Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-03

  1. Χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής ο Πολύμερος
  2. Η Χαμάς αποκαλύπτει την ηγεσία της
  3. Ο Ζακ Σιράκ στο νοσοκομείο
  4. Καταθέτουν στην Κύπρο στελέχη της Ήλιος
  5. Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τα 31
  6. Επιχείρηση ανακούφισης
  7. Μισθοί, φόροι, ακίνητα, ΠΑΣΟΚ
  8. «Μάχη για επιβίωση»
  9. Καλύτερες αλλά όχι επαρκείς
  10. Επιχείρηση ανακούφισης

Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:37 (Ώρα Λονδίνου)

Χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής ο Πολύμερος

Ο Βασίλης Πολύμερος (αριστερά) με τον Νικόλαο Σκιαθίτη, χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, 2004

Ο Βασίλης Πολύμερος είναι πλέον ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο Πολύμερος κέρδισε το χρυσό στο σκιφ ελαφρών βαρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Γκιφού της Ιαπωνίας.

Στον τελικό που έγινε το Σάββατο ο 29χρονος πρωταθλητής του ΟΕΑΝΑ Βόλου απέδειξε τις ικανότητες του και έπεσε πρώτος στον τερματισμό με θαυμαστή άνεση έξι δευτερόλεπτα πριν τον δεύτερο αθλητή τον Βρετανό Πουρχέις.

Το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά το χάλκινο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας μαζί με το Νίκο Σκιαθίτη, επιβεβαιώνει την ξεχωριστή θέση του Έλληνα αθλητή στην κωπηλασία.

Η σειρά κατάταξης του τελικού ήταν:

1. Πολύμερος (Ελλάδα) 7:17.79

2. Πορχέις (Βρετανία) 7:23.10

3. Μορό (Γαλλία) 7:23.97

4. Αϊχμάν (Ελβετία) 7:23.01

5. Φαν ντερ Λίντεν (Ολλανδία) 7:35.80

6. Έουλερ (Γερμανία) 7:53.83


Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:23 (Ώρα Λονδίνου)

Η Χαμάς αποκαλύπτει την ηγεσία της

Η Χαμάς δεν αποκάλυπτε μέχρι τώρα την ταυτότητα των στελεχών της

Η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στοιχεία για τα επτά ηγετικά της στελέχη.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δημοσίευσε φωτογραφίες και συνεντεύξεις με τους επτά διοικητές της στην ιστοσελίδα της αποκαλύπτοντας τα ονόματα τους, το βαθμό και το ρόλο τους.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία αυτά ήταν μυστικά διότι η οργάνωση φοβόταν μήπως τα στελέχη της γίνουν στόχος των Ισραηλινών.

Η Χαμάς έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Ισραηλινών από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα και οι Ισραηλινοί έχουν δολοφονήσει αρκετά στελέχη της.

Σύμφωνα με αναλυτές η αποκάλυψη των ηγετικών της στελεχών εντάσσεται στην εκστρατεία της Χαμάς να πάρει τα εύσημα για την αποχώρηση των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η παρουσίαση του κάθε στελέχους περιλάμβανε το βιογραφικό του, το αξίωμα του στην οργάνωση, πόσο καιρό είχε περάσει σε ισραηλινές φυλακές και πόσες φορές γλίτωσε από απόπειρες δολοφονίες των Ισραηλινών.

Μεταξύ των επτά ηγετικών στελεχών είναι ο διοικητής του νοτίου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, 31 ετών, και ο διοικητής του βόρειου τμήματος Αχμέντ Γκαλντούρ, 38 ετών.

Ο Αχμέντ Γκαλντούρ φέρεται να είπε ότι : «Η επόμενη περίοδος, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα, θα είναι δύσκολη. Πρέπει να είμαστε δυνατοί και να περιμένουμε Μπορεί να έχουμε ήσυχες μέρες. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση και πάλι εκπαίδευση».

Ο διοικητής της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, Ραίντ Σαάντ, 33 ετών, φέρεται να απάντησε στις προειδοποιήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής ότι δεν θα επιτρέψει σε ένοπλες ομάδες να δράσουν στις περιοχές που εγκατέλειψαν οι Ισραηλινοί, ότι « Οι ένοπλες ομάδες θα παραμείνουν για να προστατέψουν τα σύνορα μας».


Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ζακ Σιράκ στο νοσοκομείο

Ακυρώθηκαν όλες οι υποχρεώσεις του κ.Σιράκ για την επόμενη εβδομάδα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο με «μικρό αγγειακό πρόβλημα» το οποίο προκάλεσε προβλήματα στην όραση.

Ο 72 ετών πρόεδρος της Γαλλίας θα παραμείνει στο νοσοκομείο Βαλ ντε Γκρας του Παρισιού για μια εβδομάδα.

Το γρεφείο της προεδρίας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλες οι υποχρεώσεις του κ.Σιράκ για την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήχθη στο νοσοκομείο Βαλ ντε Γκρας χθες το βράδυ έχοντας εμφανίσει μικρό αγγειακό πρόβλημα το οποίο προκάλεσε ελαφρό πρόβλημα όρασης το οποίο θα πρέπει να θεραπευτεί μέσα στις επόμενες λίγες μέρες», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε μακρά συνομιλία με τον κ.Σιράκ το Σάββατο.

«Φυσικά, συζητήσαμε την ατζέντα των επόμενων ημερών και ειδικότερα το θέμα της παροχής βοήθειας στοςυ Αμερικανούς φίλους μας που αντιμετωπίζουν αυτή την τρομερή καταστροφή που έπληξε τις νότιες Πολιτείες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.


Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Καταθέτουν στην Κύπρο στελέχη της Ήλιος

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ήλιος», Δημήτρης Πανταζής, και ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της εταιρείας, Γιώργος Κικίδης, εμφανίστηκαν ενώπιον της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο στελέχη της εταιρείας έδωσαν στην Επιτροπή έγγραφα με πολύ σημαντικά στοιχεία για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κ. Πανταζής, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αρκέστηκε να πει μόνο ότι η εταιρεία «Ήλιος» συνεργάζεται με το κλιμάκιο της Διερευνητικής Επιτροπής.

Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσουν δύο ακόμα υπάλληλοι της εταιρείας, καθώς και εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που ζήτησαν να το πράξουν αυτοβούλως.

Με τις καταθέσεις αυτές ολοκληρώνεται το έργο της υπό τον Ακριβό Τσολάκη Ερευνητικής Επιτροπής και τα μέλη της που μετέβησαν στην Κύπρο επιστρέφουν το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα.

Ο κ.Τσολάκης επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο το σοβαρό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην αεροπορική τραγωδία.

«Όλα τελικά καταλήγουν στον παράγοντα άνθρωπος και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ζούμε και κυκλοφορούμε ζωντανοί, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος που ανατρέχει στον Αδάμ και την Εύα», είπε ο κ. Τσολάκης προσθέτοντας ότι κατά τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας, «δεν θα μείνει πέτρα ασήκωτη».

«Το θέμα θα παραμείνει ανοικτό και η επιτροπή θα συνεχίσει να δέχεται καταθέσεις, ενώ εάν καταστεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να επανέλθει στην Κύπρο», τόνισε ο κ.Τσολάκης ο οποίος επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Διερευνητικής Επιτροπής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην Αθήνα, συνάντηση όλων των μελών της, προκειμένου να γίνει συντονισμός των επόμενων βημάτων, με δεδομένο και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την Κύπρο.

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η Επιτροπή θα μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τους δύο Βρετανούς μηχανικούς της εταιρείας «Ήλιος».

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Χάρης Θράσου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να θέσει σε διαθεσιμότητα οποιονδήποτε υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, εάν υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι μπορεί να επηρεάσει το ανακριτικό έργο που διεξάγει η αστυνομία για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

Σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις ανησυχίες των συγγενών των θυμάτων, τις οποίες εξέφρασαν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο υπουργός Συγκοινωνιών τους διαβεβαίωσε ότι όλοι οι φάκελοι του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που σχετίζονται με την εταιρεία «Ήλιος» και το αεροπορικό δυστύχημα βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας.

Ο κ. Θράσου σχολίασε επίσης και δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στη μαύρη λίστα των χωρών που δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για μαύρη λίστα, ούτε και λεπτομέρειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη λίστα αυτή χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Κύπρου» δήλωσε ο κ.Θράσου.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα ώστε να φτάσει «μέχρι το «κόκαλο το μαχαίρι» της διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό.

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος για αυτό διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν αντέχει κανένας, ούτε Κυβέρνηση, ούτε πολιτικά κόμματα, ούτε πολιτικός παράγοντας, το βάρος της όποιας προσπάθειας συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης».


Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:47 (Ώρα Λονδίνου)

Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τα 31

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε την πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, με την ευκαιρία της 31ης επετείου από την ίδρυση του Κινήματος.

Στο μήνυμα του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι στόχος της πρότασης είναι η ενότητα του ελληνικού κοινωνικού κινήματος, προκειμένου να αποτραπεί η ιδεολογία του «νεοσυντηρητισμού» και του «νέου αυταρχισμού».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στην ευρωπαϊκή εμπειρία, «του καλοπροαίρετου διαλόγου» ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς.

Ωστόσο, αναγνωρίζει, τις δυσκολίες που κληροδότησε το παρελθόν, όταν «ο ΠΑΣΟΚ, πολλές φορές, δεν άκουσε με προσοχή τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις» και εκείνες, με τη σειρά τους, «είδαν με υπέρμετρη δυσπιστία το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «δεν είμαστε μόνοι» στο χώρο της «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», αλλά προσθέτει «είμαστε ο κεντρικός κορμός της» και καλεί σε διάλογο τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου «χωρίς προκαταλήψεις, με βάση τις αρχές και τις αξίες που μοιραζόμαστε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέτει προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, στην οποία τοποθετεί το κόμμα του, ορισμένα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δώσουν, από κοινού απαντήσεις.

Συγκεκριμένα αναρωτιέται αν «θα αφήσουμε την ιδεολογία του συντηρητισμού και του νέου αυταρχισμού να κυριαρχήσει; Ή αν θα κρατήσουμε διασπασμένο και απομονωμένο από τα δρώμενα το ελληνικό κοινωνικό κίνημα;»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην φιλοδοξία του να επανασχεδιάσει την πορεία της χώρας και να την οδηγήσει μπροστά.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θέλει «η προσφορά του ΠΑΣΟΚ σήμερα να είναι να επανασχεδιάσουμε την πορεία της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει επίσης ότι οι βασικές αξίες και στόχοι του ελληνικού λαού που εξέφρασε το Κίνημα με την ίδρυσή του είναι οι ίδιοι και σήμερα, μέσα, όμως, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζει ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει κουραστεί από την εσωστρέφεια, τη γκρίνια και τη μιζέρια» και «απαιτεί ενότητα, πολιτική συνέπεια και αποτελεσματική δράση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει, στα 31 χρόνια της ζωής του, η κ.Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το κόμμα της έχει προσαρμοστεί και έχει εμπλουτίσει τις πολιτικές του, «διατηρώντας, όμως, σταθερές τις αξίες και τους βασικούς του στόχους».

Ο «νέο-κλασσικός» Ανδρέας

Τι είδους οικονομολόγος ήταν ο Α. Παπανδρέου;


Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση ανακούφισης

Πληγείσες περιοχές της Αλαμπάμα, της Λουιζιάνα και του Μισισιπή επισκέφτηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους

Έξι ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα στις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού και μετά τις έντονες επικρίσεις που έχουν εκφραστεί, η αμερικανική κρατική μηχανή εντείνει τις επιχειρήσεις ανακούφισης των πληγέντων, κυρίως στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη, όπου στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές μετέφερα τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό.

Στην πόλη, όπου εκκενώθηκε με επιτυχία ένα νοσοκομείο, παραμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στις φτωχές συνοικίες του μαύρου πληθυσμού.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή σε 7.000 επιπλέον στρατιώτες να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι αρχές ανταποκρίθηκαν με αργό ρυθμό στην κρίση αλλά είπε πως η κατάσταση βελτιώνεται «ώρα με την ώρα».

Χιλιάδες άνθρωποι στην Λουϊζιάνα και το Μισισίπι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους από την καταιγίδα της Δευτέρας και τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ξεκινά έρευνα της Γερουσίας για τον τρόπο που αντέδρασε στην καταστροφή ο ομοσπονδιακός κρατικός μηχανισμός. Οι γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς από τους Ρεπουμπλικάνους και Τζόε Λίμπερμαν των Δημοκρατικών, που είναι επικεφαλής της έρευνας, δήλωσαν πως θα αναζητήσουν τα αίτια των ελλειμμάτων που διαπιστώθηκαν σε ό,τι αφορά το βαθμό προετοιμασίας στην αντιμετώπιση καταστροφών και στην πλημμελή ανταπόκριση στις ανάγκες των πληγέντων.

Πληγείσες περιοχές της Αλαμπάμα, της Λουιζιάνα και του Μισισιπή επισκέφτηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος παραδέχτηκε, μιλώντας στη Νέα Ορλεάνη, ότι η ανταπόκριση της κρατικής μηχανής στις ανάγκες των πληγέντων δεν ήταν στην αρχή η δέουσα, έχει σημειωθεί όμως, όπως είπε, πρόοδος στη συνέχεια.

Η Κούβα και η Βενεζουέλα, χώρες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων των χωρών που εκφράζουν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τα θύματα του τυφώνα στις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού αφήνει πίσω κάθε πολιτική διαφορά που έχει με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Χούγκο Τσάβες, προσφέρθηκε να αποστείλει καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια.


Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Μισθοί, φόροι, ακίνητα, ΠΑΣΟΚ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τσαμπουκάδες και τσαλίμια από Άγκυρα. Ζητούν ένταξη και απειλούν με αποχώρηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χιλιάδες τα θύματα του "Κατρίνα". 10.000 νεκροί μέχρι τώρα. Δεν έχει τελειωμό η τραγωδία της Ν. Ορλεάνης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μειώνουν την ανεργία. Με συντονισμένες ενέργειες στο υπουργείο Απασχόλησης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ετοιμάζεται ρύθμιση με εντολή του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

Η ΑΥΓΗ: Ο τυφώνας χτυπάει τώρα τον Μπους! Οργή για την ολιγωρία των αμερικανικών αρχών. Εικόνες τρίτου κόσμου στη Ν. Ορλεάνη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Χρέωσε στην "INTERAMERICAN" 145.000.000 δρχ. για ακίνητα που είχαν αγοράσει 17 ημέρες νωρίτερα αντί 45.000.000 δρχ. Πώς ο απατεώνας Κοντομηνάς έκλεβε την εταιρία του και λήστευε τους μετόχους και τους ασφαλισμένους της.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μισθοί: τα σενάρια. Αυξήσεις 2,5% ή 3% στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει εισοδηματική πολιτική ερήμην του πληθωρισμού.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οριστική λύση για τους απόστρατους. Μέσα στον Σεπτέμβριο στη Βουλή η τροπολογία για τις μισθολογικές προαγωγές.

ΕΘΝΟΣ: "Καπέλο" 10% έως 20% στην αγορά κατοικίας. Αυξήθηκαν 50% οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφού επί τριάντα ένα χρόνια τον μεθύσανε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, ακόμη ψάχνουν τη διακήρυξη ...στους μπαξέδες 3 του Σεπτέμβρη τριγυρνούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γυρίζει ο Σημίτης την πλάτη στον Γιώργο. Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 31 χρόνια ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αλλαγές στους φόρους του 2006. Το νέο τοπίο για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο μεγάλος φορο-αδελφός. Έρχεται ηλεκτρονικό φακέλωμα "για το καλό μας".

ΕΣΤΙΑ: Ηχηρό "όχι" στους Τούρκους. Από την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας.

ESPRESSO: Μυστικός πόλεμος Ευαγγελάτου-Χατζηνικολάου. Καζάνι που βράζει ο ALPHA.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χώρα υπηρεσιών και επιχειρήσεων έντασης γνώσης. Φθίνουν στην Ελλάδα οι παραδοσιακοί κλάδοι-Σε άνοδο οι νέες τεχνολογίες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανέτοιμη η Υπερδύναμη; Δραματική έκκληση για βοήθεια από τον δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης.

ΤΑ ΝΕΑ: Θα πολεμήσω τα συμφέροντα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλάει στα "ΝΕΑ".

Η ΝΙΚΗ: Όλοι πλην Σημίτη. Πανηγυρική εκδήλωση για τα 31 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τέρμα στις αυταπάτες για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συναντήσεις Καραμανλή με ΣΕΒ και ΓΣΕΕ.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Απίστευτο. Ο υπουργός Άμυνας στον πρωθυπουργό: Αεροπειρατές κυβερνούν το κυπριακό αεροπλάνο.

TRAFFIC NEWS: Λοχίας γλίτωσε γυναίκα από μανιακό. Του απονέμεται μετάλλιο ανδρείας.

Η ΧΩΡΑ: Παίζουν ξύλο στο ΠΑΣΟΚ. Διάσπαση στον ορίζοντα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλο άνοιγμα των βιομηχανικών φορέων Β. Ελλάδας. Ζητούν βιομηχανική αναγέννηση και επέκταση στα Βαλκάνια.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Μάχη για επιβίωση»

«Μάχη για επιβίωση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς, η οποία υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ,Τζορτζ Μπους, που αντιμετωπίζει έντονη κριτική, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η επιχείρηση χορήγησης βοήθειας στη Νέα Ορλεάνη ήταν «απαράδεκτη».

Η ίδια εφημερίδα προβάλλει τις δηώσεις του γερουσιαστή της Λουιζιάνα, Ντέιβιντ Βίτερ, ο οποίος εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων του τυφώνα θα φθάσει ίσως τις 10.000.

«Αυξάνει η κριτική προς τον πρόεδρο Μπους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τις 10.000», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν, που σημειώνει στους υπότιτλους ότι η βοήθεια έφθασε στις πληγείσες περιοχές μετά από τέσσερις ημέρες.

Επίσης στην πρώτη σελίδα, σε ανταπόκρισή του ο απεσταλμένος της εφημερίδας στη Νέα Ορλεάνη μεταφέρει τις εντυπώσεις στρατιώτη, ο οποίος δηλώνει ότι η κατάσταση στην πόλη του θυμίζει τη Βαγδάτη στη χειρότερη εποχή της.

Στο κεντρικό σχόλιο της Γκάρντιαν σημειώνεται ότι κυρίως ο μαύρος φτωχός πληθυσμός στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα, περιμένει πολύ καλύτερη και μεγαλύτερη ανταπόκριση της κυβέρνησης Μπους στις ανάγκες που δημιούργησε «αυτό το φυσικό όπλο μαζικής καταστροφής».

Υπενθυμίζοντας ότι το 35% της δύναμης της Εθνοφρουράς της Λουιζιάνα υπηρετεί στο Ιράκ, ο σχολιαστής της Γκάρντιαν γράφει:

«Η προτεραιότητα που δίνουν οι δυνάμεις ασφαλείας στη διατήρηση του νόμου και της τάξης (στις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές) φαντάζει ως μία αντίστροφη αντανάκλαση αυτών που συνέβηκαν μετά την πτώση της Βαγδάτης. Είναι πραγματικά πιο σημαντικό να χρησιμοποιηθούν αυτές οι δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις λεηλασίες, από το να αναλάβουν την αποτελεσματική διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας;».

«Βοήθεια για τη Νέα Ορλεάνη- Μετά από τέσσερις ημέρες αυτοκινητοπομπή μεταφέρει τρόφιμα και νερό στους επιζώντες του τυφώνα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ, στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν «την αναρχία που σοκάρει την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο».

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρεϊ Ναγκίν, κατηγορεί τις αρχές της Λουιζιάνα και τις ομοσπονδιακές αρχές για την κατάσταση χάους που επικράτησε μετά τον τυφώνα.

Εμμένοντας στα «ανορθόδοξα» πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Ιντιπέντεντ γράφει:

«Οι ερωτήσεις που θέτει η Αμερική στον Τζορτζ Μπους:

Γιατί αφιέρωσε την πρώτη ημέρα την καταστροφής το χρόνο του σε περιοδεία εξασφάλισης χρηματικής υποστήριξης για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;

Πού ήταν όταν η χώρα του αντιμετώπιζε έκτακτες ανάγκες και γιατί χρειάστηκε πέντε ημέρες για να επισκεφτεί τη Νέα Ορλεάνη;

Γιατί απαιτήθηκε τόσος χρόνος για την αποστολή επαρκών δυνάμεων για την τήρηση του νόμου και της τάξης;

Πώς είναι δυνατόν η μοναδική υπερδύναμη του κόσμου να μη μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο της το λαό;

Πώς είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ το Ιράκ με τα 25 εκατομμύρια πληθυσμό μέσα σε τρεις εβδομάδες και να μη μπορούν να μεταφέρουν 25.000 ανθρώπους από ένα στάδιο μιας μεγάλης αμερικανικής πόλης;

Γιατί ο πρόεδρος περιέκοψε τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση κρίσεων;».

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνει στο κεντρικό της σχόλιο στις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τον Αμερικανό πρόεδρο η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού:

«Θα υπάρξει πολύς χρόνος για αλληλοκατηγορίες και επίσημες έρευνες για τα λάθη που έγιναν στη Νέα Ορλεάνη και για το ποιος είναι υπεύθυνος. Τώρα όμως, τόσο οι ομοσπονδιακές όσο και οι τοπικές αρχές πρέπει να εστιάσουν στην ανακούφιση των πληγέντων και να θέσουν την πόλη υπό έλεγχο. Εάν ο κ. Μπους δεν διασφαλίσει ότι θα συμβούν αυτά άμεσα, η δημοτικότητα και το κύρος του εύλογα θα υπονομευτούν».


Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:51 (Ώρα Λονδίνου)

Καλύτερες αλλά όχι επαρκείς

Tης απεσταλμένης μας, Μαρίας Καστρισιανάκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, ο οποίος προήδρευσε της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών να διευκολύνουν την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα.

Σε ερώτηση για τη δυσφορία που έχει προκαλέσει η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ.Στρόου παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο για τα 25 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακ΄ςη Δημοκρατίας, να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως κανένας από τους ομολόγους του δεν ζήτησε να αναβληθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας που προγραμματίζεται για την 3η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα η ελληνική πλευρά είχε καταστήσει σαφές ότι κρίνει καλύτερες αλλά όχι επαρκείς τις βελτιωμένες προτάσεις της βρετανικής προεδρίας πάνω στο προσχέδιο του απαντητικού κειμένου της ΕΕ στη διακήρυξη της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατίας.

Στη δήλωση αυτή προέβηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των 25 στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο κ. Μολυβιάτης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική και κυπριακή πλευρά πρότειναν στο συμβούλιο των υπουργών την παραπομπή του κειμένου για περαιτέρω επεξεργασία και διαπραγμάτευση στο επόμενο ΚΟΡΕΠΕΡ, το συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων της ΕΕ, που θα συνέλθει στις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι η χώρα του δεν υποχρεούται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και μέσων μεταφοράς, τόνισε ότι το Πρωτόκολλο δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ότι η Άγκυρα υποχρεούται να το εφαρμόσει μέχρι τελείας, εάν επιθυμεί την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση της Ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC, εάν η παραπάνω δήλωση θα καταγράφεται με σαφήνεια στο τελικό κείμενο της απάντησης της ΕΕ, ο Πέτρος Μολυβιάτης απάντησε ότι αυτό ήδη έχει γίνει και στο προσχέδιο του βελτιωμένου σχεδίου που κατέθεσε την Πέμπτη η βρετανική προεδρία.

Ο κ. Ρεν επεσήμανε ακόμη ότι θα ήταν καλό να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας σε μία νέα άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, πριν από την 3η Οκτωβρίου.

Αναφορικά με την πρόταση για «προνομιακή σχέση» Τουρκίας-ΕΕ, που προωθούν η Αυστρία αλλά και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση επεσήμανε πως αυτό θα είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για την Άγκυρα, ώστε να ανταποκριθεί στο έπακρο στις υποχρεώσεις της. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η «προνομιακή σχέση» θα επικρέμεται πάνω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου στο σκέλος του για την Κύπρο, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η υπογραφή και επικύρωσή του συνιστούν ούτως ή άλλως αναγνώριση, αφού μετά την 3η Οκτωβρίου η Άγκυρα θα πρέπει να διαπραγματεύεται όχι πλέον με την Ευρωπαίκή Επιτροπή, αλλά με κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά.


Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση ανακούφισης

Πληγείσες περιοχές της Αλαμπάμα, της Λουιζιάνα και του Μισισιπή επισκέφτηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους

Έξι ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα στις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού και μετά τις έντονες επικρίσεις που έχουν εκφραστεί, η αμερικανική κρατική μηχανή εντείνει τις επιχειρήσεις ανακούφισης των πληγέντων, κυρίως στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη, όπου στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές μετέφερα τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό.

Στην πόλη, όπου εκκενώθηκε με επιτυχία ένα νοσοκομείο, παραμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στις φτωχές συνοικίες του μαύρου πληθυσμού.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ξεκινά έρευνα της Γερουσίας για τον τρόπο που αντέδρασε στην καταστροφή ο ομοσπονδιακός κρατικός μηχανισμός. Οι γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς από τους Ρεπουμπλικάνους και Τζόε Λίμπερμαν των Δημοκρατικών, που είναι επικεφαλής της έρευνας, δήλωσαν πως θα αναζητήσουν τα αίτια των ελλειμμάτων που διαπιστώθηκαν σε ό,τι αφορά το βαθμό προετοιμασίας στην αντιμετώπιση καταστροφών και στην πλημμελή ανταπόκριση στις ανάγκες των πληγέντων.

Πληγείσες περιοχές της Αλαμπάμα, της Λουιζιάνα και του Μισισιπή επισκέφτηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος παραδέχτηκε, μιλώντας στη Νέα Ορλεάνη, ότι η ανταπόκριση της κρατικής μηχανής στις ανάγκες των πληγέντων δεν ήταν στην αρχή η δέουσα, έχει σημειωθεί όμως, όπως είπε, πρόοδος στη συνέχεια.

Η Κούβα και η Βενεζουέλα, χώρες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων των χωρών που εκφράζουν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τα θύματα του τυφώνα στις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού αφήνει πίσω κάθε πολιτική διαφορά που έχει με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Χούγκο Τσάβες, προσφέρθηκε να αποστείλει καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.