Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-01

  1. Aναρχία στη Νέα Ορλεάνη
  2. SOS από τη Νέα Ορλεάνη
  3. Υποχώρηση τιμών μετά τον τυφώνα
  4. Για τρίτη φορά υποψήφιος
  5. «Μηδενική ανοχή»
  6. Η ΕΕ συζητάει τα «προβλήματα» με την Τουρκία
  7. «Αρμαγεδών στο Ιράκ και στις ΗΠΑ»
  8. Υποψήφιος για τρίτη φορά
  9. Ισραηλινό-πακιστανικές συνομιλίες
  10. Πού πάει η Τσινετσιτά;
  11. «Αρμαγεδών στο Ιράκ και στις ΗΠΑ»
  12. Πένθος και κυβερνητική αντιπαράθεση
  13. Θύματα και δημοσιογράφοι
  14. Ανθρώπινες τραγωδίες
  15. Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων

Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:04 (Ώρα Λονδίνου)

Aναρχία στη Νέα Ορλεάνη

Με εικόνες από τη βιβλική καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη και το μήνυμα του καμικάζι της Έντουαρντ Ρόουντ στα πρωτοσέλιδα, ο βρετανικός τύπος σχολιάζει τις συζητήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent), με τίτλο «Αναρχία στη Νέα Ορλεάνη, περιγράφει την καταστροφική αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης 200.000 κατοίκων της βυθισμένης πόλης.

«Οι ομοσπονδιακές αρχές είναι αντιμέτωπες με την εχθρότητα των βαριά οπλισμένων πολιτών, οι υπηρεσίες αρωγής αδυνατούν να προσφέρουν υπηρεσίες... οι κάτοικοι χωρίς νερό και φαγητό, λεηλασίες, πυροβολισμοί και οι νεκροί ανέρχονται σε χιλιάδες».

Οι Τάιμς (The Times) έχουν τίτλο «Οι λιμοκτονούντες επιζήσαντες πεθαίνουν την ώρα που ο στρατός προσπαθεί να σταματήσει την αναρχία».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι παρόλο που ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, παραδέχτηκε ότι οι αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση της καταστροφής που ο απολογισμός της μπορεί να είναι χειρότερος από την 11η Σεπτεμβρίου.

Το μήνυμα του καμικάζι

Η Ντέλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) έχει στην πρώτη της σελίδα τη φωτογραφία του καμικάζι της βομβιστικής επίθεσης στο σταθμό της Έντουαρντ Ρόουντ, Μοχάμεντ Σαντίκ Χαν, να εξηγεί την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Λονδίνο σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα.

Με το βίντεο «η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου», γράφει η εφημερίδα.

Η Ιντιπέντεντ, σε άρθρο για την υποψηφιότητα του Κένεθ Κλαρκ στην ηγεσία των Συντηρητικών, γράφει ότι ο πρώην υπουργός του Συντηρητικού Κόμματος, ξεκινώντας την εκστρατεία για την εκλογή του, συνέδεσε άμεσα τις επιθέσεις του Λονδίνου με τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Ο Κένεθ Κλαρκ άνοιξε την προεκλογική του εκστρατεία με αμείλικτη επίθεση στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Τόνι Μπλερ τον πόλεμο στο Ιράκ».

«Παρόλο που ο κ. Κλαρκ παραδέχτηκε ότι η "καταστροφική" απόφαση του Τόνι Μπλερ να επιτεθεί στο Ιράκ δεν ήταν η γενεσιουργός αιτία της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Βρετανία, επέμεινε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έριξε λάδι στη φωτιά, καθιστώντας την Βρετανία πιο επικίνδυνο μέρος».

Τουρκία και ΕΕ

«Απειλές και διαξιφισμοί καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν το θέμα της Τουρκίας», είναι ο τίτλος του άρθρου της Ντέιλι Τέλεγκραφ για το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Κοινοτικοί διπλωμάτες σχολίαζαν ότι την ήδη τεταμένη κατάσταση επιδείνωσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, που είπε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να επιτρέπει στα κυπριακά πλοία πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια.

H Ιντιπέντεντ γράφει ότι την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών στην Ουαλία συζητούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επισκιάζει η ενοχοποιητική απόφαση κατά του διεθνούς φήμης Τούρκου λογοτέχνη Ορχάν Παμούκ που κρίθηκε ένοχος επειδή καταδίκασε τη γενοκτονία των Αρμενίων σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

SOS από τη Νέα Ορλεάνη

Κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης στο στάδιο της πόλης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προσπάθειες αποκατάστασης στοιχειώδους τάξης και ομαλότητας στις πληγείσες από τον τυφώνα Κατρίνα, Πολιτείες, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους πως ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει σε χιλιάδες.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

SOS από τη Νέα Ορλέανη

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, ζήτησε βοήθεια για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και τρόφιμα σε συνεδριακό κέντρο της πόλης.

Εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ορλεάνη

Ο κ.Νάγκιν, σε ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από την αμερικανική τηλεόραση, προειδοποιούσε ότι 15 ως 25 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο συνεδριακό κέντρο και οι προμήθειες τους έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι η κατάσταση στη Νέα Ορλεάνη επιδεινώνεται από ώρα σε ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί κάτοικοι δεν έχουν να φάνε τίποτα και η οργή εντείνεται.

Προηγουμένως ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης διέταξε σχεδόν όλη την αστυνομική δύναμη της πόλης να εγκαταλείψει τις προσπάθειες διάσωσης και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των λεηλασιών, ενώ διεκόπη η απομάκρυνση των πληγέντων που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο της Νέας Ορλεάνης, καθώς τα ελικόπτερα της Εθνοφρουράς, δέχθηκαν πυροβολισμούς από το πλήθος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνει ότι στέλνει τρόφιμα και νερό και υποσχέθηκε να τετραπλασιάσει το προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση των λεηλασιών και των ένοπλων συμμοριών.

«Μηδενική ανοχή»

Ο πρόεδρος Μπους μεταβαίνει στις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές την Παρασκευή για να διαπιστώσει επί τόπου το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ο τυφώνας έπληξε περιοχή έκτασης 250 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Στο τελευταίο του διάγγελμα ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις καυσίμων σε ορισμένες περιοχές λόγω των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας και κάλεσε τον αμερικανικό λαό να κάνει οικονομία στα καύσιμα.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα φαινόμενα λεηλασίας, διόγκωσης της τιμής των καυσίμων και της απάτης με σχέση με την καταβολή αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρείες.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή έναντι εκείνων που παρανομούν μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Είτε πρόκειται για αυτούς που λεηλατούν, είτε για αυτούς που κερδοσκοπούν από το πετρέλαιο. Έχω καταστήσει σαφές στον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν θα ανεχθώ την παραβίαση των νόμων», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να στείλει περισσότερες ενισχύσεις για να βοηθήσουν στο έργο της διάσωσης, έτσι ώστε να απελευθερωθεί η δύναμη της Εθνικής Φρουράς και να εστιάσει τις επιχειρήσεις της κατά των λεηλασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες σπείρες μπαίνουν μέσα σε καταστήματα και κλέβουν ακόμη και όπλα.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:38 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχώρηση τιμών μετά τον τυφώνα

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, που είχαν ανέλθει σε επίπεδο ρεκόρ εξαιτίας του τυφώνα Κατρίνα που σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στις νότιες αμερικανικές Πολιτείες.

Ωστόσο αλματώδη άνοδο παρουσίασε στις ΗΠΑ η τιμή της βενζίνης, εξαιτίας των ανησυχιών ότι τα διυλιστήρια θα χρειαστούν χρόνο για να επιστρέψουν στα ομαλά επίπεδα παραγωγής.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε το απόγευμα ώρα κεντρικής Ευρώπης- στα 69,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε φθάσει στο ρεκόρ των 70,85 δολαρίων. Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,3% στα 2,42 δολάρια το γαλόνι (3,8 λίτρα).

Ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε σοβαρές ζημίες στην πετρελαϊκή υποδομή των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις του στην παραγωγή των διυλιστηρίων και στο σύστημα διοχέτευσης των καυσίμων στο εμπόριο είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Ορυκτών εξάλλου εκτιμά ότι εξαιτίας του τυφώνα μειώθηκαν στο 5% οι εργασίες άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Για τρίτη φορά υποψήφιος

O πρώην υπουργός Οικονομίας, Κεν Κλαρκ, δήλωσε την Τετάρτη πως θα διεκδικήσει την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος και πως είναι αρκετά «δημοφιλής», όπως είπε, για να οδηγήσει και πάλι το κόμμα του στην εξουσία.

Μια μέρα αργότερα, δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, τον οποίο κατηγόρησε για το «ολέθριο σφάλμα» που έκανε, όπως είπε, αναμειγνύοντας τη Βρετανία στον πόλεμο με το Ιράκ.

Ο πόλεμος αυτός, είπε ο κ. Κλαρκ, είχε ως αποτέλεσμα ν'αυξηθεί η απειλή που δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο από εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν έχουν κάθε φορά δίκιο. Διαφώνησα με τη συγκεκριμένη απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ.

Κεν Κλαρκ

«Αν ο κ. Μπλερ πιστεύει πως δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην πολιτική που ακολουθεί στο Ιράκ και στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στο Λονδίνο «θα πρέπει να είναι ο μόνος που έχει την άποψη αυτή» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Στο ίδιο θέμα, ο Κεν Κλαρκ αναφέρθηκε και την Τετάρτη, μιλώντας στο BBC.

«Δεν πρόκειται να κατέβω στους δρόμους και να λέω σε όσους βλέπω μπροστά μου Eγώ σας τα είχα πει.

O κ. Χάουαρντ δήλωσε πως θα παραιτηθεί μετά την ήττα του στις τελευταίες εκλογές

«Το Ιράκ βρίσκεται τώρα σε φοβερά χάλια, αλλά θα ήταν ντροπή ναποσύρουμε τα βρετανικά στρατεύματα από κει τόσο σύντομα.

Η αποχώρηση πρέπει ναποτελεί μέρος ενός προγράμματος που θαποσκοπεί στη βελτίωση της κατάστασης.»

Ο κ. Κλαρκ τόνισε πως πιστεύει βαθύτατα στην αγγλο-αμερικανική φιλία, αλλά επανέλαβε πως ήταν καθαρό λάθος η εισβολή στο Ιράκ.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν έχουν κάθε φορά δίκιο. Διαφώνησα με τη συγκεκριμένη απόφαση για την εισβολή.

»Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι με ποιο τρόπο θα προχωρήσουμε μπροστά;

»Τι κάνουμε τώρα για να ξεφύγουμε απαυτή τη σύγκρουση με τον μουσουλμανικό κόσμο και την τρομοκρατική απειλή;

»Αυτή θα πρέπει να είναι η ύψιστη πολιτική προτεραιότητά μας τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο Κεν Κλαρκ.

Ευρώ

Δύο φορές στο παρελθόντο 1997 και το 2001ο κ. Κλαρκ είχε κατέβει ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, αλλά χωρίς να τα καταφέρει λόγω των φιλο-ευρωπαϊκών θέσεών του οι οποίες δεν είχαν μεγάλη απήχηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα, δηλώνει πως έχει μειωθεί ο ενθουσιασμός που είχε δείξει παλαιότερα για την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ.

«Είπα πως για μία τουλάχιστον δεκαετία δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ένταξης της Βρετανίας στο ευρώ.»

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail), δεν πιστεύει πως το ζήτημα αυτό θαποτελέσει τώρα εμπόδιο στις προσπάθειες που καταβάλλει για ναναλάβει τα ηνία.

»Το θέμα αυτό δεν συζητείται πλέον. Είναι ξεκάθαρο. Δεν πιστεύω πως πρόκειται να έχουμε άλλες ανόητες συζητήσεις για συνθήκες και συντάγματα. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι νεκρό.»

Αντίπαλοι

Ο Κεν Κλαρκ δεν είναι, βέβαια, ο μόνος υποψήφιος για την αρχηγία των Συντηρητικών: τη θέση αυτή διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μέλη της «σκιώδους κυβέρνησης» του Μάικλ Χάουαρντ, όπως ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Ντέιβιντ Κάμερον κ.ά.

Ο σερ Μάλκολμ Ρίφκιν είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Μέιτζορ

Την Κυριακή, εν τω μεταξύ, ένας άλλος πρώην υπουργός των Συντηρητικών, ο σερ Μάλκολμ Ρίφκιν, εξεδήλωσε την επιθυμία του ναναλάβει τα ηνία του κόμματος αλλά υπό όρους: «μενδιαφέρει», είπε, «ένα Συντηρητικό κόμμα που ενώνει το έθνος.

»Αν το κόμμα, εν τη σοφία του, κρίνει πως ο μόνος δρόμος που μπορεί νακολουθήσει είναι μια δεξιότερη πολιτική, που θα επικεντρώνεται στη μετανάστευση, στην Ευρώπη και σε άλλα παρεμφερή θέματα, τότε θα πρέπει να κοιτάξει αλλού κι όχι σεμένα.»

«Ένα κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει»

Από τη δική του πλευρά, ο Κεν Κλαρκ, μιλώντας την Τετάρτη στο BBC, εξήγησε πώς θέλει να δει το κόμμα του.

«Το Συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να δείξει πως αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ότι είναι το κόμμα που είναι έτοιμο, που περιμένει να κυβερνήσει, χειριζόμενο με ικανότητα και αποτελεσματικά όλα τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν.

»Εγώ μπορώ να το επιτύχω αυτό», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και υπενθύμισε πως στόχος της φιλοσοφίας του ως Συντηρητικού είναι «μία επιτυχής οικονομία σε συνδυασμό με μία λογική κοινωνική συνείδηση».


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Μηδενική ανοχή»

Κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης στο στάδιο της πόλης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προσπάθειες αποκατάστασης στοιχειώδους τάξης και ομαλότητας στις πληγείσες από τον τυφώνα Κατρίνα Πολιτείες, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους πως ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει σε χιλιάδες.

Ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα λεηλασίας, διόγκωσης της τιμής των καυσίμων και της απάτης με σχέση με την καταβολή αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρείες.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή έναντι εκείνων που παρανομούν μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Είτε πρόκειται για αυτούς που λεηλατούν, είτε για αυτούς που κερδοσκοπούν από το πετρέλαιο. Έχω καταστήσει σαφές στον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν θα ανεχθώ την παραβίαση των νόμων», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προηγουμένως ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης διέταξε σχεδόν όλη την αστυνομική δύναμη της πόλης να εγκαταλείψει τις προσπάθειες διάσωσης και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των λεηλασιών, ενώ διεκόπη η απομάκρυνση των πληγέντων που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο της Νέας Ορλεάνης, καθώς τα ελικόπτερα της Εθνοφρουράς, δέχθηκαν πυροβολισμούς από το πλήθος.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να στείλει περισσότερες ενισχύσεις για να βοηθήσουν στο έργο της διάσωσης, έτσι ώστε να απελευθερωθεί η δύναμη της Εθνικής Φρουράς και να εστιάσει τις επιχειρήσεις της κατά των λεηλασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες σπείρες μπαίνουν μέσα σε καταστήματα και κλέβουν ακόμη και όπλα.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ συζητάει τα «προβλήματα» με την Τουρκία

Για τη διήμερη συνάναντηση των υπουργών Εξωτερικών έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Κατά τη διήμερη συνάντηση τους κοντά στο Νιούπορτ της Ουαλλίας, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών πιστεύεται ότι θα ζητήσουν από την Άγκυρα να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ένας Βρετανός διπλωμάτης χαρακτήρισε το θέμα της Τουρκίας «δύσκολο και διχαστικό».

Μέχρι τώρα η Τουρκία είχε ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθέτησε πακέτο μεταρρύθμισης της νομοθεσίας της και υπέγραψε τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και με τις 10 χώρες που έγιναν πέρσι μέλη της Κοινότητας.

Η Άγκυρα υπέγραψε τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και με την Κύπρο, αλλά παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η υπογραφή δεν ισοδυναμεί με διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος και η Γαλλία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τονίσει στην Άγκυρα τη σημασία που έχει, για να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κύπρο και να επιτρέψει σε κυπριακά πλοία να έχουν πρόσβαση σε τουρκικά λιμάνια στα πλαίσια της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Αρμαγεδών στο Ιράκ και στις ΗΠΑ»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρομο-σενάρια για τα ενοίκια. Δυσοίωνες προβλέψεις για αυξήσεις μέχρι 50%!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα κίνητρα για απασχόληση γυναικών. Μέσω προγράμματος επιδότησης επιχειρήσεων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κακοποιοί από κούνια! Αυξάνονται επικίνδυνα οι σπείρες ανηλίκων που ληστεύουν, κακοποιούν, σκοτώνουν!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εκατόμβη. «Κοκκίνισε» ο ποταμός Τίγρης από το αίμα αθώων ανθρώπων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χρήμα και θέσεις στις γυναίκες. Μέτρα Παυλόπουλου που προωθούν την ισότητα των δύο φύλων.

Η ΑΥΓΗ: Η Βαγδάτη πνίγηκε στον πανικό και τον θάνατο. Τραγωδία με 1.000 νεκρούς σε προσκύνημα Σιιτών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να κατασχεθούν οι βίλες, τα κότερα και τα αεροπλάνα. Και να μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του Κοντομηνά. Για να πληρωθούν τα θύματα του απατεώνα σε Ν. Αφρική, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελλάδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλείνει η Ολυμπιακή. Παράνομη η χρηματοδότησή της από το Κράτος. Με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο απειλείται η Ελλάδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.900 νέες θέσεις σε υπουργεία, περιφέρειες. Προγράμματα STAGE μέσω ΟΑΕΔ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Καλό μήνα με αλυσιδωτές αυξήσεις... Τι και πού ακριβαίνει ύστερα από την ξέφρενη πορεία του πετρελαίου.

ΕΘΝΟΣ: Προαγωγές στο Δημόσιο με συνέντευξη. Νέο σύστημα κρίσεων από το 2006 για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε αλληλο-ΣΕΒ-ασμό από βιομηχάνους και βιοτέχνες... Ο Οδυσσέας ψάχνει για την... Ιθάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόσωπο με πρόσωπο. Στο Μαξίμου πρωθυπουργός - εργατοπατέρες. Διαδοχικές συναντήσεις σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο πίνακας για τους διορισμούς. Εκπαιδευτικοί: Σήμερα τα ονόματα από το υπουργείο Παιδείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οργή Θεών. Αρμαγεδών στο Ιράκ και σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ.

ΕΞΠΡΕΣ: Κλίμα αισιοδοξίας. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά, και ο ΣΕΒ συμφωνεί, ότι είναι εφικτή η άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,5% εφέτος.

ΕΣΤΙΑ: Ανεπιθύμητοι οι Τούρκοι. Οι Ευρωπαίοι πολίτες τάσσονται κατά της εντάξεως.

ESPRESSO: Το τάμα της Μαριάννας Λάτση. Δάκρυσε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Ευχαριστήριο προσκύνημα για την έξοδο του Νίκου Κούρκουλου από το νοσοκομείο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Λευκό φορολογικό μητρώο με 4.000 ευρώ. Βαρύ το τίμημα για το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων 1999-2002.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Άνοδος τιμών στα ακίνητα έως το 2006. Αύξηση 5-6% έως το τέλος του χρόνου προβλέπει η Εθνική Τράπεζα. Εκτόνωση ζήτησης και υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, το 2006.

ΚΕΡΔΟΣ: Πετρ... έλεος! Έντονη ανησυχία κυβέρνησης και ΣΕΒ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Επίδομα θέρμανσης. Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΜETRO: «Παίζει» επίδομα θέρμανσης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Νέοι φόροι εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των εσόδων. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για να περιοριστεί το έλλειμμα.

ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιάζει τους μικρούς η Εφορία. Ελεύθερους επαγγελματίες και βιοτέχνες.

Η ΝΙΚΗ: «Κοινωνικές» επαφές. Συνδικαλιστές και Βιομήχανοι στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Πετρέλαιο: Παγκόσμιος πόλεμος με θύματα... ντομάτες και καλοριφέρ. Αυξήσεις χωρίς έλεος, αλλά με... μέλλον !

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Άλλη αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη ο λαός. Μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα οι δήμοι.

CITY PRESS: Πετρέλαιο: Θα πληρώσουμε, θέλουμε δεν θέλουμε...

TRAFFIC NEWS: Αναγκαστική προσγείωση με έναν κινητήρα. Πανικός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο πιλότος του Airbus της DHL το έφερε στο αεροδρόμιο της Αθήνας παρά τις εντολές που του έδωσαν να το προσγειώσει στο Άκτιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ΥΜΑ-Θ Υπέρ-Υπουργείο.

Η ΧΩΡΑ: Νέες παροχές σε δημοσίους υπαλλήλους. Στην Εργατική Εστία μισθωτοί - συνταξιούχοι.

Επίδομα θέρμανσης

Η Traffic News γράφει ότι «κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσαν την Τετάρτη ότι φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως αν υπάρχουν περιθώρια, θα τα εξαντλήσουμε».

Η METRO αναφέρει ότι «τάπητος θέτει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στα χαμηλά εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν ανάλογες έκτακτες παροχές».

H ESPRESSO επισημαίνει ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιτέλους σε κάποιες κοινωνικές ομάδες που τα φέρνουν βόλτα δύσκολα οικονομικά και θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς και δύσκολος. Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομίας έδειξε προβληματισμένος για την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών και έσπευσε να πάρει πίσω το επίδομα δηλώνοντας: Αν υπάρχει κάποιο περιθώριο, θα το εξαντλήσουμε. Με απλά ελληνικά: Ξεχάστε το για φέτος».

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «ανοιχτό άφησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και με βάση τα σημερινά δεδομένα, τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τον Οκτώβριο προβλέπεται να ξεπεράσει τα 60 λεπτά το λίτρο από 46 έως 48 που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο».

Πετρέλαιο

Η City Press γράφει ότι «το Δημόσιο χάνει έσοδα εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι. Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται λόγω ΙΧ, θέρμανσης, κλιματισμού και ανατιμήσεων. Σιούφας: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης. Αλογοσκούφης: Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα παρά το πετρελαϊκό σοκ».

Σύμφωνα με το ΠΟΝΤΙΚΙ «αν όσα συνέβαιναν τον τελευταίο χρόνο με το πετρέλαιο δεν ήταν πραγματικότητα, θα μπορούσαν να αποτελούν το καλύτερο μπεστ σέλερ συνωμοσίας της δεκαετίας, καθώς τίποτε δεν σταματά την ξέφρενη πορεία του στις απανταχού κεφαλαιαγορές: στα 70 δολάρια το βαρέλι, με προοπτική διετίας ακόμα και τα 100, οι δείκτες χτυπούν κόκκινο, η Ευρώπη δεν βλέπει φως στα βάθος του τούνελ και τα σενάρια εναλλάσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα».

Ιράκ - Κυκλώνας «Κατρίνα»

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «νέα συμφορά στο Ιράκ με πάνω από 1.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, εκατόμβες σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ, τις οποίες έπνιξε ο τυφώνας Κατρίνα συνθέτουν τον φοβερό απολογισμό της οργής των Θεών».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «την πιο μαύρη ημέρα της μετασανταμικής περιόδου έζησε χθες η Βαγδάτη, βυθισμένη στο αίμα και τον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων που μέσα σε λίγη ώρα από προσκυνητές σε σιιτικό τέμενος έγιναν θύματα του εκρηκτικού χάους που κυριαρχεί και του τρόμου που εύκολα σπείρεται σε τέτοιες συνθήκες».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι «τραγωδία σε θρησκευτική εορτή Σιιτών μουσουλμάνων χθες το πρωί στο Ιράκ, όπου έχασαν τη ζωή τους με φριχτό τρόπο 1.000 και πλέον αθώοι άνθρωποι. Όλα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε μεταξύ του πλήθους η φήμη ότι υπάρχουν καμικάζι και ότι σε λίγο θα γίνει επίθεση αυτοκτονίας. Επικράτησε πανικός, καθώς όλοι προσπάθησαν να απομακρυνθούν με συνέπεια να ποδοπατηθούν εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά».

Ολυμπιακή

Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι «σε κλείσιμο θα οδηγηθεί η Ολυμπιακή εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει δεκτή (κάτι που θεωρείται βέβαιον) την εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου και κρίνει παράνομες όλες τις κρατικές ενισχύσεις που της έχουν δοθεί».

Ακίνητα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «αισιόδοξη για τις τρέχουσες τιμές των ακινήτων αλλά και γενικότερα για την πορεία της Κτηματαγοράς εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα. Σε έκθεση της Διεύθυνσης Μελετών της τράπεζας, εκτιμάται ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα βρίσκονται σε δίκαιη τιμή και διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι εφέτος η αύξηση τιμών θα κινηθεί μεταξύ 5% και 6% σε πραγματικούς όρους».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Υποψήφιος για τρίτη φορά

O πρώην υπουργός Οικονομίας, Κεν Κλαρκ, δήλωσε την Τετάρτη πως θα διεκδικήσει την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος και πως είναι αρκετά «δημοφιλής», όπως είπε, για να οδηγήσει και πάλι το κόμμα του στην εξουσία.

Δύο φορές στο παρελθόντο 1997 και το 2001ο κ. Κλαρκ είχε κατέβει ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, αλλά χωρίς να τα καταφέρει λόγω των φιλο-ευρωπαϊκών θέσεών του οι οποίες δεν είχαν μεγάλη απήχηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα, δηλώνει πως έχει μειωθεί ο ενθουσιασμός που είχε δείξει παλαιότερα για την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ.

Ευρώ

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail), δεν πιστεύει πως το ζήτημα αυτό θαποτελέσει τώρα εμπόδιο στις προσπάθειες που καταβάλλει για ναναλάβει τα ηνία.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν έχουν κάθε φορά δίκιο. Διαφώνησα με τη συγκεκριμένη απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ.

Κεν Κλαρκ

«Είπα πως για μία τουλάχιστον δεκαετία δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ένταξης της Βρετανίας στο ευρώ.

»Το θέμα αυτό δεν συζητείται πλέον. Είναι ξεκάθαρο. Δεν πιστεύω πως πρόκειται να έχουμε άλλες ανόητες συζητήσεις για συνθήκες και συντάγματα. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι νεκρό.»

Αντίπαλοι

Ο Κεν Κλαρκ δεν είναι, βέβαια, ο μόνος υποψήφιος για την αρχηγία των Συντηρητικών: τη θέση αυτή διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μέλη της «σκιώδους κυβέρνησης» του Μάικλ Χάουαρντ, όπως ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Ντέιβιντ Κάμερον κ.ά.

Την Κυριακή, εν τω μεταξύ, ένας άλλος πρώην υπουργός των Συντηρητικών, ο σερ Μάλκολμ Ρίφκιν, εξεδήλωσε την επιθυμία του ναναλάβει τα ηνία του κόμματος αλλά υπό όρους: «μενδιαφέρει», είπε, «ένα Συντηρητικό κόμμα που ενώνει το έθνος.

»Αν το κόμμα, εν τη σοφία του, κρίνει πως ο μόνος δρόμος που μπορεί νακολουθήσει είναι μια δεξιότερη πολιτική, που θα επικεντρώνεται στη μετανάστευση, στην Ευρώπη και σε άλλα παρεμφερή θέματα, τότε θα πρέπει να κοιτάξει αλλού κι όχι σεμένα.»

«Ένα κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει»

Από τη δική του πλευρά, ο Κεν Κλαρκ, μιλώντας την Τετάρτη στο BBC, εξήγησε πώς θέλει να δει το κόμμα του.

«Το Συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να δείξει πως αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ότι είναι το κόμμα που είναι έτοιμο, που περιμένει να κυβερνήσει, χειριζόμενο με ικανότητα και αποτελεσματικά όλα τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν.

»Εγώ μπορώ να το επιτύχω αυτό», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και υπενθύμισε πως στόχος της φιλοσοφίας του ως Συντηρητικού είναι «μία επιτυχής οικονομία σε συνδυασμό με μία λογική κοινωνική συνείδηση».

Ιράκ

Ο Κεν Κλαρκ δεν παρέλειψε ναναφερθεί και στον πόλεμο στρο Ιράκ στο οποίον είχε, ως γνωστόν, αντιταχθεί.

«Δεν πρόκειται να κατέβω στους δρόμους και να λέω σε όσους βλέπω μπροστά μου Eγώ σας τα είχα πει.

«»Το Ιράκ βρίσκεται τώρα σε φοβερά χάλια, αλλά θα ήταν ντροπή ναποσύρουμε τα βρετανικά στρατεύματα από κει τόσο σύντομα.

Η αποχώρηση πρέπει ναποτελεί μέρος ενός προγράμματος που θαποσκοπεί στη βελτίωση της κατάστασης.»

Ο κ. Κλαρκ τόνισε πως πιστεύει βαθύτατα στην αγγλο-αμερικανική φιλία, αλλά επανέλαβε πως ήταν καθαρό λάθος η εισβολή στο Ιράκ.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν έχουν κάθε φορά δίκιο. Διαφώνησα με τη συγκεκριμένη απόφαση για την εισβολή.

»Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι με ποιο τρόπο θα προχωρήσουμε μπροστά;

»Τι κάνουμε τώρα για να ξεφύγουμε απαυτή τη σύγκρουση με τον μουσουλμανικό κόσμο και την τρομοκρατική απειλή;

»Αυτή θα πρέπει να είναι η ύψιστη πολιτική προτεραιότητά μας τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο Κεν Κλαρκ.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινό-πακιστανικές συνομιλίες

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας

Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολή, που για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε δημοσίως, είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και του Πακιστάν, Σιλβάν Σαλόμ και Κουρσέντ Κασούρι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης και μετά από αυτή, ο κ. Σαλόμ δήλωσε πως η χώρα του ελπίζει να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας με τον ισλαμικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο Πακιστανός υπουργός τόνισε πως η χώρα του αποφάσισε να εμπλακεί σε διαδικασία διαλόγου με το Ισραήλ. Ωστόσο και οι δύο πλευρές απέφυγαν να προσδώσουν στη συνάντηση το χαρακτήρα εγκαινίασης διαδικασίας αναγνώρισης του Ισραήλ από το Πακιστάν.

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, η συνάντηση όμως αποτελεί ένα βήμα στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών έγινε λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και την ανακοίνωση του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ότι θα προσφωνήσει ημερίδα του Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, είχαν προηγηθεί άτυπες επαφές εκπρόσωπων των δύο χωρών.

Μέχρι τώρα το Πακιστάν εξαρτούσε από την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους την αναγνώριση του Ισραήλ, με το οποίο έχει από το 1992 διπλωματικές σχέσεις και συνεργασία σε αμυντικά θέματα η Ινδία. Τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκε ινδο-ισραηλινή συμφωνία για την αγορά ισραηλινού συστήματος ραντάρ, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, η οποία, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, είχε προκαλέσει ανησυχίες στο Πακιστάν.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 17:05 (Ώρα Λονδίνου)

Πού πάει η Τσινετσιτά;

Όλα έτοιμα για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Η αυλαία του 62ου διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας άνοιξε και το ερώτημα που φαίνεται να προβληματίζει τους σινεφίλ είναι εάν η ιταλική βιομηχανία κινηματογράφου μπορεί να βασιστεί στο ένδοξο παρελθόν της και να συνεχίσει ως άξιος ανταγωνιστής των γιγάντων του Χόλιγουντ.

Η ιστορία του φεστιβάλ πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Ξεκίνησε το 1932 επί Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της εκμετάλλευσης και προώθησης ταινιών στην διεθνή αγορά.

Τόσο ο Μουσολίνι όσο και οι ναζί στη Γερμανία εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη νέα μορφή τέχνης για να προπαγανδίσουν το καθεστώς τους.

Στο πρώτο φεστιβάλ της Βενετίας προσκεκλημένος ήταν και ο Γάλλος Λουί Λουμιέρ, ο «πατέρας» της κινηματογραφικής κάμερας και του κινηματογραφικού προβολέα, χάρη στα οποία το 1895 σ ένα καφέ στο Παρίσι έγινε πραγματικότητα η προβολή της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας στον πλανήτη

Η Ιταλία είναι εξάλλου και πατρίδα πολλών διάσημων αστέρων της 7ης τέχνης. Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, η Σοφία Λόρεν, ο Βιτόριο ντε Σίκα, ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι είναι όλοι τους Ιταλοί και συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες που είδε ποτέ ο παγκόσμιος κινηματογράφος.

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Σήμερα όμως η ιταλική βιομηχανία κινηματογράφου βρίσκεται στην αφάνεια συγκρινόμενη μ αυτή του Χόλιγουντ με μόνο 3.500 άτομα να απασχολούνται σε μόνιμη βάση στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Οι Αδελφοί Γκριμ του Τέρι Γκίλιαμ

Οι δυνάμεις που οδήγησαν σ αυτή τη εξέλιξη είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Από την μια χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι αμιγώς ιταλικές παραγωγές λόγω της αύξησης του κόστους . Και απ την άλλη οι Ιταλοί σινεφίλ δείχνουν ολοένα και πιο έντονη προτίμηση στις αμερικάνικες εμπορικές ταινίες, μεταγλωττισμένες στα ιταλικά.

Την εικόνα περιγράφουν καλύτερα οι αριθμοί. Το 2004 πάνω από 150 πρεμιέρες χολιγουντιανών ταινιών προβλήθηκαν στις ιταλικές αίθουσες σε σύγκριση με τις μόλις 100 εγχώριες παραγωγές και συμπαραγωγές, σε αυτές προστίθενται 28 γαλλικές ταινίες και άλλες 17 από τη Βρετανία.

Τα συνολικά έσοδα των ταμείων ανέβηκαν κατά 10% από την προηγούμενη χρονιά (2003) και ο αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν έφτασε τα 100 εκατομμύρια, όμως, μόνο το ένα τρίτο των κερδών κατέληξε σε ιταλικά χέρια, καθώς τα υπόλοιπα ήταν κέρδη των Αμερικανών παραγωγών.

Μόνο οι 26 από τις 100 περσινές ιταλικές πρεμιέρες έκοψαν εισιτήρια αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ενώ αρκετές από τις ιταλικές παραγωγές του 2004 έλαβαν σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις.

Εποχή για συμπαραγωγές

Το φετινό φεστιβάλ της Βενετίας βέβαια δεν παύει να είναι μια από κυρίαρχες διεθνείς σκηνές. Από τις 19 ταινίες που είναι στο διαγωνιστικό μέρος μόνο ο τρεις είναι αμιγώς ιταλικές ενώ καμία τους δεν φαίνεται να έχει ελπίδες να βραβευτεί με το Χρυσό Λιοντάρι.

Βέβαια, συμμετέχουν άλλες τρεις ταινίες που είναι ουσιαστικά συμπαραγωγές Ιταλών με Γάλλους, Πολωνούς, Ρώσους και Αμερικανούς συντελεστές.

Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, το μέλλον βρίσκεται σε αυτό ακριβώς, δηλαδή στις συμπαραγωγές μ άλλες χώρες.

Μάλιστα νωρίτερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας επισκέφτηκε την Ινδία για να υπογράψει συμφωνία συμπαραγωγής με συντελεστές του ξακουστού Μπόλιγουντ (το Χόλιγουντ της Ινδίας), το οποίο σύμφωνα με τους Ιταλούς θα ανοίξει μπροστά τους μία τεράστια αγορά.

Οι Ινδοί από την πλευρά τους θέλουν να διδαχθούν από τους Ιταλούς όλα τα μυστικά της επιτυχημένης ιταλικής βιομηχανίας των μεταγλωττίσεων, μια βιομηχανία που εξακολουθεί να δίνει μισθό σε πολλούς Ιταλούς ηθοποιούς που πουλάνε τη φωνή τους.

Τηλεοπτικό χέρι βοηθείας

Η Σινετσιτά που μέχρι πρότινος αποτελούσε το κρατικό κινηματογραφικό στούντιο στην ιταλική πρωτεύουσα και είχε επίσης ιδρυθεί από τον Μουσολίνι, έχει πλέον ιδιωτικοποιηθεί και έχει εξοπλιστεί με ψηφιακά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας στοχεύοντας να επικρατήσει στις παραγωγές ιστορικών ταινιών -που τελευταία είναι της μόδας - αλλά και στις τηλεοπτικές παραγωγές.

Ο Τζορτζ Κλούνι παρουσιάζει στη Βενετία τη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα

Σήμερα πλέον η τηλεόραση συντηρεί εξίσου με την βιομηχανία του κινηματογράφου την Σινετσιτά ζωντανή.

Τα ιταλικά τοκ-σόου και οι ριάλιτι τηλεοπτικές παραγωγές αναμεταδίδονται ζωντανά, τα διαφημιστικά σποτ κινηματογραφούνται και τα σίριαλ γυρίζονται για διανομή εντός και εκτός ιταλικών συνόρων.

Μάλιστα υπάρχει μία σειρά με τον τίτλο «Ρώμη», η οποία είναι συμπαραγωγή του αμερικανικού καλωδιακού δικτύου ΗΒΟ με το BBC, κόστισε 100 εκατομμύρια ευρώ και για τα γυρίσματα της οποίας οι ειδικοί του ιταλικού στούντιο έχουν φτιάξει αντίγραφα των μνημείων της Ρώμης σε φυσικές διαστάσεις.

Όταν ολοκληρωθεί και το τελευταίο επεισόδιο της σειράς , 65 συνολικά, το σκηνικό θα μείνει ως έχει καθώς οι Ιταλοί ελπίζουν να ενδιαφερθούν και άλλοι παραγωγοί για γυρίσματα ταινιών με φόντο την αρχαία Ρώμη.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Αρμαγεδών στο Ιράκ και στις ΗΠΑ»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρομο-σενάρια για τα ενοίκια. Δυσοίωνες προβλέψεις για αυξήσεις μέχρι 50%!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα κίνητρα για απασχόληση γυναικών. Μέσω προγράμματος επιδότησης επιχειρήσεων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κακοποιοί από κούνια! Αυξάνονται επικίνδυνα οι σπείρες ανηλίκων που ληστεύουν, κακοποιούν, σκοτώνουν!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εκατόμβη. «Κοκκίνισε» ο ποταμός Τίγρης από το αίμα αθώων ανθρώπων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χρήμα και θέσεις στις γυναίκες. Μέτρα Παυλόπουλου που προωθούν την ισότητα των δύο φύλων.

Η ΑΥΓΗ: Η Βαγδάτη πνίγηκε στον πανικό και τον θάνατο. Τραγωδία με 1.000 νεκρούς σε προσκύνημα Σιιτών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να κατασχεθούν οι βίλες, τα κότερα και τα αεροπλάνα. Και να μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του Κοντομηνά. Για να πληρωθούν τα θύματα του απατεώνα σε Ν. Αφρική, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελλάδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλείνει η Ολυμπιακή. Παράνομη η χρηματοδότησή της από το Κράτος. Με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο απειλείται η Ελλάδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.900 νέες θέσεις σε υπουργεία, περιφέρειες. Προγράμματα STAGE μέσω ΟΑΕΔ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Καλό μήνα με αλυσιδωτές αυξήσεις... Τι και πού ακριβαίνει ύστερα από την ξέφρενη πορεία του πετρελαίου.

ΕΘΝΟΣ: Προαγωγές στο Δημόσιο με συνέντευξη. Νέο σύστημα κρίσεων από το 2006 για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε αλληλο-ΣΕΒ-ασμό από βιομηχάνους και βιοτέχνες... Ο Οδυσσέας ψάχνει για την... Ιθάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόσωπο με πρόσωπο. Στο Μαξίμου πρωθυπουργός - εργατοπατέρες. Διαδοχικές συναντήσεις σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο πίνακας για τους διορισμούς. Εκπαιδευτικοί: Σήμερα τα ονόματα από το υπουργείο Παιδείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οργή Θεών. Αρμαγεδδών στο Ιράκ και σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ.

ΕΞΠΡΕΣ: Κλίμα αισιοδοξίας. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά, και ο ΣΕΒ συμφωνεί, ότι είναι εφικτή η άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,5% εφέτος.

ΕΣΤΙΑ: Ανεπιθύμητοι οι Τούρκοι. Οι Ευρωπαίοι πολίτες τάσσονται κατά της εντάξεως.

ESPRESSO: Το τάμα της Μαριάννας Λάτση. Δάκρυσε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Ευχαριστήριο προσκύνημα για την έξοδο του Νίκου Κούρκουλου από το νοσοκομείο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Λευκό φορολογικό μητρώο με 4.000 ευρώ. Βαρύ το τίμημα για το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων 1999-2002.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Άνοδος τιμών στα ακίνητα έως το 2006. Αύξηση 5-6% έως το τέλος του χρόνου προβλέπει η Εθνική Τράπεζα. Εκτόνωση ζήτησης και υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, το 2006.

ΚΕΡΔΟΣ: Πετρ... έλεος! Έντονη ανησυχία κυβέρνησης και ΣΕΒ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Επίδομα θέρμανσης. Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΜETRO: «Παίζει» επίδομα θέρμανσης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Νέοι φόροι εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των εσόδων. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για να περιοριστεί το έλλειμμα.

ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιάζει τους μικρούς η Εφορία. Ελεύθερους επαγγελματίες και βιοτέχνες.

Η ΝΙΚΗ: «Κοινωνικές» επαφές. Συνδικαλιστές και Βιομήχανοι στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Πετρέλαιο: Παγκόσμιος πόλεμος με θύματα... ντομάτες και καλοριφέρ. Αυξήσεις χωρίς έλεος, αλλά με... μέλλον !

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Άλλη αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη ο λαός. Μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα οι δήμοι.

CITY PRESS: Πετρέλαιο: Θα πληρώσουμε, θέλουμε δεν θέλουμε...

TRAFFIC NEWS: Αναγκαστική προσγείωση με έναν κινητήρα. Πανικός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο πιλότος του Airbus της DHL το έφερε στο αεροδρόμιο της Αθήνας παρά τις εντολές που του έδωσαν να το προσγειώσει στο Άκτιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ΥΜΑ-Θ Υπέρ-Υπουργείο.

Η ΧΩΡΑ: Νέες παροχές σε δημοσίους υπαλλήλους. Στην Εργατική Εστία μισθωτοί - συνταξιούχοι.

Επίδομα θέρμανσης

Η Traffic News γράφει ότι «κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσαν την Τετάρτη ότι φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως αν υπάρχουν περιθώρια, θα τα εξαντλήσουμε».

Η METRO αναφέρει ότι «τάπητος θέτει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στα χαμηλά εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν ανάλογες έκτακτες παροχές».

H ESPRESSO επισημαίνει ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιτέλους σε κάποιες κοινωνικές ομάδες που τα φέρνουν βόλτα δύσκολα οικονομικά και θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς και δύσκολος. Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομίας έδειξε προβληματισμένος για την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών και έσπευσε να πάρει πίσω το επίδομα δηλώνοντας: Αν υπάρχει κάποιο περιθώριο, θα το εξαντλήσουμε. Με απλά ελληνικά: Ξεχάστε το για φέτος».

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «ανοιχτό άφησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και με βάση τα σημερινά δεδομένα, τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τον Οκτώβριο προβλέπεται να ξεπεράσει τα 60 λεπτά το λίτρο από 46 έως 48 που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο».

Πετρέλαιο

Η City Press γράφει ότι «το Δημόσιο χάνει έσοδα εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι. Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται λόγω ΙΧ, θέρμανσης, κλιματισμού και ανατιμήσεων. Σιούφας: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης. Αλογοσκούφης: Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα παρά το πετρελαϊκό σοκ».

Σύμφωνα με το ΠΟΝΤΙΚΙ «αν όσα συνέβαιναν τον τελευταίο χρόνο με το πετρέλαιο δεν ήταν πραγματικότητα, θα μπορούσαν να αποτελούν το καλύτερο μπεστ σέλερ συνωμοσίας της δεκαετίας, καθώς τίποτε δεν σταματά την ξέφρενη πορεία του στις απανταχού κεφαλαιαγορές: στα 70 δολάρια το βαρέλι, με προοπτική διετίας ακόμα και τα 100, οι δείκτες χτυπούν κόκκινο, η Ευρώπη δεν βλέπει φως στα βάθος του τούνελ και τα σενάρια εναλλάσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα».

Ιράκ - Κυκλώνας «Κατρίνα»

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «νέα συμφορά στο Ιράκ με πάνω από 1.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, εκατόμβες σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ, τις οποίες έπνιξε ο τυφώνας Κατρίνα συνθέτουν τον φοβερό απολογισμό της οργής των Θεών».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «την πιο μαύρη ημέρα της μετασανταμικής περιόδου έζησε χθες η Βαγδάτη, βυθισμένη στο αίμα και τον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων που μέσα σε λίγη ώρα από προσκυνητές σε σιιτικό τέμενος έγιναν θύματα του εκρηκτικού χάους που κυριαρχεί και του τρόμου που εύκολα σπείρεται σε τέτοιες συνθήκες».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι «τραγωδία σε θρησκευτική εορτή Σιιτών μουσουλμάνων χθες το πρωί στο Ιράκ, όπου έχασαν τη ζωή τους με φριχτό τρόπο 1.000 και πλέον αθώοι άνθρωποι. Όλα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε μεταξύ του πλήθους η φήμη ότι υπάρχουν καμικάζι και ότι σε λίγο θα γίνει επίθεση αυτοκτονίας. Επικράτησε πανικός, καθώς όλοι προσπάθησαν να απομακρυνθούν με συνέπεια να ποδοπατηθούν εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά».

Ολυμπιακή

Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι «σε κλείσιμο θα οδηγηθεί η Ολυμπιακή εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει δεκτή (κάτι που θεωρείται βέβαιον) την εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου και κρίνει παράνομες όλες τις κρατικές ενισχύσεις που της έχουν δοθεί».

Ακίνητα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «αισιόδοξη για τις τρέχουσες τιμές των ακινήτων αλλά και γενικότερα για την πορεία της Κτηματαγοράς εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα. Σε έκθεση της Διεύθυνσης Μελετών της τράπεζας, εκτιμάται ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα βρίσκονται σε δίκαιη τιμή και διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι εφέτος η αύξηση τιμών θα κινηθεί μεταξύ 5% και 6% σε πραγματικούς όρους».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος και κυβερνητική αντιπαράθεση

Τριήμερο πένθος κήρυξε η κυβέρνηση στο Ιράκ

Θλίψη και αποτροπιασμό εκφράζει η Διεθνής Κοινότητα για τον θάνατο περίπου 1000 ανθρώπων στη Βαγδάτη, ενώ ξεκίνησε ο ενταφιασμός των θυμάτων της τραγωδίας της Τετάρτης και η κυβέρνηση κήρυξε στη χώρα τριήμερο πένθος.

Καθώς περίπου ένα εκατομμύριο σιίτες προσκυνητές κατευθύνονταν προς το τέμενος Καντιμίγια για να γιορτάσουν μια σημαντική θρησκευτική επέτειο, φήμες που διαδόθηκε για επικείμενη επίθεση αυτοκτονίας προκάλεσαν πανικό με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν ή να βρουν το θάνατο πέφτοντας από τη γέφυρα Αλ Αΐμα στον ποταμό Τίγρη. Ο επίσημος απολογισμός της κυβέρνησης κάνει λόγο για 965 νεκρούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, είπε ότι υπεύθυνοι για το τραγικό συμβάν είναι τρομοκράτες. Θρησκευτικοί ηγέτες των σιιτών αλλά και κάποιοι από τους υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ δήλωσαν ότι τις φήμες για την επίθεση αυτοκτονίας διέδωσαν σουνίτες υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποπέμψει στελέχη της κυβέρνησής του, επειδή δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την τραγωδία. Την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Αμπντούλ Μοθταμπίλ Μοχάμαντ Αλι, καθιστώντας τους υπεύθυνους για την τραγωδία.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Θύματα και δημοσιογράφοι

Του Πίτερ Φεϊγχεράντ του BBC

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Στίβεν Βίνσεντ που σκοτώθηκε στη Βασόρα τον Αύγουστο

Πιο πολλοί δημοσιογράφοι και συνεργάτες τους έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ, αφότου άρχισε ο πόλεμος τον Μάρτιο του 2003, από,τι στα 20 χρόνια που κράτησε ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Σαυτό το συμπέρασμα καταλήγουν δύο εκθέσεις που συνέταξαν δύο διεθνείς οργανισμοί που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των δημοσιογράφων.

Το τελευταίο θύμα ήταν ο Ουαλίντ Χαλίντ, ηχολήπτης που εργαζόταν για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Τραυματίστηκε την περασμένη Κυριακή στη Βαγδάτη από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και μετά τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (INSI), που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, 81 άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ αφότου άρχισε ο πόλεμος τον Μάρτιο του 2003, συμπεριλαμβανομένου και του Ουαλίντ Χαλίντ.

Στο Βιετνάμ, αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι νεκροί, από την πλευρά των ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης, δεν είχαν ξεπεράσει τους 70 στο διάστημα 1955-1975.

Δελτίο τύπου που εξέδωσε τo INSI τη Δευτέρα αναφέρει πως οι 50 από τους 81 νεκρούς στο Ιράκ ήταν θύματα των ανταρτών και άλλων, άγνωστων ενόπλων και βομβιστών.

«Η ευθύνη ακολούθως πέφτει στους ώμους των Αμερικανών, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που ναποδεικνύουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν επίτηδες στο στόχαστρο τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης.

»Αλλά υπάρχουν πολλές υποψίες ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν λαμβάνουν επαρκεί προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

»Καμία άλλη ξένη δύναμη που συμμετέχει στον συνασπισμό των Αμερικανών δεν έχει σκοτώσει δημοσιογράφο», διευκρινίζει το INSI.

«Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα»

Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» που έχει την έδρα της στο Παρίσι.

Η οργάνωση αυτή ανέφερε την Κυριακή πως ο Ουαλίντ Χαλίντ ήταν ο 66ος δημοσιογράφος ή συνεργάτης δημοσιογράφου που σκοτώνεται στο Ιράκ από τον Μάρτιο του 2003.

«Συνολικά, 63 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ από το 1955 ως το 1975», τονίζουν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».

Έκκληση στον ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, απηύθυνε επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζητώντας του να αναθέσει σε ανεξάρτητη επιτροπή να ερευνήσει τον φόνο ανθρώπων των μέσεων ενημέρωσης από πυρά των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

«Είναι αδικαιολόγητα υψηλός ο αριθμός των αδιευκρίνιστων θανάτων από τα αμερικανικά στρατεύματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Έινταν Γουάιτ.

«Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί και οι οικογένειες των δημοσιογράφων βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τοίχο σιωπής και μία γραφειοκρατία αναίσθητη, που αρνείται να δώσει σαφείς και αξιόπιστες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.»

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με το θάνατο του Ουαλίντ Χαλίντ, είναι 18 οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες τους που βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ από αμερικανικά πυρά.

Τέλος, μία άλλη οργάνωση που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων υποστηρίζει πως 53 δημοσιογράφοι και 21 συνεργάτες τους έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων υποστηρίζει επίσης πως οι συνθήκες του θανάτου αρκετών εξ αυτών δείχνουν πως οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αδιαφορούν για την παρουσία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων.»


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρώπινες τραγωδίες

Τις επιπτώσεις του τυφώνα «Κατρίνα» στη αμερικανική οικονομία εξετάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temp) γράφει για τις περιπέτειες μιας «τυφλής Αμερικής».

Η εφημερίδα πιστεύει ότι ο τυφώνας θα έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις στις ΗΠΑ.

Το άρθρο επικρίνει τον Λευκό Οίκο για την έλλειψη σχεδίου δράσης σε περίπτωση ενεργειακή κρίσης.

«Ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε περιοχές υψηλού κινδύνου. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν την πραγματικότητα αλλά δεν την είχαν λάβει σοβαρά υπόψη».

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) διερωτάται εάν η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που οι ΗΠΑ έπρεπε να καταφύγουν στα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου.

Η αγορά όντως ηρέμησε μετά την απόφαση του Τζορτζ Μπους, αλλά το μέτρο είναι προσωρινό, σχολιάζει ο συντάκτης, ο οποίος πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Είναι μια κίνηση πανικού, λέει, καθώς το μέγεθος της καταστροφής δεν θα γίνει γνωστό πριν την επόμενη εβδομάδα.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) κάνει, επίσης, λόγο για μια μεγάλη κοινωνική κρίση.

«Πρόκειται για μια μεγάλη κρίση. Η απόδειξη είναι ότι ο Μπους του οποίου καμία τραγωδία και διεθνή κρίση δεν θα του χαλούσε τις διακοπές στο Τέξας επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον».

Το πιο συγκλονιστικό για την εφημερίδα είναι η βίαιη κατάρρευση μιας πολύ αναπτυγμένης κοινωνίας.

«Η υπερδύναμη χτυπήθηκε με μπουνιά από τους Θεούς», γράφει.

Στη συνέχεια αναφέρεται στη βία και στις λεηλασίες: «Μετά το νόμο των Θεών έρχεται και ο νόμος της ζούγκλας».

Ιράκ και βία

Μία άλλη μεγάλη τραγωδία, αυτή στο Ιράκ εξετάζει η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ. Υποστηρίζει ότι το ποδοπάτημα των χιλίων ανθρώπων εξαιτίας μιας φήμης για βομβιστική επίθεση, δείχνει το κλίμα ανασφάλειας και τρόμου που επικρατεί στη χώρα.

Σημειώνει ότι συχνά οι πολίτες αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, αν και το Ισλάμ απαγορεύει τη βία εναντίον αμάχων.

Πιστεύει ότι οι δράστες χρησιμοποιούν το Ισλάμ σαν προκάλυμμα, ειδικά τώρα που το νέο σχέδιο συντάγματος είναι έτοιμο.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) ψάχνει να βρει τους πραγματικούς ενόχους πίσω από την τραγωδία.

Ο υπουργός υγείας του Ιράκ, «στενός φίλος του ακραίου σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Αμύνης», λέει η εφημερίδα.

Εκφράζει φόβους για νέο κύμα εθνοτικής βίας

Το Μπεσλάν θυμάται

Ένα χρόνο μετά την επίθεση στο Μπεσλάν, η Μλάντα (Mlada Fronta Dnes) στην Πράγα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη έρευνα για το θέμα και όχι να το καλύπτει.

«Εντείνεται η οργή για την μυστικότητα που τηρεί η κυβέρνηση, σχετικά με πολλές παραμέτρους της σφαγής»

Το Κρεμλίνο πρέπει να βρει το κουράγιο να πει στις μητέρες του Μπεσλάν τι συνέβη στα παιδιά τους.


Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων

Κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης περιμένουν τρόφιμα και νερό

Εξανεμίζονται οι ελπίδες, όσο περνούν οι ώρες για την ανεύρεση κι άλλων επιζώντων στις πολιτείες που έπληξε ο τυφώνας «Κατρίνα».

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση περισυλλογής των πτωμάτων, ενώ οι αρχές εκφράζουν πλέον φόβους για χιλιάδες νεκρούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πέταξε με το αεροπλάνο του πάνω από τις πληγείσες περιοχές, δήλωσε πως ο τυφώνας «Κατρίνα» αποτέλεσε ένα από τα χειρότερα φυσικά φαινόμενα στην ιστορία των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις αποκατάστασης θα διαρκέσουν χρόνια.

Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς.

Τζορτζ Μπους

«Οι συμπατριώτες μας στον κόλπο του Μεξικού θα χρειαστούν την βοήθειά μας για πολλά χρόνια. Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι στο τέλος θα πετύχουμε», είπε ο Τζορτζ Μπους.

Τα λόγια του, πάντως λίγη ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν στους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι, σε μεγάλο ποσοστό είναι άστεγοι και πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν την πόλη επ' αόριστον.

Πόλη-φάντασμα

Ο δήμαρχος Ρέι Νέιγκαν έχει σαφείς ενδείξεις για τον αριθμό των νεκρών στην Νέα Ορλεάνη από τον τυφώνα « Κατρίνα». Όταν ρωτήθηκε είπε ότι είναι τουλάχιστον εκατοντάδες, μάλλον χιλιάδες.

Ο κ. Νέιγκαν διέταξε να εγκαταλειφθεί η πόλη, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται με την στάθμη των νερών να αυξάνεται αντί να υποχωρεί, και με τις συμμορίες να δρουν ανεξέλεγκτα.

Ήδη 25 χιλιάδες άτομα έχουν μεταφερθεί με πούλμαν στο στάδιο «Άστροντομ» του Τέξας, αλλά στην Νέα Ορλεάνη παραμένουν 50 με 100 χιλιάδες άνθρωποι.

Δίνουν μάχη για λίγα τρόφιμα και αγωνιούν μέχρι να μεταφερθούν σε κάποιο ασφαλές μέρος. Ο δήμαρχος έχει προειδοποιήσει ότι η πόλη δεν θα είναι κατοικίσιμη για μήνες.

Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» αναφέρει ότι πολλοί από τους πληγέντες έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε συγγενείς τους. Τα ξενοδοχεία μέχρι και το Χιούστον είναι πλήρη.

Τα κρατικά καταφύγια γέμισαν μέσα σε λίγες ώρες και αναγκάζονται πλέον να διώχνουν όσους άστεγους φτάνουν σε αυτά.

Πρωτοφανής επιχείρηση

Στο Μισισιπή, οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην διανομή τροφίμων, νερού και φαρμάκων στους εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους.

Αστυνομικοί, νοσηλευτές, πυροσβέστες και φυσικά στρατιώτες απ΄ όλη τη χώρα φτάνουν στην πόλη Μπιλόξι, στον κόλπο του Μεξικού.

Αναμένονται χιλιάδες ακόμα και υπάρχει ανάγκη για πολλούς περισσότερους, όπως λένε οι αρχές.

Οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές έξω από τα ελάχιστα σούπερ-μάρκετ που άνοιξαν για να πουλήσουν νερό και κονσέρβες.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν για το ξέσπασμα επιδημιών.

Προς τον κόλπο του Μεξικού κατευθύνονται 1700 φορτηγά με τρόφιμα και πόσιμο νερό, κινητές ιατρικές μονάδες, και 8 πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.