Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-30

  1. Εικόνες βιβλικής καταστροφής
  2. Νέο ρεκόρ για το αμερικανικό αργό
  3. Τα κινητά δε συνδέονται με τον καρκίνο
  4. Έως και 80 νεκροί μόνο στον Μισισιπή
  5. Γυρίζει εκεί όπου στέφθηκε πρωταθλητής
  6. «Θα πήγαινα να παραδοθώ στη Χάγη»
  7. Επιστρέφει με ασπρόμαυρη φανέλα
  8. Μετανάστες τα θύματα της πυρκαγιάς
  9. Συλλήψεις πρώην ανώτατων αξιωματούχων
  10. Αντίπαλος του Σαρόν, ο Νετανιάχου
  11. Ερευνών και καταγγελιών συνέχεια
  12. Επιστροφή στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη
  13. Γαλλοβελγικές «μαύρες λίστες»
  14. Αιματηρές επιδρομές ΗΠΑ
  15. «Το πορτρέτο ενός δολοφόνου»
  16. «Θα πήγαινα να παραδοθώ στη Χάγη»
  17. «Το ταμείον είναι μείον»
  18. Οβίδα με ... διαβατήριο
  19. Φονικός ο τυφώνας Κατρίνα
  20. «Εμπόδια» για την Τουρκία
  21. Φονικός ο κυκλώνας «Κατρίνα»

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 02:04 (Ώρα Λονδίνου)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς καθώς αποκαλύπτεται η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα γράφει ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να γίνει πλήρης καταγραφή των νεκρών αλλά και των ζημιών.

Πέρα από το ανθρώπινο κόστος και τις υλικές ζημιές, το άρθρο αναφέρεται και σε μια ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στις πολιτείες του Μισισιπή, της Λουϊζιάνα και της Αλαμπάμα.

Τμήματα των πολιτειών αυτών μοιάζουν πλέον με στοιχειωμένες περιοχές, περιγράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις προσπάθειες αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Οι συνθήκες είναι άθλιες στο στάδιο Σούπερντομ της Νέας Ορλεάνης όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 30 χιλιάδες άτομα, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη υποδομή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας άνδρας αυτοκτόνησε πέφτοντας από μια κερκίδα.

Ο ανταποκριτής των Τάιμς (Times) μεταδίδει μέσα από τη Νέα Ορλεάνη:

«Οι δεκάδες χιλιάδες από εμάς που εγκλωβιστήκαμε στη Νέα Ορλεάνη έχουμε γίνει μάρτυρες σκηνών που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα αντικρίζαμε τον 21ο αιώνα σε μια πόλη του Δυτικού κόσμου.

»Ο τυφώνας Κατρίνα έχει εξαφανίσει όλους τους δρόμους διαφυγής. Δεν έχουμε ηλεκτρισμό και πόσιμο νερό. Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί και το σύστημα κινητής τηλεφωνίας έχει καταρρεύσει».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) προσθέτει ότι την κατάσταση της Νέας Ορλεάνης επιδείνωσε η υποχώρηση των προχωμάτων των καναλιών της πόλης με αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη του νερού.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ρίξουν από ελικόπτερα τρεις χιλιάδες σακιά με άμμο.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλά κτίρια της πόλης, καθώς βραχυκύκλωσαν τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσο για τις λεηλασίες σε σπίτια και καταστήματα συνεχίζονται, με τους δράστες να αρπάζουν κοσμήματα, είδη ένδυσης και τρόφιμα. Μία τουρίστρια από την Φιλαδέλφεια λέει στην εφημερίδα ότι αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο και της θυμίζει την Βαγδάτη.

«Καταιγίδα στην βιομηχανία πετρελαίου» είναι ο τίτλος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Θα περάσουν πολλές ημέρες μέχρι οι πετρελαϊκές εταιρείες να υπολογίσουν το κόστος των ζημιών που προκάλεσε στο πέρασμά του ο τυφώνας.

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται πως έχει δεχθεί η Σέβρον.

160 πλατφόρμες της βρέθηκαν στο έλεος του «Κατρίνα», και 230 εκτέθηκαν στην τροπική κταιγίδα.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο ρεκόρ για το αμερικανικό αργό

Η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού έχει μειωθεί κατά 40%

Η τιμή του αμερικανικού αργού, η οποία κάθε μέρα διαμορφώνεται σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, χθες άγγιξε τα 70 δολάρια και 85 σεντς το βαρέλι.

Το κόστος των ζημιών που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Κατρίνα είναι ακόμα ανυπολόγιστο αλλά σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές θα είναι το μεγαλύτερο στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αναλυτές, όπως επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Γκούτο Χάρι, βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης και περισυλλογής.

Οι επενδυτές ακόμα προσπαθούν να διαμορφώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των καταστροφών που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Κατρίνα. Μέχρι τότε απλά θα αγωνιούν.

Υπάρχουν πληροφορίες για ακυβέρνητες πλωτές εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου ανοιχτά του Κόλπου του Μεξικού και η πετρελαϊκή εταιρεία «Σελ» επιβεβαίωσε ότι κατεστράφη μία από τις πλατφόρμες στη Λουϊζιάνα, η οποία παρήγαγε 220.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.

Ο οικονομικός αναλυτής, Γιαν Ράντολφ, της εταιρείας συμβούλων, «Γκλόμπαλ Ίνσαϊτ», θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών των ζημιών και πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον της αγοράς πετρελαίου δε συνδέεται με την μείωση ή την αύξηση της παραγωγής του αγαθού, αλλά με το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν τα διυλιστήρια.

«Τα διυλιστήρια υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές και αποτελούν και την αιτία για την άνοδο της τιμής του αμερικανικού αργού τους τελευταίους μήνες. Εάν τα αμερικανικά διυλιστήρια έχουν πλημμυρίσει, τότε θα είναι δύσκολο να επαναλειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο Αμερικανικός αναλυτής στο BBC, ο οποίος πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να υποτιμόνται τα διυλιστήρια του αμερικανικού νότου και ειδικά της Λουϊζιάνα:

«Τα νότια λιμάνια της Λουϊζιάνα είναι πολύ σημαντικά. Συγκαταλέγονται στα πέντε μεγαλύτερα στον κόσμο και γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας του αμερικανικού πετρελαίου. Επιπλέον, υπάρχει το πρόβλημα της διανομής του αγαθού στην ενδοχώρα. Μέχρι να γίνει η αξιολόγηση των ζημιών δε θα γίνεται διανομή. Το κλειδί στο πρόβλημα είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα διυλιστήρια. Ο κόσμος θέλει να μάθει πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν».


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τα κινητά δε συνδέονται με τον καρκίνο

Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο χρήστες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, όπως κατέδειξε η μεγαλύτερη έρευνα που έχει μέχρι σήμερα διενεργηθεί για το εν λόγω θέμα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Κάποιες υποστήριζαν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακουστικού νευρώματος ενός όγκου που εμφανίζεται στο νεύρο που συνδέει το αυτί με τον εγκέφαλο. Άλλες έρευνες απέκλεισαν αυτήν την πιθανότητα.

Η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο βασίστηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) σε δείγμα μεγαλύτερο των 4.000 ανθρώπων.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα οι 678 είχαν αναπτύξει ακουστικό νεύρωμα και 3.553 ήταν υγιείς.

Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της περιορισμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Η τελευταία έρευνα, πάντως, περιορίζεται στα πρώτα δέκα χρόνια χρήση της κινητής τηλεφωνίας.

Εδώ στη Βρετανία, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για περιορισμένη χρήση των κινητών και σε ό,τι αφορά τους ανήλικους κατόχους κινητών τηλεφώνων προτείνει να χρησιμοποιούνται οι εν λόγω συσκευές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 18:56 (Ώρα Λονδίνου)

Έως και 80 νεκροί μόνο στον Μισισιπή

Μεγάλες εκτάσεις βρέθηκαν κάτω από τα νερά

Τη ζωή τουλάχιστον δεκάδων ανθρώπων έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ο τυφώνας Κατρίνα που έπληξε τις νότιες ακτές των ΗΠΑ, με ταχύτητα ανέμου που ξεπερνούσε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης και παροχής βοήθειας στους εκατοντάδες πληγέντες.

Ο τυφώνας έχει υποβιβαστεί σε τροπική καταιγίδα και κατευθύνεται στο Τενεσί.

Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές στο Μισισιπή, την Αλαμπάμα και την Λουϊζιάνα, ενώ πρώτες εκτιμήσεις τις ανεβάζουν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή, Χάλεϊ Μπάρμπορ, δήλωσε ότι εκφράζονται φόβοι για 80 νεκρούς μόνο στην εν λόγω πολιτεία του αμερικανικού νότου.

Επισήμως ο αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Στις περισσότερες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο σπίτια να βυθιστούν στο σκοτάδι.

«Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει. Θα μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος χειρότερος κυκλώνας που έπληξε τις ΗΠΑ. Έξω από το καταφύγιο η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Ο αέρας μεταφέρει χαλάσματα. Είναι σαν να πέφτουν σφαίρες. Υπάρχουν τόσα πολλά γυαλιά, σαν να χιονίζει», μετέδιδε πριν από λίγες ώρες ο ανταποκριτής του BBC, Ντέβιντ Καζάν.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή περιέγραψε ότι όταν κυκλώνας έπληξε την πολιτεία ήταν σαν να στροφυλιζόταν ένας τόνος από χαλάσματα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, διέκοψε τις διακοπές του στο Τέξας και επιστρέφει στην Ουάσινγκτον για να συντονίσει τις προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης και αποκατάστασης των πληγέντων.

Πλημμύρες Νέα Ορλεάνη

Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Νέα Ορλεάνη, η οποία από χθες βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ένας Αμερικανός πολίτης προσπαθεί να διασώσει τη σημαία από τα συντρίμμια του σπιτιού του στον Μισισιπή

Οι περιγραφές των ανταποκριτών είναι συγκλονιστικές. Νερά που πέφτουν από τους ουρανοξύστες σαν καταρράκτες, βάρκες πάνω σε σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, διαλυμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα κτίρια.

Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης βρίσκεται κάτω από το νερό, το ύψος του οποίου σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά τα τρία μέτρα.

Το κέντρο της Νέας Ορλεάνης φαίνεται πως έχει γλιτώσει. Όμως η υπόλοιπη πόλη, που βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Πριν από λίγες ώρες ένας άνδρας που είχε αναζητήσει καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο επέστρεψε για να βρει το σπίτι του, το οποίο όμως έχει καταρρεύσει. Έκλαιγε και φώναζε.

Πάντως, το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι, ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Κατρίνα αποδυναμώνεται σταδιακά και ότι πλέον εντάσσεται στην κατηγορία της τροπικής καταιγίδας.

Ανυπολόγιστο κόστος

Ανυπολόγιστο είναι το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι και 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Σημαντικές θα είναι και οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθεί κι' άλλο, μέσα στις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των ζημιών στα διυλιστήρια.

Οι τιμές του πετρελαίου που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνεπάγονται ακριβά καύσιμα για το αυτοκίνητο, ακριβότερη θέρμανση για το σπίτι, αυξήσεις στα μεταφορικά εισιτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί να περιορίσει τα υπόλοιπα έξοδά του.

Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Γυρίζει εκεί όπου στέφθηκε πρωταθλητής

Εκεί όπου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης θα αγωνίζεται εφεξής ο Καραγκούνης

Στους «Αετούς» της Λισσαβόνας συνεχίζει την καριέρα του ο διεθνής ποδοσφαιριστής Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος θα παίζει πλέον στο γήπεδο Ντα Λουζ όπου τον Ιούλιο του 2004 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

Η Μπενφίκα παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης τον 28χρονο Έλληνα παίκτη, οποίος υπέγραψε συμβόλαιο τριών ετών και θα φορά τη φανέλα με τον αριθμό 10.

«Ήλθα σε μια μεγάλη ομάδα και είμαι έτοιμος και περήφανος που θα συνεχίσω το ποδόσφαιρο εδώ» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Καραγκούνης.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος των πρωταθλητών Πορτογαλίας, Λουίς Φιλίπε Βιεϊρά σημείωσε ότι η απόκτηση του συγκεκριμένου παίκτη αποτελούσε στόχο ονειρικό για την ομάδα, αφού παραλίγο να γίνει η μεταγραφή από την Ίντερ πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο Καραγκούνης είναι ο τρίτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που φορά την κόκκινη φανέλα της Μπενφίκα μετά τον συμπαίκτη του στην εθνική Ελλάδος Τάκη Φύσσα και τον Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη.

Ο βασικός λόγος της μετακίνησης του στη Λισσαβόνα ήταν ότι ο προπονητής του στην Ίντερ Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν τον προόριζε για την αρχική ενδεκάδα και έτσι προτίμησε να πάει σε μια ομάδα όπου θα είναι πρωταγωνιστής.

Από την πλευρά των «Αετών» η προσθήκη του Έλληνα διεθνή στο ρόστερ σίγουρα θα δώσει λύσεις καθώς η Μπενφίκα έχει κάνει ένα πολύ μέτριο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, μετά την ισοπαλία με την υποδεέστερη αγωνιστικά Ακαντέμικα και την εντός έδρας ήττα της τη Ζιλ Βιθέντε με 2-0.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα πήγαινα να παραδοθώ στη Χάγη»

Του ανταποκριτή του BBC στο Μαυροβούνιο, Νικ Χόουτον

Αν και καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς παραμένει ασύλληπτος επί σχεδόν μία δεκαετία. Τώρα, ένα ανώτερο στέλεχος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, τον καλεί να παραδοθεί.

Προσπαθούσα να διαβάσω τα μάτια του Αμφιλόχιου Ράντοβιτς, τα βαθιά καστανά του μάτια.

Τι σκεφτόταν; Τι ήξερε; Γιατί μου τά λεγε ολαυτά;

Ήταν η πρώτη συνέντευξη που έδιδε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία 10 χρόνια.

Όπως ήταν φυσικό, ήταν προσεκτικός: μιλούσε για ένα θέμα εξαιρετικά λεπτόγια τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στην Ευρώπη.

«Πολύ κοντά»

Κάποιος με άριστες επαφές είχε κανονίσει τη συνέντευξη, σε ένα από τα απομεμακρυσμένα μοναστήρια που υπάρχουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου.

Θα μιλούσα με ένα από τα πιο ανώτερα μέλη της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Ορισμένοι πιστεύουν πως ο ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς θα είναι ο επόμενος προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Έχει ο ίδιος άριστες επαφές: η εξαδέλφη του είναι σύζυγος του πρωθυπουργού της Σερβίας.

Ο μητροπολίτης είχε επίσης στενές επαφές και με τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο κ. Κάρατζιτς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία με την κατηγορία της γενοκτονίαςγια το ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Παραμένει ασύλληπτος τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν ανέκαθεν κοντά στην οικογένεια Κάρατζιτς: δικό του ήταν το κήρυγμα που ακούστηκε στην κηδεία της μητέρας του κ. Κάρατζιτς, Γιοβάνκα, πριν από μήνες.

Ήμουν εκεί κι άκουσα τον Αμφιλόχιο να συγκρίνει τη Γιοβάνκα με τις μανάδες Σέρβων ηρώων του παρελθόντος.

Αλλά, όπως φημολογείται, οι σχέσεις του είναι ακόμη πιο στενές: ο Αμφιλόχιος και η Εκκλησία του έχουν κατηγορηθεί πως παρέχουν άσυλο στον κ. Κάρατζιτς.

Βοήθεια

Καθήσαμε στον κήπο της μονής με ένα μικρό τραπέζι απέντι μας. Κάποιος έφερε ένα μικρό πιάτο με ψωμί.

Μοναχές μάς έφεραν κονιάκ και καφέ. Ένας άλλος μοναχός βιντεοσκοπούσε τη συνομιλία μας.

«Για το προσωπικό αρχείο του μητροπολίτη» μού είπαν.

Ήρθαμε στις ερωτήσεις.

Προστατεύει η Εκκλησία του τον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Κατηγορηματικό όχι.

Πότε είδε για τελευταία φορά τον κ. Κάρατζιτς; Πριν από 10 χρόνια.

Θα βοηθούσε τον κ. Κάρατζιτς αν του το ζητούσε; Θα βοηθούσε όποιον χρειαζόταν βοήθεια.

Ευθύνες

Κάποια στιγμή του ζήτησα να ξεχάσει πως είναι κληρικός και να κάνει τον ... δημοσιογράφο.

Γέλασε. Γέλασαν όλοικι ο μοναχός που βιντεοσκοπούσε τη συνομιλία μας.

Φανταστείτε πως είστε δημοσιογράφος και μπορείτε να κάνετε στον Ράντοβαν Κάρατζιτς μια ερώτηση. Τι θα τον ρωτούσατε;

Ο μητροπολίτης κοίταξε μπροστά. Μικρή παύση. Χαμογέλασε. «Θα τον ρωτούσα αν προτιμά να ζει σε μια τρύπα, σαν ένα κυνηγημένο ζώο, ή αν προτιμά να πάει στη Χάγη και να παραδοθεί.»

Είπε και κάτι άλλο ο μητροπολίτης.

«Όπως δεν θέλω κανένας να μου επιβάλει τη δική του θέληση, έτσι κι εγώ δεν θέλω να επιβάλω τη δική μου στον κ. Κάρατζιτς» μού είπε.

«Αλλά αν ήμουν στη θέση του, θα πήγαινα στη Χάγη. Θα περίμενα να πάρει τη σωστή απόφαση. Να αναλάβει την ευθύνη.»

Τηλεοπτική έκκληση

Αυτό με εξέπληξε.

Ένας παραδοσιακά στενός σύμμαχος της οικογενείας Κάρατζιτς, κάποιος που είχε μάλιστα κατηγορηθεί πως τον προστάτευε, λέει τώρα πως αν ήταν στη θέση του, θα πήγαινε στη Χάγη.

Σημάδι ίσως αυτό πως αλλάζουν τα πράγματα στα Βαλκάνια, όσον αφορά το μέλλον του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Τον περασμένο μήνα, η σύζυγος του, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε από τη βοσνιακή τηλεόραση έκκληση στον Κάρατζιτς να παραδοθεί για το καλό της οικογένειας.

Πρωτάκουστα λόγια από τον στενότερο και πιο πιστό του σύμμαχο.

Οι φωνές αυτές είναι πανίσχυρες στον κόσμο του κ. Κάρατζιτς. Το ερώτημα είναι αν είναι αρκετά δυνατές για να τις ακούσει.

«Αρνήσεις»

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υποστηρίζουν πως πράκτορες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στο έδαφος της χώρας και προσπαθούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το σημείο όπου κρύβεται ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας. Κι ενδεχομένως, τότε, να έλθουν σε κάποια συμφωνία για την παράδοσή του.

Κάτι γίνεται, από,τι φαίνεται.

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.

Αν βρεθεί τελικά πως ο κ. Κάρατζιτς κρυβόταν στο Μαυροβούνιο, κάτι τέτοιο θα φέρει σε μεγάλη αμηχανία και την Εκκλησία, και την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ιδιαίτερα μετά τις επίμονες αρνήσεις όλων των τελευταίων ετών.

Κεφάλια θα πρέπει να πέσουν.

Ορισμένοι πιστεύουν πως θα ήταν ίσως καλύτερα, αν βρεθεί ο κ. Κάρατζιτς, να βρεθεί νεκρός και όχι ζωντανός.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 14:46 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστρέφει με ασπρόμαυρη φανέλα

Ο άσσος της εθνικής Αγγλίας στο ποδόσφαιρο Μάικλ Όουεν εγκαταλείπει μετά από ένα χρόνο παρουσίας τη Ρεάλ Μαδρίτης επιστρέφοντας στα αγγλικά γήπεδα -αυτή τη φορά όχι με τη κόκκινη φανέλα της πρώην ομάδας του Λίβερπουλ αλλά με την ασπρόμαυρη ριγέ φανέλα της Νιουκάσλ, έναντι τιμήματος 17 εκατομμυρίων στερλινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μετεγγραφή του Μάικλ Όουεν στους ανθρακωρύχους, όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της Νιούκασλ, θα ολοκληρωθεί μετά την υποβολή του σήμερα σε ιατρικές εξετάσεις και ο 25χρονος σκόρερ θα υπογράψει συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων.

Το αθλητικό τμήμα του BBC έχει πληροφορίες ότι η Λίβερπουλ θα επιδιώξει να «αρπάξει» τον Όουεν την τελευταία στιγμή πριν από την υπογραφή του συμβολαίου.

Ο πρόεδρος της Νιούκασλ, Φρέντι Σέφερντ: «η μετεγγραφή του Μάικλ στις τάξεις της ομάδος είναι η δεύτερη πιο σημαντική στιγμή μου στη Νιουκάσλ μετά την απόκτηση του Άλαν Σίρερ».

Τον Ιούλιο του 1996 η Νιούκασλ απέκτησε τον Σίρερ από την Μπλάκμπερν έναντι 15 εκατομμυρίων λιρών.

«Η απόκτηση του Μάικλ θα είναι σημαντικό επίτευγμα», είπε ο τεχνικός στον πάγκο της Νιούκασλ, Γκρέιαμ Σούνες και πρόσθεσε, «το πιο δύσκολο στο ποδόσφαιρο είναι να βρεις ένα παίκτη που να έχει επαφή με τα δίκτυα. Ο Μάικλ είναι τέτοιος παίκτης».

Ο Μάικλ Όουεν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρεάλ Μαδρίτης αισθανόμενος παραγκωνισμένος μετά την άφιξη των Ρομπίνιο και Ζούλιο Μπαπτίστα στο Μπερναμπέου.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μετανάστες τα θύματα της πυρκαγιάς

Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να σώσουν όλους τους ενοίκους

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του στους συγγενείς των θυμάτων της νέας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Παρίσι σε κτίριο, όπου διέμεναν μετανάστες από την Αφρική.

Είναι η δεύτερη πυρκαγιά σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, ανάμεσά στους τέσσερα παιδιά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας και σε χρόνο μηδέν τύλιξε όλο το ερειπωμένο κτίριο του κεντρικού Παρισιού.

Πάνω από 100 πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά έπειτα από ώρα αλλά δεν μπόρεσαν να σώσουν όλους τους ενοίκους, μέλη 12 οικογενειών μεταναστών από την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Αποτέλεσμα ήταν να καούν ζωντανοί επτά από τους ενοίκους.

Είναι η δεύτερη πυρκαγιά σε κτίριο που στεγάζονται αφρικανοί μετανάστες. Η πρώτη εκδηλώθηκε την Παρασκευή και στοίχισε τη ζωή σε 14 παιδιά και τρεις ενήλικες.

Το περιστατικό εκείνο προκάλεσε καθημερινές διαδηλώσεις μεταναστών στο κέντρο του Παρισιού που απαιτούν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν μετά το δεύτερο πολύνεκρο επεισόδιο.

Πάντως πηγή της αστυνομίας του Παρισιού διέψευσε φήμες που απέδιδαν τις δύο φωτιές σε εσκεμμένο εμπρησμό.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις πρώην ανώτατων αξιωματούχων

Ήταν οι πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν από τη δολοφονία του Ραφίκ αλ Χαρίρι

Η αστυνομία του Λιβάνου συνέλαβε τρεις πρώην ανώτατους αξιωματούχους που χαρακτηρίζονται ως υποστηρικτές της Συρίας.

Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Τζαμίλ Αλ Σαγιέντ, τον πρώην αρχηγό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλί Αλ Χατζ και τον πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Ρεϊμόντ Αζάρ.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, οι συλληφθέντες μαζί με τον αρχηγό της προεδρικής φρουράς που παρουσιάστηκε στη διεθνή επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ, ανακρίνονται ως ύποπτοι στα πλαίσια των ερευνών για τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Βηρυτού, με θύμα τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι.

Και οι τρεις συλληφθέντες είχαν παραιτηθεί μετά τη δολοφονία Χαρίρι, μετά τις μεγάλες αντισυριακές διαδηλώσεις στο Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές του Λιβάνου αναμένεται να ανακρίνουν επίσης τον πρώην βουλευτή, Νασίρ Καντίλ.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 14:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίπαλος του Σαρόν, ο Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πιστεύει ότι η ηγεσία του Σαρόν καταστρέφει το Λικούντ

Ο δεύτερος τη τάξει στο κυβερνών κόμμα του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αριέλ Σαρόν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ υποστήριξε ότι οι ενέργειες του κ. Σαρόν καταστρέφουν το κόμμα.

«Το Λικούντ χρειάζεται έναν ηγέτη, ο οποίος θα μπορέσει να φέρει την ενότητα στον κόμμα και να το οδηγήσει στη νίκη», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ.

Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του Λικούντ αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2005.

Ο Νετανιάχου θα κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφιος των σκληροπυρηνικών δεξιών του Λικούντ, οι οποίοι διαφωνούν με την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας και μέρος της Δυτικής Όχθης.

Εξάλλου και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραιτήθηκε του υπουργικού του αξιώματος τον περασμένο μήνα για τον ίδιο λόγο.

Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2006.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ερευνών και καταγγελιών συνέχεια

Οι συγγενείς των 121 θυμάτων ζητούν απαντήσεις από τις κυπριακές αρχές

Νέες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας έκανε ο υπεύθυνος του τομέα αδειοδότησης, Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, ο οποίος είπε ότι «οι υπεύθυνοι γνωρίζουν πολύ καλά τα κενά, αλλά τα αποκρύπτουν επιμελώς».

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως οι τρεις βασικοί τομείς ασφάλειας των πτήσεων λειτουργούν χωρίς επίσημο οργανόγραμμα, «με μια δομή - φάντασμα», με αποτέλεσμα να έχει υπαλλήλους, που οργανικά δεν υφίστανται.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου ουδείς αναφέρθηκε σε κάποιο πρόγραμμα, το οποίο να οριοθετεί χρονικά την αυτονόμηση του τμήματος ασφάλειας πτήσεων και την ικανότητά του να επιτελέσει το έργο, που έπρεπε να επιτελεί εδώ και χρόνια.

«Το πρόβλημα της Πολιτικής Αεροπορίας είναι ότι δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει σε βάθος χρόνου για να οργανωθεί και να επιτελέσει το έργο του», ανέφερε.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε επίσης πως είχε θέσει τα θέματα αυτά και σε συνάντησή του, στις 5 Ιουλίου, με το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών, θέτοντας από τότε την παραίτησή του στη διάθεσή του υπουργείου.

Επιπλέον αφού τόνισε ότι προσελήφθη ως υπεύθυνος αυτού του τομέα και όχι ως χειριστής αεροσκάφους, για το οποίο είχε χάσει την άδειά του για λόγους υγείας, πρόσθεσε πως έδωσε, ήδη, δύο καταθέσεις στην αστυνομία, πριν τις δημόσιες δηλώσεις του και πως δεν του έχει ζητηθεί να δώσει άλλη.

Τέλος, υπενθύμισε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Ακριβό Τσολάκη, όπως και όλοι οι υπάλληλοι του τομέα ασφάλειας.

Επίσκεψη κλιμακίου ερευνών

Στο μεταξύ με συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον υπουργό Συγκοινωνιών, Χάρη Θράσου, άρχισε τις επαφές του στην Κύπρο το κλιμάκιο της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων υπό τον πρόεδρό της, Ακριβό Τσολάκη.

Το κλιμάκιο έγινε αργότερα δεκτό από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Συγκοινωνιών, ο κ. Τσολάκης διαβεβαίωσε ότι η τραγωδία θα διερευνηθεί και θα δικαιωθούν και οι ψυχές των θυμάτων αλλά και οι συγγενείς τους.

Επιπλέον, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και των άλλων μελών της επιτροπής προς τους συγγενείς, τονίζοντας ότι και ο ίδιος έχασε το γιό του πριν ένα χρόνο και νοιώθει τον πόνο.

Ο κ. Θράσου, από την πλευρά του, δήλωσε πως διαβεβαίωσε τον κ. Τσολάκη ότι όλα τα τμήματα του υπουργείου Συγκοινωνιών και άλλων υπουργείων είναι στη διάθεση των μελών της Διερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και στοιχεία, που θα ζητήσει.

Όπως είπε ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, ο επαγγελματισμός των μελών της επιτροπής αποτελούν εχέγγυα ότι θα απαντηθούν τα ερωτήματα που αιωρούνται και θα διακριβωθούν τα αίτια, τα οποία προκάλεσαν τη συντριβή του αεροσκάφους, γιά να προσθέσει πως «τότε θα αναζητηθούν οι ευθύνες, όποιες και αν είναι».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις επικρίσεις εναντίον του από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, όσον αφορά την επάρκεια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ο υπουργός Συγκοινωνιών, αφού ανέφερε ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν σε βάθος, πρόσθεσε πως κανένας δεν είναι ένοχος, προτού αποδειχθεί η ενοχή του με βάση το νόμο.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Η πορεία του ελληνικού τουρισμού και το νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής με εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα και διευκρίνισε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η Ελλάδα επανέκτησε τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και θεωρείται ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς.

Εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι η αύξηση του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι θα είναι σε διψήφια ποσοστά και ο κ. Αβραμόπουλος απέδωσε αυτήν την αυξητική τάση στο γενικότερο «συμμάζεμα» της χώρας και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι το νομοθετικό έργο, το οποίο θα δρομολογηθεί τους επόμενους μήνες, θα δώσει έμφαση στις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού και θα επιδιώξει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό θα κατατεθεί στη βουλή μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για την «απόσυρση» των παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, οι οποίες είτε υπολειτουργούν, είτε βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επιχειρηματίες και αναμένονται αποκρατικοποιήσεις τουριστικών μονάδων με μακροχρόνια μίσθωση.

Αύξηση του τουρισμού

Σύμφωνα με πρόβλεψη εκτίμηση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) αναμένεται αύξηση 8% στις αφίξεις τουριστών το τρέχον έτος, γεγονός που αποτελεί μια άκρως ευχάριστη εξέλιξη στην παρούσα φάση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΙΤΕΠ χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητη την κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού, σε ότι αφορά τη διαφήμιση και άλλα συναφή μέσα, στα οποία αποδίδει τα θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΙΤΕΠ το «στοίχημα» για την Ελλάδα είναι η διατήρηση της αύξησης στην τουριστική κίνηση, το οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξάλειψη των φαινομένων δυσφήμισης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ΙΤΕΠ η αύξηση στην τουριστική κίνηση δεν ήταν ομοιόμορφη. Η Ρόδος και η Κρήτη εξακολουθούν να διατηρούν τα πρωτεία, ενώ η πρωτεύουσα εξακολούθησε να επιτυγχάνει υψηλό ρυθμό αφίξεων αύξηση 13%.

Οι περιοχές, που υστερούν, εντοπίζονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Ιόνια Νησιά, όπου οι ρυθμοί μεταβολής παρέμειναν αρνητικοί, με μια σχετική βελτίωση για τον μήνα Ιούλιο.


Γαλλοβελγικές «μαύρες λίστες»

Η Βρετανία είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έχει καταρτίσει «μαύρες λίστες»

Γαλλία και Βέλγιο έδωσαν στη δημοσιότητα τις «μαύρες λίστες» των αεροπορικών εταιρειών, στις οποίες εφεξής θα απαγορεύεται η πτήση των αεροσκαφών τους στην επικράτεια των δύο κρατών για «λόγους ασφαλείας».

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας προχώρησε σε απαγόρευση των πτήσεων των εξής αεροπορικών εταιρειών: «Ερ Κορίο» της Βορείου Κορέας, «Ερ Σεν-Τόμας» των ΗΠΑ, «Ιντερνάσιοναλ Ερ Σέρβις» της Λιβερίας, «Ερ Μοζαμπίκ» και της θυγατρικής της, «Τρανσέργουεϊς» και «Πουκέ Έρλαϊνς» της Ταϊλάνδης.

Η βελγική «μαύρη λίστα» αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιούνταν σε πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων: Πρόκειται για τις εξής εννέα: «Άφρικα Λάινς» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, «Ερ Μέμφις» της Αιγύπτου, «Ερ Βαν Έρλαϊνς» της Αρμενίας, «Σέντραλ Ερ Εξπρές» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, «Ιντερνάσιοναλ Ερ Τουρς Λίμιτιντ» της Νιγηρίας, «Τζόνσονς Ερ Λίμιτιτιντ» της Γκάνα, «Σίλβερ Κάργκο Φράιτερς» της Ρουάντα, «Σάουθ Έρλαϊνς» της Ουκρανίας και «ICTTPW» της Λιβύης.

Μέχρι προσφάτως η Βρετανία και η Ελβετία ήταν οι μοναδικές δύο ευρωπαϊκές χώρες που είχαν καταρτίσει καταλόγους με απαγορευμένες εταιρείες. «Μαύρες λίστες» καταρτίζονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Σάββατο στο συνέδριο της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας απηύθυναν έκκληση για την υιοθέτηση κοινών ευρωπαϊκών κριτηρίων για τις «μαύρες λίστες».

Ωστόσο, οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες συμφωνίας για τις «μαύρες λίστες» είναι ελάχιστες, ιδίως εφόσον η Ιταλία εμμένει στην κατάρτιση ενός καταλόγου με τις ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, τα ονόματα των αεροπορικών εταιρειών στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος των αεροσκαφών στη γαλλική επικράτεια.

Οι ενέργειες της γαλλικής κυβέρνησης γίνονται στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 16ης Αυγούστου στη Βενεζουέλα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 152 Γάλλους υπηκόους.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές επιδρομές ΗΠΑ

Η αντίσταση στις αμερικανικές δυνάμεις έχει ως ορμητήριο το δυτικό Ιράκ

Στο Ιράκ δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από κύμα αεροπορικών επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών δυτικά της Βαγδάτης, στην περιοχή που συνορεύει με τη Συρία.

Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ στην περιοχή συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ φατριών που υποστηρίζουν την εξέγερση και αυτών που έχουν συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Όπως δήλωσε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου στην πόλη Καΐμ, 35 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο μετά την στόχευση ενός σπιτιού από αμερικανικές βόμβες ενώ 12 άτομα σκοτώθηκαν σε δεύτερο βομβαρδισμό μιας οικίας.

Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε πολλαπλές επιθέσεις με στόχο κρησφύγετα ανταρτών στην περιοχή και ότι σκοτώθηκε ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα ονόματι Αμπού Ισλάμ και άλλοι συμμαχητές του κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού της κωμόπολη Καράμπιλα, που βρίσκεται κοντά στο Καΐμ.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι καταστράφηκε άλλο ένα ορμητήριο των τρομοκρατών με τη ρίψη δύο βομβών βάρους 500 λιβρών σε κάθε ένα από τα κρησφύγετά τους.

Πάντως η ίδια εκπρόσωπος δεν θέλησε να αναφερθεί σε αριθμούς θυμάτων που προκάλεσαν οι βομβιαρδισμοί.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Το πορτρέτο ενός δολοφόνου»

Ο Τζακ ο αντεροβγάλτης σκότωνε πόρνες στο Ιστ Εντ του Λονδίνου

Έκπληξη προκάλεσε στους αναγνώστες της Γκάρντιαν και της Ιντιπέντεντ μία ολοσέλιδη καταχώρηση που δημοσίευσαν τα φύλλα των δύο αυτών εφημερίδων το περασμένο Σάββατο.

Την ιδέα γιαυτές τις καταχωρήσεις είχε η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας Πατρίτσια Κόρνγουελ η οποία έχει γράψει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο Portrait of a Killer, Jack the Ripper: Case Closed (Πορτρέτο ενός δολοφόνου, Τζακ ο αντεροβγάλτης: O φάκελος έκλεισε).

Στο βιβλίο της αυτό η κ. Κόρνγουελ υποστηρίζει πως ο δολοφόνος που υπέγραφε ως «Jack the Ripper» δεν ήταν ο για πολλά χρόνια θεωρούμενος ύποπτος δούκας του Κλάρενς, αλλά ο ζωγράφος Γουόλτερ Ρίτσαρντ Σίκερτκάτι που οι επικριτές της Αμερικανίδας συγγραφέως αμφισβητούν.

Διάφοροι ειδικοί, για παράδειγμα, υπογραμμίζουν πως πολλές επιστολές που υποτίθενται πως προέρχονταν από τον «Τζακ τον αντεροβγάλτη» ήταν ψεύτικες και πως η Σκότλαντ Γιαρντ είχε λάβει κι εξακολουθούσε να λαμβάνει ως τον περασμένο αιώνα τέτοιες επιστολές.

Αν αποδείξουν πως ο Τζακ ο αντεροβγάλτης δεν ήταν ο Γουόλτερ Ρίτσαρντ Σίκερτ, αλλά κάποιος άλλος, θα είμαι η πρώτη που θα τους συγχαρώ

Πατρίτσια Κόρνγουελ

Όπως επίσης επισημαίνουν, τα στοιχεία που κομίζει η Πατρίτσια Κόρνγουελ στο βιβλίο της δείχνουν απλώς πως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στον Σίκερτ και στα γράμματα αυτά, όχι όμως και με τις δολοφονίες.

Η συγγραφέας, πάντως, έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία από εξετάσεις DNA που συνδέουν τον Σίκερτ με τα εγκλήματα, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως πλήρως αποδεικτικά.

Η ίδια η κ. Κόρνγουελ, εν τω μεταξύ, έχει παραδεχτεί πως αν και δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο Σίκερτ ήταν στο Λονδίνο όταν είχαν γίνει όλα τα εγκλήματα, κανείς δεν έχει αποδείξει πως ήταν κάπου αλλού.

Λέγεται πως για κάθε καταχώρηση η κ. Kόρνγουελ πλήρωσε 10.000 λίρες (περίπου 14.000 ευρώ)

Η Αμερικανίδα συγγραφέας, λοιπόν, που λέγεται πως ανέλαβε η ίδια το κόστος της δημοσίευσης αυτών των καταχωρήσεων, υποστηρίζει πως έχουν άδικο οι επικριτές της, τονίζει πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει και καλεί όσους δεν δέχονται τη δική της θεωρία να κομίσουν στοιχεία που ναποδεικνύουν την ενοχή κάποιου υπόπτου.

«Αν αποδείξουν πως ο Τζακ ο αντεροβγάλτης δεν ήταν ο Γουόλτερ Ρίτσαρντ Σίκερτ, αλλά κάποιος άλλος, θα είμαι η πρώτη που θα τους συγχαρώ» τονίζει η Πατρίτσια Κόρνγουελ και προσθέτει πως στις αρχές του 2006 θα επανεκδοθεί το βιβλίο της, ενσωματώνοντας όλα τα καινούργια στοιχεία που υπάρχουν για την υπόθεση.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα πήγαινα να παραδοθώ στη Χάγη»

Του ανταποκριτή του BBC στο Μαυροβούνιο, Νικ Χόουτον

Αν και καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς παραμένει ασύλληπτος επί σχεδόν μία δεκαετία. Τώρα, ένα ανώτερο στέλεχος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, τον καλεί να παραδοθεί.

Προσπαθούσα να διαβάσω τα μάτια του Αμφιλόχιου Ράντοβιτς, τα βαθιά καστανά του μάτια.

Τι σκεφτόταν; Τι ήξερε; Γιατί μου τά λεγε ολαυτά;

Ήταν η πρώτη συνέντευξη που έδιδε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία 10 χρόνια.

Όπως ήταν φυσικό, ήταν προσεκτικός: μιλούσε για ένα θέμα εξαιρετικά λεπτόγια τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στην Ευρώπη.

«Πολύ κοντά»

Κάποιος με άριστες επαφές είχε κανονίσει τη συνέντευξη, σε ένα από τα απομεμακρυσμένα μοναστήρια που υπάρχουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου.

Θα μιλούσα με ένα από τα πιο ανώτερα μέλη της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Ορισμένοι πιστεύουν πως ο ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς θα είναι ο επόμενος προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Έχει ο ίδιος άριστες επαφές: η εξαδέλφη του είναι σύζυγος του πρωθυπουργού της Σερβίας.

Ο μητροπολίτης είχε επίσης στενές επαφές και με τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο κ. Κάρατζιτς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία με την κατηγορία της γενοκτονίαςγια το ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Παραμένει ασύλληπτος τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν ανέκαθεν κοντά στην οικογένεια Κάρατζιτς: δικό του ήταν το κήρυγμα που ακούστηκε στην κηδεία της μητέρας του κ. Κάρατζιτς, Γιοβάνκα, πριν από μήνες.

Ήμουν εκεί κι άκουσα τον Αμφιλόχιο να συγκρίνει τη Γιοβάνκα με τις μανάδες Σέρβων ηρώων του παρελθόντος.

Αλλά, όπως φημολογείται, οι σχέσεις του είναι ακόμη πιο στενές: ο Αμφιλόχιος και η Εκκλησία του έχουν κατηγορηθεί πως παρέχουν άσυλο στον κ. Κάρατζιτς.

Βοήθεια

Καθήσαμε στον κήπο της μονής με ένα μικρό τραπέζι απέντι μας. Κάποιος έφερε ένα μικρό πιάτο με ψωμί.

Μοναχές μάς έφεραν κονιάκ και καφέ. Ένας άλλος μοναχός βιντεοσκοπούσε τη συνομιλία μας.

«Για το προσωπικό αρχείο του μητροπολίτη» μού είπαν.

Ήρθαμε στις ερωτήσεις.

Προστατεύει η Εκκλησία του τον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Κατηγορηματικό όχι.

Πότε είδε για τελευταία φορά τον κ. Κάρατζιτς; Πριν από 10 χρόνια.

Θα βοηθούσε τον κ. Κάρατζιτς αν του το ζητούσε; Θα βοηθούσε όποιον χρειαζόταν βοήθεια.

Ευθύνες

Κάποια στιγμή του ζήτησα να ξεχάσει πως είναι κληρικός και να κάνει τον ... δημοσιογράφο.

Γέλασε. Γέλασαν όλοικι ο μοναχός που βιντεοσκοπούσε τη συνομιλία μας.

Φανταστείτε πως είστε δημοσιογράφος και μπορείτε να κάνετε στον Ράντοβαν Κάρατζιτς μια ερώτηση. Τι θα τον ρωτούσατε;

Ο μητροπολίτης κοίταξε μπροστά. Μικρή παύση. Χαμογέλασε. «Θα τον ρωτούσα αν προτιμά να ζει σε μια τρύπα, σαν ένα κυνηγημένο ζώο, ή αν προτιμά να πάει στη Χάγη και να παραδοθεί.»

Είπε και κάτι άλλο ο μητροπολίτης.

«Όπως δεν θέλω κανένας να μου επιβάλει τη δική του θέληση, έτσι κι εγώ δεν θέλω να επιβάλω τη δική μου στον κ. Κάρατζιτς» μού είπε.

«Αλλά αν ήμουν στη θέση του, θα πήγαινα στη Χάγη. Θα περίμενα να πάρει τη σωστή απόφαση. Να αναλάβει την ευθύνη.»

Τηλεοπτική έκκληση

Αυτό με εξέπληξε.

Ένας παραδοσιακά στενός σύμμαχος της οικογενείας Κάρατζιτς, κάποιος που είχε μάλιστα κατηγορηθεί πως τον προστάτευε, λέει τώρα πως αν ήταν στη θέση του, θα πήγαινε στη Χάγη.

Σημάδι ίσως αυτό πως αλλάζουν τα πράγματα στα Βαλκάνια, όσον αφορά το μέλλον του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Τον περασμένο μήνα, η σύζυγος του, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε από τη βοσνιακή τηλεόραση έκκληση στον Κάρατζιτς να παραδοθεί για το καλό της οικογένειας.

Πρωτάκουστα λόγια από τον στενότερο και πιο πιστό του σύμμαχο.

Οι φωνές αυτές είναι πανίσχυρες στον κόσμο του κ. Κάρατζιτς. Το ερώτημα είναι αν είναι αρκετά δυνατές για να τις ακούσει.

«Αρνήσεις»

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υποστηρίζουν πως πράκτορες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στο έδαφος της χώρας και προσπαθούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το σημείο όπου κρύβεται ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας. Κι ενδεχομένως, τότε, να έλθουν σε κάποια συμφωνία για την παράδοσή του.

Κάτι γίνεται, από,τι φαίνεται.

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.

Αν βρεθεί τελικά πως ο κ. Κάρατζιτς κρυβόταν στο Μαυροβούνιο, κάτι τέτοιο θα φέρει σε μεγάλη αμηχανία και την Εκκλησία, και την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ιδιαίτερα μετά τις επίμονες αρνήσεις όλων των τελευταίων ετών.

Κεφάλια θα πρέπει να πέσουν.

Ορισμένοι πιστεύουν πως θα ήταν ίσως καλύτερα, αν βρεθεί ο κ. Κάρατζιτς, να βρεθεί νεκρός και όχι ζωντανός.


«Το ταμείον είναι μείον»

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, η εισοδηματική πολιτική του 2006, και ο στόχος για μείωσης του ελλείμματος χωρίς την επιβολή νέας φορολογίας είναι από τα βασικά θέματα στις ελληνικές εφημερίδες της Τρίτης.

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 8.300 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα ονόματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Με άριστα το 20 και με 10 μόνο θα περνούν οι υποψήφιοι.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ποδιές... από χρυσάφι. "Πολυέξοδη πασαρέλα"... οι αυλές των σχολείων. Πανάκριβες αγορές ρούχων και αξεσουάρ για να μη νιώθουν μειονεκτικά τα παιδιά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορίζονται 17.800 εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Η ΑΥΓΗ: Το πετρέλαιο "καίει" και τους μισθούς! Άγγιξε τα 70 δολ. το βαρέλι χθες λόγω του τυφώνα στις ΗΠΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυθαίρετα 1.000 τ.μ. στην καρδιά της Αθήνας στην "Αίγλη" του Ζαππείου κατασκεύασε ο απατεώνας Κοντομηνάς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η μάχη των μισθών. Αυξήσεις 7% - 8% ζητούν οι εργαζόμενοι. Άρχισαν διαπραγματεύσεις για την εισοδηματική πολιτική του 2006.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνουν 17.800 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ναι σε όλα από Αλογοσκούφη στη Μαριέττα.

ΕΘΝΟΣ: Αφαίμαξη 82 -140 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά. Ποια βασικά είδη χτυπά το νέο κύμα ακρίβειας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και... Καταντήσαμε ΠΕ - ΤΡΕΛ (ΑΙ) ΟΚΟΜΕΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαρωτικοί έλεγχοι στην Αγορά. Μπλόκο στις ανατιμήσεις επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 3.576 νέες θέσεις σε υπουργεία - ΔΕΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τυφώνας ανατιμήσεων. ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ των καταναλωτών ΑΜΗΧΑΝΙΑ της κυβέρνησης.

ΕΣΤΙΑ: Προς αδιέξοδο Ευρώπη με Τουρκία. Άκρως υποκριτική η στάσις των Ευρωπαίων ηγετών.

ESPRESSO: Γιατί ο Μάκης μετακόμισε στην Εκάλη. Η βίλα που θα στεγάσει τη νέα του ζωή με την Κιμ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εφικτοί οι στόχοι μεταρρυθμίσεων χωρίς νέα μέτρα. Μείωση ελλειμμάτων - Όχι άλλοι φόροι.

Ο ΛΟΓΟΣ: SUPER Ανατιμήσεις... φοβάται η κυβέρνηση από την εκτίναξη του Πετρελαίου. "Πονοκέφαλος" για το οικονομικό επιτελείο.

ΤΑ ΝΕΑ: Πετρο-τυφώνας σαρώνει τους μισθούς. Ενώ η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά...

Η ΝΙΚΗ: Τυφώνας ακρίβειας. Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το πετρέλαιο ανά βαρέλι.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ": Πετά στο δρόμο 135 εργαζόμενους.

TRAFFIC NEWS: Μας κλέβουν τη δουλειά τα κολ γκερλ της σόουμπιζ. Κραυγή απόγνωσης από ιερόδουλες.

Η ΧΩΡΑ: Αρένα το ΠΑΣΟΚ. Βόρειοι και Νότιοι για τη ΔΕΘ. Τι θα γίνει κατά την επίσκεψη του Γιώργου.

City Press: Κοινωνικές εντάσεις λόγω πετρελαίου.

Μetro: Συναγερμός για την τιμή του πετρελαίου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγορά: ανοιχτά και την Κυριακή. Τα μπαράκια της Θεσσαλονίκης ανοίγουν "παράθυρο" στο νόμο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Παραίτηση αιφνιδιασμός στη Νομαρχία. Ο Γ. Γραμματέας Αν. Καρυπίδης εγκαταλείπει τον Π. Ψωμιάδη για να πολιτευθεί στις Σέρρες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δοκιμάζεται σκληρά, αλλά αντέχει η ΔΕΘ... Έρευνα του "ΤτΘ" με την ευκαιρία έναρξης της 70ής διοργάνωσης.

Πετρέλαιο-Ανατιμήσεις

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "βαρύ πλήγμα δέχονται οι μισθοί από τον πετρο-τυφώνα. Οι βιομήχανοι προαναγγέλλουν κύμα ακρίβειας και δηλώνουν αδυναμία για αυξήσεις μισθών, ενώ η κυβέρνηση ξέχασε το επίδομα θέρμανσης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "στον Κόλπο του Μεξικού χτύπησε ο τυφώνας "Κατρίνα" αλλά στην Ελλάδα σηκώνεται το κύμα ανατιμήσεων. Δεν θα επωμιστούμε το κόστος από το πετρέλαιο (ξεπέρασε χθες τα 70 δολάρια) δηλώνουν οι βιομήχανοι και ετοιμάζουν ανατιμήσεις σε ψωμί, γαλακτοκομικά, λάδι και άλλα είδη σούπερ μάρκετ. Ακολουθούν κόμιστρα, ενώ την Πέμπτη ξεκινούν τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ήδη έχουν αυξηθεί οι τιμές στα σχολικά είδη γύρω στο 18%. Η ΓΣΕΕ ζητεί αυξήσεις 7,5-8% για να καλυφθούν οι απώλειες. "Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι ανοιχτοχέρηδες", απαντούν οι βιομήχανοι. Διάλογο ΓΣΕΕ-εργοδοτών ζητεί ο Αλογοσκούφης".

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "η ΓΣΕΕ ανοίγει τη μάχη των μισθών με υψηλές διεκδικήσεις καθώς το κύμα ανατιμήσεων που προκαλεί η πετρελαϊκή κρίση έχει διαβρώσει τα εισοδήματα. Η διεκδίκηση αυξήσεων 7%-8% στους μισθούς, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους χαμηλόμισθους, η ακύρωση του νόμου Παναγιωτόπουλου για το ελαστικό ωράριο και η απόκρουση των κυοφορούμενων αλλαγών στο καθεστώς μονιμότητας των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ αποτελούν τα κεντρικά αιτήματα της ΓΣΕΕ".

Η Traffic News υποστηρίζει ότι "την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που προκαλεί στις επιχειρήσεις η εκρηκτική άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εξέφρασε χθες στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος".

Η METRO γράφει ότι "φωτιές" ανάβει στην κυβέρνηση το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψαν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το βαρέλι να "φλερτάρει" τα 70 δολάρια στις διεθνείς αγορές και τις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Από την τρίμηνη και πλέον παραμονή των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα το εισόδημα των πολιτών υπόκειται ασφυκτικές πιέσεις, με τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών να χτυπούν "κόκκινο". Πέραν του πονοκεφάλου που προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο το νέο πληθωριστικό κύμα και οι "τρύπες" του Προϋπολογισμού για δαπάνη πετρελαίου, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις παρενέργειες που προκαλεί στα εισοδήματα η ξέφρενη πορεία του πετρελαίου, την ίδια στιγμή που ο ορίζοντας αποκλιμάκωσης των τιμών του "μαύρου χρυσού" εξακολουθεί να είναι θολός".

Σύμφωνα με την City Press "Γ. Μυλωνάς, πρόεδρος ΣΒΒΕ: Οι βιομήχανοι δεν μπορούμε να είμαστε ανοιχτοχέρηδες με το πετρέλαιο στα ύψη. Χ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ: Έχουμε να κάνουμε με... "καβουροτσέπηδες". Η ΓΣΕΕ διεκδικεί διορθωτικές αυξήσεις 2% λόγω πληθωρισμού και επίδομα θέρμανσης για τους μη προνομιούχους. Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων. Θρίαμβος των διεθνών κερδοσκόπων, με το βαρέλι του πετρελαίου να αγγίζει προς στιγμήν τα 70 δολάρια λόγω του τυφώνα "Κατρίνα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "σαρωτικοί έλεγχοι ξεκινούν σε όλο το φάσμα της αγοράς, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ακόμα ανάχωμα στο επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο αρμόδιος για θέματα αγοράς υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου ξεκινούν κύκλο επαφών με φορείς της αγοράς, με στόχο να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση".

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "εκτός ελέγχου" φαίνεται ότι κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, προξενώντας έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινή γνώμη και προκαλώντας "κύμα" ανατιμήσεων στη χώρα μας. Με τις υποδομές παραγωγής να βρίσκονται στα όριά τους και την κερδοσκοπία να φουντώνει, οι φόβοι για συνέχιση της ανόδου του "μαύρου χρυσού" είναι πλέον υπαρκτοί στη διεθνή κοινότητα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "σε "πονοκέφαλο" για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξελίσσεται το ράλι του πετρελαίου. Οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, συγκρατημένες αυξήσεις σε μισθούς προαναγγέλλουν οι εργοδότες".

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων που προκαλεί στο κόστος ζωής η ξέφρενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου ζητεί η ΓΣΕΕ, αλλά οι βιομήχανοι, επικαλούμενοι την "ανταγωνιστικότητα", αρνούνται να συζητήσουν θέμα μισθολογικών αυξήσεων. Την ίδια ώρα προχωρούν σε αυξήσεις των προϊόντων".

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σε "πονοκέφαλο" για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξελίσσεται το ράλι του πετρελαίου, η τιμή του οποίου ξεπέρασε χθες, προς στιγμήν, και τα 70 δολάρια το βαρέλι! Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου έφτασε στα 70,80 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 69,75 δολάρια, αυξημένη κατά 3,62 δολάρια από το κλείσιμο των 66,13 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "η ακρίβεια αδειάζει το πορτοφόλι της ελληνικής οικογένειας. Στα άλματα του πετρελαίου προστίθενται εκρηκτικές αυξήσεις σε τρόφιμα, δίδακτρα και άλλα βασικά είδη και υπηρεσίες".

Μεταρρυθμίσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "τα στοιχεία εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού με τα οποία έχει εφοδιάσει τον πρωθυπουργό ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έχουν ενθαρρύνει τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος βλέπει τώρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία την εξέλιξη της οικονομίας το 2006. Φαίνεται να είναι πλέον εφικτός ο στόχος για τον οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι της Κομισιόν για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006 και μάλιστα χωρίς να απαιτείται η επιβολή νέων φορολογικών μέτρων. Συνεπώς, ο κ. Καραμανλής μπορεί να εμφανισθεί στη ΔΕΘ με τη σιγουριά του πρωθυπουργού που πέτυχε να ελέγξει τα τεράστια ελλείμματα και χρέη τα οποία του κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ και να διαβεβαιώσει τον λαό ότι η εθνική οικονομία θα εξυγιανθεί χωρίς να καταστεί αναγκαία η επιβολή μέτρων λιτότητας".

Αεροπορική τραγωδία

H ESPRESSO γράφει ότι " ένταση έχει ξεσπάσει μεταξύ των Κυπρίων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Ακριβού Τσολάκη, για τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους".

Παιδεία

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι " με απόφαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου μειώνεται ο ανώτατος αριθμός των μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια - Λύκεια) από 35 σε 30 ανά τμήμα, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των μαθητών, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών για την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "συνεργείο της Πολεοδομίας Αθηνών με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Βαρθαλίτη διενήργησαν χθες αυτοψία στα ΤΡΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ που φτιάχνει ο απατεώνας Κοντομηνάς στην καρδιά της Αθήνας, 100 μέτρα από το Σύνταγμα, στο ιστορικό Μνημείο του Ζαππείου , την "Αίγλη".

ΔΕΘ

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σοβαρή πολιτική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις σοβεί στο ΠΑΣΟΚ για...ασήμαντη αφορμή. Βουλευτές και στελέχη διαφωνούν ακόμη και για τον τρόπο επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ χωριζόμενοι σε στρατόπεδα Βορείων και Νοτίων. Στα χαρακώματα και για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης μετά την πρωτοβουλία Δαμανάκη για προσέγγιση αριστερών υποψηφίων".

Ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δεν έχει προηγούμενο. Και αποκαλύπτει την απίστευτη υποκρισία κάποιων Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι, αν και εμφανίζωνται τώρα αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας, δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα πουν το "Όχι".

Σωληνουργεία Κορίνθου

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "την ώρα που ένας συνάδελφός τους στο κάτεργο του Στασινόπουλου στη Θήβα έπεφτε νεκρός πάνω στο μεροκάματο, οι 135 εργάτες των "Σωληνουργείων Κορίνθου" - ανήκουν στον ίδιο όμιλο- έπαιρναν το διαβατήριο για την ανεργία. Η εργοδοσία αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο ελέω "ανταγωνιστικότητας" αφού πρώτα ξεζούμισε εκατοντάδες εργαζόμενους και "έστειλε" στο θάνατο άλλους έξι".

Μαθητές

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των σχολικών ειδών. Οι μαθητές ετοιμάζονται να επανέλθουν στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και οι γονείς πληρώνουν ώστε το κάθε παιδί να έχει όλα όσα χρειάζεται στο σχολείο (μολύβια, τετράδια και άλλα). Τα τελευταία χρόνια όμως ο σχολικός προϋπολογισμός για κάθε παιδί έχει "φουσκώσει" καθώς οι αυλές των σχολείων έχουν μετατραπεί σε πασαρέλες. Οι μαθητές απαιτούν από τους γονείς τους ακριβά ρούχα, επειδή τα φορούν οι φίλοι τους και πολλές φορές νιώθουν μειονεκτικά επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να αγοράσουν τις φίρμες με τις οποίες ντύνονται οι συμμαθητές τους".

Εκπαιδευτικοί

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "στον άμεσο διορισμό 8.300 μόνιμων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και 9.500 αναπληρωτών προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου στις 12 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "το "πράσινο φως" στο υπουργείο Παιδείας για τον άμεσο διορισμό 8.300 μόνιμων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 9.500 αναπληρωτών έδωσε το υπουργείο Οικονομίας".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι " με βασικό στόχο να μην παρατηρηθούν φέτος κενά στις θέσεις διδακτικού προσωπικού, το υπουργείο Παιδείας κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε τα κονδύλια για τους απαραίτητους διορισμούς. Έτσι, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά, χωρίς προβλήματα".

Προσλήψεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ανοιχτές" είναι 3.576 θέσεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο. Σε 17 νοσοκομεία της χώρας προκηρύχθηκαν 426 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης η ΕΡΤ Α.Ε. θα προσλάβει 130 υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου. Ως προς το εποχικό προσωπικό, ξεχωρίσει η προκήρυξη του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων για 1.804 ωρομίσθιους εκπαιδευτές".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Οβίδα με ... διαβατήριο

Ο κ. Σμιθ δείχνοντας το διαβατήριό του πριν απτην εκτόξευση

Ο κ. Ντέιβιντ Σμιθ έχει ένα μάλλον ασυνήθιστο επάγγελμα: κάνει την ανθρώπινη ... οβίδα.

Και με την ιδιότητά του αυτή αποφάσισε να διασχίσει τα μεξικανικά σύνορα και να μπει στις ΗΠΑπετώντας από την Τιχουάνα του Μεξικού στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως δήλωσε ο γιός του, που επαγγέλλεται κι αυτός την ανθρώπινη οβίδα, ο κ. Σμιθ είναι ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο διεθνή σύνορα.

Ο κ. Σμιθ, πριν μπει στο κανόνιι που θα τον εκτόξευε στην απέναντι χώρα το περασμένο Σάββατο, φρόντισε να πάρει μαζί του και το διαβατήριό του.

Οι αμερικανικές αρχές δεν έφεραν καμία αντίρρηση.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων Μεξικού-HΠΑ έδωσε στον κ. Σμιθ την άδεια που χρειαζόταν.

«Ήθελα ο πατέρας μου να έχει επισήμως το πράσινο φως, γιατί, διαφορετικά, μπορεί να κατέληγε σε κανένα κρατητήριο» δήλωσε ο γιός του.

Ανθρώπινες οβίδες δεν είναι μόνον ο κ. Σμιθ και ο γιός του: είναι και οι δύο κόρες του, όπως επίσης κι ένας εξάδελφός του που εκτοξεύονται τακτικά από τα πέντε κανόνια που έχουν στην κατοχή τους.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 06:39 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικός ο τυφώνας Κατρίνα

Μεγάλες εκτάσεις βρέθηκαν κάτω από τα νερά

Τη ζωή τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ο τυφώνας Κατρίνα που έπληξε τις νότιες ακτές των ΗΠΑ, με ταχύτητα ανέμου που ξεπερνούσε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές στο Μισισιπή, την Αλαμπάμα και την Λουϊζιάνα, ενώ πρώτες εκτιμήσεις τις ανεβάζουν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις περισσότερες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο σπίτια να βυθιστούν στο σκοτάδι.

«Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει. Θα μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος χειρότερος κυκλώνας που έπληξε τις ΗΠΑ.

Έξω από το καταφύγιο η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Ο αέρας μεταφέρει χαλάσματα. Είναι σαν να πέφτουν σφαίρες. Υπάρχουν τόσα πολλά γυαλιά, σαν να χιονίζει», μετέδιδε πριν από λίγες ώρες ο ανταποκριτής του BBC, Ντέβιντ Καζάν.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή περιέγραψε ότι όταν κυκλώνας έπληξε την πολιτεία ήταν σαν να στροφυλίζοταν ένας τόνος από χαλάσματα.

Πλημμύρες Νέα Ορλεάνη

Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Νέα Ορλεάνη, η οποία από εχθές βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι περιγραφές των ανταποκριτών είναι συγκλονιστικές. Νερά που πέφτουν από τους ουρανοξύστες σαν καταρράκτες, βάρκες πάνω σε σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, διαλυμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα κτίρια.

Ο κυκλωνας είχε πλήξει και την Φλόριντα

Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης βρίσκεται κάτω από το νερό, το ύψος του οποίου σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά τα τρία μέτρα.

Το κέντρο της Νέας Ορλεάνης φαίνεται πως έχει γλιτώσει. Όμως η υπόλοιπη πόλη, που βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Πριν από λίγες ώρες ένας άνδρας που είχε αναζητήσει καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο επέστρεψε για να βρει το σπίτι του, το οποίο όμως έχει καταρρεύσει. Έκλαιγε και φώναζε.

Πάντως, το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι, ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Κατρίνα αποδυναμώνεται σταδιακά και ότι πλέον εντάσσεται στην κατηγορία της τροπικής καταιγίδας.

Ανυπολόγιστο κόστος

Ανυπολόγιστο είναι το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι και 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Σημαντικές θα είναι και οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθεί κι' άλλο, μέσα στις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των ζημιών στα διυλιστήρια.

Οι τιμές του πετρελαίου που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνεπάγονται ακριβά καύσιμα για το αυτοκίνητο, ακριβότερη θέρμανση για το σπίτι, αυξήσεις στα μεταφορικά εισιτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί να περιορίσει τα υπόλοιπα έξοδά του.

Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Εμπόδια» για την Τουρκία

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) εξετάζει ένα «ακανθώδες», όπως το χαρακτηρίζει «πρόβλημα» για την ΕΕ, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Το άρθρο παρατηρεί ότι οι τουρκικές αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ολοκληρώνονται πάντοτε με το θάνατο και ορισμένων αμάχων.

«Αυτό είναι ένα καθοριστικό εμπόδιο για την ένταξή της», λέει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι η Άγκυρα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, είναι «υπερβολική».

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου, με την υποσημείωση όμως ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένταξη ούτε τώρα, ούτε στο άμεσο μέλλον».

Η Ντερ Σταντάρ τονίζει ότι είναι απαραίτητο να εξεταστούν τρόποι που θα βοηθήσουν την Τουρκία να μην ξαναγυρίσει στις παλιές της συνήθειες, ακόμα και εάν δεν ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ.

«Μαύρες λίστες»

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) εκφράζει την δυσαρέσκειά της προς τις αρχές της χώρας για την «μαύρη λίστα» των αεροπορικών εταιρειών, που απαγορεύει να λειτουργούν στην επικράτειά της.

Η εφημερίδα πιστεύει πως η λίστα με τις πέντε αεροπορικές εταιρείες που δημοσίευσε η Πολιτική Αεροπορία είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ η ίδια εξετάζει την καταλληλότητα 37 αεροπορικών εταιρειών.

Η γαλλική εφημερίδα προτείνει ακόμη τη δημοσίευση μιας λίστας με τις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας για τον έλεγχο των αεροσκαφών.

Στο ίδιο ύφος είναι και τα σχόλια της Λε Μοντ (Le Monde), που βρίσκει την λίστα ελλιπή, αλλά πιστεύει ότι η πρωτοβουλία της Πολιτικής Αεροπορίας αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα για την ασφάλεια στους αιθέρες.

Διαφορετική είναι η αντίδραση της Ντι Βελτ (Die Welt) στο Βερολίνο, η οποία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα αυτής της «μαύρης λίστας».

Το θέμα, λέει η εφημερίδα, είναι ποιος καθορίζει τα κριτήρια και αποφασίζει για το ποιες εταιρείες θα συμπεριληφθούν στην λίστα.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι θα ήταν αποτελεσματικότερη η καταγραφή των εταιρειών που πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλείς πτήσεις, βάσει των διεθνών κανονισμών.

Γερμανικές εκλογές

Η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) πιστεύει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ να αναστρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην χώρα υπέρ της αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ.

Το κόμμα του, το κόμμα των Σοσιολδημοκρατών, ξεκινά το δικό του προεκλογικό συνέδριο. Εάν ο κ. Σρέντερ θέλει να ελπίζει σε νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πρέπει να δώσει μια από τις καλύτερες ομιλίες του και να ενθουσιάσει το κοινό του, λέει η εφημερίδα.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικός ο κυκλώνας «Κατρίνα»

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στη Νέα Ορλεάνη

Τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ο τυφώνας «Κατρίνα» που έπληξε τις νότιες ακτές των ΗΠΑ, με ταχύτητα ανέμου που ξεπερνούσε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές στο Μισισιπή, την Αλαμπάμα και την Λουϊζιάνα.

Στις περισσότερες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο σπίτια να βυθιστούν στο σκοτάδι

«Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει. Θα μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος χειρότερος κυκλώνας που έπληξε τις ΗΠΑ. Έξω από το καταφύγιο η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Ο αέρας μεταφέρει χαλάσματα. Είναι σαν να πέφτουν σφαίρες. Υπάρχουν τόσα πολλά γυαλιά, σαν να χιονίζει», μετέδιδε πριν από λίγες ώρες ο ανταποκριτής του BBC, Ντέβιντ Καζάν.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή περιέγραψε ότι όταν κυκλώνας έπληξε την πολιτεία ήταν σαν να στροφυλίζοταν ένας τόνος από χαλάσματα

Πλημμύρες Νέα Ορλεάνη

Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Νέα Ορλεάνη, η οποία από εχθές βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι περιγραφές των ανταποκριτών είναι συγκλονιστικές. Νερά που πέφτουν από τους ουρανοξύστες σαν καταρράκτες, βάρκες πάνω σε σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, διαλυμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα κτίρια.

Ο κυκλωνας είχε πλήξει και την Φλόριντα

Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης βρίσκεται κάτω από το νερό, το ύψος του οποίου σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά τα τρία μέτρα.

Το κέντρο της Νέας Ορλεάνης φαίνεται πως έχει γλιτώσει. Όμως η υπόλοιπη πόλη, που βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Πριν από λίγες ώρες ένας άνδρας που είχε αναζητήσει καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο επέστρεψε για να βρει το σπίτι του, το οποίο όμως έχει καταρρεύσει . Έκλαιγε και φώναζε.

Πάντως, το Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι, ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας «Κατρίνα» αποδυναμώνεται σταδιακά και ότι πλέον εντάσσεται στην κατηγορία της τροπικής καταιγίδας.

Ανυπολόγιστο κόστος

Ανυπολόγιστο είναι το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Κατρίνα».

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι και 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Σημαντικές θα είναι και οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθεί κι' άλλο, μέσα στις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των ζημιών στα διυλιστήρια.

Οι τιμές του πετρελαίου που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνεπάγονται ακριβά καύσιμα για το αυτοκίνητο, ακριβότερη θέρμανση για το σπίτι, αυξήσεις στα μεταφορικά εισιτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί να περιορίσει τα υπόλοιπα έξοδά του.

Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.