο τομέα εξαπέλυσε η κυβέρνηση με στόχο την κατάληψη του κρατικού μηχανισμού. Η περιβόητη "επανίδρυση του κράτους" - εν όψει και των κρίσεων στις αρχές Σεπτεμβρίου στις νομαρχίες- εξελίσσεται σε στυγνή κομματική υπόθεση της Νέας Δημοκρατίας αφού το μοναδικό κριτήριο για την εξέλιξη και αξιοποίηση των υπαλλήλων είναι η κομματική τους ταυτότητα και οι εισηγήσεις που συντάσσουν για λογαριασμό τους τα σκληρά συνδικαλιστικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης».

Φοροδιαφυγή - έλεγχοι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «την προσωπική ευθύνη για την πάταξη της φοροδιαφυγής ανέλαβε από χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη 5 δισ. ευρώ από αυτήν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και παράλληλα "στοίχημα" για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της στον τομέα των δημοσίων εσόδων όπου έως τώρα σημειώνεται υστέρηση. Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης έστειλε στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς ένα μακρύ κατάλογο με περίπου χίλιες επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση πλαστών και εικονικών στοιχείων».

Επιδόματα ΙΚΑ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «απόφαση-δώρο από το Συνήγορο του Πολίτη, που με πόρισμά του καθιστά σαφές ότι δικαιούνται πριμ εγγονού οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Οι συντάξεις για τους ηλικιωμένους που έχουν την επιμέλεια των εγγονών τους πρέπει να αυξηθούν, δηλώνει ρητά ο Συνήγορος του Πολίτη. "Τα οικογενειακά επιδόματα πρέπει να χορηγούνται σε οποιοδήποτε τρίτο άτομο ασκεί την επιμέλεια ανηλίκων. Για όσο διάστημα την ασκούν και αποδεδειγμένα συμβιώνουν με αυτά και βαρύνονται με την ανατροφή τους, εφόσον τα πρόσωπα αυτά είναι ασφαλισμένα", επισημαίνεται στο πόρισμα της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, Π. Παπαρρηγοπούλου».

Ακτοπλοΐα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι «'Όαση' πρέπει να έμοιαζε η θέα του λιμανιού του Πειραιά στους 594 επιβάτες του πλοίου "Ταξιάρχης" που για να καλύψει την απόσταση Χίος - Πειραιάς χρειάστηκε -λόγω μηχανικής βλάβης- 35 ώρες. Σαν να μην έφθανε όμως η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης, οι επιβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν και την επιδρομή ... κοριών που ταξίδευαν μαζί τους στο πλοίο».

Ελληνοτουρκικά

Η ESPRESSO υπογραμμίζει ότι «με 8 σχηματισμούς μαχητικών, έδωσαν τέλος χθες οι Τούρκοι στο "απόλυτο" μορατόριουμ, που βίωσε τις τελευταίες ημέρες το Αιγαίο. Για πρώτη φορά από την υπογραφή του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ το 1988, και για ένα δεκαήμερο, από τις 11 Αυγούστου μέχρι την τελευταία Κυριακή, δεν πέταξε ούτε ένα τουρκικό αεροσκάφος στον χώρο του αρχιπελάγους, ενώ "νηνεμία", χωρίς προκλήσεις, επικράτησε και στη θάλασσα, αν και οι Τούρκοι κρατούν δεσμευμένες για όλη την καλοκαιρινή περίοδο δύο περιοχές στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο για την εκτέλεση αεροναυτικών ασκήσεων».

Ηλεκτρονικές κάμερες

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «το δρόμο να χρησιμοποιούνται οι κάμερες της Αστυνομίας για παρακολουθήσεις εκδηλώσεων του λαϊκού κινήματος, πέρα από τη διαχείριση της κυκλοφορίας, άνοιξε η ίδια η "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα" (ΑΠΔΠΧ), παρέχοντας έτσι άλλοθι για την παραβίαση όσων υποτίθεται ότι προστατεύει. Την ίδια στιγμή, αποδείχνεται πως επιχείρησε με ψευδή ανακοίνωση να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες της κοινής γνώμης».

Καταγγελίες Κουρή

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «πρωτοφανές σχέδιο για στραπατσάρισμα του Γιώργου Κουρή καταστρώθηκε από υπαλλήλους της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, πληρωμένους από τον Κοντομηνά, το κανάλι του οποίου είχε σπεύσει να διατυμπανίσει προκαταβολικά την σύλληψη του εκδότη της Αυριανής. Οι υπάλληλοι που είχαν δώσει τις σχετικές πληροφορίες, ποντάριζαν στο γεγονός, ότι ανάμεσα στις καταδικαστικές (για παράνομες ασφαλιστικές εισφορές σημειωτέον) αποφάσεις του Γιώργου Κουρή ήταν και μια που είχε ποινή τριών ετών, χωρίς μετατροπή κατά του χρόνου που εκδόθηκε».

Βάσεις σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι «τα προγνωστικά με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων δείχνουν ότι η κίνηση των βάσεων θα είναι φέτος προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς πτώση αναμένεται σε πολλές μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, ισορροπία σε ορισμένες δημοφιλείς, μικρή άνοδος σε άλλες περιζήτητες σχολές, αλλά και οριακή "υποτίμηση" κάποιων από τις υψηλόβαθμες σχολές».

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «προγράμματα επιχορήγησης για 6.200 νέους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ΟΑΕΔ, το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, αφορούν 1.700 άνεργους, στους τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, καθώς και 4.500 άνεργους, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ)».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η Πορτογαλία σε πύρινο κλοιό

Ένδεκα πύρινα μέτωπα κατακαίουν την Πορτογαλία

Εκτός ελέγχου μαίνονται τουλάχιστον 11 πύρινα μέτωπα που έχουν προκαλέσει το θάνατο 15 ατόμων και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης.

Στην περισσότερο πληγείσα επαρχία της Κοΐμπρα τη Δευτέρα κάηκαν περισσότερα από 10 σπίτια και οι αρχές υποχρεώθηκαν να απομακρύνουν από τις εστίες τους δεκάδες ανθρώπους.

Περισσότεροι από 2.500 πυροσβέστες και 600 στρατιώτες δίνουν μάχη με τις φλόγες, στις επαρχίες Κοΐμπρα, Σανταρέμ και Βιζέου της κεντρικής και βόρειας Πορτογαλίας.

Τα θύματα της πύρινης λαίλαπας ανήλθαν σε 15 καθώς στο χωριό Ουρέμ εντοπίστηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα απανθρακωμένη κοντά στο σπίτι της. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 10 πυροσβέστες.

Οι πορτογαλικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από κοινοτικές χώρες, πολλές από τις οποίες έστειλαν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

KOINOTIKH ΒΟΗΘΕΙΑ

Ισπανία: 2 αεροσκάφη

Γαλλία: 2 αεροσκάφη

Γερμανία: 3 ελικόπτερα Πούμα

Ιταλία: 1 αεροσκάφος

Ολλανδία: 2 ελικόπτερα

Ο πρόεδρος της χώρας, Ζόρζε Σαμπάιο απηύθυνε έκκληση εθνικής ενότητας και ζήτησε από τους εργοδότες να δώσουν άδεια σε όσους εργαζόμενους είναι εθελοντές πυροσβέστες ώστε να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

«Διερχόμαστε πολύ σοβαρές στιγμές για την Πορτογαλία και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους πυροσβέστες» είπε ο κ. Σαμπάιο.

Στις φλόγες βρίσκεται και η γειτονική Ισπανία, όπου 40 εστίες φωτιάς έχουν ξεσπάσει στην επαρχία της Γαλικίας.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το ροκ του μέλλοντός της

Oι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες επιμένουν πως έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την επιτυχία των Ρόλινγκ Στόουνς «Άντζι» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της αρχηγού των, Άγκελα Μέρκελ. Διαφορετική γνώμη, όμως, έχουν οι εκπρόσωποι του συγκροτήματος.

Το γραφείο που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των Ρόλινγκ Στόουνς, η εταιρεία LD Communications, δήλωσε πως κανείς δεν έχει ζητήσει άδεια γι'αυτό το τραγούδι και πως τη ζητούσε «μάλλον θα τους λέγαμε όχι».

Διαφορετική άποψη, όμως, έχει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα εκπρόσωπος του οποίου ίπε στο BBC πως είχε εξασφαλίσει από γερμανική εταιρεία τα δικαιώματα για την εκτέλεση του τραγουδιού το οποίο θα εξακολουθήσει έτσι ν'ακούγεται στις συγκεντρώσεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις--η επιτυχία των Ρόλινγκ Στόουνς ακούστηκε στη συγκέντρωση του κόμματος που έγινε πρόσφατα στη Δρέσδη.

Πάντως, η εκπρόσωπος των Χριστανοδημοκρατών αρνήθηκε να σχολιάσει αν συμφωνεί με ορισμένους από τους στίχους του τραγουδιού που χρησιμοποιεί το κόμμα της, όπως «Άντζι, είσαι όμορφη, αλλά δεν είναι καιρός ν'αποχαιρετιστούμε;»

Ένας άλλος στίχος, δε, του τραγουδιού δεν φαίνεται να ταιριάζει και πολύ σ'ένα κόμμα που φιλοδοξεί να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους: «Όλα τα όνειρα που κάναμε γίνονται, όπως φαίνεται, καπνός».

Αλλά, πάλι, Γερμανοί που μπορεί να θέλουν την αλλαγή, ενδέχεται να σιγοτραγουδήσουν το στίχο «πότε όλ'αυτά τα σύννεφα θα φύγουν;»

Πριν από μήνες, το κυβερνών Εργατικό κόμμα της Βρετανίας είχε χρησιμοποιήσει το τραγούδι «Όμορφη Μέρα» (Beautiful Day) των U2, χωρίς να ζητήσει προηγουμένως τη άδεια του συγκροτήματος.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 01:15 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για εμφύλιο στο Ιράκ

Ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ εξαιτίας του ομοσπονδιακού μοντέλου του συντάγματος και οι πιέσεις για διαλεύκανση των συνθηκών του θανάσιμου πυροβολισμού του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες από Βρετανούς αστυνομικούς με πολιτικά είναι από τα βασικότερα θέματα του βρετανικού Τύπου.

«Η γέννηση ενός νέου Ιράκ ή το σχέδιο ενός εμφυλίου πολέμου;», αναρωτιέται η «Ιντιπέντεντ» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στο νέο σύνταγμα της χώρας.

Και διευκρινίζει στον πηχυαίο τίτλο: «οι περιθωριοποιημένοι σουνίτες προειδοποιούν για τα αρνητικά αποτελέσματα του ομοσπονδιακού συντάγματος».

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» το προσχέδιο του συντάγματος αντί να εγγυάται ένα δημοκρατικό μέλλον κινδυνεύει να βυθίσει τη χώρα σ έναν σκαιό εμφύλιο πόλεμο».

«Ο συμβιβασμός για το σύνταγμα παίζει στα χαρτιά το μέλλον ενός σταθερού Ιράκ», υποστηρίζει στο πρωτοσέλιδό της η «Γκάρντιαν», η οποία διευκρινίζει στον πλαγιότιτλό της ότι η «συμφωνία για το σύνταγμα αφήνει απέξω τους σουνίτες».

Όπως επισημαίνει η «Γκάρντιαν» ο αποκλεισμός των σουνιτών έχει περισσότερες πιθανότητες να διχάσει παρά να ενώσει τους πολίτες του Ιράκ.

«Απόσπασμα του συντάγματος που διέρρευσε στη δημοσιότητα χαρακτηρίζει το Ιράκ ως μια ομόσπονδη δημοκρατία, η οποία θα συνδυάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Το πετρέλαιο και υπόλοιπος φυσικός πλούτος της χώρας θα κατανεμηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της κεντρικής ηγεσίας και των επαρχιών της», αναφέρει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας.

Υπό αμφισβήτηση η

βρετανική αστυνομία

«Το προσωπικό του σταθμού Στόκγουελ του μετρό λέει ότι οι κάμερες έχουν καταγράψει τον πυροβολισμό», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στον 27χρονο Βραζιλιάνο, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά πριν από ένα μήνα, διότι θεώρησαν ότι ο εκλιπών ήταν ύποπτος βομβιστής αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το προσωπικό του σταθμού Στόκγουελ αμφισβητεί το κύρος των δηλώσεων της αστυνομίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι κάμερες κλειστού κυκλώματος δεν κατέγραψαν τα όσα συνέβησαν μέσα στο βαγόνι του τρένου.

Οι υπάλληλοι του σταθμού κατέθεσαν στην ανεξάρτητη βρετανική Επιτροπή Αστυνομικών Παραπόνων (IPCC), η οποία διερευνά τις συνθήκες του θανάτου του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες, ότι στις 22 Ιουλίου λειτουργούσαν τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις κάμερες που καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν στην πλατφόρμα του σταθμού.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για τον Ζαν», η οποία ζητά να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου δήλωσε: «κάποιος κρύβει την αλήθεια για τις κάμερες και θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι».

Επίκεινται απελάσεις

«Η κυβέρνηση πρόκειται να εξαγγείλει τα σχέδια της για τις απελάσεις», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, σκοπεύει εντός της εβδομάδος να ανακοινώσει μέτρα κατά όσων «κηρύσσουν το θρησκευτικό μίσος». Πρόκειται για μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να λάβει την επομένη των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται ο επονομαζόμενος κατάλογος της «ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς», ο οποίος αφορά κηρύγματα και δημοσιεύματα που υποκινούν τρομοκρατικές πράξεις.

Στο θέμα των απελάσεων ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών θα επιδιώξει την απέλαση όλων όσων έχουν εκμεταλλευτεί την άδεια παραμονής τους στη Βρετανία, όπως αναφέρει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Γρίπη των πτηνών

Στον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου των πτηνών στην Ευρώπη αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τον τίτλο: «Η Ευρώπη παίρνει μέτρα για να σταματήσει τη γρίπη των πτηνών».

Συγκεκριμένα η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ολλανδοί διέταξαν τους εκτροφείς κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής να τοποθετήσουν τα πουλερικά σε ορνιθοτροφεία. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι Γερμανοί. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι ο κίνδυνος «είναι μικρός αλλά όχι ανύπαρκτος».

Τα μέτρα και οι ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι άγρια αποδημητικά πτηνά από τη Σιβηρία θα μπορούσαν να διαδώσουν τη γρίπη των πουλερικών στην Ευρώπη.

Ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 εντοπίστηκε στη Σιβηρία τον Ιούλιο.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Η σειρά της Δυτικής Όχθης

Οι έποικοι στον οικισμό Χομές της Δυτικής Όχθης δηλώνουν έτοιμοι να προβάλουν αντίσταση

Μετά την επιτυχημένη εκκένωση των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Ισραηλινοί ένοπλοι στρατιώτες έχουν αρχίσει να εισέρχονται σε δύο οικισμούς της Δυτικής Όχθης, στους οποίους έχει συγκεντρωθεί αδιευκρίνιστος αριθμός σκληροπυρηνικών διαδηλωτών πιθανότατα οπλισμένων με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα και οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τους οικισμούς.

Σύμφωνα με το BBC οι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα, τα οποία εμπόδιζαν την πρόσβασή τους στους οικισμούς Σανούρ και Χομές.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας του Ισραήλ ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε τηλεφωνικώς στον Αριέλ Σαρόν τα συγχαρητήρια του.

Ήταν η πρώτη απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε την απόφαση της αποχώρησης από τη Γάζα «γενναία και ιστορική».

Ωστόσο, ο Μαχμούντ Αμπάς δεν ήταν ο μόνος που επαίνεσε τον Αριέλ Σαρόν. Το ίδιο έπραξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους σε ομιλία του σε βετεράνους του αμερικανικού στρατού στην Γιούτα: «Την εβδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και το σύνολο του ισραηλινού λαού έκαναν ένα ενθαρρυντικό και επώδυνο βήμα με την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας και από περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

»Η ισραηλινή αποδέσμευση είναι ένα ιστορικό βήμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τη γενναία ηγεσία του Αριέλ Σαρόν. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανέδειξαν ηγεσίες, οι οποίες είναι απόλυτα δεσμευμένες στην αποκατάσταση της ειρήνης και της προόδου. Εμείς θα εργαστούμε από την πλευρά μας για την αναβίωση του οδικού χάρτη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 04:00 (Ώρα Λονδίνου)

Κρατικές ευθύνες για τις αεροπορικές τραγωδίες

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων κρούει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) μ αφορμή τις πρόσφατες τραγωδίες στην Ελλάδα και τη Βενεζουέλα.

Στο πρωτοσέλιδό της η «Λε Μοντ» καταγγέλλει ότι 30 κράτη είναι «δυσλειτουργικά» στο θέμα της ασφάλειας πτήσεων.

Επικαλούμενη ελέγχους που διενήργησε ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας σε 181 κράτη, η «Λε Μοντ» αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα και ελλείψεις σε 111 απ αυτά.

«Περίπου 30 απ αυτά τα κράτη δεν έχουν λάβει το παραμικρό μέτρο για τη βελτίωση των ελέγχων πτήσεων», υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.

Στο κύριο άρθρο, η «Λε Μοντ» υποστηρίζει ότι «χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι τόσο στον τομέα των τεχνικών προδιαγραφών των αεροσκαφών όσο και στον τομέα των επιθεωρήσεων».

Και καταλήγει: «τα διπλωματικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθιστούν δυσλειτουργικό το διεθνές σύστημα επιθεωρήσεων πρέπει να ξεπεραστούν. Οι αριθμοί των στατιστικών ερευνών μιλούν από μόνοι τους: κατά κύριο λόγο οι πτώσεις των αεροσκαφών οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα».

Γρίπη των πτηνών

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» αναφορικά με την απειλή διάδοσης της γρίπης των πτηνών από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ολλανδία για την προστασία των πουλερικών και επισημαίνει ότι «χωρίς αμφιβολία» η Γερμανία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Ωστόσο, η «Λε Φιγκαρό» σχολιάζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών μένει αδρανής και μεταθέτει το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Γαλλία, χθες, αποφάσισε να μην πάρει καμία απόφαση και ν αφήσει το χρόνο να κυλήσει», σημειώνει η «Λε Φιγκαρό».

Η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρες» (Die Presse) διευκρινίζει ότι «πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται σ εξέλιξη για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα», αλλά υποστηρίζει ότι «ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σ αυτές τις περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τη «Ντι Πρες» αυτό που χρειάζεται είναι «καθαρό μυαλό και αλληλεγγύη».

Η εφημερίδα εξηγεί ότι στην περίπτωση εμφάνισης της γρίπης των πτηνών που μεταδίδεται σ ανθρώπους θα πρέπει να διανεμηθούν αμέσως τα κατάλληλα φάρμακα.

Και το ερώτημα σύμφωνα με τη «Ντι Πρες» είναι: «οι χώρες οι οποίες έχουν αποθέματα αυτών των φαρμάκων θα σπεύσουν να βοηθήσουν τους πληγέντες ή θα τα κρατήσουν για τους πολίτες τους;»

Απόφαση για τις εκλογές

Στη Γερμανία κυριαρχεί το θέμα των πρόωρων εκλογών της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (Berliner Zeitung) θεωρεί δεδομένο ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα απορρίψει τις προσφυγές βουλευτών για τη νομιμότητα των πρόωρων εκλογών.

«Οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν και δεν πρόκειται να τις εμποδίσει το συνταγματικό δικαστήριο», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» παραδέχεται ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ εσκεμμένα έχασε τη ψήφο εμπιστοσύνης της 1ης Ιουλίου για να ανοίξει ο δρόμος των εκλογών, αλλά εκτιμά ότι εάν οι δικαστές τάσσονταν υπέρ των προσφυγών θα το είχαν ήδη πράξει.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η φτώχεια απειλεί τα παιδιά της Ασίας

Συνέντευξη στη Νάγια Χατζηπάνη

Σοβαρή προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση των παιδιών στην Ασία απευθύνει η Διεθνής Οργάνωση για τα Παιδιά, Πλαν (Plan), με νέα έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες και που αναφέρει ότι τα μισά από τα 1,2 δισεκατομμύρια παιδιά που ζουν στην Ασία, διαβιούν υπό συνθήκες φτώχειας.

Για τις πιθανές επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας στην περιοχή, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο διευθύνων σύμβουλος της Οργάνωσης Πλαν, Τόμας Μίλερ και πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κατά την περίοδο 2001-2004.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Τόμας Μίλερ και συμπλήρωσε, «600 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα από τα επτά βασικά αγαθά ή υπηρεσίες που είναι στοιχειωδώς απαραίτητα στην παιδική ηλικία - όπως τρόφιμα, πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, σε εγκαταστάσεις υγιεινής, υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, παιδεία και πληροφόρηση... Μιλάμε για 600 εκατομμύρια παιδιά - δηλαδή για έναν στους 10 ανθρώπους που ζουν στον πλανήτη μας σήμερα», υπογράμμισε ο Τόμας Μίλερ.

Αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις για το μέλλον της Ασίας εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα αίτια που οδηγούν στην παιδική φτώχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της Οργάνωσης Plan είπε:

«Σκεφθείτε την κατάσταση που επικρατούσε πριν 20 χρόνια όταν ξέσπασε η επιδημία του Έιτζ. Τότε δεν είχαμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή, και σήμερα 20 χρόνια αργότερα αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση όπου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια σε ολόκληρο τον κόσμο... Εάν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια δεν έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε σοβαρά το θέμα της παιδικής φτώχειας στην Ασία, τότε μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες από αυτές του Έιτζ.... Η έκθεση της Οργάνωσης Πλαν είναι μία σαφής προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε σε πράξεις», τόνισε ο Τόμας Μίλερ.

Ο οργάνωση Πλαν προτείνει τη λήψη μιας σειράς μέτρων: «Δεν είναι μόνον οικονομικό το θέμα. Για την αποτελεσματική διάθεση των χρηματικών πόρων πρέπει να υπάρχει σωστή διακυβέρνηση, αντιμετώπιση της διαφθοράς το κυριότερο όμως είναι ότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές. Για παράδειγμα, σε πολλές κοινωνίες τα κορίτσια δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα αγόρια. Δεν έχουν ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη με τα αγόρια. Όσο επικρατούν συνθήκες φυλετικών και άλλων διακρίσεων θα υπάρχει πρόβλημα», κατέληξε ο Τόμας Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Παιδιά, Πλαν, και πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.