Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-24

  1. ΗΠΑ: «Βλέπουν την έξοδο από το Ιράκ»
  2. Μάχη για τον Γιαννακόπουλο;
  3. Συγκρούσεις στη Βαγδάτη
  4. Επίκεινται συλλήψεις για την κλοπή της «Κραυγής»
  5. Καύσωνας στη νότια Ευρώπη
  6. Ο «πονοκέφαλος» της Άγκυρας
  7. Εκρήξεις και οδομαχίες στη Βαγδάτη
  8. Nέα περίοδος δοκιμασίας
  9. Βρετανία: Νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα
  10. Συνάντηση και συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ
  11. Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράκ;
  12. Ανατιμήσεις και έρευνες
  13. «Το Φάντασμα»
  14. Nέα περίοδος δοκιμασίας
  15. Μήνυμα Μπους προς τους σουνίτες του Ιράκ
  16. Γύρος της Γαλλίας ή του ντόπινγκ;
  17. Οργή στο Ιράν, καχυποψία στις ΗΠΑ
  18. Αεροπλάνο συνετρίβη στο Περού
  19. Λουκέτο στη φάρμα των πειραματόζωων

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 01:34 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: «Βλέπουν την έξοδο από το Ιράκ»

Ποικιλία θεμάτων παρουσιάζουν τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα. Στο μέτωπο του Ιράκ οι ΗΠΑ φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησης τους. Στον ΟΗΕ επικρατεί προβληματισμός για τη δημοσίευση του «καταλόγου απαράδεκτων συμπεριφορών» στη Βρετανία. Και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης διαμαρτύρονται για τις ποσοστώσεις στις κινεζικές εισαγωγές ρούχων.

Εκτός Ιράκ

σε 12 μήνες

«Οι ΗΠΑ εξετάζουν σχέδιο εξόδου από το Ιράκ», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και διευκρινίζει στους πηχυαίους τίτλους: «πιθανή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων τους επόμενους 12 μήνες. Μέρος της άμυνας θα παραδοθεί στις ιρακινές δυνάμεις. Οι Βρετανοί στο νότο του Ιράκ είναι πιθανότατα οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν».

Όπως επισημαίνει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Αμερικανός υποστράτηγος, Ντάγκλας Λουτ, δήλωσε, χθες, ότι η μείωση της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ ήταν εξαρχής μέσα στα σχέδια του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγού Τζον Αμπιτζάιντ, ο οποίος θέλει ο ιρακινός στρατός να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άμυνα της χώρας.

Ο Αμερικανός υποστράτηγος πρόσθεσε ότι είναι «απολύτως εφικτό» να αποχωρήσουν πριν από τις αμερικανικές, οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπλέον, ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος απέρριψε κατηγορηματικά ότι το σχέδιο εξόδου συνδέεται με τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Μπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΟΗΕ κατά Κλαρκ

«Οι απελάσεις είναι παράνομες, λέει ο ΟΗΕ στον Κλαρκ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Γκάρντιαν».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απείλησε να παραπέμψει τη Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μ αφορμή την απόφαση της βρετανικής ηγεσίας να απελαύνει υπόπτους για τρομοκρατία.

Ο Μάνφερντ Νόβακ, μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας να του δοθεί άδεια να επισκεφτεί τη χώρα ώστε να συζητήσει το ζήτημα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ.

Χθες, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με «απαράδεκτες συμπεριφορές» και λόγους βάσει των οποίων μπορούν να απελαθούν οι ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, όπως και πολλές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν ότι η Βρετανία προχωράει με το μέτρο των απελάσεων αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι απελαθέντες ενδέχεται να καταλήξουν σε χώρες όπου υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κλαρκ, οι πρώτες απελάσεις και επαναπατρισμοί είναι «ζήτημα ημερών», σημειώνει η «Γκάρντιαν».

Στο ίδιο θέμα η «Τάιμς« γράφει: «Ο Κλαρκ αγνοεί τον ΟΗΕ και προχωρεί με τις απελάσεις των κληρικών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πρώτες συλλήψεις μουσουλμάνων κληρικών που κηρύττουν το ακραίο Ισλάμ θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα και θα δείξουν κατά πόσο η κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρεί σε απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Ρούχα στα αζήτητα

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αναφέρεται στη διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα για τις εξαγωγές των κινεζικών προϊόντων υφαντουργίας και ένδυσης.

«Ο πόλεμος των στηθόδεσμων θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ρούχων», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων, όπως η «Μαρκς εντ Σπένσερ», η «BHS» και το Next, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες μετά την απόφαση που πήρε η ΕΕ τον Ιούνιο να επιβάλει προκαθορισμένες ποσοστώσεις στις εισαγωγές από την Κίνα.

«Επί του παρόντος, 48 εκατομμύρια μπλούζες, 17 εκατομμύρια ζευγάρια ανδρικών υποδημάτων, τρία εκατομμύρια σουτιέν και τέσσερα εκατομμύρια μακό μπλουζάκια βρίσκονται παρατημένα σε αποθήκες και λιμάνια», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Next προειδοποιήσει ότι «εάν ο πόλεμος των στηθόδεσμων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ δε τελειώσει σύντομα, τότε οι τιμές των ενδυμάτων θα εκτιναχθούν στα ύψη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν δε βρεθεί σύντομα λύση η κατάσταση θα έχει επιδεινωθεί τραγικά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Γρίπη των πτηνών

«Συναγερμός στη Βρετανία καθώς η γρίπη των πτηνών κατευθύνεται προς την Ευρώπη», προειδοποιεί στο πρωτοσέλιδό της η «Ιντιπέντεντ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αρχίζουν στη Βρετανία οι εξετάσεις άγριων πτηνών, ενώ σήμερα στις Βρυξέλλες συναντώνται οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για να αξιολογήσουν το μέγεθος της απειλής και να καταλήξουν σ΄ ένα σχέδιο δράσης.

Αλ Κάιντα κατά Βατικανού

«Υπό εξέταση το φαξ στο Αραβικά, το οποίο απειλεί το Βατικανό», γράφει στις διεθνείς σελίδες της η «Γκάρντιαν».

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές το Βατικανό παρέλαβε ένα τρισέλιδο κείμενο γραμμένο στα Αραβικά, το οποίο κατηγορεί την έδρα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «για υποστήριξη που παρέχει στα καπιταλιστικά κράτη που ένωσαν τις δυνάμεις με τους Αμερικανούς στον πόλεμο στο Ιράκ».

Το κείμενο, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα, δικαιολογεί τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο και της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Το φαξ χαρακτηρίζει τις επιθέσεις «ενέργειες αυτοάμυνας ενάντια στην τρομοκρατία του Ιράκ και του Αφγανιστάν».


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 22:25 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη για τον Γιαννακόπουλο;

Ο Γιαννακόπουλος στον φιλικό αγώνα των Εθνικών Ελλάδας - Λίχνεστάιν

Η συμπεριφορά της Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε «ηθικά απαράδεκτη» από τον πρόεδρο της Μπόλτον, Φιλ Γκαρτσάιντ, που παραδέχθηκε ότι η πρωταθλήτρια της Ευρώπης θέλει τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στο Άνφιλντ.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον της για τον Έλληνα μέσο και είχε διερευνητικές συνομιλίες με την Μπόλτον.

Όμως, ο πρόεδρος της Μπόλτον δυσαρεστήθηκε επειδή η Λίβερπουλ, όπως και η Μάντσεστερ Σίτι, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της λίγη ώρα πριν τον αγώνα της Μπόλτον για την Πρέμιερσιπ.

Ο Γκαρτσάιντ φοβάται ότι η συμπεριφορά της Λίβερπουλ θα μπορούσε να ανησυχήσει τον Γιαννακόπουλο.

«Για μια ακόμη φορά απογοητεύομαι. Παραμονή του αγώνα μια άλλη ομάδα εκφράζει δημοσίως το ενδιαφέρον της για έναν παίχτη αυτό δεν είναι ηθικά σωστό», δήλωσε ο πρόεδρος της Μπόλτον.

«Η Λίβερπουλ δεν έχει κάνει καμία προσφορά για τον Γιαννακόπουλο. Πιστεύω ότι θα κάνουν σύντομα κάποια πρόταση αλλά αν δεν καλύψουν τα πάνω από δύο εκατομμύρια δεν πρόκειται να το συζητήσουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Μπόλτον.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 21:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στη Βαγδάτη

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στη συνοικία Κάντρα της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Ιράκ μετά από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της αστυνομίας.

Αμέσως μετά την επίθεση αυτοκτονίας περίπου 40 οπλοφόροι που φορούσαν μάσκες άρχισαν να πυροβολούν και να πετούν χειροβομβίδες.

Τρεις αστυνομικοί ήταν μεταξύ των νεκρών ενώ περισσότεροι από 53 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ είναι σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας καθώς την Πέμπτη λήγει η τελευταία προθεσμία για τη σύναψη συμφωνίας για το σχέδιο του νέου συντάγματος.

Άλλες εξελίξεις:

Οι οπαδοί του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ συγκρούστηκαν με τους οπαδούς αντίπαλων οργανώσεων των Σιιτών στην πόλη Νατζάφ και στη Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ, Σιίτες προσκυνητές που επέστρεφαν από την πόλη Μασάντ του Ιράν δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 17:03 (Ώρα Λονδίνου)

Επίκεινται συλλήψεις για την κλοπή της «Κραυγής»

Η «Κραυγή» είναι ένα από τα πιο γνωστά εργα

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί οκτώ άτομα τα οποία πιστεύεται ότι είχαν ανάμειξη στην κλοπή του γνωστού σε όλο τον κόσμο πίνακα «Η Κραυγή» του Έντβαρντ Μινχ.

«Επίκεινται νέες συλλήψεις» δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ίβερ Στένσρουντ που έχει αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο πίνακας εκλάπη από το μουσείο Μινχ του Όσλο πριν από ένα χρόνο.

Οι ληστές ακινητοποίησαν τους φύλακες του μουσείου απειλώντας τους με όπλο και έκλαψαν την «Κραυγή» και την «Μαντόνα», δύο έργα του Μινχ γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μαζί με την Κραυγή εκλάπη και η Μαντόνα

Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα από τα οποία τρία κρατούνται ακόμη ενώ δύο, που πιστεύεται ότι έπαιξαν περιορισμένο ρόλο στην κλοπή, έχουν αποφυλακιστεί.

Τον Ιούνιο οι αρχές προσέφεραν αμοιβή δύο εκατομμυρίων νορβηγικών κορόνων, δηλαδή περίπου 250.000 ευρώ, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των δύο έργων.

Η αξία των δύο έργων του Μινχ υπολογίζεται σε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα έργα μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί από τους κλέφτες διότι είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και δεν μπορούν να πωληθούν στην ανοικτή αγορά.

Στο μουσείο Μινχ του Όσλο υπάρχουν 1100 έργα του καλλιτέχνη που έζησε από το 1863 ως το 1944.

Ο Μινχ είχε ζωγραφίσει αρκετές εκδοχές και της «Κραυγής» και της «Μαντόνας».


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 15:32 (Ώρα Λονδίνου)

Καύσωνας στη νότια Ευρώπη

Υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία πλήττουν τη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Αντίθετα στην Ελβετία οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Γαλλία

Περιορισμούς στην κατανάλωση νερού έχουν επιβληθεί σε πολλές περιοχές της Γαλλίας ειδικά στο δυτικό τμήμα της χώρας που πλήττεται από ανομβρία.

Παράλληλα, στη νότια Γαλλία, η περιοχή της Αβεϊρόν πλήττεται από σύννεφα ακριδών που σύμφωνα με τους ειδικούς βρήκαν στη συνεχιζόμενη ζέστη και ξηρασία, τις κατάλληλες συνθήκες.

Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη των γεγονότων του καλοκαιριού του 2003 όταν ο καύσωνας προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο 15.000 ανθρώπων.

Φέτος οι αρχές έχουν οργανώσει στις μεγάλες πόλεις καταλόγους με τα ονόματα ηλικιωμένων που μπορεί να μην έχουν συγγενείς ή φίλους να τους βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν την 20η Αυγούστου όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος τους συνετρίβη στην Αρντές της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Ισπανία

Η Ισπανία υποφέρει από την χειρότερη ξηρασία από το 1947 όταν άρχισαν να καταγράφονται τα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερα δεινή είναι η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στην Ανδαλουσία το θερμόμετρο έχει φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πολλαπλές πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει κηρύξει την περιοχή στη Γκουανταλαχάρα που κατέστρεψε μεγάλη πυρκαγιά «ζώνη φυσικής καταστροφής».

Ήδη έχουν επιβληθεί μέτρα για την αποτροπή πυρκαγιών όπως η απαγόρευση υπαίθριων ψησταριών.

Σε εμπρηστές αποδίδονται πολλές πυρκαγιές που ξέσπασαν στη βόρειο-δυτική περιοχή της Γαλικίας όπου συνελήφθη πυροσβέστης με την υποψία ότι ευθύνεται για ορισμένες από τις πυρκαγιές.

Συνολικά 277 άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι εμπρησμού.

Έλλειψη νερού παρατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα και οι αγρότες ζητούν έκτακτη βοήθεια καθώς οι καλλιέργειες καταστρέφονται και τα βοσκοτόπια έχουν πληγεί από την ξηρασία.

Η Ισπανία καίγεται

Πορτογαλία

Η χειρότερη εδώ και 60 χρόνια ξηρασία πλήττει την Πορτογαλία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το 97% της χώρας υποφέρει από ανομβρία.

Οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση νερού ενώ το εισόδημα από τη γεωργία υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 35% φέτος λόγω των καταστροφών που υπέστησαν από την ξηρασία οι καλλιέργειες.

Μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στη βόρεια και κεντρική Πορτογαλία όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι εκ των οποίων οι 11 ήταν πυροσβέστες και καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο.

Η Πορτογαλία σε πύρινο κλοιό

Η Πορτογαλία φλέγεται

Σε βοήθεια καλεί η Πορτογαλία

Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει αμοιβή 100.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη των εμπρηστών που ευθύνονται για σειρά πυρκαγιών που κατέστρεψαν δάση αλλά και σπίτια.

Το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα γνώρισε μινι-καύσωνες αλλά είχε και βροχοπτώσεις που απέτρεψαν ακραία φαινόμενα ξηρασίας.

Επικήρυξη για εμπρηστές

Στα όρια του καύσωνα

Ενδείξεις για εμπρησμό στην Αν. Αττική

Ιταλία

Στο Μιλάνο, τη Φλωρεντία και το Τουρίνο ο υδράργυρος έφθασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετοί ηλικιωμένοι πέθαναν στη βόρεια Ιταλία λόγω του καύσωνα.

Σύννεφα από ακρίδες κατέστρεψαν αμπελώνες στη βόρεια επαρχία της Αλεσάντρια ενώ σε ολόκληρη τη χώρα η ξηρασία έχει πλήξει τις καλλιέργειες δημητριακών.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας απηύθυνε έκκληση στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν συνεχή επαφή μέσω κοινωνικών λειτουργών με τους ηλικιωμένους που μπορεί να κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αλγερία

Στην Αλγερία ο υδράργυρος έφθασε τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Πάνω από δέκα άνθρωποι πέθαναν λόγω του καύσωνα.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ η ξηρασία απειλεί το εισόδημα 2.5 εκατομμυρίων αγροτών.

Οι αρχές μπορεί να υποχρεωθούν να εισάγουν τρόφιμα και ζωοτροφές λόγω των καταστροφών υπέστησαν οι καλλιέργειες.

Ελβετία

Και ενώ η νότια Ευρώπη υποφέρει από την ξηρασία η Ελβετία επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η καταρρακτώδης βροχή επί τρεις μέρες είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλοί δρόμοι και να σταματήσουν πολλά σιδηροδρομικά δρομολόγια ενώ σταμάτησε η ναυσιπλοΐα σε τμήματα του Ρήνου.

Δύο πυροσβέστες σκοτώθηκαν σε κατολισθήσεις την Κυριακή τη νύχτα στην περιοχή της Λουκέρνης.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 15:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «πονοκέφαλος» της Άγκυρας

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Η αντιμετώπιση της ένοπλης δράσης των Κούρδων μαχητών προκαλεί διάσταση απόψεων στην Άγκυρα

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας προκαλεί το Κουρδικό ζήτημα.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αρκετές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι έχει προκύψει νέα διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του στρατιωτικού κατεστημένου.

Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «κουρδικό ζήτημα» η ανακοίνωση του Συμβουλίου, πιστή στη γραμμή του τουρκικού κράτους, αποδίδει τα προβλήματα της νοτιανατολικής Τουρκίας σε οικονομικά και κοινωνικά αίτια.

Ουσιαστικά δηλαδή οι στρατηγοί αρνούνται ότι το πρόβλημα έχει και εθνικά χαρακτηριστικά.

Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούν τον Ερντογάν ότι με τις δηλώσεις του κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Αναλύοντας την ανακοίνωση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας αρκετοί σχολιαστές αναμένουν σκλήρυνση της στάσης του τουρκικού κράτους απέναντι στους μαχητές του PKK.

Η σκλήρυνση αυτή πιστεύεται ότι θα γίνει ορατή και στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως εξηγεί μάλιστα σε σημερινό του σχόλιο ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, οι αλλαγές στον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο ίσως προκαλέσουν αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη παρά το γεγονός ότι η Τουρκία απλώς αντιγράφει αντίστοιχες ρυθμίσεις που ισχύουν στη Βρετανία ή τη Γερμανία.

«Γιατί μας αντιμετωπίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά;» αναρωτιέται ο Τούρκος δημοσιογράφος και συνεχίζει «γιατί ασκούν κριτική σε εμάς όταν κάνουμε ότι ακριβώς κάνει Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία».

Οι παρενέργειες του κουρδικού προβλήματος όμως δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα κατηγορεί και πάλι την Ουάσινγκτον ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της να επιτεθεί στους μαχητές του ΠΚΚ που βρίσκουν καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τις επαφές που θα έχει στην Τουρκία ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών Ματ Μπρίζα.

Για το ίδιο θέμα φτάνουν τον επόμενο μήνα στην Τουρκία ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 15:02 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις και οδομαχίες στη Βαγδάτη

Οι επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν θύματα και στον άμαχο πληθυσμό

Νέες επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας σημειώθηκαν σήμερα στις δυτικές συνοικίες της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά και να τραυματισθούν πάνω από 30 άνθρωποι.

Στη συνοικία Αλ Χάντρα καμικάζι οδήγησαν τρία οχήματα γεμάτα εκρηκτικά και τα ανατίναξαν κοντά σε εποχούμενες αστυνομικές περιπόλους, με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε αστυνομικών και την πυρπόληση έξι περιπολικών.

Λίγο αργότερα περίπου 40 μασκοφόροι επιτέθηκαν σε αστυνομικά φυλάκια ελέγχου με πυραύλους και ριπές αυτομάτων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δρόμοι της δυτικής συνοικίας Χάι Αλ Τζαμία μετατράπηκαν σε πολεμικό μέτωπο.

Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι στην περιοχή εστάλησαν ενισχύσεις οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το μέτωπο πυρός των ανταρτών.

Γιατρός στο νοσοκομείο Γιαρμούκ της Βαγδάτης είπε ότι δύο νεκροί και 16 τραυματίες μεταφέρθηκαν εκεί, ενώ φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς λέει ότι είδε στους δρόμους άλλους έξι νεκρούς.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα περίοδος δοκιμασίας

Συνέντευξη στη Νάγια Χατζηπάνη

Oι Ισραηλινοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν την εκκένωση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Όπως εκτιμά ο καθηγητής Ρόμπερτ Σπρίνγκμποργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μία νέα περίοδος δοκιμασίας ξεκινάει στο Μεσανατολικό.

«Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν απέδειξε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να εφαρμόσει μία αμφιλεγόμενη πολιτική και ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη. Ο ίδιος βγήκε ενισχυμένος από την όλη διαδικασία. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.

»Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν έχει υπαινιχθεί ότι ίσως προσπαθήσει να ενισχύσει τις θέσεις των ισραηλινών εποίκων στους κυριότερους οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Είναι όμως ακόμα νωρίς για προβλέψεις», είπε ο καθηγητής Σπρίνγκμποργκ, ο οποίος ρωτήθηκε στη συνέχεια αν το λόμπι των εποίκων που αντιστάθηκαν στο σχέδιο Σαρόν μπορεί να επηρεάσει τη θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Το λόμπυ αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες. Θα αποφασίσουν οι έποικοι να εκδικηθούν με την ψήφο τους τον Σαρόν; Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μία αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων στο Ισραήλ.

»Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών και που υποστηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή - που είναι γνωστό ως 'Οδικός Χάρτης' - θα συσπειρωθούν από τη μία πλευρά ενώ, από την άλλη, θα συγκεντρωθούν τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα της δεξιάς. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε τον Σαρόν να ηγείται μίας ευρείας κεντρο- αριστερής συμμαχίας» υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Σπρίγκμποργκ, ο οποίος αναφέρθηκε ακολούθως στη των Παλαιστινίων.

«Εάν ο Σαρόν δεν δεχθεί να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους και δεν προχωρήσει στην αποχώρηση και από τους υπόλοιπους οικισμούς στη Δυτικής Όχθης, τότε η Χαμάς είναι πολύ πιθανό να εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των Ισραηλινών, αυξάνοντας τη δύναμή της στις εκλογές που θα γίνουν στις 17 Ιανουαρίου έναντι του μετριοπαθούς προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

»Οι επόμενοι μήνες θα είναι μία περίοδος δοκιμασίας, κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις κινήσεις των Ισραηλινών. Πιστεύω πάντως ότι μέχρι τις παλαιστινιακές εκλογές θα επικρατήσει σχετική ηρεμία στην περιοχή», κατέληξε ο καθηγητής Ρόμπερτ Σπρίνγκμποργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 15:08 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: Νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα

Ο κ.Κλαρκ έδωσε εντολή να επανεξεταστούν οι εξουσίες του μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με «απαράδεκτες συμπεριφορές» και λόγους βάσει των οποίων μπορούν να απελαθούν οι ύποπτοι για τρομοκρατία.

Η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου αναφέρει ότι ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, αλλά απλώς ενδεικτικός.

Οι συμπεριφορές που θεωρούνται απαράδεκτες για τη βρετανική κυβέρνηση, αφορούν «όλους τους μη Βρετανούς πολίτες, στη Βρετανία ή στο εξωτερικό, που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο, όπως τη συγγραφή, παραγωγή, έκδοση ή διακίνηση υλικού ή που κάνουν δημόσιες ομιλίες ή κηρύγματα ή διατηρούν δικτυακούς τόπους για να απειλήσουν τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια».

Επιπλέον «αφορούν εκείνους που χρησιμοποιούν μια υπεύθυνη θέση, όπως αυτή του δασκάλου, ή του ηγέτη κοινότητας ή συλλόγου νεολαίας, για να εκφράσουν απόψεις που υποδαυλίζουν, δικαιολογούν ή εξυμνούν την τρομοκρατική βία προς όφελος συγκεκριμένων ιδεών ή που επιχειρούν να υποκινήσουν άλλους σε τρομοκρατικές πράξεις. Παράλληλα, αφορούν εκείνους που υποδαυλίζουν άλλες εγκληματικές πράξεις ή ζητούν να υποκινήσουν άλλους σε εγκληματικές πράξεις ή να καλλιεργήσουν το μίσος που μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκοινοτική βία στη Βρετανία».

Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθεί και βάση δεδομένων με άτομα απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν επιδείξει τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές. Σε αυτήν θα έχουν πρόσβαση υπηρεσίες που ελέγχουν την είσοδο στη Βρετανία.

Ο υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών, Πολ Γκόγκινς, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σκληρά ώστε τα μέτρα που παίρνει να είναι δίκαια και αποτελεσματικά.

«Η απάντηση σε αυτή την σύνθετη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, είναι σε πολλά επίπεδα. Κάποια αφορούν στη νέα νομοθεσία, άλλα στην σκλήρυνση των υπαρχόντων διαδικασιών κι άλλα στην καλύτερη συνεργασία με ολόκληρη τη μουσουλμανική κοινότητα», είπε ο βρετανός υφυπουργός Εσωτερικών.

Αλλά οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν περισσότερες διαβεβαιώσεις -ιδιαίτερα για εκείνους που βάσει τω νέων κανονισμών θα απελαθούν σε χώρες όπου υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γκάρεθ Γκρόσμαν, της οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα Λιμπερτι (Liberty) είπε ότι η οργάνωση θέλει «οι διαβεβαιώσεις αυτές να επιβεβαιώνονται από κάποιους ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία ή το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή ακόμα και ο ΟΗΕ που έχει δική του επιτροπή κατά των βασανιστηρίων, έτσι ώστε, πέρα από τα επί μέρους κράτη να υπάρχει επιβεβαίωση ότι οι απελαθέντες δεν θα κινδυνεύουν».

Η υπόθεση Μενέζες

Συνεχίζεται η διαμάχη για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού Βραζιλιάνου Ζαν Σαρλς ντε Μενέζες, τον οποίο σκότωσαν αστυνομικοί, στο μετρό του Λονδίνου με επτά σφαίρες στο κεφάλι, εκλαμβάνοντας τον -λανθασμένα- ως βομβιστή αυτοκτονίας.

Ο Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες σκοτώθηκε στο σταθμό Στόκγουελ του Λονδίνου

Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Κεν Λίβινγκστοουν έσπευσε να υπερασπιστεί τον αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας, Σερ Ίαν Μπλερ, ο οποίος δέχεται συνεχείς επικρίσεις και πιέσεις.

Ο κ. Λίβινγκστοουν είπε ότι ίσως υπάρχουν αντίπαλοι του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ μέσα στην αστυνομική ιεραρχία, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την υπόθεση για να καταφέρουν πισώπλατη μαχαιριά στον Σερ Ιαν Μπλερ.

Μάλιστα υποστήριξε ότι παρά το φιάσκο των υπηρεσιών ασφαλείας η κοινή γνώμη δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στις ικανότητες της αστυνομίας.

«Νομίζω πως ο κόσμος αναγνωρίζει ότι μπορεί να συμβούν τραγικά λάθη σαν αυτό» είπε αναφερόμενος στο θάνατο του αθώου Βραζιλιάνου με επτά σφαίρες στο κεφάλι από σκοπευτές της αστυνομίας, είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου και συνέχισε: «Οι περισσότεροι μπορούμε να βάλλουμε τον εαυτό μας στην ίδια ακριβώς θέση του αστυνομικού που έπρεπε να πυροβολήσει την ημέρα εκείνη. Πρόκειται για απόφαση που λαμβάνεται μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου. Κάναμε λάθος, λυπούμαστε πάρα πολύ γι΄αυτό και ευχόμαστε να υπήρχε τρόπος να ανατρέψουμε το χρόνο και την απόφαση εκείνη, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Λάθη σαν κι αυτό συμβαίνουν όταν βρισκόμαστε κάτω από απίστευτη πίεση», είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση και συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης

Συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, είχε το πρωί της Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενόψει και της επικείμενης πρωθυπουργικής επίσκεψης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε επίσης ότι έγινε αναφορά στο σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή σχετικά με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, καθώς και στο επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα, όπου θα συζητηθεί η αρωγή και η τεχνογνωσία που μπορεί να δοθεί από την Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο από τη δική του πλευρά, καθώς όλα όσα έχουν αποδειχθεί έχουν δημοσιοποιηθεί.

Πρόσθεσε δε ότι είναι θέμα άλλων αρμοδίων αρχών να διερευνήσουν τι έγινε με το αεροσκάφος και ποιοί παράγοντες προκάλεσαν την πτώση του.

Πολιτικό Συμβούλιο ΝΔ

Το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζει στη Ρηγίλλης το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ με εισήγηση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν, καθώς και στο έργο που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.

Μειωμένο ποσοστό για εκλογή δημάρχου είναι ηττοπαθής απόφαση, λέει η δήμαρχος Αθηναίων

Ο κ.Καραμανλής δεν αποκλείεται να θίξει και το θέμα των προτεινόμενων αλλαγών στη νομοθεσία για την εκλογή των δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με μειωμένο ποσοστό κάτω του 50%.

Πάντως στη συνεδρίαση αναμένεται να εκφραστούν επιφυλάξεις για το θέμα αυτό, ιδίως από την δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή κατ΄ιδίαν ως την πλέον ηττοπαθή από τον Μάρτιο του 2004.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη σημειώνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της να ανοίξει εκείνη τη συζήτηση στα κομματικά όργανα, αλλά από τη στιγμή που θα τεθεί το ζήτημα, θα αναπτύξει την επιχειρηματολογία της.

Η δήμαρχος Αθηναίων εκτιμά ότι η εκλογή με σχετική πλειοψηφία μειώνει τη νομιμοποιητική βάση της εξουσίας ενός δημάρχου ή νομάρχη.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράκ;

Του αναλυτή του ΒΒC για θέματα Μ. Ανατολής, Ρότζερ Χάρντι

Πολλοί ηγέτες των σιιτών προσβλέπουν στη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους

Τι συμβαίνει πραγματικά στο Ιράκ; Μπορεί το Ιράκ να γίνει τελικά ισλαμική δημοκρατία; Είναι κάτι που ανησυχεί πολλούς Ιρακινούς, αλλά και τον ίδιο τον Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο.

Επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν, υπήρχε μια κεντρική κυβέρρνηση και το κράτος ήταν εν πολλοίς κοσμικό.

Τώρα, αν επιτύχουν οι Σιίτες μουσουλμάνοι τον στόχο τους, η αποκέντρωση θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του κράτους κι η ταυτότητά του θα είναι εμφανώς ισλαμική.

Το σχέδιο του νέου συντάγματος χαρακτηρίζει το Ισλάμ ως «μια κύρια πηγή» νομοθεσίας και προβλέπει πως κάθε νόμος θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές του Ισλάμ.

Προβλέπει ακόμη πως μία ομάδα επαρχιών δικαιούται να σχηματίσει μια «περιφέρεια» η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να προσβλέπει στο δικό της μερίδιο από τον προϋπολογισμό της χώρας.

Ομοσπονδία

Ολαυτά, βέβαια, συνιστούν μια ριζική αλλαγή και προκαλούν μεγάλες και έντονες συζητήσεις.

Οι δύο ομάδες που κυριαρχούν στο νέο Ιράκοι Κούρδοι και τα θρησκευτικά κόμματα των Σιιτώνέχουν συγκεκριμένα συμφέροντα: θέλουν να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν.

Οι Κούρδοι θέλουν να διασφαλίσουν, να ενισχύσουν και, ει το δυνατόν, να επεκτείνουν την αυτονομία που έχουν στο βόρειο τμήμα της χώρας εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Τα θρησκευτικά κόμματα των Σιιτών, από τη δική τους πλευρά, θέλουν να καταργήσουν την πολιτική του κοσμικού κράτους που ακολουθούσε σε πολλούς τομείς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ δεν παύουν επίσης να διεκδικούν και μεγαλύτερο μερίδιο από τον πλούτο του νοτίου Ιράκ, όπου υπάρχει άφθονο πετρέλαιο.

Ποιος θα έχει τον έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων του Ιράκ σε πετρέλαιο;

Ορισμένοι Σιίτες μάλιστα μιλούν για τη δημιουργία μιας «υπερ-περιφέρειας» που θαπλώνεται από τη Βαγδάτη ώς τα σύνορα με το Κουβέιτ και θα περιλαμβάνει έτσι τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας.

Οι Σουνίτες Άραβες, που αποτελούν τη μειοψηφία του πληθυσμού, δεν κρύβουν την βαθύτατη ανησυχία τους για μια τέτοια προοπτικήενός αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, δηλ., και μιας πλούσιας σιιτικής «περιφέρειας» στο Νότο.

Φοβούνται πως αυτό που θα τους απομείνει θα είναι απλώς ένα ανίσχυρο κρατίδιο χωρίς πετρέλαιο. Φοβούνται επίσης πως η χώρα τελικά θα διασπασθεί.

Την ίδια στιγμή, οι Ιρακινοί που πιστεύουν σε ένα κοσμικό κράτοςείτε Σουνίτες είναι, Σιίτες ή Κούρδοιδεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία που έχει πάρει η χώρα.

Από πολλές απόψεις, το Ιράκ έχει αλλάξει δραματικά: δεν είναι αυτό που ήταν πριν από λίγα χρόνια.

Κάποτε, για παράδειγμα, επιτρέπονταν οι γάμοι ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες. Τώρα πια, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι γυναίκες δεν τολμούν να βγουν στο δρόμο χωρίς να έχουν καλύψει το κεφάλι τους με μαντίλα.

Υπάρχουν, δε, πληροφορίες από το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου έχει καταρρεύσει η έννομη τάξη, που μιλούν για ακραίους Σουνίτες που κυβερνούν όπως κυβερνούσαν παλαιότερα οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Ανήσυχοι γείτονες

Οι Σουνίτες γείτονες του Ιράκ δεν κρύβουν κι αυτοί τις ανησυχίες τους.

Δεν υπάρχει, στον Αραβικό κόσμο, παράδοση επιτυχημένου αποκεντρωμένου κράτους.

Πολλοί φοβούνται πως μπορεί να συμβεί στο Ιράκ αυτό που είχε συμβεί στον Λίβανο τις δεκαετίες του 70 και του 80, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος σπαραγμός.

Τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν τη συμφωνία για το Σύνταγμα

Οι Σουνίτες που έχουν τον έλεγχο στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες πιστεύουν πως μόνον ένα κράτος θα βγει κερδισμένο από τη διάλυση, τον κατακερματισμό του Ιράκ: το σιιτικό Ιράν.

Ο Τζορτζ Μπους, εν τω μεταξύ, βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσιμα διλήμματα.

Είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην αυστηρή τήρηση ενός πολιτικού χρονοδιαγράμματος που θα του επιτρέψει να αρχίσει να αποσύρει από του χρόνου τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Αλλά μήπως η σπουδή με την οποία προσπαθεί να διαμορφώσει μία «στρατηγική εξόδου» τον αναγκάσει να εγκαταλείψει το όνειρο που προέβλεπε την αναγέννηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κοσμικού κράτους μέσα από τις στάκτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν;


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ανατιμήσεις και έρευνες

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4.210 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Σε νοσοκομεία, δήμους και ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το νέο ωράριο εργασίας. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 3385/05 για το ελαστικό 8ωρο.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σαράβαλο 737 - 300/ Δεν λειτουργούσε το σύστημα συναγερμού βλαβών του μοιραίου αεροσκάφους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διπλή αύξηση σε ΕΚΑΣ και συντάξεις ΟΓΑ. Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Η ΑΥΓΗ: Σήμα ανατιμήσεων από τις ΔΕΚΟ. Μετά τη ΔΕΗ, η ΕΡΤ και ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κτίριο που αγόρασε ο Κοντομηνάς προς 87 εκ. το πούλησε ο απατεώνας στην "INTERAMERICAN" προς 554.000.000 δρχ!!!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το παιχνίδι της Ντόρας με τις δημαρχίες και το υπουργείο. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 10 αλλαγές περιμένουν τους μαθητές. Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα και τις εξετάσεις.

ΕΘΝΟΣ: Επικίνδυνα παιχνίδια με τις πτήσεις. Έγγραφο-φωτιά από επτά αεροναυπηγούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κυβερνητική προσπάθεια να προλάβει το κύμα των ανατιμήσεων στήνοντας... "Αναχώματα" για τις αυξήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δραπέτευσε" ο Γ. Παπανδρέου. Έστησε στο ραντεβού άλλη μια φορά τους συντονιστές τους οποίους κάλεσε σε συνεδρίαση ο ίδιος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λύση DNA στο γρίφο του πιλοτηρίου. Εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποιοι και πόσοι ήταν στο κόκπιτ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγάλι - Αγάλι το διάταγμα για την ασφάλεια των αεροδρομίων. Μετά το άρον - άρον για τον έλεγχο των πτήσεων.

ΕΣΤΙΑ: Σκάνδαλο με τον ΦΜΑΠ. Εφέτος υπεβλήθησαν 5.272 λιγώτερες δηλώσεις!

ESPRESSO: Νίκος - Ναζλί: "Οι καρδιές μας χτυπούν ελληνικά". Αποκλειστική συνέντευξη με τους πρωταγωνιστές στα "Σύνορα της Αγάπης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλαγή διαχείρισης και νέοι κανόνες λειτουργίας ΔΕΚΟ. Το υπ. Οικονομίας αναλαμβάνει "συνεποπτεία".

Ο ΛΟΓΟΣ: Βλάβη και στο σύστημα συναγερμού. Νέα στοιχεία για την τραγωδία.

ΤΑ ΝΕΑ: Εξωφρενικές τιμές (και) στις λαϊκές. Άφησαν ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία.

Η ΝΙΚΗ: Εξαγγελία λιτότητας. Απαισιοδοξία στο Μαξίμου για την οικονομία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χαράτσι-πρόκληση σε βάρος του λαού. Κατά 31% αυξάνει η κυβέρνηση το τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

TRAFFIC NEWS: Έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου: Σπρώχνονται στην πορνεία 2.000 παιδιά το χρόνο.

Η ΧΩΡΑ: Τι κερδίζουν μισθωτοί - συνταξιούχοι. Τι θα δώσει ο Καραμανλής στις ευπαθείς ομάδες.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στο φως" τηλεαπάτη μαμούθ. Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο 9 άτομα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Με "κομμένα φτερά" το αεροδρόμιο Μακεδονία. Χωρίς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λόγω σπουδών και... ΑΣΕΠ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρώτος και τελευταίος λόγος στον Καραμανλή. Όλα έτοιμα για την 70η ΔΕΘ.

Μοιραίο αεροσκάφος της "Helios"

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "σύγχυση στους πιλότους του μοιραίου αεροσκάφους ενδεχομένως να προκάλεσε η ενεργοποίηση του συναγερμού που ειδοποιούσε για αποσυμπίεση καμπίνας. Αν είχε στο μεταξύ αρχίσει μερική αποσυμπίεση χωρίς να γίνει αντιληπτή, ειδικοί θεωρούν πιθανόν οι πιλότοι να βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση απώλειας συνείδησης, με συνέπεια να μπέρδεψαν τον ήχο, καθώς πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς ήχο που ακούγεται όταν το αεροσκάφος βρίσκεται ακόμα στο έδαφος και ειδοποιεί για λανθασμένη διαμόρφωση του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της απογείωσης, κυρίως δε των πτερυγίων".

Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ "ελλιπής η συντήρηση από τους μηχανικούς της HELIOS, καθώς το ίδιο αεροσκάφος είχε παρουσιάσει κι άλλες βλάβες τους προηγούμενους μήνες. Είναι απορίας άξιον πώς άφησαν το αεροπλάνο να συνεχίσει το ταξίδι, όταν από το πιλοτήριο δεν μπορούσαν να καταλάβουν πού ήταν η βλάβη. Τεράστια τα ερωτικά για το μυστηριώδη Γερμανό πιλότο, που ακόμη δεν τον έχουν αναζητήσει οι δικοί του".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "η Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων υπό τον Ακριβό Τσολάκη εκτιμά - βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής - ότι στο Boeing 737 της Helios Airways" χτυπούσε το ίδιο ηχητικό σήμα για διαφορετικές βλάβες, γεγονός που ενδέχεται να προκάλεσε σύγχυση στους πιλότους για τα αίτια του τεχνικού προβλήματος".

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν αντέδρασε έγκαιρα κατά την είσοδο του μοιραίου Μπόινγκ στον ελληνικό εναέριο χώρο. Τόνισε ότι θα πιέσει για να λάμψει η αλήθεια, αλλά δεν θα προβεί σε καταγγελίες χωρίς την ύπαρξη στοιχείων".

Ασφάλεια αεροδρομίων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "άλλο ένα διάταγμα, όπως προβλέπει ο νόμος 2912 του 2001 , περιμένει τη σειρά του για υπογραφή. Αφορά τους επιθεωρητές για την ασφάλεια έναντι εκνόμων ενεργειών που θα μεριμνούν να ελέγχονται σωστά επιβάτες, αποσκευές και αεροσκάφη στο έδαφος και θα κρίνουν αν είναι ασφαλή τα αεροδρόμια. Για το διάταγμα αυτό η ΕΕ έστειλε από τον περασμένο Μάρτιο αιτιολογημένη γνώμη απειλώντας την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

ΔΕΚΟ - Ανατιμήσεις

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "αύξηση κατά 25% στην εισφορά της ΕΡΤ αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Η υπέρογκη αυτή αύξηση, την επομένη που αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι κρίκος μιας αλυσίδας ανατιμήσεων σε όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ με επόμενη κίνηση στην ΕΥΔΑΠ. Οι αυξήσεις επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη το μειώνει το ράλι στα καύσιμα. Και προκαλούν γενική ανάφλεξη των τιμών στην αγορά, όταν μάλιστα ο πληθωρισμός τον Αύγουστο κινείται ανοδικά προς το 4%. Με τη μέθοδο των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ η κυβέρνηση προσδοκά να μειώσει μέρος των ελλειμμάτων χωρίς να καταφύγει επί του παρόντος στην αύξηση της άμεσης φορολογίας".

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμά ότι "η ακρίβειας στις λαϊκές αγορές είναι εξωφρενική. Οι ντομάτες έφτασαν το 1,50 ευρώ, τα κολοκυθάκια 1,50-2,50 και τα φασολάκια 2,50 ευρώ. Αλλά η κυβέρνηση έστειλε σε ...διακοπές το Παρατηρητήριο των Τιμών. Από τον Σεπτέμβριο έρχονται και άλλες αυξήσεις σε καύσιμα, δίδακτρα, μεταφορές και ΕΡΤ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ο εξορθολογισμός των ΔΕΚΟ και ο περιορισμός της δημόσιας σπατάλης αποτελούν το "διπλό" στοίχημα της κυβέρνησης για το 2006. Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω του "νοικοκυρέματος" του κράτους και όχι μέσω αύξησης ελλειμμάτων και χρέους θα αποτελεί τη βάση της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί ο εξορθολογισμός των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) με πιστή εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων, συγκρατημένο εισοδηματική πολιτική, έλεγχο των δανειακών αναγκών και έγκριση δανειοδότησης μόνο για επενδυτικούς σκοπούς και εξυπηρέτηση του χρέους".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με άλλα 26 εκατομμύρια ευρώ ανά τετράμηνο αποφάσισε η κυβέρνηση να φορτώσει το λαό, αυξάνοντας το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, έκανε γνωστό χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Έτσι ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τα "σπασμένα" της πολιτικής και τακτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει τα ανάλογα σχέδια και επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ".

Πολιτικό Συμβούλιο ΝΔ

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι " τη διαφωνία της με τη διάταξη που καταργεί τον δεύτερο γύρο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, εφόσον κάποιος υποψήφιος συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 42% θα επαναλάβει σήμερα, αλλά αυτή τη φορά ενώπιον του Πρωθυπουργού και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, η δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Παρά την αντίθεσή της όμως προς μια στρατηγική κυβερνητική επιλογή, η κυρία Μπακογιάννη θα αποφύγει τη σύγκρουση με τους εμπνευστές της ρύθμισης και με τον κ. Κ. Καραμανλή εκτιμώντας ότι μια νέα αντιπαράθεσή της με το Μέγαρο Μαξίμου ενδεχομένως να καθυστερήσει την είσοδό της στην κυβέρνηση και την επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή".

ΠΑΣΟΚ - Γιώργος Παπανδρέου

H ESPRESSO υποστηρίζει ότι "γκρίνια και δυσαρέσκεια πυροδότησε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από τη χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προφανώς προτίμησε την ...ηλιοθεραπεία σε κάποια παραλία".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "δραπέτευσε" για άλλη μια φορά από συνεδρίαση ανώτατου κομματικού οργάνου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Και φυσικά, η νέα του αυτή απουσία από τη συνεδρίαση των Συντονιστών, σχολιάσθηκε δυσμενέστατα από τα μέλη του οργάνου".

ΑΕΙ - ΤΕΙ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "η ώρα της αλήθειας έφτασε για χιλιάδες υποψηφίους ενιαίων λυκείων και ΤΕΕ που διεκδικούν μια θέση στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις 10 αύριο το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Παράλληλα, το υπουργείο θα αποστείλει στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τους πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων, προκειμένου να διοχετευθούν στα λύκεια και τα ΤΕΕ της χώρας".

Αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και συντάξεις ΟΓΑ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "γενναίες αυξήσεις στους συνταξιούχους και στους αγρότες θα εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υλοποιώντας έτσι τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ θα είναι διπλάσιες του πληθωρισμού πάνω από 5% ενώ μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει θεσμικά μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων με τρία παιδιά, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων από το 2007".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "προτεραιότητα Καραμανλή στην ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Μεγαλύτερες οι αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Στα όρια του πληθωρισμού οι αναπροσαρμογές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων".

Δημήτρης Κοντομηνάς

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "έξω από τα στενά όρια της επικράτειας φαίνεται ότι έχει περάσει η συνεχιζόμενη επίθεση του εκδότη της εφημερίδας "Αυριανή" Γιώργου Κουρή εναντίον του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, προκαλώντας σχετικές - και για κάποιους αναμενόμενες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου "Eureko" έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς εμπλέκεται άμεσα η ελεγχόμενη από το διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο εταιρεία "Interamerican".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "στον ΥΠΝΟ πιάσανε χθες οι μπιστικοί του Κοντομηνά τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου - γιατί προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να πάρει πουθενά αλλού το μυαλό μας, - και την παραμονή της ημέρας που θα αρχίσουμε να ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΤΗ και την ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ που έχει γίνει στα αποθεματικά της INTERAMERICAN που είναι ΟΛΑ ΨΕΥΤΙΚΑ και μέχρι τώρα ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΝ από τους ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΥΣ από τον Κοντομηνά ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης ΠΑΓΙΔΕΨΑΝ τον υφυπουργό Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος δήλωσε στον ALPHA ότι τα αποθεματικά, του 2004 είναι σωστά!!!!

ΦΜΑΠ

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η πλέον σκανδαλώδης φορολογία που επεβλήθη ποτέ στην χώρα μας λέγεται ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας). Προϋπήρχε ο ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας), τον οποίο είχε καταργήσει η Κυβέρνησις Μητσοτάκη. Δημαγωγούσα όμως η Κυβέρνησις Σημίτη, το έτος 1997 επανέφερε την φορολογία ως ΦΜΑΠ, υπό το πρόσχημα ότι έτσι θα συνεισφέρουν "οι έχοντες και κατέχοντες".

Οικονομία

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι " "σεμνά και ταπεινά" θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές για το νέο έτος καθώς το κρατικό ταμείο είναι "μείον". Ο προϋπολογισμός του 2006 θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι ιδιαίτερα "σφιχτός" κυρίως για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, όπως οι συνταξιούχοι ή οι μισθωτοί. Το νέο οικονομικό μείγμα, στα αποκαλυπτήρια του οποίου θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο στην 70η ΔΕΘ, δεν αναμένεται ιδιαίτερα ελκυστικό, καθώς ουσιαστικά κοινωνικά μέτρα όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις παραπέμπονται τουλάχιστον από το 2007".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση συμμερίζεται την παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση του πετρελαίου που αν συνεχισθεί θα παρασύρει σε ανοδική πορεία μια αλυσίδα προϊόντων. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μπαίνουμε σε λίγο στο Φθινόπωρο και τα πορτοφόλια των περισσοτέρων είναι άδεια λόγω διακοπών, ενώ το πρόγραμμα των υποχρεώσεών τους είναι γεμάτο. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στις τελικές πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ οι οποίες θα έχουν άξονα ελαφρύνσεις φορολογικές, κλπ των πολιτών. Για να υπάρξει κατάληξη στο Πρωθυπουργικό κείμενο πρέπει να υπάρχει η σταθερότητα της τιμής του Πετρελαίου πράγμα που αρχίζει να φαίνεται δειλά-δειλά στον ορίζοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο συμπαρασύρει χιλιάδες προϊόντα και υποπροϊόντα στην ανοδική του πορεία, τα οποία είναι παράγωγά του πέραν των άλλων συναρτωμένων άμεσα ή έμμεσα από αυτό. Πέραν των αυξήσεων θέλει να συγκρατήσει τις πιέσεις ανόδου του πληθωρισμού. Γίνεται μεγάλη κυβερνητική προσπάθεια να στήσει "αναχώματα" στις αυξήσεις χωρίς να παρεμβαίνει άμεσα, γιατί αυτό είναι αντίθετο στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Το Φάντασμα»

Ελάχιστοι γνωρίζουν το πραγματικό του όνομα. Στα χωριά της δυτικής Ινδίας όλοι τον ξέρουν ως το «Φάντασμα».

Δεν τον πειράζει. Ο Γκοπάλ Χαλντάρ είναι ηθοποιός: στις λαϊκές παραστάσεις στις οποίες παίρνει μέρος, υποδύεται πάντα μόνον ένα ρόλοτο φάντασμα!

Πληρώνεται για να φοβίζει τον κόσμο.

Δεν κερδίζει πολλάτο αντίθετο: μόνο μισό δολάριο την παράσταση και το φαγητό του.

«Όταν ήμουν παιδί», θυμάται, «δεν είχα να φάω. Ήμουν σκελετός. Κι ούτε, βέβαια, είχαμε χρήματα για να πάω σε γιατρό.»

Ο Γκοπάλ ζυγίζει μόνο 24 κιλά.

«Έζησα μια ζωή πολύ φυσιολογική. Παντρεύτηκα κι έχω δυο γιούς. Δουλεύουν στα χωράφια» λέει ο Γκοπάλ ο οποίος ποτέ στη ζωή του δε χρειάστηκε να πάει σε γιατρό, αν και παραδέχεται πως αισθάνεται πολύ αδύναμος.

Ο γιατρός της περιοχής του, ο Αμπντούλ Χασάν, πιστεύει πως ο υποσιτισμός δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Γκοπάλ: «είναι», λέει, «και ορμονικό.

»Αλλά μόνον όταν τον εξετάσουμε προσεκτικά, θα ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει.»

Όταν δεν χρειάζεται να κάνει το φάντασμα και να φοβίσει τον κόσμο, παίζει σκάκι και ξεκουράζεται.

«Έχω παίξει τόσες φορές το φάντασμα που καμιά φορά αναρωτιέμαι κι εγώ ο ίδιοςαν είμαι άνθρωπος ή φάντασμα», λέει ο Γκοπάλ που έχει πάντα μαζί του τα σύνεργα του μακιγιάζ.

Μπορεί μέσα σε 10 λεπτά της ώρας να γίνει φάντασμα και να μπει αμέσως στο ρόλο του.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα περίοδος δοκιμασίας

Συνέντευξη στη Νάγια Χατζηπάνη

Oι Ισραηλινοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν την εκκένωση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Όπως εκτιμά ο καθηγητής Ρόμπερτ Σπρίνγκμποργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μία νέα περίοδος δοκιμασίας ξεκινάει στο Μεσανατολικό.

«Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν απέδειξε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να εφαρμόσει μία αμφιλεγόμενη πολιτική και ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη. Ο ίδιος βγήκε ενισχυμένος από την όλη διαδικασία. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν έχει υπαινιχθεί ότι ίσως προσπαθήσει να ενισχύσει τις θέσεις των ισραηλινών εποίκων στους κυριότερους οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Είναι όμως ακόμα νωρίς για προβλέψεις», είπε ο καθηγητής Σπρίνγκμποργκ, ο οποίος ρωτήθηκε στη συνέχεια αν το λόμπι των εποίκων που αντιστάθηκαν στο σχέδιο Σαρόν μπορεί να επηρεάσει τη θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Το λόμπυ αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες. Θα αποφασίσουν οι έποικοι να εκδικηθούν με την ψήφο τους τον Σαρόν; Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μία αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων στο Ισραήλ. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών και που υποστηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή - που είναι γνωστό ως 'Οδικός Χάρτης' - θα συσπειρωθούν από τη μία πλευρά ενώ, από την άλλη, θα συγκεντρωθούν τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα της δεξιάς. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε τον Σαρόν να ηγείται μίας ευρείας κεντρο- αριστερής συμμαχίας» υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Σπρίγκμποργκ, ο οποίος αναφέρθηκε ακολούθως στη των Παλαιστινίων.

«Εάν ο Σαρόν δεν δεχθεί να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστίνιους και δεν προχωρήσει στην αποχώρηση και από τους υπόλοιπους οικισμούς στη Δυτικής Όχθης, τότε η Χαμάς είναι πολύ πιθανό να εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των Ισραηλινών, αυξάνοντας τη δύναμή της στις εκλογές που θα γίνουν στις 17 Ιανουαρίου έναντι του μετριοπαθούς προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

»Οι επόμενοι μήνες θα είναι μία περίοδος δοκιμασίας, κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις κινήσεις των Ισραηλινών. Πιστεύω πάντως ότι μέχρι τις παλαιστινιακές εκλογές θα επικρατήσει σχετική ηρεμία στην περιοχή», κατέληξε ο καθηγητής Ρόμπερτ Σπρίνγκμποργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου


Μήνυμα Μπους προς τους σουνίτες του Ιράκ

Ο κ. Μπους πιστεύει ότι θα ήταν λάθος ενέργεια η άμεση αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ

Οι σουνίτες Άραβες του Ιράκ δεν έχουν περιθώρια επιλογών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος τους προειδοποίησε ότι είτε θα επιλέξουν το δρόμο της ειρήνης είτε της βίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους Άραβες σουνίτες του Ιράκ να αποδεχθούν τη συμβιβαστική συμφωνία του νέου συνταγματικού χάρτη της χώρας, καθώς η διορία για την τελική διατύπωση του κειμένου εκπνέει αύριο.

«Η μετάβαση του Ιράκ από την δικτατορία στην δημοκρατία επιτελείται με ταχύτατους ρυθμούς», είπε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος πιστεύει ότι το Ιράκ μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή ευρύτερων αλλαγών σ΄ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Οι σουνίτες διαφωνούν με το ομοσπονδιακό χαρακτήρα του προσχεδίου του συντάγματος και υποστηρίζουν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς τα συμφέροντα της κοινότητάς τους.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται συνεχείς πιέσεις στη χώρα του για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και χρειάζεται απεγνωσμένα να επιδείξει κάποια επιτυχία είτε σε πολιτικό είτε σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο Τζορτζ Μπους απέρριψε, τέλος, τις εκκλήσεις μελών αντιπολεμικών οργανώσεων, όπως η Σίντι Σίχαν, η οποία έχει κατασκηνώσει έξω από το ράντσο του Αμερικανικού προέδρου στο Τέξας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

«Σέβομαι το δικαίωμα της έκφρασης λόγου. Κατανοώ την αγωνία της», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους και κατέληξε λέγοντας, «πιστεύω, όμως, ότι θα ήταν λάθος η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Πιστεύω ότι όσοι τάσσονται υπέρ της άμεσης αποχώρησης των στρατιωτών μας από το Ιράκ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, δεν συνειδητοποιούν ότι αυτή η ενέργεια θα αποδυνάμωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες».


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 05:30 (Ώρα Λονδίνου)

Γύρος της Γαλλίας ή του ντόπινγκ;

Η χρήση απαγορευμένων ουσιών στην ποδηλασία με πέτρα του σκανδάλου τον Αμερικανό ρέκορντμαν, Λανς Άρμστρονγκ και τα καιρικά προεκλογικά φαινόμενα της Γερμανίας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Διακυβεύεται η αξιοπιστία

του Γύρου της Γαλλίας

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν την καταγγελία ότι ο επτά φορές πρωταθλητής του Γύρου της Γαλλίας, Λανς Άρμστρονγκ, έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ) το 1999.

Η εν λόγω καταγγελία δημοσιεύτηκε, χθες, από τη γαλλική αθλητική εφημερίδα «Λ Εκίπ» (L' Equipe).

«Τελικά είναι άνθρωπος και όχι μηχανή», γράφει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung), η οποία υποστηρίζει ότι βρέθηκαν ίχνη της ουσίας ΕΡΟ στον οργανισμό του Αμερικανού ποδηλάτη και το 2004.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον παγκόσμιο αθλητισμό μετά την αποκάλυψη της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από τον Καναδό σπρίντερ, Μπεν Τζόνσον», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung)αναλογίζεται τις επιπτώσεις του σκανδάλου στην ίδια την αθλητική διοργάνωση: «Είναι πολύ δύσκολο για το Γύρο της Γαλλίας να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο ρέκορντμαν της διοργάνωσης ενδέχεται να αποδειχθεί ψεύτικος».

Σύμφωνα με την «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» το μόνο που απομένει για το Γύρο της Γαλλίας είναι να συνειδητοποιήσει ότι η όλη διοργάνωση είναι μια μεγάλη «αυταπάτη».

«Όλοι ήξεραν, αλλά όλοι έκαναν τα στραβά μάτια», σχολιάζει η «Λιμπερασιόν» (Liberation), αλλά, διευκρινίζει, «η υποψία δεν ισοδυναμεί με κατηγορία. Κι αυτό είναι η πιο βασική αρχή του κράτους δικαίου».

Η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στις αθλητικές αρχές για την περίοδο που η ουσία ΕΡΟ δεν μπορούσε να ανιχνευτεί. Σήμερα, όμως, που υπάρχουν αποδείξεις οι κυρώσεις είναι επιθυμητές, διότι διακυβεύεται η αξιοπιστία του Γύρου της Γαλλίας».

Εκλογές και πλημμύρες

Οι πλημμύρες που πλήττουν το νότο της Γερμανίας λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προώρων εκλογών θυμίζουν σε πολλές εφημερίδες της χώρας τις προ τριετίας προεκλογικές πλημμύρες, οι οποίες συνέβαλαν στην επανεκλογή του Γκέρχαρντ Σρέντερ στην καγκελαρία.

Με τον τίτλο «Η πλημμύρα πριν από τις εκλογές» η «Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ» (Die Tageszeitung) αναφέρει πως «οι πλημμύρες στον Έλβα πριν από τρία χρόνια και η επέμβαση του Σρέντερ άλλαξαν τελείως τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Τότε στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι βρίσκονταν 9 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους αντιπάλους τους, αλλά κατάφεραν να επικρατήσουν. Σήμερα, βρίσκονται πίσω 11 μονάδες. Και πάνω στην ώρα, πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές, έσκασε το παλιρροϊκό κύμα».

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (Berliner Zeitung) υποστηρίζει, «ότι ανέκαθεν υπήρχε η πολιτική του νερού».

Οι Θεοί της μπάλας

«Οι θεοί των γηπέδων στην εκκλησία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro).

Και συνεχίζει: «ξέρουμε ότι το ποδόσφαιρο θεωρείται θρησκεία στα μάτια των εκατομμυρίων οπαδών του, η λουθηρανική εκκλησία της Γερμανίας, όμως, έδωσε και επισήμως την ευλογία της σε αυτήν την άποψη. Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Μουντιάλ του 2006 θα μεταδίδονται και στις εκκλησίες».

Σύμφωνα με τη «Φιγκαρό» πρόκειται για έναν έξυπνο να τρόπο για να γεμίσουν οι συνήθως άδειες εκκλησίες και σχολιάζει, «μάλλον, αυτό είναι που περιέγραφε ως θρησκευτική έκρηξη ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος».

«Ωστόσο, κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους θεατές ότι αυτός με τα μαύρα που τρέχει πίσω από τους ποδοσφαιριστές και τους επιπλήττει δεν είναι ο παπάς, αλλά ο διαιτητής», γράφει η γαλλική εφημερίδα και καταλήγει ότι «όλοι στη Γερμανία θα προσεύχονται ο Θεός να πάρει το μέρος των Γερμανών, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα λόγω πάπα. Εάν η Γερμανία κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε ο Θεός θα προκριθεί αυτομάτως στα τελικά της επόμενης διοργάνωσης».


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή στο Ιράν, καχυποψία στις ΗΠΑ

Οι Ιρανοί συμφωνούν με την πυρηνική τεχνολογία που προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στους φόβους τους για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης παρά το γεγονός ότι ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε πως δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο στο Ιράν.

Εμπειρογνώμονες της αμερικανικής κυβέρνησης και επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια ανήκαν σε μολυσμένο εξοπλισμό από το Πακιστάν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απόδειξη για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει αναζητήσει το Ιράν εναλλακτικούς τρόπους κατασκευής πυρηνικών όπλων: για παράδειγμα με πλουτώνιο.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις προγραμματισμένες για τις 31 Αυγούστου συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Τεχεράνη.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανία, τα τρία κράτη που εκπροσωπούν την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στη Βρετανία» και ζητούσαν το κλείσιμο της πρεσβείας.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία διαμαρτύρονται για την απόφαση της ιρανικής ηγεσίας να θέσει εκ νέου σε λειτουργία το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, αθετώντας την υπόσχεσή της για πάγωμα των πυρηνικών δραστηριοτήτων.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπλάνο συνετρίβη στο Περού

Το αεροσκάφος πετούσε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας

Επιβατηγό αεροσκάφος των περουβιανών αερογραμμών, ΤΑΝΣ, με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στις παρυφές της λεκάνης του Αμαζονίου.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι υπάρχουν 52 επιζώντες και 37 νεκροί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο είχε εκφράσει φόβους ότι υπήρχαν μόνο 20 με 30 επιζήσαντες.

Ωστόσο, τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι ο αριθμός των επιζώντων θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερος.

Επιβάτες του Μπόινγκ 737 δήλωσαν σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι αισθάνθηκαν δυνατές αναταράξεις καθώς το αεροσκάφος ετοιμάζονταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Πουκάλπα εν μέσω σφοδρής καταιγίδας.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι το αεροσκάφος προσπάθησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε αυτοκινητόδρομο εξαιτίας των ισχυρών πλευρικών ανέμων που δεχόταν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι το αεροσκάφος δεν είχε τις ρόδες του σε θέση προσγείωσης.

Ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχουν και ξένοι τουρίστες, εκ των οποίων οι 11 είναι Αμερικανοί.

Πριν από δύο χρόνια αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας συνετρίβη εξαιτίας της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τότε 60 άνθρωποι.


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 01:25 (Ώρα Λονδίνου)

Λουκέτο στη φάρμα των πειραματόζωων

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία, η απόφαση μιας οικογένειας να βάλει λουκέτο στη φάρμα όπου εξέτρεφε ζώα που προορίζονταν για πειραματόζωα, καθώς δεν μπορούσε να υπομείνει άλλο τις απειλές των μελών ακραίων οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζωών.

«Κυνηγημένοι σαν τα σκυλιά βάζουν λουκέτο στην επιχείρησή τους», είναι ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph), ο οποίος αναφέρεται στο κλείσιμο κτηνοτροφικής μονάδας, η οποία εξέτρεφε ζώα που προορίζονταν για πειραματόζωα σε ιατρικές έρευνες.

Η εν λόγω οικογενειακή επιχείρηση έκλεισε, διότι υπέκυψε στην εξάχρονη εκστρατεία που είχαν εξαπολύσει εναντίον της οικογένειας ακραίες οργανώσεις για την προστασία των ζώων.

«Η οικογένεια τους, φίλοι και συγγενείς υπέμειναν για έξι χρόνια την εκστρατεία των ακτιβιστών, με αποκορύφωμα την εκταφή και κλοπή της σορού της 82χρονης πεθεράς του ιδιοκτήτη της κτηνοτροφικής μονάδας», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Το ίδιο θέμα επέλεξε για το πρωτοσέλιδό της και η «Ιντιπέντεντ» (The Independent) με τίτλο: «Ζώα, ακτιβιστές, οκτώ χρόνια βίας» και πλαγιότιτλο, «Τα μέλη των ακραίων οργανώσεων για την προστασία των ζώων επικράτησαν εκ νέου με το κλείσιμο της φάρμας των πειραματόζωων».

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» οι πρώτες έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν από την πλευρά των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο του εν λόγω αγροκτήματος θα προβάλει σημαντικά εμπόδια στην ιατρική έρευνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα εκατοντάδες άνθρωποι έγιναν αποδέκτες απειλητικών μηνυμάτων από τους ακτιβιστές, οι οποίοι εκφόβιζαν όχι μόνο τα μέλη της οικογένειας που διαχειρίζονταν την κτηνοτροφική μονάδα αλλά και όσους συναναστρέφονταν μαζί τους.

Χειροκίνητοι εκρηκτικοί μηχανισμοί

Σημαντική εξέλιξη στην έρευνα για τους βομβιστές αυτοκτονίας, δίνει στην αστυνομία σημαντικά στοιχεία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Γκάρντιαν» (The Guardian).

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της αστυνομίας αποκαλύπτει ότι οι τέσσερις δράστες των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο πυροδότησαν μόνοι τους τα εκρηκτικά που μετέφεραν πατώντας ένα διακόπτη.

Πρόκειται, όπως αναφέρει η «Γκάρντιαν» για σημαντική εξέλιξη, η οποία δίνει στην αστυνομία σημαντικά στοιχεία για τον σχεδιασμό των επιθέσεων και την τεχνογνωσία των δραστών.

Η βρετανική αστυνομία δηλώνει πεπεισμένη ότι η ίδια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και στις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Αρχικώς, οι αστυνομικές αρχές πίστευαν ότι οι βόμβες πυροδοτήθηκαν μέσω κινητών τηλεφώνων, κάτι το οποίο συνέβη στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Δυσοίωνο το μέλλον

για τα ντιζελοκίνητα

«Μετ εμποδίων ο δρόμος για τα ντιζελοκίνητα, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων», προειδοποιεί στο οπισθόφυλλό της η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times).

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου η ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στα διυλιστήρια είναι επιτακτική, διαφορετικά η παραγωγή δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης.

«Με την κατανάλωση του ντίζελ να αυξάνεται συνεχώς στην Ευρώπη λόγω των ντιζελοκίνητων οχημάτων και στην Κίνα λόγω της βιομηχανίας, οι ειδικοί σε θέματα πετρελαίου προβλέπουν ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε καύσιμα ντίζελ», αναφέρει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Τα τελευταία δέκα χρόνια οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσέφεραν πολλά κίνητρα στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως φοροελαφρύνσεις, για την αγορά ντιζελοκίνητων αυτοκίνητων. Οι Ευρωπαίοι ανταποκρίθηκαν και για αυτό η κατανάλωση του εν λόγω καυσίμου αυξάνεται με ποσοστό μεγαλύτερο του 4% κάθε έτος», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Ιράκ Σταρ»

«Οι Ιρακινοί επιτέλους βρήκαν κάτι που τους ενώνει: το είδωλο της ποπ». Ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αναφέρεται σε μια νέα τηλεοπτική εκπομπή αναζήτησης ταλέντων, η οποία φαίνεται να έχει κατακτήσει τις καρδιές των Ιρακινών που με κίνδυνο ζωής σπεύδουν στα τηλεοπτικά στούντιο για τις ακροάσεις.

«Εκεί που απέτυχαν οι πολιτικοί, πέτυχε η τηλεόραση», γράφει η βρετανική εφημερίδα και συμπληρώνει, «η εκπομπή Ιράκ Σταρ ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες και περισσότεροι από 2.000 Ιρακινοί δήλωσαν συμμετοχή. Το φαβορί θεωρείται ο 12χρονος Μπιλάλ από τη Μοσούλη, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδι, το οποίο συνέθεσε ο ίδιος και το οποίο αναφέρεται στην καταστροφή της χώρας του και στο καθημερινό δράμα των παιδιών. Στα μισά του τραγουδιού ο 12χρονος δάκρυσε, όπως κι ολόκληρη η επιτροπή των κριτών».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.