Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-27

  1. Στην τελική ευθεία μετ εμποδίων
  2. Στη γραμμή εκκίνησης
  3. Λαβύρινθος χωρίς μίτο για τα κινεζικά ενδύματα
  4. Προκλητικό βίντεο από τη Χαμάς
  5. Μπους: «Υπομονή και θυσίες στο Ιράκ»
  6. Στην τελική ευθεία μετ εμποδίων
  7. Θύματα του εθισμού και του κέρδους
  8. «Δεν εγκαταλείπουμε το πρόγραμμά μας»
  9. Παπανδρέου: «Νέα πορεία προς το λαό»
  10. Κενά αέρος, ελλείμματα παιδείας
  11. Στο στόχαστρο ο υπουργός
  12. Κομφούζιο στο Ιράκ, ανησυχίες στις ΗΠΑ
  13. «Μακεδονία» η ΠΓΔΜ για την Πολωνία
  14. Κομφούζιο στο Ιράκ, ανησυχίες στις ΗΠΑ

Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία μετ εμποδίων

Πολύπλοκες και αδιέξοδες έχουν αποδειχθεί οι συνομιλίες για το ιρακινό σύνταγμα

Ενώπιον της μεταβατικής εθνοσυνέλευσης του Ιράκ αναμένεται να παρουσιαστεί την Κυριακή η τελευταία εκδοχή του σχεδίου συντάγματος της χώρας, παρά τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνουν οι σουνίτες.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, Χατζίμ αλ Χασάνι, εκφράζοντας την ελπίδα το κείμενο να τύχει της υποστήριξης των σουνιτών, όπως συμβαίνει με τους σιίτες και τους Κούρδους.

Ωστόσο, ανώτερος διαπραγματευτής των σουνιτών, ο Σαντούν αλ Ζουμπάιντι αντέτεινε ότι η κίνηση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης στην παρούσα φάση, αγνοώντας τις αντιδράσεις της σουνιτικής κοινότητας, θα ήταν άδικη και αντιδημοκρατική.

Ο κ. Ζουμπάιντι τόνισε ότι είναι προτιμότερο να παραταθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία εκπόνησης του συντάγματος ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές, παρά η χώρα να αποδεχθεί οποιοδήποτε σύνταγμα προκύψει εντός των προθεσμιών που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.

Οι Ιρακινοί προτρέπονται να διεξάγουν δημοψήφισμα επί ενός σχεδίου συντάγματος έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο να πείσει τους σουνίτες ηγέτες να αποδεχθούν το κείμενο, έχοντας αλλεπάλληλες συναντήσεις μαζί τους.

Οι σουνίτες πολιτικοί είχαν νωρίτερα απορρίψει πολλές βασικές τροποποιήσεις του νέου σχεδίου συντάγματος, όπως την ομοσπονδιοποίηση, την προτεινόμενη απαγόρευση σε πρώην αξιωματούχους του κόμματος Μπάαθ, καθώς και την κατανομή των πηγών μαύρου χρυσού και νερού.

Ο επικεφαλής των σουνιτών στις διαπραγματεύσεις για το νέο σύνταγμα, Σαλέχ αλ Μουτλάκ χαρακτήρισε το προτεινόμενο κείμενο «επικίνδυνο για τη χώρα».

Απελευθέρωση κρατουμένων και επιθέσεις

Την ίδια ώρα, η διοίκηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες αφέθησαν ελεύθεροι χίλιοι κρατούμενοι από τις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, κοντά στη Βαγδάτη.

Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι κανείς από τους απελευθερωθέντες δε βαρύνεται με κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων βίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αριθμό αποφυλάκιση κρατουμένων από τις αμερικανικές, η οποία αποδίδεται σε πιέσεις της σουνιτικής κοινότητας.

Στα τελευταία περιστατικά βίας, ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού σκοτώθηκε και πέντε στρατιώτες τραυματίσθηκαν σοβαρά σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις ανταρτών που σημειώθηκαν στην περιοχή της πόλης Κιρκούκ.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο όχημα του ταγματάρχη Αχμάντ Αμπντουλάχ κοντά στην οικία του με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Εξάλλου από έκρηξη βόμβας δίπλα σε διερχόμενη ιρακινή περίπολο τραυματίσθηκαν σοβαρά έξι στρατιώτες, εκ των οποίων πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 20:07 (Ώρα Λονδίνου)

Στη γραμμή εκκίνησης

ΠΑΟ-Ολυμπιακός συγκρούονται στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος

Στη σέντρα επιστρέφουν οι 16 μονομάχοι της πρώτης εθνικής κατηγορίας για ένα πρωτάθλημα που βρίσκει τις περισσότερες ομάδες αρκετά ενισχυμένες, αφήνοντας προσδοκίες για πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις και περισσότερο θέαμα.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής επισκιάζονται από το ντέρμπι της Κυριακής στο Ολυμπιακό Στάδιο μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, που εμφανίζονται με επιθετικό πρόσωπο στα μέχρι τώρα φιλικά (και επίσημα στην περίπτωση των γηπεδούχων) ματς, υπό τις οδηγίες των Αλμπέρτο Μαλεζάνι και Τροντ Σόλιντ.

Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις της πρώτης αγωνιστικής είναι: Καλαμαριά-ΟΦΗ (28/8), Ακράτητος-Ηρακλής (28/8), Πανιώνιος-Λάρισα (28/8), Ατρόμητος-ΑΕΚ (29/8), ενώ για αργότερα μετατέθηκε το ματς Λεβαδειακού-Ιωνικού.

Καλλιθέα Αιγάλεω 1-1

Το πρωτάθλημα όμως άνοιξε στο «Ελ Πάσο», όπου η τοπική Καλλιθέα παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στο Αιγάλεω.

Το πρώτο ημίχρονο ανήκε στους φιλοξενούμενους του Γιώργου Βαζάκα, οι οποίοι ευτύχησαν να προηγηθούν στο 35 μετά από ωραίο συνδυασμό και τελικό πλασέ του Τσάτσου.

Ο μεσοεπιθετικός του Αιγάλεω χρίστηκε έτσι σκόρερ του πρώτου τέρματος της αγωνιστικής περιόδου 2005-2006.

Η έμπνευση του Βούλγαρου τεχνικού της Καλλιθέας, Στόικο Μλαντένοφ να αντικαταστήσει στο ημίχρονο τον Πέτκοβιτς με το Θανάση Τσίγκα μεταμόρφωσε τους γηπεδούχους στην επανάληψη.

Η Καλλιθέα ανέλαβε τον απόλυτο έλεγχο του ματς δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες κυρίως με τον νεοεισελθόντα επιθετικό, ο οποίος σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης μόλις στο 47.

Η φάση, ωστόσο, που σημάδεψε τον αγώνα σημειώθηκε ένα λεπτό πριν τη λήξη, όταν σε ανατροπή του Τελκίνσκι στη μεγάλη περιοχή του Αιγάλεω, ο βοηθός διαιτητή υπέδειξε στον Φινοκαλιώτη να συνεχιστεί το παιχνίδι, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες παικτών και φιλάθλων των γηπεδούχων.

Skoda Ξάνθη ΠΑΟΚ 1-0

Ο δεύτερος αγώνας της πρώτης ημέρας της πρώτης αγωνιστικής του νέου πρωταθλήματος διεξήχθη στην Ξάνθη.

Η τοπική ομάδα προηγήθηκε λίγο πριν το ημίχρονο με 1-0 του ΠΑΟΚ, με γκολ που σημείωσε ο Παρασκευάς Άντζας στο 37, όταν πλάσαρε εύστοχα σε επαναφορά από απόκρουση του Τοχούρογλου σε δική του κεφαλιά.

Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η Ξάνθη δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από το νωθρό ΠΑΟΚ, ενώ επιτυχημένο κρίνεται το επίσημο ντεμπούτο του Βραζιλιάνου Έμερσον με τη φανέλα της ακριτικής ομάδας.


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 19:04 (Ώρα Λονδίνου)

Λαβύρινθος χωρίς μίτο για τα κινεζικά ενδύματα

Οι ποσοστώσεις της ΕΕ έχουν αρχίσει να πλήττουν τους Κινέζους βιοτέχνες

Χωρίς να σημειωθεί πρόοδος ολοκληρώθηκε στο Πεκίνο η τρίτη ημέρα των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κινεζικής κυβέρνησης, για τις εισαγωγές υφαντουργικών προϊόντων από την Κίνα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται την Κυριακή για τέταρτη ημέρα.

Εκατομμύρια ρούχα και υφάσματα κινεζικής προέλευσης στοιβάζονται σε τελωνειακές αποθήκες λιμανιών της Ευρώπης, καθώς οι ποσοστώσεις που έχουν επιβληθεί για να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί απαγορεύουν την εισαγωγή περαιτέρω ποσοτήτων για φέτος.

Ευρωπαίοι έμποροι λιανικής προειδοποιούν ότι εφόσον το θέμα δε λυθεί άμεσα, κινδυνεύουν να υποδεχθούν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο με άδεια ράφια.

Στις συνομιλίες εξετάζονται η ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστώσεων, η εξαίρεση ορισμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τους περιορισμούς αυτούς ή ακόμα και η άμεση χρήση των ποσοστώσεων που έχουν συμφωνηθεί για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων του επόμενου έτους.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ λένε ότι θα έχουν δεύτερο γύρο συνομιλιών με την Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας περιορισμού της εισαγωγής κινεζικών προϊόντων ένδυσης.


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Προκλητικό βίντεο από τη Χαμάς

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ όπως εμφανίζεται στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ενός άνδρα που φέρεται να είναι από τα πλέον εξέχοντα στελέχη της.

Πρόκειται για το νεαρό Μοχάμεντ Ντεΐφ, γνωστό ως «ο μηχανικός» ο οποίος βρίσκεται επί χρόνια στην κορυφή της λίστας των καταζητούμενων από το Ισραήλ, το οποίο του καταλογίζει την κατασκευή βομβών που χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χαμάς στις επιθέσεις τους.

Ο Ντεΐφ χαρακτηρίζει ταπεινωτική για το Ισραήλ την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε λόγω των συχνών επιθέσεων των Παλαιστινίων μαχητών κατά των οικισμών των εποίκων.

Στο μήνυμα τονίζεται παράλληλα ότι η Χαμάς θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, έως ότου το Ισραήλ καταστραφεί.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γεδεών Μέιρ απέρριψε τις τοποθετήσεις του Ντεΐφ, λέγοντας ότι η αποχώρηση από τη Γάζα γέννησε ελπίδες για μια ειρηνική συμβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Χαρακτήρισε το στέλεχος της Χαμάς ως «αρχιτρομοκράτη», υπεύθυνο για τους θανάτους εκατοντάδων αθώων Ισραηλινών.


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 17:35 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: «Υπομονή και θυσίες στο Ιράκ»

Το νέο σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ, η Σίντι Σίχαν (δ) ενισχύεται από υποστηρικτές της διαμαρτυρίας της

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κάλεσε τον αμερικανικό λαό να επιδείξει υπομονή όσον αφορά την κατάσταση στο Ιράκ, προειδοποιώντας ότι επίκεινται περισσότερες θυσίες στο μέλλον.

«Οι προσπάθειές μας στο Ιράκ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, περισσότερες θυσίες και συνεχή αποφασιστικότητα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα.

Όπως επισημαίνεται από αναλυτές, η συνεχιζόμενη παρουσία σχεδόν 1900 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ έχει επιτείνει την πίεση προς το Λευκό Οίκο για τερματισμό του πολέμου και αποχώρηση των δυνάμεων.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν το 50% των Αμερικανών να πιστεύει ότι η σύρραξη στο Ιράκ δεν εξελίσσεται καλά, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα.

Ο πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε στη διαδικασία εκπόνησης του νέου συντάγματος του Ιράκ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τους Ιρακινούς καθ όλη αυτήν την περίοδο.

«Οι Ιρακινοί συνεργάζονται για να χτίσουν ένα ελεύθερο έθνος που θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και εμείς θα τους βοηθήσουμε να επιτύχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους.

Καταλήγοντας ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η «προώθηση της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή θα φέρει την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους και την ασφάλεια στους Αμερικανούς πολίτες».

Το νέο αντιπολεμικό κίνημα στο Κρόφορντ

Το πρόβλημα της συνεχώς φθίνουσας υποστήριξης στον πόλεμο του Ιράκ αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αυξανόμενη ενθάρρυνση του κόσμου προς το πρόσωπο της Σίντι Σίχαν, που έχει κατασκηνώσει έξω από το ράντσο του προέδρου Μπους στο Κρόφορντ του Τέξας, ζητώντας να συναντηθεί μαζί του, ώστε να τον πείσει για την ανάγκη αποχώρησης των ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ.

Η Σίντι Σίχαν, που έχασε τον 24χρονο γιο της Κέισι στο Ιράκ το 2004, έχει καταστεί πλέον η συμβολική φυσιογνωμία του αντιπολεμικού κινήματος που φαίνεται να έχει επανενεργοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολεμικού κινήματος θα ενισχύσουν τη Σίντι Σίχαν στη διαμαρτυρία της στο Κρόφορντ.

Ωστόσο, περίπου 3 χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν σε αντιδιαδήλωση υποστήριξης της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, που οργανώνεται από μια οργάνωση με το όνομα «Δε μιλάς εξ ονόματός μου, Σίντι».

«Χάσμα» και «ηθικόν ακμαιότατον»

Εξάλλου, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, εξέφρασε ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη της χώρας του τη συνεχιζόμενη σύρραξη στο Ιράκ.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι παρά τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου, στις τάξεις του στρατεύματος το «ηθικόν παραμένει ακμαιότατον», όπως διαπίστωσε μετά από περιοδεία που πραγματοποίησε στο Ιράκ, την ανατολική Αφρική και το Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μάγιερς είπε ότι το πολυτιμότερο όπλο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν η βούληση του αμερικανικού λαού να συμπαραταχθεί μαζί τους.

Και επεσήμανε: «Η αμερικανική κοινή γνώμη πρέπει να θυμάται ότι το έθνος βρίσκεται σε πολεμική σύρραξη μέχρι τελικής πτώσης, αντιμέτωπο με την Αλ Κάιντα και τους αντάρτες στο Ιράκ».

Τέλος, ο στρατηγός προέβλεψε ότι σε περίπτωση επικράτησης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ θα προκληθεί αμέσως αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία μετ εμποδίων

Πολύπλοκες και αδιέξοδες έχουν αποδειχθεί οι συνομιλίες για το ιρακινό σύνταγμα

Ενώπιον της μεταβατικής εθνοσυνέλευσης του Ιράκ αναμένεται να παρουσιαστεί την Κυριακή η τελευταία εκδοχή του σχεδίου συντάγματος της χώρας, παρά τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνουν οι σουνίτες.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, Χατζίμ αλ Χασάνι, εκφράζοντας την ελπίδα το κείμενο να τύχει της υποστήριξης των σουνιτών, όπως συμβαίνει με τους σιίτες και τους Κούρδους.

Ωστόσο, ανώτερος διαπραγματευτής των σουνιτών, ο Σαντούν αλ Ζουμπάιντι αντέτεινε ότι η κίνηση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης στην παρούσα φάση, αγνοώντας τις αντιδράσεις της σουνιτικής κοινότητας, θα ήταν άδικη και αντιδημοκρατική.

Ο κ. Ζουμπάιντι τόνισε ότι είναι προτιμότερο να παραταθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία εκπόνησης του συντάγματος ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές, παρά η χώρα να αποδεχθεί οποιοδήποτε σύνταγμα προκύψει εντός των προθεσμιών που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.

Οι Ιρακινοί προτρέπονται να διεξάγουν δημοψήφισμα επί ενός σχεδίου συντάγματος έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι σουνίτες πολιτικοί είχαν νωρίτερα απορρίψει πολλές βασικές τροποποιήσεις του νέου σχεδίου συντάγματος, όπως την ομοσπονδιοποίηση, την προτεινόμενη απαγόρευση σε πρώην αξιωματούχους του κόμματος Μπάαθ, καθώς και την κατανομή των πηγών μαύρου χρυσού και νερού.

Ο επικεφαλής των σουνιτών στις διαπραγματεύσεις για το νέο σύνταγμα, Σαλέχ αλ Μουτλάκ χαρακτήρισε το προτεινόμενο κείμενο «επικίνδυνο για τη χώρα».

Απελευθέρωση κρατουμένων και επιθέσεις

Την ίδια ώρα, η διοίκηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες αφέθησαν ελεύθεροι χίλιοι κρατούμενοι από τις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, κοντά στη Βαγδάτη.

Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι κανείς από τους απελευθερωθέντες δε βαρύνεται με κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων βίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αριθμό αποφυλάκιση κρατουμένων από τις αμερικανικές, η οποία αποδίδεται σε πιέσεις της σουνιτικής κοινότητας.

Στα τελευταία περιστατικά βίας, ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού σκοτώθηκε και πέντε στρατιώτες τραυματίσθηκαν σοβαρά σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις ανταρτών που σημειώθηκαν στην περιοχή της πόλης Κιρκούκ.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο όχημα του ταγματάρχη Αχμάντ Αμπντουλάχ κοντά στην οικία του με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Εξάλλου από έκρηξη βόμβας δίπλα σε διερχόμενη ιρακινή περίπολο τραυματίσθηκαν σοβαρά έξι στρατιώτες, εκ των οποίων πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 14:47 (Ώρα Λονδίνου)

Θύματα του εθισμού και του κέρδους

Η αύξηση του αλκοολισμού στα παιδιά, η αντιπαράθεση για και οι εισαγωγές κινεζικών ρούχων είναι ανάμεσα στα ποικίλα θέματα των βρετανικών εφημερίδων.

«Τεράστια αύξηση στα παιδιά - πότες αποκαλύφθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Ο αριθμός των ανηλίκων που αγοράζουν παράνομα αλκοόλ από κάβες ή μπαρ διπλασιάστηκε μέσα σε 15 χρόνια, όπως διπλασιάστηκε και η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν τα παιδιά» γράφει η εφημερίδα.

Και μεταφέρει τις δυσοίωνες προβλέψεις ειδικών που αντιτίθενται στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των παραδοσιακών μπυραριών της Βρετανίας των γνωστών «πάμπς», καθώς η «τάση αύξησης του αλκοολισμού έτσι θα συνεχιστεί».

Και ο αρχισυντάκτης της Τέλεγκραφ, αφού μένει έκπληκτος από το γεγονός ότι 9 στους 10 εφήβους ηλικίας 16 χρονών καταφέρνουν να παραγγείλουν ποτό σε ένα μπάρ, παροτρύνει την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά τη νομοθεσία που προβλέπει ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενός κέντρου όταν σερβίρει το προσωπικό παράνομα αλκοόλ σε ανήλικους.

Από κοντά και τα κορίτσια

Με διαφορετική πτυχή του ίδιου θέματος ασχολούνται οι Τάιμς (The Times): «Τα κορίτσια πλησιάζουν τα αγόρια στη υπερκατανάλωση αλκοόλ» είναι ο τίτλος.

«Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 10 χιλιάδες παιδιά από το ΕΣΥ, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ηλικίας 11-15 ετών πίνουν τακτικά κάθε εβδομάδα, ενώ τα κορίτσια μεθούν το ίδιο συχνά με τους άρρενες συνομήλικούς τους» σημειώνουν οι Τάιμς.

Και αποφαίνεται (στο άρθρο γνώμης της): «Είναι καιρός να αντιταχθούμε. Η προσεκτική προσπάθεια μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για το ωράριο των μπαρ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη πλημμυρίδα».

«Εκτός από την κυβέρνηση, τις οικογένειες των ανήλικων αλκοολικών και τα σχολεία, ευθύνες φέρουν και οι κατά τόπους δήμοι που έναντι χρηματικών ωφελημάτων παρέχουν άδειες σε μπαρ και νυκτερινά κέντρα, μην ακούγοντας τις αντιρρήσεις των περιοίκων», γράφει.

Ο «υφασμάτινος» πόλεμος

«Αποκαλυπτικό: Πώς οι πόλεμοι των στηθόδεσμων καταστρέφουν τους φτωχούς του πλανήτη» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent).

Σύμφωνα με την εφημερίδα το ανθρώπινο κόστος της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Δύσης είναι δυσβάστακτο για τις οικονομίες αναπτυσσόμενων χωρών, όπως το Μπανγκλαντές, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων η άσβεστη επιθυμία των καταναλωτών στις δυτικές χώρες για συμπίεση του κόστους των ρούχων προκαλούν συνεχείς εναλλαγές προμηθευτών εκ μέρους των μεγαλεμπόρων του ρουχισμού, περαιτέρω μείωση των μισθών και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον Τρίτο Κόσμο.

Οι τίτλοι στα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα:

Γκάρντιαν (The Guardian): «Επίκληση της θρησκείας απορρίπτεται από δικαστήριο σε υπόθεση για τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης ασθενή».

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times): «Ο Γκρίνσπαν προειδοποιεί για τη πτώση αξίας των περιουσιακών στοιχείων [μετοχών, ομολογιών και ακινήτων]».


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν εγκαταλείπουμε το πρόγραμμά μας»

«Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν εγκαταλείπεται, είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή για ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, είναι επιλογή που εξυπηρετεί την ανάγκη των πολλών και αναπτύσσεται στο σύγχρονο πολιτικό Κέντρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δέσμευση για επανίδρυση του κράτους, ανασύνταξη της οικονομίας, διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, αύξηση του κοινωνικού μερίσματος».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν κατευθύνονται από δόγματα και δεν αποβλέπουν σε εφήμερες εντυπώσεις». Είναι, είπε, «η ρεαλιστική φυγή από το τέλμα που βολεύει τους λίγους, τους προνομιούχους των μικρών και κλειστών ομάδων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και προέβλεψε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εντείνει περισσότερο τις επιθέσεις του για να κάνει αισθητή την ύπαρξή του, καταφεύγει στη διαστρέβλωση, την παραποίηση, τις ισοπεδωτικές ανακρίβειες, την στείρα αντίδραση απέναντι στο καινούργιο, προσπαθεί να αποδώσει στη ΝΔ προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η ανεργία που δημιουργήθηκαν από τις δικές του κυβερνήσεις, διολισθαίνει σε ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις».

Από την Τουρκία εξαρτάται η ένταξή της

Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου μονίμων αντιπροσώπων και του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «εάν, πράγματι, η Τουρκία θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη υποχρεούται να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς συνθήκες, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

Σε σχέση δε με τη στάση της Ελλάδας ενόψει των κοινοτικών συνεδριάσεων, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι «λαμβάνουμε συνεχώς υπόψη τα δεδομένα και προετοιμάζουμε τις ενέργειές μας, με σύνεση και διορατικότητα. Αυτό κάνουμε ενόψει τους Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων και του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας ότι «ολοκληρώσαμε την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, θέσαμε σε εφαρμογή την επανίδρυση του κράτους, λύσαμε δύσκολα προβλήματα, που εκείνοι που τα δημιούργησαν ούτε καν τολμούσαν να αγγίξουν, δώσαμε λύση στο πρόβλημα με συμβασιούχους, στα πανωτόκια, στο ΛΑΦΚΑ, πήραμε μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, φέραμε νέο φορολογικό νόμο, νέο αναπτυξιακό νόμο, πήραμε περισσότερα από 30 μέτρα για την ενίχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βάλαμε κανόνες διαφάνειας για τα δημόσια έργα, βελτιώσαμε τις υπηρεσίες Υγείας με την απομάκρυνση των ράντζων».

Τέλος ο κ. Κώστας Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, λέγοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί, ανατρέπουν τα ισοζύγια και αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλες, λόγω της εξάρτησής της από το πετρέλαιο, που είναι υπερδιπλάσια από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ

Επικριτικά σχολίασε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

«Μόλις τελείωσε η ομιλία του κ. Καραμανλή σκέφτηκα ότι είναι μία ομιλία που θυμίζει ανθοκομία και διακόσμηση. Δηλαδή, επικάλυψε την άγρια, αντιλαϊκή, ταξική πολιτική του με μια επιχειρηματολογία και κυρίως με συνθήματα, τα οποία είναι ουδέτερα, δήθεν αταξικά, αυτά τα περί "μεταρρύθμισης", περί "τομών", περί αποτελεσματικότητας της πολιτικής του. Ό,τι κι αν λέει ως πολιτικό λόγο, η πολιτική του είναι άγρια αντιλαϊκή», δήλωσε η κα Παπαρήγα.

Εξάλλου, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την πρωθυπουργική ομιλία εκτίμησε ότι ο κ.Καραμανλής «επιδόθηκε σε ανέξοδη μελλοντολογία».

Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «απεκδύεται πάσης ευθύνης για τις δραματικές συνέπειες που έχει η εμμονή στις πολιτικές λιτότητας. Ομνύει, στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, στον ακραίο νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό που καταργεί κοινωνικά δικαιώματα και εργατικές κατακτήσεις. Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός της χώρας, εν όψει της ΔΕΘ, φιλοτεχνεί μια εικονική πραγματικότητα. Εξωραΐζει τον γνωστό και από το παρελθόν μονόδρομο μιας πολιτικής με ανύπαρκτο κοινωνικό πρόσωπο».


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Παπανδρέου: «Νέα πορεία προς το λαό»

Ο κ. Παπανδρέου σε μια σύντομη διακοπή των εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του στο Λαύριο, δήλωσε πως «ξεκινάμε μια νέα φάση, μια νέα πορεία προς τον ελληνικό λαό, μια πορεία νικηφόρα» και ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί όλη την Ελλάδα μαζί με τα στελέχη του κινήματος που «στέκονται σήμερα δίπλα στον Έλληνα πολίτη που δοκιμάζεται από την πολιτική της ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «η ΝΔ στάθηκε αδύναμη να ανταποκριθεί στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, στο πρόβλημα της ακρίβειας, της ανεργίας και γέννησε και καινούργια προβλήματα, μια νέα φτώχεια στην χώρα μας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η ΝΔ υπονόμευσε την ενότητα του ελληνισμού, υπονομεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι που συστηματικά κάνει, με πραξικοπήματα στην Βουλή, με την υπονόμευση της Δικαιοσύνης, με την απροκάλυπτη κομματικοποίηση του κράτους, με την έλλειψη της αξιοκρατίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η σημερινή κυβέρνηση «μειώνει το κύρος της χώρας μας στο διεθνές επίπεδο με τις επιλογές της ή και με την έλλειψη πολιτικής και πρωτοβουλιών" και "κάνει αποσπασματικές επιλογές στην οικονομία, επιλογές που δεν βοηθούν την παραγωγική Ελλάδα, αλλά στηρίζουν την παρασιτική Ελλάδα, επιλογές για τους λίγους, χωρίς να ακούνε τις ανάγκες των πολλών».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι «εμείς σχεδιάσαμε την δράση μας, έχω σχέδιο, έχουμε σχέδιο στο ΠΑΣΟΚ και θα ξεδιπλώσουμε την εναλλακτική μας πρόταση και προτάσεις σε επιμέρους τομείς σε αυτήν την πορεία που κάνουμε προς τον ελληνικό λαό».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές και εναλλακτικές επιλογές και εμείς αυτές θα αναδείξουμε, αυτές θα ξεδιπλώσουμε. Οι επιλογές αυτές συνδυάζουν τις αξίες μας, τις αξίες που εμείς εκφράζουμε ως κίνημα, όπως η Ελλάδα της παραγωγής, της ανάπτυξης, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα της Παιδείας, του Πολιτισμού,της διαβούλευσης και της δημοκρατίας».


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου)

Κενά αέρος, ελλείμματα παιδείας

Τα νέα στοιχεία των ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, τα προβλήματα των φοιτητών και η κατάσταση στην οικονομία μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ελληνικού Τύπου.

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σταθεροί στο πρόγραμμά μας-"Δεν κάνουμε πίσω" λέει ο Καραμανλής

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μεταρρυθμίσεις για επανίδρυση του κράτους- Κόντρα στα συμφέροντα και στα "ρετιρέ"

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10 αλλαγές στις Πανελλαδικές- Τί θα ισχύσει στα Λύκεια από τον Σεπτέμβριο

Η ΑΥΓΗ: Μετά τις διακοπές φθινόπωρο ακρίβειας-Καύσιμα και οπωρολαχανικά στην αιχμή των ανατιμήσεων

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκβιαστής ο Κοντομηνάς έφαγε με εκβιασμό 642.962 δολάρια από τον Χρ. Παπαδημητρόπουλο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το κυνήγι της "μαϊμούς"-Γέμισε η αγορά παραποιημένα προϊόντα-Διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις έναν χρόνο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω"- Μήνυμα Καραμανλή προς ομάδες και συμφέροντα

ΕΘΝΟΣ: Τα δάνεια για σπουδαστές - Ποια πακέτα προσφέρουν 12 τράπεζες

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πετρέλαιο αμόκ Οικονομία σοκ Αυτοκίνητα γιοκ-Παγκόσμια ανησυχία για την ξέφρενη κούρσα της ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σκορποχώρι το ΠΑΣΟΚ - Γκρίνια και κριτική στη διήμερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο τοπίο για εργοδότες και εργαζομένους-Όλες οι αλλαγές για διευθέτηση χρόνου εργασίας, υπερωρίες και ωράριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκπτώσεις στην ασφάλεια πτήσεων- Έγγραφο προς ΥΠΑ αποκαλύπτει νέα κενά αέρος

ΕΣΤΙΑ: Ο ανιστόρητος κ. Γ. Παπανδρέου - Ποιοι "αλλάζανε τα εκλογικά συστήματα λίγο πριν από τις εκλογές"

ESPRESSO: Η Άννα (Βίσση) απειλεί με αγωγές και μηνύσεις- "Με διέσυραν!"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καθολική η οργή για την απαξίωση των εισαγωγικών- Γιαννάκου: "Τα ΑΕΙ δεν είναι μαγαζιά"

Ο ΛΟΓΟΣ: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν-Τόλμη για επανίδρυση και τομές στο κράτος

ΤΑ ΝΕΑ: Μισός μισθός για γκαρσονιέρα! Ως ΚΑΙ 300 ευρώ το νοίκι για φοιτητές-Μόλις το 9% βρίσκει δωμάτιο στις Εστίες

Η ΝΙΚΗ: "Αϋπνίες" φοροφυγάδων- Οι απειλές Αλογοσκούφη έφεραν... πανικό-Μόνο "μεταρρυθμίσεις"¨προσφέρει αφειδώς ο Καραμανλής

Πρωινή Άνω-Κάτω: Η Ελλάδα δε γυρίζει πίσω-Μήνυμα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση-Πολυεθνικές εμπορίου- Επίθεση-πρόκληση σε εργαζόμενους κι επαγγελματίες

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γιώργος προς Καραμανλή: Θα χτυπηθούμε για φόρους, λιτότητα και αυταρχισμό

TRAFFIC NEWS: Ο άγριος πόλεμος Κουρή-Κοντομηνά- Μονομαχία στο EL-TV

Η ΧΩΡΑ: Πανελλαδικές τέλος απο το 2007- Νέο σύστημα εισαγωγής ετοιμάζει το υπ. Παιδείας

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Χρυσάφι" για σπίτια κλουβιά. Μεγάλη έρευνα για τη φοιτητική στέγη

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αισχροκέρδεια στις λαϊκές αγορές-"Καπέλο" έως και 30% βάζουν στα οπωρολαχανικά επιτήδειοι τους καλοκαιρινούς μήνες

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σκληρός και ανήσυχος ο πρωθυπουργός χθες στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο ο υπουργός

Πολλές επικρίσεις δέχεται ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Χάρης Θράσου

Οι κυπριακές εφημερίδες ασχολούνται με τις έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα του Αυγούστου και σχεδόν όλες επικρίνουν τον Υπουργό Συγκοινωνιών, Χάρη Θράσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θράσου με δηλώσεις του την Παρασκευή απάντησε σε καταγγελίες του υπαλλήλου του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου, για κενά και παραλείψεις από πλευράς κυβέρνησης.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνει: «Λερναία Ύδρα τα έγγραφα καίνε τον Θράσου. -Δεν καταφέρνει ούτε να απαντήσει ο Υπουργός».

Η ΜΑΧΗ έχει τίτλο: «Ο Θράσου με Θράσος έκανε σούμα με...αποτέλεσμα μηδέν»

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ γράφει για «Θράσος χωρίς όρια», και προσθέτει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών «αντί απαντήσεων επιδόθηκε σε προσωπικές επιθέσεις».

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ τιτλοφορείται: «Δεν έπεισε ο Θράσου και ένιψε τας χείρας του.- Έριξε σκιές, δεν έδωσε απαντήσεις».

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: «Με αιχμές για την αξιοπιστία Χατζηγεωργίου απάντησε ο Θράσου». Η εφημερίδα προβάλλει επίσης δήλωση του Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου: «Δεν μπορώ να συμπράξω σε αυτό το σύστημα».

Η ΧΑΡΑΥΓΗ αποτελεί την εξαίρεση αφού έχει τίτλο:«Νέα ευρήματα στον τόπο της τραγωδίας», ενώ στον υπότιτλο γράφει ότι «καταρρίπτονται ως παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί Χατζηγερωργίου».


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Κομφούζιο στο Ιράκ, ανησυχίες στις ΗΠΑ

Πολύπλοκες και αδιέξοδες έχουν αποδειχθεί οι συνομιλίες για το ιρακινό Σύνταγμα

Στο Ιράκ ο επικεφαλής των Σουνιτών στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύνταγμα απέρριψε το προσχέδιο που κατέθεσαν οι Σιίτες και Κούρδοι συνομιλητές του, χαρακτηρίζοντάς το ως «επικίνδυνο για τη χώρα».

Ο Σαλέχ Αλ Μουτλάκ είπε ότι οι διαπραγματευτές προσπάθησαν όσο μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία αλλά πρόσθεσε ότι πλέον εναπόκειται στον ιρακινό λαό να αποφασίσει εάν εγκρίνει ή όχι το προτεινόμενο σχέδιο.

Νωρίτερα στη Βαγδάτη οι εκπρόσωποι των Σιιτών στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του νέου ιρακινού Συντάγματος έλεγαν ότι μεταξύ των τριών κυριοτέρων εθνοτικών ομάδων επήλθε «συμφωνία επί της αρχής» και ότι το προσχέδιο του Συντάγματος θα κατατεθεί στην ιρακινή εθνοσυνέλευση μέσα στο επόμενο διήμερο.

Πάντως τόσο οι Σουνίτες όσο και ο εκπρόσωπος του Κούρδου προέδρου της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε πως δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε συμφωνία, αν και αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι προσπάθειες για επίτευξη συμβιβασμού.

Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός κατοχής στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε το τελευταίο τριήμερο 1.000 κρατουμένους από την περιβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αριθμό αποφυλάκιση κρατουμένων από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και φαίνεται ότι γίνεται κατόπιν αιτημάτων της σουνιτικής κοινότητας.

Σε άλλες εξελίξεις:

Ένας αξιωματικός του ιρακινού Στρατού σκοτώθηκε και πέντε στρατιώτες τραυματίσθηκαν σοβαρά σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις ανταρτών που σημειώθηκαν στην περιοχή της πόλης Κιρκούκ.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο όχημα του ταγματάρχη Αχμάντ Αμπντουλάχ κοντά στην οικία του τελευταίου με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Εξάλλου από έκρηξη βόμβας δίπλα σε διερχόμενη ιρακινή περίπολο τραυματίσθηκαν σοβαρά έξι στρατιώτες, εκ των οποίων πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Χάσμα» και «ηθικόν ακμαιότατον»

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, εκφράζει ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη της χώρας του τη συνεχιζόμενη σύρραξη στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Μάγιερς ανησυχεί για πιθανό χάσμα ανάμεσα στο Στρατό και το λαό των ΗΠΑ με αφορμή το Ιράκ

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι παρά τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου στις τάξεις του στρατεύματος το «ηθικόν παραμένει ακμαιότατον», μετά από περιοδεία που πραγματοποίησε στο Ιράκ, την ανατολική Αφρική και το Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μάγιερς λέει ότι το πολυτιμότερο όπλο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν η βούληση του αμερικανικού λαού να συμπαραταχθεί μαζί τους.

Και επισημαίνει: «Η αμερικανική κοινή γνώμη πρέπει να θυμάται ότι το έθνος βρίσκεται σε πολεμική σύρραξη μέχρι τελικής πτώσης, αντιμέτωπο με την Αλ Κάιντα και τους αντάρτες στο Ιράκ».

Τέλος ο στρατηγός προέβλεψε ότι σε περίπτωση επικράτησης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ θα προκληθεί αμέσως αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.

Πολύς κόσμος στο Κρόφορντ

Στο μεταξύ κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις αντιπάλων και υποστηρικτών του πολέμου στο Ιράκ, κοντά στην εξοχική έπαυλη του προέδρου Μπους, στην πολιτεία του Τέξας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών και αμερικανικών εφημερίδων στη μικρή κωμόπολη του Κρόφορντ όπου βρίσκεται το ράντσο του Τζορτζ Μπους βρίσκονται ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές και αναμένονται πολλοί περισσότεροι.

κορυφώνονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο κατώφλι του προεδρικού ράντσου

Η καμπάνια για την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έχει βρει ως νέα συμβολική εκπρόσωπο την Σίντι Σίχαν, η οποία έχει κατασκηνώσει όσο πιο κοντά μπορούσε στην είσοδο του αγροκτήματος.

Η κ. Σίχαν είναι μητέρα ενός από τους περίπου 1.900 Αμερικανούς στρατιώτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ιρακινό μέτωπο και ζητά να συναντηθεί με τον πρόεδρος Μπους με σκοπό να τον πείσει για την ανάγκη αποχώρησης των ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ.


Σάββατο 27 Αυγούστου 2005 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

«Μακεδονία» η ΠΓΔΜ για την Πολωνία

«Δημοκρατία της Μακεδονίας»: Στα βήματα της Αμερικανίδας ομολόγου του κινήθηκε ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών

Η κυβέρνηση της Πολωνίας προχώρησε στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις.

Την είδηση μεταδίδουν από το βράδυ της Παρασκευής τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας ενημέρωσε την πρεσβεία της ΠΓΔΜ στη Βαρσοβία ότι από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στη διμερή επικοινωνία με τα Σκόπια, ενώ σε διεθνές επίπεδο θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία «FYROM».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια επιβεβαίωσαν την είδηση, ενώ δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ή κάποια δήλωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στην ενέργεια αυτή, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίες αναγνώρισαν μονομερώς τη ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Σενάριο για ανάκληση αναγνώρισης

Στο μεταξύ τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ομοσπονδίας Σερβίας Μαυροβουνίου άρχισε να εκδίδει ταξιδιωτικά έγγραφα για άτομα που έχουν γεννηθεί στην ΠΓΔΜ αλλά κατοικούν εκεί, με τη διακριτική ονομασία BJRM (δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα σερβικά), αντί του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όπως συνηθιζόταν.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στο Βελιγράδι, Βίκτορ Ντιμόφσκι, αποδίδοντάς την σε διοικητική παράλειψη εκ μέρους των σερβικών αρχών.

Την είδηση δημοσιεύει και η εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων επικρίνοντας τη Σερβία Μαυροβούνιο ότι άρχισε να παίζει νέα σενάρια με το θέμα της ονομασίας.


Κομφούζιο στο Ιράκ, ανησυχίες στις ΗΠΑ

Πολύπλοκες και αδιέξοδες έχουν αποδειχθεί οι συνομιλίες για το ιρακινό Σύνταγμα

Ο αμερικανικός στρατός κατοχής στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα οτι απελευθέρωσε το τελευταίο τριήμερο 1.000 κρατουμένους από την περιβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης.

Στη Βαγδάτη οι εκπρόσωποι των Σιιτών στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του νέου ιρακινού Συντάγματος λένε ότι μεταξύ των τριών κυριοτέρων εθνοτικών ομάδων επήλθε «συμφωνία επί της αρχής».

Προέβλεψαν δε ότι το προσχέδιο του Συντάγματος θα κατατεθεί στην ιρακινή εθνοσυνέλευση μέσα στο επόμενο διήμερο.

Αλλά οι Σουνίτες πολιτικοί που συμμετέχουν στις συνομιλίες επιμένουν ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Και ο εκπρόσωπος του Κούρδου προέδρου της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για οποιαδήποτε συμφωνία, αν και αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι προσπάθειες για επίτευξη συμβιβασμού, όπως είπε.

«Χάσμα» και «ηθικόν ακμαιότατον»

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, εκφράζει ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη της χώρας του τη συνεχιζόμενη σύρραξη στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Μάγιερς ανησυχεί για πιθανό χάσμα ανάμεσα στο Στρατό και το λαό των ΗΠΑ με αφορμή το Ιράκ

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι παρά τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου στις τάξεις του στρατεύματος το «ηθικόν παραμένει ακμαιότατον», μετά από περιοδεία που πραγματοποίησε στο Ιράκ, την ανατολική Αφρική και το Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μάγιερς λέει ότι το πολυτιμότερο όπλο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν η βούληση του αμερικανικού λαού να συμπαραταχθεί μαζί τους.

Και επισημαίνει: «Η αμερικανική κοινή γνώμη πρέπει να θυμάται ότι το έθνος βρίσκεται σε πολεμική σύρραξη μέχρι τελικής πτώσης, αντιμέτωπο με την Αλ Κάιντα και τους αντάρτες στο Ιράκ».

Τέλος ο στρατηγός προέβλεψε ότι σε περίπτωση επικράτησης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ θα προκληθεί αμέσως αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.

Πολύς κόσμος στο Κρόφορντ

Στο μεταξύ κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις αντιπάλων και υποστηρικτών του πολέμου στο Ιράκ, κοντά στην εξοχική έπαυλη του προέδρου Μπους, στην πολιτεία του Τέξας.

κορυφώνονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο κατώφλι του προεδρικού ράντσου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών και αμερικανικών εφημερίδων στη μικρή κωμόπολη του Κρόφορντ όπου βρίσκεται το ράντσο του Τζορτζ Μπους βρίσκονται ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές και αναμένονται πολλοί περισσότεροι.

Η καμπάνια για την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έχει βρει ως νέα συμβολική εκπρόσωπο την Σίντι Σίχαν, η οποία έχει κατασκηνώσει όσο πιο κοντά μπορούσε στην είσοδο του αγροκτήματος.

Η κ. Σίχαν είναι μητέρα ενός από τους περίπου 1.900 Αμερικανούς στρατιώτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ιρακινό μέτωπο και ζητά να συναντηθεί με τον πρόεδρος Μπους με σκοπό να τον πείσει για την ανάγκη αποχώρησης των ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.