Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-08-25
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 21:44 (Ώρα Λονδίνου) Επαγρύπνηση για τη γρίπη των πτηνών Η Ολλανδία καταργεί τα «ελευθέρας βοσκής» Ειδικοί σε θέματα κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση για καλύτερη παρακολούθηση των αποδημητικών πουλιών έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη. Οι ειδικοί που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πρόβλημα τόνισαν την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού και άμεσης δράσης για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο επιδημίας. Πρόσθεσαν όμως ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι μικρός. Δεν δικαιολογούνται οι εκκλήσεις ορισμένων για την απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής πουλερικών τόνισαν. Η Ολλανδία έχει ήδη προχωρήσει σε εγκλεισμό των πουλερικών ελεύθερης βοσκής σε εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποτραπεί η επαφή τους με πουλιά που αποδημούν από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, και τα οποία είναι ίσως φορείς του ιού που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών. Η Γερμανική κυβέρνηση έχει πει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ολλανδίας. Από το 2003 μέχρι στιγμής, ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει ανιχνευθεί σε έξι περιοχές της Ρωσίας και του Καζακστάν ενώ έχει σκοτώσει πάνω από 60 ανθρώπους στην Ασία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου) Οι Ιρακινοί αστυνομικοί στηρίζουν το νέο σύνταγμα Ένα ακόμη χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε στο Ιράκ καθώς οι εκπρόσωποι των σιιτών, σουνιτών και Κούρδων δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος του Ιράκ. Οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον μια μέρα ακόμη. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χατζί αλ-Χασινί, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας, είπε ότι «υπήρξε πρόοδος» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τελική συμφωνία «ίσως» επιτευχθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Ο κ. αλ-Χασινί παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «σκληρές». Τόνισε όμως ότι ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το σχέδιο συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο για να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ. Χρονοδιάγραμμα 15 Αυγούστου, έληξε η πρώτη διορία 23 Αυγούστου, έληξε η πρώτη παράταση 25 Αυγούστου, έληξε η δεύτερη παράταση Μέσα Οκτωβρίου, δημοψήφισμα για το Σύνταγμα Μέσα Δεκεμβρίου, βουλευτικές εκλογές Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων αποτελούν οι διαφωνίες για την ομοσπονδιακή μορφή του Ιράκ κάτι που αποτελεί αίτημα των Κούρδων αλλά στο οποίο αντιτίθενται οι σουνίτες. Αντίθετα με την συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ένα από τα ηγετικά στελέχη των σουνιτών εξέφρασε την απαισιοδοξία του λέγοντας ότι δεν διαβλέπει προς το παρόν συναίνεση. Ο Σαλά αλ-Μουτλάκ απέρριψε ακόμη και την συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με την οποία η δημιουργία των ομόσπονδων κρατιδίων στη χώρα θα καθυστερήσει για δυο χρόνια.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου) Μεγαλώνει το χάσμα πλούσιων και φτωχών ΟΗΕ: Η οικονομική ανάπτυξη δεν βοήθησε τους φτωχούς αλλά τους πλούσιους Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το χάσμα μεταξύ των πλούσιων κα φτωχών στο κόσμο είναι μεγαλύτερο σήμερα από ότι πριν δέκα χρόνια. Παρά την σημαντική οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, η φτώχεια παγιώνεται προσθέτει η έκθεση του ΟΗΕ που καλεί την διεθνή κοινότητα να επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανισότητας. Η έκθεση της Υπηρεσίας Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών που την τελευταία δεκαετία έχει διευρυνθεί. Η έκθεση επικεντρώνεται στην παγκόσμια ανισότητα στα εισοδήματα και τον πλούτο αλλά εξετάζει και τις ανισότητες που επικρατούν σε κοινωνικά αγαθά όπως την υγεία και τη παιδεία. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτοί που καρπώθηκαν τα οφέλη των ανοδικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι πλούσιοι του αναπτυγμένου κόσμου. Αν και η Ινδία και η Κίνα παρουσιάζουν μεγάλους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, εν τούτοις συνεχίζει η έκθεση του ΟΗΕ, το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών σε αυτές τις χώρες αυξάνεται. Η έκθεση σημειώνει ότι είναι αδύνατον τα 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη που ζουν με εισόδημα κάτω των δυο δολαρίων την ημέρα να φτάσουν τα καταναλωτικά επίπεδα των πλούσιων. Την έκθεση προσυπέγραψε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, που τόνισε ότι οι στόχοι του οργανισμού για την οικονομική ανάπτυξη δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 17:39 (Ώρα Λονδίνου) Δύσκολη η κλήρωση Ιδιαίτερη δύσκολη ήταν η κλήρωση για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για τις δυο ελληνικές ομάδες. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός που ήταν στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης, την Λιόν και την Ρόζεμποργκ. Στο πρώτο παιχνίδι τους οι «Ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν τη πρωταθλήτρια Νορβηγίας με την οποία έχει συναντηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Παναθηναϊκός που βρισκόταν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας θα αντιμετωπίσει τη πρωταθλήτρια Ισπανίας, Μπαρτσελόνα, την Βέρντερ Βρέμης και την Ουντινέζε. Πρώτος αγώνας για τους «Πράσινους» θα είναι στην Ιταλία κατά της Ουντινέζε, Αναλυτικά οι όμιλοι: Α' ΟΜΙΛΟΣ ΜΠΑΓΕΡΝ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΜΠΡΙΖ ΡΑΠΙΝΤ ΒΙΕΝΝΗΣ Β' ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΣΕΝΑΛ ΑΓΙΑΞ ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ ΤΟΥΝ Γ' ΟΜΙΛΟΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ Δ' ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ ΛΙΛ ΜΠΕΝΦΙΚΑ E' ΟΜΙΛΟΣ ΜΙΛΑΝ ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ ΣΑΛΚΕ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΛΙΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ Ζ' ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΤΣΕΛΣΙ ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ ΜΠΕΤΙΣ Η' ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΡ ΠΟΡΤΟ ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ ΑΡΤΜΕΝΤΙΑ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 16:59 (Ώρα Λονδίνου) Ανησυχία στη Γαλλία από τις πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα δώσει στην δημοσιότητα τη «μαύρη λίστα» με τις αεροπορικές εταιρίες που έχουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Ντομινίκ Περμπέν, η γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα εκδώσει την προσεχή εβδομάδα τη εν λόγω λίστα στην ιστοσελίδα της. Στα αεροσκάφη των εταιριών αυτών θα απαγορευτεί η είσοδός τους στη Γαλλία. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τα απανωτά αεροπορικά δυστυχήματα των τελευταίων ημερών στα οποία έχασαν την ζωή τους συνολικά 350 άτομα. Παρόμοιες πρωτοβουλίες φαίνεται ότι πρόκειται να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο σε θέματα μεταφορών, Ζακ Μπαρό, ήδη τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν την έκδοση μιας μαύρης λίστας που θα περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρίες που βρίσκονται υπό περιορισμό για λόγους ασφαλείας. Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που θρήνησαν τους περισσότερους νεκρούς καθώς στις 16 Αυγούστου αεροσκάφος των αερογραμμών Γουέστ Καριμπίαν της Κολομβίας συνετρίβη στην Βενεζουέλα παρασύροντας στο θάνατο 160 Γάλλους επιβάτες. Αν και το αεροσκάφος είχε περάσει επιτυχώς τους γαλλικούς αεροπορικούς ελέγχους δύο φορές στο παρελθόν ο Γάλλος υπουργός επισημαίνει ότι αν τότε που έγιναν οι έλεγχοι αυτοί γνώριζαν οι γαλλικές αρχές τα παλαιότερα περιστατικά της κολομβιανής αεροπορικής εταιρίας συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων που είχε επιβάλλει στην εταιρία η κυβέρνηση της Κολομβίας οι γαλλικοί έλεγχοι θα ήταν πολύ πιο ενδελεχείς. Μέχρι το τέλους του έτους επίσης, η Γαλλία θα εκδώσει κανόνες που θα υποχρεώνουν τους τουριστικούς πράκτορες και τις εταιρίες τουρισμού να ενημερώνουν τους επιβάτες που κλείνουν εισιτήρια με πτήσεις τσάρτερ ποίοι αερομεταφορείς θα χειρίζονται την πτήση ενώ σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό μεταφορών θα αυξηθούν και οι έλεγχοι των αεροσκαφών. Η Γαλλική Κυβέρνηση επίσης ασκεί πιέσεις και για την υιοθέτηση της λεγόμενης «Μπλέ Ετικέτας» (Blue Label) την οποία θα φέρουν οι αξιόπιστες αεροπορικές εταιρίες αλλά κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετη την αεροπορική βιομηχανία.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου) Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης. «Τους τελευταίους δέκα μήνες το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου δεν προέβη σε οποιοδήποτε πτητικό έλεγχο αεροσκάφους οιασδήποτε εταιρείας». Στη συγκλονιστική αυτή καταγγελία προέβη ο υπεύθυνος αδειοδότησης της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, Χαράλαμπος ΧΓεωργίου, ο οποίος κατηγόρησε ακόμη τόσο τους επικεφαλής της υπηρεσίας όσο και το υπουργείο Συγκοινωνιών για παραπληροφόρηση και απόκρυψη της αλήθειας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. ΧΓεωργίου απεκάλυψε ότι ο ίδιος αλλά κι άλλοι λειτουργοί της Πολιτικής Αεροπορίας είχαν σε ανύποπτο χρόνο, τους τελευταίους 18 μήνες, υποβάλει εκθέσεις και γραπτές καταθέσεις για ελλείψεις, αδυναμίες και προβλήματα στην Πολιτική Αεροπορία. Προβλήματα και ελλείψεις πού συσσωρεύτηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, διευκρίνισε ο εργαζόμενος με συμβόλαιο στην Πολιτική Αεροπορία υπεύθυνος αδειοδότησης του τμήματος. Δήλωσε ακόμη χαρακτηριστικά ότι είχε γίνει προσπάθεια παραπληροφόρησης διεθνών ελεγκτών σε σχέση με τη στελέχωση του τμήματος. «Πυροσβεστικά χρησιμοποιούσαν μετακλητούς υπαλλήλους που έβρισκαν στους διαδρόμους», ανέφερε γλαφυρά ο Χαράλαμπος ΧΓεωργίου, ο οποίος χαρακτήρισε το κυπριακό τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας «παράρτημα του αντίστοιχου βρετανικού τμήματος». «Προβαίνω σε αυτές τις δηλώσεις για να αναλάβουν οι αρμόδιοι της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του υπουργείου Συγκοινωνιών τις ευθύνες τους και να μη γίνει προσπάθεια θυματοποίησης απλών υπαλλήλων», εξήγησε κ. ΧΓεωργίου ο οποίος διακινδυνεύει έτσι, όπως εξήγησε, τη θέση του. Ο λόγος γι' αυτό είναι όρος που υπάρχει στο συμβόλαιό του σύμφωνα με τον οποίο δεσμεύεται με απόλυτη σιωπή. «Η ανθρώπινη τραγωδία και λόγοι ηθικής δεν μου επιτρέπουν όμως να μείνω σιωπηλός», κατέληξε ο υπεύθυνος αδειοδότησης της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου) Οι ποσοστώσεις της ΕΕ έχουν αρχίσει να πλήττουν τους Κινέζους βιοτέχνες Εκατομμύρια ρούχα εισαγόμενα από την Κίνα βρίσκονται στοιβαγμένα στις αποθήκες των ευρωπαϊκών τελωνείων, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο να επιβάλει προκαθορισμένες ποσοστώσεις στις εισαγωγές προϊόντων ένδυσης από την Κίνα. Κι ενώ εκατομμύρια μακό μπλουζάκια και σουτιέν μαζεύουν σκόνη, οι Ευρωπαίοι έμποροι λιανικής πώλησης διαμαρτύρονται, διότι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα, και προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί, τότε η απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι μονόδρομος. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της γενικής διεύθυνσης Εμπορίου της ΕΕ να επιβάλει προκαθορισμένες ποσοστώσεις ήταν η προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας και ρουχισμού. Τώρα αξιωματούχοι της ΕΕ σπεύδουν στην Κίνα για την άρση του νέου αδιεξόδου. Η Αντόνια Μόχαν, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι στόχος της αποστολής στην Κίνα είναι η εξεύρεση μιας διεξόδου από το σημερινό αδιέξοδο, μιας προσαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας. «Υπάρχουν πολλές ιδέες, όπως για παράδειγμα μέρος των ποσοστώσεων που προβλέπονται για το 2006 να μετατεθούν στο 2005 για να μπορέσουν τα προϊόντα να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά», υποστήριξε η Αντόνια Μόχαν.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου) Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης. «Τους τελευταίους δέκα μήνες το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου δεν προέβη σε οποιοδήποτε πτητικό έλεγχο αεροσκάφους οιασδήποτε εταιρείας». Στη συγκλονιστική αυτή καταγγελία προέβη ο υπεύθυνος αδειοδότησης της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, Χαράλαμπος ΧΓεωργίου, ο οποίος κατηγόρησε ακόμη τόσο τούς επικεφαλής της υπηρεσίας όσο και το υπουργείο Συγκοινωνιών για παραπληροφόρηση και απόκρυψη της αλήθειας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. ΧΓεωργίου απεκάλυψε ότι ο ίδιος αλλά κι άλλοι λειτουργοί της Πολιτικής Αεροπορίας είχαν σε ανύποπτο χρόνο, τους τελευταίους 18 μήνες, υποβάλει εκθέσεις και γραπτές καταθέσεις για ελλείψεις, αδυναμίες και προβλήματα στην Πολιτική Αεροπορία. Προβλήματα και ελλείψεις πού συσσωρεύτηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, διευκρίνισε ο εργαζόμενος με συμβόλαιο στην Πολιτική Αεροπορία υπεύθυνος αδειοδότησης τού τμήματος. Δήλωσε ακόμη χαρακτηριστικά ότι είχε γίνει προσπάθεια παραπληροφόρησης διεθνών ελεγκτών σε σχέση με τη στελέχωση τού τμήματος. «Πυροσβεστικά χρησιμοποιούσαν μετακλητούς υπαλλήλους που έβρισκαν στους διαδρόμους», ανέφερε γλαφυρά ο Χαράλαμπος ΧΓεωργίου, ο οποίος χαρακτήρισε το κυπριακό τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας «παράρτημα τού αντίστοιχου βρετανικού τμήματος». «Προβαίνω σε αυτές τις δηλώσεις για να αναλάβουν οι αρμόδιοι της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του υπουργείου Συγκοινωνιών τις ευθύνες τους και να μη γίνει προσπάθεια θυματοποίησης απλών υπαλλήλων», εξήγησε κ. ΧΓεωργίου ο οποίος διακινδυνεύει έτσι, όπως εξήγησε, τη θέση του. Ο λόγος γι' αυτό είναι όρος που υπάρχει στο συμβόλαιό του σύμφωνα με τον οποίο δεσμεύεται με απόλυτη σιωπή. «Η ανθρώπινη τραγωδία και λόγοι ηθικής δεν μου επιτρέπουν όμως να μείνω σιωπηλός», κατέληξε ο υπεύθυνος αδειοδότησης της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου) Σε επιφυλακή για τη νόσο των πτηνών Η Ολλανδία καταργεί τα «ελευθέρας βοσκής» Ειδικοί σε θέματα κτηνιατρικής συναντιούνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, μετά από αναφορά της Ρωσίας για εντοπισμό της ασθένειας σε πουλιά της χώρας. Μέχρι τώρα τα κρούσματα του ιού είχαν περιοριστεί στην Ανατολική Ασία. Η Ολλανδία έχει ήδη προχωρήσει στον εγκλεισμό των πουλερικών ελευθέρας βοσκής σε εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποτραπεί η επαφή τους με πουλιά που αποδημούν από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, και τα οποία ίσως είναι φορείς του ιού. Οι ειδικοί είναι διχασμένοι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλαμε να οργανώσουμε αυτή τη συνάντηση Φίλιπ Τοντ Οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι μπορεί να λάβουν παρόμοια μέτρα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα Υγείας και προστασίας καταναλωτών, Φιλιπ Τοντ, είπε ότι δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες-μέλη την ίδια άποψη για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχουν και ορισμένες θεωρούν πως αυτά τα μέτρα δεν είναι πρακτικά ή είναι ανεπιθύμητα. «Οι ειδικοί είναι διχασμένοι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλαμε να οργανώσουμε αυτή τη συνάντηση ώστε να ακούσουμε την άποψη τους. Η βασική διαφωνία έγκειται στο κατά πόσο είναι πιθανό να μολυνθούν πουλερικά στην Ευρώπη από τα αποδημητικά πουλιά από τη Ρωσία», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο Ντίτριχ Ράσοβ πάντως, στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτών μιλώντας στο ΒΒC κατηγόρησε τις ρωσικές Αρχές για παροχή ελλιπών και αντιφατικών στοιχείων σχετικά με την κατάσταση του ιού των πτηνών στη χώρα τους. «Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή είναι κάποιες φορές αντιφατικές. Από τη μία μας λένε ότι πολλά πτηνά πεθαίνουν σε ορισμένες περιοχές και από άλλη ότι η κατάσταση είναι, λίγο έως πολύ, υπό έλεγχο. Αυτό όμως δεν μας αρκεί, θέλουμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης» είπε στο ΒΒC το στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης. Από το 2003 μέχρι στιγμής, ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει ανιχνευθεί σε έξι περιοχές της Ρωσίας και του Καζακστάν ενώ έχει σκοτώσει πάνω από 60 ανθρώπους στην Ασία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου) Συγκρούσεις και βία για το Σύνταγμα Οι Ιρακινοί αστυνομικοί στηρίζουν το νέο σύνταγμα Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνοτικές ομάδες του Ιράκ, λίγες μόνο ώρες πριν από τη νέα προθεσμία που έχει δοθεί στους πολιτικούς της χώρας για το προσχέδιο του Συντάγματος. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραήμ Αλ Τζααφάρι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, απηύθυνε εκκλήσεις για ψυχραιμία. Συγκρούσεις πάντως έχουν ξεσπάσει όχι μόνο ανάμεσα στους σιίτες και στους σουνίτες, αλλά και ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες των σιιτών, μία από τις οποίες είναι και εκείνη του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ. Χθες, σημειώθηκε επίθεση εναντίον των γραφείων του Μοκτάντα Αλ Σαντρ στην πόλη Νατζάφ, επιφέροντας το θάνατο αρκετών ατόμων. Η επίθεση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή σε πολλές πόλεις των σιιτών. Ο Μοκτάντα Αλ Σαντρ υποστήριξε την πρόταση των σουνιτών ηγετών και απέρριψε την ιδέα για μία ιρακινή ομοσπονδία, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλέσει διάσπαση στη χώρα. Μετά την επίθεση στα γραφεία του απηύθυνε και αυτός εκκλήσεις για τερματισμό της βίας. Ευαίσθητη στιγμή Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κυριότερες ομάδες των σιιτών πραγματοποιούνται σε μία πολύ ευαίσθητη στιγμή, καθώς αναμένεται η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το προσχέδιο του Συντάγματος. Χρονοδιάγραμμα 15 Αυγούστου, έληξε η πρώτη διορία 23 Αυγούστου, έληξε η πρώτη παράταση 25 Αυγούστου, λήγει η δεύτερη παράταση Μέσα Οκτωβρίου, δημοψήφισμα για το Σύνταγμα Μέσα Δεκεμβρίου, βουλευτικές εκλογές Το όλο θέμα του Συντάγματος ουσιαστικά πυροδότησε τις εθνοτικές συγκρούσεις στο Ιράκ, καθώς κάθε ομάδα διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο της εξουσίας. Ο ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους σιίτες είναι μεγαλύτερος ακόμη και από την περίοδο μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, πριν από δύο χρόνια. Όμως, το θέμα του Συντάγματος έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση. Ένα θρησκευτικό κόμμα των σιιτών, το αποκαλούμενο Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, το οποίο μάλιστα διαθέτει την υποστήριξη του Ιράν, έχει ζητήσει μία αυτοδύναμη περιοχή σιιτών στο πλαίσιο μίας ιρακινής ομοσπονδίας. Όμως, ο σκληροπυρηνικός σιίτης κληρικός, Μοκτάντα Αλ Σαντρ, τάσσεται εναντίον αυτής της ιδέας και για αυτό έχει ταχθεί στο πλευρό των σουνιτών. Οργή για τον Μπους Από την άλλη πλευρά πάντως, ο πρόεδρος Μπους συνεχίζει να υπεραμύνεται της πολιτικής του στο Ιράκ, καθώς το Πεντάγωνο απέστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις στη χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα και των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του χρόνου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως κερδίζει έδαφος το στρατόπεδο κατά του πολέμου όσο αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώνονται στο Ιράκ. Σύμφωνα με τους αναλυτές του BBC, η άτεγκτη στάση του προέδρου Μπους αρχίζει να αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα στη δημοτικότητά του. Την ίδια στιγμή, έξω από το ράντζο του προέδρου Μπους στο Τέξας επέστρεψε η μητέρα του Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε και η οποία ζητά εξηγήσεις από τον πρόεδρο Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ. Στο πλευρό της έχουν ταχθεί χιλιάδες άτομα, που υποστηρίζουν επίσης ότι ο πόλεμος ήταν άδικος και παράλογος.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου) Σκηνή από ντοκιμαντέρ για την κατανάλωση «φαστ φουντ» Οι Αμερικανοί αυξάνουν το βάρος τους πιο εύκολα και πιο γρήγορα από ποτέ, δείχνει ιατρική έκθεση. Το 2004, ο μέσος όρος των παχύσαρκων αυξήθηκε σε 48 από τις πολιτείες και ο εθνικός δείκτης ανέβηκε από το 23,7% στο 24,5%, σύμφωνα με την Εταιρεία για την Υγεία των Αμερικανών. Σε 10 πολιτείες, το ένα τέταρτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, παρά την εκστρατεία και τα φιλμ που προβάλλονται υπέρ της υγιεινής διατροφής. Στην κορυφή των πολιτειών με τους πλέον παχύσαρκους κατοίκους είναι το Μισισίπι, ενώ ακολουθούν η Αλαμπάμα και η Δυτική Βιρτζίνια. Κρίση Η μη κερδοσκοπική οργάνωση είπε ότι η κατάσταση έχει φτάσει τα όρια της κρίσης και ότι η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει αποτύχει. Περίπου 119 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 64.5 των ενηλίκων είναι είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2008 το ποσοστό αυτό θα έχει φτάσει το 73%. Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθεί αύξηση των καρδιακών νοσημάτων και του διαβήτη, οδηγώντας σε υπερχρέωση το εθνικό σύστημα υγείας. «Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε μια κρίση κακής διατροφής και φυσικής αδράνειας», λέει η Σέλι Χερν, γενική διευθύντρια της Εταιρείας για την Υγεία των Αμερικανών. Η ίδια πιστεύει ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα σχολεία, έτσι ώστε οι Αμερικανοί να μαθαίνουν από μικροί στη σωστή διατροφή.
Οι ποσοστώσεις της ΕΕ έχουν αρχίσει να πλήττουν τους Κινέζους βιοτέχνες Εκατομμύρια ρούχα εισαγόμενα από την Κίνα βρίσκονται στοιβαγμένα στις αποθήκες των ευρωπαϊκών τελωνείων, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο να επιβάλει προκαθορισμένες ποσοστώσεις στις εισαγωγές προϊόντων ένδυσης από την Κίνα. Κι ενώ εκατομμύρια μακό μπλουζάκια και σουτιέν μαζεύουν σκόνη, οι Ευρωπαίοι έμποροι λιανικής πώλησης διαμαρτύρονται, διότι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα, και προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί, τότε η απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι μονόδρομος. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της γενικής διεύθυνσης Εμπορίου της ΕΕ να επιβάλει προκαθορισμένες ποσοστώσεις ήταν η προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας και ρουχισμού. Τώρα αξιωματούχοι της ΕΕ σπεύδουν στην Κίνα για την άρση του νέου αδιεξόδου. Η Αντόνια Μόχαν, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι στόχος της αποστολής στην Κίνα είναι η εξεύρεση μιας διεξόδου από το σημερινό αδιέξοδο, μιας προσαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας. «Υπάρχουν πολλές ιδέες, όπως για παράδειγμα μέρος των ποσοστώσεων που προβλέπονται για το 2006 να μετατεθούν στο 2005 για να μπορέσουν τα προϊόντα να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά», υποστήριξε η Αντόνια Μόχαν.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου) Πολύ σοβαρές καταγγελίες για παραλήψεις στη λειτουργία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Κύπρου διατύπωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, ο υπεύθυνος του τομέα αδειοδότησης Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου. Ο κ. Χατζηγεωργίου κατήγγειλε ότι τους τελευταίους δέκα μήνες δεν διενεργήθηκε πτητικός έλεγχος σε κανένα αεροσκάφος, παρ' όλο που οι αεροπορικές εταιρείες είχαν καταβάλει σημαντικά ποσά για τη διεξαγωγή τους. Επίσης κατάγγειλε ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών δεν είχαν λάβει υπόψη αναφορές και έγγραφες καταθέσεις για τα εσωτερικά προβλήματα του Τμήματος. Αναφερόμενος στο θέμα της στελέχωσης, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν μετακλητοί υπάλληλοι, που «βρέθηκαν στους διαδρόμους» απλώς για να καλύψουν κάποια κενά της στιγμής, χωρίς να ζητηθεί βοήθεια οποιουδήποτε εμπειρογνώμονα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Χατζηγεωργίου κατηγόρησε τους υπευθύνους για έλλειψη οράματος, προοπτικής και προγραμματισμού. Τέλος, τόνισε ότι έχει δώσει κατάθεση στην Αστυνομία και πρόσθεσε πως αν κληθεί θα καταθέσει και στην Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων. Ακόμη δήλωσε ότι ένας από τους όρους του συμβολαίου του με την Πολιτική Αεροπορία είναι η απόλυτη σιωπή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις αποκαλύψεις του θα απολυθεί.
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 17:03 (Ώρα Λονδίνου) Η «Κραυγή» είναι ένα από τα πιο γνωστά εργα Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί οκτώ άτομα τα οποία πιστεύεται ότι είχαν ανάμειξη στην κλοπή του γνωστού σε όλο τον κόσμο πίνακα «Η Κραυγή» του Έντβαρντ Μινχ. «Επίκεινται νέες συλλήψεις» δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ίβερ Στένσρουντ που έχει αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης. Ο πίνακας εκλάπη από το μουσείο Μινχ του Όσλο πριν από ένα χρόνο. Οι ληστές ακινητοποίησαν τους φύλακες του μουσείου απειλώντας τους με όπλο και έκλαψαν την «Κραυγή» και την «Μαντόνα», δύο έργα του Μινχ γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί με την Κραυγή εκλάπη και η Μαντόνα Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα από τα οποία τρία κρατούνται ακόμη ενώ δύο, που πιστεύεται ότι έπαιξαν περιορισμένο ρόλο στην κλοπή, έχουν αποφυλακιστεί. Τον Ιούνιο οι αρχές προσέφεραν αμοιβή δύο εκατομμυρίων νορβηγικών κορόνων, δηλαδή περίπου 250.000 ευρώ, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των δύο έργων. Η αξία των δύο έργων του Μινχ υπολογίζεται σε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα έργα μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί από τους κλέφτες διότι είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και δεν μπορούν να πωληθούν στην ανοικτή αγορά. Στο μουσείο Μινχ του Όσλο υπάρχουν 1100 έργα του καλλιτέχνη που έζησε από το 1863 ως το 1944. Ο Μινχ είχε ζωγραφίσει αρκετές εκδοχές και της «Κραυγής» και της «Μαντόνας».
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πανικός στους αιθέρες. Ακυρώνεται το 15% των κρατήσεων στις πτήσεις τσάρτερ. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Μέχρι 10.000 ευρώ για προμήθεια συστημάτων πληροφορικής. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρυθμίζονται τα χρέη σε ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ κ.α. Μέχρι 18 Νοεμβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις. ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μπαράζ δυστυχημάτων. 342 νεκροί από τις συντριβές αεροσκαφών τον Αύγουστο σε όλη την υφήλιο. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προϊόντα θανάτου στα σπίτια μας. «Μαύρη λίστα» από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η ΑΥΓΗ: Τρύπιο το πακέτο για μισθούς και συντάξεις. Ενώ ξεφεύγει η ακρίβεια. ΑΥΡΙΑΝΗ: Το γερμανικό εφετείο καταδίκασε για απάτη την «INTERAMERICAN». Απόφαση - πιλότος για να πάρουν πίσω τα κλεμμένα λεφτά τους οι ομογενείς. ΤΟ ΒΗΜΑ: Το πετρέλαιο ανάβει φωτιά. Εντείνεται η κρίση από την άνοδο των τιμών διεθνώς. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οδηγός φθηνής στέγης για φοιτητές. Σήμερα οι βάσεις, από αύριο το «Σαφάρι»... ΕΓΝΑΤΙΑ: Αγανακτισμένοι οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης. Με επιστολή τους ζητούν τη δημιουργία ιατροδικαστικής υπηρεσίας εκτός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. ΕΘΝΟΣ: Νοίκια-φωτιά στις φοιτητουπόλεις. Καπέλο έως 20% σε γκαρσονιέρες και δυάρια. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρά την αντίθεση της Ντόρας για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή Δημάρχων, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει: 42 το μαλλί... και μην το ανακατώνεις. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής διαμηνύει: Δεν υποχωρούμε. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέοι φοιτητές. Πώς θα βρουν στέγη και με... επιδότηση. Σήμερα οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αργότερα τα ευχάριστα... Σφιχτός ο Καραμανλής, μίλησε για δυσάρεστη συνέχεια. ΕΞΠΡΕΣ: Ρεαλιστικός Προϋπολογισμός. Συμβατοί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι οι στόχοι του 2006. ΕΣΤΙΑ: Ανήθικη φορολογία. Να δοθή τέλος στο αίσχος με τον ΦΜΑΠ. ESPRESSO: Ο Αντρίκος Παπανδρέου βγάζει τη βίλα του στο σφυρί. Πωλείται 800.000 ευρώ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέα ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών στα Ταμεία. Παρατείνεται η προθεσμία για τρεις μήνες, έως τις 18 Νοεμβρίου. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απανθρωπιά και αθλιότητα σε γηροκομεία. Αποκάλυψη εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης. ΚΕΡΔΟΣ: Επαναφορά σε τροχιά συμφώνου σταθερότητας. Περικοπές δαπανών η... σωτήρια συνταγή. Ο ΛΟΓΟΣ: Καμία υποχώρηση... σε οργανωμένα συμφέροντα. Επίδειξη αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού εν όψει ΔΕΘ. Μetro: Μήνυμα στα συνδικάτα. Αμετακίνητος στις θέσεις του παρά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Νέο άλμα στα 67,4 δολάρια οι τιμές του «μαύρου χρυσού». «Γρίφος» το πετρέλαιο για το νέο Προϋπολογισμό. ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-χαστούκι αντί φορο-ελαφρύνσεων. Σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ΝΙΚΗ: Έμεινε από... καύσιμα. Ο Καραμανλής υπόσχεται μόνο μεταρρυθμίσεις. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: ΥΠΑ: Εκλιπαρούσαν μάταια για προσλήψεις ελεγκτών. Αποκάλυψη: Στου... κουφού την πόρτα 3 απεγνωσμένα SOS. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κρατικός Προϋπολογισμός 2006: Τρεις ’ξονες - κόλαφος για τα λαϊκά εισοδήματα. TRAFFIC NEWS: Ελληνόπουλα τα δίδυμα του Ρίμπο. Το καλύτερο γκολ της ζωής του. Η ΧΩΡΑ: Δεν υποχωρούν στα οργανωμένα συμφέροντα. Καραμανλής: Δεν γυρίζουμε στο παρελθόν. Κ. Καραμανλής - Πολιτικό Συμβούλιο Το METRO γράφει ότι «ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αναγκαία προϋπόθεση για μια πραγματικά ισχυρή οικονομία και για τη δυναμική ανάπτυξη που παράγει καρπούς για όλους". Τη θέση αυτή διατύπωσε χθες ο πρωθυπουργός στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ., μιλώντας για τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής». Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «αποκαλυπτικός ήταν χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. ο Κ. Καραμανλής για την πολιτική του στο άμεσο μέλλον. Προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα κυβερνητικά μέτρα, δυσάρεστα για τους πολίτες και παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον την ανάκαμψη. Το 42% στην εκλογή δημάρχων και νομαρχών κυριάρχησε σε σύγκρουση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Θα κάνουμε αυτό που ωφελεί τους πολίτες και τους ωφελεί το 42%, είπε ο πρωθυπουργός». Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας -λίγες ημέρες πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και λίγο πριν την έναρξη των προετοιμασιών για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων και κλειστών ομάδων προνομιούχων». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την Οικονομία, την Παιδεία και την Υγεία διατράνωσε κατά την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων και κλειστών ομάδων προνομιούχων και συμπλήρωσε ότι δεν συμβιβάζεται με το παρελθόν». Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων και κλειστών ομάδων προνομιούχων και δεν συμβιβάζεται με το παρελθόν, διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου». Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «κενό λόγο θα αρθρώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ σχετικά με τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, μετά από ενάμιση χρόνο στην εξουσία, ενώ η απουσία οποιασδήποτε κοινωνικής παροχής και η αναγγελία σφιχτής οικονομικής πολιτικής, βαπτίζεται ως ρεαλιστική προσέγγιση και αποδίδεται από τον πρωθυπουργό στην κακή διεθνή συγκυρία και ιδιαίτερα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Όπως φάνηκε από τη χθεσινή του εισήγηση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός μην έχοντας τίποτα άλλο να πει, θα προβάλλει την εμμονή του στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ως αναγκαία προϋπόθεση για μία πραγματικά ισχυρή οικονομία και για τη δυναμική ανάπτυξη». Προϋπολογισμός 2006 H ESPRESSO γράφει ότι «σε τρεις πυλώνες θα στηριχτεί ο προϋπολογισμός του 2006: πρώτον στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεύτερον στην αντιμετώπιση της σπατάλης και της εξοικονόμησης δαπανών και τρίτον στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων». Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «αντιμέτωπος με τις προεκλογικές υποσχέσεις του για κοινωνική ευαισθησία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές. Χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζήτησε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2006, ο οποίος προοιωνίζεται άλλη μια χρονιά μονόπλευρης λιτότητας και καθυστερούμενων δημόσιων έργων». Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι «χτες οριστικοποιήθηκαν οι οδηγίες για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2006. Στόχος της κυβέρνησης είναι, μαζί με την πολιτική λιτότητας για τους μισθούς, να περιοριστούν παραπέρα οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και να αυξηθούν τα έσοδα κατά 7%. Τρεις άξονες, πραγματικός κόλαφος για τα λαϊκά εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, οι οποίοι θα κληθούν για μια ακόμα φορά να ζήσουν με ακόμη λιγότερα, πληρώνοντας περισσότερους φόρους και καλύπτοντας πιο μεγάλο μέρος για δαπάνες Υγείας, Παιδείας κλπ». ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι «τρία δισ. ευρώ περισσότερους φόρους θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και ιδιοκτήτες ακινήτων το 2006, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις». Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «στις συμπληγάδες των αβεβαιοτήτων που προκαλεί η κούρσα της τιμής του πετρελαίου αλλά και η πορεία των εσόδων για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, διαμορφώνονται τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2006. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται από το 4% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σύγκλισης και Σταθερότητας του Μαρτίου στο 3,6% - 3,7% του ΑΕΠ». Φοιτητική στέγη Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «ενώ ανακοινώνονται από τις 10 το πρωί οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ, ο Ε.Τ προσφέρει σήμερα χρηστικό οδηγό για το πώς και με πόσο ενοίκιο θα βρουν στέγη οι νέοι φοιτητές στις διάφορες πόλεις». Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «με την ανακοίνωση σήμερα των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τελειώνει η αγωνία δεκάδων χιλιάδων νέων και αρχίζει ένας απίστευτος οικονομικός Γολγοθάς για όσους γονείς είχαν την ατυχία να επιλεγεί το παιδί τους για σπουδές μακριά από τον τόπο κατοικίας του». Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι «σε αγώνα δρόμου κυριολεκτικά θα επιδοθούν οι φοιτητές για να βρουν το σπίτι που θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Και αυτό συμβαίνει, όχι γιατί δεν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση, απεναντίας ο αριθμός είναι μεγάλος, αλλά γιατί οι τιμές από σπίτι σε σπίτι διαφέρουν και οι υποψήφιοι ενοικιαστές πρέπει να βρουν το φθηνότερο και καλύτερο γι αυτούς». Οίκοι Ευγηρίας H TRAFFIC NEWS γράφει ότι «απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πλειονότητα των Οίκων Ευγηρίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα Μικτό Κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Επιχειρήσεων - Εγκαταστάσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Νομαρχίας Αθηνών». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «έρευνα της Νομαρχίας Αθηνών ρίχνει φως σε μία από τις πιο σκοτεινές πτυχές του πολιτισμού μας, στην κατάσταση που επικρατεί στα γηροκομεία της πρωτεύουσας, εκεί όπου πολλοί απόμαχοι της ζωής διαβιούν υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ελεεινοί χώροι, κατσαρίδες και ληγμένα τρόφιμα είναι μόνο μερικές από τις διαπιστώσεις δειγματοληπτικού ελέγχου, ο οποίος κατέδειξε πως σε εννέα από τα έντεκα ελεχθέντα γηροκομεία κυριαρχούν παραλείψεις, παρατυπίες και τεράστια προβλήματα καθαριότητας». Πετρέλαια ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης απειλεί τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις αλλά και τα πρατήρια βενζίνης με αιφνιδιαστικούς ελέγχους, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες (εταιρείες και πρατηριούχοι) κατηγορούν αλλήλους για κερδοσκοπία. Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε πάλι χθες τα 66 δολάρια και οι 70 μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα κερδίσουν εφέτος 233 δισ. δολάρια! Η Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως εξαρτημένη από το πετρέλαιο ελλείψει άλλων πηγών ενέργειας. Για την ακρίβεια βρισκόμαστε στην 22η θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση πετρελαίου». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου) Μάχη με τη φύση δίνει η Ευρώπη Στη Γερμανία ολόκληρες περιοχές είναι κάτω από το νερό Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία που πλήττει τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπή. Οι μονάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων. Στη Βέρνη της Ελβετίας, χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα για τη διάσωση ανθρώπων από τις οροφές των σπιτιών καθώς η στάθμη των νερών ανέβηκε επικίνδυνα. Στη Ρουμανία, την Τετάρτη βρήκαν το θάνατο επτά ηλικιωμένοι ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών της χώρας σε 25. Τους παρέσυραν τα ορμητικά νερά ενός ποταμού. Περίπου 1400 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στα κεντρικά της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές, η βροχή έχει σταματήσει, όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέες ισχυρές βροχοπτώσεις. Τουλάχιστον έντεκα άτομα αγνοούνται στην Ελβετία, την Αυστρία και την Γερμανία, όπου οι αρχές καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις βασικές υπηρεσίες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε ορεινές περιοχές. Πολλοί από αυτούς αδυνατούν να επιστρέψουν. Αλλού στην Ευρώπη: Στην Βαυαρία, κατέρρευσαν κάποια από τα τεχνητά φράγματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια. Εκκενώθηκαν σπίτια και ένα νοσοκομείο, όταν υπερχείλισαν οι όχθες του Δούναβη. Στην Βουλγαρία, έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται περισσότεροι από 20 άνθρωποι και 14 χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι. Στην Μολδαβία έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια. Η Κροατία έχει κηρύξει αρκετές περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Φαινόμενο του θερμοκηπίου Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη μας έχει αρχίσει να αυξάνεται εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ωστόσο, στο ερώτημα αν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι επιστήμονες απαντούν επιφυλακτικά. Ο καιρός στην Ευρώπη επηρεάζεται από ένα σύστημα που ονομάζεται Βορειοατλαντική Διακύμανση το οποίο περιγράφει τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας στην Ισλανδία και τις Αζόρες. Τα τελευταία 50 χρόνια ο αντίκτυπος του καιρικού αυτού συστήματος είναι η τάση μεγαλύτερης ξηρασίας στη νότια Ευρώπη και πιο σφοδρές βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη, στη διάρκεια του χειμώνα. Ο αντίκτυπος του συστήματος τις άλλες εποχές του χρόνου δεν είναι σαφής. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία και για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι τα καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στις δραστηριότητες δηλαδή του ανθρώπου που αλλάζουν το κλίμα στον πλανήτή μας.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου) Οι ποσοστώσεις της ΕΕ έχουν αρχίσει να πλήττουν τους Κινέζους βιοτέχνες Εκατομμύρια ρούχα εισαγόμενα από την Κίνα βρίσκονται στοιβαγμένα στις αποθήκες των ευρωπαϊκών τελωνείων, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο να επιβάλει προκαθορισμένες ποσοστώσεις στις εισαγωγές προϊόντων ένδυσης από την Κίνα. Κι ενώ εκατομμύρια μακό μπλουζάκια και σουτιέν μαζεύουν σκόνη, οι Ευρωπαίοι έμποροι λιανικής πώλησης διαμαρτύρονται, διότι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα, και προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί, τότε η απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι μονόδρομος. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της γενικής διεύθυνσης Εμπορίου της ΕΕ να επιβάλει προκαθορισμένες ποσοστώσεις ήταν η προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας και ρουχισμού. Τώρα αξιωματούχοι της ΕΕ σπεύδουν στην Κίνα για την άρση του νέου αδιεξόδου. Η Αντόνια Μόχαν, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι στόχος της αποστολής στην Κίνα είναι η εξεύρεση μιας διεξόδου από το σημερινό αδιέξοδο, μιας προσαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας. «Υπάρχουν πολλές ιδέες, όπως για παράδειγμα μέρος των ποσοστώσεων που προβλέπονται για το 2006 να μετατεθούν στο 2005 για να μπορέσουν τα προϊόντα να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά», υποστήριξε η Αντόνια Μόχαν.
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου) Του αναλυτή του ΒΒC για θέματα Μ. Ανατολής, Ρότζερ Χάρντι Πολλοί ηγέτες των σιιτών προσβλέπουν στη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους Τι συμβαίνει πραγματικά στο Ιράκ; Μπορεί το Ιράκ να γίνει τελικά ισλαμική δημοκρατία; Είναι κάτι που ανησυχεί πολλούς Ιρακινούς, αλλά και τον ίδιο τον Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο. Επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν, υπήρχε μια κεντρική κυβέρνηση και το κράτος ήταν εν πολλοίς κοσμικό. Τώρα, αν επιτύχουν οι Σιίτες μουσουλμάνοι τον στόχο τους, η αποκέντρωση θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του κράτους κι η ταυτότητά του θα είναι εμφανώς ισλαμική. Το σχέδιο του νέου συντάγματος χαρακτηρίζει το Ισλάμ ως «μια κύρια πηγή» νομοθεσίας και προβλέπει πως κάθε νόμος θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές του Ισλάμ. Προβλέπει ακόμη πως μία ομάδα επαρχιών δικαιούται να σχηματίσει μια «περιφέρεια» η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να προσβλέπει στο δικό της μερίδιο από τον προϋπολογισμό της χώρας. Ομοσπονδία Ολαυτά, βέβαια, συνιστούν μια ριζική αλλαγή και προκαλούν μεγάλες και έντονες συζητήσεις. Οι δύο ομάδες που κυριαρχούν στο νέο Ιράκοι Κούρδοι και τα θρησκευτικά κόμματα των Σιιτώνέχουν συγκεκριμένα συμφέροντα: θέλουν να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν. Οι Κούρδοι θέλουν να διασφαλίσουν, να ενισχύσουν και, ει το δυνατόν, να επεκτείνουν την αυτονομία που έχουν στο βόρειο τμήμα της χώρας εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Τα θρησκευτικά κόμματα των Σιιτών, από τη δική τους πλευρά, θέλουν να καταργήσουν την πολιτική του κοσμικού κράτους που ακολουθούσε σε πολλούς τομείς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ δεν παύουν επίσης να διεκδικούν και μεγαλύτερο μερίδιο από τον πλούτο του νοτίου Ιράκ, όπου υπάρχει άφθονο πετρέλαιο. Ποιος θα έχει τον έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων του Ιράκ σε πετρέλαιο; Ορισμένοι Σιίτες μάλιστα μιλούν για τη δημιουργία μιας «υπερ-περιφέρειας» που θαπλώνεται από τη Βαγδάτη ώς τα σύνορα με το Κουβέιτ και θα περιλαμβάνει έτσι τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας. Οι Σουνίτες ’ραβες, που αποτελούν τη μειοψηφία του πληθυσμού, δεν κρύβουν την βαθύτατη ανησυχία τους για μια τέτοια προοπτικήενός αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, δηλ., και μιας πλούσιας σιιτικής «περιφέρειας» στο Νότο. Φοβούνται πως αυτό που θα τους απομείνει θα είναι απλώς ένα ανίσχυρο κρατίδιο χωρίς πετρέλαιο. Φοβούνται επίσης πως η χώρα τελικά θα διασπασθεί. Την ίδια στιγμή, οι Ιρακινοί που πιστεύουν σε ένα κοσμικό κράτοςείτε Σουνίτες είναι, Σιίτες ή Κούρδοιδεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία που έχει πάρει η χώρα. Από πολλές απόψεις, το Ιράκ έχει αλλάξει δραματικά: δεν είναι αυτό που ήταν πριν από λίγα χρόνια. Κάποτε, για παράδειγμα, επιτρέπονταν οι γάμοι ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες. Τώρα πια, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι γυναίκες δεν τολμούν να βγουν στο δρόμο χωρίς να έχουν καλύψει το κεφάλι τους με μαντίλα. Υπάρχουν, δε, πληροφορίες από το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου έχει καταρρεύσει η έννομη τάξη, που μιλούν για ακραίους Σουνίτες που κυβερνούν όπως κυβερνούσαν παλαιότερα οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Ανήσυχοι γείτονες Οι Σουνίτες γείτονες του Ιράκ δεν κρύβουν κι αυτοί τις ανησυχίες τους. Δεν υπάρχει, στον Αραβικό κόσμο, παράδοση επιτυχημένου αποκεντρωμένου κράτους. Πολλοί φοβούνται πως μπορεί να συμβεί στο Ιράκ αυτό που είχε συμβεί στον Λίβανο τις δεκαετίες του 70 και του 80, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος σπαραγμός. Τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν τη συμφωνία για το Σύνταγμα Οι Σουνίτες που έχουν τον έλεγχο στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες πιστεύουν πως μόνον ένα κράτος θα βγει κερδισμένο από τη διάλυση, τον κατακερματισμό του Ιράκ: το σιιτικό Ιράν. Ο Τζορτζ Μπους, εν τω μεταξύ, βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσιμα διλήμματα. Είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην αυστηρή τήρηση ενός πολιτικού χρονοδιαγράμματος που θα του επιτρέψει να αρχίσει να αποσύρει από του χρόνου τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ. Αλλά μήπως η σπουδή με την οποία προσπαθεί να διαμορφώσει μία «στρατηγική εξόδου» τον αναγκάσει να εγκαταλείψει το όνειρο που προέβλεπε την αναγέννηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κοσμικού κράτους μέσα από τις στάκτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν;
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου) Η κακοκαιρία πνίγει την Ευρώπη Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εκκενώνουν τη Βέρνη Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελβετία και την Αυστρία. Σε ολόκληρη την Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών. Στην Αυστρία τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Δεκάδες χωριά έχουν μείνει χωρίς οδική ή σιδηροδρομική πρόσβαση. Στη νότια Γερμανία πολλές περιοχές είναι καλυμμένες με νερό εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών και στην Ελβετία, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι αρχές στη Βέρνη δίνουν μάχη με το χρόνο για να εκκενώσουν εγκαίρως την πρωτεύουσα. «Η κατάσταση είναι σχεδόν σουρεαλιστική», περιγράφει η Ίμογκεν Φολκς του BBC, «η βροχή έχει σταματήσει και ο ήλιος λάμπει, όμως στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας οι κάτοικοι αναζητούν προσωρινά καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους μέχρι να φτάσουν τα ελικόπτερα». Κάτοικοι, όπως η Γκάμπι Όμπενσαϊν, δεν πιστεύουν στα μάτια τους: «Είδα εκατοντάδες στρατιώτες, πυροσβέστες, αστυνομικούς και ελικόπτερα. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε και μετά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για επιχείρηση εκκένωσης της πόλης. Είναι ό,τι χειρότερο έχω ποτέ ζήσει». Δυτικότερα και νοτιότερα της γηραιάς ηπείρου κυριαρχεί η ξηρασία με την Πορτογαλία να παραμένει παραδομένη στις φλόγες. Αν και την Τετάρτη η κατάσταση φαινόταν να βελτιώνεται, ξαφνικά εμφανίστηκαν νέες εστίες φωτιάς. Υπολογίζεται ότι έχουν καεί 180.000 εκτάρια δασικής γης. Η θερμοκρασία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά η εξάμηνη ανομβρία που προηγήθηκε έχει ξεράνει τα φυτά και το έδαφος και ως εκ τούτου χρειάζεται η δεκαπλάσια ποσότητα νερού για την κατάσβεση της φωτιάς. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φετινές πυρκαγιές της Πορτογαλίας. Παράγων φαινόμενο του θερμοκηπίου Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη μας έχει αρχίσει να αυξάνεται εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ωστόσο, στο ερώτημα αν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι επιστήμονες απαντούν επιφυλακτικά. Ο καιρός στην Ευρώπη επηρεάζεται από ένα σύστημα που ονομάζεται Βορειοατλαντική Διακύμανση το οποίο περιγράφει τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας στην Ισλανδία και τις Αζόρες. Τα τελευταία 50 χρόνια ο αντίκτυπος του καιρικού αϊτού συστήματος είναι η τάση μεγαλύτερης ξηρασίας στη νότια Ευρώπη και πιο σφοδρές βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη, στη διάρκεια του χειμώνα. Ο αντίκτυπος του συστήματος τις άλλες εποχές του χρόνου δεν είναι σαφής. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία και για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι τα καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στις δραστηριότητες δηλαδή του ανθρώπου που αλλάζουν το κλίμα στον πλανήτή μας.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 06:27 (Ώρα Λονδίνου) Τρίτη και τελική διορία για το σύνταγμα; Οι Ιρακινοί αστυνομικοί στηρίζουν το νέο σύνταγμα Την Πέμπτη, εκπνέει η τρίτη διορία για την τελική διατύπωση του νέου συντάγματος του Ιράκ με τους σουνίτες ’ραβες να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις υπόλοιπες παρατάξεις και να εξακολουθούν να διαφωνούν με τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα που προσδίδεται στο νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ασοσιέτεντ Πρες ανακοίνωσε ότι διαθέτει αντίγραφο του ιρακινού προσχεδίου του συντάγματος. Το σύνταγμα αναφέρει ότι το μέλλον του Ιράκ βασίζεται σ΄ ένα δημοκρατικό, ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, προβλέπει δίκαιη κατανομή του πλούτου και βάζει τέλος στις φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις. Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, Μάικ Γουλντριτζ, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι πρόκειται να συμβεί σήμερα. Το προσχέδιο του συντάγματος, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο κοινοβούλιο, είναι επί της ουσίας το προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των ομάδων των σιιτών μουσουλμάνων και των Κούρδων του βορείου Ιράκ. Οι δύο αυτές ομάδες διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η ψηφοφορία επί του συνταγματικού κειμένου αναμφισβήτητα θα έγερνε με το μέρος τους. Αλλά η ιρακινή αντίσταση, η οποία συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα, έχει τις ρίζες της στις κοινότητες των σουνιτών μουσουλμάνων και απώτερος στόχος της διαδικασίας της εκπόνησης του συντάγματος είναι η εκπροσώπηση όλων των ιρακινών κοινοτήτων. Από τη Δευτέρα καταβάλλονται προσπάθειες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των παρατάξεων. Αν και υπάρχουν δείγματα σχετικής διαλλακτικότητας, θεωρείται μάλλον απίθανο οι σουνίτες να υπογράψουν το κείμενο. Πρωτίστως διαμαρτύρονται για το ομοσπονδιακό χαρακτήρα του συντάγματος και δευτερευόντως δε συμφωνούν με την εκκαθάριση όλων των μελών του πρώην κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, το οποίο προβλέπεται στο νέο σύνταγμα. Ταραχές στη Νατζάφ Εν τω μεταξύ, νέες ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Νατζάφ του νοτίου Ιράκ μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κάηκε το γραφείο του κληρικού. Τις ταραχές έσπευσε να καταδικάσει ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, ενώ έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο ίδιος ο κληρικός. Από πλευράς Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε η αποστολή 1.500 ακόμα Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επικαλούμενη δηλώσεις του υποστράτηγου, Ντάγκλας Λουτ, επικεφαλής σχεδιασμού του αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστηρίζει ότι επίκειται μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. «Δεν πρέπει να νικήσουν» Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, διακόπτοντας για δεύτερη φορά τις διακοπές του στο Τέξας, υπεραμύνθηκε σε ομιλία του της αμερικανικής πολιτικής για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο κ. Μπους είπε ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δύση θα μεγιστοποιηθεί εάν επιτρέψουν στην ιρακινή αντίσταση να πετύχει τους στόχους της. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν ότι τη δυσαρέσκεια της πλειοψηφία των Αμερικανών για την πορεία της αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράκ.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου) Ο ανθρώπινος παράγων στις πλημμύρες Οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Ελβετία βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Επίσης επανέρχεται στην επικαιρότητα η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς απομένουν έξι εβδομάδες μέχρι τις διαπραγματεύσεις της 3ης Οκτωβρίου. Έρχονται οι πλημμύρες Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος εξετάζει τις συνέπειες των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στο νότιο τμήμα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιβαλλοντικές συνέπειες της κακοκαιρίας. Η «Ντι Βελτ» (Die Welt) αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η νότια Γερμανία πλήττεται από τις βροχές του Ατλαντικού, αλλά επισημαίνει ότι «αυτήν τη φορά η βροχή δε σταματάει με τίποτα». «Η κατάσταση αυτή, η οποία θυμίζει μουσώνες, μπορεί να ξανασυμβεί και να ενισχυθεί και ως εκ τούτου ο αστικός πολιτισμός μας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα και προειδοποιεί, «τα λιβάδια και τα δάση δεν είναι μόνο για να τα βλέπουμε και να τα θαυμάζουμε. Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε την ανθρωπότητα». Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung) συμφωνεί ότι οι πλημμύρες είναι ένα φαινόμενο, το οποίο αναπόφευκτα θα επαναληφθεί. «Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Μαζί με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών χρειάζονται μεσοπρόθεσμες λύσεις. Σίγουρα αυτές οι λύσεις θα είναι επίπονες και δαπανηρές, διότι από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα κάνουμε ότι μπορούμε για να αυξηθεί ο κίνδυνος από τις πλημμύρες». Στην Ελβετία, η οποία επλήγη από τις πλημμύρες, η εφημερίδα «Λε Ταμ» (Le Temps) εστιάζει την προσοχή της στο θέμα της αποτελεσματικής πρόληψης. Η ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι αν και υπάρχουν εθνικά μέτρα για την πρόληψη της υπερχείλισης των ποταμών, δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή, διότι συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των τοπικών αρχών. Και η «Τριμπιούν ντε Ζενέβ» (Tribune de Geneve) συμφωνεί ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα μοιρολατρίας, τουναντίον, πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προειδοποίησης, όπως έπραξε η Γαλλία. «Δε γίνεται να χτίζουμε οτιδήποτε και οπουδήποτε και παράλληλα να κάνουμε τα στραβά μάτια για τις απειλές που αντιμετωπίζει το περιβάλλον από τις πράξεις μας», υπογραμμίζει η «Τριμπιούν ντε Ζενέβ». Η Τουρκία στο προσκήνιο Έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Τάγκεσπίγκελ» (Der Tagesspiegel) υποστηρίζει πως «ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εργάζονται σε φρενήρεις ρυθμούς για να εμποδίσουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Αλλά η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει, «οι αντίπαλοι της Τουρκίας δε χρειάζεται να ανησυχούν. Η Τουρκία δεν πρόκειται να πιέσει καταστάσεις στην αρχή. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από δέκα χρόνια και θα είναι δύσκολες. »Και για αυτό δε θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να καθορίσουν την κυβερνητική του πολιτική. Εξάλλου, έχει να σκεφτεί τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια το αργότερο. Δεν πρόκειται λοιπόν να προωθήσει βεβιασμένα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που, σίγουρα, ικανοποιεί τους ηγέτες των συντηρητικών ευρωπαϊκών παρατάξεων, όπως της υποψήφιας των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία, ’νγκελα Μέρκελ».
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου) Η κακοκαιρία πνίγει την Ευρώπη Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εκκενώνουν τη Βέρνη Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελβετία και την Αυστρία. Σε ολόκληρη την Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών. Στην Αυστρία τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Δεκάδες χωριά έχουν μείνει χωρίς οδική ή σιδηροδρομική πρόσβαση. Στη νότια Γερμανία πολλές περιοχές είναι καλυμμένες με νερό εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών και στην Ελβετία, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι αρχές στη Βέρνη δίνουν μάχη με το χρόνο για να εκκενώσουν εγκαίρως την πρωτεύουσα. Από τη Βέρνη, μετέδιδε: «Η κατάσταση είναι σχεδόν σουρεαλιστική», περιγράφει η η Ίμογκεν Φολκς του BBC, «η βροχή έχει σταματήσει και ο ήλιος λάμπει, όμως στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας οι κάτοικοι αναζητούν προσωρινά καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους μέχρι να φτάσουν τα ελικόπτερα». Κάτοικοι, όπως η Γκάμπι Όμπενσαϊν, δεν πιστεύουν στα μάτια τους: «Είδα εκατοντάδες στρατιώτες, πυροσβέστες, αστυνομικούς και ελικόπτερα. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε και μετά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για επιχείρηση εκκένωσης της πόλης. Είναι ό,τι χειρότερο έχω ποτέ ζήσει». Δυτικότερα και νοτιότερα της γηραιάς ηπείρου κυριαρχεί η ξηρασία με την Πορτογαλία να παραμένει παραδομένη στις φλόγες. Αν και την Τετάρτη η κατάσταση φαινόταν να βελτιώνεται, ξαφνικά εμφανίστηκαν νέες εστίες φωτιάς. Υπολογίζεται ότι έχουν καεί 180.000 εκτάρια δασικής γης. Η θερμοκρασία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά η εξάμηνη ανομβρία που προηγήθηκε έχει ξεράνει τα φυτά και το έδαφος και ως εκ τούτου χρειάζεται η δεκαπλάσια ποσότητα νερού για την κατάσβεση της φωτιάς. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φετινές πυρκαγιές της Πορτογαλίας. Παράγων φαινόμενο του θερμοκηπίου Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη μας έχει αρχίσει να αυξάνεται εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ωστόσο, στο ερώτημα αν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι επιστήμονες απαντούν επιφυλακτικά. Ο καιρός στην Ευρώπη επηρεάζεται από ένα σύστημα που ονομάζεται Βορειοατλαντική Διακύμανση το οποίο περιγράφει τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας στην Ισλανδία και τις Αζόρες. Τα τελευταία 50 χρόνια ο αντίκτυπος του καιρικού αϊτού συστήματος είναι η τάση μεγαλύτερης ξηρασίας στη νότια Ευρώπη και πιο σφοδρές βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη, στη διάρκεια του χειμώνα. Ο αντίκτυπος του συστήματος τις άλλες εποχές του χρόνου δεν είναι σαφής. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία και για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι τα καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στις δραστηριότητες δηλαδή του ανθρώπου που αλλάζουν το κλίμα στον πλανήτή μας.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 06:27 (Ώρα Λονδίνου) Τρίτη και τελική διορία για το σύνταγμα; Οι Ιρακινοί αστυνομικοί στηρίζουν το νέο σύνταγμα Σήμερα εκπνέει η τρίτη διορία για την τελική διατύπωση του νέου συντάγματος του Ιράκ με τους σουνίτες ’ραβες να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις υπόλοιπες παρατάξεις και να εξακολουθούν να διαφωνούν με τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα που προσδίδεται στο νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ασοσιέτεντ Πρες ανακοίνωσε ότι διαθέτει αντίγραφο του ιρακινού προσχεδίου του συντάγματος. Το σύνταγμα αναφέρει ότι το μέλλον του Ιράκ βασίζεται σ΄ ένα δημοκρατικό, ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, προβλέπει δίκαιη κατανομή του πλούτου και βάζει τέλος στις φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις. Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, Μάικ Γουλντριτζ, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι πρόκειται να συμβεί σήμερα. Το προσχέδιο του συντάγματος, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο κοινοβούλιο, είναι επί της ουσίας το προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των ομάδων των σιιτών μουσουλμάνων και των Κούρδων του βορείου Ιράκ. Οι δύο αυτές ομάδες διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η ψηφοφορία επί του συνταγματικού κειμένου αναμφισβήτητα θα έγερνε με το μέρος τους. Αλλά η ιρακινή αντίσταση, η οποία συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα, έχει τις ρίζες της στις κοινότητες των σουνιτών μουσουλμάνων και απώτερος στόχος της διαδικασίας της εκπόνησης του συντάγματος είναι η εκπροσώπηση όλων των ιρακινών κοινοτήτων. Από τη Δευτέρα καταβάλλονται προσπάθειες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των παρατάξεων. Αν και υπάρχουν δείγματα σχετικής διαλλακτικότητας, θεωρείται μάλλον απίθανο οι σουνίτες να υπογράψουν το κείμενο. Πρωτίστως διαμαρτύρονται για το ομοσπονδιακό χαρακτήρα του συντάγματος και δευτερευόντως δε συμφωνούν με την εκκαθάριση όλων των μελών του πρώην κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, το οποίο προβλέπεται στο νέο σύνταγμα. Ταραχές στη Νατζάφ Εν τω μεταξύ, νέες ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Νατζάφ του νοτίου Ιράκ μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κάηκε το γραφείο του κληρικού. Τις ταραχές έσπευσε να καταδικάσει ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Από πλευράς Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε η αποστολή 1.500 ακόμα Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επικαλούμενη δηλώσεις του υποστράτηγου, Ντάγκλας Λουτ, επικεφαλής σχεδιασμού του αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστηρίζει ότι επίκειται μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. «Δεν πρέπει να νικήσουν» Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, διακόπτοντας για δεύτερη φορά τις διακοπές του στο Τέξας, υπεραμύνθηκε σε ομιλία του της αμερικανικής πολιτικής για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο κ. Μπους είπε ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δύση θα μεγιστοποιηθεί εάν επιτρέψουν στην ιρακινή αντίσταση να πετύχει τους στόχους της. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν ότι τη δυσαρέσκεια της πλειοψηφία των Αμερικανών για την πορεία της αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράκ.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 01:34 (Ώρα Λονδίνου) ΗΠΑ: «Βλέπουν την έξοδο από το Ιράκ» Ποικιλία θεμάτων παρουσιάζουν τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα. Στο μέτωπο του Ιράκ, οι ΗΠΑ φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής τους. Στον ΟΗΕ επικρατεί προβληματισμός για τη δημοσίευση του «καταλόγου απαράδεκτων συμπεριφορών» στη Βρετανία. Και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης διαμαρτύρονται για τις ποσοστώσεις στις κινεζικές εισαγωγές ρούχων. Εκτός Ιράκ σε 12 μήνες «Οι ΗΠΑ εξετάζουν σχέδιο εξόδου από το Ιράκ», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) και διευκρινίζει στους πηχυαίους τίτλους: «πιθανή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων τους επόμενους 12 μήνες. Μέρος της άμυνας θα παραδοθεί στις ιρακινές δυνάμεις. Οι Βρετανοί στο νότο του Ιράκ είναι πιθανότατα οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν». Όπως επισημαίνει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Αμερικανός υποστράτηγος, Ντάγκλας Λουτ, δήλωσε, χθες, ότι η μείωση της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ ήταν εξαρχής μέσα στα σχέδια του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγού Τζον Αμπιτζάιντ, ο οποίος θέλει ο ιρακινός στρατός να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης της αμυντικής πολιτικής. Ο Αμερικανός υποστράτηγος πρόσθεσε ότι είναι «απολύτως εφικτό» να αποχωρήσουν πριν από τις αμερικανικές, οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπλέον, ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος απέρριψε κατηγορηματικά ότι το σχέδιο εξόδου συνδέεται με τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Μπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. ΟΗΕ κατά Κλαρκ «Οι απελάσεις είναι παράνομες, λέει ο ΟΗΕ στον Κλαρκ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Γκάρντιαν» (The Guardian). Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απείλησε να παραπέμψει τη Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μ αφορμή την απόφαση της βρετανικής ηγεσίας να απελαύνει υπόπτους για τρομοκρατία. Ο Μάνφερντ Νόβακ, μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας να του δοθεί άδεια να επισκεφτεί τη χώρα ώστε να συζητήσει το ζήτημα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ. Χθες, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με «απαράδεκτες συμπεριφορές» και λόγους βάσει των οποίων μπορούν να απελαθούν οι ύποπτοι για τρομοκρατία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, όπως και πολλές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν ότι η Βρετανία προχωράει με το μέτρο των απελάσεων αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι απελαθέντες ενδέχεται να καταλήξουν σε χώρες όπου υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Κλαρκ, οι πρώτες απελάσεις και επαναπατρισμοί είναι «ζήτημα ημερών», σημειώνει η «Γκάρντιαν». Στο ίδιο θέμα η «Τάιμς» (The Times) γράφει: «Ο Κλαρκ αγνοεί τον ΟΗΕ και προχωρεί με τις απελάσεις των κληρικών». Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πρώτες συλλήψεις μουσουλμάνων κληρικών που κηρύττουν το ακραίο Ισλάμ θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα και θα δείξουν κατά πόσο η κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρεί σε απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Ρούχα στα αζήτητα Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) αναφέρεται στη διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα για τις εξαγωγές των κινεζικών προϊόντων υφαντουργίας και ένδυσης. «Ο πόλεμος των στηθόδεσμων θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ρούχων», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων, όπως η «Μαρκς εντ Σπένσερ», η «BHS» και το Next, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες μετά την απόφαση που πήρε η ΕΕ τον Ιούνιο να επιβάλει προκαθορισμένες ποσοστώσεις στις εισαγωγές από την Κίνα. «Επί του παρόντος, 48 εκατομμύρια μπλούζες, 17 εκατομμύρια ζευγάρια ανδρικών υποδημάτων, τρία εκατομμύρια σουτιέν και τέσσερα εκατομμύρια μακό μπλουζάκια βρίσκονται παρατημένα σε αποθήκες και λιμάνια», επισημαίνει το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος της εταιρείας Next προειδοποιήσει ότι «εάν ο πόλεμος των στηθόδεσμων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ δε τελειώσει σύντομα, τότε οι τιμές των ενδυμάτων θα εκτιναχθούν στα ύψη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν δε βρεθεί σύντομα λύση η κατάσταση θα έχει επιδεινωθεί τραγικά μέχρι τα Χριστούγεννα. Γρίπη των πτηνών «Συναγερμός στη Βρετανία καθώς η γρίπη των πτηνών κατευθύνεται προς την Ευρώπη», προειδοποιεί στο πρωτοσέλιδό της η «Ιντιπέντεντ» (Independent). Η εφημερίδα αναφέρει ότι αρχίζουν στη Βρετανία οι εξετάσεις άγριων πτηνών, ενώ σήμερα στις Βρυξέλλες συναντώνται οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για να αξιολογήσουν το μέγεθος της απειλής και να καταλήξουν σ΄ ένα σχέδιο δράσης. Αλ Κάιντα κατά Βατικανού «Υπό εξέταση το φαξ στο Αραβικά, το οποίο απειλεί το Βατικανό», γράφει στις διεθνείς σελίδες της η «Γκάρντιαν». Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές το Βατικανό παρέλαβε ένα τρισέλιδο κείμενο γραμμένο στα Αραβικά, το οποίο κατηγορεί την έδρα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «για υποστήριξη που παρέχει στα καπιταλιστικά κράτη που ένωσαν τις δυνάμεις με τους Αμερικανούς στον πόλεμο στο Ιράκ». Το κείμενο, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα, δικαιολογεί τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο και της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη. Το φαξ χαρακτηρίζει τις επιθέσεις «ενέργειες αυτοάμυνας ενάντια στην τρομοκρατία του Ιράκ και του Αφγανιστάν».
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου) Ο ανθρώπινος παράγων στις πλημμύρες Οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Ελβετία βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Επίσης επανέρχεται στην επικαιρότητα η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς απομένουν έξι εβδομάδες μέχρι τις διαπραγματεύσεις της 3ης Οκτωβρίου. Έρχονται οι πλημμύρες Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος εξετάζει τις συνέπειες των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στο νότιο τμήμα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιβαλλοντικές συνέπειες της κακοκαιρίας. Η «Ντι Βελτ» αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η νότια Γερμανία πλήττεται από τις βροχές του Ατλαντικού, αλλά επισημαίνει ότι «αυτήν τη φορά η βροχή δε σταματάει με τίποτα». «Η κατάσταση αυτή, η οποία θυμίζει μουσώνες, μπορεί να ξανασυμβεί και να ενισχυθεί και ως εκ τούτου ο αστικός πολιτισμός μας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα και προειδοποιεί, «τα λιβάδια και τα δάση δεν είναι μόνο για να τα βλέπουμε και να τα θαυμάζουμε. Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε την ανθρωπότητα». Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» συμφωνεί ότι οι πλημμύρες είναι ένα φαινόμενο, το οποίο αναπόφευκτα θα επαναληφθεί. «Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Μαζί με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών χρειάζονται μεσοπρόθεσμες λύσεις. Σίγουρα αυτές οι λύσεις θα είναι επίπονες και δαπανηρές, διότι από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα κάνουμε ότι μπορούμε για να αυξηθεί ο κίνδυνος από τις πλημμύρες». Στην Ελβετία, η οποία επλήγη από τις πλημμύρες, η εφημερίδα «Λε Ταμ» εστιάζει την προσοχή της στο θέμα της αποτελεσματικής πρόληψης. Η ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι αν και υπάρχουν εθνικά μέτρα για την πρόληψη της υπερχείλισης των ποταμών, δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή, διότι συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των τοπικών αρχών. Και η «Τριμπιούν ντε Ζενέβ» συμφωνεί ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα μοιρολατρίας, τουναντίον, πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προειδοποίησης, όπως έπραξε η Γαλλία. «Δε γίνεται να χτίζουμε οτιδήποτε και οπουδήποτε και παράλληλα να κάνουμε τα στραβά μάτια για τις απειλές που αντιμετωπίζει το περιβάλλον από τις πράξεις μας», υπογραμμίζει η «Τριμπιούν ντε Ζενέβ». Η Τουρκία στο προσκήνιο Έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Τάγκεσπίγκελ» υποστηρίζει πως «ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εργάζονται σε φρενήρεις ρυθμούς για να εμποδίσουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Αλλά η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει, «οι αντίπαλοι της Τουρκίας δε χρειάζεται να ανησυχούν. Η Τουρκία δεν πρόκειται να πιέσει καταστάσεις στην αρχή. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από δέκα χρόνια και θα είναι δύσκολες. »Και για αυτό δε θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να καθορίσουν την κυβερνητική του πολιτική. Εξάλλου, έχει να σκεφτεί τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια το αργότερο. Δεν πρόκειται λοιπόν να προωθήσει βεβιασμένα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που, σίγουρα, ικανοποιεί τους ηγέτες των συντηρητικών ευρωπαϊκών παρατάξεων, όπως της υποψήφιας των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία, ’νγκελα Μέρκελ».
|