Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-02

  1. Στην Αγγλία το Μουντιαλ του 2018;
  2. Καλύτερες αλλά όχι επαρκείς
  3. Μήνυμα βομβιστή
  4. Με απειλές απαντά η Άγκυρα στις πιέσεις της ΕΕ
  5. Σενάρια εκκαθάρισης της Ολυμπιακής
  6. Ασυμφωνία στην Ουαλία
  7. Μήνυμα βομβιστή
  8. Ισχυρές εκρήξεις στη Νέα Ορλεάνη
  9. «Οικονομικές ανακατατάξεις»
  10. Ασυμφωνία στην Ουαλία
  11. H ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Αγγλία το Μουντιαλ του 2018;

Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ απονέμει βραβείο στον Ροναλντίνο, Δεκέμβριος του 2004

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ, θα ήθελε να ζητήσει η Ομοσπονδία της Αγγλίας να φιλοξενήσει τους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018.

Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ είπε ότι θα καλωσόριζε σχετικό αίτημα από «τη γενέτειρα του ποδοσφαίρου» η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις που προορίζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012.

«Κατασκευάζουν στάδια και άλλες εγκαταστάσεις, το γήπεδο στο Γουέμπλεϊ είναι σχεδόν έτοιμο και θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για το Μουντιάλ του 2018», είπε ο Σεπ Μπλάτερ.

Η Νότια Αφρική φιλοξενεί τη διοργάνωση το 2010 και σύμφωνα με την παράδοση της ΦΙΦΑ οι αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 θα γίνουν σε κάποια χώρα της Νότιας Αμερικής, κατά πάσα πιθανότητα στη Βραζιλία.

Έτσι, το 2018 θα πρέπει η διοργάνωση να επιστρέψει στην Ευρώπη και οι σχετικές αιτήσεις από τις χώρες που επιθυμούν να τη φιλοξενήσουν θα πρέπει να γίνουν μέχρι το 2010, δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Σεπ Μπλάτερ είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πιστεύεται ότι υποστήριξε την υποψηφιότητα του Λονδίνου.


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:06 (Ώρα Λονδίνου)

Καλύτερες αλλά όχι επαρκείς

Tης απεσταλμένης μας, Μαρίας Καστρισιανάκη

Η ελληνική πλευρά κρίνει καλύτερες αλλά όχι επαρκείς τις βελτιωμένες προτάσεις της βρετανικής προεδρίας πάνω στο προσχέδιο του απαντητικού κειμένου της ΕΕ στη διακήρυξη της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατίας.

Στη δήλωση αυτή προέβηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των 25 στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο κ. Μολυβιάτης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική και κυπριακή πλευρά πρότειναν στο συμβούλιο των υπουργών την παραπομπή του κειμένου για περαιτέρω επεξεργασία και διαπραγμάτευση στο επόμενο ΚΟΡΕΠΕΡ, το συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων της ΕΕ, που θα συνέλθει στις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι η χώρα του δεν υποχρεούται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και μέσων μεταφοράς, τόνισε ότι το Πρωτόκολλο δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ότι η Άγκυρα υποχρεούται να το εφαρμόσει μέχρι τελείας, εάν επιθυμεί την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση της Ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC, εάν η παραπάνω δήλωση θα καταγράφεται με σαφήνεια στο τελικό κείμενο της απάντησης της ΕΕ, ο Πέτρος Μολυβιάτης απάντησε ότι αυτό ήδη έχει γίνει και στο προσχέδιο του βελτιωμένου σχεδίου που κατέθεσε την Πέμπτη η βρετανική προεδρία.

Ο κ. Ρεν επεσήμανε ακόμη ότι θα ήταν καλό να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας σε μία νέα άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, πριν από την 3η Οκτωβρίου.

Αναφορικά με την πρόταση για «προνομιακή σχέση» Τουρκίας-ΕΕ, που προωθούν η Αυστρία αλλά και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση επεσήμανε πως αυτό θα είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για την Άγκυρα, ώστε να ανταποκριθεί στο έπακρο στις υποχρεώσεις της. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η «προνομιακή σχέση» θα επικρέμεται πάνω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου στο σκέλος του για την Κύπρο, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η υπογραφή και επικύρωσή του συνιστούν ούτως ή άλλως αναγνώριση, αφού μετά την 3η Οκτωβρίου η Άγκυρα θα πρέπει να διαπραγματεύεται όχι πλέον με την Ευρωπαίκή Επιτροπή, αλλά με κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά.


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα βομβιστή

«Κάθε βρετανός πολίτης είναι νομιμοποιημένος στόχος», έλεγε ο βομβιστής της 7ης Ιουλίου

Στην ανάλυση της βιντεοταινίας με το μήνυμα ενός εκ των βομβιστών της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, προβαίνει η βρετανική αντιτρομοκρταική υπηρεσία.

Στη βιντεοταινία ο Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν, δικαιολογεί τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για «ωμότητες» της βρετανικής κυβέρνησης εις βάρος Μουσουλμάνων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη. Στην ίδια βιντεοταινία ο βομβιστής της Έντζγουερ Ρόουντ έλεγε ότι κάθε βρετανός πολίτης είναι «νομιμοποιημένος στόχος».

Παρακολουθήστε το βίντεο (στα αγγλικά)

«Είμαι άμεσα υπεύθυνος για να προστατεύσω και να εκδικηθώ τους αδελφούς μουσουλμάνους. Μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς θα είστε οι στόχοι μας και μέχρι να σταματήσετε τους βομβαρδισμούς, τις φυλακίσεις και τους βασανισμούς των ανθρώπων μας δεν πρόκειται να σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα. Είμαστε σε πόλεμο και εγώ είμαι στρατιώτης», έλεγε ο Σιντίκ Χαν.

Οι αρχές, αλλά και οι ειδικοί περί την τρομοκρατία, προβληματίζονται για το ενδεχόμενο σύνδεσης του μηνύματος αυτού με το μήνυμα του φερόμενου ως υπαρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάρι, που επίσης μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα, και στο το οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο πόλεμος έχει μεταφερθεί στο έδαφος του εχθρού. Θεωρείται ωστόσο δύσκολο να εξακριβωθεί εάν οι επιθέσεις έγιναν με καθοδήγηση της ηγεσίας της Αλ Κάιντα ή εάν οι βομβιστές του Λονδίνου αντλούσαν από την ιδεολογία και από τη δράση της τα κίνητρά τους.

«Μεταφέραμε τον πόλεμο στο έδαφος του εχθρού», είπε ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Αλ Κάιντα

Στο Λονδίνο ο βουλευτής Σαχίντ Μαλίκ δήλωσε ότι το βίντεο του βομβιστή δίνει ένα τέλος στις εικασίες και τα σενάρια ότι οι βόμβες δεν ήταν έργο μουσουλμάνων εξτρεμιστών, ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν οι πράξεις των βομβιστών θα βρουν μιμητές, είπε:

«Ίσως να υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι νεαροί μουσουλμάνοι, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες ενέργειες με αυτές της 7ης Ιουλίου. Πάντως ο σημαντικός παράγοντας σε όλη αυτή την υπόθεση είναι η εμπλοκή της Αλ Κάντα. Το νούμερο δύο της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για αυτές τις ενέργειες... και αυτό μας δείχνει... ότι δεν ήταν μία μεμονωμένη οργάνωση που τις πραγματοποίησε. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που υπέστησαν πλύση εγκεφάλου στο όνομα του Ισλάμ και πραγματοποιούν ωμότητες στο όνομα αυτής της μεγάλης θρησκείας», είπε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Βρετανίας. Ιναγιάτ Μπουγκλαουάλα, είναι αισχρό να διεκδικεί κάποιος δικαιοσύνη για το λαό του Ιράκ με πράξεις αδικίας ενάντια στους κατοίκους του Λονδίνου, ειδικά μάλιστα όταν ένα αρκετά μεγάλο μέρος του Βρετανικού λαού είναι αντίθετο στο πόλεμο του Ιράκ.

Ωστόσο όπως εκτιμά ο κ. Μπουγκλαουάλα, η βιντεοταινία επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος αυτός, αλλά και οι πολιτικές της Αγγλίας στη Μέση Ανατολή, έχουν συμβάλει στην άνθιση του ακραίων αντιλήψεων στους κόλπους της μουσουλμανικής νεολαίας.


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Με απειλές απαντά η Άγκυρα στις πιέσεις της ΕΕ

Του 'Αρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

«Το Πρωτόκολλο δεν είναι διαπραγματεύσιμο» δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ

Με πιο σκληρές δηλώσεις απαντά σήμερα η Άγκυρα στο αίτημα να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νάπολη.

Σχεδόν πανομοιότυπες και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιούλ, ο οποίος επιπροσθέτως απείλησε ότι αν η ΕΕ προτείνει κάτι λιγότερο από πλήρη ένταξη ή αν θέσει νέες προϋποθέσεις η Τουρκία θα αποχωρήσει.

«Και αυτή τη φορά θα φύγουμε για πάντα» σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σύμφωνα με το περιοδικό Εκόνομιστ.

Το ερώτημα είναι πως αντιλαμβάνεται κάθε πλευρά τους νέους όρους. Η Άγκυρα επανέλαβε και σήμερα ότι το άνοιγμα των λιμανιών δεν συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε από την τελωνειακή ένωση. Παράλληλα όμως συνεχίζει το παζάρι προκειμένου να εξασφαλίσει την άρση των εμπορικών αποκλεισμών που έχουν επιβληθεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Τούρκοι αρθρογράφοι πάντως σχολιάζουν σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να επιτρέψει την είσοδο κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων.

Η παρουσία μιας ελληνοκυπριακής σημαίας σε τουρκικό έδαφος, λένε χαρακτηριστικά, θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Ερντογάν. Κανείς όμως δεν τολμά να προβλέψει ποιο θα είναι το τέλος αυτή της αντιπαράθεσης.


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου)

Σενάρια εκκαθάρισης της Ολυμπιακής

Η ΟΑ είχε το 2004 ζημιές ύψους 87 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση εξετάζει και άλλους τρόπους πώλησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών αν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι δεν ανέκτησε τα 41 εκατομμύρια ευρώ «της παράνομης» κρατικής χρηματοδότησης προς την Ολυμπιακή καθώς και την οικονομική βοήθεια ύψους 153 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει στο παρελθόν στον εθνικό αερομεταφορέα.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει τον Αύγουστο προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών στην Olympic Investors York Capital, αλλά η συμφωνία καθυστερεί λόγω της αναμενόμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο τμηματικής πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα ενώ συνεχίζει να λειτουργεί ή την πώληση περιουσιακών του στοιχείων, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικός αξιωματούχος.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Ο υπεύθυνος για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πρόνοια και την Υγεία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι είναι «ύποπτη και απολύτως βλαπτική τόσο για τα συμφέροντα της Ολυμπιακής όσο και της ίδιας της χώρας».

Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι τους τελευταίους 18 μήνες υπήρξε μια «πρωτοφανής κακοδιαχείριση» καθώς και «εν ψυχρώ απαξίωση της Ολυμπιακής με κυβερνητικές δηλώσεις ή οργανωμένες διαρροές για επικείμενο κλείσιμο της εταιρείας, καθιστώντας αδύνατες τις διεθνείς συναλλαγές και τον προγραμματισμό της».

Επικριτικός ήταν και ο κ. Π.Λαφαζάνης, υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ.

Ο κ.Λαφαζάνης τόνισε ότι «οι απειλές της γραφειοκρατίας της Κομισιόν για την επιβολή παράλογου προστίμου λόγω της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι απαράδεκτες, αυθαίρετες και επιλεκτικές. Όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έτσι και η ΝΔ συνεχίζει μία εγκληματική πολιτική η οποία οδηγεί την Ολυμπιακή ή στην πώληση ή στο κλείσιμο».

Ο κ.Λαφαζάνης συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδιανόητο η κυβέρνηση της Ελλάδας να μην αντιδρά στις αυθαιρεσίες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, η οποία έχει ως μόνο στόχο το πώς να προωθήσει τον ακραίο ανταγωνισμό και την απελευθέρωση στις αερομεταφορές που, πέραν των άλλων, αποτελεί κίνδυνο για νέα τραγικά δυστυχήματα».


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ασυμφωνία στην Ουαλία

Δεν τίθεται εν αμφιβόλω η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία

Aισιοδοξία ότι θα αρχίσουν τον Οκτώβριο οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εκφράζει η ΕΕ, παραμένουν όμως οι εντάσεις σε σχέση με την μη αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα.

Οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν την Πέμπτη στη συνάντησή τους στο Νιούπορτ της Ουαλίας σε μία κοινή απάντηση προς την Τουρκία, σε σχέση με τη συνοδευτική διακήρυξη κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο της προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα συμφωνηθεί τελικά μία κοινή διακήρυξη της ΕΕ για το θέμα της μη αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προγραμματίζεται για τις 3 Οκτωβρίου.

Παράλληλα ο κ. Στρο υπογράμμισε ότι κανένας από τους υπουργούς δεν έθεσε εν αμφιβόλω τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.

Στο βρετανικό σχέδιο διακήρυξης-απάντησης στη συνοδευτική διακήρυξη της Τουρκίας, εκφράζονταν «λύπη» για την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο και απευθύνονταν στην Άγκυρα η προτροπή να ομαλοποιήσει ντε γιούρε τις σχέσεις της με τη Λευκωσία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στο ίδιο σχέδιο τονίζονταν ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Από ελληνικής πλευράς η βρετανική πρόταση χαρακτηρίστηκε βάση διαπραγμάτευσης, που επιδέχεται και άλλες βελτιώσεις, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, όσο και ο Κύπριος ομόλογός του, Γιώργος Ιακώβου, ζήτησαν από τη βρετανική προεδρία να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.

Αναβάλλεται η επικύρωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλλει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας- ΕΕ για τα τέλη Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τη μονομερή τουρκική δήλωση ότι η επέκταση αυτή δεν σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου.

Όσο η Τουρκία δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Πρωτόκολλο που υπέγραψε δεν έχει πρακτική ισχύ, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Έλμαρ Μπροκ.


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα βομβιστή

«Κάθε βρετανός πολίτης είναι νομιμοποιημένος στόχος», έλεγε ο βομβιστής της 7ης Ιουλίου

Στην ανάλυση της βιντεοταινίας με το μήνυμα ενός εκ των βομβιστών της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο,που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, προβαίνει η βρετανική αντιτρομοκρταική υπηρεσία.

Στη βιντεοταινία ο Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν, δικαιολογεί τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για «ωμότητες» της βρετανικής κυβέρνησης εις βάρος Μουσουλμάνων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη. Στην ίδια βιντεοταινία ο βομβιστής της Έντζγουερ Ρόουντ έλεγε ότι κάθε βρετανός πολίτης είναι «νομιμοποιημένος στόχος».

«Είμαι άμεσα υπεύθυνος για να προστατεύσω και να εκδικηθώ τους αδελφούς μουσουλμάνους. Μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς θα είστε οι στόχοι μας και μέχρι να σταματήσετε τους βομβαρδισμούς, τις φυλακίσεις και τους βασανισμούς των ανθρώπων μας δεν πρόκειται να σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα. Είμαστε σε πόλεμο και εγώ είμαι στρατιώτης», έλεγε ο Σιντίκ Χαν.

«Μεταφέραμε τον πόλεμο στο έδαφος του εχθρού», είπε ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Αλ Κάιντα

Οι αρχές, αλλά και οι ειδικοί περί την τρομοκρατία, προβληματίζονται για το ενδεχόμενο σύνδεσης του μηνύματος αυτού με το μήνυμα του φερόμενου ως υπαρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάρι, που επίσης μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα, και στο το οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο πόλεμος έχει μεταφερθεί στο έδαφος του εχθρού. Θεωρείται ωστόσο δύσκολο να εξακριβωθεί εάν οι επιθέσεις έγιναν με καθοδήγηση της ηγεσίας της Αλ Κάιντα ή εάν οι βομβιστές του Λονδίνου αντλούσαν από την ιδεολογία και από τη δράση της τα κίνητρά τους.

Στο Λονδίνο ο βουλευτής Σαχίντ Μαλίκ δήλωσε ότι το βίντεο του βομβιστή δίνει ένα τέλος στις εικασίες και τα σενάρια ότι οι βόμβες δεν ήταν έργο μουσουλμάνων εξτρεμιστών, ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν οι πράξεις των βομβιστών θα βρουν μιμητές, είπε:

«Ίσως να υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι νεαροί μουσουλμάνοι, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες ενέργειες με αυτές της 7ης Ιουλίου. Πάντως ο σημαντικός παράγοντας σε όλη αυτή την υπόθεση είναι η εμπλοκή της Αλ Κάντα. Το νούμερο δύο της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για αυτές τις ενέργειες...και αυτό μας δείχνει... ότι δεν ήταν μία μεμονωμένη οργάνωση που τις πραγματοποίησε. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που υπέστησαν πλύση εγκεφάλου στο όνομα του Ισλάμ και πραγματοποιούν ωμότητες στο όνομα αυτής της μεγάλης θρησκείας», είπε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Βρετανίας. Ιναγιάτ Μπουγκλαουάλα, είναι αισχρό να διεκδικεί κάποιος δικαιοσύνη για το λαό του Ιράκ με πράξεις αδικίας ενάντια στους κατοίκους του Λονδίνου, ειδικά μάλιστα όταν ένα αρκετά μεγάλο μέρος του Βρετανικού λαού είναι αντίθετο στο πόλεμο του Ιράκ.

Ωστόσο όπως εκτιμά ο κ. Μπουγκλαουάλα , η βιντεοταινία επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος αυτός, αλλά και οι πολιτικές της Αγγλίας στη Μέση Ανατολή, έχουν συμβάλει στην άνθιση του ακραίων αντιλήψεων στους κόλπους της μουσουλμανικής νεολαίας.


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρές εκρήξεις στη Νέα Ορλεάνη

Κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης στο στάδιο της πόλης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προσπάθειες αποκατάστασης στοιχειώδους τάξης και ομαλότητας στις πληγείσες από τον τυφώνα Κατρίνα, Πολιτείες, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους πως ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει σε χιλιάδες.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσμη στη Νέα Ορλεάνη όπου την Παρασκευή σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις την περιοχή του λιμανιού της πλημμυρισμένης πόλης.

Οι εκρήξεις πιστεύεται ότι ήταν σε εργοστάσιο χημικών. Ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο καλύπτει την πόλη.

Νωριτέρα οι αμερικανικές αρχές έστειλαν στρατιωτικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των λεηλασιών και της ανομίας που φαίνεται πλέον να κυριαρχούν στην πόλη.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης στη Νέα Ορλεάνη χαρακτήρισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης «εθνική ντροπή».

SOS από τη Νέα Ορλέανη

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, εύπε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές άργησαν να ανταποκριθούν και ζήτησε βοήθεια για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και τρόφιμα σε συνεδριακό κέντρο της πόλης.

Εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ορλεάνη

Ο κ.Νάγκιν, σε ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από την αμερικανική τηλεόραση, προειδοποιούσε ότι 15 ως 25 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο συνεδριακό κέντρο και οι προμήθειες τους έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι η κατάσταση στη Νέα Ορλεάνη επιδεινώνεται από ώρα σε ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί κάτοικοι δεν έχουν να φάνε τίποτα και η οργή εντείνεται.

Προηγουμένως ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης διέταξε σχεδόν όλη την αστυνομική δύναμη της πόλης να εγκαταλείψει τις προσπάθειες διάσωσης και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των λεηλασιών, ενώ διεκόπη η απομάκρυνση των πληγέντων που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο της Νέας Ορλεάνης, καθώς τα ελικόπτερα της Εθνοφρουράς, δέχθηκαν πυροβολισμούς από το πλήθος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνει ότι στέλνει τρόφιμα και νερό και υποσχέθηκε να τετραπλασιάσει το προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση των λεηλασιών και των ένοπλων συμμοριών.

«Μηδενική ανοχή»

Ο πρόεδρος Μπους επισκέπτεται την Παρασκευή τις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές για να διαπιστώσει επί τόπου το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ο τυφώνας έπληξε περιοχή έκτασης 250 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Στο τελευταίο του διάγγελμα ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις καυσίμων σε ορισμένες περιοχές λόγω των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας και κάλεσε τον αμερικανικό λαό να κάνει οικονομία στα καύσιμα.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα φαινόμενα λεηλασίας, διόγκωσης της τιμής των καυσίμων και της απάτης με σχέση με την καταβολή αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρείες.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή έναντι εκείνων που παρανομούν μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Είτε πρόκειται για αυτούς που λεηλατούν, είτε για αυτούς που κερδοσκοπούν από το πετρέλαιο. Έχω καταστήσει σαφές στον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν θα ανεχθώ την παραβίαση των νόμων», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να στείλει περισσότερες ενισχύσεις για να βοηθήσουν στο έργο της διάσωσης, έτσι ώστε να απελευθερωθεί η δύναμη της Εθνικής Φρουράς και να εστιάσει τις επιχειρήσεις της κατά των λεηλασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες σπείρες μπαίνουν μέσα σε καταστήματα και κλέβουν ακόμη και όπλα.


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 13:10 (Ώρα Λονδίνου)

«Οικονομικές ανακατατάξεις»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παίρνει φωτιά το πορτοφόλι μας. Νέες τιμές από χτες στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μέγκενη η ακρίβεια για τα νοικοκυριά. Αύξηση 6,65% στο κόστος διαβίωσης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Τέλος στους μισθούς δύο ταχυτήτων από το 2006.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ξέσπασμα Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 25+1 κριτήρια για τις προαγωγές. Όλο το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για την εξέλιξη στο Δημόσιο.

Η ΑΥΓΗ: Όχι στην εκποίηση της Ολυμπιακής. Ευρεία συμφωνία σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια των πτήσεων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κλέφτης και εκβιαστής ο Κοντομηνάς. 2.700.000 δολάρια έφαγε από τον Δ. Καμπούκο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναγκαστική προσγείωση. Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή. Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του «Βήματος»'.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέες αποδοχές για δημοσίους υπαλλήλους. Πώς διαμορφώνεται το μισθολόγιο από το 2006.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Σχολική στέγη για κλάματα. Έκκληση δημάρχων του Ν. Θεσσαλονίκης να τους δοθούν κονδύλια για τη νέα σχολική χρονιά.

ΕΘΝΟΣ: Κουρελιάζουν τα πτυχία με τη συνέντευξη. Προαγωγές στο Δημόσιο: Όλο το σχέδιο για τη μοριοδότηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για Δικαιοσύνη υπεράνω όλων δεσμεύτηκε χθες ο Πρωθυπουργός, για να είναι σίγουροι όλοι ότι το δίκιο του μυλωνά δεν θα το παίρνει ο Κάιζερ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Χαρακτηρίζεται επαναστατικό και θα εφαρμοσθεί σταδιακά από τις αρχές του 2006.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεγαλύτερο αφορολόγητο για α' κατοικία. Σημαντικές ελαφρύνσεις για γονικές παροχές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κερδοσκοπία και της κυβέρνησης. Καύσιμα: Γέμισαν τα ταμεία της, αλλά επίδομα θέρμανσης δεν δίνει.

ΕΞΠΡΕΣ: Με στόχο την ενίσχυση της αγοραπωλησίας ακινήτων η κυβέρνηση σχεδιάζει: Αύξηση του αφορολογήτου.

ΕΣΤΙΑ: Η αλήθεια για την Ολυμπιακή. Γιατί πρέπει να κλείση ο εθνικός αερομεταφορέας.

ESPRESSO: Ντέμης Νικολαΐδης: «Φοβάμαι για τη ζωή της Δέσποινας και της κόρης μου».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΟΤΕ: Στην τελική ευθεία η έκτη μετοχοποίηση. Η αγορά προεξοφλεί την άμεση πώληση του 10% των μετοχών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σταθερή γραμμή στην οικονομία από Καραμανλή. Παρά τις πιέσεις των παραγωγικών τάξεων.

ΚΕΡΔΟΣ: Ρέει χρήμα στα ταμεία από τις... διαρροές. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Μετά τη ΔΕΘ αρχίζει ο διάλογος κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ.

METRO: Σκληρές διαπραγματεύσεις. Ραντεβού μετά τη ΔΕΘ δίνουν κυβέρνηση και συνδικαλιστές για αυξήσεις και ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στο στόχαστρο των ΔΟΥ φοροϋποθέσεις ακινήτων. «Σαφάρι» για τις εκκρεμότητες που παραγράφονται φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ: Άρπαξαν 1,8 δισ. από μισθωτούς - συνταξιούχους. Πήγαν στους βιομηχάνους και το κράτος.

Η ΝΙΚΗ: «Μεταρρυθμίσεις» και... ξερό ψωμί. Τυπικές οι συναντήσεις στο Μαξίμου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Γιατί οι εκδότες δεν στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμώνουν οι αγώνες των εργαζομένων. Συλλαλητήρια: Θεσσαλονίκη: 10 Σεπτέμβρη, Αθήνα: 12 Νοέμβρη.

CITY PRESS: «Πνίγηκε» το μοντέλο Μπους. Ο τυφώνας «Κατρίνα» παρέσυρε την πολιτική του.

TRAFFIC NEWS: Πώς έπεσε στη φάκα ο επικίνδυνος μαφιόζος. Όλη η επιχείρηση της ΕΥΠ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κάλεσμα του Δημάρχου χθες στο Μακεδονία Παλλάς στους φορείς της Θεσσαλονίκης που διατύπωσαν τα αιτήματά τους στον κ. Καραμανλή.

Η ΧΩΡΑ: Επιδόματα που ενσωματώνονται στον μισθό. Βήμα - βήμα στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Η METRO τονίζει ότι «ραντεβού μετά τη ΔΕΘ δίνουν κυβέρνηση και συνδικαλιστές για αυξήσεις και ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ «από το 2006 θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, οπότε θα γίνουν βήματα για την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «στην τελική ευθεία το σχέδιο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Γενναίες αναπροσαρμογές πλέον των αυξήσεων των συλλογικών συμβάσεων και ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων στους μισθούς. Σταδιακά θα δοθούν μέχρι το 2008 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τα επιδόματα που σήμερα αποδίδονται αποσπασματικά».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «σταδιακά από τις αρχές του 2006 θα εφαρμοσθεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό είναι δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία διατυπώθηκε, χθες κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών των υπουργών Πρ. Παυλόπουλου και Γ. Αλογοσκούφη με την ΑΔΕΔΥ».

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ «σε αύξηση έως και 5,5% στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων αναμένεται να οδηγήσει η ενσωμάτωση των επιδομάτων απόδοσης και εξομάλυνσης που ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχαν με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι «σε εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το α εξάμηνο του 2006 πάγωμα των επιδομάτων ύψους 540 εκατ. ευρώ ετησίως που χορηγούνται στα λεγόμενα...ρετιρέ του Δημοσίου και αύξηση των αποδοχών όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, προχωρούν τα υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών».

Αφορολόγητο όριο

Η Traffic News αναφέρει ότι «αυξήσεις 5%-6% στις πραγματικές τιμές των ακινήτων το 2005 προβλέπει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμώντας παράλληλα ότι το 2006 οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Ταυτόχρονα η ελληνική αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται δικαίως αποτιμημένη στα σημερινά επίπεδα τιμών».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές πρώτης κατοικίας σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2006, μαζί με όλες τις υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τα συνολικά αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές πρώτης κατοικίας».

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων αναμένεται να δώσει η αύξηση άνω του 20% του αφορολογήτου ορίου που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να εξισορροπηθεί η επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από την εισαγωγή του ΦΠΑ και την προαναγγελθείσα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών».

Ολυμπιακή Αεροπορία

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «η χθεσινή αποκάλυψη του Βήματος σχετικά με την προοπτική κλεισίματος της Ολυμπιακής προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι 5.000 εργαζόμενοι ζητούν πολιτικές πρωτοβουλίες, οι υποψήφιοι αγοραστές βρίσκονται υπ' ατμόν, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν την ανάληψη της διοίκησης της ΟΑ από τραπεζικούς ομίλους προκειμένου να διασωθεί. Η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις λύσεις προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η απόφαση κλεισίματος, με πιθανότερη αυτή τη στιγμή την εκκαθάριση εν λειτουργία, την οποία όμως οι εργαζόμενοι θεωρούν τη χειρότερη».

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «να μην γίνει η Ολυμπιακή Ήλιος, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στην ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για την ασφάλεια των πτήσεων και την Ολυμπιακή Αεροπορία. Στην ημερίδα κυριάρχησε η ευρεία συμφωνία κατά της πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα».

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι «κάποιοι δεν εννοούν να συνειδητοποιήσουν γιατί πρέπει να κλείση η Ολυμπιακή. Θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη εθνικού αερομεταφορέα, χωρίς να εξηγούν τι εξυπηρετεί. Και παραβλέπουν το υπέρογκο κόστος που συνεπάγεται η λειτουργία του για τους φορολογουμένους. Αλλά το κυριώτερο που δεν βλέπουν όσοι επέμειναν στην διατήρηση της Ολυμπιακής, είναι ότι αλλοίωνε τον ανταγωνισμό. επί χρόνια λειτουργούσε μονοπωλιακώς (στο εσωτερικό) και παρεμπόδιζε την είσοδο άλλων αεροπορικών εταιρειών. Και όταν απελευθερώθηκαν οι αεροσυγκοινωνίες, δεν έπαυσε να ανταγωνίζεται με αθέμιτο τρόπο τις άλλες εταιρείες, αφού συνέχισε να επιδοτήται παράνομα από το κράτος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ασυμφωνία στην Ουαλία

Δεν τίθεται εν αμφιβόλω η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία

Aισιοδοξία ότι θα αρχίσουν τον Οκτώβριο οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εκφράζει η ΕΕ, παραμένουν όμως οι εντάσεις σε σχέση με την μη αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα.

Οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν την Πέμπτη στη συνάντησή τους στο Νιούπορτ της Ουαλίας σε μία κοινή απάντηση προς την Τουρκία, σε σχέση με τη συνοδευτική διακήρυξη κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο της προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα συμφωνηθεί τελικά μία κοινή διακήρυξη της ΕΕ για το θέμα της μη αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προγραμματίζεται για τις 3 Οκτωβρίου.

Παράλληλα ο κ. Στρο υπογράμμισε ότι κανένας από τους υπουργούς δεν έθεσε εν αμφιβόλω τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.

Στο βρετανικό σχέδιο διακήρυξης-απάντησης στη συνοδευτική διακήρυξη της Τουρκίας, εκφράζονταν «λύπη» για την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο και απευθύνονταν στην Άγκυρα η προτροπή να ομαλοποιήσει ντε γιούρε τις σχέσεις της με τη Λευκωσία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στο ίδιο σχέδιο τονίζονταν ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Από ελληνικής πλευράς η βρετανική πρόταση χαρακτηρίστηκε βάση διαπραγμάτευσης, που επιδέχεται και άλλες βελτιώσεις, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Τόσο η υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, όσο και ο Κύπριος ομόλογός του, Γιώργος Ιακώβου, ζήτησαν από τη βρετανική προεδρία να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.

Αναβάλλεται η επικύρωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλλει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας- ΕΕ για τα τέλη Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τη μονομερή τουρκική δήλωση ότι η επέκταση αυτή δεν σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου.

Όσο η Τουρκία δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Πρωτόκολλο που υπέγραψε δεν έχει πρακτική ισχύ, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Έλμαρ Μπροκ.


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 04:06 (Ώρα Λονδίνου)

H ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Οι διαβουλεύσεις για την Τουρκία στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ, η μαύρη λίστα των αεροπορικών εταιρειών και η ερείπωση στη Νέα Ορλεάνη κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό τύπο.

Η Ντι Πρέσε (Die Presse) της Βιένης στιγματίζει την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγνοήσουν την πρόταση που κατέθεσε η Αυστρία στο άτυπο συμβούλιο στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Η Αυστρία, γράφει η εφημερίδα, πρότεινε να μην γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος, αλλά να της δοθεί μια εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, η αυστριακή πρόταση δεν έγινε δεκτή και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, έμεινε ακάλυπτη και εκτεθειμένη.

Σύμφωνα με την Ντι Πρέσε, η απόρριψη της αυστριακής εναλλακτικής λύσης ήταν «ανεύθυνη», επειδή «η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει περίοδο κρίσης και παρόλα αυτά δεσμεύεται να εντάξει στους κόλπους της μια χώρα που είναι τεράστια και που δεν είναι εντελώς σταθερή».

Η στάση αυτή είναι παράλληλα και «παράδοξη», μια και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι πιο ανεκτική με την Τουρκία παρά με την Κροατία, σχολιάζει η εφημερίδα που δεν πείθεται ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να μην οδηγήσει στην ένταξη.

«Ποιός μπορεί να μας διασφαλίσει κάτι τέτοιο», διερωτάται η Ντι Πρέσε.

Η μαύρη λίστα της Ελβετίας

Η Λα Τριμπιούν (La Tribume) της Γενεύης θεωρεί ανεπαρκή τη λίστα των αεροπορικών εταιρειών, τη διέλευση των οποίων από τον εναέριο χώρο της απαγόρευσε η Ελβετία για λόγους ασφαλείας.

Η λίστα περιλαμβάνει μόνο δύο αεροπορικές εταιρείες, μία εκ των οποίων είναι η αιγυπτιακή εταιρεία Φλας Έρλάινς, που ένα από τα αεροσκάφη της συνετρίβη πέρυσι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 148 άτομα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι μαύρες λίστες που εκδόθηκαν στην αρχή της εβδομάδας από την Γαλλία και το Βέλγιο περιλαμβάνουν, αντιστοίχως, πέντε και εννέα αεροπορικές εταιρείες.

Η εφημερίδα μιλά για τον «παραλογισμό» που επικρατεί στη σύνθεση της μαύρης λίστας, καθώς μια χώρα μπορεί να κάνει ελέγχους μόνο σε αεροσκάφη που προσγειώνονται στο έδαφός της και όχι σε όσα περνούν από τον εναέριο χώρο της.

Επιπλέον: «Οι αιφνιαδιαστικοί έλεγχοι εναπόκεινται στη βούληση κάθε κράτους. Μεταξύ 1998 και 2003, η Ιταλία δεν έκανε κανένα έλεγχο, έτσι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ξεφεύγουν από τη μαύρη λίστα, λόγω των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των κυβερνήσεων τους».

Καταστροφή για τον Μπους

Η Ντάγκενς Νύχετερ (Dagens Nyheter) της Σουηδίας εξετάζει τις πολιτικές επιπτώσεις του τυφώνα Κατρίνα.

«Η καταστροφή είναι πρόκληση για τον πρόεδρο Μπους, καθώς συνέβη σε μια περίοδο που η κατάσταση στο Ιράκ φαίνεται αδιέξοδη».

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) γράφει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει απορροφήσει πολλούς στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, γεγονός για το οποίο είχαν ήδη διατυπώσει ανησυχίες πολλοί κυβερνήτες, που είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση καταστροφής δεν θα υπάρχει επαρκής αριθμός στρατιωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η δημοτικότητα του προέδρου Μπους θα μειωθεί, ιδίως αν επιδεινωθεί η κρίσης στο Μισισιπή και τη Λουιζιάνα», εκτιμά η Μοντ.

Για αργά αντανακλαστικά στιγματίζει τον πρόεδρο Μπους η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung).

Όπως όταν πληροφορήθηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο προέδρος Μπους συνέχιζε να διαβάσει ένα παιδικό βιβλίο, «η καθυστερημένη αυτή αντίδραση επαναλήφθηκε και με τον τυφώνα Κατρίνα».

Δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα παράσχει βοήθεια, αν δεν το κάνει «τα λόγια του θα σημάνουν και την πτώση του».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.